Ljudska prava| Politika| Život

Govnjiva motka

Strongman RSS / 05.03.2010. u 12:16

dead_end3.jpgProšla su vremena kad su izbori menjali nešto u ovoj zemlji. Sada nema razlike da li jaše Kurta ili Murta. A i politika nam je jedan veliki rijaliti šou u kome duboki glas deli takmičare u timove i određuje ko će kakav zadatak da dobije. Ovi što hoće ovo a on ono neće. Oni što hoće onde ali ovako. Ovi što hoće do ovde ali odavde. Oni što hoće samo oni...  Timovi se drugačije zovu i stranke a igrači političari. I svi imaju lepu priču a pokazalo se samo jedan cilj a to je vlast i odanost dubokom glasu kao vrhunskom gazdi. Boreći se za vlast u javnosti svako svakog napada a privatno sede u istoj kafani "Kod tajkuna" i trude se da budu što bliže čelu stola jer tamo služe više mesa. Kodeks lopova i svako svakog drži za jaja. Neki ispod stola a neki javno. I svi su sa ozbiljnim licima. Ali čim jedan stegne svima trnu jajca. Zato i ne stiskaju. Znaju da tako imaju samo bol.  A svi igraju za istog gazdu. Kao na nameštenoj ultakmici, opozicija daje autogolove ali uzima pare od kladioničara a ovi na vlasti dobijaju premije.

 

 

Melting pot je sociološka pojava koja u vidu metafore opisuje homogenizaciju kultura u jednoj sredini, u kojoj se više različitih običaja i modela ponašanja stapaju u jedan. 


Kad sam bio mali nije bilo puno prilike da čujem narodnu a pogotovo "narodnu" muziku na elektronskim medijima. Ne samo što je bilo svega dva TV programa i par radio stanica neg je postojalo i "svevideće oko", u vidu raznih komisija, koje su vodile računa o te-ve programu i o materijalu koji se narezuje na vinil. Raspadom socijalizma pozitivna cenzura medija je otišla do đavola


Koliko se ja sećam, narodnu muziku sam mogao da čujem na TV samo  nedeljom u emisiji "znanje imanje" ili tako nekoj, ili ako eventualno budem u autobusu koji se kreće ibarskom magistralom. Kao velika pikanterija, novokomponovana muzika, se pojavljivala u emisijama Minimaksa "svake nedelje od 12 do 2" i to u strogo kontrolisanom terminu od 15 sekundi. To je bila neka vrsta sprdačina na račun muzike bez sertifikata kulture. Sledeća faza Minimaka koji se razortačio sa Minjim Subotom je bila seksualna. Čini mi se da je pokojni humorista pri izboru šund muzike zagleđivao i poprsje izvođačice a po svemu sudeći i količinu plavih novčanica nemačke proizvodnje koje je njegova "dobra prijateljica" spremna da izdvoji za svoja par minuta "Tup tup" slave. Osim oživljavanja posrnulih seksualnih funkcija, čini mi se da je i prijatno popunjavanje kućnog budžeta prouzrokovalo da se kultna nedeljna radio emisija pretvori u komercijalizovanog šund trojanskog konja, koristeći raspad komunizma i nepažnju javnosti da se "novokomponovana" muzika uvuče u main stream medije a samim tim i u naše živote. Stvar je postala mnogo ozbiljnija kada je vlasnik ružičastog tabloida u vidu TV stanice nanjušio potonji profit i preselio igru iz radio emisije koja ide jedared nedeljno na 24-oro časovno ispiranje čula i sive mase sedam dana u nedelj, 365 dana godišnjei. Iz radio patos lige turbo šund se preselio u bundes ružičastu grand ligu. Kada je dobri pošteni Željko napipao profit, prodao je veru za večeru i prešao sa roka na euro. Estrada je trajno dobila novo lice. Kultura je prešla u ilegalu.


Istorijski dokumentarac "vidimo se u čitulji" u kome se raskrinkavaju neki od najnasilnijih kriminalnih krugova je izazvao burne reakcije javnosti. Mnogi od nas nisu imali pojma da su postoji takav kriminal i takvi likovi koji su spremni da sopstvenom nadgrobnom pločom krče sebi medijski prodor i obeležavaju teritoriju svog klana. Prvi talas neverice i sablažnjavanja nad ekranizovanim krimi likovima je kao cunami izazvao zgražavanje nad klincima koji su pronašli svoje idole i odlučili da žive brzo i kratko. Sintagma "ili imaš muda ili ideš u školu" je postala moto novih generacija. Ponositi vlasnici potpuno novih nekorišćenh mozgova su se šepurili po kraju u trenerkama od 200 rkema uvučene u čarape i gaće sejući strah i nesigurnost kod građana puneći crne hronike. Dokumentarac koji je moga da bude dijagnoza za lečenje društva od brutalnog kriminala pretvorio se u nesavršenu vakcinu koja je dovela do epidemije širih razmera. Pucalo se i ginulo na svakom mestu. U Školama, na utakmicama, parkovima, studentskim domovima, ... Postali smo država u kojoj se potpisuje palcem a rukuje pesnicom.



Prošla su vremena kad su izbori menjali nešto u ovoj zemlji. Sada nema razlike da li jaše Kurta ili Murta. A i politika nam je jedan veliki rijaliti šou u kome duboki glas deli takmičare u timove i određuje ko će kakav zadatak da dobije. Ovi što hoće ovo a on ono neće. Oni što hoće onde ali ovako. Ovi što hoće do ovde ali odavde. Oni što hoće samo oni...  Timovi se drugačije zovu i stranke a igrači političari. I svi imaju lepu priču a pokazalo se samo jedan cilj a to je vlast i odanost dubokom glasu kao vrhunskom gazdi. Boreći se za vlast u javnosti svako svakog napada a privatno sede u istoj kafani "Kod tajkuna" i trude se da budu što bliže čelu stola jer tamo služe više mesa. Kodeks lopova i svako svakog drži za jaja. Neki ispod stola a neki javno. I svi su sa ozbiljnim licima. Ali čim jedan stegne svima trnu jajca. Zato i ne stiskaju. Znaju da tako imaju samo bol.  A svi igraju za istog gazdu. Kao na nameštenoj ultakmici, opozicija daje autogolove ali uzima pare od kladioničara a ovi na vlasti dobijaju premije.

A mi? A što narod nema šta da jede... "Nek jedu kolače" i "nek mi pu$e ku&ac" što reče najkapitalniji humanista. 


Kao i svaki tekst i ovaj, na svom završetku, treba da ima neki zaključak. Ovaj nema. Ne umem ništa da zaključim, samo se žalim. Žalim i nadam se da ćemo uspeti da dignemo svest do nivoa kritične mase i da se suprostavimo kuvanju. Ne želim da budem skuvan, da budem kao oni. Ne želim da živim od "ja tebi ti meni" tendera i privatizacije. Ne želim deca da mi budu turbo kontroverzni likovi koji će da prebiju babu na pešačkom prelazu dok im iz auta piči turbo silikon. Ne želim ni da dođem u situaciju da branim porodicu od... Ma ovo je sviranje kurcu. Ipak je bolje da tekst ostavim bez  zaključka, pa ako se nekom zaključuje nek zaključi sam.


Melting pot nas polako krčka. Skoro da nema mi i oni. Ostaće samo oni...


Nego je l ima negde govnjiva motka?


Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:56 05.03.2010

O režimu!

Vlast je na staklenim nogama. Staklo je od TV ekrana!
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:58 05.03.2010

a koja to vremena behu?

Prošla su vremena kad su izbori menjali nešto u ovoj zemlji.


Olga Medenica Olga Medenica 12:59 05.03.2010

zakljucak

o, da!
Sve to tako stoji.
I sta? Nista.
Naravno da nema "mi" i "oni" ima samo gradjana sa ili bez otvorene karte za Kajmanska ostrva.
blazha2000 blazha2000 13:04 05.03.2010

znas kako...

Nije dovoljna samo govnjiva motka,nije dovoljno ni da si jak,najbitnije je kako i gde plasiras taj udarac.Dakle,govnjivu motku,iz sve snage ,pa po sred pi#ke!
dexter92 dexter92 13:13 05.03.2010

Ima leka

A nije govnjiva motka.
Nije poenta najuriti jednog da bi dosao drugi, njemu slican.
Resenje je u kvalitativnoj promeni svesti, vidjenja morala.
Rodoljub Sabic pre neki dan napisao blog kako su odbijeni zakonski predlozi nekih nvo-a za vecu transparentnost budzeta i nikom nista, svega par komentara. Na takvim stvarima zakazujemo, a radi se o novcu svih nas.
Ako u Srbiji ne bi bila javna tajna kako se trosi novac poreskih obveznika vec vlast polagala racune do zadnjeg dinara sve bi bilo drugacije.
Olos bi jako brzo izgubio motiv da se jagmi za vlast, onda bi dosao neko ko zaista zna nesto i da uradi.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:38 05.03.2010

i ja prva?

ko nije bio prvi dzaba bloguje
Strongman Strongman 12:57 05.03.2010

Re: i ja prva?

mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 20:51 05.03.2010

Re: i ja prva?

hvala,hvala lepo,baš me obradova...voćne zdravo voleeeem!

nego,koja je to politika da moj komentar ne ostade na prvom mestetu? jel' i to neka mućka vlastodržačka? furtom se trudila,vidim to se posebno boduje i ceni, i taman mislila da sam uspela kad vi'š ti vraga?...nikad neću savladati ovog bloga
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:40 05.03.2010

O PRANJIMA

TRANZICIJA JE PRELAZAN PERIOD: KO SE PREŠAO, PREŠAO SE!
Otkud toliko prljavog veša!? Oni peru pare i biografije, a mi - usrane gaće!
Narodu je odavno pukao film, ali šta vredi kada blene u televizore!
Strongman Strongman 12:42 05.03.2010

Re: O PRANJIMA

vredi kada blene u televizore!


KontraEvolucija
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 20:53 05.03.2010

Re: O PRANJIMA

TRANZICIJA JE PRELAZAN PERIOD: KO SE PREŠAO, PREŠAO SE!


mariopan mariopan 21:09 05.03.2010

Re: O PRANJIMA

mogul_sad_ja_kasti
TRANZICIJA JE PRELAZAN PERIOD: KO SE PREŠAO, PREŠAO SE!



mariopan mariopan 12:45 05.03.2010

ima motka samo si zakasnio

Gde bi mi našli neke jake da pridrže tu motku tamo gde treba, u kafani, dok onaj dečko Anđeo Vlada čuva jedno jedino drvo u Beogradu, ako za to nisi čuo da te obavestim.

To više nije drvo.
To je postao simbol otpora bahatosti i svega ovoga što bi ti govnjivom motkom mlatio.
To je mesto opšteg bunta protiv iskrivljene stvarnosti u kojoj živimo.
Eno tamo Anđeo Vlada i dvadesetak ljudi, blogera sa bloga, danima se na smenu smrzava da bi jedan drugome kao štafetu predali tu govnjivu motku kojom brane to drvo, od bahatih, brane usput i naše dostojanstvo i mnogo toga još.......

Ja ne živim više u Beogradu kao što ni ti ne živiš, ali to je kafana u kojoj jedan drugome zavrću ono ispod stola, a nama ga zavrću da nam već suze udaraju na oči.
To je mesto gde si i ti mogao malo da im zavrneš pa gde si da pomogneš? Makar i virtuelno?

Edit:
Ako si pred TV-om čekao da vidiš tu vest nećeš je videti, medijski mrak u Srbiji je jakooo gust.Pre ćeš da vidiš EPP od Dnevnika kako nam je sve sjajno i bajno u Srbiji, to gleda i Tadić da bi bio obavešten o svemu.

Strongman Strongman 12:54 05.03.2010

Re: ima motka samo si zakasnio

To je mesto gde si i ti mogao malo da im zavrneš pa gde si da pomogneš? Makar i virtuelno?


Kako nekom nije palo malo ranije da se izađe na trotoare i da se po dve osobe vežu za plantan? Valjda ima par stotina hiljada Beograđana kojima to nešto znači.

Mada i 30 i nešto blogova ima smisla.
mariopan mariopan 13:07 05.03.2010

Re: ima motka samo si zakasnio

Strongman
To je mesto gde si i ti mogao malo da im zavrneš pa gde si da pomogneš? Makar i virtuelno?


Kako nekom nije palo malo ranije da se izađe na trotoare i da se po dve osobe vežu za plantan? Valjda ima par stotina hiljada Beograđana kojima to nešto znači.

Mada i 30 i nešto blogova ima smisla.

Medijski mrak.Niko od Beograđana ne zna šta se zapravo radi, nije dostupno da se vidi, svi su u poslu i zavrću jaja da iscede za sebe šta mogu.
Kordoni.Legitimisali, gurali, onda snimali kako tu nikoga nema.
Izašlo je malo ljudi, stajali ispod drveća dok su gore sekli grane, kada su ih skroz iskasapili nije bilo svrhe više da ga brane i tako redom.
A mediji svi u glas rade za Gazdu pa ne znaju ni Beograđani šta je tu urađeno.Ni ko tu kome koliko dođe.
To ti je primer za primer onoga što je za govnjivu motku.
mariopan mariopan 13:10 05.03.2010

Re: i ja prva?

mogul_sad_ja_kasti
ko nije bio prvi dzaba bloguje

Ja sam bila prva samo sam pisala roman, ko mi je kriv, zato konfiskujem jednu bombonu
Strongman Strongman 13:10 05.03.2010

Re: ima motka samo si zakasnio

Izašlo je malo ljudi,



To je suština taktike dubokog glasa vlasnika svega
mariopan mariopan 13:28 05.03.2010

Re: ima motka samo si zakasnio

Strongman
Izašlo je malo ljudi,



To je suština taktike dubokog glasa vlasnika svega

Tačno.
Ono tamo su Ljudi.
Mi ovde samo kakimo na onu motku.
Malo je Ljudi.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 20:55 05.03.2010

Re: i ja prva?

ma dajem je od srca...kakav je to užitak sam se sladiti?
mariopan mariopan 21:12 05.03.2010

Re: i ja prva?

mogul_sad_ja_kasti
ma dajem je od srca...kakav je to užitak sam se sladiti?

Hvala , ja sam ti svedok da si bila prva!
To je nepravda!
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:46 05.03.2010

bez zakljucka...

I svi imaju lepu priču a pokazalo se samo jedan cilj a to je vlast


...pa zar nije ovo jedan lep,bas leeeep zakljucak!?...

ninunanunanananu im svima njima!
Rejlem Rejlem 12:46 05.03.2010

Sve potpisujem

A i politika nam je jedan veliki rijaliti šou u kome duboki glas deli takmičare u timove i određuje ko će kakav zadatak da dobije. Ovi što hoće ovo a on ono neće. Oni što hoće onde ali ovako. Ovi što hoće do ovde ali odavde. Oni što hoće samo oni... Timovi se drugačije zovu i stranke a igrači političari. I svi imaju lepu priču a pokazalo se samo jedan cilj a to je vlast i odanost dubokom glasu kao vrhunskom gazdi. Boreći se za vlast u javnosti svako svakog napada a privatno sede u istoj kafani "Kod tajkuna" i trude se da budu što bliže čelu stola jer tamo služe više mesa. Kodeks lopova i svako svakog drži za jaja. Neki ispod stola a neki javno. I svi su sa ozbiljnim licima. Ali čim jedan stegne svima trnu jajca. Zato i ne stiskaju. Znaju da tako imaju samo bol. A svi igraju za istog gazdu. Kao na nameštenoj ultakmici, opozicija daje autogolove ali uzima pare od kladioničara a ovi na vlasti dobijaju premije.

Sve potpisujem.
Strongman Strongman 12:51 05.03.2010

Re: Sve potpisujem

I ja
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:19 05.03.2010

Zaključak

Ma ovo je sviranje kurcu.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:01 05.03.2010

Re: Zaključak

Vojislav Stojković
Ma ovo je sviranje kurcu.


Ako misliš na komentare i tekst onda se razumemo. Gomila mušica nije zadovoljna kvalitetom... Koji highmindedness! Absolutely fabulous.

Naravno ne mogu ništa dalje da dodam, jer bi bili potrebni čitavi blogovi i opet se ne bi razumeli.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:24 05.03.2010

Re: Zaključak

Ali ipak da rizikujem.

Gospodo elito, preporučujem vam knjižicu koju trenutno imam pri sebi pa može da posluži. Radi se o knjizi Milorada Pavića "Историја српске књижевности класицизама и предромантизма". U njoj se može dosta uočiti briga koju je elita imala u odnosu prema narodu. Pretpostavljam da je bilo mnogo onih skorojevića koji su u odnosima prema narodu koristili govnjive motke, ali takvi nisu ostavili za sobom zapise.

Da je elitna gospoda, počevši od Zaharija Orfelina preko Dositeja Obradovića, pa do Vuka Karađžića, obacila narodni jezik, jer se njime koristi neuki i nepismeni puk, vi današnja elito gražđani Serbie ne biste imali ni jezik kojim govorite.

Vaš glava-u-oblacima stav, opisuje samo vašu malogražđanštinu.

Ono šta JA vidim u muzici na ovom tlu je da je VEOMA VEOMA raznovrsna.
lowlander lowlander 13:21 05.03.2010

Dokle vise

Nosio sam zastave, pistao u pistaljku, lupao o cepter lonce u pola 8, setao gradom, na glasanjima nisam odlazio u kabinu vec javno zaokruzivao na stolu ispred crvenih i crnih i govorio im da ce pasti kad tad, plakao od suzavca, jurisao 5. i danas ne boli me sto je dosao murta vec me boli kad mi neki od onih crvenih ili crnih podrugljivo kaze - ko te ebe, ti si ih doveo na vlast. E tada pocnu da mi nicu magarece usi i rastu li rastu dok neka nova generacija ne kaze - gotovi su, jer nemam vise ni volje ni zivaca ni vremena da ponovo prolazim kroz isto.
Strongman Strongman 13:26 05.03.2010

Re: Dokle vise

Snažnim irganizovanim dejstvom su "događanje naroda" obesmislili i ubedili ljude da je to "aut". Dvadesetogodišnjaci pričaju tačno o onome šta im je nametnuto. "Hleba i igara" kroz kulturni program pinka, farme, velike braće, ... A baš ih briga da se smršavaju i duvaju u pištaljke kad mogu da duvaju druge stvari.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:39 05.03.2010

Re: Dokle vise

Srbiju iz "ovoga" može izvući samo jedan jak, uticajan i organizovan gradjanski pokret, poput poljske "Solidarnosti". Na žalost, ovdašnja intelektualna elita je ili korumpirana ili marginalizovana ili zaludjena lažnim mitovima i legendama. Srbija nema državnika formata jednog Vaclava Havela ili sindikalnog tribuna poput Leha Valense. Situacija jeste zrela, ali je puno toga ili nezrelo ili trulo!
Stoga je onaj jadan, jedini preostali nelikvidirani platan u Bulevaru i hrabre gradjanke i gradjani koji ga brane, zajedno sa vlastitim dostojanstvom, pravima i nadom u kvalitetniju Srbiju, slika i prilika epohe!
Olga Medenica Olga Medenica 13:44 05.03.2010

Re: Dokle vise

Pa da. Sto bi se zezali po ulici kad im je ulica usla u dnevnu sobu.
Kakva ulica, farma bre.
Aut je, smor je......
Klinci ne kapiraju ucesce ni kroz prizmu "funki je" a kamo li nesto ozbiljnije.

A svi igraju za istog gazdu. Kao na nameštenoj ultakmici, opozicija daje autogolove ali uzima pare od kladioničara a ovi na vlasti dobijaju premije.

A gazda se zove $$$$$$
tobex tobex 14:43 05.03.2010

Re: Dokle vise

Srbiju iz "ovoga" može izvući samo jedan jak, uticajan i organizovan gradjanski pokret, poput poljske "Solidarnosti".

Mislite da Srbija ima potencijal za takvo nesto? Mislim da nas precenjujete.

Na žalost, ovdašnja intelektualna elita je ili korumpirana ili marginalizovana ili zaludjena lažnim mitovima i legendama.

A jel imate neku ideju ko je uopste intelektualna elita, i cemu oni sluze uopste?
Ja stvarno ne znam. I da su super, nemarginalizovani, nekorumpirani, sta bi oni mogli da urade? Da pocnu revoluciju? To mi je ko u Pajtonima" Oni su ih prodorno pogledali, pa su se ovi postideli". I za to bi posle dobili gajbu od 7K u parizu, sta li?

Srbija nema državnika formata jednog Vaclava Havela ili sindikalnog tribuna poput Leha Valense.

Imali smo i bolje, samo sto ih u Srbiji ubijaju.
sesili sesili 16:21 05.03.2010

Re: Dokle vise

Ni ja, druže! Koliko energije je otišlo... u šta? Zato sada "lanem" po nešto, ali nije ih briga. Pustili su korenje,
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 18:43 05.03.2010

Re: Dokle vise

Filip Mladenović
Srbija nema državnika formata jednog Vaclava Havela ili sindikalnog tribuna poput Leha Valense.

a i da je imala, ubila bi ga
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 18:44 05.03.2010

Re: Dokle vise

Olga Medenica

A gazda se zove $$$$$$

upravo

a mi naivni verovali da ideali resavaju stvar..

jbg ko nam je kriv
Strongman Strongman 20:12 05.03.2010

Re: Dokle vise

Srbiju iz "ovoga" može izvući samo jedan jak, uticajan i organizovan gradjanski pokret,


Eeeeh. Pusti snovi.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:47 05.03.2010

Re: Dokle vise

Srbiju iz "ovoga" može izvući samo jedan jak, uticajan i organizovan gradjanski pokret,


Nepostojanje jednog takvog pokreta je ogledalo kolektivnog duha i nivoa svesti u Srbiji. Ono sto je paradoksalno je da u zemlji u kojoj je nacionalni ponos mainstream postoje neki kao alternativni pokreti koji se bore za ocuvanje tog nacionalnog ponosa. Kakva je to alternativa? Hajde da je ta ideja marginalna pa i da razumem, ali to je sami centar, pa je to skroz besmisleno. Umesto gradjanskog postoje neki nacionalni pokreti posto je zemlja u nekom kic postromantizmu.
hajkula1 hajkula1 23:05 06.03.2010

Re: Dokle vise

lowlander
Nosio sam zastave, pistao u pistaljku, lupao o cepter lonce u pola 8, setao gradom, na glasanjima nisam odlazio u kabinu vec javno zaokruzivao na stolu ispred crvenih i crnih i govorio im da ce pasti kad tad, plakao od suzavca, jurisao 5. i danas ne boli me sto je dosao murta vec me boli kad mi neki od onih crvenih ili crnih podrugljivo kaze - ko te ebe, ti si ih doveo na vlast. E tada pocnu da mi nicu magarece usi i rastu li rastu dok neka nova generacija ne kaze - gotovi su, jer nemam vise ni volje ni zivaca ni vremena da ponovo prolazim kroz isto.


Sapatnice, potpisujem.
Ali jabih ponovo da se bunim, sada jos zesce iz razloga koje si izneo, a najvise zato sto puno boli kad te izneveri svoj. To su ljudi sa kojima sam isla rame uz rame, salila se, smejala i brisala suze od suzavca. Bili smo na TI. Blisko, opusteno. Ponovo bih da se bunim ali nemam s kim. I ne bih paradajzima i jajima u zgradu, nego u vugla...
libela libela 15:44 07.03.2010

Re: Dokle vise

hajkula1
I ne bih paradajzima i jajima u zgradu, nego u vugla...

djole63 djole63 13:56 05.03.2010

Ne znam sta da napisem ...

... jer si sve napisao.
A nacicemo nekako i tu motlu valjda ... Vreme je.
Colin_bgd Colin_bgd 14:41 05.03.2010

Idila

Mislim da nije problem to sto treste narodnjaci. (Dobro, jeste i to). Ali veci problem je to sto je, na primer, ruzicasti Zeljko (ej, basista Oktobra 1864, a to je bio kvalitet bato!) dao matricu za “uspeh”. Nista nije sveto i sve je na prodaju. Po$eri se na sve sto si do juce bio, popi$aj se na sve u sta si do juce verovao, i dodaj na to sto vise mozes fizicke snage i totalnu beskrupuloznost u svakom pogledu i imacemo secu platana u Beogradu marta 2010. (uvek neko nastrada marta meseca u Beogradu)...

Mi smo se raspadom Jugoslavije (za koji smo glavni krivci, ako cemo posteno, uz nespornu pomoc ostale brace), vratili direktno u doba berlinskog kongresa (politicki), a kao model za ekonomski sistem smo uzeli tadasnji americki “Divlji Zapad”. Prema tome, ne znam sto se cudimo. Sredice se stvari i kod nas, ali to ce biti najranije za jedno tridesetak godina, po slobodnom sudijskom uverenju...

PS. A i ti, sto si se vracao uopste? Pa sad samo kvaris idilu i zalis se...
Strongman Strongman 20:14 05.03.2010

Re: Idila

PS. A i ti, sto si se vracao uopste?



Nisam imao s kim da pijem espreso
jasnaz jasnaz 15:40 05.03.2010

дреин

sesili sesili 16:24 05.03.2010

Re: дреин

A u vezi narodnjaka i Grand parade, ne znam koji je đavo nama Srbima? Kada se malo igram detektiva . niko ne priznaje! Znači, sramota ih. Pa zar tu bar nije lako odustati, preći na nešto lepše? Makar to ne zavisi od politike!
Strongman Strongman 19:55 05.03.2010

Re: дреин

ne znam koji je đavo nama Srbima?



To je interesantna tajna.
lowlander lowlander 09:13 06.03.2010

Re: дреин

sesili
A u vezi narodnjaka i Grand parade, ne znam koji je đavo nama Srbima? Kada se malo igram detektiva . niko ne priznaje! Znači, sramota ih. Pa zar tu bar nije lako odustati, preći na nešto lepše? Makar to ne zavisi od politike!

Kazu da 80 posto njih u Srbiji gleda Farmu, VB,Grand ! Pa nemate pojma koliko sam ponosan sto sam u onih 20 posto.
mariopan mariopan 14:53 06.03.2010

Re: дреин

lowlander
sesili
A u vezi narodnjaka i Grand parade, ne znam koji je đavo nama Srbima? Kada se malo igram detektiva . niko ne priznaje! Znači, sramota ih. Pa zar tu bar nije lako odustati, preći na nešto lepše? Makar to ne zavisi od politike!

Kazu da 80 posto njih u Srbiji gleda Farmu, VB,Grand ! Pa nemate pojma koliko sam ponosan sto sam u onih 20 posto.

Nemaš pojma koliko sam ja mirna i zadovoljna što i ne znam šta je to.
djorzor djorzor 16:38 05.03.2010

Mnogo je bilo lepše ...

... kada si pisao o Americi, body building-u, telohraniteljima, ...

Sada previše liči na one naše "intelektualce" koji žale za "dobrim starim vremenima", kada su i orasi bili bolji :)


Strongman Strongman 20:03 05.03.2010

Re: Mnogo je bilo lepše ...

djorzor
... kada si pisao o Americi, body building-u, telohraniteljima, ...

Sada previše liči na one naše "intelektualce" koji žale za "dobrim starim vremenima", kada su i orasi bili bolji :)




Zar nisu bili bolji?
djorzor djorzor 23:39 05.03.2010

Re: Mnogo je bilo lepše ...

Jok, samo smo bili mlađi!

Kao što se možemo setiti prvoboraca iz '41 koji su se sa setom sećali vremena ofanziva, gladi, tifusa, Nemaca, ...

Dok si pisao o budućnosti ili bar sadašnjosti, zvučalo je super.

Sada ima pomalo starački prizvuk
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:49 05.03.2010

@ Strongman

Nemaš pojma koliko si u pravu.



arianna arianna 17:49 05.03.2010

Re: @ Strongman

Jedni ćute, nemaju šta da kažu, a drugi nemaju kome da kažu.



seceranac seceranac 19:27 05.03.2010

Re: @ Strongman

Jedni ćute, nemaju što da kažu, a drugi nemaju kome da kažu.


sloboda govora !!!
Strongman Strongman 20:07 05.03.2010

Re: @ Strongman

Nemaš pojma koliko si u pravu.


Znači marfijev zakon na delu. I kad misliš da je loše ono bude još gore.
Strongman Strongman 20:09 05.03.2010

Re: @ Strongman

Jedni ćute, nemaju šta da kažu, a drugi nemaju kome da kažu.



Više ne veruju da li ima značaja da li govore ili ne.
Bojana Maljević Bojana Maljević 03:53 06.03.2010

Re: @ Strongman

Znači marfijev zakon na delu. I kad misliš da je loše ono bude još gore.

Da.
Upravo se ovih dana spremam da napišem blog na tu temu. Ali (lični) primer koji ću navesti prilično je skandalozan, pa se još uvek trudim da se priberem od šoka, pa tek onda da pišem.
Pozz
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:54 05.03.2010

Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Kultura je prešla u ilegalu.


Skoro da nema mi i oni. Ostaće samo oni...


Strongmene, ti NAZIREŠ neke stvari, ali ipak tapkaš u mraku.

Pominjanje teorija o melting potu, koje su ipak ograničene na američku kulturu, nije dovoljno. Morao bi da znaš kakav je odnos prema "nacionalnoj" ili "državnoj" kulturi u Nemačkoj, Britaniji i Engleskoj, pa i u drugim družavama EU (jer ipak tamo težimo). Ti odnosi su veoma proteckionistički.

Kada jedan naš školovani profesionalac dobije posao u Nemačkoj danas, mora da prođe kroz školu nemačkog jezika. Kada traži vizu za svoju ženu da dođe kod njega, ONA će morati da ide u školu nemačkog jezika jer u suprotnom neće dobiti vizu.

U Britaniji, svi novi "kandidati" za državljanstvo moraju da polažu i polože ispit.

A ovoj našoj zemlji koja je ipak samo skraćena Jugoslavija, i u kojoj su još uvek ostali na snazi fundamentalni obrazci iz jugoslovenskog doba -- jer jugoslovenska elita ne dozvoljava da bude maknuta sa svojih privilegovanih položaja u SANU, na univerzitetima beogradskim i novosadskim, i drugde, sva narodna kultura je ostavljena samoj sebi.

Uzmimo da u Hrvatskoj, koja je radikalno raskinula sa jugoslovenstom i srbohrvatstvom, postoji katedra za kroatologiju (interdisciplinarni studiji hrvatske kulture) i katedra za kroatistiku (studiji o jeziku, kulturi i identitetu), na nivoima osnovnih studija, postdiplomskih i doktorskih.

U Srbiji ne postoji ni namera zvaničnih institucija da uspostavi ove katedre i institute. Zamisli samo reč "srbologiju" ili "srbistiku" kako one ježe jugoslovensku elitu. Ta namera ne postoji jer je vladajući establišment sastavljen od Jugoslovena čiji bi statu bio uzdrman stvaranjem srpske nacionalne kulture ili kulturologije.

I ti mi govoriš o kulturi!
dunja73 dunja73 18:53 05.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Kada jedan naš školovani profesionalac dobije posao u Nemačkoj danas, mora da prođe kroz školu nemačkog jezika. Kada traži vizu za svoju ženu da dođe kod njega, ONA će morati da ide u školu nemačkog jezika jer u suprotnom neće dobiti vizu.



Zato sto je BRD u "predjasnjosti " naprimala toliko "neskolovanih neprofesionalaca" koji na svakih 5 godina dovode po zenu i upisuju na biro rada il´ Harc4 ....pa njihova djeca i od djece djeca ...a...kriterijumi za ostvarivanje drzavljanstva kroz EU olabavili ...pa ako gledas u Berlinu kad "svecano urucuju pasose " oni sto ih uzimaju znaju po pet reci da prozbore i jos kazu "u kameru" ,a ni da pocrvene iTSCH od stida , da su im razlozi iskljucivo "materijalne prirode" ...
tak´ da Gospon ZWild-u ..polako ..ima vremena za Srbo- katedrom , na prvom mestu je "stabilina satnica" , dnevnica, mesecnica...
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:10 05.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Uzmimo da u Hrvatskoj, koja je radikalno raskinula sa jugoslovenstom i srbohrvatstvom, postoji katedra za kroatologiju (interdisciplinarni studiji hrvatske kulture) i katedra za kroatistiku (studiji o jeziku, kulturi i identitetu), na nivoima osnovnih studija, postdiplomskih i doktorskih.


e,tu ih ipak šijemo, ali ne znamo, pa mislimo da su pametniji! nije problem nikakav da i mi to napravimo, ali je problem što je svet pragmatičan i pametan pa naše i njihovo srpskohrvatsko lelemuđenje vide jasno kao dan: jedan je to te isti jezik(ne zahvaljujući jugoslovenstvu već ZAOTO...)bivša braća napraviše sve to od hrvatskosrpskih lingvista vođeni politikom,a ko je bio i čuo kako se govori u lijepoj njinoj shvatio je. mogu samo zamisliti naše katedre i razmeštanja po faxovima kod petine nepismenog naroda...i btw. viskokoobrazovanih u nas ima 7,3%! tu treba tražiti neuspeh svega našeg...hazari smo mi...hazari...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:17 05.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Za ovo o pasosima ti je Dunja vec odgovorila. Nisi mnogo upucen, nije bas sve kao sto pise u Politici. Britanski gradovi su tokom kineske nove godine ukraseni vise nego tokom Bozica, isto vazi i tokom indijskih praznika, to je postao deo britanske kulture. Zemlje koje pominjes nisu ni najbolji izbor za poredjenje, jer su te kulture oznacenje imigracijama posle II sv. rata, a takvog iskustva u masovnom obliku jos uvek nema u bivsim istocno-evropskim zemljama. Kako ce tu biti kad krene sa imigracijama tek imamo da vidimo.

Nacionalna kultura nije zamznuti gen koji se u pogodnom momentu treba otkraviti poput autora Miki Mausa, tradicija je fenomen koji se menja. Znaci, Vuka ne vredi otkopavati.

Srbistika je naziv koji se koristi u Nisu, u Beogradu prave seminare i konferencije pod istim naslovom a bilo je reci da ce i katedra biti preimenovana. To sto SANU ne odustaje od naziva srpsko-hrvatski nema veze sa ljubavi prema Jugoslaviji, vec sa nasledjenom politikom institucije po kojoj je to jedan jezik. Po tom modelu su poceli praviti recnik, nece sad menjati kad su stigli vec do slova Z. (Ne)slucajan sled okolnosti, ali eto sa dobrim ishodom.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:54 05.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

To sto SANU ne odustaje od naziva srpsko-hrvatski nema veze sa ljubavi prema Jugoslaviji, vec sa nasledjenom politikom institucije po kojoj je to jedan jezik.


nema ama baš nikakve veze sa našim željama i odlukama SANU. ima veze sa lingvistikom, ali svetskom. smor za objašnjavanje...možete samo promisliti koliko bi kineskih jezika za milijardu i po braće kineza bilo da je svakoj šuši tamo do vlasti, a svet dopusti da se igraju? ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:30 06.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Dunjica
..ima vremena za Srbo- katedrom , na prvom mestu je "stabilina satnica" , dnevnica, mesecnica..


Lutkice, pojednostavljujete stvari i prekrajavate (sto je mozda genetska navika),
Nekima od nas je dosta hleba i igara, dajte nam malo ponosa.
sa ljubaznoscu i dobrim namerama.
ljubi vas,
ZWild
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:35 06.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

Neues aus der Nachbarschaft
Za ovo o pasosima ti je Dunja vec odgovorila. Nisi mnogo upucen, nije bas sve kao sto pise u Politici. Britanski gradovi su tokom kineske nove godine ukraseni vise nego tokom Bozica, isto vazi i tokom indijskih praznika, to je postao deo britanske kulture. Zemlje koje pominjes nisu ni najbolji izbor za poredjenje, jer su te kulture oznacenje imigracijama posle II sv. rata, a takvog iskustva u masovnom obliku jos uvek nema u bivsim istocno-evropskim zemljama. Kako ce tu biti kad krene sa imigracijama tek imamo da vidimo.

Nacionalna kultura nije zamznuti gen koji se u pogodnom momentu treba otkraviti poput autora Miki Mausa, tradicija je fenomen koji se menja. Znaci, Vuka ne vredi otkopavati.

Srbistika je naziv koji se koristi u Nisu, u Beogradu prave seminare i konferencije pod istim naslovom a bilo je reci da ce i katedra biti preimenovana. To sto SANU ne odustaje od naziva srpsko-hrvatski nema veze sa ljubavi prema Jugoslaviji, vec sa nasledjenom politikom institucije po kojoj je to jedan jezik. Po tom modelu su poceli praviti recnik, nece sad menjati kad su stigli vec do slova Z. (Ne)slucajan sled okolnosti, ali eto sa dobrim ishodom.



"Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdo!"
dunja73 dunja73 17:27 06.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

dajte nam malo ponosa



kakav nos -takav ponos...

Lutkice, pojednostavljujete stvari i prekrajavate (sto je mozda genetska navika


eh ta genetika......prćo,prćo..

ljubi vas,
ZWild




i tebe ljubi Dunjica ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:39 06.03.2010

Re: Ne znaš ni šta je nacionalna kultura!

dušo,
it's not how good you are, it's how good you want to be.
(Es ist nicht, wie gut du bist, ist es, wie gut du sein willst). gugl

a uljudbeni tokovi se ne mogu zaustaviti, samo usporiti.
strasno smo nestrpljivi, dajte nam srbologiju!
pusica od prće
zilikaka zilikaka 18:03 05.03.2010

A spotovi?

novokomponovana muzika, se pojavljivala u emisijama Minimaksa "svake nedelje od 12 do 2" i to u strogo kontrolisanom terminu od 15 sekundi. To je bila neka vrsta sprdačina na račun muzike bez sertifikata kulture.
Ja i danas pominjem tada čuveni "Serbus dragi Zagreb moj", takođe fenomenalnu sprdačinu onog vremena. A onda je neko nanjušio da "to odlično prolazi", i...
Ipak, najteže mi padne kad takvu muziku zateknem tamo gde je ne očekujem. Onda se dooobro zapitam i za kvalitet ostalog kod te osobe.
Baš su nam lepo udesili.
lowlanderE tada pocnu da mi nicu magarece usi i rastu li rastu dok neka nova generacija ne kaze - gotovi su, jer nemam vise ni volje ni zivaca ni vremena da ponovo prolazim kroz isto.
Imam popriličan staž na ulicama, imam energije (a vremena bi moralo da se nadje) da budem ponovo, ali više ne verujem nikom, osim onih koje sama dobro poznajem.
Ko god da je ovo kreirao, znao je svoj posao
Strongman Strongman 20:02 05.03.2010

Re: A spotovi?

najteže mi padne kad takvu muziku zateknem tamo gde je ne očekujem


Najbolnije kad zateknes nekog za kog si verovao da je kul tip.
schweppes92 schweppes92 19:37 05.03.2010

svetao primer

Strongmene, tebi je lakše...
Ti si medju političarima našao jedan "svetao primer". Možeš zamisliti kako ne nama, velikom broju, koji ni taj jedan nemamo ...

I zaista ne mislim da je turbo folk vrhunska i jedina muka. I na drugoj strani, šatro-građanskoj, postoji sub-kultura koja je podjednako prazna i po um preteća. Ima je i na blogu, prilično... Prepoznaćeš je po tome što ti refleksno podiže želudac. Naprosto se zgrči pri pomisli da neko očekuje da progutaš taj "materijal", uglavnom politički. Obavezno "politički korektan"...
Strongman Strongman 20:01 05.03.2010

Re: svetao primer

I zaista ne mislim da je turbo folk vrhunska i jedina muka. I na drugoj strani, šatro-građanskoj, postoji sub-kultura koja je podjednako prazna i po um preteća.



Gra]anska kultura je skoro sasvim skuvana. Postoji mala šansa da se oporavi, ali sasvim mala
dexter92 dexter92 20:29 05.03.2010

Re: svetao primer

Krivi smo mi.
Cele 90e smo kukali zbog Slobe, pravili mitinge, kao legenda se pronosilo da treba 500.000 ljudi na ulici da Sloba padne.
I onda je jednog dana izaslo tih 500.000 i zgovnalo ga za popodne.
I sad slusam ovde zalopojke nekih koji su izasli citavih nekoliko puta na protest a ne zivimo ko Svedjani jujuju
Da li bre vi znate zbog cega sve protestvuju gradjani Evrope??
Bez promene mentaliteta nema razvijene demokratije. Politicari ce UVEK da se ponasaju kako oni zele ako nisu pod pritiskom gradjana, zar to ne znate?
Strongman Strongman 20:35 05.03.2010

Re: svetao primer

Bez promene mentaliteta nema razvijene demokratije. Politicari ce UVEK da se ponasaju kako oni zele ako nisu pod pritiskom gradjana, zar to ne znate?


Živa istina
dexter92 dexter92 20:38 05.03.2010

Re: svetao primer

Trubim bre danima po blogu hajde da kao gradjani sednemo i da napisemo 10 stavki sta mi ocemo od njih.
Ali vrlo konkretne mere, nesto sto je izvodljivo, a oni to ne rade.
Pa da vidimo da li to ovi mogu da urade, ako ne mogu, shut karta, ima ko moze.
dexter92 dexter92 20:53 05.03.2010

Re: svetao primer

Sloba je po svoj prilici pao jer je bankrotirao. Oni koji su bili spremno da se 'biju za pare' su nadvladali one koji 'biju za pare'.
Danas je situacija jako slicna.Nakon 10 godina bauljanja jedan ekonomski sistem je doziveo svoj maksimum i danas je na izdisaju. Opstanak je moguc uz jos po neku prodaju dedovine ili novo zaduzivanje.
Svima je manje vise jasno da ovako dalje ne moze, problemi su preveliki da bi ih kozmeticke mere resile.
Ili promena kursa ili lagana (ali bolna) propast...
mariopan mariopan 21:13 05.03.2010

Re: svetao primer

Ok, dosta smo pričali, hajde malo da se radi.

Jel dižemo revoluciju ili samo pričamo?
draft.dodger draft.dodger 21:16 05.03.2010

Re: svetao primer

Strongman
I zaista ne mislim da je turbo folk vrhunska i jedina muka. I na drugoj strani, šatro-građanskoj, postoji sub-kultura koja je podjednako prazna i po um preteća.



Gra]anska kultura je skoro sasvim skuvana. Postoji mala šansa da se oporavi, ali sasvim mala


Jedan od preduslova je otimanje MINISTARSTVA PROSVETE strankama.
dexter92 dexter92 21:26 05.03.2010

Re: svetao primer

Jel dižemo revoluciju ili samo pričamo?

Vise sam za permanentan i sinhronizovan gradjanski pritisak.
mariopan mariopan 21:34 05.03.2010

Re: svetao primer

dexter92
Jel dižemo revoluciju ili samo pričamo?

Vise sam za permanentan i sinhronizovan gradjanski pritisak.

A da iskoristimo Jakog i onu motku?
Biće brže.
tobex tobex 23:52 05.03.2010

Re: svetao primer

dexter92
Jel dižemo revoluciju ili samo pričamo?

Vise sam za permanentan i sinhronizovan gradjanski pritisak.

OK, ti ces biti ministar nauke. Strongmen ministar bez portfelja, ali da organizuje bivseg prime ministra da napravi sablju 2. :)
Strongman Strongman 01:18 06.03.2010

Re: svetao primer

Trubim bre danima po blogu hajde da kao gradjani sednemo i da napisemo 10 stavki sta mi ocemo od njih.
Ali vrlo konkretne mere, nesto sto je izvodljivo, a oni to ne rade.
Pa da vidimo da li to ovi mogu da urade, ako ne mogu, shut karta, ima ko moze.


Jeste. Sastavimo deset tačaka i oni kažu ups, zajebali smo se, uhvaćeni smo, evo sad ćemo da vas poslušamo i smenimo se.

Budimo realni. Pravac je dobar ali nema ništa od toga.

Mora pritisak mase, bilo kroz izbore () bilo kroz lupanje u šerpe.
dexter92 dexter92 03:35 06.03.2010

Re: svetao primer

OK, ti ces biti ministar nauke. Strongmen ministar bez portfelja, ali da organizuje bivseg prime ministra da napravi sablju 2. :)

Ja necu da budem nista, upravo u tome se ogleda kvalitativni pomak!
Nije poenta u tome da se naprave kadrovske promene vec evolucija svesti!
U zdravom sistemu ministar moze da bude i 'babasera'.

Jeste. Sastavimo deset tačaka i oni kažu ups, zajebali smo se, uhvaćeni smo, evo sad ćemo da vas poslušamo i smenimo se.

Budimo realni. Pravac je dobar ali nema ništa od toga.

Mora pritisak mase, bilo kroz izbore () bilo kroz lupanje u šerpe.

Ne, ono sto ja kazem je sledece:
Hajde da budemo korak ispred njih. Hajde da period do narednih izbora iskoristimo da mi njima postavimo uslove , a ne da oni nas zatrpaju bullshit programima, koje i ovako nikad ne ispune.
Dakle nasi uslovi, pa da vidimo da li ima onih koji mogu da ih ispune.
To je prvi korak i redosled poteza.

tobex tobex 11:46 06.03.2010

Re: svetao primer


Ja necu da budem nista, upravo u tome se ogleda kvalitativni pomak!

I nista je nesto :)
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:17 05.03.2010

šta mi zapravo hoćemo?

...i kolika,i kakva su naša htenja realna? mi se svi ponašamo kao šezdesetosmaši:

BUDIMO REALNI,TRAŽIMO NEMOGUĆE!

a to je pluskvamperfekAt...

Srboskeptik Srboskeptik 10:17 06.03.2010

Nego je l ima negde govnjiva motka?

Nego kako.
Dok je motke bit će i govana...
Strongman Strongman 12:20 06.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

Dok je motke bit će i govana...


ovo će možd ući na onaj sajt izreke poznatih
Olga Medenica Olga Medenica 15:17 06.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

50% smo zadovoljili
ima govana
motke jos nema
Strongman Strongman 15:39 06.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

Pesimista čašu vidi napola praznom a optimista napola punom.
Olga Medenica Olga Medenica 15:59 06.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

Ha, ha...
Mr Motka nesto mnogo kasni.
Ja sam prestala da ga cekam, sto se optimizma tice.
Ali nikad se ne zna.
hajkula1 hajkula1 23:51 06.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

Srboskeptik
Nego kako.
Dok je motke bit će i govana...


Motke nema, govna nas udavise
zvezdana5 zvezdana5 04:28 07.03.2010

Re: Nego je l ima negde govnjiva motka?

hajkula1
Srboskeptik
Nego kako.
Dok je motke bit će i govana...

Motke nema, govna nas udavise



I tako su ziveli srecno i govnjivo do kraja svog zivota.
zokinac zokinac 17:02 06.03.2010

Govnjiva motka

Svaka ti je ka Njegoševa.
Strongman Strongman 17:56 06.03.2010

Re: Govnjiva motka

Neosporno
spam spam 18:32 06.03.2010

motka

Priznajem da nikad nisam video govnjivu motku uživo pa da pitam: jel to motka od govana ili neka vrsta štapa umočenog jednim krajem u tu ne baš prijatnu materiju kafene boje?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana