Gradjanske inicijative| Zdravlje

O rupicama i rupetinama

Krugolina Borup RSS / 04.04.2010. u 11:52

329px-Black_Hole_Milkyway.jpgNakon poslednje, ali svakako ne i jedine sumanute priče o tome kako trudna žena ulaskom u deveti mesec automatski mora da se "veže za gelender lokalne bolnice" (vidi i primer Kengurice 194) i nema šta da se švrćka okolo i glumi slobodnu građanku sa pravom slobode kretanja, Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje KONAČNO su reagovali kako treba.  

Utepaše uput! (Aplauz sa galerije!) Vala, jesu ga davili godinama ko zmija žabu, ali ne mari, samo kad su ga na kraju utepali... (Pokoj mu duši i slava mu.)

Do 23. marta 2010. godine, zdravstveno osiguranje pokrivalo je trudnicama troškove porođaja isključivo u ustanovi kojoj teritorijalno pripadaju, na osnovu prijave prebivališta. Izuzetak od ovog pravila bili su tzv. "hitni porođaji" na "tuđoj teritoriji", u slučaju da je porođaj prevremen. Međutim, svaki porođaj van sopstvene teritorije u devetom mesecu trudnoće nije se tretirao kao hitan, i kad bi se nekoj ženi "omakao" - morala je da ga plati iz svog džepa, jer u glavama nadležnih "terminski" porođaj van sopstvene teritorije nikako nije mogao biti okarakterisan kao hitan, već isključivo kao luksuziranje razmaženih žena. (Šta ima trudnica da putuje u 9. mesecu trudnoće? Ima da si sedi kući i da čeka da se porodi! Sloboda kretanja? Kakva sloboda kretanja? To važi za normalne ljude, a ne za trudnice. Trudnice nemaju pravo na slobodu kretanja. Njihova je dužnost da sede kući i rešavaju problem bele kuge, a ne da se švrćkaju po belome svetu! Nesrećnice!)

Od 23. marta 2010. godine, pak, stvari su se promenile... RZZO je, na inicijativu Ministarstva zdravlja, svim svojim filijalama poslao uputstvo shodno kome trudnica kojoj su krenule kontrakcije ima pravo da uđe u bilo koje porodilište u ovoj našoj zemlji Srbiji, i u njemu se porodi BEZ UPUTA, a O TROŠKU OSIGURANJA. Zašto? Zato što je svaki porođaj hitan, kažu. To jest, do 23. marta nije baš svaki bio, ali od 23. marta baš svaki jeste. (Fatamorgana, kakva božanska tranformacija!)

Teoretski, to i dalje ne znači da žena može da bira porodilište. Praktično, pak, rupica u propisu koja je omogućavala nelegalno biranje porodilišta do 23. marta, od 23. marta proširila se u rupetinu. Dakle, ulaskom u deveti mesec, vama i dalje treba uput iz Doma zdravlja za neko od porodilišta, i to može biti samo porodilište na vašoj teritoriji. Ali, kada vam krenu kontrakcije, ili vam pukne vodenjak, možete ući u bilo koje drugo porodilište bez ikakvog uputa, i vaš porođaj će sigurno biti pokriven zdravstvenim osiguranjem, i niko više ne sme da vam traži da porođaj platite iz svog džepa zato što ste se drznuli da napustite teritoriju na kojoj živite.

Žeeeeeneeeee... slobodaaaaaaaaaa!!! Sloboda kretanja, sloboda izbora. Jeste sumnjiva, polulegalna, polunelegalna.... Ama, bar je ima, i bar više one koje se na kršenje propisa odluče mogu biti sigurne da ih nakon zločinačkog porođaja van teritorije na kojoj žive inspekcija ministarstva zdravlja više neće pod reflektorima propitivati zašto su se drznule da putuju u devetom mesecu trudnoće, da li im je i kada pukao vodenjak, i gde i kad su im počele kontrakcije. Umesto toga, moći će na miru da doje svoje tek rođeno dete, bez stresa i novčanih briga.

***

A sad bih morala malo i analizirati propis, kako onaj stari, tako i onaj novi. U ovoj se zemlji mnogo propisuje, a malo analizira propisano, usudila bih se reći.

Mislim, jasno je kao dan da ravnomerna raspoređenost porodilišta širom teritorije zemlje jeste obeležje kvalitetnog zdravstvenog sistema. Takva organizacija zdravstvenog sistema smatra se ključnim za smanjenje maternalne smrtnosti. Međutim, to takođe podrazumeva da u svim ustanovama sekundarnog tipa (porodilišta pri opštim bolnicama i zdravstvenim centrima) postoje potpunu isti i jednaki uslovi i kvalitet zdravstvene nege. Komplikovaniji slučajevi se, naravno, prosleđuju u ustanove tercijarnog tipa (klinički i/ili univerzitetski centri). Da ova teorija kod nas funkcioniše u praksi - nikad nijednoj ženi ne bi palo na pamet da ide uokolo "trbuhom za kvalitetnom uslugom" po porodilištima van svoje teritorije. Koja bi luda Nasta masirala sebe i svoje nerođeno dete putujući uokolo, ako isti kvalitet zdravstvene nege može da dobije i u svom mestu boravka?

Međutim, do sada bar, niko od nadležnih nije razmišljao na ovaj način. Razmišljalo se samo o sistemu, o propisima, o finansijama... ali ne i o tome kako se oseća trudna žena koja zna da postoji velika razlika u kvalitetu zdravstvene nege između porodilišta u njenom mestu i porodilišta koje je u susednom mestu. Niko nikad i nikako nije razmišljao ZAŠTO žene uopšte hoće da se porode van svoje teritorije? Ako se žena uopšte spominjala, spominjala se da bi se optužila kako je "razmažena", kako se "luksuzira", kako je "moralno posrnula" pošto hoće da prevari sistem. Sram je bilo! Zločinkinja nijedna!

Iako ovaj novi propis, donet Svetog 23. marta, i dalje ne postavlja ta ključna pitanja, ipak omogućava ključnu stvar: stvara atmosferu u kojoj porodilišta ne mogu više da se ponašaju u stilu "radio ne radio svira ti radio". Kada žene počnu da koriste rupetinu u novom propisu, neka će porodilišta u ovoj zemlji imati povećan, a neka smanjen broj porođaja u odnosu na svoje uobičajene godišnje kvote. I za godinu do dve dana, biće jasno koje porodilište rad organizuje tako da privuče žene, a koje tako da ih odbije. A, koliko sam ja shvatila ministra i ono za šta već godinama priprema teren, povećanje ili opadanje popunjenosti kreveta direktno ima da ih opali po džepu, ne samo u vidu novca koji će moći da povuku iz fonda, već i u vidu broja zaposlenih koji će im biti odobren na osnovu te popunjenosti kreveta.

Dakle, draga moja porodilišta, uzmite se u pamet! Bolje ranije nego kasnije. Ako ćete da poslušate ludu Krugolinu, prve dve stvari koje možete da uradite da privučete žene, a da vas ništa ne košta, jesu:

- omogućavanje besplatne pratnje na porođaju, bez bilo kakvih briseva
- liberalizacija poseta, od 8 do 20h, svakog dana, u sobi porodilje, tako da otac može da pipne bebu

A ako nećete da me poslušate, ne morate. Nastavite po starom. Posle će vam đavo biti kriv.

***

Za kraj, ostaje mi samo da preporučim trudnicama porodilište u Pančevu. Naročito (ali ne isključivo) ukoliko čeznete za neasistiranim, nemediciranim porođajem (pod uslovom da vam je trudnoća bez ikakvih komplikacija). Dr Vajs mi priča kako su polako počeli da primenjuju u radu ono što smo videli u Toskani, kad god to medicinski razlozi dozvoljavaju, i da su žene oduševljene.

Porodilište u Pančevu, inače, svakog četvrtka u 11:00 ima organizovan razgovor sa trudnicama koje su zainteresovane da se kod njih porode, kako bi se upoznale s uslovima koji kod njih postoje, i obišle porodilište. Tim sastancima/obilascima mogu prisustvovati i partneri. Inače, već skoro godinu dana, u Pančevu se prisustvo pratnje porođaju ne naplaćuje, a žena može pored sebe imati osobu po izboru - dakle, ne isključivo partnera. Posete još uvek nisu potpuno liberalizovane, ali valjda ćemo i na to da ih nagovorimo uskoro!

A juče sam sređivala i rezultate naše internet ankete za 2009. godinu. Nažalost, za samo 9 porodilišta imam dovoljno popunjenih listića da ih uopšte mogu uključiti u analizu, i to su mahom veća porodilišta. Pa, opet, trend je jasno vidljiv. Detaljnu analizu po porodilištima daću u sledećem blogu. Ovaj put predstavljam vam samo prosečne ocene za sva pitanja koja se tiču usluga koje pružaju akušeri, babice, neonatolozi i pedijatrijske sestre, za 2009. godinu, i ti rezultati izgledaju ovako:

Porodilista2009.jpg



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

beti_bup beti_bup 12:11 04.04.2010

Radim na problemu bele kuge !

rešavaju problem bele kuge, a ne da se švrćkaju po belome svetu!


Samo tak nastavi, puni ste informacija koje je dobro znati (bar za buduce korisnice porodilista )
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:17 04.04.2010

Re: Radim na problemu bele kuge !

Meni ovi naši mediji nisu jasni. Da sam ja neki medij, ja bih ovu vest udarila na sva zvona! U stvarnosti, kroz press clipping dobila sam info da je ovu vest objavio jedino "Dnevnik". Stvarno mi mediji nisu jasni... Kako će žene da znaju da je rupa postala rupetina, ako ovog nema u medijima?
maca22 maca22 14:01 04.04.2010

Re: Radim na problemu bele kuge !

Bilo je i na B92. Pogledajte i komentare:
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=416019#hrono
aleksandarz92 aleksandarz92 12:19 04.04.2010

...

Dr Vajs mi priča kako su polako počeli da primenjuju u radu ono što smo videli u Toskani

Smenića ga uskoro. Kako sme to da radi!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:25 04.04.2010

Re: ...

Čik nek neko proba da ga smeni!
maca22 maca22 21:20 04.04.2010

Re: ...

Ne radi sajt Pancevcima.
lingamanovic lingamanovic 08:10 05.04.2010

Re: ...

Ne znam za porodiliste u Pancevu, al ajd da ti verujem, ti i dr vajs se bas druzite u poslednje vreme.
Ali za Zvezdaru i Dr Misovic cu ti reci, da je su najbolja porodilista u Beogradu.
I da bi lepop mogli da napravimo virtuelni zid gde cemo imenom i prezimenom da kacimo na crni i ruzicasti zid osoblje.
Pa kad se podvuce crta....
maca22 maca22 12:56 04.04.2010

Razmaženi porođaj

Dakle, stvarno, koji to izvitopereni ćata ima tooooliku potrebu da čuva novac osiguranja koji nije ni njegov?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:58 04.04.2010

Re: Razmaženi porođaj

Nije ćata kriv.
Kriv je onaj koji je smislio takav propis.
Sva sreća, ovaj novi je tako napisan da daje ćati odrešene ruke.
maca22 maca22 13:03 04.04.2010

Re: Razmaženi porođaj

Pa zašto ćata ne šalje papire u Beograd (mislim na slučaj kengurice 194)? Ipak je to malo više od savesnog posla.
I kako je uopšte došlo do toga da se porodilja pod reflektorima propituje da li je mogla da sedne u prevoz i zapuca do propisanog porodilišta.
Ne razumem takve perverzije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:06 04.04.2010

Re: Razmaženi porođaj

Ćata je, možda, patriota, pa hoće da zadrži trudnice na svojoj teritoriji.
Što je pohvalno. Jedino način na koji se to radi - ne valja.
Žene treba patriotski da se privlače da ostanu na svojoj teritoriji - podizanjem kvaliteta uslova i nege u lokalnim porodilištima, a ne motkom na kojoj piše "propisi su propisi".
maca22 maca22 13:13 04.04.2010

Re: Razmaženi porođaj

Najbolje je da se kola na pišulji slome. Čemu ona i inače služi. Patnja i mučenje su joj u opisu pola.
maca22 maca22 14:36 04.04.2010

Re: Razmaženi porođaj

pravnicu filijale Pančevo Smiljku Čalić. Ona mi je „ljubazno" objasnila da se i ona porađala dva puta i da tačno zna kako to funkcioniše, i da sam po njenoj proceni onoliko brzo koliko sam stigla do Zvezdare, mogla i do Pančeva, pa da ću sad da platim luksuziranje porođaja u Beogradu.

Ako je ovo tačno (da se ogradim) i ako ovo nije sadizam, ja ne znam šta je. Pri tom je takođe žena. Ali to koristi kao izgovor da kažnjava drugu ženu, šta li... I još kao pravnica pretenduje da je stručna. Bože sačuvaj.
Jesu "letele glave" kako veli direktorka RZZO?
kleinemutter kleinemutter 12:59 04.04.2010

e,,,

da se samo zna, ako ikada resim da rodim i trece dete, ima da idem u pancevo na porodjaj!

konacno da neko pocne da zaista zivi i radi u 21 veku.
bravo dr vajs! i veliko hvala u ime svih zena!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:01 04.04.2010

Re: e,,,

da se samo zna, ako ikada resim da rodim i trece dete, ima da idem u pancevo na porodjaj!


Kažem ja dr Vajsu - šta ćete sad kad navale žene kod vas, kuku?
A on kaže: Samo neka dođu. Posla se ne bojimo.
maca22 maca22 13:04 04.04.2010

Re: e,,,

A odmah si naglasila i ukazala na rupu.
Bravo!
lingamanovic lingamanovic 08:11 05.04.2010

Re: e,,,

Ja, to su govorili i u Frontu a sad kad su masovno prasiliste, tamo idu samo zene s debelom vezom...
debora debora 09:32 05.04.2010

Re: e,,,

Upravo sam usla u sedmi mesec trudnoce i razmisljam koje porodiliste da odaberem. Malo se raspitujem o iskustvima prijateljica, ali ono sto me najvise brine je da vecina kaze "i, molim te, pronadji vezu", cak i kada su iskustva dobra.
anastasija.p anastasija.p 13:17 04.04.2010

Javlja mi se...

... da cu nekako da odaberem Pancevo ili Zvezdaru :)
Hvala draga, nabacila si mi osmeh na lice.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:21 04.04.2010

Re: Javlja mi se...

... da cu nekako da odaberem Pancevo ili Zvezdaru :)


Zvezdara isto ima odlične rezultate na anketi, vidi se ogroman napredak. U stvari, prva tri mesta se, iz kategorije u kategoriju naše internet ankete, iznova vrte između Pančeva, Zvezdare i Dragiše Mišović. S tim što se Zemun povremeno umešta u priču.

Drugim rečima, velike klinike sa po 6.000 do 7.000 porođaja vazda su u drugoj polovini tabele. U gornjem delu tabele su oni koji imaju oko 2000 do 2500 porođaja.

S obzirom da su, što se beogradskih porodilišta tiče, Front i Višegradska sad ulickani renoviranjem ko hoteli maltene, a Zvezdara tek treba da se renovira - jasno je šta je ženama važnije da bi bile zadovoljne: hotelski smeštaj ili pažnja i kvalitetna usluga.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:21 04.04.2010

Re: Javlja mi se...

da cu nekako da odaberem Pancevo ili Zvezdaru :)


Oprosti Krugolini sporokapirajućoj... tek sad vidim šta se iz ovog izvući može... ključno pitanje: TRUDNA LI SI???
anastasija.p anastasija.p 13:38 04.04.2010

Re: Javlja mi se...

...kad bude, javicu :)
anastasija.p anastasija.p 13:39 04.04.2010

Re: Javlja mi se...

jasno je šta je ženama važnije da bi bile zadovoljne: hotelski smeštaj ili pažnja i kvalitetna usluga.


Ovo nekako da naglasim!
mesecnaasc mesecnaasc 23:08 04.04.2010

Re: Javlja mi se...



[b][/b][i][/i]Jeeeeees tooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rade.radumilo rade.radumilo 00:44 05.04.2010

A šta ti mogu?

Pošto se bevim poslom koji je vezan za finansije i naplatu potraživanja, odnosno rizike od nemogućnosti naplate istih, skapirao sam jednu stvar u Srbiji.
Ukoliko ne želite da platite nekoj instituciji, ona može zakonski da učini sledeće: NIŠTA! Uzgred to je i razlog zašto su kamate visoke u bankama. Naime po našem zakonu, naravno moraš imati advokata, institucija može od fizičkog lica potraživati isključivo novčana sredstva koja je dala tom istom licu. Takođe može potraživati naknade za prodatu robu i kamate na potraživanja, ali nije u mogućnosti da to pravo ostvari na sudu. Postoji neka pravna zapetljancija, kojom ispada (ukoliko tuženi ima veštog advokata) da je isti obavezan da vrati robu/uslugu...
Narode nemojte ni u kom slučaju nasedati na njihovu priču, ako neko krene da se nateže sa vama za plaćanje isključivo odgovorite:
"Ne mogu ništa da vam odgovorim dok se ne posavetujem sa svojim advokatom..."
Nemojte se upuštati u polemiku sa njima. Isključivo odgovarajte, da tako nešto možete rešavati preko svog advokata sudskim putem i tražite imena i prezimena svih osoba koje vam se obrate...
Ukoliko vam slučajno zaprete da nećete moći da vodite dete, obavezno im napomenite da ste već razgovarali sa advokatom o tome i da se takav čin u tom slučaju karakteriše kao krivično delo otmice i obavezno zapišite imena i prezimena svih osoba sa kojima razgovarate. Ukoliko se jogune i ne žele da vam saopšte imena, zapišite tu informaciju, i naglasite da ste u tom slučaju (prema savetu advokata) dužni pozvati patrolu MUP-a.
Malo sam popričao sa nekim advokatima i mogu da prenesem sledeće:
1. Uredbe ministarstva ili vlade nemaju pravnu težinu zakona. Ukoliko se kose i sa jednim zakonom u Republici Srbiji, pravno su nevažeća (čik neka neko proba da vam sudski naplati RTV pretplatu).
2. Pravno lice koje potražuje od vas novčana sredstva po bilo kom obligacionom odnosu (ugovoru) svoja prava može ostvarivati pred nadležnim sudom. Nijedna institucija, osim onih odreženih zakonom, nema pravo da bilo koga lišava slobode i sl. Kada smo već kod toga, niko osim pripadnika MUP-a, nema pravo da od vas traži na uvid ličnu kartu npr.
3. Pravno lice koje potražuje od vas naknadu za robu ili obavljene usluge, može obustaviti dalje ispunjavanje svojih obaveza ukoliko nije u mogućnosti da naplati potraživanja, bla bla... E ovde je recimo zajeb, jer oni mogu da vam ne izdaju neophodnu papirologiju na koncu...
Cela priča može da se svede na sledeće:
1. Ni same institucije ne poznaju dovoljno zakone i prava, ali budite uvereni da će pokušati da vas uvere kako to što oni rade je po slovu zakona koji oni jelte poznaju bolje od vas.
2. Ukoliko ipak dođe do konflikta, probajte da ostanete hladne glave i da im stavite do znanja da malo bolje poznajete prava (ponajviše sopstvena) i da nećete tek tako odustati.
(Svojevremeno sam radio u jednoj školi računara u kojoj su između ostalog držani i kursevi računovodstva. Sticajem okolnosti sam bio u istoj prostoriji tokom jednog predavanja, na kom je predavač lepo objasnila polaznicima: "Ukoliko naiđete na problem sa nekim službenikom, odmah zahtevajte razgovor sa pretpostavljenim. Ta osoba vam pravi probleme iz dva razloga: 1. zato što ne poznaje propise, 2. zato što nije u poziciji da preuzme odgovornost. Nemojte džabe gubiti vreme ubeđujući se sa tom osobom, već ODMAH ESKALIRAJTE PROBLEM"
3. Ovde bi nevladine organizacije mogle da učine veliku pomoć porodiljama (i svim ostalim pacijentima kada smo već kod toga). Angažovanjem pravnih zastupnika, koji bi mogli da intervenišu ukoliko se takva osoba obrati organizaciji za pomoć.
4. Ne bi bilo na odmet i nešto što sam već pomenuo ranije: Javno prozivanje svih odgovornih, imenom i prezimenom u svim glasilima do kojim možete doći.
maca22 maca22 01:15 05.04.2010

Re: A šta ti mogu?

čik neka neko proba da vam sudski naplati RTV pretplatu

Ne moram? Ozbiljno?
rade.radumilo rade.radumilo 12:35 05.04.2010

Re: A šta ti mogu?

maca22
čik neka neko proba da vam sudski naplati RTV pretplatu

Ne moram? Ozbiljno?


Sestra moje koleginice je avokat... samo mi je rekla: "Neka probaju da nam naplate". Ko se seća RTV pretplate iz doba SFRJ, seća se da su takođe pretili, vikali pa ništa. Danas se ponavlja priča, zamka za sloniće. Čekam samo da donesu ponovo onaj "švedski detektor"... Ja lično plaćam pretplatu u ovom stanu jer ga iznajmljujem i taj izbor ostavljam stanodavcu. Moji roditelji i moji tast i tašta ne plaćaju RTV pretplatu od prvog dana.

Narode, moramo da se bijemo, nema nam druge... Na sudovima, u medijima na svim mestima...
Ljudi greše kada misle da država donosi zakone u korist opresije sistema nad pojedincem. Ima nedotupavnih zakona, ali mnogi muljavi zakoni su napravljeni da bi pojedinac mogao da izradi sistem a ne obrnuto. Oni donose zakone koji odgovoraju pojedinicima, kojima je potrebno da se provuku kroz rupe.
Mnogo je veći problem što niko od nas nije ni pogledao zakone koji su važeći. Institucije takođe ne poznaju zakone zbog sopstvenog nemara i lenjosti. Za posledicu to ima situaciju da svaki birokratski službenik koji ima moć da potpiše jedan papir, drži u šahu građane kojima je potreban taj papir.
Informišite se o svemu što vam je neophodno. Maltretirajte ih svugde i na svakom koraku poznavanjem propisa. Pretite im sudovima, medijima i advokatima. Videćete da su većina njih klasične siledžije iz školskog dvorišta. Onog trenutka kada dobiju po njušci, manji su od makovog zrna. Glavna slabost im je u tome što im je "zinulo dupe" za politiku i žulja ih sve što bi moglo da im naruši ugled.
maca22 maca22 16:12 06.04.2010

Re: A šta ti mogu?

Kad smo kod poznavanja zakona, ovde se pominju cak tri teme vezane za ginekologiju, ali ona najzanimljivija je pod dva tema, "Dostupnost informacija" i poznavanje zakona i sta je to "poslovna tajna"
http://www.transparentnost.org.rs/ts_mediji/stampa/2009/03MART/05032009.htm
Izvinjavam se na skretanju teme.
bgbgbg bgbgbg 08:13 05.04.2010

Bravo, Kru

Nisam se dugo javljala, ali pratim sve aktivnosti vezane za "Majku hrabrost" i samo jos jednom mogu da izrazim svoje divljenje tvom trudu i radu, a i zadovoljstvo sto se polako neke stvari menjaju u ovoj jadnoj zemlji.

Procitala sam i pricu Kengurice 194 i ne mogu da nadjem adekvatne reci da izrazim ono sto osecam tim povodom; pitam se, imaju li zaposleni u paracinskom porodilistu, RZZO-u i ostalim nadleznim institucijama srce i dusu uopste; kad bi se moglo samo na tren zaviriti u te njihove glave?

Mislim, ja vise u ovoj prici licnog interesa nemam, mene su ovakva iskustva ucvrstila u ubedjenju da mi je jedan porodjaj u ovoj zemlji, u ovom zivotu, i vise nego dovoljan;

Ali ima zarad koga da se sve ovo resava i resi, i istera do kraja!

Bravo i za dr Vajsa, koji je svetlosnim godinama ispred svih svojih kolega!
miloradkakmar miloradkakmar 10:28 05.04.2010

Nisam

trudan , ali ima onih, meni bliskih , koji će biti , pa tako ova vest raduje.
4krofnica 4krofnica 12:50 05.04.2010

*

i u njemu se porodi BEZ UPUTA

!!!najzad!!!
jos jedna budalastina manje.
strenum strenum 18:58 05.04.2010

Odluka

Draga Kru,
dok ste ti i dr Vajs bili u poseti Toskani, ja sam dosla do zakljucka kako je on jedan cool lik. Inspirisana time, odem na sajt MH i procitam iskustva iz Panceva. Sto je jako neobicno, vecina iskustava su pozitivna. TU vec padne odluka da cu se tamo poroditi pa ako vec treba da platim nekome nesto, onda cu platiti legalno. Nazovem porodiliste, javi mi se sestra, odgovori na sva moja pitanja, u tom trenutku naidje zamenik nacelnika (nacelnik je i dalje u Toskani) i razgovara sa mnom o mogucnosti porodjaja kod njih, izuzetno ljubazno. Pozove me i da dodjem jedan cetvrtak u 11 da vidim kako to sve izgleda i da saznam proceduru za epidural ako me eventualno zanima.

Ne znam da li mozete da zamislite moj sok nakon prethodnoh psihickih priprema za Betaniju, gde nema nikakvih opcija, ni prisustva pratnje, ni poseta, o epiduralu da ne govorimo. Pri tome ne znam ko bi morali da budete i kakve veze da imate pa da se zamenik nacelnika javi na telefon i da razgovara sa vama.
Ovo za sta ste se izborili mi je toliko ulepsalo dan (ma ne dan, celu godinu) i ne mogu da opisem koliko sam srecna.
Samo se nadam da ce u junu, kad dodje red na mene biti mesta u pancevackom porodilistu, jer verujem da ce pola Srbije sada tamo da se poradja.
Svaka cast, ja sam presrecna i neizmerno zahvalna za ovu promenu!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:08 05.04.2010

Re: Odluka

Nazovem porodiliste, javi mi se sestra, odgovori na sva moja pitanja, u tom trenutku naidje zamenik nacelnika (nacelnik je i dalje u Toskani) i razgovara sa mnom o mogucnosti porodjaja kod njih, izuzetno ljubazno.


A ti li si jedna od onih što ih skoro pominjasmo...
Pričala sam relativno skoro (nakon Toskane) s glavnom sestrom Radicom, i kaže ona da su poslednjih meseci počele da ih zovu žene i iz Beograda i iz Novog Sada, da se raspitaju pod kojim uslovima mogu da se porode tu kod njih.
strenum strenum 19:19 05.04.2010

Re: Odluka

Krugolina Borup


A ti li si jedna od onih što ih skoro pominjasmo...
Pričala sam relativno skoro (nakon Toskane) s glavnom sestrom Radicom, i kaže ona da su poslednjih meseci počele da ih zovu žene i iz Beograda i iz Novog Sada, da se raspitaju pod kojim uslovima mogu da se porode tu kod njih.


Ta sam
maca22 maca22 22:21 05.04.2010

Re: Odluka

Ipak se okrece:
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:24 05.04.2010

Re: Odluka

Ta sam


E, neka si, ljubi te Krugolina!
maca22 maca22 12:28 06.04.2010

Re: Odluka

strenum
Inspirisana time, odem na sajt MH i procitam iskustva iz Panceva. Sto je jako neobicno, vecina iskustava su pozitivna.

Ali ovaj užas:
http://www.majkahrabrost.com/193.htm
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:01 06.04.2010

Re: Odluka

Taj je u penziji.
Bilo nekad...

Nego, jel' uhvatio neko pre neki dan u Beogradskoj hronici "Pevajućeg ginekologa iz Narodnog fronta"? Tzv. Muzikalni Epidural?
strenum strenum 14:19 06.04.2010

Re: Odluka

Ja sam citala samo price iz 2008. i 2009. I tu sam nasla dve koje nisu ok, ali su obe te zene imale vezu i to jednog istog doktora. I za druga porodilista sam citala iskustva iskljucivo nakon pokretanja inicijative MH i jedino se u Pancevu primeti znacajna razlika u iskustvima zena.
maca22 maca22 15:17 06.04.2010

Re: Odluka

Krugolina Borup

Nego, jel' uhvatio neko pre neki dan u Beogradskoj hronici "Pevajućeg ginekologa iz Narodnog fronta"? Tzv. Muzikalni Epidural?

Ne. Jel na peva na grckom?
Gnjev mi, boginjo pevaj, Ahileja, Peleju sina...
maca22 maca22 16:21 06.04.2010

Re: Odluka

Krugolina Borup
Taj je u penziji.
Bilo nekad...

Nego, jel' uhvatio neko pre neki dan u Beogradskoj hronici "Pevajućeg ginekologa iz Narodnog fronta"? Tzv. Muzikalni Epidural?

Ima samo ovo ali nije navedeno kao epidural, vec kao humanitarna akcija protiv bele kuge.
http://vesti.bgdcafe.com/38000/Ginekolog-koji-zna-da-peva

Mislis da bi osim novca za Dom i epidural i humanizacija porodjaja pomogao smanjenju bele kuge?
anastasija.p anastasija.p 23:40 05.04.2010

Zanimljivo...

http://www.poslovnazena.biz/porodica/trudnice-brze-do-novca-27-4628

Trudnice će ubuduće moći po skraćenoj proceduri da naplate troškove pregleda koje su platile, jer nisu mogle da budu pregledane u mreži zdravstvenih ustanova na uput.
Moći će, takođe, da refundiraju i troškove za kupovinu lekova koje nisu mogle da dobiju na recept pod uslovom da ti medikamenti spadaju u prava iz zdravstvenog osiguranja.
.

Za njih važi jednostavnija procedura nego za ostale osiguranike koji traže refundaciju, jer trudnice ne moraju da donose potvrdu iz zdravstvene ustanove daRZZO nisu mogle da budu pregledane.
maca22 maca22 23:48 05.04.2010

Re: Zanimljivo...

U filijali RZZO trudnica, osim toga, treba samo da da još pisanu izjavu da pregled ili lek nije mogla da dobije u javnom zdravstvu.

Ko daje izjavu? Apotekarka? Naclenik zdravstvene ustanove?
anastasija.p anastasija.p 23:51 05.04.2010

Re: Zanimljivo...

Koliko ja razumem, trudnica daje izjavu u filijali RZZO.

Ali ne vidim ovu vest na sajtu RZZO.
anastasija.p anastasija.p 10:32 06.04.2010

Liga sampiona u Africi :)

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/42543/Srbija-poklanja-visak-vakcina-protiv-H1N1

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da kupljene vakcine protiv novog gripa sigurno neće biti bačene a da je jedna od mogućnosti da višak poklonimo nekom siromašnijem od nas. Pošto takvog u Evropi nema, potražićemo ga u Africi i na drugim kontinentima a o tome će odlučiti Vlada Srbije, rekao je Milosavljević za "Novosti".

Izvinjavam se na trolu, prosto ne mogu da odolim.

PS Kru, mozes li negde da proveris ovo za skracenu proceduru naplate za dabl test, tripl test, amniocentezu i lekove?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:49 06.04.2010

Re: Liga sampiona u Africi :)

PS Kru, mozes li negde da proveris ovo za skracenu proceduru naplate za dabl test, tripl test, amniocentezu i lekove?


Valjalo bi kontaktirati RZZO, tražiti kopiju tog izmenjenog Pravilnika koji se pominje u vesti, a shodno dostupnosti info od javnog značaja. Na osnovu toga bi stvar trebala da bude jasna.
maca22 maca22 16:17 06.04.2010

Re: Liga sampiona u Africi :)

Kapiram da se ovaj formular popuni i posalje u RZZO: :)
http://www.poverenik.org.rs/images/stories/Dokumentacija/12_fcdok.doc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana