Gradjanske inicijative| Zdravlje

Gde smo po pitanju UN milenijumskog cilja br. 5?

Krugolina Borup RSS / 08.03.2010. u 14:58

Dist2SafeMotherhood.jpgSećate li se kad je onomad statistička baza Svetske zdravstvene organizacije objavila podatak da je tokom 2007. godine u Srbiji umrlo 0 žena na porođaju, a ja prostim googlovanjem samo u novinama našla 3 žene?

Sinoć ponovo odem na vebsajt baze podataka SZO i uvidim da je podatak ispravljen. Sada MMR (Maternal Mortality Ratio - broj umrlih žena na 100.000 živorođene dece) za 2007. godinu iznosi 7,34. To znači da je tokom 2007. godine u Srbiji 5 žena umrlo na porođaju. Dakle, naše nadležne službe su se presabrale, i poslale SZO-u ispravljen podatak. Bar za 2007. godinu. Za 2004. godinu još uvek stoji netačan podatak. Valjda će se i to ispraviti?

Što se tiče 2008. godine, MMR iznosi 14,48 što znači da je umrlo 10 žena na porođaju.

MMR.jpg

Ovo je najviši MMR u poslednjih 10 godina. Bar tako izgleda. Lično, ne verujem. Mislim da je samo brojanje sad poboljšano, u odnosu na prethodne godine, a da je i prethodnih godina smrtnost takođe izuzetno velika.

Kažem, izuzetno velika, pošto je stav SZO da je svaku smrt vezanu za trudnoću i porođaj MOGUĆE IZBEĆI. Isto su nam rekli i svi lekari Toskane s kojima smo pričali prilikom nedavne posete njihovim porodilištima.

Peti od osam milenijumskih ciljeva Ujedinjenih nacija jeste da se MMR do 2015. godine smanji za tri četvrtine u odnosu na 1990. godinu. Gde smo mi po tom pitanju, Boga pitaj, jer ne znamo ni šta tačno treba da smanjujemo. Iskreno se nadam da će nadležni, baš kao što su proverili podatke za 2007. godinu, proveriti podatke i za prethodne godine. U suprotnom, ispašće da nam MMR raste! Bruka! Internacionalna!

Nego...

Kad smo već kod statistike...

Ima jedna statistika koju bih baš volela da ustanovim.

Statistika procenta porođaja carskim rezom unutar uske grupe korisnica usluga porodilišta.

Tačnije, statistika porođaja poznatih ličnosti i članova porodica poznatih ličnosti.

Kad god odem kod frizera, načitam se o trudnoćama i porođajima poznatih ličnosti. I sve mi se čini da je procenat onih koje se porađaju carskim rezom - nenormalno visok.

S druge strane, jedna obična smrtnica mi juče piše kako u 37. nedelji trudnoće ima karličnu prezentaciju bebe, što ona smatra da je indikacija za carski rez, a u porodilištu u kome se javila insistiraju da je porode prirodnim putem. Sad ona meni piše i pita me da li karlična prezentacija jeste ili nije indikacija za carski rez?

Shodno udžbeniku za studente ginekologije i akušerstva (Žićić, 'Carski rez', u Ginekologija i akušerstvo, urednici Plećaš et al, Beograd: CIBID, 2006, str. 380) postoje tri vrste indikacija za carski rez: apsolutne, relativne i proširene.

Apsolutne indikacije su:
a) disproporcija karlice i prednjačećeg dela ploda
b) centralna prednjačeća posledica
c) prednjačeći tumor
d) poprečni položaj ploda

Relativne indikacije su:
a) karlična prezentacija
b) produženi porođaj
c) relativno sužena karlica
d) abrupcija posteljice

Proširene indikacije su:
a) stanja i oboljenja koja ugrožavaju plod i trudnicu (prethodni carski rez)

Živo me zanima da li za poznate ličnosti važe i apsolutne i relativne i proširene indikacije (možda čak i neindikacije) za carski rez, a za nas obične smrtnice samo apsolutne indikacije?

Jedan od načina da dobijemo odgovor na to pitanje jeste da pokušamo statistički ustanoviti koliki procenat poznatih ličnosti porođaj obavi carskim rezom? Državni prosek je 25%, SZO smatra da je carski rez opravdan samo u 15% slučajeva. A ja nešto imam osećaj da će nam statistika o porođajima poznatih ličnosti izaći na preko 50%.

Možda grešim dušu.

Ne znam.

Zato i hoću da pokušam da ustanovim makar približan procenat.

S tim ciljem na umu, zamolila bih vas za pomoć.

Zamolila bih vas da svaki put kada u medijima čujete ili pročitate da se neka poznata ličnost, ili ćerka ili žena poznate ličnosti, porodila, podatke o tome ukucate u bazu podataka koju sam na internetu kreirala.

A ako ima onih koji bi mogli odvojiti nešto vremena da googlovanjem pronađu podatke za prethodne godine, to bi bilo fenomenalno! Koliko sam shvatila, Hello, Glorija i Story su se skoro pa specijalizovali za trudnoće i porođaje poznatih ličnosti.

Link za postavljanje podataka je sledeći:

http://www.surveymonkey.com/s/BPK36HS

Unapred se zahvaljujem svima koji će svoje vreme uložiti u ovu akciju.

Prezentacija rezultata, naravno, sledi čim skupimo dovoljno podataka.

 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 15:07 08.03.2010

Oni majke ubijaju, zar ne?

:|
stasava stasava 15:08 08.03.2010

statistika

Da li se zna kada su ispravljeni podaci, a i ovako ispravljeni da li su tacni? Zasto 2008. ima ovoliku vecu stopu mortaliteta od prethodnih? Izgleda da neko moze da bira, a nekome se ne radi carski rez ni kada je neophodan.
maca22 maca22 15:12 08.03.2010

Re: statistika

stasava
Da li se zna kada su ispravljeni podaci, a i ovako ispravljeni da li su tacni? Zasto 2008. ima ovoliku vecu stopu mortaliteta od prethodnih?

Nagadjam - zasto sto ih je MH izbrukala blogovima za proslogodisnje umrle (u stvari, jasno cu reci: ubijene nemarom) porodilje koje smo bili u stanju da prebrojimo iz medija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:14 08.03.2010

Re: statistika

Nagadjam - zasto sto ih je MH izbrukala blogovima.


A možda im je MH samo skrenula pažnju na neke propuste kojih nisu bili svesni?
U svakom slučaju, pohvalno je da je do ispravke došlo.
To vraća nadu građanstvu da, ako se bave "istraživačkim novinarstvom" bez obzira što nisu novinari, nešto može u ovoj državi da se pomeri i promeni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:16 08.03.2010

Re: statistika

Zasto 2008. ima ovoliku vecu stopu mortaliteta od prethodnih?


Nagađam da je razlog u tome što su se podaci za 2008. godinu mnogo pažljivije brojali nego prethodnih godina. Dakle, ne mislim da se smrtnost povećava, već da se evidencija smrtnosti poboljšava.

maca22 maca22 15:21 08.03.2010

Re: statistika

Krugolina Borup
A možda im je MH samo skrenula pažnju na neke propuste kojih nisu bili svesni?
U svakom slučaju, pohvalno je da je do ispravke došlo.
To vraća nadu građanstvu da, ako se bave "istraživačkim novinarstvom" bez obzira što nisu novinari, nešto može u ovoj državi da se pomeri i promeni.

Nadam se da ce ti zahvaliti, u tom slucaju.

indikacije

indikacije iz zizica bi trebalo malo osavremeniti.
danas prethodni porodjaj carskim rezom nije apsolutna indikacija za carski rez tokom sledece trudnoce, ali stanja i oboljenja koja ugrozavaju plod i trudnicu jesu.

a sto se karlicnog polozaja bebe u 37 nedelji tice, postoje neke metode kojima se moze pospesiti postavljanje ploda u fizioloski polozaj. karlicni polozaj u 37 nedelji, u svakom slucaju nije apsolutna indikacija za porodjaj carskim rezom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:07 08.03.2010

Re: indikacije

danas prethodni porodjaj carskim rezom nije apsolutna indikacija za carski rez tokom sledece trudnoce,


Nije ni kod Žižića to apsolutna indikacija, već proširena. Šta god da to znači. Jel' znaš ti možda šta to znači? Što uopšte postoji ta podela na apsolutne, relativne i proširene? Da bi lekari imali što veću mogućnost diskriminacije nad ženama?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:08 08.03.2010

Re: indikacije

karlicni polozaj u 37 nedelji, u svakom slucaju nije apsolutna indikacija za porodjaj carskim rezom.


Nije ni kod Žižića apsolutna indikacija, već relativna.

Re: indikacije

Krugolina Borup
danas prethodni porodjaj carskim rezom nije apsolutna indikacija za carski rez tokom sledece trudnoce,


Nije ni kod Žižića to apsolutna indikacija, već proširena. Šta god da to znači. Jel' znaš ti možda šta to znači? Što uopšte postoji ta podela na apsolutne, relativne i proširene? Da bi lekari imali što veću mogućnost diskriminacije nad ženama?


bilo bi mnogo lakse kad bi zivot bio crno-beli, Ali nije. Sve indikacije I kontraindikacije se obicno dele na apsolutne I relativne. Apsolutne su one koje uvek vaze, a relativne one koje vaze pod datum uslovima, NPR Znaci patnje ploda, spor porodjaj, opadanje kvaliteta kontrakcija I sl.
Ne znam u cemu je smisao kategorije "prosirene" kad bi sve te mogle da se rasporede u prethodme 2 grupe
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:18 08.03.2010

Re: statistika

Nadam se da ce ti zahvaliti, u tom slucaju


Nećeš verovati, ali jesu nam se zahvalili što smo im skrenuli pažnju na problem.
stasava stasava 15:23 08.03.2010

srbija, svajcarska

Ali, i ovu stvar treba ispratiti do kraja. SZO kaze, sto su potvrdili i razgovori u Toskani, da nijedna komplikacija na porodjaju ne mora da ima smrtni ishod. Samo, ali SAMO kod nas pricaju druge price, samo kod nas komisije utvrdjuju da nije bilo propusta, da nema lekarske greske,samo kod nas vole zene strasno da umiru na porodjajima, valjda im to nesto interesantno.SAMO je kod nas carski privilegija "carica" , a kada treba da se radi, ne radi se, zbog statistike i merenja "uspesnosti" odeljenja.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:10 08.03.2010

Re: srbija, svajcarska

SZO kaze, sto su potvrdili i razgovori u Toskani, da nijedna komplikacija na porodjaju ne mora da ima smrtni ishod.


Ne, SZO ne kaže to.
SZO kaže da se svaka smrt vezana za trudnoću i porođaj može sprečiti.
A faktori od kojih to zavisi su stvarno mnogostruki, i ne odnose se samo na porodilišta: zavise od kvaliteta rada primarne zaštite, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, pa sve do ekonomskih faktora.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:26 08.03.2010

Ko laže taj i ...

Što se naše statistike tiče i medicinskih evidencija u nas, pominjali smo ih u diskusijama o Gripu A H1N1. Dakle duplo golo. Niti su podaci koji se unose pouzdani, niti su zaključci koji se lansiraju tačni. A mnogi podaci se i ne unose. Kao što do 2009/2010 niko nije evidentirao broj smrtnih slučajeva od gripa.
Tako da oni lepi stubići gore ne mogu da drže nikakav zaključak.
Danas sam bio prosutan kad su sestre u jednoj Bg medicinskoj ustanovi unosile silne podatke u veliku svesku A4 formata. Da pukneš od smeha, a neko će na tim sveskama (bar da je EXCEL) da napravi profesionalnu ili političku karijeru. A možda ti podaci stignu i do WHO.
stasava stasava 15:32 08.03.2010

carski rez

Da li sam dobro razumela, kod nas, u Srbiji je prosek 25 a SZO kaze da je dovoljno 15%? Nekako mi je to previse, znaci svaka 4. zena u porodilistu na carski rez? Znaci, treba da utvrdimo da li se svaka 4. "zvezda" porodila privilegovanim nacinom porodjaja? O, koliko me ovo samo emotivno razbija, uzasno je tesko ostati miran, pribran i objektivan.

Re: carski rez

to se kaze too posh to push
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:39 08.03.2010

Re: carski rez

to se kaze too posh to push

E nasmeja me Ana!
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:11 08.03.2010

Re: carski rez

Da li sam dobro razumela, kod nas, u Srbiji je prosek 25 a SZO kaze da je dovoljno 15%? Nekako mi je to previse, znaci svaka 4. zena u porodilistu na carski rez?


Da.
meandmyself meandmyself 15:43 08.03.2010

Problem sa SrveyMonkey

Link za postavljanje podataka je sledeći:
http://www.surveymonkey.com/s/BPK36HS


Kada se unese jedan rezultat, ne postoji način da se unese još neki.
Ovaj sajt služi za pravljenje anketa, očekuje se da će jedna osoba anketu da popuni samo jednom...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:55 08.03.2010

Re: Problem sa SrveyMonkey

Kada se unese jedan rezultat, ne postoji način da se unese još neki.


Moja greška. Ima opcija da jedna osoba može da unese više podataka, samo moram da nađem gde treba da kliknem da to omogućim. Idem, vidim, promenim, pa javim kad je promenjeno.

Hvala puno na angažovanju!
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:58 08.03.2010

Re: Problem sa SrveyMonkey

Evo, promenila sam, sad bi trebalo da jedna osoba može da unese više podataka.

Hvala na skretanju pažnje na ovaj problem.
scabies scabies 16:09 08.03.2010

Ništa ne razumem

Milsiš da se neindikovani carski rez može dobiti na vezu i keš, ili misliš da se dobija na medijsku popularnost?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:14 08.03.2010

Re: Ništa ne razumem

Milsiš da se neindikovani carski rez može dobiti na vezu i keš, ili misliš da se dobija na medijsku popularnost?


Mislim da se može dobiti na vezu i keš, a da medijski popularni najčešće imaju najbolje veze i najviše keša. I za razliku od nepoznatih s vezama i kešom, poznate s vezama i kešom možemo da nađemo u novinama.
Željka Buturović Željka Buturović 16:10 08.03.2010

astrologe za ginekologe

Sad ona meni piše i pita me da li karlična prezentacija jeste ili nije indikacija za carski rez?

ja ne znam zasto vi ovde komplikujete sa nekim anketama, kad bi se vecina problema ocigledno resila samo kad biste vi poceli da poradjate zene u srbiji.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:16 08.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

ja ne znam zasto vi ovde komplikujete sa nekim anketama, kad bi se vecina problema ocigledno resila samo kad biste vi poceli da poradjate zene u srbiji.


Ako ja ženi koja me pita da li je karlični položaj bebe indikacija za carski rez ili ne, prekucam ono što piše u udžbeniku za studente medicine, kako to mene čini ginekologom? Valjda me to čini daktilografom, pobogu!

Uzgred, da li je biti daktilograf bolje ili gore nego biti astrolog?
Baš me zanima.
stasava stasava 17:17 08.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

Uzgred, da li je biti daktilograf bolje ili gore nego biti astrolog?
Baš me zanima.

Pa scaby i ti ste pokazale da istrazivackim novinarstvom mogu uspesno da se bave i oni koji nisu novinari, cak mnogo profesionalnije od njih. Eto, kako je sinoc bilo interesantno kada scaby otkriva sve nesto novo i novo. A uspesna i u svom poslu, nije propali student medicine. Najvaznije je povezati prave stvari, uporediti i proanalizirati. Nekada su te stvari pred nama, a ne setimo se da ih dovedemo u vezu. Nego , opet da se vratimo-citam da vise nije pravilo ako su prethodni porodjaji vrseni carskim rezom, da treba takav da bude i potonji. Dalje, u prosirene indikacije spadaju-dugotrajno lecenje steriliteta, starije prvorotke, karlican stav bebe ako je starija prvorotka ili krupna beba, asfiksija ploda.....E, sada, ako kod "zvezda" nemamo ni apsolutne, ni relativne a ni prosirene indikacije za carski rez, pa ako jos znamo da ako carski rez nije hitan, vec planiran, te pretpostavlja detaljnu obradu i lezanje u bolnici nekoliko dana pre operacije, da to silno kosta, ako gledamo i tu stranu, a da ima slucajeva kada je carski jedino moguce resenje za spasavanje zivota porodilje i bebe, a ne vrsi se ili se vrsi sa velikim zakasnjenjem.....ne umem ni misao da zavrsim...jos ce reci da "samozvani novinari" ciljano naduvavaju emocije kod "nestrucnog" dela pucanstva.
stasava stasava 17:28 08.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

ja ne znam zasto vi ovde komplikujete sa nekim anketama, kad bi se vecina problema ocigledno resila samo kad biste vi poceli da poradjate zene u srbiji.

Od nekoga ko je doktorirao psihologiju na Kolumbiji, ocekuju se lucidnije opaske. Cini mi se da ste magistrirali statistiku, pa bila bih Vam zahvalna da prokomentarisete ovaj nacin vodjenja statistike, ovo kazem bez ironije, naravno, ako ste raspolozeni. Unapred hvala.
Oljacat Oljacat 19:20 08.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

Ovaj komentar je BLJAK. Ko si pa ti da daješ ocene? Ja bih imala više poverenja da me Krugolina porodi nego bilo ko od ovdašnjih stručnjaka. A porađali me, nije da nisu, tri puta, sa katastrofalnim posledicama po MENE, A I PO BEBE.
Eh taj internet i knjige. Kako nas samo nije sramota da se obrazujemo, čitamo i tražimo PRAVO DA ODLUČUJEMO O SVOM TELU!!PRAVO DA BUDEMO UPOZNATE SA ONIM ŠTO NAM SE RADI!! PRAVOM DA OSOBE KOJE SU NAM DRAGE BUDU SA NAMA U NAJBITNIJEM MOMENTU NAŠEG ŽIVOTA, KADA SMO NAJBLIŽE SMRTI KAKO REČE NEKI OD STRUČNJAKA.
Na današnji 8 mart ja bij tebi oduzela teško stečeno pravo glasa. Verovatno su i sve te žene koje su se u naše ime krvavo izborile za ovo pravo astrolozi.
tajatehno tajatehno 21:26 08.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

Željka Buturović
Sad ona meni piše i pita me da li karlična prezentacija jeste ili nije indikacija za carski rez?ja ne znam zasto vi ovde komplikujete sa nekim anketama, kad bi se vecina problema ocigledno resila samo kad biste vi poceli da poradjate zene u srbiji.



Sto,bre Zeljka?
maca22 maca22 00:53 09.03.2010

Re: astrologe za ginekologe

Željka Buturović
ja ne znam zasto vi ovde komplikujete sa nekim anketama, kad bi se vecina problema ocigledno resila samo kad biste vi poceli da poradjate zene u srbiji.

Gde, bre Zeljka?
jednatanja jednatanja 18:02 08.03.2010

Hm

Ovo je dosta komplikovano. U Americi se dozvoljava izbor carskog reza kao porođajnog metoda i ovo je rezultat:

The national U.S. cesarean section rate was 4.5% and near this optimal range in 1965 when it was first measured (Taffel et al. 1987)....With the 2007 rate at 31.8%, about one mother in three now gives birth by cesarean section, a record level for the United States....Recent studies reaffirm earlier World Health Organization recommendations about optimal cesarean section rates. The best outcomes for mothers and babies appear to occur with cesarean section rates of 5% to 10%. Rates above 15% seem to do more harm than good (Althabe and Belizan 2006). (odavde)

Shvatam da ne treba da imamo dvoklasni sistem ali izjednačavanje opcije "carski rez" sa vaginalnim porođajem za široke mase može da dovede do porasta carskih rezova uopšte, većih troškova, većih zdravstvenih rizika, itd, itd. Koje li je veće zlo?
anastasija.p anastasija.p 18:18 08.03.2010

Re: Hm

Ono sto moze da bude problem, je da nekome kome je neophodan carski rez, isti bude uskracen zbog statistike, jer je "kvota" ispunjena onima koji to mogu da biraju.
Nadam se da toga ipak nema u praksi...
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:28 08.03.2010

Re: Hm

Shvatam da ne treba da imamo dvoklasni sistem ali izjednačavanje opcije "carski rez" sa vaginalnim porođajem za široke mase može da dovede do porasta carskih rezova uopšte, većih troškova, većih zdravstvenih rizika, itd, itd. Koje li je veće zlo?


Nadam se da poziv da ustanovimo statistiku carskog reza medju poznatima nije shvaćen kao promocija carskog reza.
Naprotiv.
Ono sto mene brine u celoj prici (ako se pokaze da poznati imaju nenormalno visok procenat carskog reza) jeste sledece:

- Zvanicno, kod nas ne postoji elektivni carski rez.
- Jedan od vaznih faktora merenja kvaliteta ginekolosko-akuserske ustanove je sto manji procenat carskog reza.
- Iz gornje dve stavke proizilazi moje strahovanje da se, zbog jurenja sto povoljnije statistike, zbog toga sto se veliki broj carskih rezova potrosi na elektivne za privilegovane, onda mozda onima kojima bi stvarno bio potreban - uskracuje.

Cak i da to moje strahovanje nije opravdano, i da nema uskracivanja carskih rezova zbog povecanog broja elektivnih carskih rezova, ukoliko se ispostavi da poznati imaju nenormalno visok procenat carskog reza, imamo najmanje dva problema s kojima se moramo suociti:

- Problem diskriminacije: zasto je jednoj grupi građanki elektivni carski rez dozvoljen, a drugoj nije? Ili da ga dozvolimo svima, ili da ga ukinemo svima, i sprovodimo ga striktno shodno medicinskim indikacijama.

- Problem nepotrebnog podizanja procenta carskih rezova: na nivou države, procenat carskih rezova je 25%. SZO preporučuje, kao što kažeš, 15%. Možda je i kod nas stvarni procenat opravdanih carskih rezova 15%, a ostalo su elektivni? Zašto da imamo lošije statistike nego što je to medicinski opravdano?

O potencijalnom problemu korupcije koji se lako može vrteti oko koncepta elektivnog carskog reza u sredini u kojoj zvanično on nije dozvoljen - i da ne govorimo.

Ali, možda ja grešim. Možda procenat carskih rezova u grupi poznatih i nije veći od 25%? Zato i želim da prikupim sve podatke koji su dostupni kroz medije. Recimo, znam da Goca Tržan nije imala carski, a Bojana Maljevic je ovde na blogu sama takođe izjavila da je imala porođaje prirodnim putem. Ako me sećanje dobro služi, i ministarka pravde se porodila prirodnim putem.
stasava stasava 18:33 08.03.2010

Re: Hm

Draga Tanja,
Ja nisam shvatila da bilo ko hoce da izjednaci opciju carski rez sa vaginalnim porodjajem za siroke mase.....ja shvatam da se u "sirokim narodnim masama" carski rez izbegava i kada je neophodan, a ako utvrdimo da se vise od cetvrtine "zvezda" poradja na ovaj nacin, znaci da je ovaj vid porodjaja na "reprezentativnom" uzorku zena postao moda.Ali, pitanje je ako ne postoji nijedna od indikacija za ovaj vid porodjaja, koliko porodilja placa to preimucstvo da moze da zahteva ?Procitala sam da i veliki strah od vaginalnog porodjaja moze da bude razlog za carski rez....Kako se meri stepen potrebnog straha?
stasava stasava 18:34 08.03.2010

Re: Hm

Ima, Anastasija, ima.
jednatanja jednatanja 19:58 08.03.2010

Re: Hm

Lično ne verujem (ne želim da verujem) da je nekoj običnoj smrtnici carski rez uskraćen da bi se namirila tamo neka statistika, ali ako se u tvom istraživanju teme susretneš sa dokazima koji potvrđuju suprotno (a to može samo neki špijun iz redova babica i lekara da ti potvrdi) objavi, pa da se šokiramo još jednom...


- Problem diskriminacije: zasto je jednoj grupi građanki elektivni carski rez dozvoljen, a drugoj nije? Ili da ga dozvolimo svima, ili da ga ukinemo svima, i sprovodimo ga striktno shodno medicinskim indikacijama.


Slažem se!
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:06 08.03.2010

Re: Hm

Lično ne verujem (ne želim da verujem)


Ne želim da verujem ni ja.

Ali, iz glave mi nikako ne izlazi porodilja iz Kragujevca koja je prošle godine 48 sati MOLILA i KUMILA da joj urade carski rez, pošto je pre toga imala već jednom carski rez. Nisu hteli. Na kraju joj je beba umrla.

Kao što se iz citata koji sam na blogu dala vidi, prethodni carski rez je tek "proširena indikacija". Ali je indikacija nekakva, majku mu. Ako ona dva dana plače i kuka i zapeva, valjda na to treba obratiti pažnju?! Kao što se na kraju videlo, njena je intuicija bila sasvim opravdana. Beba je umrla.

Konačno, manje je važno da li se pojedinačno dešavaju slučajevi "uskraćivanja" carskog reza ili ne. Važnija je činjenica da se nejednakim aršinima u javnosti stvara pogodna atmosfera da se uopšte posumnja u tako nešto. Da nema dvostrukih aršina, ne bi bilo ni elemenata od kojih bi se mogla izroditi jedna takva sumnja.
anastasija.p anastasija.p 20:19 08.03.2010

Re: Hm

Branka, ispravi me, ako me secanje vara...
Dr Stanojevic je u jednoj od emisija na kojoj je gostovao zajedno sa tobom rekao da zena ima pravo da trazi carski rez. A kad si ga pitala za statistku, on rece da to ne ulazi u statistiku, nekako je ostalo nedoreceno gde to spada.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:23 08.03.2010

Re: Hm

Branka, ispravi me, ako me secanje vara...
Dr Stanojevic je u jednoj od emisija na kojoj je gostovao zajedno sa tobom rekao da zena ima pravo da trazi carski rez. A kad si ga pitala za statistku, on rece da to ne ulazi u statistiku, nekako je ostalo nedoreceno gde to spada.


Jeste, upravo je tako kako si rekla.
Šta je on time mislio da kaže, Boga pitaj.
To samo on zna.
Nemoguće je da ne ulazi u statistiku.
Protivzakonito je da ne ulazi u statistiku.
Mislim da se našao u nebranom grožđu, pa je prosto lupio.
Ne bi mu bilo prvi put.
stasava stasava 20:35 08.03.2010

Re: Hm

Kao što se iz citata koji sam na blogu dala vidi, prethodni carski rez je tek "proširena indikacija". Ali je indikacija nekakva, majku mu. Ako ona dva dana plače i kuka i zapeva, valjda na to treba obratiti pažnju?! Kao što se na kraju videlo, njena je intuicija bila sasvim opravdana. Beba je umrla.

Da, i posle godinu dana ni sudskim putem jos nisu nista dokazali. Valjda ce se i to promeniti, kao i nacin vodjenja statistike.

Re: Hm

jednatanja
Ovo je dosta komplikovano. U Americi se dozvoljava izbor carskog reza kao porođajnog metoda i ovo je rezultat:

The national U.S. cesarean section rate was 4.5% and near this optimal range in 1965 when it was first measured (Taffel et al. 1987)....With the 2007 rate at 31.8%, about one mother in three now gives birth by cesarean section, a record level for the United States....Recent studies reaffirm earlier World Health Organization recommendations about optimal cesarean section rates. The best outcomes for mothers and babies appear to occur with cesarean section rates of 5% to 10%. Rates above 15% seem to do more harm than good (Althabe and Belizan 2006). (odavde)

Shvatam da ne treba da imamo dvoklasni sistem ali izjednačavanje opcije "carski rez" sa vaginalnim porođajem za široke mase može da dovede do porasta carskih rezova uopšte, većih troškova, većih zdravstvenih rizika, itd, itd. Koje li je veće zlo?


u americi zene mogu da biraju na osnovu nemedicinskih indikacija jer same placaju konkretnu zdravstvenu uslugu prema trzisnoj ceni, za razliku od srbije, gde je placanje pausalno, tj svi daju isto a sredstva bi trebalo da se rasporedjuju prema potrebama.

ono sto se zaboravlja prilikom promocije caeskog reza kao "elegantnog" i brzog nacina za porodjaj je da je to ipak ozbiljna hiruska intervencija, zahteva duzi boravak u bolnici, nosi rizik postoperativne infekcije, potrebno je duze vreme nakon toga da se zena vrati svakodnevnim aktivnostima, ukljucujuci i sedenje, podizanje (deteta npr), voznja kola), refleks sisanja se sporije uspostavlja posle carskog reza,..
ovomoze ovomoze 11:06 09.03.2010

Re: Hm

ono sto se zaboravlja prilikom promocije caeskog reza kao "elegantnog" i brzog nacina za porodjaj je da je to ipak ozbiljna hiruska intervencija, zahteva duzi boravak u bolnici, nosi rizik postoperativne infekcije, potrebno je duze vreme nakon toga da se zena vrati svakodnevnim aktivnostima, ukljucujuci i sedenje, podizanje (deteta npr), voznja kola), refleks sisanja se sporije uspostavlja posle carskog reza,..

To se ne zaboravlja, to žene vrlo dobro znaju. U Srbiji je kod ljudi uobičajen strah od svake opercacije. Problem je baš u tome što porodilje svesne rizika i posledica carskog reza žele pošto poto da izbegnu prirodan porođaj jer je kod njega skoro zagarantovana patnja. I fizička i psihička. To je ono zbog čega smo ovde svi mi.
Da je ta sreća da žene izbegavaju carski rez dokle god mogu, onda bismo mogli da se pozabavimo nekim drugim stvarima.
strenum strenum 11:08 09.03.2010

Re: Hm

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

potrebno je duze vreme nakon toga da se zena vrati svakodnevnim aktivnostima, ukljucujuci i sedenje, podizanje (deteta npr), voznja kola),


E,vidis, u Srbiji se zene posle carskog reza brze oporave od zena koje su se porodile "prirodno", jer je vecini zena koje su imale vaginalni porodjaj uradjena epiziotomija, mnoge su bile prikljucene i na indukciju, tako da je ovde carski rez zaista elegantnije resenje. I dok zene posle vaginalnog porodjaja (zbog reza od epiziotomije) cesto ne mogu nedeljama da sednu ili ustanu, posle carskog reza to vreme iznosi samo nekoliko dana.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:34 09.03.2010

Re: Hm

Problem je baš u tome što porodilje svesne rizika i posledica carskog reza žele pošto poto da izbegnu prirodan porođaj jer je kod njega skoro zagarantovana patnja. I fizička i psihička.


Amin.
Ženi se uskraćuje psihološka i emotivna podrška pratnje osobe koja joj je bliska. Ne daje joj se ništa protiv bolova. Rutinskom indukcijom joj se pojačavaju bolovi. Radi joj se rutinska epiziotomija.
Sve to zajedno ideju carskog reza čini krajnje privlačnom.

stasava stasava 12:32 09.03.2010

Re: Hm

u americi zene mogu da biraju na osnovu nemedicinskih indikacija jer same placaju konkretnu zdravstvenu uslugu prema trzisnoj ceni, za razliku od srbije, gde je placanje pausalno, tj svi daju isto a sredstva bi trebalo da se rasporedjuju prema potrebama.

Ana, upravo to, mislim da je taj podatak vazniji od procenta, pitanje je -KO PLACA?KO ODOBRAVA, ako nema prihvatljivih medicinskih indikacija, ovo su DRZAVNE medicinske ustanove?
Oljacat Oljacat 19:27 08.03.2010

Srpska statistika

Problem statističkih podataka je veoma bitan, i dobro je što insistiraš na tome. Puno puta sam se srela sa njim. Na primer, prilikom javne rasprave o Zakonu o regionalnom razvoju, državna sekretarka nam je rekla kako su imali veliki problem zbog neusklađenih i nestandardizovanih statističkih metoda prikupljanja podataka. Takođe, problemi su se javljali prilikom upoređivanja različitih statitičkih podataka iz različitih institucija. Zbog toga treba insistirati na standardizaciji i jedinstvenom metodološkom pristupu.

Re: Srpska statistika

Oljacat
Problem statističkih podataka je veoma bitan, i dobro je što insistiraš na tome. Puno puta sam se srela sa njim. Na primer, prilikom javne rasprave o Zakonu o regionalnom razvoju, državna sekretarka nam je rekla kako su imali veliki problem zbog neusklađenih i nestandardizovanih statističkih metoda prikupljanja podataka. Takođe, problemi su se javljali prilikom upoređivanja različitih statitičkih podataka iz različitih institucija. Zbog toga treba insistirati na standardizaciji i jedinstvenom metodološkom pristupu.

Prikupljanje statistickih podataka se vrsi na osnovu sifara dijagnoza.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:16 08.03.2010

Re: Srpska statistika

Prikupljanje statistickih podataka se vrsi na osnovu sifara dijagnoza


Džaba, kad ne obuče sve relevantne faktore kako da šifriraju.

Znaš li zašto su "nestale" umrle žene iz statistike?

U porodilištu su šifrirali kako treba (uglavnom), tj. pod "O" grupu, koja se odnosi na trudnice i porodilje. Onda telo ode na obdukciju, i onaj lekar što radi obdukciju promeni šifru. Recimo, iz O-sepse, promeni u samo "sepsa" (ne znam pod kojim je slovom tačno).

Ovo su nam objasnili na sastanku u ministarstvu zdravlja, koji smo imali onomad kad smo otkrili neslaganja u statistikama. Oni su istraživali zašto dolazi do razlike, i ustanovili to kao problem. Očigledno je da su tokom 2008. godine poveli više računa, upravo zahvaljujući našem upozorenju.

E, da.
I zahvalili su nam se što smo im skrenuli pažnju na problem.
stasava stasava 21:26 08.03.2010

Re: Srpska statistika

Da li neko ume da objasni kako to da je prosek porodjaja ovim putem(carski)u Ginekolosko akuserskoj klinici KCS-35,7, u NF-25,6, a u KBC Zemun-6,5 %. Ne idu bas samo teski slucajevi u KCS i NF.
aleksandarz92 aleksandarz92 23:48 08.03.2010

Re: Srpska statistika

Da li neko ume da objasni kako to da je prosek porodjaja ovim putem(carski)u Ginekolosko akuserskoj klinici KCS-35,7, u NF-25,6, a u KBC Zemun-6,5 %. Ne idu bas samo teski slucajevi u KCS i NF.

Nisam siguran, ali mislim da se žene koje su ostale trudne veštačkom oplodnjom porađaju u KCS i to carskim rezom. Pretpostavljam da to može da utiče na ovu statistiku.
stasava stasava 00:24 09.03.2010

Re: Srpska statistika

Nisam siguran, ali mislim da se žene koje su ostale trudne veštačkom oplodnjom porađaju u KCS i to carskim rezom. Pretpostavljam da to može da utiče na ovu statistiku.

U pravu si, posle sam pronasla podatak da procenti znacajno variraju u zavisnosti od tipa ustanove.
aleksandarz92 aleksandarz92 00:45 09.03.2010

Re: Srpska statistika

Ja znam samo za KCS, i to iz priče pošto sam postao teča veštačkom oplodnjom
maca22 maca22 00:50 09.03.2010

Re: Srpska statistika

Ja nešto kontam da niste u pravu.

Re: Srpska statistika

aleksandarz92
Da li neko ume da objasni kako to da je prosek porodjaja ovim putem(carski)u Ginekolosko akuserskoj klinici KCS-35,7, u NF-25,6, a u KBC Zemun-6,5 %. Ne idu bas samo teski slucajevi u KCS i NF.

Nisam siguran, ali mislim da se žene koje su ostale trudne veštačkom oplodnjom porađaju u KCS i to carskim rezom. Pretpostavljam da to može da utiče na ovu statistiku.


ovo mozda jeste indikacija po zizicu & co, ali u svetu vestacka oplodnja nije indikacija za carski rez

btw, kad je izdato najnovije izdanje te knjige i ko su bili recenzenti?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:09 09.03.2010

Re: Srpska statistika

btw, kad je izdato najnovije izdanje te knjige i ko su bili recenzenti?


Ovo je izdanje iz 2006. godine, piše da je drugo i dopunjeno, reprint, 600 primeraka. Ne znam da li je bilo novih izdanja posle toga, ako neko zna neka navede.

Recenzenti:

1) Radmilo Jovanović, redovni profesor ginekologije i akušerstva u penziji, Beograd

2) Sreten Bila, redovni profesor ginekologije i akušerstva u penziji, Beograd

3) Milenko Bujas, redovni profesor ginekologije i akušerstva, Novi Sad
zilikaka zilikaka 10:55 09.03.2010

Re: Srpska statistika

Ne znam sad, ali pre desetak godina to je čak bio impretiv. LEKARI nisu hteli da čuju za drugi način.
jednatanja jednatanja 19:57 08.03.2010

Dodatna statistika

"naplaćeni elektivni carski rez" u obe grupe?
Ivanaxe Ivanaxe 22:25 08.03.2010

Anketa

Bila sam malo vredna veceras pa sam popunjavala anketu (do sada se nisam ukljucivala u komentarisanje, ali to ne znaci da nisam radila pozadinski :) )Ne bi bilo lose u anketu ukljuciti i pitanje epidurala i prisustva oca porodjaju, posto sam, trazeci podatke, nailazila i na price s porodjaja slavnih koje su ukljucivale jedno ili drugo, ili oba.
I, karakteristicno je da svaka bolnica ima "svog" doktora koji carskim rezom poradja selebritije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:37 08.03.2010

Re: Anketa

Evo me gde obradjujem odmah sve sto je uneto (do sad uneto podataka za 27 porodjaja).
Uredno pripisujem linkove s kojih su uzete informacije (ponekad su konfliktne). Na osnovu podataka o izvorima podataka, kasnije se mogu napraviti dodatne analize.

Re: Anketa

krugolina, tvoja anketa se moze osporiti, jer tvoj uzorak nije slucajan, tj postoji "selction bias" posto se zene same regrutuju na osnovu posete tvom blogu i racunarske pismenosti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:11 09.03.2010

Re: Anketa

krugolina, tvoja anketa se moze osporiti, jer tvoj uzorak nije slucajan, tj postoji "selction bias" posto se zene same regrutuju na osnovu posete tvom blogu i racunarske pismenosti.


Nije ovo naučni rad, Ana. Čisto okvirno da vidimo kolika je razlika. Inače, ja takođe googlujem i ubacujem sve što nađem.

Pretpostavljam da bi se "bias" mogao smanjiti kada bismo se ograničili, recimo, samo na jedan časopis, ili na određeni broj časopisa tokom određenog broja godina, i onda iščitali sve brojeve od A do Š. Misliš da bi to bilo bolje?

Re: Anketa

pitanje koliko su one koje se pojavljuju u datom casopisu reprezentativan uzorak. takodje mozes da se suocis sa problemom tzv confounding-a ako se estradne porodilje iz datog casopisa cesce poradjaju u jednoj ustanovi pod supervizijom jednog tima koji moze da ima tzv skewed pristup.

i postavlja se pitanje odredjivanja velicine uzorka da bi on bio dovoljno reprezentativan. sto je uzorak manji u odnosu na datu populaciju, to ce rezultati tvoje ankete biti manje reprezentativni.
maca22 maca22 13:51 09.03.2010

Re: Anketa

Evo Sloboda Micalovic se porodila u Visegradskoj uz pratnju supruga. A bese to tamo ne daju.
Ivanaxe Ivanaxe 22:45 08.03.2010

Anketa

Nisam bas svuda bila precizna, negde sam zaboravila da stavim datum objavljivanja, ali se lako izgugla, tesim se.

Iz nekog malog uzorka, vidi se da ima dosta prirodnih porodjaja, neki su s epiduralom, kod nekih su i ocevi prisustvovali porodjaju, ali je karakteristicno da vecina zena istice da su imale svog doktora koji im je pratio trudnocu i dosao da ih porodi.
Jednostavno, u zemlji Srbiji niko ne sme da se "prepusti slucaju".
I da napomenem da je vecina trudnoca koje sam upisala u anketu bila kod zena u tridesetim godinama, neke posle VTO, a neke posle prvog carskog. Ne znam koliko to menja ukupnu sliku.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:47 08.03.2010

Re: Anketa

Iz nekog malog uzorka, vidi se da ima dosta prirodnih porodjaja,


Pa, ako mislis da je 30% mnogo...

Ali, suvise je ovo mali uzorak. Bar 100 podataka da pronađemo, pa da imamo neki koliko-toliko upotrebljiv rezultat.
Ivanaxe Ivanaxe 22:52 08.03.2010

Anketa

Naravno da ne mislim da je mnogo 30 posto, nisam znala cak ni procenat. Ali sam ocekivala da ce biti vise na nivou statisticke greske. Toliko mi ovi "dogovoreni i uz prisustvo tetke" bodu oci.
stasava stasava 23:13 08.03.2010

carski rez samo za carice

Ja ne mogu da prikupljam podatke, jer me je sve ovo nateralo da po ko zna koji put pokusam da problem sagledam iz svih mogucih uglova. Ja shvatam da u jednoj zemlji koja se, svidjalo se to nama ili ne, skoro na svim poljima nalazi na margini desavanja, pa i onih modnih i estradnih, nase "dive" imaju neodoljivu zelju da kopiraju holivudske. A, izgleda, tamo je carski rez postao deo holivudskog glamura, i ne samo holivudskog-Madona, Kejt Hadson, Viktorija Bekam, Klaudija Sifer, Andjelina Zoli.....predugacak je spisak za nabrajanje.Ali, koje zdravstveno osiguranje one placaju? Pricamo o nasim "zvezdama", koje su se porodile u drzavnim zdravstvenim ustanovama, o carskom rezu koji je unapred zakazan, sto podrazumeva nekoliko dana lezanja pre porodjaja, sto puno, puno kosta. Ginekolog, dr Milan Stefanovic, kaze da je najveca kontrindikacija da nema indikacije koja je medicinski prihvatljiva i da kod nas zene ne mogu da biraju nacin, vec strucnjaci biraju ono sto je medicinski opravdano. Podseticu te, obzirom da imas dokumentaciju pokojne Andjelke Popovic, da je imala pretecu preeklampsiju, znas kada je potpisala pristanak na carski rez i znas koliko su cekali i odlagali. Preeklampsija i eklampsija spadaju u APSOLUTNE indikacije, kako ja razumem, nikako drugacije ne bi trebao porodjaj da se zavrsi, i naravno, u odredjenom vremenu. Cak i da se ne utvrdi procenat, cak i ako su to sporadicni slucajevi, ako je tacno da u nasim drzavnim zdravstvenim ustanovama zene ne mogu same da biraju da li ce se poroditi carskim rezom, kako to da niko nije kriv ni kada se carski rez ne uradi, a u pitanju su apsolutne indikacije, i niko nije kriv ako uopste nema prihvatljivih indikacija a carski rez se radi? Posle svega toga covek mora da pati od insomnije. I jos nesto-nije mi bas najjasnije kako ces da odredis procenat. Onda moras da imas podatke o ukupnom broju porodjaja poznatih za npr. godinu dana, pa broj carskih....ali kako ces da odredis kategoriju poznatih?
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:24 09.03.2010

Re: carski rez samo za carice

nije mi bas najjasnije kako ces da odredis procenat. Onda moras da imas podatke o ukupnom broju porodjaja poznatih za npr. godinu dana, pa broj carskih....ali kako ces da odredis kategoriju poznatih?


Ne trebaju nam podaci za sve poznate koji su se ikad porodili. Samo ono sto nadjemo u novinama da prikupimo, i to vec moze biti krajnje reprezentativan uzorak.
stasava stasava 13:02 09.03.2010

Re: carski rez samo za carice

Ne trebaju nam podaci za sve poznate koji su se ikad porodili. Samo ono sto nadjemo u novinama da prikupimo, i to vec moze biti krajnje reprezentativan uzorak.

Da,ako si uzela da su poznati oni koji se spominju u novinama, ali mislim da bez obzira sto to nije naucna studija, vec uzimas okvirno, ne moze samo da se gleda koliko je od spomenutih carskih,koliko vaginalnih, mislim da je bitna vremenska jedinica, i jos nesto, ne razumem se bas u te statisticke formule. Medjutim, i ovo moze nesto da pokaze , svakako. Ali, druga stvar je zabrinjavajuca. Vracamo se na pricu standarda. Zasto sve mora medijskim pritiskom, ili uopste pritiskom javnosti da se postize? Recimo, i ovo za statistiku vezanu za mortalitet porodilja. Pritisak, pa menjanje. Za izdavanje medicinske dokumentacije za umrle pacijente-pritisak, smaranje, natezanje, pa dobijanje. Evo, ima ih opet kojima nece da izdaju medicinsku dokumentaciju. Kako, ako postoje standardi, zakon, ? Znaci, pritisak za svaki pojedinacni slucaj? Isto, za ovaj slucaj carskih rezova , moze ili ne moze, zna se kada moze i mora, zna se kada ne moze i ne mora? Ili se opet odobrava ili ne odobrava pojedinacno, bez standarda i pravila?
jednatanja jednatanja 13:00 09.03.2010

Danas

se pojavio interesantan članak o carsokm rezu i smrtnosti majki na porođaju u SAD:

http://www.msnbc.msn.com/id/35767920/ns/health-pregnancy/
maca22 maca22 13:53 09.03.2010

Re: Danas

Moram da izrazim svoje povraćanje na tektove koji počinju sa dramom i zastrašivanjem "sledećeg trenutka je bila mrtva". Sledećeg trenutka ćeš i ti biti mrtav, burazeru škrabalo.

ali vidim nešto interesantno za nas ovde:
seeking induction before the cervix is ready unnecessarily increases the C-section risk, Main says.

E pa ovde počesto brizgaju indukciju.
katica_zlatica katica_zlatica 14:33 09.03.2010

cecin apartman...

http://www.naslovi.net/2009-05-06/press/ceca-ponovo-tetka/1142620
maca22 maca22 14:42 09.03.2010

Re: cecin apartman...

katica_zlatica katica_zlatica 16:02 09.03.2010

Re: cecin apartman...

da covece, i sve "javne licnosti" se poradjaju uz prisustvo muza ili nekog bliznjeg, poradja ih njihov lekar, svi odusevljeni, ozareni, mazeni, pazeni...mis'im kao da zive u paralelnom univerzumu
katica_zlatica katica_zlatica 14:40 09.03.2010

sta sve covek nadje guglujuci....strasno

http://arhiva.kurir-info.rs/arhiva/2007/februar/08/V-09-08022007.shtml
radmilahum radmilahum 16:17 09.03.2010

Carski rez sa vezom

Na temu carskog reza, imam jednu pricu
Porodila sam se pre dva meseca u NF. Dosla sam na porodjaj jednog cetvrtka 2 prsta otvorena i po tvrdnji doktora trebala sam da se porodim istog jutra. Naglasila sam da imam rigidan grlic i da vaginaleta mozda nece biti dovoljna ali nista. Trpela sam mucne preglede i guranje vaginalete puna 24 sata i umirala od bolova. Moram da naglasim da sam kod doktora dosla preko veze. Nakon sto se nisam porodila do petka ujutro a vec sam pocela da se zatvaram, doktor me je jos jednom besno pregledao nezadovoljan sto se nisam porodila u njegovoj smeni i rekao da necu do ponedeljka. Otisao je kuci bez da je ikom dao instrukcije sta samnom. U petak u 18h mi rade CTG i rutinski ga stavljaju u fajl bez pokazivanja bilo kom doktoru pre 22h jer tada dolazi dezurni. Nakon sto sam kukala rodjaki da cu biti trudna do marta, ona angazuje svoju doktorku iz porodilista da mi pogleda CTG i oni sokirani shvate da su bebi poceli da opadaju tonovi i u neverici, posalju me hitno u porodiliste. Nakon sto su sacekali sat vremena da se ipak otvorim poslali su me na hitan carski rez. Da sam cekala doktora u 22h da pogleda CTG beba bi mi umrla. Beba i sada ima lake tikove zbog opadanja tonova ali kazu da ce nestati. Zahvalna sam do neba doktorki koja je pogledala nalaz. A ja se pitam... a sta da nisam imala tu opciju? Sta bi bilo da nisam paranoisala i bila nestrpljiva da se prodim? Sta da sam poslusno cekala dezurnog doktora koji bi ustanovio da je beba umrla. Uzas...
Inace imala sam nevidjene komplikacije nakon CR. Zagnojila mi se rana i borila sam se protiv bakterija do pre neki dan tako da ja ipak CR nikada svesno ne bih birala.
PS nisam dobila na otpusnu nikakvu anketu MH, da li je jos uvek aktuelna?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:25 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

PS nisam dobila na otpusnu nikakvu anketu MH, da li je jos uvek aktuelna?


Da, ministarstvo zdravalja je - na našu sugestiju - odlučilo da produži anketu još godinu dana. Trebalo bi da se još uvek distribuira preko patronaže.

Čestitam na prinovi od srca, i sve najbolje oboma u što bržem oporavku!
maca22 maca22 16:30 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Čestitam, i sve najbolje oboma! :)
radmilahum radmilahum 17:33 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Hvala
katica_zlatica katica_zlatica 18:27 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

eto....sva sreca da ova prica ima srecan kraj...eto to je u kratkim crtama scenario za sve nesrecne price - NEMAR. Znaci nije u pitanju ni strucnost, ni oprema vec NEMAR..ja bi bih tuzila za ovo
stasava stasava 19:22 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

eto....sva sreca da ova prica ima srecan kraj...eto to je u kratkim crtama scenario za sve nesrecne price - NEMAR. Znaci nije u pitanju ni strucnost, ni oprema vec NEMAR..ja bi bih tuzila za ovo

I neki ljudi iz Zdravstvene inspekcije kazu da su svi prigovori za lekarske greske, i kada su u pitanju smrtni slucajevi-nemar, bahatost, neodgovornost, mnogo, mnogo, mnogo manje nestrucnost.
anastasija.p anastasija.p 22:06 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Cestitam Radmila
mima62 mima62 23:10 09.03.2010

Carski rez sa vezom

Ankete o zadovoljstvu porodilja su se radile do decembra.
Novopecenoj mami cestitam a bebcu svako dobro zelim
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:40 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Ankete o zadovoljstvu porodilja su se radile do decembra


U ministarstvu mi je rečeno da su nastavljene i ove godine.
Patronaža ne dobija ankete? Ništa niste dobili od januara naovamo?
katica_zlatica katica_zlatica 23:56 09.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

radmilahum radmilahum 07:00 10.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Ja nisam dobila anketu od patronaze. Pitala sam gde je anketa ali je ona rekla da nema poima. U svakom slucaju, popunila sam je na sajtu.
mima62 mima62 15:19 10.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Upravo tako,nema ih od januara.Negde je zastoj ili nesporazum.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:02 10.03.2010

Re: Carski rez sa vezom

Upravo tako,nema ih od januara.Negde je zastoj ili nesporazum


Hvala na informaciji.
Sad znam šta mi je činiti.
mesecnaasc mesecnaasc 22:07 10.03.2010

carski rez i statistika

Na predavanjima iz ginekologije nam je rečeno da je u savremenom akušerstvu karlična prezentacija ploda indikacija za carski rez. No znate i sami da su stavovi kuća različiti, pa čak i stavovi lekara u jednoj kući tako da se o ovoj temi može diskutovati od danas pa do večnosti, bilo bi vrlo čvrstih argumenata i za ,,za" i za ,,protiv". Što se tiče stastistike, da svi carski rezovi se računaju to ste u pravu.
mesecnaasc mesecnaasc 22:13 10.03.2010

% SC

Zaboravih još nešto reći, u većini slučajeva posle prvog carskog reza sledeća trudnoća se završava na isti način i to planski. Tako da se automatski povećava procenat carskih rezova.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:39 11.03.2010

Re: % SC

mesecnaasc
Zaboravih još nešto reći, u većini slučajeva posle prvog carskog reza sledeća trudnoća se završava na isti način i to planski. Tako da se automatski povećava procenat carskih rezova.


Dobrodošla Mesec na Ascendentu! I hvala na informacijama. Nadam se da ćemo se i ubuduće družiti.

mesecnaasc mesecnaasc 06:45 11.03.2010

Re: % SC

Hvala na dobrodošlici Kru, jaaako dugo vas pratim...uključih se i da, družićemo se, verujem dugo i plodonosno ...samo još malo...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana