Društvo| Nostalgija

United States of Freakology

Tibor Jóna RSS / 12.04.2010. u 22:41

Uzasno me puno stvari frustrira u poslednje vreme. Vec davno vremena ima kako tvrdim da je Pancevo totalni Twin Peaks. Sto vise vremena prolazi, sve mi se vise cini da zivimo u Twin Peaks-u, a da je Pancevo samo jedan sokak.

Secate se kada Dejl Kuper u san-li-je-java-li-je sceni odlazi u sobu sa crvenim zavesama u kojima ga ceka patuljak koji prica unazad? Pa onda onaj kosmati duh-ubica, pa mala zena prostitutka, pa zena sa panjem, onda ona jednooka Nadin...

A naizgled svuda idila. Lepa priroda, potok, slap, blueberry pie...

Katarina Rebraca mislim da je dotakla zvezdu kao apsolutni sampion cirilicnog Tvin Piksa.

Od Najbolje Drugarice Svih Koji Su Neko, TV zvezde i domacice talk showa do optuzbe da je krala lovu namenjenu zenama obolelim od raka. Nju za razliku od, recimo Brankice Stojkovic, do malo pre niko nije povlacio po forumima, klao, tukao, nazivao kurvom. Uzivala je opsti ugled. Organizacija Nasi joj nije, za razliku od Ceca iz Pescanika, prekidala emisije. Fercerali su life style casopisi o toj dobrotvorki. A gospodza dobrotvorka je poput oktopoda u oluji pajala pare kao da sutra nepostoji. I to kolike pare! I onda per aspera ad astra i nazad.

Zapanjuje lakoca kojom nacionalni heroji i heroine u ovom drustvu prekonoci postaju bitange i vucibatine!  

Za to vreme, Skupstina Beograda, pod nasim demokratskim Heteronacelnikom Djilasom, dodeljuje nekakav beocug!!! (WTF) pravo u ruke Vesne Da Vincha. Za nekakav projekat "Srbija pod jogrovanima" , "Srbija u jorgovanima", "Ja na tenku pred Vukovarom", "Srbija nad jorgovanima", "Srbija jorgovan", ljubice, haubice... op op op... sisice... tresu kao u misice... op op op...

Katarina Rebraca koliki god da je skot (u najavi!) bar nije 90tih lelujala po tenkovima JeNeA i potpirivala bratoubilastvo. Za razliku, jel, od Da Vinche, u sluzbi sifrovano ime - Jugovic.

Predivno... 

A koga recimo nema dok Jugovicke ima?

Eto, recimo, Slavka Curuvije. Nit ga ima, nit mu se ubica zna. Za razliku od Vesne Da Vinche, njemu nema ko  da uruci beochug. Ko je dakle ubio Slavka Curuviju pitamo se godisnje jednom prigodno? 

Ja, recimo, nemam pojma, majke mi!

Ali imam ideju `de bi mogli da pitamo! Recimo kod Najevropljanina!? Mozda Najevropljanin zna ko je ubio Slavka Curuviju jer je Najevropljanin tad zario i palio Srbijom sa svojim bashibozukom. Da zamolimo Demokratskog predsednika Srbije Borisa Tadica da pita svog ortaca sa basketa, Najevropljanina, ko je ubio Slavka Curuviju? Pa da nam javi !?

Cujem i da nam se ambasadorka iz dupleksa slikala za playboy u svojoj rezidenciji  od vise tisuca eura u Parizu. Odmah sam se setio Voltera i njegovog Kandida, tj operete koja je uradjena na tu temu - u kojoj postji arija "Glitter and be gay" - kroz koju glavna (anti)heroina, inace hoch-prostitutka, kuka nad svojim zivotom kurtizane, ali bar po njenim recima ima dijamante i skupe haljine da je teshe kada se oseti kao poslednji ljudski dronjak. Tako i nasa ambasadorka, jedna od dobitnica srpske tranzicije i jedna od primadona opste intelektualne prostitucije Rezimu kojem se odaju nasi intelektualci i intelektualke u zamenu za kakvu milost ili sinekuru (ko je rekao sonja licht?), mozda ona jeste podilazila ovom pervertiranom i moralno bankrotiranom rezimu i sa njim legala u krevet, figurativno jel, ali barem ima stan u Parizu i Playboy da to dokaze. A vi zohari, tko vam kriv pa nemate neku lepu da izjavite na temu Nove srpske politicke misli!   

Za to vreme na Univerzitetu operacija "porodicna idila". Demokrate i SNS preuzimaju fakultet, na izborima na kojima glasa 2% studenata. I opet sve kao pre - nabildovano obezbedjenje na fakultetima, zakljucana vrata, zabranjeni delovi za nepocudne studente, dekani i politicke partije... Kao svojevremeno na Filoloskom.

 I onda kao slag na tortu, nasa maticna b92, emituje prilog o nekom Detetu Kukuruza, koji sa 11 godina ima odelo, maramicu i misljenje o genocidu u Srebrenici, te dve knjige o politici... Ma, What not!  Kao pricaj nam o americkim predsednicima... Pa Tedi Ruzvelt... Chu Tedi!?! Ne znam jel se secate 90tih kad su u Dnevnik dovodili neko dete Milenu iz nekog Sela na Planini, koja ceo zivot nije videla drugo dete, sa ledjima slomljenim od rmbanja ALI koja (ta-dah!!!) ume da svaku recenicu koju joj kazes EM procita naopacke EM da izbroji broj reci u recenici. Vidi ti nje! Ajde Milena: Dobar dan dragi gledaoci! Milena: icoadelg igard nad raboD! (21 slovo!) bravo Milena ... anelim ovarb...

Skaci Milena op op op, djuskaj milenice haubice, zabavljaj nas svojom nesrecom Milena... Ovo Dete sa Knjigom odmah me je podsetilo na tu nesretnu devojcicu i samo potvrdilo da smo postali drustvo koje reaguje iskljucivo na vodviljske, bizarne tvinpiksovske likove...

...patuljak sto prica unazad, bradata zena sa panjem, srbija pod jorgovanima, dete sa knjigom....

I pita li se neko kako je moguce da dete napise knjigu o americkim predsednicima, sta tacno o americkim predsednicima? Kao teme za diplomske i magistarske na katedri za istoriju kod prof Ljusica: "Levach - 1856-1963" i slicno...   Odakle mu pristup istorijskim izvorima? Jer bez svega toga - ceo slucaj Deteta sa Knjigom svodi se na ovaj ili onaj nacin na Kisnog coveka i moc autisticne reprodukcije procitanog. No to nikog ne zanima. Bitno da Dete ima Knjigu.

 

Nase se drustvo pretvara ili se vec pretvorilo u ogromnu i banalnu orgijasku scenu "autenticnog balkana" iz filmova Nemanje Kusturice!

Ivana Zigon ima gradsku funkciju, a Branka, recimo, Prpa nema, Da Vincha sa gradskom nagradom, a Brankica sa policijskim obezbedjenjem, Najevropljanin kao Najevropljanin, Brana Crncevic sa nagradama... A sve to kazu nam - Heteronacelnik, predsednik Tadic i kompanja - trpimo jer je sve bolje od toga da SNS ne dodje na vlast!

Jer, sta ce biti ako SNS dodje na vlast? Ivana Zigon bi mogla imati funkciju, ratna hushkacica  nagradu, bivsi milosevicev pitbul titulu, na fakultet bi se vratilo nabildovano obezbedjenje angazovano iz arsenala politickih partija da cuva Dekana i rezimske studente od drugih studenata, nece se izruciti general Mladic... Ili sve sve to vec desilo i desava?

Patuljak sto prica unazad, bradata zena, srbija pod jorgovanima... Twin Peaks, sa sve ubijenom Lorom Palmer.

browning_and_freaks_6.jpg 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:47 12.04.2010

ilustracija

slika je iz filma "Freaks" Toda Brauninga.
Tibor Jóna Tibor Jóna 22:49 12.04.2010

Re: ilustracija

Srđan Mitrović
slika je iz filma "Freaks" Toda Brauninga.


joj aj nemojte sad i vi ko ono dete sa knjigom... fakten, fakten, fakten...ich bitte Sie!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:51 12.04.2010

Re: ilustracija

samo kažem! bez drame.
jako volim taj film.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:58 12.04.2010

Re: ilustracija

joj aj nemojte sad i vi ko ono dete sa knjigom... fakten, fakten, fakten...ich bitte Sie!

fakten je da se gospodjica brankica preziva stankovic, a ne stojkovic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:00 12.04.2010

Re: ilustracija

a posle ja cepidlaka
ps.
Lionsgate Lionsgate 23:43 12.04.2010

Kad vec cepidlacimo. . .

a Branka, recimo, Prpa nema

Ima je, direktorka Istorijskog arhiva BGD-a
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:51 12.04.2010

Re: Kad vec cepidlacimo. . .

Kad vec cepidlacimo. . .

a Branka, recimo, Prpa nema


Ima je, direktorka Istorijskog instituta BGD-a


Neće biti da je tako. Direktor Istorijskog instituta BGD je Tibor Živković.

A ako ste možda mislili na Istorijski arhiv Beograda, tu je direktor Dragan Gačić.

Lionsgate Lionsgate 00:17 13.04.2010

Re: Kad vec cepidlacimo. . .

Da, sad videh i ja da vise nije direktorka arhiva (a ne instituta). Neuspesno cepidlacenje
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:47 13.04.2010

Re: ilustracija

Tibor Jóna
Srđan Mitrović
slika je iz filma "Freaks" Toda Brauninga.


joj aj nemojte sad i vi ko ono dete sa knjigom... fakten, fakten, fakten...ich bitte Sie!


A i pita je cherry pie, zapravo .

Doctor Wu Doctor Wu 07:58 13.04.2010

Re: ilustracija

A i pita je cherry pie, zapravo

Dok je coffee "as black as midnight on a moonless night".
AlexDunja AlexDunja 22:52 12.04.2010

evo jaganjac i kandid:)

behemot123 behemot123 23:41 12.04.2010

Frikovi

Zgađenost je lajtmotiv naših života. Meni je, recimo, hit meseca to kako lažni levičari amnestiraju zločince kada od njih mogu da zarade. I kako, opet zdušno i agresivno, napadaju zločince – od kojih mogu da zarade. Zemlja licemera i sitnih jajara.

Evo friško. El dottore je ponovo aktivan u poslednje vreme. ŽIVELA JAGANJŠTINA :)

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:11 13.04.2010

La, la,la,la,la,la

angie01 angie01 07:52 13.04.2010

nemoj da mi je neko dir'o ivanu!

silver bullet silver bullet 09:09 13.04.2010

Twin Python

A je l' posle Twin Peaksa dolazi Monty Python?

Da li se svaka tragedija na kraju pretvori u burlesku i farsu?

Ili je to ipak samo film, pardon - televizija, a zivot uvek ostaje haoticna tragedija?

blogovatelj blogovatelj 16:48 13.04.2010

Ko je ovde u pravu?

Vec davno vremena ima kako tvrdim da je Pancevo totalni Twin Peaks. Sto vise vremena prolazi, sve mi se vise cini da zivimo u Twin Peaks-u, a da je Pancevo samo jedan sokak.


A ovo je Krugolinin blog

Zanci ipak se okrece.
sumo22 sumo22 18:28 13.04.2010

ilustracija

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana