Društvo| Moj grad| Politika| Region| Život

Krst sa obrazloženjem

Branislav Kovačević Cole RSS / 16.03.2010. u 13:50

Kragujevac ponovo biva predmet znatiželje javnosti, ovoga puta po krstu, projektu koji je osmislio gradonačelnik Veroljub Stevanović  i uz saglasnost  Episkopa Šumadijskog Gospodina Jovana. Ova zamisao, sada već projekat, već se  sprovodi, doduše preko reda i ne baš u skladu sa zakonom, ali krst je krst, pa nećemo se valjda kao Srbi i pravoslavci  oko toga sporiti. Jeste da građane niko nije pitao, jeste da je javna nabavka išla pre odluke koja još nije usvojena, jeste da je izdata lokacijska dozvola bez potrebnih  saglasnosti, jeste da se troše budžetske pare, ali će biti i donatora koji će verovatno  izvoditi radove na krstu, pa će se već nekako uklopiti......Ćute partije, ćute odbornici, ćute poslanici, ćute Ministarstva, ćute Putevi Srbije,ćute inspekcijske službe, ćuti Uprava za javne nabavke...samo još građani glasaju na portalu www.sumadijapress.co.rs ali anonimno. Za svaki slučaj!

A krst se već sprema kako bi se postavio na sred autoputa prilikom ulaska u Kragujevac, a za Dan grada, 06. maj - Đurđevdan.U međuvremenu je stiglo i obrazloženje, kome nije potreban komentar:

krst
krst
 

 

 

 

 

 

Obrazloženje

Podizanje samostajaćih, slobodnih krstova, jedna je od najdužih i najrazvijenijih hrišćanskih tradicija zapadne civilizacije, u kojoj naša nacionalna kultura ima zapaženo i karakteristično mesto.

Tradicija podizanja krstova u Srbiji odomaćena zahvaljujući delovanju Sv.Save. Domentijan u njegovom žitiju pripoveda:” Gde ne dospe crkve satvoriti, tu krst postavi”. Ovde izričito govori o podizanju krstova na istaknutom mestu izvan naselja kako bi se obeležio ceo krajolik.

O ovoj crkvenoj, društvenoj i simboličkoj praksi postoje brojna pisana svedočanstva, tumačenja i propisi još od svetootačke starine, preko srednjovekovnih spomenika do u savremeno doba.

Značajan dokument predstavlja izvesna Epitimijin zbornik sa “Zapovedima sv.oca našeg Jovana Zlatoustog”, gde su opisani i mesta i funkcije ovakvih krstova u prostoru “On se nalazi pored lokalnog puta i pri njemu se vrši liturgija, a treba ga sačuvati od skrnavljenja životinja, kao pas i svinja”.

Takođe pisanje Vladislava Gramatika govori o stvaranju svetog mesta u profanom okruženju a koje nije crkvena građevina.

Običaj podizanja krstova naročito je zaživeo kod Srba i Bugara, a

od zapadnih

naroda, češće se javlja jedino kod Španaca.

Ovaj običaj su bezuspešno pokušavali da iskorene i Turci strogim zabranama i kaznama.

Sam Kragujevac, kao i njegova šumadijska okolina, prepoznatljiv je po kulturnom nasleđu postavljenja krstova.Smatra se da je Miloševim podizanjem takvog krsta u Kragujevcu, simbolički, označen početak moderne Srbije i kraj dugotrajne okupacije, pa je u Godini moderne Srbije u Kragujevcu podizanje krsta logičan, prigodan i dodatno svečan aspekt ovog čina.

Podizanje krsta u Kragujevcu samo je produžetak jedne plodotvorne i duge tradicije, karakteristične za brojne urbane centre sveta, ali i za naš grad. Time se sakralizuje i obeležava jedan prostor koji, koliko juče, nije ni bio inkorporiran u urbano biće grada.

Stojeći na kapiji Kragujevca, koju će budući naraštaji pomerati i dalje, on nedvosmisleno svedoči o graditeljskoj volji ovog naraštaja i njegovom opredeljenju da napreduje i da se usavršava , s obzirom i na duhovni horizont.

(Napomena: Tekst prenosim kako je napisan, bez bilo kakvih ispravki, a pročitao ga je Saša Milenić, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Kragujevca na sednici Gradskog veća, održanoj 15.03.2010.godine, pre nego što je prihvaćena odluka o podizanju krsta na sred autoputa, prilikom ulaska u grad Kragujevac)

Atačmenti



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nune Popović Nune Popović 14:01 16.03.2010

Nek vam je laka...

A zna li se kada će se tačno održati pomen za 40 dana KG-u i ko će ga služiti?

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:10 16.03.2010

Re: Nek vam je laka...

Pitanje uputiti gradonacelniku, nisam nadlezan...E moj Nune, oni cak nisu ni primetili da u obrazlozenju i Jovan Zlatousti kaže da se krst postavlja PORED AUTOPUTA,a ne POSRED AUTOPUTA[i][/i] DA NE KOMENTARISEM DALJE
POYDRAV
BKCOLE
Nune Popović Nune Popović 14:23 16.03.2010

Re: Nek vam je laka...

ne znam Cole da li je u pitanju slovna greška. Meni se čini da je majstorstvo i promišljaj ovog neimarskog podviga upravo u autentičnoj ideji da se krst instalira POSRED AUTOPUTA, da mogu vozači namernici da se zaustave, prekrste, pomole, pre nego što uđu u KG. Biće i na CNN 100%, u rubrici no comment.

Već vidim oglase grada Kragujevca sa slikom monumentalnog krsta posred autoputa u smiraj dana i porukom "idealan kraj za vaš večni odmor".

Ako su nadležni u KG gledali ponovo "maratonce", onda su mogli da pronađu rešenje za oporavak privrede u KG u činjenici da "samo je smrt siguran posao". A i sugrađanin Toma Nikolić bi to mogao da im potvrdi "iz iskustva".

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:52 16.03.2010

Re: Nek vam je laka...

POSRED AUTOPUTA


po bogu gos' cole, al ste na kraj srca. šta će nam dozvola za svetootačku tradiciju?
Nune Popović Nune Popović 14:55 16.03.2010

Re: Nek vam je laka...

jel to nešto kao ova bandera u Kuršumliji?



Mislim, jeste vi sigurni da neće da podignu neku banderu POSRED AUTOPUTA, pa da spomenik ima više funkcija odjednom?
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:54 17.03.2010

Re: Nek vam je laka...

Kako bi se gradjanska levica tek strecnula kad bi se ovo naslo u Srbiji




to me podseca na spomenik Mihailu Obrenovicu cija lokacija je preimenovana u "kod konja"

ili spomenik Kralju Petru koji gradjani Zrenjanina zovu "pera"

indikativno je to omalovazavanje tradicije u Srbiji, ali vole da putuju po svetu i gledaju sta su drugi digli.

sto potrosise onoliko novce za ovaj k...?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:11 17.03.2010

Re: Nek vam je laka...

Cini mi se da je u Srbiji daleko lakse zameniti teze nego bilo sta konkretno odgovoriti...Ovde se od pocetka ne radi o tome da li treba postaviti krst ili ne...vec da li se postovao zakon, da li nam treba krst, ali i bilo sta drugo POSRED AUTOPUTA. Ni ove fotke koje mi-nam saljete ne nalaze se na putu, koliko vidim?
Da je gradonacelnik pokrenuo ceo projekat, po zakonu i predvidjenoj proceduri, a recimo na Zezelju(brdo kod Kragujevca sa koga bi se i krst mogao videti) ne verujem da bi se na ovakav nacin vodila polemika. Dakle u tome je sustina ako zaista zelite da razumete sustinu...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:03 16.03.2010

o krsti i andjeli

a da postavimo i neki totem, jer je tradicija postavljanja totema bila raširena u starih slovena još tamo dok su bili iza buga i visle i tome podobno? a da zabodemo i jedno gigantsko koplje i na njemu konjsku lobanju i rep, u spomen avarima... ili dolmene i menhire zbog kelta? pa valjda je i to neka "svetootačka starina" kako se veli u obrazloženju...
wukadin wukadin 14:09 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Nemam nista protiv.
A je li ovo trebalo da bude duhovito?
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:11 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

A je li ovo trebalo da bude duhovito?


ne. bilo je mrtvo ozbiljno.
mikele9 mikele9 14:12 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

ili dolmene i menhire zbog kelta?


Trebalo bi im se odužiti, pa oni su bili Singidumljani, osnivači! A možda i Kragujevca?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:14 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Misli da ne treba upadati u zamku i raspravu o krstu, vec o CINJENICI DA SE SVE RADI PROTIVZAKONITO, PREKO KOLENA I NA LOKACIJI KOJA NIJE LEGALIZOVANA, A PRI TOM JE TO I AUTOPUT. STA CEMO SA KRSTOM, AKO SE PODIGNE, AKO ZA 5 GODINA TA RASKRSNICA TREBA DA BUDE RESENA U DVA NIVOA, PA KRST MORA DA BUDE ISPOD ILI DASE PREMESTA?
Da je gradonacelnik pozeleo da podigne krst na Zezelju (brdo pored Kragujevca) ili gde drigde svakako da ne bi bilo ovakvih reakcija.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:19 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

izvin'te gos' cole - a možda je bilo celishodnije na primer nar'aniti sirotinju parama za krst? ili će sirotinja da ga glodje kad ogladni, da se zavara, a budući da je od betona ima dugo da traje i može da istrpi mnogo glodanja... ili se krst doživljava kao duhovna hrana?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

ili se krst doživljava kao duhovna hrana?

Svetootačka duhovna hrana, da budemo precizniji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

a da postavimo i neki totem, jer je tradicija postavljanja totema bila raširena u starih slovena još tamo dok su bili iza buga i visle i tome podobno?

Mogli bi slovenskog boga Svetovida, vrhovnog boga sa četiri lica, koji je pripušten i u hrišćansku mitologiju, a em izgleda mnogo šumadijskije.

wukadin wukadin 15:45 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Nije li izvesna Crvena Kuca takodje na lokaciji koja je sumnjive legalnosti, drug Labus je poklonio izvesnoj radiodifuznoj ustanovi...
wukadin wukadin 15:46 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Jelica Greganović
a da postavimo i neki totem, jer je tradicija postavljanja totema bila raširena u starih slovena još tamo dok su bili iza buga i visle i tome podobno?

Mogli bi slovenskog boga Svetovida, vrhovnog boga sa četiri lica, koji je pripušten i u hrišćansku mitologiju, a em izgleda mnogo šumadijskije.



Licno bih vise voleo da se ponovo postavi na ostrvu Rugen, gde je bila Arkona, poslednji srpski grad na Baltiku. Srusio ga je danski kralj na Vidovdan 1168.
p.s. Tako su se onda uvodile "evroatlanske integracije"

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:14 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Nije ni Labus ni iko išta poklonio, koliko ja znam, B92 plaća kiriju za tu zgradu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:37 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli

wukadin
Nemam nista protiv.
A je li ovo trebalo da bude duhovito?


Kakvih budala ima na vlasti u Srbiji, nije ni cudo da krstace nicu ko pecurke. Osecam da Kostunica dobija erekciju na ovo, ko nikad do sad.

Ok je Vukadinovicu da nemas nista protiv, ako ces samo ti to da platis.
Ja imam, jer se to placa i od para koje saljem kuci, kao i svi emigranti.





mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:20 16.03.2010

Re: o krsti i andjeli


Mika Antić


ŽIVORAD

Što kod krojača u izlog visu odela?
Što kod vulkanizera pred kuću visu gume?
Kad je reklama neka bude reklama.
Zašto onda pred školu da ne visu učitelji?
KAD JE,BRAĆO REKLAMA TREBA DA JE REKLAMA!


wukadin wukadin 09:16 17.03.2010

Re: o krsti i andjeli

Ok je Vukadinovicu da nemas nista protiv, ako ces samo ti to da platis.


Ok je Pajicu da nemas nista protiv priznavanja genocida / budzetskog finansiranja NGO / operacija tajkuna bliskih proevropskoj vlasti / koalicionih partnera Mladjana Dinkica (i vise puta pominjanog Verka) ako ces ti to da platis
mikele9 mikele9 14:06 16.03.2010

Krst

Stojeći na kapiji Kragujevca, koju će budući naraštaji pomerati i dalje, on nedvosmisleno svedoči o graditeljskoj volji ovog naraštaja i njegovom opredeljenju da napreduje i da se usavršava , s obzirom i na duhovni horizont.

To mu nekako dođe: čas je krst na kapiji, pa je posle u dvorištu ili između solitera a sve zbog (predpostavljene) graditeljske volje ovog naraštaja i gle čuda, njegovog opredeljenja da napreduje i da se usavršava?!!! Priznajem to mi sve liči na ono: Od nas sve počinje! Prethodno nije postojalo a budućnost...ma šta budućnost, ko je...
jacHa. jacHa. 14:21 16.03.2010

elem

crkva usred modernog, urbanog ambijenta (ima par komada novosagrađenih u bg, verujem i drugde)izgleda mi veoma neuklopnjena u vizuelnu koncepciju okruženja.
religija u XXI veku izgleda mi kao sociološki atavizam.
krstača na autoputu je demonstracija moći i bezobrazluk, što jeste odlika primitivizma prebrojnih vlasnih u srbiji
šta može da se promeni?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 16.03.2010

+

Saša Milenić, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Kragujevca

Je l on civilni poslanik ili ga je kandidovao Sinod SPC? Sudeći bar po arhicrkvenom jeziku koji koristi.
stojenasenaseje stojenasenaseje 14:32 16.03.2010

petokraka

Jel bi Vama vise odogovarala petokraka ili tito ogromnim slovima na nekom viskokom brdu iznad Kragujevca
Petokraka bez brazlozenja,a svako ko je trazio obrazlozenje zavrsio bi na Golom Otoku
Kome se lice izobličuje ,mozda počne da vrišti kad ugleda Krst ,mozda rastu očnjaci ili neznam ja šta ,ako mu neodgovara Krst neka pokrije oči ,a to što mora da vozi auto putem ,hm neznam Nek se snadje
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:36 16.03.2010

Re: petokraka

Kome se lice izobličuje ,mozda počne da vrišti kad ugleda Krst ,mozda rastu očnjaci ili neznam ja šta

Je l ti dobro?

Jel bi Vama vise odogovarala petokraka ili tito ogromnim slovima na nekom viskokom brdu iznad Kragujevca

Meni bi najviše odgovaralo kad bi se tim parama poradilo na nekoj školi, bolnici, biblioteci, narodnoj kuhinji, prekvalifikaciji radnika, stipendijama za perspektivne učenike...a zvezdi, Tita, krstača i svih ostalih ideološko-verskih momenata je aman zaman dosta. Obaška u ovo sirotinjsko vreme krize.

Nune Popović Nune Popović 14:42 16.03.2010

Re: petokraka

Jel bi Vama vise odogovarala petokraka ili tito ogromnim slovima na nekom viskokom brdu iznad Kragujevca
Petokraka bez brazlozenja,a svako ko je trazio obrazlozenje zavrsio bi na Golom Otoku
Kome se lice izobličuje ,mozda počne da vrišti kad ugleda Krst ,mozda rastu očnjaci ili neznam ja šta ,ako mu neodgovara Krst neka pokrije oči ,a to što mora da vozi auto putem ,hm neznam Nek se snadje



Vrlo zanimljivo pitanje i ujedno odličan analitički pristup u situaciji nelegalne izgradnje krsta kao obeležja Kragujevca. Sad kad ste naveli ove neoborive argumente (posebno Goli otok), ozbiljno sam se zamislio i, kako stvari stoje, izgleda da je krst jedino rešenje. Ne kaže naš narod za džabe "svi ćemo mi pod krstom jednom završiti".
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:42 16.03.2010

Re: petokraka

Zgodna je ta zamena teza, kad nema odgovora ali ni obrazlozenja,jer onda je najlakse "opaliti" po nekom ko kaze AMAN LJUDI ZAR NA AUTOPUT? A sta cemo kad, i ako, Fiat krene, pa su nam potrebne raskrsnice u vise nivoa..pa krst ostane na donjem nivou, skoro nevidljiv...
stojenasenaseje stojenasenaseje 14:43 16.03.2010

Re: petokraka

Meni sasvim dobro Krst će stajati i srećan sam zbog toga !

hm neverujem Vam da ste Vi protiv podizanja Krsta ,zato što bi se od tog novca mogla nahraniti sirotinja !
seceranac seceranac 14:43 16.03.2010

Re: petokraka

stojenasenaseje
Jel bi Vama vise odogovarala petokraka ili tito ogromnim slovima na nekom viskokom brdu iznad Kragujevca
Petokraka bez brazlozenja,a svako ko je trazio obrazlozenje zavrsio bi na Golom Otoku
Kome se lice izobličuje ,mozda počne da vrišti kad ugleda Krst ,mozda rastu očnjaci ili neznam ja šta ,ako mu neodgovara Krst neka pokrije oči ,a to što mora da vozi auto putem ,hm neznam Nek se snadje


tada nismo ziveli u demokratskom drustvu u kome se najvise ceni i postuje sloboda, prava i osecanja gradjana narocito manjine - nehriscanske i neverujuce u ovom slucaju. Necemo valjda sada da radimo isto sto i za vreme diktature?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:44 16.03.2010

Re: petokraka

Ovde se ne radi ni o sirotinji, ni o bilo cemu drugom, vec o krstu BEZ POTREBNIH DOZVOLA I SAGLASNOSTI, i na autoputu....razumete li vi to, ili necete da cujete sta je problem
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:46 16.03.2010

Re: petokraka

Meni sasvim dobro Krst će stajati i srećan sam zbog toga !

E, blago tebi.
stojenasenaseje stojenasenaseje 14:48 16.03.2010

Re: petokraka

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:50 16.03.2010

Re: petokraka

Ovde se ne radi ni o sirotinji, ni o bilo cemu drugom, vec o krstu BEZ POTREBNIH DOZVOLA I SAGLASNOSTI, i na autoputu

Izvini zemljače, ali ovde se radi i o gradnji bez potrebnih dozvola i saglasnosti i to od strane državnih organa lično, ali i o sirotinji i krizi i svemu ostalom.
Zen Master Zen Master 14:51 16.03.2010

Re: petokraka

stojenasenaseje
Meni sasvim dobro Krst će stajati i srećan sam zbog toga !



Jes' vala, verovatno misliš kako je podizanje ovog krsta jedan veliki plus za vaš grad
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:54 16.03.2010

Re: petokraka

hm neverujem Vam da ste Vi protiv podizanja Krsta ,zato što bi se od tog novca mogla nahraniti sirotinja
!

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:55 16.03.2010

Re: petokraka

Naravno i to, ali prosto je ovo pitanje za drzaven organe koji ne rade svoj posao, jer Zajedno za Sumadiju ima bar dva poslanika do 01.o4. kada treba da se odluce ako DS ne prolongira sprovodjenje zakon o korupciji itd
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:02 16.03.2010

Re: petokraka

podizanje ovog krsta jedan veliki plus za vaš grad

Čuj veliki...monumentalan plus. A i cena je prava sitnica.
intrepid intrepid 15:07 16.03.2010

Re: petokraka

Branislav Kovačević Cole
Naravno i to, ali prosto je ovo pitanje za drzaven organe koji ne rade svoj posao, jer Zajedno za Sumadiju ima bar dva poslanika do 01.o4. kada treba da se odluce ako DS ne prolongira sprovodjenje zakon o korupciji itd



gosn. cole, sta se desava sa parkom u kojem djokovici treba da grade teniske terene i hotel? da li je pocela seca? stvarno ne znam situaciju u kragujevcu ali malo mi je neobicno da se gradski park posece da bi se napravili teniski tereni. zar nema nekog drugog pogodnog zemljista za tenis centar, koji je svakako potreban gradu kakav je kragujevac?
seceranac seceranac 15:15 16.03.2010

Re: petokraka

intrepid
Branislav Kovačević Cole
Naravno i to, ali prosto je ovo pitanje za drzaven organe koji ne rade svoj posao, jer Zajedno za Sumadiju ima bar dva poslanika do 01.o4. kada treba da se odluce ako DS ne prolongira sprovodjenje zakon o korupciji itd



gosn. cole, sta se desava sa parkom u kojem djokovici treba da grade teniske terene i hotel? da li je pocela seca? stvarno ne znam situaciju u kragujevcu ali malo mi je neobicno da se gradski park posece da bi se napravili teniski tereni. zar nema nekog drugog pogodnog zemljista za tenis centar, koji je svakako potreban gradu kakav je kragujevac?



ne vole djokovici da idu daleko do posla, navikli se da im je sve ispod prozora odmah pored svinjskog obora
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:18 16.03.2010

Re: petokraka

Problem ovog grada ali i cele drzave sto se sve radi na silu i nezakonito, pa onda cak i dobre ideje naidju na reakciju nemocnih gradjana da nesto promene. Krst je prevazisao sve...slag na tortu a krst u autoput!!!Ko bi normalan mogao da kaze da nam ne treba teniski teren jos od Djokovica, sta god ja mislio o familiji...Da je bilo normalnog pristupa sve je moglo bez tenzija. Tako je bio najavljivan Kusturica da ce srediti bioskope u Kg, pa su odneli sedista iz GD Sumadija, pa ni bioskopa, ni sedista, a ni Kusturice...itd
jesen92 jesen92 15:39 16.03.2010

Re: petokraka

Jelice, ima na facebooku grupa "HOCU BIOSKOP NECU KRST"....
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:42 16.03.2010

Re: petokraka

Čula sam za to, ali ja nisam korisnica fejsbuka, prosto ne postizavam još i to...
wukadin wukadin 15:49 16.03.2010

Re: petokraka

Meni bi najviše odgovaralo kad bi se tim parama poradilo na nekoj školi, bolnici, biblioteci, narodnoj kuhinji, prekvalifikaciji radnika, stipendijama za perspektivne učenike...


A mnogo vece pare mogu da se uzmu kod onoga kome su pune oci suza kad pomene Djindjica, sto je rekao onomad Batic.
vitriolage vitriolage 18:04 16.03.2010

Re: petokraka

stojenasenaseje


hm neverujem Vam da ste Vi protiv podizanja Krsta ,zato što bi se od tog novca mogla nahraniti sirotinja !


Apsolutno si u pravu. Protiv sam jer sam ateista i smatram da je religija najveće zlo koje na svetu postoji. Jesi li sada srećan?
zilikaka zilikaka 18:13 16.03.2010

Re: petokraka

Moj sin i njegovi školski drugovi imaju ZABRANU zadržavanja blizu zida svoje škole, jer je fasada u takvom stanju, da ozbiljno ugrožava bezbednost. Para za popravku nema.
A mnogo vece pare mogu da se uzmu kod onoga kome su pune oci suza kad pomene Djindjica, sto je rekao onomad Batic
.
..a ne znam i ne zanima me kome oči suze i kod koga da se uzimaju pare, dok se I MOJIM parama zidaju neophodne stvari poput tih krstača.
Ni napamet mi nije da ulazim u polemiku o verujućima i onima drugima, ali mi zdrava seljačka logika nalaže da kada ti krov prokišnjava, a jedva imaš para da kupiš lavor i podmetneš ga, nije vreme za kupovinu pozlaćene kadionice.
Bar tako bi razmišljala većina naših prababa i pradeda. To je tradicija naših predaka.
BTW: (koji pak nažalost nisu imali priliku da dožive radost otkrovenja sopstvene vere, pod stare dane)
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:34 16.03.2010

Re: petokraka

A sta cemo kad, i ako, Fiat krene


a ja nešto mislim šta ćemo ako i ostali požele ukrasiti svoje ulaze u gradove pa onako iznikne npr.minaret na autoputu kod Bujanovca, ili još severnije, i oni će se sigurno razvijati? to će onda biti šta?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:14 16.03.2010

možda

možda je najbolje da se postavi jedan veliki krst na granici kod Horgoša i drugi takođe ogroman, veći nego avalski toranj kod Dragaša, poštujući R1244. To bi bilo dovoljno da svi koji nam ulaze znaju da je to svetosavska pravoslavna država u kojoj je sve po volji Božjoj, nema da ih neko popreko pogleda, nema krađe, nema prevare, nema mržnje, svako ljubi bližnjeg svoga i svakoga ko mu se približi.
Može i gluplja varijanta da table sa natpisima naseljenih mesta i gradova budu u obliku krstova ili recimo svi saobraćajni znaci. Da se zna.
intrepid intrepid 23:35 16.03.2010

Re: možda

druze karagaca, cuvaj bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka svoga!


Milan Karagaća Milan Karagaća 00:04 17.03.2010

Re: možda

cuvaj bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka svoga!

mudro receno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:14 17.03.2010

Re: možda

cuvaj bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka svoga!

to je hrišćanska parola koju su komunisti samo prilagodili ali bogami i starali se i sprovoldili.
A šta bi trebalo poručiti da se tuku što više međusobno, naročito braća po veri i naciji a onda se i podrazumeva sa onim drugima. Umesto sloge poručiti im svađanje, namrgođenost, namćorenost. A već smo u fazi kada komšija komušiju ne voli, ne govore, rođena braća se svađaju, roditelji sa decom i obrnuto, a svi se busaju kako veruju u Boga. Lažu.
Verovati u Boga znači ljubav a ne mržnju.
alexlambros alexlambros 00:46 17.03.2010

Re: možda

Verovati u Boga znači ljubav a ne mržnju.


but yet .... mrznja buja, satrse se oko toga ko ima boljeg izmisljenog prijatelja ... ko moze da prebroji zrtve i grozote verskih ratova?
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:41 17.03.2010

Re: možda

alexlambros
Verovati u Boga znači ljubav a ne mržnju.


but yet .... mrznja buja, satrse se oko toga ko ima boljeg izmisljenog prijatelja ... ko moze da prebroji zrtve i grozote verskih ratova?

a ko fol svi veliki vernici do nebesa.
wukadin wukadin 09:20 17.03.2010

Re: petokraka

vitriolage
stojenasenaseje


hm neverujem Vam da ste Vi protiv podizanja Krsta ,zato što bi se od tog novca mogla nahraniti sirotinja !


Apsolutno si u pravu. Protiv sam jer sam ateista i smatram da je religija najveće zlo koje na svetu postoji. Jesi li sada srećan?


Evo ja sam srecan.
Volim iskrenost, a jos vise iskreno priznavanje motiva
wukadin wukadin 09:42 17.03.2010

Re: petokraka

..a ne znam i ne zanima me kome oči suze i kod koga da se uzimaju pare


Zato, prijatelju, tvoj sin ne sme da se priblizi zidu, sto ne znas i ne zelis da znas (posebno kad dodju izbori). Ajde lepo stavi na papir pred sledece glasanje za koliko lopovluka se sumnjici vlast, a za koliko opozicija (koja je takodje bila na vlasti, svi su bili)... Rezultati ce biti zanimljivi, zar ne.
A zasto sam pomenuo bizMismena koji je veliki postovalac lika & dela? Pa zbog vecine blogera koji su gradjanisticki ateisti i takodje postovaoci (do mere koja ateizam dovodi u pitanje jer idolopoklonstvo nije ateizam).
Cast ateistima kao sto je Alexlambros.
wukadin wukadin 09:45 17.03.2010

Re: petokraka

mogul_sad_ja_kasti
A sta cemo kad, i ako, Fiat krene


a ja nešto mislim šta ćemo ako i ostali požele ukrasiti svoje ulaze u gradove pa onako iznikne npr.minaret na autoputu kod Bujanovca, ili još severnije, i oni će se sigurno razvijati? to će onda biti šta?


Onda cemo primeniti evropsko zakonodavstvo po uzoru na Svajcarsku
zilikaka zilikaka 10:19 17.03.2010

Re: petokraka

Ajde lepo stavi na papir pred sledece glasanje za koliko lopovluka se sumnjici vlast, a za koliko opozicija (koja je takodje bila na vlasti, svi su bili)... Rezultati ce biti zanimljivi, zar ne.

Stoji. Krao je i krade ko stigne.
tvoj sin ne sme da se priblizi zidu, sto ne znas i ne zelis da znas (posebno kad dodju izbori).

Ne stoji. Ne sme da se približi jer se obrušava fasada.
Iz tvog izlaganja mi, pored najbolje volje, nije jasno da li i za koga ja treba da glasam, da bi ta (i druge) fasada bila popravljena.
No, pošto ovde nije reč o glasanju, već o izgradnji nečega što SADA sigurno nije neophodno, dok postoji niz drugih stvari, koje jesu. Ipak, neko je zajunio da zida taj krst, sad i odmah.
Kao što sam već rekla, to nije u skladu sa tradicijom zdravog razuma, i neće ni sprečiti buduće krađe.
zilikaka zilikaka 10:29 17.03.2010

Re: petokraka

Hoćeš reći, to će biti veliki + (plus)?
wukadin wukadin 12:14 17.03.2010

Re: petokraka

Iz tvog izlaganja mi, pored najbolje volje, nije jasno da li i za koga ja treba da glasam, da bi ta (i druge) fasada bila popravljena.


Ako ti nije jasno da bi dolazak sadasnje opozicije na vlast znacio ako nista drugo cinjenicu da je vlast smenjiva, a da se nece stalno izvlaciti na "sila haosa i bezumlja", "skretanje sa Titovog/evropskog puta" ili "povratak u devedesete" - onda nema sta da ti ja objasnjavam.
Takodje je algebarski jasna cinjenica koja opoziciona stranka je najveca, te ima sanse da nesto pokusa da promeni i podnese odgovornost za (ne)uspeh svoga pokusaja.

No, pošto ovde nije reč o glasanju, već o izgradnji nečega što SADA sigurno nije neophodno


A sto bi Verko (koji je samo primer) IKADA uvazio tvoje misljenje ako zna da ces ga i dalje poslusno glasati?!
zilikaka zilikaka 14:39 17.03.2010

Re: petokraka

dolazak sadasnje opozicije na vlast znacio ako nista drugo cinjenicu da je vlast smenjiva, a da se nece stalno izvlaciti na "sila haosa i bezumlja", "skretanje sa Titovog/evropskog puta" ili "povratak u devedesete" - onda nema sta da ti ja objasnjavam

A da li si siguran da bi oni popravili fasadu? Znaš, smenjuju se oni, i smenjivali su se, ali isključivo sebi na korist.
Takodje je algebarski jasna cinjenica koja opoziciona stranka je najveca, te ima sanse da nesto pokusa da promeni i podnese odgovornost za (ne)uspeh svoga pokusaja

Terali su me tokom više godina da učim baš algebru, ali i dalje izgleda ne vidim dalje od nosa. Priprosta seljačka duša misli da je jedna trećina, svakako manja od jedne polovine + 1. Već je više puta viđeno, da se kroz kupovinu onog "resto" što ti treba, provuče sve i svašta. Bojim se da svima to odgovara.
A sto bi Verko (koji je samo primer) IKADA uvazio tvoje misljenje ako zna da ces ga i dalje poslusno glasati?!

Izvini, ali ne mogu da glasam za Verka, jer živim dovoljno daleko od Kragujevca, a za informaciju, ne glasam opšte. Već dugo. Malo mi se svi gade.
No, bez obzira na moje glasačko uverenje, i dalje mislim da dok kojekuda otpadaju fasade sa škola, i dok srednjoškolci u domu u npr. Leskovcu nemaju osnovne uslove za život, rasipnički je, bezobrazno, idiotski... graditi građevine poput tog krsta.
Izvinjavam se autoru bloga za iskakanje, a tebi svako dobro
Kraja Kraja 18:09 17.03.2010

...petokraka vam je....

...oslobodila zemlju, a ovaj krst ce vam osloboditi dzepove...
oort oort 14:44 16.03.2010

domaći zadatak

stavljajući na stranu totalnu osionost vlasti u sprovođenju same ideje o krstarenju, ostaje za buduće generacije spomen na pismeni sastav "pro krsta" koji bi sam milenić u vreme profesorovanja u gimnaziji jadnim ocenio. "kapija koja će biti pomerana" je dubok koncept, voleo bih da ga milenić & co. samostalno, golgotskom leđnom metodom uz zaslužene kamenice i odgovarajuću krunu, sprovede kada za to dođe vreme. u međuvremenu bi takođe bilo poželjno da se gorepotpisani samostajateljno nađe u prvoj liniji odbrani od zlatoustih napasnika "kao pas i svinja", "s obzirom i na duhovni horizont."
wukadin wukadin 15:51 16.03.2010

Re: domaći zadatak

A ti idi na pecanje na dan izbora. Tomini glasaci nece
oort oort 10:32 17.03.2010

Re: domaći zadatak

wukadin
A ti idi na pecanje na dan izbora. Tomini glasaci nece

kako mi trne zbog takvih obaveštenja.
wukadin wukadin 12:19 17.03.2010

Re: domaći zadatak

Pa docekacu ja vec tvoju kuknjavu zbog vlasti zlocestih "nacosa"
oort oort 14:42 17.03.2010

Re: domaći zadatak

dirnut sam tvojim čekanjem.
seceranac seceranac 14:45 16.03.2010

umesto platana

Ako Djilas ovo vidi pocece umesto platana po bulevaru da podize krstace
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:56 16.03.2010

Re: umesto platana

Ako Djilas ovo vidi pocece umesto platana po bulevaru da podize krstace


ćuti. čuće. ne prizivaj
danko011 danko011 14:45 16.03.2010

Vreme Cuda

Od prvih hiljadu radnika koji su prvog februara iz „Zastava automobila“ prešli u „Fijat“, njih 20 je posle mesec dana rada odlučilo da se vrate u matično preduzeće i raskine ugovor sa italijanskim proizvođačem automobila.Kako je za „Blic“ izjavio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović, reč je o ljudima koji su stariji od 50 godina i koji nisu mogli da izdrže tempo rada koji ih je čekao na montažnoj traci „Fijata“.

- U „Zastava automobilima“ je na montažnoj traci, na kojoj se pravi „punto“, radilo 1.400 radnika. Danas, kada je „Fijat“ gazda, isti posao obavlja 30 odsto manje radnika, jer ih ima 900. To je za mnoge bilo teško, pa su se odlučili da se vrate u „Zastavu“ i da tu sačekaju socijalni program, otpremnine i penzije - kaže Zoran Mihajlović.(Blic,15.3.2010)

Simbolika je ocigledna. Mnogo im je "tesko" da se pozabave ozbiljnim problemima tako da je izgradnja krsta potpuno opravdana. Samo "cudo" moze da spasi Kragujevac. Ako je cudo neka bude "pravoslavno."
wukadin wukadin 09:50 17.03.2010

Re: Vreme Cuda

Zanimljivo je to Danko.
A jesi li se nekad zapitao zasto je nekome u XXI veku potreban ropski rad?
danko011 danko011 15:28 17.03.2010

Re: Vreme Cuda

A jesi li se nekad zapitao zasto je nekome u XXI veku potreban ropski rad?

Jesam razmisljao sam i znam da je zabranjen poveljom Ujedinjenih Nacija. Medjutim mislim da je ovde nije robovski rad u pitanju, nego radna etika. Preduzeca imaju svoja pravila rada i ovi ljudi su SLOBODNO odlucili da nece da rade pod tim uslovima. To postujem odluka je samo njihova. Ono sto mi je problematicno je da zbog pauze za pusenje i trideseto minutne pauze za rucak neko odluci da nece da radi. Koji su to uslovi razumni za radnike?
wukadin wukadin 08:39 18.03.2010

Re: Vreme Cuda

Medjutim mislim da je ovde nije robovski rad u pitanju, nego radna etika.


Je li...
Ko ne postuje radnu etiku dobije otkaz
Pa pogledajmo sledecu tabelu
Godina Radno vreme
1900 - 12 sati
1960 - 8 sati
2010 - 12 sati (kod nekih u Srbiji, a bogami i na Vrlom Zapadu)
I sta je onda tu civilizacijski napredak?
NO, ti veruj Miskovicu kad kaze da imamo razmazenu radnicku klasu.

Preduzeca imaju svoja pravila rada i ovi ljudi su SLOBODNO odlucili da nece da rade pod tim uslovima. To postujem odluka je samo njihova. Ono sto mi je problematicno je da zbog pauze za pusenje i trideseto minutne pauze za rucak neko odluci da nece da radi.


Postujes i problematicno ti je.
Pa postovaces to sto isti imaju pravo i da daju svoj glas "demagozima". Nema vise plasenja devedesetim i prodavanja Evropske magle (velikim pocetnim slovom, nije po gramtici al' je po velici obmana).


seceranac seceranac 13:36 18.03.2010

Re: Vreme Cuda

Godina Radno vreme
1900 - 12 sati
1960 - 8 sati
2010 - 12 sati (kod nekih u Srbiji, a bogami i na Vrlom Zapadu)
I sta je onda tu civilizacijski napredak?



13th century Adult male peasant, UK 1620 hours/year
2004 Average Worker, USA 1777 hours/year
2004 Average Worker, Poland 1984 hours/year

70-tih u SFRJ oko 1600 sati godinje danas preko 2000 sati godisnje

nas u skoli ucili da je sredjenevekovnim knetovima bilo tesko ???
danko011 danko011 23:47 18.03.2010

Re: Vreme Cuda

Je li...
Ko ne postuje radnu etiku dobije otkaz
Pa pogledajmo sledecu tabelu
Godina Radno vreme
1900 - 12 sati
1960 - 8 sati
2010 - 12 sati (kod nekih u Srbiji, a bogami i na Vrlom Zapadu


Ajde da odgovorim redom. Uzeli ste tabelu koja pravi istorisko poredjenje, ako je tako onda vam je jasno da istorija nemoze da se vraca. Jedan sistem je propao i time omogucio drugom da svoja pravila uspostavi. Na vrlom zapadu zivim vec 11 godina tako da su mi poznata radna vremena iz prve ruke, ali isto tako i pravila koja se moraju postovati od strane poslodavca i radnika.
Postujes i problematicno ti je.
Pa postovaces to sto isti imaju pravo i da daju svoj glas "demagozima". Nema vise plasenja devedesetim i prodavanja Evropske magle (velikim pocetnim slovom, nije po gramtici al' je po velici obmana).

Evropska magla je surova i to niko ne osporava. To sto su ljudi imali zablude to je njihov problem. A demagozi mogu da pricaju i ko im veruje greh je na njihovu dusu, ja koristim svoju glavu i kriticki gledam na ono sto mi se servira.
sentinel26 sentinel26 14:52 16.03.2010

Крсту Твоме клањамо се Господару !



Кресту Твојему поклањајемсја, Владико,
и свјатоје воскресеније Твоје славим.

Слава Отцу и Сину и Свјатому Духу,
и ниње и присно и во вјеки вјеков,
и свјатоје воскресеније Твоје славим.



Крсту Твоме клањамо се, Господару
И свето Васкрсење Твоје славимо !

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу,
И сада и увек и у векове векова
И Свето Васкрсење Твоје славимо !

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:07 16.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

Al' si zadimio...

sentinel26 sentinel26 15:49 16.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

Jelica Greganović
Al' si zadimio...

De, de !
Šta ste se prepali gospodjo ?
Pa vi ste rodom iz srca Šumadije, zar ne ?

A ovo gore napisano je samo dio molitve koje se u SPC čita o Krstovdanu,
tj. danu posvećenom
Uzdizanju Časnog Krsta Gospodnjeg..

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:18 16.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

Ako sam rodom iz Šumadije, nisam rodom iz SPC.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:23 16.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

da se ti ne kandiduješ možda za nekog viskog dužnosnika kad se ovako eksponišeš sa znanje i poznavanje.
Ali dobro je što si ovo stavio jer većina ovih novonabeđenih vernika ne znaju ni da se prekrste, ali su zato glasni kad o tome poričaju. Naročito fasciniraju ovi što su rođeni posle 80-ih i pričaju kako im pre rođenja nije bilo dozvoljeno da slave slavu pa je zato sada slave uz topovske udare i glasnu muziku, čak još modernije u restoranima.
I dobro je što reče Jelica da si ga zadimio. Tako oni i rade, što više diume to se manje primećčuje koliko su neiskreni.
Možda bi i sve stranke koje slave stranačke slave trebalo da se ugledaju na inicijativu iz Kragujevca pa da ispred centrale postavljaju velike krstove. Ionako narod počinje sve više da se krsti kad sluša šta im stranke pričaju i priređuju.
sentinel26 sentinel26 23:01 16.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

Milan Karagaća
da se ti ne kandiduješ možda za nekog viskog dužnosnika kad se ovako eksponišeš sa znanje i poznavanje.
Ali dobro je što si ovo stavio jer većina ovih novonabeđenih vernika ne znaju ni da se prekrste, ali su zato glasni kad o tome poričaju. Naročito fasciniraju ovi što su rođeni posle 80-ih i pričaju kako im pre rođenja nije bilo dozvoljeno da slave slavu pa je zato sada slave uz topovske udare i glasnu muziku, čak još modernije u restoranima.
I dobro je što reče Jelica da si ga zadimio. Tako oni i rade, što više diume to se manje primećčuje koliko su neiskreni.
Možda bi i sve stranke koje slave stranačke slave trebalo da se ugledaju na inicijativu iz Kragujevca pa da ispred centrale postavljaju velike krstove. Ionako narod počinje sve više da se krsti kad sluša šta im stranke pričaju i priređuju.


Возносите Господа Бога нашего,
и поклањајтесја подножију ногу јего,
јако свјато јест !




Узвисујте Господа Бога нашега
и клањајте се подножју Његову,
да је свет !

wukadin wukadin 09:55 17.03.2010

Re: Крсту Твоме клањамо се Господару !

Śetinel, a sta bi sa metalnom crkvicom iznad Bara?
stojenasenaseje stojenasenaseje 14:57 16.03.2010

jos samo

jos samo da Azdejkovic da svoje misljenje o Krstu ,jos par desetina komentara ,blog se zakljucava ,i to Vam je to
šta da vam kazem ljudi Izdrzite kad dolazite u Kragujevac
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:08 16.03.2010

Re: jos samo

jos par desetina komentara ,blog se zakljucava ,i to Vam je to

Vrlo zanimljiva percepcija poštovanja važećih zakona.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:09 16.03.2010

Re: jos samo

šta da vam kazem ljudi Izdrzite kad dolazite u Kragujevac


pa kad bude da je pod moranje da se dodje, izdržaće se... svašta živ čovek izdrži
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 16.03.2010

Re: jos samo

Možda sutra, na osnovu ovog građevinsko-verskog presedana, a u skladu sa ustavnim garancijama jednakosti vera u Srbiji, nikne i neki polumesec, Buda i sl., pa će tad morati malo da potrpe i ovi što im prija nezakonito pobadanje krsta u autoput za narodne pare i bez pitanja.
wukadin wukadin 09:57 17.03.2010

Re: jos samo

Vrlo zanimljiva percepcija poštovanja važećih zakona.


Lepo rece Pescanik Ceca
"Prijateljima sve, neprijateljima nista, strancima po zakonu"
Ja se cinicno slozio.
seceranac seceranac 15:00 16.03.2010

skica

a jel ima negde skica kako bi to trebalo da izgleda

mozda ovako kao u mostaru ... da izgleda da lebdi u vazduhu

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:02 16.03.2010

Re: skica

za sada nema..to je tajnaVideli su samo Vladika Jovan , Verko & Sasha Milenic,,a mi cemo da se iznenadimo....Iha!
Ima na www.sumadijapress.co.rs prostor gde ce biti
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:33 16.03.2010

.

Colin_bgd Colin_bgd 15:29 16.03.2010

Angel of the North makar...

Bezveze je sto se sad mase sa kojekakvim glupostima tipa “bespravna gradnja, nije po zakonu” i slicno oko tog krsta. Nije uopste stvar u tome. Stvar je u tome sto je to krst. Ajde da su najmili nekog umetnika/umetnicu, da tu osmisli neku skulpturu, neku umetnost, nesto malo suptilnije. Ko nije video “angel of the North” kod Newcastle-a (koji i sam podseca na krst, a i angel, tj andjeo ima “hriscanske konotacije”), neka pogleda ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Angel_of_the_North

I sad umesto da su nesto tako napravili, znaci oplemenili grad, neku kreativnost uneli, neka ideja da je tu malo poradila, ali ne oni krst, krstacu. Obican krst, koji nema, u ovom slucaju, nikakvu versku ulogu, niti ce vernicima znaciti bilo sta vise nego da ga nema, ali ima za cilj da zigose ceo jedan grad kao stoku, onako blanko, i da pokaze ko je sada gazda.

Neko pomenu petokrake i Tita. Ovaj krst je dokaz da se nista nije promenilo. Sta ima veze da li je simbol ovo ili ono, kada je cilj svake vlasti i moci da vredja i maltretira gradjane kao obicnu potcinjenu marvu na najnizem mogucem nivou.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:31 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

Bezveze je sto se sad mase sa kojekakvim glupostima tipa “bespravna gradnja, nije po zakonu”

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:33 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

Ako obratite paznju ovde se radi o krstu na autoputu sto nije dozvoljeno da se postavlja bez obzira o cemu se radi,,,dakle ni krts ni spomenik, jer ugrozava saobracaj.“angel of the North” se ne nalazi na autoputu...
Colin_bgd Colin_bgd 15:40 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

“angel of the North” se ne nalazi na autoputu...

Koliko se ja secam, a vozio sam kroz Geordieland par puta, nalazi se na autoputu, tj. odmah pored autoputa. Nije izmedju dve trake doduse, ali opet.

Mislim, ne branim ja krst, taman posla, samo mi se cini da opet kritikujemo tehnikalije umesto sustinu.
jesen92 jesen92 15:46 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

I sad umesto da su nesto tako napravili, znaci oplemenili grad, neku kreativnost uneli, neka ideja da je tu malo poradila, ali ne oni krst, krstacu
..E PA NE ZNAMO DAL CE BITI OBICNA KRSTACA...IMAJU ONI SVOG UMETNIKA ZADUZENOG ZA ULEPSAVANJE GRADA...STO RECE COLE, SAMO ODABRANI ZNAJU KAKO IZGLEDA...NAS CE DA IZNENADE 6.05 SA SVE UMETNICKIM DOJMOM...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:01 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

Koliko se ja secam nije isto negde pored puta na uzvisenju i izmedju dve trake na okretnic, KOJA PRI TOM TREBA DA SE RESI U DVA NIVOA
dj dj 16:37 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

nemoj koline ovo licno da shvatis ali ti bas insistiras na tome da "ne moramo da se drzimo zakona ko pijan plota". mozda sam ja lud al koji zakoncic tu i tamo meni uopste ne smeta
Colin_bgd Colin_bgd 16:54 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

nemoj koline ovo licno da shvatis ali ti bas insistiras na tome da "ne moramo da se drzimo zakona ko pijan plota". mozda sam ja lud al koji zakoncic tu i tamo meni uopste ne smeta

Naravno da ne shvatam licno, i naravno da se slazem da su zakoni zakon. Pretpostavljam da sam hteo da kazem dve stvari, prvo da je stavljanje krsta bilo gde jedna malo “dublja” poruka (ili sam ja suvise paranoican), a drugo da ako su bas hteli nesto da stave bas TAMO, mogli su nesto suptilnije. A mozda i trece, zasto nas nasa najbolja osobina da uvek i bez greske biramo ubedljivo najgore resenje uvek toliko i iznova iznenadjuje...
vitriolage vitriolage 18:07 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

Colin_bgd
samo mi se cini da opet kritikujemo tehnikalije umesto sustinu.


Ne čini ti se. Nemaju muda da kritikuju suštinu.
zilikaka zilikaka 18:23 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

Koliko se ja secam nije isto negde pored puta na uzvisenju i izmedju dve trake na okretnic, KOJA PRI TOM TREBA DA SE RESI U DVA NIVOA

A ako pogledamo iz drugog ugla, koliko li će se taj krst pokazati korisnim kada nekom kažeš : "voziš do krsta, i posle 200 m se odvajaš desno...."
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:28 16.03.2010

Re: Angel of the North makar...

ovde se radi o krstu na autoputu sto nije dozvoljeno da se postavlja


a sta ce bidne ako se neko bozemeprosti zakuca u krst? pa bilo da se zagledo, il pustio volan da se preksti...

pa zar nije zabranjeno skretati pažnju vozačima? mislim, ništa bilbordi, reklame...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana