Planeta| Putovanja| Zabava

Dan Svetog Patrika

Milutin Milošević RSS / 17.03.2010. u 19:57

st_patricks.jpg

Dan Svetog Patrika je opšteprihvaćen kao praznik svih Iraca, mada ga slave samo oni katoličke vere. Proslavlja se u znak sećanja na najpoznatijeg Irskog sveca, zaslužnog za preobraćenje lokalnih plemena i prihvatanje hrišćanstva. Nekada religiozna proslava, danas je prilika da se Irci okupe i provesele širom sveta, te da im se priključe svi oni koji bi voleli da budu "Irci na jedan dan".

Sveti Patrik

Sveti Patrik rodjen je negde u Britaniji oko 385. godine, kao sin oficira Rimske armije. Izvorno se zvao Mejvin. Kada je imao 16 godina, otet je i odveden u Irsku gde je 6 godina robovao. Nekako je uspeo da pobegne i vrati u Galiju, gde je narednih 12 godina učio veronauku u Okseru.

Svojom životnom misijom smatrao je probraćenje druidskih plemena i njihovo uvodjenje u hriščanstvo. Vratio se u Irsku i proveo trideset godina špartajući ostrvom, ostvarivši istrajnim radom svoj naum. Podizao je crkve i manastire i otvarao škole, ali je mnogo puta bio hapšen.

Kažu da je jedan od njegovih metoda objašnjavanja svetog trojstva bilo koriščenje deteline. Govorio je da su sveti otac, njegov sin i sveti dug jedno telo koje ima tri odvojena oblika. Od tada Irci nose detelinu kao svoj nacionalni znak.

Druge legende vezane za Svetog Patrika su da je podizao ljude iz mrtvih, te da su posle njegove propovedi sve zmije napustile Irsku. Prirodno, istina je da je prvo nemoguće a da se Irsko ostrvo odvojilo od kontinenta pre ledenog doba te da na njemu nikada nije ni bilo zmija.

Umro je 17. marta 461. godine, pa se smatra da se ovaj dan stoga i slavi kao njegov. Opet, neki povezuju proslavu sa nekadašnjim Rimskim bahanalijama, praznikom posvećenim bogu Bahusu, koje su padale u isti dan. Može lako biti da je ovaj praznik zaživeo u Irskoj zbog sklonosti ka kapljici, te da je kasnije samo iskorišćen datum da mu se dodeli ime sveca.

Proglašen je svecem u Rimokatoličkoj crkvi početkom 17. veka, zaslugom Franciskanca rodjenog u Voterfordu Luka Vedinga.

 

Proslava

Irci širom sveta bučno i veselo slave svoj praznik. Čak se može reći da se tradicionalno Sveti Patrik više slavi van Irske nego u samoj postojbini, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama. Republika Irska je počela da potencira proslavu tek početkom devedesetih, kada je shvatila potencijal koji ovaj dan nosi za promociju zemlje i dolazak mnogobrojnih posetilaca.

Na dan Svetog Patrika, koji je uvek pada u vreme posta, Irske familije ujutro tradicionalno odlaze u crkvu, da bi se po kućama i na ulicama slavilo  popodne. Post se prekida na dan, kako bi svi imali priliku da piju i jedu tradicionalno jelo pravljeno od slanine i kupusa.

Danas je najvažnije obući nešto zeleno i staviti na kapu ili rever stručak deteline, piti pivo, viski, sajder ili Irsku kafu, jesti tradicionalna jela i nazdravljati na poseban način. Zelena boja smatra se Irskom bojom, mada je sam Sveti Patrik nosio plavo - iz religioznih razloga (he, tek sad vidim da je moj šef, inače protestantski Irac, došao potpuno obučen u crno). Ipak, u zeleno se farba sve, pa i pivo. Grad Čikago čak prosipa ogromne količine boje proizvedene od povrća kako bi reka Čikago tog dana bila zelena! Devojke često farbaju kosu u zeleno.

 

Rekoh, nazdravlja se na poseban način. Neke zanimljive zdravice i izreke su:

- May the Good Lord take a liking to you... but not too soon!

- It is better to spend money like there's no tomorrow than to spend tonight like there's no money!

- There are only two kinds of people in the world, The Irish and those who wish they were.

- May your pockets be heavy and your heart be light, may good luck pursue you each morning and night.

- May the roof above us never fall in, and may we friends gathered below never fall out.

Tradicionalni način čestitanja je Beannachtaí na Féile Pádraig. Stoške će znati kako se ovo izgovara. Medjutim, zanimljivo je da se živeli na Gejliku kaže SLÀINTE - izgovara se slonče. Mi skauti smo ovo čuli još pre desetak godina. Objasnili smo to našim Irskim prijateljima, pa se sada u Irskoj skaustkoj organizaciji često uz kucanje piva čuje "bejbi elefant".

U Dablinu se redovno organizuje parada, koja prolazi glavnim ulicama grada i okupi oko 4.000 izvodjača i preko pola miliona posetilaca. Sve radnje, ustanove i preduzeća su zatvoreni, a rade samo pabovi. Pored mnogobrojnih limenih i drugih orkestara, tu se prikazuju ulične predstave, igre, organizuje se potraga za blagom, noćni spektakli i svašta još. Prilika da se predstavi tolikom auditorijumu na najznačajni nacionalni dan je nešto što mnogi žele, tako da uvek ima dovoljno zainteresovanih da učestvuju.

Meni se, eto, pogodilo da pre tri godine imam sastanak u Dablinu upravo tokom festovala. Nisam ja kriv, mame mi - moja koleginica i njen tim su želeli da vide praznik, a meni se zalomilo da im budem delimično potreban. Bilo je zanimljivo i lepo posmatrati paradu i sve te vesele ljude naokolo. Kad se parada završila, mnogi Dablinci i pametni gosti su nastavili sa proslavom u normalnoj atmosferi, a u centru grada se bahanalisale horde stranaca, najviše Engleza kojima je jedan od najjačih provoda da dodju na vikend i nalokaju se u pabovima oko reke Lifi i duž Templ Bara.

Početkom novog milenijuma, praznik u Dablinu je trajao tri dana, pa onda četiri, a danas se slavi celih 5 dana. Kad posao ide, treba ga što više razradjivati.

Prva parada držana je ipak u Bostonu 1737. godine. U Nju Jorku ta tradicija postoji od 1766. godine, a danas se tu organizuje najveća proslava na svetu, u kojoj učestvuje oko 2 miliona posetilaca. Prva parada u Dablinu organizovana je krajem 19. veka. Kako je tada cela Irska bila pod vlašću Engleske krune, parada je služila kao važan element u podizanju nacionalne svesti; čak je imala i nacionalistička obeležja.

Proslave se organizuju širom Irske, SAD, Kanade, Australije i Velike Britanije, a prigodne manifestacije ili barem vesela druženja u pabovima česta su u mnogim drugim državama na svetu. Sećam se da sam video plakat za proslavu Svetog Patrika čak i u našoj Beloj Crkvi!

Dan se posebno slavi u Daunpatriku, u Severnoj Irskoj, gde je po predanju sahranjen ovaj svetac, bez obzira na večinsko protestantsko stanovništvo Alstera. Moje kolege skauti, većinom katolici, s ponosom su mi pokazali crkvu kad smo pre tri godine išli na sastanak u neposrednoj blizini.

 

***

Kada sam danas poslao čestitku svojoj prijateljici koja sada živi u Budimpešti, poželevši joj lud provod noćas, odgovorila mi je da nije planirala ništa sem pića u tišini jer će danas napolju biti amateri čiji je cilj da izadju i budu vidjeni.

Atačmenti

  • 03.jpg / 7.35 / KB image/jpeg
  • 04.jpg / 63.5 / KB image/jpeg
  • 06.jpg / 151.93 / KB image/jpeg
  • 07.jpg / 19.37 / KB image/jpeg
  • 08.jpg / 91.79 / KB image/jpeg
  • 13.jpg / 99.95 / KB image/jpeg
  • 15.jpg / 63.42 / KB image/jpeg
  • 16.jpg / 144.38 / KB image/jpeg


Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 20:19 17.03.2010

Vaistinu!

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:23 17.03.2010

Re: Vaistinu!

Evo tebi jedno zeleno

ivana23 ivana23 20:26 17.03.2010

Re: Vaistinu!

NNN NNN 20:26 17.03.2010

Re: Vaistinu!

Editovao sam svoju
mirelarado mirelarado 20:27 17.03.2010

Re: Vaistinu!



Ирци славе Светог Патрика, тј. долазак пролећа, што је истински почетак године.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:29 17.03.2010

Re: Vaistinu!

A evo i jedne za Ivanu i Mirelu

mirelarado mirelarado 20:32 17.03.2010

Re: Vaistinu!

Хвала, Газда Милутине.

rade.radumilo rade.radumilo 20:32 17.03.2010

Re: Vaistinu!

Evo još jedna dok na s moderatori ne poizbacuju...

ivana23 ivana23 20:33 17.03.2010

Re: Vaistinu!

mirelarado
Хвала, Газда Милутине.

Takodje!

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:34 17.03.2010

Re: Vaistinu!

Koga, bre, dizbace? Mi samo na prigodan način obeležavamo nacionalni praznik nezavisne i prijateljske zemlje, članice EU

Evo jedno pivce za moderaciju

niccolo niccolo 09:09 18.03.2010

Re: Vaistinu!

Mi samo na prigodan način obeležavamo nacionalni praznik nezavisne i prijateljske zemlje, članice EU

Ali ne samo zbog toga, već i zato što se mi osećamo Ircima
rade.radumilo rade.radumilo 20:27 17.03.2010

Volem violinu i armoniku!

Kuca u meni izgleda mi nešto keltsko... Odoh da još jedanput odgledam "Lord of the Dance" na DVD-u.
Uzgred moja kuma je pevala u "Krsmancu" kada su radili muziku za film "Kako je Hari postao drvo".
Tu su bili i neki Irski izvođači. Posebno je zapamtila jednog starca koji je pevao neku tugovanku na Gejliku. Svima je isterao suze na oči. Sa druge strane, Irci su se oduševili kako Srbi lako izgovaraju Gejlik.
Neki filolozi tvrde da su Gejlik i Starosrpski dva jeziak najsličnija Sasnkritu... Ne bih znao, znam samo da uživam uz 'armoniku, 'violinu i Majkla Flejtlija
Još da mi je koja krigla ejla... No poslužiće za ovu priliku i Lav pivo
SLONČE!
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:31 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

Ima već više od 10 godina kako je kod nas objavljena knjiga o keltskim korenima u Srbiji! Iznenadjenje je koliko ima toga!

Evo za tebe jedne sjajne Irske pesme u izvodjenju Čiftejnsa i Šinead

mariopan mariopan 20:36 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

....i piti PIVO, može i ono zeleno Hajneken?
Obožavam onda taj praznik, jel smem i ja ovde kod kuće da ga usvojim i slavim?
Živeli braćo Irci i srećan Vam Praznik
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:38 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

ono zeleno Hajneken

Pazi, Mirela, u Belgiji ovaj napitak zovu limunada. Nije sve što je u zelenoj Vlaši pivo!

A ako se pretera, onda

rade.radumilo rade.radumilo 20:39 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

Hvala!!!!

Od kada nisam slušao Chieftains...

Evo nešto domaće...

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:40 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

Keltsi večeras (upravo) u Domu omladine slave punoletstvo - 18 godina rada! Sve čestitke
mariopan mariopan 20:47 17.03.2010

Re: Volem violinu i armoniku!

ako se pretera, onda

Pa kakav je praznik ako se ne pretera, nećemo da cepidlačimo, i armunika i pivo, a ova žuč-zelena majca ko poručena, a ja trezna i "pametna"?Ako mogu da biram onda biram da preteram i lepo mi žao što nisam tamo da slavim sa njima i malo ludujem, sigurno im je baš veselo i lepo
Inner Party Inner Party 20:41 17.03.2010

Na TV NS...

... je bas isao legendarni snimak Orthodox Celts-a iz novosadske sinagoge 1995. Bas me je podsetilo da je irski praznik!
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:44 17.03.2010

Veselje

Društvo, odoh ja da popijem jedno vino (na dijeti sam ovih dana) u tišini, kao moja prijateljica, i da odgledam naše momke na tenisu.

Vi se slobodno veselite.

Evo malo ponuda



a i muzika je obezbedjena - čuveni Dablinersi





Čujemo se ujutro, ko preživi!
dolybell92 dolybell92 21:07 17.03.2010

Re: Veselje

Evo malo ponuda


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:45 17.03.2010

Go Irish, go!!!!!

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:47 17.03.2010

Re: Go Irish, go!!!!!

I živele Irkinje!

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:58 17.03.2010

Re: Go Irish, go!!!!!

Milutin Milošević
I živele Irkinje!



Tuzna pesma.

Onda evo i Irish Lament
dolybell92 dolybell92 20:57 17.03.2010

Rocky Road To Dublin

rade.radumilo rade.radumilo 21:02 17.03.2010

Re: Rocky Road To Dublin

Ne ide bez Đuskanja...

dolybell92 dolybell92 20:59 17.03.2010

Whiskey In The Jar

dolybell92 dolybell92 21:01 17.03.2010

Kelly Family - An Angel

dolybell92 dolybell92 21:05 17.03.2010

Happy St Patrick`s Day





Milutin Milošević Milutin Milošević 09:03 18.03.2010

Re: Happy St Patrick`s Day

Svi su Irci

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:08 17.03.2010

The Pogues!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Filip2412 Filip2412 21:11 17.03.2010

..

zanimljivo je da se živeli na Gejliku kaže SLÀINTE - izgovara se slonče. Mi skauti smo ovo čuli još pre desetak godina. Objasnili smo to našim Irskim prijateljima, pa se sada u Irskoj skaustkoj organizaciji često uz kucanje piva čuje "bejbi elefant".
I mi se kucamo s lonče kad nemamo čašu
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:19 17.03.2010

Bez poljubaca

ovaj dan neće moći, The Pogues



a ovako je još irskije, ako je ikako moguće

mostarac mostarac 21:16 17.03.2010

Jedna ispravka

Glazgov Rendzers je klub protestanata, i njegovi dresovi jesu plave boje a Seltik je klub katolika i njegovi dresovi jesu zeleno beli.
Seltik su osnovali doseljeni Irci katolici, a Rendzers domaci protestanti.
Inace susret ova dva kluba proglesen je za najjaci derbi u Evropi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:07 18.03.2010

Re: Jedna ispravka

Au, kakva stativa

Evo ispravljam
JJ Beba JJ Beba 21:29 17.03.2010

irski sto

moje iskustvo sa proslava St Patricks-a u irskoj kući je da se kućna varijanta proslave ne može zamisliti bez


Irish stew
lososa
i tradicionalnog irskog hleba.


svigde irske zastave, zeleno, sve zeleno,

i udri po piću,
a onda pesma
svi pevaju...sedimo tako klopamao, muvamo se i odjednom neko dođe ustane (ako sedi) i krene da peva neku svoju pesmu koju posvećuje nekome...nije bitno kakao peva ( mada svi pevaju odlično, to je bar moje iskustvo sa proslava) svi prihvataju i tako dok svi koji hoće, a hoće svi, ne otpevaju svoju posvetu nekome.


Lunasa
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:12 18.03.2010

Re: irski sto

Bebo, a kolači?

JJ Beba JJ Beba 15:40 18.03.2010

Re: irski sto

Milutin Milošević
Bebo, a kolači?


joj ja nikada ne stignem dotle
a bude nekih kolaća ko našh slavskih, a Mary pobode u njih male irske zastavice na čačkalicu.
ja se uglavnom skoncentrišem na lososa
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:55 18.03.2010

Re: irski sto

ja se uglavnom skoncentrišem na lososa

He, he, ja planiram lososa za večeras. Imam jednu mrtvu jedinu u frizu, a Djole mi poslao njegov čuveni recepis. Jedva čekam...
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:00 17.03.2010

Ortodox Celts

Eh...Irsko,zemljo obecana.
AlexDunja AlexDunja 23:00 17.03.2010

smaragdno bilo,

braći keltima
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:13 18.03.2010

Re: Ortodox Celts

Svega ima tamona

miloradkakmar miloradkakmar 00:05 18.03.2010

Čestitam

tvojoj prijateljici u Budimpešti praznik.

Milutin Milošević Milutin Milošević 09:16 18.03.2010

Re: Čestitam

Hvala, hvala. Evo da uzvratim

razmisljam razmisljam 01:57 18.03.2010

Ово ко у Гучи

Početkom novog milenijuma, praznik u Dablinu je trajao tri dana, pa onda četiri, a danas se slavi celih 5

Шта ти је келтско-српска веза и домишљатост!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:17 18.03.2010

Re: Ово ко у Гучи

Nego šta. Još kad se pogode dobre domaćice...

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:01 18.03.2010

Da ne propustimo ovo

AlexDunja AlexDunja 13:21 18.03.2010

ja volim sto

braća kelti imaju
široku slovensku dušu,
i sve dele:))
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:35 18.03.2010

Re: ja volim sto

He, he, AD, šta je vama tetkama. Krenulo proleće. Prvo Jelica sa onim provokativnim blogom, pa sad i ti sa ovim insinuacijama
4krofnica 4krofnica 13:58 18.03.2010

*

pozdrav braci Ircima!
kazem braca jer sam ponegde citala da nasi narodi imaju dosta slicnosti (kazu i do 400 istih reci) a i mnoooogo su simpaticni
nema Stosica da da neki svoj sud iz prve ruke
evo jednog zanimljivog teksta/intervjua sa Rankom Kuic, lingvistom i velikim ljubiteljem keltske kulture.
pozdrav Milutine
*juce sam pila Amstel, ne znam da li se to racuna
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:29 18.03.2010

Re: *

Genijalno! Sjajna bakuta - i veliki radnik.

Knjiga koju sam ja pominjao nastala je negde u prvoj polovini devedesetih. Pitaću mog prijatelja koji mi je pomenuo kad ga vidim sledeći put.

Amstel - pa, kad nema ništa drugo...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:31 18.03.2010

Banokte na fajla Podrig uriv

Tradicionalni način čestitanja je Beannachtaí na Féile Pádraig. Stoške će znati kako se ovo izgovara.

Zapravo,potpuno ispravno je na kraju dodati reč "oraibh", pa bi rečenica trebalo da izgleda ovako:
"Beannachtaí na Féile Pádraig oraibh!"
a izgovara se otprilike ovako:
Banokte na fajla Podrig uriv!


e sad postoji velika razlika u dijalektu, pa stoga u zavisnosti da li živite u Munsteru (jug i jugozapad Irske) ili u Konaktu (Connacht) (zapad Irske) vi ćete potpuno drukčije čuti izgovor ove rečenice, a i svih drugih.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:57 18.03.2010

Re: Banokte na fajla Podrig uriv

Hvala, majstore. Taman da popravim tekst za arhivu
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:12 18.03.2010

Re: Banokte na fajla Podrig uriv

Milutin Milošević
Hvala, majstore. Taman da popravim tekst za arhivu

Majstore, sve si dobro napisao, osim sto si stavio one lepe i guzate zenske, a takvih ovde nema
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:27 18.03.2010

Re: Banokte na fajla Podrig uriv

Da, da, znam kvalitete Irkinja. Nažalost. No, sličke su lepe, pa rekoh da pravimo zazubice
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:39 18.03.2010

Re: Banokte na fajla Podrig uriv

Aleksandar Stosic

Banokte na fajla PODRIG uriv!


e sad postoji velika razlika u dijalektu, pa stoga u zavisnosti da li živite u Munsteru (jug i jugozapad Irske) ili u Konaktu (Connacht) (zapad Irske) vi ćete potpuno drukčije čuti izgovor ove rečenice, a i svih drugih.


I tako smo mi podelili sa Ircima glagol "podrigivati"

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:48 18.03.2010

Re: Banokte na fajla Podrig uriv

podrigivati

Pádraig (Podrig) je veo cesto irsko ime, kao kod nas u ova moderna vremena recimo Stefan. Inace, uglavnom dobiju nadimak Paddy, a ljubitelji dobrog viskija vec znaju o cemu pricam. Mada, neukusno i politicki nekorektno je javno reci - St. Paddy

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana