Društvo| Ekonomija

Rešenje za Grčku

bandi fornoski RSS / 27.03.2010. u 10:29

Evropa se ovih dana upinje da pronađe način da Grčku vrati sa ivice bankrota, a da pritom ne prekrši pravila zacrtana tokom stvaranja evrozone. Nemci, od kojih se očekuje da otplate najveći deo grčkog duga, ljutito se pitaju zašto neki Hans, koji je celog života dirinčio kao mrav, sad mora da otplati dug cvrčka Jorgosa, koji je za to vreme leškario na plaži, a jedini napor je ulagao u falsifikovanje godišnjih izveštaja da prikrije stvarno stanje svog budžeta.

Postoji jednostavno, elegantno i praktično rešenje, koje doduše zahteva malo političke hrabrosti, ali bi moglo da se, ukoliko zaživi, primeni na ostatak evrozone, a možda i globalno. Evo ga:

Grci, naime, vole da kažu da je njihova zemlja kolevka demokratije, i to je nesumnjivo tačno, ali obično zaboravljaju da pomenu da je antička Grčka u Evropu uvela još nešto: robovlasnički sistem. Čak bi se moglo reći da bez robova ne bi bilo ni demokratije ni filozofije, jer bi Perikle, Platon i Sokrat, umesto u dubokom razmišljanju, proveli život dirinčeći na mršavom komadu zemlje ili pokušavajući da upecaju nešto za ručak, pa potomstvu ne bi ostavili ništa osim kržljavih vinograda i bušnih barki. Sistem je odlično funkcionisao stotinama godina, ugrađen je kasnije i u ranu američku demokratiju, i napušten je, iz ne sasvim jasnih razloga, tek nedavno, krajem devetnaestog veka. Možda je vreme da se vratimo tradiciji, a Grci, koji su ga izmislili, zaslužuju da budu prvi koji će ga oživeti.

Robovi su nekada regrutovani iz redova poraženih neprijatelja, ali Grčka danas ni sa kim ne ratuje, pa se postavlja pitanje gde naći moderno roblje. I ponovo, odgovor je jednostavan: potencijalnoi robovi su već tamo, zovu se ilegalni useljenici, i samo ih treba pohvatati i dati im da rade.

Pre nego što se u vama aktivira humanitarna savest, razmislite o sledećem: računa se da u Grčkoj trenutno ima preko milion ilegalnih radnika, mahom iz Albanije, ali i iz bivše Jugoslavije. Oni su bedno plaćeni (ako uopšte), žive u stalnom strahu od policije i proterivanja, i ne treba  sumnjati da bi mnogi među njima dobrovoljno zamenili status ilegalca za status legalnog roba. Oni sa višim obrazovanjem (a ima ih poprilično) konačno bi mogli da dobiju posao u struci, kao učitelji, medicinsko osoblje, administrativci, o čemu u sadšnjem sistemu mogu samo da sanjaju. Većina bi, pak, nastavila da radi ono što su radili do sada, kao građevinci, berači voća, kućna posluga. Posle pet godina, ako su vredno radili i uz preporuku vlasnika, mogli bi da steknu status slobodnjaka.

Koristi od ponovnog uvođenja robovlasničkog sistema su višestruke:

- Odmah bi se drastično smanjila javna potrošnja, jer bi jeftina radna snaga zamenila skupo plaćene činovnike, učitelje, i radnike državnih preduzeća.

- Rešio bi se problem ilegalnih useljenika.

- Povećali bi se prihodi od turizma: ko bi odoleo paket aranžmanu koji uključuje i jednog ili više robova (ili robinja) koji bi vam nosili stvari do plaže, čuvali vam decu dok bančite po tavernama, ili vas animirali u trenucima dosade.

Jedino bi se morao premostiti problem izvesnih medjunarodnih konvencija koje zabranjuju ropstvo, ali to bi se dalo rešiti uvođenjem odgovarajućeg eufemizma (npr. upućivanje na društveno-koristan rad kao kazna za neprijavljen boravak).

Ukoliko se sistem pokaže kao dobar, treba očekivati da ga usvoje i druge evropske zemlje koje imaju slične probleme. I konačno, ovaj predlog je sasvim u skladu sa grčkom (i evropskom) milenijumskom kulturom i tradicijom.

Ovo je moj prvi blog, pa ako me se u Nobelovom komitetu sete, dobro, ako ne...

 

 

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 11:13 27.03.2010

Nobel

Dobrodosao!
Nobl komitet te uzima u obzir, narocito zbog eksplozivne teme...
the the 13:32 27.03.2010

Re: Nobel

a robna ravnopravnost?
bez robinja ne bi bilo ekspotencijalnog rasta gdp-a
seceranac seceranac 14:14 27.03.2010

vec postoji

Možda je vreme da se vratimo tradiciji, a Grci, koji su ga izmislili, zaslužuju da budu prvi koji će ga oživeti.



ne moramo da se vracamo tradiciji - ropstvo nikada nije ni ukinuto samo je dobilo nove forme i nazive

-tako danas imamo duznicko ropstvo koje je jos bolje od onog starog jer vlasnik ne mora uopste da vodi racuna o robu (da mu obezbedjuje posao, smestaj i hranu - rob sve sam obezbedi i sve sto zaradi osim neophodnog za zivot potom daje vlasniku-banci),

-vec imamo i imigraciono ropstvo milioni i milioni ilegalnih imigranata sirom sveta (oko 10 miliona u EU i 12 u USA, mnogi po bliskom istoku i aziji ...) rade za manje od minimalca poslove koje niko drugi nece i bez ikakve zastite od samovolje i ucena poslodavca koji prete prijavama ukoliko radnik trazi platu

- potom imamo outsourcing ropstvo gde radnici u velikim uglavnom azijskim zemljama rade za nekoliko centi na sat za gazde uglavnom iz drugih drzava koji su korumpirali sistem tako da ne moraju da odgovaraju ni za kakav postupak prema radnicima

-zatim imamo seksualno ropstvo - ne moram ni da objasnjavam sve nacine na koje milioni i milioni uglavnom zena i dece bivaju najbrutalnije iskoriscavani od strane vlasnika

-i na kraju da pomenem i srpsko ropstvo gde gazda privatnik uz obecanja ne isplacuje plate nekoliko meseci a potom ucenjuje radnike da nece dobiti nista od zaostalih plata ukoliko da otkaz i tako prisiljava radnike da i dalje za dzabe rade za njega

ima jos vrsta i oblika ropstva ....
bandi fornoski bandi fornoski 15:17 27.03.2010

Re: vec postoji


Ma znam ja to, ali mislim da bi tu stvar valjalo institucionalizovati, a ne ovako stihijski...
mariopan mariopan 15:43 27.03.2010

Re: vec postoji

Srećno ti blogovanje i dobrodošao


-i na kraju da pomenem i srpsko ropstvo gde gazda privatnik uz obecanja ne isplacuje plate nekoliko meseci a potom ucenjuje radnike da nece dobiti nista od zaostalih plata ukoliko da otkaz i tako prisiljava radnike da i dalje za dzabe rade za njega

I u Grčkoj se to događa ali radnike štiti zakon (ako nisu ilegalci) i mogu da tuže gazdu. Suđenje traje nekoliko godina ali dobra stvar je što postoji služba koja će Gazgu da tuži umesto radnika, oni imaju advokate koji će tajh posao da obave a radnik treba samo da se pojavi na sudu i da dokaže da ga gazda nije platio. Sudske troškove plaća onaj ko izgubi spor a to je obično gazda jer ta služba i netuži ako nema osnova po zakonu. Isplata na ruke ne postoji, samo preko računa, to je garancija i gazdi i radniku, oba imaju dokaze da li je nešto plaćeno ili nije.Ako nije isplaćeno radnik će to da dobije a gazda + kaznu, koje su jako velike i ne isplati se da krše zakon.

Postoji i neka vrsta kase, kao banka, za sporove oko isplata. Recimo neko je dobio otkaz i treba da mu se isplati otpremnina (po ugovoru) a gazda ne daje koliko je dogovoreno nego manje. Radnik taj ponuđeni novac može da uzme i stavi u tu kasu,( nije ga uzeo). Radnik ga tuži preko te službe, i kada sud kaže koliko para Gazda toliko mora da isplati. Ako je radnik u pravu a obično jeste jer ona služba i ne uzima za suđenja predmete gde nema dokaza i kršenja zakona, onda gazdu Sud ODERE, pa mu naplati i silne kazne zbog kršenja zakona.Ne isplati se nikome.

Radi se i medijacija, pokušaj rešavanja takvog spora bez suda i tu se gazda i radnik mogu dogovoriti koja suma bi bila dovoljna da se ne ide na sud - i svi zadovoljni.

Radnici potpisuju ugovore i gazda je dužan da ih se u svakoj sitnici koju su dogovorili pridržava.Kao i radnik.
Grčka često daje amnestiju za strance koji su ušli u Grčku ilegalno, i ako ispunjavaju uslove mogu da legalizuju boravak. Za to je potrebno da su ušli u zemlju u roku na koji se odnosi amnestija, da su zaposleni, da nisu osuđivani ni u svojoj zemlji ni u Grčkoj itd. Ne znam sve ali sam pratila da se to periodično radi, pa ti ljudi ako žele mogu da budu legalno i sa papirima u toj zemlji. E, ako su sredili papire, onda moraju godišnje da imaju određen broj meseci radnog staža, to odkazuje da oni tamo nešto rade i plaćaju porez, da se ne bave nečim u sivoj zoni i td.

Ako je bilo ko uplatio viška poreza to mu se vraća.

Volla bih da to vidim u Srbiji, da bar neko štiti i radnika a ne samo kapital tajkuna.
bandi fornoski bandi fornoski 16:05 27.03.2010

Re: vec postoji

u Grčkoj se to događa ali radnike štiti zakon (ako nisu ilegalci) i mogu da tuže gazdu.


Tačno. Ilegalci nemaju nikakva prava, a gazde imaju običaj da ih par dana pre isplate prijave muriji, pa ona dođe i deportuje ih. Robovi bi bili zakonom zaštićeni kao državno ili privatno vlasništvo, tako da bi se uspostavila odgovornost (ubiti ili osakatiti roba povlačilo bi sankcije). Bio bi to humaniji sistem nego sadašnji.
Bili Piton Bili Piton 16:20 27.03.2010

Bravo konzule


na autorskoj

(cvrcak se ne zove Janis nego Jorgos)
bandi fornoski bandi fornoski 16:32 27.03.2010

Re: Bravo konzule

Fala, ispraviću.
7ispala7 7ispala7 16:38 27.03.2010

Grc....aju!!

Prateci ta desavanja i ,,Grki problem " elem negde sam cula da su davali i 13, 14, 15 platu...a sad u komentarima neko rece da u Srbiji ne daju po par plata..hm da li to ispada da smo vidovito izbegli sudbinu Grcke?
Supet tekst!
mariopan mariopan 18:12 27.03.2010

Re: Grc....aju!!

7ispala7
Prateci ta desavanja i ,,Grki problem " elem negde sam cula da su davali i 13, 14, 15 platu...a sad u komentarima neko rece da u Srbiji ne daju po par plata..hm da li to ispada da smo vidovito izbegli sudbinu Grcke?
Supet tekst!

Davali su te plate, ali za to se cele godine svim zaposlenim neke pare ne isplaćuju pa se nakupi za te plate, znači to su oni zaradili, samo je raspoređeno da deo dobiju kasnije kao 13-14 platu.

Sada se kao vid "uštede" predlaže da se te plate ukinu što je direktna krađa tih para, jer plate ostaju iste, znači manje za neke pare, kako kome. Ne znam da li taj novac ostaje gazdama ili ide državi, moraću da pitam.
athanagard athanagard 21:30 28.03.2010

Re: Grc....aju!!

mariopan
7ispala7
Prateci ta desavanja i ,,Grki problem " elem negde sam cula da su davali i 13, 14, 15 platu...a sad u komentarima neko rece da u Srbiji ne daju po par plata..hm da li to ispada da smo vidovito izbegli sudbinu Grcke?
Supet tekst!

Davali su te plate, ali za to se cele godine svim zaposlenim neke pare ne isplaćuju pa se nakupi za te plate, znači to su oni zaradili, samo je raspoređeno da deo dobiju kasnije kao 13-14 platu.

Sada se kao vid "uštede" predlaže da se te plate ukinu što je direktna krađa tih para, jer plate ostaju iste, znači manje za neke pare, kako kome. Ne znam da li taj novac ostaje gazdama ili ide državi, moraću da pitam.


13-a 'plata' je naknada za godisnji odmor (u bivsem sistemu poznat kao regres, sada ne znam da li to uopste postoji na prostorima ex Yu), a u Grckoj se isplacuje 50% neposredno prije Uskrsa i 50% prije koristenja godisnjeg odmora. Regres se uglavnom odredjuje kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, a u visini je prosjecne mjesecne plate, zaradjene u prethodna 3 mjeseca.
14-a 'plata' je dodatak za Bozic (u Hrvatskoj Bozicnica) koji se isplacuje do 20-og decembra i u visini je prosjecne plate. Usput, tu Bozicnicu koju uzmes u decembru uglavnom dajes drzavi u februaru-martu kad prijavljujes porez, otprilike toliko te zarezu.
E sad, s obzirom da regres i raznorazni dodaci ne proizilaze iz zakona, nego kako sam vec naveo iz pravilnika o radu, kolektivnog ugovora ili ugovora o radu, oni se prvi i rezu kad zagusti. Toga se moja mama dobro sjeca, u tadasnjoj Jugoslaviji prvo je odleprsao regres.
A sto se tice tvoje nedoumice, Mariopan, ovdje je rijec o zaposlenim u drzavnim i javnim sluzbama, sto znaci da i novac ostaje drzavi, ali ce se to neminovno odraziti i na privatni sektor.

mariopan mariopan 07:43 29.03.2010

Re: Grc....aju!!

Mariopan, ovdje je rijec o zaposlenim u drzavnim i javnim sluzbama, sto znaci da i novac ostaje drzavi, ali ce se to neminovno odraziti i na privatni sektor.

Hvala, znači to ide državi, pa blago njoj
Moja deca su tamo pa neke stvari znam a regresa se i ja sećam, to smo sve mi zaradili, ništa nam nije poklonjeno.
Moj komentar o tome bio je vezan za onaj gore, što je tu platu predstavljao kao neki dodatak, čista milost poslodavca - pa to nije tako. To zaista ulazi u ugovore koje zaposleni potpisuju sa poslodavcem, u Grčkoj, bez tog ugovora niko ne može da radi ni kod privatnog gazde a on je dužan da to sve ispoštuje. Za te novce sam pitala kome idu.Kod nas su tada preduzeća bila državna pa je bilo prirodno da to ode državi. Ma mi smo i sada gori od Grčke samo to još ne znamo, biće i kod nas uskoro svega samo paara neće biti.Pozdrav.

kembo67 kembo67 09:32 28.03.2010

resenje za grcku

divno. vi ste tako lepo opisali grcko stanje jos od davnina. a ovo novo dobo samo potvrdjujem iz razloga sto sam i sam svedok svega toga(zivim i radim u gr, 17god).
uvek su u fazonu,mi pa mi.a izgleda da su im jedini preostali aduti vec pomenuti periklis,sokrat,platon i ostali zajebanti. ovaj clanak cu iskopirati i deliti svojim srpskim prijateljima ovde u greciji kao clanske karte.
mariopan mariopan 07:59 29.03.2010

Re: resenje za grcku

kembo67
divno. vi ste tako lepo opisali grcko stanje jos od davnina. a ovo novo dobo samo potvrdjujem iz razloga sto sam i sam svedok svega toga(zivim i radim u gr, 17god).
uvek su u fazonu,mi pa mi.a izgleda da su im jedini preostali aduti vec pomenuti periklis,sokrat,platon i ostali zajebanti. ovaj clanak cu iskopirati i deliti svojim srpskim prijateljima ovde u greciji kao clanske karte.

Ja sam onako dugačak komentar napisala baš zato da ljudi koji su tamo ilegalno znaju da mogu da srede papire kada te amnestije budu proglašene, samo treba da prate vesti i da se informišu.Mnogi ne znaju kako da reše neke svoje probleme a mogu da ih reše ako znaju kako.

Nije zlatno u Grčkoj, znam jer su moja deca tamo već 13 godina.

Tačno je da neke devojke koje čuvaju decu imaju radno vreme od 24 sata i argatuju nenormalno, imaju slobodan samo neki sat nedeljom, ne ceo dan već samo nekoliko sati. Upoznala sam ih, jer kada dođem pročuje se čija je keva došla pa zakazujemo okupljanje na krofne ili štrudlu sa makom.

To su dobre devojke i žao mi je što, dok su u kućama, nemaju plaćen staž a to je uslov da naprave papire, znači pravi mali kućni robovi. Upoznala sam tri divne devojke, iz N sada jedna a dve drugarice iz Kragujevca. Jedan mladić nam je na motoru doneo rernu samo da mu napravim štrudlu sa makom, mi tada nismo imali ceo šporet nego samo plinski rešo, to je bilo prvih meseci kada nam je bilo najteže, sada već odavno nije tako ali kad se setim..

Moja deca rade dobre poslove, dobro plaćene, a ćerka radi i studira, na budzetu je i ne košta je ništa, čak i knjige dobije zabadava. Sin radi u jakoj firmi, ima Gazdu koji je dobar čovek i pošteno se drži ugovora, evo ako pobede na tenderu za prenos svetskog prvenstva u fudbalu gledaćeš upravo ono za šta je on "odogovrno lice". Ćerka radi za veliku međunarodnu kompaniju i oni se savršeno odnose prema službenicima, tako da sam zadovoljna što su tamo. Sve zavisi na šta će neko da naleti i šta je spreman da otrpi. Ako mu se ne dopada gazda neka menja posao i gazdu, to je bar lako.
vranac147 vranac147 12:13 31.03.2010

Ma...

ja mislim da je najbolje da svi vi koji volite grcku i grke
treba da prodate kuce, automobile, nameshtaj, bubrege...
i uplatite u grchki budzet
mariopan mariopan 14:48 31.03.2010

Re: Ma...

vranac147
ja mislim da je najbolje da svi vi koji volite grcku i grke
treba da prodate kuce, automobile, nameshtaj, bubrege...
i uplatite u grchki budzet

A šta su tebi uradili pa da ih toliko mrziš?

Ako si bio tamo pa ti se smučilo što se nisi vratio kući pa da sve to uplatiš u Srpski budzet?

Doznake iz inostranstva su ovde u Srbiji veće od celog bruto dohotka zemlje - što znači da oni koji rade van zemlje pa i u Grčkoj šalju te pare u Srbiju, svojim rođacima, deci ili roditeljima. Evo ja sam roditelj kome deca šalju baš iz Grčke da te pare uplaćujem ovde i u Srpski budzet, preko svega što kupim deo ode i tamo. I sve što kupim plaćeno je tim parama jer moji prihodi ne postižu ni toliko da se plate računi - dakle, oni nas spašavaju jer bi socijalni nemiri kod nas već počeli da nije i tih para.

Jesi li gadljiv ne te pare ili samo na Grčku i Grke kao takve?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana