Život

I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Strongman RSS / 22.04.2010. u 12:21

KomatsuPisa.preview.jpgA,valski toranj ponovo ulazi u žižu javnosti kao paradigma neracionalnog, rasipničkog, bahatog ponašanja tadašnje Koštuničine vlasti. Naime, tog dana je potpisan ugovor između Direkcije za imovinu Vlade Srbije, RTS-a i izvođača radova o izgradnji, kako su rekli, „gotovo istovetnog“ tornja, po ceni od pet miliona evra. U arhivi nisam mogao da pronađem podatak o postojanju tendera za javnu nabavku. Pronašao sam samo hrpu glupih izjava tadašnjih zvaničnika, koji su izgovarali: „Dok se toranj ne izgradi, bombardovanje naše zemlje neće biti završeno!“

 

Kaže Koštunjavi da je toranj simbol vojne neutralnosti. Kažu nismo mogli da ga otvorimo zbog ovoga, zbog onoga. Kao u nekoj parodiji kada se akcija "ništa nas ne sme iznenaditi" odlaže zbog lošeg vremena. Nisam samo video da li je Slavica Đukić Dejanović na otvaranju nosila svoje ljubičaste replay cipele. Nego da ne davim. Evo teksta koji je napisao kolega kolumnista Zoran Živković za list "Danas".

 

Zivkovic.jpgSvi znamo za Avalski toranj: arhitektonski ponos Beograda, Srbije, Jugoslavije, završen 1965. godine, visok skoro 203 metra, u koji je ugrađeno oko 4.000 tona armiranog betona. Izgrađen je sa osnovnom namenom da se na njegov vrh postavi televizijski predajnik, što je tada, pre 44 godine, bio jedini način za kvalitetno emitovanje programa.

Korišćen je i za potrebe radio programa, pošte, policije, vojske, a na 123. metru je postojao i restoran i vidikovac. Razvojem tehnologije i promenom turističkih interesovanja građana postaje manje interesantan, a investiciono i redovno održavanje istovremeno postaje sve skuplje. Pozornost javnosti ponovo dobija u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine kada biva srušen u suludoj agresiji NATO-a čiji su ga stratezi proglasili legitimnom metom. Tadašnje državno rukovodstvo i vrh RTS-a, na sreću, nisu odlučili da tamo žrtvuju bilo kog zaposlenog u državnoj televiziji, te je razaranje prošlo bez ljudskih žrtava. Nekoliko nedelja kasnije nastavljeno je emitovanje televizijskog programa modernim sistemom koji ne zahteva tornjeve „nebu pod oblake“.

Sedam godina kasnije, 21. decembra 2006. godine A,valski toranj ponovo ulazi u žižu javnosti kao paradigma neracionalnog, rasipničkog, bahatog ponašanja tadašnje Koštuničine vlasti. Naime, tog dana je potpisan ugovor između Direkcije za imovinu Vlade Srbije, RTS-a i izvođača radova o izgradnji, kako su rekli, „gotovo istovetnog“ tornja, po ceni od pet miliona evra. U arhivi nisam mogao da pronađem podatak o postojanju tendera za javnu nabavku. Pronašao sam samo hrpu glupih izjava tadašnjih zvaničnika, koji su izgovarali: „Dok se toranj ne izgradi, bombardovanje naše zemlje neće biti završeno!“ Pre neku nedelju čusmo od ministra za prostorno planiranje i ekologiju da je toranj „simbol našeg bunta!“, a ministar kulture dodade da je avalski toranj „simbol zemlje koja je htela više!“ Period od tri godine izgradnje avalske kopije je iznedrio i specijalnu televizijsku emisiju sa svim obeležjima provincijalnog kiča kroz koju su prolazili političari, akademici, književnici, sportisti, estradne zvezde, glumci, slikari, novinari, svi puni hvalospeva o genijalnoj ideji obnove tornja čime „gradimo novi duh Srbije!“ Većina njih su odranije poznati pažljivom gledaocu kao statisti na Miloševićevim prijemima, mitinzima i kontramitinzima.

Od tada do danas su se promenile tri vlade: kohabitaciona, koaliciona i ova sadašnja - vlada pomirenja, a toranj je i dalje simbol demagoške retorike i državnog troškarenja. Pažljiviji analitičari će primetiti i to da se od tada nisu promenili ni predsednik Srbije ni direktor javne medijske kuće. Promenila se samo cena. Danas se govori o 8,5 milona evra, što znači da će konačna cena biti preko 10 milona evra iz džepova građana Srbije.

Za šta? Za kopiju objekta koji danas nema gotovo nikakvu upotrebnu vrednost, ali koji treba da simbolizuje naš bunt i okonča bombardovanje Srbije? I sve to iz budžeta u vreme kada postoje stotine važnijih potreba od kojh ću pomenuti samo dve, takođe paradigmatične.

U Srbiji danas postoji preko hiljadu škola koje nemaju adekvatne, higijenske toalete. To znači da desetine, stotine hiljada dece svakodnevno rizikuje da bude zaraženo raznim bolestima zbog toga što država na objektima za koje je zakonski nadležna, ne nalazi novac da izgradi ono što je decenijama civilizacijski minimum - čist klozet! Za potpuno rešenje ovog problema, za izgradnju sanitarnih prostorija u SVIM školama gde su danas neodgovarajući uslovi, potrebno je isto onoliko para koliko će koštati izgradnja kopije tornja!

Ali, prkos demagoga je važniji od zdravlja dece...

Suočen sa mogućnošću da će neki cenjeni čitalac ovih redova zaključiti da je poređenje koje sam dao bizarno, nudim još jedno. Ponovo su škole u pitanju. U toku je, pohvale vredna,Telekomova akcija uvođenja besplatnog interneta u sve škole u Srbiji. Kažu da je potrebno još 24.000 personalnih računara da bi SVE škole u Srbiji bile zadovoljavajuće opremljene ovim neophodnim nastavnim sredstvom 21. veka i pozivaju donatore da pomognu svojim prilozima. Solidan računar možete da kupite za 400 evra, što znači da je 24.000 x 400 = 9.600.000 evra ! Dakle, gospodo i drugovi na vlasti, za novac koji će biti ugrađen u avalsku kopiju možete da podignete srpske škole u vrh informatičke pismenosti u Evropi. To možete da učinite do početka sledeće školske godine, za par meseci, praktično odmah.

Ali, jesenje predizborno slikanje ispred grandiozne kopije tornja je važnije od obrazovanja dece...Važnije je i od 1.900 železničkih pružnih prelaza bez rampe na kojima ginu desetine ljudi godišnje, važnije je i od hroničnog nedostatka rampi za sugrađane u kolicima, važnije je i od katastrofalnog stanja u porodilištima i hirurškim klinikama širom Srbije, važnije od mnogih nedostataka u svim institucijama čiji je normalan rad obaveza države a ne dobra volja ovog ili onog političara. Ali oni to ne vide. Iz dedinjskih vila, sa žičara Kopaonika, kroz zatamnjeni prozor službenog automobila, sa vrha Avale ne vidi se nijedan problem u Srbiji.

 

Autor: Zoran Živković

Izvor: Danas



Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Marko Jevtic Marko Jevtic 12:35 22.04.2010

inat

I dok sam pisao blog naletala je još jedna izjava poslanika DSS-a oko Avalskog tornja:

"to govori o duhu našeg naroda da u inat možemo mnogo stvari da uradimo"

valjda se stvari rade sa nekim smislom a ne iz inata....
Strongman Strongman 12:40 22.04.2010

Re: inat

A ne. Samo iz inata.
Colin_bgd Colin_bgd 12:43 22.04.2010

Re: inat

valjda se stvari rade sa nekim smislom a ne iz inata....

inat jeste smisao...
Strongman Strongman 12:58 22.04.2010

Re: inat

inat jeste smisao...


A što ne bi recimo neka porodilišta u srbiji imala toplu vodu?
wukadin wukadin 13:02 22.04.2010

Re: inat

Mozemo ono sto ne mozemo.
Lepo rece Dobrica.
Ajd da vidimo i ispracaj ZES-a
Colin_bgd Colin_bgd 13:03 22.04.2010

Re: inat

A što ne bi recimo neka porodilišta u srbiji imala toplu vodu?

Nisam mislio u afirmativnom smislu, taman posla. Naravno da je trebalo upotrebiti te pare mnogo bolje, i naravno da je taj novi toranj totalna glupost. Ja licno mislim da je cela sustina izgradnje tornja jedna neizdrziva teznja nase elite i naseg naroda da zivi i vraca se konstantno u proslost i da menja istoriju. Kako smo se pre 25 godina vratili u ’44 da “malo sad cetnici pobede”, tako smo se sad vratili u ’99 da izbrisemo rezultate bombardovanja, i to kontinualno ispravljanje istorijskih krivih Drina nas i odrzava u tom mulju i glibu u kome obitavamo uvek kad smo ostavljeni sami sebi, kad nema nekog da nas vodi za ruku, i da nam brise sopstvene sline.

Osnovna i jedina sustina novog tornja je da narodu u Beogradu i okolini (ostatak Srbije) svakodnevno govori da ono sto je bilo nije bilo, da ono sto smo (u)radili nismo (u)radili, da sve sto su juce bile cinjenice, danas je samo amorfna masa podlozna “interpretaciji”...
wukadin wukadin 13:10 22.04.2010

Re: inat

Je li Coline, a ne bi imao nista protiv da se vratimo u 2003. da Druga Srbija malo pobedi?!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:14 22.04.2010

Re: inat

Toranj je deo graditeljske tradicije kojoj, recimo, pripadaju zelezare iz nekadasnje nam drzave na nekim cukama gde u okolini od 300km nema ni jednog rudnika a ciji deo je i drugi veliki simvol nase metropole, turbo Hram Sv. Save sa sve rastimovanim zvonima. Sve manje vernika a sve vise crkava. Tako i toranjce, nema smisla ali smo pokazali svima da mozemo da ga napravimo. Ipak, ima bar jedna pozitivna stvar u svemu, a to je da kad su vec poceli da ga zidaju da su ga i zavrsili, jer glavni tok domace savremene arhitekture cine poluzavrsene kuce. Prenela se megalomanija i na obicne ljude pa kad pocnu da zidaju ne racunaju koliki ce biti troskovi nego pocnu kucu na tri sprata a posle se ispostavi da nemaju dovoljno love ni za prizemnu. Rezultat: neogradjena dvorista, neizmalterisana fasada, kuca bez grejanja, kupatilo na prvom spratu ima struju i lavabo ali nema kadu, drugi sprat jos nema struju ali bice i to a i samari treba samo jos da se zamazu.
Colin_bgd Colin_bgd 13:16 22.04.2010

Re: inat

Je li Coline, a ne bi imao nista protiv da se vratimo u 2003. da Druga Srbija malo pobedi?!

Velika je razlika izmedju (puste) zelje da se nesto drugacije desilo, i konkretne akcije da se ono sto se desilo naknadno, kao, ispravlja.

Eh, samo da je Pierre Boya dao onaj penal, ali neces naci ni mene niti bilo kog od navijaca Partizana da opet na stadionu okuplja tim iz 2005 i protivnika u zelenim dresovima i crnim sorcevima i Boyu kako opet sutira penal i kako lazemo sami sebe da se po drugi put plasiramo u ligu sampiona, dok je stvarnost nesto sasvim drugacije. E, o tome se radi...
wukadin wukadin 13:24 22.04.2010

Re: inat

Velika je razlika izmedju (puste) zelje da se nesto drugacije desilo, i konkretne akcije da se ono sto se desilo naknadno, kao, ispravlja.


Koliko razumem ti si protiv konkretne akcije da drugosrbijanci dodju na vlast. Priznajes da su to puste zelje.
Hvala!
p.s. Nekako od pocetka godine mi se cini da vas blok u mnogo cemu kuca na otvorena vrata. No dobro... mozda u Srbiji Zapad ipak nije vec toliko metastazirao.
wukadin wukadin 13:29 22.04.2010

Re: inat

Sve manje vernika a sve vise crkava.


Bravo!
Volim paradigmaticne komentare koji najvise govore o onome ko ih iznosi.
LM, u nedelju sam bio na Sluzbi Bozijoj, nisam inace neki vernik, pa i ne znam kad sam poslednji put bio. (Uzgred, i nisam bio odusevljen)
Solidna crkva u Novom naselju Batajnice bila je puna. Ne kazem prepuna, nisu se ljudi gurali, mogao je jos poneko da udje. Ali da te crkve nema, u onu staru, u "centru" sela ne bimogli svi da stanu.
Ergo, ocigledno je postojala potreba (za vernike) da se crkva izgradi, QED!
A ti, jesi skoro bio na Sluzbi, ili pricas onako napamet... Ucili te u skoli da je religija opijum za narod i da je od riblje corbe nastao akvarijum.
Colin_bgd Colin_bgd 13:30 22.04.2010

Re: inat

Koliko razumem ti si protiv konkretne akcije da drugosrbijanci dodju na vlast. Priznajes da su to puste zelje.
Hvala!

Mozes ti da izvrces moje reci koliko hoces, ali je ocigledno da apsolutno razumes koliko sam u pravu. I to nema veze sa drugom Srbijom. Prosaraj malo na blogu, ako ti nije jasno.
wukadin wukadin 13:42 22.04.2010

Re: inat

Баш по блогу... а не рецимо по сајту Стратфора...
Једино што овде могу да видим су фрустрације одређене струје.
Colin_bgd Colin_bgd 13:48 22.04.2010

Re: inat

Баш по блогу... а не рецимо по сајту Стратфора...

Polemises sa mnom, a ne sa Stratforom. Informisi se prvo malo pre nego sto pocnes da piskaras etikete, ali dobro, sve po sluzbenoj duznosti...

Једино што овде могу да видим су фрустрације одређене струје.


I da, pogresno si napisao. Hteo si da kazes: "jedino sto ovde hocu da vidim..."
wukadin wukadin 13:50 22.04.2010

Re: inat

ali dobro, sve po sluzbenoj duznosti...


Е супер што си ме провалио. Овде сам службено.
Ти си геније, ајде сад иди, радимо
Marko Jevtic Marko Jevtic 13:56 22.04.2010

Re: inat


Eh, samo da je Pierre Boya dao onaj penal


Uf, koliko mi je i dan danas žao zbog toga!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:58 22.04.2010

Re: inat

Bravo!
Volim paradigmaticne komentare koji najvise govore o onome ko ih iznosi.
LM, u nedelju sam bio na Sluzbi Bozijoj, nisam inace neki vernik, pa i ne znam kad sam poslednji put bio. (Uzgred, i nisam bio odusevljen)
Solidna crkva u Novom naselju Batajnice bila je puna. Ne kazem prepuna, nisu se ljudi gurali, mogao je jos poneko da udje. Ali da te crkve nema, u onu staru, u "centru" sela ne bimogli svi da stanu.
Ergo, ocigledno je postojala potreba (za vernike) da se crkva izgradi, QED!
A ti, jesi skoro bio na Sluzbi, ili pricas onako napamet..


Naravno da svaki moj komentar govori prvo o meni, to nije sporno. Uzeti, recimo, malo Rortyja na citanje.

A ti samo nedeljom u crkvu? Dobro, tako kaze valjda SPC prirucnik za spiritity. Jednom odes u Batajnicu i to je valjda dovoljno da izneses stav koji nista ne govori o onome ko ga iznosi nego sve susta, objektivna, univerzalna istina. Svaka cast na svevidicitity. Ako je potreba glavni razlog nicanja crkava, zasto se onda ne podizu ili barem ne obnavljaju porodilista, bolnice i skole? Skole su obnavljali stranim donacijama a crkve moze i drzava da pomaze.

Ucili te u skoli da je religija opijum za narod i da je od riblje corbe nastao akvarijum

A ti opet nastavljas sa ubacivanjem svojih projekcija u tudje glave.

Sta je to 'solidna crkva'?
Colin_bgd Colin_bgd 13:58 22.04.2010

Re: inat

Е супер што си ме провалио. Овде сам службено.
Ти си геније, ајде сад иди, радимо

Nisi ti ovde sluzbeno. To ni ne mislim, samo mini eksperiment, kako je lako upecati te. Na svaki moj post odgovorio si ili na najbezvezniju opasku ili si izvrnuo moje reci i odgovarao na ono sto nisam ni napisao, dok sustinu onoga sto sam postirao nisi prokomentarisao ni malo, znas i sam zasto... Cao!!!
wukadin wukadin 14:13 22.04.2010

Re: inat

Jednom odes u Batajnicu i to je valjda dovoljno da izneses stav koji nista ne govori o onome ko ga iznosi nego sve susta, objektivna, univerzalna istina.


Komentar iznosi empirijsku cinjenicu. A ti? Jesi li se uverio da su crkve prazne u vreme Sluzbe?! Licno si video?

Sta je to 'solidna crkva'?


Ona koja ima dovoljno kvadrata.
wukadin wukadin 14:17 22.04.2010

Re: inat

Ako je potreba glavni razlog nicanja crkava, zasto se onda ne podizu ili barem ne obnavljaju porodilista, bolnice i skole?


To nije u nadleznosti SPC nego republickih vlasti koje ne obnasaju zlocesti radikali, nego Za evropsku Srbiju i SPS koalicija uz pomoc LDP-a.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:34 22.04.2010

Re: inat

To nije u nadleznosti SPC nego republickih vlasti koje ne obnasaju zlocesti radikali, nego Za evropsku Srbiju i SPS koalicija uz pomoc LDP-a.


A sama SPC sagradila turbo-Hram, bez pomoci republickih i inih vlasti, kao sto i dobija zemljiste na dobrim lokacijama po trzisnim cenama.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:46 22.04.2010

Re: inat

Komentar iznosi empirijsku cinjenicu. A ti? Jesi li se uverio da su crkve prazne u vreme Sluzbe?! Licno si video?


Sasvim licno: polovinom januara, utorka Gospodnjeg u vreme vecernje liturgije u kraljevskome gradu Arandjelovcu posetih hram sv. arhangela Dzebraila iz sasma istrazivackih razloga. Na listu mesta od pastve bozije zatekoh tri starije i jednu mladju zenu i jednog starijeg muskarca. Nek svedoci zapis ovaj o trenutnoj religioznosti naroda serbskog narastajima buducim.
wukadin wukadin 07:48 23.04.2010

Re: inat

Kolega ako imate neke informacije o korupciji, telefon policije je 7______ - _____
Kao sto se da zamijetiti, cak i poneki pop odgovara kad "pretace med", za pare koje i nisu toliko velike (bese povezivanje staza...). Sta je to prema Davinicevom auroatlanskom satelitu!?
Ali, ako cete tom stazom, zamolio bih vas da prihvatite odluku suda, ako ispadne da neki patriJota nije sudski kriv (kao sto videsmo juce)...

utorka Gospodnjeg


Utorak nije reprezantativan primer. Neko kada bi gledao Gazelu nedeljom u osam ujutru mogao bi zakljuciti da drugi most nije potreban.

Cocoa Cocoa 12:48 23.04.2010

Re: inat


Ipak, ima bar jedna pozitivna stvar u svemu, a to je da kad su vec poceli da ga zidaju da su ga i zavrsili, jer glavni tok domace savremene arhitekture cine poluzavrsene kuce.


Prvi put da pročitam da je neko primetio ono što je meni prvo upalo u oči. Ne odnosi se to samo na arhitekturu, u Srbiji je praktično sve nezavršeno. Zapravo, kad izvođenje nečega stigne do 90% već se smatra gotovirm. Iz tog aspekta, novi avalski toranj je potpuno čudo
blazha2000 blazha2000 12:45 22.04.2010

Kad se setim

Kad se setim u kakvom je stanju bio toalet u mojoj osnovnoj i srednjoj skoli,prosto pozelim da odem na avalu i da se uneredim ispod novog ,blistavog tornja
Strongman Strongman 12:58 22.04.2010

Re: Kad se setim

Nije lepo... ali ako ti prija
blazha2000 blazha2000 13:40 22.04.2010

Re: Kad se setim

Ma,gde nece prijati,svez vazduh,propuh,lep pogled...ma,inspiracija je to
Inner Party Inner Party 12:49 22.04.2010

Svrha

Donekle se slazem sa Zivkovicem. Naravno, jasno je da Tornju treba promeniti svrhu. Pa makar sluzio samo za razgledanje impresivne panorame (turisti, ekskurzije... Moze se tu i zaraditi).

Ali treba obnoviti sve sruseno u bombardovanju 1999. Pa makar nemalo bas nikakvu svrhu. U inat rekao bi neko. I - sto da ne - u svrhu promocije nase neutranlosti ...
Strongman Strongman 13:00 22.04.2010

Re: Svrha

Moze se tu i zaraditi




I - sto da ne - u svrhu promocije nase neutranlosti ...


MOžda je bolje da se organizuje društvo pa da nam se vrate, glavom bez obzira, odbegli intelektualci i mladost koja rukuje metlom u inozemstvu.
mariopan mariopan 13:11 22.04.2010

Re: Svrha

Ako su to finansirali građani sopstvenim novcem, dobrovoljno, onda nemam šta da kažem, neka bude spomenik bilo čemu, birajte.

Ako su za to uzeli pare i nama, građanima Srbije koji ni 'leba nemaju da jedu onda neko za to treba da odgovara. Ako ikada saznamo ko i koliko je para od nas uzeto? Koliko znam nećemo saznati nikad. To je praksa još iz vremena vlade koja je bila pre ove, i one vlade pre ove i pre nje.....

Zato ne uzimam zaozbiljno ovaj tekst jer bivši političari svi pljuju sadašnje a ovi sadašnji bivše i tako ukrug ...oni sve bogatiji, mi sve siromašniji, zemlja sve više propada.....za to su uvek krivi oni drugi i tako dalje i tako dalje.
wukadin wukadin 12:53 22.04.2010

Koji ce nam

Da bi se prozapadni nervirali...
Eto jednog razloga. Ima ih jos - turisticka atrakcija, simbol grada, primer kako poruseno treba ponovo izgraditi (a ne kao u Kneza Milosa ulici), angazovanje domace gradjevinske operative parama koje uglavnom nisu iz budzeta, sto istoj operativi pomaze u vreme kada ih miniraju namestenim tenderima (u Pecatu ima dosta o tome). No prozapadnom ti argumenti nisu bitni. Pa nek mu ostane onaj sa pocetka. Da, mene raduje to sto tebe nervira! Da, ovo je potvrda vojne neutralnosti. Nisam o tome pomislio, ali sada me uveravate koliko je Toranj bitan. Kao uostalom sve sto nas bar za pedalje gura prema BRIK-u, a dalje od NATO-a...
p.s. Pazi bogati, stvarno nisam znao da je Kostunica i dalje na vlasti.
Inner Party Inner Party 13:03 22.04.2010

Re: Koji ce nam

wukadin

p.s. Pazi bogati, stvarno nisam znao da je Kostunica i dalje na vlasti.



A na Pescaniku se zale da ga nema! Sto ga nema? Kaze Korac, drzava propada a Kostunice, vodje opozicije, nigde! GDE JE KOSTUNICA?



Ma nije ovde dobro ni kad Kostunice ima ni kad ga nema...
Strongman Strongman 13:06 22.04.2010

Re: Koji ce nam





wukadin wukadin 13:12 22.04.2010

Re: Koji ce nam

Lepe slike...
A sto Boris ne poslusa pametnije od sebe da ne valja priznavati sporni pojam genocida. Preci bili nalozi iz Brisela...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:16 22.04.2010

Re: Koji ce nam

A sto Boris ne poslusa pametnije od sebe da ne valja priznavati sporni pojam genocida.


Pa zar nije poslusao?
Inner Party Inner Party 13:21 22.04.2010

Re: Koji ce nam

Neues aus der Nachbarschaft
A sto Boris ne poslusa pametnije od sebe da ne valja priznavati sporni pojam genocida.


Pa zar nije poslusao?


Zanimljivo da je Tadic ustvri poslusao Vojina Dimitrijevica. Njegova je prvobitna formulacija rezolucije "Zlocin koji su... neki tamo... nazvali genocidom". Dimitrijevic je nakon Rezolucije promenio stav ...
wukadin wukadin 13:22 22.04.2010

Re: Koji ce nam

Dobro de, priznajem polovicno je poslusao, pa su i reakcije oprecne. Dok se nesto ne svidja LDP-u, jos ima nade.
Ali nije poslusao koj ce nam (sto bi reko Strongman) deklaracija koja deli zrtve. Jer kad nisu samo "Bosnjaci" stradali, sto bi samo se deklarativno zalile njihove zrtve. Vidi to i proevropska vlast, pa brze bolje dve rezolucije. Sto je tipicno deljenje zrtava. Jedino dobro u svemu, ispade blamaza za ZES.
Toliko o tome...
A mogao je Boris da poslusa i druge stvari. Recimo oko Statuta...
Pa ove tzv. regionalizacije...
inagadadavida inagadadavida 17:28 22.04.2010

Re: Koji ce nam

wukadin
Da bi se prozapadni nervirali...
Eto jednog razloga. Ima ih jos - turisticka atrakcija, simbol grada, primer kako poruseno treba ponovo izgraditi (a ne kao u Kneza Milosa ulici), angazovanje domace gradjevinske operative parama koje uglavnom nisu iz budzeta, sto istoj operativi pomaze u vreme kada ih miniraju namestenim tenderima (u Pecatu ima dosta o tome). No prozapadnom ti argumenti nisu bitni. Pa nek mu ostane onaj sa pocetka. Da, mene raduje to sto tebe nervira! Da, ovo je potvrda vojne neutralnosti. Nisam o tome pomislio, ali sada me uveravate koliko je Toranj bitan. Kao uostalom sve sto nas bar za pedalje gura prema BRIK-u, a dalje od NATO-a...
p.s. Pazi bogati, stvarno nisam znao da je Kostunica i dalje na vlasti.


ebote...
marouk marouk 13:23 22.04.2010

Ja sam za to

da se izgradi porodilište na tornju pa da se mame pre samog porođaja još penju nekim merdevinama. Možda neko reši da im gore da pristojan obrok umesto kriščice hleba sa po dve kašike marmelade i putera, verovatno nema bubašvaba od 8cm, babice i doktori bi bili savršeni jer bi u INAT zločinačkim umovima NATO-a bili fini i prijatni prema porodiljama...

A možda i jedna škola, ako nemaju deca internet i računar, a ono mogu da hvataju signal od silnih antena i da imaju lep pogled na Srbiju odozgo.

Od tolikog betona su mogli da naprave kuće za ljude koji još uvek žive po izbegličkim kampovima ili da obezbede novac za hitne transplantacije i lečenja.

Da su bar malo mislili u tom smeru mogli su sebi da transplantacijom obezbede po jedan mozak pa da nam svima bude lepo.

wukadin wukadin 13:35 22.04.2010

Ето зашто

Ко је у четвртак, 22. априла, ујутру, отворио веб страницу Б92 или Блица, могао је да види шта значи израз не-догађај. То је догађај који, ма колико важан, не одговара нашој интерпретацији стварности, па га зато игноришемо. Такав не-догађај је за Б92 и Блиц био отварање Авалског торња.
Дакле, најважнија вест, за јутро 22. априла, по Б92 била је она под насловом: „О сексуалности тек у седмом разреду“. Почетак те вести гласи овако: „Ђаци у Немачкој се већ у петом разреду сусрећу са појмовима пубертета, менструације и трудноће, а ученици у Србији тек у седмом разреду“...


Антонићити

Како је блог отворенији медиј, што ће рећи лакше човек каже што му срцу драго, онда видимо проевропске који не желе да избегавају мучну им реалност. Него лепо кажу шта мисле (реко би и Веран, али било би претерано, сад кад је мејнстрим). Тако је један рекао како би грб Србије ставио на контејнер.
Не пада снег да покрије брег...
Lionsgate Lionsgate 13:44 22.04.2010

Imam

konkretno pitanje, jel' ex-premijer sam napisao ovaj tekst? Inace kad ga slusate uzivo ili razgovarate sa njim imate utisak da mu je vokabular i smisao onoga o cemu prica u poprilicnom raskoraku sa dubinom ovakvog teksta

Strongman Strongman 14:41 22.04.2010

Re: Imam


Predlazem da ponovo slusas bivseg kad prica.
Lionsgate Lionsgate 14:50 22.04.2010

Re: Imam

A jel' bivsi tebe placa za propagandu il' je tvoj idol?
mariopan mariopan 15:00 22.04.2010

Re: Imam

Ma dobro je, samo neka priča, mora da će uskoro izbori? DajBožeštopre!
Strongman Strongman 16:33 22.04.2010

Re: Imam

Lionsgate
A jel' bivsi tebe placa za propagandu il' je tvoj idol?


A kako bi bilo da te banujem? Može mi se.
bzejak2010 bzejak2010 16:58 22.04.2010

Re: Imam

a cemu takva bahatost?
mislim, covek je lepo pitao (njegovo pitanje ima logike), mada je malo nezgrapno plasirano..

ako ne mozes (dobro, ne zelis) da mu odgovoris razlozno i argumentovano, vec posezes za silom (onako, civilizacijski,da ne kazem - demokratski)

...ljudi mogu da pomisle da je doticni bio u pravu.. a i da jeste u pravu, u najmanju ruku mozes da ga iskuliras ili da mu cestitas... time sto ga banujes, dajes sebi autogol
Strongman Strongman 17:02 22.04.2010

Re: Imam

Kad god prepoznam nit korektnosti u postu smreman sam za dijalog. U drugim slučajevima, praksa je pokazala, nema razloga za jednostranom ljubaznošću.

Šta je bahato? Što me mrzi da se upucavam sa poluprovokacijama? Pa mrzi me.
wukadin wukadin 07:53 23.04.2010

Re: Imam

A kako bi bilo da te banujem?


Kreni Dragecovom stazom ... After all, ti si vec IME, moze ti se. Mozda i popularnost dosadi.
Strongman Strongman 08:01 23.04.2010

Re: Imam

Kreni Dragecovom stazom ... After all, ti si vec IME, moze ti se. Mozda i popularnost dosadi.


Hm...
tyson tyson 16:27 22.04.2010

Bgd vs. SRB proper


Toranj je OK.

Krajnje je vreme da Živković otvori sopstveni nalog na blogu B92, pa da sa čovekom može da se popriča. Možda bi čovek i priznao neku svoju grešku, zabludu, štagod; ljudi smo. Ovako, kad ti postaviš neki njegov tekst ili tekst o njemu ili ga pomeneš, nema druge nego da ga bezrezervno braniš/zastupaš do poslednjeg metka, jer, zaboga, prijatelji ste. Bezveze i nezanimljivo, na momente i mučno.


Strongman Strongman 16:32 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Da si čitao znao bi da ima nalog na B92. Možda samo bira društvo.
Bivsi Bivsi 16:55 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Evo me Taysone,
spreman za priču!
Strongman Strongman 17:34 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Koliko vidim i slika sa proslave x godina mature je u zaglavlju...
Bivsi Bivsi 17:48 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Naravno, ne... to je samo moć moderne tehnike... Gde ti je ovaj Tayson? Pobeže bez traga. Zato ne učestvujem u diskusijama na blogu. Anonimus te prozove, izvređa, a onda pobegne u dublje sfere svoje anonimnosti...

p.s. fotografija je prošlogodišnja.
Strongman Strongman 18:01 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Ima ona leskovačka poslovica za Tajsone.. ne moraš da ih tražiš oni se sami pojave. ada je verovatno zauzet nečim bitnim ali pojaviće se već...

Ne stidim se, radio sam na vratima mnogih diskoteka i nisam puštao svakog. Ne vidim razlog da tako bude i na blogu. Ko ne ume da poštuje domaćina i goste ...
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:14 22.04.2010

postovalac plemenite vestine :)

hehhe,Tajson protiv Strongmena,zanimljivo...
mariopan mariopan 20:11 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Bivsi
Evo me Taysone,
spreman za priču!

Lepo od Vas, i ja bih nešto rekla, bolje Vama nego o Vama dok niste tu. Nije lepo, ne mora biti ni tačno, to je samo moje mišljenje.

Smatram da je vlast koja je došla posle 5 oktobra najzaslužnija za propadanje Srbije koje gledamo danas, da su propustili istorijsku šansu da pokrenu zemlju u jednom dobrom smeru, makar da učine prvi korak ka normalnoj zemlji...nisu i mi smo tu gde smo. Da jesu, da smo makar prepoznali nameru , mi glasači, mi bi i dalje za Vas glasali i Vi bi i danas bili na vlasti, ne Vi kao osoba već DOS ovakav ili onakav...garnitura koja dobro radi se obično ne menja.

Nije ovaj narod ni tako glup ni tako zatucan ako je za DOS glasao onda kada je trebalo, kada je verovao u ono što ste nam obećavali, pa tako sve optužbe (koje se povremeno čuju) da smo mi kao narod zaslužili vlast koju imamo sada- ne stoje......nego bih obrnula optužbu i rekla bih : Da ste Vi radili ono što ste nam obećali Vi biste imali narod koji zaslužujete a mi vlast koju bi rado opet imali i zemlju koja bi možda bila na pola puta da postane normalnna..

Ovako, ostali su samo nastavili istim putem kuda ste vi kao vlast tada krenuli i sada smo tu gde jesmo.

Ne prihvatam opravdanja da je to uradio neko drugi, treći i tako redom, mi smo birali vas kao koaliciju (DOS) a vi ste birali druge među sobom i ako ste izabrali najgore vi ste sa njima tikve sadili, samim tim i odgovorni za učinjeno a najviše za neučinjeno zbog čega nam je danas ovako..
blogovatelj blogovatelj 20:13 22.04.2010

Re: postovalac plemenite vestine :)

hehhe,Tajson protiv Strongmena,zanimljivo


Vecita dilema, ko je jaci - Brus Li ili King Kong?
Sreca da se nije pojavio Cak Noris, inace bi ih sve iscepao ko mace muskatlu
Strongman Strongman 20:21 22.04.2010

Re: postovalac plemenite vestine :)

Vecita dilema, ko je jaci - Brus Li ili King Kong?
Sreca da se nije pojavio Cak Noris, inace bi ih sve iscepao ko mace muskatlu


Kakav bre Čak Noris i Brus... Strongman je na vrhu lanca ishrane.
Strongman Strongman 20:22 22.04.2010

Re: postovalac plemenite vestine :)

Vecita dilema, ko je jaci - Brus Li ili King Kong?
Sreca da se nije pojavio Cak Noris, inace bi ih sve iscepao ko mace muskatlu


Kakav bre Čak Noris i Brus... Strongman je na vrhu lanca ishrane.
Bivsi Bivsi 20:31 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Potpuno razumem tvoje neraspoloženje,tvoje nezadovoljstvo stanjem u kome se danas nalazimo. Ipak ne mogu u potpunosti da se složim sa tvojom dijagnozom problema. Da građani, glasajući za DOS na izborima 2000. godine, nisu skinuli Miloševića sa vlasti Srbija bi danas bila u deset puta većim problemima nego što je to inače slučaj. Ako se ne sećaš stanja u državi i društvu te 2000. godine ili ako to sećanje potiskuješ i zaboravljaš, ja ti ne mogu dati ni jedno racionalno objašnjenje.
Ako nisi sama spremna da uočuš razliku između vlasti od 2001. do 2004. i onoga što se dešavalo kasnije - ja ti ne mogu pomoći u shvatanju događaja u poslednjih 10 godina.
Danas je stanje u zemlji značajno, ali istovremeno i nedovoljno, bolje nego za vreme SM.Učunjeni su neophodni zahvati iz domena hitne pomoći, ali suštinske promene nisu daleko odmakle...
Moje učešće u vlasti je bilo, na sreću, kratko, ali ja nemam čega da se stidim. I ruke i obraz su mi čisti. Napustio sam politiku kada sam se suočio sa licemerjem ogromne većine mojih kolega iz DOS i DS i kada sam shvatio da većina građana ne želi ozbiljne promene koje su , naravno, bolne i neophodne.
U poslednjih šest godina se ništa nije promenilo. Političari se takmiče u lažima, a narod glasa masovno za one koji ga najbolje lažu...
mariopan mariopan 20:44 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Potpuno razumem tvoje neraspoloženje,tvoje nezadovoljstvo stanjem u kome se danas nalazimo. Ipak ne mogu u potpunosti da se složim sa tvojom dijagnozom problema. Da građani, glasajući za DOS na izborima 2000. godine, nisu skinuli Miloševića sa vlasti Srbija bi danas bila u deset puta većim problemima nego što je to inače slučaj. Ako se ne sećaš stanja u državi i društvu te 2000. godine ili ako to sećanje potiskuješ i zaboravljaš, ja ti ne mogu dati ni jedno racionalno objašnjenje.

Ne potiskujem i ne zaboravljam, upravo sam učesnik tih događanja i zato me još više boli što je sve ovako ispalo. toliko sam se nadala..a onda toliko razočarenje. I danas sam ogorčena zbog toga.


Ako nisi sama spremna da uočuš razliku između vlasti od 2001. do 2004. i onoga što se dešavalo kasnije - ja ti ne mogu pomoći u shvatanju događaja u poslednjih 10 godina.
Danas je stanje u zemlji značajno, ali istovremeno i nedovoljno, bolje nego za vreme SM.Učunjeni su neophodni zahvati iz domena hitne pomoći, ali suštinske promene nisu daleko odmakle...

Nravno da pozitivna razlika postoji i to velika ali...postoji i negativna razlika u kvalitetu promena...sada smo na pragu totalne propasti u svim sferama života.
Moje učešće u vlasti je bilo, na sreću, kratko, ali ja nemam čega da se stidim. I ruke i obraz su mi čisti. Napustio sam politiku kada sam se suočio sa licemerjem ogromne većine mojih kolega iz DOS i DS i kada sam shvatio da većina građana ne želi ozbiljne promene koje su , naravno, bolne i neophodne.

Vas lično i ne optužujem samo nemam kome drugom to da kažem jer su sve vaše ondašnje kolege tako visoko dogurale da nas kao narod i ne vide, ne udostojavaju se ni da nas konstatuju a ne da razgovaraju o nečemu sa nama na blogu.
Pa hvala Vam na odgovoru, ako koji put ujedam to mi je posledica koju vučem još iz onog vremena, nastalo od previše nadanja i padanja u ponor.
Pozdrav

PS.
Ono moje mišljenje, bilo tačno ili ne bilo, zadržavam jer su mnoge vaše kolege političari i "eksperti" iz tog vremena i sada na vlasti i učestvuju iz sve snage u uništavanju ove zemlje pa ih ja vidim kao takve, kako sam ih gore opisala.
expolicajac expolicajac 20:46 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Devojko kosio sam danas travu, nije mi se pokvarila kosilica i bolje se osećam.
Bivsi Bivsi 20:51 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Ujedanje političara, makar oni bili bivši, je dozvoljena, čak i poželjna disciplina
"narodnog demokratskog višeboja". Problem je u tome što od toga nema neke preterane koristi ako ne pokušate da svoj život promenite sami. Ne nadajte se ozbiljnoj pomoći političara, uredite svoj život tako da ne zavisite od njih.
To je moguće, nije lako ali je moguće.
Možeš ti to ...
Don Salieri Don Salieri 21:04 22.04.2010

Re: postovalac plemenite vestine :)

Strongman
Vecita dilema, ko je jaci - Brus Li ili King Kong?
Sreca da se nije pojavio Cak Noris, inace bi ih sve iscepao ko mace muskatlu


Kakav bre Čak Noris i Brus... Strongman je na vrhu lanca ishrane.

Aha, znaci moze najvise da pojede.
mariopan mariopan 21:07 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

expolicajac
Devojko kosio sam danas travu, nije mi se pokvarila kosilica i bolje se osećam.

E, hvala što si javio šta piješ za ono "devojko"?
Vidiš kako sam krenula u teške razgovore, odmah mi je malo lakše kada se prizemljim
expolicajac expolicajac 21:15 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Pijem samo vina "Kuće Vina Živković". Kvalitetna su iako za sada na njima samo piše da su Stona. Zakonska smetnja, a Bivši sve po zakonu.
mariopan mariopan 21:23 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Bivsi
Ujedanje političara, makar oni bili bivši, je dozvoljena, čak i poželjna disciplina
"narodnog demokratskog višeboja". Problem je u tome što od toga nema neke preterane koristi ako ne pokušate da svoj život promenite sami. Ne nadajte se ozbiljnoj pomoći političara, uredite svoj život tako da ne zavisite od njih.
To je moguće, nije lako ali je moguće.
Možeš ti to ...

Ma mogu, samo mi je malo lakše kada ujedem, ne volim bensedine i te stvari
Sama činjenica da sam živa (svako jutro se zaprepastim tom činjenicom) odaje jednu vrlo izdržljivu živuljku koja je "u se i u svoje kljuse" i do sada živela pa će i od sada...samo mi je žao mladih i dece. Ovakav krš i lom od države im ostavljamo u amanet? Ima da nas kunu posthumno još stotinak godina a možda i duže.
Pozdrav
mariopan mariopan 21:31 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

expolicajac
Pijem samo vina "Kuće Vina Živković". Kvalitetna su iako za sada na njima samo piše da su Stona. Zakonska smetnja, a Bivši sve po zakonu.


Stižeeeee
expolicajac expolicajac 21:54 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Hvala. Uz dobro vino i dobra muzika
http://www.youtube.com/watch?v=uc9hnPMPxwE
expolicajac expolicajac 21:58 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Hvala. Uz dobro vino i dobra muzika

mariopan mariopan 22:05 22.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

expolicajac

Hvala uvek sam za dobru muziku
dragan7557 dragan7557 07:23 23.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Da građani, glasajući za DOS na izborima 2000. godine, nisu skinuli Miloševića sa vlasti Srbija bi danas bila u deset puta većim problemima nego što je to inače slučaj. Ako se ne sećaš stanja u državi i društvu te 2000. godine ili ako to sećanje potiskuješ i zaboravljaš, ja ti ne mogu dati ni jedno racionalno objašnjenje.

SAMO VAS GLEDAMO !!!!


cerski
dragan7557 dragan7557 07:26 23.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

Danas je stanje u zemlji značajno,

I Toranj i "Bastilja" su tu.Jedino ON nije al' zato su tu NJEGOVI.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:31 23.04.2010

Re: Bgd vs. SRB proper

dragan7557
Da građani, glasajući za DOS na izborima 2000. godine, nisu skinuli Miloševića sa vlasti Srbija bi danas bila u deset puta većim problemima nego što je to inače slučaj. Ako se ne sećaš stanja u državi i društvu te 2000. godine ili ako to sećanje potiskuješ i zaboravljaš, ja ti ne mogu dati ni jedno racionalno objašnjenje.


Nemojte se plašiti.

SAMO VAS GLEDAMO !!!!


cerski

Davie Davie 19:41 22.04.2010

Neobavesteni bivsi premijer

Kaze on:
Za šta? Za kopiju objekta koji danas nema gotovo nikakvu upotrebnu vrednost


A da kopiram i deo teksta od ljudi koji su u struci:

Najavu izgradnje Avalskog tornja, srušenog u NATO bombardovanju, pratile su i polemike o opravdanosti tog projekta. Mnogi stručnjaci smatrali su da je to bacanje para, jer se satelitskim i optičkim sistemima mogu prenositi TV, telefonski i internet signali, pa je takav toranj prevaziđen. Slično mišljenje imao je i Jovan Radunović, predsednik UO Republičke agencije za telekomunikacije.
- Dobijanje kanala u Ženevi sada opravdava izgradnju tornja i ako se budu poštovali međunarodni dogovori i planovi, Avalski toranj biće veoma koristan. Naravno, i dalje smatram da treba raditi i na satelitskim i optičkim sistemima - kaže Radunović.

Evropa 2012. godine prelazi na digitalno emitovanje programa, pa će i Srbija morati tome da se prilagodi, u čemu će Avalski toranj imati poseban značaj. Naime, po novom planu raspodele, naša zemlja je nedavno u Ženevi dobila oko 50 digitalnih kanala. Time se opravdanost izgradnje Avalskog tornja, koji će koštati oko 10 miliona evra, prema rečima direktora tehnike RTS-a Radiše Petrovića, više ne dovodi u pitanje.
- Sve razvijene zemlje uvode digitalni servis i grade visoke stubove - kaže Petrović. Digitalna TV omogućiće da se sa jednostavnom antenom prati veliki broj kanala, a za to su potrebni jaki predajnici, na visokim kotama. Digitalni signal "pokriva" veću teritoriju, omogućava korišćenje više kanala, ima manje smetnji u odnosu na analogni. U tehničkom smislu, visoke kote i objekti, sa snažnim predajnicima, biće potrebni i narednih nekoliko decenija.

POKRIVANjEM šire teritorije smanjiće se broj sada potrebnih predajnika i repetitora, a time se smanjuju i troškovi emiterima. Telekomunikacioni toranj na Avali neće koristiti samo RTS, već i druge RTV stanice, vojska, policija, mobilni operateri...


krkar krkar 19:55 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer


Radunović i Petrović lažu, svesno obmanjuju publiku plasiranjem poluistina i iskrivljenih činjenica jer i jedan i drugi su u ovom slučaju u teškom sukobu interesa. Osim toga ima tu i ostalih dilova, para iz ruke u ruku...

Avalski toranj je tehnološki besmislen.

Inače, RATEL je organizacija koju bi trebalo raspustiti, zatvoriti i pokrenuti iznova, ali tako da nijedan sadašnji zaposleni ne bude ponovo primljen.
Davie Davie 20:01 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Radunović i Petrović lažu, svesno obmanjuju publiku plasiranjem poluistina i iskrivljenih činjenica jer i jedan i drugi su u ovom slučaju u teškom sukobu interesa. Osim toga ima tu i ostalih dilova, para iz ruke u ruku...

Avalski toranj je tehnološki besmislen.


Recimo da mnogo vise verujem profesoru Radunovicu i mom poznavanju telekomunikacija nego bivsem premijeru ili blogeru krkaru.
jaksa scekic jaksa scekic 20:26 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Evo sta kazu strucnjaci za Bosnu

KRATKA INFORMACIJA O MOGUĆNOSTIMA DVB-T.

Prednost Zemaljske digitalne televizije nad zemaljskom analognom televizijom

Mnogi se pitaju šta je to SARTELCOM d.o.o. pokrenuo, šta je to DVB-T i pitaju se šta će dobiti. Zašto se SARTELCOM bori za ovaj projekat i zašto mijenjat već postojeću zemaljsku analognu televiziju u zemaljsku digitalnu televiziju. SARTELCOM Zemaljska Digitalna Televiziju DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) će se emitovat sa zemaljskih digitalnih predajnika koji će se nalaziti na istim predajnim tačkama gdje su i današnji zemaljski analogni predajnici. Dobit će se isto područje pokrivanja sa zemaljskim digitalnim signalom i sa mnogo manje potrebne izračene RF snage nego se to radi danas sa zemaljskim analognim predajnicima. DVB-T signal ima mnoge prednosti u odnosu na zemaljski analogni signal zato što se na taj način kroz jedan TV kanal, jednu TV frekvenciju može emitovati ne samo jedan TV program kao do sada, već MNOGO TV PROGRAMA. Kada se koristi visoko efikasan DVB Video Enkoder, ovaj sistem daje mogućnost emitovanja-prenošenja: 16 ili 8 ili 6 ili 4 različita TV Programa/Kanala u istoj frekfenciji koja može biti VHF/UHF frekvencija, sa visokom kvalitetom slike i tona, i još mnogo drugih opcija, zavisno od vrste modulacije i širine banda i sve to u digitalnom obliku.

Takav način nam daje veliku uštedu u frekventnom spektru pa možemo emitovat mnogo više TV programa koji ne smetaju jedan drugom i koristiti kanal do kanala, što do sada nije bilo moguće u zemaljskoj analognoj televiziji. Svakim danom se javlja potreba za sve više frekvencija za emitovanje TV programa, a raspoloživih frekvencija nema. Mnoge postojeće TV stanica u BIH, htjele bi da budu gledane na cijelom prostoru BiH a sa DVB-T to je vrlo jednostavno moguće. Sa zemaljskom analognom TV to više nije moguće uraditi.

Zemaljski digitalni TV signal je ne osjetljiv na smetnje uzrokovane drugim bliskim TV signalima, daje izuzetno kvalitetnu sliku bez šuma odnosno snijega i drugih smetnji. Kod zemaljske digitalne televizije se javlja zamrzavenje zadnje ispravno primljene slike, kada smetnje u prijemu budu prevelike, isto se dešava kao sa digitalnim satelitskim signalima. Na kvalitetu primljenog zemaljskog digitalnog TV signala ne utiče odbijenje-refleksija signala pa TV program možemo primati i sa sobnom antenom. Kod zemaljske digitalne televizije nema duple slike, duhova, promjena i gubitaka signala ako neko hoda oko TV antene. Zemaljska digitalna televizija je jedino riješenje za buduće potrebe BiH.
Bivsi Bivsi 20:40 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Da je za digitalni signal neophodno graditi tornjeve slične ovom na Avali - Evropa bi bila veliko gradilište takvih "arhitektonskih čuda", a to se ne dešava...
Naravno, koga ovde još interesuje istina...
Bivsi Bivsi 20:42 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

A da pokušaš da veruješ činjenicama?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Davie
Radunović i Petrović lažu, svesno obmanjuju publiku plasiranjem poluistina i iskrivljenih činjenica jer i jedan i drugi su u ovom slučaju u teškom sukobu interesa. Osim toga ima tu i ostalih dilova, para iz ruke u ruku...

Avalski toranj je tehnološki besmislen.


Recimo da mnogo vise verujem profesoru Radunovicu i mom poznavanju telekomunikacija nego bivsem premijeru ili blogeru krkaru.


Nije sad da je to preterano bitno, ali ako se dobro secam, Ruzmarin (Jova Radunovic) je bre covek iz fizicke elektronike, nikakve veze sa telekomunikacijama nema. Ko je ovaj Petrovic nemam pojma, ali znam da je Bivo rasterao vecinu inzenjera koji su radili na tehnici RTS-a, tako da opravdano mogu da sumnjam da se tamo neko u ista preterano razume.

Mislim da samo treba pogledati ko je prodao 10-kW digitalni predajnik RTS-u i na koju foru, i da li je tu neko primio neko miropomazanje. Posebno je sumnjivo kad neko potkrepljuje korisnost megatornja time sto ce ga koristiti vojska i policija. Jer zna se da u njih prosecan gradjanin ima beskonacno poverenje (da su jos pomenuli i crkvu, niko se nista ne bi pitao).

Evo na primer, ovde u Americi, gde ljudi stvarno gledaju televizuju, niko blesav ne podize nikakve tornjeve i dize TV predajnike na njih. Ne poznajem nikog cije domacinstvo prima aerial digitalni (a ni analogni) TV signal (osim mog kuma, koji prati PBS). Znaci, ili kabl (Comcast), ili satelit (DirectTV ili DISH Network) i to je to.
Davie Davie 21:26 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Da je za digitalni signal neophodno graditi tornjeve slične ovom na Avali - Evropa bi bila veliko gradilište takvih "arhitektonskih čuda", a to se ne dešava...
Naravno, koga ovde još interesuje istina...


A da pokušaš da veruješ činjenicama?

Pa recimo da u Evropi vec imaju izgradjene tornjeve za analognu transmisiju (signalom sa njih je bila i bolje pokrivena nego Srbija) i da ih verovatno nece rusiti ili zaboraviti kad predju na digitalni signal vec ce na njih instalisati novu opremu. A u emitovanju signala na UHF i VHF podrucju vazi pravilo "sto vise to dalje" - to su cinjenice i njima verujem jer ja sam ipak bio djak profesora Radunovica.

Ono sto vi navodite kao "arhitektonsko čudo" to stvarno i jeste ali da vam ne uzmemo taj sarkazam za zlo, nismo svi obrazovani i u polju arhitekture i kulturnog/duhovnog nasledja.

Edit. Za Srdjana Pajica:
Ruzmarin radi i na optickim i laserskim predajnicima, zato i toliko gura opticki i satelitski prenos komunikacionog signala. Ali eto smatra da toranj na Avali ipak ima svoju svrhu. Doduse bloger krkar mu spotice "para iz ruke za ruku".

Apropo cabel or satelit Tv-a, sta mislis ko ce da razvodi kablovsku mrezu u Babe, Ritopek ili slicno selo, imas i delova uzeg centra Beograda koji nemaju sprovedenu kablovsku mrezu. A nece ni svaki gedza da da 200e za satelitsku antenu i da ga mesecno globi TotalTV.
Bivsi Bivsi 21:50 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Jako je pohvalno to što sa ponosom ističeš da si "ipak bio đak " svog profesora, ali on te sigurno nije naučio da budeš prepotentan.
Ako je nešto bilo arhitektonsko čudo polovinom prošlog veka izgradnja njegove kopije više od pedeset godina kasnije, u vreme oskudice i krize, je devalviranje arhitektonske struke i poigravanje sa kulturnim i duhovnim nasleđem.
Nadam se da su te predavanja profesora Radulovića osposobila da radiš neki pošten posao.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:04 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

A da kopiram i deo teksta od ljudi koji su u struci:


Vidis ti si pao na foru. Nije sve sto sebe naziva ekspertom ekspert. To je kao kad je Djilas pravdao secu platana izjavama svojih 'strucnjaka' za koje se kasnije ispostavilo da veze sa platanima i drvecem uopste nemaju. Da je ovima na vlasti stalo do istine onda bi mi culi misljenje vise strucnjaka a ne ovih koji su u nekoj od nihovih cuvenih Agencija. Ovako, oni ce plasirati dve tri izjave svojih eksperata, u javnost ce se pustiti jos po koji nezadovoljan glas (jer eto Srbija je demokratska zemlja) ali ce on u takvoj situaciji zvucati samo kao gundjanje vecitih gubitnika koji se suprostavljaju autoritetu nauke i zdravom razumu. To je nesto slicno poslu za koji gradjani Srbije placaju kolegu blogera Krstica, mozes ga nekom prilikom priupitati o detaljima.
Davie Davie 22:09 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Prepotencija je kad vam neko ukaze da postoje i druge cinjenice od onih koje vi proturate kao postulat? Ili da ima nesto vise skole od vas? Bice da ovo drugo vise vredja.

Ako je nešto bilo arhitektonsko čudo polovinom prošlog veka izgradnja njegove kopije više od pedeset godina kasnije, u vreme oskudice i krize, je devalviranje arhitektonske struke i poigravanje sa kulturnim i duhovnim nasleđem.

Stari most u Mostaru je bio arhitektonsko cudo u 17-tom veku pa su ga obnovili krajem 20-tog. Avalski toranj nije u tom rangu ali je kulturno (u arhitektonskom smislu) i duhovno beogradjanima i stanovnicima tog dela Sumadije znacajan. Njegova gradnja u starom obliku svakako nije devalviranje struke.
Nadam se da su te predavanja profesora Radulovića osposobila da radiš neki pošten posao.

Naravno, zaradjujem svoju platu posteno, u struci u kojoj sam se skolovao. Nisam u nikakvom dilu sa Miodragom Kosticem i ostalim tajkunima, nisam za sad dobijao nikakve subvencije od drzave, nisam otimao tudju zemlju i primao kontrausluge tajkuna.

u vreme oskudice i krize

Ovo bi bilo lako resiti, oduzeti imovinu tajkunima i politicarima za koju nemaju poreklo, za koju nisu placali poreze i eto nama dzaba tornja na Avali, mogli bi zakrpiti i one zgrade na Kneza Milosa, Nemanjinoj. Preostalo bi i za racunare po skolama Srbije, ponesto i za vrtice i bolnice. Kako je sve jednostavno a neki opet kukaju na oskudicu.
Bivsi Bivsi 22:25 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Naravno da ne vređa saznanje da neko, mnogi, "imaju nešto više škole od vas". Zašto bi to bilo koga pa i mene vređalo? Tebe, nadam se, ne vređa činjenica da mnogi, skoro svi, znaju mnogo više o arhitekturi, racionalnosti i kulturnom nasleđu nego što ti misliš da znaš... Ličiš mi na one koji su, bombardujući Dubrovnik, govorili da će ga razoriti, a onda napraviti " novi,ljepši i autentičniji"...
Drago mi je što, kao i ja, nisi otimao tuđu zemlju, dilovao sa tajkunima i primao njihove kontra usluge. Subvenciju možeš dobiti samo ako ispunjavaš zakonske uslove i znaš da napišeš dobar investicioni projekt.
Ne bih te više opterećivao ličnim komentarima...
Bivsi Bivsi 22:28 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Ovo bi bilo lako resiti, oduzeti imovinu tajkunima i politicarima za koju nemaju poreklo, za koju nisu placali poreze i eto nama dzaba tornja na Avali, mogli bi zakrpiti i one zgrade na Kneza Milosa, Nemanjinoj. Preostalo bi i za racunare po skolama Srbije, ponesto i za vrtice i bolnice. Kako je sve jednostavno a neki opet kukaju na oskudicu.

Sa ovim se potpuno slažem! Što pre to bolje!!!
Davie Davie 22:34 22.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Hajde da smo se slozili u bar nekoj stvari. I to je dovoljno za pocetak, ili jos bolje za kraj moga dana.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:08 23.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Davie

Pa recimo da u Evropi vec imaju izgradjene tornjeve za analognu transmisiju (signalom sa njih je bila i bolje pokrivena nego Srbija) i da ih verovatno nece

Edit. Za Srdjana Pajica:
Ruzmarin radi i na optickim i laserskim predajnicima, zato i toliko gura opticki i satelitski prenos komunikacionog signala. Ali eto smatra da toranj na Avali ipak ima svoju svrhu. Doduse bloger krkar mu spotice "para iz ruke za ruku".

Apropo cabel or satelit Tv-a, sta mislis ko ce da razvodi kablovsku mrezu u Babe, Ritopek ili slicno selo, imas i delova uzeg centra Beograda koji nemaju sprovedenu kablovsku mrezu. A nece ni svaki gedza da da 200e za satelitsku antenu i da ga mesecno globi TotalTV.


Pa sigurno da nece da ih ruse, ali kako sam ja ukapirao sta Strongmena muci i nije nikakvo rusenje nego gradjenje nepotrebnog. Ne znam kakvi su ti to "opticki i laserski predajnici", verovatno mislis na fiberopticke sisteme, i kakve to veze ima sa kablovskom ili satelitskom distribucijom TV signala do krajnjeg korisnika, ali nema ni veze.

Zaista mi nije jasno kako se Radunovic u ovo sve uvukao, ja ga se secam kao odlicnog profana sa faksa. Ubedjen sam da ne gura optoelektronske sisteme, ma sta ti to znacilo, "zato sto on to radi", nego zato sto se zna za cega su oni optimalno resenje. Ali to nema ama bas nikakve veze sa izgradnjom tornja na Avali.

A kablovsku mrezu ce naravno da razvodi SBB, jel ima neko drugi? (hebi ga, ne zivim u Srbiji, pa mozda imam pogresan info o monopolu). Pa i za prijem digitalnog signala sa tornja mora da se pukne neka kinta za hardver a verovatno i za pristup.

dragan7557 dragan7557 07:59 23.04.2010

Re: Neobavesteni

Radunović i Petrović lažu,


NISU JEDINI !!!

cerski
wukadin wukadin 13:55 23.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

oduse bloger krkar mu spotice "para iz ruke za ruku".


Bloger Krkar je svoju strucnost pokazao u domenu profesije kojom se bavi - lingvistike. On je podrzavao "crnogorski jezik" a argumenti su mu bili cisto podrzavanje dnevnopolitickih upliva u struku za koju kaze da se njom bavi.
Ako bloger Krkar ima informacije o korupciji, neka se obrati policiji, tuzilastvu...
mariopan mariopan 15:18 23.04.2010

Re: Neobavesteni bivsi premijer

Bivsi
Ovo bi bilo lako resiti, oduzeti imovinu tajkunima i politicarima za koju nemaju poreklo, za koju nisu placali poreze i eto nama dzaba tornja na Avali, mogli bi zakrpiti i one zgrade na Kneza Milosa, Nemanjinoj. Preostalo bi i za racunare po skolama Srbije, ponesto i za vrtice i bolnice. Kako je sve jednostavno a neki opet kukaju na oskudicu.

Sa ovim se potpuno slažem! Što pre to bolje!!!

A zašto to nije uradila Vaša Vlada? Pa samo to smo i očekivali da će uraditi, da uvede red i zakon, zakon jednak za sve a ne da je za kriminalce jednakiji? I čim smo videli da vi to ne radite vi ste pali sa vlasti (DOS)...samo je potrajalo i da siđete ali ste već tada izgubili sledeće izbore, niko vam više nije verovao.

Don Salieri Don Salieri 20:38 22.04.2010

I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Gradnja tog tornja predstavlja bezobzirno bacanje para poreskih obveznika Srbije.
Zivkovic tvrdi da je toranj kostao od 8.5 do 10 miliona €. Vest iz 2008. govori o 1 milion € sakupljenih preko nekakvih "donacija" i jos o tolikoj sumi koju je dao Bg. To znaci da je sve ostalo od 6.5 do 8 miliona € oteto iz dzepa poreskih obveznika Srbije. link
mariopan mariopan 20:50 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Don Salieri
Gradnja tog tornja predstavlja bezobzirno bacanje para poreskih obveznika Srbije.
Zivkovic tvrdi da je toranj kostao od 8.5 do 10 miliona €. Vest iz 2008. govori o 1 milion € sakupljenih preko nekakvih "donacija" i jos o tolikoj sumi koju je dao Bg. To znaci da je sve ostalo od 6.5 do 8 miliona € oteto iz dzepa poreskih obveznika Srbije. link

Onda da neko odgovara za to?
Ako je istina?
U zemlji gde je skoro milion gladnih?
Gde će sutra biti još milion gladnih jer niko ništa ne radi a svi moraju bar da jedu?
ČOVEČE. To nije normalno ako je tačno.
expolicajac expolicajac 20:51 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Pa gde je sada Radence da sa svojim budžetskim specijalcima ispita odakle sve te pare. Jedan deo je garantovano od poreza na oružije, a posebno od kamate.
Bivsi Bivsi 20:56 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

90% novca za toranj je obezbeđen iz budžeta Srbije, Beograda i javnih preduzeća. Konačni obračun nije završen, ali je sigurno da će biti veći od 11,5 milona evra.
mariopan mariopan 21:43 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Bivsi
90% novca za toranj je obezbeđen iz budžeta Srbije, Beograda i javnih preduzeća. Konačni obračun nije završen, ali je sigurno da će biti veći od 11,5 milona evra.

Dobro a da li se neko "ugradio" (u temelje)?
Bivsi Bivsi 21:54 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

Hajde da pogađamo... Da li je neko zloupotrebio investiciju u koju je uloženo oko 10 miliona evra budžetskih para, a nije poštovan zakon o javnim nabavkama. Ko da tačan odgovor - dobije čokoladu!
mariopan mariopan 22:16 22.04.2010

Re: I mi toranj imamo a i koj će nam baš

E, ovde Vas pozdravljam i odoh da spavam to mi treba za lepotu
.....a sutra imam opet da pokosim travnjak i tako to...ne bih pogađala ni za dve čokolade.

Pitala sam samo zato što sam čula za te slučajeve samougradnje takoreći samožrtvovanja u razne objekte, projekte...a to sam i na filmovima videla da radi mafija pa me asociralo i brži prsti od pameti pa eto......evo neću viće časna reč.

Laku noć

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana