Putovanja| Umetnost| Život

Rim

dirtyharry RSS / 01.04.2010. u 20:06

Rome.jpgSvi putevi vode u Rim. Ako vas vaš put nanese tamo, evo, šta možete videti. Koliko god vremena da imate uvek će biti malo. Na kraju će pravo pitanje biti ne šta ste videli nego šta ste propustili. Koliko god toga da vidite i obiđete uvek će biti stvari koje ste propustili, ali neka vas to ne brine jer to će biti samo još jedan povod da ga ponovo posetite. Za prave ljubitelje umetnosti ovo će svakako biti previše da se vidi za samo jedan dan, pa se onda informišite na vreme i izaberite ono što vam se najviše sviđa. Nabavite obavezno neki vodič pre samog obilaska. Ja preferiram DK-ov vodič pre zbog odličnih ilustracija i obimu informacija koje mogu da se nađu u njemu.

Kako do Rima?

Naravno da ima više načina. Jedan je da odete do neke agencije i pogledate već pripremljene aranžmane. Ja lično više volim slobodu tako da sve organizujem sam. Tako mi više odgovara ali je i veća odgovornost. Iz svih većih gradova Nemačke postoje jeftiniji letovi za 99EUR ka svim većim gradovima Evrope sa njihovim nacionalnim avio prevoznikom naravno samo ako se dovoljno unapred rezerviše karta (bar jedan mesec po mom iskustvu). Ovakve karte postoje i za Beograd samo treba pogledati na vreme, tako da se u putovanje može možda uklopiti i obilazak nekog grada u Nemačkoj.

Gde odsesti?

Ako ne idete preko agencije i nemate već obezbeđen smeštaj onda možete putem Interneta lako sebi da obezbedite prenoćište. U samom Rimu ima više stotina hotela tako da je izbor stvarno veliki. Preporučujem deo bliže glavnoj železničkoj stanici Termini. Na ovoj stanici se ukrštaju dve linije metroa u Rimu i odatle je najlakše otići u bilo kom pravcu a pored je velika autobuska stanica za gradski prevoz što opet garantuje lak dolazak do željene lokacije. Na samom kraju da napomenem da su sve veće i bitne stvari koje svako hoće da poseti veoma blizu glavnoj stanici tako da i ovo ide u prilog. Aerodrom, koji je prilično izvan grada, je dobro povezan sa gradom i linije saobraćaju na svakih dvadeset minuta. Karta u jednom pravcu do glavne železničke stanice košta 10EUR.

Pre nego što krenete

Prva stvar koju moram da istaknem je da je širi centar Rima popločan kaldrmom tako da ni u kom slučaju ne nosite neku neudobnu obuću ili (za ženski deo populacije) bilo kakvu obuću sa štiklama. Sportska obuća je najbolja. Proverite vremensku prognozu da ne bi nosili nepotrebnu odeću ili kišobran ako vam nisu potrebni ili pak suprotno. Zapamtite gde ste odseli, zapamtite ime hotela i adresu. Svaki hotel ima neki besplatni propagandni materijal u svom lobiju pa pogledajte šta se nudi. Pitajte na recepciji da li hotel nudi karte za obilaženje neke lokacije povoljnije. Često se dešava da u samom hotelu možete naći obilazak sa popustom. roma_pass_racconti.jpgOno što je obavezno da nabavite je propusnica za maltene sve znamenitosti u Rimu za određeni vremenski period. Zove se Romapass i više informacija o njoj možete naći na Internet adresi www.romapass.it. Romapass nudi mnogo pogodnosti pored besplatnog obilaženja par znamenitosti po izboru tu su još besplatna vožnja metroom, karta Rima i još dosta toga. Za ovu propusnicu postoji vremensko ograničenje koje se aktivira prvim korišćenjem kartice za neku destinaciju ili liniju prevoza. Košta oko 20EUR u zavisnosti od uzrasta osobe za koju se kupuje. Voda i grickalice se mogu kupiti u okolini svih turističkih lokacija i nije preskupa pa ne morate previše vode da nosite. Voda sa vodovoda u Rimu se može slobodno piti.

1 Dan

piazza-della-repubblica-roma.jpgIzlaskom sa stanice Termini prolazeći pored autobuske stanice produžavate pravo ka trgu koji se zove Piazza della Repubblica gde možete da vidite jednu od prelepih fontana (it. Fontana delle Naiadi). Trg je  sagrađen kada je Rim zvanično postao prestonica Italije. Od Trga Republike do Trga Venecija (it. Piazza Venezia) idete ulicom Via Nazionale. To je jedna od većih ulica za kupovinu ali o tome kasnije. Ako nećete da idete pešice dvadesetak minuta, možete na Termini stanici do Trga Venecija stići linijama 40, 64 ili 170. 16-21-25-sm.jpgNa Trgu Venecija možete videti veliku bronzanu statuu Viktora Emanuela II prvog kralja ujedinjene Italije. U pozadini dominira ogromna građevina od belog mermera koja ima par nadimaka “kucaća mašina“ i “svadbena torta“. Ipak glavna znamenitost koju ovde treba posetiti je Capitol, citadela drevnog Rima. Sa Trga Venecija ulicom Via Del Teatro di Marcello nailazite na stepenice sa leve strane. Ima dva stepeništa. CapitolRome.jpgPrvo se zove Aracoeli koje datira još od davne 1348 godine i vodi u crkvu Santa Maria in Aracoeli dok drugo vodi u trg Piazza del Campidoglio koji je dizajnirao sam Mikelanđelo zajedno sa zgradama koje ga okružuju. Ovde se nalazi muzej Capitoline, smešten u dve palate Plazzo Nuovo i Palazzo del Conservatori, u kome možete da videte veliku kolekciju skulptura i slika. capitolin3.jpgTu su smeštene između ostalog i čuvena glava Meduze i bronzana vučica sa braćom Romulom i Remom. Što se tiče slikarskih dela ovde možete videti neka od dela Tintoreta, Rubensa, Karavađa, Voronjeza, Van Dajka i još par drugih. Muzej radi od 9-20h, zadnja poseta je u 19h. Više informacija o ovom muzeju možete videti na internet adresi http://www.museicapitolini.org/. Ujedno ovo je i prvo mesto gde možete aktivirati svoju Romapass karticu.

p42149-Rome-Santa_Maria_dAracoeli.jpgPo završetku razgledanja muzeja možete se vratiti istim stepenicama i sada se popeti susednim stepenicama do crkve Santa Maria in Aracoeli. Vodite računa da je ova crkva otvorena dvokratno. Radno vreme je 9:30-12:30 i 15-18:30 preko leta dok zimi popodne radi jedan sat kraće. Ova crkva je interesantna jer potiče iz šestog veka i poseduje velelepnu unutrašnjost dekorisanu pozlatama po zidovima i plafonu. Crkva je poznata po ikoni Santo Bambino (prim. prev. Sveto Dete) koja navodno poseduje natprirodne moći. Ulaz u crkvu je besplatan i spada sigurno u one lokacije koje obavezno treba videti.

Bocca%20della%20verita.jpgVraćajući se istim stepenicama nazad do ulice Via Del Teatro di Marcello nastavljamo levo niz ulicu. Posle par stotina metara dolazimo vrlo blizu reke i stižemo na trg Piazza della Bocca della Verità. Kao što samo ime kaže ovaj trg nosi ime po najvećoj znamenitosti Ustima Istine (it. Bocca della Verità). U drevnom Rimu na ovom mestu je bila pijaca gde se trgovalo najraznovrsnijom robom. Kasnije u šestom veku u ovom delu grada su se naselili Grci iz Vizantije gde su i podigli crkve Sv. Đorđa i Sv. Marije. Obe ove crkve se nalaze u neposrednoj blizini. Usta Istine se nalaze u crkvi Sv. Marije. U Rimu ima više crkava Sv. Marije i ova se zove Santa Maria in Cosmedin. Usta Istine datiraju iz četvrtog veka p.n.e. i po legendi će se zatvoriti i odgristi ruku svakom ko ne govori istinu. Ulaz je slobodan.

cosmedin.jpgUsta istine su manje od stotinak metara od reke pa možete da se prošetate pored reke i vidite taj deo Rima. Kada dođete do reke sa desne strane možete videti ostrvo na Tibru (it. Isola Tiberina) koje spaja sa ostatkom grada najstariji most u Rimu sagrađen 62 godine p.n.e. Na ovom ostrvu su bili izolovani bolesni od kuge a kasnije od drugih bolesti. Na njemu se nalazi bolnica a sam pomen njegovog imena asocira na bolest.

tiber-island-rome-ir1126.jpgVraćamo se nazad do Trga Venecija ulicom Via Del Teatro di Marcello. Prolazimo pored spomenika Viktora Emanuela i penjemo se na veliku građevinu od belog mermera. U prizmelju je muzej ratne mornarice gde možete videti minijaturne podmornice, torpeda iz Prvog Svetskog Rata kao i druga oruđa iz bogatog arsenala. Ulaz je besplatan. Nastavljamo dalje da se penjemo i na na kraju stepenica može da se vidi kafe sa terasom odakle može da se vidi dobar deo Rima. Ovde možete po pristojnim cenama da kupite nešto da pojedete a ono što se najčešće nudi su italijanski specijaliteti i sendviči. Ako imate sreće i nije prevelika gužva možete i da sednete.

168211869_51f1f30f65.jpg?v=0Posle odmora možete da se popnete na vrh građevine. Karta košta 5EUR. Sa vrha može da se vidi dobar deo Rima a na vrhu postoje i dvogledi i karte koje pokazuju šta predstavljaju građevine u okolini koje mogu da se vide sa vrha. U svakom slučaju korisna i lepa aktivnost za orijentaciju i upoznavanje sa okolinom.

Veliku građevinu na Trgu Venecija sada obilazimo sa druge strane i nastavljamo ulicom Via Del Fori Imperiali. Ulicom se krećemo par stotina metara a onda na levo skrećemo u Via Cavour. San-Pietro-in-Vincoli-02.jpgNakon nekoliko minuta hoda ovom ulicom vide se znakovi na kojima piše San Pietro in Vincoli ili Trg Svetog Petra u lancima. Ovde se nalazi crkva Sv. Petra po kome je trg i dobio ime i poznata je jer je u njoj smeštena jedna od najpoznatijih skulpura na svetu, Mikelanđelov Mojsije, nešto manje poznata Rahel (en. Rachel) kao i lanci kojima je, po legendi, bio vezan Sv. Petar i koji su u petom veku preneti iz Konstantinopolja. Priča kaže da je Mikelanđelo proveo osam meseci u kamenolomu Carrara u Toskani tražeći savršen kamen za svoju statuu Mojsija. Ova crkva je otvorena dvokratno i radi od 8-12:30 i 15:30-19h. Od oktobra do marta radno vreme popodne je za jedan sat kraće. Ulaz je slobodan. 

chains-wp-gfdl.jpgNastavljamo dalje istom ulicom Via Cavour u pravcu stanice Termini. Nakon nekoliko stotina metara sa desne strane nailazimo na veliki trg sa obeliskom i bazilikom Santa Maria Maggiore. Za unutrašnjost ove bazilike se smatra da je jedna od najbogatije ukrašenih u celom Rimu. Spoljašnju fasadu koja je neverovatna kombinacija različitih stilova je zidao Karlo Rainaldi 1673 godine.santamariamaggiore05121.jpg  Mnogi delovi unutrašnjosti su građeni po narudžbinama papa tog vremena, kao sto je recimo kapela Paolina (it. Cappella Paolina) i Sikstinska kapela (Cappella Sistina). Mole se čitaoci da ne mešaju ovu kapelu sa istoimenom i mnogo poznatijom koja se nalazi u Vatikanu. Za ovu baziliku je vezana i jedna legenda koja kaže da je papi Liberijusu 356 godine u san došla Devica Marija i da mu je rekla da sagradi crkvu na mestu gde nađe sneg. Iako je bio avgust mesec papa se pokorio njenoj želji. Tako se svake godine održava služba u čast snega gde se umesto pahulja koriste hiljade latica dalija.

Santa-Maria-Maggiore-02.jpgOd izlaza iz bazilike Santa Maria Maggiore krećemo  se prema obelisku i nastavljamo pravo ulicom Via A. Depretis koja se prelaskom sada već poznate Via Nazionale pretvara u Via Della Quatro Fontane. Kao što samo ime kaže ovo je ulica četiri fontane. Nakon nekoliko stotina metara sa desne strane nailazimo na prvu fontanu na trgu Piazza Barberini gde Berninijev bog mora prosipa vodu zadnjih 350 godina. 2fontanadeltritone.jpgFontana se zove Fontana del Tritone. Nedaleko od nje na istom trgu možete videti drugu manju fontanu Fontana delle Api ili u slobodnom prevodu fontana pčela, koje su ujedno i bile grb umetnikove porodice. Ova fontana se nalazi na uglu zgrade na samom trgu i veoma je lako možete prevideti. Nasuprot fontane u ulici Via Barberini se nalazi palata Palazzo fontanadelleapi.jpgBarberini koja je ujedno i muzej u kome možete videti neka od dela Filipa Lipija, El Greka i Karavađa. Palata je otvorena od utorka do subote 9-19h. Zadnja poseta je pola sata pre zatvaranja. Ulaz se plaća a fotografisanje je zabranjeno. Više o ovom muzeju-palati možete naći na internet adresi www.galleriaborghese.it.  Na par desetina metara od fontane del Tritone se nalazi crkva Santa Maria della Concezione koja je poznata po kriptama u kojima se nalazi oko 4000 kostura. chiesa_di_santa_maria_della_concezione_guide.jpgUnutra možete videti razne hrišćanske simbole formirane od kostiju ljudskih skeleta. Na izlazu iz kripti na latinskom stoji natpis koji u slobodnom prevodu glasi:“Što si sada, to smo bili. Što smo mi, to ćeš biti.“ Crkva je otvorena svakog dana 7-12h i 15-19h dok se kripta, koja zatvorena četvrtkom, otvara u 9h i zatvara u 18h.

Ako ne želite da završavate dan obilaskom grobnica i kostura, tu se nalazi ulica Via Veneto čuvena po svojim kafeima i restoranima. Ovo mesto je bilo u svom punom sjaju šezdesetih godina prošlog veka kada su se tu mogla 360px-cafedeparis.jpgvideti lica poznatih iz sveta filma i mode. Ipak pre nego što zauzmete mesto bilo gde, proverite cene. Znajte da su svi restorani na nekim poznatijim turističkim lokacijama nešto skuplji. Ipak, iznenadićete se u kvalitet hrane ako skrenete u neku manju uličicu i sreću okušate u nekom neuglednom mestu.

Na trgu Barberini se nalazi i stanica metroa pa možete i to da iskoristite za povratak to glavne železničke ili u hotel. Ukoliko niste umorni i hotel vam se ne nalazi negde na periferiji, možete pešice da se vratite. Usput ćete sigurno videti još mnogo toga neočekivanog.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 01.04.2010

JA, PRVA!

Ko je rekao Rim! Volim, obozavam!
dirtyharry dirtyharry 20:30 01.04.2010

Re: JA, PRVA!

Evo za prvu jedan italijanski:




Baš sam se mnogo premišljao da li da krenem u ovu ekspediciju opisivanja mesta gde sam bio. Recimo ovo je samo malo parče Rima jer nisam hteo previše da dužim odmah. Malo je i nezahvalno da se piše ovako jer mnogo vremena ode na mape, karte i proveravanje činjenica. Znam gde sam bio ali ne pamtim baš sve istorijske činjenice . Videćemo šta će ljudi da kažu, da li im se nešto ovako čita.

Rim će imati još dva nastavka, ako se prvi tiraž rasproda
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 01.04.2010

Re: JA, PRVA!

Kod drugarice sam, na njenom laptopu, ali cim dodjem kuci, eto mene da se raspistoljim po Rimu
dirtyharry dirtyharry 20:51 01.04.2010

Re: JA, PRVA!

Jelica Greganović
Kod drugarice sam, na njenom laptopu, ali cim dodjem kuci, eto mene da se raspistoljim po Rimu

Slobodno
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:02 01.04.2010

Rim, ah Rim!

Vecna ljubav iz davnina Rim i ja!!!!!!!

To je grad mog zivota! Bila sam u Rimu koji mi se otvorio i poklonio sebe na najvelikodusniji nacin i zauvek ostavila deo sebe tamo. Ja sam od onih koji ce jednom kad umru traziti da im se na nadgrobnoj ploci napise samo koliko su puta bili u Rimu. OBOZAVAM RIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hvala ti za ovaj tekst!
dirtyharry dirtyharry 21:06 01.04.2010

Re: Rim, ah Rim!

spartanka_afrodita
Vecna ljubav iz davnina Rim i ja!!!!!!!
Ja sam od onih koji ce jednom kad umru traziti da im se na nadgrobnoj ploci napise samo koliko su puta bili u Rimu. OBOZAVAM RIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da, Rim jeste stvarno veličanstven grad. Zato sam i počeo prvo od njega a i to je grad koji sam obišao relativno skoro pa su mi mnogi detalji u još uvek u sećanju.

spartanka_afrodita

Hvala ti za ovaj tekst!

Nema na čemu , biće još par nastavaka ako bude publike .

mirelarado mirelarado 21:36 01.04.2010

Re: Rim, ah Rim!

Одлично написано, Хари. Нарочито су ми се допали твоји практични и корисни савети. Рим је, у ствари, једини град у којем бих могла живети а да никад не зажалим што сам отишла из Београда.

У Риму треба обавезно обићи и Ватиканске музеје, Вилу Боргезе, Каракалине терме... Има тога пуно, за пола године боравка, отприлике. :)

И нешто из новије историје: via Veneto, са мноштвом застакљених ресторанчића где су се некада окупљали чувени писци, редитељи, глумци, попут Фелинија, Калвина, Мастројанија...

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:43 01.04.2010

Re: Rim, ah Rim!

Рим је, у ствари, једини град у којем бих могла живети а да никад не зажалим што сам отишла из Београда.

Apsolutno svaku rec potpisujem!

У Риму треба обавезно обићи и Ватиканске музеје, Вилу Боргезе, Каракалине терме...

A kad si vec u Rimu, i prilike ti idu na ruku (kao sto je bio slucaj samnom), steta je ne posetiti i Tivoli koji nije tako daleko.
mirelarado mirelarado 22:03 01.04.2010

Re: Rim, ah Rim!

spartanka_afrodita
A kad si vec u Rimu, i prilike ti idu na ruku (kao sto je bio slucaj samnom), steta je ne posetiti i Tivoli koji nije tako daleko.


Све смо се разумеле, Спартанка Афродита.

Tиволи, Хадријанова вила, незаобилазно.


dirtyharry dirtyharry 06:52 02.04.2010

Re: Rim, ah Rim!

mirelarado
Одлично написано, Хари. Нарочито су ми се допали твоји практични и корисни савети. Рим је, у ствари, једини град у којем бих могла живети а да никад не зажалим што сам отишла из Београда.

Hvala Mirela , bilo je izazovno .

mirelarado
У Риму треба обавезно обићи и Ватиканске музеје, Вилу Боргезе, Каракалине терме... Има тога пуно, за пола године боравка, отприлике. :)

Da, ima baš mnogo toga zato će biti još par nastavaka sa stvarima koje "moraju" da se obiđu pa šta ko voli nek izvoli.

mikele9 mikele9 21:53 01.04.2010

Roma

Одлично написано, Хари. Нарочито су ми се допали твоји практични и корисни савети. Рим је, у ствари, једини град у којем бих могла живети а да никад не зажалим што сам отишла из Београда.

Navodim Mirelu jer je napisala ono što i ja mislim. Moja žena je nebrojeno puta bila u Rimu ali i u Sijeni, Palermu, Ređo Kalabriji, Napulju.... a voli i poznaje Romu kao svoj grad, da ne kažem džep. Ja nažalost nisam bio u Rimu ali si zato pored nje tu i ti dragi Harry da mi ga približiš i nateraš me da odem tamo. Kako ja shvatam prve reakcije, ti ćeš morati da nastaviš da pišeš pa ma koliko to delova, glava imalo.
Ave Harry
cajtnot cajtnot 22:43 01.04.2010

Re: Roma

odlican tekst, preporuka...


p.s. ako se neko seti neke lepe italijanske pesmice neka postavi...







mirelarado mirelarado 23:09 01.04.2010

Re: Roma



dirtyharry dirtyharry 06:10 02.04.2010

Re: Roma

mikele9

Navodim Mirelu jer je napisala ono što i ja mislim. Moja žena je nebrojeno puta bila u Rimu ali i u Sijeni, Palermu, Ređo Kalabriji, Napulju.... a voli i poznaje Romu kao svoj grad, da ne kažem džep. Ja nažalost nisam bio u Rimu ali si zato pored nje tu i ti dragi Harry da mi ga približiš i nateraš me da odem tamo. Kako ja shvatam prve reakcije, ti ćeš morati da nastaviš da pišeš pa ma koliko to delova, glava imalo.

Moraš moj iskusni prijatelju da odeš. Ja nisam neki poznavalac umetnosti ali sva ona slikarska remekdela starih majstora pretpostavljam da će tebe veoma interesovati da ih vidiš uživo a tu je i muzej u Vatikanu o kome ću tek pisati. Stvarno jedno nezaobilazno iskustvo. Ja sam bio nekoliko dana, pa ću pokušati da opišem to u još par blogova jer je stvarno nemoguće bilo šta skratiti i izostaviti. Osećaš se onda pokvareno, neko je to tako lepo stvorio a ti nećeš da ga predstaviš ljudima.
Ima publike očigledno.
Sa druge strane da se ovo napiše treba jedno puno radno vreme


mikele9
Ave Harry

Ave ja
miloradkakmar miloradkakmar 23:17 01.04.2010

Posle

ovog teksta i ne moram u Rim.
Sve si dao na tacni.

P.S. Mislio sam da ti samo radiš i na relaciji Salcburg - Minhen pišeš blogove.
dirtyharry dirtyharry 00:44 02.04.2010

Re: Posle

miloradkakmar
ovog teksta i ne moram u Rim.
Sve si dao na tacni.

To mi i jeste ideja da neko stvarno može ovo da upotrebi kada ode u Rim. Zato sam i ubacio nekoliko mapa na najpoznatije lokacije, mada je snalaženje po Rimu relativno lako .

miloradkakmar
P.S. Mislio sam da ti samo radiš i na relaciji Salcburg - Minhen pišeš blogove.

Ma pišem, mada je ovo definitivno blog koji sam najduže pisao. A možeš li da zamisliš tek one zbunjene i izgubljene turiste koje putuju na toj relaciji kada vide mene kako čitam vodič za Rim i podsećam se? Oni verovatno misle, mi jesmo izgubljeni ali bar znamo gde idemo ovaj je prso skroz .
lidiaz lidiaz 03:13 02.04.2010

Rim

Kad sam prvi put stigla, 1990, zaklela sma se sebi da cu ici svake pete godine. Propustila sam 2000, verovatno cu i ovu.

Generalno, vodic za glupe je korisna stvar, narocito ako vam je vreme ograniceno. Takodje, ukoliko studirate ponesite studentsku legiitmaciju. U moje (davno je to bilo) vreme u nekoj od sudentskih organizacija se dobijala. S njom je moguce dobiti popust u svim muzejima, ponekom hotelu, i jos ponegde (ok neke stvari su se mozda promenile za 20 godina). Ja sam isla vozom prvi put, bili su popusti i na vozn karte.
Za gradski prevoz postoje mesecne, nedeljne, dnevne karte. Iako postoje dve linije metroa, ja preporucujem autobuse ili noge. Iz autobusa se lepse vidi.

Iz nepoznatog razloga, meni je u predivnom secanju ostala Basilica di San Giovanni in Laterano koja je malo van glavnih puteva.
Takodje bih preporucila obilazak makar jednih katakombi. Ja sam isla na dva razlicita mesta. U vecini starijih crkvi po gradu postoje, najpoznatije su juzno od grada, u Via Appia. Do tamo sam stigla autobusom, vracala se pesaka. Kako se najcudnije stvari desavaju slucajno, u povratku sam naisla na Chiesa del Domine Quo Vadis koja je, po predanju, izgradjena na mestu gde je sveti Petar sreo vaskrslog Hrista i upitao ga "Kuda ides gospodaru?"

Generalno, Rim je moj omiljeni grad. Kome cu se uvek vracati.

Takodje, izbegavajte da idete leti, dosta je vruce i vlazno, i u avgustu van centra nista ne radi
dirtyharry dirtyharry 06:57 02.04.2010

Re: Rim

lidiaz
Generalno, vodic za glupe je korisna stvar, narocito ako vam je vreme ograniceno.

Pa mislim da je vremensko ograničenje glavni problem za sve. Zato sam i pokušao da pokažem što jednostavnije gde i šta ima i neke od stvari koji bi interesovale ljude i koje se smatraju velikim turističkim lokacijama. Mada što Mirela reče gore ceo Rim je takav tako da ljudi kada se informišu mogu da izaberu šta će videti.

PS: Hvala za dodatne informacije. Biće par nastavaka za koji dan pa navrati
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:50 02.04.2010

S.P.Q.R.

Evo me konačno, primaš li me domaćine malo sam juče zaglavila...daklem, ja Rim volim i obožavam, bila sam u njemu 3 puta, al išla bih ponovo i svaki put kad bi mi se ukazala prilika. Najlepše u Rimu je besciljno tumaranje, ok, vidiš Koloseum, Forum Romanum, Španske stepenice...sve lepo po regulama, a onda cunjaš i osećaš kako negde ispod, u vrevi, šarenilu, mirisu, tinja grad gradova, urbi et orbi.
Ali, ono što mi je iz Rima ostalo u sećanju, ni mrvicu posle toliko godina izbledelom, je jedno odeljenje vatikanskog muzeja (obavezno ga posetiti). Morbidno zvuči, ali...u tom odeljenju su skupljeni nadgrobni spomenici starog Rima, u kom su guske bile posebni kućni ljubimci, zbog čega su često nadgrobni spomenici maloj deci bile detinje skulpture sa guskom miljenicom. I među šumom takvih spomenika mi je u sećanju ostao jedan, neponovljiv, malog, debeljušnog dečaka, koji u naručju, obgrljenu s obe ručice, drži veliku gusku...posle tolikih vekova kamen i dalje ostavlja osećaj mekanog, kao da je premazan beskrajnom ljubavlju i tugom za umrlim detencetom...čiji debeli prstići upadaju u guskino perje, koje iako kameno kao da diše, paperjasto mekano. Te detinje prste upale u perje, taj kameni grč ljubavi, mi je i dan-danas prvo na šta pomislim kada čujem reč Rim. U svoj istoriji koja sklupčana kao mačka spava na i pod Rimom, ušuškana između sedam brežuljaka, ja pred očima imam malog, prerano umrlog, dečaka i njegovu gusku.

dirtyharry dirtyharry 11:57 02.04.2010

Re: S.P.Q.R.

Jelica Greganović
Evo me konačno, primaš li me domaćine malo sam juče zaglavila

Naravno bre

Jelica Greganović
Najlepše u Rimu je besciljno tumaranje, ok, vidiš Koloseum, Forum Romanum, Španske stepenice...sve lepo po regulama, a onda cunjaš i osećaš kako negde ispod, u vrevi, šarenilu, mirisu, tinja grad gradova, urbi et orbi.

Jeste najlepše da sam ideš kud te noge nose, zato ja i dajem gomilu detalja pa će oni koji idu da izaberu šta im se sviđa. Ja isto tako volim da istražujem grad, ali uvek sa mapom čisto da se ne izgubim

Inače o Vatikanu ću pisati u nekom od sledećih blogova, mada u svoj onoj šumi stvari nisam to video .
ivana23 ivana23 11:05 02.04.2010

***



Predlog za posetu dobrom i znamenitom restoranu - La Cisterna



The history
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:41 02.04.2010

k

divan tekst, u rim idem za dve nedelje prvi put
i jako se radujem
dirtyharry dirtyharry 11:47 02.04.2010

Re: k

Velimir Mladenovic
divan tekst, u rim idem za dve nedelje prvi put
i jako se radujem

Hvala, taman ću do tada da napišem još par nastavaka o Rimu onako kako sam ga ja video, pa ćeš imati kompletan vodič za "najvažnije" stvari koje treba videti
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:46 02.04.2010

Re: k

hvala hvala
i postavi mnogo fotografija. radujem se :)
krkar krkar 11:24 03.04.2010

Re: k

divan tekst, u rim idem za dve nedelje prvi put

Neću da se mešam autoru u koncepciju, tek je mali deo obradio a vatikansku stranu ni pomenuo nije.

Restoran Il bucatino, via Luca della Robbia - mesto gde jedu pravi Italijani, retki turisti koji nalete slučajno ili po preporuci. OBAVEZNO čitati dnevni meni na tabli.

A ako znaš u kojem ćeš delu biti mogu još kulturnih institucija kafana da preporučim
dirtyharry dirtyharry 12:38 03.04.2010

Re: k

krkar

Neću da se mešam autoru u koncepciju, tek je mali deo obradio a vatikansku stranu ni pomenuo nije.

Biće još par blogova o Rimu. Vatikan je sledeći i deo oko Vatikana. Osim toga taj centralni deo grada može pešice da se prođe u neko dogledno vreme tako da nije problem i ako malo treba da se pešači do nekog restorana.

Ja pišem onako kako ja vidim i šta sam ja obilazio. Uvek ima još, što možeš i da pročitaš u samom uvodu bloga.

Naravno da su sve preporuke dobrodošle za bilo šta u Rimu.
cassiopeia cassiopeia 12:01 02.04.2010

Hoću i ja u Rim

Harry super ti vodič. Najbolje je kad ti grad predstave oni koji su ga već posetili a još kad to i znaju lepo da urade e onda je super na kvadrat.

Tako sam ja prošle godine printala Milutinove blogove o Barseloni i otišla spremna :)

Crtice iz Barselone 1
Crtice iz Barselone 2
Crtice iz Barselone 3
Crtice iz Barselone 4

I tebe ću da printam da znaš :)

p.s. Hvala Milutinu
dirtyharry dirtyharry 12:37 02.04.2010

Re: Hoću i ja u Rim

cassiopeia
Harry super ti vodič. Najbolje je kad ti grad predstave oni koji su ga već posetili a još kad to i znaju lepo da urade e onda je super na kvadrat.

Fala, fala
cassiopeia

I tebe ću da printam da znaš :)

Slobodno, odričem se autorskih prava
topcat topcat 17:44 02.04.2010

Rim

najtopliji od "velikih evropskih gradova" koje sam obisla.

Bila sam jako davno, jako mlada, krenula sama pa upoznala zanimljive ljude, odlicno se provela, pojela najstrasniju pizzu u zivotu, skoro ostala bez noge...ma ludo i nezaboravno! : )))

Velika preporuka!
dirtyharry dirtyharry 22:47 02.04.2010

Re: Rim

topcat
najtopliji od "velikih evropskih gradova" koje sam obisla.

Bila sam jako davno, jako mlada, krenula sama pa upoznala zanimljive ljude, odlicno se provela, pojela najstrasniju pizzu u zivotu, skoro ostala bez noge...ma ludo i nezaboravno! : )))

Velika preporuka!

Tebi stvarno nije bilo dosadno i bez svega što Rim nudi

Hvala za preporuku
hajkula1 hajkula1 18:27 05.04.2010

Lepo je videti Rim

pa i ovako. Hvala ti. Lepo si opisao, tvoji saveti su korisni.

Bila sam u Rimu, nekoliko puta. Svaki put mi je ostajalo jos nesto sto zelim da vidim, uz pomisao, neka, drugi put. I tako sve do jedne posete od koje prodje 25 godina. Nadam se da cu moci uskoro na put, a do tada, copy-paste tvoje blogove i uzivancija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana