Kultura| Umetnost| Život

What's opera for, doc?

marco_de.manccini RSS / 04.05.2010. u 18:31


Ponekad bi, u sedam ujutro, zazvonio telefon.

- Možeš li da dođeš da pričuvaš klinca dok sam ja na probi u operi? Izvini što je ovako iznebuha, ali zovem već nekoliko dana, nikako da te dobijem.

Ma mogu, kako da ne mogu. Hoću. Nisi ni mogla da me nađeš, nisam svraćao kući par dana. Legao sam tek pre pola sata da konačno otresem noć. U onom drugom, dnevnom, životu sam, kao i ostali moji vršnjaci, nalazio premalo mesta i nade da će ga ikada biti, pa sam ga prepustio odraslim i sposobnim i ćerdao ga na spavanje i čitanje, čekajući noć, izlaske, muziku i devojke.

Клинац је био најлакше дете за чување на свету. Све што нам је било потребно су биле две допола пуне чаше за воду и видео касета са цртанима. Вода није била намењена лечењу дехидрације индуковане мојим претходним конзумирањем којечега - вода је била за њега. У стању у каквом сам долазио ја сам свакако био бескористан па је дете морало да само себи нађе забаву. Пресипао је воду, стрпљиво, пажљиво, из једне чаше у другу. Никад му кап није пала на сто. Цртани је био за мене.

Касета је увек већ била намештена.

* * *

С. је певала у опери. Њен живот је био хор. Од дечјег хора, преко академског, до радио хора, да би на крају хор постао и њена професија, у опери, а хонорарно и у Саборној Цркви. Обишла је Европу, подизала децу, правила најбоље кифлице на свету, све певајући.

Био сам потпуно збуњен кад ми је први пут дала карте за оперу. Кармен. Шта ће мени то? Тад сам био у најгорој тинејџерској фази. Знао сам све. Ти си дванаест година старија, друго је сад време, осамдесете су, наша музика је бес, узбуђење, енергија, и онда још беса, а не тамо неко запомагање, превучено озбиљношћу и крутоћом, урушено кроз време у своју потпуну непотребност. Позови девојку, рекла је, па види шта ће ти. Испоставиће се да познаје девојке боље од мене и да су тинејџерке јако волеле бити позване на оперу и осамдесетих. После Кармен је дошла Аида, па Кармен, Тоска, па Кармен, Мадам Батерфлај, Кармен, … шта ћу, девојке су волеле.

* * *

Касета је увек већ била намештена. Душко Дугоушко и Елмер у What's opera, doc? Био сам опчињен овим цртаним, од првог до последњег такта, једнако како је клинац којег сам чувао био заузет својим чашама са водом, враћао сам га и гледао, поново, и поново, стрпљиво, пажљиво, не проливајући ни кап.

Почиње снажно, олујом, уз Лутајућег Холанђанина. Застрашујућа сенка по литицама, преувеличана, уосталом Вагнер је то, по вољи влада облацима и муњама, све док се и сцена и музика не спусте полако у Елмера, извора те сенке, који нам обзнањује, а шта би друго, да будемо тихи јер је у лову на зечеве. И да би се видело да ту нема шале, Елмер прелази у Кас  Валкире, музику после које нема назад, да би обзнанио своје злослутне

Kiw the wabbit

намере. Налетевши, како то бива, на Душка, потпуно преокупиран собом и својим претњама, не примећује да га то сам Душко пита, уз урнебесно неспретан покушај углађености и високоумних речи какав приличи опери, наравно, једнако урнебесно усклађен уз Зигфрида,  своје уобичајено ”шефе, који ти је враг” питање

O mighty warrior, of great fighting stock,
Might I enquire to ask, eh, what's up, doc?

И ту Елмер, поново уз здушну помоћ Вагнера и Холанђанина, показује своје чудесне моћи разарања, усред чега коначно препознаје Душка и упушта се у њихово обавезно вијање по екрану, користећи Rienzi као ”музику за јурке”.

У једном тренутку се Елмер изненадно налази пред прелепом девојком на белом коњу - коњу чији се волумен једино може описати као достојним и Вагнерових најдужих опера - уз нежне звуке Танхојзерове увертире. И док се девојка на белом коњу приближава Елмер је потпуно зачаран и преплављен осећањима.

Oh, Bwuhilde, you're so wovwy!

Елмер је добио неслућену димензију. Искочио је из свог оквира и отворио своје срце.

* * *

Mој тинејџерски панцир je, по свему судећи, полако попуштао. Музика је полако, такт по такт, враћала нека од својих препубертетских значења и истовремено освајала нова и неслућена. Музика је престајала бити само бес, узбуђење и енергија. Отварајући простор за вишеслојна осећања у музици, отварао се простор и у мени самом. Нијансе снаге и слабости и зраци људскости и пријемчивости су почели да се назиру иза типичне недодирљивости младалачког мрака усресређеног на сталну бригу да се  покаже незаинтересованост за све.

Коначно елмеровско, запањујуће својим интензитетом и привидном неочекиваношћу, проналажење нечег другог, у музици и у себи, је дошло уз ”Моје срце се отвара на твој глас”. Плакао сам, ни дете, ни мушкарац, на прагу свега, искакачући из свог оквира.

* * *

Yes I know it, I can't help it

вероватно није прижељкивани одговор, али то је Душко Бвунхилда, и ту стварно нема помоћи.

* * *

Моје срце се отвара на твој глас је нешто најлепше што се може рећи некоме. Моје срце се отвара на твој глас говори све. Волети нечији глас значи волети некога целог, до сржи. 

* * *

Следи балет, Баханалије из Танхојзера, а затим и ванвременски, један од најдирљивијих икада, дует

Return my love, a longing burns deep inside me,
Return my love, I want you always beside me …

све уз трептаје и кршење руку који воде Елмера и Бвунхилду у загрљај. И тренутак пре разрешења набоја кроз пољубац, у сам смирај музике Танхојзерове увертире, Бвунхилди пада шлем са главе и открива превару.

* * *

Ништа не прожима као глас. Комбинован с музиком ствара магију непоновљивог, савршеног инструмента, идеално подешеног и избрушеног, хиљадама година, да од једног дрхтаја, кроз дах, танану нит живота, просипајући се по непоузданом, по ваздушастом, налази пут и буде извор другом.

* * *

Елмерова освета је предвидљиво окрутна. Он позива, уз Валкиру, музику после које нема назад, олује, северне и јужне ветрове, тајфуне, урагане, земљотресе и, најстрашније, смог! Али кад види зеца мртвог, погођеног громом, док му вода капље на лице са сломљеног цвета и звук Танхојзера, по последњи пут,  лагано расте, Елмерова неповратно пробуђена осећајност га наводи на горко покајање. Узима зеца у наручје и носи га према, по свему судећи, вечној светлости Валхале.

Дознао сам јуче да је овај цртани изабран, у више наврата, за најбољи краткометражни цртани филм икада и да је први такав филм који је због своје културне, историјске и естетске вредности уврштен од стране Америчке Конгресне Библиотеке у Национални Филмски Регистар, прелазећи тако у трајну баштину бесмртних филмова. Не изненађује ме. Померање граница поигравањем са  предимензионараним Вагнеровим поставкама у цртаном филму из 1957. намењеном најширем тржишту, уз самоиронију на предвидљивост конфликта на којем се цела серија филмова са Душком и Елмером и заснива, јесте историјска и културна знаменитост првог реда, ма колико се то данас, у време Симпсона, Спанџ Боба и Саут Парка, чинило безазленим. Осим тога, филм је и ликовно беспрекоран. На пример, секвенца у којој се шлем котрља по степеницама, прослеђена одбаченом хаљином (нестала чаролија Пепељуге) и сенком која се смањује док бежи преко зида је савршена (успут, ова сенка ме подсећа на нешто, имам орсоновске флешеве, не умем ни да се сетим ни да објасним).

Бвунхилда чини велику услугу Вагнеру. Сваки налет помпезности се неумољиво затире и претаче у фарсу, огромна сенка која се своди на Елмерову минијатуру, неуспешна китњатост и формалност Бвунхилдиног ”might I inquire to ask”, гротескна дебљина коња (замена за недостајућу волуминозну примадону), Бвунхилдина ”I can't help it” реакција док се са досадом игра својим прстима, балет који се малтене претвара у жмурке, шлем који се котрља заједно са кикама, застрашујућа претња смогом, и сам завршни акт у којем се Душко са пола пута ка Валхали обраћа публици

Well, what did you expect in an opera, a happy ending?

* * *

What's opera for, doc? Песма? Дашак који буди окоштале Елмере и дечаке у преображај из мргудне једнодимензионалности у људе, дајући ослобађајући глас слабости, љубави, стрепњи, превари, мењајући мртвило и лаж шопенхауеровске узвишености и уздржаности за ватру у стомаку, за право на пад, смех, грешку, фарсу. На живот, док га има.

* * *

It's a fire. 

* * *

Збогом, С., и хвала. 

 



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 19:32 04.05.2010

*****




jasnaz jasnaz 21:04 04.05.2010

: *****

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:34 04.05.2010

Re: : *****

певао сам у хору до седмог разреда. јако пријатна успомена. после се наставница преселила, ја сам промукао, остало знате.
stasava stasava 19:35 04.05.2010

dusko

Prelepo napisano, divan spoj naizgled udaljenog. Viseslojnost je zapravo jedna od najvaznijih odlika umetnosti. Mene fascinira humor u crtanim filmovima-humor sa tacno potrebnom dozom ironije, obicno na sopstven racun, narocito u teskim situacijama.Divan pristup zivotu. Nego, nije mi jasno kako je detetu bilo interesantnije presipanje vode od crtanog...mada ima logike.A senka preko zida je zlokobna.Za srce i glas...divno receno.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:37 04.05.2010

Re: dusko

он је имао касету код куће и видео ју је већ довољно пута па му више није била занимљива. ја сам га чувао једеном у месец два. недовољно.
trener92 trener92 19:52 04.05.2010

Ovo je

glas , kojim se otvara srce



a ovo je , hm...lepo za oko ( iako, vreme je pred njom)



marco_de.manccini marco_de.manccini 21:46 04.05.2010

Re: Ovo je

далеко било да кудим марију, жену најлепшег имена, али Mon coeur s'ouvre a ta voix тражи тамнији глас, прави мецо-сопрано. тако ми најбоље удара у плексус.
trener92 trener92 00:52 05.05.2010

Re: Ovo je

marco_de.manccini
далеко било да кудим марију, жену најлепшег имена, али Mon coeur s'ouvre a ta voix тражи тамнији глас, прави мецо-сопрано. тако ми најбоље удара у плексус.




To je potvrda različitosti, osećaja koji izazivaju frekvencije, što je dobro. Zamisli kada bi neki glas kod svih , izazvao isti osećaj,katastrofa.
Inače zanimljiv podatak ,za ulogu Karmen , su skoro podjednako zastupljeni meco -sopran i sopran ( na snimcima ).
Kao kod tebe i mene odabrali bi ono što nam odgovara ( prija) i sigurno niko od nas ne bi pogrešio.

p.s. Da li još neko ima večeras problem sa konekcijom? Ovo je strašno,

p.sII Ovoga sam se večeras nagledao kao nikada dok sam na netu, ovako nije bilo ni u doba dial-up:

Oops! Google Chrome could not connect to blog.b92.net
Suggestions:
Access a cached copy of blog. b92. net/ text/ 14993/ What's- opera- for- doc/
Go to b92. net
Try reloading the page
Search on Google:

Preporuka za tehniku: Majstore udri čekićem il ` ga zapali ,ako ne može da se popravi!,
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:30 05.05.2010

Re: Ovo je

да, нема ту грешака, слажем се.

навео си кармен. у њеном случају ми је сопрано сасвим у реду. али за ”моје срце ...” ми је преференца према мецо-сопрану изразита. тако га чуо први пут, нашло ми праву жицу, и тако остало.
niccolo niccolo 20:05 04.05.2010

Trebalo je da skrenem levo kod Lajkovca...

hehehe...Duško Dugouško...klasika.
Meni je omiljena ona epozioda kad na parobrodu na Misisipiju igra poker sa kim već i na početku on ima jedan žeton, ovaj celu gomilu. Zadnje deljenje, sad Duško ima sve žetone a ovaj drugi samo jedan, te će ovaj sav ozaren - HA! Imam četiri keca. A DD će na to ladno - Ja imam 6 kečeva gospodine...

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:51 04.05.2010

Re: Trebalo je da skrenem levo kod Lajkovca...

мени је пинк пантер био посебно драг.

најлепша сцена ми је, не сећам се баш детаља, али има она овца коју чува неко куће, а онај што не воли пинк пантера се мува около и увек овца настрада уместо њега. у најлепшој сцени пинк пантер стоји сам на екрану а онај чича лети преко неба јер га је онај пас заврљачио али ми га не видимо. на екрану видимо само пинк пантера како га уз фијук прати погледом десно-горе-лево.

ко зна да ли је овако и било, али тако га памтим.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:08 05.05.2010

Re: Trebalo je da skrenem levo kod Lajkovca...

antioksidant antioksidant 20:19 04.05.2010

.

Збогом, С., и хвала.

Zbogom
loader loader 20:20 04.05.2010

Klim, klim.. :)

Eh, kad bih ja znao da napišem jedan ovakav blog :)
Pozz, prep
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:56 04.05.2010

Re: Klim, klim.. :)

пишеш сасвим лепо. рецимо о политици пишеш много боље и паметније од мене. о драгецу и да не говоримо.
loader loader 00:53 05.05.2010

Re: Klim, klim.. :)

Trudiću se da ubacim i malo lirične proze :) Politika nije dika Nego, ono je bio način da vam udelim kompliment. Nije poenta da pričamo o meni. Vi ste taj o kome treba da govorimo, vi ste taj koga sad "jure za autograme" :) .. Mislim, to vaš blog sasvim zaslužuje.

A ovo o Dragecu... .. Ne znam šta da rečem. Ako naiđe i vidi da ga se ogovara... biće belaja

marco_de.manccini marco_de.manccini 14:37 05.05.2010

Re: Klim, klim.. :)

их, објаснићемо драгецу да је добио комплимент. онако како је написано може се протумачити и да је он тај који пише боље и паметнје од обојице. хепиенд. а не као у опери.
loader loader 16:51 05.05.2010

Re: Klim, klim.. :)

Hm .. :)
Posumnjaće :.:. :))
gordanac gordanac 20:24 04.05.2010

lepo

marco_de.manccini:
* * *

Моје срце се отвара на твој глас је нешто најлепше што се може рећи некоме. Моје срце се отвара на твој глас говори све. Волети нечији глас значи волети некога целог, до сржи.

* * *

Ништа не прожима као глас. Комбинован с музиком ствара магију непоновљивог, савршеног инструмента, идеално подешеног и избрушеног, хиљадама година, да од једног дрхтаја, кроз дах, танану нит живота, просипајући се по непоузданом, по ваздушастом, налази пут и буде извор другом.



Što je ovo - lepo.
I - sasvim tačno, mislim.

I mislim da bi se i Elmeru u Wabbit-u i ovo dopalo:

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:59 04.05.2010

Re: lepo

од једног дрхтаја, кроз дах, танану нит живота, просипајући се по непоузданом, по ваздушастом, налази пут и буде извор другом.

резонанса.

све је то швабо добро измислио.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:07 04.05.2010

***



Збогом, С., и хвала.


Zbogum, S.
libkonz libkonz 21:16 04.05.2010

Re: ***

jasnaz jasnaz 21:11 04.05.2010

ovo se mesto pretvara ponekad

u veoma lepo mesto



marco_de.manccini marco_de.manccini 22:02 04.05.2010

Re: ovo se mesto pretvara ponekad

место смо ми. то значи да смо понекад лепи.
miloradkakmar miloradkakmar 21:22 04.05.2010

Šta

čine crtaći , Duško Dugouško, a uglavnom se gleda radi zabave.

Sećam se da je jedno od dece primetilo je l' on stvarno jede šargarepu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:41 04.05.2010

Re: Šta

оно није само цртаћ. оно је уметност, права и дивна (друге и нема, али није штета поновити).
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:25 04.05.2010

Re: Šta

Eh,ti warner brothers crtaći...

Pet'o Sofronije i ˝dečko˝,pet minuta uživanja!
myredneckself myredneckself 01:43 05.05.2010

Кнез Игор, Половецке игре и Бородин

Њен живот је био хор. Од дечјег хора, преко академског, до радио хора, да би на крају хор постао и њена професија, у опери, а хонорарно и у Саборној Цркви.

Лепота сопрана у овом хору је баш божанска за мене
(Половецке игре су мој омиљени балет, и ево мало тривије - давно, у старом позоришту у НС, кадгод бих ишла да гледам Кнеза Игора, скоро бих преплакала други чин, кад су биле Половецке игре. После неколико узастопних пута гледања и слушања, безобразно сам користила "везу" на споредном улазу, и упадала редовно само на Половецке игре )
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:03 05.05.2010

Re: Кнез Игор, Половецке игре и Бородин

Лепота сопрана у овом хору је баш божанска за мене

ето, ко каже да сопрано не ваља нема појма.

пробао сам да избегнем ту реч, божанска, у тексту. али тај дар, глас, тешко да има бољи опис.
bauer. bauer. 01:52 05.05.2010

...

Ako je S. zavredila ovako nadahnut post, onda, svakako, zavređuje i naše poslednje zbogom...

Pink panter...
myredneckself myredneckself 02:02 05.05.2010

Re: ...

pa jumba dum...pa jumba dum
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:55 05.05.2010

Re: ...

Pink panter...

ех, манчини, има ли нешто што не умете?

*

него, јуче сам се шокирао кад сам открио да је пинк пантер филм (онај са селерсом) старији од пинк пантер цртаног.

да је лик цртаног пинк пантера био оригинално направљен само онако, успут, за шпицу филма и те ствари.

одувек сам мислио да се селерс надградио, кад оно, обрнуто, мали ружичасти се провукао на туђу славу.

нека је. гледам јуче мало и поново се одушевљавам како је добро, поштено, цртан пинк пантер! свака сцена је постер који би постидео пола галерија.
crossover crossover 06:49 05.05.2010

Io son l’umile ancella del Genio creator

I am the creative Genius’ humble instrument;
I have steeped my soul in the talents given
to me…
I am merely the voice of the poet,
an echo of the human drama,
carrying out what others have created.
I am faithful to comedy or despair:
my voice is only a breath
that dies away with every new day.

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:07 05.05.2010

Re: Io son l’umile ancella del Genio creator

е сад ћу да бидем издајица. ја за портисхед нисам ни знао док га није крос окачио негде, можда има годину, а можда и не.

уааа, crossover!
crossover crossover 18:44 06.05.2010

Re: Io son l’umile ancella del Genio creator

Да сам знао да ће ти се толико свидети послао бих ти федексом, а не на овај начин. Сигурно би много раније стигло. Ево, и сад су ми била потребна добра два дана да ти ово кажем. Уствари, кад мало боље размислим, можда стварно време и није линеарно, ко би га знао.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:40 06.05.2010

Re: Io son l’umile ancella del Genio creator

шта ту има ”да си знао”. знао си, то је бар лако.

како је њања знала да ми купи и донесе све од morphine тамо негде 2000. иако их пре тога никад нисам чуо?

неке ствари се знају без питања.
bocvena bocvena 08:56 05.05.2010

Zašto je ovaj blog odličan?

Zato što sam ga sinoć čitala u tišini (da se čedovišta ne probude), a sve sam lepo čula muziku...

Нијансе снаге и слабости и зраци људскости и пријемчивости су почели да се назиру иза типичне недодирљивости младалачког мрака усресређеног на сталну бригу да се покаже незаинтересованост за све.
Otprilike me muzika razbila na sličan način. Pa me sastavila.
stari92 stari92 09:19 05.05.2010

Zašto je ovaj blog poprilično odličan?

bocvena
čuo vibracije/muziku... Otprilike me muzika razbila na sličan način. Pa me sastavila.

http://www.youtube.com/watch?v=4MR6D7tL38U
D)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:17 05.05.2010

Re: Zašto je ovaj blog poprilično odličan?

усресређеног на сталну бригу да се покаже незаинтересованост за све

јој, што је то узимало енергије и времена. испоставиће се да је дефинитивно теже.
4krofnica 4krofnica 09:09 05.05.2010

*

fenomenalni C. Jones!!
Marko, divan tekst.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:39 05.05.2010

Re: *

све похвале чаку, наравно, али ја бих да похвалим и мајкла малтезеа, који је написао многе приче за чакове цртане.

за текст арије ”return my love” је чак и узео засебан кредит на шпици. геније!
margos margos 09:53 05.05.2010

Čitam i slušam,

juče kod Tiaga, a danas kod tebe, i neprekidno mi se vrte slike iz detinjstva... Naime, komšinica, mama moje drugarice, ceo život je pevala u horu, to joj je bio posao. Naši roditelji su svako jutro odlazili u nekakva preduzeća, a ona je ostajala kod kuće, pa u neko čudno vreme išla na posao u Radio Beograd, na probe, koncerte, putovanja. Meni, maloj, to se činilo kao bajka.

Potom, zahvaljujući nastavnici muzičkog, zapevam u dečjoj operi ''Mali dimničar'' u Narodnom pozorištu. Više se sećam proba, čajeva u pauzama, šminkernice, pravljenja kostima, obuće, susreta s poznatima, ulaženja iza scene na sve moguće predstave - opere, balet - nego samih nastupa.

Kada sam pre neku godinu pokazala brošuru i plakat sa premijere jednoj operskoj divi, ona se uzbuđeno lupnula po grudima i prošaputala ''Ovo je istOrija...''


Hvala ti, Marko, i na ovoj i na onoj priči o mami. Treba znati ispratiti drage nam ljude...

Za S.



marco_de.manccini marco_de.manccini 15:44 05.05.2010

Re: Čitam i slušam,

мој испраћај се не може упоредити са оним који је добила од колега. певала су јој два хора. и оперски и црквени. томе речи ништа не могу додати.
jednatanja jednatanja 12:58 05.05.2010

When I am laid in earth

[i][/i]
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:25 05.05.2010

Re: When I am laid in earth

само ви качите момци и девојке. захвалан свима. ја сам некако одлучио да на овом блогу нећу качити ништа ван текста, па нека тако остане.
jednatanja jednatanja 16:56 06.05.2010

Re: When I am laid in earth

Reče nam jednom profesor "voleo bih kad ne bismo ovoliko pričali o muzici, već muzicirali o muzici", e pa ja se posle tvog teksta slično osećala...btw, preporuka
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:59 06.05.2010

Re: When I am laid in earth

моје музицирање је јако скромно, али у ретким приликама кад нађем времена мени чини велико задовољство, а укућани се разилазе.

тиме хоћу да кажем да је дар за музицирање ређи од дара за разумевање музике.
manituu manituu 13:37 05.05.2010

covek kad umre

odlazi na bolje mesto

a ljudi koji lepo pisu, znaju da rasplacu....

hvala marco za divan text,

a pozdrav za S.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:15 05.05.2010

Re: covek kad umre

ја бих, ипак, да ређе пишем овакве текстове. а нешто се наопако заломило.
Biljana 77 Biljana 77 15:01 05.05.2010

Malo je ljudi

koji umeju ovako da napišu.

Hvala tebi.. i za crtać, i za muziku, i za S. .. za ovaj divan, divan tekst. I žao mi je samo što sam ga pročitala na poslu, pa nisam dozvolila sebi da me rastavi onako kako je trebalo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:22 05.05.2010

Re: Malo je ljudi

није била намера да се растављамо. само неке асоцијације. неко може рећи да је чудно да сам се поред толиких могућих ствари сетио цртаног филма. асоцијације се не баве тиме шта приличи. прескачу ту малограђанску муку.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:38 05.05.2010

da ispratim

i ja moju dragu tetku koja je preminula danas. nisam u mogućnosti da odem i ispratim je, a ne umem ni da napišem ovakav tekst da joj se zahvalim što je postojala u mom životu. zbog toga evo ovim komentarom želim da joj odam posledji pozdrav.

nek joj je laka zemlja.
antioksidant antioksidant 20:48 05.05.2010

Re: da ispratim

nek joj je laka zemlja.

neka joj je lak put
...

vishnja92 vishnja92 18:52 06.05.2010

Re: da ispratim

evo jedne fine...

marco_de.manccini marco_de.manccini 07:05 06.05.2010

Re: evo jedne fine...

хвала, хвала, фина, како није.

е, сад, ако кажем ко ми је открио и ову фину даму нећете ми веровати.
jasnaz jasnaz 08:33 06.05.2010

manцini


--klik-->

___________

едит: bauer! пардон

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:25 06.05.2010

Re: manцini

кад већ поменусмо пантера, душка и линеу, да можда заокружимо списак добрих старих цртаних који су нам били доступни с густавом и балтазаром. јесам ли шта пропустио?
vishnja92 vishnja92 21:30 06.05.2010

Re: manцini

Koleta Kojota i Pticu Trkacicu? ili su oni bili kasnije.

(ja sam volela Atom Mrava i doktora Dulitla kog se uopste ne secam, osim kao pojma)
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:36 06.05.2010

Re: manцini

хмм, којот је био мало касније, како ја памтим, а атомски раније, ја га се једва и сећам. али откуд онда ти памтиш атомског? да га нису понављали кад сам ја оно био мрачни тинејџер, па сам пропустио?
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:43 06.05.2010

Re: manцini

а то с којотом, нисам уклопио ову референцу у текст, али мени је зека, кад спусти уши после грома, пљунути којот.
vishnja92 vishnja92 21:45 06.05.2010

Re: manцini

nije bre, bio je kad sam ja bila sasvim mala i posle vise nije. brat i ja smo ga mnogo voleli, nemam pojma zasto, bio je valjda nekako poseban.
vishnja92 vishnja92 21:52 06.05.2010

Re: manцini

мени је зека, кад спусти уши после грома, пљунути којот.


jeste :))
jasnaz jasnaz 22:45 06.05.2010

: цrtani

marco_de.manccini
кад већ поменусмо пантера, душка и линеу, да можда заокружимо списак добрих старих цртаних који су нам били доступни с густавом и балтазаром. јесам ли шта пропустио?


2

4



jednatanja jednatanja 11:01 07.05.2010

Re: : цrtani

btw, jeste li znali da ima epizoda gde Kole Kojot najzad ubija Pticu Trkačicu, usput sam čula da je momak koji je kreirao tu epizodu radio za Warner Bross, i da je dobio otkaz kada je epizoda objavljena na YouTube-u, da li je tačno ili ne, nemam pojma! :)

niccolo niccolo 12:41 07.05.2010

Re: manцini

али откуд онда ти памтиш атомског? да га нису понављали кад сам ја оно био мрачни тинејџер, па сам пропустио?

I ja pamtim atomskog...Takođe mi se mnogo sviđao i crtani sa slončetom Ćirom (u kome je u stvari najbolji aligator kad se onako raduje dok čeka da mu hrana padne u usta)
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:34 07.05.2010

Re: : цrtani

jednatanja


Ne znam,ta epizoda izgleda tako fake.Uz to skroz je nezanimljiva!
Inace...postoji ,stvarna,epizoda kada uhvati pticu trkacicu....
Heh,resenje je fantasticno...svaki put umerem od smeha!


да можда заокружимо списак добрих старих цртаних који су нам били доступни с густавом

Sto se mene tice,najjaci crtani ever and forever!
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:47 07.05.2010

Re: : цrtani

to da je kojot vremenom postao omiljeniji od ta dva lika i nije neki paradoks. stalno smo u njegovom društvu, vidimo kako planira stvari, kako se muči, strada, iznova leti u ponor, vidimo njegov žar, vidimo sve njegove dimenzije, a ptica samo proleti. ona jeste simpatična, ali je nemoguce poistovetiti se sa njom.
Unfuckable Unfuckable 01:12 08.05.2010

Re: : цrtani

ali je nemoguce poistovetiti se sa njom.

utomsmislu spomenimo i lika pod nadimkom - Dobri Duh Kasper
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:04 08.05.2010

Re: : цrtani

ма дебељушкаст дух ћу можда и постати, али да трчим по аутопоуту док вичем мип-мип нећу.
nachtmusik nachtmusik 11:00 07.05.2010

Hvala za...

... prekrasan tekst. Citav zivot mi je vezan za muziku, bavim se njome i ne mogu reci da mi je to posao ili karijera, to se ne moze nazvati karijerom, to je nesto mnogo, mnogo vise. Nikada, nikada ne prestajem da se odusevljavam tim cudom ili, kako su ono vjerovali u davnim vremenima, zvukom kretanja sfera u svemiru.
A ljudski glas... evo, neka to demonstrira neponovljiva Kathleen Ferrier, koja je i pored prekratkog zivota i mnogo krace karijere ostavila apsolutno neizbrisiv trag. Neka pjeva, bez pratnje, i dopre do srca bar ovako, posredno, kad ne mozemo da je cujemo drugacije.

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:39 07.05.2010

Re: Hvala za...

хвала! нисам знао чији је ово глас а чуо сам га овде
nachtmusik nachtmusik 22:37 07.05.2010

Re: Hvala za...

Zanimljiva kombinacija.
Inace, jedan od njenih vrhunaca je ovo. Mislim da se jako uklapa u tekst ovog bloga.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:20 08.05.2010

Re: Hvala za...

ах, вики, тако близу, али ипак нетачно. каже да део "blow the wind southerly" пева пук.
nachtmusik nachtmusik 11:10 08.05.2010

Re: Hvala za...

osim sto je netacno, ima i vrlo "detaljan" opis strukture: "sastoji se od mnogo sesnaestinki"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana