Istorija| Politika

JOSIP BROZ - DOBAR SKROZ

Drago Kovacevic RSS / 01.05.2010. u 10:55

Evo, 4. maja će službeno, trideset godina da je umro Josip Broz Tito. Neslužbeno, možda se njegova smrt dogodila koji mesec ranije, a možda i nije. Ispričaću tokom ovoga teksta jedan detalj koji mene upućuje da je verovatno umro u februaru, ali to nije najbitnije za ono što zapravo želim ispričati.

U momentu kad je objavljeno da je Tito umro, nalazio sam se u vojsci, u Ribnici na Dolenjskom, varošici oko 40 kilometara udaljenoj od Ljubljane. Lepa je Ribnica. I sada se sa nostalgijom prisetim nekih detalja iz jednogodišnjeg života tamo. Recimo, sedenja "Pri Cenetu", Marijaninih poseta, mog druga Darija Stepčića iz Labina, najboljeg konobara kog sam u životu video, a koji mi je u domu JNA, za stolom po nekada pravio tatar biftek 

dok su oficiri u civilu ljubomorno posmatrali tu ceremonije pa je kasnije morao to raditi i njima. Sećam se jednonedeljnih boravaka na straži u šumi zvanoj Ugar gde sam sasvim iz bliza moga gledati srne, divlje svinje i lisice, a na povratku još danima mirisao na šumu. Ne mogu a da se ne setim fudbalske utakmice protiv ljubljanskog garnizona koju smo dobili 2-1,a ja dao gol iz penala, mada su za njih igrali Velimir Zajec, Dule Savić i Pero Bručić, nekadašnji reprezentativci.SFRJ.  Na Ugaru sam doživeo redak prirodni fenomen, a to je da u isto vreme pada sneg i da grmi i seva kao u sred leta. Čini mi se da je taj fenomen opisan još samo u narodnoj pesmi "Šta se šćaše po zemlji Srbiji" kad narodni pevač kaže "Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije".

E, da..Dakle došli su prvomajski praznici. Mislim da je prvi maj padao u četvrtak. Marijana je stigla u posetu  već u sredu uveče i ja sam imao dozvolu da boravim van kasarne sve te dane. I brzo su prošla ta četiri dana. Četvrtoga,nakon ručka, ispratio sam Marijanu na zeleni autobus koji ju je odvezao za Ljubljanu, a ja se uputio u dom JNA, da tamo sa Darijem popijem pivo pre nego se vratim u kasarnu iz koje sam dugo izbivao. Zezamo se Dario i ja tako, vrtimo neke vojničke tračeve, ogovaramo oficire, kad u sali tajac. Svi gledaju prema televizoru. Miodrag Zdravković, tada čuveni TV spiker,već u ozbiljnim godinama, čita proglas koji je počinajo rečima -"Umro je naš Tito". To se očekivalo, ali moram kazati da me je presekla ta vest. Na trenutak mi se učinilo kao da je sudnji dan, kao da se primiče neki ogromni vodeni talas ili nastupa pomrčenje sunca i dolazi neka nepoznata nevolja. Kroz salu je prošao podmukli huk, i dok si rekao "britva", već se tu našao dežurni oficir koji je zapovedio da odmah krenemo u kasarnu. U kasarni, već od kapije, neka neprirodna tišina i užurbanost. Oficiri u ratnim uniformama i svi su bili tu. Do sahrane, upriličene nekoliko dana kasnije držali su nas na okupu, uz televizor i pričali nam nešto što su ranije verovatno uvežbali. Bile su već spremne nove, do tad nekorištene uokvirene Titove fotografije sa crnim florom prevezanim na gornji desni ugao. Knjige sećanja i utisaka, tvrdo ukoričene bile se otvorene i u njih smo po redu pisali šta osećamo prema Titu. Videlo se da je aktiviran vrlo jasan plan šta se radi kad se objavi da je Tito umro i da su prethodno izvršene vrlo temeljne pripreme.

Spomenuh da me je jedna okolnost upućivala na pomisao da je Tito umro polovinom februara a ne u maju. Evo šta se dogodilo. Prvog februarskoga dana, kao izviđač u artiljeriji, upućen sam sa još desetak momaka iz mog garnizona na specijalnu obuku iz skijanja, na Pokljuku, iznad Kranja, u Alpe. U taj centar su stigli izviđači iz čitave vojne oblasti i bilo nas je bogami nekoliko stotina. Pokljuka je posebna priča, ali evo da kažem samo to da je u trenutku kad smo stigli gore sneg bio visok preko dva metra i da ga je bilo skoro do donje ivice košarkaške table. U objekte se ulazilo kroz prokopane snežne rovove. Slovenci su i onda dobro čistili ceste, tako da smo i pored tolikoga snega tamo stigli bez ikakvih problema ili zastoja.Bilo je predviđeno da obuka traje mesec dana i da se u kasarnu vratimo 1. marta. No, negde na pola toga ciklusa, ne mogu se setiti da li je bio 13. ili 14. februar, odmah iza ručka, dobili smo narađenje da se svi postrojimo na košarkaško igralište. Tamo je bila improvizovana  bina i razglas, a major, komandant centra za obuku, saopštio nam je da se moramo vratiti u svoje jedinice po rasporedu koji će nam saopštiti naši komandiri. Neki će krenuti odmah, a neki malo kasnije, ali do sutra ujutro ćemo otići svi. Ne mogu baš kazati da nam je decidirano kazao da je Tito umro, ali nam je govorio o tome kako je državno rukovodstvo tvrdo i odlučno na Titovom putu i da je JNA uz radne ljude i građane garant toga puta.. Hrabrio nas je da je sve u redu i pod kontrolom i to je imalo neki svoj razlog.Sa kim god sam kasnije razgovarao, svi su bili uvereni da je Tito umro, ali da se to ne sme još javno kazati. Kad smo rano ujutro krenuli za Ribnicu, u kombiju koji nas je prevozio sedeo je zastavnik koji nam se obrati i rekao da je Tito živ i da se oporavlja, te da slučajno ne mislimo da se vraćamo zato što je sa njim nešto loše. Ćutali smo, a on je to ponovio još jednom.

Skoro čitav dan sahrane proveli smo u učionici uz TV program i uz prisustvo oficira iz jedinice. Sve pod konac. U momentu kad je sanduk spuštan u grobnicu, a taj detalj se nije baš najjasnije video u prenosu, prolomio se jecaj. Mislim da sam ja bio jedini koji nije plakao. Ne junačim se, ali mi se čini da je tako bilo. Tita sam tada cenio manje nego danas. Mislio sam da je mogao i drugčije vladati, da je moglo biti više političkih sloboda, da nije dobro društvo u kome se za neku psovku upućenu njemu ili politički vic može otići u zatvor nekoliko meseci. Nervirao me je mit koji je o njemu stvoren i ulizništvo koje je pratilo taj proces. Nervirao me je politički monopol i krugovi vlasti koji taj monopol čvrsto drže, demagogija funkcionera i dogma o samoupravljanju. Sve te stvari su nervirale i moje roditelje, majku naročito, koja mu nije mogla oprostiti boravak nekih njenih rođaka na Golom otoku, ali je isto tako znala govoriti da "je sve dobro dok je on živ". Pravo da vam kažem, mene je dok su ostali u mojoj jedinici plakali, mučilo to pitanje - "šta će sada biti"?

Danas, u skladu sa iskustvom koje imam, kroz ono što mislim da sam naučio i kroz događaje koji su usledili u ovih proteklih trideset godina, mislim da je kad sve saberemo, Tito bio izuzetna ličnost i izuzetan vladar. Da je bio neka vrsta prosvećenog apsolutiste i emancipatora, ali da je njegov prosvećeni apsolutizam trebao trajati duže. Onako, bio je ograničen njegovim životom, doduše dugim, ali za istoriju je i najduži ljudski život kratko vreme.

Znam da će mi mnogi oponirati, da se neće sa napisanim složiti, ali sve države bivše Jugoslavije su u Titovo vreme doživele progres. Da je on sve te male, nerazvijene narode izveo na svetsku scenu i otvorio im perspektivu, prosvećivao ih, ofrmirao neke elite,napravio državu od koje se kad odemo van nje nismo stidelii, koja je bila ozbiljna u toliko da si ima sve ono što je ona svojim zakonima garantovala. I zato podržavam onaj slogan koji sam video u Hrvatskoj "Josip Broz dobar skroz". Simpatičan mi je i slogan ili stih one bosanske grupe što pjeva ogorčena raznim nepravdama "vratiće se Valter, j..... vam mater"

Tito je i nakon trideset godina od smrti živ u kolektivnom sećanju, bez obzira na čitave industrije njegovih osporavatelja. I što ga god više osporavaju, zapravo više ga afirmišu.

Verujem da polako dolazi vreme da se on počne smeštati u realan istorijski kontekst, a smatram da je u istoriji svakoga od naroda bivše Juigoslavije odigrao pozitivnu ulogu, najpozitivniju u dvadeseto veku kod svih ponaosob.

 

 



Komentari (292)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 11:04 01.05.2010

:)


Tito

Nema drugog dana osim onoga koji će doći

Kada govori, kao da zvezde padaju
U lepu vodu iz jedne večnosti iza promenljivih oblaka.

Uperi prst u neizmišljino mesto, ali vreme
Lažno,
Gde prošlost još nije prošla
I kaže:
Ko tamo pođe, stići će u dan pre dana kada je pošao.
U nesličnu idilu, nevernu onome što je iza nje,
Gde je ružna graja, inače hvaljenih ptica.

On ništa ne prećuti.
On kaže,
Svaku mrlju u oku, svaki oblak na duši.
Budućnost nije sve ono što će doći.
Mnogo štošta će se jednostavno ponoviti.
Prošlost nije sve ono što se neće povratiti
I jedan deo budućnosti ostaje zatajen.

On nas uči, kako da ne izgubio sličnost
Sa svojom nadom, sa svojim lepim ljudskim licem
On nas uči, kako da prepoznamo budućnost
U onome što radimo, u onome što će doći.

Jer jao onom, ko izgubi svaku sličnost sa ovim gradom.
Jao onom, koji nema svoje mesto na ovom trgu,
Jao onom, ko bude merio sebe svojom senkom
Koji je dan u njegovoj neosvetljenoj krvi.
Budućnost je tu, samo je treba prepoznati
I izdvojiti.
O beli grade, o crveni grade na čijim prilazima niče
Žito.
Jednom bačeno u zemlju, nikada bačeno.
Kao kad siđeš, kao kad nestaneš
Da bi se mogao pojaviti: –zakopano zlato.


Branko Miljković
ladyhawk ladyhawk 12:37 01.05.2010

Re: :)

AlexDunja
TitoNema drugog dana osim onoga koji će doćiKada govori, kao da zvezde padajuU lepu vodu iz jedne večnosti iza promenljivih oblaka.Uperi prst u neizmišljino mesto, ali vremeLažno,Gde prošlost još nije prošlaI kaže:Ko tamo pođe, stići će u dan pre dana kada je pošao.Branko Miljković

Ova pesma bila je neizbezna u svim recitalima koje smo godinama pripremali svakom prigodom, od Dana skole, preko Dana Armije, Dana Republike, Dana mladosti, Dana pionira itd. Eh, kad se samo setim...I ne da mi je bilo krivo sto trecacima nisu davali da daju pocasnu strazu pored Titove slike u holu skole, samo starijima, od petog i na dalje. A za Kardelja smo bili dobri.

Pravo da vam kažem, mene je dok su ostali u mojoj jedinici plakali, mučilo to pitanje - "šta će sada biti"?


Drago, bas kako si opisao, pitala sam se, onako mala, da li nam predstoji neko strasno vreme. Osecala sam da dolazi. Tada sam jedini put videla svoju vremesnu uciteljicu, vrlo otresitu i ni malo neznu zenu (ali sjajnu), da place, neutesno.
darko54 darko54 20:25 01.05.2010

Re: :)Tipično!

Kao što je ugušena Francuska revolucija jer su revolucionari počeli računati vreme od njihovog dolaska na vlast, kao što su "Otporaši" propali jer su mislili da politički život u Srbiji počinje od leta 2000. godine, tako i ex-yu komunisti i svi drugi poštovaoci lika i dela Broza, greše jer ne uviđaju koliko smo mi izgubili zato što je on zaseo 1945. na čelo države. Uopšte pri tom ne gledajući komparativno, gde bismo bili da smo krenuli demokratskim putem posle rata.
sybil sybil 00:43 04.05.2010

Re: :)Tipično!

darko54
Kao što je ugušena Francuska revolucija jer su revolucionari počeli računati vreme od njihovog dolaska na vlast, kao što su "Otporaši" propali jer su mislili da politički život u Srbiji počinje od leta 2000. godine, tako i ex-yu komunisti i svi drugi poštovaoci lika i dela Broza, greše jer ne uviđaju koliko smo mi izgubili zato što je on zaseo 1945. na čelo države. Uopšte pri tom ne gledajući komparativno, gde bismo bili da smo krenuli demokratskim putem posle rata.

a tvoja greska je sto ne uvidjas nemonovnost dolaska tita na vlast. mi nismo mogli da postanemo demokratska drzava iz razloga sto je kralj pobegao, postojao je cetnicki pokret- kolaboracionisticki i ustaski - ovoreno fasisticki. partizane su podrzali i istok i zapad - zato sto su se borili bespostedno i do kraja protiv u WWII. prema tome, bilo koja druga opcija nije bila realna. bolje je postavljati pitanja ko je i zasto bio protiv ante markovica.
sentinel26 sentinel26 11:35 04.05.2010

Re: :)Tipično!

sybil
... nemonovnost dolaska tita na vlast. mi nismo mogli da postanemo demokratska drzava iz razloga sto je kralj pobegao, postojao je cetnicki pokret- kolaboracionisticki i ustaski - ovoreno fasisticki. partizane su podrzali i istok i zapad - zato sto su se borili bespostedno i do kraja protiv u WWII. prema tome, bilo koja druga opcija nije bila realna. bolje je postavljati pitanja ko je i zasto bio protiv ante markovica.


Jutros sam na jednoj TV čuo izjavu jednog gospodina koji reče da je :
Današnja Srbija Titovo delo” !

Ne samo da je ovo laž, nego i velika glupost.. Sumnjam da i on sam vjeruje u to, ali ima potrebu da to kaže..
Naročito su zabavne izjave i analize istoričara rodjenih poslije 1970.godine. Neke od njih su takvog kvaliteta da bi bile pogodne jedino za scenarije crtzanih filmova..

Za života, vladavine i još 2-3 godine poslije smrti Josip Broz Tito je bio :

Najveći sin naših naroda i narodnosti”..

Pobuna jedne narodnosti 1968.godine u Prištini ugušena je tenkovima..

Poslije Titove smrti bi zakletva domovini : “I poslije Tita – Tito”…
Nekome zakletva a nekome kletva…
Riječ “domovina” je u svim novim državama izbačena iz jezika osim u Hrvatskoj, zbog svakodnevnog pominjanja Domovinskog rata pa su primorani da je zadrže..

Na sceni su izmileli razni “Titići” koji su se vrlo brzo latili zahrdjalih noževa (one pozlaćene saktio Tito lično )…

Bila je to uvertira, žurnal pred prikazivanje filma strave i užasa...

Na scenu tada stupaju »Očevi nacija» uzletjeli iz svojih gnjezda, pećina, samostana i manastira., noseći u jednoj ruci svete knjige starostavne a u drugoj vatrenu baklju...

Uzeli su sebi sveto pravo da rješavaju sudbine ne samo tadašnjih sinova već i nekoliko budućih generacija...

Osim brojnih krstača i mezara, postoji ogroman broj živih svjedoka koje niko ne može ubjediti da nijesu vidjeli i doživjeli ono što jesu već da je to bio neki ružan san..

mostarac mostarac 11:26 01.05.2010

Jedna ispravka

Vest o smrti nije procitao Branislav Surutka, vec Miodrag Zdravkovic.

Edit
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:41 01.05.2010

Re: Jedna ispravka

mostarac
Vest o smrti nije procitao Branislav Surutka, vec Miodrag Zdravkovic.

Edit

Hvala za ispravku Mostarac....Svi spikeri iz te generacije su ličili...
blogovatelj blogovatelj 14:43 01.05.2010

Re: Jedna ispravka

Vest o smrti nije procitao Branislav Surutka, vec Miodrag Zdravkovic.


Nije umro drug Stari. Samo je ranjen. Spasao ga Reks. Cuko.
jaksa scekic jaksa scekic 18:38 01.05.2010

Re: Jedna ispravka

A autor prve recenice novinar Slava Djukic
muaddib92 muaddib92 22:00 01.05.2010

Re: Jedna ispravka

И ја сам чуо да је Тито умро раније. Пре неколико година, син једног бившег удбаша ми је причао како је својевремено хтео да се запосли у тој служби, али је његов отац, одавно у пензији, успео својим везама да спречи да га тамо приме - а када се син наљутио и тражио објашњење, отац му је рекао да би, да су га тамо примили, заувек остао њихов тамо.. па је додао како је морао, тада већ одавно у пензији, да иде и чува зграду ТВ када је Тито умро - и додао да је то било 27.фебруара 1980.
Иначе, Драго, и ја сам тог пролећа служио друго полувреме војног рока као водник стажиста и присећам се како се дешавало да кроз приштинску касарну током фебруара затутње ноћу тенкови - причало се да иду на бугарску границу, па смо претпостављали да му се стање здравља погоршало. А после тога није било. Уколико је ово тачно, и уколико је тачна прича да су после намеравали да га балзамују као Лењина али да нису успели пошто су крвни судови били слаби услед дугогодишњег дијабетиса, онда је то још једна интересантна исправка, односно допуна твоје приче.
sentinel26 sentinel26 11:37 01.05.2010

Podrška

Josip Broz Tito je imao apsolutnu podršku naroda (i narodnosti ), naučnih i kulturnih radnika za svoju spoljnju politiku.
Takodje je imao veliku spoljašnju podršku za svoju unutrašnju politiku, bar od 1948/49 do 1970/71. godine.

Danas mi na sceni imamo neke koji su birali ono najgore iz njegovog samoupravnog socijalizma i loše od kapitalizma, umjesto da i od jedne i druge strane uzmu ono najbolje što se moglo uzeti...

Drugo, sve ono što je valjalo na unutrašnjem planu bi da popišamo i zatrpamo ali da iskoristimo i unovčimo njegove uspjehe u spoljnjoj politici...

Providno je, vidi se izdaleka....

sentinel26 sentinel26 11:45 03.05.2010

Podrška - nasledje

O Titovom nasledju na Balkanu piše i današnji londonski "The Independent"

30 years after his death, Tito's legacy lives on in the Balkans

Moj izbor iz teksta :
1. za veću grupu "obožavalaca":

"Depending on who you speak to, he was a "magician of self-promotion" or a man who triumphantly led the former Yugoslavia during its golden years. His critics talk disdainfully of his love of Cuban cigars and whiskey – but his supporters say that everything he had belonged to the people. On the eve of the 30th anniversary of his death, the legacy of Josip Broz Tito remains a topic of keen debate."

2. za drugu - ali manju grupu poštovalaca :

"In Belgrade, museums have staged a series of exhibition of Tito memorabilia which have drawn thousands from Serbia and other former Yugoslav republics. "Everything has been turned upside down since 1980, particularly in the 90s and now, and so many lies have been told about Tito, young people are confused. History should be the judge of his merits," said Mr Broz, a pensioner in Belgrade."

3. Tito - "Vegetarijanski diktator" - da ili ne ?

"However, Tito's was a vegetarian dictatorship. Sweep-ups were not bloody; people were removed to be forgotten, in order for him to stay in power," said Aleksa Djilas, who himself spent years in exile. He said some credit had to be given for the achievements of Tito's era including social justice and the participation of workers in decision-making."

Ako se poredi sa Istočnim blokom i nekim današnjim vladarima sa tog područja onda se ovo može prihvatiti..

predatortz predatortz 09:27 04.05.2010

Re: Podrška

Josip Broz Tito je imao apsolutnu podršku naroda (i narodnosti ), naučnih i kulturnih radnika za svoju spoljnju politiku.



I svake četiri godine je proveravao na demokratskim izborima.
draft.dodger draft.dodger 11:44 01.05.2010

VAROŠARIJE...


VUK JEREMIĆ - DIPLOMATIJA
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:14 01.05.2010

Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Tito bio izuzetna ličnost i izuzetan vladar. Da je bio neka vrsta prosvećenog apsolutiste i emancipatora, ali da je njegov prosvećeni apsolutizam trebao trajati duže. Onako, bio je ograničen njegovim životom, doduše dugim, ali za istoriju je i najduži ljudski život kratko vreme.


ali sve države bivše Jugoslavije su u Titovo vreme doživele progres. Da je on sve te male, nerazvijene narode izveo na svetsku scenu i otvorio im perspektivu, prosvećivao ih, ofrmirao neke elite,napravio državu od koje se kad odemo van nje nismo stidelii,


Jesam bolesna, ali taman crkla, toliko nisam da ovo progutam.
"Prosvećeni apsolutista"? Apsolutista da, ali prosvećeni teško. Prosvetio se kad je otkrio da pored svinjskih glava postoji i klavir? Prosvećen jer je uveo jednopartijski sistem? Prosvećen jer je naređivao da se pobiju oni koji nisu bili za tu vrstu prosvećivanja i emancipacije na gore?
Prosvećen jer je 1945. godine kupio najstariji Filip Patek sat sa večnim kalendarom i centralnim sekundama. Na aukciji ju je "sin naroda", jednak među jednakima, kupio za sitnicu od 3 miliona švajcarskih franaka, tadašnjih 1,9 miliona dolara. Odmah posle rata, kad je narod blato jeo, a u Sloveniji i drugde se punile jame neistomislećim leševima. Biće da mu je deda u Zagorju prodao nešto zemlje, pa mu ostavio to malo para, da kupi prosvećeni i prosvetitelj jedan od najskuplja 4 sata svih vremena. Seljačina.
Nedajbože da je duže potrajala njegova kontrašpijunaža, ko zna da li bi iko preživeo, u okvirima njegovog "raja", kad je umro, a njegovi naslednici i saveznici organizovali moriju širih razmera.
"Oformio neke elite"? Elita do tada nije bilo? Našao se bravar iz Kumrovca da pravi elite, kakav je on bio, takve su i mu i "elite" bile.
Napravio državu od koje se nismo stideli kad smo iz nje izazili? Pod uslovom da smo izlazili. Neki kroz žbunje na granicama, neki preplivavali more i reke, a za moje mladosti se i plaćalo izlaženje. Ne ponovila se ta njegova sloboda.
koja je bila ozbiljna u toliko da si ima sve ono što je ona svojim zakonima garantovala.

Ako se ne varam, Tito je prvi za svoje zakone rekao "Pa, nećemo valjda zakona držati kao pijan plota", što je fakat i bilo...nije bilo zakona u kome je pisalo da za bolje poslove moraš biti član njegove partije, a u svakodnevici je tako bilo, moj otac posao potrebnog savetnika na Ministarstvu rudarstva nije mogao da dobije dok se ne upiše u KP. Nije se upisao. Niti je taj posao dobio. Iako su ga oni zvali i tražili. Kojim zakonom je ljude na Goli Otok zatvarao? Nekim prosvetiteljskim? Za one koje je tamo zatvorio je njihov život postao predug od poniženja i jada. Kao i njegov, ali od obesti i života na račun naroda.
On je "male, nerazvijene narode izveo na svetsku scenu"? Možda ili samo po istoriji koja se za njegovog vakta učila, kada je civilizacija počinjala njegovim imenom, inače malo teže će ta tvrdnja piti vodu.
Simpatičan mi je i slogan ili stih one bosanske grupe što pjeva ogorčena raznim nepravdama "vratiće se Valter, j..... vam mater"

Već je on nama j..o mater, ne ponovilo se, al meni se čini da se ovaj "simpatični slogan" više peva zbog "Kad je Tito krao i nama je dao, ovi sada kradu, ništa nam ne dadu".
Jedino gde mu skidam kapu je to što je, za razliku od Staljina, shvatio da se diktatura može sprovoditi i pritiskanjem 10%, a ne 90% naroda. Tačno je znao gde pritiska i gde zatire svaku misao o demokratiji i slobodi. On je otac policijske države. Njemu idu zasluge za sve Udbe i DBove i mafiju koja se u njihovim krilima kotila. I za krvoproliće koje su njegovi panduri, đenerali i učenici posle izveli. Za sve one leševe koje su našli i koje će tek naći. Za ubogu zemlju koja smrdi od žrtava njegovog raja.
Tito je i nakon trideset godina od smrti živ u kolektivnom sećanju bez obzira na čitave industrije njegovih osporavatelja. I što ga god više osporavaju, zapravo više ga afirmišu.

Jeste, kao što ni Hitler, ni Staljin, ni ostala ekipa diktatorska, koja se samo po bojama razlikovala, nikako da bude zaboravljena.
a smatram da je u istoriji svakoga od naroda bivše Juigoslavije odigrao pozitivnu ulogu, najpozitivniju u dvadeseto veku kod svih ponaosob.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa početkom te rečenice
Verujem da polako dolazi vreme da se on počne smeštati u realan istorijski kontekst

I ja to verujem, ali ono što si pre toga napisao sigurno se ne može tretirati kao realnost, sem ako to nije ponovo iz bravarovih udžbenika istorije.

A, i ovo sentinelovo
Josip Broz Tito je imao apsolutnu podršku naroda (i narodnosti ), naučnih i kulturnih radnika za svoju spoljnju politiku.
Takodje je imao veliku spoljašnju podršku za svoju unutrašnju politiku, bar od 1948/49 do 1970/71. godine.

na kojoj planeti laži i samotešenja vi živite? Naravno da je imao apsolutnu podršku, jer je imao i apsolutnu vlast, pitao je samo one koje je na ta mesta postavljao jer su se sa njim apsolutno slagali. To je bio i jedini kriterijum za te položaje. Svako ko je drugačije mislio nije ni imao šanse da to kaže, ali je zato imao dobru priliku da fasuje aps.
sentinel26 sentinel26 12:38 01.05.2010

Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović
Prosvećen jer je 1945. godine kupio najstariji Filip Patek sat sa večnim kalendarom i centralnim sekundama. Na aukciji ju je "sin naroda", jednak među jednakima, kupio za sitnicu od 3 miliona švajcarskih franaka, tadašnjih 1,9 miliona dolara.

Pošto taj skupoceni sat nije predat u nasljedstvo njegovoj porodici vjerovatno znate ko se je domogao istoga ?
Da nije ostao u Ljubljani ?

Odmah posle rata, kad je narod blato jeo, a u Sloveniji i drugde se punile jame neistomislećim leševima.


Odmah poslije rata ja sam lično gledao šta je narod jeo i sam sam bio dio toga naroda i znam nešto više o tom "jelovniku" od vas koji ste se rodili 20 godina poslije rata...

Čuvam jedan set nepotrošenih markica... ko zna možda zatrebaju kada Janša i ovdašnji Toma ujašu na bijelim konjima u dvorove..

A sadržinu jelovnika nije on ispisao nego oni koji su bili na vlasti prije, koji su paktirali sa fašizmom i uz njegove skute vodili rat za očuvanje starog poretka pljačkajući i ubijajući sopstveni narod...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Pošto taj skupoceni sat nije predat u nasljedstvo njegovoj porodici vjerovatno znate ko se je domogao istoga ?

Stvarno nepravda, a njegova porodica je generacijama jela svinjske glave ne bi li uštedela za taj sat, kad ono ode drugima...ko i Brioni i zebre...i Beli dvor...stvarno nepravda.
Odmah poslije rata ja sam lično gledao šta je narod jeo i sam sam bio dio toga naroda i znam nešto više o tom "jelovniku" od vas koji ste se rodili 20 godina poslije rata...

I, šta je jeo? Ja ću ti reći da se u mojoj familiji u Šumadiji malo jelo. Moja strina Stanojka je dobrovoljno otišla u aps da bi porodici sastavljenoj od dece i žena, koji nisu mogli da obrade zemlju, ostalo ono malo žita koje je trebalo da daju državi. Znaš ti to ko što znaš i kako se deca rađaju. Pričala ti baba.
ko zna možda zatrebaju kada Janša

Pa, Janša je i vodio obožavatelje, sve peške, po Titovim putevima.
A sadržinu jelovnika nije on ispisao nego oni koji su bili na vlasti prije, koji su paktirali sa fašizmom i uz njegove skute vodili rat za očuvanje starog poretka pljačkajući i ubijajući sopstveni narod...

O, jeste itekako. Žestoko je naplatio borbu protiv fašizma. Uvođenjem svoje diktature. Ali su životom tada plaćali i oni koji su se borili protiv fašizma, ali nisu bili za to da on postane bog.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:02 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Jesam bolesna, ali taman crkla, toliko nisam da ovo progutam.

Želim ti brz oporavak i nadam se da ti čitanje ovoga teksta nije pogoršalo stanje.
"Prosvećeni apsolutista"? Apsolutista da, ali prosvećeni teško.

Da, prosvećen apsolutista...Pogledaj statistike pismenosti i brzinu kojom se događao razvoj školstva, ulaganja u prosvetu i slične stvari. Ne znam kako je bilo u kraju gde si ti rođena, ali u mom kraju je to bila potpuna revolucija. Osim toga, dobili smo, opet u mom kraju, struju, ceste, pruge. Školovati se besplatno mogao svako ko je hteo. To je po mom osećanju stvari emancipacija.
Jeste, kao što ni Hitler, ni Staljin, ni ostala ekipa diktatorska, koja se samo po bojama razlikovala, nikako da bude zaboravljena.

Koliko znam, Titova harizma je nastala najviše na borbi protiv ove dvojice koju si pomenula. Tito se borio protiv njih, nadam se da to ne sporiš.
Prosvećen jer je 1945. godine kupio najstariji Filip Patek sat sa večnim kalendarom i centralnim sekundama. Na aukciji ju je "sin naroda", jednak među jednakima, kupio za sitnicu od 3 miliona švajcarskih franaka, tadašnjih 1,9 miliona dolara.

Umro je a da nije na sebe imao uknjiženo ništa osim očeva vinograda. Sve iza njega je ostalo državi, a ne verujem da je pomenuti sat poneo sobom na onaj svet. Bio je čovek sa stilom, to je tačno, i pre nego je postao državnik. Vladimir Velebit je pričao kako nije nikada dao da bilo ko plati račun ako sedi sa njim u društvu, tamo, tridesetih godina.Sve je on plaćao.
inagadadavida inagadadavida 13:20 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Jelica Greganović


Prosvećen jer je 1945. godine kupio najstariji Filip Patek sat sa večnim kalendarom i centralnim sekundama. Na aukciji ju je "sin naroda", jednak među jednakima, kupio za sitnicu od 3 miliona švajcarskih franaka, tadašnjih 1,9 miliona dolara.



Ovo za Pateka nisam znao...ali, danas svaki lokalni mafijoza , tajkun , ili partijski funkcioner nosi slican sat. Jedina razlika je , sto je Broz , izgleda znao sta je Patek, a ovima su preporucili slicne cuke PR menageri i stilisti ....

Sve ostalo je copy paste sa "srBskih naciJonalista" , "dveri" , i slicnog tresha
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:22 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Da, prosvećen apsolutista...Pogledaj statistike pismenosti i brzinu kojom se događao razvoj školstva, ulaganja u prosvetu i slične stvari. Ne znam kako je bilo u kraju gde si ti rođena, ali u mom kraju je to bila potpuna revolucija. Osim toga, dobili smo, opet u mom kraju, struju, ceste, pruge. Školovati se besplatno mogao svako ko je hteo. To je po mom osećanju stvari emancipacija.

Ništa i nikad nije besplatno. Računi su stigli kasnije. Prosvećeni apsolutizam ne postoji, prosvećen čovek nikada ne bi mogao da bude apsolutista, jer to predviđa osnovnu svesnost slobode u slobodi izbora.
Koliko znam, Titova harizma je nastala najviše na borbi protiv ove dvojice koju si pomenula. Tito se borio protiv njih, nadam se da to ne sporiš.

Ja govorim o politici vladanja. Sa drugim se tek posle podžaveljao. Pre toga mu je bio saveznik. Uostalom kod njega se i išlo na KP školovanja pre WW2.

Umro je a da nije na sebe imao uknjiženo ništa osim očeva vinograda. Sve iza njega je ostalo državi, a ne verujem da je pomenuti sat poneo sobom na onaj svet. Bio je čovek sa stilom, to je tačno, i pre nego je postao državnik. Vladimir Velebit je pričao kako nije nikada dao da bilo ko plati račun ako sedi sa njim u društvu, tamo, tridesetih godina.Sve je on plaćao.

Rasplaka me...pa, to ti i kažem, kako je neko ko nije imao ništa mogao 1945. godine da kupi sat od 1,9 miliona dolara, na aukciji? Na kredit? Odakle mu keš? Naravno da ga nije poneo na onaj svet, ali je pitanje odakle mu pravo da tuđim novcem, usred posleratne bede, leči svoje komplekse i kupuje preskupe satove? Ostavio ga državi? Blago njoj...koliko toga je moglo da se izgradi, koliko njih da se nahrani, izleči, školuje sa 1,9 miliona dolara posle rata...Kakav čovek sa stilom? Gde ga je pokupio, u bespućima ruskog zarobljeništva, na bravarskom zanatu? Stil belih uniformi sa zlatnim vencima od kojih boluju sve diktatorske duše, a mogao se videti i kod njegovih dobrih učenika, poput Tuđmana.
Nikad nikom nije davao da plati? Odakle tolike pare bravaru? Da nije iznajmljivao vinograd? Kanda mu je to i kasnije ostalo u krvi, platu nije imao, ali je imao sve ostalo, ostrvo sa zebrama, jahtu, voz, dvor...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:27 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

ali, danas

Ja ne govorim o danas, nego o 1945. godini.
svaki lokalni mafijoza , tajkun , ili partijski funkcioner

Ali ovaj deo je već bliži onome što njegova kupovina preskupog sata za tuđe pare jeste - lopovluk.
sto je Broz , izgleda znao sta je Patek

Cvrc, znao, bilo je i u njegovoj okolini ljudi koji su mu savetovali i koji za razliku od njega nisu bili bravari. I njega je sređivala horda stilista...
Sve ostalo je copy paste sa "srBskih naciJonalista" , "dveri" , i slicnog tresha

Onda bi trash morale da budu i rasprave u Evropskom parlamentu o diktatorskim režimima, uključujući i komunističke.
milisav68 milisav68 13:52 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

I, šta je jeo? Ja ću ti reći da se u mojoj familiji u Šumadiji malo jelo. Moja strina Stanojka je dobrovoljno otišla u aps da bi porodici sastavljenoj od dece i žena, koji nisu mogli da obrade zemlju, ostalo ono malo žita koje je trebalo da daju državi

Pa svi su davali, neko žito a neko kamenje, zavisi ko je šta imao, zato je Tito bio pravedan i prosvećen a ovi pre njega svinjari.
sentinel26 sentinel26 14:38 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović
Odmah poslije rata ja sam lično gledao šta je narod jeo i sam sam bio dio toga naroda i znam nešto više o tom "jelovniku" od vas koji ste se rodili 20 godina poslije rata...

I, šta je jeo? Ja ću ti reći da se u mojoj familiji u Šumadiji malo jelo. Moja strina Stanojka je dobrovoljno otišla u aps da bi porodici sastavljenoj od dece i žena, koji nisu mogli da obrade zemlju, ostalo ono malo žita koje je trebalo da daju državi. Znaš ti to ko što znaš i kako se deca rađaju. Pričala ti baba..

Kakvo ponašanje vaše strine takva i vaša replika...

Baba mi je pričala samo o zlu i zulumu koje su kraljevi oficiri i srpska vlast činjeli prema našoj familiji, kao i o onome što su pripadnici "oslobodilačkog pokreta Ravne Gore" radili ili pokušavali da urade za vrijeme Drugog sv.rata...

"Kako se djeca radjaju" sam nevoljno ( samo ) "gledao" lično (ne u filmovima )...

Moja porodica nije živjela u izobilju ("višak" imovine uzet ) ali nije ni gladovala, dovoljno sam bio odrastao i bio sposoban da to zapamtim...

Iako vi rodjeni 1964.godine "bolje" znate šta smo mi jeli 1945. godine, ličnu kartu vam ipak neću dostavljati na uvid da bih obarao ovu vašu uvredljivu opasku...
I na kuluk sam (zajedno sa ocem ) išao prije vašeg rodjenja... Baba (pokoj joj duši ) nije učestvovala...

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:54 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Kakvo ponašanje vaše strine takva i vaša replika

A šta fali ponašanju moje strine? To što je sedela pola godine u apsu da bi devetoro dece imalo išta da jede?

"Kako se djeca radjaju" sam nevoljno ( samo ) "gledao" lično (ne u filmovima )...

Gledao. Lično. Dok te ne zašiju dole tako da ne možeš da pišaš od konaca i žive rane, dok ti krv ne pocuri do kolena, dok te ne raščereče tako da ne možeš da stojiš ni sediš, bez gaća, danima, to tvoje je samo gledanje, koje je daleko od argumenta da savetuješ naokolo da se rađa 19 dece, kao što si u svom blogu radio, pozivajući se na priče tvoje babe kako je ona rađala. Verovatno ti nije do detalja prenela krvavu priču o tome koliko novi život košta žensko telo.

(Drago izvini na trollu)

Iako vi rodjeni 1964.godine "bolje" znate šta smo mi jeli 1945. godine, ličnu kartu vam ipak neću dostavljati na uvid da bih obarao ovu vašu uvredljivu opasku...

Ti znaš šta si ti jeo, a ja znam šta je moj otac jeo, koji se do svoje smrti nije najeo belog hleba. Učiteljsko dete, čiji je otac bio u partizanima i borio se za slobodu, a posle rata odbio da bude član Partije i sledovao bedu. Kako tvoji gladovali nisu, to sigurno bolje znaš.

I na kuluk sam (zajedno sa ocem ) išao prije vašeg rodjenja... Baba (pokoj joj duši ) nije učestvovala...

Otkud sad kuluk, zar je bilo kuluka u to vreme prosvetljeno i ravnopravno? Ne mogu da verujem...
milisav68 milisav68 15:10 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Iako vi rodjeni 1964.godine "bolje" znate šta smo mi jeli 1945. godine, ličnu kartu vam ipak neću dostavljati na uvid da bih obarao ovu vašu uvredljivu opasku...


Baba mi je pričala samo o zlu i zulumu koje su kraljevi oficiri i srpska vlast činjeli prema našoj familiji, kao i o onome što su pripadnici "oslobodilačkog pokreta Ravne Gore" radili ili pokušavali da urade za vrijeme Drugog sv.rata...




sentinel26 sentinel26 15:43 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović
Iako vi rodjeni 1964.godine "bolje" znate šta smo mi jeli 1945. godine, ličnu kartu vam ipak neću dostavljati na uvid da bih obarao ovu vašu uvredljivu opasku...

Ti znaš šta si ti jeo, a ja znam šta je moj otac jeo, koji se do svoje smrti nije najeo belog hleba. Učiteljsko dete, čiji je otac bio u partizanima i borio se za slobodu, a posle rata odbio da bude član Partije i sledovao bedu. Kako tvoji gladovali nisu, to sigurno bolje znaš.

Za to što je trpjeo vaš otac nije kriv Tito, nego neki novopečeni "KP djilkoš" iz vašega sela (ili okoline )...

Mojem ocu su 1944. godine ponudili da stupi u partizane. Postavio je uslov da mu izdaju pisanu potvrdu (garanciju ) da neće morati da puca ni na četnike ni na bilo koju drugu vojsku osim njemačke, odnosno dozvolu da ne učestvuje u ostalim sukobima..
Rekli su mu da takvo nešto ne mogu da mu napišu. Odbio je.
Nijesu ga kaznili niti mu zamjerili !
Zamolili (nijesu naredili ) ga samo da im 7-8 kilometara pomogne nositi ranjenike što je on učinio i vratio se zdravo kući...

I njemu su poslije rata nudili ulazak u KP, ni to nije prihvatio, a u džepu je imao prijeratnu člansku kartu Demokratske stranke sa potpisom Lj.Davidovića (čuvam je ) i zamisli opet ga nijesu kaznili...

Gospodjo Greganovič, kulturno bih vas zamolio da onaj dio vašeg teksta o porodjaju izbrišete, da se ne brukate, nijesam ja neki mladi moderni tata koji je prisustvovao nečijem porodjaju i ušivanju..

Moja opaska je bio odgovor na vašu uvredljivu provokaciju, i odnosila se na period i "gledanje" poradjanja i pomaganja istome, kada nije bilo ni doktora u blizini ni konaca...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:03 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

nije kriv Tito, nego neki novopečeni "KP djilkoš" iz vašega sela

Da, biće da je to, đilkoša su postavili na to mesto Marsovci, jer je Tito za to vreme morao da se bavi trilemom kog Filip Pateka da kupi...
Mojem ocu su 1944. godine ponudili da stupi u partizane. Postavio je uslov da mu izdaju pisanu potvrdu (garanciju ) da neće morati da puca ni na četnike ni na bilo koju drugu vojsku osim njemačke, odnosno dozvolu da ne učestvuje u ostalim sukobima..
Rekli su mu da takvo nešto ne mogu da mu napišu. Odbio je.
Nijesu ga kaznili niti mu zamjerili !

Sa svim dužnim poštovanjem moje dede-stričeve su noću pokupili, nisu ih ništa pitali, samo su ih obavestili da će da popiju metak u leđa ako im padne na pamet da beže.

I njemu su poslije rata nudili ulazak u KP, ni to nije prihvatio, a u džepu je imao prijeratnu člansku kartu Demokratske stranke sa potpisom Lj.Davidovića (čuvam je ) i zamisli opet ga nijesu kaznili.

Moj otac nije imao ni jednu partijsku knjižicu u džepu, ali mu je otvoreno rečeno da dok ne nabavi jedinu legalnu, crvenu, neće moći da dobije posao za koji su ga, inače, sami zvali da dođe da ga radi. Odbio je knjižicu, shodno tome ni posao nije dobio.

Gospodjo Greganovič, kulturno bih vas zamolio da onaj dio vašeg teksta o porodjaju izbrišete, da se ne brukate, nijesam ja neki mladi moderni tata koji je prisustvovao nečijem porodjaju i ušivanju..

Apsolutno odbijam da obrišem deo o porođaju, jer to je način na koji ljudska bića i većina životinja dolaze na svet i u tome ne vidim nikakvu sramotu. Sramote leže drugde. Recimo u tome da se kaže da je opis porođaja nekulturan i bruka. A, da li si moderan ili ne, trebalo je da razmišljaš kad si kačio blog o divnoj porodici sa 19 dece. Pretpostavljala sam da znaš da ih ne donose rode i ne rastu u kupusu. Nego u krvi.
nobody is perfect nobody is perfect 16:39 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

pa, da, kao toma, velja, palma ... itd.- sve su to autenticni srpski domacini!
seceranac seceranac 17:20 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Jelica Greganović


Tudja misljenja postujem i kada se ne slazem sa njima.

Ono sto moram da napomenem je da o ljudima i njihovim delima treba suditi u okvirima vremena u kome su ziveli. Mozda je tito bio apsolutista i stvarao policijsku drzavu ali zar u to vreme nije postojao Staljin, McCarty, De Gaulle zar se osim ubde i ozne nisu svorile i razvijale CIA-e, KGB-ovi, NKVD-ovi, NSA-ovi, MI-ovi, BND-vi, SDECE -ovi. Zar pored golog otoka nisu postajala slicna mesta sirom sveta i zapadnog i istocnog?

Zar se neki "veliki demokratski i ponosni" narodi poput Francuza, Amerikanaca, Engleza nisu javno stidili sto pripadaju tim narodima zbog nedela njihovih drzava sirom sveta?

Zar nije istina cinjenica da je SFRJ imala privredni rast veci od Belgije i Holandije i skoro svih drugih evropskih drzava tokom najveceg perioda Titove vladavine (1950-1975)? Zar nije istina da je nas pasos bio najbolji u evropi a mozda i u svetu - otvoren i ka istoku i zapadu?
Zar studenti i ostali demonstranti nisu bili ubijani na protestima sirom evrope (i istocne i zapadne) i amerike?

Zar se u to vreme nije sirom evrope a narocito amerike praktikovala rasna i nacinalna diskriminacija? Zar nije bilo zabranjeno crncima i arapima da sede u stim kafanama gde i "normalni" ljudi i sve to mimo zakona i ustava koji su garantovali jednaka prava. Zar se izbori nisu namestali a "demokratski" izabrani predstavnici smenjivali na mitinzima sirom evrope?

Zar nije elektrifikovao citavu drzavu, zar nije stvorio uzornu zdravstvenu zastitu za sve, obnovio i otvorio vise od 150 univerziteta, fakulteta i visih skola?

Dikatator je bio i demokratiju je gusio ali ne mnogo vise nego mnogi njegovi savremenici i na istoku i na zapadu, uzimao je za sebe ali ni priblizno mnogo koliko su to radili njegovi savremenici, diskriminisao po slobodno izabranim osobinama (skoro svako je mogao postati clan partije ako je to hteo) dok su njegovi savremenici na zapadu diskriminisali po urodjenim osobinama (rasi, polu, naciji, poreklu ...)

I na kraju samo da dodam da je u svakom trenutku svoje vladavine posle 1950. mogao da raspise najpostenije moguce izbore i na svakim bi dobio procenat podrske koji bilo koji demokratski predstavnik moze samo da sanja.
golub_tica golub_tica 17:59 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Da ponovim sazetak Đubre diktatorsko i seljački đilkoš :) Bas mi se svidja definicija.

Inace nije ovo usamljeni fenomen, imam priliku da pricam sa Rumunima koji zale za Causeskuom (a na prvi pogled zdravi ljudi) ili Rusima koji misle da se je Staljin bio vodja nad vodjama.

Ali ajd ove nase diktaturo-nostalgicare jos covek i da razume, da nije bilo djubreta diktatorskog i seljackog djilkosa pola nostalgicara bi jos cuvalo ovce po nekim planinama, pola bi moralo da kupuje stanove u kojima zasluzno zive, a svi zajedno bi morali da zarade sopstvenim radom i obrazovanjem pozicije i/ili titule koje su poltronstvom i zmurenjem na zlocine dobili tada, a jos uvek ih glodju u ovom komunizmom izmucenom i zarazenom drustvu.
Kada kazu dobar je bio Tito oni zapravo sami sebe tese da nisu oni bas losi, savest je cudo.
inagadadavida inagadadavida 18:41 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović
jer je Tito za to vreme morao da se bavi trilemom kog Filip Pateka da kupi...




Ubi te taj Filip Patek , ebem li mu mamu ko ga izmisli

Kad ti je rodjendan , reci, pa da tu traumu jednom zanavek ostavis iza sebe . Evo , ja cu da organizujem prikupljanje kinte za isti kao bravarov, samo lihgt , za dame
inagadadavida inagadadavida 18:43 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

seceranac


I na kraju samo da dodam da je u svakom trenutku svoje vladavine posle 1950. mogao da raspise najpostenije moguce izbore i na svakim bi dobio procenat podrske koji bilo koji demokratski predstavnik moze samo da sanja.




care, menjaj nick u "Aca Trica"...
mariopan mariopan 19:38 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Apsolutno odbijam da obrišem deo o porođaju, jer to je način na koji ljudska bića i većina životinja dolaze na svet i u tome ne vidim nikakvu sramotu. Sramote leže drugde. Recimo u tome da se kaže da je opis porođaja nekulturan i bruka. A, da li si moderan ili ne, trebalo je da razmišljaš kad si kačio blog o divnoj porodici sa 19 dece. Pretpostavljala sam da znaš da ih ne donose rode i ne rastu u kupusu. Nego u krvi.

Hvala Jelice
mlekac mlekac 20:45 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelice, izvini, ali neko ko je nasa generacija nema prava da se svadja oko toga kako je bilo pre nego sto smo se rodile iz prostog razloga sto to nismo ni videle ni osetile.

Tacno je, bilo je onog orvelovskog da su sve zivotinje jednake samo sto su neke jednakije od drugih, ali stoji i cinjenica da, a to moras priznati, nasoj generaciji i nije bilo toliko lose - koliko god da ga nase tadasnje porodice jesu ili nisu volele.

Kao sto stoji da se, koliko god to blesavo zvucalo, "znao red", sto rekla moja pokojna baka. Jeste, ako si hteo da napredujes, morao si u partiju, pa sta?

Mislis li da je danas mnogo drugacije?

Pitanje je samo - da li ces pogoditi onu pravu? I da li ces je na vreme promeniti da bi ostao na polozaju?

Mozda je u Sloveniji drugacije - ne znam, ali sto se toga tice, ovde si nije mnogo promenilo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Hvala, za razliku od "prosvetitelja" koji je za drugačije mišljenje hapsio i ubijao.

Ono sto moram da napomenem je da o ljudima i njihovim delima treba suditi u okvirima vremena u kome su ziveli. Mozda je tito bio apsolutista i stvarao policijsku drzavu ali zar u to vreme nije postojao Staljin, McCarty, De Gaulle zar se osim ubde i ozne nisu svorile i razvijale CIA-e, KGB-ovi, NKVD-ovi, NSA-ovi, MI-ovi, BND-vi, SDECE -ovi. Zar pored golog otoka nisu postajala slicna mesta sirom sveta i zapadnog i istocnog?

To, na žalost, ne može da opravda. Rezon je isti kao kad bi se kriminalac koji je opljačkao banku i ubio službenika na šalteru pravdao time da se to radi širom sveta i da je prosto takvo vreme.

Zar se neki "veliki demokratski i ponosni" narodi poput Francuza, Amerikanaca, Engleza nisu javno stidili sto pripadaju tim narodima zbog nedela njihovih drzava sirom sveta?

Kakve to veze ima sa Titom? Sem što za njegova vakta niko nije smeo ni da se javno postidi režima u kom je živeo i onoga šta je taj režim radio.

Zar nije istina cinjenica da je SFRJ imala privredni rast veci od Belgije i Holandije i skoro svih drugih evropskih drzava tokom najveceg perioda Titove vladavine (1950-1975)?

Ta činjenica, dobijena pitajboga kakvim "ecc" kriterijumima tog režima je bila teško uporediva i sa čim realnim, sem možda sa sličnim uspesima drugih diktatorskih režima.

Zar nije istina da je nas pasos bio najbolji u evropi a mozda i u svetu - otvoren i ka istoku i zapadu?

Nije.

Zar se u to vreme nije sirom evrope a narocito amerike praktikovala rasna i nacinalna diskriminacija? Zar nije bilo zabranjeno crncima i arapima da sede u stim kafanama gde i "normalni" ljudi i sve to mimo zakona i ustava koji su garantovali jednaka prava. Zar se izbori nisu namestali a "demokratski" izabrani predstavnici smenjivali na mitinzima sirom evrope?

Da, ali to ne opravdava Titovu jednopartijsku diskriminaciju, na "normalne" koji govore ono što on želi da čuje i "nenormalne" koje u najboljem slučaju treba prevaspitati, nežno rečeno.

Zar nije elektrifikovao citavu drzavu, zar nije stvorio uzornu zdravstvenu zastitu za sve, obnovio i otvorio vise od 150 univerziteta, fakulteta i visih skola?

Nije, ne treba preterivati, mada tvoj pristup da je On to uradio dosta govori o tome do koje mere je njegov režim bio "demokratski", a koliko zaista autokratski.

Dikatator je bio i demokratiju je gusio ali ne mnogo vise nego mnogi njegovi savremenici i na istoku i na zapadu, uzimao je za sebe ali ni priblizno mnogo koliko su to radili njegovi savremenici, diskriminisao po slobodno izabranim osobinama (skoro svako je mogao postati clan partije ako je to hteo) dok su njegovi savremenici na zapadu diskriminisali po urodjenim osobinama (rasi, polu, naciji, poreklu ...)

Dakle, slažeš se da je bio diktator i gušio demokratiju. Onima koji su od njegove diktature procvileli sigurno mnogo znači to što se to i drugde radilo. Ne svuda, ali je lakše...


I na kraju samo da dodam da je u svakom trenutku svoje vladavine posle 1950. mogao da raspise najpostenije moguce izbore i na svakim bi dobio procenat podrske koji bilo koji demokratski predstavnik moze samo da sanja.

Ne potcenjuj majstora, sa takvom policijskom državom kakvu je napravio imao bi i 105%.
sentinel26 sentinel26 21:55 01.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović

Gospodjo Greganovič, kulturno bih vas zamolio da onaj dio vašeg teksta o porodjaju izbrišete, da se ne brukate, nijesam ja neki mladi moderni tata koji je prisustvovao nečijem porodjaju i ušivanju..

Apsolutno odbijam da obrišem deo o porođaju, jer to je način na koji ljudska bića i većina životinja dolaze na svet i u tome ne vidim nikakvu sramotu. Sramote leže drugde. Recimo u tome da se kaže da je opis porođaja nekulturan i bruka. A, da li si moderan ili ne, trebalo je da razmišljaš kad si kačio blog o divnoj porodici sa 19 dece. Pretpostavljala sam da znaš da ih ne donose rode i ne rastu u kupusu. Nego u krvi.

Veliki ste vi majstor da vrijedjate u zavijenoj formi...
Vama nije prvina da meni upućujete uvrede, no da vas obavijestim da se ja zbog njih ne sjekiram, štaviše počinju da mi imponuju, slobodno nastavite...

Ovo su moje riječi :
Odmah poslije rata ja sam lično gledao šta je narod jeo i sam sam bio dio toga naroda i znam nešto više o tom "jelovniku" od vas koji ste se rodili 20 godina poslije rata...


A ovo je vaša replika na te riječi :
Jelica Greganović

Znaš ti to ko što znaš i kako se deca rađaju. Pričala ti baba.


Ova prva rečenica ove vaše replike je uvredljiva a druga je nekulturna..

Ja sam dijelio sudbinu tog naroda koji je živeo od ono preostale neuništene sirotinje i od pomoći dobijene iz inostranstva.
Polovinu te pomoći moja porodica je dijelila drugima.
A vi ste se gospodjo rodili 20 godina kasnije...

Ja nijesam pisao da je porodjaj nekulturan, to je vaša insinuacija..

Bruka je da vi kao profesionalni novinar meni replicirate na onakav način u vezi nečega što sam lično doživeo a vi slušali iz priča tri decenije kasnije...

Ohrabrili ste se sada da se svetite za blog o 19-oro djece, samo izvolite, ne kajem se zbog njega, još 19 puta bih ga napisao...

Vi ste se poradjali, a ja nijesam i neću, ali sam sticajem okolnosti davno prije vašeg rodjenja, kad nije bilo ljekara, ni babica, ni bolnice, kao dijete pomagao jednoj babi (ne mojoj ) prilikom porodjaja jedne žene ("pridrži mi dijete ovaj srp, pridrži mi ovo, dodaj mi ono,..." )..
Toliko ja o rodama i "kupusu" ... i nijesam napisao ništa uvredljivo o bilo čemu...

Čudno da Ljubljana neće da mijenja naziv ulice koja nosi ime Josipa Broza Tita ?
A možda će se predomisle...

milisav68 milisav68 23:14 01.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

I na kraju samo da dodam da je u svakom trenutku svoje vladavine posle 1950. mogao da raspise najpostenije moguce izbore i na svakim bi dobio procenat podrske koji bilo koji demokratski predstavnik moze samo da sanja.

Naročito sa ćoravim kutijama.
seceranac seceranac 04:46 02.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Jelica Greganović

rezon je veoma prost


o ljudima se moze suditi samo na osnovu vremena u kom su ziveli a ne na osnovu "apsolutne pravde" ili kriterijuma iz nekog drugog vremena. Moral, zakoni i drustveni obicaji su promenjive kategorije i zbog toga se ne mogu primenjivati proizvoljno jer se primenama raznih moralnih i drustvenih nacela svako moze prikazati i kao svetac i kao zlikovac (ukljucujuci i mene i jelicu).

(Sta mislite kako ce istorija osudjivati neke tekovine koje mi danas smatramo za uzvisene i pravedne poput copyright-a, viza i pasosa, pozitivne diskriminacije, kaznjavanja dugogodisnjim zatvorom, cenzure zarad "zastite" dece, itd? Da li ce to znaciti da su oni koji ih sada podrzavaju diktatori?)

Ako vam ovo nije jasno onda ne vredi dalje polemisati sa vama.

Gledano iz danasnjeg ugla Tito je bio diktator i gusio je slobodu govora to niko ne spori ali u tome se nije posebno isticao medju svojim kolegama savremenicima ili prethodnicima. Ovom narodu on nije oduzeo nista jer te slobode nije bilo nikada ni pre njega u ovim krajevima ali je zato doneo ovom narodu ekonomski, obrazovni, kulturni i svedrustveni napredak koji je ovom narodu trebao. Jugoslavija se za vreme njegove vladavine kulturno, ekonomski i politicki izdigla na globalnoj sceni na nivo koji nikada pre nije imala i koji nazalost nikada vise nece imati i onaj ko ovo spori je neobavesten ili zlonameran. Ovi krajevi su i pre i posle njega bili samo zatucana balkanska provincija koje su svi klonili i od koje ima se dizala kosa na glavi. Jedino je u tom periodu jugoslavija postala deo resenja tudjih problema a ne veciti problem drugih.

Ne potcenjuj majstora, sa takvom policijskom državom kakvu je napravio imao bi i 105%

Naročito sa ćoravim kutijama.

U pravu si imao bi 105%, a bez corave kutije i policije bi imao bar dve trecine sto su njegovi demokratski savremenici mogli samo da sanjaju.

Uostalom zar njegov prethodnik u demokraticnost cijeg sistema se Jelica kune nije i zvanicno sam birao polovinu senatora u parlamentu kraljevine jugoslavije zar nije samostalno birao vecinu predstavnika koji bi potom birali patarijarha SPC. Eto njegov prethodnik se cak nije ni trudio da to izgleda demokratski.

milisav68 milisav68 09:08 02.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

U pravu si imao bi 105%, a bez corave kutije i policije bi imao bar dve trecine sto su njegovi demokratski savremenici mogli samo da sanjaju.

Ma da, pre će biti da nije hteo da rizikuje ko Čerčil, koga su Englezi smenili na prvim posleratnim izborima, za svaki slučaj da se ne pokvari.
Inače, ako neko kritikuje Tita, ne znači automatski da je za kralja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:21 02.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Veliki ste vi majstor da vrijedjate u zavijenoj formi...

Al ćeš ti morati dotle još da putuješ, za sada ti uspeva samo jeftini kvazi etno pokušaj sarkazma.

Ponoviću ti još jednom, idi i pročitaj svoj blog o korisnosti za ženu rađanja 19 dece, pa ćeš se možda setiti da si ti tamo pisao da znaš kako izgleda porođaj i da ti je to pričala tvoja baba. Meni je to, kao ženi, tada zvučalo vrlo uvredljivo, ali si ti tvrdio svima koji su ti suprotno govorili da znaš o čemu pričaš. Zanimljivo da sada tvoje reči, primenjene na tvojoj koži, te tako vređaju.

Očito brzo zaboravljaš šta pišeš, da ti ponovim

Gospodjo Greganovič, kulturno bih vas zamolio da onaj dio vašeg teksta o porodjaju izbrišete, da se ne brukate, nijesam ja neki mladi moderni tata koji je prisustvovao nečijem porodjaju i ušivanju..


I još jednom kažem, ja se ne brukam opisom, delićem opisa posledica porođaja, jer porođaj nije bruka. A brukamo se nekulturnim, je l tako? Da povežemo, ako se ja brukam takvim komentarom, kao što si ti napisao, onda je porođaj nekulturan. Dakle?
Mada iz tvojih reči proističe da je opis porođaja bruka, iako si ti o tome pisao a nisi doživeo, isto kao što je bruka da ja tebi odgovaram o nečemu što ja nisam doživela. Dakle, o čemu god ti pisao ti se ne brukaš, a ja se brukam. Zanimljivo.

Ohrabrili ste se sada da se svetite za blog o 19-oro djece, samo izvolite, ne kajem se zbog njega, još 19 puta bih ga napisao...

Čuj, ohrabrila ne laskaj si, a čega bih se plašila? Tvog citiranja molitava i mrcvarenja tuđih pesama svojim pokušajima satire? Kačenja smajlija sa kandilom po deset puta u istom komentaru? Stvarno zastrašujuće...
Zato što znam da bi ga opet napisao, jer ni tada nisi ništa shvatio, neću ni da sklonim onaj komentar o porođaju i ponoviću ti kao žena i majka, dok ti ne curne krv do kolena, ne javljaj se da pišeš gluposti o porođajima.


Čudno da Ljubljana neće da mijenja naziv ulice koja nosi ime Josipa Broza Tita ?
A možda će se predomisle...

Predomišljanje je u obrnutom pravcu, nego ti nisi baš najinformisaniji...Ljubljana je odavno već ukinula Titovu ulicu, pa sada dežurna gradska vlast pokušava da je vrati, a opozicija se buni, tvrdeći da je bruka da se diktatorima ponovo daju ulice.
koksy koksy 11:17 02.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

golub_tica
Da ponovim sazetak Đubre diktatorsko i seljački đilkoš :) Bas mi se svidja definicija.

Inace nije ovo usamljeni fenomen, imam priliku da pricam sa Rumunima koji zale za Causeskuom (a na prvi pogled zdravi ljudi) ili Rusima koji misle da se je Staljin bio vodja nad vodjama.

Ali ajd ove nase diktaturo-nostalgicare jos covek i da razume, da nije bilo djubreta diktatorskog i seljackog djilkosa pola nostalgicara bi jos cuvalo ovce po nekim planinama, pola bi moralo da kupuje stanove u kojima zasluzno zive, a svi zajedno bi morali da zarade sopstvenim radom i obrazovanjem pozicije i/ili titule koje su poltronstvom i zmurenjem na zlocine dobili tada, a jos uvek ih glodju u ovom komunizmom izmucenom i zarazenom drustvu.
Kada kazu dobar je bio Tito oni zapravo sami sebe tese da nisu oni bas losi, savest je cudo.




Dobra analiza.
Kad napises, na primer, pesmuljke tipa "Racunajte na nas", "Triput sam video Tita marsala" i sl. jedini nacin da se ne posipas pepelom je da sve to i dalje tvrdoglavo branis. K'o biva, stav i opredeljenje.
sentinel26 sentinel26 12:21 02.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Jelica Greganović
Veliki ste vi majstor da vrijedjate u zavijenoj formi...

Al ćeš ti morati dotle još da putuješ, za sada ti uspeva samo jeftini kvazi etno pokušaj sarkazma.
Ponoviću ti još jednom, idi i pročitaj svoj blog o korisnosti za ženu rađanja 19 dece,

Prvo ste vrijedjali u zavijenoj formi a sada falsifikujete u otvorenoj formi..

Riječi koje ste ovdje meni pripisali nijesu moje. Ja nijesam napisao da je taj "blog koristan za ženu" već da se iz njega mogu izvući korisne pouke za društvo..
************************* ...

Ovo moje eglenisanje sa vama završavam ovako :

Ja sam poslije rata svojim očima gledao šta vlast radi, šta narod jede i dijelio sudbinu tog naroda...

Vi ste se rodili 20 godina kasnije..

Kada sam ja učestvovao u pobuni protiv sistema Josipa Broza vi ste imali 4 godine..

Kada je umro Josip Broz Tito vi ste imali 16 godina...

Rečenica - naslov (nije ni originalan ) - "Josip Broz - dobar skroz" je neka vrsta metafore i kritike današnjeg sistema, a ne neki aksiom ili glorifikacija onog sistema..

**************************** ...
Da zamijenimo durbin ( „naoičare“ ) pa da današnju situaciju (2010.g. ) pogledamo kroz Brozove naočare iz 1945. godine..
Šta vidimo ?

1)Samo na desno oko vidimo :
- režimsko-opozicioni moćnik javno preko TV poručuje "kraduckajte" po malo ali ne mnogo, šutira novinare i psuje novinarke, šamara policajce, dolazi pijan na skupove i u skupštinu...

Ostavimo sada "naočare" i uzmimo rentgen (zakon ) - šta vidimo ?

Vidimo klasično i javno kršenje zakona i pljkačkanje naroda, vrijedjanje i ponižavanje naroda.

Zakon kaže: postoji ozbiljna individualna krivična i prekršajna odgovornost..

Vlast kaže : - nikom ništa - idemo dalje..

2)Samo na lijevo oko vidimo :
- režimski gradonačelnik sa kolektivno-kolhoznim grehovima u korist svoje stranke, zamjera se jednoga dana svojim stranačkim šefovima (ali ne i narodu )..

Zakon kaže : postoji kolektivno-stranačko-kolhozna pa i individualna odgovornost...

Vlast kaže : godinu dana u zatvoru (pritvoru) za gradonačelnika bez suda i dokazivanja individualne krivice, a o partijskoj ni crne ni bijele… - taabuuuuuuuuu ….

Režim iz 1945. godine nije bio demokratski ali bi obojica završili u zatvoru i to odmah
********************** ...

A) Ja nijesam kriv i ne branim postupke režima iz 1945.godine..

B) Režim iz 1945. godine nije kriv za moje pisanje bloga o 19-oro djece..

C) Ja nijesam pravio retroaktivnu analizu blogova gospodje Jelice Greganović o njenim omiljenim temama da bih na taj način vršio diskvalifikaciju njenih stavova o režimu Josipa Broza...
("tehnologija" usavršena baš u vremenima Josipa Broza )...

Gospodine "Janša" zbogom ... !
Gospodjo Greganovič u zdravlje !

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:50 02.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Što se prvog dela komentara tiče, stvarno ne bih da ponavljam, da ti objašnjavam da je tvrdnja da je dobro za društvo da žena rađa 19 dece...stvarno reči nemam, na svu sreću između nas je provalija koju nećemo preći.

Rečenica - naslov (nije ni originalan ) - "Josip Broz - dobar skroz" je neka vrsta metafore i kritike današnjeg sistema, a ne neki aksiom ili glorifikacija onog sistema..

Da te podsetim, ovo nije blog koji si ti napisao, ostavi Dragu ono što je napisao, a to što je napisao je žal za Titovim vaktom. Iz koje god perspektive, današnje ili prekosutrašnje, ja i dalje smatram da se za diktaturom nema šta žaliti.
I tu negde završavam gluvu diskusiju s tobom. Samo još sitnica

Gospodine "Janša" zbogom ... !
Gospodjo Greganovič u zdravlje !

Je l i ovo neka metafora ili samo pokušavaš da budeš plitko sarkastičan kao i obično?
Ma, u stvari ni ne treba da mi odgovaraš, zaboravi, ne zanima me.
libkonz libkonz 14:45 02.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Sentinel:
Mojem ocu su 1944. godine ponudili da stupi u partizane. Postavio je uslov da mu izdaju pisanu potvrdu (garanciju ) da neće morati da puca ni na četnike ni na bilo koju drugu vojsku osim njemačke, odnosno dozvolu da ne učestvuje u ostalim sukobima..
Rekli su mu da takvo nešto ne mogu da mu napišu. Odbio je.
Nijesu ga kaznili niti mu zamjerili !


kakve bajke, ovo je čista umetnost.

Ne čudi me da onima kojima je krvnik sa golog otoka Jovo Kapičić heroj nedostaje diktatorski režim JB Tita.
gillindu gillindu 15:10 02.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Drago Kovacevic

Da, prosvećen apsolutista...Pogledaj statistike pismenosti i brzinu kojom se događao razvoj školstva, ulaganja u prosvetu i slične stvari.


Razvijati sklostvo ne znaci obezbediti zgrade, okupiti i platiti armiju ljudi i zena, nazvati ih uciteljima, nastavnicima, profesorima i privesti im decu i omladinu, pa nek se pricaju price... Ima i takvih skola, da bi bolje bilo da ih nema. Ima, recimo, i takvih kojima je osnovna zadaca - ispiranje mozga. Opismeniti narod, to je lepo. Ali, jos je mnogo vaznije sta ce taj narod, potom, imati da cita. Delimicno, to skolstvo jeste vredelo, barem u nekim periodima, da ne gresimo dusu. Ali, toliku je trulez izinkubiralo, da je prvi krivac za sve sto se kasnije desavalo. Proizvelo je kulturu kojoj vise nema spasa. Vec je propala, a nema niceg da je zameni.
gillindu gillindu 16:39 02.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

seceranac

Zar pored golog otoka nisu postajala slicna mesta sirom sveta i zapadnog i istocnog?


Nisu. (Na mnogim mestima jesu, to je tacno.)


Zar se neki "veliki demokratski i ponosni" narodi poput Francuza, Amerikanaca, Engleza nisu javno stidili sto pripadaju tim narodima zbog nedela njihovih drzava sirom sveta?


Oni jesu. Zato i jesu "veliki demokratski i ponosni narodi". Stavise, neki kao da uzivaju da se peru i od grehova koji nisu njihovi, ili nisu prvenstveno njihovi - kad je bal, nek je pod maskama. Kad sam vec kriv, nek sam kriv za sve! Tako je lakse, nego da razmisljam o svojim gresima i pokusavam da ih razumem: greh vise, greh manje - nista ne kosta.


Zar nije istina cinjenica da je SFRJ imala privredni rast veci od Belgije i Holandije i skoro svih drugih evropskih drzava tokom najveceg perioda Titove vladavine (1950-1975)?


Do 1975. - nije. Navodno jeste u jednom periodu (koncem 50-tih, pocetkom 60-tih) imala veci privredni rast i od Japana (ili odmah posle Japana, ne secam se). Pravo pitanje: na cemu se zasnivao taj rast? I jos pravije pitanje - kako to da je, posle, Japan postao ono sto je danas, a sta to bi s nama?


Zar studenti i ostali demonstranti nisu bili ubijani na protestima sirom evrope (i istocne i zapadne) i amerike?


... i ubijali su i pljackali, itekako. Jedino sto nasa stampa nije o tome pisala, nego samo o nicim izazvanom reakcionarnom teroru nad sirotim progresivnim aktivistima.


Zar se u to vreme nije sirom evrope a narocito amerike praktikovala rasna i nacinalna diskriminacija? Zar nije bilo zabranjeno crncima i arapima da sede u stim kafanama gde i "normalni" ljudi i sve to mimo zakona i ustava koji su garantovali jednaka prava.


U to vreme, po Evropi i narocito Americi, bila je ukidana, ili ublazavana, rasna i nacionalna diskriminacija, koju im je ostavilo njihovo istorijsko i kulturno nasledje. Kod nas, naravno, nikad nije bilo crnaca, pa nije moglo biti ni te vrste istorijskog opterecenja s kakvom su se morali nositi Amerikanci. Tacno je da je, recimo, polozaj Roma bio nesto bolji nego pre i nego posle, ali, rekao bih da je i taj "projekat" u konacnom ishodu - krahirao (drugo bi pitanje bilo i ne za ovu raspravu - zasto).


Zar se izbori nisu namestali a "demokratski" izabrani predstavnici smenjivali na mitinzima sirom evrope?


Gde to? Ako si, slucajno, mislio na De Gaulle-a - ne, nisu ga smenili mitinzi.


I na kraju samo da dodam da je u svakom trenutku svoje vladavine posle 1950. mogao da raspise najpostenije moguce izbore i na svakim bi dobio procenat podrske koji bilo koji demokratski predstavnik moze samo da sanja.


Ovo je, verovatno, tacno. Zasto to nije cinio? Moje objasnjenje - jednostavno, nije ga zanimalo da se gnjavi. Svi ste vi bili Tito i bilo je jasno da bi i u "najreakcionarnijem" kraju odneo ubedljivu pobedu. A nije, izgleda, imao tu vrstu takmicarskog duha, pa da punom snagom igra i bori se za pobedu i protiv Sindjelica ili Graficara. I skace i luduje kad postigne gol. Kao kad bi Manchester United sutra morao da igra u nekakvoj ligi Lancastera (ili koja li je, vec, to grofovija) - sta ima da se mrcvare!? I zar neki tamo izborni rokovi da ga ometaju u planiranju svetskih turneja i odvlace mu paznju od drzavnickih samita i upravljanja Svetom!?
Osim toga, sad vec i sasvim neovisno o njegovoj volji, u tom sistemu posteni izbori, jednostavno - nisu biuli moguci. Jer, svi ste vi bili Tito. A neki u bili i dvostruki, pa i trostruki Tito, zato su takvi i bili tamo gde treba. E, sad... zamislite da je Brozu bio proradio nekakav ponos i da je resio a rizikuje, da se dovede u pitanje, da se proveri... i da je naredio da izbori moraju biti apsolutno posteni i pravi. E, pa jedini nacin da to izvede bio bi mu da se klonira u nekih milion primeraka i da se licno postavi na svako izborno mesto, kao kontrolor. Jer, svi ste vi bili Tito, a narocito oni pod cijom su kontrolom bili izbori.

edit: opet pogresan quote!
sentinel26 sentinel26 17:38 02.05.2010

"Janša" vam je otišel !

ali Broz izgleda nije, još je tu negdje...

1. Običan bivši bloger :
Sentinel26
Ja nijesam napisao da je taj "blog koristan za ženu" već da se iz njega mogu izvući korisne pouke za društvo..


2. VIP bloger, pisac i profesionalni novinar, dopisnik TV :
Jelica Greganović
Što se prvog dela komentara tiče, stvarno ne bih da ponavljam, da ti objašnjavam da je tvrdnja da je dobro za društvo da žena rađa 19 dece...stvarno reči nemam, na svu sreću između nas je provalija koju nećemo preći..


3. Vidi se znanje, "imanje", naum, moć i navike, fallsifikati i podmetanje kao u Brozova vremena takodje... Svaka čast...

4. "Provalija" nije izmedju nas nego okolo vas gospodjo....

5. Hvala na savjetu u vezi zaborava, ja uvrede često praštam (ne uvijek ) ali ne zaboravljam...

sentinel26 sentinel26 18:03 02.05.2010

Janša je otišel

libkonz
Sentinel:
Mojem ocu su 1944. godine ponudili da stupi u partizane. Postavio je uslov da mu izdaju pisanu potvrdu (garanciju ) da neće morati da puca ni na četnike ni na bilo koju drugu vojsku osim njemačke, odnosno dozvolu da ne učestvuje u ostalim sukobima..
Rekli su mu da takvo nešto ne mogu da mu napišu. Odbio je.
Nijesu ga kaznili niti mu zamjerili !

kakve bajke, ovo je čista umetnost.

Nemam namjeru jednom učesniku "Svetovračevskog kongresa" objašnjavati zašto se jedan od komandanata iz Pekove brigade poneo tako "bajkovito" baš prema mojem ocu...
Očigledno je imao neke razloge...

Poznati su mi takodje pouzdani i precizni dokazi da je lično general Peko Dapčević jednom četničkom odredu iz Srbije, 1944.godine, priznao status narodno-oslobodilačkog (partizanskog ) odreda..

Poznato je i ime funkcionera KP Srbije koji je to spriječio, odnosno odbio da njegovu odluku sprovede u djelo....

Znaju se i imena komandanta i većine pripadnika tog odreda, ali za takav postupak prema njima nije kriv Josip Broz Tito..

Ne čudi me da onima kojima je krvnik sa golog otoka Jovo Kapičić heroj nedostaje diktatorski režim JB Tita.

Ja nijednu riječ nijesam napisao o gospodinu Jovi Kapičiću ni o Golom otoku i stavljanje ove rečenice u kontekst moje replike jednoj blogerki je čist bezobrazluk i odraz zlobe i pakosti...


Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 02.05.2010

Re: "Janša" vam je otišel !

"Janša" vam je otišel !

Kako jezik kojim pišeš ne postoji, pretpostavljam da bi želeo da se izraziš na slovenačkom, pa da ti pomognem: Janša je odšel.

Ovo ostalo, sa sve dopisnik TV stvarno ne bih komentarisala, jer niti razumeš šta ti čovek piše, niti pišeš tako da te drugi razumeju.
sentinel26 sentinel26 20:17 02.05.2010

Re: "Janša" vam je otišel !

Dok ste vi gospodjo Greganović pisali ovu repliku, upravo sam na jednoj TV odgledao kraći filmski zapis o prvom boravku Josipa Broza Tita u Crnoj Gori..
Veoma zanimljivi snimci...

Jelica Greganović
"Janša" vam je otišel !

Kako jezik kojim pišeš ne postoji, pretpostavljam da bi želeo da se izraziš na slovenačkom, pa da ti pomognem: Janša je odšel.

Ovo ostalo, sa sve dopisnik TV stvarno ne bih komentarisala, jer niti razumeš šta ti čovek piše, niti pišeš tako da te drugi razumeju.

Opet vrijedjate gospodjo Greganović.

Kao profesionalni novinar bi morali znati da navodnici mijenjaju značenje riječi, te da riječ "Janša" ( vidjeli ste navodnike ? ) ne označava ličnost gospodina Janeza Janše, već paradigmu novokomponovanih Brozoljubitelja u Sloveniji.

"Janša" vam je otišel ! (na hrvatskom ) i Janša je odšel (na slovenačkom ) predstavljaju sasvim različite iskaze i nemaju ništa zajedničko...

Tako da vam je i ova uvreda u vezi jezika propala u onu "provaliju"...

Lijepo je što nudite pomoć kod prevodjenja, zahvaljujem se, u Ljubljani imam obvlašćenog sudskog prevodioca (i to besplatno )..


Milan Karagaća Milan Karagaća 00:04 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Našao se bravar iz Kumrovca da pravi elite, kakav je on bio, takve su i mu i "elite" bile.

Alal ti vera za nivo na koji se spuštaš.??
Napravio državu od koje se nismo stideli kad smo iz nje izazili? Pod uslovom da smo izlazili. Neki kroz žbunje na granicama, neki preplivavali more i reke, a za moje mladosti se i plaćalo izlaženje. Ne ponovila se ta njegova sloboda.

Ovo može da kaže neko ko je krajnje bezočan i ne preza ni od motornih laži da bi pokazali svoju bolesnu mržnju.Za izlazak iz zemlje se plaćalo mnogo posle njega i sve do pre koju godinu kada od diktatorskog režima nije bilo ni traga. Da nisi i ti bila politički zatvorenik pa zato ne bi da sve vrati sloboda iz njegovog vremena. Zar ne vidiš da se sada troši više na gorile nego nekada na policiju.
On je "male, nerazvijene narode izveo na svetsku scenu"? Možda ili samo po istoriji koja se za njegovog vakta učila, kada je civilizacija počinjala njegovim imenom, inače malo teže će ta tvrdnja piti vodu.

Bilo bi dobro da ti nama lepo napišeš pravi udžbenik istorije pa da jednom naučimo da su svi Srbi pre dolaska na vlast toga diktatora bili pismeni i većina akademski obrazovani a onda ih on zločinačni onepismenio. Pre njega Srbija a onda kraljevina Jugoslavija bile vodeće evropske sile a onda ih on onesposobio i vratio iza Albanije.
On je otac policijske države. Njemu idu zasluge za sve Udbe i DBove i mafiju koja se u njihovim krilima kotila. I za krvoproliće koje su njegovi panduri, đenerali i učenici posle izveli.

koja floskula i podvala. Pa da je hteo da rasturi i uživa u krvoproliću onda bi to sebi priuštio dok je bio živ da gleda kako se narod međusobno ubija je po tebi i tvojim istomišljenicima iz drugih torova, Tito je radio protiv svih nacija.Valjda znaš da panduri i đenerali rade kako im gazde naređuju. A tačno je da su neki generali preko noći postali đenerali i bojnici i učestvovali u krvoproliću. Ali od tog momenta oni su se odrekli onoga sta su do tada bili, od ljudi postali pijuni u rukama šovinističkih bandita koji nikada nisu bili učenici onoga što se učilo već nekoga drugog.
Za sve one leševe koje su našli i koje će tek naći. Za ubogu zemlju koja smrdi od žrtava njegovog raja.

Zemlja smrdi od smradova koji uvek iznova zagađuju okolinu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:36 04.05.2010

Re: Janša ti li si to ...?

Moja strina Stanojka je dobrovoljno otišla u aps

Bas dobrovoljno????
Covek u belom Covek u belom 13:32 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Milan Karagaća
Našao se bravar iz Kumrovca da pravi elite, kakav je on bio, takve su i mu i "elite" bile.

Alal ti vera za nivo na koji se spuštaš.??
Napravio državu od koje se nismo stideli kad smo iz nje izazili? Pod uslovom da smo izlazili. Neki kroz žbunje na granicama, neki preplivavali more i reke, a za moje mladosti se i plaćalo izlaženje. Ne ponovila se ta njegova sloboda.

Ovo može da kaže neko ko je krajnje bezočan i ne preza ni od motornih laži da bi pokazali svoju bolesnu mržnju.Za izlazak iz zemlje se plaćalo mnogo posle njega i sve do pre koju godinu kada od diktatorskog režima nije bilo ni traga. Da nisi i ti bila politički zatvorenik pa zato ne bi da sve vrati sloboda iz njegovog vremena. Zar ne vidiš da se sada troši više na gorile nego nekada na policiju.
On je "male, nerazvijene narode izveo na svetsku scenu"? Možda ili samo po istoriji koja se za njegovog vakta učila, kada je civilizacija počinjala njegovim imenom, inače malo teže će ta tvrdnja piti vodu.

Bilo bi dobro da ti nama lepo napišeš pravi udžbenik istorije pa da jednom naučimo da su svi Srbi pre dolaska na vlast toga diktatora bili pismeni i većina akademski obrazovani a onda ih on zločinačni onepismenio. Pre njega Srbija a onda kraljevina Jugoslavija bile vodeće evropske sile a onda ih on onesposobio i vratio iza Albanije.
On je otac policijske države. Njemu idu zasluge za sve Udbe i DBove i mafiju koja se u njihovim krilima kotila. I za krvoproliće koje su njegovi panduri, đenerali i učenici posle izveli.

koja floskula i podvala. Pa da je hteo da rasturi i uživa u krvoproliću onda bi to sebi priuštio dok je bio živ da gleda kako se narod međusobno ubija je po tebi i tvojim istomišljenicima iz drugih torova, Tito je radio protiv svih nacija.Valjda znaš da panduri i đenerali rade kako im gazde naređuju. A tačno je da su neki generali preko noći postali đenerali i bojnici i učestvovali u krvoproliću. Ali od tog momenta oni su se odrekli onoga sta su do tada bili, od ljudi postali pijuni u rukama šovinističkih bandita koji nikada nisu bili učenici onoga što se učilo već nekoga drugog.
Za sve one leševe koje su našli i koje će tek naći. Za ubogu zemlju koja smrdi od žrtava njegovog raja.

Zemlja smrdi od smradova koji uvek iznova zagađuju okolinu.

Karagaca jes bio u kuci cveca da odas pocast, a?
Ako nisi brzo tamo, pa tek onda na blog. Neki red mora da se zna i medj vama komunistima valjda...
golub_tica golub_tica 13:48 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

Milan Karagaća

Za sve one leševe koje su našli i koje će tek naći. Za ubogu zemlju koja smrdi od žrtava njegovog raja.

Zemlja smrdi od smradova koji uvek iznova zagađuju okolinu.


U pravu je Karagaca, isti smradovi zagadjuju ovu zemlju jos od 44 pa do danas. Umesto da ovih dana ta lopovska bagra polako izlaze sa minimalne desetogodisnje robije oni pisu blogove, komentarisu, one koje su njihovi idoli pobili u svojoj pljacki nazivaju smradom, zive po pokradenim stanovima, gostuju kod Jugoslava, predstavljaju se kao bivse diplomate trose pokradene pare i brane komunizam i diktatora do granica imbecilnosti. Savest je cudo, hvala Bogu pa ima Boga.
seceranac seceranac 19:53 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

U pravu je Karagaca, isti smradovi zagadjuju ovu zemlju jos od 44 pa do danas. Umesto da ovih dana ta lopovska bagra polako izlaze sa minimalne desetogodisnje robije oni pisu blogove, komentarisu, one koje su njihovi idoli pobili u svojoj pljacki nazivaju smradom, zive po pokradenim stanovima, gostuju kod Jugoslava, predstavljaju se kao bivse diplomate trose pokradene pare i brane komunizam i diktatora do granica imbecilnosti. Savest je cudo, hvala Bogu pa ima Boga.


u jes' bas je bilo tako kako ti kazes, a pre 44. je sve bilo kao u raju, bogati posteno zaradjivali i delili unaokolo (radnici su zvanicno radili 72 sata nedeljno za najmanju platu evropi), kralj vladao demokratski (kralj sam birao polovinu senatora a zene cak ni zvanicno nisu imale pravo glasa), sloboda govora bila neogranicena (zatvori u mitrovici i lepoglavi bili prepuni politickih zatvorenika), sav narod bio univerzitetski obrazovan (cak je i mnogima koji su mogli da plate bilo zabranjeno da studiraju - npr. postojale su godisnje kvote koliko jevreja moze da studira iako imaju da plate) a sirotinje nije bilo ni u tragovima u nekoliko centralnih ulica (ostatak beograda je bio jedan veliki slam).

evo par slicica cisto da ti razbiju iluzije:

Sirotinjski slamovi u predgradju Beograda c 1922.


Slet veoma slican onome posle rata c 1926. (i kapitalisiti i monarhisti su voleli sletove)
golub_tica golub_tica 20:59 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

seceranac

evo par slicica cisto da ti razbiju iluzije:

Sirotinjski slamovi u predgradju Beograda c 1922.


Slet veoma slican onome posle rata c 1926. (i kapitalisiti i monarhisti su voleli sletove)


Jel ovo iz nekog porodicnog albuma? Pa lepo ste se snasli po dolasku najpravednijeg drustva

Ne znam ko je rekao da je pre (ili posle) komunisticke diktature bilo dobro, vec samo da opravdavanje zlocina iste te diktature moze da znaci samo da vas nesto pecka pa bi to rado da prikrijete - izmedju ostalog i ovakvim poredjenjima sirotinja 1926 Vs masovne grobnice neistomisljenika 44/45

Ubice su i dalje medju nama i velicaju najveceg medju njima
seceranac seceranac 21:41 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

golub_tica
seceranac

evo par slicica cisto da ti razbiju iluzije:

Sirotinjski slamovi u predgradju Beograda c 1922.


Slet veoma slican onome posle rata c 1926. (i kapitalisiti i monarhisti su voleli sletove)


Jel ovo iz nekog porodicnog albuma? Pa lepo ste se snasli po dolasku najpravednijeg drustva

Ne znam ko je rekao da je pre (ili posle) komunisticke diktature bilo dobro, vec samo da opravdavanje zlocina iste te diktature moze da znaci samo da vas nesto pecka pa bi to rado da prikrijete - izmedju ostalog i ovakvim poredjenjima sirotinja 1926 Vs masovne grobnice neistomisljenika 44/45

Ubice su i dalje medju nama i velicaju najveceg medju njima



sustina je naime u tome da se ljudima treba suditi uzimajuci u obzir vreme u kom su ziveli. komunisti posle rata nisu radili nista sto ostatak sveta ukljucujuci i zapadni nije radio. o njihovim delima treba suditi na osnovu vremena u kom su ziveli i u tom smislu nisu bili gori nego drugi, naprotim. u protivnom isti ili gori argument se moze napraviti za bilo koga. Moral, obicaju, zakoni i drustvene norme se vremenom menjaju pa se tako norme jednog vremena ne mogu koristiti prilikom procene dela nekoga ko je ziveo u drugom vremenu.

Ovom vasom logikom ce svako za 50 godina moci osuditi i one najbolje danas jer se moral i drustveni stavovi prema nekim danasnjim delima (zatvorskim kaznama, upotrebi narkotika, autorskim pravima, ekologiji ...) mogu toliko promeniti da nasi danasnji legitimni i pravedni postupci za 50 godina mogu izgledati kao diktatorski i nedemokratski.
golub_tica golub_tica 21:49 04.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

seceranac



sustina je naime u tome da se ljudima treba suditi uzimajuci u obzir vreme u kom su ziveli. komunisti posle rata nisu radili nista sto ostatak sveta ukljucujuci i zapadni nije radio. o njihovim delima treba suditi na osnovu vremena u kom su ziveli i u tom smislu nisu bili gori nego drugi, naprotim. u protivnom isti ili gori argument se moze napraviti za bilo koga. Moral, obicaju, zakoni i drustvene norme se vremenom menjaju pa se tako norme jednog vremena ne mogu koristiti prilikom procene dela nekoga ko je ziveo u drugom vremenu.

Ovom vasom logikom ce svako za 50 godina moci osuditi i one najbolje danas jer se moral i drustveni stavovi prema nekim danasnjim delima (zatvorskim kaznama, upotrebi narkotika, autorskim pravima, ekologiji ...) mogu toliko promeniti da nasi danasnji legitimni i pravedni postupci za 50 godina mogu izgledati kao diktatorski i nedemokratski.



Ovo vec lici na citat odbrane sa Nirnberskog procesa. Takvo je bilo vreme, morali smo da poubijamo sve koji nisu mislili kao mi. Vreme se menja, moraln norme se menjaju, ljudi se menjaju... masovno ubistvo ostaje masovno ubistvo, zlocin ostaje zlocin, lopovluk ostaje lopovluk. Mozda je i njih 44/45 ponela mladost? (Pravda za ubice?)
seceranac seceranac 01:22 05.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

golub_tica
seceranac



sustina je naime u tome da se ljudima treba suditi uzimajuci u obzir vreme u kom su ziveli. komunisti posle rata nisu radili nista sto ostatak sveta ukljucujuci i zapadni nije radio. o njihovim delima treba suditi na osnovu vremena u kom su ziveli i u tom smislu nisu bili gori nego drugi, naprotim. u protivnom isti ili gori argument se moze napraviti za bilo koga. Moral, obicaju, zakoni i drustvene norme se vremenom menjaju pa se tako norme jednog vremena ne mogu koristiti prilikom procene dela nekoga ko je ziveo u drugom vremenu.

Ovom vasom logikom ce svako za 50 godina moci osuditi i one najbolje danas jer se moral i drustveni stavovi prema nekim danasnjim delima (zatvorskim kaznama, upotrebi narkotika, autorskim pravima, ekologiji ...) mogu toliko promeniti da nasi danasnji legitimni i pravedni postupci za 50 godina mogu izgledati kao diktatorski i nedemokratski.



Ovo vec lici na citat odbrane sa Nirnberskog procesa. Takvo je bilo vreme, morali smo da poubijamo sve koji nisu mislili kao mi. Vreme se menja, moraln norme se menjaju, ljudi se menjaju... masovno ubistvo ostaje masovno ubistvo, zlocin ostaje zlocin, lopovluk ostaje lopovluk. Mozda je i njih 44/45 ponela mladost? (Pravda za ubice?)



ubijali jesu u ratu i uglavnom naoruzane vojnike koji su ranije ubijali civile i vojnike, ili njihove saradnike , posle rata su ubijali pojedinacno i po pravilu posle sudjenja a ne masovnokao sto kazes. Krali nisu nista vec su na ime pravde oduzeli onima koji su to stekli na prljav nacin. U tom procesu neminovno je stradao i manji broj postenih ljudi. Ukupno gledano doneli su vise pravde oduzimajuci uglavnom (95%) od onih koji su izrabljujuci narod to stekli pre i za vreme rata. Gusili su slobodu govora kao i njihovi prethodnici i kao njihovi savremenici.
Porediti ih sa nacistima je zlonamerno zato sto su komunisti uvuceni u rat i skoro sve sto su radili bilo je u samoodbrani ili odmazdi (koju ja ne podrzavam ali je u WWII bila prihvatljiva i praktikovana od strane svih - setimo se samo atomskih bombi, drezdena i silovanja od strane rusa)

Ako stvarno mislis da su bili zlocinci onda molim te da ne bi ispao licemeran kreni da nabrajas sve zlocince koji su radili slicne stvari u tom poriodu i kod nas i sirom sveta pa reci kako su svi vladari i politicari u tom periodu bili zlocinci a nasi komunisiti medju njima nista posebno (Ruzvelt, Cercil, Truman - posebno, De Gol,..., Draza, kralj, Nedic,...).
golub_tica golub_tica 09:53 05.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

seceranac


ubijali jesu ....


Lepo je sto najzad pocinjete da otvarate svoje duse i ako ste do pre samo desetak petnaest godina tvrdili da ih nemate. Polako cemo doci i do potpunog prihvatanja krivice za sve zlocine koje su komunisti pocinili. Vidis kako blog terapija deluje
seceranac seceranac 12:53 05.05.2010

Re: Đubre diktatorsko i seljački đilkoš

golub_tica
seceranac


ubijali jesu ....


Lepo je sto najzad pocinjete da otvarate svoje duse i ako ste do pre samo desetak petnaest godina tvrdili da ih nemate. Polako cemo doci i do potpunog prihvatanja krivice za sve zlocine koje su komunisti pocinili. Vidis kako blog terapija deluje


vrlo jeftino izvlacenje reci iz konteksta, u skladu sa predratnom tajkunskom propagandom

bas me zanima da li je iko u istoriji dobio rat a da nije ubijao ... vi zaboravljate da se sve to desilo tokom najkrvavijeg rata u ljudskoj istoriji

e moj golube, uvelicavanjem i isticanjem tudjeg zlocina nikako necete oprati sopstvenu savest
adam weisphaut adam weisphaut 12:42 01.05.2010

Pa to je logicno,

Tita sam tada cenio manje nego danas

u odnosu na ovo danas Titovo vreme je belle epoque .
ili kako kaze cuveni citat:
"Velikaši proklete im duše, na komade razdrobiše Carstvo..."

zato podržavam onaj slogan koji sam video u Hrvatskoj "Josip Broz dobar skroz". Simpatičan mi je i slogan ili stih one bosanske grupe što pjeva ogorčena raznim nepravdama "vratiće se Valter, j..... vam mater"

Evo jedna prigodna za 1. maj
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:58 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

u odnosu na ovo danas Titovo vreme je belle epoque .
ili kako kaze cuveni citat:
"Velikaši proklete im duše, na komade razdrobiše Carstvo..."


"Kad je bilo idealno, u vreme Titovo kada smo dobijali kredite? Je l' bilo idealno u Jugoslaviji kralja Aleksandra? Pa je l' pre toga bilo idealno kad smo bili u Prvom svetskom ratu? Nije. Je li pre toga bilo idealno, kad je bila aneksiona kriza sa Austrougarskom? Nije. Je li pre toga bilo idealno kad su se na dvoru tukli Obrenovići i ubijali? Nije. Nikada nam nije bilo dobro u istoriji."
Premijer Zoran Đinđić
adam weisphaut adam weisphaut 13:07 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Nikad nam nije bilo idealno ali smo tada tom idealnom bili mnogo blizi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:29 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Nikad nam nije bilo idealno ali smo tada tom idealnom bili mnogo blizi

Ako smo tada bili tako blizu idealnom, zašto se sve to tako "dobro i funkcionalno" tako krvavo raspalo čim je umro, pri čemu su njegovi učenici i kadrovi imali ključne uloge?
adam weisphaut adam weisphaut 13:38 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Ako smo tada bili tako blizu idealnom, zašto se sve to tako "dobro i funkcionalno" tako krvavo raspalo čim je umro, pri čemu su njegovi učenici i kadrovi imali ključne uloge?

Pa mozda ima veze s tim sto su "ucenici i kadrovi" poceli da se obracunavaju sa nesrecnim nasledjem "tamnice naroda", osnova koju smo imali je bila dobra za napredak-neuporediva sa onim sa cim smo startovali, ali dobro "ako ne umemo da radimo.."
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:40 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

"ucenici i kadrovi" poceli da se obracunavaju sa nesrecnim nasledjem "tamnice naroda"

Da se obračunavaju sami sa sobom? Teško.
inagadadavida inagadadavida 13:43 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Jelica Greganović

Ako smo tada bili tako blizu idealnom, zašto se sve to tako "dobro i funkcionalno" tako krvavo raspalo čim je umro, pri čemu su njegovi učenici i kadrovi imali ključne uloge?



Nikako da se udaljis od davno prezvakanih prica sa gorepomenutih naciJonalistickih, i patriJotskih sajtova ...

Ako smo tada bili tako blizu idealnom, zašto se sve to tako "dobro i funkcionalno" tako krvavo raspalo čim je umro,


Jedna od najomiljenijih fraza srpskih , hrvatskih , i svih ostalih "domacina, rodoljuba, domoljuba ..."

Prvo, nije se raspalo odmah nakon njegove smrti, vec dobrih 10 godina kasnije. Dalje, sta to znaci " njegovi kadrovi"???....pa svakog od tih "njegovih kadrova" od Slovenije do Makedonije , je birao narod za svog malog firera...Narocito su u tome bili strastveni Hrvati i Srbi.

I sada, nisu krivi Milosevic i Tudjman...nisu krivi ni Srbi i Hrvati , koji su ogromnim procentom birali upravo to sto ce im se desiti sa njima kao vodjama...vec je kriv vec 10 godina mumificirani JBT Tito , jer nije nasao nacina da ustane ispod mermerne ploce i podeli samare narajcanim , osvescenim sovinistima , kao nekoliko puta za zivota ???

Pa , bilo bi mnogo , i za bravara , da je jos i to obavio ...mislimmm, nije Mandrak , ebem li ga ....

adam weisphaut adam weisphaut 13:45 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Da se obračunavaju sami sa sobom? Teško.

Slobodan Milosevic, komunista bivsi, uzgaja razne cetnicke paravojske, bivsi partizan Tudjman se okrzuje ekipom iz Gruda..stvarno nemoguce..
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:51 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Prvo, nije se raspalo odmah nakon njegove smrti, vec dobrih 10 godina kasnije.

Raspad je počeo odmah, trebalo je vremena da se pripreme njegovi đenerali, naoružaju i odrade priču.
Naravno da je kriv i narod, ali je kriv i Tito, on je za sobom ostavio policijsku državu, on ju je napravio i pomoću nje vladao, a od njega su šamare za šovinizam dobijali samo oni koji su to i nečim drugim zaslužili, po njegovim kriterijumima. Nije njega šovinizam mnogo zanimao, sve dok je on dobro živeo i igrao kolca po Africi.
edit:
Slobodan Milosevic, komunista bivsi, uzgaja razne cetnicke paravojske, bivsi partizan Tudjman se okrzuje ekipom iz Gruda..stvarno nemoguce..

Čuj nemoguće. Već viđeno. Bili su oni komunisti, ko i Tito, zanimalo ih samo da vladaju i dobro žive ko carevi.
adam weisphaut adam weisphaut 13:55 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

a od njega su šamare za šovinizam dobijali samo oni koji su to i nečim drugim zaslužili, po njegovim kriterijumima

Interesantno da dok je "samaranje" funkcionisalo nismo imali razne "ubij, zakolji bogugodnosti", eh to breme mrskog titoizma..
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Interesantno da dok je "samaranje" funkcionisalo nismo imali razne "ubij, zakolji bogugodnosti",

Kad smo kod bogougodnosti, čitam ovih dana ratni dnevnik Vladimira Nazora, koji između ostalog piše i kako mu je jednog ratnog Uskrsa, Tito od srca odgovorio na uskršnju čestitku i pokazao mu kako mu to kao hrvatskom sinu, katoličkom znači onoliko itd...Mada, jedino što bih mogla da mu priznam da za njegova vakta nisu popovi ovoliko mantijašili kao sada, ni oni, ni hodže, muftije i ostali, koji su čim se napravilo malo praznog mesta, počeli da love duše i belu tehniku.
A, ubijanja što se tiče, vidi imao bi i Tito i njegovi čime da se pohvale, nije ni on tu baš bio početnik. Pored organizovanog satiranja na Golom Otoku. Nije njegova Udba igrala Mice sa protivnicima sistema koji je štitila.
lubitel lubitel 14:12 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Bravo Jelice.Kada sutra procitas ono sto si pisala pod naletom visoke temperature izavane virusom nepoznatog podrijekla,bice Vi zao ,sto si svoj jedini argument protiv apsloutistickog diktastora i prosvetitelja,zloupotrebila svoju stinu Stanojku.
Unfuckable Unfuckable 14:16 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

"samaranje" funkcionisalo nismo imali razne "ubij, zakolji bogugodnosti", eh to breme mrskog titoizma..

Nismo imali jer je kurs tadašnje UDBA-e bio pro - jugoslovenski, po direktivi odozgo.
Kada je Broz najzad malo umro, desilo se raslojavanje na republičke DB i krenula je druga pesma
inagadadavida inagadadavida 14:19 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Jelica Greganović

Raspad je počeo odmah, trebalo je vremena da se pripreme njegovi đenerali, naoružaju i odrade priču.



10 godina za pripremu raspada necega , sto po tebi, ni kurcu ( sorry , ali je adekvatno ) nije valjalo ???

Pa nece biti bas tako...da toliko nije valjalo, razvalilo bi se nekoliko meseci nakon njegove smrti , kao sto ce od Kube , samo godinu dana nakon sto Kastro ode kod bravara na partiju saha , da ostane samo "K"...

Pored ovakvih naroda koji su cinili SFRJ, je upravo Titovo delo bilo to sto je jos 10 godina uspevalo da inercijom zadrzi Srbe , Hrvate, i ostale da se odmah pohvataju za vratove i nozeve...


Naravno da je kriv i narod, ali je kriv i Tito


e, sad...gde nestade ona britka ostrica kritike , iz tvog prvog posta??
sada vec , vidim ima i jos neko kriv sem Tita????


a od njega su šamare za šovinizam dobijali samo oni koji su to i nečim drugim zaslužili, po njegovim kriterijumima.


kakogod...ali , moras priznati da je bilo efikasno i bezbolno , u poredjenju sa onim sto se dogadjalo posle njega


Nije njega šovinizam mnogo zanimao, sve dok je on dobro živeo i igrao kolca po Africi.


Njega nije zanimao sovinizam , dok je sve posle njega samo to i zanimalo...kako politicare , tako i narode ...



inagadadavida inagadadavida 14:23 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Unfuckable
"samaranje" funkcionisalo nismo imali razne "ubij, zakolji bogugodnosti", eh to breme mrskog titoizma..

Nismo imali jer je kurs tadašnje UDBA-e bio pro - jugoslovenski, po direktivi odozgo.
Kada je Broz najzad malo umro, desilo se raslojavanje na republičke DB i krenula je druga pesma


Kad kazes "najzad" malo umro, kapiram da je to jedva docekano, sto ce reci da je "najzad" moglo da se zapocne sa " ubij ,zakolji, bogougodnosti"????..ili??
adam weisphaut adam weisphaut 14:24 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Nismo imali jer je kurs tadašnje UDBA-e bio pro - jugoslovenski, po direktivi odozgo.
Kada je Broz najzad malo umro, desilo se raslojavanje na republičke DB i krenula je druga pesma

Gle cuda, sluzbe bezbednosti su opasna igracka koje se ponasaju u skladu sa inputom..
Unfuckable Unfuckable 14:28 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

pa vidiš da ni Dragec nije siguran kad je Jožek zaista sklopio svoje čelično - plave, ali nežne oči.
"Najzad" je bilo u funkciji toga da se njegovim odlaskom najzad pružila mogućnost da se u SFRJ počne sa razmišljanjem šta će i kako će se dalje. I videli smo ubrzo šta su lobotomirani dedaci, svi od reda odgajani pod Brozovim maršalskim šinjelom i narkotizirani neradničkim debilizmom u koji su se tako udobno ušuškali, na kraju zdumali.
Kome nije jasno neka pročita onu lepu pesmicu o "belih mačaka šest".

Ajd' sad idi loži nekog drugog.

Gle cuda, sluzbe bezbednosti su opasna igracka koje se ponasaju u skladu sa inputom..

Adame, koji deo treba da se titluje?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

jedini argument protiv apsloutistickog diktastora i prosvetitelja,

Ko ovde ima temperaturu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Kad kazes "najzad" malo umro

Ne, ja mislim da je to zbog toga što je Josip stalno govorio "Ako umrem".
adam weisphaut adam weisphaut 14:33 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Adame, koji deo treba da se titluje?

Meni ne treba titl, a tebi?
Unfuckable Unfuckable 14:35 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

meni treba spelovanje, daj pomozi kako ovo da pročitam:

k o č e v s k i r o g

helpuj me, pliz
adam weisphaut adam weisphaut 14:41 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

k o č e v s k i r o g

Nisi smeo da spomenes Bljaburg sad ce da ti objasni wikipedista Jinks da je Tito kao Hrvat ubijao ustase jer je bio opsednut srpskim krvnim zrncima..
Unfuckable Unfuckable 14:44 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

đaba ti vađenje, nikakvo helpovanje, a jošte i ne želiš da vidiš šumu od drveća:
sve da je i Marsovce ubijao, poenta je u glagolu, a ne u imenici.
adam weisphaut adam weisphaut 15:13 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Unfuckable
đaba ti vađenje, nikakvo helpovanje, a jošte i ne želiš da vidiš šumu od drveća:
sve da je i Marsovce ubijao, poenta je u glagolu, a ne u imenici.

Vidi ovom mtodombi se mogla osporiti pobeda svimsilama pobednicama WWII.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:35 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

sada vec , vidim ima i jos neko kriv sem Tita????

Naravno da ima, ali ovaj post je namenjen njemu, zar ne?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:37 01.05.2010

Barbarin rov

milisav68 milisav68 15:58 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Pa nece biti bas tako...da toliko nije valjalo, razvalilo bi se nekoliko meseci nakon njegove smrti , kao sto ce od Kube , samo godinu dana nakon sto Kastro ode kod bravara na partiju saha , da ostane samo "K"...

Ma da, isto ko Čehoslovačka.
mariopan mariopan 19:48 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Kome nije jasno neka pročita onu lepu pesmicu o "belih mačaka šest".

Živela jedna gospođa Klara
Čudna i stara, vrlo stara
Nije imala ni mamu ni tetu
Nikog, nikog svog na svetu.


Gospođa Klara je šest mačaka čuvala
Na jastucima od žute svile
Mašne im krojila, mleko kuvala
Pa su site i srećne bile
Belih mačaka šest.


A kad je umrla gospođa Klara
Čudna i stara vrlo stara
Jastuke od žute svile niko nije prao
Na doručak niko nije zvao.
A loviti miševe niko nije znao.

Tužne su, tužne, i gladne bile
Zaspale su na jastucima od žute svile
I nikad se, nikad, nisu probudile
Belih mačaka šest.

( ovako iz glave ali nisam sigurna da je baš tako ide svaki stih?)
Hvala Unf što si me podsetio pesme koju sam često deci govorila dok su bili mali, ima tome godinaaaaa...ups a ne znam ni ko je autor.....alchajmer radi
seceranac seceranac 20:37 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

stvarno nisam ocekivao ovakvo zaslepljeno jednoumlje od Jelice

Svodjenje jedne citave epohe na crno i belo i potpuno ignorisanje cinjenica je daleko od koriscenja racionalnih potencijala mozga, vec iskljucivo produkt onog drugog neracionalnog - emocianlnog dela mozga.

Daleko je Tito bio od idealnog ali u vremenu u kom je ziveo konkurencija u svetu mu je bila takva da je on onako zdepast lako isplivavao na sam vrh.

mlekac mlekac 20:56 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Jelica Greganović

Naravno da je kriv i narod, ali je kriv i Tito,



Jeste, kriv je - ali samo zato sto nije obucio i ostavio nekoga ko bi nastavio ono sto je on radio.

Nazalost, to ti je ovde tako - ovde ti je jos uvek ona "pucina je stoka jedna grdna".

Ne prolaze ovde ni Knjaz Mihajlo, ni Zoran Djindjic - ovde se prosveceni ubijaju, ali Odza Milos i Stari savrseno uspevaju.

Taki nam, valjda, mentalitet - sta li?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 01.05.2010

Re: Pa to je logicno,

stvarno nisam ocekivao ovakvo zaslepljeno jednoumlje od Jelice

Ovo se zove dobar spin, dakle, ja patim od jednoumlja jer ne pristajem da mi se jednoumlje proda kao sloboda i demokratija, a onaj koji ga je sprovodio kao veliki prosvetitelj i oslobodilac. Odlično.

Svodjenje jedne citave epohe na crno i belo i potpuno ignorisanje cinjenica je daleko od koriscenja racionalnih potencijala mozga, vec iskljucivo produkt onog drugog neracionalnog - emocianlnog dela mozga.

To ja Dragu i govorim sve vreme, hvala što si me podržao.

Daleko je Tito bio od idealnog ali u vremenu u kom je ziveo konkurencija u svetu mu je bila takva da je on onako zdepast lako isplivavao na sam vrh.

Pucale su kičme onima na čijim je leđima stajao da bi progvirio iznad površine.
mlekac mlekac 22:24 01.05.2010

Re: Barbarin rov

Jelica Greganović

Iskreno, Jelice, nisam ocekivala da ces preci na ovo.
Jeste, uzasno je, ali uzasne su i sve one jame po Lici i Hercegovini, i stratiste u Jasenovcu, i logori po Poljskoj, isto kao sto je bio uzasan 'talijanski logor pod Vezuvom koji je moj deda preziveo u I sv ratu.

Ubijanja je bilo i bice - sto ne cini nikoga vecim ili manjim zlocincem zato sto je to cinio ili naredjivao. Pod uslovom da se dokaze da je on LICNO to naredio a ne neki Iznogud koji je hteo da bude veci kalif od kalifa a kakvih je, nemojmo i to zaboraviti, u ono vreme bilo i previse.
seceranac seceranac 04:51 02.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Ovo se zove dobar spin, dakle, ja patim od jednoumlja jer ne pristajem da mi se jednoumlje proda kao sloboda i demokratija, a onaj koji ga je sprovodio kao veliki prosvetitelj i oslobodilac. Odlično.


U dragovom clanku a i mom odgovoru provejava stav da je bio diktator ali da nije bio tako los - znaci svetlo siva do siva zona. U tvom stavu eksplicitno zastupas stav da je bio los i da je sve sto je radio bilo lose, cak i ono sto je nesumnjivo bilo dobro - znaci samo crno.
Gde li je ovde jednoumlje?
Pucale su kičme onima na čijim je leđima stajao da bi progvirio iznad površine.


Nazalost mi ljudi ne znamo za drugi nacin za izvirivanje na povrsinu. Taj sa pucanjem kicme se praktikuje i u diktatorskim a bogami podjednako i u demokratskim drustvima. Cak medju nekim "demokratskim narodima" imaju poslovicu da se na povrsinu moze samo gazeci po lesevima drugih.
nobody is perfect nobody is perfect 08:20 02.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Pucale su kičme onima na čijim je leđima stajao da bi progvirio iznad površine.

ovo podseca na onaj "crnjak" kada je sv.petar vodio turiste po paklu. obilazeci pakao, naidju i na najvece tirane u istoriji: kaligulu, hitlera, staljina... svi su oni stajali u krvi koju su prolili - nekom bese do pasa, nekom do podbradka, jedino staljinu bese do clanaka. na upitne poglede zacudjenih turista, sv. petar mirno odgovori: to je zato sto drug staljin stoji na ramenima druga berije!
gillindu gillindu 15:28 02.05.2010

Re: Pa to je logicno,

inagadadavida

Nikako da se udaljis od davno prezvakanih prica sa gorepomenutih naciJonalistickih, i patriJotskih sajtova ...



E, ako su vam kosmopoliti, liberalni... kako bese ono - "progresivni" i ostali idimidodjimi takvi, kao vi ovde... jedina je sreca da su vam naci"J"onalisti i patri"J"oti bas totalni moroni. (Hm... sreca...)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:39 03.05.2010

Re: Pa to je logicno,

mariopan
Kome nije jasno neka pročita onu lepu pesmicu o "belih mačaka šest".

Živela jedna gospođa Klara
Čudna i stara, vrlo stara
Nije imala ni mamu ni tetu
Nikog, nikog svog na svetu.


Gospođa Klara je šest mačaka čuvala
Na jastucima od žute svile
Mašne im krojila, mleko kuvala
Pa su site i srećne bile
Belih mačaka šest.


A kad je umrla gospođa Klara
Čudna i stara vrlo stara
Jastuke od žute svile niko nije prao
Na doručak niko nije zvao.
A loviti miševe niko nije znao.

Tužne su, tužne, i gladne bile
Zaspale su na jastucima od žute svile
I nikad se, nikad, nisu probudile
Belih mačaka šest.

( ovako iz glave ali nisam sigurna da je baš tako ide svaki stih?)
Hvala Unf što si me podsetio pesme koju sam često deci govorila dok su bili mali, ima tome godinaaaaa...ups a ne znam ni ko je autor.....alchajmer radi


Dusko Radovic
mariopan mariopan 14:51 03.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Jelena Pavlović
01:39 03.05.2010 / *novo

Dusko Radovic

Hvala Jelena, setila sam se kasnije,
Eto, da sada imam male dece u kući ili male unuke kojima bih to opet čitala sigurno ne bih zaboravila odakle sam je zapamtila.....nego to sve poraslo pa čita saamo.
die hard die hard 22:24 03.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Naravno da ima, ali ovaj post je namenjen njemu, zar ne?

nekako lici da je, ipak, ovaj post namenjen tebi
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:08 04.05.2010

Re: Pa to je logicno,

Jelica Greganović
u odnosu na ovo danas Titovo vreme je belle epoque .
ili kako kaze cuveni citat:
"Velikaši proklete im duše, na komade razdrobiše Carstvo..."


"Kad je bilo idealno, u vreme Titovo kada smo dobijali kredite? Je l' bilo idealno u Jugoslaviji kralja Aleksandra? Pa je l' pre toga bilo idealno kad smo bili u Prvom svetskom ratu? Nije. Je li pre toga bilo idealno, kad je bila aneksiona kriza sa Austrougarskom? Nije. Je li pre toga bilo idealno kad su se na dvoru tukli Obrenovići i ubijali? Nije. Nikada nam nije bilo dobro u istoriji."
Premijer Zoran Đinđić

A tebi je izgleda sve bilo idealno, samo nije u Titovo vreme jer ti je tako pričala strina.
Ili možda da je dobijeno ono savetničko mesto, mada cisto sumnjam da je neupisivanje u patriju bio jedini raylog.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana