Mediji| Satira

Slavko Ćuruvija i pitanje autorskih prava

Predrag Azdejković RSS / 16.03.2010. u 18:27

10272.jpgZvrn, zvrn (za one koji ne znaju ovo je onomatopeja zvonjave telefona)

- Da

- Liljo, ti si?

- Ja sam, ko je to?

- Nada ovde.

- O Nado, nisam ti prepoznala glas, nešto si promukla. Odavno se nismo čule. Otkud ti?

- Nemoj ti meni o Nado!!! Znaš.

- Što si tako besna?! Jel PMS? Hehehehe (za one koji ne znaju ovo je onomatopeja smeha), ti to nemaš. Tebe je odavno pregazio klimaks.

- Slušaj me ti kučko jedna. Da si mi ostavila Slavka na miru.

- Ti ćeš da mi kažeš.

- Slušaj me dobro, ako ga ne ostaviš ima oči da ti iskopam.

- Ti si bre ljubomorna što sam se ja prva setila da mu damo ulicu.

- Ima kosu da ti počupam, a te šiške ima da ti odsečem tupim makazama.

- Nemaš ti hrabrosti za to, osim ako nisi popila nešto, pijanduro matora.

- Ratna huškašice, kad te sretnem ima ti da dobiješ ulicu.
- Jel ti krivo što je mene Slavko više cenio?!

- Koga, bre?! Slavko i ja smo bili najbolji drugari. Kako te nije sramota da tako lažeš. O tebi je pričao sve najgore. Proklinjao je dan kada te je upoznao, ako te je uopšte upoznao.

- Možeš da laješ koliko hoćeš, ali ja ću našem Slavku da obezbedim ulicu i ličnu ću tablu da postavim.

- Šta?! Samo preko mene mrtve.

Pip Pip (za one koji ne znaju ovo je onomatopeja drugog poziva)

- Sačekaj veštice, imam drugi poziv.

- Samo probaj da me staviš na ček....

- Da

- Ljiljo, ti si?

- Ja sam, ko je to?

- Branka ovde. Zovem da te zamolim da se ne svađaš sa Nadom oko mog Slavka preko medija. Nije lepo. On to nije zaslužio. Važno je da on najzad dobije ulicu u Beogradu, a ne koje udruženje će da profitira na tome.

- Ali Nada je prva počela.

- Znam, ona je oduvek bila malograđanka. Da je njoj Slavko bio toliko važan sama bi setila da započne ovu inicijativa. Mada ni tebe posebno ne mirišem, ali molim te sredi mi tu stvar.

- Dobro, srediću.

Klik (za one koji ne znaju ovo je onomatopeja prebacivanja na prvi poziv)

- Kučko, jesi li još tu. Jel čekaš?

- Čekam te veštice jedna da ti kažem sve što mislim o tebi.

- Zvala me Branka i kaže da će da te razbije kad te bude srela jer joj brukaš Slavka i kaljaš sećanje na njega.

- Ne verujem ti. Ona to nikad ne bi rekla. Ko zna šta si joj napričala veštice jedna.

- Nisam ništa, još sam te branila. Kaže ona za tebe da si malograđanka i sramota za novinarsku profesiju. A ja joj kažem, nemoj tako Branka, nije Nada malograđanka, ona je seljanka.

- Oštrokonđo jedna. Neće ni Koštunica da ti pomogne kad te budem srela. Pazi se dobro.

- E kad bih se ja takvih plašila.

Ovaj razgovor je trajao još nekoliko sati, ali mi stvarno nemamo vremena da gubimo na ova prepucavanja.

Predrag M. Azdejković

www.gayecho.com

 10273.jpg

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 18:58 16.03.2010

Bljak, bljak (onomatopeja udruženjstva)


Zna li Šabić da ti njih snimaš?

Sve istina, od reči do reči.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:00 16.03.2010

Re: Bljak, bljak (onomatopeja udruženjstva)

Nisam ja kriv što imam treće oko i treće uvo...
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 19:11 16.03.2010

Re: Bljak, bljak (onomatopeja udruženjstva)

Predrag Azdejković
Nisam ja kriv što imam treće oko i treće uvo...


Ma ti izgleda imas i trece mudo (kad vec neki nemaju ni jedno)
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:22 16.03.2010

Re: Bljak, bljak (onomatopeja udruženjstva)

Otkud znaš? Bili smo intimni? Mislim, palim se ja na stroge, ali pravedne.
sentinel26 sentinel26 19:37 16.03.2010

Humor

ti je sasvim OK!

Ali ja mislim da ipak treba podsjetiti na izjavu Smajlovićeve da to nije sadašnja odluka UNS-a već iz perioda prije njenog dolaska na čelo (2008. )- što bi značilo da ona istu odluku samo sprovodi u djelo.

Vašu pažnju bih skrenuo na pismo Jove Ćuruvije objavljeno u listu "Danas",
iz kojeg izdvajam :

" Ni list Danas nije isti 2000., kada su Grujica Spasović, Božidar Andrejić, Bojan Tončić i ostali hrabri novinari bili u prvim redovima u borbi protiv režima Slobodana Miloševića i danas, kada ovaj list uređuju i vode neki drugi ljudi. Sve to bi morala da zna gospođa Gaće. Da li će i mene gospođa Gaće proglasiti zločincem i onim koji „osveštava“, a koji sam od 1983. godine formalno član UNS-a. Nisu mi jasni motivi rušenja inicijative Ljiljane Smajlović, predsednice UNS-a.

Smatram da je ova izjava zloupotreba smrti Slavka Ćuruvije i stvara razdor među samim novinarima. Slavkova smrt mora da ih ujedini, da ih stalno opominje na solidarnost, da ih drži na okupu. Niko napadnutog novinara neće braniti, osim njih samih! "


Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:47 16.03.2010

Re: Humor

Nisu mi jasni motivi rušenja inicijative Ljiljane Smajlović, predsednice UNS-a.


Pa tu je sve vrlo jasno: "Ako neko treba da ukucava čavle na uličnoj tabli koja nosi ime Slavka Ćuruvije to će biti ja, Nadežda Gaće". Kao što rekoh, pitanje autorskih prava.

Ja mogu samo da nagađam koliko projekata NUNS-a je počinjalo sa "ubistvo novinara Slavka Ćuruvije..." i sada se UNS usudio da im ga otme.
behemot123 behemot123 23:38 16.03.2010

Re: Humor

Ljiljana Smajlović polaže veće pravo da ukuca ekser u tu tablu. A da je odvratno, odvratno je. Srbi mnogo vole da razvlače mrtve po potrebi (vidi: Zoran Đinđić).
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:38 16.03.2010

LUSTRACIJA, LUSTRACIJA

Do ove apsurdne situacije ne bi nikada došlo da je u Srbiji nakon 5. oktobra 2000. izvršena lustracija. Uostalom, usvojen je i Zakon o lustraciji, pa ništa od toga.
Ja sam, kao i mnoge moje koleginice i kolege, bio član UNS-a, te 1983. jedinog novinarskog udruženja u Srbiji. A kada je najveći ratni zločinac u modernoj istoriji Srbije, Slobodan Milošević, dobio podršku i većine članova UNS-a, ja sam sa oko dvesto koleginica i kolega ISTUPIO iz članstva UNS-a u znak protesta i nemirenja sa podrškom jednom ratnom zločincu. Potom smo svi zajedno 1994. godine, u jeku najgore Miloševićeve diktature, osnovali Nezavisno udruženje novinara Srbije.
NUNS je uvek kuburio sa parama, za razliku od UNS-a, koji je prigrabio zgradu Doma novinara Srbije u Resavskoj 28, pa dobar deo poslovnog prostora daje u zakup. Tu je i prostor na Trgu Republike, bivši PRESS centar na III spratu u Knez Mihailovoj 6.
Kada je likvidiran Slavko Ćuruvija, UNS je ćutao kao zaliven, a NUNS je protestovao. Godinu dana kasnije, 11. aprila 2000, NUNS je inicirao i otkrio spomen ploču na mestu gde je Slavko Ćuruvija ubijen. UNS je i tada ćutao!
Dan nakon 5. oktobra 2000, negde oko podneva, nas pedesetak članova NUNS-a ušli smo u potpuno praznu, napuštenu zgradu Doma novinara Srbije u Resavskoj 28, sedište UNS-a. NUNS je od osnivanja stalno negde bio podstanar, bez prava da ima makar JEDNU kancelariju u Domu novinara Srbije. Tog 6. oktobra 2000. u zgradi Doma novinara sreli smo samo uplašenog domara, koji nam je predao ključeve od svih prostorija.
Tada se pred nama, okupljenim članovima NUNS-a, javila dilema: da li da odmah promenimo sve brave i faktički preuzmemo zgradu Doma novinara Srbije ili ne? Jer, članovi UNS-a su tokom Miloševićeve strahovlade IZDALI sve principe novinarske časti i povelje, koja je uzidana u temelje tog Doma, izgradjenog 1934. godine! Niko se od tih članova UNS-a nije oglasio ni protiv izborne kradje, ni protiv ubistava i progona novinara, ni protiv ponižavajućeg statusa NUNS-a! Naprotiv! Njihovi članovi, preko ratnohuškačkih medija Miloševićeve propagande, širili su besramno GOVOR mržnje!
Ipak, većina tada okupljenih članova NUNS-a nije bila za tzv. buldožer revoluciju i nasilje. Odlučili smo da sve rešavamo civilizovano, po zakonu i Ustavu.
EPILOG: UNS je 2003. godine celu zgradu Doma novinara Srbije uknjižio kao svoje vlasništvo, pa se sada UNS i NUNS spore oko te zgrade, novinarske zadužbine!
Tačno je da je UNS izbacio iz svog članstva novinarske "perjanice" Miloševićeve zločinačke politike, ali se nije LUSTRIRAO! Ponaša se slično SPS-u, sadašnjem koalicionom partneru DS i G17+! Nije se JASNO i GLASNO odredio prema činjenici da je od 1991. do 2000. njegovo članstvo ĆUTALO i PODRŽAVALO režim Slobodana Miloševića!
Zato je za mene, koji nemam pileće pamćenje, uvreda da neko toliko kompromitovan i nelustriran, predlaže to što predlaže. Nedostaje još samo da UNS zatraži da se postavi spomen ploča Zoranu Djindjiću u holu Domu novinara Srbije, pa da ova neukusna farsa bude dovedena do kafkijanskog zaključka!
Rejlem Rejlem 10:00 17.03.2010

Odlican blog

Preporuka naravno.
Sinoc dok je na 92ci isao prilog o gospodjama na celu unsa i nunsa odmah sam pomislio "Evo primera pravljenja vesti ni od cega". A onda mi je odmah doslo do svesti da je zapravo cela 'diskusija' dve predsednice zapravo bljutava do iznemoglosti. Pustite pokojnika na miru, aman.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:04 17.03.2010

Re: Odlican blog

Pa, ta "diskusija" najviše pokazuje koliko im je uopšte stalo do Slavka Ćuruvije.
angie01 angie01 12:49 17.03.2010

bla, bla, bljak, bljak,...

Pa, ta "diskusija" najviše pokazuje koliko im je uopšte stalo do Slavka Ćuruvije.


To-STALO, je kljuchno!

A sramotno NIJE NIKOME!
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:50 17.03.2010

KO JE PRVI POČEO!?

NUNS je od ubistva Slavka Ćuruvije do danas pokazao koliko mu je stalo do slobode medija u Srbije, do ISTINE i do sudskog procesuiranja Slavkovih ubica i nalogodavaca likvidacije. Podsećam da se NUNS takodje bori za istinu o smrti koleginice Dade Vujasinović!
Ovde se postavlja prosto i logično pitanje: KO JE PRVI POČEO!? Da nije bilo ove apsurdne inicijative UNS-a, ne bi bilo ni reakcije NUNS-a!
A još apsurdnija je stvar što do danas javnost nije saznalo ni ko su ubice ni ko su nalogodavci ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića!!!!
krkar krkar 12:54 17.03.2010

Re: Odlican blog

Pa, ta "diskusija" najviše pokazuje koliko im je uopšte stalo do Slavka Ćuruvije


Čak više verujem da je stalo Ugrici (pu, pu, pu) jer njoj je svojevremeno dao posao i pustio je da radi bez mešanja nego Nadi koja ni u čemu nema kompas.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:58 17.03.2010

Re: Odlican blog

KOMPAS NUNS-a: LUSTRACIJA, LUSTRACIJA i LUSTRACIJA!
krkar krkar 13:38 17.03.2010

Re: Odlican blog

KOMPAS NUNS-a: LUSTRACIJA, LUSTRACIJA i LUSTRACIJA!


Prvo: Za lustraciju je kasno. Nažalost.

Drugo: Lustracija nije nigde urađena, po čemu bi to NUNS bio blji od svih ostalih i (samo)lustrirao se kad niko drugi nije?

Treće: Nada Gaće sigurno nije osoba koja bi sprovela lustraciju, ni u sopstvenom bifeu.
sentinel26 sentinel26 18:03 17.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!?

Filip Mladenović
NUNS je od ubistva Slavka Ćuruvije do danas pokazao koliko mu je stalo do slobode medija u Srbije, do ISTINE i do sudskog procesuiranja Slavkovih ubica i nalogodavaca likvidacije.

To smo vidjeli i prilikom donošenja posljednjih izmjena Zakona o informisanju..

Brojni su i gradjani Srbije kojima je takodje stalo da dodje do procesuiranja njegovih ubica ali nemaju mogućnosti da to pokažu vlastima..

A što se tiče procesuiranja Slavkovih ubica i nalogodavaca ubiste se od kritike onih kojima nije stalo da se ubice izvedu pred sud.
Istražni i krivični postupak nijesu u rukama UNS-a već onih kojima NUNS ne želi da se zamjera i kojima se dodvorava na svakom koraku.

A još apsurdnija je stvar što do danas javnost nije saznalo ni ko su ubice ni ko su nalogodavci ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića!!!!

To nije razlog da se zbog ovoga obračunavate sa gospodjom Smajlović a u povodu predloga odluke koja i nije njena..
Vaše udruženje je u dosluhu sa vlastima pa neka odbiju njihov prijedlog sa obrazloženjem o "nedostojnosti" predlagača, da biste taj nepostojeći poen mogli poslije pripisati vašem NUNS-u koji je u posljednje vrijeme u velikom deficitu sa pojenima..

U pismu Jove Ćuruvije možete se prepoznati gdje se nalazite danas i vaš NUNS i ovaj prokuženi UNS..
Vide se tačne pozicije na kojima se danas nalazite..
Konkretni "obračun" je dokaz nepoštovanja žrtve i ličnosti Slavka Ćuruvije i njegove porodice i zato isti mora da prestane odmah !

Lustracija je poznata u svijetu, u Srbiji samo u domenu teorije, ali samolustracija još nije vidjena nigdje..

Lustracija (ako se želi uspjeh ) ide ovim redom :
- politički i državni funkcioneri,
- visoki policijski i bezbednosni funkcioneri
- sudije i tužioci,
- visoki državni činovnici (nameštenici ),
- novinari i javna glasila,
- akademsko-naučne institucije.
-
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:48 17.03.2010

O LUSTRACIJI i CIVILIZOVANOSTI

Prvo: Nadežda Gaće nije NUNS, već demokratski izabrana predsednica NUNS-a, a što se komentara o bifeu tiče, to govori o Vašoj kulturi i profesionalizmu!

Drugo: To što lustracija nigde nije uradjena ne znači da treba da ćutimo i da se mirimo sa tragičnom situacijom!

Treće: Za lustraciju nikad nije kasno!!! Kao što ratni zločini nikada ne zastarevaju, tako i ODGOVORNOST za GOVOR MRŽNJE i ratnohuškačko novinarstvo NIKADA ne zastareva!!!!
krkar krkar 17:59 17.03.2010

Re: O LUSTRACIJI i CIVILIZOVANOSTI

Prvo: Nadežda Gaće nije NUNS, već demokratski izabrana predsednica NUNS-a, a što se komentara o bifeu tiče, to govori o Vašoj kulturi i profesionalizmu!


Formalno demokratski jeste. Koliko se broje ti izbori na koje u svakom ciklusu izlazi sve manje članova NUNS-a je drugo, iako suštinsko, pitanje. Svaki naredni predsednik NUNS-a bio je sve irelevantniji od prethodnog.

Nadu i njene navike znam dovoljno dugo i dovoljno dobro da smatram da nema potrebe o tome da raspravljam po blogovima.

A to da za lustraciju nikad nije kasno - istina ali u Utopiji. Ovde život ide dalje. Većina nema vremena da mašta kako bi bilo lepo da je lustracija provedena ili da se provede koliko sutra. I ja bih voleo da je bilo lustracije ali očigledno je da je neće biti. Kukanje za nesprovedenom lustracijom je kontraproduktivno, stvara nezadovoljnike i ništa drugo.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:30 17.03.2010

Re: O LUSTRACIJI i CIVILIZOVANOSTI

Ne radi se o kukanju, već o POŠTOVANJU Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, koji je usvojen 30. maja 2003. godine, sa rokom primene 10 godina od dana stupanja na snagu. Dakle, do maja 2013. godine!
Vaši komentari o predsednici NUNS-a su deplasirani i iracionalni, pa stoga nisu dostojni mog osvrta!
cartmanikus cartmanikus 14:31 17.03.2010

Kratko i Jasno

Plebs o ovoj stvari ne mozga! (razlog da ne komentarishem)

Patricians samo dize truli rejting dvema dotichnim osobama.
draft.dodger draft.dodger 17:39 17.03.2010

Gogolj...


Ugrica i Gaće...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana