Ljubav| Životni stil

Podne

mikele9 RSS / 04.04.2010. u 22:44

270px-Aten_disk.jpg

 

A la sinqo de la tarde... „Plač za Injacijom Sančez Mehijasom“ Garsije Lorke

počinje ovim stihom, „U pet po PODNE...“ Poema, poemčina, najviše je volim od sveg Lorkinog pisanja, voljenja zelenog, pogašenih fenjera i upaljenih svitaca. Jes’ da je u pet po PODNE ali se PODNE ipak pominje. PODNE, „Dvanaest je uri anđele moj....“. Sijesta, kunjaju u hladovini i ljudi i stoka. Otrcana, izlizana slika: Meksikanac u pončou, ogroman sombrero pokriva ga skoro celog, leđima naslonjen na beo zid, u senci, skupljena kolena... Gari Kuper! „Tačno u PODNE!“ I preslatka Grejs. Žuta suva prašinčina, pusta jedina ulica, matorac ali prva liga, Gari u crno odeven, bela košulja, srebrna zvezda na levoj strani, iza zatvorenih vrata saluna i ostalih prozora, nevidljivi iščekivači konačnog obračuna. Završava posao, seda sa Grejs u dvokolice i ćao susjedi, snađite se bez mene ubuduće.

PODNE, na velikim oblucima plaže može se skuvati ručak (namjerno izbjegavam stereotip jaja), temperatura 51 stepen Celzijusa. Kamenje isijava ka visoka peć. Morača, zelena, uska, ljetnja, negdje oko 5 do 8 stepeni. Sjedim u sijenci koju pravi viseći most. Maca je pored mene. Pokušala je da leži, prostrla peškir, ali je kamenje sprečava u naumu. Maca je došla iz Beograda da provede dio raspusta kod rođaka. Smuvala nas je njena sestra od strica, moja školska drugarica. Ja tek maturirao, ona drugi razred gimnazije, Pete beogradske. Digresija. Stojim u redu buduće studentarije, brucoša, treba da se upišem na Pravni fakultet i slušam glas iza šaltera: Koja gimnazija? Ređaju se Osma, Četrnaesta, Deveta, Peta, Prva... dođe red na mene, ja kažem: Prva i jedina titogradska. Žena prvo zbunjena a onda prasne u smijeh. Vraćam se na plažu. Maca i ja jedini na plaži, svi čekaju četiri ili pet, kad mine vrućina. Jedino Žaro i Hajduković, golman Budućnosti, skaču redom sa Pizdulje, Mlina, Momiškog, Podgoričkog... Hajduković se penje na Pećine, visoke su brat bratu petnaest metara. Žaro ne želi da zaostane. Morača ispod duboka do grudi. Hajduković skače lastu, vješto prsima klizne po površini, svaka čast! Žaro skače zgrčku, pada u vodu k’a ćuf! Nema ga! Ustajem i trčim ka Morači, Hajduković je ispred mene, deremo se, lomimo noge po bubuljima dna, Žaro razbijene glave izranja ispod Momiškog! Vraćam se Maci, zadihan, krvavih stopala. Privija se uz mene, drhti, poljubi me, kaže.

PODNE, sedam na betonsku klupu keja, montiram šestometarac, Vlada sa splava: Jesi poludeo, istopićeš se bre na tom suncu! Donesi mi produženi s mlekom, odgovaram, vidiš da imam kapu. Jebi ga, budalama i bog pomaže, kenja Vlada dok stavlja šolju ispod aparatne pipe. ’Oćeš sa toplim ili hladnim mlekom, dere se jer prolazi ogroman šlep blizanački spojen sa malim remorkerom koji grmi i zaglušuje. Zabacujem štap da proverim dubinu a Vlada: Dođi po kafu, umro bih od sunčanice da samo nos promolim. Donesem produženi, stavim ga sa desne strane, siđem dole, bućnem se u Savu, povratak, zapalim, srknem jedan pa drugi put: Odlična je majstore. Kej Sahara sa jedne i sa druge strane. Sedim i uživam! „Nad ostrvom punim čempresa i bora, Mlado krupno sunce prži puno plama;“ nikada nisam preferirao Dučića ali ovo mu je dobro i pesma se zove PODNE. Za tri koplja bolje od: „Nedeljom po PODNE, duša je fascinantan fašist“, Dragana jovanovića Danilova. Eh Puriša, Puriša, skojevac, partijac, kao, enfant terrible srpskog filma. Purišino PODNE, ipak bilo pomak, ispipavanje, nedovoljno ali probao čovek da vidi dokle se može. Mak je genije, bio u Berlinu i saznao da će da sarezuju u parčiće kolosa Lenjina, ko soliter jebo te! Telefon u šake: Cvele doitaj amo š’o brže možeš! Ko nije gledao Gorila se kupa u PODNE, odma’ na zadatak, na gledanje, dabome!

Kako, zašto...odjednom su mi došle, došunjale se Tre Sorelle koje gledam dok Fićo i ja ribamo u sred bokokotorskog zaliva. Okrenut ka meni, Fićo ih ne vidi, on gleda u Svetog Stasija (Radmila mi je davno razjasnila da je to u stvari Sveti Eustahije a narod k’o narod, skraćuje, prilagođava). Tre Sorele Ljubinke Jovanović – Mihajlović ne volim, nagrdila ih je, nema tu ni duha ni slikarstva. Naslikala je negde u isto vreme i triptih PODNE, kao poigrala se sa istom kapijom na tri načina. Ni to nije bog zna šta. Oduvek sam mislio da se šlepuje uz Batu a i on mi nije prirastao za srce, Akademik SANU, nekoliko slika iz celog njegovog opusa mi se dopada, ostalo je smuti pa prospi. Mea culpa. Jerolim Miše je 1928 godine naslikao PODNE u Supetru, štampali je kasnije kao poštansku marku ( nisam 100% siguran). Igor Zidić o Jerolimovom slikarstvu piše: „Temelji se na suprotstavljanju nekoliko kontradiktornih tvorbi: racionalna i emotivna, strukturalna i deskriptivna, apolonijska i dionizijska...“ Morao čovek od nečega da živi, da zaradi za tz koricu kruha, mislim na Zidića. E sada slikar, narečeni objašnjavač i cijelom svijetu otkrivač dubokih misterija, štovani kolega Vladimir Dunjić: „Pesnik i slikar su kao PODNE i njegova senka: nedovršeni i nesavršeni, jedan bez drugoga.........slikar otkriva svetlost a pesnik tamu Sveta.“ Presvisnuo bih i na onom svetu da ovo nisam pročitao! Čekaj, stani bre kolega, a Goja? Mani me pesnika, baci pogled na Black Paintings, Disasters of War, Caprichos...nemoj da ti dalje ređam. To je tama Sveta! Možeš ti Goju eufemistički da nazoveš pesnikom slikarstva ali to nije to. Nije mu trebao nikakav pesnik kao senka da bi prikazao, naslikao, izbakropisao i akvatintovao mrkli Svetski mrak, mrakaču, dapače! Povezivanje slikara, pesnika, kompozitora je za mene ljigav i nesvrsishodan pokušaj da se mistifikuje sopstveni rad. Ne moraš tradicionalne babe i žabe, uporedi ili još bolje poveži pekara i obućara. Šta je pekar, PODNE a obućar njegova senka ili obratno? Slikaj brate kolega, mani se poetisanja.

A u Vjesniku od ponedjeljka, 21. kolovoza 2000 godine, oglas: U kinima „Apolo“,

„Broadway 3 Tkalča“ i „Zagreb“ počinje prikazivanje filma Šangajsko PODNE.

Pišem samo o letnjem PODNE-tu, za mene drugo ne postoji!

PODNE, 15. jul 2000 godine, Kotor, pokačili slike u Galeriji Stari Grad, uveče u osam je otvaranje i idemo na kafu, tu odma’ iza Kule od Sata. Poručimo kad iza leđa: Đe si Mikele, koje su te vode donijele poslije toliko godina... Moj drugar iz gimnazijskih dana sa još jednim. Ižljubmo se u oba obraza i pitamo za junačko zdravlje, sjedite, što ćete popit? Priča priču stiže, naviru, kako se ono veli, sjećanja. Pozovem ih obojicu na otvaranje, bilo bi mi drago em milo da dođete... Onaj drugi, šurak ovog mog, stuštio obrve i tek tad progovori: Od toga jesi li Crnogorac ili si Srbijanac, zavisi ’oću li ti doć na otvaranje! Shvatim idiot ali da ne kvarim PODNE i sve što je bilo lepo pride, kažem mu: Ja sam slikar, umjetnik i kao takav te pozivam na izložbu. Ne, ne, uporan je bizgov, odgovori ti mene... Moj drugar, neprijatno mu do bulje: Ma doći ćemo, jedva čekam... Onaj ćoškasti i dalje: Reči ti mene u oči...

Slušaj, kažem, da sam Bušman ili Korejanac, Nigerijac, zabole me ’oćeš li mi TI

doć na otvaranje. Ustade i ode. Mislim: Ko ga bre jebe idiotnacionalistu ali mi se posra na PODNE! Drugar mi se izvinjavao, što bre pa nisi ti... ’ajde da nastavimo đe smo stali, ’oćemo po još jedno? Nije došao i bilo mi je mindać, što bi rekla moja žena. Ali ne zaboravljam kako mi je zajebao PODNE!

Na www.forum.hr se svojevremeno razvila diskusija na temu:“Da li je PODNE

12 P.M. ili 12 A.M.,? Osoba pod nick-om parabola napisala: „ja vidila da se koristi

bez obzira na značenje: 12 P.M. = PODNE, 12 A.M. = ponoć.“ Kako god forumali meni je PODNE = letnje PODNE. Popeću se sva je prilika i sebi i svojim eventualnim čitaocima sa Letom, o PODNE-tu da i ne govorim, na vrh vrhcati glave. Svestan sam da će me prvo atakovati jesenari, pa zimari a najgori će biti prolećari! Kakva je kazna predviđena za... „Rastrgnuće ga pet konja!“ To je iz jučerašnjeg kineskog filma. Nema ono naše iz narodne pesme, delikatno i humano: „Konjma za repove“, ne, nego ti sva četiri uda i glavu (nije valjda peti ud?!) vežu za po konja i ondak te razvuku ko domaću koru za pitu na velikom astalu.

Istorija ne bi bila Istorija kada tvrdo i snažno ne bi beležila i zapisivala godine. One, godine, predstavljaju konstrukciju na višehiljadagodišnjem placu, na kojem Istorija zida, gradi, neimari svoj Mega Market, svoju Kulu Vavilonsku, u visinu i u širinu. Godine da. Meseci da. Dani, ne tako često ali da. Prvi dan koji mi sada dok pišem pada na pamet je Vidovdan, dan kada je započeo i završio se Kosovski Boj. A sati? Trt! Kao free thinker uzimam i dajem sebi slobodu i tvrdim da je Kolumbov osmatrač u jarbolnoj korpi 1492 godine, meseca...., dana.... tačno u PODNE uzviknuo, razdrao se: Kopno! Julije Cezar je mokreći u Rubikon i usput dumajući, uzviknuo baš u PODNE: Alea iacta est! Nikakvih tu kockica od slonovače ne beše. Petit Bonaparta je ušetao u plamteću Moskvu u PODNE.

„Konjički skok“ iliti Desant na Drvar je započet, a kada ako ne u PODNE?  Kada su giljotinirani nesretni Luj i kolačarka Marija Antoaneta, pa u PODNE. Pikaso je poslednji potez četkom na Demoiselles d’Avignon, povukao u PODNE. Odisej, koga je Džojs preimenovao u Uliksa (Branka i Bekim sinu nadenuše ime Uliks), besposleno tumarajući Trojanskom obalom, u PODNE je smislio caku sa konjem od čamovine. Hitler (Dolfi the Rat) je iznimka. Kristalnu noć i da je hteo nije mogao da provede u PODNE kada su Ernst Rem i njegovi kakijevci bili budni da budniji nisu mogli biti.  Ali to je izuzetak koji potvrđuje pravilo i PODNE učvršćuje na mestu koje mu pripada. Plamtećežbunasti Bog se Mozesu javio tačno u PODNE i uvalio mu one kamene tabletine, pločetine. A kada se Crveno More razdvaja e da bi Jevreji utekli egipatskim progoniteljima? Naravno u PODNE!

Englezi su svoj čaj pili isključivo u PODNE ali je tu uvreženu naviku iskorenila iz čiste obesti Kraljica Viktorija. Moglo joj se. Zaludna baba, ne krsti jariće nego pije čaj u five o clock. Evo eklatantnog primera: Arhimed (Aleksandrijski đak) je uglačanim štitovima/ogledalima odbranio Sirakuzu spalivši neprijateljsko brodovlje fokusiranim jarkim sunčevim zracima u PODNE! Zamislite da se u PODNE nađete na vrhu Keopsove piramide. Kakav bi to ugođaj bio, a? Sunce vas griluje a pred vama pukao vidik, Mikerin s jedne, Kefren s druge strane a Sfinga ludilo!

Gos’n Volter u svom Filozofskom Rečniku u poglavlju Sekta, na jednom mestu piše: „Nikada se nije raspravljalo da li je u PODNE dan!

U PODNE sam početkom juna 1965 godine, profesoru Đuranoviću predao urađen pismeni zadatak iz srpsko – hrvatskog jezika. Od ponuđenih tema: Drug Tito na čelu Narodno Oslobodilačkog Rata, Komunistička Partija Jugoslavije na čelu sa drugom Titom nezadrživo hrli ka Komunizmu, Što to huči Sutjeska..., Titograd nekad i sad...izabrao sam sedmu, poslednju, tz slobodnu temu. Matura je bila u igri, polagali smo skoro sve predmete pismeno i usmeno, plus maturski rad! Profesor Đuranović iako me voleo, cenio i tako to, kao gimnazijski partijski sekretar, nije mogao da mi da više od četvorke. Razumeo sam ga. A ja se raspisao na sedam strana o Dubrovniku, Stradunu, Lapadu. Onofrijevoj česmi, Lokrumu, dečačkim zaljubljivanjima i patnjama koje su znala da izazovu, mnogo lepo bilo. Dva dana kasnije U PODNE mi zapalo da kao poslednji tog dana usmeno odgovaram francuski. Izvlačili pitanja, seriozna stvar, like fakultet. Izvučem Kamija zvanog Alber i njegovu Kugu. U fiskulturnoj sali sami ja i komisija. Komisiju činili Direktor gimnazije gospodin (zaista) Vasilije Filipović, moj razredni (matematičar) Branko Đurišić i profesorka francuskog (najbolja persona na svetu!) Desa Lalatović. Direktor i razredni su se u francuskom jeziku snalazili kao da su zalutali u španska sela. Direktor je govorio nemački kao da mu je maternji, razredni only maternji. Otvore mi knjigu, prstom pokažu odakle i ja navalim da čitam. Slušaju oni kao zaneli se a onda direktor: Odlično mladiću, budite ljubazni (tako se obraćao svima i profesorima i đacima) prevedite nam to što ste pročitali i dajte nam kratku analizu teksta. Odradim to rutinski, oni pogledaju Desu, ona se osmehne i raširi ruke: Šta da vam kažem, bolje ne može! Mislim završio, kad direktor opet: Molim vas da nam ukratko opišete De Gola i njegov doprinos oslobođenju Francuske. Desa mi šapne: Odrecituj neku pesmu i s vremena na vreme pomeni De Gol-ovo ime. Ja! Ma idi! Raspričao sam se k’o navijen, jedva su me prekinuli. Tu sam fasovao peticu.

Juna meseca 1963 godine u PODNE sam se zatelebao (i ona u mene) u prelepu riđokosu devojku, devojčicu iz Varaždinske brigade. Bilo je to na izgradnji Autoputa, brigadirijada, u selu Vodanj nadomak Kolara, Smederevski Kotar. Ja svetlo plave, ona kao šumska ljubičica oči na pegavom lišcu. Riđu kosu vezivala u konjski rep...sećam se još (zauvek) svetlo riđih maljica na njenim podlakticama, koje je samo PODNE- vno sunce sricktly otkrivalo.

U PODNE  nas je, Vuču, Medenog i mene istjerao iz stočnog vagona parkiranog na sporednom kolosjeku, gdje smo na kartonskim kutijama noćivali, neki zaludni željezničar. Dešavanje u Sutomoru šezdestih. Spavali poslije pod jednom Maslinom a ja se često uvlačio u nečije šatore kad zaspu ukućani. Da sam kojim slučajem ja pisao Kosu, ne bih pevao Akvarijusima i kojekakvim žabastim vodenjacima, pevao bih himnu PODNE-tu! I to Letnjem, užarenom i žeženom!



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 22:55 04.04.2010

I ovo



Nedjelja popodne


nedjeljno popodne
u pola pet
prazne su ulice
mislim o svemu
tužan je grad
odoh daleko
ispijam do dna
nedjeljno popodne
u pola pet
sporo protiće
slušam muziku
i opijam se
nedjeljno popodne
nogometni dan
zaboravio sam sat
sklapam oči
hvata me san
ja plovim
baj baj

mikele9 mikele9 22:58 04.04.2010

Re: I ovo

Profesore hvala za Azru!
arianna arianna 23:14 04.04.2010

Re: I ovo

mikele9 mikele9 13:21 05.04.2010

Re: I ovo

arianna

Rundeka sa sačuvao za drugi tekst ali hvala ti.
blogovatelj blogovatelj 19:14 07.04.2010

Re: I ovo

I ovo


mirelarado mirelarado 23:14 04.04.2010

Tачно у подне

Тако је наслов филма High Noon преведен код нас:

mikele9 mikele9 13:28 05.04.2010

Re: Tачно у подне

High Noon

Živa istina ali je meni za tekst odgovarao prevod
mirelarado mirelarado 14:03 05.04.2010

Re: Tачно у подне

mikele9
High Noon

Živa istina ali je meni za tekst odgovarao prevod


Превод је одличан и као такав одавно је део наше културне баштине. Микеле, за текст
ivana23 ivana23 23:46 04.04.2010

Purisa Djordjevic

mikele9 mikele9 13:32 05.04.2010

Re: Purisa Djordjevic

Purišino PODNE, ipak bilo pomak, ispipavanje, nedovoljno ali probao čovek da vidi dokle se može. Mak je genije, bio u Berlinu i saznao da će da sarezuju u parčiće kolosa Lenjina, ko soliter jebo te! Telefon u šake: Cvele doitaj amo š’o brže možeš! Ko nije gledao Gorila se kupa u PODNE, odma’ na zadatak, na gledanje, dabome!
gordanac gordanac 07:27 05.04.2010

u podne...

...posebno sasvim sunčano, letnje, biva da ljudi, predmeti i druga bića skoro pa da nemaju senke, to podne čini zavodljivim i neodoljiivim, samo svetlo, ništa senka.
Ima slika za koje mi je, pri prvom pogledu padalo na pamet "baš se vidi da je podne...", bez ikakvog posebnog razloga, osim možda tog "viška" svetla i odsustva senki.
Lorka?
Najbolji mu stih "povedoh ga ja do reke" :))
nsarski nsarski 07:33 05.04.2010

Re: u podne...

Ima slika za koje mi je, pri prvom pogledu padalo na pamet "baš se vidi da je podne..."

Melanholija i Misterija Ulice i Ceznja za Beskonacnim (De Chirico):

gordanac gordanac 07:51 05.04.2010

:)

Yep
De Chirico je odličan primer, kao i Chagall, kad slika bez senki ili slika senke na mesečini...



Ili Hakman


nsarski nsarski 08:02 05.04.2010

Re: :)

Ili Hakman

Ili njegov ucitelj Švrakić :))

gordanac gordanac 08:19 05.04.2010

Re: :)

nsarski:
Ili njegov ucitelj Švrakić :))


E, zabuni me, ne trepnu!
(o njegovim slikama imam čitav mali, privatni esej da opričam)

Kosta Hakman

...i očarajavuća slika "Zima(sneg)" koja se nalazi u Novom Sadu, isto je kokanda podne na njoj



EDIT:
promašim ga
pa ga nađem
fusnota 8

8) Хакман је у Праг дошао на наговор својих професора, највише Швракића који је у Прагу студирао заједно са Бранком Радуловићем и Пером Поповићем....
angie01 angie01 10:11 05.04.2010

,

nsarski
Ima slika za koje mi je, pri prvom pogledu padalo na pamet "baš se vidi da je podne..."Melanholija i Misterija Ulice i Ceznja za Beskonacnim (De Chirico):


De Chirico,...ovo je jedna od mojih omiljen slika, shto se atmosfere tiche-bash me je prijatno iznenadio tvoj odabir, sharski!
nsarski nsarski 11:39 05.04.2010

Re: :)

Thx, gordanac!
Hakman je kasnije bio profesor Ljubi Popovicu:

mikele9 mikele9 17:52 05.04.2010

Re: u podne...

gordanac
u podne...
...posebno sasvim sunčano, letnje, biva da ljudi, predmeti i druga bića skoro pa da nemaju senke, to podne čini zavodljivim i neodoljiivim, samo svetlo, ništa senka.
Ima slika za koje mi je, pri prvom pogledu padalo na pamet "baš se vidi da je podne...", bez ikakvog posebnog razloga, osim možda tog "viška" svetla i odsustva senki.

Letnjem, užarenom i žeženom!
Lorka?
Najbolji mu stih "povedoh ga ja do reke" :))

To ti verujem i podržavam ali ono: "povedoh je do reke" neodoljivo me podseća na "sidži do reke" koje nisam voleo.
mikele9 mikele9 18:14 05.04.2010

Re: u podne...

nsarski
Ima slika za koje mi je, pri prvom pogledu padalo na pamet "baš se vidi da je podne..."

Melanholija i Misterija Ulice i Ceznja za Beskonacnim (De Chirico):

Gos'n profesore, a jel' su senke u PODNE tolike kao na slici?
mikele9 mikele9 18:28 05.04.2010

Re: :)

gordanac
Chagall, kad slika bez senki ili slika senke na mesečini..

Chagall je bio izuzetan i samosvojan slikar, koji se nije kretao ustaljenim slikarskim putevima, osluškivao je svoju bogatu unutrašnjost, kombinujući je sa viđenim, doživljenim, najčešće izmaštanim. Sve kod njega ima svoju simboliku pa i senka ili njen izostanak.
Ili Hakman

A Kosta...pa ljudi ja osećam vrelinu leta i čujem horove cvrčaka!
nsarski nsarski 19:58 05.04.2010

Re: u podne...

Gos'n profesore, a jel' su senke u PODNE tolike kao na slici?

U podne nisu:)) Popodne, da.
AlexDunja AlexDunja 07:53 05.04.2010

eh

meni je podne pretenciozno,
a par ljubinkinih slika baš volim...

zanimljiv tvoj pogled, though

i da, u mom sistemu, podne bi trebalo da bude majušno

Ovo će se neizvesno kretanje završiti
suncem. Osećam to pomeranje juga
u svome srcu. Majušno podne se ruga
u kamenu, varnica što će osvetliti

zvezdani sistem moga krvotoka.
A dotle sve što bude nek je zbog pesme. Druga
uteha nam ne treba. to trajanje se ruga
pretnji crnog i otrovnog nekog soka

Ne, neće se otrovom to putovanje završiti.
Neki će svemir ponovo da nas stvori.
Makar slepog lica i mračnog srca reč pravu
izgovori.
U kamenu spava malo sunce što će nas osvetliti.

Čuješ li zvezdani sistem moga krvotoka!
Ponavljam: neki će svemir ponovo da nas stvori
makar slepog lica i mračnog srca dok sunce ne
progovori
nad pretnjom crnog i otrovnog nekog soka.
arianna arianna 08:37 05.04.2010

Re: eh



Vincent van Gogh's Noon: Rest from Work 1890




John Constable- Noon 1821.
loader loader 11:52 05.04.2010

Re: eh


Podne

Sveto
osvetljeno mesto
na kome se susreću
i rukuju
dva izaslanika:
jedan je izaslanik prisojne
a drugi osojne strane sveta

U Srbiji, juna 2007.
mikele9 mikele9 17:58 05.04.2010

Re: eh

AlexDunja
eh
meni je podne pretenciozno,
a par ljubinkinih slika baš volim...

PODNE je za mene PODNE, letnje, užareno, najbolje funkcionišem kada je temperatura preko 38 C stepeni, te mi stoga nije ni zeričak pretenciozno.
A Ljubinka! Ja izneh (kao što to uvek radim) svoj subjektivni stav, isto kao i ti. Poštujem tuđe stavove i kada se ne slažem s njima.
mikele9 mikele9 18:05 05.04.2010

Re: eh

Hvala ti na Vinsentu, bio je i ostao samo svoj! A odličan je i čika John.
mikele9 mikele9 18:10 05.04.2010

Re: eh

loader
Podne

Sveto
osvetljeno mesto
na kome se susreću
i rukuju
dva izaslanika:
jedan je izaslanik prisojne
a drugi osojne strane sveta

U Srbiji, juna 2007.

loader loader 00:38 06.04.2010

Re: eh

AD:
... najbolje funkcionišem kada je temperatura preko 38 C stepeni ...

. . . .

A svetlo? :)


loader loader 00:44 06.04.2010

Re: eh

mikele9
loader
Podne ...


Podne je
sasvim belo
sa jednim zlatnim medaljonom
tačno u centru
zbivanja

Podne je
simbol
preciznosti

Podne je
podne je savršeni kompromis
između dva tasa:
jednog koji svetlo mami
i drugog
koji svetlo odagnava :)




mikele9 mikele9 12:04 06.04.2010

Re: eh

A svetlo? :)

Svetlo PODNE-va čini da se osećam istinskim delom Kosmosa!
mikele9 mikele9 12:09 06.04.2010

Re: eh

Podne je
simbol
preciznosti

jasnaz jasnaz 09:46 05.04.2010

u sred dana



zavrnula sam nogavicu i zagazila u potok
šta tražim?
ono što je zapisano ispod vode.
čisto i jasno.
ono što može da se pročita i shvati.
bez ostataka.
tražim istinu koja se ne zagleda.
zavrnula sam dušu pitajući se zar je potrebna tolika voda da se naprave ogledala.

vidim kako žmurim pred jednim: bolje mi je da ne znam bolje mi je da ne znam bolje mi je da ne znam bolje mi je da ne znam

on kaže Ja sam takav
ja kažem Ja sam takva i sunce spušta presudu
u sred dana





mikele9 mikele9 18:32 05.04.2010

Re: u sred dana

on kaže Ja sam takav
ja kažem Ja sam takva i sunce spušta presudu
u sred dana

Ja sam takav, Ona je takva, sunce je pre 34 godine spustilo presudu u PODNE. Držimo je se i danas.
jasnaz jasnaz 18:53 05.04.2010

: u sred dana: za lepotu

mikele9

Ja sam takav, Ona je takva, sunce je pre 34 godine spustilo presudu u PODNE. Držimo je se i danas.



trajanja

jasnaz jasnaz 09:46 05.04.2010

u sred greške:



tražim pesmu za 1/2.....

evo je!


mikele9 mikele9 12:10 06.04.2010

Re: u sred greške:


tražim pesmu za 1/2.....

evo je!

Hvala Jasna
miloradkakmar miloradkakmar 09:54 05.04.2010

Večno Podne

sećam se još (zauvek) svetlo riđih maljica na njenim podlakticama,

Osećaš li i miris , kako se menja, polazeći za Suncem.

mikele9 mikele9 18:36 05.04.2010

Re: Večno Podne

Osećaš li i miris , kako se menja, polazeći za Suncem.

Imam u sebi kolekciju mirisa ali na žalost njenog nema.
angie01 angie01 10:14 05.04.2010

,

angie01 angie01 10:16 05.04.2010

,

mirelarado mirelarado 13:09 05.04.2010

Re: ,

Врело летње подне као да фотографски изоштри песников поглед, па је кадар запазити и најситнији детаљ, а и мисао му је осветљено оштра, попут неизбрушених крхотина сломљене боце:

У ТРОМОМ ПОДНЕВУ БЛЕД И БУДАН БИТИ

У тромом подневу блед и будан бити
уз зид ужарен што повртњак штити,
слушати из грмља где трње буја
звиждаје косова, шушњеве гуја.

У пукотинама тла, по грахоркама
мотрити црвене мраве како крећу
час у нереду, час у поворкама,
на сићушним се пластовима срећу.

Гледати помно кроз зелено грање
далеке морске крљушти трептање,
док се дрхтав шкрипут за шкрипутом ниже
цврчака, с ћувика оголелих стиже.

И тако идући док сунце вид сени
зачудити се тужно због открића
како се читав живот изнурени
одвија као зид овај камени
на коме штрчи ред оштрих стаклића.

Еуђенио Монтале (превод: Милана Пилетић)
mikele9 mikele9 13:19 05.04.2010

Re: ,

Za angie01, "Žena koja se sunča" (u PODNE), mojih ruku delo iz 1998 godine.
mikele9 mikele9 18:39 05.04.2010

Re: ,

Hvala angie01, druga slika je za mene PODNE! Nije loš ni akvarel ali kao slikar i ja vidim PODNE na sličan način
mikele9 mikele9 18:44 05.04.2010

Re: ,

mirelarado
док се дрхтав шкрипут за шкрипутом ниже
цврчака, с ћувика оголелих стиже.


Hvala Mirela na Euđeniju i Piletićki.
angie01 angie01 21:31 05.04.2010

,

mikele9
Za angie01, "Žena koja se sunča" (u PODNE), mojih ruku delo iz 1998 godine.


hvala,veoma mi se dopada kompozicijski, sa zanimljivim tezishtem!
dirtyharry dirtyharry 13:55 05.04.2010

Tačno u podne

kod prijatelja na Petrovaradinu



myredneckself myredneckself 17:29 05.04.2010

Re: Tačno u podne



i ja ga vezujem obično za leto, valjda zato što stvarno deluje ...and living is easy
mada...u gradu zna biti strašno
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 05.04.2010

Kad kažeš podne,

ja pomislim na more...u podne kad se pučina topi od vrućine u izmaglicu, polupano sunce u komadićima na talasima, zaglušujuće cvrčke, topli miris borovine i vruć kamen.

mikele9 mikele9 18:48 05.04.2010

Re: Tačno u podne

Tačno u podne
kod prijatelja na Petrovaradinu

Dragi mladi prijatelju, od malena sam voleo da se motam oko te Sat kule, baš ti hvala.
Kad god dođem u Novi Sad, a to činim često, bar jednom bacim pogled od preko puta na dotični sat ako već ne odem gore.
mikele9 mikele9 19:01 05.04.2010

Re: Tačno u podne

myredneckself
u gradu zna biti strašno

Odti hvala! Ej! Lovin' Spoonful i Summer In The Sity..obradovala si me..neznaš kako i koliko!
mikele9 mikele9 19:07 05.04.2010

Re: Kad kažeš podne,

Jelica Greganović
Kad kažeš podne,
ja pomislim na more...u podne kad se pučina topi od vrućine u izmaglicu, polupano sunce u komadićima na talasima, zaglušujuće cvrčke, topli miris borovine i vruć kamen.

To je ono što je pesnik hteo, želeo da kaže!
margos margos 12:26 06.04.2010

Re: Kad kažeš podne,

ja pomislim na more...

Meni protrče tri slike - morsko podne kakvo si opisala... Beogradsko letnje, vakumirano - ni zvukova nema, i jedno Teksašansko iz serije 'Dugo toplo leto', kad misao stoji...
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:56 05.04.2010

asocijacije...

Podne,a meni na pamet pade,'ladno pivo u dvoristu pod 'ladom drveta...uhhhhh

pesma, koja me nekako uvek asocirala na podne,je...
(valjda zato sto sam gledao quadropheniu,tacno u podne)
mikele9 mikele9 19:14 05.04.2010

Re: asocijacije...

asocijacije...
Podne,a meni na pamet pade,'ladno pivo u dvoristu pod 'ladom drveta...uhhhhh

Baš se pitam kako to da Stefan ne ume da uživa a posebno u PODNE!
Hvala za muziku, uvek nađeš pravu stvar.
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:43 05.04.2010

Re: asocijacije...

Hehhe,nema na cemu.
Nego,muzika nekako uvek nadje mene,a ne ja nju...



Черевићан Черевићан 18:56 05.04.2010

уневреме прц

тргох се, подне
ала лете ноћи
посао без мене
и данас ће проћи

под плахтом глеје
назире се дојка
мамљивост бедра
од ноћас девојка

дилеме немам
пасти ће карање
усред бела дана
(даје се на знање)
mikele9 mikele9 19:11 05.04.2010

Re: уневреме прц

дилеме немам
пасти ће карање
усред бела дана
(даје се на знање)

Gos'n Čer, PODNE je idealno vreme za qaranje!
Черевићан Черевићан 20:30 05.04.2010

окаснели зорњак

у памћењу слутим
присет на те дане
док успрц ми сунце
жеже у табане

г mikele
mikele9 mikele9 20:51 05.04.2010

Re: окаснели зорњак

окаснели зорњак
у памћењу слутим
присет на те дане
док успрц ми сунце
жеже у табане

E jesi vrag derane
omega68 omega68 19:56 05.04.2010

MIkele

sve bolji tekstovi
mikele9 mikele9 20:03 05.04.2010

Re: MIkele

omega68
MIkele
sve bolji tekstovi

Zahvaljujem (alfa i) omega, drago mi je da tako misliš.
gordanac gordanac 06:57 06.04.2010

i još...

popodnevna pesma

mikele9 mikele9 12:13 06.04.2010

Re: i još...

i još...
popodnevna pesma

Hvala ali ću je ja preimenovati u poPODNEvna pesma. Nema ljutiš?
ddsonik ddsonik 07:17 07.04.2010

Sangajsko podne

Film nisam video, ali zivim ta podneva vec neko vreme. Podne je vreme za rucak i kako se vreme prolepsalo, uzivam da se prosetamo do nekog restorana.
Doduse, ustati u podne ima isto svoje cari

Eto, upravo zbog tog rucka kasnim sa slanjem tacno u podne

Pozdrav

mikele9 mikele9 11:59 07.04.2010

Re: Sangajsko podne

Podne je vreme za rucak

A oko ručka u podne...ne znam, ja ručam oko 3, 4 sata. Mada, sa mojom pokojnom taštom dešavalo se da ručamo i u 11 sati. Slatkiš, ustajala je rano i već oko sedmice počinjala je da sprema ručak. Baš mi nedostaje pa makar ručao i u deset!
Hvala na pozdravu, odvraćam srdačno.
margos margos 13:07 07.04.2010

Re: Sangajsko podne

Kad smo bili klinci, jedino kada se išlo kod jednog strica - bilo je 1.januara u 12 ha, na ručak. Mrzela sam to kao mala, a tek kasnije, kad dođem kući ujutru, a onda me posle dva sata bude.... eboihručak!
mikele9 mikele9 16:01 07.04.2010

Re: Sangajsko podne

Kad smo bili klinci, jedino kada se išlo kod jednog strica - bilo je 1.januara u 12 ha, na ručak. Mrzela sam to kao mala, a tek kasnije, kad dođem kući ujutru, a onda me posle dva sata bude.... eboihručak!

Sve te razumem. Nikad nisam voleo ta pravila...te ruča se u...te večera se u...
jedem bre kada sam gladan a ponekad ni tad ako sam u poslu! Ali ljudi valjda bolje funkcionišu kad se drže takvih pravila, imaju za šta da se uhvate i drže. Fala bogu ja imam dovoljno drugih stvari za koje se kačim i menjam pravila s vremena na vreme
ddsonik ddsonik 17:43 07.04.2010

Re: Sangajsko podne

eboihručak

Margos, umro sam od smeha - kao da sam ja izgovorio

mikele9
....
Sve te razumem. Nikad nisam voleo ta pravila...te ruča se u...te večera se u...
jedem bre kada sam gladan a ponekad ni tad ako sam u poslu! Ali ljudi valjda bolje funkcionišu kad se drže takvih pravila, imaju za šta da se uhvate i drže. Fala bogu ja imam dovoljno drugih stvari za koje se kačim i menjam pravila s vremena na vreme




Podne sam pomenuo jer je na poslu u to doba pauza za rucak. Ali nije samo kod mene - kapiram da je u celoj Kini tako. To ne mogu da tvrdim, ali u svakom slucaju, volim u to doba da idem u park ili kupovinu jer je manje ljudi - uglavnom su na rucku
Meni da nema tih pravila bih skroz zaboravio da jedem (ma kako neverovatno zvucalo), pa ih prihvatam kao ritual

Bas pogledah na sat - ponocni pozdrav (kasnim doduse, ali sta vreme znaci )
margos margos 17:51 07.04.2010

Re: Sangajsko podne

eboihručak
Margos, umro sam od smeha - kao da sam ja izgovorio

Joj, jesam disciplinovana kad se mora - a toga je vrrrrlooo malo u životu - al'zamisli strica kod kog smo išli jednom godišnje, i to baš tad. Vala ni tad nismo morali!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana