Politika| Život

Red, rad i glad

Strongman RSS / 01.05.2010. u 23:45

anorexia.jpg

Čitam novine, nije da ne čitam. Kao što mora da se ide u Beograd tako i moraju da se čitaju novine. Preko štampe se informišemo mahom ko je koga izvređao na farmi ili u parlamentu, saznajemo da su tajkuni spremni da pomognu državu iz patriotskih razloga (neki to nazivaju overavanje žrtve), saznajemo da vlada telefonom gasi našu omiljenu aviokompoaniju, ... Mnoge vesti preskačemo. Ja lično se uvek trudim da ignorišem vesti vezane za ministra Vakcinosavljevića koji sopstvene zdravstvene probleme umesto u zdravstvenom sistemu kojim on rukovodi rešava u Njemačkoj.  Ne sporim da je obavešten ali osećam nagon za povraćanjem kad vidim taj arogantni izraz lica.

Dobro sad znamo zašto moraju da se čitaju novine ali zašto mora da se ide u Beograd? Odgovor je jednostavan. MONI. Zbog pare. 

Čitam u onim istim novinama da je prosečna plata u Srbiji oko 30 tisuća dinarjev a potrošačka korpa oko 40. To znači da su prosečni, svakog meseca buć 10 tisuća. A mi u Nišu smo recimo malo više u minusu jer je kod nas prosečna plata dvadeset i jedna crvena novčanica dok je cena potrošačka korpa 36 tauzant dinars. Ne radi se o razlici u ceni proizvoda nego mi na jugu ne jedemo skupe suhomesnate proizvode iz zdravstvenih razloga. Boli po džepu. 

Nije me mrzelo da proguglam (otkucam www.google.com "jede li se po Evropi svaki dan") i otkrio sam da, Evropljani, na hranu, troše 10 do 20% svog kućnog  budžeta na hranu. A mi 120%. Nek se zna ko je gazda. Od uvek su kaskali za nam. Dok nisu imali ni viljušku mi smo imali mašine za pranje sudova. Ima se može se.

Kad smo već kod primanja, u vrhu lestvice je naravno Beograd i to novi sa 50 i kusur hiljada prosečne zarade. A najjužnije je najtužnije pa prosečan stanovnik Tutina zarađuje 260 dinara dnevno. To je dobro za porodičnu harmoniju jer da bi preživeli Tutinostanovnici moraju da imaju petočlane porodice i da svi rade i to da zarade samo za leba i paštetu. Naravno ako nemaju luksuzne navike da imaju grejanje, struju, vodu, ili ne daj bože telefon. 


Jasno je da veći deo srbije ne zarađuje dovoljno. Nemaju ni za hranu. Gladuju.  Dovijaju se kako znajui.  Potrošačka korpa je sve tanja i tanja. Umesto šunke uzima se salama. Umesto 300 grama uzima se 150. Umesto sokova sa skupim reklamama gde se nasmejani ljudi provode piju se sirupi na pretvaranje... Ali nisu siromašni u najtežoj poziciji. Mislim nisu najgladniji.

Gore je našim gospodarima iz senke. Oni imaju gladne oči. Oni su uvek gladni i nikad nije dosta. Oni su naši najveći olimpijci "brže, bolje, više". Njihova glad za posedovanjem je neutoljiva. Potrošačka korpa drugova tajkuna je sve veća i zahtevnija. Prosečan srpski tajkun mora da (pod)kupi pola agencije za privatizaciju, par ministara, javnog tužioca, solidan broj sudija, medije što papirnate što elektronske, u zimskoj sezoni i premijera (nema nikakvu upotrebnu vrednost ali je zgodan oko nove godine, može da deli paketiće), opozicione lidere, ... Svašta nešto mora da se plati svakog meseca ako si tajkun.

Za razliku od globalnosrpskih, tajkuni početnici ili manje gladni tajkuni (ako ih ima) kupuju lokalno razmišljaju lukavo. U potrošačku korpu mahom knjiže lokalnu vlast. Inspekcije, načelnici civilne i finansijske policije, gradonačelnika, ... Ministara samo za državne praznike i kad se kupuju parčići preduzeća u stečaju.

Ne mogu da se suzdržim a da ne spomenem scenu iz veoma duhovite serije "Spin siti" u kojoj Čarli Šin, kao pomoćnik hrabri svog gradonačelnika da se na reizboru suprotstavi svom protivkandidatu:
"Ko je ovde gradonačelnik?"
"JA!!"
"Ko je bio na čelu ovog grada zadnje 4 godine?"
"JA!!"
"Ko će vladati gradom sledeće 4 godine?"
"Organizovani kriminal!"

Aj pa srećan praznik rada!
Autor: Strongman
Izvor: Kurir 


Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

govt_mule govt_mule 00:46 02.05.2010

Juznije je tuznije

Strongi,

kad vec tako dobro baratas sa statistiku a znas i da googlas, interesuje me da li si zazalio sto si se vratio u Nis. Ako se ne varam ima vise od 6 meseci od tvog povratka iz USA. Izvini za sitan trol.
dexter92 dexter92 01:23 02.05.2010

Jbt

Mi smo fenomen pokornosti!
Ili su gradjani Srbije suvise cvrsto poverovali u nasu verziju kapitalizma (cuti - smrdi)?
10 godina nakon 'demokratskih promena' u Srbiji je ideal raditi ko Japanac i preziveti - wow!
Niko nam nije kriv, sami smo pristali na "terms of agreement"...
mlekac mlekac 02:06 02.05.2010

mala napomena

Pazi, ne razumem se u statistiku, al' znam da za moju sestoclanu porodicu ne moze ni u ludilu da se prodje bez 1000 dinara dnevno - samo za klopu.

Za sad jos uvek prezivljavamo, a dokle cemo - ne zna se.

P.S.
Da ne bude zabune, samo hleb i mleko ispadnu skoro 300 din.
banat.hardkor banat.hardkor 05:44 02.05.2010

Re: mala napomena

Ja sam, takođe, povratnik "od preko bare" (Great White North!) i mogu da kažem da mi je trebalo nekoliko meseci da se naviknem na rođenu državu...

Cene mi isprva nisu delovale jezivo (šta je 150e za stan kad sam jednosoban u Torontu plaćao $800?!), hrana mi je POTPUNO odgovarala ukusom i kvalitetom (valjda severnoamerički trend plastične hrane još nije stigao u Srbiju) ali kako je vreme odmicalo, tako sam počeo da kontam da su cene neverovatno visoke--više nego u Kanadi gde su plate u proseku 8-10 puta veće (kad se uporede primanja sa cenama, jel).

Što neko pomenu, procenat kućnog budžeta koji odlazi na hranu (40%-50%)---uopšte nije preterivanje. Dobro, ja sam sam u "domaćinstvu" (za sad) ali nenormalno velik deo budžeta ide na hranu. E, ali u EU/Sev. Americi nema Miška, Beka i društva.

Gorivo! Sva sreća pa ne vozim. Šta reći za benzin od 1.15 evra/L ako si ga ceo šoferski život plaćao cca $.85/L (opet, ne zaboravimo odnos plata)? Kupih sebi dobru brdaru. Zdravije je. A u Zrenjaninu, kao i u Torontu, svugde se komotno stiže kombinacijom bajs+bus. Mada, ne zadugo. "Autobanat" bankrotirao pa ZR uskoro neće imati (ni) gradski prevoz. Živela demokratija.

Cigare su ultra jeftine. Ne pušim već 2 1/2 godine jer su Kanadezi bili digli cene sa $2 na $10 za kutiju (tokom par godina). Pa ti vidi. Najbolja motivacija. Umesto da država delje na cigare i alkohol, oni se uhvatili benzina. Svašta naopako u Srbiji. Mada, planirao sam da batalim bez obzira na cenu. Najbolja odluka u zadnje 2 1/2 godine.
dragan7557 dragan7557 06:44 02.05.2010

Re: menjajte ime

A mi u Nišu smo recimo malo više u minusu jer je kod nas prosečna plata dvadeset i jedna crvena novčanica dok je cena potrošačka korpa 36 tauzant dinars.


A kako bi bilo da vi u Niš promenite ime i postanete Beograd, ili makar Beogradski Niš? Za vreme zločestog diktatora izlaz je bio da se bude Titov Grad a ova praksa je imala i dobre osobine.

Ili da se ugledate na Kardeljevo pa od sada budete Dinkićevo ili ....već po želji za dodvoravanjem Voždima.

cerski
sentinel26 sentinel26 12:51 02.05.2010

Re: menjajte ime

dragan7557
A mi u Nišu smo recimo malo više u minusu jer je kod nas prosečna plata dvadeset i jedna crvena novčanica dok je cena potrošačka korpa 36 tauzant dinars.

A kako bi bilo da vi u Niš promenite ime i postanete Beograd, ili makar Beogradski Niš? Za vreme zločestog diktatora izlaz je bio da se bude Titov Grad a ova preksa je imala i dobre osobine.
Ili da se ugledate na Kardeljevo pa od sada budete Dinkićevo ili ....već po želji za dodvoravanjem Voždima.
cerski

Pa ni Beograd više ne zovu tako nego Djilastown.

Zamisli nove nazive gradova : Botasity, Mishkotown, Bekosity, Dinkićevo, Krkobistan, Dačsity, Žirafalend, Vakcinabrend, itd....

Državna administracija bi bila strašno zaposljena oko promjene ličnih dokumenata, zemljišnih i matičnih knjiga i ne bi imala vremena da se bavi nečim drugim, kao što su "kraduckanje" i slične rabote..

Izveštaji DRI bi bili na jednoj stranici u dvije rečenice..

Imali bismo poreciznu podjelu nadležnosti bez miješanja i sukoba interesa :
Vlasti - red i rad.
Narodu - glad.

dragan7557 dragan7557 14:10 02.05.2010

Re: menjajte ime

Državna administracija bi bila strašno zaposljena oko promjene ličnih dokumenata, zemljišnih i matičnih knjiga i ne bi imala vremena da se bavi nečim drugim, kao što su "kraduckanje" i slične rabote..

Slušaj bre, nezaposlenost se leči zapošljavanjem, sto 'iljada ovde, dvesta 'iljada onde i gotovo. Dakle i vuci siti a i graždanija na poslu.

A loko stanovnici će bar dva'es godina da Beogracki Niš zovu Niš, a valjda će se nešto promeniti za dva'es il' četre's godina.

cerski
milisav68 milisav68 09:59 02.05.2010

:)

saznajemo da su tajkuni spremni da pomognu državu iz patriotskih razloga (neki to nazivaju overavanje žrtve),


dragannalovic dragannalovic 10:18 02.05.2010

Jede li se svaki dan

Evropljani, na hranu, troše 10 do 20% svog kućnog budžeta na hranu. A mi 120%.

Mislim da se u Srbiji troši i više od 120%, kao i da je prosečna plata kod nas mnogo niža nego ona po zvaničnoj statistici, koja je takodje u funkciji ovakve politike" blagostanja" ili blagouvećanja naše tajkunske elite. Voleo bih da se sprovede neko istraživanje , nezavisno i objektivno, koliko recimo radnika uopšte i prima platu,kolika su kašnjenja u isplatama tih mizernih l.dohodaka(dosta je veliki broj onih koji čekaju na isplatu i po nekoliko meseci), koliki je prosečni dohodak u privredi ili naprimer koliko primaju kasiri u Maxijima.Znam dečka koji je radio u "Futuri plus" 6 meseci i nije primio ni dinara, pa je dao otkaz. Nisam ni smeo da ga pitam da li je jeo svaki dan i od čega je kupovao hranu.
saliven saliven 10:46 02.05.2010

tajkuncici

Cuti Snazni, Nis ti je na 2. mestu liste najboljih gradova za zivot u ovoj nasoj Srbiji. Evo jedem neku podrigusu kupljenu u Miskovom Diznilendu i kapiram da tebi u Nisu i nije tako lose, jer po Srbiji ima stvarno velike bede.Velike.
Nego meni vise bodu oci tajkuncici koji sanjaju da idu na skijanje sa trbuhozborcem sede brade a u svojim preduzecima gule kozu boraniji. U svojim malim mestima tajkuncici, bolesni od virusa X6-Q7, se pretripuju pa pomisle da su veliki igraci. Vremenom kupe neku lokalnu medijsku kucu, pa, vrlo cesto, udju u politiku i pocnu narodu da prodaju muda za bubrege.
mariopan mariopan 11:07 02.05.2010

Re: tajkuncici

Privatnici svoje radnike plaćaju veoma malo, ne znam da li ne mogu (ako i njima loše ide) ili ne žele više da ih plate..
Znam i za plate od 12 000 dinara mesečno za rad u tri smene - proizvodnja. Ti ljudi imaju decu. kako ta deca žive? Ako znam za te male plate a prosek je taj kako kažeš, to znači da jedan, verovatno mali broj ljudi, zarađuje nenormalno pa se dobije takav prosek. Nije ni ta plata svima tolika koliko kaže statistika nego je nekome trostruka a nekome tanka ko sirotinjski lebac.
Ako svi ćutimo tako nam i treba.
mariopan mariopan 12:41 02.05.2010

Re: tajkuncici

I molim te da Tajkune ne zoveš tako, ljute se, kažu da je uvredljivo i da tu reč treba da izbrišemo iz rečnika i zaboravimo kako su stekli svoj prvi milion (nečega)...onda će oni zauzvrat besplatno da nas overe. Naplatiće kasnije, može i na kredit.

A čitam izjavu Dačića kako kaže ovih dana , prigodno radničkom prazniku, da (prepričano) : "neki misle da preko leđa najsiromašnijih prevale tranziciju ali im to neće proći, odgovorna država mora da ima socijalnu...bla bla bla ili tako nešto..... i onda se prevrnem, koji bezobrazluk, on ne živi ovde? Znam da ne živi ali bar neka ćuti, što nam još kaki po glavama? Ili je budala neopevana, a znam da nije jer se baš lepo dočekao na noge, to budale ne znaju, neko ih uvek oberučke pri'vati da se ne ugruvaju ako padnu. Pogotovo ako se drže da dršku koferčeta. Ej, Srbijo tako ti i treba, što ćutiš.
pointofview_gun pointofview_gun 12:59 02.05.2010

Re: tajkuncici

Znam i za plate od 12 000 dinara mesečno za rad u tri smene


12.000 primi pa gazdi u kesu vrati 4.000. A tek "velike, uspesne," lokalne firme koje nisu isplatile platu mesecima? A vode ih kao da jesu?
S druge strane, lokalne ispostave stranih firmi, u kojima zaposleni imaju plate po 80.000 - 150.000 (naravno u pitanju je komercijala) i zale se da su im male?
lucidalina lucidalina 12:05 05.05.2010

Re: tajkuncici

Ako svi ćutimo tako nam i treba.


tacno!
dexter92 dexter92 13:17 02.05.2010

Juce , prekjuce

Ide vest kako se radnici zastave bune jer im se ne isplacuje 100% nego 60% plate posto ne rade...
I onda citam tone zucnih komentara tipa kako ih nije sramota, sta bi ja dao da ne radim , a primam platu..
I to je fenomem da uvek u odbranu sistema ustaje onaj ko ima najmanje, a oci mu bode onaj ko ima za nijansu vise.
Druga stvar, ovde se jos veruje u neki kult rada(proizvodnje), a doslo je neko potpuno novo vreme.
Trece drzavi se najvise isplati da visak radne snage posalje kuci i daje im plate, nego da dzudze na nekom 'poslu' prave guzvu i podizu troskove poslovanja svojim prisustvom.
I cetvrto i mislim najvaznije je da svi treba dobro da razmislimo kakvo drustvo zelimo da modeliramo. Mislim da je danasnji koncept neka vrsta socijalnog Darvinizma , ljudi veruju da postoji neka konkurencija, da je to nekakav motor napretka...Na zalost konkurencija postoji samo za oskudna (i mahom losa) radna mesta, dok je na najvisem nivou "konkurencija" samo pozoriste za narod, "veliki" itekako saradjuju..
Danasnji svet definitivno nije mesto gde kvalitet neminovno isplivava i postaje vodilja i uzor. Danasnji svet je vise jedna nepotisticka tvorevina gde se sprovode stari monarhisticki principi umotani u ruho privida demokratije.
Onda se jave glasovi i kazu da je postojeci sistem los ali "najbolji moguci"...he, a sta smo drugo to pa probali? Komunizme koji su odreda (uglavnom) bili obicne diktature?
saliven saliven 13:27 02.05.2010

sta rade sindikati

Ni jedan tajkun, a pogotovo tajkuncic, nece radnicima na tacni da nista. Pojedinac tacnu sam da prinese nesme. Dakle sindikat. Avaj, oni sad plase mecku sa resetom, ili prave dil sa uspesnima koje niko nista ne pita ni posle vise desetina miliona. Ko danas strajkuje? Preduzeca gde su radnici pre vise godina propustili priliku da strajkom sprece skretanje na slepi kolosek a sad bi da im neko drugi resi problem, strajkuju radnici u crkotinama od nekadasnjih giganata. Ostali sus. Kod tajkuncica glava dole i cuvaj radno mesto, vidis da je kriza. Nema veze sto se po vise meseci ne dobija plata, ide bar staz (onima koji imaju srece da im se bar to redovno uplacuje). Kroz prozor dzipa oni pametni i snalazljivi porucuju nama glupima i nesposobnima da je Nacionalna sluzba za posljavanja puna onih koji traze posao. Svi su zamenljivi. I jeftini.
mariopan mariopan 14:19 02.05.2010

Re: ...

Evo i ja malo pročitala vesti na B92, da je Beograd grad u kome je najbolje živeti (svi idemo u Beograd)....onda se spustim malo niže desno i dole, pročitam odličan komentar koji je prof. dr. Mlađen Kovačević napisao, naslov je "Poguban koncept ekonomskih reformi"...ima tu mnogo toga pa preporučujem da koga zanima uzrok i posledica, koje često pobrkamo - pročita sam.
blazha2000 blazha2000 15:17 02.05.2010

What's the color of money?

seceranac seceranac 15:59 02.05.2010

statisticka mera

bilo bi zanimljivo videti kolika je medijan plata u srbiji i pojedinim opstinama.
Prosek je vrlo losa statisticka mera u raslojenim drzavama poput Srbije danas

prosek samo kaze da svi jedemo sarmu a ko jede sta se u stvari ne zna.
inagadadavida inagadadavida 17:21 02.05.2010

samo da mezimo, pa cemo sutra na prugu

Jasno je da veći deo srbije ne zarađuje dovoljno. Nemaju ni za hranu. Gladuju. Dovijaju se kako znajui.




Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 18:06 02.05.2010

Dovijanje

"Jasno je da veći deo Srbije ne zarađuje dovoljno. Nemaju ni za hranu. Gladuju. Dovijaju se kako znaju...."

Kako nije jasno kad je uvek tako i bilo. Od rodjenja slusam ono "dovijaju se kako znaju". A gde se to ne dovijaju kako znaju i sta je to dovoljno? Veooooooma relativni i izrabljeni pojmovi koji se koriste od jeseni do proleca, a onda hop - svi na more! Masala! Dovili se nekako.
dragan7557 dragan7557 08:58 03.05.2010

Re: Dovijanje domaćina bloga

zašto mora da se ide u Beograd? Odgovor je jednostavan. MONI. Zbog pare.


Zato i nije prisutan ovde i sad.

cerski
dragan7557 dragan7557 09:34 03.05.2010

Re: ??? dovijanje

onda hop - svi na more!

Mož' biti al' ne mora da je tako. Neki čllanovi "srećnog društva" nisu deo SVIH.

cerski
mariopan mariopan 14:41 03.05.2010

Re: ??? dovijanje

dragan7557
onda hop - svi na more!

Mož' biti al' ne mora da je tako. Neki čllanovi "srećnog društva" nisu deo SVIH.

cerski

Baš tako.
curadorsorchid curadorsorchid 17:42 05.05.2010

Pošto knjiga...

BGD, Kalenić pijaca, 04.05.2010.

-Pošto knjiga?
-Koja, brate? Jel' na kofer, ili...?
-Ne, ne, ne, samo ova...sa ovim snagatorom?
-Mmmm (mudro odmeravanje Cige...), dvesta, brate!
-Ma, hajde...
-Evo, sto pedeset...
-...ma, evo za sto! Hoćeš još koju knjigu?

Ostavih Cigu sa puna dva kofera knjiga. Lep kontrast- Strongmanova knjiga ilustrovanih korica među morem ozbiljne istorijske literature neke davno zaboravljene prošlosti (npr. Zbirka Titovih govora u Skupštini... ).

Sorry za trol.




Strongman Strongman 15:13 06.05.2010

Re: Pošto knjiga...

Ha, ha, ... GENIJALNO

Imaš li ideju otkud ti koferi kod cige?
curadorsorchid curadorsorchid 16:13 06.05.2010

Re: Pošto knjiga...

Ne, naravno.
Uobičajeni tajnoviti putevi ka Kaleniću.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana