Kultura| Literatura| Mediji| Muzika| Umetnost

ŠETNJA SA DINOSAURUSOM

Sestre Bogavac RSS / 11.04.2010. u 23:07

(kako je Cane Partibrejker pljunuo na Poezin Party)

Čuveni kritičar, teoretičar i nadasve pesnik Cane, poznatiji po prezimenu Partibrejkers, svratio je na prošli Poetski clubbing.

Inače, Poetski clubbing je novo gradsko dešavanje.
Odigrao se tek dva puta; treći je zakazan za 25. april.

Clubbing organizuje grupica ljudi, okupljena oko web fanzina Poezin, posvećenog angažovanoj poeziji i pop kulturi.
Poezin radi moj prijatelj Milan Mijatović- entuzijasta i pesnik, čija je nova zbirka izašla nedavno, u ediciji „Total underground", izdavačke kuće Liber. Ova edicija, promovisana je u Malom klubu Akademije, nakon čega je Milanu ponuđeno da osmisli i organizuje program u okviru kog bi, jednom mesečno, pesnici i pesnikinje s OFF scene, mogli da čitaju ili izvode svoje pesme. Po uzoru na Pesničenje, koje rade Škartovci u Rexu i koje je za godinu dana postalo najpopularnije gradsko zbivanje; ali - kamernije, prljavije i intimnije... 

Manje nalik na reviju poezije, a više nalik na žurku. Milan je na Poetski clubbing, pozvao nekolicinu značajnih i talentovanih mladih pesnika/pesnica, ostavljajući mogućnost da se svako ko to želi, prijavi za učešće. Putem sajta, ili na licu mesta, pod uslovom da nekog iz publike časti pićem. Stvar je jasna.

Poetski clubbing nije zasedanje SANU o poeziji, niti je „All stars" pesničko veče. Tu dolaze slemeri, slemerke, aktivisti, aktivistiknje, mladi bendovi, pesnici, pesnikinje, stihoklepci, čudaci, performeri i klinci, odnosno: klinke, od kojih neki po prvi put javno čitaju svoje stihove.
Nema selekcije.Ima demokratije. Nema očekivanja. Ima strpljenja.
Nastupi su različiti. Autori su različiti, i baš ta različitost estetika i načina (ili kako da kažem: diskursa) jeste ono zbog čega je Poetski clubbing zanimljiv. Šaren je, populistički i nepredvidljiv. Umesto da samo piju, ljudi ovde piju, recituju, slušaju i tapšu... Malo dobacuju, malo navijaju, ali mnogo se druže. Poetski clubbing je kreativno druženje.
Otvorena, „grass root" manifestacija, kod koje je bitnije to što otvara prostor za sve glasove, nego što pokušava da uspostavi jedan, artikulisan.
Snimila sam Caneta u uglu.
Primetila sam kad je ušao.
Poslušao je par pesama i glasno dobacivao... To je u redu. Večeri poput ove i postoje zbog dobacivanja.
Neki su autori prilazili da mu se jave. Da ga izrespektuju. ...
Bila mi lepa ta slika.
Matori Cane na Maloj Akademiji.
Nešto kao: Beograd nekad i sad.

Kasnije, iste noći, dok sam s ekipom sa Poezina („Lirička banda-poetska govna!") zbrajala utiske u Ventilu, čini mi se da smo i ovo pomenuli.
Eto, kakav je Cane car, kad je došao da čuje stihove klinaca koji su isto godište s njegovim trećim albumom. ...
I samo par nedelja kasnije, u Politici, izlazi Canetov tekst.
Matori Cane objavio je šta misli o Poetskom clubbingu!

Nije štedeo medijskog prostora u najstarijem srpskom listu, da ošine britkim prutom učesnike i učesnice Clubbinga. Krvavim srpom oštre reči, Cane je osuo paljbu po brutalnom amaterizmu pesničke večeri na Akademiji, generacijama Beograđana poznatoj po milom nadimku Rupa.
Cane zna da prepozna kada je pesničko veče raspad.
On je stručan, dakako: relevantan. On nije Julija, on nije Romeo, noćas je nešto gadno pojeo... Zaboravlja da je po profesiji penzionisani roker, pa umišlja da je PhD Poet i s te se, prestižne pozicije, gnuša poetskog „amaterizma" mladih, o čijim biografijama, CV-jevima, profesijama, obrazovanju i mestu na novoj art sceni - ne zna ništa.
Ja nemam nameru da ga o tome obaveštavam. Tu je Google.
Imam samo potrebu da, kao dramaturškinja, profesionalna spisateljica i iskusna kolumnistinja, objasnim zašto je njegov tekst kolumnistički promašaj godine i primer lošeg i nekonsekventnog pisanja u medijima.
Ne ulazim, naravno, u Canetovo pravo da piše o bilo čemu, o svakoj gluposti koja mu padne na pamet. ... Ipak, čudim se uređivačkoj odluci redakcije Politike, kada su jedan ovako loš tekst objavili na svojim stranama.


U Canetovu kolumnu pod naslovom „Veče potrošenih reči", uvodi nas sledeći lid: „Život svoj treba da se ore i po danu i po mraku sve do cika zore", da bi tekst počeo u duhu komunističke retorike, gde se pominju zborovi, odmetnici i nepravda. Tu Cane pada u vatru loših metafora i tupi o razgrtanju žara i rasplamsavanju njegove duše, koja je pretila da ga sagori... Moćno.
Cane Partibrejkers, ta stara vatra pod vedrim nebom!
Taj orač njive života svoga... Taj paor, taj zemljoradnik življenja... Mada, u neku ruku, i Rock Prometej, što višnjem otima vatru, kujući na njoj oštrice stihova: „Rođen loš, rođen loš, rođen loš!" ... „Kreni, kreni prema meni!" ... „Ne želim da živim hiljadu godina, ceo bi mi život stao u jedan dan." .
Kad se svojski okiti komplimentima (a ko se može bolje o tebi izraziti, ako ne ti sam?!) , Cane lagano uvodi u atmosferu rečima: „Bila je nedelja uveče. Na Maloj Akademiji sam, prvi put u životu na pesničkoj večeri..."
... Dalje se ispričava što je uopšte došao: ne bi on nikad, ima pametnija, nego je baš u Velikom klubu trebalo da svira njegov sin.
Kad se pohvalio da mu je sin gitarista, Cane se doseća sinovljevog rođenja... Sledi anegdota: gomila prisećanja i drugog trenutno bespotrebnog materijala. Reminiscencija na nulti B-day Cane Jr-a, kada Caneta i njegovog Prijatelja nisu pustili u porodilište.
Da ova priča ne bude opšte mesto, Cane je krasi inventivnim detaljem: podatkom o tome da je u porodilište poneo cveće, što je zaista orginalno i što, pre Caneta, ni jednom ocu, nikada nije palo na pamet.
Canetov Prijatelj je, inače, i sam učesnik Poetskog clubbinga.
I tu se Cane opet ograđuje: nije ni Prijatelj došao što je to hteo, nego je morao nekog da zameni, pa je na licu mesta sklepao pesmu i naravno: bio najbolji. Kako i ne bi kad je Canetov drug?... Mora da je malo stare vatre Rock and rolla, prešlo i na njega... Čovek se našao u „neopranom grožđu" - morao je da spase druga u nevolji. To valjda zato što smo mi, Poetski clubberi, nesnađena ekipa. Ako nas jedan čovek ispali, nas trideset prisutnih, nije u stanju da napravi sopstveni program. Izostanke ne tolerišemo, delimo neopravdane i nedajbože da se prijavite, pa se ne pojavite: Clubbing će razočarati najbolje prijatelje učesnika, koji, inače, čine 98% posto publike.
Zato je savršeno nerealno i glupo, kad Cane u svojoj kolumni tvrdi kako je samo Njegov Prijatelj, za svoju fresh- sklepanu pesmu, dobio veliki aplauz. Tvrdim da je aplauzom, sa scene ispraćen svako ko se na nju popeo, bez obzira na kvalitet nastupa i poezije koju je čitao.
Poetski clubbing je takva, friendly manifestacija.
U nekom od narednih redova, matori roker ulazi u sferu direktnog vređanja, pa stihove koje je čuo, naziva nebulozama, a pesnike i pesnikinje lažno hrabrim i odvažnim, u prikazivanju svog života.
Zaboravlja da je sopstveni tekst počeo masom jednako nebuloznih fraza, o oranju života i vatri u kojoj gori, a da je potom natrućao i čitav odeljak, sećajući se rođenja svog Prvenca, na način koji se ne da objasniti, nikako drugačije, osim lažnom odvažnošću u prikazivanju svog života.
Dakle, upravo onim što zamera mladim pesnicima i pesnikinjama.
Canetovom logikom, ispada ipak da matori rokeri, imaju to ontološko pravo na lične reminiscencije. Jer, kad se Cane priseća mladosti, to je tema za kolumnu u Politici, a kad o svojoj mladosti pišu autori i autorke sa OFF- OFF- OFF scene, onda imamo posla sa Lažno Odvažnom Nebulozom.
Nova mladost, kaže Cane, nema Avanturizma... I on to tvrdi, pozivajući se na to da je i sam bio mlad. Ni za trenutak se ne pita da li, iz nekog razloga, ne može da razume autorsku poetku/politiku ili estetiku nove generacije. Da li su genaracije Nas, koji smo glasačko pravo stekli u XXI veku, zbog nečeg različite od Njih, Titovih pionira, lažno pobunjenih rokera s Crvenim soškama, čiji su se vrhunci karijera, rasplamsavali u isto vreme kada i predposlednji rat na ovim prostorima? ...
Cane se time ne zamara.
On ne razmatra opciju da ga je pregazilo vreme.
On prosto tvrdi da je super lik, da mu je sin super lik i da su svi Njegovi Prijatelji- super likovi... Ne libi se da potom pljuje po svima drugima...
Mada u stvari, to nije fer... Jer je generacija koju je pljunuo, odrasla na njegovim kvazi-pesmama, te je krivica za zapušteno stanje u kom se nalazi, delimično i njegova, lična.
On dakle, pljuje iste one klince koji su štedeli feninge džeparca da bi kupovali njegove albume i Nove godine sačekivali na protestima gde je svirao.

(„Braćo i sestre, nešto smo kaljavi od ove Srpske Nove!" ... )


Odbijam da analiziram kvalitet poezije koju smo čuli na prošlom Poetskom clubbingu. U ovom tekstu mene zanima etička problematika Canetovog postupka: doći na underground pesničko veče, provesti tamo kratko vreme a potom otići kući i otkucati kritički tekst, uperen protiv- KOGA?! ČEGA?!
Protiv švrći koje se tresu od treme, dok za publiku od sto ljudi, čitaju nešto iz svog srca, napisano kako su najbolje znali. Sve to za dž i bez ambicija da urade bilo šta, osim da pročitaju svoje stihove na sceni.
U trenutku dok kulturom našeg društva, kao i državom, caruje stranačka mafija, Cane na metu stavlja osamnaestogodišnjake, sa no-budget večeri poezije, gde je svako dobrodošao i svako može da čita šta hoće.


Bravo, Cane!


Legendo Roka!
Jebeno Rokaš!

Sad si nam svima pokazao!!!

Zapušio si gubicu Ireni Plaović (rođenoj '92), učenici Filološke i laureatkinji dve nagrade za mlade autore. Napušio si Teodoru Budimir, studentkinju dramaturgije na FDU, čija prva zbirka, takođe, nije prošla nenagrađena. Jebo si Nemanju Arsovića s Filozofskog u Novom Sadu, čiju prvu knjigu upravo izdaje Matica srpska. Jelenu Tipšin, organizatorku Poezije u kući u CK13, koja je čitala svoje divne prevode Stramera...
I Mene, uostalom. Moje prijatelje i saradnike. Moju ekipu.
Milana Mijatovića, zahvaljujući čijem trudu svi mladi i neafirmisani autori, imaju gde da se obaveste o poestkim zbivanjima i gde da objave svoje radove.


Cane, Cane... Stoko nevaspitana.
Bez ideje i bez inspiracije.
Potrošen, produvan keršme bivšeg i izduvanog BG-a, iz petog veka pre nove ere, bez želje da pogledaš svet oko sebe i medijski prostor koji ti se nudi, potrošiš na nešto zaista važno.


Kaže da smo ga podsetili na decu u školi, pa me zanima: da li bi tako pisao i o školarcima, kad bi ga neki rokerski nastrojen nastavnik, pozvao na razgovor sa đacima?! ...

Bivši pesnik i bivši rock star („Bolje biti pijan nego star" - !), objavio je svoju RNR verziju mitketovskog „Žala za mladost", na stranicama Politike. („Potrebno je puno vremena da se postane mlad.")

Canetov frust izbija iz svakog reda njegovog teksta.
On jednostavno i ubeđeno radi najgluplju moguću stvar: bez trunke autoironije i pokušaja da problematizuje sopstvenu poziciju, piše tekst o tome da mladost nije kao kad je on bio mlad, i da životi i glasovi mladih ljudi, vrede manje od njegovog glasa.
Ne zna gde je bio, ne zna ni šta je radio ali zato, odlično zna kako bi dobar kolumnista trebalo da zauzme opak stav.
Na kraju teksta (Uvod, Razrada) Cane iznosi zajeban Zaključak.
Nije on ovo pisao da bi bacio hejt na Mlade, nego tek tako, da nas podseti kako je Šesti april, osnosno da je 69. (i slovima: šesdesetdeveta) godišnjica bombardovanja Beograda 1941. , kada je (na dan Uskrsa) stradala Narodna biblioteka.
Ovo sad izgleda ko digresija i kao ozbiljan obrt u poslednjim redovima teksta. Ipak, ako taj isti tekst interpretiramo malo pažljivije, postaje jasno da Cane, ne samo što hejtuje mlade, nego saoseća sa starijima od sebe, to jest s generacijom Moje Babe, koja se ovog bombardovanja još seća.
„Bio je uvek star! "
Apstrahuje sva bombardovanja koja su ovaj siroti grad zadesila u poslednjih 69 dina, pa svoju ljubav za pisanu reč uvodi u oblast nekrofilije, predlažući da se napravi spomenik KNJIGA U PLAMENU, gde ćemo dovoditi Zle Švabe (valjda ove Nemce, koji su kupili naša propala preduzeća, među kojima je i renomirana Politika?!) da polože vence i po mogućstvu, pojedu svoje dupe, zbog onog što su nam uradili u Drugom svetskom ratu.


Caneta niko nije obavestio o skorijem ratovanju?


Cane je u vreme poslednjih ratova bio na vrhu rock- karijere!
Beznadežno je, dakle, podsećati ga na set-up u kom je odrasla generacija koje se toliko grozi. Beznadežno je, jer je živeo „ludo i brzo", pa nije imao kad da provali kako se rađaju novi ljudi... koji, kada porastu, neće jebati poeziju „od koje zaboraviš ko si".


Moramo da se setimo ko smo, Cane!
Da se izmislimo, odbacivši RNR bajku Vaših pionirskih genercija!


Možeš da laješ koliko hoćeš, vreme je ipak na našoj strani.
Ti si zašao u drugu, mi smo i dalje u prvoj polovini svojih života.
I moguće je, vrlo je moguće, da smo operisani od avanture.
Odrastali smo u vrlo avanturističkom okruženju: sve te hiperinflacije, pametne bombe, restrikcije struje i vanredna stanja... Vrlo je moguće da smo smoreni i slažem se da nas treba ukinuti... No, onda, Cane, postavljam pitanje: ako se sada sklonimo sa scene, na koji način će biti stvoreni tako savršeni sredovečni ljudi, kao što si recimo Ti?!

Pomozi svima, skoči na lice!

 

U susret aprilskom Poetskom clubbingu, koji ću voditi i na kom će nastupati mladi polaznici i mlade polaznice prve beogradske Slem radionice, želela bih da Canetu posvetim pesmu za njegov 165. rođendan.
Ovo je sasvim lično. From Me, to You, torima! ... Dakle:
Za Deda Caneta, od Male Minje sa Senjaka - Uffie sa numerom „IN CHARGE" ... i posebnim osvrtom na lajnu teksta:
„We grow up on hearing rap, not your fake ass rockers!"

Milena aka Minja Bogavac
(poetesa i slem princeza, mojne sa mnom da se zezaš!)

Atačmenti



Komentari (408)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blau.punkt blau.punkt 23:31 11.04.2010

W O W

Minja,
nek si mu ga nulasuk..
po defaultu ne volim ljude koji mrze sve sto nisu oni sami
a i koji mu je andrak da dira omladinu koja pise pesme ?
mariopan mariopan 23:56 11.04.2010

Re: W O W

Baš vam je super to novo dešavanje u gradu, nisam ni znala da postoji.

Moj brat u Bg živi sa sinom, samo njih dvoje i uvali mi letos neko celodnevno peglanje - ko će drugi nego sestra, odnosno tetka?

Da mi olakša posao, moj bratanac, brucoš, krene da mi čita svoje pesme iz neke sveske, stojeći predamnom kao da je na pozornici...trajalo je to i ne mogu o tome ništa da kažem, bila bih pristrasna ili stroga a to nije ni bitno...ali toliko me je oduševio što piše poeziju a ne mlati se sa društvom do kasno po klubovima, ne političari, ne jurca za nekim ovnom predvodnikom nego fura svoj fazon.

Javiću mu za ovo dešavanje, verujem da će biti srećan ko kuče da stane pred pravu publiku, i trešće mu se noge ali on je hrabar dečak, niko to neće ni primetiti.

Na kritičare svega i svačega ne bih trošila reči, neka si mu rekla i neka se nosi sa svojim umišljenim mišljenjem, ova deca treba da imaju neku šansu.
Preporuka
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:40 12.04.2010

Re: W O W

Reci, stvarno... Koji drkos... Koji andrak i koji q. Pored toliko tema u ovom jadnom drustvu, Cane je nasao na koga da se okomi... Obozebozesacuvaj!
Hvala za friendly comment.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:28 12.04.2010

Re: W O W

Eto ti sta ti je uticaj okruzenja. Cane se previse uziveo u ulogu pOlitikinog intelektualca pa onako svemocno antonicevski iskoristio javni prostor da istovremeno ospe paljbu na ono sto nije deo njegovog mentalnog sklopa i da malo bulazni o istoriji i spomenicima. Knjiga u plamenu sa zvucima sirena stuka!?!? Kakav izraz neposredne egzistencije i zrele poetike! Ono sto je dobro je da je uspeo da upozna malo siru publiku sa Poezinom i Pesnicenjem

Bravo za reply; a nije Cane jedina mera R'n'R-a:

wukadin wukadin 12:31 12.04.2010

Re: W O W

Neues... rekose Let3 da na Zapadu ljudi jedu ljude.
Slazem se, nije Cane jedina mera.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:56 12.04.2010

Re: W O W

Slazem se, nije Cane jedina mera.


Eto da se i mi jednom slozimo.

Nisam razumeo ovu kulinarsku dosetku.
wukadin wukadin 14:08 12.04.2010

Re: W O W

Samo da te podsetim da Let3 nisu tako prozapadni kao sto si ti obicno...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:39 12.04.2010

Re: W O W

Samo da te podsetim da Let3 nisu tako prozapadni kao sto si ti obicno...


A to mislis. Volim ja i istok i sever i jug i zapadoistok i jugosever i sve ono izmedju, nema frke. Ili sto bi Mrle reko:

ime_korisnicko ime_korisnicko 23:35 11.04.2010

bolje sit gladan...

Sestre, to sto ne znam ko ste - ide meni na dusu, valjda cu je spasiti time sto cu reci da sto se mene tice mozete da budete i sestre Kessler, svejedno mi je...
Onaj ko Caneta nazove bivsim rokerom, a njegove pesme kvazi-pesmama ima poetskog kredibiliteta otprilike kao mira markovic humanisticki kapacitet.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:43 12.04.2010

Re: bolje sit gladan...

Meni je skroz OK da ne znas ko smo.
Ni ja ne znam ko je Mira Markovicc kojoj bi neupuceni mogli da pripisu humanisticki kredibiltet. (to nek je na moju dusu... No, ja se secam samo jedne zene s tim imenom i prezimenom, al' njoj se nije moglo pririsati nista, sem nekoliko ubistava.)

ime_korisnicko ime_korisnicko 01:40 12.04.2010

Re: bolje sit gladan...

Sestre Bogavac
Meni je skroz OK da ne znas ko smo.
Ni ja ne znam ko je Mira Markovicc kojoj bi neupuceni mogli da pripisu humanisticki kredibiltet. (to nek je na moju dusu... No, ja se secam samo jedne zene s tim imenom i prezimenom, al' njoj se nije moglo pririsati nista, sem nekoliko ubistava.)



Ako su ovako nesuvisli komentari, posle kojih ni vi ne znate sta ste htele da kazete, obrazac vase komunikacije - ne kapiram kako vas Cane nije rasutirao.
vishnja92 vishnja92 19:52 12.04.2010

Re: bolje sit gladan...

uvek citam komentare, sad nisam, prvi put.

meni je taj veseli i razbaruseni pseudoelitizam uvek bio sasvim malo smesan (pricam o blog'n'rollu Sestara Bogavac), tako da je Cane ubo sasvim odgovarajuci nivo kritike, i izgleda - sasvim odgovarajuci nivo reakcije.

o tom hepeningu nisi rekla nista pa to valjda nije ni tema.

kritika rules, za sve nadobudne - kad god da su rodjeni.
cane rules takodje, sve onako prsnut i blesav. on bar nikad nije bio usitnjen.




lepo je setiti se bloga, kad moze da posluzi.


edit - 200

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:10 12.04.2010

Re: bolje sit gladan...

on bar nikad nije bio usitnjen.

aha. mora da si promašila poslednji Utisak. ja sam izdržala pola sata. bilo je i previše. (naletela na utisak, inače ne gledam)
vishnja92 vishnja92 21:27 12.04.2010

Re: bolje sit gladan...

nisam promasila, propustila sam namerno jer nemam vremena za nevaspitani podprosek.

i nisam se bavila canetom nego radosnim i nadmenim larpurlartistickim pogledima na svet, u koje naravno ne upada niko ko - naprimer - malkice zivi (kako god), i pritom jos ima i misljenje, pogresno. msleeeem, kako se usudio?!




poslednji blog
Sestre Bogavac RSS / 24.10.2009. u 02:14

ilustrativno.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:17 13.04.2010

Re: bolje sit gladan...

ovako nesuvisli komentari, posle kojih ni vi ne znate sta ste htele da kazete


Ja vrlo dobro znam sta sam htela da kazem.
Sta vise, to sam i rekla.

U cemu je tvoj problem?

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:19 13.04.2010

Re: bolje sit gladan...

poslednji blog

Sestre Bogavac RSS / 24.10.2009. u 02:14


ilustrativno.



lepo je setiti se bloga, kad moze da posluzi.




Visnja, zanima me: je l si ti razredna, ili redar ili tako nešto?
Moguće je (iz priloženog se i vidi) da nisam bila na blogu kad je o tome odlučeno.




trener92 trener92 23:38 11.04.2010

Da li je moguće?

U nekom od narednih redova, matori roker ulazi u sferu direktnog vređanja, pa stihove koje je čuo, naziva nebulozama, a pesnike i pesnikinje lažno hrabrim i odvažnim, u prikazivanju svog života


Ne mogu da verujem da je on napisao nešto ovako!
Cane? Pa gde će mu duša?
ime_korisnicko ime_korisnicko 23:43 11.04.2010

Re: Da li je moguće?

trener92

Ne mogu da verujem da je on napisao nešto ovako!
Cane? Pa gde će mu duša?


Treneru, ne lozi se, bre...
trener92 trener92 23:46 11.04.2010

Re: Da li je moguće?

ime_korisnicko

trener92Ne mogu da verujem da je on napisao nešto ovako!Cane? Pa gde će mu duša? Treneru, ne lozi se, bre...


Hvala , sada ću da pročitam.

Do tada , samo mislim, mora biti da je neka greška u pitanju. Nemoguće je da se ovako nešto dešava . Nemoguće!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:44 12.04.2010

Re: Da li je moguće?

Pa, eto ti link!


Nije ni meni drago sto je dragi Cane bas to uradio, ali jeste...
trener92 trener92 02:14 12.04.2010

Re: Da li je moguće?

Sestre Bogavac
Pa, eto ti link! Nije ni meni drago sto je dragi Cane bas to uradio, ali jeste...


Pročitao sam ,i ovo što je postavljeno na sajtu ( Poezin) i pogledao na youtube. Zaista mi nije jasno šta mu je zasmetalo , posebno što je i sin ( kako je napisao) deo slične priče ( bar ja to tako vidim).Baš bih voleo da vidim njegovu reakciju, kada bi neko napisao kritiku o tome.
Da se razumemo, nisam neko ko je lud za Canetom i drži njegove slike po zidovima ,ali sa ovim se ne bih složio, što je napisao MM

Od osrednjeg benda koji nam nije doneo ništa novo, jer velike stvari su već izgovorili momci okupljeni oko Šarlo Akrobate, Idola i Električnog Orgazma,
,
ali to je samo pitanje ukusa, a opet to što nam se ukusi razlikuju , nije razlog da se pljuje po mladim ljudima koji pokušavaju da se izraze , na neki način, moglo bi da se napiše u umetnosti ustvari, kako to oni doživljavaju.
Umestio da napiše nešto dobro o tome , da podrži ,što mladi ljudi pokušavaju da se pokrenu ili kako je napisao vaš SS Sinister

Gospodin MM i ja zajedničkim snagama uzurpiramo subkulturni prostor beogradskih (da ne pominjem širu okolinu) klubova čitajući poeziju i konstantno pozivajući mlade ljude da izađu iz svojih budžaka i obznane svoje umotvorine.

Razumem vašu reakciju, .
Izgleda da je "berba" bila loša ove godine ili je pivo bilo pokvareno.
A tek ova rečenica:
Cane: On može da zameni, ali da li njega neko može da zameni? Čisto sumnjam.

Cane ,Cane ,ili kako bi rekao Aksentije
"baš si krme!"
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:21 13.04.2010

Re: Da li je moguće?

Da se razumemo, nisam neko ko je lud za Canetom i drži njegove slike po zidovima ,ali sa ovim se ne bih složio, što je napisao MM

Od osrednjeg benda koji nam nije doneo ništa novo, jer velike stvari su već izgovorili momci okupljeni oko Šarlo Akrobate, Idola i Električnog Orgazma
,


Ne bih se slozila ni ja.
Utoliko je moje razocaranje tuznije nego MM-ovo.

Nije da sam ikad lepila njegve postere na zid, ali sam ga tokom citavog svog odrastanja, smatrala cool tipom.

trener92 trener92 03:03 13.04.2010

Re: Da li je moguće?

Sestre Bogavac
Da se razumemo, nisam neko ko je lud za Canetom i drži njegove slike po zidovima ,ali sa ovim se ne bih složio, što je napisao MM

Od osrednjeg benda koji nam nije doneo ništa novo, jer velike stvari su već izgovorili momci okupljeni oko Šarlo Akrobate, Idola i Električnog Orgazma
,


Ne bih se slozila ni ja.
Utoliko je moje razocaranje tuznije nego MM-ovo.

Nije da sam ikad lepila njegve postere na zid, ali sam ga tokom citavog svog odrastanja, smatrala cool tipom.



Napisao sam dugačak komentar, nešto slično kao što je napisala Jelica Greganović , pa nešto o novom talasu , koji nisam prihvatio , o njihovim počecima , i ovome gde si u dosta rečenica dobro "potkačila" ljude koji su pokušavali da slede tu ideju koju u sebi nosi r&r i sve oko toga, dolazi mi na pamet ona njegova pesma "Sloboda ili ništa", ali onda sam se predomislio i napisao da razumem što si odgovorila na taj način, mislim jedini na koji si mogla da odgovoriš nekom , ko je nekada nešto slično pokušavao i danas to isto , kaže, da radi ( bar tako priča ), samo posle ovakvog , za mene , neshvatljivog odnosa prema mladim ljudima , jer o tome je reč, nije u pitanju kakav je kvalitet pozije, važno je da se mladi ljudi sastaju, da pišu,važno je da shvate da treba da iskažu sve što osećaju , da podele sa drugima, razmene ideje, sve će se vremenom iskristalisati i samo na takav način iz toga se može izroditi i neki kvalitet,koji nedostaje u ovom trenutku, iako je i sam čin komunikacije među nima na taj način u današnje vreme, veliki uspeh.
Nažalost, onim saopštenjem, na 3. strani, zaključujem da je suština svega kreirati tuđe mišljenje , mišljenje mladih, usmeriti ka onom pravcu koji nekom odgovara, ne dozvoliti ljudima da razmišljaju svojom glavom, nego napraviti od njih neku vrstu robota ili zombija , koje vidimo po sportskim halama , stadionima, i da ne nabrajam.
Zaista sam se razočarao i izabrao sam najbezbolniju kvalifikaciju za tu glupost koju je napisao.
napraviću jedno poređenje,
recimo jedan Rambo, ja verujem, poznajući čoveka, da je kojim slučajem bio tamo, verovatno bi se pridružio i rekao nešto , nije važno šta , ali bi stavio do znanja tim mladim ljudima ,
da to što rade je nešto što vredi, što treba nastaviti, ne odustajati , pa makar se iz toga izrodila samo lepa prijateljstva.
AlexDunja AlexDunja 23:40 11.04.2010

e, minja:)

ja prosledila mojim
klincima text.

verujem da ce vas
sledeci put biti vise.

pusti budale, matore su:)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:47 12.04.2010

Re: e, minja:)

Naravno, draga Dunja. Covek je odlepio i meni ga je zao... Ali, ipak se osecam obavezno da kazem svoje misljenje, u trenutku kad neko bez realnog razloga pljuje po manifestaciji na kojoj ce da nastupe polaznici/ce, sa moje radionice.

Ja ovo zbog njih. Ne zbog matorog Caneta.
4krofnica 4krofnica 16:24 12.04.2010

Re: e, minja:)

ne bih ja tog Caneta ni uzimala za ozbiljno.
ali S.Bogavac tekst-fenomenalan!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:22 13.04.2010

Re: e, minja:)

Hvala!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:44 11.04.2010

:))))

imaš mahanje, pilence:) kolumnu čitala nisam, al tebe jesam:) uuuu, imaš respekt za energiju i iskrenost:)))



Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:48 12.04.2010

Re: :))))

Vesna, ti imas srce od mene!
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:53 11.04.2010

preporuka,ko' Canetova velika pozadina

(mislim,dupe!)
Hteli da priznate ili ne,ovaj tekst...ko' sam Cane da je pis'o!
Bas je onako hejterski,ne znam kako drugacije da spelujem?!
Inace,Cane jest',to sto jest' i moze se voleti ili mrzeti(sredina,nema sanse)!

Mozda on jeste,dinosaurs?
Dr M Dr M 00:14 12.04.2010

Re: preporuka,ko' Canetova velika pozadina

Ne znam sta ce Minja da prizna ili ne, ja ne priznajem..
Procitao sam Canetov tekst i nisam nasao ni traga duha, za razliku od Minjinog.

A ne slazem se ni da nema sanse za onu sredinu, nit` ga volim nit` ga mrzim, jednostavno ga ne primecujem...
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:27 12.04.2010

Re: preporuka,ko' Canetova velika pozadina

Sto ces,necemo se valjda u svemu slagati?
I uopste nisam uporedjivao taj tekst i ovaj,vec nekad davno...to je bio Cane(sad dinosaurs).
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:53 12.04.2010

Re: preporuka,ko' Canetova velika pozadina

Mozda jeste?... Mislim: dinosaurus.

A sto se mog teksta tice, ja makar ne zloupotrebljavam Muze, vec ih ostavljam da na miru prasnjave u svetu antike. Bar utoliko ovaj tekst nije ko da ga je pisao Cane.
Mislim da sam, bar za par stotina godina vise up to date od njega.


"Rodjen los!"
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:58 11.04.2010

dramaturškinja

(poetesa i slem princeza, mojne sa mnom da se zezaš!)


Minja, I luv u.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:49 12.04.2010

Dobro veče,

devojčice odmah da se razumemo ja te podržavam. I tebe i mlade pesnike, makar ih nisam ni čula, verujem da se jako trude radeći nešto što je dobro - da pišu. A, u tome ih treba podržavati. Nisu ni Canetovi prvi komadi baš bili za izložbu i takmičenje. Ali je tada, očito imao više hrabrosti (jer ovaj njegov spis o pesničkoj večeri nije hrabar, nego mrzački).
Razumem zašto si ljuta, ljuti i mene što je Cane tako napljuvao klince pesnike, kao da drži tapiju na poeziji i daje koncesije na istu onima koje on oceni kao pažnje vredne. Greota je tako nešto raditi. Nije ni lepo. A i bez pokrića je kad se uzme u obzir kako je sam, u svom tekstu, ugazio u patetiku, najblaže rečeno, očekivanih i od raubovanja izlizanih žarova i vatri plamsanja. Ni ne primetivši.
Al moram i ovo da ti kažem, nije ok poistovećivati Caneta sa RNR i to na štetu RNR. RNR je nastao kao nešto hrabro, upravo kao što je hrabra i želja učesnika te pesničke večeri da pišu i predstavljaju svoju poeziju (ovo drugo je zaista jako hrabro, treba imati silnu ljubav i hrabrost da u današnje vreme, kad svima blede oči od kompjutera i rečnik se svodi na 30 reči, pročitaš svoje stihove). Zato mi je žao i što si očepila peti vek pre naše ere, jer on nije bio samo Canetov, nego i moj...i ja sam iz izduvanog Bgd...i ja sam morala da budem Titov pionir, jer to tada nije bilo pitanje izbora...zato, nemoj da upadneš u Canetovu klopku, nije dobro samo ono što je tvoje - tvoje pesme, tvoja hrabrost, tvoja muzika, tvoji klinci, tvoje vreme. Nije Canetov tekst vredan podele na "naše-vaše". Taj tekst je samo njegov, ja tako nešto ne bih ni napisala, niti potpisala ikada. Iako sam iz petog veka pre naše ere i samo dvadesetak dana me deli od 719 rođendana. Volim sve što vole mladi.
U to ime zapevajmo u žaru roštilja, jedan je Stamer
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:57 12.04.2010

Re: dramaturškinja

Draga, draga, draga Bojana.

Ja se samo pozivam na ono sto se ne moze osporiti.
A ... ako Cane hoce i sme, jedva cekam da me prozove na liricku freestyle crtu.
Nema sanse da ce mi zapusiti usta.
Puno sam mladja i u puno boljoj (leksickoj) formi nego on.





Grlim!
zeks92 zeks92 01:15 12.04.2010

Jelice, da li ste čuli ...

Jelica
devojčice odmah da se razumemo ja te podržavam. I tebe i mlade pesnike, makar ih nisam ni čula, verujem da se jako trude radeći nešto što je dobro - da pišu. A, u tome ih treba podržavati. Nisu ni Canetovi prvi komadi baš bili za izložbu i takmičenje. Ali je tada, očito imao više hrabrosti (jer ovaj njegov spis o pesničkoj večeri nije hrabar, nego mrzački).
Razumem zašto si ljuta, ljuti i mene što je Cane tako napljuvao klince pesnike, kao da drži tapiju na poeziji i daje koncesije na istu onima koje on oceni kao pažnje vredne. Greota je tako nešto raditi. Nije ni lepo. A i bez pokrića je kad se uzme u obzir kako je sam, u svom tekstu, ugazio u patetiku, najblaže rečeno, očekivanih i od raubovanja izlizanih žarova i vatri plamsanja. Ni ne primetivši.
Al moram i ovo da ti kažem, nije ok poistovećivati Caneta sa RNR i to na štetu RNR. RNR je nastao kao nešto hrabro, upravo kao što je hrabra i želja učesnika te pesničke večeri da pišu i predstavljaju svoju poeziju (ovo drugo je zaista jako hrabro, treba imati silnu ljubav i hrabrost da u današnje vreme, kad svima blede oči od kompjutera i rečnik se svodi na 30 reči, pročitaš svoje stihove). Zato mi je žao i što si očepila peti vek pre naše ere, jer on nije bio samo Canetov, nego i moj...i ja sam iz izduvanog Bgd...i ja sam morala da budem Titov pionir, jer to tada nije bilo pitanje izbora...zato, nemoj da upadneš u Canetovu klopku, nije dobro samo ono što je tvoje - tvoje pesme, tvoja hrabrost, tvoja muzika, tvoji klinci, tvoje vreme. Nije Canetov tekst vredan podele na "naše-vaše". Taj tekst je samo njegov, ja tako nešto ne bih ni napisala, niti potpisala ikada. Iako sam iz petog veka pre naše ere i samo dvadesetak dana me deli od 719 rođendana. Volim sve što vole mladi.


... da će varjaču i oklagiju da ugrade u tastaturu... Što će tada da se piše poezija!
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:19 12.04.2010

Re: dramaturškinja

Ja se samo pozivam na ono sto se ne moze osporiti.

Potpuno se slažem. I još uvek ne mogu da verujem da je napisao to. Prosto, verovala sam da tako nešto.... od njega... ne biva.
No, činjenice su činjenice. Ako je još uvek šmeker, kao što je bio, objasniće da je imao neki
"loš dan", pomračenje uma ili slično - dok je ovo pisao.
A dobrim pesnicima smo često spremni mnogo toga da oprostimo.
Puno sam mladja i u puno boljoj (leksickoj) formi nego on.

I ne samo leksičkoj

Kiss,
B.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:43 12.04.2010

Re: Jelice, da li ste čuli ...

... da će varjaču i oklagiju da ugrade u tastaturu... Što će tada da se piše poezija!

Nisam, ali ti kanda jesi, što je ok, svako traži ono što mu treba.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 09:52 12.04.2010

Re: Jelice, da li ste čuli ...

Al moram i ovo da ti kažem, nije ok poistovećivati Caneta sa RNR i to na štetu RNR.


Zaista nisam sklona poistovecivanju RNRa ni sa kim, ni sa cim... I protiv istog nemam nista... Zao mi je ako sam tako shvacena.

Ovo zaista nije trebalo da bude tekst lansiran protiv citave jedne generacije, Rock and rolla, pa cak ni Caneta... Ovo je samo osvrt na njegovu kolumnu u Politici. Ako sam negde i preterala - sta cu, ponela me govornicka strast (razgrtanje zara, sto bi rekao Cane, oranje i kopanje zivota svoga... ) ali, sve ovo zaista ne bi trebalo da cita kao bacanje hejta po citavoj generaciji i njenoj mitologiji/pobuni/umetnosti. RNR je, naravno, bio kljucan pojam u mom umetnickom formiranju... i bas kao sto sam rekla, pre posvete Uffine pesme: u pitanju je sasvim licna stvar. Duboko verujem da su godine stanje svesti i znam mnoge mlade ljude koji ih imaju 265. Cane je medjutim naglo omatorio oko 169. rodjendana... i niko ko se doseca kako uskoro puni isti broj godina, ne bi trebalo da se oseca pogodjenim mojom prozivkom.



godec godec 10:27 12.04.2010

Re: Dobro veče,

nije ok poistovećivati Caneta sa RNR i to na štetu RNR


Slažem se sa svim stavovima koje je u svom komentaru napisala Jelica Greganović.

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 12.04.2010

Re: Jelice, da li ste čuli ...

Hvala Minja a dinosaurusi su propali, ne zbog meteora, nego zbog nesposobnosti da se prilagode promenjenom vremenu. Bar tako kažu dinosaurosolozi.
die hard die hard 22:08 12.04.2010

Re: Dobro veče,

Volim sve što vole mladi.
U to ime zapevajmo u žaru roštilja, jedan je Stamer


Ovo je Jelice previse dobro i pristojno da bi se cak i komentarisalo.
Istina je i meni zasmeta to poredjenje sa starim i istrosenim ljudima iz nekog drugog vremena.Al to je valjda nas usud.A potpuno razumem autorkin bes,i ja ga imam jos uvek.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:06 13.04.2010

Re: Dobro veče,

Dobro veče,
devojčice odmah da se razumemo ja te podržavam. I tebe i mlade pesnike, makar ih nisam ni čula, verujem da se jako trude radeći nešto što je dobro - da pišu. A, u tome ih treba podržavati. Nisu ni Canetovi prvi komadi baš bili za izložbu i takmičenje. Ali je tada, očito imao više hrabrosti (jer ovaj njegov spis o pesničkoj večeri nije hrabar, nego mrzački).
Razumem zašto si ljuta, ljuti i mene što je Cane tako napljuvao klince pesnike, kao da drži tapiju na poeziji i daje koncesije na istu onima koje on oceni kao pažnje vredne. Greota je tako nešto raditi. Nije ni lepo. A i bez pokrića je kad se uzme u obzir kako je sam, u svom tekstu, ugazio u patetiku, najblaže rečeno, očekivanih i od raubovanja izlizanih žarova i vatri plamsanja. Ni ne primetivši.
Al moram i ovo da ti kažem, nije ok poistovećivati Caneta sa RNR i to na štetu RNR. RNR je nastao kao nešto hrabro, upravo kao što je hrabra i želja učesnika te pesničke večeri da pišu i predstavljaju svoju poeziju (ovo drugo je zaista jako hrabro, treba imati silnu ljubav i hrabrost da u današnje vreme, kad svima blede oči od kompjutera i rečnik se svodi na 30 reči, pročitaš svoje stihove). Zato mi je žao i što si očepila peti vek pre naše ere, jer on nije bio samo Canetov, nego i moj...i ja sam iz izduvanog Bgd...i ja sam morala da budem Titov pionir, jer to tada nije bilo pitanje izbora...zato, nemoj da upadneš u Canetovu klopku, nije dobro samo ono što je tvoje - tvoje pesme, tvoja hrabrost, tvoja muzika, tvoji klinci, tvoje vreme. Nije Canetov tekst vredan podele na "naše-vaše". Taj tekst je samo njegov, ja tako nešto ne bih ni napisala, niti potpisala ikada. Iako sam iz petog veka pre naše ere i samo dvadesetak dana me deli od 719 rođendana. Volim sve što vole mladi.
U to ime zapevajmo u žaru roštilja, jedan je Stamer


Draga Jelice,
slucajno sam na tvoj komentar odgovorila na nekom drugom mestu... Zato jos jednom pejstujem svoj odgovor, da ne bude zabune.

<3



Zaista nisam sklona poistovecivanju RNRa ni sa kim, ni sa cim... I protiv istog nemam nista... Zao mi je ako sam tako shvacena.

Ovo zaista nije trebalo da bude tekst lansiran protiv citave jedne generacije, Rock and rolla, pa cak ni Caneta... Ovo je samo osvrt na njegovu kolumnu u Politici. Ako sam negde i preterala - sta cu, ponela me govornicka strast (razgrtanje zara, sto bi rekao Cane, oranje i kopanje zivota svoga... ) ali, sve ovo zaista ne bi trebalo da cita kao bacanje hejta po citavoj generaciji i njenoj mitologiji/pobuni/umetnosti. RNR je, naravno, bio kljucan pojam u mom umetnickom formiranju... i bas kao sto sam rekla, pre posvete Uffine pesme: u pitanju je sasvim licna stvar. Duboko verujem da su godine stanje svesti i znam mnoge mlade ljude koji ih imaju 265. Cane je medjutim naglo omatorio oko 169. rodjendana... i niko ko se doseca kako uskoro puni isti broj godina, ne bi trebalo da se oseca pogodjenim mojom prozivkom.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:01 12.04.2010

uvek biram

i podržavam sestre Bogavac!
Minja
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:59 12.04.2010

Re: uvek biram




Srdjane, nasa se misljenja precesto podudaraju.


Love.
die hard die hard 22:13 12.04.2010

Re: uvek biram

uvek biram [/qu
naravno, trebalo bi da se bira uvek.
Take a side, nije samo prazna recenica.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:06 12.04.2010

tja

Hteli da priznate ili ne,ovaj tekst...ko' sam Cane da je pis'o!
Bas je onako hejterski,ne znam kako drugacije da spelujem?!


e stefan.hauzer ono što ti vidiš kao hejt, ja vidim kao iskrenost i žar i energiju i znaš, baš i nije fora da etablirani čika sitno pljucka na klince pesnike, zaslužio je da ga minja opauči, nek se kači s džiberima

:)

jaksa scekic jaksa scekic 00:14 12.04.2010

Re: tja

Vesna Knežević Ćosić
nije fora da etablirani čika sitno pljucka na klince pesnike, zaslužio je da ga minja opauči, nek se kači s džiberima

:)



Nadam se da ne mislis na proslu nedelju
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:23 12.04.2010

Re: tja

Svakako...jos vise mi se svidelo,to sto je Canetovim oruzjem ,uzvratila!
Sto se tice hejta...
Cane, Cane... Stoko nevaspitana.
Bez ideje i bez inspiracije.
Potrošen, produvan keršme bivšeg i izduvanog BG-a, iz petog veka pre nove ere, bez želje da pogledaš svet oko sebe i medijski prostor koji ti se nudi, potrošiš na nešto zaista važno

(opet,napisano je ludo(moze tako?)i svidža mi se!)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:00 12.04.2010

Re: tja

Ne, ne, ne. Neka se NE KACI s dziberima... Jer u tom svetu u kom je on urban, ja strasno zelim da budem dziberka!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:08 12.04.2010

Re: tja

Svakako...jos vise mi se svidelo,to sto je Canetovim oruzjem ,uzvratila!
Sto se tice hejta...


ma nemash pojma bre:)
dete minja ko munja, ima ga bre sprži, nego, čika cane da ode s kolačima i čokoladama na reprizu slušanja klinaca i da ne sedi na ušima:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:10 12.04.2010

Re: tja

Nadam se da ne mislis na proslu nedelju


jojjj, jakšo, ja sam povremeno težak glupson, s smanjenim kapiranjem, elem, šta to bilo prošle nedelje?
blay blay 04:55 12.04.2010

Re: tja

Ne, ne, ne. Neka se NE KACI s dziberima... Jer u tom svetu u kom je on urban, ja strasno zelim da budem dziberk
a!

U ime svih nas iz 50ineke, sad vidite koje je ono, sve ono tada, bilo foliranje i koliko smo mi krivi.Ma kao da nas nije ni bilo...samo vi furajte svoje
jaksa scekic jaksa scekic 06:39 12.04.2010

Re: tja

Vesna Knežević Ćosić
Nadam se da ne mislis na proslu nedelju


jojjj, jakšo, ja sam povremeno težak glupson, s smanjenim kapiranjem, elem, šta to bilo prošle nedelje?


Utisak Nedelje-
Cane, Krle i onaj sto je seketao Kustu u Hyatt-u
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:45 12.04.2010

Re: tja

Utisak Nedelje-
Cane, Krle i onaj sto je seketao Kustu u Hyatt-u


e, jakšo, zamisli, ja nisam gledala:)))
jaksa scekic jaksa scekic 18:39 12.04.2010

Re: tja

Vesna Knežević Ćosić
Utisak Nedelje-
Cane, Krle i onaj sto je seketao Kustu u Hyatt-u


e, jakšo, zamisli, ja nisam gledala:)))


Ni ja samo 10 minuta pred kraj

J
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:11 12.04.2010

Re: tja

U ime svih nas iz 50ineke, sad vidite koje je ono, sve ono tada, bilo foliranje i koliko smo mi krivi.Ma kao da nas nije ni bilo...samo vi furajte svoje


Ne razumem... ? ... U kom je tonu napisan ovaj komentar?!

S jedne strane, inspirise me da odgovorim mnogima od vas iz pedeset i neke, kako ste divne stvari uradili... kako znam da ste hteli najbolje, ali da niste bili u prilici... i kako razumem da ste istinski nesrecna generacija.
(mi smo bili vasa nerazumna deca, onda, kad niste znali kako da nas nahranite ili jos gore, kako da nam objasnite gde je tata i sta znaci mobilizacija.)

S druge strane, cini mi se ironicnim ovo tvoje o tome da ste vi krivi i da mi treba da furamo svoje.

Zapravo, nije poenta da ovim tekstom akcentujemo generacijski jaz, na liniji MI i Vi. Bas kao sto je Jelica mudro zakljucila: svaka generacijska generalizacija je pogresna. Kao sto rekoh: mogli smo vam biti deca. ... Ipak, ne mislim da je pametno kritikovati decu, (posebno ne svu decu sa izuzetkom sina gitariste), na stranicama ugledne dnevne novine Politika.
(Novine vase i nase mladosti! , hahhaha)

Nakon takve kolumne, namece se pitanje: ko nas je takvima, kritike dostojnim, vaspitao, ako ne bas vi, iz pedeset i neke?

Pada mi napamet Dusko Radovic.
"Tucite svoju decu kad vidite da su pocela da lice na vas".




gorstak92 gorstak92 21:36 12.04.2010

Re: tja

Pada mi napamet Dusko Radovic.
"Tucite svoju decu kad vidite da su pocela da lice na vas".

Vezano za mlaćenje omlaTine mnogo mu je bolja ova:
,,Kad tučete svoju decu tucite ih bez ikakvog razloga jer svaki drugi je glup"
Kiza car Kiza car 09:16 13.04.2010

Re: tja

Mi smo oni na koje su nas naši roditelji upozoravali!!!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:07 13.04.2010

Re: tja


,,Kad tučete svoju decu tucite ih bez ikakvog razloga jer svaki drugi je glup"


Cocoa Cocoa 00:35 12.04.2010

Respect

Čitao sam sticajem vrlo nesrećnih okolnosti to đubre od teksta u onom đubretu od novina i pitao se zašto uopšte bilo koga zanima šta ima da kaže taj podgrejani leš čiji se minuli rad više meri činjenicom da je procesiranu makovinu koja se konzumira intravenozno zamenio tamjanom (nije mi poznat način konzumiranja), i to bez vidljivijih efekata. Ah, da, i po nekim (nekoj?) pločama (ploči?) koje su se doduše desile isuviše davno. Drago mi je što je tom uličnom hodaču u pelenama za odrasle neko odgovorio na njemu razumljiv način.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:02 12.04.2010

Re: Respect

Cocoa, ne znam sta da ti odgovorim. Zato sam samo preporucila tvoj komentar.

Hvala.

zeks92 zeks92 18:14 12.04.2010

Re: Respect

Cocoa
Čitao sam sticajem vrlo nesrećnih okolnosti to đubre od teksta u onom đubretu od novina i pitao se zašto uopšte bilo koga zanima šta ima da kaže taj podgrejani leš čiji se minuli rad više meri činjenicom da je procesiranu makovinu koja se konzumira intravenozno zamenio tamjanom (nije mi poznat način konzumiranja), i to bez vidljivijih efekata. Ah, da, i po nekim (nekoj?) pločama (ploči?) koje su se doduše desile isuviše davno. Drago mi je što je tom uličnom hodaču u pelenama za odrasle neko odgovorio na njemu razumljiv način.


ovakvo đubre od komentara vređa, ali i ukazuje ... da nemaš stav, već slediš trendove ... da nemaš osećanja, već BES u sebi ... ovakve uvrede, česte u našim medijima, nisu rešenje, nego uvečanje BUKE koja ubija, i koje, i onako, ima previše ...
A Cane je, mislim, čovek i sa stavom, i sa osećanjima ...
Antun se tamburao, ali je prestao ... Svaka mu čast! Svira ko zmaj.
Najbolji je rif srpskog rock&roll-a!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:38 12.04.2010

Re: Respect

ovakvo đubre od komentara vređa, ali i ukazuje ... da nemaš stav, već slediš trendove ... da nemaš osećanja, već BES u sebi ... ovakve uvrede, česte u našim medijima, nisu rešenje, nego uvečanje BUKE koja ubija, i koje, i onako, ima previše ...
A Cane je, mislim, čovek i sa stavom, i sa osećanjima ...
Antun se tamburao, ali je prestao ... Svaka mu čast! Svira ko zmaj.
To je najbolji rif srpskog rock&roll-a!


Dozvolices, Zeks, da svako ima prava na svoje misljenje i da komentar komentara koji si napisao nije nista manje djubre, BESNO, uvredljivo i ubistveno bucno.


Nije samo Cane covek sa stavom i osecanjima.
Stavove i osecanja imamo svi. Bas zato: tolika buka. ... Mene iskreno plasi tisina. Za nju se kaze da je mrtva.

zeks92 zeks92 22:06 12.04.2010

R&R ...

... umire.
Nije li ova polemika i hejtovanje ta radnja?
Kao neko posmrtno naricanje ...
die hard die hard 22:23 12.04.2010

Re: Respect

Respect
Čitao sam sticajem vrlo nesrećnih okolnosti to đubre od teksta u onom đubretu od novina i pitao se zašto uopšte bilo koga zanima šta ima da kaže taj podgrejani leš čiji se minuli rad više meri činjenicom da je procesiranu makovinu koja se konzumira intravenozno zamenio tamjanom (nije mi poznat način konzumiranja), i to bez vidljivijih efekata. Ah, da, i po nekim (nekoj?) pločama (ploči?) koje su se doduše desile isuviše davno. Drago mi je što je tom uličnom hodaču u pelenama za odrasle neko odgovorio na njemu razumljiv način.


Covece,kakv dobar, kvalitetan hejt.Divim ti se, trebalo bi da pises nesto - nemas autocenzuru ni malo.Sto je super,ja se borim s tim sranjem odavno i nikako da ga resim.
Ozbiljno mi se to dopada.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:50 12.04.2010

.

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:03 12.04.2010

Re: .

za

Nadam se da si dobro.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:52 12.04.2010

Re: .

Nadam se da si dobro.

yesam
ma kad vidim kako se balavi na caneta i dan-danas (i već u godinama), bude mi muka. meni je cane kao kraljević marko: kad o njemu drugi balave, on je heroj, sila, roker, faca, neviđen, legenda...a ustvari, nadrkani penzos (čak ni rokerksi penzos). drkoš, više.

nego, nema na youtubetu, ali sad bih okačila Anju i moj omiljeni deo iz Atlasa:

(pišem kako ona peva, pojma nemam original, razumem se u poEziju koliko i Unfuckable )

"pusti me, pusti,
ne diram te, pusti,
telo što se rađa.
ah, pusti...

pusti me, pusti,
ne diram te, pusti,
teško je telo.
pusti..."


Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:14 12.04.2010

Re: .

"pusti me, pusti,
ne diram te, pusti


Bebo, sad si otvorila Pandorinu, iz koje, kao cupavac, iskacem ja i pocinjem da pevam, bezuspesno imitirajuci Anjih glas, sto je pogubno za moje ukucane, i nekoliko najblizih komsija.



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:36 13.04.2010

Re: .

Bebo, sad si otvorila Pandorinu, iz koje, kao cupavac, iskacem ja i pocinjem da pevam, bezuspesno imitirajuci Anjih glas, sto je pogubno za moje ukucane, i nekoliko najblizih komsija.

isto. nakon dva danja pevanja, dobijam glas kakav ima ceca-nacionale, sexy prepuk'o, zagoreo roštilj.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 01:30 12.04.2010

Elokvencija, eminencija

Ovo treba čuti i videti: "Znači...", "...znači...", "...znači, sloboda, uživanje, tolerancija."



Btw, B, bravo za post!
wukadin wukadin 12:44 12.04.2010

Re: Elokvencija, eminencija

xe xe xe
A meni je to dokaz kako Cane razvaljuje nadobudne.
Kao, ako si urban moras da pljujes po Sinanu. Nije nego...
Ili sta dodati, sta oduzeti
vludvig vludvig 16:56 12.04.2010

Re: Elokvencija, eminencija

Kako je ovo jadno.. i nazalno!
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:51 13.04.2010

Re: Elokvencija, eminencija

xe xe xe
A meni je to dokaz kako Cane razvaljuje nadobudne.

Istina, nema nadobudnijeg od njega
wukadin wukadin 07:27 13.04.2010

Re: Elokvencija, eminencija

vludvig
Kako je ovo jadno.. i nazalno!


Jeste, bilo mi je pomalo žao Ivanice.
A baš je slatka
kamenkoza kamenkoza 22:29 16.04.2010

Re: Elokvencija, eminencija

Siva eminencija, pesnicka Aleksa Santic iz njega progovara
I ju, jos i Boga spominje "Bez Boga, zivot je bljutav"
lutherblisset lutherblisset 01:53 12.04.2010

...

Poetski klaberi, priznajte da vas je Cane svojom kritikom malo i izreklamirao.

Šalu na stranu, mislim da se oko ovoga digla sasvim nepotrebna i spektakularna frka. Canetov tekst sam pročitao nekoliko puta i nigde ne vidim iživljavanje nad nekom nevinom dečurlijom, već samo ličnu impresiju zasnovanu na poseti jednoj (modernije koncipiranoj) pesničkoj večeri. Verujem da svako zna šta od Caneta može da očekuje. On nije cvećka, ali nije ni zlobnik koji sa nožem u ruci čeka iza ugla mlade angažovane poete. Sasvim je nepotrebno naglašavati Canetovo nerazumevanje omladine, pošto je poznato da prema njoj nije imao takta ni kada je on bio mlad.

Daleko delotvornije bi bilo posvećivanje pažnje sledećem argumentu:

Kakva je to poezija koja ne služi tome da se zaboraviš na trenutak ko si, ili da te otkrije sebi onakavim kakav dugo nisi bio. Gledam po prostoriji, uglavnom mladi kod kojih se ne oseća mladost i njen avanturistički duh, a trebalobi da oni budu stvaraoci nekog idealnog sveta. Umesto da se ogole u pesmi oni se oblače u prnje praznih reči i besmislenih pojmova. Slabo se oseća svet u kome žive i vreme u kom borave. Nadahnuća nije bilo, a lepota se zarumenela od stida što je niko nije pozvao u pesmu. Muze su bile ošamućene, bez daha svežine, umorne i prazne. Život svoj treba da se ore i po danu i po mraku sve do cika zore kad treba da smo kao ponovo rođeni. Tu sam se opet prisetio zašto ljudi ne vole poeziju. To im je uvek bila asocijacija na umišljene i uobražene tipove koji sobom druge muče, svojim uverenjima i fantazijama koje ne oseća niko kao potrebne. Ali sve u svemu, drago mi je što postoje ljudi koji sebe nude pesmi iako mi se činilo da te pesme potčinjavaju svojoj želji da ih neko prihvati kao pesnike.

Dakle, zašto se poetski klaberi nisu više potrudili da objasne sopstvene afinitete prema angažovanoj, socijalnoj poeziji, koja je po njihovom mišljenju važnija od Canetove vizije poezije koja služi da zaboraviš na trenutak ko si.
Moram da priznam da, i pored rizika da budem proglašen za staromodnog, moja naklonost pre pripada romantičarsko-idealističkom konceptu koji navodi Cane, nego tzv. angažovanom koji favorizuju poetski klaberi. Vulgarni realizam dominira u svim sferama života, a da ne govorimo o umetnosti. Svako ima potrebu da nas protrese, da nam otvori oči, da nas pripremi za presvetu katarzu (čak i Cane veoma često to čini). Uzgred, ima u ovom klasičnom postupku angažovanih umetnika od pamtiveka nekog skrivenog elitizma i mržnje prema običnom puku, kao da smatraju da smo mi ostali budale za bilo šta nesposobne sem za povodac oko vrata kojim nas pričvršćuju naši dragi angažovani oslobodioci. Gde je nestala mašta, oneobičavanje uobičajenosti? Zar se sve svelo na socijalne žalopojke angažovanih (koje bi bile drage i Zogoviću da je rođen sedamdesetak godina kasnije), bez ikakvog nastojanja da sam život postane jedna radost dostojna najvećih strasti poezije. Kjerkegor (o da, taj veliki bogomoljac, ali često radikalniji od mnogih progresivnih pojedinaca) je rekao: Pustimo druge da jadikuju zbog surovosti vremena u kojem živimo. Mene više pogađa njegova sitničavost: naime, ono je lišeno strasti... Život mi se pretvorio u jednu jedinu boju.

Uvek je dolazilo do sukoba između mladih buntovnika i onih koji su to nekada bili. Poznato je da je Pazolini 68. rekao da je uz miliciju, koja predstavlja pravu radničku klasu, a protiv studenata, čiji je protest samo drugi vid buržujske zabave. Danilo Kiš je danas zaboravljenu Pustolinu Vladana Radovanovića, srpsku verziju francuskog novog romana i okasnelog sablažnjavanja buržoazije, nazvao nemuštim mucanjem. Nadrealista Marko Ristić je sedamdesetih kritikovao omladince koji su tada na radiju kikoćući se čitali Popu, Miljkovića, Kulenovića. Dakle, ovo nije ništa novo i neuobičajeno. Lepo je videti da se ponovo vraća jedan davno zaboravljeni žanr, polemika (pa čak i kada je ovako žestoka). Ono čemu mladi angažovani umetnici nikada ne trebaju da se prepuste jeste splin bespogovornog realizma i besadržajne angažovanosti...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:42 12.04.2010

Re: ...

Lutherblisset,
u mnogo cemu se slazemo.
Pre svega, u tome da nas je Cane izreklamirao.
Ali, ne malo, nego MNOGO.

Danas je objavljeno nekoliko kolumna, kao odgovor na njegovu i to je zaista dobro: odjednom svi raspravljaju o Poetskom clubbingu, sto je mnogo bolja reklama, nego da smo na istim mestima objavili svoje pozivnice za taj dogadjaj. :)
Iz svog ugla (sledece voditeljke, slem pesnikinje ili iskusne kolumnistkinje) zahvaljujem Canetu na prilici koju nam je otvorio. Koliko znam, iz istog razloga mu se zahvaljuju i organizatori... To je prilika da postanemo skandalozni, koja se iz nekog, meni nepoznatog, razloga, u Srbiji vrednuje vise nego ako smo kreativni, pametni, angazovani, nezni...

Ipak, sve ostalo o cemu pises, ulazi u domen Ostalog.

Ovde se ne radi o razlicitom shvatanju Poezije, nego o vrlo agresivnom stavu koji je Cane zauzeo.
Sta da mu radim???


Mi ovde ne govorimo o poeziji, nego o kolumnama i odgovornosti za javno izgovorenu rec, a to je (na Canetovu zalost) jedna bas deliktna oblast.



lutherblisset lutherblisset 08:42 12.04.2010

Re: ...

Mi ovde ne govorimo o poeziji, nego o kolumnama i odgovornosti za javno izgovorenu rec, a to je (na Canetovu zalost) jedna bas deliktna oblast.



Tek sada mi ništa nije jasno. Ne razumem kakvu bi to odgovornost za javno izgovorenu reč trebao da oseća Cane kada nije ni na koji način u tom tekstu nekoga uvredio, opsovao ili nešto slično. Dozvolićeš da kvalifikacije poput nebuloza ne mogu baš da uvrede mlade buntovne umetnike, naprotiv, sudeći kako ga angažovani pesnici i pesnikinje vide (kao jednog reakcionarnog bogomoljca), to može biti samo kompliment. Ili je greška u tome što Cane nije cenzuriosao sebe i pohvalio neviđeno hrabre, mlade angažovane umetnike? Da li bi tada sve bilo u redu i da li tada isti taj Cane ne bi bio reakcionarni bogomoljac? Ova jednačina sa dve nepoznate me malo kopka.

Zašto se u Srbiji konstantno igra drama jalove političke korektnosti? Mladi buntovni umetnici bi hteli da budu revolucionari, ali im u isto vreme ne bi smetale ni lovorike kojima bi ih obasipali državni mediji. Čini mi se da je upravo taj specifičan vid konformizma nanjušio matori roker-bogomoljac. I na kraju krajeva, i dalje mislim da je Cane upravo i isključivo govorio o poeziji, a postmodernisti koji ne mogu da istrpe kritiku treba da se zapitaju da li je sve u redu sa njihovim shvatanjem poezije i uopšte umetnosti, a posebno angažovane (pošto im je do toga naročito stalo).

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 19:29 12.04.2010

Re: ...

Zašto se u Srbiji konstantno igra drama jalove političke korektnosti? Mladi buntovni umetnici bi hteli da budu revolucionari, ali im u isto vreme ne bi smetale ni lovorike kojima bi ih obasipali državni mediji. Čini mi se da je upravo taj specifičan vid konformizma nanjušio matori roker-bogomoljac. I na kraju krajeva, i dalje mislim da je Cane upravo i isključivo govorio o poeziji, a postmodernisti koji ne mogu da istrpe kritiku treba da se zapitaju da li je sve u redu sa njihovim shvatanjem poezije i uopšte umetnosti, a posebno angažovane (pošto im je do toga naročito stalo).


Lutherblisset,
veoma mi se dopada tvoj komentar, pa ga (delimicno) pejstujem, da bih ga bolje zapamtila, ili da bi bio uocljiviji.
Zaista cenim svaki stav, svako misljenje i svaku od tvojih navedenih referenci. (preporuka!) :)) ... No, ono sto sam zaista htela da kazem jeste da u ovom tekstu zelim da se ogradim od razgovora o poeziji. (rado cu o njoj napisati sledeci blog!) ... Poetski klabing, kao sto sam naglasila, nije mesto na kom se predstavlja izvesni pravac/pokret/bunt ili stil. To je, jednostavno, party na koji su pozvani svi koji nesto "stihuju". Tu zasita ima sjajnih (oh, da... i angazovanih)pesnika i pesnikinja, ali ima i puno onih drugih , koji niti su angazovani, niti su bilo sta osim ljudi koji pisu poeziju.
Ono sto mene zasita cudi, jeste da tip kao sto je Cane dodje na jedno takvo vece i odluci da na isto saspe rafal preko Politike. Ne treba biti mnogo pronicljiv da bi video kako na Poezin zurci nastupa mnogo mladih autora ciji rad (s neke relevantne osnove) nije vredan paznje. S tim u vezi, to mi lici na pucanje u muvu, pistoljem. To mi lici na manjak vaspitanja: otici recimo na predstavu koju je napravio KUD iz kraja, pa zatim u Politici napisati kako je predstava bila ocajna. ... U tom smislu, zelela sam da kazem da se u ovom blogu bavim odgovornoscu za javno izrecen stav.

Ako je neko, naprimer, grbav... da li cemo u Politici napisati da je GRBAVAC? ... Cemu to? Kome to?

Ni sama nisam fan jalove politicke korektnosti, ali mislim da nije ispravno po svaku cenu osipati paljbu po necemu sto ti se ne dopada.
Zar nije mogao da zavrsi pice i ode na svirku svog sina?
Zar posle te svirke nije imao drugih impresija, sem onih o tome da amateri zaista pisu amaterski? Zar nije bilo druge mete u Canetovom shvatanju trenutka, nego sto je tema NAJBENIGNIJIH od svih igraca u kulturi nase zemlje: nekih balavaca, nekih balavica koje zele da nesto podele s publikom?

Ja zivim u ovoj zemlji i svakog dana udarim glavom makar u jedan zid.
Cetvrtkom pisem svoju kolumnu, a to znaci da sredom uvece zagledam sebe i proveravam: od kog mi je udarca ostala najveca cvoruga?
Tek kad to utvrdim, sednem da pisem.
I jeste... stvarno... nekad se desi da moram da citam radove ucenika osnovne skole i recimo ziriram o tome koji je najbolji. Nije to lako. Naprotiv. Osecas to kao atak na intelekt... Ipak, mnogo je veci atak sve drugo sto se okolo dogadja, i kada izvalis kakva je kulturna atmosfera u kojoj ta deca rastu, shvatis da deca nisu, jadna, kriva... Ako me kapiras.
"Sta zna dete sta je MONOPOL?"

Zbog toga Canetov tekst smatram trivijalnim i uvredljivim stivom.
Kao sto rekoh: on ima prava da pise o svemu sto mu padne na pamet, ali ON MORA DA RACUNA na to da ce njegovo pisanje isprovocirati izvesnu raspravu u kojoj ce biti primoran da preuzme ful-odgovornost, za stvari koje napisao. Potpisao.

I bas kao sto je Cane svojim tekstom napravio reklamu za Poetski clubbing, ja razumem da sada pravim reklamu za Caneta. Misljenja nam se razlikuju, i nije bitno ko je u pravu, sve dok postoji mogucnost da se cuje svaciji glas.

Btw. u sukobu izmedju Marka Ristica i mladih pesnika, uvek bih bila na Risticevoj strani. Pre svega, jer je bio dovoljno bistar i lud da okupi sve one klince, da im da almanah u kom ce da objavljuju i da im objasni sta je to nadrealizam.

Nema smisla kikotati se na stihove Miljkovica ili Pope.
No, jos je manje smisleno osvrtati se na stihove s Pesnicke majske stafete... i to na jedan tako patetican nacin.

Nadam se da ti je sada jasnije to sto sam htela da kazem.
Iskreno ti se zahvaljujem na paznji koju si posvetio ovoj temi, mom tekstu, Canetovom tekstu ... kao i na divnim, pametnim odgovorima.

Best, best.
Minja Bogavac
lutherblisset lutherblisset 09:58 13.04.2010

Re: ...

Milena,

ne posećujem poetske večeri, čak ni čuveno Pesničenje, pa se izvinjavam ukoliko sam pogrešno shvatio koncept večeri. Mislim da je jedan od glavnih razloga te pogrešne interpretacije Milanovo naglašavanje angažovanosti, političke i ideološke osvećenosti itd, što sve skupa na taj način rečeno može delovati pomalo naivno.

Slažem se sa tobom kada kažeš da bi Canetova kritika, ukoliko već ne bi mogla biti izbegnuta, morala biti sofisticiranija (kao što mislim da bi i narativni stil mladih autora tipa šta sam danas radio/la morao biti sofisticiraniji (da se sve te svakodnevne trivijalnosti, kojih se nikako ne treba odreći, mogu oneobičiti), ali to je moj lični ukus, i rekosmo da to nije tema). Naravno da mladi pesnici nisu, niti trebaju biti glavni problem u ovom razorenom društvu. Ali, za takve konstatacije je već kasno, obzirom da je Canetov tekst prošle nedelje objavljen.

Cane jeste često izuzetno iritantan u ophođenju. Njegove reakcije mogu biti odvratne bez obzira da li za metu imaju mlade ili stare, obrazovane ili neobrazovane, siromašne ili bogate itd (što možda pokazuje neko perverzno odsustvo diskriminacije u njegovim nevaspitanim potezima ). Zato me čudi začuđenost nad njegovim tekstom, pošto je meni to potpuno u skladu sa njegovim likom i delom . Ipak, i pored nezgrapnosti njegove kritike, ne mislim da je imao neku zlu nameru. Njegovo reagovanje je osnovna tačka međugeneracijskih sukoba kojima smo svi mi barem jednom prisustvovali, a to su one čuvene poštapalice tipa: e kada smo mi bili mladi. Zato sam naveo i mnogo veće, poznatije i značajnije primere ovakvih sukoba u kulturi. Ne mislim da ovakve stavove a priori treba uzeti za zlo, da ih treba bespoštedno napadati (treba sa njima polemisati) bez prethodnog samoreflektovanja vlastitih pozicija (i tu se slažem sa tobom kada kažeš da to Cane nije učinio, ali mislim da je, s obzirom na njegovu tvrdoglavost, naivno to od njega očekivati). Dakle, možda će Canetova nevaspitana kritika naterati neke mlade pesnike da razmisle da li je narativni stil koji plastično opisuje svakodnevicu najbolji način za izražavanje njihovih misli, osećanja i opsesija.

I tu dolazimo do Milanovog odgovora koji je po mom mišljenju potpuno nepromišljen. Umesto da se na Canetov tekst odgovori finom ironijom, maštovitošću i buntom karakterističnim za lepotu mladosti, imamo samosažaljiv, pomalo i resantimanski očaj koji je gori od Canetovog penzionerskog gunđanja. Umesto da se naglasi da je to mladost čiji se ideli (ničim uslovljena sloboda) ne razlikuju puno od vremena one pre trideset ili osamdeset godina (jer su u biti glavne odlike mladosti, tog najvećeg životnog dara, u svakom vremenu iste) ide se na generacijsku razliku, što se ogleda u stavu o zarobljenosti jedne starije generacije unutar jednog mita (što delimično i jeste istina, ali ukoliko je Canetova generacija zatočenik jugoslovenske mitologije, onda su ove sada zatočenici korporativne, čak i onda kada se pokušavaju nje otresti, jer svi znamo kolko su duboke naslage ideološke svesti). Trebalo je, svim maštovitim sredstvima, potencirati stav da je Cane pogrešio, čak iako mu to možda nikada neće biti jasno. Jednostavna osuda i procenjivanje da li su bolji Idoli, Šarlo ili Brejkersi samo otežavaju takva nastojanja.

Moje simpatije su uvek na strani mladih marginalaca. Međutim, u ovom Canetovom tekstu sam naišao na odsjaje nekih problema koji i mene dugo opsedaju, na taj krut, realistički (što je u biti tradicionalistički način, čak i onda kada koristi moderne forme i tematiku) vladajući model u velikom delu domaće umetničke produkcije. Kao da je jedini način izražavanja neslaganja sa stvarnošću njeno plastično opisivanje. Ne mislim da bi trebalo braniti ljudima da pišu ili prave filmove na određeni način. Ono što treba potencirati je pluralizam, stav da postoje beskrajne mogućnosti. Zato i smatram da trebamo malo razmisliti pre nego što osudimo Canetovo viđenje problema (jer mislim da oko njegove drskosti i bezobrazluka nema sporenja).

Tebi pozdrav i sve najbolje


Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:14 13.04.2010

Re: ...

Ne mislim da bi trebalo braniti ljudima da pišu ili prave filmove na određeni način. Ono što treba potencirati je pluralizam, stav da postoje beskrajne mogućnosti.


Jos jedan mudar i dobar komentar! :)

Ja ne bih polemisala sa Milanovim tekstom. Mislim da je Canetov napad u stampi doziveo prilicno emotivno, sto se iz odgovora i vidi. Ali, po pitanju otvaranja prostora za pluralizam, sasvim se slazem sa tvojim misljenjem.

Pozdrav.
gasan gasan 04:00 12.04.2010

partibrejker

Život svoj treba da se ore i po danu i po mraku sve do cika zore kad treba da smo kao ponovo rođeni

Priča o životu... veliki vernik... buntovnik... mistik.

Jedan mudar čovek, čijim se sablastima on sada klanja, je rekao: " po delima njihovim ćete ih prepoznati".
Pa, koja su njegova? Nešto ne vidim rezultate tog danonoćnog oranja.
Počeo je da se buni u najboljem periodu istorije ovog naroda, zatim kad je trebalo da povisi glas on se stišao. A sada je oštricu bunta usmerio na mlade pesnike. Ne vidi čovek ništa drugo što bi ovde trebalo kritikovati.

Al' je zato dizao stupove!

Ne shvata, jadan, da Bog u te njegove stupove nikad ušao ne bi, a tamo gde je bio nije ga prepoznao...

@ M.B. Bolje bi bilo da si okačila ovde neke pesme, za nas koji nismo bili, nego što se osvrćeš na mišljenje nebitnih likova.
wukadin wukadin 12:56 12.04.2010

Re: partibrejker

Počeo je da se buni u najboljem periodu istorije ovog naroda


Mislis na period bonske vlade (nazvana tako po bonovima za sve zivo) kad su hapsili ljude koji slave Srpsku Novu godinu?
gasan gasan 14:09 12.04.2010

Re: partibrejker

wukadin
kad su hapsili ljude koji slave Srpsku Novu godinu?

Za ovo prvi put čujem. Moja je rodbina, osamdesetih, slavila slave i nikad ih nisu uhapsili.
Ne znam, bio sam dete. Ali se sećam devedesetih i ove decenije, pa verujem da gore nije moglo biti. A to su mi potvrdili i oni koji se sećaju. Kažu da su ovde, tada, postojali ljudi koji su lepo živeli od poštenog rada.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 19:37 12.04.2010

Re: partibrejker


@ M.B. Bolje bi bilo da si okačila ovde neke pesme, za nas koji nismo bili, nego što se osvrćeš na mišljenje nebitnih likova.



... nije Cane bas tako nebitan.
On pise u Politici. ))

A sada, sve na stranu: za mene licno, Cane Partibrejkers nikada nije bio bezvezan lik. Nije da se, kao sto kazes, vide rezultati njegovog oranja, ali - mozda je neki rezultat i to sto ja, rodjena '82., bar 15 njegovih pesama napamet znam.

Hocu da kazem da nije da nemam postovanja za njegovo delo i lik.
Utoliko pre, razocarala me je kolumna koja ga predstavlja u svetlu zlog matorca iz zgrade... jednog od onih koji postoje u svakoj zgradi, i koji, iz neznamkog razloga, jure, psuju i polivaju vodom komsijsku decu.

Zao nam je, Cika Cane, ako smo narusili kucni red!
Ipak... zasto u Politici?! ... Nismo vam loptom slomili prozor!!!
die hard die hard 23:00 12.04.2010

Re: partibrejker

Srpsku Novu godinu?

Takvo nesto i ne postoji.Nova Godina je samo jedna.A da, postoji i Kineska.
wukadin wukadin 07:30 13.04.2010

Re: partibrejker

Pa treba da se privodi neko kad slavi?!
I kako je to Nova Godina samo jedna?! Ima možda fizičko pravilo kad treba da se dočekuje?!
Uzgred ima iranska i irska nova godina (Samhain)... Čak se i poslanički kandidat LDP Mašan Stanković složio sa tim.
asparagus asparagus 04:10 12.04.2010

Realno...

Ukoliko su vam poetske veceri imalo nalik na ovaj jadni pljuvacko-odvratno-ocajni-uvredjena-mlada-kuku-lele-zastitimo-decu-cane-ti-si-govno nazovi blog, jasno mi je sto vas je doticni "napao" (a napisali ste pljuvacinu k'o da vas je u najmanju ruku stanglom prebio).
Ne vidim nista sporno u Canetovom tekstu, nekome se mozda ne dopada to sto radite, sta sad, ajmo nazivati stokom i dinosaurusima. Uostalom i kritika je kritika, naucite da zivite s njom i da je prihvatite.
inagadadavida inagadadavida 18:19 12.04.2010

Re: Realno...

asparagus
Ukoliko su vam poetske veceri imalo nalik na ovaj jadni pljuvacko-odvratno-ocajni-uvredjena-mlada-kuku-lele-zastitimo-decu-cane-ti-si-govno nazovi blog, jasno mi je sto vas je doticni "napao" (a napisali ste pljuvacinu k'o da vas je u najmanju ruku stanglom prebio).
Ne vidim nista sporno u Canetovom tekstu, nekome se mozda ne dopada to sto radite, sta sad, ajmo nazivati stokom i dinosaurusima. Uostalom i kritika je kritika, naucite da zivite s njom i da je prihvatite.


ovo je skroz u redu...ako su mladi pesnici, nisu bre, pande ili koale yebote . Sto , niko ne sme da kaze da je to sto rade shit ako jeste??.....ili cak i ako nije??


blogovatelj
Ne razumem vecinu komentara i komentatora na ovom blogu.
Garantujem da nikada nisu niti culi niti procitali nijednu od pesama gorepominjanih mladih autora.
Ali svejedno imaju stav, pozitivan ili negativan?!

Zasto ne biste iskopirali ovde nesto od te poezije pa da onda pricamo o tome. Mozda je ta poezija vanvremenska i savrsena, ali je mozda i njesra. Kako da znamo dok ne procitamo ili dok ne cujemo?


a boldovano je , naravno, najbolji predlog na ovom blogu....dajte da procitamo nesto od "opljuvanih", pa da isutiramo matorog jarca Caneta nogom u boolju zanavek, ili da mu se pridruzimo u hrachkanju ...siguran sam da bi i mladim pesnicima bilo bzvz da budemo ravnodusni prema njihovoj poeziji...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 19:45 12.04.2010

Re: Realno...


Ukoliko su vam poetske veceri imalo nalik na ovaj jadni pljuvacko-odvratno-ocajni-uvredjena-mlada-kuku-lele-zastitimo-decu-cane-ti-si-govno nazovi blog, jasno mi je sto vas je doticni "napao" (a napisali ste pljuvacinu k'o da vas je u najmanju ruku stanglom prebio).
Ne vidim nista sporno u Canetovom tekstu, nekome se mozda ne dopada to sto radite, sta sad, ajmo nazivati stokom i dinosaurusima. Uostalom i kritika je kritika, naucite da zivite s njom i da je prihvatite.


Hej, realni Asparaguse.

Slazem se s tim da svako treba da nauci da zivi sa kritikom.
Ta se stara-dobra, medjutim, odnosi i na Caneta.
Napisao je nesto u renomiranom listu. Ja pisem kritiku njegovog teksta na blogu.
I to ti je to.

Uverena sam da ce Cane moci da zivi sa mojom kritikom.
Isto ko sto i Klaberi mogu da zive sa njegovom.
Niko nikog nece premlatiti stanglom. No, bas da bi se takve stvari sprecile, treba pisati i polemisati o onom sto se pise.
Kao sto Cane polemise o klincima, ja polemisem o njegovom tekstu.
Ko sto je Cane patetican, ja sam nervozna i ljuta.

Nadam se da je ovo jasno.

Ako budes imao vremena, svrati na jedan od mojih nastupa.
Po stilu tvog komentara nagadjam da bi ti se moja poezija mogla dopasti!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 19:54 12.04.2010

Re: Realno...

ovo je skroz u redu...ako su mladi pesnici, nisu bre, pande ili koale yebote . Sto , niko ne sme da kaze da je to sto rade shit ako jeste??.....ili cak i ako nije??




Ovo je najduhovitiji komentar koji sam ikad procitala na blogu!!!

(preporuka!!!)

Ali, cekaj.
Nisu ni pande ni koale, nego obicni klinci. I ... Ako je potrebno da tim klincima budem "pionirska predvodnica" koja ce udariti na Canetovu pljuvacinu, nemam nista protiv.

Takodje, nemam nista protiv ideje na na ovom blogu pocnemo "liricki obracun", ukoliko mlade poete/se zele na to da se odvaze.

Respect za pande i koale!!!
Divna usporedba!!!
blogovatelj blogovatelj 20:45 12.04.2010

Re: Realno...

a boldovano je , naravno, najbolji predlog na ovom blogu....


Takav sam svud po telu
Uglavnom najbolje predloge dajem, ali ima i ko ne kapira stvari, pa ih smatra za pljuvanje
Ivan Marović Ivan Marović 01:00 13.04.2010

Re: Realno...

Sestre Bogavac
Takodje, nemam nista protiv ideje na na ovom blogu pocnemo "liricki obracun", ukoliko mlade poete/se zele na to da se odvaze.


Može fajt!
Pesnici i pesnice.
Staro versus mlado.

Ali da vas upozorim
mi kad pojemo,
mi ne slemujemo,
mi se rimujemo...

U naše vreme
slemovali su metalci,
puste duge kose,
pa vrte glavama.

Petkom na Mašincu.
wukadin wukadin 07:35 13.04.2010

Re: Realno...

Kao sto Cane polemise o klincima, ja polemisem o njegovom tekstu.
Ko sto je Cane patetican, ja sam nervozna i ljuta.


E meni ovo nije jasno.
Odnosno, jasno mi je da se tako osećaš, ako ti kažeš, jasno mi je da imaš pravo na to (i ko bi ti zabranio...) samo mi nije jasno jedno - ZAŠTO.
Iz ove rečenične konstrukcije. Ako je patetičan, zašto ti izaziva ljutnju?!? Kod mene patetični izazivaju samo sažaljenje.
Uzgred, nedavno sam u jednom razgovoru shvatio šta znači ono "oprostiti a ne zaboraviti". Šta je tu hrišćanski, reče čovek da mu je sveštenik to objasnio. Ako te neko ispali ili uvredi, oprostiti znači ne svetiti se i nemati ljutnju na srcu. A i dalje možeš da ga smatraš jadnim ili budeš oprezna (da ti se ne bi ponovilo). Niko ne traži da budeš veverica. Ne znam kakve veze ima s ovim, ali eto setih se...
blogovatelj blogovatelj 06:30 12.04.2010

Ja imam predlog

Ne razumem vecinu komentara i komentatora na ovom blogu.
Garantujem da nikada nisu niti culi niti procitali nijednu od pesama gorepominjanih mladih autora.
Ali svejedno imaju stav, pozitivan ili negativan?!

Zasto ne biste iskopirali ovde nesto od te poezije pa da onda pricamo o tome. Mozda je ta poezija vanvremenska i savrsena, ali je mozda i njesra. Kako da znamo dok ne procitamo ili dok ne cujemo?
wukadin wukadin 12:59 12.04.2010

Re: Ja imam predlog

Iskreno, ja sam stav oblikovao prema poezinu i "dramaturskinji", onome sto su pisali. Inace, mislim da nije lepo sto je Cane opljunuo tako po omladini, mada ni toliki problem kao sto ga prave. Ali ako ce tako da ih brane, onda to lose rade, sto se vidi po broju preporuka.
Sestre Bogavac bar priznadose da ih je izreklamirao.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:17 12.04.2010

Re: Ja imam predlog

Ja imam predlog
Ne razumem vecinu komentara i komentatora na ovom blogu.
Garantujem da nikada nisu niti culi niti procitali nijednu od pesama gorepominjanih mladih autora.
Ali svejedno imaju stav, pozitivan ili negativan?!

Zasto ne biste iskopirali ovde nesto od te poezije pa da onda pricamo o tome. Mozda je ta poezija vanvremenska i savrsena, ali je mozda i njesra. Kako da znamo dok ne procitamo ili dok ne cujemo?

Upravo o tome se radi. Nije neophodno da tu poeziju pročitamo da bismo imali stav prema tome da li je gest pisanja takve kolumne na tu temu okej. Izvini, ali kada bi u ovom gradu i ovoj zemlji postojalo više takvih poetskih večeri ili sličnih akcija - nešto bi se dobro izrodilo. Uopšte nije poenta kakva je to poezija. Od ćoškarenja po uglovima i pljuvanja svakog pokušaja ne može se izroditi ništa dobro.
Setite se samo koliko je (davnih godina) samo kniževnih listova postojalo. Sada postoji recimo jedan i po. I izlazi kvartalno. U moru svega što je izlazilo bilo je mnogo gluposti ali bilo je i dobrih stvari. Stvarala se makar generacija onih koji čitaju poeziju.
U vremenu u kojem je Grand mejnstrim a bioskopi se gase - poetsko veče je jedna od najboljih stvari koje mogu da se dogode. Sve i da je loša poezija. Tako da.... zajebi kritiku, tamo gde joj mesto nije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana