Društvo| Politika| Život

Latinka i Dobrica

Colin_bgd RSS / 12.03.2010. u 15:05

Malo, malo, pa se kod nas na povedu diskusije o podelama i razgranicenjima na relaciji "prva" i "druga" Srbija, a posebno te razlike dodju do izrazaja na danasnji datum, sto se vidi iz dosta komentara i na blogu i drugde. Linija razgranicavanja i tzv "nicija zemlja" je u ovom slucaju toliko tanka da je jednostavno nemoguce ostati u sredini, kao kvazi-neutralan, vec se moramo pripojiti jednom od ove dve grupacije, ideologije, pogleda na svet, pogleda na Srbiju, pogleda na sebe na kraju krajeva.

Izbor je na prvi pogled lak. Ukoliko vam ne curi mast iz bureka po bradi i nemate na sofersajbni automobila nalepnice Seselja i "cica Draze", sa retrovizora vam ne poigrava ogroman krst, niti sa radija odjekuju najnoviji hitovi grand parade, vi ste verovatno deo Srbije broj 2. Medjutim, nije to tako jednostavno. Bio je i onaj predsednik legalista, koji je izgledao na prvi pogled fin i ugladjen, skolovan, relativno lepo obucen (makar u odelo), zalagao se za ustav i zakon, za red, protiv nasilja, da sve bude pod konac i pod uglom od devedeset stepeni, a opet je ideoloski jednojajcano nepobitno bio sjedinjen sa ovima broj 1. S druge strane, i ovi pod 2, iako su nominalno "nasi", evo vec 200 godina nikako da vec jednom srede i istinski modernizuju tu nasu drzavu. Diskutabilno je, ali ne i daleko od istine, da su nase najcenjenije, najumnije, najpametnije licnosti i osobe kroz istoriju uvek naginjale na stranu broja 2, ali svejedno rezultata nema. Pa o cemu se tu zapravo radi, pitamo se svi ovako zajedno? A mozda se i ne pitamo dovoljno, pa je to u stvari problem?

U svakom slucaju hajde da pokusamo donekle tu podelu da objasnimo, ili makar delimicno da razumemo, kroz neku mini analizu dve licnosti koje se uglavnom smatraju kao neke krajnje ikone, otelotvorenja ove dve Srbije. To su dve vrlo interesantne licnosti. Mudre, pametne, lukave, cudljive, razlicite pismenosti i obrazovanosti. Dobrica je samouki dobrovoljni nosilac barjaka broj 1, a Latinka je vise aklamacijom izabrana da radi to isto za broj 2, naizgled bez neke licne ambicije da ucestvuje u svemu tome, ali intimno vrlo zainteresovana da to zaista i bude.

E sad, u cemu je problem? Zar nije izbor jednostavan?

Da, izbor je jednostavan, ali na zalost uvek pogresan. Naravno, kad god se pojave izbori gde ili treba zaokruziti "Dobricu" ili "Latinku" u 101 od 100 slucajeva zaokruzicemo nju. Ali da li smo time ista dobili, da li je time bilo sta reseno? Nismo nista dobili i nije nista reseno i to je nas osnovni problem. Kada je vecina u Srbiji zaokruzivala "Dobricu" imali smo ratove, ubijanja, pljacke, raspad zemlje, rasturanja familija i porodica, bezanje u inostranstvo, glad i bedu. Kada smo birali "Latinku" , tj. kada smo mislili da nju biramo, ona je i nama i "svom" kandidatu okretala ledja, jer je to i za nju bilo neprirodno stanje, isto koliko i za Dobricu. Na primer, ona organski nije mogla da smisli Djindjica dok je bio ziv, i to je cinjenica. Naravno, kada su ga ubili onda se naknadno setila da ga "istorijiski proucava", ali od toga ni Srbija ni nasi zivoti jos uvek nemaju, niti ce imati ikakve koristi.

Dobrica ga je mrzeo, Latinka ga je prezirala. Ne Djindjica, nego srpski narod. I zato mi danas i dalje zivimo u haosu, i u beznadju, i u nekom medjustanju, ni na nebu ni na zemlji. Nisu te stare narodne umotvorine bezveze. Na jednom prijemu, negde 2002, pridje Latinka Djindjicu i kaze mu "takvi kao vi ovde nikad nisu uspeli". Djindjic posle toga mesecima nije mogao da spava. Shvatio je svu tezinu i neodrzivost svoje pozicije. Na jednoj sahrani, nekoliko meseci kasnije, na izlasku sa Novog Groblja, Dobrica potrca ka Latinki, uhvati je pod ruku i rece joj "e, Lato moja, sta bi smo mi bez nas?". Svaki komentar, po meni, je suvisan.

Da je Dobrica Gedza, to je svima i jasno i poznato i nema tu mnogo nesporazuma. Ali je i Latinka samo Gedzica na zalost. Nema ona pojma o istoriji, razvoju, i na kraju prednostima moderne zapadne demokratije nista vise od zbunjenog slucajnog sagovornika beogradske hronike. Zena koja je provela trideset godina proucavajuci ruske opskurne istorijske licnosti i koja je dvaput godisnje putovala u Moskvu i St Petersburg, a nikad u Pariz, Berlin, London ili Rim, uvek ledjima okrenuta Zapadu, skoncentrisana eventualno na kritiku (uglavnom opravdanu) ruskog odnosa prema Srbiji, ona i ne moze Srbiji da donese nista vise niti drugacije nego Dobrica ciji je radijus kretanja nakon sto se iskrcao sa "Galeba" bio i ostao samo do i oko dve Morave.

Ne trebamo mi da postanemo neko drugi, ali da bi smo se razvili u ono sta stvarno i jesmo, a ne samo sta je podsvesna projekcija udarnih licnosti "elite" (ma sta to "elita" znacilo), mi moramo da razotkrivamo ne samo protivnicku nego i sopstvenu, nominalnu stranu. Zar zena koja je pre 35 godina zabranjivala stripove po Srbiji i koja nikad nije cula za Lichtensteina, Kandinskog, Rothka, Pollocka, a kamoli citala Kerouack-a, Millera, Fitzgeralda, cak ni Camus-a, da mi govori i nesto propoveda o modernom i savremenom zivotu. Ni u njenoj stvarnosti nema mesta za "nas" isto koliko je nema ni u Dobricinoj stvarnosti. Nelogicno je da zena koja je svom sinu zabranjivala da bude "panker", posle se pojavljuje kao autoritet Helsinskog Pokreta, kao clan saveta LDP-a, itd, gde prica o "modernizmu" u drzavnom smislu ili ljudskim pravima i slobodama pojedinaca i naroda. Nije ovo frontalni napad na Latinku, a jos manje podgrevanje iluzija da postoji neki "treci put". Ne! Ali jeste moje misljenje o tome da neuspeh modernizacije Srbije ne lezi samo u tome da su "domacinci i patriJote" jaci, bezobrazniji, suroviji, da su nas ubijali i progonili, da su uvek povlacili suknju majcice Rusije i tako izbegavali poraz koji je vec uveliko bivao na horizontu, vec i da lezi u tome da se lideri druge Srbije (osim par izuzetaka) nisu nikada (zbog cega, to je isto pitanje) istinski stavili u sluzbu modernizacije, vec su uvek ili cuvali sebi licnu odstupnicu ili ni sami, valjda na organsko-genetskom nivou, nisu mogli da prevale taj Rubikon.

Bolna istina je da ni Latinka kao ni Dobrica, da im se ostavi apsolutna moc nisu u stanju da dovrse svoje "programe". Stanje nedovrsenosti nacije i drzave je jedino u kome oni vide smisao svog postojanja i smisao opstanka njihovih "politickih" programa i ideologija. Tu nema ni "z" od zivota. Cim cuju rec zivot, mase se za pistolj. Dobrica i bukvalno, osmom sednicom. Latinka tesko da ce dobiti slicnu priliku, ali ne treba imati nikakvih iluzija da bi je sustinski iskoristila sa pozitivnim ishodom. Apsurdno je, ali i tacno, da je Srbija imala istorijski najbolju vlast kada njome nisu vladali samo Srbi. To su cak obe ove strane znale i da cene i da "ispostuju". Ali cim bi se neki Srbin usudio da iskoci iz ustaljene dvodimenzionalne matrice paralize, zavrsavao je ili odbacen i prognan ili dva metra pod zemljom.

Latinka i Dobrica jesu pripadnici istog naroda, jesu ideoloski gotovo potpuno suprotni, ali su na jednom dubljem nivou spojeni, i zakonom spojenih sudova dave sopstveni narod, do konacnog samounistenja. Zato je i nas istorijski usud duboko pesimistican. Ne postoji autohtona, izvorna, domaca, politicko-ideoloska opcija (sira od "jednog pojedinca") koja moze nasoj zemlji da donese bolje sutra, niti makar nadu. Tadic je samo jedan trenutni konsenzusni aparatcik koji je tu postavljen da radi sto manje. I ovo kao uguravanje u Evropsku Uniju, koje se ovih meseci desava, duboko uznemirava kako Dobricu tako i Latinku. I na zalost nije rezultat naseg ni kolektivnog ni parcijalnog dogovora, niti rezultat politickih stremljenja "dve Srbije", a jos manje neko inerciono kretanje od Djindjiceve "zaostavstine". Sve se svodi na "obican" rezultat individualnog napora odredjenog broja domacih (i stranih) ljudi, koji time samo rade svoj posao, zaradjuju svoju platu, ali nekako obavljaju za nas ono sto sami, kao drustvo (ne kao organizam) ne zelimo i necemo da uradimo. I to bez obzira da li su nam razumu i srcu blizi Latinka ili Dobrica...



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 15:18 12.03.2010

Die falsche Wahl

izbor (kao i svi drugi politicki izbori) izmedju prve i druge srbije je lazni izbor izmedju dva oblika jednog istog - kao pepsi i coca-cola
Colin_bgd Colin_bgd 15:25 12.03.2010

Re: Die falsche Wahl

izbor (kao i svi drugi politicki izbori) izmedju prve i druge srbije je lazni izbor izmedju dva oblika jednog istog - kao pepsi i coca-cola
Prvo, ne bih rekao da su pepsi cola i coca cola isto. A drugo, ja mislim da izbor nije lazan, da je vrlo stvaran, ali da ima tu jedna dodatna teskoca, koju pokusah da predstavim..
seceranac seceranac 15:26 12.03.2010

Re: Die falsche Wahl

Prvo, ne bih rekao da su pepsi cola i coca cola isto.


Zune vs. iPod

"Die falsche Wahl"
iris.davidovich iris.davidovich 17:58 12.03.2010

Re: Die falsche Wahl

Latinka i Dobrica jesu pripadnici istog naroda, jesu ideoloski gotovo potpuno suprotni, ali su na jednom dubljem nivou spojeni, i zakonom spojenih sudova dave sopstveni narod, do konacnog samounistenja

ovo je nazalost, sustina. i ako tako posmatramo stvari, na tom dubljem (i pesimisticnom) nivou, seceranac (zamalo da kazem secerac) je negde u pravu - it's just soda, jednako djubre za organizam.
(boze, otkud ja na 'politickom' blogu, sto bi rekla topsi, ne mogu vjerovat da ovo pisem )
coline
Bili Piton Bili Piton 15:45 12.03.2010

Svidja mi se tekst



vishnja92 vishnja92 08:50 13.03.2010

Re: Svidja mi se tekst

i meni. dugo (ili nikad) nisam procitala nista tacnije na ovu temu.

coline - tebe nema pa nema, ali kad se pojavis...
Colin_bgd Colin_bgd 10:07 13.03.2010

Re: Svidja mi se tekst

coline - tebe nema pa nema, ali kad se pojavis...

ih... treba mi vremena da se skoncentrisem..
mikele9 mikele9 15:45 12.03.2010

Latito & Bonus

Latinka i Dobrica jesu pripadnici istog naroda, jesu ideoloski gotovo potpuno suprotni, ali su na jednom dubljem nivou spojeni, i zakonom spojenih sudova dave sopstveni narod, do konacnog samounistenja.

Do konačnog uništenja! Bez samo.
Colin_bgd Colin_bgd 15:54 12.03.2010

Re: Latito & Bonus

Do konačnog uništenja! Bez samo.

pomazemo mi vise nego sto je potrebno, tako da ipak "samo"...
Doctor Wu Doctor Wu 19:28 12.03.2010

Sjajan tekst

malo zastareo, ali, svejedno, sjajan.
Colin_bgd Colin_bgd 01:45 13.03.2010

Re: Sjajan tekst

malo zastareo

e, za ovo moram posebnu pohvalu da ti dam. Bez ikakve ironije, najozbiljnije, svaka ti cast. I hvala na ovom "sjajan"
Doctor Wu Doctor Wu 08:20 13.03.2010

Re: Sjajan tekst

Colin_bgd
malo zastareo

e, za ovo moram posebnu pohvalu da ti dam. Bez ikakve ironije, najozbiljnije, svaka ti cast. I hvala na ovom "sjajan"

Nemoj se jediti, stvarno i bez ironije/sarkazma/cinizma smatram da je tekst sjajan. Samo mislim, isto tako bez ironije/sarkazma/cinizma, da je zakasnio bar jedno 2-3 godine.

Napisala Zeljka Buturovic pre tacno 3 godine odlican tekst o tome koliko je, u osnovi, nedjindjicevski ovo svojatanje Djindjica, pozivanje na tekovine "naseg Zorana", uopste taj idolopoklonicki, a u osnovi lenji i mrtvacki odnos prema tekovinama Zorana Djindjica ili onoga sto je on predstavljao. Naravno, ledepe 50-cent army je razapela Zeljku, a priskocila je i sama Bilja zahtevajuci od Restaka da taj tekst ukloni sa web strane Bloga 92.

Elem, sve stvari koje si napisao u tekstu su stajale i vazile i pre 2 ili 3 godine, pa ih ti ipak nisi napisao. Ja se samo pitam zasto? (da pomognem, pitanje je retoricko i uopste ne trazi odgovor).
Colin_bgd Colin_bgd 10:05 13.03.2010

Re: Sjajan tekst

Elem, sve stvari koje si napisao u tekstu su stajale i vazile i pre 2 ili 3 godine, pa ih ti ipak nisi napisao. Ja se samo pitam zasto? (da pomognem, pitanje je retoricko i uopste ne trazi odgovor).

Zato sto su i bile napisane pre jedno godinu, godinu i po dana, ali nisam objavio tada, a juce mi nesto doslo da recikliram stari tekst, koji je i dalje, na zalost, po meni barem, relevantan.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:03 12.03.2010

Мучнина

Latinka i Dobrica
Sve se svodi na "obican" rezultat individualnog napora odredjenog broja domacih (i stranih) ljudi, koji time samo rade svoj posao, zaradjuju svoju platu, ali nekako obavljaju za nas ono sto sami, kao drustvo (ne kao organizam) ne zelimo i necemo da uradimo.

Ово је, на жалост, мучно тачно...
lubitel lubitel 21:34 12.03.2010

Re: Мучнина

Mozda su ti pojedini delovi tekst sjajni, mucno tacani ili samo jednostavno dopadljivi.
Cini mi se da si propustio priliku da dobro izvedes kazneni udarac,samo zato sto se licno nisi opredelio
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:27 13.03.2010

Re: Мучнина

zato sto se licno nisi opredelio


malo ih se opredelilo... a da napravimo treću srbiju? to mi je nekako najprivlačnije... ona prva i ona druga su jednako mučne, meni nedopadljive i ogledalno iste.
Colin_bgd Colin_bgd 15:42 13.03.2010

Re: Мучнина

Mozda su ti pojedini delovi tekst sjajni, mucno tacani ili samo jednostavno dopadljivi.
Cini mi se da si propustio priliku da dobro izvedes kazneni udarac,samo zato sto se licno nisi opredelio

Nisam bas razumeo, ali "101 od 100" je prilicno jasno opredeljenje. Nije stvar u tome...
Unfuckable Unfuckable 02:11 13.03.2010

...

preporuka.
ecce-florian ecce-florian 10:20 13.03.2010

preporuka

i od mene
( ne diraj te fundamente)
ps
neverovatno partizanovci i zvezdaši ujedinjeni po pitanju polit scene Srbije
Colin_bgd Colin_bgd 11:09 13.03.2010

Re: preporuka

neverovatno partizanovci i zvezdaši ujedinjeni po pitanju polit scene Srbije

cudni su putevi sebicnog gena...
vishnja92 vishnja92 11:13 13.03.2010

Re: preporuka

jel smem da okacim na fb?
Colin_bgd Colin_bgd 14:16 13.03.2010

Re: preporuka

jel smem da okacim na fb?

naravno
taube taube 16:10 13.03.2010

,

fantastican tekst

bravo
taube taube 16:17 13.03.2010

,

prevaliti taj srpski rubikon bice tesko, a veliko je pitanje da li će se to zaista ikada i desiti, ne bih da zvučim pesimistično ali mi se čini da je za PRAVI SRPSKI PUT, put koji će biti pravi veleslalom u moderno-patriotskom stilu, potrebno da svaka srpska glava postane umna i prisebna ili bar većina, dovoljna većina.....
Colin_bgd Colin_bgd 17:08 13.03.2010

Re: ,

put koji će biti pravi veleslalom u moderno-patriotskom stilu,

Ja mislim da je potrebno samo iskoraciti u stranu.
Fala za pohvale.
AlexDunja AlexDunja 16:26 13.03.2010

e, ne bih da kvarim

i generalno se slažem.
alli

kad vidim ovakav naslov,
meni nije dobro.

znam o čemu ti pričaš,
i možda latinka u poziciji
apsolutne moći ne bi uradila ništa ...
ali sumnjam da bi nanela toliko zlo.

ovo drugo znamo.
samo zato poredjenje ne smatram umesnim.

edit:
ako nije jasno,
alternativa u obliku druge srbije sa
latinkom kao znakom ne uliva poverenje,
no ovo je osvedočeno zlo.
ovo koje živimo i kome se ne vidi kraj.
Colin_bgd Colin_bgd 17:01 13.03.2010

Re: e, ne bih da kvarim

e, ne bih da kvarim
i generalno se slažem.
alli

Da ne budem shvacen pogresno, ne izjednacavam ja ova dva imena, niti ni priblizno mislim "svi su oni isti", naprotiv. Samo je moje "ali", po meni, logicno, jer je nemoguce da jedan tim gubi utakmicu konstantno i kontinualno, statisticki je nemoguce, znaci postoji neki drugi razlog.

Na kraju krajeva, prolecno spremanje vrsimo u sopstvenoj kuci, a ne u komsijskoj. Treba cesce malo sve to provetravati, tresti, cistiti prasinu...
AlexDunja AlexDunja 17:06 13.03.2010

Re: e, ne bih da kvarim

Na kraju krajeva, prolecno spremanje vrsimo u sopstvenoj kuci, a ne u komsijskoj. Treba cesce malo sve to provetravati, tresti, cistiti prasinu...

apsolutno saglasna
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:46 13.03.2010

Re: e, ne bih da kvarim

Dobar tekst, i ja se slazem sa velikim delom onoga sto si izneo. Doduse, mislim da bi opredeljivanje islo u Dobricinu korist, jer ima podrsku mainstream drustvenih institucija koje su mu i obezbedile veci autoritet od Latinkinog u drustvu. Mislim da i gender kategorija nije tu poptuno nebitna. Ali ono sto je najbitnije, i sto je cini mi se bila jedna od ideja teksta, je da se skrene paznja na nedostajanje kapaciteta intelektualaca i javnosti koji bi drustvo pomerili sa te vec dobro uhodane rute. Politicke partije su smesne, nemaju ni jasne politicke programe, konzervativni intelektualci su zaludjeni neoromanticarskim idejama, NGOs su zaglavljene u verovanju da su stekle hipoteku nad bavljenjem odredjenim problemima, progresivnim intelektualcima cesto nedostaje temeljno znanje iz savremenih drustenih i politickih teorija, mediji su centrirani samo na dogadjaje u okviru granica Srbije (eventualno ex-YU prostor) pa stvaraju lazni utisak kod gradjana da je Srbija centar sveta, levica ne postoji, anarhisti nemaju jasan koncept a ekstremni desnicari sem fasizma nemaju sta da ponude. I u svemu tome se stvorila jedna ravnoteza, sistem koji manje vise dobro funkcionise i koji drustvu ne nudi dovoljno promena. Malo sam pricu prosirio izvan Cosica i Latinke i mozda je nesto negativnija od tvoje, ali pomenutu ravnotezu nemoguce je poremetiti bez kritickog skeniranja problematicnih mesta. Kriticko sagledavanje je i prevencija od zakljucivanja kako su svi isti. Naravno da bi od velike pomoci bilo postojanje samokritike kod svih nabrojanih grupa.
Colin_bgd Colin_bgd 19:25 13.03.2010

Re: e, ne bih da kvarim

anarhisti nemaju jasan koncept


a ekstremni desnicari sem fasizma nemaju sta da ponude



izvini, ali bas si me nasmejao. Pozdrav!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana