Politika| Region

imamo najveci na Balkanu: problem

dali76 RSS / 22.04.2010. u 08:51

 

Avalski toranj je najvisa gradjevina  na Balkanu. Ovo se, izmedju ostalog, moglo cuti na jucerasnjem svecanom skupu povodom  zavrsetka obnove i otvaranja novoizgradjenog avalskog tornja. Predsedniku Tadicu pripala je cast,uz beogradskog gradonacelnika, te premijera sa  ministrima, da prisustvuje ovoj ceremoniji. "Steta sto ovdje nije prisutan bivsi premijer Kostunica cija je vlada zapocela ovu izgradnju", rekao je predsednik.

 Da je toranj izgradjen prije roka, te da je isti otvorio sadasnji minister Milutin Mrkonjic, ova bi me ceremonija bas posjetila na neka vremena. Na vremena kad je Srbija, poslije Nato agresije,  gradila mostove prije rokova .

Istini za volju ovakve kampanje nije izmislio  predsednik Tadic, nije ih izmislio vec pomenuti minister Mrkonjic, pa ni sam majstor tog zanata pokojni predsednik Milosevic.

Sta vise  ovakva slikanja za narodne mase nisu ni srpski specijalitet. Jos za vreme americkog predsednika Regana jedan od njegovih savjetnika izjavit ce  kako je svaki predsednikov dan ustvari dan izbora. Doduse, bar sto se tice srpske politike, nije jasno ima li srpski predsednik pravo na drugi mandat.

Bilo kako bilo bas mi je zaparala usi, posto jelte slabije vidim, ta izjava srpskih zvanicnika da eto - imamo  najvisu  gradjevinu  na Balkanu.

Da li Imamo najvisu  stopu siromasnih na Balkanu? Da li imamo  najvisi stepen monopola na Balkanu?   Da li je najveci procenat medju  srpskim funkcionerima koji se ne zele odreci  svojih mnogobrojnih fotelja uprkos jasnom sukobu interesa? Da li imamo najvisi procenat "kocijasa" medju narodnim poslanicima? Izvinjavam se unapred kocijasima, ako je ovo zanimanje jos na zivotu. Da li imamo najvisi stepen, ako iko mjeri, izmedju razvijenosti Beograda i najnerazvijenih djelova Srbije? Sta je sa korupcijom? Da li smo I tu "najvisi" na Balkanu? Imamo li najvisu, doduse negativnu, stopu nataliteta, na Balkanu?  Istini za volju vjerovatno zavisi da li racunamo Kosovo kao dio Srbije ili ne.

Gospodin predsednik Tadic se eto pohvalio sa najvisom gradjevinom na Balkanu, ali to je nazalost  najmanje bitno po buducnost Srbije i njenih gradjana. Sva ova nabrojena pitanja ovdje mnogo su bitnija od toga da li je bas u Srbiji najvisa gradjevina  na podrucju Balkana.

Kad predsednik Srbije bude mogao dati odgovor na takva pitanja  imat ce sva prava  da se pohvali gradjanima Srbije. Ne ocekujem da Srbija bude najvisa po svim pitanjima,al maker da bude medju prvima,il maker ne na dnu balkanske ljestvice.

Evropska Unija ce primiti Srbiju u svoje clanstvo ne zato sto voli Srbe vec jednostavno jer je to u interesu    krupnog evropskog kapitala, trzista radne snage i geopolitike EU.

U svom naucnom radu "Razvoj demokratije" Dr Dymond (1999) je pisao da makar 70% naroda treba da prihvati neke demokratske standarde, dok ogromna vecina  politicke i  ekonomske elite mora prihvatiti iste da bi se pricalo o consolidaciji demokratskog drustva .

Zanimljivo je kako ovo ne spominje Dr Molnar u svom naucnom radu "Smitova teorija  suverene diktature" gdje govori  kako je Djindjic pokusao da  menja politicku kulturu  oslanjajuci se na  nedemokratske metode njemackog teoreticara. O onima koji koriste naucni rad Dr Molnara da bi sirili, samo njima jasne nebuloze, te tvrdili kako nas je Djindjic vodio ka "naci diktaturi", ne bi mnogo trosio rijeci. 

Djindjic je, vjerovatno, izabrao lose rijesenje birajuci "precicu", fiksirajuci cilj svoje politike na sam cin prikljucenja EU.

Danas sedam godina kasnije srpska politicka elita (vlast i opozicija) nema nikakvu  namjeru  mjenjati  politicku kulturu. Sta vise nema namjeru mjenjati  sebe  naivno ocekujuci  da ce neko drugacije sunce osvanuti nad Srbijom  na dan prikljucenja EU.

Jos gore nema hrabrosti  ekonomskoj eliti reci  da je vreme basnoslovnih zarada u atmosferi monopola zavrseno.

Ali eto ima hrabroszti da sagradi novi toranj, koji je nekoliko metara visi od srusenog. Da nam saopsti koliko je armature, celika, betona utroseno. Koliko brzo lift stize do vrha. Samo jos da kazu  koliko se sporo ide  pjesice. I naravno - da imamo najvisu gradjevinu na Balkanu!

Pa cestitamo.



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Boris Drenca Boris Drenca 09:10 22.04.2010

Ne bih polemisao sa tekstom

nije jasno ima li srpski predsednik pravo na drugi mandat.


Ali ova tvrdnja nije tačna. Pitanje bi pravilno glasilo :

Ima li predsednik pravo na treći mandat


On je već dva puta izabran. On na predsedničkim izborima ne bi mogao da bude kakdidat. Nijednim. Ukoliko se poštuje zakon, moral i elementarna pristojnost.

Inače kako nisi shvatio stvar je u podizanju vršnjaka, simbolu potentnosti, kapi....
sesili sesili 09:15 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

Ma mi imamo sve najveće! Kako negativan natalitet? Pa, moja snaja na Zvezdari mesecima čeka na upis ćerkice u jaslice. Znači, ima puno dece, ili... Za sve ono što imamo naj, naj, slažem se.
dali76 dali76 09:33 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

E borise politika nije stvar pristojnosti vec interpretacije. Tvoj imenjak je izabran jednom po starom, drugi put po novom ustavu.
Profesore ko tu koga tesko je kazti.
Ima ona narodna,cuh je prije par godina:
Ko ima ima, ko nema…glumi.
Mislim da budem jasan nemam ja nista protiv izgradnje tornja. Bio sam na Avali prosle zime i lijepo je.
Ljudi su donirali novac. Nema frke. Simbol grada. Mada bi bilo lijepo znati sem tih stvari o cementu ,armature,koliko to kosta.
Pa Sesili da li je Beograd Srbija?
Mislim vjerujem da je guzva za jaslice u BGD, al postoji valjda nesto koji par stotina km juznije I sjevernije od Beograda.
subwire subwire 09:46 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

On je već dva puta izabran. On na predsedničkim izborima ne bi mogao da bude kakdidat. Nijednim. Ukoliko se poštuje zakon, moral i elementarna pristojnost.

To ostaje otvoreno za diskusiju.
Jer on je bio predsednik Srbije jednom, prema starom ustavu iz 1990. godine kada je mandat trajao 4 godine i sada je drugi put predsednik prema novom ustavu iz 2006. godine prema kome mu mandat traje 5 godina. A i nadleznosti su mu promenjene. Tako da se moze tumaciti da mu je ovo zapravo prvi mandat u okviru nove drzave sa novim ustavom.
Samim tim, prema novom ustavu, ima pravo na jos jedan mandat od 5 godina.
Osim ukoliko to neko ne ospori pred Ustavnim sudom.
Boris Drenca Boris Drenca 09:50 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom


Mislim da to koji je ustav u ovom slucaju nema naročiti važnosti. Kada sada drugi put razmislim možda je i dobro da ide treći put na izbore...za nas je dobro
Dr M Dr M 09:55 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

..a ako Ustavni sud bude nesto gnjavio, Ustav se lako promeni, preko noci.
ivankagrump ivankagrump 12:18 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

sesili
Ma mi imamo sve najveće! Kako negativan natalitet? Pa, moja snaja na Zvezdari mesecima čeka na upis ćerkice u jaslice. Znači, ima puno dece, ili...


Tacno tako. Dok deca u skolama moraju da menjaju smene (ima li toga igde u civilizovanom svetu?), znaci da zapravo imamo visak dece. Opadanje nataliteta i treba da se nastavi. Kada jednog dana dodjemo do nivoa da svako dete moze da ide u skolu kad se probudi i kad je najsvezije za ucenje, e onda cemo imati pravi broj dece.
dali76 dali76 16:40 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

Pa DRM sjecas se perpetije i problema okko referenduma oko ustava. Mada mozda si u pravu, mada mislim lakse je interpretirati ustav nego ga . menjati
dali76 dali76 16:44 22.04.2010

Re: Ne bih polemisao sa tekstom

Pravi broj dece?
Kad bude jedna smena?
Ima toga van Beograda samo malko sjevernije. Vjerujem da su mnoge skole i prazne
nsarski nsarski 09:12 22.04.2010

Super!

Posto imamo najveci na Balkanu, to znaci da mozemo da kahramo ceo Balkan. Moze nam se, ima se.
dragan7557 dragan7557 09:51 22.04.2010

Re: Super!

nsarski
Posto imamo najveci na Balkanu, to znaci da mozemo da kahramo ceo Balkan. Moze nam se, ima se.

Iskreno se nadam da je ovo šala!

cerski
dragan7557 dragan7557 09:59 22.04.2010

Re: Super!

dragan7557
nsarski
Posto imamo najveci na Balkanu, to znaci da mozemo da kahramo ceo Balkan. Moze nam se, ima se.

Iskreno se nadam da je ovo NIJE šala!

cerski

dragan7557 dragan7557 10:58 22.04.2010

Re: Super!

Iskreno se nadam da je ovo šala!

Iskreno se nadam da je ovo NIJE šala!


Do izvora dva putića.....

cerski
nsarski nsarski 14:40 22.04.2010

Re: Super!

dragan7557
nsarski
Posto imamo najveci na Balkanu, to znaci da mozemo da kahramo ceo Balkan. Moze nam se, ima se.

Iskreno se nadam da je ovo šala!

cerski

Ironija, my friend.
Hansel Hansel 19:10 22.04.2010

Re: Super!

NS, nisam nešto mnogo na blogu, ali čini mi se da se Vaša, hm, ironija, malo više izoštrila otkad ste ponovo u Srbiji (ako sam dobro shvatio - u Srbiji ste, ili su to bili neki opet ironični postovi, zaista nisam često ovde u poslednje vreme...)
nsarski nsarski 19:14 22.04.2010

Re: Super!

NS, nisam nešto mnogo na blogu, ali čini mi se da se Vaša, hm, ironija, malo više izoštrila

Moguce:))
Inace sam malo u zavicaju, malo u domovini (SRB/USA). Pokusavam da odrzim ravnotezu u ironisanju:))
Hansel Hansel 23:21 23.04.2010

Re: Super!

babmilos babmilos 09:27 22.04.2010

svrha

priča mi kolega koji se u te stvari razume da toranj na avali nema nikakvu televizijsku svrhu. kako se televizijski signal nekada prenosio (po principu baba za dedu, deda za repu) tako se više ne radi. tako mi se čini da je stvar totalno bolesna: ne samo da je rts napravio spomenik, već je napravio najveći spomenik. ne bi me čudilo da se negde u temeljima krije prostor za tijanićev mauzolej...
sesili sesili 09:41 22.04.2010

Re: svrha

Znam da nije samo Beograd Srbija. Navela sam primer koji mi je poznat, a poznato mi je i ono - što južnije, to tužnije. No, blog je bio o tornju,a pomenut je negativan natalitet, pa... Pozdrav za Dali 76.
dragan7557 dragan7557 09:53 22.04.2010

Re: svrha

toranj na avali nema nikakvu televizijsku svrhu.

Ima analognu TV koja je svuda izbačena a digitalna ...

cerski
dali76 dali76 09:53 22.04.2010

Re: svrha

Ma cini mi se da ta "juznije i tuznije,bar sto se nataliteta tice, ne vredi. Mislim da je natalitet ipak veci na jugu nego na sjeveru Srbije. Sesili veliki pozdrav za tebe takodjer :) ..
dragan7557 dragan7557 09:55 22.04.2010

Re: svrha

"juznije i tuznije,bar sto se nataliteta tice,

Južni neodvojivi deo (Ustav) ima najveći natalitet.

cerski
babmilos babmilos 09:59 22.04.2010

Re: svrha

dragan7557
Ima analognu TV koja je svuda izbačena a digitalna ...

nema ni analognu. sada se signal šalje ili optikom ili satelitom do udaljenih predajnika (satelitom to radi čak i studio b, da ne pričam o rts). radio-relejna tehnika (vazduhom od predajnika do predajnika, što je bila poenta avalskog tornja kada su ga pravili) je istorija.
dali76 dali76 10:00 22.04.2010

Re: svrha

Da Kosovo ima daleko veci natalitet od Srbije. Kako je u pol nauci usvojen termin balkanizacija , ne bi me cudilo da svoje mjesto dobije i Kosovizacija.
dragan7557 dragan7557 10:02 22.04.2010

Re: svrha

babmilos
dragan7557
Ima analognu TV koja je svuda izbačena a digitalna ...

nema ni analognu. sada se signal šalje ili optikom ili satelitom do udaljenih predajnika (satelitom to radi čak i studio b, da ne pričam o rts). radio-relejna tehnika (vazduhom od predajnika do predajnika, što je bila poenta avalskog tornja kada su ga pravili) je istorija.

Na to sam i mislio, a što nema potrebe, pa ni to nema veze. Važno je:
nsarski
Posto imamo najveci na Balkanu, to znaci da mozemo da kahramo ceo Balkan. Moze nam se, ima se.


Eto nsarski je potrebu jasno definisao.

cerski
sedma sedma 10:03 22.04.2010

Iskreno

ja sam davno prestala da verujem da demokratija tj demokratsko drustvo postoji. To sto se ovde u USA busaju da zivimo u demokratiji ne dokazuje da je ovaj sistem stvarno demokratija. Demokratija je utopija kao i svaka druga. Nemogu da pricam o drugim zemljama jer sam zivela samo u Srbiji i u USA. Ima li demokratije u Evropi? Ko to zna... Da li neko moze da mi kaze sta je demokratija stvarno?
A u Srbiji kao se stvorio vrtlog koji sve nekako usisava ... pogotovo nadu.
Ali imamo toranj da se hvalimo kako nam je super! Virtuelna stvarnost...
Pozdrav Dali long time no see... drago mi je sto si tu i boris se.
dragan7557 dragan7557 10:31 22.04.2010

Re: Iskreno

Da li neko moze da mi kaze sta je demokratija stvarno?

Skup " demokratskih vrednosti" definisanih kao "rešenje" od strane James Baker na brodu Gorki (Bush-Gorbačov) polemika. Baker je bio državni sekretar za ino. poslove a poznat je i kod nas.
ceo razgovor publikovan u knjizi;

Michael R. Beschloss & Strobe Talbott

"The Inside Story of the End of the Cold War"

Little, Brown, and Company, Boston 1993

Da nikada nije data deskripcija ovoga, nije ni potrebno pisati.

cerski
sentinel26 sentinel26 10:34 22.04.2010

Rekao komesar nema Boga !

"Steta sto ovdje nije prisutan bivsi premijer Kostunica cija je vlada zapocela ovu izgradnju , rekao je predsednik.


Šteta je što u protokolu nema bar malo prostojnijih ljudi.

Sasvim je normalno bilo da na otvaranje pozovu ne samo Koštunicu nego i sve predsjednike političkih partija i sve poslanike...

Ne bih da ovdje citiram jučerašnju bezobraznu i uvredljivu izjavu jedne poslanice ZEvS-a, kako tamo mogu da dodju svi gradjani...
Uvredljivo su se ponijeli i prema milion potpisa gradjana Srbije.

A za toranj, pa Srbi su uvijek imali najveći, to mu i jeste svrha postojanja, da bude "najveći", najveći hram, najveći toranj, najveći lider, najveći .... (dopisati po volji )...

Znatiželjni ne treba da očekuju da će ikada saznati koliko je para spiskano u taj "najveći", a imamo i najveći broj gladnih na Balkanu...





Ovo je onaj stari..



dragan7557 dragan7557 10:52 22.04.2010

Re: Rekao komesar nema Boga !

Ovo je onaj stari..

Taj su nam zavidnici i ugursuzi sjebali.

Al' zato nam je NOVI izrastao duži i krući.

Pa sad' nek' puknu od zavisti.

cerski
babmilos babmilos 10:37 22.04.2010

hajd sad

dobro, napravili su ga. odložili su otvaranje zbog kiše - što samo podcrtava suludost cele stvari, ali hajd i to. ali bih stvarno voleo da znam sledeće: bio je jedan kadar u nekom od dnevnika, beogradskih hronika, whatever, silan neki običan narod na otvaranju tornja? ko su ti ljudi, kakvo je to mozgovno stanje "ehej, otvaraju toranj, hajmo na otvaranje"?
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:46 22.04.2010

Promena

Danas sedam godina kasnije srpska politicka elita(vlast i opozicija) nema nikakvu namjeru mjenjati politicku kulturu. Sta vise nema namjeru mjenjati sebe naivno ocekujuci da ce neko drugacije sunce osvanuti nad Srbijom na dan prikljucenja EU.
Jutros sam baš razmišljao da je vreme takvo da će se ili vlast promeniti (što je, slažem se sa Dalijevom ocenom, skoro nemoguće očekivati), ili će biti promenjena. Pa, što da ne. Promena, makar i na gore, može neke ljude da opameti.
mariopan mariopan 10:53 22.04.2010

Re: Promena

Milutin Milošević
Danas sedam godina kasnije srpska politicka elita(vlast i opozicija) nema nikakvu namjeru mjenjati politicku kulturu. Sta vise nema namjeru mjenjati sebe naivno ocekujuci da ce neko drugacije sunce osvanuti nad Srbijom na dan prikljucenja EU.
Jutros sam baš razmišljao da je vreme takvo da će se ili vlast promeniti (što je, slažem se sa Dalijevom ocenom, skoro nemoguće očekivati), ili će biti promenjena. Pa, što da ne. Promena, makar i na gore, može neke ljude da opameti.

To i ja mislim. Ustvari, samo to i može da opameti, ništa drugo.
dragan7557 dragan7557 10:55 22.04.2010

Re: krkar

ili će biti promenjena.

kaže da će do zime da PUKNE.

cerski
mariopan mariopan 11:03 22.04.2010

Re: krkar

dragan7557
ili će biti promenjena.

kaže da će do zime da PUKNE.

cerski

Pre zime, da se kladimo?
libkonz libkonz 11:17 22.04.2010

Monopol

Jos gore nema hrabrosti ekonomskoj eliti reci da je vreme basnoslovnih zarada u atmosferi monopola zavrseno.

neće ovo biti završeno još dugo vremena.
dali76 dali76 16:53 23.04.2010

Re: Monopol

E nadam se da nisi u pravu Libkonz. Mislim nada najftenija,ali i skupa stvar
Inner Party Inner Party 12:16 22.04.2010

Korist od tornja

A kakva je korist od tornja u doba uvodjenja digitalne televizije?!

PS
Koliko se meni cini jedina razumna svrha ponovne gradnje tornja bi bila da se promovise politika vojne i politicke neutralnosti Srbije. Ali to je neka druga prica...
krkar krkar 13:00 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Inner Party
A kakva je korist od tornja u doba uvodjenja digitalne televizije?!

PS
Koliko se meni cini jedina razumna svrha ponovne gradnje tornja bi bila da se promovise politika vojne i politicke neutralnosti Srbije. Ali to je neka druga prica...


Tehnološki je toranj apsolutno nepotreban. 300 m od višeg i novijeg, ispod hotela Avala, je jedan stubić od 25m čelične rešetke, cena oko 30000€, na kojem su sve komunikacijske antene koje su na Avali potrebne. Deo njih neće se ni seliti na toranj a i one koje hoće seliće se iz političkih razloga.

A da ti meni objasniš kako bi se to tornjem promovisala neutralnost Srbije?

Da postavimo Koštunicu na toranj kao mujezina neutralnosti i da povazdan naglas uči Ne u NATO, Ne u NATO, Neeeeeeee u NAATOOOOOO?
Inner Party Inner Party 13:18 22.04.2010

Re: Korist od tornja

krkar


A da ti meni objasniš kako bi se to tornjem promovisala neutralnost Srbije?


Kada dodje ekskurzija ili ako dodju strani turisti da razgledaju panoramu svi ce da saslusaju pricu o tome kako je i zasto NATO u zlocinackoj agresiji na Srbiju 1999. srusio Toranj...

A naravno tu je i promocija pamcenja bombardovanja 1999. NATO agresiju treba pamtiti na isti nacin kao sto se pamte svi ostali ratovi.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:24 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Kada dodje ekskurzija ili ako dodju strani turisti da razgledaju panoramu svi ce da saslusaju pricu o tome kako je i zasto NATO u zlocinackoj agresiji na Srbiju 1999. srusio Toranj...


I tako prosveceni ce se vratiti u svoju zemlju, poslati NATO u blato and we all will live happily ever after.


A naravno tu je i promocija pamcenja bombardovanja 1999. NATO agresiju treba pamtiti na isti nacin kao sto se pamte svi ostali ratovi.


Ne postoji jedan nacin pamcenja ratova i upravo je kvaka u tome kako ce se nesto pamtiti.
mariopan mariopan 13:36 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Ne postoji jedan nacin pamcenja ratova i upravo je kvaka u tome kako ce se nesto pamtiti.

Naravno.
Zato Srbe svuda u svetu pamte kao bradate, zakrvavljenih očiju sa nožem u zubima.Tako su im opisali nas kao narod i to će da pamte.
A NATO učesnike bombardovanja mi pamtimo po bombama sa 10 000 metara jer nisu smeli da siđu niže jer bi ih naše praćke do'vatile pa onda kuku i lele, nego su onako hrabro jurišali i pobili koliko god su mogli, srušili šta god su mogli - eto nisu mogli više. To ćemo mi da pamtimo dokle god nas ima.
Inner Party Inner Party 13:45 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Neues aus der Nachbarschaft
Kada dodje ekskurzija ili ako dodju strani turisti da razgledaju panoramu svi ce da saslusaju pricu o tome kako je i zasto NATO u zlocinackoj agresiji na Srbiju 1999. srusio Toranj...


I tako prosveceni ce se vratiti u svoju zemlju, poslati NATO u blato and we all will live happily ever after.


Pa recimo da ce imati more balanced opinion o NATO-u.
babmilos babmilos 13:46 22.04.2010

Re: Korist od tornja

da prostite: ne pamti se govno puštanjem vode već kad se u isto ugazi. ako nešto može da pomogne u promovisanju neutralnosti, to je ona ruševina u nemanjinoj, a ne metar viši ispolirani brand new toranj.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:02 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Pa recimo da ce imati more balanced opinion o NATO-u.


A otkud tebi informacija da 'oni' vec nemaju more balanced opinion?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:11 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Zato Srbe svuda u svetu pamte kao bradate, zakrvavljenih očiju sa nožem u zubima.Tako su im opisali nas kao narod i to će da pamte.


Otkud znas? Znaci, kad god neko iz Srbije ode u neku zemlju koja je u NATOu tamo ga docekaju 'kao bradatog, zakrvavljenih očiju sa nožem u zubima'?

A NATO učesnike bombardovanja mi pamtimo po bombama sa 10 000 metara jer nisu smeli da siđu niže jer bi ih naše praćke do'vatile pa onda kuku i lele, nego su onako hrabro jurišali i pobili koliko god su mogli, srušili šta god su mogli - eto nisu mogli više.


Znaci uplasili se Srba pa na brzaka izmislili ta moderna cuda da bi nas sredili. Eto i naseg doprinosa savremenoj tehnologiji.

A NATO učesnike bombardovanja mi pamtimo po bombama sa 10 000 metara... To ćemo mi da pamtimo dokle god nas ima.

Ovo bas kategoricki. Otkud znas kakav odnos ostalih 7,334,934 gradjana i gradjanki Srbije (jer nisu bili bombardovani samo oni cijim venama tece cisto nepokolebljivo srpstvo) ima prema tom bombardovanju?
krkar krkar 14:12 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Kada dodje ekskurzija ili ako dodju strani turisti da razgledaju panoramu svi ce da saslusaju pricu o tome kako je i zasto NATO u zlocinackoj agresiji na Srbiju 1999. srusio Toranj...


Za početak treba zabraniti, na najmanje 20 godina, ekskurzije na sva mesta koja bilo kakve veze sa nacionalnom istorijom imaju. I toranj, i Kolubaru, i Sutjesku i Neretvu, i Jasenovac, i Srebrenicu, i Ćele-kulu, i Kumanovo... Jer se Srbija pokazala nesposobnom da iz istorije bilo šta pametno i korisno nauči a jako talentovanom da iz svega izvadi iskrivljenu sliku i zloupotrebi je na sopstvenu štetu.

Zatim treba zabraniti na sva mesta koja imaju veze sa crkvom, verom, ideologijom, granicama...

Ostaju nacionalni parkovi, zaštićena područja, parkovi prirode, industrijska i nematerijalna baština, etno festivali (izuzimaju se gusle i sve sa patriJotskom tematikom), ako ima kakva laboratorija koja funkcioniše... Na tim mestima treba zabraniti upotrebu reči "mi", "Srbija", "najviše", "najbolje"... i tek onda voditi decu na ekskurzije. Samo tamo i nigde drugo.

Ako se pokaže da je 20 godina nedovoljno - produžiti tretman za još toliko.
Inner Party Inner Party 14:47 22.04.2010

Re: Korist od tornja

babmilos
ako nešto može da pomogne u promovisanju neutralnosti, to je ona ruševina u nemanjinoj


Mislim da NATO kancelarija u Srbiji ima pogled na sruseni generalstab. Genijalno!
mariopan mariopan 14:53 22.04.2010

Re: Korist od tornja


Otkud znas? Znaci, kad god neko iz Srbije ode u neku zemlju koja je u NATOu tamo ga docekaju 'kao bradatog, zakrvavljenih očiju sa nožem u zubima'?

Da, to uglavnom misle, mada ima i onih koji znaju da ne koljemo po kućama.Tako su ih učili i tako pamte.


Znaci uplasili se Srba pa na brzaka izmislili ta moderna cuda da bi nas sredili. Eto i naseg doprinosa savremenoj tehnologiji.

Neee, nisu oni to izmišljali zbog nas samo su negde morali da izruče i da isprobaju i mi im baš dobro došli. A svet ćutao ili učestvovao , milina. E, sad znaju da mogu celom svetu da rade šta hoće, i rade, samo su to prvo morali negde da probaju da vide da li će moći. Mogu. Svet ćuti.


Ovo bas kategoricki. Otkud znas kakav odnos ostalih 7,334,934 gradjana i gradjanki Srbije (jer nisu bili bombardovani samo oni cijim venama tece cisto nepokolebljivo srpstvo) ima prema tom bombardovanju?

Mi koji hoćemo da pamtimo. Nas bar 34 člana moje porodice i prijatelja za koje zasigurno znam da im to neće oprostiti ni zaboraviti nikada.
Ako veruješ da se ostalih 7, 334, 900 građana Srbije radovalo bombardovanju onda neka im bude, svaka luda ima svoje veselje. Srećno im ( i tebi) radovanje.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:19 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Da, to uglavnom misle, mada ima i onih koji znaju da ne koljemo po kućama.Tako su ih učili i tako pamte.


Shvatio sam da ti mislis da 'oni' tako misle, ali moje je pitanje bilo odakle ti to znas. Evo ja nisam imao takvo iskustvo a ziveo sam u nekoliko NATO-u-blato-zemalja. Uz to jos nisam video ni jedan udzbenik gde se kaze 'Srbi su narod bradati, zakrvavljenih očiju sa nožem u zubima'.

E, sad znaju da mogu celom svetu da rade šta hoće, i rade, samo su to prvo morali negde da probaju da vide da li će moći. Mogu. Svet ćuti.


Eto, znaci ipak nije bilo iz straha od hrabrih Srba koji bi ih sredili dok kazes keks samo da su bili malo nize. A ko je taj svet, ove druge ne-NATO zemlje ili sta? Jel Srbija ista rekla kad je krenula NATO intervencija u Afganistanu ili Iraku, ili kad su Rusi usli u Gruziju? Sem par demonstranata nista. Zasto bi se od drugih onda ocekivalo da protestvuju zbog Srbije?

Ako veruješ da se ostalih 7, 334, 900 građana Srbije radovalo bombardovanju onda neka im bude, svaka luda ima svoje veselje. Srećno im ( i tebi) radovanje.


Ne, ja samo ne verujem da svi gradjani Srbije dele tvoj stav sta je bilo NATO bombardovanje. Ja mislim da postoji malo siri dijapazon izmedju tvog stava i ovog projektovanog veselja, kojim, by the way, uopste ne kapiram sta si htela reci. Jel si mislila na one patrioJotske koncerte po mostovima ili sta? Ne razumem kako sebi dajes za pravo da kazes sta drugi ljudi misle ili osecaju a da ih ne poznajes, otkud ti znas da meni recimo NATO nije porusio kucu ili da neko iz moje familije nije stradao? To sto ne mislim kao ti da je zlocesti NATO bombardovao Srbiju da bi isprobao svoje nove bombe ne znaci da me mozes omalovazavati. Poenta onoga sto sam gore hteo reci i sto sad opet ponavljam je da ne postoji samo secanje na bombardovanje koje ti imas ili pomenuto veselje. Jeste da su nas tako ucili Sloba, Kostunica i RTS, ali to nije tacno.
mariopan mariopan 15:55 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Shvatio sam da ti mislis da 'oni' tako misle, ali moje je pitanje bilo odakle ti to znas.

Iz ličnog susreta sa strancima, raznim, prvih dana posle bombardovanja.
Nema u udzbenicima bilo je na CNN i ostalim vestima , svaki dan. Jesi li gledao njihove vesti i izveštaje tih dana? Baš su nas lepo opisivali jelda? Pa tako su učili svet ko smo mi i zašto nas bombarduju, upravo se slažem sa tobom da je važno kako se nešto nauči.


Eto, znaci ipak nije bilo iz straha od hrabrih Srba koji bi ih sredili dok kazes keks samo da su bili malo nize.

Ma nije iz straha, to ti kažem, mi smo imali samo praćke, oni ni ne napadaju jače od sebe, recimo Rusiju ali napadaju herojski, recimo Avganistan, Srbiju.....

Ne, ja samo ne verujem da svi gradjani Srbije dele tvoj stav sta je bilo NATO bombardovanje.

Znam i ja, jedan mali deo je prizivao i radovao se svakoj bombi makar im na glave pala.

Jedan veći deo naroda na Kosovu je jako stradao od istih ali im se radovao jer im je to donelo društvo kakvo su oduvek želeli da imaju. I teritoriju za "državu" u kojoj neće svako da odgovara ako nekoga ubije, otme čoveka, dete, kuću, zemlju, spali crkvu....tamo se zna se čiji je najveći.


To sto ne mislim kao ti da je zlocesti NATO bombardovao Srbiju da bi isprobao svoje nove bombe ne znaci da me mozes omalovazavati.


Ni malo te ne omalovažavam, upravo te uvažavam jer u suprotnim ne bih ni polemisala sa tobom. Mislim da tebi niko nije srušio kuću niti bombama ubio nekoga pa zato toliko promovišeš NATO svuda gde stigneš - ne znam zasigurno samo nagađam, jer ne verujem da bi ih toliko voleo, hvalio i branio da jesu.
Ti redovno promovišeš NATO ja ti redovno kontriram i dajem svoje razloge zašto. To se zove komunikacija a ne omalovažavanje.

Jeste da su nas tako ucili Sloba, Kostunica i RTS, ali to nije tacno.

Ovome me naučilo gledanje uživo pa niko drugi nije morao ni da me uči. Verujem svojim očima, nikom drugom - pa ni tebi. Izvini, takva sam postala upravo zbog svega viđenog, doživljenog pa naučenog.
blogovatelj blogovatelj 16:14 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Za početak treba zabraniti, na najmanje 20 godina, ekskurzije na sva mesta koja bilo kakve veze sa nacionalnom istorijom imaju. I toranj, i Kolubaru, i Sutjesku i Neretvu, i Jasenovac, i Srebrenicu, i Ćele-kulu, i Kumanovo


Zatim treba zabraniti na sva mesta koja imaju veze sa crkvom, verom, ideologijom, granicama...


Na tim mestima treba zabraniti upotrebu reči "mi", "Srbija", "najviše", "najbolje"...


Ako se pokaže da je 20 godina nedovoljno - produžiti tretman za još toliko.


Je li majke ti, jesi svestan sta si napisao?
Staljin, Hitler i Kim Il Sung bi te odmah postavili za premijera, zivota mi.
mariopan mariopan 16:15 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Neues aus der Nachbarschaft

Da bi ozbiljno shvatio da te uvažavam i da nemam ništa protiv tebe hajde da se dogovorimo:

Ti ne guraj NATO u Srbiju a ja se neću brecati na tebe jer protiv tebe nemam ništa, samo protiv njih. I ritam se na svakog ko mi njih tura pod nos pod bilo kakvim izgovorom. Ok?
A za glupost oko "spomenika na bombardovanje" da ti kažem da meni nikakav spomenik na to ne treba, znaš kakav ja spomenik u glavi imam na to, pa kažem , nikad neću zaboraviti ni oprostiti, ne treba ništa da grade da me podsećaju.

Zauzeli smo čoveku blog i ja odustajem od dalje rasprave na ovu temu, ti kako hoćeš
babmilos babmilos 16:17 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Inner Party
Mislim da NATO kancelarija u Srbiji ima pogled na sruseni generalstab. Genijalno!

e tako se to radi. sitan sex, nemaju šta da ti prebace, a svakog dana gutaju knedlice.
dragan7557 dragan7557 16:28 22.04.2010

Re: Korist od tornja- netačno

Ne postoji jedan nacin pamcenja ratova i upravo je kvaka u tome kako ce se nesto pamtiti.


GUSLE !!!!!


cerski
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:32 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Ti ne guraj NATO u Srbiju a ja se neću brecati na tebe jer protiv tebe nemam ništa, samo protiv njih. I ritam se na svakog ko mi njih tura pod nos pod bilo kakvim izgovorom. Ok?


I ja cu odustati od dalje rasprave, jer dalje nema smisla polemisati. (nemam odgovarajuci smiley) Samo mislim da ili si me sa nekim pomesala ili nesto pogresno protumacila, jer ja ne promovisem ili guram ni jednu vojnu alijansu (ukljucujuci i NATO) ni javno ni privatno, ni pod pod punim imenom i prezimenom ni pod pseudom.
dali76 dali76 16:35 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Blog jeste da se "zauzima" daklem samo napred Mariopan :)
krkar krkar 17:13 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Je li majke ti, jesi svestan sta si napisao?
Staljin, Hitler i Kim Il Sung bi te odmah postavili za premijera, zivota mi.


Jesi li se i ovde rituelno samospalio ili da ti odgovaram?
dali76 dali76 17:21 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Nego gospodine Krkar da vas pitam pod predpostavkom da ste citali Aleksandra Molnara te njegov rad " Smitova ideja o suverenoj diktaturi u delima ZDJ" vase misljenje o tekstu?
krkar krkar 17:41 22.04.2010

Re: Korist od tornja

dali76
Nego gospodine Krkar da vas pitam pod predpostavkom da ste citali Aleksandra Molnara te njegov rad " Smitova ideja o suverenoj diktaturi u delima ZDJ" vase misljenje o tekstu?


A što ti meni Gospodine i Vi???

Čitao, smrtno dosadno mrsomuđenje. Moglo je na četvrtinu da se skrati. Ali ne poričem da je osnovna teza vrlo izazovna. Da sam se udubio koliko nisam imao volje i vremena mogao bih da tvrdim da je čak i prilično dokazana iako slabije objašnjena. Najmanje je stavljena u kontekst.

S tim što ja principijelno nisam protiv nje, naročito u slučaju nekog ko ZNA, tj. ima izrazito dobru teorijsku podlogu, kao što je bio Đinđić.

Bio sam izrazito kritičan prema Đinđiću, i u kanabe fazi i u fazi vola na Palama i u postpetooktobarskoj fazi. Tek sad neke stvari razumem i vidim koje tad nisam. Ah, šta ti je ljudska sudbina.
blogovatelj blogovatelj 17:44 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Jesi li se i ovde rituelno samospalio ili da ti odgovaram?


Nema potrebe, formirao sam svoje misljenje. Gornji komentar je napisan pre "ritualnog samospaljivanja" kako ti rece.
Ako ti kao bloger izjavljujes na svom blogu, tamo gde ti je moderacija dala toljagu u ruke, da ces banovati ljude i ne procitavsi njihov komentar, sta ja imam vise sa tobom da pricam?
Meni ugladjenost nalaze da izbegavam takva mesta, jer smatram da je netolerancija stvar koja najvise vuce Srbiju unazad u srednji vek, a kolicina netolerancije koju si danas ispoljio je ekstrem svih ekstrema. Dokaz za to je link koji sam vec postavio u ovom komentaru, kao i link koji cu postaviti nize, takodje u ovom komentaru.
Ima ovde takvih blogera, koji vole apsolutno slaganje sa njihovim stavovima u svakom pogledu i na svakom mestu.. Mozete da se druzite medjusobno i tapsete jedan drugog po ramenu po principu "ja tebe vojvodo, ti mene serdaru" i da hvalite blogove jedan drugom. Mene takva vrsta bloga ne zanima, vec idem tamo gde mogu da napisem sta mislim i gde drugi mogu da napisu sta misle.
Ja sam covek koji veruje u snagu dijaloga a ne u snagu zabrane bilo cega. Za razliku od tebe.
predatortz predatortz 19:23 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Za početak treba zabraniti, na najmanje 20 godina, ekskurzije na sva mesta koja bilo kakve veze sa nacionalnom istorijom imaju. I toranj, i Kolubaru, i Sutjesku i Neretvu, i Jasenovac, i Srebrenicu, i Ćele-kulu, i Kumanovo... Jer se Srbija pokazala nesposobnom da iz istorije bilo šta pametno i korisno nauči a jako talentovanom da iz svega izvadi iskrivljenu sliku i zloupotrebi je na sopstvenu štetu.

Zatim treba zabraniti na sva mesta koja imaju veze sa crkvom, verom, ideologijom, granicama...

Ostaju nacionalni parkovi, zaštićena područja, parkovi prirode, industrijska i nematerijalna baština, etno festivali (izuzimaju se gusle i sve sa patriJotskom tematikom), ako ima kakva laboratorija koja funkcioniše... Na tim mestima treba zabraniti upotrebu reči "mi", "Srbija", "najviše", "najbolje"... i tek onda voditi decu na ekskurzije. Samo tamo i nigde drugo.

Ako se pokaže da je 20 godina nedovoljno - produžiti tretman za još toliko.



Ovo pokazuje dubinu našeg sunovrata. Autor ovih reči ne samo da nije hospitalizovan , on javno propoveda nacizam !
dali76 dali76 20:19 22.04.2010

Re: Korist od tornja

Ima tome vec godinu,mozda I vise kako smo ja I g Loader polemisali o Kosovskom mitu.
On je predlagao nesto slicno kao Krkar doduse njegova ideja zabrane se odnosila samo na kosovski mitt te u tome je bila manje extremna.
Mislim da to nije rijesenje problema.
Svrha bloga nije da bi se svi slagali sa svima. Ako cemo se okupljati na blogovima kao torovima gdje cemo jedni druge tapsati po ramenu onda cemu diskusija.
Hansel Hansel 20:36 22.04.2010

Re: Korist od tornja

A kakva je korist od tornja u doba uvodjenja digitalne televizije?!
Ne kapiram ovo pitanje. Pa, i digitalna TV, ona koja "putuje" vazduhom, šalje se preko predjanika. Što je antena predajnika na višoj koti, bolje se prostire signal, veća je pokrivenost - to važi i za digitalnu TV - ako je signal suviše slab, nikakve slike nema (za razliku od analogne)...

Neko gore pomenu da veze RTS-a ne idu od predajnika do predajnika - nije tačno, iako možda toranj za to nije bio neophodan. Ali, ako se distribucijom signala svih radija i televizija bude bavilo preduzeće koje je u te svrhe osnovano, onda će valjda svi signali ići s Avale, a onda će nekome ko nema ili neće da plaća kablovsku biti dovoljna jedna antena, bez skretnica, filtera... možda samo s pojačivačem, u digitali i bez njega...
wukadin wukadin 09:53 23.04.2010

Re: Korist od tornja

I toranj, i Kolubaru, i Sutjesku i Neretvu, i Jasenovac, i Srebrenicu, i Ćele-kulu, i Kumanovo...


Na spisku nema Starog Sajmista i Jajinaca, da li zato sto ...
wukadin wukadin 10:01 23.04.2010

Re: Korist od tornja

To sto ne mislim kao ti da je zlocesti NATO bombardovao Srbiju da bi isprobao svoje nove bombe ne znaci da me mozes omalovazavati.


A zasto je zlocesti NATO bombardovao Srbiji, odnosno sta mislis, ako ne mislis da je to bio razlog.
Pokloni se i pocni!
dolybell92 dolybell92 05:53 24.04.2010

Re: Korist od tornja

Mislim da NATO kancelarija u Srbiji ima pogled na sruseni generalstab. Genijalno!


Ako i ima pogled, videli su oni i gore,
a uostalom to je njihovih ruku delo...
a svako se svome delu divi...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:26 22.04.2010

mi smo Tornjevi, a Toranj je nas!!!

Gledam malopre na RTSu siteu snimak ceremonije otvaranja najvece planine u Srbiji sa sve horom, govorancijama, i ozbiljnim facama pa me sve podsetilo na priredbe nekadasnjeg komunistickog rukovodstva. A da ni narod nije potpuno izgubio vezu na toliko omrazenim sistemom pokazuje i par komentara koji slede ispod teksta. Tako jedna pripadnica srpstva iz tudjine u kojoj nema dovoljno kiseonika klice: 'Zivim u inostranstvu, ali ubrzo dolazim. Odmah na toranj, da vidim svoju Srbiju na dlanu i udahnem nas vazduh da bih mogla dalje........', drugi dodaje mekano 'Sav se nekako celog dana topim od miline', treci se u slicnom bioloskom tonu pridruzuje opstoj sabornosti 'Citajuci sve komentare,obuzme me neka neopisiva toplina u dusi,da u dusi jer srce je samo misic.' dok cetvrti kratko mudro konstantuje 'sada je opet sve na svom mestu...' Eto, sad smo dostigli vrhunac, zivi se u idealnoj zemlji, nema vise problema, a zadovoljni narod moze da obuzme samo toplina kad pogledaju jedan takav 'nas srpski simbol'. Ali opet me nekako zahvata nemir, zar nije ovo izdaja Kosova i indirektno priznanje njegove nezavisnosti, jer do sada je Djeravica bila najvisi vrh Srbije. Ili smo mozda vec preboleli najskuplju srpsku rec. Kosovo je mrtvo, ziveo Toranj! Ipak, neprijatelj i dalje vreba, stoga ne zaboravimo mudre rijeci zupana beogradskog gospodina Djilasa: "Имамо га, чувајмо га"!
krkar krkar 13:01 22.04.2010

Re: mi smo Tornjevi, a Toranj je nas!!!

Neues aus der Nachbarschaft
Gledam malopre na RTSu siteu snimak ceremonije otvaranja najvece planine u Srbiji sa sve horom, govorancijama, i ozbiljnim facama pa me sve podsetilo na priredbe nekadasnjeg komunistickog rukovodstva. A da ni narod nije potpuno izgubio vezu na toliko omrazenim sistemom pokazuje i par komentara koji slede ispod teksta. Tako jedna pripadnica srpstva iz tudjine u kojoj nema dovoljno kiseonika klice: 'Zivim u inostranstvu, ali ubrzo dolazim. Odmah na toranj, da vidim svoju Srbiju na dlanu i udahnem nas vazduh da bih mogla dalje........', drugi dodaje mekano 'Sav se nekako celog dana topim od miline', treci se u slicnom bioloskom tonu pridruzuje opstoj sabornosti 'Citajuci sve komentare,obuzme me neka neopisiva toplina u dusi,da u dusi jer srce je samo misic.' dok cetvrti kratko mudro konstantuje 'sada je opet sve na svom mestu...' Eto, sad smo dostigli vrhunac, zivi se u idealnoj zemlji, nema vise problema, a zadovoljni narod moze da obuzme samo toplina kad pogledaju jedan takav 'nas srpski simbol'. Ali opet me nekako zahvata nemir, zar nije ovo izdaja Kosova i indirektno priznanje njegove nezavisnosti, jer do sada je Djeravica bila najvisi vrh Srbije. Ili smo mozda vec preboleli najskuplju srpsku rec. Kosovo je mrtvo, ziveo Toranj! Ipak, neprijatelj i dalje vreba, stoga ne zaboravimo mudre rijeci zupana beogradskog gospodina Djilasa: "Имамо га, чувајмо га"!


Mogli bi na terasi da otvore PatriJotsko Samoubilište. Da samoubice dok padaju vide pola Srbije, kud ćeš lepšeg kraja
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:18 22.04.2010

Re: mi smo Tornjevi, a Toranj je nas!!!

Mogli bi na terasi da otvore PatriJotsko Samoubilište. Da samoubice dok padaju vide pola Srbije, kud ćeš lepšeg kraja


Da postavimo Koštunicu na toranj kao mujezina neutralnosti i da povazdan naglas uči Ne u NATO, Ne u NATO, Neeeeeeee u NAATOOOOOO?



bas ti ide danas
sesili sesili 13:54 22.04.2010

Re: mi smo Tornjevi, a Toranj je nas!!!

Sa ovim se baš ne bih šalila.
wukadin wukadin 10:05 23.04.2010

Re: mi smo Tornjevi, a Toranj je nas!!!

Krkar,
ne pada sneg da pokrije breg. Vec sam tako opisao vase profesorske reakcije.
A sta mislite zasto je ovo za B92 i Blic bila ne-vest? Odnosno vest koja se potiskuje...
Ja znam, nije da se hvalim, nego stvarno nije tesko zakljuciti. Ali hocu da cujem od vas.
U nadi da ce biti jos mnogo ne-vesti.
liricar liricar 12:59 22.04.2010

SRBIJA

Toliko je kompleksno danasnje stanje u srbiji! Treba toliko odgovornosti i mudrosti za to da se politika vodi kako treba, mada je pitanje da li su politicari ti koji su najbitniji za drustvo ili covek treba da podrzi neke druge stvari, krugove, ideje, grupe, mislim na nauku i tehnologije!
Konkretno u srbiji danas, postoje neki pojavni oblici, metastaze osnovnog problema. Da li se sve politicke stranke danas bave pojavnim oblicima osnovnog problema a ne resavanjem sustine problema ili radom na slobodi srbije.
Po meni, srbija je danas u takvoj poziciji da joj prosto treba sledece. Potrebna joj je jedna dugorocna nacionalna filozofija koju bi gradili provereni, umni i moralni, a sve pod oreolom jedinstva. Makar se ta iskra provlacila kroz vreme, kao neki zavet. Trenutno je po meni najbolja opcija pragmatizam, ali sustinski, dugorocno i s verom, jedan ozbiljan nacionalni pravac, da se zna!
Akcenat se mora staviti na obrazovanje, na obrazovanje ljudi, na zivotni standard, na promenu navika, mada je ovo zadnje najteze.
inco inco 16:40 22.04.2010

Re: Muzicka podloga

Jeb'o vas toranj na Avali,
Kad narod srpski navali,
Da vas mlati govnavim stapom...

Za razne smo gluposti davali,
Dok ste nas zajebavali...
Nece vam to proci lako...


Ono jes' malo zastarelo obzirom da im je proslo, sto me samo ucvrscuje u misli da sam ili preveliki optimista, ili mnogo los prognozer...
krkar krkar 17:18 22.04.2010

Re: Muzicka podloga




U prevodu na srpski:

wukadin wukadin 10:16 23.04.2010

Re: Muzicka podloga

Ovo je mnogo efektnije


Svidja mi se to sve uz pesmu.
Steta samo sto su najjace stvari cenzurisane.
wukadin wukadin 10:18 23.04.2010

Re: Muzicka podloga

stefan.hauzer
Kad narod srpski navali,da pomaze sakom i kapom...


Sigurna kuca...
Mozes i ti...
dali76 dali76 07:38 24.04.2010

Re: Muzicka podloga

E pozdrav Vukadine sad znam da je blog na "umiranju" :))) nego ti vjerovatno bi bio protiv obnove tornja ako bi se recimo ispostavilo da je obnova istog financirana ogromnim dijelom iz drzavnog budzeta?
mariopan mariopan 08:48 25.04.2010

Re: Muzicka podloga

dali76
E pozdrav Vukadine sad znam da je blog na "umiranju" :))) nego ti vjerovatno bi bio protiv obnove tornja ako bi se recimo ispostavilo da je obnova istog financirana ogromnim dijelom iz drzavnog budzeta?

Ja bih bila protiv!
U ovako siromašnoj zemlji bilo bi sto prečih stvari na koje bih potrošila taj novac.
Volim ja Beograd i volim i taj toranj, ali više volim situ decu, malo opreme za bolnice ili nešto drugo što je preče i potrebnije.
Pozdrav
miloradkakmar miloradkakmar 16:03 22.04.2010

Sa tornja

može lakše da se vidi ko sadi paradajz, ko pije kafu, ko maltretira ženu, ko baca smeće tamo gde ne treba, ko sa kim /ne/priča , gde se Drina krivi...
Neko još uvek ne razume da veličina nije u velikosti.
dali76 dali76 17:05 22.04.2010

Re: Sa tornja

Ma razumiju oni moj Milorade da nije velicina u velikosti. Ja predsednika drzim kao veoma pametnog covjeka. No nadaju se oni da to ljudi nece razumjeti. Mislim prvi u Evropi tj pardon na Balkanu? Po cemu? Po najvisoj gradjevini. Po meni je to prilicno jeftino
dali76 dali76 17:25 22.04.2010

Re: Sa tornja

Da li neko ima informaciju da li su "uporni srpski funkcioneri" napustili fotelje,ako su ih imali viska? Sta se desilo sa tim? Pritisak javnosti postoji li?
mariopan mariopan 18:02 22.04.2010

Re: Sa tornja

dali76
Da li neko ima informaciju da li su "uporni srpski funkcioneri" napustili fotelje,ako su ih imali viska? Sta se desilo sa tim? Pritisak javnosti postoji li?

Ma drže se za njih ko pijan plota i sve traže rupe u zakonu da ih ne puste, ko da im neko sisu otima iz usta
Edit:
A "pritisak javnosti" - koje javnosti i šta to beše?
Domazet Domazet 18:35 22.04.2010

Jedno pitanjce za Dalija...

...da li bi situacija u Srbiji bila bolja da toranj nije izgradjen?

Ili da prevedem, ako je prevod potreban. Zashto se mora kritikovati ono shto je uradjeno da bi se potkachilo ono shto nije uradjeno? Ako vas vec toliko bole prioriteti zashto onda ne predlozhite da se isti model (donacije, simbolichnost) primeni i na stvari koje su po vama prioritetnije?

Mala opaska lichne prirode. Prosto je neverovatno sa koliko se zhara i upornosti trazhe promene za koje se, vec u drugoj rechenici, kazhe da ih je ako ne nemoguce a ono nerealno ochekivati. Ne znam shta da mislim o tome. Da li to znachi da je Srbima lakshe promeniti vlast nego sebe? Ili da se medju Srbima megalomani mogu naci i tamo gde ih najmanje ochekujesh?
dali76 dali76 19:53 22.04.2010

Re: Jedno pitanjce za Dalija...

Ne mislim da su promjene nemoguce . Jos manje da su nerealne.
Mislim da je sprskoj politickoj eliti (vlastima I opoziciji) potrebno malo vise hrabrosti da postanu realni.
Moje misljenje je subjektivno jer sam ljudsko bice,dozvoljavam sebi logiku da je visina gradjevine manje bitna od ,recimo stepena monopola, I kilometraze dobrih puteva.
Mislim da je vreme za ovakve maskarade tipa “imamo najvisu zgradu na Balkanu” proslo.
Dakle, ne bi u Srbiji bilo bolje da se toranj nije izgradio,ali u Srbiji ne moze biti bolje dok politicka elita jednom ne shvati da se od toga koliko je metara taj toranj , ili dali je isti visi od nekog u Rumuniji,ne zivi.
Ne miniram projekte koji su zavrseni zbog onih koji nisu,samo ,eto dajem si za pravo, da mislim da je ovo obicno farbanje vlastite nesposobnosti politicke elite.
Dovljno je reci da imamo najvisi,obojiti nebo u bojama zastave,I sve je super.
Mislim da nije super. I mislim kao sto rekoh da je vreme ovakvih maskarada proslo.


Domazet Domazet 22:15 22.04.2010

Vidim da mi ...

...nisi odgovorio na pitanje. Pri tome si bio poprilichno opshiran sve koristeci opshte poznate chinjenice. Ili shto bi anglosaksonci rekli, stating the obvious.

Sad bih ja, samo da me nije stra' od Profesora, krenuo da kao mali Djolkica objashnjavam kako je i ovo primer prozhetosti lingvistike kulturno-socioloshkim elementima. Mislim to da se kroz ono srpsko 'koristeci opshte poznate chinjenice' koje ima pozitivan prizvuk i ono englesko 'stating the obvious' koje ima negativan prizvuk, a znache manje-vishe isto, mozhe zakljuchiti koja populacija preferira akciju a ko je skloniji mlacenju prazne slame. Ali kazhem, necu, Profesor je neshto nervozniji, mogao bi da se zaboravi pa krene da me izbacuje sa tvog chasa...

Nego da se vratim na temu. Dakle da ponovim pitanje. Zashto nisi iskoristio to shto je u Srbiji ipak neshto zavrsheno da na konstruktivan nachin prozovesh vlasti u Srbiji. I pitash ih zashto model koji je doprineo da se jedan netrivijalan projekat zavrshi (nadam se da se slazhemo da projekat ipak nije trivijalan ma koliko Krkar i njegovi bili sposobni za mnogo vishe samo da ih dizanje tornjeva interesuje) ne upotrebe za neshto shto je, po tebi, znachajnije za napredak Srbije. Onda bi drugi mogli da se dosete i da na konstruktivan nachin prozovu Vlast za neshto shto je po njima vlazhnije. Dodatno pitanje, shta mislish, kad vec verujesh da ima nade, koji je nachin bolji. Da ih pitash 'Koji vam je moj, majku vam slepachku?', ili da ih pitash 'A shto, kad ste vec uspeli da podignete najvishi toranj na Balkanu, ne izgradite i najmodernije porodilishte na istome? Ili vec sta god dsa je tvoj favorit.

E da, da ne kazhe Vuchko kako ti gledam kroz prste. Kazhesh:

I mislim kao sto rekoh da je vreme ovakvih maskarada proslo.

poshto si nas detaljno obavestio kako je to maltene jedina konstanta ljudske civilizacije. Jeste da dobro zvuchi, kao i mnoge druge opshte poznate chinjenice, ali je malo kontradiktorno. ?
Filip2412 Filip2412 22:00 22.04.2010

...

Toranj je sasvim OK. Skroz nepotrebno se dize galama oko izgradnje istog.

Tornjevi postoje u svim severnoamerickim gradovima i izuzetno su PROFITABILNI.
dali76 dali76 22:11 22.04.2010

Re: ...

filipe ovdje nije rijec o tornju . Ocigledno sam ja kriv zbog nejasnoce,ako si procitao tekst i pomislio da je problem u tornju.
Filip2412 Filip2412 22:24 22.04.2010

Re: ...

izvini, na brzaka sam reagovao :)
dali76 dali76 07:32 24.04.2010

Re: ...

Ma ne treba izvini Filipe ocigledno ni ja nisam bio sasvim jasan:))))
centaura centaura 07:43 23.04.2010

*

Nemam nista protiv diktature - prosvetiteljstva!
predatortz predatortz 07:57 23.04.2010

Re: *

Nemam nista protiv diktature - prosvetiteljstva!


Problem je što svi diktatori misle da su prosvetitelji.
dali76 dali76 17:02 23.04.2010

Re: *

Zanimljivost jedna:
Ako je zemlja siromasna to da li je diktatura ili demokratija nece imati bitan uticaj u ekonomskoom razvoju. Pedesetih godina proslog vijeka vjerovalo se da su diktature bolje okruzenje za ekonomski razvoj te kad jednom ekonomija uzme zamaha diktatori odu sami:))
dali76 dali76 16:48 23.04.2010

odgovor domazetu

Ajde da probamo objasniti kontradikciju.
Dakle sve je maskarada u politici to svi rade a ono tamo tvrdim vreme maskarada je proslo.
Citao sam nedavno Olsona I njegovu teoriju kolektivne akcije. Covjek objasni politiku koristeci primjere iz ekonomije posto je I ssam politicki economist.
Meni eto pade na pamet da probam slicno koristeci ekonomiju,iako iskreno moje znanje iz ekonomije je basic basic.
Svaki politicar ima cilj da ostane na vvlasti..
Na politickom trzistu trudi se da proda svoj proizvod (svoju politiku) koju narod moze a I ne mora da kupi.
Trziste( pol kultura) postaje sve zahtevnije politicar mora biti sve pazvljiviji kad narodu nesto nudi il reklamira .

Ako je vec izgubio par vaznih kredita
Tek onda mora biti pazljiv kad prodaje svoju politiku ili se reklamira na skupovima.
Zato kazem da je vreme maskarada tipa :prvi smo na Balkanu zbog visokog tornja” proslo.
Nema vise kredita moj Domazet potrosilo se mnogo (politicari bi rekli kredibiliteta)
Ako smo na zadnjem mjestu,il na zacelju balkanske kolone sto se tice mnogo vaznijih stvari od metraze tornja to Tadicevo prvo mesto zvuci prilicno kiselo,gorko…
Naravno mozes reci da sam subjektivan I da je visina tornja iznad BGD isto tako vazna kao I kolicina izgradjenih autocesti po Srbiji, stepen monopola na trzistu, odgovornost
funkcionera da postuju zakon, nivo korupcije u drustvu.
Eto nadam se da sam uspio objasniti naizgled kontradikciju u mom stavu o maskaradi.
Sto se tice sta bi im rekao?
Ne bih ja njima majku slepacku jer mislim svjesni su oni gdje je Srbija u regionu po pitanju recimo monopola.
Samo bi im rekao da mozda malo potcjenjuju jesu li toga svesni ljudi u Srbiji.
Kao sto vec jednom rekoh mislim da je taj cilj prikljucivanja Srbije EU banalziran il mozda balkaniziran .
Politicka elita nije spremna menjati sebe (primjer SPS funkcionera iz Apatina ) kako onda misli da moze mjenjati korupciju u drustvu?
Ah, da zaboga imamo najvisi toranj na Balkanu .
P.S.
Izvinjavam se zbog nedostatka vremena da odgovorim odma I nadam se Domazet da nema vise gledanja kroz prste )
Domazet Domazet 02:05 24.04.2010

Stvarno ne vidim...

Naravno mozes reci da sam subjektivan I da je visina tornja iznad BGD isto tako vazna kao I kolicina izgradjenih autocesti po Srbiji, stepen monopola na trzistu, odgovornost
funkcionera da postuju zakon, nivo korupcije u drustvu.

...kako bi nasha dalja diskusija mogla da bude bilo shta drugo do gledanje kroz prste. Da te po treci put pitam isto pitanje necu. Tebe radi. Suvishe si ti pametan da bi se ovako pravio blesav. A nemam neku zhelju da sa tobom komuniciram na nachin na koji komuniciram sa Krkarom ili Shjentijem...
dali76 dali76 07:28 24.04.2010

Re: Stvarno ne vidim...

Da li bi Srbija bila bolja kad se toranj ne bi izgradio?
Morao bih biti blesav ,ili se praviti blesav da kazem dabi Srbija bila bolja da se isti toranj nije izgradio.
Toranj ima svoju emotivnu vrednost, ali i realnu ekonomsku. Neka zaposlepet ljudi u tom restoranu na vrhu tornja pa je situacija odma bolja .
Pet gradjana Srbije radi.
Turisticka vrednost je isto vjerovatno realna.

Isto tako smatrao bih sebe blesavim,bez da se pravim,kad bih pljeskao predsedniku Srbije koji eto izjavi da Srbija ima najvisi toranj na Balkanu dok je ta ista Srbija ,recimo iza jedna Albanije sto se tice monopola.
Ne miniram ja jedan projekat zbog drugih koji se ne ostvaruju.
Ja samo ne bih da mi visina tog tornja zakrije sunce pa da ne vidim :
Po cemu je to Srbija zadnja u regionu.
Koliko miliona evra treba da se potrosi da bi funkcioneri ostavili svoje fotelje koje im ne pripadaju?
Koliko kredita ,investicija treba
Da Srbija omoguci kompeticiju u recimo fiksnoj telefoniji?
Ne treba jednog jedinog felira. Treba Eura 0(nula).
Treba politicke hrabrosti ,volje da se system pocne menjati od glave da bi ocekivali promjene u drustvu.
Ako zele promjene starih navika u drustvu neka nam oni pokazu da se menjaju ,da postuju vlastite zakone zemlje kojoj sluze.
Ovako prilicno je gorko to sto smo prvi u regionu po visini tornja dok smo po mnogo toga (cak tamo gde nisu potrebni novci vec volja) na zacelju kolone.
Legitimno je pravo da predsednik Tadic reklamira svoj uspeh kako zeli,gde zeli,I na nacin koji zeli.
Kao sto je moje pravo da kazem sta mislim o tom.
Blog je trziste razmisljanja,ideja,raznoraznih stavova.
Neko pljuje,neko je arogantan,neko hvali,neko brani…

Svi smo od krvi I mesa moj Domazet.
Jednostavno smatram da vise kredita nema za ceremonije prvih mjesta.
Jednostavno mislim da neko nekome prodaje nesto za nesto.
I kupuje vreme.
PS
Sto se komunikacije tice ne volem iskljucivost koju cesto prati vredjanje.
Smatram da nekad dobre kritike sentinela,Krkara ,ili drage Kovacevica , cesto totalno otupe kad se uhvate iskljucivosti.
Nije to moj cup of tea Domazet.

Domazet Domazet 17:37 24.04.2010

E Pluribus Unum...


.
.
.
Nije to moj cup of tea Domazet.

Nije veshtina kritikovati Srbiju. Ni neka posebna hrabrost. Narochito ne na ovom Blogu. Veshtina bi bila pomoci. Velika...
dali76 dali76 21:21 24.04.2010

Re: E Pluribus Unum...

Ovo za vestinu sto si rekao evo ovdje potpisujem.
Dodao bih
Vestina je da se svaka kritika ne gleda kao maltene neprijateljski cin prema ,ne politicarima,vec prema Srbiji.
Da bi uopste mogli raspravljati o ideji koju si ti iznio o donaciji za porodiliste , institucije vlasti moraju zadobiti povjerenje naroda.
Ne pricam o povjerenju Tadicu,Nikolicu,il Kostunici vec koliko ljudi vjeruju institucijama drzave.
Vec sam rekao sta vlada treba da uradi da bi zadobila povjerenje(za neke stvari kao sto rekoh ne treba jednog felira vec volju za politickom odgovornoscu.
Zgrozim se kad su neki na blogu “opalili” po srpskim vlastima zbog jednog psihopate koji je psu odrezao sape.
Napisao sam kod DK pa ako je to pokazatelj demokratije ja zivim u dzungli onda.
Ali isto tako bio bih blesav kad bi pljeskao Tadicu zbog prvog mjesta na Balkanu a znam ,ovako corav, razliku kad izadjem iz Hrvatske u Srbiju.
Ako znam da smo prvi po monopolu,ako znam da srpski funkcioneri vole vise fotelje
Treba da cutim? Ebesga ne mogu. Bio sam prvi put u Nisu prosle godine. I to je Srbija.
Stvarno da cutim ne mogu.
Znam da to zna i Tadic ; bio covjek u Nisu neki dan.
Zbog toga sam napisao sto sam napisao bez namjer da pljujem pljuvanja radi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana