Gradjanske inicijative| Putovanja| Zdravlje

Firenca, dan prvi

Krugolina Borup RSS / 01.03.2010. u 23:23

 

Stigosmo sinoć u Firencu. Preko Ciriha.

Do Ciriha putovasmo s ministrom Milosavljevićem. Slobodanom, ne Tomicom. (A što nije leteo JAT-om, nego Swiss Airom? Pa još ministar trgovine. Nije patriotski, stvarno. Nema smisla. Totalno u suprotnosti s kampanjom "kupujmo domaće". Da sam neki faktor u vladi, ja bih to ispitala.)

Od Ciriha putovasmo bez prtljaga. I još ga nema. A meni cigare u koferu... Strahota. Ako do sutra ne stigne, osiromašiću od ovih europskih cena.

Na aerodromu nas je strpljivo (dok smo prijavljivali nedolazak prtljaga) čekao dr Elio Rosi, predstavnik regionalnog ministarstva zdravlja Toskane, nahranio nas, napojio i smestio u hotel. (Uzgred, troškove sedmodnevne studijske posete Toskani dr Vajsa i mene snosi regionalno ministarstvo zdravlja Toskane, pri čemu je to projekat u okviru šire saradnje koja je uspostavljena između njih i našeg ministarstva zdravlja u raznim oblastima medicine.)

Od jutros smo prvo prisustvovali konferenciji o integraciji komplementarne medicine u sistem javnog zdravstva Toskane. Nas u celoj toj priči najviše zanimaju nefarmakološki načini kontrole i smanjivanja bola, jer svejedno kuburimo s anesteziolozima i epidural je teška naučna fantastika u većem delu Srbije. Bilo je ideja i predloga (koje tek treba detaljno da razradimo), o organizovanju obuke za zainteresovane kod nas, prvenstveno u pančevačkom porodilištu. Otom potom.

Uz program konferencije dobili smo i primerak časopisa koji pokriva vesti iz oblasti komplementarne medicine. Sa strane 14 nasmešio nam se ministar Milosavljević. Tomica, ne Slobodan. Članak i slika opisuju na (meni nerazumljivom) italijanskom jeziku njegovu nedavnu posetu Italiji radi potpisivanja ugovora o saradnji između ministarstva zdravlja Toskane i ministarstva zdravlja Srbije. Šta tačno piše u članku - ne znam. Ali ministar je na sliku ispao lepo. U boji.

Upoznali smo i gospodina Leandra Čiarelija, počasnog konzula Republike Srbije u Firenci. A ručali smo s gospođom Stefanijom Sakardi, koja je na nekom glavnokomandujućem mestu na loklanom nivou grada Firence. Ako ima poznavalaca italijanskog na blogu, di prevedite šta je žena tačno, pliz: "Assessore alle politiche socio-sanitarie del Comune di Firenza." (Tek tri i po Italijana na svakih 100 komada zna engleski. Kada nema dr Rosija u blizini da nam prevodi, sporazumevamo se uglavnom uz pomoć šestog čula, i mahanjem ručicama.)

Gospođa Sakardi se upoznala sa situacijom u našim porodilištima, i činjenicom da je neometani porođaj (ovde ga zovu "fiziološki porođaj") skoro nemoguć (čast izuzecima), kao i problemom nemogućnosti izbora. Predložila nam je da osmislimo zajednički projekat saradnje na lokalnom nivou, između Pančeva i Firence. Da ne kažem: da se pobratime Pančevo i Firenca. Pa da osmislimo dolazak pančevačkih babica i medicinskih sestara da, recimo, mesec dana rade u porodilištu u Firenci, i obrnuto - da iz Firence dolaze babice i sestre u Pančevo. Radi razmene iskustava, obuke, savetovanja, dobijanja ideja šta i kako može da se poboljša i promeni. Dogovorili smo da dr Vajs, nakon što završimo posetu i obiđemo porodilišta, napravi nekakav spisak potreba porodilišta u Pančevu kako bi se u njemu uvela mogućnost izbora fiziološkog, neometanog porođaja, pa da osmislimo predlog projekta i to potom razradimo i budžetiramo. I šiljemo dottore i babice i sestre đa iz Firence u Pančevo, đa iz Pančeva u Firencu.

Popodne smo obišli jedno savetovalište za trudnice i upoznali se sa sistemom rada primarne zaštite. Trudnica uvek prvo dolazi u savetovalište, gde joj uručuju pisani vodič s protokolom svih pregleda koje u trudnoći treba da obavi (ekvivalent naše "trudničke knjižice" koja postoji u teoriji, ama je ja nikad u praksi nisam videla). Potom bira da li hoće da se tokom trudnoće primarno savetuje sa ginekologom ili sa babicom. (Naravno, ako se odluči za babicu, a ona proceni da se javljaju neki problemi, biva preusmerena na ginekologa.) Ako je sa trudnoćom sve u redu, nema komplikacija, nema rizika, i žena želi fiziološki, neometani porođaj, kada dođe u bolnicu ona bira da ode u poseban deo gde babice vode glavnu reč. Ali, taj deo je povezan s drugim delom, gde glavnu reč vode ginekolozi, te ako nešto krene naopako, samo je transferišu. Sve to tek treba uživo da vidimo u danima koji dolaze, kad budemo išli u posete porodilištima.

U savetovalištu smo nakratko videli i početak seanse grupe trudnica koje tek započinju pripreme za porođaj. Bio im je to prvi čas. Po planu i programu, prvi čas provode - pazi sad ovo - pevajući i radeći glasovne vežbe. (??!!??) Bog s vama Italijanima, kako i zašto pevajući?! Kažu: to su glasovne tehnike relaksacije, koje prijaju i mamama i bebama i pomažu uspostavljanje njihove međusobne veze. Na narednim časovima rade drugačije vežbe, ali taj prvi sastanak, eto, pevaju. (Mama mia!) Pitam ja mogu li da snimim kamerom to pevanje? Ne, kažu. Zaštita privatnosti. Stvarno svašta i s njima!

Posle toga smo oblaporno uživali u čarima italijanske kuhinje i vina, i sad nam valja odmoriti se i spremiti za sutrašnje sastanke i obilaske. Raspored obaveza nam je prilično zgusnut, te ne mogu da garantujem da ću baš svaki dan moći da pišem blogodnevnik, ali ću se truditi da to bude što češće. Unapred se izvinjavam što neću biti u mogućnosti da komentare pratim kao obično. I need my beauty sleep.:-)

Ps: slika ima, ali ne mogu da postavim. Internet u hotelu spor, spor, spor... a skup, skup, skup...

 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 23:24 01.03.2010

Maca

...radi zna se sta.

edit: Lepo. :) Mislim da je ono "zamenik neceg ili sekretar za socijalnu i zdravstvenu politiku Firence". Ako postoji mogunost da se skenira i ta stranica iz casopisa sa nasim ministrom, bilo bi interesantno. :)
krkar krkar 23:28 01.03.2010

Gđa Stevka

je sekretar za zdravstvo i socijalnu politiku Opštine Firenca.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:32 01.03.2010

Re: Gđa Stevka

Fala, fala!

Re: Gđa Stevka

postoji "mali" problem u tom izboru hoces li babicu ili ginekologa da ti vodi trudnocu, a to je novac. konsultacija sa ginekologom mnogo vise kosta nego konsultacija sa babicom. ako je potrebna, naravno, opravdava cenu, ali ako nije...

i babica i ginekolog imaju svoju ulogu u vodjenju trudnoce. ako je sve u redu, nema potrebe da zena vidja ginekologa vise od 2-3 puta tokom trudnoce. sve ostalo mogu da rade kompetentne babice.

ovo, naravno, ne iskljucuje slobodu izbora (da li zena hoce da se poradja sa epiduralom ili ne, da li hoce da partner ili neko drugi prisutvuje porodjajui slicno) vec se ona odnosi na stvari koje nisu medicinske indikacije.

Re: Gđa Stevka

i dodatak licnog iskustva ...
tokom trudnoce nisam osim uzimanja nekih briseva imala NI JEDAN vaginalni pregled. mnoge kolege u bgd su se sokirale kad su to cule, ali zaista nema potrebe da za tim kad imas uz i nemas nikakvih neobicnih simptoma. osim sto je cesto nepotrebno zalazenje u intimu, pregled potencijalno povecava rizik od pobacaja.
maca22 maca22 22:05 02.03.2010

Re: Gđa Stevka

Moj prijatelj je prevremno rođen kao posledica grubog pregleda kojim su ozledili njegovu majku.
interesdzija interesdzija 01:03 02.03.2010

reno

jel, a imam ja jedan predlog
da vi fino prodate renoa kojeg ste dobili i da malo pešačite do porodilista i od kinte kupite 4D ultra zvzk za neko od porodilista ,to bi bili bas fino,mogli ste malo da se zainteresujete za zivot dece ometene u razvoju da posecujete njihove ustanove,nego mislim da tad nebi putovali do Firence
nego cujem kad god posetite neko porodiliste babice vam odrade retro traheotomiju na gumi
tajatehno tajatehno 01:45 02.03.2010

Re: reno

interesdzija
jel, a imam ja jedan predlog da vi fino prodate renoa kojeg ste dobili i da malo pešačite do porodilista i od kinte kupite 4D ultra zvzk za neko od porodilista ,to bi bili bas fino,mogli ste malo da se zainteresujete za zivot dece ometene u razvoju da posecujete njihove ustanove,nego mislim da tad nebi putovali do Firence nego cujem kad god posetite neko porodiliste babice vam odrade retro traheotomiju na gumi



Kakav Reno?
cult cult 02:21 02.03.2010

Re: reno

Kakav Reno?

Pajero
dboki dboki 08:11 02.03.2010

Re: reno

gdine juce prijavljeni interesdzijo,

srpska boljka da svi znaju sve nesto nije dala rezultata u proteklih n godina (sigurna sam da biste vi odveli reprezentaciju na sp u fudbalu jos onomad, samo da ste mogli vi da budete selektor). krugolina je odabrala da se bavi polozajem porodilja u srbiji. i to radi jako dobro.

a promakla vam je i ova recenica: Uzgred, troškove sedmodnevne studijske posete Toskani dr Vajsa i mene snosi regionalno ministarstvo zdravlja Toskane...

sto ste tako maliciozni? zar ne bi bilo bolje da se, kad vec imate ideju, vi bavite zivotom "dece ometene u razvoju" i "da posecujete njihove ustanove"? ako se usredsredite samo na tu, jednu (od mnogih) losih strana naseg drustva, imacete vecu snagu da je popravite, nego ako se rasplinjavate i u stilu "kiselo grozdje" odapinjete otrovne strelice...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:15 02.03.2010

Re: reno

da vi fino prodate renoa kojeg ste dobili


Reno nije moj, nego Renoov.
Dobijen je na koriscenje, i samim tim ga ne mogu prodati jer nije moj.
Mogu samo da ga vratim Renou, cim ga budu trazili nazad.
Ili nakon sto sredimo porodilista.
Sta god se prvo desi.

katica_zlatica katica_zlatica 10:30 02.03.2010

bravo! puno pozdrava za italijane!

makar da srede pancevacko porodiliste, to bi bilo vise nego super, ne bi mi bilo tesko da iz beograda odem tamo na porodjaj a ako taj lep primer zazivi, ministar ce imati "opravdanje" da popravi i front recimo, da lupi koju packu stanojevicu (ne moz' blog da prodje da ga neko ne pomene) :)bravo!
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:28 02.03.2010

Re: bravo! puno pozdrava za italijane!

For the record:

Dr Stanojevic i slicni me vise ne zanimaju. Dosta sam ja svoju energiju trosila na njih. Od sad me samo zanimaju oni koji hoce nesto da menjaju. Da zajednickim snagama menjamo. Ovi ostali - nek cekaju penziju, dok ih vreme ne pregazi skroz. A pregazice ih. Imam dil s vremenom, garantuje mi da ce ih pregaziti.

Ako ima jos nekog, mimo dr Vajsa, da hoce da menja stvari, nek se javi. Da se pobratime s nekim drugim gradom. Ima gradova po Toskani, ihahaj...
Hansel Hansel 22:14 02.03.2010

Re: bravo! puno pozdrava za italijane!

Ima nâs koje takvi itekako zanimaju!

Moraju da nas zanimaju, ali te potpuno razumem!
maca22 maca22 22:16 02.03.2010

Re: bravo! puno pozdrava za italijane!

Krugolina Borup
For the record:

Dr Stanojevic i slicni me vise ne zanimaju. Dosta sam ja svoju energiju trosila na njih. Od sad me samo zanimaju oni koji hoce nesto da menjaju. Da zajednickim snagama menjamo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana