Gost autor| In memoriam| Kultura

I bioskope ubijaju, zar ne?

Srđan Mitrović RSS / 26.03.2010. u 15:35

article_big_1255793949bioskop_balkan_498.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gost autor: YELLOW CAB

Direktor bioskopa Balkan Darko Bajić rekao je da se bioskop "Balkan" zatvara, jer vlasnik tog bioskopa započinje renoviranje prostora, ali nije rekao da li zna koja će biti namena tog prostora ubuduće. U maju 2008. godine, "Beograd film" je, uprkos protivljenju manjinskih akcionara, prebacio imovinu šest bioskopa - "Balkan", "Partizan", "Jadran", "Kozara", "Voždovac" i "Slavica" - na zavisna društva "Beobana", "Beopana", "Beojana", "Beokona", "Beovona" i "Beoslaba". Ona su zatim prodata kiparskim firmama "Zerosum partners" i "Šatnel Limited".

U saopštenju bioskopa "Balkan" se navodi da je taj bioskop počeo sa radom 2008. godine, kao i da je opstao isključivo ličnim inicijativama i podrškom beogradskih filmskih autora i gledalaca. "Protekle su dve godine uspešnog rada bioskopa Balkan, koji je u tom periodu, kao jedinstveni prostor u Srbiji cuvao tradiciju cenjene kinematografije u svetu, i postao zaštitno ime autora srpskog filma", piše u saopštenju.

U redovnoj distribuciji, u tom bioskopu je prikazano preko 300 srpskih i autorskih filmova iz celog sveta, održano je 12 festivala, organizovano 10 ciklusa filmova poznatih filmskih autora, započet projekat "Čas filma" sa ucenicima beogradskih gimnazija, uveden u redovnu distribuciju kratki, dokumentarni i studenski film, otvoren "Bulevar zvezda", a u produkciji bioskopa snimljeno je preko 400 emisija o filmu.

Marković: Nestaje poslednji bastion nekomercijalnog filma

Specijalni savetnik za kinematografiju ministra kulture Srbije, reditelj Goran Marković izjavio je danas povodom zatvaranja bioskopa "Balkan" da je to poslednja kap koja je prelila čašu nezadovoljstva filmskih radnika povodom stanja u bioskopskoj mreži Srbije i da time nestaje "poslednji bastion nekomercijalnog, umetničkog filma".

"Zatvranjem 'Balkana' zatvara se bioskop koji je negovao repertoar posvećen domaćim, evropskim i neholivudskim filmovima, a na drugoj strani moderni multipleks bioskopski centri forsiraju holivudske 'blok bastere' i u njima se retko, i to samo na nekoliko dana, nađu filmovi koji su prikazivani u bioskopima kakav je 'Balkan'", navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Marković je podsetio da pojedini gradovi u Srbiji više nemaju sale za bioskopsko prikazivanje filmova, kao i da su beogradski bioskopi pre nekoliko godina prodati "čoveku koji nikada nije obnovio njihov rad i samo čeka da prođe zakonski rok da bi im promenio namenu".

On je rekao da, zbog činjenice da se "Balkan" nalazi u 111 godina staroj zgradi koja je pod zaštitom države i kulturne misije koju ovaj kultni beogradski bioskop vrši, Ministarstvo kulture Srbije namerava da pokrene postupak stavljanja ovog bioskopa u objekte od posebnog kulturnog značaja.

Specijalni savetnik ministra kulture je obećao da će ministarstvo učiniti sve da spreči zatvranje "Balkana" i da ovaj bioskop ostane ono što jeste. "Ne vidimo zašto bi značaj ovog bioskopa bio manji od, na primer, značaja knjižare 'Geca Kon', koja je spasena upravo na inicijativu ovog ministarstva", dodao je Marković.

Poslednji filmski vikend u Balkanu

Povodom zatvranja bioskopa Balkan, od 25. do 28. marta biće organizovan filmski vikend, u okviru koga će biti prikazano više igranih, dokumetarnih i kratkometražnih filmova.
* Veče posvećeno autorskom filmu, biće održano 25. marta, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi "Valcer sa Baširom" reditelja Arija Folmana, "Kenjac" Antonia Nuića i "Ubio sam majku" Ksavijera Dolana.
* Bioskopska premijera filma "Pisac iz senke" Romana Polanskog biće održana 26. marta, nakon cega će biti organizovana velika žurka pod nazivom "Nickel Odeon".
* U subotu 27. marta u bioskopu Balkan biće prikazani kratki filmovi "Sektor", "Miris formalina", "U prolazu", "Rakete" i "E.G.Z.I.D.", a takođe će biti održano i vece posvećeno Festivalu dugometražnog dokumentarnog filma "Beldox", u okviru koga će biti prikazan film "Povratak na Goreju" reditelja Pjera Iva Borzoa.
* Filmski vikend biće završen u nedelju 28. marta kada će biti održano Vece Vuka Pavlovića, prvog umetnickog direktora bioskopa Balkan, nakon toga će biti prikazan film "Nekro film" reditelja Dejana Zecevića, a od 22 casa će biti prikazan film "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića.



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 15:43 26.03.2010

...

1
Lionsgate Lionsgate 15:46 26.03.2010

Re: ...

reanimator
1

Trebalo bi te obrisati kao neozbiljnog i prebaciti taj #1 na sledeceg. . .
reanimator reanimator 15:50 26.03.2010

Re: ...

Lionsgate
reanimator
1

Trebalo bi te obrisati kao neozbiljnog i prebaciti taj #1 na sledeceg. . .

To mi je hvala, posle svega što sam učinio za tebe
Konačno sam siguran da se u Srbiji ne oprašta uspeh
Lionsgate Lionsgate 16:13 26.03.2010

Re: ...

To mi je hvala, posle svega što sam učinio za tebe

Jeste, bas treba da ti budem zahvalan sto si me upoznao sa onom vesticom. . .
Lionsgate Lionsgate 15:44 26.03.2010

Verovatno

ce da otvore neki novi Speak Easy ili slicnu kafeteriju. . . ionako se jadni Beogradjani guraju po malobrojnim kaficima u centru grada.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:48 26.03.2010

Re: Verovatno

ce da otvore neki novi Speak Easy ili slicnu kafeteriju. . .

ja tipujem na kockarnicu.
reanimator reanimator 15:52 26.03.2010

Re: Verovatno

Srđan Mitrović
ce da otvore neki novi Speak Easy ili slicnu kafeteriju. . .

ja tipujem na kockarnicu.

..pekara, apoteka, frizerski salon...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:53 26.03.2010

Re: Verovatno

..pekara, apoteka, frizerski salon...

ili neka javna kuća + sex shop.
krajnje je vreme
Lionsgate Lionsgate 16:30 26.03.2010

Re: Verovatno

Rekoh Spek Easy (ili kako se vec zove ta firma) sa namerom, oni su vec napravili lokal na mestu bivseg Jadrana a specijalizovali su se i da ostala ex-kultna mesta Beograda (pre svega kafane, Domovinu, Trandafilovica, Grcku kraljicu) pretvaraju ili u kafice ili u Lily-je.

Malo se zamislih i nad sudbinom zemunskih & novobeogradskih bioskopa, bar onih na kojima sam odrastao. Svi zemunski (Central, Sloboda, Jedinstvo) su mrtvi, novobeogradski takodje ( Jugoslavija, Fontana) mada nesto rade na Jugoslaviji, kazu da ce da ga ponovo da otvore. . . zanimljivo je da su sve te sale ili totalno zapustene ili su u njima sad obavljaju potpuno drugacije stvari ( buvljaci). Slaviju su srusili jos 80-tih da bi se prosirio Parking servis ( kao i sa platanima na Bulevaru), Vozdovac je zapusten da ne moze biti zapusteniji, Odeon zakantacen, Drina zazidana itd. Sta je bre uopste ostalo?

Edit. Procitah sad na Netu da Jugoslavija nije pripadala Beograd filmu, zato je sad i obnavljaju
A Slaviju su sravnili sa zemljom 1991-ve. . .
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:36 26.03.2010

Re: Verovatno

Rekoh Spek Easy

serem im se na kafanu. ova u sred beograda (ex bioskop jadran) ne prima kartice jer "nemaju telefonsku liniju". samo keš.
Lionsgate Lionsgate 16:43 26.03.2010

Re: Verovatno

serem im se na kafanu. ova u sred beograda (ex bioskop jadran) ne prima kartice jer "nemaju telefonsku liniju". samo keš.

Hajde manje-vise to, kakva usluga i slicno ali pokupovase sve biskope i kafane po centru. Na kraju ce imaju vise tih speakeasy-ja i Lily-ja nego potrosaca. . .
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:44 26.03.2010

Re: Verovatno

bitno je da ima Y na kraju
vishnja92 vishnja92 17:45 26.03.2010

Re: Verovatno

specijalizovali su se i da ostala ex-kultna mesta Beograda (pre svega kafane, Domovinu, Trandafilovica, Grcku kraljicu)

jeste
Lionsgate Lionsgate 18:38 26.03.2010

Re: Verovatno

jeste

I ja sam posebno kivan zbog Domovine. . . a bas danas sam u Chika Ljubinoj video ex-konobara iz Domovine, Lalu. Ide covek na posao, sad radi u Kolarcu (kafani)
banat.hardkor banat.hardkor 14:56 27.03.2010

Re: Verovatno

Meњачница.
mirelarado mirelarado 18:29 27.03.2010

Re: Verovatno

Или кладионица. Само је биоскоп најмање вероватан.
tripraseta92 tripraseta92 15:47 26.03.2010

Farma

"Balkan" nalazi u 111 godina staroj zgradi koja je pod zaštitom države

Možda posle renoviranja tu otvore Farmu. Jbt. daleko onaj Boleč ( ili gde se već nalazi )


edit: svidja mi se promena naslova
Rejlem Rejlem 16:13 26.03.2010

Vec sam se juce javio

...ali evo i danas. Volim te kiparske firme, yebalo majku.
Daj boze da to sto Goran Markovic pominje uspe.
Inner Party Inner Party 16:13 26.03.2010

Zvuci kao neka ...

"Beograd film" je, uprkos protivljenju manjinskih akcionara, prebacio imovinu šest bioskopa - "Balkan", "Partizan", "Jadran", "Kozara", "Voždovac" i "Slavica" - na zavisna društva "Beobana", "Beopana", "Beojana", "Beokona", "Beovona" i "Beoslaba".


... zajbncija!



PS

Pa da, bioskopi u Srbiji mogu opstati samo kao komercijalne cirkus atrakcije. Za umetnicki film ostaju festivali, kojih ce vidim uskoro biti u svakom srpskom zaseoku ...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:21 26.03.2010

Re: Zvuci kao neka ...

"Beobana", "Beopana", "Beojana", "Beokona", "Beovona" i "Beoslaba"

a ja mislio da su stihovi marine tucaković. još samo brega da zasvira...
Bili Piton Bili Piton 16:36 26.03.2010

Secam se



kakva je rupcaga bio taj Balkan pre nego sto su ga renovirali u "premijerni bioskop"...vecito je smrdelo na naftu od one jedne peci u cosku.

Pa je onda detaljno picnut i renoviran i preko noci postao reprezentativni beogradski bioskop. Milion filmova sam tu gledao, a konkretno se secam "Opasnih veza" i "Zena na rubu nervnog sloma"....

Mada je to sasvim u skladu sa opstim trendovima, otkad zivim u Londonu svedok sam nestajanju nezavisnih, "repertory" bioskopa (na primer, cuvena "Scala" na Kings Krosu). Nema ih vise, pojeli ih multipleksi, a donekle i "changing demands of the cinema-going public"...tuzno.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:38 26.03.2010

Re: Secam se

ja gledao "Sav taj džez" i "maglu" između ostalih.
doduše uvek me nerviralo što se čuju aiutobusi koji priolaze jer im je tu početna stanica.
Lionsgate Lionsgate 16:56 26.03.2010

Re: Secam se

Meni je Balkan (uz 22.oktobar i onih iz mog kraja, Centrala i Jugoslavije) bio omiljen u studentsko doba. Blizina autobuskih stanica (16 i 27), omiljena pekara Charli pored a sa druge strane komision u kome sam kupio svog prvog 501
Idealno mesto da se sjuris unutra kad pocne kisa a i idealno mesto za kasnu projekciju - blizu su ponocni busevi sa Trga. . .
Lionsgate Lionsgate 16:40 26.03.2010

Danas

procitah i protest Zelimira Zilnika zbog situacije sa Tera filmom i njihovom zgradom na Futoskom bul. u NS. Bacili oko na plac gde im je zgrada pa zele da ih zakatance. . . svugde izgleda ista prica, investitori sa Kipra i drugih (egzoticnijih) ostrva izgleda da nemaju nikakve druge/mladalacke ljubavi sem profita.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:42 26.03.2010

Re: Danas

ovih dana je izgleda VELIKA OTIMAČINA na repertoaru. svuda se otima bezočno šta se stigne.
banat.hardkor banat.hardkor 14:58 27.03.2010

Re: Danas

Инвеститори са Кипра = проксији српских бизмисмена. <_<
iris.davidovich iris.davidovich 16:54 26.03.2010

...

a na drugoj strani moderni multipleks bioskopski centri forsiraju holivudske 'blok bastere' i u njima se retko, i to samo na nekoliko dana, nađu filmovi koji su prikazivani u bioskopima kakav je 'Balkan'", navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

e, kad bi oni samo znali kakvo su sr*nje ti multiplexi sto se repertoara tice, ne bi tako jurcali da dignu nogu za potkivanje. ja sam potpuno smorena od filmova koje prikazuju ovde (a zivim u 5milionskom gradu), i dala bih sve ove multiplekse za 1 bioskop sa neamerickim i neblokbaster filmovima. budjava sedista - moze, skripavi projektor - takodje, hladnu salu - uzimam.
bas mi je zao.
libela libela 18:08 26.03.2010

To nam je nasa borba dala...

BEOGRAD FILM ad

Prodajna cena 730.000.000 din.

Ime / Naziv kupca NIKOLA ĐIVANOVIĆ



Neki detalji o preduzeću:

Zemljište-------Površina u ha

Voždovac--------1,279
Zvezdara--------1,280



Bioskopi---------------------------------(Površina m 2)

„Avala“,Daničareva 64-----------------------(862)
„Balkan“,Braće Jugovića 2------------------(1,242)
„Voždovac“, Vojvode Stepe 65----------------(940)
„20. Okotobar“, Balkanska 2-4-------------(1,610)
„Zvezda“, Terazije 40------------------------(622)
„Jadran“, Trg Republike 3------------------(1,174)
„Jedinstvo“, Trg Republike 3------------------(315)
„Kozara“, Terazije 25------------------------(2,587)
„Kosmaj“, Terazije 13------------------------(568)
„Odeon“, Narodnog Fronta 45--------------(2,686)
„Partizan“, Savski Trg 9---------------------(678)
„Slavica“, Marijane Gregorin---------------(503)
„Sloboda“, Glavna 29-----------------------(420)
„Drina“, 29. Novembra 70
Bašta „Zvezda“, Terazije 40-------------(2,100)
Letnja bašta „Beograd“, Breganlička 5


Ostali prostor-------Površina m 2

Bazar, uprava--------(1,367)



Struktura kapitala ima sledeći oblik:

Naziv-----------------Br. akcija-------% od ukupne emisije

Nikola Đivanović------194.339----------(69,99)
Ostala fizička lica-----83.287----------(29,99)
Akcijski fond RS--------------2----------(0,02)

jaksa scekic jaksa scekic 18:26 26.03.2010

Bioskop ostaje :)))

Firma "Beobana": Bioskop Balkan neće menjati namenu


Film

četvrtak, 25 mart 2010 19:54

BEOGRAD - Bioskop "Balkan" se samo privremeno zatvara zbog renoviranja i neće biti ugašen, saopštila je večeras firma "Beobana d.o.o", vlasnik ovog beogradskog bioskopa. Povodom vesti da "Balkan" prestaje sa radom - za 28. mart je najavljena poslednja projekcija - "Beobana" tvrdi da je reč o obnovi krova koji prokišnjava, zameni dotrajalih instalacija i nizu intervencija u unutrašnjem delu.

"Na obnovu smo se odlučili posle detajnog pregleda zgrade i utvrdili da iz bezbednosnih razloga bioskop mora biti obnovljen. Posle detaljne rekonstrukcije, 'Balkan' će imati istu namenu kao i do sada, a sigurni smo i više posetilaca", navedeno je u saopštenju. Specijalni savetnik za kinematografiju ministra kulture Srbije, reditelj Goran Marković izjavio je ranije danas da, zbog činjenice da se "Balkan" nalazi u 111 godina staroj zgradi koja je pod zaštitom države, kao i zbog kulturne misije kultnog beogradskog prostora, Ministarstvo kulture Srbije namerava da pokrene postupak stavljanja tog bioskopa u objekte od posebnog kulturnog značaja. Reditelj Darko Bajić je u sredu izjavio Tanjugu da će bioskop "Balkan" biti će zatvoren 28. marta, posle dve godine uspešnog rada na predstavljanju domaćeg i umetničkog filma, a razlog je namera vlasnika da rekonstruiše prostor. (Tanjug)

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:29 26.03.2010

Re: Bioskop ostaje :)))

Firma "Beobana": Bioskop Balkan neće menjati namenu

ja nikom ništa ne verujem!
banexe banexe 19:00 26.03.2010

Re: Bioskop ostaje :)))

Ajd' da vidimo i to chudo !
Kako je krenulo, pitam se koliko je Kinoteka sigurna ?
Ako i jeste, koliko dugo ?
Dok je Zelenovica, Tucakovica i Erdeljanovica ?
Koliko josh oni mogu da izdrzhe ?
I shta posle njih ?
libela libela 19:05 26.03.2010

Re: Bioskop ostaje :)))

Srđan Mitrović
Firma "Beobana": Bioskop Balkan neće menjati namenu
ja nikom ništa ne verujem!

Пословно име привредног субјекта
Назив: BEOBANA
Правна форма: Друштво са ограниченом одговорношћу
Седиште: Београд-Стари Град
Пуно пословно име: BEOBANA DOO BEOGRAD, TERAZIJE 40/I
Адреса: Теразије 40/I, Београд-Стари Град, Србија


Датуми
Датум оснивања (дд.мм.гггг): 22.04.2008

Претежна делатност
Шифра делатности: 92130
Назив делатности: Приказивање филмова
Регистрован за спољнотрговински промет
Регистрован за услуге у спољнотрговинском промету

Подаци о члановима друштва
1 . Члан Општи подаци
Регистарски број: HE 228342 Kipar
Назив: ZEROSUM PARTNERS LIMITED
Адреса
Улица: Agios Andreas, Ilioupoleos
Број: 7
Место: Nicosia
Поштански број:
Држава: Kipar


Заступници

1. Општи подаци
Матични број: 1001973710435
Име и презиме: Вук Валчић

Функција : Директор
jaksa scekic jaksa scekic 18:32 26.03.2010

Zlocin u istoj ravni

Dal ce da ukinu bioskop, to cemo da vidimo, ali kako citam u Politici, u rubrici "pisma citalaca" ovo je zasigurno.

Serijal javnog servisa "Trezor" koji se bavi cuvanjem TV istorije, se gasi. Bojana Andric je krvavo otimala od zaborava istoriju TV, i imala je podrsku NULA u preduzecu. Ona i par ljudi su radili sve, cak su uspeli i da naprave muzej TV tehnike

Kad ce Tijanic i ostali da shvate da je TV Beograd postojala pre njih, i sva sreca postojace i posle njih.

Blam i sramota

JS

Dabogda ovi sad ostali upamceni samo po ulasku Grand fondacije u Javni servis
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:42 26.03.2010

Re: Zlocin u istoj ravni

Zlocin u istoj ravni

rts je mnogo materijala koje može da se svrsta u nacionalno blago prosto presnimio. recimo kad se čkalja pojavio na skupu deposa (valjda se tako zvalo) istog trenuta su obrisane sve serije sa njim osim onih koji su bile na filmskoj traci.
rts je jedna bruka i sramota i trebalo ih je sve lustrirati i ugasiti rts.
Bili Piton Bili Piton 18:43 26.03.2010

Re: Zlocin u istoj ravni

jaksa scekic


Serijal javnog servisa "Trezor" koji se bavi cuvanjem TV istorije, se gasi. Bojana Andric je krvavo otimala od zaborava istoriju TV, i imala je podrsku NULA u preduzecu. Ona i par ljudi su radili sve, cak su uspeli i da naprave muzej TV tehnike



Mene iskreno cudi da je i to sto je bilo za "Trezor" uopste sacuvano, pored svagdasnje manicne potrebe za brisanjem traka i unistavanjem vaznih i dobrih programa. Mogu da se kladim da TV Zagreb ima kompletnu svoju arhivu pod konac, do sad verovatno i digitalno remasterovanu.
jaksa scekic jaksa scekic 18:51 26.03.2010

Re: Zlocin u istoj ravni

Bili Piton
jaksa scekic


Serijal javnog servisa "Trezor" koji se bavi cuvanjem TV istorije, se gasi. Bojana Andric je krvavo otimala od zaborava istoriju TV, i imala je podrsku NULA u preduzecu. Ona i par ljudi su radili sve, cak su uspeli i da naprave muzej TV tehnike



Mene iskreno cudi da je i to sto je bilo za "Trezor" uopste sacuvano, pored svagdasnje manicne potrebe za brisanjem traka i unistavanjem vaznih i dobrih programa. Mogu da se kladim da TV Zagreb ima kompletnu svoju arhivu pod konac, do sad verovatno i digitalno remasterovanu.


Da budemo malo i fer, dosta je izgorelo 5 oktobra 2000 g, jer je dokumentacija bila bas iznad ulaza u Takovskoj

J
Bili Piton Bili Piton 18:55 26.03.2010

Re: Zlocin u istoj ravni

jaksa scekic


Da budemo malo i fer, dosta je izgorelo 5 oktobra 2000 g

J


To je tacno. Radio Beograd medjutim nije bombardovan pa mu fonoteka izgleda kao da je pala bomba - sto propalo usled nebrige, sto obrisano, sto zametnuto, sto pokradeno. Isti sindrom kao i na televiziji, o tome govorim. Bombardovanje i paljenje zgrade televizije je tuzna cinjenica ali ne i izgovor.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:54 26.03.2010

Beo(bana,pana,jana,vona,kona i slaba)...


a od 22 casa će biti prikazan film "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića.


Sad,makar znamo,sto ih ubijaju...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:07 26.03.2010

Re: Beo(bana,pana,jana,vona,kona i slaba).

Sad,makar znamo,sto ih ubijaju...

to je i meni palo na pamet.
NNN NNN 19:33 30.03.2010

Ja bih zabranio

poslovanje "kiparskim firmama" kod nas, makar i iz zajebancije, pa neka priznaju Kosovo, frankly my dear I don't give a damn.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana