Hronika| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Narodni lekovi po Evdokiji....

baka Evdokija i unuka Djina RSS / 01.03.2010. u 02:11

Ajd, sad, ti mniš da toj može takoj, ajde Evdo pričaj kako se narod leči!? Ej, bre, pa i doktori idu tolke godine u školu pa jopet ne leče kako treba, a ti oćeš da ti ja kažem navrat nanos lekovi kakoj se prave pa da se narod potruje kad ne napraji kako treba?! A, jes, u pravu si, ja ću da pričam onoj što niki ne mož da omaši....

 

Ajde po redu, sve u životu mora po redu inače, sreće nema...

 

Vako, da počnem od glave. Uh, vako. Već si me pitala za kosu, al ajde opet da ti to kažem. Ako koj ima perut, toj ti ide vako. Načupa se kopriva, al sad je važno da se upanti ponešto. Ne znam što, al kopriva se navek bere ujutro rano, dok je rosna, I toj se seče sa makaze il oštar nož odma iznad zemlje. Pa se veže koncem za kraj i obesi se u neki težak lad, ne sme na svetlo i sunce, da se prosuši. E, tek onda ju seckaš lišće il šta ti već treba. Ajde, de sam stala? Jes, za perut. Ubereš koprivu, pa joj predveče makazama sve listiće isečeš, ne trebaju drške i korenje. Pa uzneš neku teglu poveću (poveću=3 litra) u nju staviš to lišće i naliješ sa komovicom, al gledaj da bude prava, domaća, ide napriliku, na punu teglu koprive jedna litra komovice, da biva pola - pola, rakija i kopriva. Pa to treba na mračno mesto i ladno da stoji barem nedelju dana, može i duže. E, sad, to uzneš pa svako jutro mažeš na kosu al tako što uzneš krpicu od lanenog, mora baš laneno platno, pa sipneš na tu krpicu malo te rakije sa koprivom i utrljaš u kožu ispod kose. Toj se radi sedam dana a može i petnaes, ako imaš oni sorijazu (ako imaš psorijazu). Mnogo je važno da se kosa ne pere nikako sa šamponi nikako sedam dana, a posle sedam dana, da se pere bar dve nedelje samo sa umućeno jaje. Lepo, umutiš jaje ko za kajganu i sipeš na kosu i trljaš. Kako kako? Lepo! Pa šta ti mniš, da su fabrike šampona pravili u vreme cara Dušana? E, ćerko, pa kosa se prala i pre šampona... UMUĆENIM JAJETOM, jesi gluva?! Ja jesam, al ti si mlada, ne smeš da budeš...

 

Ajd dalje. Ako neko muke muči i opada mu kosa, ima lek i za to, al ne ako je već ćelavo, nego ako je retko. Vako, uzneš čanče maslinjaka (čanče=200 gr, maslinjak=maslinovo ulje) pa u to sipeš sok od limuna pola čančeta (pola čančeta=100 gr), al pravi sok, sam ga icedi. Pa to umutiš kolko se da, jer se to ne spaja. Pa sad ovako. Sipaš toga jednu četvrtinu u šolju al ne sme da bude metalna il staklena, mora, pazi na toj, mora da bude zemljana, glinena. Pa dodaš jedno jaje i dve kašike meda al med da je taman, ne smeju svetli nego tamni medovi, pazi, najbolje je borov, al se on teško nađe, pa može bilo koji jači, tamniji med. To se dobro umuti i namaže na kosu pre spavanja ili rano ujutru da stoji na glavi bar ceo dan ili noć. Namažeš to, pa umotaš glavu u LANENI, pazi mora laneni peškir i preko može kesa najlonska da ne umastiš jastuk. Ujutru se kosa pere umućenim jajcetom, i tako ne manje od 5 dana al ne više od deset. I tako, pet dana mažeš, pet odmaraš, i tako triput u krug. A sve to vreme nema farbanje, minivalovi i takotoj, nikake kemikalije, ne sme ni šampon kupovni, samo jajetom da se pere kosa. Ne sme ni balzama ni ehoton ništa! A sve to vreme jedi zelenu salatu glavicu jednu svaki dan. E, sad, moj zet je lekar pa je to probo i on je dodavo i u to par kašika nekog kupovnog pantelola (pantenol sirup) i mnogo mu bilo bolje, pa sad, ko oće nek doda i to.

 

Ajde dalje. Ako koga boli uvo, onda se ovako, jedno kašiče (kafena kašikica) maslinjaka malo ugreje i u to se doda jedno kašiče soka od čuvarkuće. Uzneš list od biljke čuvarkuće i stisneš ga prstima i sipaš u kašiče, pa od dva lista obično bude puno kašiče. Toj se pomeša sa uljem toplim pa se polagacko sipa u uvo, kap po kap, jedna kap, pa 5 minuta čekaš, pa druga i tako 5 kapi. Prođe uvo odma. Al odma ujutro kod lekara, sa uši nema da se šališ.

 

Jes, u pravu si, ovi lekovi svi znaju... Ajde, čekaj da razmislim malko... Ej, ovoj je stari lek. Više za lepotu nego za boles. Znaš kako da zubi budu beli ko sneg? Nabaviš nekako jedan mali parožak od jelenovog roga. Pa ga spališ i s taj pepo pereš zube svaki drugi dan. Pa se zubi bele ko pucke (kokice).

 

A ima i ovaj lek za kožu. Koja god da je muka, nema veze koja je, jal su bubuljice jal sorijaza jal opekotine jal se dete odralo kad je palo, jal operacija pa ožiljak, koja god da je muka kožna, pazi sad, mora da se pazi kako se pravi. Nađeš prvo neđe avan a ako nemaš, može da posluži i mutkalica (blender). Sipaš vako: suvi cvet nevena jedna šolja od bele kafe puna, pazi SUVI, pa pola strugane šargarepe, pa jedna šolja cveta kamilice, pazi SAMO CVET kamilice, isto suv, pa sipaš pet kašika propolisa, jeeste, pitaj nekog ko pravi med da ti da pravi propolis, pa dodaš u to pola šolje kantariona suvog, može i onaj što se kupi u apoteci, kantarion za čaj, pa dodaš i jedno kašiče cimeta i dvajes (20) komada zrna karanfilića. Pa na sve to istopiš čist vosak jednu šolju i pola šolje istopljene masti svinjske. Sve to mutiš u mutkalici dok ne biva ko krema kupovna ili biješ u avanu dok ti ruke ne otpadnu. Toj je za sve rane, ožiljke, ženama za dojke kad pucaju od sisanja, ogrebotine i takotoj.

 

A kad zaboli zub, uzneš karanfilić pa ga lupneš čekićem i taj pra staviš u rupu u zubu il ako nema rupu, namažeš nna meso oko zuba. I ko ima muke sa zubima, da melje karanfilić i da sa tim pere zube umesto paste, mnogo lepo miriše i leči i smrad iz usta.

 

A kad je djevojkama koža il masna il suva pa se muče, ima i tu lek. E, al to oću malko drugojače da ispričam. Svaka ženska mora da se pazi i da bude lepa i slatka i glatka. Ne sporadi muža nego sporadi sebe, neka muža i nema, svaka je sretnija kad je lepa sama sebi. E, i moja je mati imala kad se zatvori u vajat na ceo dan pa se gladi i redi. I da ti kažem, sve te vaše kemije što se mackate, ja mnim, veće zlo no dobro. Ja kad sam bila mlada, mi smo se vako redili. Prvo, ujutro rano namažeš na kosu onoj što ti reko za kosu i ćelavos, umotaš glavu i tako nosaš tu čalmu ceo dan. A predveče, napuniš korito vrućom vodom i dobro se napariš, a u vodu meteš svako cveće kojega se setiš da ga imaš suvo u kući. Djevojke su vas leto brale cveće svakojako, i nevene i ruže i livadsko cveće i kamilicu i svako cveća koje ima miris i to sušile. Namrviš to cveće u vodu i natapaš se bar pola sata. Pa ustaneš, uzneš neko sito i to cveće pokupiš iz vode, trebaće posle. Pa uzeš projno brašno i malo ga pokvasiš i trljaš se cela od glave do pete sa to brašno, a ono grebucka i sve ti roake (mrtvu kožu) skine, pa si mekana i glatka... E, onda uzneš ono cveće što se malko već ocedilo i u to sipaš kašiku meda ma malo izbiješ u avanu ili vi djevojke sad to radite u mutkalici (blender) pa toj kremasto namažeš na lice. I dok ti je toj na licu, a ti sedneš pa uzneš šmirglu, kako bre kamenje i struške, šmirglu bre običnu krupnu, tražiš u gvožđaru onu za drvo, pa istrljaš noge, pete i to gde je ružno. Pa onda sve spereš, i kosu i lice i sve i cela se namažeš malinjakom (maslinovim uljem), cela, sve sem lice. A lice ne mažeš ničim.

 

A ja sam volela, joj, davno bilo, kas smo Mitar i ja digli ovu kuću, pa sve lepo, kupatilo o to, pa ja sve kako sam ispričala se sredim, al kad treba da se trljam brašnom ja zovnem Mitra da mi natrlja lepo leđa i butke pozadi, da se ne okljiznem u kadi.. I Mitar to voleo... Pa se mi slatko kliberimo i lepo nam... A on me trlja i kaže, Evdo, što si glatka i slatka.. Ete, pa četvoro sam rodila, nije to od gledanja i držanja za ruke, i ja sam bre žensko...

 

I toj je mnogo važno da napišeš, lek za kolesterol (holesterol). Jedna šolja z belu kafu jogurta i u to se icedi jedan veliki lep i zreo limun i to na tašte (na prazan stomak) ujutru se pije ili posle ručka ako čovek ima čir ili ga muči stomak. I nema kolesterol, za dve nedelje je ko nov! Al za to vreme, nema da se piju lekovi, ne sme! I evo Evdina glava ako ne biva dobro za dve nedelje. Posle dve nedelje, to se pije do kraja života svaki treći dan, a ako opet skoči kolesterol, može i svaki dan, ceo život, to neće da škodi.

 

A ko pati od stomaka, nako, kad je teško u stomaku, kad se naduva i teško se vari, to se uzne pet zrna karanfilića i deset zrna kima i to se malo ubije u avanu ili čekićem i pije se svaki dan ujutru sa mnogo, bar dve čaše vode. I ne sme da se pije ništa gazirano, mineralno, nego obična česmovača, a a može i kuvana voda. I leba da se jede samo crni.

 

A za ženske muke, kad treba da dobije, najbolji lek je da ugreje litru belog vina, pa dobro istrlja stomak čistom komovicom, al može i apotekarski alkohol i natopi neku pelenu vinom i to namota oko struka. I mnogo je važno da se pazi da žena nije trudna, jer od toga može da pobaci. To mora da se pazi. A nekad su djevojke neudate i žene koje neće decu pobacivale sa korenom od kukureka al to neću da kažem kako. Mnogo je opasno a može i neka da proba pa ode glava začas. To mora neko ko zna znanje da joj uradi.A ko joj to spremi i uradi ruke mu se osušile!

 

Ja sam mojim ćerkama pred porođaj davala, i snajama, čaj od biljke rastavić, da se lakše rastave sa plodom. Svim sam to ženama ja spremala, samo nisam mojoj grešnoj Dani, i sve mi se porodile ko kobile, puj, puj, sretnice, porodile se začas, samo mi se Dana sa Djinom napatila, a njoj nisam smjela davati čaj jer je primala inekcije hormone da ne pobaci pa nisam smela ništa da joj davam. Al taj se čaj opasno pravi, mora mnogo da se pazi i pije se samo sedam dana pre nego je vreme za porod. Suve biljke rastavića se potope u ladnu vodu i tako prenoće, pa se ujutru greju na tiho jedno pola sata da pusti svaka liska ulje. Pa kad je lonče gde se to greje, a ne sme da kuva, malo masnjikavo odozgo, e to trudnica popije naiskap. Moja Latinka govorila da to otvara rodnicu. Ja to nisam pila, nisam imala kako da nabavim biljku rastavić, al sam ćerki Divni i snajama davala da piju koja je tela.

 

A kad je žena trudna, ako neće da ima pruge po stomaku, svako jutro da se maže kantarionovim uljem, jako grubo da ga umaže u kožu, e tako koža ne pukne i bude žena posle poroda opet ko djevojka, nema da joj visi ništa.

 

I još jedna boljka ima prost lek. Kičma! Ima lek za kičmu, jes malo zajeban, al leči svaku boljku koja nije od udarca, leči, kako da kažem, unutra. E, sad, ako je bila, daleko bilo, saobraćajka ili takoto, onda ne leči. Nego, išijas, ili što bi reko moj zet Stefan a on zna on je trijes godina bio neograničeni lekar, onoj, bez granica doktori, on toj zove diskrus ernija (diskus hernija). E, pa, ima lek. Taj ko je bolesan, da legne na stomak, ali polusedećki. Ej, kako toj da objasnim? Vako, stavi se mnogo, pola metra jastuka na krevet, pa čovek legne na stomak al tako da mu jastuci ispod stomaka a kolena na krevetu pa kad ga pogledaš, ko da je u sedećki a on leži. E onda mu neko istrlja celu kičmu komovicom, pa mu stavi al pazi, mora vako obavezno, presavijenu pelenu niz kičmu. Savije se pelena na 8 delova, da bude ko crevo za dlan široko, pa se na to polako sipa što toplije ulje. A ulje se pravi ovako. Sveži kantarion se potopi u maslinjak pa se napravi kantarionovo ulje, ne može kupovno, oni ga drukče prave pa ne radi. Potopi se svež kantarion pa se ostavi mesec dana u mraku, pa se izvadi kantarion i ubije se malo u avanu i vrati u ulje i tako svaki drugi dan pet puta. A šesti put se ili sitno nasecka ili bolje u mutkalicu (blender) ispasira. E, to je ulje. Pa se doda 20 zrna karanfilića i puna šolja pasirane nane, nana se skuv ai ispasira. E to se greje i sipa na pelenu. I tako se nalije jedno čanče, naliva se dok ne krene da preliva. Pa se čovek umota u ćebe i jorgan i svašta što greje i tako da leži bar dva sata. Može da se stvi i električno ćebe, ono što greje na struju. Tako svaki dan tri nedelje. I posle, jednom nedeljno do kraja života.

 

I ovoj baš oću da kažem. Ima lek i za debljinu. IMA! Al neće niko da čuje više vole da piju pilule i gladuju. Al ja ću da ispričam, pa ko oće nek vidi. A ja sam ceo vek to na mene isprobavala i vidi me, nema mnogo viška na mene. A volim da jedem, baš volim. I sve, i slaninu i čvarke i masno i mrsno. A sam se vozam u kolica, nigde tu ranu da potrošim, ništa ne radim. Evo, vako. Prvo, uzneš jednu teglu svetlog meda, al svetlog, i u to sipaš ravno 100 gr cimeta. Toj se sipa jedno kašiče od tu mešavinu u šolju tople vode svako jutro i pije se čim se oči otvore. A svako bogovetno veče se jede proja, seljačka, može i školovana, sa sirom, al ne sme kajmak. I da se razumemo, može proja može kačamak al od belog kuruznog brašna, ne od palente, palenta goji. I svako se prepodne pije ovaj čaj. Vako, uzneš šolju vode i u to sipaš kašiku suvog lista peršuna i prstohvat semena od peršuna. Pa to provri i piješ polako, al dok je toplo, ne kad se oladi. I tako, skineš, šta ja znam, jedno deset kila za pet šes nedelja. Evo Evdina glava ako ne radi recopis! Radi i kad nije do jela nego do hormona!! Radi svakom, to je lek za debljinu, ja ga znam i svi su moji lepi i tanki, što ja ne volim kad vidim predebele ljude, uf, to mi gadno.... Svatam ja da ima ko je bolesan pa je debeo, al kad ti kažem, ujutru med, pre ručka čaj, večera proja, da viš liniju za mesac dana! E, sad, ko je bolesan, može tako i ceo život, da održava liniju....

 

I šta si još tela da ti pričam?

 

Ajde, odo ja da legnem, ati vidi za koju boljku oćeš da ti pričam....

 

Surčin, Beograd,

18.februar 2010.

 



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 02:13 01.03.2010

Dobrodošli!

Dragi moji....

Najlakše i najlepše bi bilo da mi nabrojite šta vas od lekova zanima ili šta vas muči pa da ja lepo to spremim za narednu priču...

Ovako smo gađale u prazno, pa ako pogodimo...

Vaša Evdokija i Djina
mariopan mariopan 03:15 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

Uživala sam čitajući stare dobre domaće recepte.
Onaj piling od projinog brašna radi super, znam, isprobala toliko puta.
Dosta toga i sama trošim, maslinovo ulje hladno ceđeno, limun, med, jaje, pavlaka i slično, mogao bi čovek ručati
Isto tako karanfilić za zubobolju sam i deci davala, drže ga na desnima na mestu koje boli pa se to malo zagreje i prestane bol, odmah sutra kod zubara, zna se, to je samo prva pomoć.Bolje nego lekovi malom detetu. Bilo nekad, sad su veeeliki.
Pratiću nadalje blog možda još nešto korisno naučim.
Pozdrav i hvala baka Evdo
Đina, hvala i tebi što nam sve ovo zapisuješ
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 03:39 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

Nisam ni sumnjala da si verzirana u narodnim lekarijama! Ajd sad kazuj ako ti neki lek treba ili te zanima nešto, oće Evda da priča samo joj treba dati temu i "šlagvort" što bi rekli glumci...

Pozdravljam te devojko!!

Djina
sanya92 sanya92 07:03 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

A ima li neki djavo kad strije vec iskoce da se izlece?
Ma lepo ja pricam da narodna medicina svasta leci, ne mora za prehladu da se trci kod lekara.

samo mi se Dana sa Djinom napatila

Komplikatoru

Preporuka se podrazumeva
mariopan mariopan 10:08 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

Pozdravljam te devojko!!

Djina

Šta piješ za ovo "devojko"
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:06 01.03.2010

Re: Dobrodošli!


sanya

Komplikatoru

Preporuka se podrazumeva


Pa nisam ja kriva, bilo mi lepo, nisam 'tela napolje...

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:08 01.03.2010

Re: Dobrodošli!


Šta piješ za ovo "devojko"


Navuko me muž na nacionalno piće... Votku!!



Djina

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:31 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

baka Evdokija i unuka Djina


Najlakše i najlepše bi bilo da mi nabrojite šta vas od lekova zanima ili šta vas muči pa da ja lepo to spremim za narednu priču...



Kumim te bogom Đina, zna li Evdokija kakv narodni lek za ono.... kako da kažem.. nije bolest, al muškarce u nekim godinama mnogo muči, a zbog njihove muke muče im se i žene.

Jeremija, mučenik ovdašnji

PS: Kažu da pomaže nekakva vijagra, al mnogo skupa.

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:38 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

Ima sinko, al se malo d'izvineš zajebano pravi, a mnim da sad ima i da se kupi možebiti na sajmu meda. Vako, uzneš smokve suve, suve šljive i suve kajsije pa tamo gde je bila koščica svaku napiniš, u kajsije ide badem u šljive pola oraja a u smokvu malo je zacepiš nožićem i uguraš lešnik i naliješ pazi sa borovim medom. E toj dvared dnevno da po jednu voćku jedeš. Mora da stoji bar nedelju dana u mraku pa se onda pije. Probaj, ako ti je žlezda dobro i ako nemaš šećer, bićeš dobro. Il menjaj ženu!

Evdokija

Ovo žlezda se odnosi na prostatu-Djina
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:56 01.03.2010

Re: Dobrodošli!

sonja.m sonja.m 04:49 01.03.2010

pomagaj, ako boga znas!

Draga Djina, dal ima nesto za dusu, nako, da se zakrpi srce kad prokrvari, kad nam se coek zagubi, zabaza negde??? Ovo te pitam, ne zbog mene, nije bogami, nego moja komsinica muku moci s onim njenim coekom, a i tolke druge, sad da ne razvezujem pricu. Pomozi, sa narodni lek, ako boga znas! Svasta smo probale, al ne radi, garant. Ovi muski sve gori i gori. Kazu da i njih hvata inflacija , seca platana u bulevaru, a tek poplave!!! dokle li ce sve to stici bog sami zna !!!
Aj kazi, a ja cu joj sve lepo preneti , da se zna, samo da se zna da to nisam ja, mada bi onom mom u kafu svasta sunula samo kad bi znala sta!!!

Aj se upoznamo, ovo sam ja:
sesili sesili 09:32 01.03.2010

ReDobrodošla

Dugo se nismo ćitale i baš su mi nedostajali Evdokojini saveti! Recepti su sjajni. Za nešto sam i ja znala od moje mame. Školovana proja me slatko nasmeja, jer i ja volim "prostu". Puno pozdrava baki i tebi.
arianna arianna 10:56 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Odlični su ti ovi recepti, naročito za kosu, holesterol i mršavljenje ali nemoj ko boga te molim, čuvarkuću da stavljaš u obolele uši. Ono nije da ne pomaže, ali što zna da naškodi, ne pitaj. Tako su ranije babe davale savete da virusne bradavice po koži, lica i vrata treba podvezivati i skidati svilenim koncima, pa posle ispadne ono najgore.

Ajd evo moj narodni recepis za snižavanje šećera u krvi:svako jutro piti čašu jogurta sa kašičicom cimeta, i opušteno bez nerviranja



sonja.m
....dal ima nesto za dusu, nako, da se zakrpi srce kad prokrvari, kad nam se coek zagubi, zabaza negde???
Ima.
Pusti mu pesmu




sonja.m
..mada bi onom mom u kafu svasta sunula samo kad bi znala sta!!!



sonja.m sonja.m 13:04 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

arianna, pobogu sta se iskudjavas ima nas i ovakih!
Hvala za lek u obliku pesme, al necu da mu je puscam dok ne cujem sta rece Evdokija na Djinina usta.
Toliko.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:12 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Draga Djina, dal ima nesto za dusu, nako, da se zakrpi srce kad prokrvari, kad nam se coek zagubi, zabaza negde??? Ovo te pitam, ne zbog mene, nije bogami, nego moja komsinica muku moci s onim njenim coekom, a i tolke druge, sad da ne razvezujem pricu.


Ima ćerko, ima!!

Prvo, da mu skuva ženski pasulj. Pola kile najsitnije pasuljice i tri veće suve kremenadle i pet lista lovora i da mu to zaprži sa RAŽANIM brašnom i TUCANOM paprikom da napravi zapršku. I svako veče da mu kaže što ga voli. Ete, jedno veče da mu kaže, volim, bre kad mi ovako skokneš i baciš đubre i sve mi pomogneš, pa drugo veče volim te što si tako radoznao i svašta voliš da znaš o životu i tako neka smisli... Pa neće da ga muči drveće i voda tamo neka...

Evdokija

PS, citat precizan!!
Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:14 01.03.2010

Re: ReDobrodošla

Dugo se nismo ćitale i baš su mi nedostajali Evdokojini saveti! Recepti su sjajni. Za nešto sam i ja znala od moje mame. Školovana proja me slatko nasmeja, jer i ja volim "prostu". Puno pozdrava baki i tebi.


Hvala na pozdravima i čitamo se devojko!!

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:25 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Odlični su ti ovi recepti, naročito za kosu, holesterol i mršavljenje ali nemoj ko boga te molim, čuvarkuću da stavljaš u obolele uši. Ono nije da ne pomaže, ali što zna da naškodi, ne pitaj. Tako su ranije babe davale savete da virusne bradavice po koži, lica i vrata treba podvezivati i skidati svilenim koncima, pa posle ispadne ono najgore.


Vid ti to, mlado i ludo i ćoravo!! čuvarkuća je ko sirće, kad je sipaš samu, ko esencija, ne valja! Al pazi, sa uljem se može, 5 kapi jedna po jedna. Pa ja to ceo vek guram u uši, imam 90 godina i čujem, čujem dobro i nisam gluva!!

Evdokija

Ja samo kuckam, nemojte ubiti glasnika...
Djina
sonja.m sonja.m 18:29 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Evdokija, Djina, de da nadjem zenski pasulj.Nije to mace pa da mu podignem rep.
E svasta, dasam juce umrla ne bi znala da je pasulj dvopolna biljka.
Zar ono prost ko pasulj vise ne vazi???
Pomagaj!!!
Ps Hvala ti i za onako polovican recept.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:42 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Ama, ne pasulj da je ženski, nego kad se skuva to jelo se zove "Ženski pasulj".

Sa kolenicom ili bez mesa je "muški" ili "vojnički", a sa suvim kremenadlama je "ženski". A recept nije polovičan ako čitaš šta piše.

Djina
arianna arianna 22:26 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

baka Evdokija i unuka Djina

Vid ti to, mlado i ludo i ćoravo!! čuvarkuća je ko sirće, kad je sipaš samu, ko esencija, ne valja! Al pazi, sa uljem se može, 5 kapi jedna po jedna. Pa ja to ceo vek guram u uši, imam 90 godina i čujem, čujem dobro i nisam gluva!!

Evdokija

Ja samo kuckam, nemojte ubiti glasnika...
Djina



baba Evdo, mož da bidne da ja i obnevideh od ovoga sokoćala, al sas uši se nije igrati. Uz dužno poštovanje godina, batali ti čuvarkuću, neg ako je baš uvo zabolelo, zagrej suvu krpu, pa metni na bolno uvo, i rano na sabajle kod ušnoga doktora, da turi štrajfnu sas lek, inače ode dalje, pa mož da se iskomplikuje, i na slušni živac da udari.


Aj, bre baba Evdo, koj još leči dušu sas pasulj? To bilo onda. Sad vidiš ovi mladji ne postizavaju radnu temperaturu ni sas oradu i kavijar.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 22:40 01.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

baba Evdo, mož da bidne da ja i obnevideh od ovoga sokoćala, al sas uši se nije igrati. Uz dužno poštovanje godina, batali ti čuvarkuću, neg ako je baš uvo zabolelo, zagrej suvu krpu, pa metni na bolno uvo, i rano na sabajle kod ušnoga doktora, da turi štrajfnu sas lek, inače ode dalje, pa mož da se iskomplikuje, i na slušni živac da udari.


Svako prema volji, nek se leči kako oće...


Aj, bre baba Evdo, koj još leči dušu sas pasulj? To bilo onda. Sad vidiš ovi mladji ne postizavaju radnu temperaturu ni sas oradu i kavijar.


Khm, mislim da Evdokija nikada nije imala.. khm,...problema sa Mitrovom "radnom temperaturom"... Kod nje je lek za svaku žena-muž nevolju dobar ručak i trep-trep okicama a posle nastavi kako je naumila i namerila....

Djina
sonja.m sonja.m 07:25 02.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Hvala, Djina ,ipak sam od tebe naucila sta je zenski a sta muski pasulj.
lucidalina lucidalina 21:25 02.03.2010

Re: pomagaj, ako boga znas!

Kod nje je lek za svaku žena-muž nevolju dobar ručak i trep-trep okicama a posle nastavi kako je naumila i namerila....


sto mi poznato trep-trep
sofy_kg sofy_kg 09:47 01.03.2010

em korisno, em divno...:-)

Divni su recepti zaista... Baka Evdo hvala vam puno... Ja cu da isprobam par, pa se javljam sa rezultatima !!!

A sad moram dva pitanjca da pitam, ako nije problem...

1. kako se leci kila na zelucu?

2. Sta je: mali parožak od jelenovog roga???

Puno pozdrava i poljubaca za sve devojke... (od lepe Sumadinke...p.s. mogla bi da menjam nick a? )
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:34 01.03.2010

Re: em korisno, em divno...:-)

Kila, djete drago, mora pod nož!

Nema leka do operacija.

Kako bre ti Šumadinka pa da ne znaš? Jel ti neko bre lovac u familiju?!
Jelen ima rogove, to znaš. E pa rogovi imaju kao male grančice okolo, šiljke. E toj ti je parožak!! To spališ i eto!!

Evdokija

PS, sad si je naljutila, gde sme Šumadinka sa velikim Š nešto da ne zna! Pa Šumadinke su super žene, lete na metli, imaju po dva doktorata čim se rode i najbolje su i najlepše na svetu!! Evda je Šumadinka, podrazumeva se.
Djina
sofy_kg sofy_kg 00:35 06.03.2010

Re: em korisno, em divno...:-)

da, da...znamo za Evdu, a mogu ti reci nije pogresila, ni ich!

ja to za rogove nisam znala...a ne znam ni gde cu to da nabavim... I izvini se baka Evdi, sto nas, Sumadinke, ukalja svojim neznanjem

kako noga...? Nadje li Evda nesto za tebe...

pozdrav za Baka Evdu i unuku Djinu...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:29 06.03.2010

Re: em korisno, em divno...:-)

Imaš pozdrav od Evdokije i pita te, jes ti djete čula za neko lovačko društvo u Kragujevac? Jesi nekad išla ka Moravi pa prošla pored Rogota i Mezulane? E, tuj pitaj i tam se raspituj za rogove i paroške!

Citat precizan!!

I menjaj taj nick, ja već navikla na "lepa šumadinka" a i bolje ti stoji...

Djina
sofy_kg sofy_kg 17:35 06.03.2010

Re: em korisno, em divno...:-)

jaaaaaaaaaaao...sva sam se istopila... Hvala puno... Odma' menjam...

baka Evdokiji ne prenosi nista, da je jos vise ne razocaram, nista ti ja to nemam pojma... al sve cu da se raspitam...



p.s.1. sutra istice nedelju dana, ako se ne varam, za postavljanje komentara.... Tako da cekamo novu pricu, da nas ne zaboravite opet...

p.s.2. lekic za afte...?
duchesse duchesse 10:00 01.03.2010

Moj deda

je umeo tako da se šeta po ceo dan i bere raznorazno bilje, a onda da kači na terasu da se suši, onako kako je Evda opisala i posle da nam kuva čajeve, da nas leči.
Sećam se tako jednom, bila mala, boleo me stomak, kaže deda saće da mi naPRAvi ćaj, ode u kuhinju, nešto skrčka. Uhvatim ja priliku dok on nije bio pored šporeta, dodjem da vidim šta je on to napravio kad tamo: lonče, voda, plivaju neke biljke, 2 mrtva bela mala puža i 1 prevrnuta smrdibuba. Onda sam počela i da povraćam.
E a setila sam se te priče kad sam gledala onaj film kad je Šon Koneri naučnik koji istražuje farmakološku upotrebu nekih amazonskih biljaka a ne kapira da nije stvar u biljci nego u bubama koje žive na njoj. Možda je trebalo ipak da popijem čaj!
mariopan mariopan 11:11 01.03.2010

Re: Moj deda

Da li mogu i ja da ostavim jedan recept kada već pričamo o zdravlju?
Nije za ljude nego za biljke

Ako imate ruže na kojima su se pojavile biljne vaši vrlo efikasno radi i domaći "insekticid" ne mora sve da bude hemija.

Ako imate pušače u kući zamolite ih da neko vreme opuške bacaju u plastičnu flašu od kisele vode koju ste do pola napunili vodom, to zatvarajte čepom jer je "miomiris"

Ostavite to napolju na suncu nekih nedelju dana, procedite i stavite u prskalicu pa time prskati ruže kada god se pojave vaši. Ne miriše lepo ali brzo izvetri sa biljaka - provereno radi.

Pa neka nam je i cveće lepo i zdravo
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:41 01.03.2010

Re: Moj deda

kaže deda saće da mi naPRAvi ćaj, ode u kuhinju, nešto skrčka. Uhvatim ja priliku dok on nije bio pored šporeta, dodjem da vidim šta je on to napravio kad tamo: lonče, voda, plivaju neke biljke, 2 mrtva bela mala puža i 1 prevrnuta smrdibuba.


A jel ti ćerko znaš da se nekad belo pranje kod žena lečilo sa mrtve i prokuvane svilene bube u čauri? Nakupiš svilke, pa raniš dudovim lišćem pa kad učaure, baciš u vrelu vodu i tom vodom posle se ispiraš i tako se lečile žene.

Evdokija

Ja opet moram da prevedem, belo pranje je pojačan sekret

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:44 01.03.2010

Re: Moj deda

Ako imate ruže na kojima su se pojavile biljne vaši vrlo efikasno radi i domaći "insekticid" ne mora sve da bude hemija.

Ako imate pušače u kući zamolite ih da neko vreme opuške bacaju u plastičnu flašu od kisele vode koju ste do pola napunili vodom, to zatvarajte čepom jer je "miomiris"


Kuvana slama ćerko, kuvana slama! Uzneš veliku neku lončinu i turiš naramak slame i kuvaš bar sat da vrije voda. slamu i vodu sipaš i u cveče i u baštu i protiv svakake nepogode u avliju, nema ni bube ni vaši ni zlatica na krompir, ništa!! E, toj je bila kemija u moju mlados'

Evdokija
mariopan mariopan 20:28 01.03.2010

Re: Moj deda

baka Evdokija i unuka Djina
Ako imate ruže na kojima su se pojavile biljne vaši vrlo efikasno radi i domaći "insekticid" ne mora sve da bude hemija.

Ako imate pušače u kući zamolite ih da neko vreme opuške bacaju u plastičnu flašu od kisele vode koju ste do pola napunili vodom, to zatvarajte čepom jer je "miomiris"


Kuvana slama ćerko, kuvana slama! Uzneš veliku neku lončinu i turiš naramak slame i kuvaš bar sat da vrije voda. slamu i vodu sipaš i u cveče i u baštu i protiv svakake nepogode u avliju, nema ni bube ni vaši ni zlatica na krompir, ništa!! E, toj je bila kemija u moju mlados'

Evdokija

Hvala od srca
Znala sam da ću i nešto novo naučiti
miloradkakmar miloradkakmar 11:44 01.03.2010

Prirodni

lek su , za mnoge boljke , i ove baka Evdine priče.

Pozdrav baki i tebi, Đina.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:45 01.03.2010

Re: Prirodni

Hvala gosn Kakmar, i ljubite unuku!!

Djina
aleksandarz92 aleksandarz92 11:45 01.03.2010

...

A kad je žena trudna, ako neće da ima pruge po stomaku, svako jutro da se maže kantarionovim uljem, jako grubo da ga umaže u kožu, e tako koža ne pukne i bude žena posle poroda opet ko djevojka, nema da joj visi ništa.

Ovo nam je trebalo pre par meseci. Jel' ima neki lek koji se primenjuje posle porođaja?
A ovo za kičmu ću da predložim kevi. Ustvari, ima da joj ostavim link, pa neke se navuče na blog
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:50 01.03.2010

Re: ...

Pitala sam Evdu, ima i posle porođaja, ali kad dete ima barem 6 meseci, kad "se vrne utroba na mesto". Dakle ovako, obloge od pivskog kvasca, otprilike 200 gr kvasca i velika kašika meda i kašika dve mleka, to se izmelja ako je gusto, ako je suvlji kvasac doda se još mleka dok ne bude gusto kao puding. To se maže OD KLJUČNE KOSTI DO STIDNE KOSTI, OD LEVOG KUKA DO DESNOG, dakle, ceo stomak i grudi! Zateže kožu i manje se vide "pruge". To se stavlja svako veče na sat vremena, a svako jutro se žena po istoj površini namaže i utrlja pivo, ako može crno, mada i belo radi posao.

Ovo je moj slobodan prevod recepta, prepričano.

Ljubite to malo što je napravilo pruge!
Djina
aleksandarz92 aleksandarz92 19:32 01.03.2010

Re: ...

Znači čekamo još tri meseca. Odo da mećem tekst u favorite, da se ne izgubi, i da ljubim to malo što ne mogu da blogujem od njega
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:20 01.03.2010

Re: ...

Ako sam dobro shvatila, pivski kvasac je jak, prodire duboko pod kožu, u tkiva, a materica se oporavlja 6 meseci dok se potpuno ne povrati u prvobitno stanje pa se sa tim ne treba igrati i počinjati ranije.

A sledeći put počnite na vreme!!

Pozdrav!
Djina
aleksandarz92 aleksandarz92 23:16 01.03.2010

Re: ...

Ako sam dobro shvatila, pivski kvasac je jak, prodire duboko pod kožu, u tkiva, a materica se oporavlja 6 meseci dok se potpuno ne povrati u prvobitno stanje pa se sa tim ne treba igrati i počinjati ranije.

A, pa nisi shvatila. Mali ima tri meseca, i čekamo još tri.
A sledeći put počnite na vreme!!

Počeli bi mi, al' nismo imali recept.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:15 02.03.2010

Re: ...

Jel moj srpski toliko loš ili ja postala nepismena u međuvremenu?!

Ovo "ako sam dobro shvatila" nema veze sa majkom, bebom, bebinim mesecima i sl,

Ovo "ako sam dobro shvatila" se odnosi na Evdu i objašnjenje zašto se ne sme počinjati pre nego prođe 6 meseci. Dakle, "ako sam dobro shvatila Evdino objašnjenje..."

A ono "počnite na vreme" je značilo "želim vam još lepe i zdrave dece", "sledeći put"="sledeća trudnoća, sledeća beba"!!

Aman, malo milosti, malo fleksibilnosti u tumačenju, meni su Engleski i italijanski maternji jezici a ne srpski!!

Djina
aleksandarz92 aleksandarz92 01:37 02.03.2010

Re: ...

Jel moj srpski toliko loš ili ja postala nepismena u međuvremenu?!

Ništa od toga. Ja sam nepismen od rođenja
Zbog ovog
Znači čekamo još tri meseca.

i ovog
pa se sa tim ne treba igrati i počinjati ranije.

Sam pomislio da me naknadno upozoravaš, pa objašnjavao da mali ima već 3 meseca.
Ovo drugo sam pravilno shvatio, a "nismo imali recept" se odnosi na recept iz teksta, koji se primenjuje u trudnoći.
A kad je žena trudna, ako neće da ima pruge po stomaku, svako jutro da se maže kantarionovim uljem, jako grubo da ga umaže u kožu, e tako koža ne pukne i bude žena posle poroda opet ko djevojka, nema da joj visi ništa.


PS
Retko pišem komentare, baš zato što napisano često ne ispadne isto kao i ono što mislim. Jednom sam morao da objašnjavam objašnjenje objašnjenja komentara.
jucaibin jucaibin 11:55 01.03.2010

korist...

visestruka od ovog tvog pisanja. bice prosledjeno zainteresovanima...
ljubi baka evdu i vazda zahvali...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:51 01.03.2010

Re: korist...

Hvala lutko i čitamo se!!

Djina
doloreshaze doloreshaze 15:45 01.03.2010

hvala Vam, divne ste

Bas vas nesto dugo nije bilo, nedostajale ste! Sto se tice narucivanja recepata, mene a verujem i ostale devojke posebno zanima sve ono sto je Više za lepotu nego za boles.


Veeeeeliki pozdrav za obe, i naravno preporuka.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:53 01.03.2010

Re: hvala Vam, divne ste

A kao šta za lepotu?
Zna Evda svašta, šta ti treba?
Pitaj slobodno pa ću ja da kuckam.


Djina
doloreshaze doloreshaze 00:44 02.03.2010

Re: hvala Vam, divne ste

E pa kad vec moram u detalje, recimo, nesto za, tj. protiv prosirenih pora. Cistim, pilingujem, maskiram svim mogucim 'hemijama'i nista.

Ima li baka Evdokija nesto za to?

P.S. Da li su one imale takve probleme onda, moja baka ima savrsen ten, a nista u zivotu na kozu nije stavila.
saphira saphira 14:26 02.03.2010

pitanjce za lepotu :-)

E, bas ste nedostajale vas dve

Ja bih da priupitam majka-Evdu ima li nesto u njenoj apoteci za podocnjake? (tacnije, protiv istih, jel') Trudim se ja da spavam koliko treba, ali retko kad stignem, pa sad sve vise licim na rakuna...

Pozdrav i hvala! (ovo je kozmetika, nije lek, za ovo valjda mogu da kazem hvala?)

A sto se tice tvoje noge u kupusu i moja mama je bila spretna pa imala napuklu kost na ruci, posle longete stavlja obloge od kupusa i sve je bolje i bolje!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:18 03.03.2010

Re: pitanjce za lepotu :-)

doloreshaze
E pa kad vec moram u detalje, recimo, nesto za, tj. protiv prosirenih pora. Cistim, pilingujem, maskiram svim mogucim 'hemijama'i nista.


Lutko, nisam ni uspela da joj objasnim šta su to proširene pore, a kad sam joj nekeko i objasnila, kaže da se sve takve muke leče tako što kožu pre spavanja trljaš unutrašnjim delom kore od banane(!?!?) i medom.

Ali ja nisam čak sigurna da je shvatila šta je pitam....

Ali pamtim da je posle neke opekotine ona trljala tu koru po ruci danima i da je baš brzo zaraslo, ap, banana i ne može da škodi, jel da?

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:26 03.03.2010

Re: pitanjce za lepotu :-)

saphira
Ja bih da priupitam majka-Evdu ima li nesto u njenoj apoteci za podocnjake? (tacnije, protiv istih, jel') Trudim se ja da spavam koliko treba, ali retko kad stignem, pa sad sve vise licim na rakuna...


lek je malo blesav, al ko zna možda i pomogne. Znamm da je za glavobolju al nisam znala da je i za podočnjake. Kolutove krompira poređaš po čelu i uvežeš krpom i odležiš sa tim pola sata, a na oči staviš kesice čaja od nane.

Ja ovo znam kao lek za glavobolju, ali Evda kaže da je i za podočnjake i kaže ti da ideš "kod doktora za bubrege" jer podočnjaci nisu zbog nespavanja, nego da smanjiš kafu i proveriš bubrege.

Nije baš da je lek al je savet od srca.

Djina
saphira saphira 23:00 03.03.2010

Re: pitanjce za lepotu :-)

baka Evdokija i unuka Djina

lek je malo blesav...


Probacu ne moze da skodi

baka Evdokija i unuka Djina

... nego da smanjiš kafu i proveriš bubrege


Kafu uopste ne pijem, a bubrezi mi jesu "peskoviti"

Hvala na savetima

Nemojte sad da sledeci blog opet cekamo mesec dana
doloreshaze doloreshaze 01:18 06.03.2010

Re: pitanjce za lepotu :-)



Kao sto sam i mislila, nije to bilo u njihovo vreme...

ipak, hvala i za ovo, kako bi banana skodila.
deandrej deandrej 15:56 01.03.2010

;)

E odlicni su ovi recepti.Ovo sa medom i cimetom i ja praktikujem i nemam definitivno problema sa kilazom.Piling sa projinim brasnom je takodje dobar a ja bih preporucila i talog od kuvane kafe.Znaci ona kako je zovu turska kafaSvi preparati protiv celulita sadrze kofein a mi svakodnevno bacamo taj talog od kafe.
Ja bi predlozila da nam Evda da i neki recept protiv kaslja.Ja imam jedan sa zalfijom i lovorom i deci dajem na prvo kasljucanje i za par dana prestaju kasljati.
Ljubim vas i pozdravljam sve tri
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:34 01.03.2010

Re: ;)

Jooj, ima lek!
Znam ga i ja!

Tri kašike žutog šećera se istopi i malo zagori, da bude tamniji karamel, pa se u to nalije velika šolja vode i stave se dva lista lovora. Lovor se stavi samo na "jedan ključ", dakle, kad šećer i voda provru, stavi se lovor i odmah se sklanja sa vatre. I to je fantazija za kašalj, smiri ga za 20 minuta!!

Mnogo, mnogo dobra stvar, ja to toliko upotrebljavam da sam zaboravila da to nije baš svima poznato!!

Ljubi decu i tog silno velikog školarca posebno!

Djina
lakrima lakrima 17:35 01.03.2010

:)))))))))


Pozdrav drage devojke, tema vam je bas "prava" i hvala na receptima. Ako Evda zna neki savet za prolecnu malaksalost bilo bi dobro (ovako ostavih silne pare u apoteci) i da!!!! Kada se devojka zaljubi a daleko je od dragog (ubice me cera ako vidi) pa je dusa i srce bole i prestane da jede, sta onda kako vratiti apetit?

Citamo se i veliki poljubac!!!!!



(Djina, draga, kako nogica?)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:20 01.03.2010

Re: :)))))))))

Tuj boles u moj vek nismo imali, toj malaksalos'

A ako si bezvoljna i nikakva, vako, čerko, svako bogovetno jutro leskovački komplet da popiješ, ručno mlevenu kafu, gorku, jednu kocku ratluka sa orasima i jednu kašikicu rakije. To je dobro da te probudi kako treba a zove se leskovački komplet jer u Leskovac imaju oni fini mlinovi da se ručno melje kafa, oni mesingani sa drškom što se skida i tamo u Leskovac prave mnogo dobar ratluk sa orasima. Rakiju koju gođ oćeš, jednu kašikicu! Pa posle za doručak žito spremano ko za slavu i nema da brineš. Probaj to jedno nedelju dana pa vidi.
A ja kad sam nikaka, ja izvadim album i gledam kolika mi se deca izrodila od mene i moje dece i mojih unuka pa se odma smejem i lepo mi..

Evdokija

Ps a od mene poljubac za Lakrimu i noga je.. tja. Obložena kupusom, Evdin recept.

Djina
mariopan mariopan 20:31 01.03.2010

Re: :)))))))))

A ja kad sam nikaka, ja izvadim album i gledam kolika mi se deca izrodila od mene i moje dece i mojih unuka pa se odma smejem i lepo mi..


Toplo mi je oko srca kada čitam ovo
zokinac zokinac 19:02 01.03.2010

Narodni lekovi po Evdokiji

Bravo za bakicu.
Bravo za autentični jezik kojim je pisano.
gagas77 gagas77 19:15 01.03.2010

pa gde ste vi devojke??

sto godina vas nema!!
samo putujete morima :)

hvala vam na repcetima..neke sama vec probala..i pomazu..e sad mi treba repcet za musku boljku al sa zlezdom (prostata)..

poljubac..
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 19:45 01.03.2010

Re: pa gde ste vi devojke??

Ima Evda recept za čaj za prostatu, pio moj ćale pre dve, tri godine, al sad je zadremala pa ću ujutru da je pitam, uz kafu, da mi to nađe u svojim strogo poverljivim paprima u fijoci koju niko živ ne sme da otvori pod pretnjom kletve i lomljenja prstiju štapom.

Djina
dramapo dramapo 14:53 05.03.2010

Re: pa gde ste vi devojke??

Pozdrav za sve
Čitam vas redovno i uživam u tome.
Nadam se da ste još pri sokoćalu i da ću dobiti odgovor na par pitanja.
- Šta bi sa receptom za čaj za prostatu?
- Da li imate štogod protiv kamena u žuči?
- Da li "kašiče" kod meda i cimeta znači kafena kašika tj. mala?

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:49 06.03.2010

Re: pa gde ste vi devojke??

Ima za kamen u žuči ali treba da nađem taj recept, pa ću ga objaviti.
Kašiče je obična kafena kašika.
Recept za čaj za prostatu je ovaj ispod, samo najlepše molim, nema menjanja delova ili pravljenja čaja u faličnom obliku, ili svi nabrojani sastojci ili ništa!

Vrlo je bitno da se upotrebe SVI nabrojani sastojci jer je izgleda stvar u njihovoj interakciji a ne u efektu svake biljke ponaosob!!

Ovako:

Lišće breze
Lišće CRNOG duda
Hajdučka trava
Rastavić
Medveđe grožđe
Peršunovo SEME
Peršun list
Karanfilić
Kim
Latice CRVENE ruže
Lišće gaveza


PAZITE!!!!

Lišće breze se bere kad skroz izraste, znači ne mlade liske nego u punoj veličini, i treba vam 100 gr OSUŠENIH I SITNO NAMRVLJENIH listova, dakle, naberite, osušite i sitno namrvite pa odmerite 100 gr

Lišće crnog duda isto, jako je važno da nije beli nego crni dud, isto 100 gr. Lišće i breze i duda se suši tako što se nabere pa se na senovitom i prohladnom mestu na promaji ostavi poslužavnik ili nešto slično, na njemu peškir ili stari stoljnjak pa se U JEDNOM SLOJU poređa lišće. Nikako da se natrpa na gomilu jer se ne osuši kako treba za ovaj čaj.

Hajdučku travu možete i da kupite u apoteci koja prodaje čajeve, treba vam smrvljenih 200 gr

Rastavić vam treba 100 gr, isto može onaj iz apoteke.

Medveđe grožđe mislim da se popularnije zove Uva ili tako nekako, pitajte u biljnoj apoteci, i Evda ga kupuje ne bere ga.

Peršunovo seme, pazite SEME!!!! 50 gr

Peršun, suši se isto kao lišće duda i breze, usitnjen oko 50 gr.

Jedna kašika karanfilića, malo ubijenog čekićem

Latice jedne velike precvetale CRVENE ruže, ne smeju da se kidaju latice, nego kad precveta cvet, pokupite ih ispod. Najlakše je da kupite ili uberete jednu što zreliju i ostavite je u vazi dok ne otpadnu latice. CRVENA ruža!! Namrvi se kad se ukrute latice.

Jedna kašičica kima, malo ubijenog čekićem.

Lišće biljke gavez, 20 gr, isto se suši kao i ostalo u receptu.

Sve to pomešate i kuvate čaj.

Prokuvate veliku šolju vode i prelijete preko 2 kašike mešavine. NE SME DA KUVA MEŠAVINA nego se preliva preko mešavine vrela voda. Ostavi se 15 min i pije se ujutru jer pojačava mokrenje i može da vas šeta svaka dva tri sata do kupatila.

Pazite molim vas na uputstva!!

Djina
milisav68 milisav68 19:51 01.03.2010

?

Kako lečiti obolele obolele sinuse?

Pozdrav
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:09 01.03.2010

Re: ?

To znam ja, naučila me Evda. Inhalacija, al malo kompliovana, ma sve je kod tih narodnih lekova komlikovano, zato valjda ljudi više vole da gutaju tablete, prostije im.

Ovako, puna šaka (bolesnikova šaka, mali bolesnik, manje, veči hvata više), dakle, puna šaka suvog bosiljka, puna šaka cveta sušenog od kamilice i pola šake divlje nane, šaka hajdučke trave isto suve i šaka suve majčine dušice. To se pomeša i podeli u 4 doze, i to je mera za 4 dana. Svaki dan se uzme litar MINERALNE vode, voda provri, u to se sipa mešavina i pusti se minut, dva da vri. Stavi se na sto, bolesnik nadnese glavu i lice nad šerpu i pokrije se nečim preko glave, ramena i šerpe da sva para ide u nos i usta. Jeste gadno, ali i najgore slučajeve leči za otprilike 4 nedelje, svaki dan se to radi pred spavanje, posle toga se ide na spavanje sa kapom na glavi ili barem sa umotanom glavom u peškir. Ako se negde oko 8 dana pojavi neopisiv sekret iz nosa nikako ne koristiti kapi za nos jer zatvore sinus i onda opet jovo nanovo ide upala u sinusima, nikakve lekove ne piti za to vreme u smislu antibiotika i sl, ništa ne sipati u nos ili uši...

Probala ja na mom kapetanu, uspelo!
!0 godina je vukao glavobolje, i sad se inhalira jednom nedeljno jer ima osetljive sinuse, pa preventivno.

Djina
milisav68 milisav68 22:42 01.03.2010

Re: ?

baka Evdokija i unuka Djina

Djina

Znam da se lek ne kaže hvala, zato

Čitajući ono za biljne vaši, pade mi napamet problem sa stenicama, koje mi se povremeno pojavljuju, a tražeći po netu, kako da rešim taj problem, našao sam samo da su im predatori neki pauci i neke bubamare, pa me interesuje da li Evda ima neko rešenje za njih.

Pozdrav

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:44 02.03.2010

Re: ?

Ima nešto što može da pomogne za stenice, al nisam baš sigurna. Treba da sitno nalomite staklo od sijalica, fino i sitno u prah i to pomešate sa kristal šećerom i pospete u neprekidnoj liniji na mestima gde bi stenice ušle u kuću. Nama je superefikasno za bube raznih sorti koje umile preko praga i prozora, al je nezgodno ako imate psa ili mačku ili malo dete jer je smrtonosno za male organizme. A bubašvabe kad krenu u kuću, pojedu malo i nađemo ih uginule na pola metra od vrata ili prozora.
Probajte, Evda samo zna za to i Boraks iz apoteke.

Djina
milisav68 milisav68 20:13 02.03.2010

Re: ?

baka Evdokija i unuka Djina
.
Probajte, Evda samo zna za to i Boraks iz apoteke.
Djina

ok
milenanenad milenanenad 11:23 02.03.2010

ima l nešto protiv gljivica?

Kako sam se ovom blogu obradovala, nemate pojma... Već preuzela onaj recept za debljinu, tj. protiv debljine, pošto sam od kad znam za sebe debeljuca. Zanima me da li mogu da u med stavim cimet u prahu koji kupim u samoposluzi ili da kupim u nekoj prodavnici zdrave hrane, pa da meljem sama?
I još nešto, vezano za pitanje iz naslova-da li postoji narodni lek protiv gljivica na nožnim prstima i noktima?
Hvala najlepše
Pozdrav od debele Sremice iz Boljevaca
Je l moze kao privatna poruka gde ste tačno u Surčinu, kad budem išla za Boljevce da prođem, da vidim je l onako kako zamišljam.
Pozdravi baku puno, puno
Mirjana
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:49 02.03.2010

Re: ima l nešto protiv gljivica?

Cimet običan, ženska, onaj iz kesice, kupovni!!

Ima!
I nemoj da se smeješ na preporuku! Da sama praviš mast je pakleno komplikovano a isti efekat ima i mast koja se kupuje u veterinarskoj apoteci i služi za lečenje rana na kravama i konjima. Flogocid ili slično ime, pitaj u apoteci. Receptura identična evdinoj domaćij masti, smrdi malo ali ako redovno mackaš dvaput dnevno mesec dana nema gljivica.

Djina

Edit: Opominje me Evdokija, i ne smeš da jedeš orahe dok imaš gljivice! Ne vidim logiku, al ajde, tako kaže!
milenanenad milenanenad 11:24 03.03.2010

Re: ima l nešto protiv gljivica?

Ne smejem se na preporuku. Moja svekrva, bakica od 80 godina, koristi Flogocid. Koristio i moj deda, mazao na petu kad se ubo na ekser.
Znam da smrducka, al, da budem iskrena smrduckaju i noge kad nisu zdrave.
Hvala jos jednom.
Je l smem ako se jos setim necega da pitam?
I mene bi interesovalo je l postoji nesto za valunge, moja mama polude od toga.



Inace, nije los ni onaj recept za musko zenske probleme-dobar rucak i trep-trep. Kod mene pali.


Ljubim vas OBE
Pozdrav iz komsiluka
lucidalina lucidalina 21:33 02.03.2010

a u gradu?

Evo ja procitala, lupila preporuku.

Moja mama ima pitanje: a za valunge, menopauza, hormoni, ono sve gadno?

A ja imam primedbicu: recepti moraju da se zapisu, sve ja razumem i apsostrumpfno stoprocentno podrzavam, ali ima i recepata koji ipak nisu prilagodjeni gradu. vecina jeste, ali rog od jelena???

ljubim ja vas obe, i moram kazti, da je taj kantarion stvarno cudo!!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 01:48 03.03.2010

Re: a u gradu?

Ej, ne bi verovala, ali moja sestra u sred Rima nabavlja paroške, nazvala lepo lovačko društvo i zamolila ih da joj pošalju kad vrše odstrel i oni joj poslali u zamenu za kilo srpske-turske kafe!

Navadili se kad išli u lov negde u Vojvodinu na tursku kafu i trampe redovno, jednom godišnje, paroške za kilo kafe!

Znači, kad je mogla Silvija, u tebe Agnes lucidna ne sumnjam ali ni najmanje!!!

A što se tiče bilja, većina može da se kupi u biljnim apotekama.

Ljubi decu!!

Djina
lucidalina lucidalina 22:05 03.03.2010

Re: a u gradu?

evo lepo sam ostala bez teksta, ja jesam snalazljiva ali paroske ne bih uspela da nabavim da sam jos tolka, svaka cast.

nego, alergicna sam na med, ubi me to, em je zdrav, em ga volim, ali mi bude zlo od njega, treba sad da nabavim med bez polena, pa ako uspe tako, probacu ove recepte sa cimetom... hvala

je l kupus pomaze?
lucidalina lucidalina 22:08 03.03.2010

Re: a u gradu?

u tebe Agnes lucidna ne sumnjam ali ni najmanje!!!

a za ovo imas kafu od mog muza, a proju za veceru od mene
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:20 03.03.2010

Re: a u gradu?

nego, alergicna sam na med, ubi me to, em je zdrav, em ga volim, ali mi bude zlo od njega, treba sad da nabavim med bez polena, pa ako uspe tako, probacu ove recepte sa cimetom... hvala

je l kupus pomaze?


Ako ti kažem da sam ja alergična na pirinač, ali baš alergična, sa sve naticanjem grla i narukvicom koju nosim i ne skidam i epi-injekcijom u tašni, šta misliš kako je zanimljivo živeti u Koreji? Ili raditi na brodu gde je 80% kuvara iz Kine?

A kupus, ne bi verovala, pomaže!!

a za ovo imas kafu od mog muza, a proju za veceru od mene


Muža ljubi, hvala na ponudi, a ti i ja ćemo na kafu čim me sledeći put vetar nanese u tvoj grad!! i to bez pardona, idemo na kafu i trač partiju!!

Djina


jecullence jecullence 22:16 02.03.2010

:)

Pitaj Evdu jer mogu ja ove njene recepte i savete da delim kod mene u apoteci? Misli, sve ću ja da kažem od koga sam čula i tako to, nemaš brige :)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 01:50 03.03.2010

Re: :)

Može, draga, ali jako da paze na red i vrstu bilja, ne može da se menja, nemam kantarion, ajde staviću nešto drugo, a ovo što sam kucala velikim slovima je jako bitno!!

I slobodno deli, sve su ovo više manje bezopasni lekići...

Ljubim!!

Djina
jecullence jecullence 20:39 03.03.2010

Re: :)

Važi, nema menjaže, gospina trava je gospina trava :)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:24 03.03.2010

Re: :)

Vidiš kako sve znaš!!


Djina
selica_nena selica_nena 23:13 02.03.2010

Kad će knjiga?

Počela da kopiram recepte, pa nešto mislim, valjda će uskoro izaći knjiga sa Evdinim pričama.
Pitaj je kako se koristi onas sok što ga pušta vinova loza posle orezivanja? Znam da je dobar za ispiranje očiju, ali ima još nešto.
Ljubim tebe, spisateljice, i pozdravljam našu vidarku.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 01:53 03.03.2010

Re: Kad će knjiga?

Ima, za bradavice, ali samo za neke vrste, koliko ja kapiram za potkožne bubuljice. A sa bradavicama što neko pomenu, se nije igrati, nekada su ih ljudi sekli i čupali pa posle im nije jasno odakle im rak kože!!

Lozino mleko nije za neuke, nemoj s tim da se igraš, ni za oči. Pusti to veštijim travarima. Ja sam se nagledala kako to Evda maže i kapka polako i na kakva mesta, pa opet ne bi smela sama da se prihvatim.

Ljubim te i slatko te čitam i kad ne komentarišem!!

Daj bre malo anegdota iz zbornice, da se smejemo!!

Djina
jesyblesy jesyblesy 23:43 02.03.2010

ohoho

Evo i mene
Divno svi recepti za lepotu su za mene
Vucem neki kilogram viska od kada sam se porodila(lazem nije neki nego deset(10)
Cula sam za taj cimet da je dobar za mnoge stvari a posto sam na dijeti od-juce(hihihihih)ja cu da probam pa cu da javim
Ljubim te u baku Djina i grlim obe
Inace ja sam protivnik hemije i sve sto mogu lecim prirodnim putem(citaj pustim da prodje samo od sebe)
Jos jedno grlim i hvala za ovaj tekst
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 01:55 03.03.2010

Re: ohoho

Probaj!
Od cimeta i proje niko nije umro, a gore biti neće, samo pazi da i piješ čaj, pojma nemam zašto ali je bitno da idu u paketu, cimet, čaj i večera proja!

ljubim te i javljaj kako napreduješ!!

Djina
selica_nena selica_nena 09:48 03.03.2010

Re: ohoho

Ovo s medom i cimetom i ja povremeno koristim. Odlično je za čišćenje organizma od koječega, pospešuje probavu, topi salce, miris cimeta popravlja raspoloženje... Toplo preporučujem.

P.S. Daj neki recept za valunge
lucidalina lucidalina 09:40 04.03.2010

Re: ohoho

Vucem neki kilogram viska od kada sam se porodila(lazem nije neki nego deset(10)
Cula sam za taj cimet da je dobar za mnoge stvari a posto sam na dijeti od-juce(hihihihih)ja cu da probam pa cu da javim


gde si sestro po post-porodjajnim kilama, javljaj rezultate obavezno
Z Đ Z Đ 13:48 03.03.2010

pozzdraw

Pozzdraw svima.
Veoma zanimljiv blog, svidja mi se veoma.
Možda baka Evdokija ima neki lek za nesanicu, tačnije nemirne snove!?


P.S. Malo zanimljivih recepata sa juga:
http://www.niscafe.com/index.php/Kalcine-price/Page-2.html
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:51 06.03.2010

Re: pozzdraw

Slatko i zanimljivo!

hvala na linku!!

Djina
aleksandra1966 aleksandra1966 07:28 04.03.2010

Cimet, persun, proja

Evo zasto je cimet dobar za mrsavljenje-dokazano regulise nivo secera u krvi.Persun-dokazano dobar diuretik (odlican i za cistitis).Projino brasno-bogato vlaknima, pospesuje peristaltiku creva.A med-dobar za sve, osim za one koji su alergicni na polen.
Sve u svemu, kombinacija ovih narodnih lekova mora da da rezultat!
Hvala baki Evdi i Djini sto dele sa nama ovo dragoceno znanje.Zivele nam obe sto pedeset godina svaka!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:53 06.03.2010

Re: Cimet, persun, proja

Eh, hvala na objašnjenju, ja sam davno prestala da pitam "zašto", kad Evda kaže pij ovo ja pijem i ćutim!!

Hvala i čitamo se!

A što se tiče 150 godina... Evdi je 90 i lepo napreduje ka toj cifri...

Djina
tompinchns tompinchns 12:30 04.03.2010

Tu sam!

Nema prozivke, ali moram da se prijavim!
Pročitala, razumela, sačuvala, preporučila.
Nemam pitanja, za sada.
A što se tiče lečenja srca i duše, meni ste nekad vas dve dovoljne, a nekada ni to ne pomaže. Onda se šćućurim, pritajim i čekam da prođe. I prođe. Do sledećeg puta!

Samo se prijavljujem i ljubim vas obe!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:53 06.03.2010

Re: Tu sam!

O, pa ko se to javlja iz lepog Novog Sada!!

Pozdrav i čitamo se!!

Djina
macicd macicd 20:44 04.03.2010

Pozdrav Đini i Evdi

Čitam sve tekstove i prepričavam bližoj i daljoj okolini.
Imam jedno pitanjce. Jel ima nešto za klimakterične tegobe. Jeste da me rano snašlo,
al šta je - tu je .
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:58 06.03.2010

Re: Pozdrav Đini i Evdi

Ne da recept za klimakterične tegobe!

Zato što u recept idu i biljke koje se koriste za smirenje i bunika i još ponešto što je opasno ako se pogrešno upotrebljava i neće da da recept. Kaže, ima stvari koje mora iskusno travar da odmeri i napravi, sa nekim biljkama je opasno igrati se. Bunika je i lek i jak otrov, kao i divlji duvan i nema šale. Ona je to pravila mojoj majci i tetki ali samo količine za 3 dana pa kad popiju pravi im još.

Ne da pa to ti je!!

Djina
macicd macicd 22:00 06.03.2010

Re: Pozdrav Đini i Evdi

Kako Evda kaže!
Htela sam samo da izbegnem ponovno kljukanje hormonima. Za 5 godina lečenja steriliteta sam ih i previše dobila.
Odoh da pravim med sa cimetom. (Neću da me se ćerka stidi kad je odvodem na letovanje). Sa peršunom će ići malo teže jer list imam gde da kupim al za semenke nemam pojma. U poljoprivrednim apotekama imaju al su zaprašene.
Pozdrav tebi i Evdokiji.
rajce1 rajce1 15:10 05.03.2010

evo mene opet..


jel me primate ponovo?
jes da ne radim na brodu k'o Djina, ali zato radim u rudniku (citaj: knjigovodstvo i finansije) ko razume, shvatice...
Ljubim vas i pozdravljam puuuuuno, i idem sad da procitam ono sto sam propustila kada je bilo aktuelno.. sada cu biti redovnija, ako me primite, a?

rajce
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:59 06.03.2010

Re: evo mene opet..

Pa ti si naša, devojko, a znam šta je kraj fiskalne godine, i ja predajem godišnji izveštaj!!

Dobro nam se vratila i piši!!

Djina
bubajelenak bubajelenak 17:27 06.03.2010

Pitanje vezano za kremu za kozu

Veliki pozdrav za baku i unuku.

Bas su mi se dopali vasi recepti i odmah sam pokusala da napravim kremu protiv bubuljica, opekotina i sl. Naisla sam na problem.

U svemu sam pratila recept i kada sam zavrsila sa "muckanjem" krema mi se toliko stegla da uopste nije mogla da se razmazuje na lice. Najveca mi je sumnja na vosak (koristila sam pcelinji vosak)).

Da li je baka na njega mislila kada je rekla "cist vosak",i da li treba jedna solja voska i pola solje masti ili obrnuto??? Gde gresim...

Hvala unapred na vasem odgovoru.
Punoo pozdarva!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:31 06.03.2010

Re: Pitanje vezano za kremu za kozu

ima voska i ovakvog i onakvog, očigledno si nagazila na baš pravi vosak. Ništa, nemoj da je razblažuješ, nego primeni jedan stari trik. Rastopi je ponovo i razlij u posudu za led, u male kockice, da bude 1 kockica jedno mazanje. Pa kad hoćeš da mažeš, izvadi kockicu i malo je zagrej dlanovima ili na radijatoru i namaži. I dobro zapamti gde si kupila taj vosak, to je pravi starinski vosak i najbolji je i sledeći put stavi polovinu količine.

Mada si dobila kremu koja je baš prava!!

I jeste da je nezgodno grejati je pred mazanje ali vredi!

Djina

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana