Društvo| Gost autor| Život

Цртице о бакицама

miloradkakmar RSS / 02.05.2010. u 18:02

  Гост аутор : razmisljam

 

 

  Бакица, типична комшиница из краја заглављена у неким прошлим временима, забрађена, у дебелој ручно плетеној прусли, како би рекли моји на салашу, истрчала је из своје авлије у хладан и влажан сумрак, јер јој је зафалила нека ситница из оближње продавнице. Пред улазом је на трен застала, уредно изула црне кожне натикаче и само у вуненим чарапама закорачила унутра.

Седела сам у колима, чекајући неког ко је такође скокнуо по неком свом послу и у тренутку ми је та слика деловала сасвим нестварно и комично. Насмејала сам се себи у браду, онако, мало иронично и ево, већ неколико година ме упорно прогања та моја исхитрена реакција. Не успевам себи да опростим то што у њеном гесту нисам одмах препознала нешто толико очигледно и једноставно као што је безусловно поштовање туђег рада. Јер, на плочнику је било  оног лепљивог,  гњецавог блата које наноси касна равничарска јесен, а она је сигурно, из сопственог искуства, знала како га је тешко опрати.

    Свакако да не очекујем да сви почнемо да следимо њен пример. Било би смешно и неизводљиво. Само сам хтела да кажем како је лако доносити погрешне закључке и како је лепо поседовати толико непоколебљиву пристојност.

 

 

                               ***    ***  ***

 

 

    У  препун градски аутобус (од оне зелене,  давно заборављене сорте) смо се на једвите јаде угурали мој добрано заокругљен стомак и ја. Наравно да се нисам надала да ће неко да устане и уступи ми место. Слика је била сасвим уобичајена и очекивана: неко је гледао кроз прозор, неко некуд у даљину, а неко директ кроз мене, али нико није ни покушао да ме примети све до једног тренутка који боље да се никада није ни догодио.

   Стајала сам заглављена међу другим путницима, када је једна бакица, косе пословично офарбане у неодређено црвено, мало сувише нашминкана, са обавезним дречавим ружом на уснама, кратких ноктију са којих се љуштио ко зна када нанет (још дречавији ) лак, стојећи на покривљеним штиклама од којих су јој гарант отицале ноге, почела да се из свег гласа бори за моја трудничка права. Окомила се на старијег човека који је седео тик иза возача на седишту означеном за инвалиде. Те како га није стид, те зар не види да је жена (то јест ја) у другом стању, те срамота је како су људи неувиђавни и бездушни...Покушала сам да јој објасним да ми не смета да стојим и да нема потребе да се траумира због мене, али је она упорно настављала своју тираду све док човек коначно није устао. А онда је заћутала и покушала да се претвори у маково зрно, а и ја заједно са њом. У следећем тренутку се изгубила у гужви.

   Ја сам остала да се извињавам, сасвим посрамљена, човеку који је носио штаке.  

 

 

                                     ***   ***   ***

 

 

    Волим цвеће. Сечено, саксијско, обично, егзотично и радује ме свака биљка коју унесем у кућу. Некако ми улапша дан, да ми трунку позитивне енергије, разгали ме... Нарочито сам склона оним старинским врстама које полако али сигурно нестају из наших башти замењене неким фенси варијантама без мириса и дражи. Невен, ђурђевак, лепа ката, маргарета, петлова креста, драгољуб, јоргован, кадивица, различак, незаборавак, минђушица, лепи јова, турски каранфил, пркос...

   У она зла времена, радо сам се мувала по пијаци у потрази за садницама које су по њеним ћошковима, на изврнутим картонским кутијама, продавале бакице које су их саме узгајале из пелцера које су са пуно пажње одвајале од одрасле биљке и неговале у чашама од јогурта између два прозорска окна (јер тамо за кратких зимских дана најбоље пусте корен и ојачају). Касније, када се пролеће залети, доносиле су нарамке резаног цвећа заборављених облика и боја који су ме мирисом тако једноставно враћали у баште мог детињства. Знала сам да су их саме сејале и расађивале и окопавале и заливале и да су сваки струк са пажњом убрале рано тог јутра да дуго трају у вазама и стога сам им била редовна муштерија.

   Куповала сам од њих и зато што ми је било сасвим јасно да стоје ту скупљене и зимогрожљиве само зато што их је мука на то натерала – потреба да се и на тај начин намакне неки динар за најосновније потребе јер пензија се топила наочиглед, још док ју је поштар паковао у своју торбу. Имала сам леп осећај да им помажем купујући по неколико разбарушених букета. Истовремено ми је било непријатно, јер су као по правилу тражиле толико мало новца, да сам морала да им дам више, јер сам осећала да није у реду будзашто се одрицати толиког труда, но нисам успевала да одредим неку праву меру, у којој бих цвеће платила онолико колико вреди, а да им при томе не повредим оно мало поноса који им је преостао никако не желећи да помисле да покушавам да им уделим милостињу и да сам се на њих сажалила.

   А касније би цветови, гиздави и ведри, у мени изазивали непријатан осећај да сам их покрала.

 

 

                          ***   ***   ***

 

    Кад мало боље размислим, ове цртице можда уопште и нису о бакицама, већ о томе колико се по некад стидим.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 18:23 02.05.2010

Dobrodošla!

Poštovane koleginice i kolege, zanimljivim Crticama o bakicama predstavlja nam se razmisljam.
Skoro neprimetne, pritajene, neumorne , stalno nešto rade i stalno su tu pored i uz nas, izazivaju u nama različita osećanja. One nas podsete na ponos, sreću, samoću, tako potreban mir .. stid, kao što napisa razmisljam.

Razmisljam
ima još mnogo toga da nam saopšti, Vreme je pred njom.

P. S. Ne mogu da dam preporuku!
mariopan mariopan 18:27 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

P. S. Ne mogu da dam preporuku!

A ja ne mogu da dam dve
mirelarado mirelarado 19:07 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

mariopan
P. S. Ne mogu da dam preporuku!

A ja ne mogu da dam dve


Зато је друга од мене.
razmisljam razmisljam 20:02 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Јој, баш ми јер жао што нисам испала добар домаћин! Покушаћу то да исправим у року од одмах .
За почетак, хвала свима који сте већ завирили овде, као и онима који ће то тек да учине, а посебно Милораду који је имао поверења у моје способности и великодушно ми уступио свој простор.
Унапред се извињавам на свим словним и иним грешкама које ћу да направим пишући, али, ваљда је то од силног узбуђења.
Одох сада да читам коментаре и да им се посветим.
razmisljam razmisljam 20:04 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Мариопан, и једна је више него довољна. Благодарим од срца.
razmisljam razmisljam 20:05 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Миреларадо, почаствована сам. и Вама.
mirelarado mirelarado 20:16 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

razmisljam
и Вама.


Правилно се каже: и теби.

Цртице су ми се допале и због бакица и свих других дивних људи које срећемо и оставе траг у нама, али и због твог стида. Само мудри и пристојни људи знају за стид.
razmisljam razmisljam 20:32 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Договорено. Дакле, од сада смо на ти. Некако, иако знам за то блогодругарско правило, и мада те познајем кроз читање, није ми било у реду да да га искористим без твоје дозволе. Нека давно научена лекција из пристојности, рекла бих.
А стид је једна много незгодна, а ипак на неки начин лепа ствар - лечи вишак самозадовољства у човеку.
antonacci antonacci 23:06 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

mirelarado
mariopan
P. S. Ne mogu da dam preporuku!

A ja ne mogu da dam dve


Зато је друга од мене.


I treća od mene.

Divan blog!
razmisljam razmisljam 23:12 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Најлепше хвала.
Ја сам пред Вашим ( Твојим? ) данашњим текстом остала без даха и сатима се вртим око њега не успевајући да оставим сувисли коментар.
jesen92 jesen92 23:52 02.05.2010

Re: Dobrodošla!

Само мудри и пристојни људи знају за стид.
..bas tako..!!
btw...tuznih devedesetih moja rodjaka se nasla u nekom busu i neki mladi sedeli a stariji stajali..pa to neko komentarisao, kako to nije pristojno i kazao nesto kao "kako vas nije sramota" a jedan od tih "sedecih" odgovorio "mi smo rodjeni posle sramote"..

Preporuka i od mene za Razmisljam...!!
razmisljam razmisljam 00:02 03.05.2010

Re: Dobrodošla!

Јесени, нису та деца крива. Неко је заборавио да их научи лепом понашању и пристојности. Можда поред себе нису имали неку стрпљиву бакицу, а родитељи су им били заузети ко зна чиме. Грех на њихову душу.
Хвала на посети.
jesen92 jesen92 00:59 03.05.2010

Re: Dobrodošla!

а родитељи су им били заузети ко зна чиме. Грех на њихову душу.
..roditelji su se u to vreme bavili prezivljavanjem mada to nije nikakvo opravdanje...
razmisljam razmisljam 01:09 03.05.2010

Re: Dobrodošla!

Знаш, са моје тачке гледишта, сва оправдања су једино лош изговор за немар и небригу и незаинтересованост. Јер, већина нас се тада бавила преживљавањем, а многи су то успели да постигну на пристојан и коректан начин, по себе и по децу. И стидели су се много чега, и због много чега црвенели, али су, упркос свим проблемима, успели и своју децу да науче да није срамота бити добар човек само и једино зато што им је било стало.
Unfuckable Unfuckable 11:30 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

P. S. Ne mogu da dam preporuku

obavljeno
ali ne mogu da je vipujem, loša stara priča koja izgleda da nema hepiend.
Mislim da sam nekoliko Đerdapa struje potrošio objašnjavajući svakome ko je imao kalorija da obrati pažnju koliko je bitno, konstruktivno, dalekosežno dobro, motivirajuće i neophodno da "nebitni" mogu da dobiju bar neku vrstu satisfakcije za svoj očigledan i uglavnom lako primetljiv trud u misiji poboljšanja kvaliteta sadržaja i izgleda ovog mesta - da iskoristim citat, pao je k'o Žigiću protiv Rome:
сва оправдања су једино лош изговор за немар и небригу и незаинтересованост


razmisljam razmisljam 14:23 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

"nebitni"/а захваљује и нагло постаје врло битна захваљујући твом ( могу ли? ) коментару . Мало ли је?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:28 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

milorad, omega, unf, zato postojite vi zahvaljujuci vama procitamo tople, ljudske price, bez dnevnopolitickih prepucavanja izuzetnih autora.
razmisljam


milorade
razmisljam razmisljam 20:43 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

И теби DIM истом мером: ( једва нађох цЕВтић! ).
Драго ми је што си свратила, јер се сећам како смо се лепо дружиле на твојим блоговима у добра, стара времена .
miloradkakmar miloradkakmar 20:44 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

dusanovaiivanovamama
milorad, omega, unf, zato postojite vi zahvaljujuci vama procitamo tople, ljudske price, bez dnevnopolitickih prepucavanja izuzetnih autora.
razmisljam
milorade

Uveren sam da i ti imaš sličnih priča.
razmisljam razmisljam 20:48 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles

Не могу а да се не сложим са Милорадом .
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:00 03.05.2010

Re: Komentator /ka Über Alles



miloradkakmar
dusanovaiivanovamama
milorad, omega, unf, zato postojite vi zahvaljujuci vama procitamo tople, ljudske price, bez dnevnopolitickih prepucavanja izuzetnih autora.
razmisljam
milorade

Uveren sam da i ti imaš sličnih priča.


razmisljam
Не могу а да се не сложим са Милорадом .



mariopan mariopan 18:26 02.05.2010

Divan blog

I sada pamtim jednu baku iz komšiluka koja me je naučila gotovo svemu što znam, ne baš svemu, samo mi otvorila oči da gledam i učim iz svega što je oko mene. Oko mene je bila priroda a ja dete iz grada, ništa nisam znala o pravom životu, onako iskonskom kako ga je ona živela.

Svi smo je voleli, ceo komšiluk pogotovo sva naša deca, moja i komšijska.

Od nje su mi ostale višnje, neka stara sorta, skoro izumrla i ja sam jednu mladicu iskopala i dala njenom sinu , mom komšiji, on zna da su to te višnje, sam je video kada sam ih sadila. Sitnije i obične, na prvi pogled ne bi se reklo da imaju tako pun i neponovljiv ukus - upravo kao ta baka, niko ne bi rekao da se iza tako sitne i nejake, nepismene ženice krije jedno blago koje je obogatilo sve naše živote. Obasipala nas je dobrotom i hvala joj, da to kažem na ovom mestu?

Stidim se što je stradala tako što je razum napustio, i svi smo pazili gde ide i vraćali je kući ...ali je odlutala u jedno kišno jesenje popodne...i tražili su je ali nisu je tada našli , već u proleće, samo kosti bele i ona njena prusla i kecelja koju nije skidala - po tome je sin prepoznao. Stidim se što je to bilo nadomak poslednjih zgrada našeg naselja, što je nismo baš svi tražili ali su rekli da ne treba i vratili nas kući, i stalno mi se u košmarima vraća način na koji je skončala. Niko tako ne bi smeo da skonča, sam na svetu usred njive nadomak prvih zgrada i ljudi, a da joj niko nije pomogao. Ima tome i trideset godina a pamtim kao da je danas bilo.
skener92 skener92 18:38 02.05.2010

Re: Divan blog

mariopan, ti me uvek zarozas!
mariopan mariopan 19:30 02.05.2010

Re: Divan blog

skener92
mariopan, ti me uvek zarozas!



Podsetila me "razmišljam", onom crticom o cveću i buketićima, tako je ona radila , ta baka.
Nije imala penziju jer nikda nisu radili u "preduzeću", deda bi se pogodio sa nekim gazdom da čuva ovce cele godine pa je dolazio kući samo jednom nedeljno i ona ga je čekala sa poštovanjem, kuvanim jelom i nekim kolačima, čistom presvlakom i pratila sa tkanom torbicom punom đakonija a na sebi je štedela koliko god je mogla.

Svu baštu bi ručno ašovom prekopala ujesen. Zasejala bi sve što njima treba za celu godinu ali najviše salate, mlada luka i spanaća, između leja cveća, baš tog starinskog jer smo pelcere delili međusobno, ta salata se na proleće prva prodaje i kupuje jer su je svi željni i tako je zarađivala.
. Onda je to na proleće prodavala pa kupovala šećer, brašno i ostalo što nema, i čim skine rod sadila je paradajz, rasad koji bi sama odnegovala i opet cveće...time je uspevala da kupi i prase pa da ga samo travom i malo kukuruza uhrani do jeseni i imali su svega za zimu, i ogrev da kupi...to je mudrost života koju sam prvi put videla i shvatila sam da su ljudi živeli i kada nije bilo preduzeća, plate ili zemlje, njiva - eto kako.

A počinjala je da kreči kućicu od naboja u kojoj su živeli još u februaru, pisala sam već o tome,, pa sve opere, uštirka i vrati na mesto pa mirišee...mene zove da joj izvučem valjak, ja kažem da ne znam ali hoću da pomognem , ona mi pokaže kako, ima jedna crta pa se to okrene i vučem....krivi zidovi a ja se sekiram, nije savršeno a ona kaže da ne brinem "Ovde slika babina, ovde mamina, ovde slike dece, unučića i ikona, tamo "kuvarica" iznad šporeta i ništa se to ne vidi" I stvarno.
Ne bih da uzurpiram blog, izvinjavam se "razmišljam" i domaćinu, ala sam se raspekmezila
razmisljam razmisljam 20:12 02.05.2010

Re: Divan blog

Мариопан, управо сам о томе у ствари желела да поразговарамо - о том стиду који нас изједа због, тек на први поглед, сасвим баналних и небитних ствари. Баш због тога смо се небројено пута огрешили о оне који су то најмање заслушили, о оне неприметне, трпељиве, тихе и стрпљиве, који никада ништа нису тражили, већ су се надали да ће неко сам да се сети... И тај стид нас прогања и гризе изнутра годинама, а више нема начина да се неке ствари поправе.
А свако од нас има неку бакицу, своју или комшијску, која је попут податног теста за крофне умела да обликује наше животе.
razmisljam razmisljam 20:13 02.05.2010

Re: Divan blog

Мариопан је мајстор, свакако .
mariopan mariopan 20:25 02.05.2010

Re: Divan blog

razmisljam
Мариопан је мајстор, свакако .


Ma nisam, nego si me ti ganula baš tim crticama, majstorski, i hvala tebi što vidiš sve to i pišeš o tome tako lepo.
razmisljam razmisljam 20:39 02.05.2010

Re: Divan blog

Само узурпирај(те), Мариопан. Зар суштина блога није у томе да се играмо асаоцијација и да испричамо свак своју причу?
А бакица о којој пишеш ( хајде да послушам Мирелурадо па да пређем на ти и са Вама ) веома личи на једну моју рођену баку. До душе, деда је радио у бродоградилишту, она је била домаћица и трудила се да из свега некако извуче још по неки динар. Носила је на пијацу и воће и поврће које је сама неговала, имала и цвећњак препун најразличитијих мириса и боја, а цокла је уредно бивала подкречена сваког пролећа.
razmisljam razmisljam 20:40 02.05.2010

Re: Divan blog

,,Ma nisam, nego si me ti ganula baš tim crticama, majstorski, i hvala tebi što vidiš sve to i pišeš o tome tako lepo.''


, јер не умем ништа да друго да кажем.
mariopan mariopan 20:47 02.05.2010

Re: Divan blog

хајде да послушам Мирелурадо па да пређем на ти и са Вама

Naravno
zilikaka zilikaka 18:51 02.05.2010

Eto,

pokušavam već neko vreme da osmislim komentar, jer me je tema dirnula, ali ne ide.
Hvala za tekst.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:09 02.05.2010

Re: Eto,

Lepe crtice, BAŠ!
Samo da znaš, cveće mora da se krade da bi uspelo, nemoj da se stidiš, zato se u selu domaćica okrene dok otkineš pelcar, poklonjeno cveće ne raste, tako kažu...
razmisljam razmisljam 20:15 02.05.2010

Re: Eto,

zilikaka

У ствари, то сам баш и хтела да постигнем, мало ганутости, мало више разумевања, а највише доброте.
razmisljam razmisljam 20:19 02.05.2010

Re: Eto,

Хвала, Јелице.
Наравно да се цвеће најбоље прими када се мазне док нико не гледа, али је то нека друга тема, ипак. Код ових бакица ми је било страховито тешко да их убедим да узму од мене који динар више, а да их при томе не повредим колико надменошћу толико и сажаљењем.

P.S.Јесте ли оздравили?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 02.05.2010

Re: Eto,

U pravu si, još kad se setim kako ga u bescenje prodaju na rubovima bgd pijaca, a onda odem u Badnjevac u kom se ceni svaka kesica semena i svaki pelcarčić cveta...
Onako, mahom jesam, maličak mi je bolje, ali se još uvek krećem u krugovima oko kreveta i ne puštaju me napolje.

p.s. Vidi, ovde na blogu postoji gramatičko pravilo, gordanac ga je jedared definisala, ali meni mozak od studiranja prava podsvesno odbija dalje pamćenje definicija, ukratko po blog pravopisu se pravilno kaže: Jesi li si ozdravila?
razmisljam razmisljam 21:19 02.05.2010

Re: Eto,

Прихватам свако блогограматичко правило - ваљда је тако и ред. Уз то, неће ми тешко пасти, јер волЕм да се Сиграм речима.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 02.05.2010

Re: Eto,

јер волЕм да се Сиграм речима

Ima li išta lepše da probamo - sas reči
razmisljam razmisljam 22:54 02.05.2010

Re: Eto,

sas reči

Шта да радим кад не можем да се пребацим из така на јужњачки говор. Код нас се другојаче дивани.

А нема - речи умеју да буду најлепше играчке.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:06 03.05.2010

Re: Eto,

Ovo je bio šumadijski momenat, a u južnjačkoj verziji ja najviše volim kad reč postane muškog roda - taj reč
razmisljam razmisljam 01:51 03.05.2010

Re: Eto,

Не замери, али из моје перспективе, и Шумадија је југ ( географски ).

А још јужније: чарапке, ципелке, лееелеее, како дражесан реч гу имају!
mikele9 mikele9 19:16 02.05.2010

Mi

Milorade prijatelju, ljudski, toplo i stidno, zbog toga još snažnije, iskreno, bolno...
Preporuka i pozdrav razmišljam i tebi
razmisljam razmisljam 20:21 02.05.2010

Re: Mi

Поздраве узвраћам,а на изложбу ћу за који дан ( када се сложе коцкице ).
Хвала на лепим речима ( и у Милорадово име, ако допусти ).
miloradkakmar miloradkakmar 19:36 02.05.2010

Hvala vam,

u ime razmisljam ,na lepim rečima.

Razmisljam razmišlja i viri, tu negde , iz čoška Bloga.
Evo je , samo što nije.
razmisljam razmisljam 20:23 02.05.2010

Re: Hvala vam,

Ево ме, једва стигох Милораде. Не брини, од овог тренутка, ствари су под контролом. Можеш да се опустиш, а ја ћу већ да видим шта ћу и како ћу.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:08 02.05.2010

hehhe

i ja razmisljam,ponekad.

za dobrodoslicu...
razmisljam razmisljam 21:12 02.05.2010

Re: hehhe

Хвала на добродошлици, прија.
Ја размишљам често, барем ми се чини, али изношење закључака ми је мЛооого слаба страна.
macicd macicd 22:05 02.05.2010

Ne mogu da se odlučim

šta me je više našlo. Tekst koji je napisala razmisljam ili komentari koje je napisala mariopan.
Takve sličice iz svakodnevnice malo ko primeti.

razmisljam razmisljam 22:29 02.05.2010

Re: Ne mogu da se odlučim

Битно је да те је нашло, ма ко да је писао. У томе и јесте поента.
trener92 trener92 23:12 02.05.2010

"razmišljam

kako su naizgled neprimetne,ali toliko važne "crtice" , koje primeti onaj ko "razmišlja".Hvala na ovome.
Razmišljam i o Miloradovom "pravom" izboru .

Za dobrodošlicu jedna lepa pesma

omega68 omega68 23:58 02.05.2010

Re: "razmišljam

treneru
super pesma
RAZMIŠLjAM - super tekst, kratko i tačno
razmisljam razmisljam 01:20 03.05.2010

Re: "razmišljam

Кад сам знала да ми је ник баш прави! Оно, покушала сам да га изменим код надлежних, али рекоше да неће да може, а сада ме лепо сви прозивају. Али, ако, тако ми и треба када ( не ) размишљам.

Ма, не смета ми наравно.

Тренеру, хвала на добродошлици - прија ми, као и песма коју одувек волим.

Да ли то што је ово: Razmišljam i o Miloradovom "pravom" izboru . под наводницима треба да протумачим као Милорадов лош избор ?
razmisljam razmisljam 01:24 03.05.2010

Re: "razmišljam

Омега, хвала на посети.
Тачно је да је кратко, а остало је лични доживљај, који је изгледа успео да дотакне још по неког, што ми је веома драго.
trener92 trener92 18:53 03.05.2010

Re: "razmišljam

под наводницима треба да протумачим као Милорадов лош избор ?

razmisljam

Ako si pročitala Miloradove tekstove, ( a verujem da jesi), onda će ti biti jasno da sam mislio koliko sličnosti ima u stilu pisanja. Pod tim podrazumevam ono "pravi". I naravno , odličan izbor.
Nema loših misli kod Milorada, ni kod mene .
razmisljam razmisljam 19:09 03.05.2010

Re: "razmišljam

Тренеру, наравно да ми је све одмах било јасно. Само, морала сам, понета лепом атмосфером на блогу и предивним критикама, да покушам мало да се нашалим. Лоше мисли ми ни на тренутак нису пале на памет ( далеко било ).
Милорада ,,пратим'' редовно, подразумева се. Можда ме је баш зато и нашао што смо на неки начин слични .
trener92 trener92 21:22 03.05.2010

Re: "razmišljam

razmisljam
Тренеру, наравно да ми је све одмах било јасно. Само, морала сам, понета лепом атмосфером на блогу и предивним критикама, да покушам мало да се нашалим. Лоше мисли ми ни на тренутак нису пале на памет ( далеко било ).
Милорада ,,пратим'' редовно, подразумева се. Можда ме је баш зато и нашао што смо на неки начин слични .


Drago mi je da je tako, da nema nesporazuma.Kako se nismo do sada upoznali , nisam bio siguran da li se šališ ili misliš ozbiljno,

a što se pohvala tiče, nisu preterane, najviše od autora zavisi kakva će biti atmosfera na blogu.Ovde ne mislim samo na Milorada!
razmisljam razmisljam 22:22 03.05.2010

Re: "razmišljam

Тренеру, баш ми је драго што си поново свратио, па смо све неспоразуме разрешили.
У то име, уживај:



P.S.Ово ми данас пронашло моје Велико Дете. ( А ја успела да сама, самцата поставим линк. Баш сам нешто поносна на себе ) .
trener92 trener92 23:11 03.05.2010

Re: "razmišljam

Hvala ti, nisam slušao do sada.
Odlični su!
razmisljam razmisljam 23:36 03.05.2010

Re: "razmišljam

Велико ми је задовољство што сам теби, као зналцу, могла да понудим нешто ново. Данас сам мало јутјубовала по неким старим стварима, за душу моју и мога Р., што одавно нисам, када се Велико Дете појавило и дало ми линАк.
Па ми било криво што ти га нисам окачила у првом од утука на утук које смо разменили .
Добро је што си поново свратио.
yugaya yugaya 08:36 03.05.2010

prelepo

i odmah me setilo...mojih sramota i bakica sto vire iza coskova da nas podsete zasto je savest neophodna..
razmisljam razmisljam 08:42 03.05.2010

Re: prelepo

Добро је кад човек уме да се сети таквих ствари. То само значи да је успео да сачува нешто топлог жара у души. И није наодмет с времена на време поцрвенети због својих поступака. Велике су шансе да се из таквих размишљања изађе бољи барем зеру.
Хвала на посети .
selica_nena selica_nena 08:54 03.05.2010

Ove crtice

su tako lepe da zaslužuju preporuku k'o vrata.
razmisljam razmisljam 09:07 03.05.2010

Re: Ove crtice

Хвала селице-Нено.
И башка ми је драго што те видим овде, јер је моја каријера коментатора почела управо на једном твом ( обраћање у складу са препорукама искусних блогера ) блогу .
irenaema irenaema 14:06 04.05.2010

jedna bakica

Jedna tužna zabradjena bakica sedi na kamenom parapetu u izlogu fensi radnje u Knez Mihajlovoj. Ispraća godišnja doba i titrajući svet šetača. Ubuntana u izbledele slojeve, večito spuštene glave. Nikad ništa ne traži, samo podigne svoj vodnjikavoplavi pogled i bezglasno šapuće kad se sagnem da joj pronadjem šaku.
Da li je još neko primetio?
razmisljam razmisljam 14:38 04.05.2010

Re: jedna bakica

Сигурна сам да јесте, чим је она и даље на истом месту. Изгледа да има још људи који као ти умеју да јој пронађу шаку и пруже прилику да некако прегура још један дан.Мада, ни једна старост није заслужила да тако изгледа.
Иренаема, хвала за дирљиву цртицу коју си поделила са мном.

mariopan mariopan 18:58 04.05.2010

Re: jedna bakica

irenaema
Jedna tužna zabradjena bakica sedi na kamenom parapetu u izlogu fensi radnje u Knez Mihajlovoj. Ispraća godišnja doba i titrajući svet šetača. Ubuntana u izbledele slojeve, večito spuštene glave. Nikad ništa ne traži, samo podigne svoj vodnjikavoplavi pogled i bezglasno šapuće kad se sagnem da joj pronadjem šaku.
Da li je još neko primetio?

Ja sam primetila drugu, za Uskrs na Terazijama, stajala je u dovratku nekog izloga i držala buketiće cveća od maslačka - to mi je bilo jako žao, maslačak skoro pokidan koliko ga je nudila, povisoka ali pogurena. Kakav je očaj ako neko od maslačka napravi buketiće? Nema ništa drugo od čega bi ih napravila a ipak nije htela da traži, nego eto, da nešto ponudi zauzvrat. Našli smo ruku, nismo uzeli buketić .... tužno.
razmisljam razmisljam 20:03 04.05.2010

Re: jedna bakica

Мариопан, битно је да сте руку нашли. По некад се питам докле сеже дно нечијег очаја, колико човек може да издржи, а да при томе и даље задржи свест о сопственом достојанству.
Недавно сам и сама нашла једну руку. Млађи човек, инвалид. Нисам имала неку сасвим малу новчаницу ( не мислим баш на малу-малу ), па сам извадила нешто већу готово се извињавајући. А он је хтео да ми врати некакав ( ма какав ) кусур. Невероватна ситуација!
Наравно да сам му оставила сав понуђени новац ( и никада не заборавим да кажем изволите док пружам новчаницу, мислим да је тако у реду ), али сам наставила свој пут сасвим постиђена ( опет се враћамо на тему ).
mariopan mariopan 08:03 05.05.2010

Re: jedna bakica

Наравно да сам му оставила сав понуђени новац ( и никада не заборавим да кажем изволите док пружам новчаницу, мислим да је тако у реду ), али сам наставила свој пут сасвим постиђена ( опет се враћамо на тему ).

Eh, to je to, isti osećaj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana