Društvo| Gost autor| Ljudska prava| Život

Lekcije iz redovanja

alexlambros RSS / 23.04.2010. u 23:35

gost autor: oort

Posvećeno D.K.

Opšta teorija čekanja

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland kaže da su reforme u Srbiji impresivne.
"Smatramo da će 2010. godina biti izuzetno važna za proces evropskih integracija celog regiona. Takođe, verujemo da će Evropska unija uvažiti naše napore koje ulažemo u cilju približavanja EU i da će, u skladu sa tim, Srbija u najkraćem roku steći status kandidata za članstvo u EU", istakao je premijer Cvetković.
Generalni sekretar SE je rekao i da je Srbija učinila mnogo u oblasti evropskih integracija i da je na putu da postane faktor stabilnosti na Balkanu, naglašavajući da SE sa posebnom pažnjom prati sva politička i druga zbivanja u Srbiji...

Čekanje nad čekanjima, čekanje prvo

„Celog života, od prve lične karte, svaki put za dokumenta čekam po tri sata. Nekad se čekalo po hodnicima, pa je bilo zagušljivo. Ovo je čekanje napolju, malo pada kiša, ali je prijatno. Bar se nećemo ugušiti."
„Ja imam dva sina, jedan sedam, drugi tri godine. Ne brinite, svi sinovi padaju na glavu. Moj stariji je počeo sa 8 meseci. Očvrsne lobanja tokom vremena, prestanemo da brojimo masnice i čvoruge. Nema tu odbrane. Teže je kasnije, kad napune 2-3 godine. Tada te bude u 5 ujutru - Mama hoću crtani; hoću smoki; da piškim; žedan sam. Kakva crna privatnost, spasilo bi me da neko radi video nadzor moje dece..."
„Mi smo sinoć - ili se to zove jutros? -došli iz grada. Popiješ guaranu, onda nije problem."
„Ljudi! Primaće se 30 zahteva, ne vredi da čekate. Idite kući. Niko vas neće prozivati po vašem spisku, to je interni spisak. Idite kući."

Sačekaj samog sebe

Ali većina ćuti. Ponekad se razgovor razgori, pa brzo zgasne. Dve noći sam redovao. Najdalje dokle sam stigao je da vidim vrata iza kojih se nalazi čovek koji deli brojeve. Oni koji su ušli kažu da ni to nije gotova rabota - može da se desi pad sistema. Bole me leđa, pa sanjarim; profesionalno me interesuje kako do toga može da dođe. Pomišljam da je sistem - kraća reč za klijent-server aplikaciju gde se na računarima u zgradi MUP eventualno nalazi samo program kojim se upisuju podaci u bazu podataka, koja se fizički nalazi na nekoliko računara u nekom klimatizovanom podrumu iza 7 brava - pisan robusno, tu nema mnogo podataka koje treba uneti. Problem bi mogao, ali ne bi smeo da bude prekid komunikacije, jer se i to lako prevazilazi lokalnim serverom u samoj zgradi MUP-a, u koji se slivaju podaci pri spoljnom prekidu, da bi kasnije otišli u centralu kada se veza uspostavi. Da, taj sistem nije Google kremen-kamen, ali ni njegova zahtevnost nije globalna. Možda su problem neobučeni operateri, koju svaku sumnjivu stvar pretvaraju u pad sistema. Previše tu ima možda, posebno dok me sigurno bole leđa.

Matematički principi filozofije čekanja

Najbolja supruga na svetu kaže „nema veze za pasoše, ne moraju svi da ih imaju, ali lična karta je obaveza, plaćaš kaznu ako je nemaš. A ne možeš da je imaš." Ja sam,naravno, oštriji. Svako mora da ima i ličnu kartu i pasoš. To je pitanje elementarne ljudske slobode, pitanje mehanike ljudskog društva. Lična karta je Prvi Njutnov zakon, pasoš je Drugi, odlazak napolje Treći. Dopada mi se ta misao. Razrađujem je: svaki čovek ima ličnu kartu, i ostaće u stanju mirovanja ili ravnomernog pravolinijskog kretanja dok na njega ne počne da deluje neki pasoš. Pasoš je, sa svoje strane, direktno proporcionalan potrebi čoveka da se kreće. Konačno, odlazak napolje deluje na čoveka pasošem istog pravca i intenziteta, ali različitog smera, kao i povratak unutra. Ovaj treći mi je nešto klimav (osećam da se nešto pasoša gubi pri povratku unutra) ali takva su i moja leđa.

Čekanje nad čekanjima, čekanje drugo

„Ima da pišem Dačiću! Ma, idem u ministarstvo, hoću da mi kažu koja je norma, koliko minuta treba za primanje jednog zahteva!"
„Ovo je druga noć kako čekam. Sad nas ima dvadeset, videćete oko pola osam samo se pojave, kao mravi, oni što su se upisali u dva ujutru i otišli da spavaju."
„Molim vas, sklonite kola sa službenog parkinga da ih ne bismo mi sklanjali!"
„Tu ima neka pozadina koju ne znamo. Nije logično da odrađuju samo 30 zahteva dnevno. Moguće da postoji neka obaveza da dokument bude gotov za mesec dana, pa zbog toga ne primaju onoliko zahteva koliko bi mogli da prime, već onoliko zahteva koliko dokumenata mogu da završe za mesec dana. E sad, šta tu ima mesec dana da se proverava, pojma nemam. Sve što znam jeste da kriminalci imaju i po nekoliko pasoša, a ja nijedan..."
„Ne vredi ići ni u Beli potok, svuda su gužve."
„Ne znam koliko traje predaja dokumenata, ali šta tu ima da se radi duže od 15 minuta? Pa ako rade 10 sati dnevno i ako ima dva službenika koji rade, znači da mogu da obrade 80 ljudi. A juče su primili 20 zahteva. Ne razumem."

Sačekaj bližnjeg svoga kao sebe sama

Ali nisam to hteo da potenciram. Nego. Dve sam noći redovao. Video bar stotinak različitih, sve odreda pristojnih ljudi. Kako da ne, misliće neko, upoznao si za 6 sati 100 ljudi u dušu, pa znaš kakvi su. Ko to pomisli, nije se probudio u 4 ujutru i redovao. Rano ustajanje, umorne noge i bolna kičma spuštaju zidove. Ljudske oči postaju iskrene. Nema se snage za laži. Nikoga nije bilo da je stajao na aprilskoj kiši 3 sata da je pokušao da uđe preko reda. Nije bilo teške reči. (Jedino nam je teško išlo formiranje reda, meni prvom. Valjda se noge ukopaju, nemam želju da varam, ali noge ne žele da se pomere.)
Dok čekamo, u zgradu ulaze dva čoveka. Umorne oči jedva primećuju da jedan drugog drži za podlakticu. Histerično se smejemo. Ko želi, ne može; ko ne želi, mora.

Ne čekaj drugom ono što ne želiš da ti on čeka

Zavidim Đelićevim srednjoškolcima, studentima, najzaslužnijim građanima, Palminim jagodinskim seljacima i privrednicima. (Laudinoj deci bez roditelja ne zavidim. Niti ima para za koje bih pristao da odlučujem kojih će 40 leteti u Beč.) Ne, oni nisu bolji od nas 100 koji smo pokušali da dođemo do pasoša - možda im je samo čvršća kičma. Ili ipak savitljivija?. U svakom slučaju, nije pristojno, nadmeno je birati. Ne podozrevam da je pasoš dobio ko nije trebalo, prosto znam da ga nije dobio svako ko je trebalo.

Ko se zadnji čeka, najslađe se čeka

Moji Babovići sada imaju pasoše i lične karte. Kako smo do dokumenata došli, ne pitajte. Ne, nije preko veze, mada jesam prvo to pokušao -posle redovanja, razume se. Više nismo redovali, ali se nismo ni radovali. Zašto bismo to radili? Raduješ se novom žutom automobilu, ili kad se iza krivine ukaže roditeljska kuća. Ili grešim, možda bi se trebalo radovati. Pitaću foke da li se one raduju vazduhu. Da, to je to. Pitaću foke.

 

Atačmenti



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

babmilos babmilos 00:10 24.04.2010

muzička podloga

jovadokrova jovadokrova 02:00 24.04.2010

Zašto bismo to radili?

li se nismo ni radovali. Zašto bismo to radili? Raduješ se novom žutom automobilu,


A jel' može žuti Allegro Tours autobus na ulicama Barselone?




Nekada je bolje neimati passport.
loader loader 02:17 24.04.2010

Zaključak

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland kaže da su reforme u Srbiji impresivne.

To znači da nije bio u Srbiji :)
shumska shumska 04:26 24.04.2010

čekić

skoro da tu ima i neke mistike, znaš.
skoro pa kao obred prelaza ; odvajanje, pa granična faza pa reagregacija - reintegracija hah
i tako, hektolitri guarane i udobna obuća pa lagano grickaš svoj red i porciju poniženja. ne mogu se setiti nijedne stvari u Srbiji koje se više užasavam od birokratije i predstavnika joj. a to baš i nije normalno
p.s. odličan i ovaj matematički princip uz sir Njutna.
+ muzički intermezzo uz poletnu Tired of waiting
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:01 24.04.2010

Erlang, Engset, Dačić

Ako MUP Srbije već mora da opslužuje građane Srbije, onda građani moraju da čekaju ne jednom, već dva i više puta i to što duže, u što težim uslovima i što poniznije. (Dačićev aksiom)
dolybell92 dolybell92 06:22 24.04.2010

Posledice

seče drveća po bulevaru



jovadokrova jovadokrova 09:42 24.04.2010

Re: Posledice

DolyBell92, ti si Carica! Ha,ha,ha,
dolybell92 dolybell92 18:22 24.04.2010

Re: Posledice

sima2000 sima2000 09:33 24.04.2010

reč dve o softverskoj aplikaciji

Aplikaciju koja se koristi za izdavanje biometrijskih ličnih karata i pasoša je napravila firma Arius.

Ovo preduzeće je ugovor o izradi aplikacije potpisalo sa MUP-om 2002. godine. Za vreme ministra Dušana Mihajlovića. Dušan Mihajlović je bio jedan od vlasnika Ariusa, ali je kobajagi svoj udeo prodao pre nego što je postao ministar. Vrlo je verovato da je sam sebi namestio posao i uzeo debelu proviziju.

Kasnije se vlast promenila, finansiranje je bilo neredovno, održavanje nije plaćano.. tako da je aplikativni sistem pušten u rad tek maja 2008. godine.

Trenutno je ceo posao na sudu. Arius tuži MUP za neki dug od 400 hiljada EUR, MUP taj dug negira. Arius već duže vreme ima blokirane račune, a aplikaciju skoro niko ne održava.

Svi ovi faktori su doprineli da se trenutno u MUP-u korisiti softver koji katastrofalno radi. U ovo sam se lično uverio u decembru na Novom beogradu (pasoš) i u martu u Barajevu (lična karta). U pitanju je troslojna arhitektura, na radnim stanicama je tanki klijent (browser). Procedura zahteva da se klikne 10-tak puta na nekakve dugmiće, da se unese matični broj dva tri puta, da se skenira otisak prsta, da se attachuje fotografija i odštampa potvrda.. Sve u svemu trivijalan posao. Čisto poređenja radi, bankarski softver, ili neki ERP paket su milion puta komplikovaniji - kako po funkcionalnosti tako i po količini podataka koje obrađuju.

Gore opisana procedura koja je je manje više ista za oba dolaska (predaja i podizanje) traje 10-15 minuta po čoveku!!! Ako ima 10 ekrana, to znači da se svaki ekran otvara 1 do 1.5 minuta. Zamislite da odete da platite komunalije i službenica unosi svaki račun 90 sekundi? Zamislite da ubacite visa karticu u bankomat i čekate po minut i po za svaki ekran (a ima ih 4-5 pri svakom podizanju novca).

Da je sporost aplikacije jednini problem - sve bi pesma bilo, ali avaj..Sistem pada svaki dan nekoliko puta. Svojim očima sam gledao kako službenik pali i gasi internet explorer 4 puta. Svojim očima sam video kako službenica restartuje računar jer je procenila da se peščani sat nikada neće ugasiti. Zaglupljuju se klijenti, koče se serveri. Pitao sam ženu na šalteru da li je to normalno, rekla mi je da od 6 radnih dana, sistem ne radi jedan dan. System availability = 83%. U normalnom svetu, pa čak i kod nas u normalnim firmama svaki direktor IT-a bi bio premešten u kafe kuvarice kada bi mu system availability bio manji od 98%.

Šta je rešenje?

Stvar se može rešiti evolucijom ili revolucijom.. Treba angažovati vrhunske svetske eksperte koji bi napravili analizu i procenili da li se sistem može popraviti ili se mora baciti u đubre. Onda treba napraviti analizu da li je skuplja popravka starog ili kupovina novog. Ako se kupuje novo, onda je najpametnije kupiti neko gotovo rešenje koje provereno radi u jednoj ili više zemalja u EU. Ako se popravlja, onda treba nekako rešiti sudski spor sa Ariusom, uključiti strance radi kontrole i nadzora i tu stvar privesti kraju. Duleta naravno treba strpati u zatvor.. u bilo kojoj varijanti.

alexlambros alexlambros 09:36 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

U normalnom svetu, pa čak i kod nas u normalnim firmama svaki direktor IT-a bi bio premešten u kafe kuvarice kada bi mu system availability bio manji od 98%.


Ne mogu da verujem koja smo banana od države
jovadokrova jovadokrova 09:47 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

Ne vređaj bananu. Sa ovakvim softverom ona bi istrulela pre nego dobije pasoš za izvoz.
ladygagaaleksic ladygagaaleksic 09:51 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

A ja bi otišla u penziju.
oort oort 11:02 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

valja ovome dodati i par minuta koliko treba da se iskeniraju izvod iz matične knjige & uverenje o državljanstvu. "izvinite, a što skenirate?" "zbog promena" "a što ne povučete trenutne podatke iz moje opštine?" "pa nisu umreženi".
suština zle ideje o održavanju softverskog sistema kao nepotrebnom trošku mislim da je rođena još devedesetih kod skc-a. svi imamo sve programe, ergo svi znamo da koristimo sve programe, ergo šta tu ima da se održava?
Sepulturero Sepulturero 11:20 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji



Da je sporost aplikacije jednini problem - sve bi pesma bilo, ali avaj..Sistem pada svaki dan nekoliko puta. Svojim očima sam gledao kako službenik pali i gasi internet explorer 4 puta. Svojim očima sam video kako službenica restartuje računar jer je procenila da se peščani sat nikada neće ugasiti. Zaglupljuju se klijenti, koče se serveri. Pitao sam ženu na šalteru da li je to normalno, rekla mi je da od 6 radnih dana, sistem ne radi jedan dan. System availability = 83%. U normalnom svetu, pa čak i kod nas u normalnim firmama svaki direktor IT-a bi bio premešten u kafe kuvarice kada bi mu system availability bio manji od 98%.

Да ли је могуће да се за овако једну осетљиву апликацију користи Експлорер? Није чудо што систем сваки час падне. Као да нема алтернативе?
Додуше, можда и нема јер је Визионар својевремено склопио уговор са Мајкрософтом да се само његов софтвер користи.
sima2000 sima2000 11:40 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

Да ли је могуће да се за овако једну осетљиву апликацију користи Експлорер? Није чудо што систем сваки час падне. Као да нема алтернативе?
Додуше, можда и нема јер је Визионар својевремено склопио уговор са Мајкрософтом да се само његов софтвер користи.


Nema ništa sporno u tome da se na klijentima koristi browser. Ako je aplikativni sloj napisan korektno, klijent može da bude bilo koji browser (firefox, opera, IE..). Koncept sam po sebi nije loš.
Problem je to što je finalni proizvod loše urađen. Ako neko pita šta konkretno ne valja u aplikaciji pa se stalno baguje i pada, na to retko ko u Srbiji može dati odgovor. IT industrija nam je na nivou kamenog doba. "Domaća pamet" je odavno na privremenom radu u inostranstvu, ovde je ostala samo lokalna glupost.
oort oort 12:30 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

ima asp.net kontrola koje čak lepše rade pod non-ie browserima, koliko god to sumanuto zvučalo.
mariopan mariopan 16:11 24.04.2010

Re: reč dve o softverskoj aplikaciji

Duleta naravno treba strpati u zatvor.. u bilo kojoj varijanti.

alexlambros alexlambros 09:33 24.04.2010

waiting

nema veze s temom ali .. gde god nađeš zgodno mesto ti M nakači

stefan.hauzer stefan.hauzer 09:40 24.04.2010

po naski...

Ko ceka,taj i doceka.

DPD
bocvena bocvena 10:29 24.04.2010

Prošle godine redovali

za decu, a ako se poklope kosmički uslovi, ove redujemo za nas...Pa pravac u Grčku na more,na oporavak.
Administracija nam daje životnu lekciju - sve prave ljubavi su tužne...i nema bez muke nauke! Grrrr...
loader loader 12:15 24.04.2010

Zar !? ?!

„Ima da pišem Dačiću! Ma, idem u ministarstvo, hoću da mi kažu koja je norma, koliko minuta treba za primanje jednog zahteva!"
„Ovo je druga noć kako čekam. Sad nas ima dvadeset, videćete oko pola osam samo se pojave, kao mravi, oni što su se upisali u dva ujutru i otišli da spavaju."


Kad to pismo Dačić pročita - čudo ima da se napravi
Načiniće se rez u dosadašnjoj praksi. Jerbo - dolaziće službenici OUP-a kod klijenata kući, i to u doba kad najmanje smetaju, i za par minuta završavati čitavu proceduru.

Hm . . .. U toj varijanti se ne treba žaliti ako sps dobije 16% na sledećim izborima
oort oort 12:28 24.04.2010

Re: Zar !? ?!

imaj u vidu da su sve popisane izjave date u stanju smanjene uračunljivosti...
loader loader 00:12 25.04.2010

Re: Zar !? ?!

miloradkakmar miloradkakmar 15:51 24.04.2010

Učinak

„Tu ima neka pozadina koju ne znamo. Nije logično da odrađuju samo 30 zahteva dnevno.

Ovo bi trebalo da znači da ne rade po učinku, a mi im baš dajemo posla.

P. S. Setih se redovanja.

mariopan mariopan 16:31 24.04.2010

Re: Učinak

Ne znam samo za šta nas to hvale...osim ako im se baš dopada ovako razvaljena, u svakom smislu neuređena država?

Odem pre Uskrsa da pitam kada rade u tim danima jer mi dolazi ćerka koja živi u EU kojoj ističe pasoš (stari , plavi, koji je za nezamislive pare (350evra) vadila pre dve godine u ambasadi, i čekala ga 6 meseci za koje vreme je bukvalno bila ilegalac i mogla da bude otpuštena deportovana i šta sve ne)....a dete dolazi baš za Uskrs, i ako preda stari pasoš pa joj novi ne urade ona je ugasila tamo i za posao, stan i sve što je stekla jer automatski je bez dokuamnata, takoreći ilegalac. Ona ima samo nekoliko dana za Uskrs i mora da se vrati na vreme i to sa novim pasošem jer te biometrijske ne izdaju u ambasadama.

Kaže mi službenica da ne može nikako, najhitnije što može bio bi čekanje od desetak dana - što moja ćerka nema slobodno.

Kažem ja službenici da to nije tačno i da znam da se za Dijasporičare pasoši rade po hitnom postupku koji jeste brži ali koliko ne znam, jer kada je sin proletos vadio pasoš upravo im je bio crkao softver (opet) pa jeste da ga je čekao 10 dana ali kada je softver proradio dobio je pasoš odmah sutradan. Znači MOŽE.

Opet ona meni da to ne može.
Ok,
Odem u glavni SUP , pa u jednu kancelariju, kaže g-đa opet da ne može, ali kategorički kaže da ne može uopšte!!!!!
Gde vam je šef?
Gore na spratu.
Ćerka ode gore i vraća se.
Iz jedne kancelarije izlazi vrlo ljubazna službenica koja kaže da čim završi sa strankom koja je već unutra uđemo !
Odmah za njom silazi šefica (nije šef) i sve koji su čekali vrlo ljubazno počinje da pita koliko dugo čekaju i da li su ih već pozvali iz nekoliko kancelariija koje rade taj posao? Jesu, tu se radi i nije bilo nezadovoljnih (koliko sam videla) samo što je ovaj problem sa odbijanjem bio za žalbu i odmah rešen.
Dobila je pasoš za dva dana.
Hvala toj šefici gde čula i gde ne čula
Znači - MOŽE!
Gavrilo Princip Gavrilo Princip 17:38 24.04.2010

Kako to izgleda u inostranstvo

Sa kratkim osvrtom na ambasadu.
Treba zakazati termin. Ok, nema goblena. Preko neta, nije neka guzva, ja sam zakazao 2 dana pre nego sto cu da apliciram za pasos. Standardna procedura, moras imati ORGINAL izvod iz maticne knjige rodjenih i opet jos jedared ORIGINAL izvod drzavljansta. To samo po sebi nije lako nabaviti, ako zivis vani, a ako si pri tom jos i rodjen van Srbije, onda je tek zanimljivo.
Kako god, nabavim sve to. Odem kad mi je zakazan termin. Ambasada u Washingtonu je u delu gde se nalaze skoro sve ambasade. Pored nase je Bahrein, preko puta Francuska i cini mi se Portugal.
Desna strana dvorista pokosena, leva nije. ??????
Sa desne strane ambasade, 2 rostilja, a kosilice, jedna kolica u kojoj se nalazi trava, jos neka pokrivena gomila, ne znam ti cega, 2 drvene PALETE( ?????????)i vrh vrhova, DUSHEK. Naslonjen uz ambasadu.
Sa druge strane, celom duzinom neka gomila prekrivena plavom ceradom i dvoje merdevine prislonjene uz zgradu, bez dokaza da se nesto radi, cisto onako, prislonjene.
Odlazim iza ambasada gde je garaza preuredjena u prostoriju gde se aplicira za pasos.
Niko nije tu. Vratim se u ambasadu, udjem, kaze mi neko na recepciji, mozda je u WC-u. Kakav odgovor. Recepcija urusena, zid se okomio i oronuo.
Vratim se u 'garazu'. Tu je. Prva stvar, izvod rodjenih nije iz Srbije. Problem. Al, bar je na cirilici, kazem mu ja. Bosna i nije neko inostranstvo, valjda.On mi kaze da su izvodi iz Srbije, jos na ime SFRJ. Kazem ja, tim bolje, moj izvod je time cak i merodavniji. Bosna postoji, SFRJ ne.
Ok, fotografisem se, platim, u tom zove neka gospodja i informise se u vezi nase zemlje, a on odgovara u stilu bilo koje salterske sluzbenice u mom Cacku. Otvaram knjigu utisaka, neko je napisao komentar pre 2 MESECA, pominjuci nered oko ambasade i kako je bitna prva impresija neke zemlje, sto je u ovom slucaju, ambasada i kako moraju to srediti. Kako ja videh, nista se nije desilo, niti ce.

Niko ne radi svoj posao sa ponosom. Mene m
mariopan mariopan 18:31 24.04.2010

Re: Kako to izgleda u inostranstvo

Gavrilo Princip

Dobro Gavrilo a što nisi malo pripucao u skladu sa tvojim imenom pa da poležu u onu travu i đubre možda bi ga tada videli?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:44 24.04.2010

Re: Kako to izgleda u inostranstvo

koliko videh vi kulturno zakazujete termin,, ovde je rec o visednevnom cekanju brojeva...
angie01 angie01 19:02 24.04.2010

prvi put,

s ocem na jutrenje!
oort oort 19:44 24.04.2010

Re: prvi put,

s ocem na čekanje...
loader loader 00:14 25.04.2010

Re: prvi put,

drugi put

s ocem na jutarnje čekanje...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana