Društvo| Gost autor| Politika

Prilog javnoj raspravi povodom rezolucije o Srebrenici

Nikola Knežević RSS / 26.02.2010. u 21:01

Poštovani čitatelji Bloga B92. Gost bloga je Nemanja D. Milinović, apsolvent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i jedan od osnivača Pokreta hrišćanskih demokrata Srbije

Razmatranja

U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo oštre polemike koja se vodi u javnosti po pitanju rezolucije o srebreničkim žrtvama. Ovu rezoluciju bi trebalo da sastavi i usvoji Vlada Republike Srbije. I ovo pitanje je poput mnogih izazvalo brojne polemike i rasprave. Situacija u nekim momentima postaje toliko zaoštrena da se možemo zapitati šta nam je uopšte trebalo da sva ta pitanja pokrećemo.
No, ako pitanja ne pokrenemo mi na kojima stoji odgovornost za naš region, ko će?! Ko bi trebalo da se bavi rešavanjem balkanske prošlosti, ako ne Balkanci?!

Ovim povodom predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Skupština Srbije usvojiti dve rezolucije. Jedna rezolucija biće o Srebrenici, a druga o srpskim žrtvama. Po rečima predsednika, usvajanje rezolucije o Srebrenici predstavlja čin osude najvećeg zločina počinjenog posle Drugog svetskog rata u Evropi i jasno zauzimanje stava vlasti Srbije po tom pitanju. Ova rezolucija mora biti doneta pre svega zbog žrtava genocida i njihovih porodica. Rezolucija će predstavljati i opomenu svim budućim vlastima u Srbiji da ne smeju da dopuste ponavljanje zločina iz devedesetih.

Iznećemo deo izjave koju je predsednik Tadić dao za list Politika: „Inicirao sam rezoluciju o Srebrenici, jer smatram da to pitanje nije ni stranačko niti političko, već vrednosno i moralno. Ovom rezolucijom se skida anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Moramo razdvojiti rezoluciju o Srebrenici i rezoluciju o srpskim žrtvama. Obe ćemo usvojiti. Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i sa tuđim žrtvama." Tadić je na ovaj način želeo da pojasni ideju o usvajanju dve rezolucije i na samom kraju izjave kaže: ,,Pozivam sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe ove teme, jezika mržnje i da pokušamo da postignemo konsenzus o ovom vrednosnom pitanju." Poučen iskustvom, predsednik Tadić kao da je predvideo do čega će doći. Čini se da je ova tema poslužila kao novi pokazatelj toga ko su u Srbiji progresivci, a ko konzervativci; ko su evropejci, a ko nacionalisti.

Stiče se utisak da je došlo do podele u nekoliko pravaca. Jedni ni pošto ne podržavaju bilo kakvu rezoluciju. Drugi podržavaju isključivo rezoluciju o Srebrenici. Treći podržavaju usvajanje obe rezolucije. Među onima koji podržavaju jednu ili obe rezolucije postoje sporenja da li za opis srebreničkih događaja treba koristiti izraz ,,zločin" ili ,,genocid". Rekao bih da je domaći običaj stalnih podela ovaj put oborio rekord. O jednom nadasve vrednosnom i civilizacijskom pitanju imamo čak pet mislećih sfera!

Sve ili ništa - obe il' nijedna, a najbolje nijedna

Rezolucija o Srebrenici, prema mišljenju njenih protivnika, označiće srpski narod za sva vremena kao genocidan. Prema mišljenjima protivnika ove rezolucije, sama rezolucija bila bi jedno od najvećih zala za srpski narod. Neki su toliko uporni u opravdavanju takvog stava, te iz njihovih govora moglo bi se pomisliti da bi jedna rezolucija Srbiji nanela više štete nego što sama strahota u Srebrenici nanosi svima nama.
Ako kliknemo na link organizacije Dveri srpske, videćemo da su oni uložili izvesne napore da sakupe što veći broj domaćih intelektualaca iz zemlje i rasejanja, koji su uložili apel na najavu predsednika Srbije o ovom pitanju. Jedan od argumenata protiv ove rezolicije jeste i pitanje: Šta je sa srpskim žrtvama?

Te intelektualce koji osporavaju Srebrenicu i koji ulažu apele i žalbe pitam: Kako ćemo govoriti o žrtvama Srba u Hrvatskoj ili o jasenovačkom holokaustu, ako svesno i beskrupulozno negiramo zrtve i gubitke naših suseda i dojučerašnjih sugrađana?! Ko će se sažaliti nad Srbima, koji su ostali zauvek pokopani u Bratuncu, ako mi ne shvatimo moralni poraz Srebrenice? Titule brojnih intelektualaca čija se imena nalaze na sajtu Dveri srpske obavezuju ih da odgovorno promisle pre nego što odgovore na ovo pitanje.

Sa druge strane, Nemačka je u Drugom Svetskom ratu počinila najveći zločin u istoriji ljudske vrste, posebno prema jevrejskom i slovenskom življu. Posleratni predsednik Nemačke Vili Brant, ne samo da se izvinio, već je na groblju jevrejskih žrtava kleknuo. Ne treba zaboraviti da je njegovo klečanje u tom momentu bilo predmet brojnih polemika. Mnogi su ga tad osuđivali, tvrdeći da je u ime Nemačke trebalo da se izvini, a ne da kleči. Poenta ovog primera je da Nemačka nije ostala žigosana kroz čitav ostatak vremena, već je danas jedna od vodećih zemalja evropske ekonomije i razvoja. Možda je Nemačka onog vremena za razliku od Srbije današnjeg doba imala odlučniju svest da o prošlosti jasno i nedvosmisleno treba zauzeti stav.

O primeru Nemačke, a u kontekstu rezolucije o Srebrenici izjasnio se i Đorđe Vukadinović, glavni urednik časopisa Nova srpska politička misao. U tekstu Samoubistvo s predumišljajem Vukadinović sebi dopušta da se šali sa ovom gorkom temom, govoreći: ,,Uvek ima onih naivnih - a i onih koji se takvima samo prave. I svi se rado pozivaju na svojevremeni gest izvinjenja Vilija Branta. Međutim, svi oni koji bi danas u Srbiji želeli da se igraju Vilija Branta, bili toga svesni ili ne, zapravo prizivaju i za svoj narod prihvataju ulogu i položaj nacista iz Drugog svetskog rata. Jer, kao što rekoh, da bi bilo Vilija Branta, i da bi njegov gest imao onaj smisao koji je imao, prethodno je moralo da bude holokausta, Aušvica, vozova smrti, žutih traka i varšavskog geta. Milošević bi morao da bude Hitler, Ojdanić Gering. Milorad Vučelić i Ivica Dačić neki kolektivni Gebels. A Milanović i Dragan Hadži Antić, recimo, Julijusi Štrajheri."

Ovde vidimo vrhunac vulgarizacije događaja kao što je Srebrenica. Ne samo što smo došli u moralno nezahvalnu priliku da o ljudima govorimo u kvantitativnim kategorijama, kao da je reč o krompiru, već smo stavljeni pred niz još vulgarnijih pitanja: Da li je potrebno nad jednim narodom učiniti holokaust, da bi taj narod zaslužio iskreni postupak izvinjenja?! Uostalom, govorimo o ljudima - šta je to kategorija manje ili veće štete, kad su u pitanju ljudi?! Zar nije život ta bezvremena i neograničena vrednosna kategorija? Zar nije potpuno isto da li je ubijeno 80 000 ili 6 000 000 ljudi?! Zar u dvadeset prvom veku treba dovoditi u pitanje vrednost jednog jedinog života?! I na kraju, zar sve što je ,,manje" od holokausta nije vredno izvinjenja?!

O komentarima koji dolaze iz redova Radikala ili DSS-ovaca bolje je i ne diskutovati. Njih je najbolje ne uzimati za ozbiljno ili, beogradskim slengom rečeno, najbolje ih je prosto iskulirati.

Obe il' nijedna, a najbolje jedna

Ništa manje moralno zlo i vulgarnost u dijalog ne unose i oni drugi, tvrdeći da rezolucija o srpskim žrtvama predstavlja relativizaciju srebreničkog stradanja. Odmah po najavi predsednika Tadića o usvajanju dve rezolucije, ovakav komentar stigao je iz usta jednog poslanika Evropskog Parlamenta. Moglo se očekivati da će pojedini domaći progresivci odmah potrčati u susret takvoj izjavi. Tako npr. na linku Inicijative mladih za ljudska prava moguće je naći sledeće saopštenje: ,,Iz Inicijative smatraju da usvajanje još jedne rezolucije kojom bi se apostrofirale samo srpske žrtve predstavlja relativizaciju genocida u Srebrenici i nastavak politike izbegavanja jasnog suočavanja sa nedavnom ratnom proslošću. Skupština Srbije ima veliku odgovornost da učini sve kako bi se Srbija zvanično odredila prema ratnim zločinima koji su počinjeni u njeno ime. Skupština Srbije do sada nije usvojila rezoluciju kojom se osuđuju zločini nad srpskim narodom. Usvajanje ovakve rezolucije, u ovom trenutku, predstavljalo bi grubu zloupotrebu žrtava srpske nacionalnosti i njihovo korišćenje u političke svrhe."

Iz samog teksta može se primetiti da Inicijativa ima iskrene namere i da je njen glavni cilj da nijedna žrtva ne bude zloupotrebljena. Međutim, šta je kriterijum zbog kojeg se treba opredeliti za jednu grupu žrtava, a ne za obe? Na kraju krajeva, sve žrtve sa prostora BiH i Hrvatske bile su rezultat jedne iste politike. Svi su bili žrtve jednog istog besmislenog i besciljnog rata od kojeg su nam ostale samo ovakve uspomene. Drugo, zar ne bi bilo licemerno žaliti, uslovno rečeno žrtve tuđeg naroda, a ne saosećati sa sopstvenim gubicima? Takav postupak je bezbojan, jer kako neko može imati osećaj za drugog, ako ga nema za sebe samog? Kakva bi poruka bila poslata i našim građanima i građanima regiona, ukoliko bi Srbija osudila zločine u Srebrenici, a masakre u Hrvatskoj nad Srbima tokom četrdesetih i devedesetih da i ne pomene? Prema podacima UN-a iz 2009. Srbi su trenutno najveća izbeglička grupa u Evropi, a po broju zauzimaju trinaesto mesto na svetskoj listi. Tome je značajno doprineo progon Srba iz Hrvatske tokom rata devedesetih. Taj podatak ne treba zaboravljati, ukoliko govorimo o ljudskim žrtvama i zločinima protiv čovečnosti.

Iz ove dve krajnosti rađa se i treća struja, koja podržava obe rezolucije. Pretpostavljam da na osnovu do sad rečenog nije neophodno objašnjavati njihov stav, koji je inspirisan inicijativom predsednika Srbije.

Da se ispuni pretskazanje - strančarenja i zloupotrebe

Sad stupaju na snagu oni što uz sve ove probleme dodatno zbunjuju. Da ne bude dosadno, naši političari setili su se nove začkoljice - da li treba koristiti izraz ,,zločin" ili ,,genocid".
Mišljenje predsednice Parlamenta Đukić - Dejanović je da treba koristiti izraz zločin. Njoj ne treba zameriti što možda ne razlikuje ova dva pojma, jer nije pravnik po struci. Međutim, njoj i njenim saborcima treba zameriti što ne poštuju odluku Međunarodnog suda pravde. Ovo telo jasno je presudilo i definisalo da je u Srebrenici počinjen genocid. To isto telo je presudilo u korist Srbije, tvrdeći da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici. Na osnovu čega neko dozvoljava sebi da parcijalno određuje koje su odluke Međunarodnog suda pravde legitimne, a koje nisu legitimne? Ako se negira odluka da je u Srebrenici počinjen zločin, onda treba negirati i odluku da je Srbija po ovom pitanju nevina. Ukoliko se poštuje odluka suda o nevinosti Srbije, onda treba poštovati i odluku koja eksplicitno govori o genocidu.

Treba imati u vidu da je SPS danas u poziciji da osuđuje plodove svoje politike od pre nepune dve decenije. Ipak, to nije razlog da se janost u Srbiji i dan danas zavarava i drži u neznanju.

Uostalom, ako Srbiji nisu važne odluke Međunarodnog suda pravde, zašto je problem Kosova predat upravo toj instituciji? Ako ovaj sud nije dovoljno objektivan, zašto pitanja od državnog značaja Srbija prepušta baš njemu? Plašim se da ovde ima dosta nedoslednosti, pa čak i dvoličnosti.

Kome sve ovo treba uopšte?!

Celokupna situacija nastala po ovom pitanju najbolje pokazuje moralnu dekadentnost našeg društva. Danas sve gubi vrednost, pa i ljudski život. Više nisu važne ljudske žrtve. Od njih su važnije žrtve Srba, Bošnjaka ili Hrvata. Kao da oni nisu ljudi. Saznanje o moralnoj dekadenciji u kojoj smo se našli najveća je tragedija našeg društva, pa i regiona. Šta nam se to dogodilo? Gde su one vrednosti kojima su naši stari učeni i kojima su učili nas? Gde je solidarnost, milosrđe, saosečanje i tuga za drugim? Ponekad izgleda da su te vrednosti ostale zatvorene duboko u Bibliji i Kuranu.

Neki tvrde da je u Jasenovcu stradalo 60 000 ljudi. Neki tvrde da je reč o cifri izmeđi 600 000 i 800 000. Istoričar i publicista Aleksandar Veljić dokazuje da je reč o 1400000 žrtava. Na sve ovo danas postoje neki neonacistički klinci, koji tvrde da u Jasenovcu nije stradalo ni 40 000 ljudi. Sličan stav zauzimaju pojedinci u Srbiji, diskutujući o Srebrenici. Ima onih, koji ne samo da umanjuju cifre, već u potpunosti negiraju da se tamo ikada dogodio genocid. Zar je svest dela srpske javnosti spao na tako nizak nivo da danas čini ono što su prema srpskim žrtvama činili i čine poklonici fundamentalnog ustaštva?! Zar svetla srpska istorija sebi sme dozvoliti takvu sramotu?!
Srbija u svojoj istoriji nikada nije bila osumnjičena, a još manje osuđena za genocid nad bilo kim. Srbija nikada nije počinila genocid i svoj istorijski identitet nikada nije zasnivala na krvi ili etničkim čišćenjima. Ona se ni danas ne sme identifikovati sa jednim ovako strašnim događajem. Savremena Srbija dužna je da prizna da genocid u Srebrenici jeste bio počinjen u ime simbola ove zemlje. Međutim, oni koji su u ime ove zemlje činili masakre moraju biti izopšteni iz njene istorije. Oni nisu časna i junačka Srbija u čiju prošlost želim da verujem. Previđanje ovog događaja ostaviće nezalečiv žig na našim potomcima. Došlo je vreme da se Srbija u ime svoje prošlosti, ali i svoje budućnosti konaćno odrekne svoje najveće mrlje.

Rezolucije o žrtvama su najmanji gest koji jedno društvo može da učini, kako bi bar moralno olakšalo bol onima koji su izgubili svoje najmilije. Žalosno je što se o rezolucijama diskutuje na ovako oštar i suprotstavljen način. Rezolucije bi trebalo da budu samo propratni čin. One ne bi smele da budu kraj pitanja odgovornosti. Možda bi bilo dobro razmisliti ko su ti ljudi koji su izgubili svoje najmilije, gde i kako žive i šta im je trenutno najneophodnije. Ako ova zemlja za jednog probisveta može da izdvoji milion dolara, zar pošten i na pravdi Boga žrtvoprinešen narod ne zaslužuju bar pola od toga? Ovde diskutujemo o rezolucijama, a one bi trebalo da budu samo deo pomoći i izvinjenja prema brojnim žrtvama.

Često smo u prilici da čujemo imenicu Balkan u pejorativnom tonu. Takav ton upotrebljava se i za Balkance. Da li ćemo svoj rejting promeniti i dokazati da je Balkanac biti ponos, a ne sramota? To zavisi od nas i naše odgovornosti prema sebi i prema onima koji ostaju ovde. Ukoliko ne shvatimo da ove rezolucije nisu pritisak koji dolazi iz inostranstva, jer one nisu potrebne inostranstvu, već su potrebne nama, kakvoj se budućnosti možemo nadati? Naša prošlost i naša budućnost pripadaju isključivo nama!

Nemanja D. Milinović

Atačmenti



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 21:12 26.02.2010

Sadašnjost

Ukoliko ne shvatimo da ove rezolucije nisu pritisak koji dolazi iz inostranstva, jer one nisu potrebne inostranstvu, već su potrebne nama, kakvoj se budućnosti možemo nadati? Naša prošlost i naša budućnost pripadaju isključivo nama!

Exitus Letalis Exitus Letalis 22:29 26.02.2010

Re: Sadašnjost

Među onima koji podržavaju jednu ili obe rezolucije postoje sporenja da li za opis srebreničkih događaja treba koristiti izraz ,,zločin" ili ,,genocid".


ovo će da bude ko na skupštini i među strankama. ako je genocid, onda je genocid.
nema zamene reči.

bolje da se ne donese nego neka uopštena, smuti pa prospi da se ne raspadne vladajuća koalicija koja puca po svim šavovima.

krkar krkar 22:55 26.02.2010

Trt-mrt, život ili smrt?


Mučio sam se da pročitam do kraja ovo polupismeno sitnopolitikantsko sočinjenije.

Žali bože autorovog vremena provedenog na teološkom fakultetu kad do apsolviranja tamo očigledno ništa naučio nije što bi mogao praktično da primeni razmišljajući o ovoj temi.

Od nekoga ko je četiri godine izučavao (ili bar pohađao) teologiju očekivao bih da bar nešto što je tamo slušao primeni u svom razmišljanju.

Očigledno da je autor pažljivije slušao političare opšte prakse nego profesore na teologiji.
ndmilinovic ndmilinovic 23:26 26.02.2010

Re: Trt-mrt, život ili smrt?

Krkar, sto vi ne napisete nesto bolje i pismenije?! Uostalom, sto ne stavite svoje ime i prezime, vec se krijete pod tako odvratnim nadimkom? Ko vam uopste daje za pravo da bez i jednog jedinog argumenta vredjate neciji rad, a teoloski bolje ne upisujte, jer sa takvim nacinom dijaloga necete stici ni do polozenog prvog semestra! Prihvatam samo dobronamerne komentare sa argumentima i podacima, a ne vredjanja nekih isfrustriranih likova!
krkar krkar 23:33 26.02.2010

Re: Trt-mrt, život ili smrt?

ndmilinovic
Krkar, sto vi ne napisete nesto bolje i pismenije?! Uostalom, sto ne stavite svoje ime i prezime, vec se krijete pod tako odvratnim nadimkom? Ko vam uopste daje za pravo da bez i jednog jedinog argumenta vredjate neciji rad, a teoloski bolje ne upisujte, jer sa takvim nacinom dijaloga necete stici ni do polozenog prvog semestra! Prihvatam samo dobronamerne komentare sa argumentima i podacima, a ne vredjanja nekih isfrustriranih likova!


Volim odvratne nadimke.

Ne volim nadobudne politikante-kvaziteologe.

Ne volim uličarsku argumentaciju "a što ti ne napišeš bolje".

Napisao si, objavio, svako ima pravo da komentariše. Nisam komentarisao ni tvoje ime ni boju čarapa. Komentarisao sam ono što si javno objavio. Ako to ne možeš da podneseš bolje da se odmah prekvalifikuješ na neki posao gde nema interakcije sa ljudima. Alas, pastir, kalemar...

E ako si to shvatio ajde sad lepo da nam objasniš što si sedeo tamo četiri godine. Ajde da analiziramo etičku stranu svih tvojih pet varijanti.
schweppes92 schweppes92 02:03 27.02.2010

KRKAN

krkan
Mučio sam se da pročitam do kraja ovo polupismeno sitnopolitikantsko sočinjenije. Žali bože autorovog vremena provedenog na teološkom fakultetu kad do apsolviranja tamo očigledno ništa naučio nije što bi mogao praktično da primeni razmišljajući o ovoj temi. Od nekoga ko je četiri godine izučavao (ili bar pohađao) teologiju očekivao bih da bar nešto što je tamo slušao primeni u svom razmišljanju. Očigledno da je autor pažljivije slušao političare opšte prakse nego profesore na teologiji.



Posle ovako negostoljubivog, zajedljivog, ispraznog ... komentara na tekst gosta-autora zaslužio si da ti se nick pretvori u Krkan.
krkar krkar 08:50 27.02.2010

Re: KRKAN

Posle ovako negostoljubivog, zajedljivog, ispraznog ... komentara na tekst gosta-autora zaslužio si da ti se nick pretvori u Krkan.


Hvala na nadasve konstruktivnom i principijelnom komentaru koji odražava svu dubinu tvog znanja i intelektualnu širinu tvoje ličnosti i kojim su čitaoci mogli da prodube svoje spoznaje o ovom važnom etičkom pitanju.
schweppes92 schweppes92 11:19 27.02.2010

Re: KRKAN

krkar

Hvala na nadasve konstruktivnom i principijelnom komentaru koji odražava svu dubinu tvog znanja i intelektualnu širinu tvoje ličnosti i kojim su čitaoci mogli da prodube svoje spoznaje o ovom važnom etičkom pitanju.


Moje ograničeno znanje i intelektualna skučenost dovode me u poziciju skromnosti iz koje mi je izuzetno teško progovoriti bilo šta o temi. Naročito posle tvoje konstruktivne, objektivne, činjenicama argumentovane analize koja je čitaocima nesumnjivo produbila spoznaju o tom važnom etičkom pitanju.
Posebnu analitičku vrednost naglasio si apstrahovanjem irelevantnih aspekata, npr. ličnosti autora, minimalne pristojnosti spram njega ...

Da li je slučajno to što se uvek emotivno preangažuješ kada neko pomene SPC... čak i kao posrednu asocijaciju....
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:57 26.02.2010

Lice Srbije

Ako se negira odluka da je u Srebrenici počinjen zločin, onda treba negirati i odluku da je Srbija po ovom pitanju nevina.


Slazem se sa ovom ocenom, jer sudska odluka nije igracka pa da sa njom radis sta hoces. Ali ako se vratimo na izjave politicara i pisanje u medijima iz vremena kad je donesena odluka videcemo kako se u prvi plan stavljalo to da Srbija nije osudjena za genocid, sto je eto dokazalo da nismo genocidni narod. Odluka je genralno tako predstavljana javnosti kao da smo mi tu nesto dobili, da smo pobedili (po koji put). Onaj deo koji se ticao Srbije i koji je potvrdio da je rec o genocidu namerno je precutkivan. Ali tadasnje i sadasnje reakcije deo su digackog diskursa o Srebrenici u Srbiji, koji je na pocektu bio tipicno odbijanje (laz koju je smislio zli CNN ili sl)a sada je eto priznat kao zlocin. Stvorena je takva situacija da bi svi kao trebali da su zahvalni Vucicu ili Kostunici na velikodusnom priznanju. Eto sta cete vise?

A sta znaci zapravo odnosenje prema Srebrenici? Kako god se Srbija danas odredila ona ce pokazati svoje lice, samu sebe ce definisati i odrediti. Kao i, uostalom, sve vreme do sada. Jednom je manjina govorila da je Mladic zlocinac, vecina je to uporno odbijala. Danas valjda vecina misli da je bio zlocinac (mozda cak i dolepotpisani interpid?). Neki su govorili da je Milosevic zlocinac, pa je vecina i to predugo odbijala, predugo i za nas i za druge. Sa druge strane, vecina je nekad verovala da su nam Austrijanci, Nemci ili Britanci krvni neprijatelji i da je ceo svet protiv jadnih Srba. I tu je trebalo da prodje vreme dok nismo shvatili zabludu. Pitanje je zar mora uvek toliko dugo da traje. Zasto smo bili glupi da verujemo da se Mladic bori za srpsku stvar 1994 i zasto smo tek danas pametni? Koliko treba da prodje da shvatimo kako smo danas glupi i kada cemo biti pametni za Srebrenicu? Konacno, ove koji odlucuju u Skupstini bih pitao zasto biti sebican, malodusan i kukavica i opterecivati generacije koje dolaze sa necim sto mi mozemo resiti?
intrepid intrepid 00:38 27.02.2010

Re: Lice Srbije

ovaj pamflet kao da je sam haris silajdzic napisao. a kako se medjunarodna zajednica odnosi prema srpskim zrtvama govori danasnje pustanje zlocinca ejupa ganica u londonu. dvostruki arsini nece pomoci da dodje do pomirenja na ovim prostorima.

Exitus Letalis Exitus Letalis 01:00 27.02.2010

Re: Lice Srbije

intrepid
ovaj pamflet kao da je sam haris silajdzic napisao. a kako se medjunarodna zajednica odnosi prema srpskim zrtvama govori danasnje pustanje zlocinca ejupa ganica u londonu. dvostruki arsini nece pomoci da dodje do pomirenja na ovim prostorima.


pametno zboriš.
svaka ti je na mestu.
blago tebi, tebi je sve tako jednostavno, ko da imaš komrakova
u glavi, il šešelja, možda...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:49 27.02.2010

Re: Lice Srbije

ovaj pamflet kao da je sam haris silajdzic

A ti si onaj pseudopatrijota sto ubijene slaze ko mesar polutke? Eto i security sa londonskog aerodroma je protiv Srba, nemoj tamo nikad da letis.
ndmilinovic ndmilinovic 01:10 27.02.2010

...

Najpre zelim da se izvinim onome ko se potpisao kao Krkar, jer ga mozda jesam na izvestan nacin uvredio. Moja vera i moj moral mi nalazu da one koji me ruze treba da blagosiljam. Medjutim, taj covek je umesto rada pisao sta sam ja na svom fakultetu naucio i tako dalje. Jos me je uvredio napisavsi da sam napisao sitnopolitikantski tekst. Nema veze, svakome svacije reci na njegovu savest! Medjutim, ja kog naziva nepismenim je pohvale za svoj lektorski rad dobijao od kompetentnih doktora slavistike; ja kog naziva sitnim politikantom nije ni u jednoj stranci i sve svoje radove do sada objavljivao sam u okviru naucnih casopisa ili zbornika radova. Slazem se i sa Intrepidom o skaradnosti presude za Orica, ali dodajem - jos je skaradnija presuda za Haradinaja. Ne kazem da nema nepravde. Ne kazem da Srbi nisu stradali u OGROMNOM broju u poslednjih 7O godina, ali pokusavam da ukazem na moralni znacaj prihvatanja da politika ove zemlje tokom 90-ih nije bila ni naivna ni nevina i da je mnoge mnoge odvela u smrt. Ja sam o srpskim zrtvama govorio kada sam bio u Hrvatskoj, kad su se mojim kolegama iz Srbije ''odsecale'' noge pod stolom, pitajuci se da li sam normalan da onako ostro govorim pred Hrvatima. Ja sam jos 2004. proveo vreme sa svojim narodom na Kosovu u kuci svog prijatelja i u to vreme najvece svetinje Kosova i Metohije obisao sam u jednom UN-ovom drndavom kombiju bez i jednog metka ili bar pendreka u slucaju napada. I nije bilo prijatno, ali bih opet otisao u svoj narod . Tada kada nisam svojim roditeljima mogao da se javim danima, moj otac bio je pred infarktom, misleci da mi se nesto dogodilo. I stalno je razmisljao sta mi je to trebalo. Jedan smo pogrom indirektno preziveli po Bisni i Hrvatskoj, rodjen sam u Beogradu i sad idem u opasnost na mesto sa kojim nemam nikakve veze. Ipak, dobio sam blagoslov svojih roditelja i otisao da vidim kako je tim ljudima koju su tada ziveli ogradjeni zicom. Jos kao dete od dve godine imam sliku sa svojom majkom ispred Jasenovca i sad cu ponovo otici da ga obidjem. Ali, jednostavno je! Ja zelim pravdu za zrtve svog naroda i kad god sam u prilici da razgovaram sa strancima (a cesto sam u prilici) ukazujem im na uzasne zlocine, ne samo u Hrvatskoj, vec i u Novosadskoj raciji pod Miklosem Hortijem i u Bosni nad Srbima. Medjutim, saucestvujem sa zrtvama drugih, koji su pali u ime ove ove zemlje. Kome to smeta i ko nije iz svega sto sam napisao razumeo sta zelim da kazem, vise objasnjavati NECU! Ko zeli da vredja, da me napada, da mi psuje majku, neka to cini slobodno, a ja sve sto mi se ruzno uputi poput poklona vracam onome od koga je (tako je govorio Sidarta). Stavio sam svoje puno ime i prezime, napisao sam svoj tekst i ako se nekome ne dopada kako razmisljam, ima na to pravo. Ali, nije ni ljudski ni civilizacijski da me vredja. No, ako to neko zeli, niti mogu, niti hocu to da sprecavam. Ja svog Svedoka pred ljudima imam!!!
krkar krkar 01:18 27.02.2010

Re: ...

Ja zelim pravdu za zrtve svog naroda i kad god sam u prilici da razgovaram sa strancima (a cesto sam u prilici) ukazujem im na uzasne zlocine, ne samo u Hrvatskoj, vec i u Novosadskoj raciji pod Miklosem Hortijem i u Bosni nad Srbima. Medjutim, saucestvujem sa zrtvama drugih, koji su pali u ime ove ove zemlje.


Preskočiću sve drugo jer je, što se mene tiče, u ovome suština:

Želim pravdu svom narodu a saosećam sa žrtvama drugih.

Ne vidim koje bi moglo biti etičko ili teološko objašnjenje različitog stava prema pravdi u zavisnosti od nacionalnosti.

Pojam pravde nespojiv je sa bilo kakvom selektivnošću. Pravda se može ostvariti samo ako je težnja ka pravdi apsolutna.

Nadam se da tako uče na teologiji.

ndmilinovic ndmilinovic 01:30 27.02.2010

Re: ...

Tacno Krkar! Saucestvujem sa zrtvama svog naroda i saucestvujem sa zrtvama drugih (govorim o ex-jugoslovenskom kontekstu drugih). Zelim pravdu za zrtvoprinesene Srbe, ali zelim pravdu i za one zrtvoprinesene koji nisu Srbi (kad je rec o Srebrenici, javnosti je predstavljeno da su u pitanju Bosnjaci). Saznanje sticem na osnovu onoga sto je javnosti prezentovano. U prevodu - zelim pravdu za svakog coveka ubijenog na pravdi Boga na podrucju bivse Jugoslavije (mada se tu mora napraviti osvrt i na Drugi Svetski rat, bar po mom misljenju). Tacno - pravda bi trebalo da bude jednaka za sve! Ne razumem u cemu se ne slazemo?!
schweppes92 schweppes92 01:44 27.02.2010

Da li sam u pravu ...?

krkar

Preskočiću sve drugo jer je, što se mene tiče, u ovome suština:
Želim pravdu svom narodu a saosećam sa žrtvama drugih.
Ne vidim koje bi moglo biti etičko ili teološko objašnjenje različitog stava prema pravdi u zavisnosti od nacionalnosti.Pojam pravde nespojiv je sa bilo kakvom selektivnošću. Pravda se može ostvariti samo ako je težnja ka pravdi apsolutna.
Nadam se da tako uče na teologiji.


Možda bi se inkrominisana rečenica mogla shvatiti kao apel svom narodu da zauzme odgovoran stav prema zločinima koji su počinjeni sa njegove strane. Lično verujem da je autor to nazvao "pravda svom narodu". Naročito zbog toga što su ga tako učili na teologiji.
Sad, s obzirom na to da nema takvu vrstu prava obraćati se ne-svom narodu (što bi rekli vaši: "prvo počisti u svom dvorištu..." ), ostaje mu da za njihove žrtve gaji saosećanje. Pitanje nihovog odnosa prema zločinima koje su učinili neka bude stvar njihove pravde.
Mada, slaveći dan kada su usmrtili nekoliko hiljada a proterali nekoliko stotina hiljada ljudi , neki naši susedi ne pokazuju da imaju ni tu minimalnu saosećajnost.
Koliko li su tek daleko od rezolucije kojom će iskazati odnos prema ovom zločinu?
Za Jasenovac im nije bilo dovoljno ni 60 godina.
intrepid intrepid 02:05 27.02.2010

Re: ...

Ne kazem da Srbi nisu stradali u OGROMNOM broju u poslednjih 7O godina, ali pokusavam da ukazem na moralni znacaj prihvatanja da politika ove zemlje tokom 90-ih nije bila ni naivna ni nevina i da je mnoge mnoge odvela u smrt.


a koje su im bile opcije? da kao 1941 godine cekaju krvnike da zakucaju na vrata, da ih potrpaju u stocne vagone i odvezu u jasenovac?? secate se poruka iz hrvatskog sabora o povjesnoj granici na drini, barjaku na romaniji, muslimanima kao najciscim hrvatima....
agresija na BiH je zapocela na kupresu u prolece 1992 godine kada su snage reguralne hrvatske vojske uz pomoc paravojnog HOS-a, usle na teritoriju BiH i zauzele kupres izvrsivsi mnogrobojne zlocine. nekoliko dana nakon tog akta agresije prema susednoj drzavi, veliki srpski junak, pukovnik Slavko Lisica, u kontraofanzivi ih je potukao i izbacio sa kupreskog polja. drugi udar je bio iz slavonskog broda kada su snage paravojnog HOS-a uz pomoc muslimanske patriotske lige presle savu i zauzele bosanski brod izvrsivsi isto tako odvratne zlocine. sta su srbi iz bosne i hrvatske trebali da rade...da se naklone krvnicima i kleknu kao u NDH?
Exitus Letalis Exitus Letalis 03:01 27.02.2010

Re: ...

U prevodu

izvini, al stvarno treba prevod, dobro kažeš.
kakva je to kovanica žrtvoprinesene?
jel to, izvini što pitam, neki crkveni govor?

imam vrlo slično mišljenje kao i kk o tvom tekstu.
između ostalog, jer je pisan jezikom ... kako da ti kažem ... kao da sa
engleskog prevodiš na srpski a ne znaš dobro ni jedan ni drugi...

a to, da srbija nikad nije ... pa, nije možda srbija, ali jesu srbi...
al o tome drugi put.

Exitus Letalis Exitus Letalis 03:11 27.02.2010

Re: ...

a koje su im bile opcije? da kao 1941 godine cekaju krvnike da zakucaju na vrata, da ih potrpaju u stocne vagone i odvezu u jasenovac??

kao što su srbi potrpali svoje jevreje u dušegupke u sred beograda...
misliš tako?
secate se poruka iz hrvatskog sabora o povjesnoj granici na drini, barjaku na romaniji, muslimanima kao najciscim hrvatima....

kud se ne bismo sećali.
sećamo se i srpskog mora i granice karlovac - karlobag - ogulin - virovitica...
sećamo se i da je tata nacije "davao" zadar italijanima jer je njihov a dubrovnik je "naš", pa se pravio plan za novu dubrovačku republiku...
sećamo se ...

Saopštenje povodom godišnjice otmice u Štrpcima

U subotu, 27. februara 1993. godine, grupa vojnika Vojske Republike Srpske koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić, iz voza br. 671, u stanici Štrpci, otela je 19 putnika, 18 Muslimana i jednog Hrvata, a zatim ih odvezla u selo Prelovo kod Višegrada. U tom selu, u fiskulturnoj sali osnovne škole putnici su postrojeni uza zid, pretresani i tučeni. Nakon toga su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u jedno selo u pravcu Višegrada. U garaži jedne od spaljenih kuća, u neposrednoj blizini obale Drine, Milan Lukić i Boban Inđić su likvidirali putnike iz voza.
Prema dokumentaciji ŽTP „Beograd“ predstavnici Srbije, SRJ i ŽTP znali su za plan otmice putnika „nesrpske“ nacionalnosti, državljana SRJ.
Predsednik SRJ tada je bio Dobrica Ćosić, komandant Užičkog korpusa VJ haški optuženik Dragoljub Ojdanić, a direktor ŽTP-a Milomir Minić, poslanik SPS.
Do sada, za zločin je osuđen samo jedan počinilac, Nebojša Ranisavljević, koga je Viši sud u Bijelom Polju 9. septembra 2002. godine osudio na 15 godina zatvora. Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore iz 2004. godine, ova presuda je postala pravosnažna.
Osim muslimana za egzekuciju je odabran jedan Hrvat. Najmlađi ubijeni je imao 16 godina. Oteti su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifeta Husovića, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.
Žene u crnom zahtevaju od pravosudnih institucija države Srbije koja se zalaže za Evropske integracije da poštuje principe tranzicione pravde: pravo na istinu, pravo na pravdu i porodicama žratava otmice otkrije imena naredbodavaca i organizatora zločina, kao i svih izvršilaca i da ih kazni. Time će pokazati, ne samo da uvažava dostojanstvo žrtava, nego i da želi da napravi raskid sa zločinačkom politikom iz prošlosti.
Žene u crnom će se dana 27. februara 2010. godine pridružiti akciji Inicijative mladih za ljudska prava, koja će biti održana na Platou ispred Servantes instituta od 15h do 16.30h.



U Beogradu, 26. februara 2010. Žene u crnom

da nisu ti ljudi bili pretnja srbiji i srbima?
ovo dete od 16 godina...
ili ovaj gospodin Tomo Brzev koji je išao u podgoricu da obiđe sina koji je služio vojni rok?
vrlo selektivno pamtiš.
il nećeš da znaš...
intrepid intrepid 04:25 27.02.2010

Re: ...

Viši sud u Bijelom Polju 9. septembra 2002. godine osudio na 15 godina zatvora


opet si "zaboravila" da spomenes tadasnjeg, sadasnjeg, vecnog premijera crne gore i njegovu ulogu u ratovima devedesetih. slazem se da je to strasan zlocin koji treba najstrozije kazniti ali nekako borka pavicevic a posebno stasa zajovic (niksicanka, koja vodi zene u crnom) uvek preskoce svog zemljaka, cara crne gore. nisu ga nikad pomenule, ni dok smo bili zajednicka drzava a kamo li danas. nije li to licemerno? a sta bi sa bosnjackim izbeglicamau crnoj gori? ko je naredio policiji da ih kupi po izbeglickim centrima? dubrovnik? cavtat? ko opljacka one silne hotele i aerodrom? koliko znam ni jedan jedini rezervista iz srbije nije tamo ratovao. kad kazes istinu o tome onda mozemo ravnopravno razgovarati. ovako smatram da si pristrasna i veoma neobjektivna. najlakse je sve na srbiju svaliti.

ps. evo da te ja malo podsetim a ti prenesi stasi ili tesanovicki

Zahtjev udruženja porodica ubijenih bosanskohercegovačkih izbjeglica:

1) Da se Crna Gora jasno i nedvosmisleno izvini za zločine počinjene na teritoriji Crne Gore nad muslimanima Bošnjacima 1992. godine;

2) Da Crna Gora do kraja sprovede krivični postupk i sankcionira sve zločince i njihove naredbodavce, koji su sudjelovali u hapšenju i likvidaciji bošnjačkih izbjeglica u Crnoj Gori 1992. godine. (Kao što je poznato tom prilikom ubijeno je najmanje 86 (osamdeset šest) Bošnjaka, koji su potražili utočište u Crnoj Gori od rata u BiH);

3) Da država Crna Gora uvede obilježavanje dana sječanja na žrtve zločina nad Bošnjacima-izbjeglicama u Crnoj Gori;

4) Da država Crna Gora izgradi spomen obilježje žrtvama tog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio logor za bošnjačke izbjeglice;

5) Da Vlada Crne Gore ne opstruira započeti sudski postupak kojeg su porodice ubijenih Bošnjaka pokrenule protiv MUP-a Crne Gore.

libela libela 08:36 27.02.2010

Re: ...

Exitus Letalis

izvini, al stvarno treba prevod, dobro kažeš...


Nista me ne razveseli rano ujutru kao komentari EL!
Naravno da neces razumeti sta covek pise posto je tvoj nivo komunikacije i sposobnosti razumevanja ostao na nivou pisanja i stila kolumniste Skandala!
Zen Master Zen Master 08:52 27.02.2010

Re: ...

Exitus Letalis

kao što su srbi potrpali svoje jevreje u dušegupke u sred beograda...


Baka Exitus a što volite da pričate o stvarima o kojima baš ništa ne znate !??
Ako ste kojim slučajem zaboravili Nemci su okupirali Srbiju 1941 i ušli u ovaj grad 12 aprila da bi već sutradan u ekipi sa lokalnim folksdojčerima popljačkali sve jevrejske radnje a 19 aprila je zloglasni dr Vilhem Fuks šef Gestapoa za celu Srbiju izdao zapovest da se svi Jevreji prijave u u Vatrogasni dom na Tašmajdanu, ili će u suprotnom biti streljani !?
Od ukupno oko 12000 Jevreja u Beogradu se njih 8500 prijavilo do kraja Aprila a 31 maja je doneta uredba po ugledu na čuveni nirnberški zakon da se Jevrejima zabranjuje ulaz u tramvaje, kupatila i kafane i da ne smeju raspolagati nikakvom imovinom. Prva streljanja kreću krajem jula 1941 godine a do kraja maja 1942 su praktično istrebljeni svi Jevreji i Beograd je proglašen Judenfrei.
Da baka Exitus ali Beograd pod nemačkom okupacijom, Beograd glavni grad zemlje gde je podignut prvi oružani antifašistički ustanak u okupiranoj Evropi i u jesen te iste godine formirana Užička republika, u Srbiji gde je u Kraljevu i Kragujevcu zbog odmazde za samo sedam dana oktobra 1941 ubijeno 8 hiljada ljudi.
O čemu vi pričate da vas čovek pita, jel o onih par jajara što su pripadali onoj na silu napravljenoj vlasti Milana Nedića ??! Jel to po vama ceo narod ?!! Pa koliko neko može biti zaslepljen mržnjom da piše takve stvari kao vi pitam se !?!
krkar krkar 08:58 27.02.2010

Re: ...

Ne razumem u cemu se ne slazemo?!


U relativizaciji, pre svega.

"Želim pravdu" je stav posle kojeg mora da ide tačka. U slučaju kad je počinitelj "naš" a žrtva "njihova" pravda je ista kao i u obrnutom slučaju. Pravda je binarna kategorija - ili je ima ili je nema. Ne može nešto bili "delimično pravedno" baš kao što se ne može biti malo trudan.

Osvrtanje na drugi svetski rat je relativizacija pravde.

I na kraju: ceo diskurs tvog teksta je politički, a pošto argumentacija nije dovoljno jaka pretvara se u sitnopolitički ili politikantski. Pokušaji "objašnjenja" apsolutnih kategorija sitnim dnevnopolitičkim "interesima" su politikantstvo.

Sasvim je legitimno baviti se politikom, pa i sitnom politikom. Ali onda je činjenica da si teološki obrazovan irelevantna. A ako hoćeš da pišeš tekst sa pozicije teologa onda to iz njega mora i da se vidi.
malisremacc malisremacc 09:19 27.02.2010

Re: ...

Velika istina.


P.S.
Mislim da je jedna rezolucija kojom se osuđuju svi zločini sasvim dovoljna,
malisremacc malisremacc 09:22 27.02.2010

Re: ...

Zen Master
Exitus Letalis

kao što su srbi potrpali svoje jevreje u dušegupke u sred beograda...


Baka Exitus a što volite da pričate o stvarima o kojima baš ništa ne znate !??
Ako ste kojim slučajem zaboravili Nemci su okupirali Srbiju 1941 i ušli u ovaj grad 12 aprila da bi već sutradan u ekipi sa lokalnim folksdojčerima popljačkali sve jevrejske radnje a već 19 aprila je zloglasni dr Vilhem Fuks šef Gestapoa za celu Srbiju izdao zapovest da se svi Jevreji prijave u u Vatrogasni dom na Tašmajdanu, ili će u suprotnom biti streljani !?
Od ukupno oko 12000 Jevreja u Beogradu se njih 8500 prijavilo do kraja Aprila a 31 maja je doneta uredba po ugledu na čuveni nirnberški zakon da se Jevrejima zabranjuje ulaz u tramvaje, kupatila i kafane i da ne smeju raspolagati nikakvom imovinom. Prva streljanja kreću krajem jula 1941 godine a do kraja maja 1942 su praktično istrebljeni svi Jevreji i Beograd je proglašen Judenfrei.
Da baka Exitus ali Beograd pod nemačkom okupacijom, Beograd glavni grad zemlje gde je podignut prvi oružani antifašistički ustanak u okupiranoj Evropi i u jesen te iste godine formirana Užička republika, u Srbiji gde je u Kraljevu i Kragujevcu zbog odmazde za samo sedam dana oktobra 1941 ubijeno 8 hiljada ljudi.
O čemu vi pričate da vas čovek pita, jel o onih par jajara što su pripadali onoj na silu napravljenoj vlasti Milana Nedića ??! Jel to po vama ceo narod ?!! Pa koliko neko može biti zaslepljen mržnjom da piše takve stvari kao vi pitam se !?!



Tačno
Zen Master Zen Master 09:39 27.02.2010

Re: ...

malisremacc

Tačno


Ako želiš da ti dupla quote opcija uspe kako treba to jest u slučaju da citiraš nekoga ko već ima citat u svom postu moraš na kraju cele priče koju dobiješ kad pritisneš " Citiraj " dugme da dodaš još jedno [ /quote] jer iz nekog razloga se to ne dešava automatski iako bi trebalo, eto
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:48 27.02.2010

Re: ...

O čemu vi pričate da vas čovek pita, jel o onih par jajara što su pripadali onoj na silu napravljenoj vlasti Milana Nedića ??!

ma da, uvek je par jajara.

vlada milana nedića imala je ministre koje današnji zvaničnici ili lideri stranaka žele da rehabilituju.
na primer, velmar janković, pomoćnik ministra obrazovanje.
ajde majke ti, pročitaj zakon koji je on sastavio a potpisao i milan nedić.
antisemitski zakon od prvog do poslednjeg člana.
nemci to nisu od njih tražili.

drugo, nešeg poznatog glumca babu i dedu prijavile su komšije i ugušeni su u dušegupkama.
Jel to po vama ceo narod ?!! Pa koliko neko može biti zaslepljen mržnjom da piše takve stvari kao vi pitam se !?!

nikad, apsoultno nikad nisam rekla "ceo narod". rekla sam "srbi". i pri tom naravno, ako neko nije zlonameran kao ti, nisam mislila na sve srbe.
otkud ti ideja da sam zaslepljena mržnjom i prema kome?
ako, opet, misliš na srbe, ne bih s tobom oko toga da se ganjam.



Exitus Letalis Exitus Letalis 09:50 27.02.2010

Re: ...

Nista me ne razveseli rano ujutru kao komentari EL!
Naravno da neces razumeti sta covek pise posto je tvoj nivo komunikacije i sposobnosti razumevanja ostao na nivou pisanja i stila kolumniste Skandala!


opet jedan dostojevski!
nek si ti veseo!
libela libela 10:10 27.02.2010

Re: ...

ndmilinovic
Medjutim, saucestvujem sa zrtvama drugih, koji su pali u ime ove ove zemlje. Kome to smeta i ko nije iz svega sto sam napisao razumeo sta zelim da kazem, vise objasnjavati NECU! Ko zeli da vredja, da me napada, da mi psuje majku, neka to cini slobodno, a ja sve sto mi se ruzno uputi poput poklona vracam onome od koga je (tako je govorio Sidarta). Stavio sam svoje puno ime i prezime, napisao sam svoj tekst i ako se nekome ne dopada kako razmisljam, ima na to pravo. Ali, nije ni ljudski ni civilizacijski da me vredja. No, ako to neko zeli, niti mogu, niti hocu to da sprecavam. Ja svog Svedoka pred ljudima imam!!!

Lose formulisano od samo pocetka. Ono sto hoce da ti skrenu paznju ljudi iz NGO sektora je da se moras baviti Srebrenickim zrtvama... To je poenta... Srpske zrtve ostavi ljudima neke druge nacije... Mozda se pojavi (nekad, negde) bosanska Natasa Kandic da o njima prozbori po koju. Ljudi sa ovog prostora nemaju moralno pravo da pricaju o srpskim zrtvama jer je to, po njima, relativizacija!
mariopan mariopan 10:16 27.02.2010

Re: ...

malisremacc
Velika istina.


P.S.
Mislim da je jedna rezolucija kojom se osuđuju svi zločini sasvim dovoljna,

Mislim da taj predlog postoji i u Skupštini.
I ja sam za to da se osude SVI ZLOČINI. Problem je što nešto jeste a nešto nije zločin. Zločin u Srebrenici nije upitan ali zločin u Srebrenici gde su pobijeni Srbi i dalje je upitan. Taj zločin relativizuju baš oni koji svako pominjanje tog zločina nazivaju "relativizacjom" zločina u Srebrenici.
Zašto? Nisu žrtve iste nacionalnosti? Šta smo mi ako nam nacionalnost žrtve određuje stav prema zločinu? Zar to sme da nam znači?

Deklaracijom u kojoj bi se osudili svi zločini ta podela žrtava po nacionalnosti bila bi izbegnuta. Nisu jedni manje vredni od drugih pa da o njima ćutimo. Ili jesu?
intrepid intrepid 10:24 27.02.2010

Re: ...

Ljudi sa ovog prostora nemaju moralno pravo da pricaju o srpskim zrtvama jer je to, po njima, relativizacija!


nije to po njima nego po jelku kacinu i doris pak. od zrtve praviti dzelata je stvarno monstruozno. ratni zlocinac iz slovenije i hrvatska lobistkinja iz njemacke namecu zrtvi osecaj krivnje. strasno.
Nikola Knežević Nikola Knežević 10:40 27.02.2010

Re: ...

Lose formulisano od samo pocetka. Ono sto hoce da ti skrenu paznju ljudi iz NGO sektora je da se moras baviti Srebrenickim zrtvama... To je poenta... Srpske zrtve ostavi ljudima neke druge nacije... Mozda se pojavi (nekad, negde) bosanska Natasa Kandic da o njima prozbori po koju. Ljudi sa ovog prostora nemaju moralno pravo da pricaju o srpskim zrtvama jer je to, po njima, relativizacija!


Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom! Po vama je onda na hvatanje nacista koji pobegli raznim pacovskim kanalima trebalo da se ceka na Adenuera ili Vilija Branta? A Simon Vizental (citajte MOSAD) je trebao da sedi skrstenih ruku? Zar srpske majke iz Kravica i Bratunca treba da cekaju na bosansku Natasu Kandic da bi govorile o zlocinu koji je pocinjen nad njihovom decom? Molim Vas, razmislite jos jednom o onome sto ste napisali.
ndmilinovic ndmilinovic 10:45 27.02.2010

Re: ...

Tu se nikako ne slazemo. Ne kazem da se bosanska ili hrvatska Natasa Kandic nece pojaviti. Mozda hoce, ali u to ne verujem. Onim sto sam sve ovo godine video, postajem obeshrabren da je to moguce. Mislim da Srbija treba da se bavi svim zrtvama, jer zrtve na sve tri strane rezultat su jedne politike i jedne prestonice one zemlje. Ne zelim da ulazim u analizu rata u ex-Yu. Vidim da ima komentara koji zele da podstaknu to pitanje. Siguran sam da je rec o skupu uzrocno - posledicnih dogadjaja, kad je rec o tom ratu, koji je po mom dubokom uverenju bio gradjanski (tu se pozivam na Igora Mandica). Ovde se jednostavno necemo nikako sloziti. Sve ljudske zrtve su apsolutno jednake i ja kao humanista od tog principa nikada necu odustati. Mozda je neko manje upucen, ali antagonizam prema Srbima u Hrvatskoj npr. postoji i danas u velikom procentu. I dan danas se moze dogoditi da neki politicar izadje na televiziju i siri huskacke antisrpske govore ili da na cinican nacin u emisiji Otvoreno pominje npr. Balvan revoluciju. Da li neko zaista veruje da se u takvoj klimi moze pojaviti Natasa Kandic?! Cak i Drago Hedl koji je rasvetlio dosta hrvatskih zlocina nad Srbima, vise vremena provodi van svoje zemlje (Hrvatske), dok njegov sin zbog bezbednosti tu ni ne zivi. Bosna je mozda nesto sofisticiranija, jer ima veliki procenat sva tri entiteta, medjutim i sami smo svedoci koliko je lako u toj zemlji izazvati nemire i proteste. Nakon bilo koje haske presude u Bosni se pojave nemiri. Setite se nedavnih dogadjaja sa Dodikom i njegovim pricama o referdumima npr. Uostalom, i sam dolazim iz NGO sektora i posedujem veliki broj objektivnih podataka. Moje polaziste je jednostavno - Covek je covek i zrtva je zrtva!!!
libela libela 10:51 27.02.2010

Re: ...

Nikola Knežević

Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom!

Ja nigde nisam naveo da se s time slazem!
Nikola Knežević
Zar srpske majke iz Kravica i Bratunca treba da cekaju na bosansku Natasu Kandic da bi govorile o zlocinu koji je pocinjen nad njihovom decom? Molim Vas, razmislite jos jednom o onome sto ste napisali.

Taj zlocin je ionako minimalizovan time sto se, tamo gde bi trebalo, precutkuje!
libela libela 10:55 27.02.2010

Re: ...

ndmilinovic
Tu se nikako ne slazemo. Ne kazem da se bosanska ili hrvatska Natasa Kandic nece pojaviti. Mozda hoce, ali u to ne verujem....

Moja primedba je bila sarkasticna!
ndmilinovic
...Moje polaziste je jednostavno - Covek je covek i zrtva je zrtva!!!

Eh, kad bi se sve NGO rukovodile tim AKSIOMOM!
mariopan mariopan 11:02 27.02.2010

Re: ...


Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom! Po vama je onda na hvatanje nacista koji pobegli raznim pacovskim kanalima trebalo da se ceka na Adenuera ili Vilija Branta? A Simon Vizental (citajte MOSAD) je trebao da sedi skrstenih ruku? Zar srpske majke iz Kravica i Bratunca treba da cekaju na bosansku Natasu Kandic da bi govorile o zlocinu koji je pocinjen nad njihovom decom? Molim Vas, razmislite jos jednom o onome sto ste napisali.

Upravo sve što ste pomenuli nama govore da treba, da je, ako mi sami pomenemo te zločine, to relativizacija. Klasična zamena teza, providna i rekla bih namerna. Sakrivanje tog zločina tišinom.
Svako ko očekuje da jedan narod zaboravi na svoje žrtve a da iskreno oplakuje tuđe taj zna da zahteva nemoguće, jer je to neprirodno za ljudska bića ( sva, nesavršena) ali mu to ne smeta da nas za to osuđuje i da samo od nas to zahteva.
Svaka deklaracija koja bi bila sa te strane nepotpuna (nema svih žrtava) bila bi i neiskrena, prizvod političkih pritisaka na zemlju ali nesikrena jer je kao svoju narod ne bi prihvatio - kome takva treba?

Pretpostavljam da deklaraciju narod treba da shvati i prihvati kao svoju a da to ne treba da bude bezvredno parče papira iznuđeno političkim pritiscima na našu zemlju? Bila bi to uvreda za sve žrtve ako se donese kao posledica pritiska a ne iskrenog žaljenja za žrtvama. To iskreno žaljenje očekujemo i od druge strane, ljudski je i ne stidim se da to zahtevam, niko me neće ubediti da je to relativizacija bilo čega. Samo poštovanje za sve žrtve tražim i osudu svih zločina a ne još jedan oproštaj grehova za Orića, što bi takva (kusa) deklaracija zapravo bila.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:10 27.02.2010

Re: ...

Baka Exitus

molim te da me ne zoveš babom, jer ja tebe, na primer, mogu da zovem gnjidom, al se uzdržavam.
Zen Master Zen Master 11:19 27.02.2010

Re: ...

Exitus Letalis
Baka Exitus
molim te da me ne zoveš babom, jer ja tebe, na primer, mogu da zovem gnjidom, al se uzdržavam.


Ja vas zovem bakom što koliko znam priliči vašim godinama i nije nikakva pogrdna kategorija a vi mene ako želite slobodno zovite gnjidom jer bi to takodje priličilo vašem domaćem vaspitanju i odnosu prema neistomišljenicima, hvala
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:45 27.02.2010

Re: ...

Da li neko zaista veruje da se u takvoj klimi moze pojaviti Natasa Kandic?!


Mnogo ljudi u Srbiji ima ovakav stav i mnogi govore kako svi zajednicki sa ey-YU prostora treba da osudimo sve zlocine. Mali problem je da ovaj stav pokazuje koliko se na neke stvari gleda samo iz perspektive Srbije. Hrvatska Natasa Kandic postoji kao sto postoje ljudi koji se bave zlocinima nad Srbima inace kako bi doslo do tematizovanja slucajeva Selotejp, Lora i dr. Nekad culi za Vesnu Tesalic i Mirsada Tokacu, recimo? Iluzija je da se Beograd moze baviti svim zlocinima. Pa slucaj Haradinaj je izmedju ostalog imao epilog kakav je imao jer Beograd nije sakupio dovoljno dokaza. Inace, postoji ideja da se napravi nadnacionalna komisija (REKOM) i tu se vode razgovori sa bivsim logorasima ali i vojnim veteranima kojima je isto tako u interesu da se od njih odvoje zlocinci.
malisremacc malisremacc 13:52 27.02.2010

Re: ...

Ako želiš da ti dupla quote opcija uspe kako treba to jest u slučaju da citiraš nekoga ko već ima citat u svom postu moraš na kraju cele priče koju dobiješ kad pritisneš " Citiraj " dugme da dodaš još jedno [ /quote] jer iz nekog razloga se to ne dešava automatski iako bi trebalo
Ma sve je to meni jasno samo imam mali problem.....obe ruke su mi skroz u gipsu (pad sa motora)pa pisanje predstavlja priličan problem i stoga ne obraćam pažnju na detalje....
U svakom slučaju hvala.
libela libela 13:59 27.02.2010

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft
...Inace, postoji ideja da se napravi nadnacionalna komisija (REKOM) i tu se vode razgovori sa bivsim logorasima ali i vojnim veteranima kojima je isto tako u interesu da se od njih odvoje zlocinci...

Je li to ova koalicija sto se pominje OVDE?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:26 27.02.2010

Re: ...

Je li to ova koalicija sto se pominje OVDE?


I sta bi to trebalo sad da znaci, da bude dokaz za nesto jel? Blago tebi kad ti je zivot tako jednostavan. Kakvi logorasi, kakvi veterani koga zanima sta oni misle, ionako su oni samo koletaralna steta nacionalnog budjenja koje tebi eto danas omogucuje taj udobni kvazipatriotizam.
libela libela 14:35 27.02.2010

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft

I sta bi to trebalo sad da znaci, da bude dokaz za nesto jel? Blago tebi kad ti je zivot tako jednostavan. Kakvi logorasi, kakvi veterani koga zanima sta oni misle, ionako su oni samo koletaralna steta nacionalnog budjenja koje tebi eto danas omogucuje taj udobni kvazipatriotizam.

samo pitam.
cemu nervoza i histerija?
dobro REKOM-u krenulo, vidim.
pare samo pljuste a i trosi se!
a cena hartije za blokcice otisla u nebesa!
ako, neka je... za humanitarne svrhe je to sve... pa nek ide zivot!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:42 27.02.2010

Re: ...

samo pitam.
cemu nervoza i histerija?
dobro REKOM-u krenulo, vidim.
pare samo pljuste a i trosi se!
a cena hartije za blokcice otisla u nebesa!
ako, neka je... za humanitarne svrhe je to sve... pa nek ide zivot!


Volim, volim, volim sto smo hladni... ko Arkan u Bijeljini.
Sta ces, valjda im nije lako biti strani placenik u pravednickoj zemlji Serbiji.
libela libela 14:44 27.02.2010

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft

Volim, volim, volim sto smo hladni... ko Arkan u Bijeljini.
Sta ces, valjda im nije lako biti strani placenik u pravednickoj zemlji Serbiji.


Ovolika budalastina ne zasluzuje nikakav odgovor!
Mnogo zuca si prolio samo zato sto sam pomenuo finansije REKOM-a!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:36 27.02.2010

Re: ...

Ovolika budalastina ne zasluzuje nikakav odgovor!
Mnogo zuca si prolio samo zato sto sam pomenuo finansije REKOM-a!


Pa zasto se trudis oko odgovaranja i editovanja svojih komentara onda? Uzivaj u tihovanju posle tako puskooumno obznanjene istine.
libela libela 15:43 27.02.2010

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft


Pa zasto se trudis oko odgovaranja i editovanja svojih komentara onda? Uzivaj u tihovanju posle tako puskooumno obznanjene istine.

Editovao sam jer sam bio malo iznenadjen povezivanjem s arkanom... dosad me niko s njim nije povezivao. Na kraju sam i tekst promenio jer sam skontao da sam te bas duboko pogodio kad si za takvim budalastinama posegao!
Ma ovo je ranije obznanjeno, samo sam hteo da pitam da li je to ta koalicija. Znam da sam citao, pa da pitam... vidim da si upoznat sa radom iste.
Ozbiljno se pripremaju, lep budzet i lepo diverzifikovan!
Lep pozdrav, druze iz susedstva!
Inner Party Inner Party 19:28 27.02.2010

Re: ...

libela
ndmilinovic
Medjutim, saucestvujem sa zrtvama drugih, koji su pali u ime ove ove zemlje.

Lose formulisano od samo pocetka.


Ne's se ti grantova najesti od tog tvog pisanja ...
Inner Party Inner Party 19:45 27.02.2010

Re: ...

krkar


Ne vidim koje bi moglo biti etičko ili teološko objašnjenje različitog stava prema pravdi u zavisnosti od nacionalnosti.



Pa sad, eticki i teoloski naravno da ne. Ali zivot (koji je, je li, zakon) nije modelovan ni eticki ni teoloski.
Ja bih recimo bio za rezoluciju ako bi ona znacila (zaista) trajno pomirenje izmedju Srba i Bosnjaka, i ako bi to znacilo da Bosnjaci vise nece napadati RS, i ako bi to znacilo da ce nas iz EU gledati drugacijim ocima...
Ali ja bi onda bio neoprostivo naivan i zasluzio bih svako zlo koje bi mi se desilo u buducnosti...
krkar krkar 10:22 28.02.2010

Re: ...

Ja bih recimo bio za rezoluciju ako bi ona znacila (zaista) trajno pomirenje izmedju Srba i Bosnjaka, i ako bi to znacilo da Bosnjaci vise nece napadati RS, i ako bi to znacilo da ce nas iz EU gledati drugacijim ocima...


Možda si primetio da o rezoluciji/rezolucijama uopšte nisam govorio. Nismo do toga još stigli. A i nećemo od trolovanja o foteljaškom viđenju rata/zločina/genocida .

"Ja sam za rezoluciju ako...". Zaboravio si na kraju da tražiš i pečeno prase. Baš prase.
Inner Party Inner Party 12:53 28.02.2010

Re: ...

krkar
Zaboravio si na kraju da tražiš i pečeno prase. Baš prase.


Ja samo zelim ono sto mi pri-pa-da!

predatortz predatortz 10:10 01.03.2010

Re: ...

Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom! Po vama je onda na hvatanje nacista koji pobegli raznim pacovskim kanalima trebalo da se ceka na Adenuera ili Vilija Branta? A Simon Vizental (citajte MOSAD) je trebao da sedi skrstenih ruku?


Ovde se slažemo. Dok čekamo da se pojavi bosanska Nataša Kandić srpska BIA ne treba da gubi vreme čekajući. Posla ima preko glave a porodice srpskih žrtava predugo čekaju na pravdu.
wukadin wukadin 15:30 01.03.2010

Re: ...

Pa lepo je neko pomenuo MOSAD... I kako se to radi.
ndmilinovic ndmilinovic 13:01 03.03.2010

Re: ...

Libela, ukapirao sam sta si zeleo da mi kazes. Imas pravo i izvinjavam se zbog pogresnog shvatanja. Pozdrav!
libela libela 18:18 03.03.2010

Re: ...

ndmilinovic
Libela, pozdrav!

Nema razloga za izvinjenje... tu smo da razmenimo misljenja i objasnimo ono sto je nejasno!
Svako dobro ti zelim! Srdacan pozdrav!
wukadin wukadin 11:34 27.02.2010

Moj prilog

U prethodnom broju Zagora te-neja sam izneo stav kako je ovo sve u okviru pritisaka na izmenu ustava BiH, te ukidanje ako ne de jure, onda de fakto Republike Srpske. Daljim obrazlaganjem teze mogao bih reći da je vlast u Beogradu prisiljena nekim dogovorima (moguće) i obavezama da bi se dobila evropska šargarepa, što se i ne krije jer otvoreno se pominje razolucija Evropskog parlamenta, pa onda "ako Srbija hoče u EU..."
Napadnut sam kako ja smatram RS genocidnom (kao da je Wukadin vodio CNN propagandu), a pominjana je i "trgovina" (citirao sam) ako neko dođe sa stavom da RS treba ukinuti. Uzgred, Exitus Letalis mi nije odgovorila na pitanja smatra li Srpsku genocidnom tvorevinom i treba li po njoj RS da postoji (trivija: onaj bloger po kome ja napadam RS je prepoznao pod imenom Leticija, ali kao ne zna da li na nju mislim, ergo valjda mu se ne sviđa što je tako zovem...)
No dobro, ako moji argumenti nisu dobri, ajde da prenesem neke argumente PRO rezolucije plus pominjanja genocida.

Tako Vesna Rakić Vodinelić otkriva toplu vodu da postoji politički (pozivioni?) ali ne i društveni konsenzus... Prevedeno, narod je po njoj protiv takve rezolucije. Ništa strašno rekli bi iz NGO-ova... Nego narod u Ukrajini protiv priljučenja u NATO (kao i u Srbiji uzgred)... pa ništa, videsmo na izborima
Da se vratim Srebrenici. The best is yet to come. Po profesorki "Srbija nema pravnu, već etičku, socijalnu i generacijsku odgovornost..." Ergo, presuda nijednog suda ne obavezuje Srbiju, kao što su "nacoši" govorili, pravne odgovornosti, obaveze nema, ŠTD (ili QED). Bravo profesorka! A etički se obratite žrtvama Nasera Orića, možda su i poverovali u njegovu sudsku nevinost...

Dalje izveasna NGO "Impunity Watch", holandska ili američka poslala je predstavnike na jednu od tribina povodom rezolucije i oni rekoše da bi Srbija osudom genocida priznala pravo porodicama žrtava te da "porodice žrtava imaju pravo, ne samo na simboličku, već i na materijaln naknadu štete" (sic!)

Ergo, zaključujemo da Srbija nije pravno obavezna da izglasa ovakvu rezoluciju, a njenim izglasavanjem priznaje obavezu reparacija žrtvama. Pa samo nastavite tako da branite vašu rezoluciju. Ko je za rezoluciju i ima dovoljno dubok džep neka prvi digne ruku...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:06 27.02.2010

Re: Moj prilog

Ako Rezolucija moze da naskodi RS to znaci da ona ima neke veze sa Srebrenicom, ako ne, onda je tu sve cisto. Posto ti zagovaras prvi stav znac da ti smatras da je nastanak RS povezan sa genocidom u Srebrenici. To govore tvoje reci.

Znaci Srbija nema nikakve veze sa Srebrenicom? Übrigens, eticka odgovornost prestaje kad postane pravna obaveza. Samo time nestaje i moralni kredibilitet pojedinca ili drzave. Ti svojoj zemlji ne zelis dobro ako ti njen moralni kredibilitet ne znaci nista. Gde se dade tako glasno zagovarano srpsko osecanje pravde kad su od nje vaznije pare, koje ce ti svakako pojesti ljubljeni domaci politicari.
wukadin wukadin 16:28 27.02.2010

Re: Moj prilog

Posto ti zagovaras prvi stav znac da ti smatras da je nastanak RS povezan sa genocidom u Srebrenici. To govore tvoje reci.


A koja drzava nije nastala na genocidu?!
Mozda Monako...

Ti svojoj zemlji ne zelis dobro ako ti njen moralni kredibilitet ne znaci nista.


Bla, bla, truc...
Citaj Dorijana Nuaja, mozda i razumes. Pise dosta urbanim stilom, ima aluzije na Lavkrafta i Frenka Herberta...
wukadin wukadin 17:56 27.02.2010

Re: Moj prilog

Jos jedna stvar...
Kad kazem "A koja drzava nije nastala na genocidu?!" mislim na ono sto se dogodilo u Srebrenici, i uopste u ratovima za SFRJ nasledje, samo na drugim mestima koriste eufemizam (?!) "etnicko ciscenje".
Nesto drugo je genocid kako ga je videla organizacija UN u svojih pet tacaka. Srebrenica se tu ne uklapa po tri osnova
1) Genocid sproveden samo na jednom mestu, a optuzena strana ga je mogla sprovesti na mnogim drugim mestima
2) Genocid sproveden samo nad ratno sposobnim muskarcima, zene, deca i starci pusteni.
3) Genocid sproveden "promenom plana" (citat iz presude), ergo prvobitno je planirano pustanje zarobljenika.
Zbog svega toga je Noam Comski rekao da bi onda (recimo) za ono sto je radjeno Jevrejima trebalo da se koristi neki drugi izraz. Jer bila bi uvreda za TE zrtve.
Nesto mi se mota po glavi, mozda bude neki duzi tekst o tim relativizacijama genocida, postojanju konzistentnog plana ili ne... (recimo Ameri su prema Japanu vodili konzistentnu politiku koja je zavrsena bacanjem atomske bombe, gradskim genocidima nad Hirosimom i Nagasakijem...)
Inner Party Inner Party 19:32 27.02.2010

Re: Moj prilog

wukadin
... stav kako je ovo sve u okviru pritisaka na izmenu ustava BiH, te ukidanje ako ne de jure, onda de fakto Republike Srpske. Daljim obrazlaganjem teze mogao bih reći da je vlast u Beogradu prisiljena nekim dogovorima (moguće) i obavezama da bi se dobila evropska šargarepa, što se i ne krije jer otvoreno se pominje razolucija Evropskog parlamenta, pa onda "ako Srbija hoče u EU..."


wukadin je objasnio.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:24 27.02.2010

Анализа злочина

Хајде мало да погледамо ширу слику.

На подручју источне Босне под влашћу НДХ убијено је око 50,000 цивила.
Постојали су сабирни и концентрациони логори:
Зеница "КП Дом"
Сарајево Централни Затвор
Сарајево Богословија
Власеница
Власеница Хан Пијесак
Подроманија Касарна
Рогатица
Вишеград Стари Брод
Вишеград Милошевићи
Вишеград
Вишеград Душће
Пале Соколски Дом
Модрича
Добој
Маглај
Шековичи Касарна

Постојале су и две јаме у које су бацани Срби
Власеница, Власеница Хан Поглед

Укупно жртава у тим логорима и јамама источне Босне је око 50,000 према подацима ФНРЈ.


Сигурно је да постоји каузална веза која објашњава зашто су се босански Срби педесет пет година касније определили за ратну опцију.

Претпостављам да је велика већин босанских Срба имала родбинску везу са жртвама из доба Другог светског рата.

Када узмемо у обзир да је укупан број српских жртава (геноцид) из Босне и Херцеговине током Другог светског рата око 145,493 онда можемо рационалније причати о сребреничкој резолуцији.

1. Зашто се игнорише каузална везу између геноцида у пуном смислу те речи (који убраја жену, децу и немоћне, из Другог светског рата) и сребреничког злочина или геноцида (назови како желиш, за сада)?

2. Зашто се омаловажава варијанта резулуције у којој би се споменуле све жртве из ових крајева, чак и оних из Другог светског рата? Ваљда то не одговара Бошњацима и Хрватима.

3. Повреду ратне конвенције у случају Сребренице су извршили одређени војници, тако што су убили заробљенике војно способне мушкарце, али спорно је која је била њихова мотивација. А то је битно за Србе јер ови официри су могли да то ураде не У ИМЕ СРБИЈЕ већ у ИМЕ ОСВЕТЕ. Моје мишљење је да су то урадили у име освете, и да зато то нема везе са нама грађанима Србије.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:48 27.02.2010

Re: Анализа злочина

Сигурно је да постоји каузална веза која објашњава зашто су се босански Срби педесет пет година касније определили за ратну опцију.


Sigurno da postoji kauzalna veza izmedu toga zasto su nacisti ubijali Jevreje i raspeca Hristovog.

Моје мишљење је да су то урадили у име освете, и да зато то нема везе са нама грађанима Србије.


Moje misljenje je da su nacisti 'pocistili' Bec iz osvete jer su Jevreji imali visoke pozicije u drustvu i to nema nikakve veze sa Austrijancima. Ti imas misljenje, sud ima odluku.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:24 27.02.2010

Re: Анализа злочина


Sigurno da postoji kauzalna veza izmedu toga zasto su nacisti ubijali Jevreje i raspeca Hristovog.


Твоје поређење је без смисла. У Босни су 90 тих година живели људи који су живели у НДХ и што је важније, преживели су. Сигурно је да су они и њихова деца имала мотив да се освете. Временска раздаљина од Христа до НДХ је скоро 2000 година.

Moje misljenje je da su nacisti 'pocistili' Bec iz osvete jer su Jevreji imali visoke pozicije u drustvu i to nema nikakve veze sa Austrijancima. Ti imas misljenje, sud ima odluku.


Твоја спрдња не мења ситуацију. Одлука суда је једна ствар, али овде се расправља о скупштинској резолуцији о Сребреници.


hazar hazar 14:49 27.02.2010

Razlika

Oprostite mi , ali imam utisak da ste tekst napisali pomalo pretenciozno, a da pri tome niste dotakli suštinu donošenja rezolucije. Pretpostavljam da vaša opredeljenost za studiranje teologije odražava i vašu ličnost, pa bi to moglo objasniti vaš pogled na slučaj, a on je po ovom pitanju hrišćanski, dakle humanistički.

Ono što treba da se shvati je da je donošenje rezolucije politička odluka i da ona nema nikakve veze sa osećanjima. Pri razmatranju državnih stvari, odgovorna vlast, preduzima korake lišene emocija i treba da čini ono što je u interesu nacije koju zastupa. Čin javnog izvinjenja predsednika Tadića, je ono što bi trebalo da pokaže saosećanje Srba i tu se svaka priča o emocijama i nekakvoj kolektivnoj odgovornosti završava.

Donošenje rezolucije, kojom Srbija žali zbog "genocida" je zvaničan akt države Srbije, kojim ona priznaje svoju odgovornost za isti( što je potpuna besmislica) iz koga mogu proizići mnoge negativne posledice. Zbog toga imate toliku ostrašćenu kampanju raznih NGO( direktno finansiranih od neprijateljski nam nastrojenih zemalja i organizacija), a i preporuke osvedočenih srpskih prijatelja tipa Jelka Kacina da treba doneti rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici.

Time bi se i konačno verifikovala laž da je u Srebrenici na genocidan način pobijeno preko 8000 Muslimana iako sve dostupne brojke govore da je to nemoguće. Vaš hrišćanski pogled na problem vam natura nespornu činjenicu da je svaki život podjednako važan i da iz toga sledi da je nebitan broj pobijenih u zločinačkom poduhvatu u Srebrenici. U realnom životu nije tako i nikakav sud, pa ni neopisivo pristrasan MKS u Hagu, bez te laži o 8000 streljanih to ne bi mogao proglasiti genocidom.

Na jednom mestu ste elaborirali tužbu Srbije Međunarodnom sudu pravde i kako to neko može prihvatati jednu odluku, a drugu ne. Ne znam da li vam je poznato, ali njihova definisanje zločina u Srebrenici kao genocida izvire iz presude već navedenog tribunala u Hagu. Oni sami nisu utvrđivali šta se tamo desilo( po meni namerno, jer bi time sebi potpuno uništili kredibilitet ili bi morali doneti odluku zasnovanu na činjenicama, a ne na političkim željama finansijera tribunala u Hagu). Razotkrivanje lažne konstrukcije Tribunala u Hagu bi automatski osporio i odluku Međunarodnog suda pravde.

Cela priča o tolikim žrtvama u Srebrenici počiva na nestalim licima gde se spekuliše sa brojkom od 10.000. Imajući u vidu da su mnogi od "nestalih" glasali na kasnijim izborima, da su izbegli u inostranstvo i sl., logično je da jedan ovakav potez ( po posledicama moguće dalekosežno negativan po Srbiju) treba da sačeka bar utvrđivanje istine. Drugim rečima, niko nas ne bije po ušima da to uradimo, a naročito imajući u vidu da sa druge dve strane nema ni govora bar o žaljenju za srpskim žrtvama ( sa naše strane to je izrazio predsednik Tadić), a kamoli govora o nekakvim "obavezujućim"rezolucijama njihovih Parlamenata.
ndmilinovic ndmilinovic 15:20 27.02.2010

Re: Razlika

Necu se sloziti sa svim Vasim stavovima Hazar, ali cu obratiti paznju na ovo sto ste napisali. Dopada mi Vasa komentar!
Moderator06 Moderator06 17:38 27.02.2010

Obaveštenje

Poštovani,

moderacija vas najljubaznije moli da se u diskusiji služite argumentima, a ne uvredama na račun neistomišljenika. U suprotnom, bićemo prinuđeni da komentare brišemo ponovo, a one koji budu kršili Pravila korišćenja sankcionišemo.
Inner Party Inner Party 19:08 27.02.2010

Ta cudna strana rec ...

Ја не волим начин на који се користи реч геноцид протеклих неколико година. Ја више волим да коришћење те речи оставим за оно што му је била првобитна намена, посебно када је у питању холокауст и у другим случајевима истинских разарања великих размера усмереног на уништење једног народа. Ја сам, рецимо, исто тако користио термин геноцид за Руанду, али га нисам користио за злочине на Источном Тимору у исто време где је 200.000 људи било побијено. Избрисано је 1/3, 1/4 становника уз подршку САД, Британије и Француске али за то и за неке друге стравичне масакре који су се десили, ја исто тако не бих користио реч геноцид. Сребреница није ни близу тих размера. Тако исто, не бих рекао «геноцид» за злочине у Ел Салвадору који годинама трају и где је 10 хиљада људи пострадало… Једноставно се појефтињује значај тог термина… Ја знам, као што сам већ споменуо, да се последњих година термин геноцид користи на различите начине. Користи се за убијање великих размера које врши непријатељ. Ако људи желе тако да користе ту реч онда добро, али у том случају, нам треба нова реч да замени стару реч «геноцид.»


... rece Comski.

Rasprava traje i treba da traje.
Inner Party Inner Party 19:18 27.02.2010

He he he ...

Ukoliko ne shvatimo da ove rezolucije nisu pritisak koji dolazi iz inostranstva, jer one nisu potrebne inostranstvu, već su potrebne nama, kakvoj se budućnosti možemo nadati? Naša prošlost i naša budućnost pripadaju isključivo nama!



Svako ima pravo da bude naivan u svoje ime. Politicari na to nemaju pravo!
angie01 angie01 19:41 27.02.2010

iako sam zagovornik,

da je dobro da svako pishe i apsolutno uvek podrzim svakog novopristiglog, evo vec koji put po redu sam u zabezeku, da se tekstovi sa ovog bloga nalaze u vip kategoriji,
da ne kazem, da je koncept koji se ovde promovishe, daleko od kuce B92, vec za neke sasvim druge portale-pa ko bash voli, nek se zabavlja.

Inner Party Inner Party 19:49 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

angie01
da je dobro da svako pishe i apsolutno uvek podrzim svakog novopristiglog, evo vec koji put po redu sam u zabezeku, da se tekstovi sa ovog bloga nalaze u vip kategoriji,
da ne kazem, da je koncept koji se ovde promovishe, daleko od kuce B92, vec za neke sasvim druge portale-pa ko bash voli, nek se zabavlja.



Sta zelis reci? Kakav je ovaj tekst pa nije po merilima Bloga B92, VIP Bloga, ili B92 kuce?
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:59 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

da je dobro da svako pishe i apsolutno uvek podrzim svakog novopristiglog, evo vec koji put po redu sam u zabezeku, da se tekstovi sa ovog bloga nalaze u vip kategoriji,
da ne kazem, da je koncept koji se ovde promovishe, daleko od kuce B92, vec za neke sasvim druge portale-pa ko bash voli, nek se zabavlja.


Molim Vas da mi objasnite kakav koncept se promoviše na ovom blogu? Da ni su možda uvrede i diskvalifikacije koje koje ste perfidno provukli kroz Vašu izjavu? Na ovom blogu nikada nije bio postavljen tekst koji je po svom tonu mogao da bude uvredljiv po bilo koga. Svima je dobro poznat pomirljivi ton kojim pišem a trudim se da slične autore i pozivam da gostuju na mom blogu. O kvalitetu pisanja ne želim da komentarišem, o tome govori moj rezime. Otkud Vam pravo da određujete šta je i koliko daleko od kuće B92? Zar mislite da je jednoumlje za koje se zalažete uređivačka politika B92? Sasvim sam siguran da to nije slučaj, o tome uostalom svedoči mnoštvo različitih stavova koji se mogu naći na B92 blogu i dijalog između istih...
angie01 angie01 20:03 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

sve stoji u krkarovim komentarima- koji mogu da se upotrebe na vecinu tekstova objavljenih na ovom blogu!

prosto je pamfetsko provlachenje nekih ideja, koje pripadaju nekom drugom-nadam se, davno proshlom vremenu, kada je zamajavnje tog tip bilo bogougodno zloupotrebljavano, a sada je 21. vek, pa smo valjda i mi napredovali.
angie01 angie01 20:29 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Da ni su možda uvrede i diskvalifikacije koje koje ste perfidno provukli kroz Vašu izjavu?


nije mi to bila namera- niti bilo shta perfidno radim ili govorim i zao mi je shto tako zvuchi-no prosto tako mislim.

ne vidim da sam bilo gde pokazala da sam pobornik bilo kakavog jedoumlja, koje navodno zagovaram- ali jesam protiv zaludjivanja, primitivizma i skretanja sa kursa napretka-jer smo ionako vec zaostali.

protiv vas lichno nemam nishta- niti me vash ili bilo chiji rezime neshto muchi-ja ovde reagujem na ono shto kachite na ovaj portal i moje mishjenje je o tome je ovakavo i tu nema nicheg drugog skriveng iza.
hazar hazar 21:00 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

prosto je pamfetsko provlachenje nekih ideja, koje pripadaju nekom drugom-nadam se, davno proshlom vremenu, kada je zamajavnje tog tip bilo bogougodno zloupotrebljavano, a sada je 21. vek, pa smo valjda i mi napredovali.

Kada ovako pljunete po čoveku, osnovni je red da bar navedete koje su to retrogradne ideje iznete u osnovnom tekstu. Iskreno se nadam da ne mislite da je autor nazadan samim tim što je odabrao da studira teologiju( domaćin istu već završio), pa mislite da nije potrebno dalje objašnjavati zašto njimakaotakvim nije mesto na preuzvišenom blogu B92, a kamoli u VIP loži.
angie01 angie01 21:10 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Iskreno se nadam da ne mislite da je autor nazadan samim tim što je odabrao da studira teologiju( domaćin istu već završio),


ma da, bash tako,...lepo rekoh da reagujem samo na tekstove koji su ovde kacheni, vidim da ima josh ljudi koji su na iste reagovali kao ja i toliko o tome-to sa teologijom nema nikakve veze,..kao i u drugim profesijama i pristupima nekom mishljenju, varijacije su razlichite-to shto je neko miroljubiv u intonaciji, shto nadasve obozavam i ima rezime kojim se dichi- josh uvek ne znachi da se sve ostalo podrazumeva-shto konkretno ovaj blog i tekstovi na njemu, svojom porukom i nachinom tretiranja istih i dokazuje.

o preuzvishenosti i vipu- samo toliko, shto bi to znachilo da se neshto preporuchuje!
hazar hazar 21:16 27.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

angie01
ma da, bash tako,...lepo rekoh da reagujem samo na tekstove koji su ovde kacheni, vidim da ima josh ljudi koji su na iste reagovali kao ja i toliko o tome-to sa teologijom nema nikakve veze,..kao i u drugim profesijama i pristupima nekom mishljenju, varijacije su razlichite-to shto je neko miroljubiv u intonaciji, shto nadasve obozavam i ima rezime kojim se dichi- josh uvek ne znachi da se sve ostalo podrazumeva-shto konkretno ovaj blog i tekstovi na njemu, svojom porukom i nachinom tretiranja istih i dokazuje.o preuzvishenosti i vipu- samo toliko, shto bi to znachilo da se neshto preporuchuje!

Sve je to lepo što vi napisaste, no ja ću da skratim pisanije i jednostavno ću reći. Ili se izvinite za vređanje autora i njegovog domaćina ili navedite nazadne ideje u osnovnom tekstu.
schweppes92 schweppes92 01:26 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

angie01
sve stoji u krkarovim komentarima


A šta to stoji u Krkarovim komentarima?
Da li misliš na obilje ničega, osim ad hominem malicioznosti, iz prvih komentara ili na onaj drugi deo, gde se šatro-principijelno zalaže za univerzalizaciju principa pravde. Prvo je gosta isprovocirao besmislenim ličnim napadom a onda se uhvatio nesrećno sročene izjave, impulsivno izrečene, iako iz čitavog konteksta vidimo da autor nije od onih kome su zločini "njegovih" miliji.
Da je pravda za Krkara univerzalan princip, da "posle nje ide tačka", da je njegova "pravda" nacionalno nezainteresovana, kako ovde pokušava da nas uveri, onda ne bi razdvajao žrtve u Srebrenici od ostalih žrtava. Onda bi jedini logičan Krkarov stav mogao biti "rezolucija o žrtvama ratova na teritoriji bivše SFRJ". Naravno da Krkar podrazumeva, sve pršteći od principijelnosti, da "naše" žrtve nisu vredne "rezolucije".
Jedino zaista iritirajuće u svemu tome je to što će, "učenim" rečima i arogantnim stavom, nastojati da nas uveri u svoju doslednost.
Ne čudi da si se baš ti našla da ga podržavaš. Valjda mu se još umiljavaš zbog autogola, kada si ga uputila da "pročita malo" kako bi ste bili ravnopravni sagovornici na temi čijem je proučavanju posvetio nekoliko godina.


ndmilinovic ndmilinovic 02:48 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Iskreno, zao mi je sto ovde dolazi do ovako teskih uvreda od strane Angie01, ali to govori vise o njoj nego o autoru bloga ili njegovim gostima (u ovom momentu o mojoj malenkosti). Najiskrenije receno, nije mi stalo do njenog misljenja (bar kad se ono iznosi na ovakav nacin) i sve jedno mi je da li ce se izviniti. Strasno je sto neko ko zeli da govori o ljudskih zrtvama i ljudskim pravima ne ume da vodi ni dijalog na civilizacijski prihvatljiv nacin. Iako se sa Hazarovim misljenjem iz njegovog prvog komentara ne slazem, priznajem da ume da polemise na dostojanstven nacin. Hvala za to! Moj najveci komentar su mail-ovi i poruke koje su mi tokom celog dana stizale od mojih pojedinih prijatelja koji su Bosnjaci i koji zive u BiH. Mnogi od njih doziveli su Srebrenicu direktno ili indirektno. Njihova rec podrske i njihovo hvala za mene je najveca satisfakcija u ovom trenutku. Uostalom, ljudi su takvi da obicno vide i procitaju ono sto zele. Ponavljam ono sto sam u nekom od svojih prvih komentara napisao - sve uvrede vracam poput poklona koji ne zelim da primim!
mariopan mariopan 10:28 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Nikola Knežević
da je dobro da svako pishe i apsolutno uvek podrzim svakog novopristiglog, evo vec koji put po redu sam u zabezeku, da se tekstovi sa ovog bloga nalaze u vip kategoriji,
da ne kazem, da je koncept koji se ovde promovishe, daleko od kuce B92, vec za neke sasvim druge portale-pa ko bash voli, nek se zabavlja.


Molim Vas da mi objasnite kakav koncept se promoviše na ovom blogu? Da ni su možda uvrede i diskvalifikacije koje koje ste perfidno provukli kroz Vašu izjavu? Na ovom blogu nikada nije bio postavljen tekst koji je po svom tonu mogao da bude uvredljiv po bilo koga. Svima je dobro poznat pomirljivi ton kojim pišem a trudim se da slične autore i pozivam da gostuju na mom blogu. O kvalitetu pisanja ne želim da komentarišem, o tome govori moj rezime. Otkud Vam pravo da određujete šta je i koliko daleko od kuće B92? Zar mislite da je jednoumlje za koje se zalažete uređivačka politika B92? Sasvim sam siguran da to nije slučaj, o tome uostalom svedoči mnoštvo različitih stavova koji se mogu naći na B92 blogu i dijalog između istih...


wukadin wukadin 10:47 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

ne vidim da sam bilo gde pokazala da sam pobornik bilo kakavog jedoumlja, koje navodno zagovaram- ali jesam protiv zaludjivanja, primitivizma i skretanja sa kursa napretka-jer smo ionako vec zaostali.



Tako je NG samo napred Titovim, pardon Cedinim kursom naprtka!
Ko drukcije kaze klevece i laze.
To su sve ionako sile mraka
Ne, vi niste pobornik jednoumlja....
A kad ce da se vrati ono herojsko vreme ovog portala iz 2006. o kojem ste pisali
wukadin wukadin 10:52 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Sve je to lepo što vi napisaste, no ja ću da skratim pisanije i jednostavno ću reći. Ili se izvinite za vređanje autora i njegovog domaćina ili navedite nazadne ideje u osnovnom tekstu.


Da citiram pomenutog profesora: trt-mrt-smrt
Sad je NG na potezu.
BTW, broj preporuka je i ovog puta zanimljiv.
libela libela 11:33 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

wukadin

Tako je NG samo napred Titovim, pardon Cedinim kursom naprtka!
Ko drukcije kaze klevece i laze.
To su sve ionako sile mraka

Ovaj Ceda?
ndmilinovic ndmilinovic 17:24 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

Ceda je po mom misljenju izuzetno odgovoran politicar. Ne znam da li se neko seca njegovog govora u Parlamentu povodom proglasenja nezavisnog Kosova. Ono sto je tada Ceda izjavio bilo je apsolutno sve na mestu. Cak i pojedinci iz njegove stranke poput Zarka Koraca ili Vesne Pesic zaista zavredjuju postovanje. To su intelektualci koje vredi slusati i uciti od njih. Dobro bi bilo da su svi nasi liberali i progresivci takvi i da na taj nacin umeju da dskutuju. Mene zapravo brinu pojedini LDP-ovski prisljamci, koji su culi da je postalo cool pricati neke price, a svoj stav ili argument cak ni ne poseduju. To su ti fasisti, koji misle da su IN, a zapravo nisu nista bolji od onih fasista koje smo pre nekoliko meseci hapsili. Rec je o dvema krajnostima jednog istog stapa! P.S. Znam da ce i ovo neko izvrnuti i krivo protumaciti, ali sta mogu. Pojam fasisti upotrebio sam u prenesenom (uslovnom) znacenju, ne ulazeci u dublju sociolosku konotaciju tog pojma.
libela libela 17:45 28.02.2010

Re: iako sam zagovornik,

ndmilinovic
Ceda je po mom misljenju izuzetno odgovoran politicar...

samo da ne bude na kraju kao kod onih najzadrtijih koji su branili slobu: "Ma dobar je on, ali losi ovi oko njega...".
Izbor saradnika u politici je bitna i odgovorna stvar. I tu je odgovornost samo na njemu kao lideru!
wukadin wukadin 08:29 01.03.2010

Re: iako sam zagovornik,

Ma ja za Cedu ono zbog napretka
Nije on ovde tema, mada se neki "oko njega" sporadicno namecu svojim "liberalnim" vrednostima u praksi...
I na kraju ne bi izvinjenja a bogami ni navodjenja nazadnih ideja. Verovatno nema struje, crko Marshal... Ako, nekad je i cutanje zlato
A ni Leticija mi nije odgovorila da li je za nju Srpska po prirodi genocidna. Mada razumem je. Da je rekla DA, dokazala bi moju tezu cemu ovakva rezolucija. Da je rekla NE, uknjizio bih veliku pobedu sto sam je naterao da promeni stav.
wukadin wukadin 15:28 01.03.2010

Ukus poraza

Poprilčno dobra analiza rekao bih. I pre pet godina je šerijatski blok pukao u nastojanjima da nam nametne jednostrano osećanje kolektivne krivice.
A ako je neko poražen, neko drugi je ...
ndmilinovic ndmilinovic 16:49 01.03.2010

Ocekivanja.

Kada sam pisao ovaj rad, ocekivao sam da ce uvredljivi komentari dolaziti od strane desnicara. Iznenadio sam se kad sam video da takav tip komentara dolazi od strane levicara (ili onih koji to pokusavaju da budu). U svom pretposlednjem pasusu napisao sam kako bi trebalo videti na koji nacin konkretno pomoci brojne zrtve jugoslavenskog regiona. Mozda nisam bio dovoljno jasan, ali to znaci sledece. Po mom misljenju porodicama zrtava Srebrenice trebalo bi materijalno pomoci. Rezolucija jeste vazan, cak neophodan gest, ali to ne bi smeo biti kraj odgovornosti. Mrtve niko ne moze vratiti. Ljudi koji su ostali bez citavih porodica, oceva, majki, sestara i brace niko vise ne moze utesiti. Verujem sam da su brojni zivoti zauvek upropasteni. Moj stav je da treba izdvojiti odredjena sredstva i videti ko su te unesrecene hatife ili sinovi i sta bi im bilo najneophodnije da im se pomogne koliko je to moguce. To bi bio konkretan i jedini ljudski vid pomoci da se tim ljudima bar malcice olaksa ostatak zivota. Rezolucija je vazna, ali ona je samo papir. Bez konkretnog dela ona bi ostala samo mrtvo slovo. Taj princip mislim da je vazno primeniti i na ostale neduzne civilne zrtve (Bratunac, Vukovar, Oluja, Bljesak...), odn. na njihove porodice. Ne znam sta sam toliko strasno napisao, zbog cega je uvrede dobio cak i VIP bloger, koji je ovaj tekst postavio? Sto se tice floskula i prituzbi da je ovaj tekst skup fraza; ne kazem da to nije delimicno tacno. Ko je procitao ceo rad, videce da sam najpre naveo stavove jednih, potom stavove drugih u javnosti. Dakle, tu nema niceg originalnog. Cilj toga bio je da ukazem na moralnu vaznost shvatanja ovog problema i na to da ta rezolucija/e mora/ju biti potkrepljena/e konkretnim delom, a ne samo brbljanjem i prepucavanjima!
hazar hazar 19:04 01.03.2010

Re: Ocekivanja.

Po mom misljenju porodicama zrtava Srebrenice trebalo bi materijalno pomoci.

Takva jedna radnja od strane države Srbije ima nekoliko problema.
1. Morate utvrditi istinske žrtve zločina u Srebrenici, ako baš želite njihovim porodicama da isplatite neku vrstu odštete.
2. Time bi ste posredno priznali da ste odgovorni za njihovo ubijanje, a to jednostavno nije istina.
3. Zašto odvajate ostale nastradale u ratovima vođenim na tlu exYU, pa ako hoćete po čemu žrtve terora Nasera Orića ne zaslužuju odštetu.
4. Srbija je podnela apsolutno najveći teret izbeglica(najveći deo njih pobegao bukvalno spašavajući glavu na ramenima) bez ikakvog obeštećenja Hrvatske, BiH, međunarodne zajednice koja drži vlast na KiM. Treba li Srbiju, zbog našeg osećanja pravde, iscediti do kraja, a da drugi ne daju ni centa?

Vama bih dao glas na izborima samo u krajnjoj nuždi. Idealizmu nema mesta u državnoj politici, pa se zato treba moliti za spas duša onih koji su na vlasti. Ono što od političara tražim je odgovornost i elementarno poštenje, a sve preko toga bi bilo iluzorno. Vi ste mladi, pa niste u školi imali marksizam. Oduvek sam, na zgražavanje mojih profesora, govorio da komunizam ne mođe da se ostvari, prvenstveno zato što je idealistička utopija. Sve dok okolo bude zemalja u kojima je sticanje bogatstva primarni cilj za mnoge, mi ne možemo ukinuti pojam ličnog bogatstva. Nešto slično važi i za ovaj slučaj sa Srebrenicom, tj. ne možete vi, kao državnik, biti idealni hrišćanski demokrata u manje više šovinističkom okruženju.
ndmilinovic ndmilinovic 16:36 02.03.2010

Re: Ocekivanja.

Hazar, naglasio sam u svom poslednjem komentaru da smatram da bi princip materijalne odstete trebalo primeniti na sve neduzne civilne zrtve. Slazem se da pitanje zrtava Srebrenice treba istraziti, ali mislim da je to pitanje vec dobrim delom istrazeno. Uostalom, ziveli smo u zemlji mesovitih brakova i siguran sam da je za mnogim bosnjackim mladicima zakukala hrvatska majka, kao i da je mnogo srpskih mladica stradalo, koje je rodila hrvatska utroba (sad sa ove tri etnicke grupe mozete napraviti brojne kombinacije i miksove). Srbija nije direktno odgovorna za Srebrenicu, ali slozicete se da je prestonica Jugoslavije bio Beograd, te da su mnoge osluke kretale upravo iz Srbije. Drugo - ne mozete reci da niko nije dao ni jedan cent. Hrvatska je obnovila kuce brojnim srpskim porodicama koje su napustile Slavoniju tokom rata. Istini za volju, zaista je licemerno gledati sve te kuce sa novim namestajem u selima, koja nemaju ni struju ni vodu. Medjutim, u to je ipak ulozen neki novac. Trece - marksizam nisam imao u skoli, ali sam citao Kapital (iako sam mlad). Slazem se da je komunizam zanimljiva ideologija, ali u biti utopija. Cetvrto - ne morate brinuti da li biste za mene glasali, jer nemam tih ambicija. Ja samo pokusavam da sagledam suprotstavljene stavove po ovom pitanju u javnosti i da podstaknem na neko umereno i ljudsko promisljanje. Ipak, postao sam predmetom napada nasih levicara i ''humanista''. Kad se osvrnem na njihovu metodologiju i nacin na koji isticu misljenja, vidim najobicnije latentne fasiste.
hazar hazar 19:35 02.03.2010

Re: Ocekivanja.

Primetio sam da ste naglasili i ostale žrtve. Problem je u tome što vaš predlog eventualno može da prođe u Srbiji, a u krajnjoj liniji mi pričamo o rezoluciji koju treba Skupština Srbije da donese.

No hajde da probam da rezimiram, ovu za mene ugodnu razmenu mišljenja. Slažem se sa vama da je potrebno više humanosti u međudržavnim odnosima, ali naglašavam da treba voditi računa o državnim interesima i ne ponašati se izvan realnosti situacije jer je to neodgovorno. Neko uvek mora prvi povući nogu, ali bojim se da sa druge strane nema ni naznaka o preispitivanjima, a kamoli o nekakvim državnim akcijama, koje je Srbija već preduzela. Najbolji primer vam je radovanje žena iz Srebrenice pri oslobađanju krvoloka Nasera Orića.

Ipak, postao sam predmetom napada nasih levicara i ''humanista''. Kad se osvrnem na njihovu metodologiju i nacin na koji isticu misljenja, vidim najobicnije latentne fasiste.

Odavno u svetu ne postoji podela na desničare i levičare. Ono što bi ovdašnje "levičare" moglo tako da karakteriše su, kao što dobro primetiste, komesarski pristup rešavanju problema, bez "d" od demokratije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana