Društvo| Politika| Zdravlje| Život

O ETIKETAMA

Filip Mladenović RSS / 26.03.2010. u 01:12

Privredna grana u Srbiji sa najvećom produktivnošću rada svakako je proizvodnja etiketa, dok je najunosniji biznis - lepljenje istih. A sve to zato što ova zemlja obiluje posebnom sirovinom za etikete zvanom - pljuvačka.

Trenutno su u modi četiri vrste etiketa: radi za DB, homoseksualac je, mondijalista je i maznuo je neke pare.

Prva etiketa zvana »radi za DB« u neku ruku je relikt prošlosti, koji pokazuje odsustvo mašte njenog proizvodjača. Ova etiketa bila je IN tokom devedesetih, ali je deceniju kasnije, uglavnom po inerciji, ostala u pljuvačnoj upotrebi upravo zbog lenjosti duha. Iako izlizana, naznačena etiketa i dalje privlači respektibilnu količinu pljuvačke, jer naš čovek voli da misli da je važan i uticajan, pa zbog toga interesantan vlastima i njenim tajnim službama sa sve doušnicima i cinkarošima. Problem je samo u tome što kada danas neko upotrebi tu etiketu, ne zna se za koji DB dotični radi. Nema više Krcuna i Rankovića i monolitnog centra, danas svaka šuša ima svoju dojavnu službu i telohranitelje.

Druga etiketa »homoseksualac je« doživela je svoj puni procvat upravo tokom protekle dve decenije. Zašto? Zato što su »godine raspleta« na površinu izbacile srpsku karikaturu Ramboa, sa ili bez brade, pa su svaka ugladjenost, doteranost i lična higijena bole oči, privlačeći tako etiketu »homoseksualac je« magičnom snagom. Bilo je dovoljno reći javno da ne mrzite Hrvate ili da prezirete rat i nasilje, i evo, već prema vama leti dobro podmazana, ali ne vazelinom već pljuvačkom, etiketa »homoseksualac je«. A ako još i podržavate "Paradu ponosa", e, onda uz etiketu može da poleti i po koja flaša, a o bejzbol palicama da i ne govorim!

Etiketa »mondijalist« trenutno je hit etiketa, naročito na blogovima. Ako kojim slučajem nekoga manje ili više diskretno opomenete da je do juče bio za Slobu, a sada se grlato zalaže za demokratiju, eto vama etikete »mondijalista«. Ako manje ili više glasno priupitate »pa što niko sem Miloševića ne zaglavi u zatvoru od 5. oktobra naovamo?«, etiketa »mondijalista« leti brzinom pljuvačke. Ako nekoga javno ili privatno podsetite da je pre samo deset godina bio težak nacionalista, a sada lepršavi Evropejac, eto opet »mondijalističke« etikete. Po svemu sudeći, ova etiketa će još dugo imati plodno tlo ovde, obilato zaliveno pjuvačkom, pod pretnjom da ugrozi primat one čuvene »radi za DB«.

I najzad, još jedna etiketa u zamahu: »maznuo je debelu lovu«. Zanimljivo je da se ova etiketa  manje lepi za one kojima se vidi bogatstvo, što u vilama po Dedinju što po blindiranim automobilima i jahtama, a više za intelektualce, naučnike i samostalne novinare - frilensere, koji su za svoje projekte koristili sredstva iz medjunarodnih donacija. Iako oni sa tim etiketama i dalje žive u istim stanovima, dvosobnim ili trosobnim, iako se i dalje voze gradskim prevozom, iako svojom garderobom ne pokazuju da se oblače u skupljim beogradskim buticima ili šoping molovima, teško se mogu osloboditi etikete »maznuo je pare«.

Šta je to lepo vaspitanje?

Lepo vaspitanje je kada se ne pljuje na pod i na etikete!

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 08:14 26.03.2010

sažeto,jasno i nadasve istinito

Ima blogova koje pročitam jedanput i sve mi je jasno, a ima onih koje čitam i po tri puta pa ne mogu dokučuti šta je pesnik hteo da kaže. Verovatno ova prva aktivnost proističe iz prefiksa EX a ova druga iz osnove POLICAJAC. Od justros sa EX pa mi je nekako milo em drago.
Etiketiranje "radi za DB" može da u našoj zemlji postane BREND. Ovde nema onoga ko nije radio za DB, ili ko ne radi za DB a ako je slučajno do sada izostavio svoje nacionalno brendiranje u skorijoj budućnosti će sigurno raditi za DB.
Nisam mrzeo Hrvate i bio sam protiv rata, ali sam hrabro branio svoju zemlju s oružijem u ruci, i davao sam podršku paradi ponosa ali nisam imao sreću da mi zalepe etiketu da sam peder.
Mondijalist sam od rođenja, tim se dičim
E ovo "maznuo je debelu lovu" me strašno pogađa jer imam veliki broj onih "vrednih" apoena iz 1993 godine i tako da se više osećam kao Notafliličar.
[/b][b]šta je lepo vaspitanje
To je kad imaš simpo nameštaj u kuću:
:[b][/b]
mikimedic mikimedic 08:57 26.03.2010

Evropa

Sve gradjanke i gradjani Srbije ulaze u Evropsku Uniju najkasnije 2020 godine!!!

tada ce prestati i etiketiranje.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:55 26.03.2010

Re: Evropa

mikimedic
Sve gradjanke i gradjani Srbije ulaze u Evropsku Uniju najkasnije 2020 godine!!!tada ce prestati i etiketiranje.

Neće prestati etiketiranje, ali će se sigurno smanjiti "baza". Tada će verovatno etiketu "mondijalista" smeniti nova etiketa "evropejac"!
wukadin wukadin 12:19 26.03.2010

Re: Evropa

То "европејац" је већ постало погрдна реч, ниси у току.
А не видиш иронију, такође...
loader loader 10:43 26.03.2010

Paralaža i čukunlaža

Odlična tema, fin i sažet post.

Etiketiranje služi da se izbegne analiza slučaja o kome se govori. Jer, analiza je često bolna. A bolna je, obično, iz dva razloga.
1. Zato što je sama po sebi naporna, pošto iziskuje dodatno obaveštavanje o faktima, uključivanje mozga, tolerancije, ... U svetu koji je navikao da funkcioniše po jednostavnim matricama i kratkim, unapred datim definicijama ljudi i pojava - to svakako predstavlja jedan vid napora. Neuporedivo lakši izbor je etiketiranje.
2. Zato što je zapravo neželjena (i svesno se zaobilazi), pošto je stvarni cilj etiketiranja diskvalifikacija neke ličnosti ili organizacije, što znači da nije zaista bitna činjenica da li je neko "lopov" ili nije, već da se on (kao konkurent u igri) diskvalifikuje.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:58 26.03.2010

Re: Paralaža i čukunlaža

Namerno sam u ovom blogu izostavio neke etikete, u želji da komentarima upotpunimo arsenal, tj. inventar etiketa u ovdašnjem opticaju. Dodajem primer etikete "strani plaćenik", koja je po meni dijalektika one stare etikete "peta kolona"!
wukadin wukadin 12:22 26.03.2010

Re: Paralaža i čukunlaža

А шта је са:
smradikal, patriJota, nacos, vasljiva plemena, genetska deponija, srBski...
blogovatelj blogovatelj 15:37 26.03.2010

Re: Paralaža i čukunlaža

А шта је са:
smradikal, patriJota, nacos, vasljiva plemena, genetska deponija, srBski...


Pretpostavljam da sutor bloga ovo ne smatra za etiketu nego za epitetu.
I da smatra da je sasvim dozvoljeno i poželjno na takav nacin zašlajmariti po čoveku.
dragannalovic dragannalovic 10:58 26.03.2010

Bitno je zalepiti

Privredna grana u Srbiji sa najvećom produktivnošću rada svakako je proizvodnja etiketa, dok je najunosniji biznis - lepljenje istih. A sve to zato što ova zemlja obiluje posebnom sirovinom za etikete zvanom - pljuvačka.


Postoje različiti motivi koji podstiču lučenje pljuce, mogla bi to biti samo urodjena pakost, zlovolja i neznanje podstaknuto lenošću duha ili smišljeno lepljenje u cilju diskfalivikacije odredjene osobe.
Imao sam prilike da osetim kakav je to osećaj, biti poprskan dovoljnom količinom pljuvačke da bi se prilepila etiketa, kako od onih mojih, za čije interese sam se borio, tako i od PR-a na protivničkoj strani.
Inače lepljenje etiketa, zaista predstavlja visoko produktivnu i razgranatu priv. granu, osim što štedi vreme za razmišljanje i prosudjivanje, predstavlja polaznu osnovu i za čitave kampanje, setimo se samo poslednjih izbora.
wukadin wukadin 12:17 26.03.2010

Ниједна

Ниједна од ових "етикета" не погађа суштини, а вала етикетира се.
БИА и ДБ се свуда привиђају баш чедистима.
Етикета "мондијалисте" се више много и не дели, има много лепших - рецимо "атлантиста". Ко поствља питања што је само Слоба заглавио (а није само Слоба, узгред)? Ко пљује по томе, посебно од кад је СПС прешао на страну Вилотића? Па управо ми који нападамо ВАС атлантисте. Дакле, слободно питајте за Дачића и компанију, само онда следи логично питање ко би са Тадићем саставио "проевропску" владу...
Оно за хомосексуалце не разумем баш. Можда у неким круговима "српског невладиног сектора", мада колко видим и они су обријани, неки чак више него уредно подшишани... Они који подржавају "Параду поноса" (а је л' није била планирана "поворка"?) су се већ бар симболички идентификовали са том етикетом, што је легитимно.
И ја сам тако поносно узео етикету "нацоша" коју су делили мс. Милић и још неки...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana