Društvo| Reč i slika| Sport

Mixed Martial Arts, borba nad borbama

Strongman RSS / 23.03.2010. u 16:43

22776_232204337495_561287495_3282925_1187769_n.jpg

- Sta je to MMA?

MMA je jedan od najpopularnijih sportova današnjice koji često nazivan kraljicom borilačkih sportova. To je situaciona kombinacija svih borilačkih sportova veoma atraktivna za publiku o čemu svedoče veoma visoki indeksi tv gledanosti koja prevazilazi tradicionalno najgledaniji boks.

MMA se često kod nas netačno naziva ultimejt fajt po najjačoj svetskoj organizaciji koja promoviše taj sport Mix Martial Arts koji se prevodi se kao slobododne borilačke veštine.

U MMA su sadržane sve borilačke veštine uključujući borbu u stojećem stavu na distanci, klinč i borbu u parteru. MMA od boraca zahteva izuzetnu pripremu i rad na svim segmentima realne borbe a gledaoca pruža potpuno zadovoljstvo.


- Kakvi su koreni MMA?

MMA se često, pogrešno, smatra borbom bez pravila. Neki oblik MMA se spominje u istoriji stare grčke kada je sport, kreiran za potrebe grčke vojske, PANKRATION uvršten u program olimpijskih igara. Ima i nekih naznaka da su i stari egipćani pre više od 4000 godina imali slična takmičenja. Borbe su trajale dok jedan od boraca ne bude primoran rukom da znak da se predajue, u protivnom bi se borili do zalaska sunca. Bilo je zabranjeno ujedanje i guranje prstiju u oči.

Početak moderne ere MMA je UFC 1993 koje je reklamirano kao "varvarski sport, krvavi sport, borba bez pravila sa mogućim smrtnim ishodom". Usledila je promena filozofije i koncepta sporta uvođenjem preciznih pravila i propozicija tako da je danas MMA na najvećem stepenu bezbednosti ali i atraktivnosti za publiku. Današni MMA se ni po čemu ne razlikuje od ostalih borilačkih sportova osim što neke organizacije organizuju borbe u kavezima a neke u ringu.

O popularnosti MMA danas svedoče govorkanja da je 10% UFC prodato Arapima za cifru veću od milijardu dolara,- Da li je MMA opasan i koliko? Da li je, recimo, opasniji od boksa? Koje su povrede najčešće?

Po mnogim stručnjacima MMA je daleko manje opasan od boksa. Sama prriroda borbe u kojoj ima dosta klinčeva i borbe u parteru smanjuje broj udaraca usmerenih ka licu. Takođe sparing na treningu ne podrazumeva udaranje u glavu već se die više na transfere iz stojećeg stava u parter, bacanja, odbranu od obaranja, ... Poređenja radi u boksu na godišnjem nivou bude 3 - 4 tragičnih ishoda a da je u novijoj istoriji MMA bio jedan jedini smrtni slučaj i to na divlje organizovanom meču.
Ne kažem da je MMA najbezbedniji sport na svetu, naravno. Nalčešće su posekotine na licu, nagnječenje malih kostiju šake, povrede nosa, oka, ... Ali to je neizbežno kod borilačkih sportova sa kontaktom.
- Da li je MMA u Srbiji krenuo pravim putem?

Sport MMA nažalost nije krenuo najsrećnije. Pioniri ovog sporta kod nas su promovišuči pravili neke neprincipijelne kompromise. Zbog toga mnogi, do sada, organizovani mečevi su više ličili na borbe pasa nego na sportsku manifestaciju. Pre svega treba raditi na edukaciji publike da shvate da je MMA kombinacija borilačkih veština sa akcentom na veštinu. I da u najavama treba potencirati da se radi o veštinama i da su borci multidisciplinarni majstori a ne kavgadžije koji su umesto na ulici odlučili da se bore u ringu ili oktagonu.- Kako ce da izgleda vaš relity tv show?

"Put ka vatrenom ringu" je zamišljen kao rialiti šo kakav još nije viđen na ovim prostorima. Ideja nam je da okupim momke koje vladaju svojim borilačkim veštinama i da ih kroz trenažni proces uvedemo u svet MMA pruživši im šansu da uče od najkompetentnijih trenera i da glasovima publike i prikazanim talenatom izbore mesto za "Vatreni ring" u Denveru. Ako pobednik našeg rijaliti šoua pokaže da ima materijala za pravog borca i pobedi u Americi dobija šansu za profesionalni ugovor. 
Od dana prijavljivanje pratićemo sportiste , i iz epizode u epizodu,  stavljati različite izazov pred njih, testirati ih, biti svedoci njihovih nadanja, patnji, uspona, padova, razočarenja, ... Sve što treba da ima jedan gledan rijaliti šou će biti upakovano kroz "Put ka vatrenom ringu". 
- Ko će imati pravo da se prijavi, a ko neće imati pravo da se prijavi?

"Put ka vatrenim ringu" je rialiti šou koji kao krajnji proizvod daje jednog novog MMA borca, zato je osnovni uslov da sportisti koji se prijavljuju nemaju ni jednu bilo amatersku, bilo profesionalnu borbu. Naravno poželjno je vladanje nekom od borilačkih veština kao što su boks, karate, kik boks, rvanje, džudo, džiudžica, muitai box, ...


- Kakva će biti nagrada?

Ima li lepša nagrada za borca početnika da se bori u "Vatrenom ringu" pred milionima gledaoca i proba da izbori profesionalni ugovor. Osim profesionalnog angažovanja svi učesnici TV šoua će sasvim sigurno steći prijatelje i obožavaoce kroz emitovanje i dobiti status sportskih TV zvezdi.


- Može li Srbija za izrodi, recimo baš preko vašeg tv showa, jednog pravog, vrhunskog MMA borca?

Stvaranje vrhunskog MMA borca je izuzetno dug i zahtevan proces. MMA je velika planina na koju se dugo i mukotrpno penje. Ono što je na nama i što možemo da uradimo je da našeg najboljeg vatrenog borca dovedemo do podnožja te planine a on će sam odabrati put kojim će da se penje a od njega zavisi koliko će visoko da se popne. 
- Pošto znaš mnoge od najpoznatijih boraca MMA, da li je moguće da se (za par godina) neka vrhunska borba odradi u, recimo, Pioniru, ili u Cairu, ili mozda cak u Areni?10. Ko je najopasniji MMA borac: Bork Lesnar, Fedor Jemiljijanjenko ili Mariush Pudjanovski?

Srbija još uvek nema dovoljno ljubitelja MMA kod nas koji bi privukli ozbiljne sponzore bez kojih, inače, nije nemoguće organizovati iole ozbiljniji sportski događaj. 

Moj omiljeni borac Fedor Emaleinko je i po mnogim stručnjacima i najbolji borac svih vremena sa preko 30 mečeva bez i jedne izgubljene borbe. 
 Autor: Strongman
Izvor: Kurir 
 


Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skyspoter skyspoter 16:55 23.03.2010

politicki zivot srbije

Mixed Martial Arts, borba nad borbama

PS: FIRST! YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEES!
mostarac mostarac 17:01 23.03.2010

usput

Nisam neki ljubitelj tih savremenih gladijatora,
ali znam da se Hrvati kunu u njihovog Filipovica da je on najbolji na svetu.
Strongman Strongman 17:07 23.03.2010

Re: usput

mostarac
Nisam neki ljubitelj tih savremenih gladijatora,
ali znam da se Hrvati kunu u njihovog Filipovica da je on najbolji na svetu.


ne kunu se već više od godinu dana. Mirko Krokap je izgubio samopouzdanje a i u ozbiljnim godinama je je kada se teško pravi kambek.
blazha2000 blazha2000 17:17 23.03.2010

Re: usput

Strongman
mostarac
Nisam neki ljubitelj tih savremenih gladijatora,
ali znam da se Hrvati kunu u njihovog Filipovica da je on najbolji na svetu.


ne kunu se već više od godinu dana. Mirko Krokap je izgubio samopouzdanje a i u ozbiljnim godinama je je kada se teško pravi kambek.A i povredio se bese,mislim da je slomio nogu posle jednog teskog nokauta.
Po meni pravi predstavnici George Saint Pierre,Andrei Arlowski i Fedor u pride-u
Strongman Strongman 19:28 23.03.2010

Re: usput

A i povredio se bese,mislim da je slomio nogu posle jednog teskog nokauta.


Malo sjebo zglob
loader loader 17:25 23.03.2010

...


Strongman Strongman 17:27 23.03.2010

Re: ...

WTF?

Pitao si što nema interesovanja za MMA?
loader loader 17:39 23.03.2010

Re: ...

Ma, ne... To je bilo tamo.

Ovde čitam ponovo. Razmišljam o borcima, borbama, galami...
Evo priloga
Soft tač :)

chicadacha chicadacha 19:13 23.03.2010

Bork Lesnar ili Mariush Pudjanovski

Dobar je novinar...gde Mariusha iskopa
nemaju ni jednu bilo amatersku, bilo profesionalnu borbu.

Naopako...što će reći, trenirao do...dokle, 18-te, 19-te, bez i jednog meča..kako? Ko je taj? Šta se od njega može očekivati?

Trenutno svi šampioni ili značajni kandidati imaju vrlo ozbiljan background (kao što si i napomenuo), osim, možda, Gegarda Musašija (a i on nije bez borbi, čini mi se u low kicku ili muautaiu). Da sad ne nabrajam Kojom god da disciplinom vladaju, budućim borcima to ni iz bliza nije dovoljno za "kavez".

Skoro sam slušao osvajača zlatne olimpijske u boksu iz '76, sada trenera boksa u jednom od najpoznatijih kampova u USA. Reč je bila o Toney-u u i još jednom bokseru, koji bi, poput Mercera u MMA. Teško, jako, jako teško.Strongman Strongman 19:27 23.03.2010

Re: Bork Lesnar ili Mariush Pudjanovski

Dobar je novinar...gde Mariusha iskopa


Marijus ima crni pojas u karateu, bio amaterki prvak Poljske u boksu i imao jedan MMA meč. Verovatno zato.

nemaju ni jednu bilo amatersku, bilo profesionalnu borbu.

Naopako...što će reći, trenirao do...dokle, 18-te, 19-te, bez i jednog meča..kako? Ko je taj? Šta se od njega može očekivati?

Pogrešno ti je očekivanje da se nismo udubili u ono što radimo. Kreiramo potpuno novog MMA borca. On može da bude profesionalni bokser, ili prvak sveta u džudou ali bez MMA nastupa. Sve borce učimo svim MMA tehnikama i veštinama i najbolji dobija profesionalni ugovor u Americi. Uslov je da nije imao nastup ni u jednj drugoj federaciji koja promovia MMA.


Kojom god da disciplinom vladaju, budućim borcima to ni iz bliza nije dovoljno za "kavez".

Naučiće nove stvari.
chicadacha chicadacha 22:31 23.03.2010

Re: Bork Lesnar ili Mariush Pudjanovski

Marijus ima crni pojas u karateu, bio amaterki prvak Poljske u boksu i imao jedan MMA meč. Verovatno zato.

...ekstra razlog Mislim da bi sad trebalo da se bori protiv Tima Sylvie. Našli mu po meri. Obojica su savršeni u parteru. Sylvia na zalasku.
Ali staviti ga s Lesnarom ili Fedorom, ne ide.

On može da bude profesionalni bokser, ili prvak sveta u džudou ali bez MMA nastupa

Pa tako reci Stekao sam pogrešan utisak...

U svakom slučaju, lepo si se setio. Želim ti mnogo uspeha.
Strongman Strongman 16:53 24.03.2010

Re: Bork Lesnar ili Mariush Pudjanovski

U svakom slučaju, lepo si se setio. Želim ti mnogo uspeha.


Hvala druže
expolicajac expolicajac 20:31 23.03.2010

samo te posmatram

Dobar teks, stručno obrađen ali u pitanju je tuča. Razumem priprodni tok stvari da svaka vrsta životinja koja se kreće u čoporima mora da ima alfa mužjaka. Iako u većini slučajeva glavnu reč vodi ženka. Imam utisak da se civilizacijske tekovine polako ali sigurno stavljaju na proveru upravo pojavom ovakve komunikacije među jedinkama iste vrste. Iskreno mislim da ti lepše stoji širenje veša i čuvanje dece, ali svako ima pravo svog izbora
Strongman Strongman 20:51 23.03.2010

Re: samo te posmatram

obar teks, stručno obrađen ali u pitanju je tuča.


Kakvo mišljenje imaš o boksu? O rvanju, džudou?

MMA je samo evolucija borilačkih veština koje od boraca zahtevaju potpuno vladanje mnogo većim brojem tehnika nego bilo koji sport.
expolicajac expolicajac 21:14 23.03.2010

Re: samo te posmatram

Prijatelju da ti ga reknem po naški. Tepanje je tepanje.
Svi borilački sportovi, a znaš da se u to razumem, nastali su u razvoju ljudskog društva kada su tehnička sredstva za uništavanje počela da budu dostupna samo privilegovanim slojevima društva. Tako se razvio i karate i džudo i kung fu itd. Svi oblici borilačkih veština izvorište imaju u samoodbrani, zaštiti sebe od drugih koji raspolažu jačim sredstvom od tebe. Nemoj da poistovećuješ veštine sa običnom pukovačkom ( malo mesto pored velikog grada poznato po lutkarskoj predstavi Tri Praseta i skandiranju IZEDI GI, IZEDI GI) kafanskom tučom. I lepša su tepanja po Pukovac nego ovaj tvoj MMF ( greška namerna )
Strongman Strongman 21:22 23.03.2010

Re: samo te posmatram

Meni se čini da nosilac zelene puma dukserice ne razlikuje sport od pukovačkog folklora. Prouči još malo pa ću da te prepitam sobajle.
expolicajac expolicajac 21:31 23.03.2010

Re: samo te posmatram

Ja nastupam argumentovano a ti u intimne detalje. To što nosim Puma duksericu odnosi se na radne dane, vikendom nosim adidas
Strongman Strongman 21:57 23.03.2010

Re: samo te posmatram

Kako ti skrenem pažnju sa glavne teme kad si kažem
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:31 23.03.2010

организујем борбе петлова. траже се петлов

Ima li lepša nagrada za borca početnika da se bori u "Vatrenom ringu" pred milionima gledaoca i proba da izbori profesionalni ugovor. Osim profesionalnog angažovanja svi učesnici TV šoua će sasvim sigurn steći prijatelje i obožavaoce kroz emitovanje i dobiti status sportskih TV zvezdi.

хеј, па ево праве прилике за тебе. како оно рече, ако смеш! ето, куд ћеш боље награде него прилику да докажеш да си много јак и да стекнеш пријатеље. што да се неко други прослави кад можеш ти, а?

или би радије само бројао новац?

Strongman Strongman 20:54 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

Ja kad to vidim, samo pozelim da neko otvori taj kavez pa da pusti onu dvojicu iz ringa da redom krenu uz tribine da mlate publiku, onako da svakome ponaosob pruze first hand experience.


A jel ti pada napamet da vozač formule jedan gazi ljude ili bacač koplja da buši svojom spravom publiku? Verovatno "kakvo sedište takvo gledište".
Strongman Strongman 20:57 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

хеј, па ево праве прилике за тебе. како оно рече, ако смеш! ето, куд ћеш боље награде него прилику да докажеш да си много јак и да стекнеш пријатеље. што да се неко други прослави кад можеш ти, а?


Osećam malo posprdno obraćanje ili mi se čini? Upoznaj me odakle taj osećaj superiornosti u komunikaciji sa mnom da ne ostanem ne prosvećen.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:00 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

дакле ипак не смеш.
Strongman Strongman 21:11 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

Dakle banovao sam te
Strongman Strongman 21:24 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

Duža priča.
mostarac mostarac 22:19 23.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

Banovo si coveka jer te pitao zasto se ti ne bavis tim sportom nego druge ložiš?!?!

Cek, jel vi stvarno mislite da je ono tabanje, sport!?
iris.davidovich iris.davidovich 14:30 24.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

da ne ostanem ne prosvećen.

Strongi, ce ostAnes neprosvEcen dok god gi ne spojis u pridevi
(nemo' i mene sad da banujes, *ebi ga, samo ti ukazujem na greske)
Strongman Strongman 16:50 24.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се пе

Ej baš ti hvala
ace1 ace1 11:41 25.03.2010

Re: организујем борбе петлова. траже се петлов

Filip2412
ли би радије само бројао новац?
stvar afiniteta, neki vise vole da broje novac neki vise vole da ih neko napuni u glavu ... te da tako steknu slavu eto i rimuje se!

Licno, meni je mucno da gledam te stvari, uopste mi nije zabavno, kao sto na primer ne mogu da se smejem retardiranim ljudima. U Kanadi je dosta popularno, mada mislim da nije legalno vec se samo gledaju amricke borbe. Devojke dosta gledaju takodje.

Ja kad to vidim, samo pozelim da neko otvori taj kavez pa da pusti onu dvojicu iz ringa da redom krenu uz tribine da mlate publiku, onako da svakome ponaosob pruze first hand experience.
1. MMA je vrlo ozbiljan sport , sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim posledicama.Cinjenica da je bilo manje smrtnih slucajeva , nego u boksu , ne umanjuje znacaj posledica akumuliranih serija udaraca u telo i glavu , kojih ima vise u boksu , pogotovu ako je jedan od boraca u cistom mount-polozaju , pa moze bez problema da dominira nad drugim ( o gusenju i gubitku svesti tj. dovoda kisenika ka mozgu i njegovim posledicama da i ne govorim).
2.MMA se po mom licnom misljenju sastoji iz mix-a sledecih vestina:
BJJ- 30 % , Thai box - 30 % , Klasicni boks - 15 % , Rvanje 20 % i 5-10 % ostalo.Sem u rvanju u ostalim borilackim vestinama , Srbija nema kvalitetnih- na svetskim nivou-klubova , organizacija i trenera ( cast izuzecima kojih ima 2-3 ), a i oni koji nesto znace nisu selektovani na sajtu www.vatreniring.com .
Ista stvar je i sa borcima , jer ma koliko takmicari Djurasinovic i Pele bili u godinama ili povedjeni ( ili skrenuli ka "neprilicnom " zivotu ), oni ostaju nasi takmicari-Srpski-sa najvise iskustva.
3.Ova prethodna napomena se najvise odnosi i na sudije.Sudija u MMA- MORA imati borilacko iskustvo , mora poceti suditi od najnizeg ranga takmicenja, posecivati brojne seminare i strucno se usavrsavati vise godina , poznavati osnove prve pomoci , itd. da bi bio u stanju suditi u ringu gde delic sekunde , i neodlucnosti odlucuje o ozbilnosti povrede.Kazem delic , jer u nejvecem broju slucajeva , sem ako je u pitanju choking , takmicari u podredjenom polozaju odugovlace sa tapping-om, gde npr. u slucaju heel-loock-poluge ( koji je i cini mi se zabranjena )gde moze doci do povrede koja takmicara pretvara u bogalja za sekundu.
Zbog svega gore navedenog smatram da sudija mora , pogotovu u nasim uslovima biti izuzetno iskusan.
A na osnovu svega ( mada svakome zelim uspeh ) , gajim sumnju da ce ovaj projekat zaziveti kod nas po svetskim merilima , vec da je to prilika da osobe koje nikada nisu imale iskustva bilo u borilackim vestinama , bilo u promotestvu istih , steknu medijsku paznju i (mozda ) odredejenu kolicinu para.
Edited for typo`s.
S` Postovanjem
simkke simkke 22:25 23.03.2010

ma pusti petlove

milisav68 milisav68 01:11 24.03.2010

Re: ma pusti petlove

Ovo je jače od mene :)

Dule lopove, ne zaboravi da si obecao dve utakmice u Areni. :)
(tvoji grobari, 23. mart 2010 22:05)

ps.Strongi izvini za trol :)
Strongman Strongman 01:20 24.03.2010

Re: ma pusti petlove

Ovo je jače od mene :)

Dule lopove, ne zaboravi da si obecao dve utakmice u Areni. :)
(tvoji grobari, 23. mart 2010 22:05)

ps.Strongi izvini za trol :)


Ma samo udri

Kad došao Dule u Nokia arenu rekao je:

Za mene je
alselone alselone 13:28 24.03.2010

Re: ma pusti petlove

Strongman

Kad došao Duče u Nokia arenu rekao je:

Za mene je


Dule je stavio Nokia arenu na silent.

draft.dodger draft.dodger 02:38 24.03.2010

Da se zna...

Pini... Brini!!!
bauer. bauer. 03:01 24.03.2010

!!!

jbte!!! jakša ima 6670 čitanja mora da je opet puko brojač!!!
draft.dodger draft.dodger 04:03 24.03.2010

Re: !!!

bauer.
jbte!!! jakša ima 6670 čitanja mora da je opet puko brojač!!!


Možda Jakša navija za Partizan?
lowlander lowlander 09:08 24.03.2010

two men enter one comes out

Ovako zamisljam one sto su protiv celokupne ove price:
http://www.youtube.com/watch?v=QiLXx-0W8Q4
Go for it - od nekog ko je i sam trenirao vestinu sa Okinave 9 godina.
Ps. neeee, previse je kasno za povratak.
mitar.popovic mitar.popovic 14:23 24.03.2010

Izgleda Dobro


Samo napred strongmene, kazi im.

Video izgleda kul i ideja je sjajana, a ti valjda imas dovoljne veza preko bare da se sve to realizuje do punog potencijala. Samo se nadam da cete naci dobre regrute, tj jake momke koji nisu istovremeno i kompletne budale nego sa nesto karaktera - to je kriticno.

Ove babe sto se protive kao varvarstvu trebaju da shvate u kakvom svetu, a onda i u kakvoj zemlji zive. Imamo istoriju ratova i huligane koji su dno nasilnistva a kao profesionalni sport ju smeta nam mi smo nezni. Ajde bre... Bolje je ljutim mladicima da se pokazuju u kontrolisanim i fair-play okolnostima nego da dostizu dno primitivnosti po tribinama. A pored toga, boks je gori.

Strongman Strongman 16:52 24.03.2010

Re: Izgleda Dobro

Samo napred strongmene, kazi im.

Video izgleda kul i ideja je sjajana, a ti valjda imas dovoljne veza preko bare da se sve to realizuje do punog potencijala. Samo se nadam da cete naci dobre regrute, tj jake momke koji nisu istovremeno i kompletne budale nego sa nesto karaktera - to je kriticno.


Hvala druže
rocknrolla rocknrolla 23:12 24.03.2010

serbian ultimate fighter

znaci pocinje serbian ultimate fighter :) drago mi je da ovako nesto dobije sansu da zazivi kod nas, moja puna podrska. ima li nekih detaljnijih informacija, tipa, kada pocinje, na kojoj tv ce se emitovati? ja samo mogu da kazem pacifistima da ako im se ne svidja, ne moraju da gledaju, ja ne volim umetnicko klizanje, kad vidim na tv-u, promenim kanal, ne pricam kako to nije za muskarce, odu tamo i izvode piruete.

ps: ne znam dal je mma zabranjen u ontariu, al cinjenica je da imaju GSP-a (za neupucene, ne nije gradsko saobracajno preduzece), po meni, trenutno najkompletniji mma borac, mada i onaj machida nije naivan :)
Strongman Strongman 16:42 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Filipe

probam da otkrijem koja je devijacija u tvom iskazu. Za početak, činimi se da je licemerje i ignorisanje realnosti dominantno u tvoji iskazima.

Kao da mi živimo u rajskom okruženju gde je sve cveće i muzika pa se iznenada pojavio borilački sport. Veliki procenat filmova se kupa u nasilju, pa čak i crtani filmovi ga ne zaobilaze.

Ovoliko zgražavanje nas sportom koji je kombinacija sportova koji postoje, neki desetinama a neki stotinama godina, je, po meni, čisto licemerje. Zamena teza o nasilju na ulicama i sporta u kontrolisanim uslovima je prilično neinteligentna i u sukobu sa realnošću.

Ono što možda opravdava pogrešno poimanje MMA je što se veruje da je to "borba bez pravila". To je mnogo daleko od istine. Sama trijaža ko može da izađe u ring je veoma selektivna. Mora da se dbnije odobrenje od atletske komisije, pa nekoliko zdravstvenih predloga, a da ne spominjem jednačenje protivnika po kvaliteru, ... Sudija u ringu, pored savrsenog poznavanja sportova koji se rezentuju u ringu, prolazi brijne seminare, pa čak i kurs iz anatomije i prve pomoći.

Uzgred MMA je jedan od 3 najgledanija sporta na svetu sa najbržim indeksima rasta.

Moje iskustvo pokazuje da o MMA najglasnije pričaju u negativnom kontekstu ljudi koji nikada (NIKADA) nisu odgledali ni jedan meč već sude na osnovu utiska koji su stekli etimičnim praćenjem štape ili vesti.
Strongman Strongman 16:45 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

znaci pocinje serbian ultimate fighter :) drago mi je da ovako nesto dobije sansu da zazivi kod nas, moja puna podrska. ima li nekih detaljnijih informacija, tipa, kada pocinje, na kojoj tv ce se emitovati? ja samo mogu da kazem pacifistima da ako im se ne svidja, ne moraju da gledaju, ja ne volim umetnicko klizanje, kad vidim na tv-u, promenim kanal, ne pricam kako to nije za muskarce, odu tamo i izvode piruete.


Nije baš taj koncept ali je najlakše objasniti poređenjem sa TUF/om.

margos margos 18:03 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Nisam protiv same tuce, ako hoces da se bijes izvoli. Ja samo kazem da se gnusam voajerske perverzije ljudi koji prate ovaj sport. Vecina njih nema onu stvar da ucestvuje u tuci a odusevljava se gledajuci druge dok se biju.

Ranije sam često išla na turnire i takmičenja, da gledam i navijam. Znam mnoge bivše i sadašnje borce, i naravno, nemam onu stvar. Znam i da manje povreda ima u borilačkim sportovima nego u fudbalu.

Budući da smo deo sveta i da se momci bore (i boriće se) i kod nas, onda mi je draže da se organizacijom, treningom, lobiranjem i svim ostalim - bavi Milan, nego neko ko će regrutovati klince ujedno i za borbu u ringu i za kriminal - a ima i takvih.

I naravno da treba da zaradi, iako tu, ako je samo sportski interes u pitanju - zarade nema.
ddsonik ddsonik 19:06 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Nadam se da ce serija uspeti da prenese poruku; koliko je volje, discipline i koncentracije potrebno da bi se postigao vrhunski nivo.Baviti se sportom moze samo da pomogne.
Da se razumemo, ja sam daleko od ljubitelja i poznavaoca borilackih sportova i sam nikada ne bih usao u ring ili bilo kakav fizicki obracun ali kao i svaki sport, za ,pa i osrednje rezultate, zahteva posvecenost i profesionalan pristup.

Odlicna ideja
puno uspeha
Strongman Strongman 20:16 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Kao sto vec napomenuh gore, zivim u delu sveta gde su ove borbe zabranjene i drago mi je zbog toga.


Pa to je odlično. Nastavi da živiš u svom svetu a MMA prepusti drugima.
margos margos 22:36 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Poenta ovakvih "sportova" JESTE POVREDA. Cilj je da fizicki povredite drugu stranu.

Uopšte nisi u pravu. Cilj je pobeda.
Vrlo često se u ringu nađu najbolji prijatelji i/ili klupski drugovi.

Filipe, sport je odavno prešao granicu sportskih nadmetanja - od hemije, preforsiranja organizma i više/bolje/jače - ni jedan sport pa ni rekreativno bavljenje sportom nije pošteđeno.

Ponavljam - hteli ti ili ja da ovo postoji ili ne postoji - svi regularni, ekstremni i borilački sportovi - oni će postojati. U tom smislu je bolje da postoje precizna pravila, stručnost, lekarsko nadgledanje i ljudi koji sa sportom, sportski i ljudski, bave.


Edit:
Komentar sam napisala pre tri sata, ali sam potom imala goste i nisam ga postovala... sad vidim da Filipovih komentara, na koje odgovaram - nema. Šta se desilo?
Strongman Strongman 23:08 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Komentar sam napisala pre tri sata, ali sam potom imala goste i nisam ga postovala... sad vidim da Filipovih komentara, na koje odgovaram - nema. Šta se desilo?


Meni je moj blog opuštanje. Dugotrajna malicioznost mi je u raskoraku sa željama, pa sam je uklonio.

U redu je da ti neko kaže "ej to čime se ti baviš mi nije baš najdraže"... Ali da mi se unosi u facu i da mi troši energiju, nemam želju da se bavim time. Ja sam na svom blogu, pišem o svojim temama. Naravno da ne moramo da imamo svi isto mišljenje ali nije učtivo pljuvanje u tuđ sud i razum.
margos margos 23:48 25.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Ok,ok. :)
Strongman Strongman 00:10 26.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Nerado sam posegao za tim merama, ali ako neko tendeciozno kontaminira prostor u kome se opuštam...
rocknrolla rocknrolla 01:48 26.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

aj da se vratimo na mma. sta mislite,ko dobija 27og, dan the outlaw hardy il GSP?
Strongman Strongman 02:27 26.03.2010

Re: serbian ultimate fighter

Moj konačan odgovor je GSP.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana