Ekonomija

Da li kriza suverenih dugova zaista preti evru?

Goran Nikolić RSS / 06.05.2010. u 17:33

U petak, 7 maja, nastavljen je pad vodećih svetskih berzi, dok se evro konačno stabilizovao i blago oporavio, na blizu 1,27 sa ispod 1,26 dolara. Čini se da se stvara atmosfera za odlučnije mere EU i ECB, te da sudbina evra, tema kojoj se poslednjih dana posvećivalo dosta pažnje u pesimističnim izjavama nekih svetskih ekonomista, neće biti dovedena u pitanje (taman ECB intervenisala na deviznom tržišut ili pak promenila svoju odluku da ne kupuje problematične državne obveznice, tj. kreira novac). Inače, čitavu sedmicu obeležilo je dramatično pogoršanje situacije na globalnom, posebno evropskom, finansijskom tržištu i pored obilnog paketa pomoći Grčkoj. Evropski berzanski indeksi rapidno gube vrednost od početka sedmice. Slična je situacija u SAD, dok je vodeći kineski indeks izgubio skoro 5% u četrvtak 6. maja i dodatnih 1,9% u petak 7. maja.

Kriza suverenih (javnih) dugova perifernih zemalja evrozone, odnosno strah od širenja širenja ‘'grčke zaraze'' oborila je evro na 15-mesečni minumum (na 1,27 dolara). Jean-Claude Trichet, šef ECB reako je da još nije razmatrana mogućnost da ECB kupjuje državne obveznice (to je radio FED na početku krize). Kreditna agencije Moody upozorila je da može doći do daljeg pada kreditnog rejtinga Portugala. I pored raznih spekulacija o položaju Španije, ipak ohrabruje uspešna prodaja 5-godišnjih državnih obveznica Španije (2,4 milijarde evra), istina po nešto višim kamatnih stopama (i podaci o ekonomskim performansama SAD su dosta povoljni).
Kriza javnih dugova izdrmala je evropsku valutu i verovatno je (ogroman) gabarit paketa pomoći Grčkoj posledica i zebnje da bi čak i evro mogao biti izdrman. Sudeći prema valutnim terminskim ugovorima evro će dalje slabiti. Zaključno sa 6. majom 2010 evro je već oslabio za oko desetinu prema dolaru od početka godine. Analitičari RBC Capital Markets, imajući u vidu strukturne probleme evrozone, smatraju da će evro oslabiti čak na 1,10 do 1,15 dolara. Ipak, ima i mišljenja da će evro ojačati posle obilnog paketa pomoći i to na 1,35 dolara (Citigroup Inc).

Inače, sve ovo se dešava posle odluke ministara finansija evrozone 2. maja, kada su odobrili paket pomoći vredan 110 milijardi evra radi sprečavanja bankrota Grčke ali i kao meru prevencije, kada je u pitanju moguća kriza poverenja koja bi pogodila, pre svega, Španiju i Portugal. Tokom prethodne sedmice finansijska tržišta i rejting agencije su očekivale da će Grčka morati da prinudno restrukturira-reprogramira (kao SFRJ 1982) svoj dug (dakle bankrotira), sa očekivanim zaraznim efektom na periferijalni deo evrozone, pre svega Španiju, Portugal, Italiju (i Irsku).
Da li će ova dobra vest predstavljati prekretnu tačku u erupciji krize u Grčkoj ili su već zaražene i druge evropske ekonomije, pitanje je na koje ćemo znati odgovor narednih sedmica.
Dakako, nije potpuno izvesno da će plan sprečiti bankrot, ali glavna svrha ‘'paketa'' je zaustaviti (i smanjiti) prinos na grčke državne obveznice (da bi ova mogla i dalje da se zadužuje) i sprečiti efekat zaraze, posebno ostalih PIGS (na engleskom ta reč znači - prasići). Inače, ove smešno nazvane zemlje odlikuju veliki budžetski deficiti, slabe perspektive rasta i visoki javni (i spoljni) dugovi.
Ipak, sledećeg dana, 3. maja, evro je pao zbog zabrinutosti da neke vlade EU neće dati podršku planu, i taj pad se nastavio i 6. maja. Naime, snažne su sumnje da li će Grčka uspeti da ispuni nametnute obaveze u naredne tri godine (žestoko ''stezanje kaiša''). Slučaj Argentine 2001, koja je dobila ponovni zajam od MMF-a i ipak bankrotirala nije ohrabrujući.
Evropska centralna banka je omogućila grčkim bankama da koriste jeftine kratkoročne pozajmice s ciljem da plan spašavanja ne bude poktopan eventualnom bankarskom krizom ili pak daljim srozavanjem kreditnomg rejtinga.

Ipak, dužnička (fiskalna) kriza u Grčkoj, i potencijalno Portugalu (zajedno ove dve zemlje čine 5% GDP evrozone), neće puno pogoditi Evrozonu. Čak i kada se doda Irska i Španija, dve periferne zemlje sa relativno teškom situacijom sve četiri zajedno čine manje od petine GDP evrozone. Najvažnije je da kako investitori povlače novac iz Grčke oni ga plasiraju u evropsko ''safe havens''(sigurno utočište), pre svega, Nemačku (prinos na 10-godišnje obveznice ja pao na manje od 3%, pola procenta manje u odnosu na početak godine, što je blizu istorijski niskom nivou). I prinosi na Francuske državne obveznice su vrlo niski: 3% (što znači da su im cene visoke, tj. da su vrlo tražene). Ove dve zemlje čine pola GDP evrozone. Niski troškovi zaduživanja države i privrede i pad evra za grubo 15% od decembra su snažan pokretač za nemačke investicije i izvozno baziranu ekonomiju (''business surveys'' ukazuju na jak zamajac u drugom tromesečju 2010, rast od možda 4%, dok bi evrozona mogla da poveća GDP za 3%). 

Ekonomski indikatori PIGS na kraju aprila 2010.

 Prinos na 10-god. državneOčekivani Pad vodećih berzanskih indeksa u 2010.Očekivani deficit platnog bilansa 2010Nezaposlenost,Javni dug/BDP(%)Javni deficit/BDP 2010
obveznicerast BDPmart 2010.
 2010 
Italija4,08%0,70%-7,50%-2,50%-8,30%115-5,3
Španija4,11%-0,40%-15,30%-3,80%-20%53-11,5
Portugal5,82%0,30%/-8,90%-10,10%77-8,5
Grčka9,76%-5%-22,30%-6,90%-6,90%125-9,4
Evrozona2,97%1,20%1,10%-0,20%-10%/-6,50%

Izvor: The Economist 3.5.2010.

Plan za spas Grčke posebno radosno je dočekan od guvernera centralne banke Španije, koji je opisao taj dogovor kao ‘'zaista važan napredak''. On nije propustio šansu da upozori da i Španija mora smanjiti svoj visoki budžetski deficit. U martu 2010. je nezaposlenost u Španiji dostigla je dramatičnih 20% (to je čak više i od Srbije), prvi put u poslednjih 13 godina (trenutno 4,6 miliona ljudi traže posao). U 2009. (konsolidovani) budžetski deficit u Španiji je iznosio 11,2% (premijer Zapatero optimistično tvrdi da će do 2013. deficit biti srezan na samo 3%), u Grčkoj čak 13,6%, u Portugalu 9,4% a u Italiji 5,2% BDP-a.

Inače, Španija i Portugal su bile posebno pogođene smanjivanjem kreditnog rejtinga krajem aprila. Naime, rejting agencija Standard and Poors spustila je na niži nivo kreditnu sposobnost Portugala (na "A-"). Kako se agencija nije zaustavila samo na degradaciji grčkih i portugalskih državnih obveznica, već je za jedan stepen smanjila kreditnu sposobnost i Španije (na "AA" sa "AA+"), zavladao je strah od lančane reakcije. Po svemu sudeći, Nemačka je svojim odugovlačenjem sa pružanjem pomoći Grčkoj suodgovorna za nervozu koja se proširila tržištima. U svakom slučaju, Španija, prema procenama agencije Standard and Poors, još uvek važi za znatno pouzdaniju kada je reč o vraćanju dugova u odnosu na Grčku, čija je kreditna sposobnost spuštena na tzv. džank (neinvesticioni) status.
Perspektive Portugala nisu toliko ohrabrujuće. Portugalski javni dug će na kraju ove godine dostići zabrinjavajućih 86% BDP-a (EU kriterijum, koga su istina skoro svi prekršili, je maksimum 60%). Međutim, problem je privatnih spoljni dug koji je prešao 300% BDP-a i koji indirektno može potkopati javne finansije.Izloženost evropskih banaka (potencijalni gubici) u slučaju bankrota Portugala iznosi 32 milijarde evra (kod Grčke je ta cifra čak 76 milijardi evra).
Čini se da od PIGS najbolje stoji Italija, zemlja koja ima ogroman javni dug (koji je čak za 15% veći od godišnjeg BDP-a zemlje). Naime, Italija je uspešno emitovala (prodala) nove emisije državanih obveznica, što je bio prvi test za tržište dužničkih hartija od vrednosti evrozone od famoznog smanjivanja kreditnog rejtinga Grčke, Portugalija i Španije krajem aprila. Snažna tražnja investitora je bila pravo ohrabrenje i sugeriše da zaraza ipak nije uzela maha, kao i da se jednoj od najvećih privreda sveta još uvek veruje.

Nemačke tvrdnje da Grčka nikada i nije trebalo da bude članica eurozone nisu bez osnova. Može se naime tvrditi da su privrede Grčke, Portugala i Italije toliko različite od partnera iz nekadašnjeg bloka nemačke marke da im nije ni trebalo dopustiti da uđu u evrozonu. Pojedini ekonomisti karakterišu ''banditskim'' pretereno zaduživanje Grčke, Španije i Portugala u poslednjih 4-5 godina. Suštinski problem sa javio kada praktično niko (po prihvatljivim kamatnim stopama) nije hteo da otkupljuje državne obveznice, posebno Grčke (u strahu da bi posle bankrota mogao da naplati od 30% do 50% njihove nominalne vrednosti). Konačno, tu ulogu preuzele su sama Evropska centralna banka, vlade EU i MMF.
Studija o Latinskoj monetarnoj uniji (koja je postojala od 1865. do Prvog svetskog rata, i čiji je neformalni član bila i Srbija) pokazuje da u čitavom tom periodu nije bilo približavanja nivoa razvijenosti datih zemalja. Ceo projekat je održavan zahvaljujući francuskim subvencijama (pre svega ka Italiji i Belgiji). Mnogi upravo od Nemačke očekuju slično danas.
Profesor Nouriel Roubini, čovek koji je predvideo krizu, smatra Grčku samo vrhom ledenog brega i potencira da dužnička kriza, odnosno bankrot, može zadesiti veliki broj zemalja evrozone. Zaraza koja bi se prenela ka Portugalu, Španiji, Italiji i Irskoj bi imala domino efekat. Povećanje duga i nespremnost za preuzimanje rizika dovelo bi do dramatičnog globalnog pada cena akcija. Eventualni kolaps evropskog bankarskog sektora je nešto što se mora izbeći po svaku cenu (kolaps Islanda i Letonije dovoljna je pouka).
Posmatrajući današnju krizu suverenih (državnih) dugova, koja posebno pogađa PIGS, mogli bi se podsetiti Filipa II od Španije, koji je preuzeo presto 1556; i za čije vreme je Španija čak četiri puta bankrotirala: 1557, 1560, 1575 i 1596 (umro je nedugo potom, 1598.). Dakle, postojao je suveren koji je znao kako se objavljuje bankrot državnog duga; bilo bi dobro da današnji iberijski monarh ne bude morao da učini isto.



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 17:40 06.05.2010

Re: suveren

Današnji kako ga nazva iberijski monarh, nije suveren.

cerski
seceranac seceranac 18:02 06.05.2010

crna slika

zasto tolika povika na PIIGS kada ni mnoge druge pa i neke "ozbiljne" drzave u evropi ne stoje bolje kada su deficit, spoljnotrgovinski balans, nezaposlenost i ostali makroekonomski pokazatelji u pitanju (pogledajte britaniju i francusku)


Goran Nikolić Goran Nikolić 18:11 06.05.2010

Re: crna slika

bitne su ekonomske perspektive, dubina tržišta pa i politički uticaj zemlje
seceranac seceranac 18:19 06.05.2010

Re: crna slika

Goran Nikolić
bitne su ekonomske perspektive, dubina tržišta pa i politički uticaj zemlje

znaci francuska je dobra za evro zonu zato sto je velika a ne zato sto zadovoljava ekonomske i fiskalne standarde?

nista nece biti od evrozone proci ce kao i latinska monetarna unija pre 100 godina
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:29 06.05.2010

Re: crna slika

pa SAD je 1945 imala javni dug od skoro 200%
pa je niko nije smatrao prezaduženom
seceranac seceranac 19:15 06.05.2010

Re: crna slika

Goran Nikolić
pa SAD je 1945 imala javni dug od skoro 200%
pa je niko nije smatrao prezaduženom



ovo nisi morao da napises, porediti SAD posle pobede u svetskom ratu sa evropskim zemljama danas nije bas dobro
sve danasnje evropske drzave su u istom problemu, nema pobednika i porazenih a dug je posledica trosenja a ne ulaganja u pobedu u ratu.


talicni talicni 19:43 06.05.2010

Re: crna slika

seceranac
zasto tolika povika na PIIGS kada ni mnoge druge pa i neke "ozbiljne" drzave u evropi ne stoje bolje kada su deficit, spoljnotrgovinski balans, nezaposlenost i ostali makroekonomski pokazatelji u pitanju (pogledajte britaniju i francusku)




Odgovor se nalazi u tabeli.

Interest rates % 10 yr gvt bonds
Greece 10.33
France 3.15
Britain 3.81

Troskovi zaduzivanja Grcke su mnogo veci zbog rizika od bankrota a njima pare ocajnicki trebaju za vracanje kredita i finansiraje deficita. Takvo skupo zaduzivanje jos vise povecava sansu da zemlja bankrotira. Eu im samo daje lovu pod mnogo povoljnijim uslovima.

Krivac za to su prethodne grcke vlade koje su odlagale nepopularne mjere stednje dok voda nije dosla do usiju.
seceranac seceranac 19:46 06.05.2010

Re: crna slika

talicni
seceranac
zasto tolika povika na PIIGS kada ni mnoge druge pa i neke "ozbiljne" drzave u evropi ne stoje bolje kada su deficit, spoljnotrgovinski balans, nezaposlenost i ostali makroekonomski pokazatelji u pitanju (pogledajte britaniju i francusku)




Odgovor se nalazi u tabeli.

Interest rates % 10 yr gvt bonds
Greece 10.33
France 3.15
Britain 3.81

Troskovi zaduzivanja Grcke su mnogo veci zbog rizika od bankrota a njima pare ocajnicki trebaju za vracanje kredita i finansiraje deficita. Takvo skupo zaduzivanje jos vise povecava sansu da zemlja bankrotira. Eu im samo daje lovu pod mnogo povoljnijim uslovima.

Krivac za to su prethodne grcke vlade koje su odlagale nepopularne mjere stednje dok voda nije dosla do usiju.



pogresan ti je redosled u ovoj uzrocno-posledicnoj analizi - troskovi zaduzivanja grcke su veci ne zato sto ona ima vise duga vec zato sto neko forsira pricu o grckom bankrotu a ne forsira pricu o britanskom bankrotu
talicni talicni 19:57 06.05.2010

Re: crna slika

seceranac

pogresan ti je redosled u ovoj uzrocno-posledicnoj analizi - troskovi zaduzivanja grcke su veci ne zato sto ona ima vise duga vec zato sto neko forsira pricu o grckom bankrotu a ne forsira pricu o britanskom bankrotu

Ah teorija zavjere. Britanija nije uzimala kreativne zajmove od Goldmana kao Grcka. Procitaj malo o tome, bice ti jasnije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:40 06.05.2010

Re: crna slika

Goran Nikolić
...bitne su ekonomske perspektive, dubina tržišta pa i politički uticaj zemlje

Tačno.
Doctor Wu
...Ova kriza je do te mere
spekulantska, da uopste nema smisla koristiti ekonomske argumente kako bi se ona shvatila

I sa ovim se slažem.

A kada dodje do lomova, najslabije karike lanca prvo stradaju, zar ne?

Ali shvatam da je situacija veoma teška, kako za samu Grčku, tako i za EU.
Iskušenje je veliko, do njega je (versus dolar) moralo doći pre ili kasnije. Pitanje je kako će se izaći iz krize.
Nikome u EU ne bi smelo da bude svejedno da li će se evro otići u sunovrat (o SAD ne mogu ništa da kažem, oni tamo imaju svoje rezone koji nisu na liniji zdravog razuma rukovodećih ljudi u EU).

Ovo je smešno
Nemačke tvrdnje da Grčka nikada i nije trebalo da bude članica eurozone nisu bez osnova.

jer, kao što gore već rekosmo, odluke u EU nisu (i nikada neće biti) donete niti donošene uz rukovodjenje ekonomskim kriterijima, već prvenstveno političkim.
Jer, ako Grčka nije trebalo da bude članica evrozone, moglo bi se reći da Grčka nije trebalo ni da postane članica EU - nije bila dorasla za to u vreme kada je primljena, a primljena je umnogome na pogurivanje - Nemačke. (Ti kriterijumi koga je trebalo a koga nije trebalo primiti kasnije su postali još labaviji, sa prijemom bivših IEZ).

Rodilo se, treba ga ljuljati. Problem jeste veliki, ali ga gospoda iz EU moraju rešavati, jer pretenduju da su ozbiljni državnici. Ne paničiti, ali da neće biti lako, neće.
(Lično se bojim zbog preoštre reakcije stanovništva Grčke; ne samo da je moguć bankrot, nego je moguć povratak vojne hunte... ).
Željka Buturović Željka Buturović 22:17 06.05.2010

Re: crna slika

odluke u EU nisu (i nikada neće biti) donete niti donošene uz rukovodjenje ekonomskim kriterijima, već prvenstveno političkim.

ovo je tacno, ali to problem zapravo cini jos vecim. odluke o integracijama su bile politicke, ali nisu bile demokratske. narod u evropskim drzavama nije hteo ovaj stepen politicke integracije, zbog cega su referendumi maksimalno zaobilazeni.

i to je razlog zasto sada ne mogu da se donesu, iz perspektive ocuvanja EU, potrebne politicke odluke. pitanje je ovog puta suvise krupno i vidljivo (i.e. novac) da bi javno mnjenje moglo lako da se zaobidje. a nemacki narod (kao i slovaci, slovenci i ko zna ko sve jos) ne zeli da daje pare grcima. kao sto nisu hteli mnogo toga drugog ali ih niko nije pitao.
Goran Nikolić Goran Nikolić 00:26 07.05.2010

Re: crna slika

da, ključni problem je cena po kojoj se možete zadužiti
dok se uopšte još i možete zadužiti
Goran Nikolić Goran Nikolić 00:29 07.05.2010

Re: crna slika

pa istina je da su mere donošene zaobilaženjem naroda,
ali to je često tako u demokratijama
jer je neki put suviše komplikovano objasniti
zašto je nešto dobro.
Mislim da nema sumnje da je za Nemačku
EU od velikog dugoročnog ekonomskog i političkog značaja,
uostalom kao i za većinu zemalja Eu.
adam weisphaut adam weisphaut 06:59 07.05.2010

Re: crna slika

a nemacki narod (kao i slovaci, slovenci i ko zna ko sve jos) ne zeli da daje pare grcima

Nemacki gradjani su vec dali pare Grckoj od "povoljnim" kamatama preko komercijalnih banaka, koje su u Grckoj potrosene dobrim delom na kupovinu nemackih prozivoda, to sto nemacki gradjanin misli da ga se to ne dotice, je cista zabluda. Tako da iako nemacki gradjanin ima prava da se protivi davanju novca Grckoj, trebalo bi d amu s eobjasni, da se to ne radi da bi se Grckoj pomogli (otud nema restruktuiranja dugova) vec da se spasu nemacke banke, a sta bi bilo kada bi one pocele da propadaju, cenim da je nemacki gradjanin dobro svestan i sam.
Doctor Wu Doctor Wu 07:24 07.05.2010

Re: crna slika

adam weisphaut
a nemacki narod (kao i slovaci, slovenci i ko zna ko sve jos) ne zeli da daje pare grcima

Nemacki gradjani su vec dali pare Grckoj od "povoljnim" kamatama preko komercijalnih banaka, koje su u Grckoj potrosene dobrim delom na kupovinu nemackih prozivoda, to sto nemacki gradjanin misli da ga se to ne dotice, je cista zabluda. Tako da iako nemacki gradjanin ima prava da se protivi davanju novca Grckoj, trebalo bi d amu s eobjasni, da se to ne radi da bi se Grckoj pomogli (otud nema restruktuiranja dugova) vec da se spasu nemacke banke, a sta bi bilo kada bi one pocele da propadaju, cenim da je nemacki gradjanin dobro svestan i sam.

Razumem da ne razumes sta se dogadja, ali ne razumem tu bezumnu teznju da se napise, pa makar bilo sta. Nisu nemacki gradjani dali pare Grckoj nego, izmedju ostalih, nemacke banke, dok same pare nisu nista vise nemacke nego kineske, singapurske, ruske, arapske, americke (tj penzionih, suverenih i drugih fondova). Dakle, nemacke/francuske/svajcarske/americke banke su posluzile samo kao conduit za medjunarodni tok kapitala a to sto se one sada imaju spasavati parama nemackih/francuskih/americkih obveznika je iskljucivo pitanje kredibiliteta tih banaka i pokrica za uzimanje buducih kredita (koji, naravno, vise nece ici prema Grckoj i jugu Evrope nego na drugu stranu).
adam weisphaut adam weisphaut 08:01 07.05.2010

Re: crna slika

Dakle da vidimo:
Stav 1-Nemacke banke nisu posudile novac Grckoj da bi ostvarile profit.
Stav 2. Nemacke banke ne ispacuju dividende svojim akcionarima iz svog profita niti kamate svojim stedisama.
Stav 3. Nemacki gradjani koji poseduju/rade u izvozno orijentsanim firmama nisu profitirali od grckog spoljnotrgovinskog deficita finasiranog od nemackih banaka.
Nastavi da pises liberterijansku citanku za osnovce sa Buturovickom, slobodno, necu vam smetati.
Željka Buturović Željka Buturović 14:45 07.05.2010

Re: crna slika

Nemacki gradjani su vec dali pare Grckoj od "povoljnim" kamatama preko komercijalnih banaka, koje su u Grckoj potrosene dobrim delom na kupovinu nemackih prozivoda, to sto nemacki gradjanin misli da ga se to ne dotice, je cista zabluda.

to je irelevantno za moj komentar. moja poenta je bila da, u onoj meru u kojoj su uzroci krize evra politicki, ta kriza je veca a ne manja. prosecan nemacki poreski obveznik nema pojma kome nemacke banke daju pare pa se protiv toga nije ni bunio. sad se buni, i to je problem za one kojima su njegove pare neophodne.

pa istina je da su mere donošene zaobilaženjem naroda, ali to je često tako u demokratijamajer je neki put suviše komplikovano objasniti zašto je nešto dobro.

maybe. s druge strane, neke ideje su dobre samo ako su prihvacene od velike vecine ljudi jer bez njihove kooperacije nije moguca uspesna realizacija. takva ideja je npr. stvaranje novih drzava ujedinjavanjem. sama ideja po sebi nije losa ali podrazumeva da narodi koji zive u tim drzavama to zele. ako oni to ne zele, ili cak i zele, ali za to nisu spremni nista da zrtvuju, to moze da se pretvori u vrlo losu ideju.
Doctor Wu Doctor Wu 09:26 08.05.2010

emperor's new clothes

Željka Buturović

moja poenta je bila da, u onoj meru u kojoj su uzroci krize evra politicki, ta kriza je veca a ne manja. prosecan nemacki poreski obveznik nema pojma kome nemacke banke daju pare pa se protiv toga nije ni bunio. sad se buni, i to je problem za one kojima su njegove pare neophodne.

Ima tu jos jedan mali problem sa "cisto" ekonomskom logikom u vezi najnovije krize. Naime, bondovi, obveznice, giltovi, i koji sve ne vrednosni papiri su po samoj definiciji zaduzenja politicke elite i sredstva kojim se isplacuju i otplacuju se, u osnovi, prikupljaju sredstvima prinude (uz pomoc poreskih organa, policije, sudova, ponekad i vojske...) Prema tome, politika je tu vrlo vazan cinilac. Sve do skora se smatralo da jake, "pravne" drzave, sa jakom i stabilnom policijom i "nezavisnim" sudstvom (USA, UK, skandinavske zemlje, zemlje EU) nikad nece imati problema sa naplatom poreza, tj da su njihove obveznice sinonim za novac. Trzista su prihvatila (ili se pretvarala da prihvataju) tu pretpostavku, pa su tako precutno pravila za EU transponirala i na drzave koje su u pogledu sustinskog kvaliteta (tj korumpiranosti) politickog sistema na nivou, recimo, Srbije ili vrlo neznantno iznad nje (Grcka, Portugalija, Spanija, Italija, Irska).

Kada je, medjutim, u jednom trenutku neko javno rekao da je car go, tj kad je bubble pukao nastala je panika. U tom smislu, ova duznicka kriza je pokazatelj kvaliteta i politickih a ne samo ekonomskih sistema.

Da li bi sve bilo bolje da Piigs nisu bile u okviru monetarne unije? To je veliko pitanje. Ipak su jeftini krediti omogucili sirotinji po siromasnim zemljama da dodje do neke pristojne infrastrukture (sta je samo puteva, tunela, mostova izgradjeno po Grckoj, Irskoj, Portugaliji, Spaniji i Italiji!), koja ce moci da se koristi kroz generacije i koja ce, mozda sporije nego sto je nameravano, ipak dovesti do dugorocnoj podizanja kvaliteta zivota. I to sve uprkos histericnim pokusajima komunista da iskoriste trenutnu pometnju i izazivaju nerede u Grckoj i povampirenju germanskih rasistickih teorija sirom severozapadne Evrope.
predatortz predatortz 18:49 06.05.2010

Nisam ekonomista

i ne mogu ravnopravno da učestvujem u razgovoru. Mogu samo da izrazim bojazan da će ova kriza koja će se širiti i na druge zemlje EU zaustaviti ili značajno usporiti prijem novih članova.

Ako sada poreski obveznici stabilnijih zemalja EU plate saniranje krize u Grčkoj,(Španiji,Portugalu?) teško da će biti oduševljeni prijemom Srbije,BiH,Makedonije.
Mislim da će se Hrvatska provući na mala vrata koja će posle toga dugo biti zaključana.
Doctor Wu Doctor Wu 19:36 06.05.2010

Ova kriza je do te mere

spekulantska, da uopste nema smisla koristiti ekonomske argumente kako bi se ona shvatila. Trenutno u zapadnom svetu nema zemlje koja nema probleme slicnim Grckoj ili Portugaliji (Irska je, zapravo, u mnogo vecim govnima i od Grcke i od Portugalije. Samo je pitanje koga ce sledeceg hedge fondovi uzeti na zub. Trenutno je to Evropa, sutra (bukvalno) je na redu UK (zbog izbora i mogucnosti da se naprave velike pare na fluktuacijama funte), siguran sam da ce i USA doci na red, pa i Kina, sve u svoje vreme. Niko nije siguran, ali jedno je sigurno: ovakvi napadi imaju mnogo manje sansi protiv jakih i efikasnih ekonomija.
antioksidant antioksidant 09:24 07.05.2010

Re: Ova kriza je do te mere

ali jedno je sigurno: ovakvi napadi imaju mnogo manje sansi protiv jakih i efikasnih ekonomija.

kakva grcka nije i to je (uz nerazumno trosenje) glavna karakteristika dubine "krize"...
dr.wagner dr.wagner 20:16 06.05.2010

Svako zlo za ........

....večer

-Ništa nije sigurno u ovoj igri i nema tu nekih "proročanstava" , ali nema
ni zavjera .... , teorije urote su OUT ....
.... nema ni nekih "tvrdih" asocijacija , a ni instiuticija .... koje će opstati
ako se neće mijenjati ...

-Možda bi se čak moglo dogoditi da zemlje kandidati imaju bolje pokazatelje
(u relevantnim financijskim segmentima ) nego veći dio članica E-zone ..
... , ne zbog nekih svojih velikih i pametnih poteza , već zato što nisu
bile u poziciji " živjeti od magle" razvijajući financijsko tržište i tržište
"nikome potrebnih usluga" ....

-Svi oni koji su trgovali na burzi znaju "kako je sve relativno" (i bez Alberta)
i kako danas nešto što ne možete prodati za 50 .... , već sutra ne možete
kupiti ispod 250 ....

..... jasno .... , vrijedi i obratno ...


Wagner
zoxbaker zoxbaker 11:43 07.05.2010

Grci ?!?

JBG, gurnuli su kes u potrosnju (verovatno na nemacke proizvode) umesto u investicije,
15-16 plata godisnje, malo manje penzija... ko bi se odreko toga... a nemci, pa sto su dali pare, ne misle valjda da ce im grci vratiti xa xa xa
talicni talicni 22:33 07.05.2010

Sustina

The Greeks want to live LA Vida Loca without putting in the extra work; in essence, live beyond their means on borrowed Euros. The party has to end and when it does the hangover is usually very painful.

They borrowed more money than they could ever pay back; they knew this day of reckoning would come and so lied to everyone about their true state of affairs to push this day out as far as possible.

Goldman’s dirty tracks have appeared again and this time in Greece, so there is a good chance that something illegal was done. Goldman is accused of helping and encouraging the Greeks to cook their books in order to hide a large part of their debt.

Goldman Sachs has been the most important of more than a dozen banks used by the Greek government to manage its national debt using derivatives. The bank's traders created a number of financial deals that allowed the country to raise money to cut its budget deficit now, in return for repayments over time or at a later date

Roast the PIIGS, and End the Euro Crisis
Zen Master Zen Master 07:39 08.05.2010

Re: Sustina

talicni
The Greeks want to live LA Vida Loca without putting in the extra work; in essence, live beyond their means on borrowed Euros. The party has to end and when it does the hangover is usually very painful.

They borrowed more money than they could ever pay back; they knew this day of reckoning would come and so lied to everyone about their true state of affairs to push this day out as far as possible.

Goldman’s dirty tracks have appeared again and this time in Greece, so there is a good chance that something illegal was done. Goldman is accused of helping and encouraging the Greeks to cook their books in order to hide a large part of their debt.

Goldman Sachs has been the most important of more than a dozen banks used by the Greek government to manage its national debt using derivatives. The bank's traders created a number of financial deals that allowed the country to raise money to cut its budget deficit now, in return for repayments over time or at a later date

Roast the PIIGS, and End the Euro Crisis


Vidi nisam želeo ranije da se uključujem zato što osim Wu-a ovde teško da ima koga ko vidi stvari malo dublje od ovih površnih tra la la tekstova koji se javljaju sada kad su svi generali pametni i kada su svi odgovori tako jednostavni u ovom La Vida Loca stilu.
Ako te već toliko zanima suština uzmi za početak pa prouči pojam Credit Default Swaps pa se onda javi da pametuješ, jer ova bajka za laku noć o La Vida Loca Grcima i mangupima iz Goldmana koji pomažu rasipnicima je samo vrh ledenog brega koji sad kada je udario u brod vidi prost puk...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana