Putovanja| Život

Gde ćete na letovanje? ili Ko koga dere?

dirtyharry RSS / 19.03.2010. u 19:34

vacation_965867.jpgMožda nije situacija da pominjem letovanje i mnogima stajem na muku ali mora se. Danas mi se javlja prijateljica sa pitanjem koliko je sajt Booking.com pouzdan (nisu me platili za reklamu). Odgovaram da uvek tamo rezervišem hotele gde god da skitam. Veoma sam zadovoljan uslugom i najčešće njih koristim. Da ne kažem uvek. Onda ide drugi deo priče. Sledi upoređivanje cene hotela koji se tamo nudi sa cenom za isti hotel preko naše agencije. Cena koja se plaća preko sajta (van agencije) je 450EUR. Ispostavlja se da je cena ako idete sa decom do dvanaest godina oko 150EUR viša a ako idete sa starijom decom, porodično da cena skače i do 300EUR više za desetak dana u pretsezoni.

Cena je bez prevoza, znači sve je identično kao kada bi sve sami organizovali preko web sajta na Internetu u sopstvenoj režiji.

Ja znam da agencije imaju neke troškove oko rezervacija hotela i za one neupućene, preko sajta Booking.com nije uvek moguće naći identičan termin, naročito u sezoni za celu porodicu ali opet gde ide tolika razlika. Ovce služe za šišanje ali opet da li je smo tolike ovce pa da se čovek ne organizuje sam. Znam i da velika većina ne veruje Internetu i svemu što on nudi, dobar deo ne ume ni da se snađe sa svim tim sajtovima i lomovima ali opet pretpostavljam da je moguće da se u familiji nađe neki mali Perica koji će da ispegla stvari i opravi familiju na put za mnogo manje para.

kauai-luxury-vacation-rental.jpgSa druge strane ako nešto krene po zlu, možete da zovete agenciju i da se žalite i tražite to što ste platili. U drugom slučaju nema žalbe jer ste naručili aranžman preko web sajta. Mada preko web sajta imate mnogo informacija. Možete da vidite i lokaciju (preko Google Maps-a), možete da pročitate komentare drugih gostiju itd. O svemu tome se stara web sajt i podaci su 100% autentični, ondnosno nije moguće da vlasnik hotela ili neko sličan unese pozitivan komentar za svoj hotel.

Osim gore navedenog ne vidim neku prednost idenja preko agencije sada kada nam ne trebaju vize. Preko agencije idem samo kada ima više lokacija da se poseti i vidi u okviru aranžmana, pa mi je onda lakše. Ako svo vreme provodim na istom mestu onda se uvek sam organizujem. Ima mnogo agencija sa kredibilitetom ali je opet pitanje je sada koliko su agencije ažurne za sve svoje ponude? Da li se nekom desilo da je zatekao u hotelu ili mestu gde je odsedao nešto za šta su ga u agenciji slagali? Meni se bar desilo i to više puta. Nisu bile neke drastične stvari ali opet nije bilo fer. Jedna od najčešćih stvari za koje agencije lažu kada idete na more je udaljenost hotela od plaže, tu se nekako na volšeban način uvek produži put za neki par desetina/stotina metara. Ovo je da kažem sitnica ali opet ako neko ide sa porodicom sa sve sitnu decu i celokupnu inženjeriju (lopatice, kofice, suncobrani, dušeci...) onda tih dodatnih par stotina metara itekako komplikuju život.

Family%20vacation.jpgMnogi će možda reći da i ne razmišljaju o letovanju, neki će možda poslati samo decu negde ali i tada je opet pitanje čak i ako se ide negde po “lokalu“ (Crna Gora, Hrvatska, Grčka) uvek je moguće preko Interneta naći direktni kontakt hotela/pansiona/čega god i raspitati se za cene aranžmana.

Uvek kad god sam išao po Grčkoj/Turskoj, neke lokalne agencije su imale uvek povoljnije aranžmane da se obiđu i vide lokalne znamenitosti nego agencija sa kojom sam došao a išao sam sa nažim poznatim agencijama da ih sada ne prozivam sve. Za izlete je uvek neka lokalna agencija bila 25-50% jeftinija, u zavisnosti od toga kakvu je cenu lupila matična agencija, ili drugim rečima u zavisnosti od procene kakve su ovce dovezli.

Čisto da se zna da naravno i agencije daju povoljne aranžmane za neke destinacije i da ne može da se nađe jeftinije i povoljnije tako da ne može da se kaže da sve one ne valjaju ali ja nešto nisam imao sreće sa njima. Nisam išao na neka besna putovanja sa našim agencijama, uglavnom su to bile zemlje iz regiona gde će većina ljudi da ide.

Kao i svuda uvek postoje dve strane medalje, za i protiv, ali ja stvarno ne vidim previše razloga da agencijama za neke najobičnije aranžmane dajem najmanje 30% više.

To je kako se kod mene kaže najslađa para, “nit' orao, nit' kopao“ a zaradi se ponekad više nego hotel gde odsedaju gosti. Ja znam kako ću da se organizujem za letovanje, a vi?

 

PS: Nedajte svoje pare ako ne morate.

 

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 19:39 19.03.2010

Doma,

kako drugačije?
dirtyharry dirtyharry 19:40 19.03.2010

Re: Doma,

topcat
kako drugačije?

Naravno, ali ja sam opet tu u lokalu pa bih skitao još negde .
seceranac seceranac 19:59 19.03.2010

snovi

kao i uvek u zemlju snova
dirtyharry dirtyharry 20:02 19.03.2010

Re: snovi

Žao mi je što je tako. Valjda će nešto da se promeni u toj našoj banana republici nabolje nekad.
Zato sam i postavio blog, jer koliko god para da nemamo uvek se mašta o odlasku negde, makar i iza ćoška. A onda se nađu ovakvi indijanci koji i pored ionako teške situacije hoće da ti skinu i kožu sa leđa.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:12 19.03.2010

mrzim hotele

godinama letujem tako što iznajmim stan bilo gde u svetu preko www.homeliday.com
nisu mi platili za reklamu
dirtyharry dirtyharry 20:17 19.03.2010

Re: mrzim hotele

Srđan Mitrović
godinama letuje tako što iznajmim stan bilo gde u svetu preko www.homeliday.com
nisu mi platili za reklamu



Uopšte nije bitno prijatelju. Bitno je samo šta dobiješ za pare koje daš.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:29 19.03.2010

Re: mrzim hotele

uvek dobijem odličan namešten stan u centru grada gde god idem. cena je jedna bez obzira na to koliko nas ima. kad se ta cena podeli, onda stvarno ne može jeftinije
dirtyharry dirtyharry 20:33 19.03.2010

Re: mrzim hotele

Super, nisam znao za ovaj sajt. Baš ću da ga pogledam. Nisam uopšte zagledao i proveravao neke agencije kod nas i ovako cene koje mogu da se nađu preko interneta ali izgleda da ima onih koji bi baš da prosperiraju preko noći
libkonz libkonz 21:00 19.03.2010

Re: mrzim hotele

hvala obojici za korisne linkove.
Pogledao sam malo, ovaj homeliday mi se mnogo dopao.
strudlanudla strudlanudla 23:39 19.03.2010

Re: mrzim hotele

Srđan Mitrović
iznajmim stan bilo gde u svetu preko www.homeliday.com


ej, super ... HVALA za info
NNN NNN 02:27 21.03.2010

Re: mrzim hotele

Evo onda još jednog linka gde može da se pročita svašta (od svakoga) o svemu:
www.tripadvisor.com
Unfuckable Unfuckable 12:20 21.03.2010

Re: mrzim hotele

Kada je prikupljanje podataka u pitanju, ja preporučujem (koristim) ovaj sajt, uz malo strpljenja može se doći do sasvim dobrih informacija.
A ovo je, hvale vredna za pokušaj, naša verzija iste priče.
mikele9 mikele9 21:25 19.03.2010

Ako

sam večeras dobio onih 5.000.000 evra na Lotou, javiću ti se iz Polinezije, ma šta javiću ti se, pozvaću te da dođeš i da uživaš!
dirtyharry dirtyharry 22:33 19.03.2010

Re: Ako

mikele9
sam večeras dobio onih 5.000.000 evra na Lotou, javiću ti se iz Polinezije, ma šta javiću ti se, pozvaću te da dođeš i da uživaš!

želim ti sreću, valjda će da bude, mada ja za tih 5 miliona mislim da će da odu nezvanično u državnu kasu
mariopan mariopan 22:53 19.03.2010

Re: Ako

mikele9
sam večeras dobio onih 5.000.000 evra na Lotou, javiću ti se iz Polinezije, ma šta javiću ti se, pozvaću te da dođeš i da uživaš!

Želim ti da si dobio, pa onda smo rešili pitanje letovanja?
Ja bih onda došla da vas obiđem jer bi mi bili blizu, tamo je negde i Nova Kaledonija gde me brat svako malo zivka da dođem ( i sinoć je zvao) a ja se nešto nećkam, daleeeko je, ne moš doplivati do kuće ako bude nekog belaja.
Unfuckable Unfuckable 23:38 19.03.2010

prosečan

Srbin u martu planira kako će da doklipše do Uskrsa, siguram.
A letovanje mu je - zadnja rupa na svirali.
Mada, ovo moje pretponoćno lamentiranje demantuje protekli, veoma dobro posećeni, Sajam turizma na kome je (o iznenađenja, pa i mi malo "gledamo u napred"?!) glavni hit bio tzv "early booking" gde su cijenjeni klijenti imali dojam da kupuju aranžmane jeftinije nego što će oni kasnije koštati, skroz slatko je bilo to gledati.
Naravno, ono što se ne vidi je - da će se cene u maju postavljati upravo na osnovu odziva na taj "rani buking" tako da su Klijenti tim popriličnim interesovanjem verovatno svalili autogol onima koji će se kasnije odlučivati za odmor
Veće turističke agencije u Bg uglavnom su zadovoljne trenutnim prometom i interesovanjem i porede ovaj mart sa prošlogodišnjim, za koji tvrde da je bio "sasvim solidan", ma šta to zaista značilo.
dirtyharry dirtyharry 07:34 21.03.2010

Re: prosečan

Unfuckable
Srbin u martu planira kako će da doklipše do Uskrsa, siguram.
A letovanje mu je - zadnja rupa na svirali.

Nažalost prijatelju ovde si u pravu.

Unfuckable
Veće turističke agencije u Bg uglavnom su zadovoljne trenutnim prometom i interesovanjem i porede ovaj mart sa prošlogodišnjim, za koji tvrde da je bio "sasvim solidan", ma šta to zaista značilo.

Ovo je i mene interesovalo, baš sam hteo da čujem neke cifre, šta, koliko, gde, ali ništa od toga.
Unfuckable Unfuckable 12:23 21.03.2010

Re: prosečan

koliko sam ja skapirao one s kojima sam pričao (par vodećih Bg agencija) - zadovoljni su, tj - optimistični, ali neke konkretne cifre nemam. Pretpostavka je da će u aprilu biti manji pad, što je uobičajeno, ali zato u maju očekuju "ono pravo"
marija.mt marija.mt 00:16 20.03.2010

Poucena...

...vrlo dobrim iskustvom od prosle godine, sacekacu septembar i "poslednje ponude" agencija koje umeju da budu bas, ali bas povoljne, a do tad na reku
mirelarado mirelarado 01:24 20.03.2010

Re: Као и сваке године,

у мојој породици тушта и тма велелепних планова за летовање. Шта ће се од тога остварити, видећемо.
miloradkakmar miloradkakmar 01:59 20.03.2010

Ove godine

ne planiram na letovanje. Sledeće već , žena i ja imamo u planu da negde otputujemo sa unukom.

P.S. Možda nastavim da gradim vikendicu, 6 km od mora. Onda nećete imati brige gde letovati.
niccolo niccolo 09:36 20.03.2010

Nikad ne koristim agencije

sve sam rezervišem, i hotel i avion (istini za volju dva puta sam koristio agenciju kada sam išao sa jednim prijateljem za koga je bilo pitanje da li bi dobio vizu pa da ne reskiramo). Sada kad nam ne trebaju vize definitivno me neće videti...Evo baš sledeće nedelje idem za Istanbul, hotel (preko puta Topkapija) rezervisao direktno preko sajta hotela pošto sam ga prethodno izabrao među preporučenim na booking.com, avion isto preko Turkish Airways. Uvek se sam preko neta raspitam šta ima vredno videti i isplaniram kad se ide gde, pogledam na Google Earth gde se šta fizički nalazi, ako idem u grad na sajtu njihovog gradskog prevoznika se upoznam s linijama metroa/autobusa/tramvaja...i uvek se odlično provedem.
Sad, iz ona dva puta kada sam išao preko agencije sam shvatio da ljudi po pravilu samo uplate u agenciji i dalje se ništa ne raspituju preko neta - oba puta smo nas dvojica bili jedini koji su znali tačno gde je hotel u stvari (Kontiki ima običaj da napiše u širem centru grada, pri čemu to širi centar zaista treba svhatiti široko), pa onda kada im vodič u autobusu sa aerodroma do hotela saopšti koliko je udaljen hotel od onoga što treba videti nastane pobuna...
milisav68 milisav68 12:20 20.03.2010

druga strana :)

Kao i svuda uvek postoje dve strane medalje, za i protiv, ali ja stvarno ne vidim previše razloga da agencijama za neke najobičnije aranžmane dajem najmanje 30% više.

Agencije moraju da uplate odredjeni depozit, da bi rezervisali sobe/krevete, koje nude.Dešava se, da neko otkaže putovanje, pa onda agencija to mora da nadoknadi, ako misli i sledeće godine da saradjuje sa hotelima/pansionima.Zato postoje last minut ponude, što znači da im zarada varira od količine otkazanih putovanja.Naravno, kod nas je sve to bilo začinjeno sa vizama.
7ispala7 7ispala7 13:12 20.03.2010

odmor...ili umor..

Kon Tiki.Uvek zadovoljna, minimalne primedbe.Nemam bas toliko vremena da povezujem ko, sta i gde..Kolicina odvojenog novca mi garantuje i kolicinu kvalitetnog odmora.Lakse mi je da se ljutim na agenciju nego na sebe-nisam za iskomplikuj sam sebi odmor.Ne mogu da zamislim da me svi clanovi porodice gledaju besni a da sam ja organizator zbog sitne ustede.Putujem dosta pa..nisam nikad omasila
maksa83 maksa83 18:13 20.03.2010

Re: odmor...ili umor..

Kon Tiki.Uvek zadovoljna, minimalne primedbe.

Ja bio zadovoljni korisnik Kon Tikija od 2000-te do pre otpr. 2 godine, kada su nas na Kritu smestili u najgori krš od hotela, sa totalno lažno predstavljenim specifikacijama, lokacijom, udaljenošću od plaže, itd. Katastrofa. U autobusu na putu do aerodroma sam od ljudi koji su bili po drugim hotelima slušao isto cinične pritužbe na račun onoga što je njima uletelo, što je sve zajedno ludo pošto mi se ništa slično sa njima nije desilo prethodnih godina. Onda sam čuo da su promenili vlasnika što je izazvalo pad kvaliteta i razna ošljarenja. Do tada sam sa njima išao kojekuda i bilo je sve ok, ali sa ovim su tako zglajznuli da su se kvalifikovali za zaobilaženje u budućnosti.

Ubedljivo najbolja varijanta je ići u sopstvenom aranžmanu, ali to je ujedno i najskuplja varijanta. Cenu (hotelskog) smeštaja koju ti obezbedi agencija nikad nećeš moći da dobiješ sam na bombaka pošto agencija zakupi sobe u pretprodaji (neka vrsta fjučera na smeštaj) po fiksnoj ceni i onda to preprodaje kako zna i ume. Hotel daje agenciji te sobe po nižoj ceni nego što bi sam naplaćivao ali je sebi obezbedio neki možda manji ali ipak garantovani prihod bez da se kocka sa tim kakva će biti sezona.
macicd macicd 16:13 20.03.2010

Isključivo preko agencije

Poslednjih godina na odmor idem samo preko neke turističke agencije.
Razloga za to ima više. Prvo, kad krenem na put sa malim detetom to je velika odgovornost, posebno ako idemo van zemlje. Drugo, postoji mogućnost plaćanja na rate, što uopšte nije zanemarljivo. Treće, cena aranžmana se poklapa sa mojim očekivanjima, nemam loših iskustava - veoma sam zadovoljna. Počev od usluga vezanih za razne nezgode koje pokriva zdravstveno osiguranje do viziranja pasoša (do sada).
Tekst je zanimljiv i otkriva meni neke nove mogućnosti. Proučiću, a do tada držim se proverenog.
Filip2412 Filip2412 21:46 20.03.2010

...

Gde ćete na letovanje?
bili na Kubu odavno, jos u Novembru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana