Društvo

Srbija, nož i pravda?

Predrag Brajovic RSS / 02.04.2010. u 22:56

     У центру Београда малолетник је ножем убоден у срце. Нападач, упосленик у радњи из које је дечак, заједно с друговима, изашао не плативши узету робу, ухапшен је. Вест је штура; ја о њој знам нешто више. Радња је моја...

      Текст који следи преноси оно што ја знам о горе наведеном случају. Лични подаци који се у њему објављују преносе се уз дозволу оних којих се тичу. Надам се да изнесеним нећу безразложно неког повредити, и све што пишем примите са зрном соли: то је само оно што ја о овом случају знам. Свеједно, све ово доносим уз једно велико огорчење, уморан од Србије која не уме (или неће?) да се избори са многим својим проблемима. Дакле, имате пред собом текст једног огорченог човека, који је случајно власник радње испред које и због које се десио „инцидент" описан у вести са Б92: Dečak stabilno, napadač uhapšen. И редови који следе објављени су испод те вести управо као мој коментар:

     Будући да сам власник предузећа које у свом саставу има и радњу „Тврђаву", где се овај несретни инцидент одиграо, за све оне који читају коментаре мало појашњење, да би било јасније како се и шта заиста десило. Петра Бобића, који је радио у ноћној смени, тројица малолетника су у два наврата провоцирала и вређала у радњи; потом су изашли не плативши робу. Петар је истрчао за њима, насрнуо, а онда су сва тројица малолетника кренули да га туку. (Постоји снимак који ово потврђује). Нож, неки приручни, Петар је био понео са собом из радње, и њиме очигледно убо момка. Иначе, уз тројицу малолетника ту близу, у њиховој групи, био је и четврти, и они су претходне сате провели на платоу испред „Шуматовца". Речено ми је да су пили пиво.
     Надаље, цела ствар има своју лошу предисторију. У последњих месеца дана "Тврђава" је била двапут опљачкана. Оба пута пљачкаши су уз претњу ножем отели пазаре радницима. Пљачке су се одиграле у сасвим „нормално" време: 7:30 и 22:30. Иначе, укупно, у последње четири године, "Тврђава" је пљачкана осам пута. У последње време, са доласком кризе, тај ритам крађа је учестао. Такође треба се сетити и осталих насилних и хулиганских испада (од убиства Француза Татона до свакодневних малолетничких обрачуна, данас је уследио још један). Све је ово одраз патологије једног друштва и рђавог устројства наше државе. Дакле, додајем, Петар је већ двапут био пљачкан, уз претњу ножем, и био је разочаран што му се то десило и што је он, који себе сматра „тврдим" момком, себи тако нешто допустио. На жалост, мислим да му је овом приликом прекипело, што га не оправдава али цео инцидент чини јаснијим.
     Зашто му је прекипело? Ово су неке ствари које треба имати на уму: Петар је веома ценио посао који има и биће вам мало касније јасно зашто. Прво, у тој радњи ради његова рођена сестра и њен невенчани муж-шеф радње, који су га ту и препоручили. Друго, Петар је лечени наркоман са криминалним досијеом, који се „скинуо" са дрога и који је тај свој посао доживљавао као нову шансу и прилику да живи нормално. Отуда је био изузетно лојалан, вредан и одговоран. На жалост, није послушао једну ствар, у коју су га још пре добијања посла подучили и што за све запослене у "Тврђави" важи као правило: у случају сваке пљачке и инцидената немојте реаговати, предајте паре, робу коју вам траже и пустите криминалце, које као да ова држава намерно одгаја, да неометано оду. Штета од таквих инцидената не наплаћује се запосленима, и они то знају; радња је осигурана, али, и то треба да знате, осигуравајућа друштва у Србији, због силних пљачки, одбијају да висина осигурања буде изнад 20.000 динара.
     Полицајци који су радили увиђај били су заиста коректни и љубазни. По реакцијама и њиховим изјавама видим да су и њима дозлогрдили ови малолетнички инциденти, који се често претворе у нешто веће и опасније. Такође, надам се да ће се рањени момак извући. За Петра Бобића, на жалост, не знам; његов покушај да се врати нормалном животу овим је прекинут. Биће можда осуђен, а видим да се неко од званичника већ био огласио наводећи да је реч „о убиству у покушају". У случају да остане на оваквом оптужном предлогу, казна ће бити велика. Једном се вратио на, како се то патетично каже, „прави пут". Нове године затвора у томе му неће помоћи. Дакле, ви сви сад имате више чињеница, и моћи ћете сами да закључите како је све изгледало и шта је овде правда. Ја, заиста, не знам. Али, из свега овога провирује једно ружно наличје нашег друштва, расклиматани систем вредности, распојасана малолетничка делинквенција, недовољно способна држава а и ми сами са њом.
     Ово су ствари које знам и онако како знам о свему шта се десило. Надам се да не грешим. Износећи личну историју Петра Бобића и детаље сукоба, не настојим да га оправдам. Оправдања нема. Али, с тугом сам данас разумео како се неки пут ствари толико ружно „поклопе" и одведу неког појединца (или читаво друштво) у несрећу и пропаст. Србија не сме допустити да ствара атмосферу која ће то поспешивати. Јер, сетите се, ти клинци (али и Петар) учени су бахатом понашању, а учили смо их управо ми. Кажем ми, а мислим - Србија.

     Ово је био мој објављени коментар испод вести "Dečak stabilno, napadač uhapšen". Претходни текст, да поновим, никог не оправдава и ником унапред не суди. Само, некако ми се не допада да на једно, "ћораво" око сагледамо целу ствар. А новински извештаји и изјаве надлежних биле су такве.Komentari (574)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:00 02.04.2010

Petar Bobić

i njegova druga šansa za bolji život nažalost su otišli nizbrdo.
jako mi žao dečka i volela bi da neko sagleda sve okolnosti pod kojim se ova situacija odvijala i nađe razumevanje za Petra.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:27 02.04.2010

Re: Petar Bobić

sama na sebe da se nadovežem: ovde gde ja živim u državi texas u slučaju da ti neko dodje u kuću ili tvoju radnju sa namerom da te pljačka ili napada imaš pravo da ga razvališ bilo kakvim oružjem. ti braniš svoju imovinu i molim lepo, ubistvo/pokušaj ubistva iz samoodbrane.
karakas karakas 23:36 02.04.2010

Re: Petar Bobić

njanja_de.manccini
sama na sebe da se nadovežem: ovde gde ja živim u državi texas u slučaju da ti neko dodje u kuću ili tvoju radnju sa namerom da te pljačka ili napada imaš pravo da ga razvališ bilo kakvim oružjem. ti braniš svoju imovinu i molim lepo, ubistvo/pokušaj ubistva iz samoodbrane.


U Srbiji je takvo zakonodavstvo, sudsvo, da ako ti višestruki ubica, kriminalac, razbojnik, upadne u rodjeni stan, razvali vrata, pokrade te, a ti ga ne daj bože ubiješ u samoodbrani...odgovaraš ko da si ubio tog čoveka u njegovom stanu. Toliko o tome, ko piše zakone u Srbiji, ko sudi, i ko usvaja takva kriminalno-pravne regulative.
vanja76 vanja76 01:04 03.04.2010

Re: Petar Bobić

njanja_de.manccini
sama na sebe da se nadovežem: ovde gde ja živim u državi texas u slučaju da ti neko dodje u kuću ili tvoju radnju sa namerom da te pljačka ili napada imaš pravo da ga razvališ bilo kakvim oružjem. ti braniš svoju imovinu i molim lepo, ubistvo/pokušaj ubistva iz samoodbrane.


Nemam oružje, ali imam kratak fitilj (zato ga i nemam - pištolj- nožem ne bih mogla, a za pištolj, kad bih ga imala, naučila bih i da pucam). Da ga imam, svoj dom bih branila i u provalnika pucala. Ako bih ga pogodila, pa i ubila, odrobijala bih ga. A ne robija mi se. Niti, daleko bilo, prizivam da mi neko provali u stan.

Kad bi ovde zakon bio kao u Teksasu, imali bismo pokolj. Istina, i ovako se puca, ubija, ranjava, pljačka svaki dan, ali gradjani se ne brane ni približno onoliko koliko bi želeli (sudim po sebi). Ne pamtim da sam naišla na vest (a vi?) da je neki običan gradjanin, koji nema kriminalnu prošlost/sadašnjost pucao na lopova/provalnika/napadača/razbojnika/mafijaša.

A balavci huligani su sve bahatiji
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:06 03.04.2010

Re: Petar Bobić

U Srbiji je takvo zakonodavstvo, sudsvo, da ako ti višestruki ubica, kriminalac, razbojnik, upadne u rodjeni stan, razvali vrata, pokrade te, a ti ga ne daj bože ubiješ u samoodbrani...odgovaraš ko da si ubio tog čoveka u njegovom stanu. Toliko o tome, ko piše zakone u Srbiji, ko sudi, i ko usvaja takva kriminalno-pravne regulative.

mene zanima dali moze neko da nadje deo zakona koji objasnjava ovakve situacije. evo ja sam nasla u texasu sta se radi, znam da nije bitno u ovom slučaju ali čisto za poređenje:

The Self Defense Laws Of TexasSUBCHAPTER C. PROTECTION OF PERSONS

Sec. 9.31. SELF-DEFENSE. (a) Except as provided in Subsection (b), a person is justified in using force against another when and to the degree the actor reasonably believes the force is immediately necessary to protect the actor against the other's use or attempted use of unlawful force.

.
.
.


SUBCHAPTER D. PROTECTION OF PROPERTY

Sec. 9.41. PROTECTION OF ONE'S OWN PROPERTY. (a) A person in lawful possession of land or tangible, movable property is justified in using force against another when and to the degree the actor reasonably believes the force is immediately necessary to prevent or terminate the other's trespass on the land or unlawful interference with the property.

(b) A person unlawfully dispossessed of land or tangible, movable property by another is justified in using force against the other when and to the degree the actor reasonably believes the force is immediately necessary to reenter the land or recover the property if the actor uses the force immediately or in fresh pursuit after the dispossession and:

(1) the actor reasonably believes the other had no claim of right when he dispossessed the actor; or

(2) the other accomplished the dispossession by using force, threat, or fraud against the actor.


Sec. 9.42. DEADLY FORCE TO PROTECT PROPERTY. A person is justified in using deadly force against another to protect land or tangible, movable property:

(1) if he would be justified in using force against the other under Section 9.41; and

(2) when and to the degree he reasonably believes the deadly force is immediately necessary:

(A) to prevent the other's imminent commission of arson, burglary, robbery, aggravated robbery, theft during the nighttime, or criminal mischief during the nighttime; or

(B) to prevent the other who is fleeing immediately after committing burglary, robbery, aggravated robbery, or theft during the nighttime from escaping with the property; and

(3) he reasonably believes that:

(A) the land or property cannot be protected or recovered by any other means; or

(B) the use of force other than deadly force to protect or recover the land or property would expose the actor or another to a substantial risk of death or serious bodily injury.Sec. 9.43. PROTECTION OF THIRD PERSON'S PROPERTY. A person is justified in using force or deadly force against another to protect land or tangible, movable property of a third person if, under the circumstances as he reasonably believes them to be, the actor would be justified under Section 9.41 or 9.42 in using force or deadly force to protect his own land or property and:

(1) the actor reasonably believes the unlawful interference constitutes attempted or consummated theft of or criminal mischief to the tangible, movable property; or

(2) the actor reasonably believes that:

(A) the third person has requested his protection of the land or property;

(B) he has a legal duty to protect the third person's land or property; or

(C) the third person whose land or property he uses force or deadly force to protect is the actor's spouse, parent, or child, resides with the actor, or is under the actor's care.
Sec. 9.44. USE OF DEVICE TO PROTECT PROPERTY. The justification afforded by Sections 9.41 and 9.43 applies to the use of a device to protect land or tangible, movable property if:

(1) the device is not designed to cause, or known by the actor to create a substantial risk of causing, death or serious bodily injury; and

(2) use of the device is reasonable under all the circumstances as the actor reasonably believes them to be when he installs the device.

edit: zamenila sam izvor informacija
topcat topcat 01:13 03.04.2010

Re: Petar Bobić

imam manji problem s terminologijom, ali znam da je npr. u Sjevernoj Karolini gdje je jednako tako dozvoljeno "braniti imovinu", stopa kriminala tog tipa minimalna.

Pitanje je da li bi "dječacima" palo na pamet da pljačkaju radnju da su imali predodžbu o tome šta im se može dogoditi.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:15 03.04.2010

Re: Petar Bobić

pa i ovde slabo ima pljački jer se zna da svaki vlasnik ima šotgan iza pulta and he aint' afraid to use it!
Unfuckable Unfuckable 01:18 03.04.2010

Re: Petar Bobić

Kad bi ovde zakon bio kao u Teksasu, imali bismo pokolj.

Ne slažem se: tj, slažem se da bi bilo "veselo" prvih nekoliko dana, naročito ako bi se "kreativno" primenjivalo, ali mislim da bi stvari vrlo brzo došle na svoje mesto kada bi siledžije shvatile da više nema zezanja.

Ipak, glavno je pitanje: šta radi policija u 3 ujutro (za "dečake" znamo šta rade)
dirtyharry dirtyharry 01:21 03.04.2010

Re: Petar Bobić

Unfuckable

Ne slažem se: tj, slažem se da bi bilo "veselo" prvih nekoliko dana, naročito ako bi se "kreativno" primenjivalo, ali mislim da bi stvari vrlo brzo došle na svoje mesto kada bi siledžije shvatile da više nema zezanja.

Apsolutno se slažem kolega, to sam baš i rekao. Da dodam samo da seljaci muče istu muku. Uhvate nekog na delu tako da im krade nešto iz njive pa dotičnog onda izdevetaju i na kraju moraju da plate globu jer ne može to tako. Treba da se zove sudije i policija negde n kilometara od civilizacije da izvrši uviđaj a uhvaćeni lopov će tu da čeka iste i da se stidi.
Vidi se šta policija radi u centru grada a kamoli negde gde im treba par svetlosnih godina da stignu.
mirelarado mirelarado 01:28 03.04.2010

Re: Petar Bobić

njanja_de.manccini
pa i ovde slabo ima pljački jer se zna da svaki vlasnik ima šotgan iza pulta and he aint' afraid to use it!


Можда до трагедије не би дошло ни да су малолетници могли да се увере да се разбојништво и насилништво строго кажњавају. Овако, на основу искуства, могли су се једино уверити да пролази некажњено. Докле?
JJ Beba JJ Beba 01:34 03.04.2010

Re: Petar Bobić

A balavci huligani su sve bahatiji

mnogo su brate bahati.
Gledam ih svaki dan, pun ih grad, ne može se ulicom proći od njih, drski su, dobacuju, međusobno tuku, udaraju, psuju ma čudo božije, a klici - ono bubuljice itajrad. Kod mene ima nekoliko srednjih škola i ovi iz Tesle na odmorima cevće piva samotako, prodaju im ovi iz okolnih radnji. I pivo i pljuge, tako da jebeš zakon koji kaže da ne sme da im se prodaju kad to malo ko poštuje a malo ko i kontroliše.

A pljačke su postale ko dobar dan.
Ćerka moje komšinice koja radi u jednom butiku 3 puta je bila pljačkana (nožem su pretili) i na kraju je dala otkaz, nije više mogla da izdrži.

naši životi u ovoj zemlji nisu bezbedni, nema pandura na ulici kad ti treba, pljačke na sve strane, klinci drčni....jbt ko da nas zaštiti?
filantrop filantrop 01:37 03.04.2010

Re: Petar Bobić

.jbt ko da nas zaštiti?


Onaj isti ko je trebalo a nije zastitio Petra i prodavnicu.
JJ Beba JJ Beba 01:44 03.04.2010

Re: Petar Bobić

filantrop
.jbt ko da nas zaštiti?


Onaj isti ko je trebalo a nije zastitio Petra i prodavnicu.

fakat, al ih nema kda su potrebni. i šta onda? Ćerka moje komšinice je dala otkaz jer nije mogla da se zaštiti, a šta da rade ljudi koji ne mogu sebi da priušte otkaz? to je triki pitanje, da trpe teror bahatih klinaca, bespomoćni?
Petar se branio, na žalost po njega će se izgleda loše završiti a ovaj momak koji je sve prouzrokovao preživeće (hvala bogu) i? šta onda? Petar u zatvror, možda ponovo u drogu a ovaj momak?
filantrop filantrop 01:53 03.04.2010

Re: Petar Bobić

a ovaj momak?

ne znam Bebo.
Ali mislim da je i on na neki nacin obelezen za ceo zivot,
Sa vise aspekata, bice upamcen kao kriminalac, obzirom kako je dospeo u ovu situaciju, verovatno mu ni kod kuce nije bas najbolje, verovatno ce mu zdravlje biti losije posle uboda..
ne znam, mislim da ce i on ovde da dobije svoj deo.

Razumljivo da je javnost ogorcena.
Ja iskreno verujem u zakon, odvojen je problem sto ga niko ne sprovodi.
JJ Beba JJ Beba 02:00 03.04.2010

Re: Petar Bobić

a iskreno verujem u zakon, odvojen je problem sto ga niko ne sprovodi.

to što nema ko da ga sprovodi je krucijalna stvar. I šta mi da radimo?
baš mi je bez veze sve ovo i pre no što odem mislim se nešto, ako je ok da se traži pravda za Uroša, ja kažem da je ok da se traži pravda za Petra?
vanja76 vanja76 02:14 03.04.2010

Re: Petar Bobić

Unfuckable


Kad bi ovde zakon bio kao u Teksasu, imali bismo pokolj.


Ne slažem se: tj, slažem se da bi bilo "veselo" prvih nekoliko dana, naročito ako bi se "kreativno" primenjivalo, ali mislim da bi stvari vrlo brzo došle na svoje mesto kada bi siledžije shvatile da više nema zezanja.

Ipak, glavno je pitanje: šta radi policija u 3 ujutro (za "dečake" znamo šta rade)


Možda bi bilo "veselo" (što je izraz prikladan koliko i "dečak", na svoj način), ali ne mislim da bi trajalo samo "prvih nekoliko dana".

Ti stvarno misliš da bi sva ta raspojasana banda, kad bi, nakon što bi Skupština ovdašnja, nakon par godina, dok oni prouče da li je zakon koji se primenjuje (samo) u nekim USA državama u skladu sa zakonima EU, kojoj mi kao nameravamo da se pridružimo i, samo što nismo, pa uz (ubedjena sam) peticije i NVO, sve one koji bi mrsomudili da to nije pravi način itd., nekim čudom i donela takav zakon - šta bi se desilo?

Kakvih crnih "nekoliko dana"! Pa pre bi (debelo) punoletni kriminalci razmišljali, nego što bi to činili "dečaci". Ti klinci nemaju bre dva grama mozga u glavi, a jedan od ta dva grama mozga bi iskoristili da pretpostave da se zakon neće primenjivati, jer od kako znaju za sebe, znaju i da se zakoni ne primenjuju, a drugi bi iskoristili da dodju do ingenioznog zaključka, kako oni potežu brže, bolje barataju noževima, pesnicama ali i da uvek može da se nadje veza koja će već da im "sredi" stvar, te da "nema šanse" da u nekom kiosku nalete na nekog profi lika, a tek na gajbama gde pljačkaju, siluju i ubijaju babe, dede, žene i generalno neki "normalan" svet - dakle, piece of cakes. Onda, gledali su onolike serije i filmove u kojima su videli da se ni USA "deci" ne sudi kao odraslima, pa iako ima slučajeva kad se sudi, naravno da bi oni računali na one prve ...

U medjuvremenu imali bismo pokolj, jer bi naoružani gradjani bili svojevrsna opasnost.

A šta radi policija u 3 ujutru?! Očigledno je da ne radi svoj posao.
Uostalom, nisu to slučajevi tipa - pohapsena mafija ova, mafija ona, pa da se ministar od policije slikuje za novine.
thug_b thug_b 02:16 03.04.2010

Re: Petar Bobić

njanja_de.manccini
sama na sebe da se nadovežem: ovde gde ja živim u državi texas u slučaju da ti neko dodje u kuću ili tvoju radnju sa namerom da te pljačka ili napada imaš pravo da ga razvališ bilo kakvim oružjem. ti braniš svoju imovinu i molim lepo, ubistvo/pokušaj ubistva iz samoodbrane.


njanjo, ovo je bas nesrecan prepev zakona, sustinski nesrecan.

mislim da razumem sta ti je bila namera, mislim i da su teksaski zakoni mnogo zanimljivi za poznavati, ali mislim i ovo:
da mladi samo jednom negde mogu cuti ne narocito dugacku pricu o tome kako se tacno na raznim mestima zakonski sme i ne sme braniti zivot i imovina, samo to, bez da cuju detaljnije obrazlozenje i bez da se ikada sami upuste u dubiozno (pre)ispitivanje svoje pozicije, umeli bi (po zivot!) bolje (pro)centi i sebe i druge, a verovatno i svoju i tudju imovinu.

licno nemam problema ni sa pisanim ni sa nepisanim zakonima (kakvi god da su!) koliko (koliko!) sa prepevavanjem istih koje ih sa takvom lakocom premosti i obesmisli da vise ni ne verujem da se iko ko to radi iskreno cudi posledicama.

ko pogodi kojim su se (clue:nepisanim) zakonom vodila oba mladica iz price i u rukama kojeg (clue:pisanog) zakona ce obojica zavrsiti - dobije zvezdicu...

ps: njanjo, nisam raspolozena za pisanje, a ni dovoljno raspolozena da ne napisem nista. pretpostavljam ni ti, pa prihvati izvinjenje ako ja nisam bila dovoljno korektna i konkretna.
filantrop filantrop 02:38 03.04.2010

Re: Petar Bobić

ja kažem da je ok da se traži pravda za Petra?


ostaje de se nadamo da se sud imati razumevanja za Petrovu situaciju.
vanja76 vanja76 03:23 03.04.2010

Re: Petar Bobić

JJ Beba
filantrop
.jbt ko da nas zaštiti?


Onaj isti ko je trebalo a nije zastitio Petra i prodavnicu.

fakat, al ih nema kda su potrebni. i šta onda? Ćerka moje komšinice je dala otkaz jer nije mogla da se zaštiti, a šta da rade ljudi koji ne mogu sebi da priušte otkaz? to je triki pitanje, da trpe teror bahatih klinaca, bespomoćni?
Petar se branio, na žalost po njega će se izgleda loše završiti a ovaj momak koji je sve prouzrokovao preživeće (hvala bogu) i? šta onda? Petar u zatvror, možda ponovo u drogu a ovaj momak?Prvo, nije momak, nego "dečko"
E vidi, ćerka tvoje komšinice je dala otkaz jer nije mogla da se zaštiti, na policiju nije mogla da računa, a nije ni legalno ni nelegalno pribavila pištolj, na pamet joj nije palo da nosi nož i sama se obračunava - ako se ne varam autor bloga je napisao da je radnicima od strane pretpostavljenih rečeno, citiram autora bloga: " у случају сваке пљачке и инцидената немојте реаговати, предајте паре, робу коју вам траже и пустите криминалце ...".
Medjutim, opet po navodu autora bloga, da Petar sebe smatra "tvrdim" momkom.

Gade mi se, a i plašim se bahatih klinaca i ovog kriminalizovanog društva u kome se, kako autor reče "gaje" takvi, ali i onih koji sebe doživljavaju kao "tvrde" momke.

Mi ne znamo koliko Petar ima godina, koliko vremena je proslo od kako je dobio "drugu šansu", da li je imao rediciva, ako nije, koliko dugo je "čist", pa ni da li je "čist", a diskutabilno je i da li bi ovo poslednje mogao da zna i autor bloga.

Ne kažem da bi njegova samokontrola trebalo da bude veća nego nekoga ko nije prošao ono što je on prošao, ali za njega teško da bi mogla da bude olakšavajuća okolnost što je dobio "drugu šansu", pa je uprskao, tako sto je upotrebivši nož, iako mu je eksplicitno rečeno da nije njegova obaveza da silom štiti imovinu poslodavca, napustio objekat i nasrnuo na lopova, kriminalca, "dečka" i ubo ga nožem.

Bez obzira na to koliko policija (ne)radi svoj posao, Petar će verovatno ponovo u zatvor, a jedina dobra stvar koja bi mogla (a u to se ne bih kladila) da proizidje, je da se ranjeni maloletnik, mane kriminala za svagda i uzme u pamet, te nakon sto i on bude (ne znam kako je zakonom regulisano) sankcionisan zbog dela koje je počinio, ali obavezno da bude procesuiran i kažnjen u skladu sa zakonom (nadam se da zakon ne toleriše krivična dela koja počine maloletna lica, pardon "dečaci", te da ne bude tretiran kao žrtva kojoj je "sve oprošteno".

I samo još ovo, kako sam ja razumela, Petar se nije branio. Njegov život nije bio ugrožen u u prodavnici, već je on krenuo za bagrom koja nije htela da plati račun, ponevši nož, koji je potom i upotrebio.

Ne tvrdim, ali mislim da ni u onim USA državama, gde zakon daje prava da se braniš (upotrebiš silu, pa i sa smrtnim posledicama) na svom posedu, to ne važi ukoliko pljačkaš/napadač napusti posed i ti podješ za njim, pa ga raniš ili ubiješ van svog poseda. Njanja, pomoć?
Pretpostavljam da bi olakšavajuća okolnost bila ukoliko je pljačkaš upotrebio silu, ranio i/ili ubio nekoga, ali da gradjanima ni u Teksasu zakon ne daje pravo da ih jure, pa ispred ili 18 blogova dalje rane/ubiju, odnosno, da se pravo odnosi samo u okviru poseda (kuce, lokala).
Da ne ulazim sad u pitanje sta se smatra "svojim posedom", pretpostavljam - vlasništvo? Te da li se to odnosi na zaposlene u prodavnici koja nije njihovo vlasništvo?

Pravnici?
Osim USA za koje znamo da ima država koje daju pomenuta prava, kako stvari stoje u Evropi?
Ja nemam pojma. Ima li neko ko zna?

marco_de.manccini marco_de.manccini 03:46 03.04.2010

Re: Petar Bobić

па ено горе где је цитиран тексашки закон стоји
Sec. 9.43. PROTECTION OF THIRD PERSON'S PROPERTY. A person is justified in using force or deadly force against another to protect land or tangible, movable property of a third person if, under the circumstances as he reasonably believes them to be, the actor would be justified under Section 9.41 or 9.42 in using force or deadly force to protect his own land or property ...

дакле закон у тексасу уопште не прави разлику да ли имовина припада лицу које покушава да је одбрани или неком трећем лицу.

с друге стране, у праву си да има разлике да ли се инцидент догодио у нечијој кући (у таквом случају су сва права на страни кућевласника који брани себе и своју имовину) у продавници или ван ње.

свеједно, закони у разнм државама у САД су такви какви су (тексашки чак и није најекстремнији у овом погледу) и нису применљиви у србији. можемо да поредимо и дискутујемо, али на крају је важно шта каже закон у србији.
iris.davidovich iris.davidovich 04:57 03.04.2010

Re: Petar Bobić

dubiozno (pre)ispitivanje svoje pozicije
mislis, studiozno
thug_b thug_b 05:07 03.04.2010

Re: Petar Bobić

mislim "dubiozno" pa sam tako i napisala.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:58 03.04.2010

Re: Petar Bobić

njanja_de.manccini
sama na sebe da se nadovežem: ovde gde ja živim u državi texas u slučaju da ti neko dodje u kuću ili tvoju radnju sa namerom da te pljačka ili napada imaš pravo da ga razvališ bilo kakvim oružjem. ti braniš svoju imovinu i molim lepo, ubistvo/pokušaj ubistva iz samoodbrane.


Ih, bre Njanjo, pa tako je u svakoj (saveznoj) drzavi - nema zajebancije sa "no trespassing" znacima. Mozda se samo tu kod vas u Teksasu malo lakse "poteze", mada ubedjen sam da je i to predrasuda.

Kod mene na CU-u su recimo probali da zabrane nosenje (concealed) oruzja na kampusu pa se pobunila "omladina republikanske partije" i, ako se ne varam, odustalo se od toga, kao stiti ih drugi amandman i sta ti ja znam. Ali su zato na CSU-u, koji je daleko sabanskiji univerzitet od CU-a to ladno zabranili (ko ono sa fesovima u Turskoj, iz spice Pescanika), kao sto i treba da bude.
antioksidant antioksidant 09:04 03.04.2010

Re: Petar Bobić

ali mislim da bi stvari vrlo brzo došle na svoje mesto kada bi siledžije shvatile da više nema zezanja

postoji i drugi nacin da siledzije shvate da nema zezanja - a to je da plavci odrade svoj posao, da tuzilastvo odradi svoj posao, da sudije odrade svoj posao...
nista ne bi smo resili ako bi smo legalizovali @"privatno" nasilje u odbrani imovine...
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 10:42 03.04.2010

Re: Petar Bobić

Можда до трагедије не би дошло ни да су малолетници могли да се увере да се разбојништво и насилништво строго кажњавају. Овако, на основу искуства, могли су се једино уверити да пролази некажњено. Докле?dotle dok imaju potkupljive tate, mame, širu i dalju rodbinu, kumašine naviku duplim aršinima sve da mere...dotle dok ovde od upisa u vrtić do zaposlenja bude trebala veza...zbači doveka!

Re: Petar Bobić

I samo još ovo, kako sam ja razumela, Petar se nije branio. Njegov život nije bio ugrožen u u prodavnici, već je on krenuo za bagrom koja nije htela da plati račun, ponevši nož, koji je potom i upotrebio.


Ако је опис догађаја власника продавнице тачан, у тренутку кад је пошао за њима, његов живот није био угрожен. Међутим, у тренутку кад је покушао да од њих поврати украдено, он је био нападнут, и живот му је био угрожен.

Osim USA za koje znamo da ima država koje daju pomenuta prava, kako stvari stoje u Evropi?


Зашто је то битно?
Nadpalfi Nadpalfi 20:53 03.04.2010

Re: Petar Bobić

Ma dosta vise vas i vase amerike. Ona nam je i donijela ovo sto imamo, da svatko nosi oruzje i ima pravdu u svojim rukama. Fina nasa milicija, namlati gamad, pa ce promisliti prije nego drugi put nesto slicno pokusaju
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:15 03.04.2010

Re: Petar Bobić

решење се намеће. да фина наша милиција одмах измлати америку.
samodakazemnesto samodakazemnesto 11:45 06.04.2010

Re: Petar Bobić

niko ne kaze da je petar nevin,poenta je medijska interpretacija celog dogadjaja. poenta je takodje,da je da je svima ,tj vecini vise zasmetala cinjenica da je petar leceni narkoman,nego da je ubo ovog drugog momka.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:01 02.04.2010

Tuga

šta više reći?
bauer. bauer. 08:40 03.04.2010

Re: Tuga

E, ovako i meni ponekad, kad odvalim dobar fazon, dobijem gomilu preporuka, a nigde ni jednog komentara posle. Jbte, kao da su se postideli nečega
vishnja92 vishnja92 23:02 02.04.2010

"Dečak stabilno, napadač uhapšen...

...novinar traje" (uprkos svemu)

sjajno.
mirelarado mirelarado 23:18 02.04.2010

Re: "Dečak stabilno, napadač uhapšen...

vishnja92
...novinar traje" (uprkos svemu)sjajno.


Овако неспретно формулисан наслов заиста може да створи потпуно погрешну представу о овом трагичном догађају. Ипак је реч о малолетнику којег је, након извршене пљачке продавнице, ранио радник из те исте радње. Оправдања за поступак продавца нема, али су околности биле сасвим другачије од онога што се из вести може сазнати. Нема оправдања ни за разбојничко понашање малолетника, иначе смо далеко одмакли на путу да свако од нас постане талац превелике попустљивости према насилницима и преступницима.

Re: "Dečak stabilno, napadač uhapšen...

Оправдања за поступак продавца нема


Наравно да нема, кад ни не постоји поступак који би требало оправдавати.

Ако неко нешто украде, твоје је не само право него и дужност да украдено вратиш. Ако те неко нападне, твоје је право да се од тог напада одбраниш.

То што код нас прописују друкчије закони које су донели лопови на власти да би заштитили лопове који нису на власти, то значи само да треба променити такве законе, а не да треба оправдано поступање проглашавати неоправданим.
Unfuckable Unfuckable 23:04 02.04.2010

Naslov


Malo mi je muka od novinara koji plaču nad gorkom dečijom sudbinom, i to uredno stavljaju u naslov navodeći prosečnog (površnog) čitaoca vesti (koji uglavnom, hajde da se ne lažemo, naslove samo i čita) da donese zaključak bez preteranog udubljivanja u okolnosti.
Samo ćekam kada će (sedamnaestogodišnji) „Dečak“ iz Naslova evoluirati u „Dete“ recimo.
Jebiga, kada pije pivo i juri sojke onda je Mladić, a kada bude sprečen u pokušaju otimačine ili pljačke – postaje Dečak, krajnje zanimljivo je to.
Da je neka druga zemlja u pitanju, ili neki drugačiji novinar – naslov bi verovatno bio „Ranjen maloletnik u pokušaju krađe“.
Jad i beda srpskog izveštavanja i potpuno pomračenje našeg prava da znamo sve.
Znamo li?
Kao prvo, zanima me šta 3-4 maloletnika rade sa pivkanom ispred odavno zatvorenog Šumatovca u 3 ujutro? I, zašto ih niko ne pita šta rade tu, nas su, svojevremeno, vrlo uredno pitali?
Zašto niko ne kontroliše šta se dešava noću na ulicama i kog vraga rade ti momci tamo? Čekaju da zvoni za kraj malog odmora?
Sinoć je bila proslava Partizanove pobede na Trgu i okolo, moralo je biti neke Policije negde. Zna se koji objekti rade noću i na šta posebno treba obratiti pažnju.
Policijska stanica je, inače, iza drugog ćoška, čuvena „Šesta“.
Nas su legitimisali pa i samo zato što je „kasno“, sada policajci izgleda spavaju kad je kasno, a oko objekta koji je stalna (i višestruko potvrđena) meta nemaju šta da traže?
Ko je tu Žrtva, a ko Napadač?
Zanima me da li iko ima ideju šta bi zaista trebalo uraditi kada ti objekat u kome radiš i od toga pokušavaš da živiš – uredno pljačkaju, a prave policijske reakcije, zaštite ili bar prismotre – nema?

Petru je prekipelo, i uradio je nešto što će mu verovatno promeniti ostatak života, iako je – pogledajmo samo malo bolje – branio imovinu i sebe.
I, kad već nikog drugog ko je našim novcima plaćen nije bilo da to uradi, barem on pošalje poruku da to više neće da toleriše.
Petru će, kako rekoh, ostatak života biti promenjen.
A da li će se išta posle ovoga promeniti u glavama ovih bahatih džibera (ili zlatne dece koja su se samo malo šalila, ako ima takvih koji će želeti da veruju u taj bulšit) i još mnogih drugih istih takvih podivljalih bahatih džibera okolo, kojih je Grad prepun, i koji takođe čekaju u nekom mraku nekog Šumatovca da maligani ili druga hemija aktiviraju hrabrost edabi se malo krenulo u uobičajenu „nabavku“ i šišanje ovaca - jer, ako im se neka poruka stalno i uredno šalje, to je da se pljačkanje, Ovde i Danas - ne sankcioniše. I da je dovoljno samo malo da zagalame, jer će se ionako svi skloniti.

Hvala odličnim lekarima iz UC koji svojim perfektnim radom i veštinom nisu dozvolili da se ova odbrana od bahatosti, siledžijstva i lopovluka pretvori u nešto mnogo gore i tragičnije.
Sada bar postoje svi uslovi da pravda, ako je ima, bude dostupna svim akterima ove tužne priče.
I, da se na kraju vratim na ono od čega sam i krenuo, od naslova vesti:
Napadač nije uhapšen, već je u Urgentnom centru.
Alava Alava 23:13 02.04.2010

Re: Naslov - i ne samo naslov

“Ovom događaju je prethodio sukob između Bobić Petra i maloletnog P.N. koji je bio u društvu još tri maloletna lica, zbog neplaćenog računa oko kupovine robe u navedenom kiosku. U Cetinjskoj ulici dolazi do tuče, u kojoj Bobić vadi nož i njim zadaje udarac maloletnom P.N. u predelu grudnog koša”, navodi Milorad Veljović.

Ja se izvinjavam, ali ovi eufemizmi mi jako smetaju. Neplaćeni račun je u stvari pljačka, i da,
Napadač nije uhapšen, već je u Urgentnom centru.Na sajtu RTS-a stoji ovo

Седамнаестогодишњи младић, који је рано јутрос тешко рањен ножем, у Цетињској улици, у Београду, у сукобу групе навијача, није животно угрожен.

Na vestima na Foxu koje upravo idu niko pljačku nije pomenuo!!!


margos margos 23:15 02.04.2010

Re: Naslov

Jad i beda srpskog izveštavanja i potpuno pomračenje našeg prava da znamo sve.

Naslov koji ceo dan stoji ovde na sajtu je katastrofalan i dovodi u zabludu čitaoce. Zanimljivo je, ipak, kako mnogi komentatori na sajtu ispod vesti prepoznaju da je istina drugačija. No, to novinare i uredništvo sajta nimalo ne zanima i guslaju svoju priču. (Jbg, Prvi april je bio i prošao, a njihova 'šala' je trajna.)
JJ Beba JJ Beba 23:22 02.04.2010

Re: Naslov

jebote!
sad sam na vestima TV 92ke čula vesti koje kažu da je dečaku koga je sinoć proboo nožem radnik radnje stabilno a da je napadač uhapšeni.
dakle za medije Petar je napadač a ranjeni maloletnik dečak!!!
dakle slika je već stvorena


Inače često u Trvrđavi kupujem kredit za telefon, čajeve itd i tamo idem zato što je tu uvek bila apsolutno kul atmosfera, po mom ukusu - dobra mjuza, nasmejana lica.
Mnogo mi je žao što se to desilo i što je Petar, verovatno izbezumljen stalnim pljačkama i napadima tih klinaca na njega, morao da se brani. Čuj hteli da se vrate da ga ubuju!!!

ne mogu da verujem
gde mi to živimo
kakav bedak

Petru podrška. nadam se da će taj neserći mladić ozdraviti i da će Petru biti suđeno za samoodbranu.

PS
Kakve veze ima što je lećeni narkoman? Svako ima prava na drugu šansu
vishnja92 vishnja92 23:23 02.04.2010

Re: Naslov

Zanimljivo je, ipak, kako mnogi komentatori na sajtu ispod vesti prepoznaju da je istina drugačija


"decak stabilno, napadac uhapsen"...ovako glasi naslov koji potpuno pogresno oslikava ono sto se stvarno dogodilo. Malo etike i istine gospodo novinari nebi bilo na odmet.
Po naslovu je ispalo da je neki huligan napao decaka i nabio mu noz u srce sto je potpuno netacno. Kada ukradete nekome 600 dinara (koje mora da nadoknadi) a on radi celu noc i hrani decu sa 20000 meni je postupak "napadaca" potpuno ocekivan iako prekomeran ..ali ko zna sta je tu jos bilo.
Zalim i za jednim i drugim ali vise za radnikom koji ce ispastati celi zivot.


prosecan komentar na vest. pa jel njih nije malo blam?
ps -

buzz
osetljiv sam na taj rehabilitacioni momenat koji je sada totalno uništen
Unfuckable Unfuckable 23:26 02.04.2010

Re: Naslov

Kakve veze ima što je lećeni narkoman?

po meni- nikakve.
On je svoje odležao, dobio drugu šansu i iskoristio je kao - koliko razumem - lojalan, pošten i vredan radnik.
Mnogo istih takvih radnika ne bi ni trepnulo na ovakvu situaciju, pa bi im čak bilo i pomalo drago što neko pljačka "omraženog gazdu"
Gospodja Klara Gospodja Klara 23:30 02.04.2010

Re: Naslov

Malo etike i istine gospodo novinari nebi bilo na odmet.

Gospoda novinari su odavno usvojili etiku i estetiku latino-američkih sapunica.

mirelarado mirelarado 23:30 02.04.2010

Re: Naslov

JJ Beba

Svako ima prava na drugu šansu


Тачно, само што је у Србији врло ретко неко и добије. Петар је, очито, оправдао поверење, надам се да му овај трагични догађај неће запечатити судбину.
JJ Beba JJ Beba 23:46 02.04.2010

Re: Naslov

Unfuckable
Kakve veze ima što je lećeni narkoman?

po meni- nikakve.
On je svoje odležao, dobio drugu šansu i iskoristio je kao - koliko razumem - lojalan, pošten i vredan radnik.
Mnogo istih takvih radnika ne bi ni trepnulo na ovakvu situaciju, pa bi im čak bilo i pomalo drago što neko pljačka "omraženog gazdu"

naravno da nema nikave veze što je Petar lečeni narkoman. Mislim ne bi trebalo da ima prilikom suđenja.

Ovaj događaj zaslužuje normalno tumačenje u medijima

A naši "novinari" i njihovo tumačenje događaja su priča za sebe.
kako su samo idiotski tumačili Pajčin/Kapisoda ubistvo i samoubistvo kao i njihovu veliku ljubav
Isto iskrivljenje istine je i sada na delu
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 23:50 02.04.2010

Re: Naslov

Unfuckable
Kakve veze ima što je lećeni narkoman?

po meni- nikakve.
On je svoje odležao, dobio drugu šansu i iskoristio je kao - koliko razumem - lojalan, pošten i vredan radnik.
Mnogo istih takvih radnika ne bi ni trepnulo na ovakvu situaciju, pa bi im čak bilo i pomalo drago što neko pljačka "omraženog gazdu"ono šte meni DEBELO IDE NA NERVE je da jednom narkoman ravno što i zločinac, a alkosi nisu PREISPOLJNE PIJANDURE i zločinci a svako malo naprave kakvu pizdariju!!!??? i ako sam dobro upamtila vest od pre par dana svaka četvrta osoba u srbiji je pijandura! pa eto onda ko nam u proseku donosi zakone i...i...i...
asparagus asparagus 23:53 02.04.2010

Re: Naslov - i ne samo naslov


у сукобу групе навијача,


Ih, pa to vam je sad moderno, pogotovo otkako ih je predsednik etiketirao kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Pre nedelju dana covek ubijen u Novom Sadu, znam da je ruzno reci ali odradjen profesionalno, u pola noci, na sred ulice, metkom u slepoocnicu - a glavna i odgovorna klipa iz policije kaze novinarima da je ocigledno da se radi o sukobu navijaca.
ivana23 ivana23 23:55 02.04.2010

Re: Naslov

Unfuckable
Malo mi je muka od novinara koji plaču nad gorkom dečijom sudbinom, i to uredno stavljaju u naslov navodeći prosečnog (površnog) čitaoca vesti (koji uglavnom, hajde da se ne lažemo, naslove samo i čita) da donese zaključak bez preteranog udubljivanja u okolnosti. Samo ćekam kada će (sedamnaestogodišnji) „Dečak“ iz Naslova evoluirati u „Dete“ recimo.


Vec jeste evoluirao, cuj Tanju Ilic iz Hitne pomoci - njenu izjavu... sa posebnim naglaskom na dete.

Vest i video klip na sajtu RTS-a
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:08 03.04.2010

Re: Naslov

mirelarado
JJ Beba

Svako ima prava na drugu šansu

Тачно, само што је у Србији врло ретко неко и добије. Петар је, очито, оправдао поверење, надам се да му овај трагични догађај неће запечатити судбину.

Два су разлога зашто сам напоменуо личне и неславне биографске детаље Петра Бобића:

Прво, и полиција и друштво, по својој често исправној логици, узимају ово у обзир када им појединац дође у фокус. Мислио сам да је боље да ја то кажем, јер то је ствар која се не може сакрити, па чак ни најповршнијим новинарима, а особито оним који покривају теме из криминала. Новинарски полицајци су склони да такве информације олако и несмотрено деле. Овај пут, барем из моје скучене перспективе, то би било накарадно. Ионако је читава вест о Петру и малолетницима добила такав обрт да се тек сада почиње исправљати и мало веродостојније преносити шта се стварно одиграло. (Ја сам гледао снимак инцидента са камера из суседног локала.) Погледајте, као што је већ написано, како је Б92 пренео информацију. А централни дневник РТС-а, и то као прву вест? Да ли се из ње имао прави увид у догађања. Замислите, сутрадан, кад освану и детаљи из Петрове биографије!? Дакле, боље да ја то напоменем, и то одмах, а то је чињеница коју ни Петар ни мени ни другима није скривао.

Друго, судбина људи с оваквом биографијом често је неправедна: не добијају другу шансу. Ни ја му је не бих дао, нисам баш толико широк (а и не ради се овде о мом добром срцу), да његова сестра, бескрајно симпатична а иначе и мој друг иако мој запослени, није ме упорно месецима обрађивала. Да ли данас треба да се због те одлуке покајем?

Иначе, написаћу, сасвим искрено, оно што мислим: ти свуда видљиви малолетници мени се често указује као најобичније протуве (не кажем да је то овде случај, говорим о свом искуству из краја око "Тврђаве" и на Врачару, где живим, уистину не знам ко су дотична тројица), и често се од њих лецнем, па и уплашим. А онда помислим: Јеботе, то су наши синови...

Ево, иначе, Петрове писаног описа претходне пљачке, начињеног за осигуравајуће друштво:

arianna arianna 01:16 03.04.2010

Re: Naslov

Unfuckable


Kao prvo, zanima me šta 3-4 maloletnika rade sa pivkanom ispred odavno zatvorenog Šumatovca u 3 ujutro? I, zašto ih niko ne pita šta rade tu, nas su, svojevremeno, vrlo uredno pitali?
Zašto niko ne kontroliše šta se dešava noću na ulicama i kog vraga rade ti momci tamo? Čekaju da zvoni za kraj malog odmora?preporuka za komentar
mirelarado mirelarado 01:53 03.04.2010

Re: Naslov

Predrag Brajovic
Иначе, написаћу, сасвим искрено, оно што мислим: ти свуда видљиви малолетници мени се често указује као најобичније протуве (не кажем да је то овде случај, говорим о свом искуству из краја око "Тврђаве" и на Врачару, где живим, уистину не знам ко су дотична тројица), и често се од њих лецнем, па и уплашим. А онда помислим: Јеботе, то су наши синови...


Тај је страх сасвим оправдан. У то сам се, на жалост, лично уверила. Слична двојица малолетника напала су пре неколико година моју ћерку (тада 7. разред) на повратку из школе, у седам увече, у Сремској улици. Гурнули су је с леђа, пала је и отели су јој ранац са књигама. Нико их није зауставио, другарице које су се враћале с њом такође су се препале. Мислим да не морам ни да кажем како бисмо реаговали муж или ја да смо били у близини. Хоћу рећи: та попустљивост државе према уличном насиљу заиста угрожава сваког грађанина ове земље.
Vera Johnson Vera Johnson 02:30 03.04.2010

Re: Naslov

dakleM, unfauck, upisah se bas da kazem ovo sto i ti, te nema potrebe da ponavljam. duboko sam razocarana urednicima moje omiljene medijske kuce. sram ih bilo. ima li tu neko ko kontrolise sta im novinari pisu? da li ce i oni postati "slobin" medij? cije je dete pljackas prodavnica (pardon, "pozajmljivac" piva i ostalih djakonija)? nicim izazvan napadnut? sram te bilo B92 za ovakav naslov vesti.

sasvim si u pravu. novinarstvom se ne bavim ali: "Ranjen maloletnik u pokušaju krađe". bi malo vise svetlosti bacilo na ceo slucaj. ovako, vracamo se u renesansu, titovo doba, kad su sinovi (uglavnom, cerke niko nije ucio da voze) "pozajmljivali" komsijske fice i tristace s obzirom da tate nisu htele da dele svoje sa sinovima, a "naucili" su ih da voze. i onda je bilo: pa sta, dete samo htelo da se provoza.... pozajmilo, vratilo, ako nije slupalo.

pocelo je sve to mnogo pre "slobinog" vremena. na moju zalost, ne vidim tim vremenima kraja.
Davie Davie 09:29 03.04.2010

Re: Naslov

Два су разлога зашто сам напоменуо личне и неславне биографске детаље Петра Бобића:

Kada si vec iznosio te biografske podatke trebao si i da izneses da je ubica u pokusaju vec imao sukobe sa zakonom nevezano sa narkoticima, olako si ga krstio sa epitetom tvrd momak ali za posetioca bloga iza toga je skrivena istina da je on vec imao sukobe sa zakonom zbog nasilnickog ponasanja, tuce i slicno. Olako napadas novinare a isti si kao i oni, krijes bitnu cinjenicu.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:18 03.04.2010

Re: Naslov

Davie
Два су разлога зашто сам напоменуо личне и неславне биографске детаље Петра Бобића:

Kada si vec iznosio te biografske podatke trebao si i da izneses da je ubica u pokusaju vec imao sukobe sa zakonom nevezano sa narkoticima...

Извињавам се, где сам ја то изнео? О томе заиста не знам све у танчине, али није ми познато да је Петар због насиља био у затвору. Због дроге јесте, поседовање и диловање, ако се добро сећам, и то сам, изгледа, неспретно навео. Жао ми је, извињавам се.
inagadadavida inagadadavida 13:20 03.04.2010

Re: Naslov

JJ BebaInače često u Trvrđavi kupujem kredit za telefon, čajeve itd i tamo idem zato što je tu uvek bila apsolutno kul atmosfera, po mom ukusu - dobra mjuza, nasmejana lica.
Mnogo mi je žao što se to desilo i što je Petar, verovatno izbezumljen stalnim pljačkama i napadima tih klinaca na njega, morao da se brani. Čuj hteli da se vrate da ga ubuju!!!Lepo je , sto redovno kupujete u Tvrdjavi, ali mogli bi da Vam iz B92 fakturisu reklamu ...


Svako ima prava na drugu šansu


...sem momka koji je dobio noz u srce, sudecni po reakcijama blogera
Milan Novković Milan Novković 13:27 03.04.2010

Re: Naslov

Lepo je , sto redovno kupujete u Tvrdjavi, ali mogli bi da Vam iz B92 fakturisu reklamu ...

Kakve veze ovaj vaš komentar ima sa blogom? Vama nije do teme nego do udaranja po blogerima!
...sem momka koji je dobio noz u srce, sudecni po reakcijama blogera

Reakcije blogera uopšte nisu kako ih vi vidite, nego suprotne - i taj momak ima pravo na dugu šansu i nije zaslužio ubod nožem. Mnogi blogeri su to eksplicitno rekli. A većina to podrazumeva, prosto je neko "većinsko" načelo.

Ali, kao što rekoste, vi pričate drugi jezik od većine i ima dosta nerazumevanja.
Dr M Dr M 13:35 03.04.2010

Re: Naslov

Taj momak je vec dobio drugu sansu..nastavak zivota koji je stavio na kocku...
vazno je samo da to prepozna i da svoju drugu sansu pravilno skoristi.
Davie Davie 14:57 03.04.2010

Re: Naslov

Извињавам се, где сам ја то изнео? О томе заиста не знам све у танчине, али није ми познато да је Петар због насиља био у затвору. Због дроге јесте, поседовање и диловање, ако се добро сећам, и то сам, изгледа, неспретно навео. Жао ми је, извињавам се.

&

и што је он, који себе сматра „тврдим" момком, себи тако нешто допустио. На жалост, мислим да му је овом приликом прекипело, што га не оправдава али цео инцидент чини јаснијим.


Zaposlio si ex(?)-narkonama koji je imao probleme sa zakonom (osudjivan je) i za koga si bar po tvojoj prici znao da je tvrd momak sa ulice... cudno da onda nisi znao da je ucestvovao i u nasilnim desavanjima. A sasvim je normalno da ce tuzilac njegov postupak tretirati kao ubistvo u pokusaju jer nije upitno da se tako ne tumaci delovanje coveka sa debelim dosijeom koji istrci sa nozekanjom u rukama na nenaoruzane ljude (da, to su ti klinci kojih se zgraza ceo blog, pre svega su ljudi i to nenaoruzani).

Uz put, znas li sta posle ovoga ide? Verovatno ce ti koliko odmah posle praznika u SO S.Grad pokrenuti pitanje legalnosti dozvole za objekat ispred koga se desio pokusaj ubistva a morace da se proceslja i dokumentacija u vezi poslovanja. Tako to ide.
ivana23 ivana23 15:08 03.04.2010

Re: Naslov

Davie
Uz put, znas li sta posle ovoga ide? Verovatno ce ti koliko odmah posle praznika u SO S.Grad pokrenuti pitanje legalnosti dozvole za objekat ispred koga se desio pokusaj ubistva a morace da se proceslja i dokumentacija u vezi poslovanja. Tako to ide.


Legalnost dozvole za objekat?
Nema tu nikakvog objekta, vidi se na nisi tuda ni prosao.

Re: Naslov

A sasvim je normalno da ce tuzilac njegov postupak tretirati kao ubistvo u pokusaju


Не, то је оно што је сасвим ненормално.
Davie Davie 15:17 03.04.2010

Re: Naslov

Legalnost dozvole za objekat?
Nema tu nikakvog objekta, vidi se na nisi tuda ni prosao.

Evo stalno dezurne tetkice
Objekat je objekat iako se nalazi u zgradi. A moze i lokal ako vise tako volis, sitnicarko.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:19 03.04.2010

Re: Naslov

Davie

Боже, колико добронемарности у твојим коментарима.
Davie Davie 15:31 03.04.2010

Re: Naslov

Боже, колико добронемарности у твојим коментарима.


Ne bojim se Brajovicu da ces ti sve sto se tebe tice da sredis preko gradonacelnika i svojih ortaka iz DS, stoga me cudi ovo pisanje po blogu, sta je uopste svrha ovoga? U sustini nije ni bitno, samo me zaintrigiralo ovoliko licemerje, maltene oduzeti coveku zivot i to opravdavati teksaskim zakonima, kratkim fitiljem, besprizornoscu klinaca, pokusajem izlaska na pravi put.
Unfuckable Unfuckable 15:37 03.04.2010

Re: Naslov

da je vlasnik lokala toliko moćan koliko se tvojoj kolosalnoj ali svakako nelicemernoj pameti pričinjava, ne bi mu pripita ekipa pljačkala lokal svakih mesec dana i pila pivo preko puta objekta, naprotiv: sve bi bilo čisto i uredno baš kao što je ispred gradske skupštine
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:46 03.04.2010

Re: Naslov

Davie
Боже, колико добронемарности у твојим коментарима.


Ne bojim se Brajovicu da ces ti sve sto se tebe tice da sredis preko gradonacelnika i svojih ortaka iz DS, stoga me cudi ovo pisanje po blogu, sta je uopste svrha ovoga? U sustini nije ni bitno, samo me zaintrigiralo ovoliko licemerje, maltene oduzeti coveku zivot i to opravdavati teksaskim zakonima, kratkim fitiljem, besprizornoscu klinaca, pokusajem izlaska na pravi put.

У целом овом твом наступу има нешто што ти замућује поглед: лична нетрпељивост, друштвена огорченост, завист, шта је знам шта све може бити узрок томе да се текст чита до непрепознавања а мене части ортачким титулама и злурадим обећањима да ће сада мало да ми претресу пословање. Радили су то већ, веровао или не, неких 150 пута.

Истина је: овај текст нема никакве сврхе за све оне који му приступају као ти. И они у њему не могу видети никакав смисао нити било какву нормалну намеру.
Davie Davie 15:49 03.04.2010

Re: Naslov

Pa recimo da sumnjam da ce vlasnik lokala da plati kaznu sto svake noci nelagalno maloletnicima prodaje pljuge i pivo koje kao sto kazes ispijaju bas pored njegovog lokala a posle ovog incidenta je zreo za to ( klinci su uzeli pivo iz lokala a da nisu legitimisani).
ivana23 ivana23 15:53 03.04.2010

Re: Naslov

Davie
( klinci su uzeli pivo iz lokala a da nisu legitimisani).


Evo opet tetkice.

Razmislis li ti pre nego sto napises komentar?!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:56 03.04.2010

Re: Naslov

Davie
Pa recimo da sumnjam da ce vlasnik lokala da plati kaznu sto svake noci nelagalno maloletnicima prodaje pljuge i pivo koje kao sto kazes ispijaju bas pored njegovog lokala a posle ovog incidenta je zreo za to ( klinci su uzeli pivo iz lokala a da nisu legitimisani).

Па, бојим се да је та радња једна од ретких који поштује те прописе, о чему се можеш распитати код, рецимо, професора Трговачке школе, који се буне што не добију своје цигарете кад неког ученика пошљау по њих. Такође, весели Дејве, и то је већ неколико пута контролисано, а један од инцидента избио је када су пијани малолетници хтели да претуку продавце што име не продају алкохол. (Узгред, не издавање фискалног рачуна или продаја алкохола и цигарета малолетницима јесте нешто за шта запослени знају да им следи отказ.)

Такође, не би било лоше да примениш елементарна људска знања, као она из читања; лепо пише да су пиво украли, сасвим је могуће и да је због тога избио сукоб, уколико Петар није хтео да им га прода. На жалост, о томе могу само да нагађам.
blogovatelj blogovatelj 16:42 03.04.2010

Re: Naslov

Razmislis li ti pre nego sto napises komentar?!


Ceo blog čitam nekoliko puta već.
Ne usudjujem se da ostavim bilo kakav komentar iz prostog razloga što je cela situacija o kojoj je ovde reč dovedena do eskalacije čitavim nizom postupaka. Jedan postupak je izazivao sledeci, situacija postajala sve gora i gora, a na kraju je došlo do katastrofe.
Vidim da ima komentara i pro i kontra i da se blogosvemir usijao do stanja velikog praska.
Jer sve ovo što se desilo nije holivudski film, gde su svi junaci ili naši, ili njihovi i onda gledalac komotno pre gledanja filma može da odloži mozak na stočić, spremi grickalice i uživa. Jer na kraju, šta god se u holivudskom filmu desilo, naši uvek nekako pobede.
Dalje, najčešći inicijator mog komentarisanja na blogu, kako ovom, tako i svim ostalim blogovima, je ljudska glupost i neshvatanje pročitanog.
Stvarno me zanima da li je ovaj čovek (Davie) zaboiravio da vrati mozak u lobanju posle poslednjeg gledanja holivudskog filma.

Kakvo legitimisanje čoveče? Pa oni su krali? Koga je Petar mogao da legitimiše?
JJ Beba JJ Beba 16:52 03.04.2010

Re: Naslov

Kakvo legitimisanje čoveče? Pa oni su krali? Koga je Petar mogao da legitimiše?

po našem zakonu prodavac u trafici nema pravo da legitimiše kupca.
Pitala prodavce jer se bunim kada vidim da trafikanti prodaju buz i pljuge "dečacima" iz Tesle. dakle, zakonodavac je propisao da prodavac ne sme da prodaje piće i pljuge maloletnicima a nema pravo da ih legitimiše i time proveri njihovu starost.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:53 03.04.2010

Re: Naslov

zakonodavac je propisao da prodavac ne sme da prodaje piće i pljuge maloletnicima a nema pravo da ih legitimiše i time proveri njihovu starost.

sasvim logično
JJ Beba JJ Beba 16:55 03.04.2010

Re: Naslov

njanja_de.manccini
zakonodavac je propisao da prodavac ne sme da prodaje piće i pljuge maloletnicima a nema pravo da ih legitimiše i time proveri njihovu starost.

sasvim logično

da. a kako drukčije?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:00 03.04.2010

Re: Naslov

JJ Beba
njanja_de.manccini
zakonodavac je propisao da prodavac ne sme da prodaje piće i pljuge maloletnicima a nema pravo da ih legitimiše i time proveri njihovu starost.

sasvim logično

da. a kako drukčije?

pa ne znam, evo pada mi na pamet da prodavac ima pravo da legitimiše kupca i time utvrdi dali njemu sme da proda alkohol, cigare itd. pojma nemam što mi ovo palo na pamet, možda što ovde kod mene uvek traže ID (doduše više ne jer se omatorilo) kad kupujem alkohol, bilo u prodavnicu bilo u restoranu. zadnji put mi tražili ID u restoranu na moj 39-ti rodjus! koja sreća, al da ne trolujem temu.
JJ Beba JJ Beba 17:05 03.04.2010

Re: Naslov

prodavac ima pravo

ma ironisala sam kad sam rekla a kako drugačije - ovde je sve naopako.
I mene su u Americi uvek legitimisilai za sve i svašta jer sam im izgledala sumnjivo mlada za razne akcvije
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:07 03.04.2010

Re: Naslov

ma ironisala sam kad sam rekla a kako drugačije

razumela sam te, pa sam zato nastavila istim tonom : )))))
gorio92 gorio92 17:54 03.04.2010

Re: Naslov

(da, to su ti klinci kojih se zgraza ceo blog, pre svega su ljudi i to nenaoruzani).


Kada te jednom, u gluvo doba noći, presretnu četiri takva klinca i uz najgrublje uvrede i pretnje zatraže novac, mobilni, sat... neke stvari koje su ovde napisane biće ti jasnije.
blogovatelj blogovatelj 18:18 03.04.2010

Re: Naslov

pa ne znam, evo pada mi na pamet da prodavac ima pravo da legitimiše kupca i time utvrdi dali njemu sme da proda alkohol, cigare itd. pojma nemam što mi ovo palo na pamet, možda što ovde kod mene uvek traže ID (doduše više ne jer se omatorilo) kad kupujem alkohol, bilo u prodavnicu bilo u restoranu. zadnji put mi tražili ID u restoranu na moj 39-ti rodjus! koja sreća, al da ne trolujem temu.


U kanadskoj provinciji Ontario se pljuge i alkohol kupuju sa 19+ a ako izgledas mladji od 25 prodavac ima pravo da trazi ID. Tako pise u vecini prodavnica.
Jednog dana, tj noci, ja "in my early 40s" u dva po ponoci dodjem na benzinsku pumpu da kupim pljuge a prodavacica mi smrtno ozbiljna trazi ID?!
Kada sam izrazio zahvalnost jer misli da sam mladji od 25, ona mi je objasnila o cemu se radi.
Razlog je bio sto su imali problem sa klincima koji su kupovali pljuge tako sto su imali manje od devetnaest, ali su imali bradatog drugara koji je imao osamnaest, ali je izgledao kao da ima vise od 25, pa je on kupovao pljuge za ekipicu.
Onda je gazda popizdeo i uveo pravilo da posle ponoci svako mora da pokaze ID.
jovana.r jovana.r 20:33 03.04.2010

Re: Naslov

Па, бојим се да је та радња једна од ретких који поштује те прописе...


Ovo mogu da potvrdim, poshto su me par puta u Tvrdjavi zamolili za lichnu kartu kad sam uzimala cigare.I ako mislim da dechko nije zasluzio noz u srce, strasno je to shto sam danas samo u Kuriru procitala jedan deo vashe priche, svi ostali mediji su Petra predstavili kao bezumnog ludaka koji je zbog neplacenog rachuna ( ) vitlao nozem i napao jadnu decu ( )
I naravno da Petar mora da odgovara za svoje postupke, ali optuzba je stvarno preterana, a nadam se da ce i "deca" biti kaznjena zbog kradje i napada.
lozacpera1 lozacpera1 21:37 03.04.2010

Re: Naslov

Petru je prekipelo


E, a mozda mu nije prekipelo. Mozda se uplasio za svoj posao. Sta ce vlasnik prodavnice da uradi ako mu svaki drugi pazar otimaju lopovi?
Mozda ce da zatvori prodavnicu i ostadose radnici na ulici.
Samo napominjem da je covek mogao da se uplasi i tako uplasen postupi ne bas racionalno, reaguje u afektu (ili kako se vec to kaze) i pokusa da zastiti svoju buducnost. Nije jednostavno promeniti svoj zivot iz korena i poceti iz pocetka. Dok se malo ne snadjes ranjiv si, slabasan, uplasen od buducnosti i neizvesnosti, mozda se ne snalazis najbolje u novim okolnostima. Koliko sam ja shvatio Petar je tako nesto pokusavao, kada se pljacka dogodila. Dok ti pokusavas da sakupis svoj zivot u svoje ruke, da zakrpis rane, vidis odjednom kako se sve opet rusi zbog nekog glupog klinca koji ne zna sta ce sa svojim zivotom. Mozda je covek izasao napolje da porazgovara sa njima, pa se razgovor zbog alkohola pretvorio u tucu, da objasni svoju stranu price, da napomene da nije lepo to sto rade.
samodakazemnesto samodakazemnesto 11:49 06.04.2010

Re: Naslov


"decak stabilno, napadac uhapsen"...


jel vidis kako nam je policija efikasna? pa to nema ni u svajcarsko covece. decak je odm astabilan,a napadac odma uhapsen.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:14 07.04.2010

Re: Naslov

Gospoda novinari su odavno usvojili etiku i estetiku latino-američkih sapunica.

pa našima su reper Foxovi i CNNovi novinari koji su to usvojili pre svih.

maloletnik u 3AM na ulici, ispred kafane, i da se niko nije zapitao šta li je on tamo radio sa grupom ostale dečurlije??

novinari, čemu?

ps. predrage, ja malo kasnim jer sam bila off line.
margos margos 23:10 02.04.2010

Žulja me ceo dan

vest o dečaku i napisah na jednom mestu komentar:

E, slušam sad vest o ovom momku, pa se prisećam kako smo davne '91. držali kiosk u Sutomoru i kako su tada harali neki reketaši. Muž se spremao za Beograd i hteo da mi ostavi nekakav gasni pištolj za svaki slučaj - za samoodbranu, ali sam ja bila najsigurnija s nožem koji mi je gotovo srastao s rukom nakon svakodnevnog guljenja dva džaka krompira. Da mi je tada., na mojih 18 sati rada na 80 stepeni neko nasrnuo na pazar, 'ladno bih ga izbola.


Sad kad sam čula i tvoju priču, jasno mi je kako se Petar Bobić noćas osećao. :(((
Unfuckable Unfuckable 23:20 02.04.2010

Re: Žulja me ceo dan

Upravo tako: Petar je dobio svoju drugu šansu, a sada će da mardelja zbog lopova.
Čovek je branio ono od čega živi nekoliko porodica, on ne može biti napadač.
margos margos 23:38 02.04.2010

Re: Žulja me ceo dan

Čovek je branio ono od čega živi nekoliko porodica, on ne može biti napadač.

Pazi, jasno mi je kad neko kaže 'ma pusti budalu, to je samo novac'. I ja bih tako rekla svakome, ali jednako znam kako se oseća neko kome prekipi.

Meni je neka ćurka dolazila svakodnevno u radnju pa po pola sata prevrtala po rafovima - da ubije pauzu. Nikad ništa nije kupila, a onda donela nešto na opravku i potom me optužila da sam joj ukrala neke perle... Bogte, i danas joj pamtim ime i adresu (iako sam se trudila da zaboravim)- posle 20 godina.
sybil sybil 06:34 03.04.2010

Re: Žulja me ceo dan

Čovek je branio ono od čega živi nekoliko porodica, on ne može biti napadač.

branio nozem? pa kakva je to odbrana pobogu. sto ne drzi pistolj i preti napadacima kada treba, ali nozem pored srca? strasno.
vi svi sto ovde branite peru pravite jednu kardinalnu gresku. ljudski zivot je najsvetiji i najvredniji i ne moze da porediti sa pivom, cipsom, celom trafikom ili celom samoposlugom. to je moralni princip broj 1 civilizovanog drustva.
dakle, trebao je da ih pusti da odu, a policija neka resava pljacku.
inagadadavida inagadadavida 13:22 03.04.2010

Re: Žulja me ceo dan

margos
Čovek je branio ono od čega živi nekoliko porodica, on ne može biti napadač.

Pazi, jasno mi je kad neko kaže 'ma pusti budalu, to je samo novac'. I ja bih tako rekla svakome, ali jednako znam kako se oseća neko kome prekipi.

Meni je neka ćurka dolazila svakodnevno u radnju pa po pola sata prevrtala po rafovima - da ubije pauzu. Nikad ništa nije kupila, a onda donela nešto na opravku i potom me optužila da sam joj ukrala neke perle... Bogte, i danas joj pamtim ime i adresu (iako sam se trudila da zaboravim)- posle 20 godina.


..ma trebala si uzeti noz i .......

Re: Žulja me ceo dan

vi svi sto ovde branite peru pravite jednu kardinalnu gresku. ljudski zivot je najsvetiji i najvredniji i ne moze da porediti sa pivom, cipsom, celom trafikom ili celom samoposlugom. to je moralni princip broj 1 civilizovanog drustva.


Тако је. И управо због тога, човек има право да брани свој живот свим средствима. На пример, убадањем ножем једног од четворице који га туку.
De Selby De Selby 23:07 03.04.2010

Re: Žulja me ceo dan

ljudski zivot je najsvetiji i najvredniji i ne moze da porediti sa pivom, cipsom, celom trafikom ili celom samoposlugom. to je moralni princip broj 1 civilizovanog drustva.
dakle, trebao je da ih pusti da odu, a policija neka resava pljacku.Тако је. И управо због тога, човек има право да брани свој живот свим средствима. На пример, убадањем ножем једног од четворице који га туку.


Ovde na blogu ne moze se doneti nikakav zakljucak osim da nam mediji nisu dali tacan opis dogadjaja. Sigurno je to, da ce dogadjaj imati teske posledice po oba ucesnika i da se srecom nije zavrsilo fatalno.

Izmedju "Prodavac narkoman ubo nozem dete u srce zbog ukradene flase piva" i "Prodavac ubo nozem jednog od napadaca u somdbrani" postoji ogromna razlika i bezbroj varijanti koje su negde izmedju ove dve krajnosti.

Tesko da mozemo doneti zakljucak sta se ovde zaista desilo na osnovu pisanja novinara ili svedocenja na blogu. Jedino cemu moze da se nada je da ce sud utvrditi pravu istinu.

Svako drugo moralisanje od nekog ko ne moze znati pravu istinu o ovom dogadjaju je pomalo nemoralno.
karakas karakas 23:29 02.04.2010

Vučja psihologija hara svetom i nama...

Razlika izmedju čopora(grupe) Vukova i mladića, bi trebala da postoji, ali očito da je u poslednjih par decenija kod nas to izjednačeno.
Čopor Vukova zna se čemu služi, da mnogo jači plen ulovi, prikolje i pojede.
Grupa mladića, momaka, očito mnogo često kod nas i ne samo ovde, služi da bi se nekog prebilo, bogami i ponekad ubilo.
Svaka sličnost sa gornjim slučajem može, a ne mora da bude.
U biti, retko koja grupa odoli, a da svoju moć, snagu, pa i kukavičluk ne pokaže nad mnogo slabijem i manjim.
mirelarado mirelarado 23:36 02.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

А држава? А закони? Држава треба да се стара о безбедности грађана, а не да повлађује чопору!
Alava Alava 23:43 02.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

Држава треба да се стара о безбедности грађана, а не да повлађује чопору!

Ukoliko Direktor Policije izjavi ovo
“Ovom događaju je prethodio sukob između Bobić Petra i maloletnog P.N. koji je bio u društvu još tri maloletna lica, zbog neplaćenog računa oko kupovine robe u navedenom kiosku.
a novinari svi redom objave ovakav naslov
Dečak stabilno, napadač uhapšen - koji deo države ostaje da ne povlađuje čoporu?!
escherichije_colic escherichije_colic 23:48 02.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

А држава? А закони? Држава треба да се стара о безбедности грађана, а не да повлађује чопору!


Možda nije baš poređenje na mesto ali evo mog primera:

Ima kod mene u komšiluku kreten koji svako malo istrese svoje đubre svuda po stubištu. Ima još više ovih što ga bacaju sa prozora, ali oni su bar toliko uviđavni da to rade iza zgrade. Ovaj lik valjda izražava neki protest, šta li. Osim toga, po komšiluku vršljaju pajdomani koji "skupljaju humanitarnu pomoć" i ostavljaju igle na sve strane. Kako god bilo, šta ja mogu da uradim povodom toga? Da prijavim komunalnoj policiji?
mirelarado mirelarado 23:52 02.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

Дакле, ако новинари нису погрешно пренели, пљачка продавнице зове се неплаћени рачун око куповине робе?! Можда да се надамо да Тужилаштво располаже прецизнијим терминима?
Unfuckable Unfuckable 23:56 02.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

da, i mene zanima kako se pravnim jezikom naziva neplaćanje računa za kupljenu robu, ili - udaljavanje iz prodajnog objekta sa neplaćenom robom, voleo bih da mi neko to rastumači.
Lizing?
escherichije_colic escherichije_colic 00:00 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

пљачка продавнице зове се неплаћени рачун око куповине робе?!


Da su pokušali oteti pazar, to bi bila pljačka prodavnice. Ovako je to krađa robe. Valjda, nisam pravnik, samo sledim prostu logiku.
mirelarado mirelarado 00:13 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

escherichije_colic
Da su pokušali oteti pazar, to bi bila pljačka prodavnice. Ovako je to krađa robe. Valjda, nisam pravnik, samo sledim prostu logiku.


Према мом, неправничком, познавању српског језика пљачка и крађа су синоними, тј. исто им је значење. Неплаћени рачун је израз који ствара нетачну слику о догађају.
escherichije_colic escherichije_colic 00:19 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

пљачка и крађа су синоними, тј. исто им је значење. Неплаћени рачун је израз који ствара нетачну слику о догађају.


Nije isto kad mazneš kesicu čipsa ili kad uz pretnju nožem otimaš novac, jednostavno nije isto. A "neplaćeni račun" je za no comment.
Unfuckable Unfuckable 00:24 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

sori, ali i čips predstavlja neku materijalnu vrednost koja se novcem može iskazati, pa čak i piše koliko novca vredi.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:33 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

по мом неправничком и слабом разумевању српског, пљачка укључује крађу, али је нешто више од тога јер укључује и претњу или употребу силе.

кад вам неко мазне новчаник из џепа у пуном аутобусу онда је крађа, кад вас заустави на улици и отме вам новчаник онда је пљачка.

али нисам много вичан, можда су и синоними, срећом нисам имао много потребе у животу да разумем финесе у овој области.
dirtyharry dirtyharry 00:53 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

Unfuckable
da, i mene zanima kako se pravnim jezikom naziva neplaćanje računa za kupljenu robu, ili - udaljavanje iz prodajnog objekta sa neplaćenom robom, voleo bih da mi neko to rastumači.
Lizing?

Kako kako? Pa recka bre, a u prostom narodu veresija. Jedino je muka po tom Beogradu što je prevelik pa više neke od mušterija nikad ne vidiš .

A sad malo ozbiljno, i dalje ne mogu da verujem kako su novinari iskrivili priču. Uopšste nisam obratio pažnju a naslov mi je na dnevniku samo protrčao ispred očiju i pomislio sam opet neka baraba izbola nekog klinca. Hvala Brajoviću što je okačio ovaj blog pa ću bar eto ja da znam istinu i još nekolicina drugih. Nažalost ogromna većina ne zna istinu i sada je dečko koji je u afektu upotrebio prekomernu silu i napravio glupost sjebo svoj život, možda zauvek. A neki balavi idiot, mamin i tatin sin (i njemu želim brz oporavak a posle mnogo društveno korisnog rada ako nema ništa ozbiljnije) je isprovocirao čoveka na ovakav korak.

Ja sam odavno izgubio kantar za ovakve stvari i ne mogu da znam kako je to kad sa 150-200EUR treba da preživiš ceo mesec, a ovom čoveku se ko zna šta sve skupilo pa mu je ovaj događaj samo prelio čašu.

Naša draga banana republika ništa ne radi po ovom pitanju naravno kao i po mnogim drugim. Ne znam koliko bi radikalno bilo da se uvede zakon ko u Teksasu, pa ko uđe i pokuša pljačku da mu se napuni dupe olova. Glavu dajem da bi se posle nekoliko posoljenih razbojnika broj ovakvih slučajeva drastično smanjio.

Valjda će bar sve po Petra da ispadne kako treba.
Vera Johnson Vera Johnson 04:50 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

Alava
Држава треба да се стара о безбедности грађана, а не да повлађује чопору!Ukoliko Direktor Policije izjavi ovo“Ovom događaju je prethodio sukob između Bobić Petra i maloletnog P.N. koji je bio u društvu još tri maloletna lica, zbog neplaćenog računa oko kupovine robe u navedenom kiosku. a novinari svi redom objave ovakav naslov Dečak stabilno, napadač uhapšen - koji deo države ostaje da ne povlađuje čoporu?!


novinAri,alava, novinari... mute vodu pa onda posRanu tijanici
inagadadavida inagadadavida 13:23 03.04.2010

Re: Vučja psihologija hara svetom i nama...

Unfuckable
sori, ali i čips predstavlja neku materijalnu vrednost koja se novcem može iskazati, pa čak i piše koliko novca vredi.nisam primetio da pise " vredi ljudski zivot"

ebo vas chipa , ali bash

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana