Putovanja

firenca nekoliko dana

antioksidant RSS / 26.03.2010. u 19:07

 

put

put u firencu pomalo podseca na film sema pekinpoa "konvoj". ko je u filmu sem ali mekgro video jos nešto moze da pretpostavi kako je voziti autoputevima kroz italiju. kamion do kamiona*. desna traka prakticno ne postoji tj neupotrebljiva. mozete se samo povremeno uvuci u nju dok vas pretice neko ko vozi brze od 160 km/h (prosecna brzina ostatka autoputa). na autoputevima je jedna od najređih stvari za videti auto pumpa. a ako nadjete pumpu, toalet je najverovatnije u metalnom kontejneru iza. restoran zaboravite. ali zato nikako ne zaboravite espreso. automati za kafu za 50 centi izbacuju savrsenstvo ukusa (u plasticnoj casici za kikiriki na zalost ali... ukus...). italijani znaju sta je dobra kafa.

david
david

smestaj

kako uci u centar firence navodjen gps-om sa baterijom koja drzi jos pola sata a bez punjaca za auto? lako - vozite brzo.  nema potrebe da se uzbudjujete ako projurite kroz zuto svetlo na semaforu. izreka veli - kada ste u rimu ponasajte se kao rimljanin. ovoga buta kao firentinac. u retrovizoru ce se uvek videti bar jos 4 automobila koja naravno ne zele da gube vreme dok se stoji na semaforu i stoga ubrzavaju za vama kroz... zuto :-). prvo što se primeti kruzeci firencom je neverovatan broj znakova za zabranjeno parkiranje koji naravno nicemu ne sluze. tj niko se ne obazire na njih. mada vredi primetiti da uz svu gomilu vozila i million skutera nema parkiranja po trotoarima, travnjacima... samo na zabranjenim mestima na kolovozu. haos ali sa stilom (sto bi moglo biti i najkraci opis italije).

krovovi...
krovovi...
hotel se nalazi u stambenoj zgradi (ne hostel nego bas hotel i bas u stambenoj zgradi). sa prozora pogled na park (sto je jako korisno za lagane setnje do parka posle vecere) a preko parka morem krovova dominira kupola duoma. : ). priceless!

zabava

prelepi prostor ispred duoma prosto je stvoren za pikanje fudbala (narocito ako imate 5 ipo godina). idealno da se kroz gomile japanskih turista uvezbava dribling roberta prosinečkog, idealno za fintu "lomim kicmu biciklisti" (sta inace i ocekuju kada voze direktno kroz "utakmicu")... naravno, tereni nisu ograniceni na piaccu ispred duoma. santa maria della fiore, palacio piti, piacetta michelancelo... gde god nadjes zgodno mesto, ti loptu sutni. :-)

sto je nekako sasvim prirodno za firencu. grad fiorentine. tima ljubicastih dresova i velikih fudbalskih prica i junaka. batistuta je godinama igrao za violu. otisao je u rim po zasluzene titule ali srce je ostalo u cvetnom gradu. plakao je kada je dao prvi gol fiorentini na olimpijskom stadionu u rimu... meni jos drazi junak je di livio. viola je u jednom mracnom trenutku bila kaznjena i otposlata u trecu italijansku ligu (seria c). posto je to amaterska liga svi igraci koji su imali profesionalne ugovore sklopljene dok je fiorentina bila u seriji a bili su slobodni da pronadju sledeci angazman. slobodan je bio i repreyentativac di livio a svoju slobodu je iskoristio da ostane u fiorentini i pomogne joj u povratku na zasluzene visine. u doba "profesionalizma" svakako cin za pamcenje. sadasnji heroj je giraldino. broj 11 ljubicasti dres. ima sledbenika sa osmehom koji preti da proguta loptu tokom driblinga i po beogradskim parkovima...

viola
viola

inace, ukoliko zelite da kupujete u oficijalnoj navijackoj radnji as fiorentine (kao sto sam ja zeleo) neophodno je resiti test inteligencije u vidu pronalazenja ulaza (hint - ulaz je s druge strane ulice pa se stize podzemnim prolazom). mozda navijaci fiorentine nisu najvatreniji, najglasniji... ali ja od skora iskreno verujem da su najinteligentniji.

izleti

sta ce biti dedinje kad poraste? san domenico, prelepe vile (palate, hacijende...) i fantasticno drvece... na putu ka fiesole-u, najlepsem mestu firence (ovo najlepse shvatite uslovno - firenca ima nekoliko desetina najlepsih mesta) autobusom br 7 vijuga se uzbrdo kroz prelep kraj a destinacija je raj tisine, smirenosti i predivnog pogleda koji puca ka firenci. pejzazom firence ubedljivo dominira kupola duoma i jos jedanput je tako ocito da jednostavno nema zgrada visih od nekoliko spratova. duomo, santa croce, mercato centrale, sinagogue, palazzo vecchio... i to bi otprilike bilo to sto "viri" iznad krovova.

:)))
:)))

krivudava voznja busem broj 12 na drugu stranu firence vodi do piazzale michelangelo. firenca je blize, pogled je jasniji (ima i durbina) ali vidikovac je jedan ogroman parking. pogled jeste jasniji ali je ugodjaj lepsi sa druge strane. david, tj jos jedna njegova kopija,  naravno posmatra firencu i sa ove tacke.

uplovljavanje u toskanu i trazenje idealnog vina koje ide uz idealnu prsutu smo ostavili za neki drugi put.

lokalni obicaji

nesto sto je apsolutno nemoguce pronaci je tisina medju italijanima. pun autobus u firenci se cuje otprilike do bolonje. i svi putnici do jednog su ukljuceni u razgovor. ulaskom u bus na stanici automatski se ukljucujete u neku opstu raspravu koja krece od pocetne stanice i traje do poslednje. naravno vozac je najaktivniji. sve vreme navodeći grdosiju od autobusa kroz uske ulicice koje i skuterima predstavljaju problem.

na pesackom prelazu se staje pesaku tek kada je ostvaren kontakt haube i odece. naravno sve je praceno bujicom reci... porca miseria se cesto cuje. :-)

semafori za pesake imaju zuto. verovatno da bi se i njima pruzilo zadovoljstvo proletanja kroz isto.

problem nepoznavanja jezika u komunikaciji babe i bebe se bez problema resava tako sto baba pocinje ka papagaj da ponavlja bebece izraze... vise puta vidjeno. firentinske babe i srpske bebe imaju neku sopstvenu komunikaciju kojoj mi ostali mozemo prisustvovati samo kao puki posmatraci.

pizza-u gledas dok je prave i peku u otvorenoj peci na drva koja se zavrsava na pocetku tvog stola. testo za picu se razvlaci do debljine papira za novine. miris hrane opija sve vreme dok se hoda ulicama... paste... posebna kategorija uzivanja.

espreso se pije stojeci za sankom. sedenje se posebno naplacuje. ovo pravilo ne vazi za razne filter kafe, kapucina, makijato  kombinacije... samo espreso. stojeci za sankom. jedan brzi gutljaj i kofeinska bomba je otposlata u organizam.

biciklisti obozavaju da razgovaraju telefonom. glasno. verovatno da bi se najavili na sledecoj raskrsnici kroz koju prolecu bez ikakve pomisli da se zastane i rastane sa rodbinom pre podletanja pod tockove. biciklisticka uniforma za italijanke je tip top sredjenost. suknjice ili uske pantalonice, cizmice svakako... u potpunosti podrzavam i preporucujem beogradjankama.

renesansa

david... vau

duomo... vau

piazza della repubblica.. vau

ponte vecchio..vau

pogled sa fiesole-a.. vau

uffizi... vau

piazza della signoria... vau

VAU

neptun
neptun

ali to se moze i pretpostaviti. mada u sustini i ne moze. koliko god iz knjiga znao celu pricu o mikelandjelu, makijaveliju, lorencu velikom, renesansi...  nista ali nista ne moze da pripremi za osecaj kada se stupi na piazza della signoria (gde naravno stoje kopije ali nista to nije bitno). snaga tog prostora bez obzira na tooooone turista momentalno odvlaci u vreme pre 400 godina...

lep provod u renesansi...

renesansa II

pobeda individualnosti na plocici za interfon. svako ali svako prezime je pisano na drugacijoj plocici, drugacijim fontom, drugacije velicine. i sva ta prezimena u ulici koja vodi do trznice cine savrseni sklad.

: )))
: )))

taj ne tako prividni haos ima svoj sklad, svoju logiku, ta zustra rasprava svuda oko vas na ulici ima svoj tok.

a ono sto dominira je potreba za stilom, za izgledom. appearance je sve.

i na kraju: sta mi je dodatno prijalo - mrak pada kasnije, dan je duzi. zapad je ipak zapad : ))))

 

 

 

........................

* ovo naravno nije zalba zbog "otezanih uslova voznje" vec skretanje paznje na cinjenicu da postoji jasan pokazatelj da u italiji sem lepih gradova, automobila, zena, vina... postoji i privreda koja funkcionise. ovo shvatite kao uvod u sledeci tekst.

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:59 26.03.2010

Super ti naslov

Koji si ti šejtan... iskidah se od smeha...
antioksidant antioksidant 22:00 26.03.2010

Re: Super ti naslov

ako ti se naslov toliko svidja sacekacu da procitas i tekst...
anchica78 anchica78 14:24 27.03.2010

Italija

Dobar tekst, samo moram da priznam da sam se malo iznenadila kada sam procitala prvi deo vezan za put. Pre nedelju dana sam se vratila sa dvonedeljnog proputovanja iz Italije (Bolonja, Rim, Firenca, Milano, Val Gardena…) i moje iskustvo vezano za njihove autoputeve je sasvim drugacije! Naravno do svih mesta smo isli autoputem nasim kolima.

I u nasem slucaju je bilo mnogo vise kamiona nego sto smo navikli na nasim putevima ali kao sto si nagovestio njihova privreda funkcionise za razliku od nase koja je na izdisaju. Guzva je takodje veca, ali opet ako uzmemo u obzir standard i nacin zivota, broj turista, i broj automobila per capita mnogo daljih objasnjenja i nije potrebno.

Nase iskusto sa benzinskim pumpama odnosno “Area di Servizio” je mnogo bolje, nailazili smo na njih na svakih 30-50 km i odlicno su sredjene (cisti WC sa senzorskim pustanjem vode, restorani (najcesce “Autogril” i samoposluge, u nekim slucajevima cak i servisi za popravku). Detaljan raspored tih oblasti imas na mapi ovde: http://www.autostrade.it/en/index.html kao i izgled Autogrila http://www.autogrill.it/splash.html

Ako si skoro bio u Italiji i vozio 160 km/h ili vise onda imas stvarno srece da te nisu kaznili posto su pre oko godinu dana mnogo pojacali kontrole. Ovo sto si opisao jako lici na Italiju pre dve godine ali sada imaju tutore, presretace, kamere tako da mozes da ides jako brzo ali postoji velika verovatnoca da ce te kazniti. Preporuka koju smo dobili od prijatelja Italijana je da gledamo da postujemo propise, posto zaista kaznjavaju. Isto vazi i za parking, mozes da rizikujes da ostavis kola bilo gde (cak i gde je nacrtano da nosi pauk a ti nemas posebnu dozvolu ili tako nesto) ali budi spreman da platis kaznu ili izgubis dosta vremena da ih uzmes iz nekog zabacenog predgradja ako su ga odvukli paukom

antioksidant antioksidant 15:47 27.03.2010

Re: Italija

skorije sam sam se vratio iz itallije a ako je stanje sredjenije nego pre par godina to je svakako pozitivno ali italijani ce uvek biti na drugom nivou u odnosu na germanske narode. jednostavno je krv drugacija
jesam vozio brzo po autoputu ali bez ikakve zelje da se izdvajam od "domacih" vozaca. kako svi - tako i ja. bilo je delova gde se vozi znatno brze od propisanog ogranicenja (narocito gde ima 4 trake na putu - pretpostavljam da domaci znaju raspored radara pa se prilagodjavaju tome - a ja njima).sto se tice pumpi, naravno da ih ima svakakvih, stim sto je potrebno naglasiti da je u italiji (kao i u vecini zapadnih zemalja) uobicajeno da pumpa i restoran pripadaju razlicitim "firmama". dobar broj pumpi je je jednostavno posvecen tocenju goriva a ostale stvari su jednostavno montazne i manje vise nebitne)
autogril restorani jesu odlicni (u povratku smo imali bas dugu pauzu na jednoj pumpi izmedju venecije i trsta gde je bio autogril koji je stvarno odlican - prodavnica ima cak i sasvim zavidnu kolicinu decijih igracaka (na sta mi je osmeh nekoliko puta skrenuo paznju : )) a klopa je bila vrlo dobra (mada sam tu platio najskuplji obrok tokom celog putovanja)). ovo oko pumpi sam posebno naglasio da bih istakao i zadovoljstvo stanjem pumpi na srpskim putevima. to je jedna od (na zalost retkih stvari) gde bi se moglo reci da se u srbiji postavlja pozitivan standard. kod nas je nesretni jugopetrol ostao manje vise nesredjen - na ostatku je pravo zadovoljstvo zaustaviti se.
dobra stvar na italijanskim autoputevima je sto se pri svakom "vecem" ukljucenju na auto put nalazi znak sa obavestenjima koliko kilometara do koje pumpe i koje su cene goriva na njima (bezolovni se krece od 1.25 eura do 1.4 eura - ako se dobro secam). to je pretpostavljam jako korisno onima koji planiraju svoje pauze. s druge strane, ako putujes sa klincima - zaustavljanje je uvek u roku od 25 sekundi posto cujes "piski mi se" : ))
parkiranje je vec posebna prica - znaci za parkiranje se vrlo odlucno ignorisu od strane domacina (mada im se ja nisam pridruzio u tom sportu - moj auto je svoj boravak u firenci proveo u garazi - nadam se da su mu bar pustali kancone - red je da ima bar neki utisak sa putovanja). pauka nisam video (mada znakova koji obavestavaju o njegovom postojanju i aktivnosti jesam na stotine).
i naravno - sve sto je u tekstu napisano je samo jedan deo utiska sa putovanja. bila si isto skorije pa sam siguran da mozes da pretpostavis koliko se moze pisati...
Covek u belom Covek u belom 15:55 29.03.2010

Re: Italija

anchica78
Nase iskusto sa benzinskim pumpama odnosno “Area di Servizio” je mnogo bolje, nailazili smo na njih na svakih 30-50 km i odlicno su sredjene (cisti WC sa senzorskim pustanjem vode, restorani (najcesce “Autogril” i samoposluge, u nekim slucajevima cak i servisi za popravku). Detaljan raspored tih oblasti imas na mapi ovde: http://www.autostrade.it/en/index.html kao i izgled Autogrila http://www.autogrill.it/splash.html

Da Autogrilovi su dosta dobri ali i ne bas tako cesti kako se covek moze navici u susednim zemljama oko Italije. Savet za AO, nabavi neki kulturan GPS ili noviji Nokia telefon (i naravno auto-punjac za njega :)) i neces imati problema sa snalazenjem ili pumpama .

Ako si skoro bio u Italiji i vozio 160 km/h ili vise onda imas stvarno srece da te nisu kaznili posto su pre oko godinu dana mnogo pojacali kontrole. Ovo sto si opisao jako lici na Italiju pre dve godine ali sada imaju tutore, presretace, kamere tako da mozes da ides jako brzo ali postoji velika verovatnoca da ce te kazniti. Preporuka koju smo dobili od prijatelja Italijana je da gledamo da postujemo propise, posto zaista kaznjavaju. Isto vazi i za parking, mozes da rizikujes da ostavis kola bilo gde (cak i gde je nacrtano da nosi pauk a ti nemas posebnu dozvolu ili tako nesto) ali budi spreman da platis kaznu ili izgubis dosta vremena da ih uzmes iz nekog zabacenog predgradja ako su ga odvukli paukom
.
Ne bas. Ogranicenje brzine na autoputu je 130km/h standardno, ali je tolerancija do 150km/h. Znaci cak i gde postoji sektorsko merenje brzine (a ima na par mesta) niko ti nece napisati kaznu ukoliko nisi isao iznad 150km/h. Novina od pre par godina je da na svim delovima autoputa gde postoji vise od 2 trake (plus zaustavna) ogranicenje vise nije 130km/h vec 150km/h te se moze voziti i do 170km/h bez ikakvog straha od kazne.
Sto se parkiranja tice, sve je ok ukoliko ti ne odvuku kola. Neitalijanske table automatski podrazumevaju potpuni imunitet od kazni. Medjutim ukoliko ti odvuku kola, obrao si bostan.

antioksidant antioksidant 19:45 29.03.2010

Re: Italija

nabavi neki kulturan GPS ili noviji Nokia telefon

:)
aleksanadar aleksanadar 20:17 26.03.2010

Завидим ти !

lep provod u renesansi...


Дакле, све је исто.

antioksidant antioksidant 22:17 26.03.2010

Re: Завидим ти !

Дакле, све је исто.

pa ... da
:))
angie01 angie01 22:31 26.03.2010

moja omiljena,

kapela Brankache sa Mazachovim freskama.

antioksidant antioksidant 23:10 26.03.2010

Re: moja omiljena,

stefan.hauzer stefan.hauzer 13:00 27.03.2010

Re: moja omiljena,

Eh,Batistuta...jos uvek njegov dres iz Fiorentine stoji iznad mog kreveta kao relikvija...
Radost,kad sam usao na Artemio Franki, s' njegovim dresom na sebi,neopisivo!
antioksidant antioksidant 15:55 27.03.2010

Re: moja omiljena,

Eh,Batistuta...jos uvek njegov dres iz Fiorentine stoji iznad mog kreveta kao relikvija...

Biljana 77 Biljana 77 09:23 27.03.2010

Firenca

.. Imamo drugara tamo i jedva čekam. Inače mi je od svih evropskih zemalja svih onih godina Italija bila najveća čežnja..



Btw. bila sam ubeđena da sam ovaj komentar ostavila pre pola sata.. kad ono nema ga..
antioksidant antioksidant 15:48 27.03.2010

Re: Firenca

Italija bila najveća čežnja..

ispuni je sto pre - uzivanje obecavam..
ecce-florian ecce-florian 23:04 27.03.2010

Re: Firenca

Inače mi je od svih evropskih zemalja svih onih godina Italija bila najveća čežnja..

ispuni je sto pre - uzivanje obecavam..

još devet puta spavam ......
background noise background noise 17:16 28.03.2010

Ko kec na deseet ti je ovo . . .

. . . sredjujem kola da pocetkom maja skoknemo . . . iskidali smo se od smeha frau i ja citajuci i zvrljajuci po autokarti . . .

Samo sto se nisam ugusio . . .
antioksidant antioksidant 19:40 28.03.2010

Re: Ko kec na deseet ti je ovo . . .

lep provod i obavezno gps (ali da bi imao potpuni italijanski ugodjaj - bez punjaca za auto)
background noise background noise 21:58 30.03.2010

Re: Ko kec na deseet ti je ovo . . .

A jedno mozda glupo pitanje - jel' rizicno za kola, nemam alarm . . .
antioksidant antioksidant 09:31 31.03.2010

Re: Ko kec na deseet ti je ovo . . .

el' rizicno za kola, nemam alarm . . .

: )))
opusti se, italijani su zainteresovaniji za bicikle...
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:53 28.03.2010

мост

је много леп. жив. шарен. леп.
antioksidant antioksidant 19:38 28.03.2010

Re: мост

marco_de.manccini
је много леп. жив. шарен. леп.

vala bas...


tripraseta92 tripraseta92 04:22 29.03.2010

ma che bella Firenze

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana