Film| Kultura| Zabava

Zlatna malina

alexlambros RSS / 01.03.2010. u 04:00

AleXandar Lambros

Evo jedne nagrade koju niko ne želi.

Zlatna malina ili Razzie je filmska nagrada koju je 1980. godine ustanovio John Wilson kao dopunu Oskaru za najgoru glumu, režiju, scenario, filmsku muziku i film koje je filmska industrija imala da ponudi. Zlatne maline dodeljuju članovi Golden Raspberry Award Foundation (GRAF). Nominacije za Zlatne maline se tradicionalno objavljuju dan pre nego što Akademija objavi nominacije za Oskara, a nagrade se dodeljuju dan pre Oskar ceremonije. Sam naziv nagrade potiče od engleskog žargonskog izraza "blowing a raspberry" u značenju "plaziti se nekom ispuštajući pritom zvuke nalik prdežu".
Među dobitnicima Zlatne maline su mnogi istaknuti glumci, reditelji i producenti. Međutim, zbog prirode same nagrade, njeni dobitnici obično se ne pojave da je pokupe. Zapravo, to se desilo svega nekoliko puta u istoriji Zlatne maline:

- 1988: Bill Cosby je osvojio tri Razzie nagrade u kategoriji najgoreg filma, najgoreg glumca i najgoreg scenarija za Leonard Part 6 neuspešnoj satiri na račun špijunskih filmova o kome ni sam Cosby nije mao bog zna kakvo mišljenje. Cosby je bio prvi koji je lično primio svoje Razzie nagrade, nekoliko nedelja po održavanju same ceremonije za vreme gostovanja u The Late Show emisiji Fox TV kanala. Međutim, imao je jedan zahtev, da njegove nagrade budu deluxe verzija uobičajenih Razzie nagrada. Posebno za njega napravljeni su od italijanskog mermera i 24karatnog zlata po ceni od 27.000 dolara koju je pokrila Fox TV mreža. Uobičajena nagrada se inače sastoji od lažne maline na vrhu rolne Super 8 filma, poprskana sprejom boje zlata. The Golden Raspberry Awards Foundation vrednost nagrade procenjuje na 4.97 dolara.
- 1996: Paul Verhoeven je bio prvi koji se na svečanosti dodele Zlatne maline pojavio lično da primi nagradu za najgoru režiju za film Showgirls.

- 1998: Scenarista Brian Helgeland postao je prva osoba koja je u istoj godini, zapravo u istoj nedelji osvojila i Razzie-a i Oskara. Oskara je osvojio u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija za film L.A. Confidential samo dan pošto je osvojio Razzie-a za najgori scenario za film The Postman Kevina Costnera. Helgeland nije prisustvovao Razzie ceremoniji ali je izrazio želju da dobje svoju nagradu i stavi je pored svog Oskara da bi ga podsećala na "besmisao Holivuda". Ubrzo mu je Razzie zaista i uručen u njegovoj kancelariji u zgradi Warner Bros-a.
- 2002: Tom Green se pojavio da primi svih pet Razzie-a, uključujući i onog za najgori film (Freddy Got Fingered). Pojavio se u belom kadilaku noseći sa sobom komad crvenog tepiha koga je sam rasprostrio. Po završetku govora (Želim da kažem da nisam ovo zaslužio .... bože, želim to da kažem ...) on je zasvirao na harmonici. Kako se činilo da njegov muzički komad nema kraja, organizatori su bili prinuđeni da ga bukvalno odvuku sa scene.
- 2004: Ben Affleck je, nakon što je osvojio Razzie-a za najgoru glumu u filmovima Gigli, Daredevil i Paycheck, pitao zašto mu nagrada nije i uručena. Nedelju dana kasnije Razzie mu je uručen uživo u emisiji Larry King Live a on ga je odmah i polomio. Polomljeni Razzie je prodat preko interneta za sumu novca koja je bila dovoljna do pokrije troškove iznajmljivanja dvorane za Razzie ceremoniju naredne godine.
- 2005: Halle Berry je iznenadila Holivud svojim tobožnjim govorom punim uzbuđenja i neverice na Razzie ceremoniji. Tom prilikom je u jednoj ruci držala svog Oskara koga je 2002. dobila za najbolju žensku ulogu za film Monster's Ball dok je u drugoj držala Razzie. Berry je osvojila Razzie-a za najgoru glumu u filmu Catwoman koji je te godine pobedio i u još tri druge kategorije. Ubrzo po ovom događaju John Wilson je izdao saopštenje za štampu u kome je pohvalio druge uloge koje je Halle Berry ostvarila i tvrdio da se raduje njenim budućim ostvarenjima takođe vrednih Oskara. Oskarovski govor Halle Berry možda jeste jedan od najgorih ali je govor koji je održala prilikom preuzimanja Zlatne maline bio vrlo simpatičan:

Nije baš da sam priželjkivala ovu nagradu, ali vam svejedno hvala. Već imam Oskara i nemam nameru da ga vraćam - svejedno je moje ime na njemu. Želela bih da se zahvalim ostatku filmske ekipe - da biste glumili očajno kao što sam ja stvarno je neophodno da budete okruženi lošim glumcima. Ovo je upravo ono što je mojoj karijeri bilo potrebno - bila sam na vrhu, sada sam na dnu. Ali, ako niste u stanju da budete dobar gubitnik onda niste u stanju da budete i dobar pobednik.

Jedina dva glumca koja su nominovana i za Oskara i za Razzie-a za ista glumačka ostvarenja su James Coco za film When I Laugh (1982) i Amy Irving za film Yentl (1984). Ni jedan ni drugi nisu osvojili ni jednu od ove dve nagrade.
Glumci koji su istovremeno i dobitnici Oskara i Zlatne maline su: Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry i Liza Minnelli.
Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner i Prince takođe su oskarovci ali ne u glumačkim kategorijama.

Neki kritičari smatraju da se Razzie dodeljuje na osnovu medijske aktuelnosti neke ličnosti ili događaja umesto na osnovu kvaliteta filma, odnosno odsudstva kvaliteta. Na primer američki predsednik George W. Bush dobio je nagradu u kategoriji najgoreg glumca 2004. godine za pojavljivanje u dokumentarcu Fahrenheit 9/11. Možda pod uticajem ovih kritika GRAF je za 2005. podelio četiri Razzie nagrade filmu Dirty Love za koji se u saopštenju za štampu kaže da je "smeće za koje je malo verovatno da, izuzev glasača iz GRAFa, neko uopšte zna i da postoji".

U 2006. uvedena je nova Razzie kategorija za najdosadniji tabloidni momenat (Most Tiresome Tabloid Targets). Prvi Razzie u ovoj kategoriji dodeljen je Tom Cruiseu za njegovo pojavljivanje u Oprah Winfrey talk show-u, kada je skakao po sofi tvrdeći koliko je zaljubljen u Katie Holms. Konkurencija je bila žestoko. U igri za prvi Razzie u ovoj kategoriji bila je i Paris Hilton, Britnez Spears sa svojim mužem i Jessica Simpson sa svojim (i njihov idiotksi reality show). Prema rečima Johna Wilsona, cilj ove nove kategorije je davanje prostora društvenoj satiri.


Zanimljivosti:

* 1999. dodeljene su Zlatne maline u kategoriji najgori glumac/glumica veka. Madonna je osvojila nagradu za najgoru glumicu veka (za filmove Body of Evidence, Shanghai Surprise, Who's That Girl? itd), dok je za najgoreg glumca veka proglašen Sylvester Stallone (za 99.5% svega što je ikada snimio).
* Arnoldu Schwarzeneggeru je 2004. godine dodeljen počasni Razzie. On je osam puta bio nominovan za ovu nagradu ali nikada nije osvojio ni jednu.
* Među glumcima koji se ističu po broju nominacija za Razzie nagradu su Angelina Jolie i Keanu Reeves (sa po 7 nominacija) i Kim Basinger i Ryan O'Neal (sa po 6).

 
pogledati i
 
 
 
 
 
 
 
 

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:38 01.03.2010

Groblje loših filmova

Nije loša ni Kusturicina ideja, ali mu je malo groblje.
banexe banexe 08:38 01.03.2010

Re:

Prvi ?
Prrrrrrviiiiiiiiiii !!!!!!!

Ne mozhe Srdjan sve sam
A sad odoh na chitanje
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:41 01.03.2010

Re: Re:

banexe
Prvi ?Prrrrrrviiiiiiiiiii !!!!!!!

oort oort 12:59 01.03.2010

thinking out loud...

nisam baš siguran šta uopšte znači loš film, niti šta su kriterijumi za sahranjivanje filmova. ne vidim smisao bilo kakvog upoređivanja recimo apokalipse sada i umri muški 4. zapravo uopšte nisam siguran da ta dva objekta treba da se zovu istim imenom: ako je apokalipsa sada film, onda umri muški 4 to nije, i obrnuto. pre svega to mislim jer ako je film definisan kao umetnost, i ako ta definicija stoji i danas (valjda stoji, mada stoji i činjenica da rusi imaju fakultet za cirkus), onda umri muški 4 prosto nije film (pod uslovom da se okanemo "ličnog" u određivanju šta umetnost jeste). što apriori ne znači da umri muški 4 nema neku drugu pametnu svrhu - lično mi je do suza komična ideja (a tek izvođenje!) jurnjave vozila sa borbenim avionom, a smeh je zdrav i volim ga. a to dalje znači da sahranjivanje umri muški 4 kao filma nema smisla, to je trošenje sasvim dobre obradive površine za sađenje krompira.

ovo sa malinama je tek veselo. industrija koja proizvodi objekte koji po definiciji film=umetnost zapravo odavno nisu filmovi odlučuje o tome šta od toga što je napravila ne valja (imam u vidu da je zlatna malina, ako to i nije bila na početku, sada definitivno jeste postala hollywood standard i deo industrije). ne razumem koji su kriterijumi, ako kriterijum nije (a ne može da bude) pripadnost umetnosti? objekat nije dovoljno zaradio? prolio suza? izazvao smeha? budimo pošteni: zlatna malina se svodi na pitanje koji mi je smeće manje ne sviđa.

I još jedan mali, mali trolić: jel zna neko kako se zove film sa Donaldom Saterlendom na kraju koga Eskimi Donalda pojedu?
Sofroniye Sofroniye 14:43 01.03.2010

Re: thinking out loud...

oort
nisam baš siguran šta uopšte znači loš film, niti šta su kriterijumi za sahranjivanje filmova. ne vidim smisao bilo kakvog upoređivanja recimo apokalipse sada i umri muški 4. zapravo uopšte nisam siguran da ta dva objekta treba da se zovu istim imenom: ako je apokalipsa sada film, onda umri muški 4 to nije, i obrnuto. pre svega to mislim jer ako je film definisan kao umetnost, i ako ta definicija stoji i danas (valjda stoji, mada stoji i činjenica da rusi imaju fakultet za cirkus), onda umri muški 4 prosto nije film (pod uslovom da se okanemo "ličnog" u određivanju šta umetnost jeste). što apriori ne znači da umri muški 4 nema neku drugu pametnu svrhu - lično mi je do suza komična ideja (a tek izvođenje!) jurnjave vozila sa borbenim avionom, a smeh je zdrav i volim ga. a to dalje znači da sahranjivanje umri muški 4 kao filma nema smisla, to je trošenje sasvim dobre obradive površine za sađenje krompira.

ovo sa malinama je tek veselo. industrija koja proizvodi objekte koji po definiciji film=umetnost zapravo odavno nisu filmovi odlučuje o tome šta od toga što je napravila ne valja (imam u vidu da je zlatna malina, ako to i nije bila na početku, sada definitivno jeste postala hollywood standard i deo industrije). ne razumem koji su kriterijumi, ako kriterijum nije (a ne može da bude) pripadnost umetnosti? objekat nije dovoljno zaradio? prolio suza? izazvao smeha? budimo pošteni: zlatna malina se svodi na pitanje koji mi je smeće manje ne sviđa.

I još jedan mali, mali trolić: jel zna neko kako se zove film sa Donaldom Saterlendom na kraju koga Eskimi Donalda pojedu?


Shadow of the wolf

http://www.imdb.com/title/tt0105377/
oort oort 14:46 01.03.2010

Re: thinking out loud...

hvala!
blogovatelj blogovatelj 21:29 01.03.2010

Re: thinking out loud...

[
ovo sa malinama je tek veselo. industrija koja proizvodi objekte koji po definiciji film=umetnost zapravo odavno nisu filmovi odlučuje o tome šta od toga što je napravila ne valja


Meni je muka vise od Holivuda. Zadnjih dvadeset godina nisu nista ljudski napravili. Poslednje cega se secam da valja je "Kad jaganjci utihnu"
Sto godina prodaju istu pricu. Imas nase, a imas i njihove. I nasi pobede.
Zato i ne gledam holivudska g$%^a zadnjih nekoliko godina.
alexlambros alexlambros 01:20 02.03.2010

Re: thinking out loud...

Zato i ne gledam holivudska g$%^a zadnjih nekoliko godina.


pametno ... al mozda, ipak, da pogledate "2012"? I utvrdite se u toj nameri
technofetishist technofetishist 04:48 02.03.2010

Re: thinking out loud...

holivud je, al' ajd' sad stvarno iskreno, dobar koliko je i uvek bio.
ako vam se dopada 'kad jaganjci utihnu' nema razloga da vam se ne dopadne jos nekoliko odlicnih trilera koje je holivud odonda izbacio.
Sepulturero Sepulturero 15:22 01.03.2010

Шпилберг

Практично сваки његов филм би требало да буде кандидат за ову престижну награду. Али наравно то није политички коректно.
technofetishist technofetishist 04:44 02.03.2010

Re: Шпилберг

ma samo ti sanjaj.
oort oort 11:10 02.03.2010

super je holivud

holivud je psiho-test društva. koliko "filmova" sa dolfom lundgrenom možete da pustite nedeljno? da li ćete "mizeri" pustiti u istom terminu u koji ste pomerili kviz sa detektorom laži po zahtevu državne religije i to radnim danom? da li ćete porodične filmove puštati nedeljom posle 9 uveče? da li ćete dvodelne vikend filmove puštati u vreme ručka? hoćete li sopstvenu fimsku/dramsku produkciju holivudski usmeriti u pravcu "šta narod ŽELI da gleda"?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana