Istorija| Literatura| Sport

Balada o crknutoj mački 2

Nebojsa Krstic RSS / 28.04.2010. u 10:09

Bila je subota popodne, pozno prolećni dan, nekoliko nedelja pred prvi Band Aid koncert. Aleksić se spremio za izlazak. Kapu je nosio u ruci, uvek je nosio u ruci, ako bi negde sreo oficira pravio bi se kako mu se odšrafila zvezda pa je kao namešta. Bilo mu je stalo da mu se ne pokvari kovrdžava frizura i prstima je popravljao pri susretu sa svakim ogledalom, prozorom ili izlogom. Rekao sam mu da nisam naročito raspoložen za grad. Pomenuo mi je vešalicu na žaru “Kod Mülera”, i princes krofne, ali sam ja ostao pri svome. Retko sam izlazio u grad, mada sam imao pregršt plavih kartončića na kojima je pisalo da je vojnik taj i taj slobodan da boravi na teritoriji opštine tj. grada tog i tog, do večeras u 24h. Takođe, pisalo je, pojedincu je zabranjeno da se u tom vremenskom periodu kupa u “svim morima, rekama, jezerima, kao i na bazenima”. Propusnice su bile potpisane od strane sanitetskog kapetana I klase Igora Bostića, čije sam poverenje uživao. Ali, nije mi se izlazilo, najviše zato što bi subotom, kad vojska ima izlaz, gradske ulice bile potpuno ispražnjene od prisustva bilo kakvog prijatnog ženskog lica.

Aleksić nije delio moj stav.

Bio je profesionalni fudbaler FK Rad. Ambicija mu je bila da napreduje i pređe u Hajduk sa Liona. Ta želja će mu se ispuniti 2 godine docnije. Na početku, dok još nije dobio status permanentnog zdravog bolesnika i trpezarca Garnizonske ambulante Črnomelj, bio je izviđač u Prvoj četi. Odveli su ih na planinarsku obuku pa je jedna skija udarila Aleksića svojom oštrom bočnom ivicom u nivou gornje usne, tako da mu je u potpunosti slomila jedinicu, dvojku i trojku levo, kao i istoimene zube sa desne strane.

Zbog toga se Aleksić smeškao na način koji je njegovom licu davao posebno šarmantnu i lako ironičnu notu. Još nekoliko minuta je pokušavao da me nagovori da odemo do grada. Potom je seo preko puta.

“Znaš da idem kući? U četvrtak, dobio sam pet dana.”

Nisam znao. Interesovao sam se za razlog.

Objasnio je da kući u Ostružnicu ide zato što mu je otac bolestan. Međutim, ne raduje se odlasku jer ne želi da ga vidi. Njegov ćale, poverio mi se tihim glasom, ubio je njegovu kevu pre deset godina.“Sada je u mardelju, pustili ga kući jer je otišao u kurac sa zdravljem” rekao je. Nikako mu se nije išlo kući, u Ostružnicu.

“Da odemo mi ipak malo u grad?” rekao sam ja.

Aleksić je inače pored fudbala odlično igrao šah. Ja sam položivši neke ispite, dao sebi oduška tako što sam malo češće učestvovao u društvenim aktivnostima. Aleksić me je redovno tukao u šahu, ali ja sam njega u basketu; i njega i Kraljića koji se vajkao da mu povišeni bilirubin kvari šut. U nekom trenutku Kraljić bi prekidao i odlazio u klub da pusti himnu na razglas kako bi mlađi vojnici mogli da se postroje, pozdrave zastavu i odu na večeru.

Mi nismo morali da pozdravljamo, ali smo iz pristojnosti prekidali tapkanje lopte dok ponor pakla koji je zalud pretio ne bi utihnuo, potom smo nastavljali svoju igru.

Kada se vratio sa petodnevnog odsustva Aleksić je bio miran.

“Riknuo mi ćale” rekao je.

Vraćajući se sa košarke, Aleksić mi je obično objašnjavao zašto je Sinan Sakić car. Potom, interesovao se za latinska imena pojedinih bolesti, njih je želeo da memoriše da bi mogao da ih iskoristiu adekvatnom trenutku. Bronhitis, tendinitis, epididimitis, dakriocistitis, pneumonija, ponavljao je naglas dok bi se tuširao.

Kada je dekontaminacija odeće i obuće u pitanju, a to je bila moja uska vojnička specijalnost, stvar je bila potpuno jasna. Pomenuta aktivnost vrši se vodom i sapunom. Putem prskanja crevom kontaminirane odeće i obuće. Ako nema sapuna može samo voda. Naravno, prethodno nije loše Gajgerovim brojačem (koji je sastavni deo opreme jednog dekontaminatora) proveriti da nije i voda eventualno kontaminirana, u kom slučaju treba odložiti postupak dekontaminacije za neki drugi put. Stečena veština potvrđena mi je upisom u vojnu knjižicu: “dekontaminator odeće i obuće”. Činjenica da sam za slučaj agresije na našu zemlju osposobljen i za pakovanje ćebadi, u knjižici nije naglašena. Desetak godina kasnije u tu istu maslinasto zelenu sveščicu iskrzanih ivica i musavih stranica, biće mi upisano i učešće u ratu.

Za moj stajling u kasarni Črnomelj bio je zadužen Redžep Kastrati iz Prištine.

On mi je bio veza u perionici. Ostavljao mi je na stranu čiste košulje u mojoj veličini. Zauzvrat nije tražio ništa. Valjda zato što smo na početku bili u istoj četi, a u tridesetokrevetnoj spavaonici (koja se zvanično zvala spavaona) bili smo prve komšije. Ispod jastuka držao sam tek izašlu knjigu “Ime ruže” i čitao je onih petnaest minuta pre gašenja svetla. Potom bih zaspao izvanredno dubokim i okrepljujućim snom ispunjenim erotskim sadržajima. Sanjao sam uglavnom meni poznate ženske osobe. San u kome se pojavila Margita Stefanović ostavio je na mene snažan utisak. Tim sam joj povodom napisao opširno pismo. Inače, neuspešno sam joj se udvarao nekoliko godina ranije. Tom sam prilikom na zgradi u kojoj je živela, odmah iznad Slavije, napisao grafit “MARGITA JE DEČAK”, zbog čega me je prekorila lično njena majka kad sam je nekom prilikom sreo na Kaleniću. Kasnije sam, prelistavajući knjige u sada, zbog traljave privatizacije zatvorenoj knjižari “Geca Kon” na Terazijama, u jednoj zbirci Ljubivoja Ršumovića našao pesmu tog istog imena.

Sad mi je žao što zbirku nisam kupio.

Tačno posle mesec dana ti nepojamni snovi potpuno su netragom nestali.

U ambulanti sam, kao čuvar ključeva od apoteke, pokušao da ih povratim na arteficijelni način, ispijajući jedne prohladne, kišne subote, na ex, nekoliko bočica sirupa za kašalj Tussibex. Probudio sam se tek u ponedeljak, ranom zorom, mamuran i bez ikakvog sećanja na REM fazu u kojoj sam proveo dan i po. No, korisno je bilo što sam precrtao dva datuma na kalendaru mojih odbrojanih dana.

Aleksić, črnomeljski Antim Arman-Diboa, bez guke veličine jarebicinog jajeta na vratu jugoistočno od levog uveta, spavao je kvalitetnim snom i bez pomoći moderne farmakologije. Za to vreme, ja sam, u prilično čistoj esembe košulji odgovarajuce veličine, bio na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

I sve je bilo u redu.

 

(nastaviće se, verovatno)




Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 10:13 28.04.2010

...

antioksidant antioksidant 10:28 28.04.2010

Re: ...

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:30 28.04.2010

Re: ...

Tx.To je ta pesma!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:35 28.04.2010

?

Kad će mačka da crkne?
ivana23 ivana23 10:42 28.04.2010

Re: ?

Vojislav Stojković
Kad će mačka da crkne?


Ne pratis desavanja Jeremija... ne pratis!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:17 28.04.2010

Re: ?

Vojislav Stojković
Kad će mačka da crkne?


Da budem jasniji:
Kada će narator da izađe iz vojske, koliko još nastavaka možemo da očekujemo....


Dr M Dr M 11:22 28.04.2010

Re: ?

Kazu da macka ima devet zivota...
mostarac mostarac 11:28 28.04.2010

Re: ?

kada će narator da izađe iz vojske

Jednom vojnik, uvek vojnik.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:06 28.04.2010

Re: ?

Kada će narator da izađe iz vojske, koliko još nastavaka možemo da očekujemo....

pa u vojsku se i ide da bi posle imalo o čemu da se priča
jinks jinks 11:07 28.04.2010

...

nekoliko nedelja pred Woodstock 2

postoji priča po kojoj Woodstock 1 uopšte nije bio spontani događaj (kako se često predstavlja), već da je bio organizovan od strane države, kako bi se antiratni aktivizam usmerio u kontrolisane političke tokove, i kako bi se nadolazeće generacije usmerile i politički angažovale u okviru postojećih institucija (malo izmenjenih, ali opet ...)

Koliko država ima uticaja na to šta prolazi u muzici, filmu, televiziji ... kako se sve utiče na podtekst, i kako je u tom kontekstu prošao Novi talas, na primer (u državi koja je po svoj prilici bila jaka po tom pitanju).
draft.dodger draft.dodger 13:53 28.04.2010

DRAGA SAVETA,


"U SRBIJI SE RADI SAMO ZA HRANU"
predatortz predatortz 14:04 28.04.2010

Re: DRAGA SAVETA,

draft.dodger

"U SRBIJI SE RADI SAMO ZA HRANU"


I šta? Sad je on kriv?
predatortz predatortz 14:03 28.04.2010

Nesuđeni Nobelovac

Potom bih zaspao izvanredno dubokim i okrepljujućim snom ispunjenim erotskim sadržajima. Sanjao sam uglavnom meni poznate ženske osobe


Da sam vreme i energiju, koju sam trošio na narečenu temu, u JNA usmerio na bilo koju fundamentalnu nauku sada bi čitali Nobelovca!
anita_darling anita_darling 14:07 28.04.2010

Der Name der Rose



Jedan moj, nekadašnji dragi a sada već bivši prijatelj,
kad su ga pitali kako mu se svidja neki film, rekao je:
Sve mi se sviđa. I muzika i odeća.


Te u tom tinejdžerskom maniru - ovde mi se sve svidja.
I muzika i odeća. I grafit.
A posebno Ime ruže.

yugaya yugaya 14:12 28.04.2010

auf

....a da li sme da se pita kada se ta vojska desavala, malo su me pozbunjivalje vremenske odrednice - Vudstoka 2 bilo komada 2 -jedan iz 1970., a drugi ovaj sa NIN-om i blatom iz 1994., vojska se u Sloveniji mogla sluziti samo do pocetka devedesetih, a 'Ime ruze' je roman iz 1980., prvi prevod na engleski 1983. - pretpostavljam da je srpski prevod, pa i mogucnost da se friska knjiga drzi u ruci pred spavanje od kasnije?

ili je to sve posledica
na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

namere? :)


inagadadavida inagadadavida 14:56 28.04.2010

Re: auf

yugaya
....a da li sme da se pita kada se ta vojska desavala, malo su me pozbunjivalje vremenske odrednice - Vudstoka 2 bilo komada 2 -jedan iz 1970., a drugi ovaj sa NIN-om i blatom iz 1994., vojska se u Sloveniji mogla sluziti samo do pocetka devedesetih, a 'Ime ruze' je roman iz 1980., prvi prevod na engleski 1983. - pretpostavljam da je srpski prevod, pa i mogucnost da se friska knjiga drzi u ruci pred spavanje od kasnije?

ili je to sve posledica
na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

namere? :)




Vojska se desavala pocetkom osamdesetih , kada mi je autor teksta , a u kasarnskoj ambulanti uskratio postedu od pozarstva ....iako sam mu nudio karton "Tuborga" u "Zlatnom papagaju" po povratku u Bgd...

No , to je jedna druga prica ...
antioksidant antioksidant 15:00 28.04.2010

Re: auf

....iako sam mu nudio karton "Tuborga" u "Zlatnom papagaju" po povratku u Bgd...

opaska 1:
krle se pokazao otpornim na korupciju. krleta za ministra zdravlja!

opaska 2:
ako i dalje nudis taj tuborg, da te pitam: treba li ti ta posteda i dalje?
inagadadavida inagadadavida 15:08 28.04.2010

Re: auf

antioksidant
....iako sam mu nudio karton "Tuborga" u "Zlatnom papagaju" po povratku u Bgd...

opaska 1:
krle se pokazao otpornim na korupciju. krleta za ministra zdravlja!



opaska na opasku 1:

krle je trazio DVA kartona "Tuborga"
yugaya yugaya 15:22 28.04.2010

Re: auf

inagadadavida

opaska na opasku 1:

krle je trazio DVA kartona "Tuborga"



+ hvala za pojasnjenje :)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:34 28.04.2010

Re: auf

a da li sme da se pita kada se ta vojska desavala, malo su me pozbunjivalje vremenske odrednice - Vudstoka 2 bilo komada 2 -jedan iz 1970., a drugi ovaj sa NIN-om i blatom iz 1994,

Tako je, ja sam pogrešio, nije u pitanju woodstock2 nego onaj band aid koncert, ispravite me, iz 86...promeniću.
blogovatelj blogovatelj 19:43 28.04.2010

Re: auf

Tako je, ja sam pogrešio, nije u pitanju woodstock2 nego onaj band aid koncert, ispravite me, iz 86...promeniću.


Pa i ja bio zbunjen, mislio sam da je to neki Woodstock izmedju ova dva sto znam.
Band Aid nije bio 1986. nego 1985.
Zavrsio sam tada treci razred srednje, bio u Makarskoj na moru kad se sve to desilo. Sedeo sam u nekom restoranu sa drustvom, rucali smo, bio koncert na TV. Posle odemo da veceramo, ono koncert i dalje. Tek tada smo pitali konobara kakav je to megadugacki koncert i on nam objasnio da je to prva manifestacija uzivo u istoriji cvovecanstva koju prenose satelitom.
yugaya yugaya 19:55 28.04.2010

Re: auf

Nebojsa Krstic

nije u pitanju woodstock2 nego onaj band aid koncert,


thnxy :)
ivana23 ivana23 19:59 28.04.2010

Re: auf

mirelarado mirelarado 20:11 28.04.2010

Re: auf

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:23 28.04.2010

Re: auf

prva manifestacija uzivo u istoriji cvovecanstva koju prenose satelitom.

Da, to je taj.
ivana23 ivana23 20:30 28.04.2010

Re: auf





Jedini koji je ucestvovao na oba koncerta koja su se odvijala paralelno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:39 28.04.2010

Re: auf

Jedini koji je ucestvovao na oba koncerta koja su se odvijala paralelno.

A leteo je Konkordom, zar ne?
ivana23 ivana23 20:54 28.04.2010

Re: auf

Nebojsa Krstic
Jedini koji je ucestvovao na oba koncerta koja su se odvijala paralelno.

A leteo je Konkordom, zar ne?


Da.
jaksa scekic jaksa scekic 17:14 29.04.2010

Re: auf

Nebojsa Krstic
prva manifestacija uzivo u istoriji cvovecanstva koju prenose satelitom.

Da, to je taj.


Nije, prva manifestacija je bila sesdesetih godina preko satelita Telstar, crno bela slika, cak je RTB ucestvovala u tom projektu-RK bila ispred Skupstine, a Beatles izveli uzivo "All you need is love"

J
muaddib92 muaddib92 22:01 29.04.2010

Re: auf

Истина жива, гледао као клинац: звало се 'Мондовизија'!
angie01 angie01 14:44 28.04.2010

na putu do kuce,

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:34 28.04.2010

Re: na putu do kuce,

Da, to je taj grafit, i to je ta devojka.
filvas filvas 16:12 28.04.2010

Povlačim reč

Ovo su već ozbiljne književne ambicije, zbog čega povlačim kriticizam od ranije. Treba se posvetiti, a politiku prepustiti političarima.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:02 28.04.2010

Re: Povlačim reč

Ovo su već ozbiljne književne ambicije, zbog čega povlačim kriticizam od ranije. Treba se posvetiti, a politiku prepustiti političarima.

Jee! Ura za Krleta. Oduvek sam govorila da ne treba da piše o politici! Bravo Krle, tvoj blog je konačno dobio smisao i sve zaslužene dobre kritike. Nikad više nemoj da se vratiš na teme: Toma-Boris-bilo ko drugi
draft.dodger draft.dodger 00:03 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Bojana Maljević
Ovo su već ozbiljne književne ambicije, zbog čega povlačim kriticizam od ranije. Treba se posvetiti, a politiku prepustiti političarima.

Jee! Ura za Krleta. Oduvek sam govorila da ne treba da piše o politici! Bravo Krle, tvoj blog je konačno dobio smisao i sve zaslužene dobre kritike. Nikad više nemoj da se vratiš na teme: Toma-Boris-bilo ko drugi


Postao je loš kolumnista.
Pohvale iz rukava su slatke pilule koje razulare sujetu...
Pobogu!
Zar vam nije dosta razularenih netalentovanih sujeta u Srbiji?!?!?!
Ili bolje od ovoga, ili ništa.

Tekstovi o JNA i eksurzijama...

TRT!

Siguran sam da Krstić ne naseda na ove površne hvale.
U tom slučaju, ruke tapšu!!!

Vi koji prepoznajete književnu vrednost u ova dva bloga o CRKNUTOJ MAČKI,
TRK U BIBLIOTEKU!!!
yugaya yugaya 00:21 29.04.2010

Re: Povlačim reč

draft.dodger


Vi koji prepoznajete CRKNUTU MAČKU u ova dva bloga
TRK U BIBLIOTEKU!!!


TRT!
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:56 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Vi koji prepoznajete književnu vrednost u ova dva bloga o CRKNUTOJ MAČKI,
TRK U BIBLIOTEKU!!!

Prvo, vrlo si loš čitač. Filvas je govorio o književnim ambicijama a ne o književnoj vrednosti.
Drugo, dobre kritike o kojima sam ja govorila podrazumevale su pozitivne komentare na blogu, koje su sasvim zaslužene.
I treće, najvažnije, poenta je u tome da je Krle daleko zabavniji kada ne piše o politici.

Sve u svemu, ništa nisi razumeo.
Tako da si dobio ostav.

Siguran sam da Krstić ne naseda na ove površne hvale.

A ja se nadam da ne naseda na površno čitanje


njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:01 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Tako da si dobio ostav.

: ))))
ja mislila da ostav može da se dobije samo kod krkara na blogu.
draft.dodger draft.dodger 01:12 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Bojana Maljević
Vi koji prepoznajete književnu vrednost u ova dva bloga o CRKNUTOJ MAČKI,
TRK U BIBLIOTEKU!!!

Prvo, vrlo si loš čitač. Filvas je govorio o književnim ambicijama a ne o književnoj vrednosti.
Drugo, dobre kritike o kojima sam ja govorila podrazumevale su pozitivne komentare na blogu, koje su sasvim zaslužene.
I treće, najvažnije, poenta je u tome da je Krle daleko zabavniji kada ne piše o politici.

Sve u svemu, ništa nisi razumeo.
Tako da si dobio ostav.

Siguran sam da Krstić ne naseda na ove površne hvale.

A ja se nadam da ne naseda na površno čitanje




U pravu si...
Planuh!
Nije bilo reči o VREDNOSTIMA, već o AMBICIJAMA.

Srpski novoknjiževni teror me je učinio nervoznim...
bauer. bauer. 02:32 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Nikad više nemoj da se vratiš na teme: Toma-Boris-bilo ko drugi

I posebno, posebno, nikada, nikada, više nešto kao ono o Vladi D. Šta god da se dešavalo, ono je bilo ružno.

I ja pozdravljam ove blogove o vojsci, ne samo zato što se razumem u te stvari (kao i većina muške populacije u Srbalja, uostalom), nego što mi deluju iskrenije od... Krle, samo cepaj, pa makar imao manje preporuka i komentara. Bolje je ovako.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:15 29.04.2010

Re: Povlačim reč

Siguran sam da Krstić ne naseda na ove površne hvale.


Nasedam itekako!
blogovatelj blogovatelj 16:52 28.04.2010

Evo i ja

Evo i ja stigao.
Ovaj tvoj Črnomeljski ciklus počinje da biva sve bolji i bolji.

Probudio sam se tek u ponedeljak, ranom zorom, mamuran i bez ikakvog sećanja na REM fazu u kojoj sam proveo dan i po


Biće da si ti ovo cepao po morfijumu

u tridesetokrevetnoj spavaonici (koja se zvanično zvala spavaona)


Parče hleba se zvanično zvalo šnita, a ćebe plahta.
Te dve reči sam naučio u vojsci.

Što se muzike tiče... Dooooobra...
Kad vec puštaš Sina, da ja stavim na gramofon Oca. Ipak mora da se zna ko je Tata!
A kod dece dobrih muzičara mi uvek nešto u glavi tinja misao da im roditelji prave pesme.
Možda grešim.





Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:36 28.04.2010

Re: Evo i ja

P
arče hleba se zvanično zvalo šnita, a ćebe plahta.

A užina marenda!
Unfuckable Unfuckable 22:19 28.04.2010

Re: Evo i ja

a kupatilo za "jutarnju higijenu" - "umivaonik", pošto je pored bio hodnik, pa se radilo redarstvo u umivaoniku i u hodniku
Mada, nikad nisam provalio kako je to biti "požarni kod kesona" (mislim da je to neki garbidž bio)
Kad smo već kod marende, moj favorit tokom obuke je bio Hoti Ahmet (mora da sam pisao o njemu već), sasvim iznenađujuće veseo momak na svu onu bedaju od drila i maltretmana koje ozbiljna pešadijska obuka tadašnje četvrte vojne sile Evrope podrazumeva, i jedan od Albanaca koji su ipak razumeli srpskohrvatski, što mu je u startu dodelilo poprilično kredita.
LM, kada je već svima debelo nagazio na nerve tom svojom, krajnje sumnjivom, vedrinom neko se dosetio da ga priupita u čemu je stvar, i raduje li se zato što nas ponekad vidi gole ("kupaona" ) ili je sve to samo onako?
I objasni Hoti u par reči razloge svoje neizmerne sreće i zadovoljstva - kod kuće je obično ustajao po mraku, i težak fizički rad oko stoke i u polju počinjao je još pre izlaska Sunca, a legalo se kasno.
Jelo se najviše dvaput dnevno, iz zajedničke posude, pa ko koliko uhvati.
"A u JNA ima....", pa šireći zenice nabraja prstima (citiram):
"doruĆak, marenda, ruĆak, većera....I REPETE...URA!" - skroz oduševljeno finiširajući.
Više se nismo ništa pitali, čovek nam je sve lepo objasnio.
blogovatelj blogovatelj 01:54 29.04.2010

Re: Evo i ja

"doruĆak, marenda, ruĆak, većera....I REPETE...URA!" - skroz oduševljeno finiširajući


U prethodnoj epizodi Krletovog Crnomeljskog JLA ciklusa sam pomenuo poslovicu "sta voz povuce i vojska obuce, to nigde nemas da vidis"
Evo opet mi ta poslovica pada na pamet.
Ranije kod Harija na blogu sam pisao o dogodovstini iz vojske koja u osnovi ima socijalnu tematiku kao ova Unfova.
muaddib92 muaddib92 18:04 28.04.2010

Балада..

.. чекамо следеће наставке (у почетном се нисам јављао, пошто је било више него довољно коментатора).
Имали смо сви своје Алексиће и Реџепије, у различитим варијантама, те да додам тек да се не заборави: као водник стажиста интендант у Приштини, усред Тилетове болести спролећа 1980-те, одведем својих 5 војника у биоскоп неколико пута.
На трилере о заверама гледе убиства америчких председника су остали хладни, али на индијски филм 'Мој пријатељ слон' шнајдер из Загорја је признао да се исплакао, а босански Ром је поносно изјавио како је и без превода разумео већи део текста - био је, иначе, такав бистраћ да сам му безрезервно поверовао.
После су дошли нови клинци, али сам се и ја вратио кући. У међувремену, пошто је то била ера ЕЦМ рекордс, код кума сам се сваког поподнева наслушао Гарбарека, Бартона, Ралф Таунера и иних..
Препорука за постове
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:37 28.04.2010

Re: Балада..

а
ли на индијски филм 'Мој пријатељ слон' шнајдер из Загорја је признао да се исплакао,

Razumem ga, ja se redovno rasplačem na tužne filmove.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:30 28.04.2010

Re: Балада..

Nebojsa Krstic
а
ли на индијски филм 'Мој пријатељ слон' шнајдер из Загорја је признао да се исплакао,

Razumem ga, ja se redovno rasplačem na tužne filmove.

i ja isto. čini mi se da sam najviše plakala na filmu Philadelphia.
Doctor Wu Doctor Wu 18:10 28.04.2010

Prica je

potresna, ali ovo je urnebesno:
ali smo iz pristojnosti prekidali tapkanje lopte dok ponor pakla koji je zalud pretio ne bi utihnuo, potom smo nastavljali svoju igru.
Doctor Wu Doctor Wu 06:34 29.04.2010

A da ne zaboravim ni

soundtrack. Fantastican. Ogoljen, a opet, nekako, hazy. Nisam znao da je Jakob takav majstor.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:25 29.04.2010

Re: A da ne zaboravim ni

Nisam znao da je Jakob takav majstor

Mnogo je dobar lik!
blogovatelj blogovatelj 15:38 29.04.2010

Re: A da ne zaboravim ni

Nisam znao da je Jakob takav majstor


Rekoh ja da sumnjam na tatu
ecce-florian ecce-florian 19:59 28.04.2010

predlog za omot



angie01 angie01 21:13 28.04.2010

Re: predlog za omot

cvetko-omot je extra!
bauer. bauer. 04:26 29.04.2010

Da zasučem rukave...

Počelo je tako što su svi moji ortaci iz kraja bili regrutovani u mornaricu, prvo obuka u Puli, pa dalje, u prekomandu, diljem one obale. Međutim, meni preko veze sredilo, a bez mog znanja, da idem u Valjevo, stari kadar, računač. Ja tu, oću da umrem od muke i odreagujem, kako se pokazalo kasnije, ishitreno i neodmereno. Eh.

Obuka je bila naporna, ko poznaje Valjevo i poligon na Petom puku, i ko zna šta znači vući minobacač od 120mm po onom blatištu, uz poneki atomski od strane desetara (na koji sam se samo jednom primio, btw) - razumeće. Srećom, za mene je trajala kratko. Posle tri meseca se skinuo tadašnji ćata, te mene postave na njegovo mesto. Zbog tehničkog rukopisa, valjda.

Od tada su stvari krenule na bolje. Moja vjerna ljuba me je posjećivala gotovo svakog vikenda. Na relativno nerazumevanje okoline, ona bi sela na autobus, sat vremena Ibarskom magistralom, ili sat ipo do dva preko Uba... i tako, čini mi se do dana današnjeg. U Valjevu nije bilo vojne policije, kapijaši zeme (jedan mi je kasnije, igrom slučaja, uvodio telefonsku liniju u zgradu), pa se izlazilo koliko se htelo. Za put u Beograd, barem jednom u dva meseca, sam koristio 'bele' dozvole koje su mi bile na raspolaganju...

Kad se sve sabere i oduzme: upoznao sam mnogo dobrih ljudi, jeo sam najbolji pasulj na svetu (kada nisam jeo viršle u kantini ili, opet, najbolju Karađorđevu šniclu na svetu u hotelu Narcis) i sve je prošlo relativno bezbolno. Mislio sam da mi je to bila uzalud protraćena godina života, ali ipak nije. Dosta kasnije, u nekim mnogo gorim vremenima, jedan mudar čovek mi je rekao da ću se tih vremena sećati kao dobrih starih dana. Malo mi je hvalilo da i tada ishitreno reagujem, jer su vremena bila stvarno gadna, međutim, bio je u pravu. Sećam se samo lepih stvari, čak, ne bih polomio i ruke i noge izvesnom Martinc Darku, kada bih ga negde ponovo sreo...

E, da. Kad se izađe iz Lipovačke šume, idući Ibarskom magistralom iz Valjeva, ili s Mora, ka Beogradu, vidi se Avalski toranj. Onda znaš da si u lokalu.
myredneckself myredneckself 10:07 29.04.2010

...

. Za to vreme, ja sam, u prilično čistoj esembe košulji odgovarajuce veličine, bio na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

I sve je bilo u redu.

tačno, i... who gives a damn? evo malo muzike iz tih dana
sviđaju mi se tvoji postovi kad nisu o politici, nebojša



vishnja92 vishnja92 16:27 29.04.2010

e

super su ovi tekstovi

(plus - celog zivota volim taj grafit a nikad nisam imala pojma otkud on uopste tu. kakav bozanstven rasplet :))
blogovatelj blogovatelj 17:17 29.04.2010

Setih se skracenica

Setio sam se glupih vojnickih skracenica...

SMB - sivomaslinasta boja
PS - Pravilo sluzbe
DRNČ - Deterdžentni rastvor za ćišćenje naoružanja. Nikako mi nije bilo jasno zašto onda nije DRČN. Moguće zato što podseća na reč drčno
SDO - Suvi dnevni obrok.

A sad ide nešto najludje za SDO. Za neupućene, to je kutija sa nekoliko konzervi, čajem u prahu i takvim stvarima, koja je dovoljna da ne ostaneš gladan ako se uputiš u planinu i na mesta gde nema kuvane hrane. Takva jedna kutija dobija se za svaki dan boravka na terenu. zato se i zove SDO.
Strahovito me nerviralo što na najvećoj konzervi nema nikakvog omota i ne zna se šta je unutra. Ovo me zanimalo jer su postojale konzerve koje i pored najbolje volje nisam mogao da jedem, pa sam razmišljao o trampi konzervi sa drugima.
Onda sam počeo da zagledam konzerve i shvatio da na dnu postoji datum upresovan u konzervu ali postoje i još neka slova koja su označavala šifru hrane.
Vrhunac smeha je bio kad sam shvatio da skraćenica KKM znači kiseli kupus sa mesom
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:33 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

SDO - Suvi dnevni obrok.

A voćna kocka! Sećaš se?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:56 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

stvarno ne znam sta smo mi zene mislile kad smo se domundjavale mesecima kod Krugoline oko porodjaja i tako te stvari? naravno da se znalo da ce da nam se obije o glavi kad tad sa blogovima o vojsci! al dobro sve ima svoje Zato. bar ove price nisu potresne i ne zahtevaju prozivku nekog aktuelnog ministra i druge razno razne strukture. ovo bas onako lepo za citanje za ljude svih uzrasta - no stress no mess!

sramota me da priznam ali ja uzivam u svim vasim pricama iz vojske (odnosi se na sve blogere)
blogovatelj blogovatelj 19:25 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

A voćna kocka! Sećaš se?




Svaka cast. Pamtis kao slon.
Zaboravio sam na tu blagodet.
Unfuckable Unfuckable 19:41 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

a kad na marendi genijalci namažu preko četvrtke 'leba prvo Zdenku, a onda preko toga "prevuku" marmeladu, a?
A kuvana slanina ujutro?
ih...
malo dodataka skraćenicama:
POV
NNG
ivana23 ivana23 19:43 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

Unfuckable
a kad na marendi genijalci namažu preko četvrtke 'leba prvo Zdenku, a onda preko toga "prevuku" marmeladu, a?

Tu Zdenka 'izigrava' kikiriki buter...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:57 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

ma sta vam je tu cudno evo ja mazem krem sir na hleb i preko dzem od bilo cega - najcesce borovnice. pa vi ne znate kako je to ukusno!!!! skoro pa ko cheese cake!
Unfuckable Unfuckable 20:02 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

izgleda mi onda da je pola Bosne odraslo na čiz kejku
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:04 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

pa sta ja znam bili su pod Austro Ungarskom Carstvu duze nego vi u Srbiji : ))))
Unfuckable Unfuckable 20:14 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

to mi zvuči kao sasvim logičan odgovor
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:20 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

samo ti zahebavaj, tvoja volja
krem sir sa borovnicom je nestA izuzetno!
cheese cake jos bolje nestA

tyson tyson 20:44 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

Nebojsa Krstic
SDO - Suvi dnevni obrok.

A voćna kocka! Sećaš se?

A 'keramičke pločice', onaj hleb u pokušaju u SDO koji lomi zube?

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:46 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

izgleda mi onda da je pola Bosne odraslo na čiz kejku

tyson tyson 21:24 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

DRNČ - Deterdžentni rastvor za ćišćenje naoružanja.

Eee, ostav druže vojniče. Drnč = Deterdžentni Rastvor Namenjen Čišćenju.

(Neformalno, drnč je bila šifra za 'bosanski lonac', pored pasulja najčešće jelo na jelovniku u vojničkom restoranu)

Gde je drnč tu je i ZUON, Zaštitno Ulje Opšte Namene.

Drnč i ZUON su dva brata rođena, sijamski blizanci takoreći, uvek idu zajedno.

I kako da zaboraviš KPS, Kontrolno-Propusnu Stanicu, back door za AWOL izlaske u grad :))

I IKOM/ČIKOM - (Češalj), Igla, Konac, Ogledalo, Maramica, bez kojih se ne dobija dozvola za grad.

Pa POIV - Političko Obrazovanje i Vaspitanje, pravu stand-up comedy JNA.

RUP - Radio Uređaj Prenosni i RAP - Rezervni (delovi), Alat i Pribor.

Dok je DOF (Dežurni Oficir, obično Kasarne) obično bio ili mrzovoljni kapetan/major već izmučen životom, ili mladi poručnik-samac zajebant, DOG (Dežurni Oficir Garnizona) je obično značio probleme u najavi.

MKŠK (em ka eš ka) - Mala Komandno-Štabna Kola, iliti komandna kampanjola.


Vrhunac smeha je bio kad sam shvatio da skraćenica KKM znači kiseli kupus sa mesom

Slabo si ti jeo taj SDO

KKM - Kiseli Kupus sa Mesom
DJM - Đuveč s Mesom
PHS - Pasulj sa Hamburškom Slaninom
PGSM - Pasulj Gust sa Svinjskim Mesom
RBB - Rizi Bizi

vishnja92 vishnja92 21:47 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

RBB - Rizi Bizi

rizi bizi - was ist das?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:05 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

rizi bizi - was ist das?

Das ist mešavina pirinča, graška i oglodanih pilećih kostiju. A pirinač se u vojsci zove riža.
yugaya yugaya 22:53 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

njanja_de.manccini
pa sta ja znam bili su pod Austro Ungarskom Carstvu duze nego vi u Srbiji : ))))




a ja se cudila sto je kod severnih suseda cokolada sa ukusom sira nacionalni dezert :

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:35 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

a ja se cudila sto je kod severnih suseda cokolada sa ukusom sira nacionalni dezert :

pa da znas da u toj cokoladi koriste isti sir (quark cheese - ne znam prevod na srpski) ko i Švabe u njihovoj verziji cheese cake-a (moja omiljena):
"German-style cheesecake (Käsekuchen, Quarkkuchen, Matzkuchen; Topfenkuchen in Austria) uses quark cheese. The Käsesahnetorte (cheese cream tart) adds cream and does not get baked. Germany is famous for its unique cheesecake recipes that add a bit of sweet and sour taste, said to “melt in your mouth”."
mirelarado mirelarado 23:52 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

vishnja92
rizi bizi - was ist das?


Изворно је ризи бизи (risi e bisi) типично венецијанско јело: кувани грашак, пиринач и зачинско биље. Оне пилеће коске сигурно су војни енергетски додатак.


yugaya yugaya 23:59 29.04.2010

Re: Setih se skracenica

njanja_de.manccini

pa da znas da u toj cokoladi koriste isti sir (quark cheese - ne znam prevod na srpski) ko i Švabe u njihovoj verziji cheese cake-a (moja omiljena):


znam - quark cheese iliti ovde túró je mnogo njami stvar, znam da se u Vojvodini koristi izraz - turo sir.

Vazno je samo ne pokusati isti u nedostatku normalnog sira u radnjama iz revolta strpati u gibanicu.
Probala ja.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:11 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

Vazno je samo ne pokusati isti u nedostatku normalnog sira u radnjama iz revolta strpati u gibanicu.

hvala na upozorenju jer umem tako da zamenim namirnice. kad sam jednom stavila jedan smrdjljivi francuski sir na picu deca su bezala iz kuhinje glavom bez obzira.
vishnja92 vishnja92 03:59 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

Оне пилеће коске сигурно су војни енергетски додатак.

pajz ovo -
oglodanih pilećih kostiju.



samo se ponasate...
blogovatelj blogovatelj 04:17 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

a kad na marendi genijalci namažu preko četvrtke 'leba prvo Zdenku, a onda preko toga


Moj drug Š. D. iz "Medjimurja" smrtno se vredjao ako mu kažeš da je Zagorac, jer je "Medjimurje" i Zagorje kao nebo i zemlja. I stalno mi pricao da je njemu i njegovoj ekipi glavna zanimacija da "spijajo gemište"
Pičio je na eks za večeru po dve sardine i četiri kuvana jaja.
Bez hleba.
Oljušti jaja, otvori sardine, a onda krene direkt iz konzerve da sipa u usta, kao onaj morž sa reklame za Eva sardinu. Sa sve uljem naravno. Posle sardina proguta i onaj poker jaja, uz minimalno žvakanje. Svako jaje stavi celo u usta, žvakne par puta i za tri minuta sve je gotovo.
Kad sam došao na odsustvo pričao sam društvu o njemu, a oni mi rekli da su imali u vojsci (bili su sveže pristigli sa služenja narodu) nekog tipa kuvara, koji je omanje paradajze gutao kao aspirine i koji se u vojsci ugojio 35kg.
A pre gutanja celog paradajza obavezno bi rekao:
- Što volim ovi mali malečki!
blogovatelj blogovatelj 04:32 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

A 'keramičke pločice', onaj hleb u pokušaju u SDO koji lomi zube?


Vrh vrhova je bio kad uzmu te plocice, izmrve ih u kuhinji, dodaju vodu, mleko i jaja u prahu i od toga naprave nesto sto lici na neku proju, a sto smo u zargonu zvali cigla, jer se dobijao po jedan blok toga za veceru. U mom vodu, od nekih tridesetak ljudi, niko nije mogao ni pola te cigle da pojede, a vojnik G. T. iz Stipa je tamanio po pet komada. Kao masina je gutao gnjecavu smesicu
To je bila vrsta hrane koju je najmanji procenat vojnika jeo.
A najveci procenat je tovario Kremipan od marende. Kremipan nisi mogao da dobijes ni pod razno kao repete. I moja malenkost je bila spremna da ubije za Kremipan
antioksidant antioksidant 09:31 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

rizi bizi - was ist das?



recepat

vishnja92 vishnja92 10:12 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

covece, ovo je kao onomad kod Vucka, kad sam pitala za Ljaskovu zbirku iz mat. analize pa mi pola bloga odgovorilo :)))
(inace, jedan od meni omiljenih blogova. tu je onaj zamzov pajic briljirao. i Wu)
tyson tyson 14:17 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

A najveci procenat je tovario Kremipan od marende.

U moje vreme Euroblok je bio neprikosnoven.

Ali su najčešće marende bili očajni kolutići i pseći kolačići.


blogovatelj blogovatelj 14:42 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

pirinač se u vojsci zove riža


A na makedonskom se zove oriz.
blogovatelj blogovatelj 14:47 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

pa da znas da u toj cokoladi koriste isti sir (quark cheese - ne znam prevod na srpski) ko i Švabe u njihovoj verziji cheese cake-a (moja omiljena):


A kad je Ameri naprave sa Filadelfija sirom, to ne bude energetska bomba, nego energetska nuklearna bomba.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:52 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

A kad je Ameri naprave sa Filadelfija sirom, to ne bude energetska bomba, nego energetska nuklearna bomba.

jao cuti molim te, evo danas sam na poslu donela koleginicama cheese cake jer od ove price ovde balavila sam celu noc. sad oce da me kao ubiju, al eno pola torte vec nestalo a nema ni devet sati ujutro : ))))
docsumann docsumann 14:55 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

RSLJ - rad sa ljudima
mirelarado mirelarado 14:57 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

vishnja92
samo se ponasate...


Откад Бартова табла није рабљена...
blogovatelj blogovatelj 15:00 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

Slabo si ti jeo taj SDO


Pa i nisam nesto mnogo. Najvise desetak puta na obuci, dok sam bio pesadija.
Posle sam bio elektricar i menjao neonke u Domu JLA. I prekidace posle prekomande, jer se noc pred prekomandu svi ponapijaju, odvrnu Sinana, Semsu i oba Halida i biju pesnicama u prekidace. Po par nedelja mi je bilo potrebno dok promenim svuda po kasarni.

RBB - Rizi Bizi


Ovoga se secam, a kod pasulja me ono H i G bunilo. Hvala na razjasnjenju.
vishnja92 vishnja92 16:07 30.04.2010

Re: Setih se skracenica

Откад Бартова табла није рабљена...

aham... podsetio me adam na fb-u nekom slucajnom satropokajnickom izjavom :))

RSLJ - rad sa ljudima

jaksa scekic jaksa scekic 14:55 30.04.2010

A kad treba da dodje

GINA, nastane panika, pa se sve maze ZP

J
docsumann docsumann 16:04 30.04.2010

obuka

Pešadijaska obuka, sunce prži, mi sa šlemovima u čizmama, pod ful oprememom - lezi, puzi, dig! se, lezi...
U pauzama, stariji vodik Marković (iz okoline Niša) drži nam nekakve besmislene tirade, em frlja padeži, em lupeta bez pardona, prava stend ap komedija. Pored mene u stroju stoji Škrlj Aleš (Slovenac iz Kopra), razvuko kez od uva do uva i uživa u predstavi.
Marković zastane tačno ispred njega , upilji mu se u lice i vidno iznerviran počinje da viče - Je li bre Škrlj šta se smeješ ti na mene?
- Ne smijem se, to me steže traka od šlema - odgovara Škrlj ne prestajući da se kezi
- Šta te steže? Da vidimo, skini šlem!
Škrlj skine šlem i istog trenutka se uozbilji. Marković stade da ga ispitivački zagleda, s lijeva , pa s desna, pa u oči. Škrlj stoji mrtav ozbiljan.
- U redu, stavi šlem - naredi Marković.
Škrlj stavi šlem, zategne kaiš ispod brade i ponovo nabaci isti onaj blaženi kez na lice.
blogovatelj blogovatelj 18:27 30.04.2010

Re: obuka

Škrlj šta se smeješ ti na mene?
- Ne smijem se, to me steže traka od šlema - odgovara Škrlj ne prestajući da se kezi
- Šta te steže? Da vidimo, skini šlem!
Škrlj skine šlem i istog trenutka se uozbilji. Marković stade da ga ispitivački zagleda, s lijeva , pa s desna, pa u oči. Škrlj stoji mrtav ozbiljan.
- U redu, stavi šlem - naredi Marković.
Škrlj stavi šlem, zategne kaiš ispod brade i ponovo nabaci isti onaj blaženi kez na lice.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana