Društvo| Ljudska prava| Politika| Porodica

O karanfilima i još po nečem…

UKinSerbia RSS / 10.03.2010. u 11:28

karanfil.jpg 

Imam neke dileme i baš me zanima vaše mišljenje:

- da li bi trebalo da se zabrinem, uvredim ili... u situaciji kada nas četvoro, svi obučeni zvanično, „po propisu", sedimo u restoranu, u jednom gradiću u Srbiji i konobar se mojoj trojici kolega obraća „učtivo" sa Vi, dok je jedino sa mnom „prisan", tj. od prvog trenutka je sa mnom na ti, jer, eto, poznajemo se čitavih 5 sekundi?
u prvom trenutku smo odlučili da je to zato što je konobar mlad, a ja sam najmlađa u grupi pa eto...; međutim, na scenu stupa njegov stariji kolega, kome, takođe, činjenica da se i njemu obraćam sa Vi, ne znači ništa i on nastavlja gde je njegov mladi kolega stao...
ja svaki put kada se tako nešto desi (a nije da se nije dešavalo) izaberem da zaključim da je to zato što delujem mlađe od većine svojih kolega, ali da li je?


- da li bi trebalo da se zabrinem, uvredim ili...u situaciji kada se automatski pretpostavlja da neko ko je ženskog roda, a radi u instituciji u kakvoj ja radim, može biti zaposlen isključivo na pozicijama sekretarice ili prevodioca? (sasvim je posebna priča zašto se na posao sekretarice gleda sa nipodaštavanjem, ali to sada nije tema); čak iako u potpisu jasno piše koja je moja pozicija, vrlo često sam „diskvalifikovana"

Povodom Dana žena objavljeni su rezultati nekoliko istraživanja i svi su zabrinjavajući. Svejedno da li je u pitanju činjenica da svaka četvrta osoba na svetu, od kojih su većina mladi, veruje da je ženi mesto u kući (da žene ne treba da rade) ili da, ako su i imale sreće da se zaposle, žene u Srbiji, u proseku, zarađuju 8,5% manje nego muškarci na istim pozicijama.
Samo da vas podsetim da u Srbiji živi oko 52% žena, što znači da smi mi imamo u svom okruženju neke nama bliske osobe na koje, bar na neki način, ova pitanja imaju uticaja. Takođe, želim da vas podsetim da Republika Srbija u članu 15. svog Ustava kaže da "država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti".

Biti ravnopravan jeste osnovno ljudsko pravo, a rodna ravnopravnost se smatra i jednim od preduslova ekonomskog razvoja. Iako još uvek postoji dosta pitanja za koja treba pronaći rešenje i EU i Velika Britanija su načinile značajan napredak u postizanju ravnopravnosti poslednjih decenija.

Naše Odeljenje za međunarodni razvoj (DFID) podržalo je projekat „Smanjenja političke marginalizacije žena u javnom životu lokalnih zajednica" Kulturnog centra DamaD. U Platformi o rodnoj ravnopravnosti koja je usvojena na skupu u Novom Pazaru ističe se da su se učesnici obavezali da "eliminišu sve vidove diskriminacije i nepovoljnog položaja, a posebno baziranih na rodnim razlikama, razlikama u etničkoj i društvenoj pripadnosti, genetskim karakteristikama, jeziku, veri ili uverenjima, političkom ili drugom mišljenju, pripadnosti nacionalnoj manjini, imovini, invaliditetu, starosti, seksualnoj orijentaciji ili društveno-ekonomskom statusu..."

4398662542_63c774ef20.jpg


Ja nisam zabrinuta što će mi se neki konobar obratiti sa ti i to mi sigurno neće pokvariti ručak, ali me zanima da li se vi zabrinete kada vas neko "kvalifikuje" zbog toga što imate višak kilograma, ne delujete dovoljno macho, niste "dovoljno lepi", ne slavite pravu Novu godinu, ne nosite skupu garderobu, не пишете ћирилицом, imate previše svetao ili previše taman ten, govorite crnogorskim/beogradskim/mađarskim/bosanskim akcentom (ostale kvalifikacije dopisati po želji)...

I šta onda uradite?

Zvezdana Crnogorac
saradnica u Političkom odeljenju

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 11:48 10.03.2010

...

Ja nisam zabrinuta što će mi se neki konobar obratiti sa ti i to mi sigurno neće pokvariti ručak, ali me zanima da li se vi zabrinete kada vas neko "kvalifikuje" zbog toga što imate višak kilograma, ne delujete dovoljno macho, niste "dovoljno lepi", ne slavite pravu Novu godinu, ne nosite skupu garderobu, не пишете ћирилицом, imate previše svetao ili previše taman ten, govorite crnogorskim/beogradskim/mađarskim/bosanskim akcentom (ostale kvalifikacije dopisati po želji)...

nemam ništa protiv ako mi se neko obrati "na ti", ali se često zabrinem zbog svojevrsnog "terora mladosti", koji šljašti na sve strane, i misli da je osnovao svet
btw, jedan mlađahni poletarac je nedavno u nevezanom, bahato odvalio mudrost - ma, sve iznad 50 god. treba pobiti
ono, kao, šala, vic...
myredneckself, the ugrožena u svojim najboljim godinama
UKinSerbia UKinSerbia 12:00 10.03.2010

Re: ...


za najbolje godine
myredneckself myredneckself 12:14 10.03.2010

Re: ...

UKinSerbia

za najbolje godine


UKinSerbia, biraj!
strudla_nudla strudla_nudla 14:07 10.03.2010

Re: ...

ma, ni ja se ne zabrinem zbog konobara ili prodavca na pijaci i njihovog obracanja na ti, ali me zaista svakodnevno brine, cudi i iritira kolicina i jacina mizoginije u nasem drustvu!!

odnos prema zenama u svim sferama, na svakom koraku je uglavnom ponizavajuci i degradirajuci ... mislim da je to ozbiljan problem i da smo daleko od resenja, uz sve napore koji se cine od strane pojedinaca/pojedinki, organizacija, udruzenja itd. ... jednom recju, drzava ne cini dovoljno u primeni zakona, prava i medjunarodnih konvencija iz ove oblasti (kao, uostalom, i u drugim oblastima)

sve ono drugo sto ste nabrojali spada u domen diskriminacije na koju, kada je prepoznam (a uvek je prepoznam ), reagujem odmah i veoma zustro...!
mikele9 mikele9 17:20 10.03.2010

Re: ...

myredneckself, the ugrožena u svojim najboljim godinama

Takođe u najboljim godinama, jesmo li zaista ugroženi? Mlađahnom poletarcu je trebalo odgovoriti da ćemo pobiti sve mlađe dok ne napune 50 i više godina. 'ajde dobro, ne pobiti ali arestovati dok ne sabiju u dupe pristojne tj najbolje godine.
neverovatnimiki neverovatnimiki 12:37 10.03.2010

Zbunjen

Ja sam sada malo zbunjen.Sada sam procitao ovaj blog u kome pise da su zene obespravljene i tek u nesto boljem polozaju od stranca u staroj Atini,a jutoros sam procitao ovaj tekst gde stoji nesto drugo:
http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2010&mm=03&dd=09&nav_id=416507
sesili sesili 13:41 10.03.2010

Re: I mene vređa...

... ali ne pokazujem! Ne znam zašto. Ja sam u drugoj grupi žena, starijoj, i retko naiđem da mi neko nepoznati u prodavnici, na ulici, kaže "vi". Čak klinci, što baš smatram nevaspitanjem. Dok sam radila, dolazile su mlade žene ili devojke, svakoj sam rkla vi, sem ako nije insistirala da joj ne persiram. Nadam se da ovo nije trol: bila sam u februaru u bolnici, dobila krevet, svlačim svoju garderobu i ulazi servirka, nudeći doručak. Ona ima preko 3O godina, bliža je četrdesetim. Kaže meni: "Šta ćeš ti bako za doručak"? Ja, smešno, okrećem se da vidim ima li neko iza mene i pitam: To vi meni kažete? E, onda je i ona bila malo zbunjena. Ali, do kraja mog boravka mi je govorila ti.
maca22 maca22 00:03 11.03.2010

Re: Zbunjen

neverovatnimiki
Ja sam sada malo zbunjen.Sada sam procitao ovaj blog u kome pise da su zene obespravljene i tek u nesto boljem polozaju od stranca u staroj Atini,a jutoros sam procitao ovaj tekst gde stoji nesto drugo:
http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2010&mm=03&dd=09&nav_id=416507


Pa želiš da ti mi rešimo problem?
UKinSerbia UKinSerbia 15:16 10.03.2010

izgubljeni u konverzaciji

znate, u japanskom postoje glagoli koji nemaju neko posebno značenje već se koriste da povećaju nivo učtivosti konverzacije...zaista mislim da nema potrebe za uvođenjem tako nečeg

vrlo rado i lako ću prihvatiti „neobavezniju“ konverzaciju na ti, kada je neko predloži (da li da podrazumevam da je jasno da je to u nekim situacijama neprimereno, ili da naglasim? )

ali u situaciji kada vas četvoro sedi za istim stolom, a samo vi dobijete drugačiji tretman onda se, valjda logično, zapitate zašto...ja među nama nisam videla drugu razliku, osim roda

ZC
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:54 10.03.2010

Re: izgubljeni u konverzaciji

Osnovni problem u Srbiji je nekompetencija. Dakle, kelneri koji su Vas posluživali nisu bili KOMPETENTNI za taj posao. Svaki profesionalac, u ovom slučaju konobar, poštuje ugostiteljski kodeks, a to je čitav niz pravila koja se moraju primenjivati prilikom usluživanja!
blogovatelj blogovatelj 04:19 11.03.2010

Re: izgubljeni u konverzaciji

ja među nama nisam videla drugu razliku, osim roda


A da li je postojala starosna razlika izmedju Vas i ostalih prisutnih?
Hocu reci, napisali ste da ste bili najmladji u grupi pa je to mozda bio razlog.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:18 10.03.2010

moje misljenje je da...

žene u Srbiji, u proseku, zarađuju 8,5% manje nego muškarci na istim pozicijama.

zene u celom svetu zaradjuju manje od muskaraca. ima bezbroj podataka koji ovo potvrdjuju. ne pricam samo o zenama koje rade u industriji vec i u akademiji i svim drugim institucijama. razlog lezi negde daleko u svesti celokupnog drustva. mozda ce se to nekad promeniti kao sto vec ukazuju neke brojke iz amerike gde je sve vise zena koje zaradjuju vise od supruznika, ali ostaje da se vidi dali je to neki trenutni trend ili nesto se stvarno menja.

sto se tice persiranja ne patim od toga dali ce neko da mi persira ili ne, uglavnom ovde gde zivim amerikanci nisu optereceni time i meni se to svidja. radim na universitetu gde je skroz opustena atmosfera. ali ovo o cemu vi pricate je dokaz da je balkan boy macho men i skoro sam sigurna da su mislili da ste neka sekretarica. to je stvarnost.
takodje ovde u americi, bar u mom okruzenju nije mi se desilo da primetim da me neko na neki nacin kvalifikuje jer ovde svako gleda svoja posla i ne brine tudje brige (bringing democracy to your country excluded).
Filip2412 Filip2412 16:00 10.03.2010

Re: moje misljenje je da...

zene u celom svetu zaradjuju manje od muskaraca
ja pa otkad radim sve mi zene sefovi... ne znam, mislim da je struktura u managerskim krugovima skoro ravnopravna, barem u nekom srednjem sloju managera

ima mnogo sitnih diskrimanacija.... rasne, nacionalne (ubacivanje svojih zemljaka u firmu), zatim na osnovu izgleda... lepa zenska cesto ima vece sanse da se zaposli od manje lepe
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:22 10.03.2010

Re: moje misljenje je da...

Filipe, moze da ti je zena sef, ali njena plata je manja nego sto bi bila plata muskarca na istoj poziciji. naravno ovo se odnosi ne samo na gender gap, nego i na rasnu diskriminaciju. na primer neki clanak je skoro objavio da na primer po bolnicama beli muskarci-lekari i menageri su placeni mnogo vise nego kolege african-american ili ljudi iz neke druge zemlje. clanak je iz casopisa Modern Healthcare, ali ne mogu da linkujem jer treba pretplata. evo izvadak:

Despite increased scrutiny over the past 20 years, the salary disparities between white male healthcare executives and their colleagues in other ethnic and gender groups have only widened, according to a new study by the American College of Healthcare Executives....According to the study, white males in junior-, senior- and executive-level positions had median total compensation of $168,200 - a difference of 30% over the $117,500 average salary for the black male executives who responded to the survey. White female executive compensation was about 23% higher than that of black women, who also had the lowest average pay of any of the eight groups, at $97,700. In both cases, Hispanic men and women had salaries that fell between those figures, while Asian men and women's salaries tracked closely to those earned by their black counterparts.
Oljacat Oljacat 15:51 10.03.2010

Konverzirati je ...umetnost

Mene generalno uvek zapanji koliko konobari i trgovci i ... dopiši po želji mogu da budu nekulturni, ali to je druga priča. Definitivno ste u pravu - mislili sekretarica, pa onda nema potrebe da se persira. E sad, ja u svom životu radim mnogo poslova koji su tipično "muški" , ali moram priznati da nisam često diskriminisana, i mislim da to ima jako puno veze sa samosvojnošću i načinom na koji posmatrate sebe. Na primer, ukoliko prodajete kompjutere, desi se da uđe muškarac i pita vas "ima li neko ovde sručan" tj u prevodu, daj mi neko muško da pričam s njim. Lepo ga stavite na listu čekanja, pa se opasulji za jedno sat vremena kada moli da razgovara s kime god. S druge strane, kako sam retko žensko u Udruženju preduzetnika (svi ostali su muškarci) i tu sam imala priliku da se borim za sebe i svoja prava tj jednakost, ali moram da priznam da je to bilo jako retko. Elem, ovim samo želim da kažem da mi same, kao žene , moramo mnogo više da radimo na samopouzdanju, jer sam puno puta primetila kako mi same dozvoljavamo da nas gaze. Eto ,konkretan primer je broj žena u parlamentu. Zbog čega se žene ne bave politikom u većoj meri? Moje je mišljenje da država daje prostor za mahinacije - na izbornim listama ima i više od 1-3 žena, a u parlamentu se nađe samo šačica njih. A imamo Odbor za rodnu ravnopravnost. Dakle, hajde prvo tu da se izborimo, a onda da dalje lobiramo.
mikele9 mikele9 17:26 10.03.2010

Kelnersko pitanje

Moj neomiljeni sada već pokojni pisac Momo Kapor je jednom prilikom lucidno primetio: Ceo civilizovan svet se polomi da ih kelner kada uđu u kafanu/restoran, oslovi sa gospodine a kod nas si Prva liga ako te kelner kada uđeš u kafanu/restoran oslovi imenom i čak te potapše po ramenu. Svi ti zavide!
neverovatnimiki neverovatnimiki 18:13 10.03.2010

I dalje mi niej jasno?

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2010&mm=03&dd=09&nav_id=416507
UKinSerbia UKinSerbia 20:39 10.03.2010

Re: I dalje mi niej jasno?

...ako sam ja dobro razumela, veze o kojima se u tom tekstu govori su dobrovoljne, tj. izabrane

..u svom blogu pokušala da pišem o neravnopravnom tretmanu, po kom god osnovu...ja konkretno bila smatrana "neozbiljnom" samo zato što rod izgleda nije bio odgovarajući

ZC
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:32 10.03.2010

Najlaksi nacin

Nisam razumeo da li ti to samo smeta ili bi volela da otkrijes u cemu je "tajna veza" pemutih kelnera sa tobom. Ako si samo radoznala, najjednostavniji nacin je da sledeci put pitas coveka -hajde da ti ne bude tesko pa mi objasni sto si se bas na mene naklatio?- Siguran sam da ce ti on odgonetnuti tajnu. Mozda ti objasni da neke svoje frustracije leci tako sto odabere nekog po slucajnom uzorku pa se "leci", mozda ti kaze da od, recimo, svakih pedeset gostiju naidje jedan koji na kelnerima leci neke svoje frustracije pa mu je to odbrana od takvih, mozda ti sasvim iskrenu iznenadjen kaze da je to u ovim krajevima nacin za izrazavanje vrhunskog postovanja (vidi koment by Mikele)...sta god da ti kaze, bar ces znati u cemu je stvar. A ako ti smeta, sto da ne, zamolis da pozove menadzera, ovaj ga najuri, ali onda tajna ostaje nerazjasnjena pa ce ici sve odpocetka.
filvas filvas 10:00 11.03.2010

Simple as that

"Ti" si "naša". : |
Olga Medenica Olga Medenica 11:25 11.03.2010

mladost

U Velikoj Britaniji ne samo da zene zaradjuju manje od muskaraca nego,
sudeci po brojevima Office for National Statistics:

Median gross weekly earnings for full-time employees were highest for 40 to 49-year-olds at £551. Male employees reached their highest earnings in this age group at £606, whereas women reached their highest earnings for 30 to 39-year-olds at £498. Earnings increased until employees reached these age groups and steadily decreased thereafter.

Drugim recima, diskriminacija po starosti za zene pocinje deset godina ranije.
Onda, nije ni cudo da ste vi bili najmladji medju kolegama. Radite za Britansku firmu.

A u stvari mislim da je
Simple as that
"Ti" si "naša". : |





.
UKinSerbia UKinSerbia 15:39 11.03.2010

Re: mladost

Onda, nije ni cudo da ste vi bili najmladji medju kolegama. Radite za Britansku firmu.


kao što ste i videli u samom tekstu sam navela da još uvek ima dosta posla i u EU i u Velikoj Britaniji

A da li je postojala starosna razlika izmedju Vas i ostalih prisutnih?
Hocu reci, napisali ste da ste bili najmladji u grupi pa je to mozda bio razlog.


"Ti" si "naša". : |


verujte da razlika nije toliko izražena, a i da nisam bila jedina naša (ako govorimo o činjenici koji je maternji jezik osoba za stolom)
logično mi se nameće pitanje koja starosna razlika opravdava drugačije obraćanje - 10, 20, 30... godina, a da su pritom sve osobe uključene u priču davno postale punoletne?

mislim da treba ponovo da naglasim da uopšte nemam problem sa obraćanjem na ti, čak i kada su u pitanju nepoznate osobe, ali imam problem sa selektivnim pristupom

Olga Medenica Olga Medenica 18:57 11.03.2010

Re: mladost

Posla ima "preko glave".
A preko glave jos i stoji ona poslovicna staklena tavanica.

Sve sto "drzava jemci" je mrtvo slovo na papiru dok ne postoje neke konkretne manifestacije tog jemstva.
Pitam se koliko je u Srbiji prilozenih tuzbi a koliko dobijenih parnica u slucajevima rodne diskriminacije?
Kladila bih se da je i jednih i drugih vrlo malo.
Da li to treba da znaci da nema diskriminacije ili da niko u to jemstvo ne veruje?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana