Društvo| Istorija| Ljudska prava| Zdravlje| Život

ŽIVEO 9. MAJ - DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM!

Filip Mladenović RSS / 10.05.2010. u 02:15

PRIMER ANIFAŠISTE, 1942.
PRIMER ANIFAŠISTE, 1942.
ZIDNO ZLO ILI LUDILO?
ZIDNO ZLO ILI LUDILO?
Rastužuje, ali i otrežnjuje činjenica da na moskovskoj proslavi 65. godišnjice pobede nad fašizmom nije bilo potomaka srpskih antifašista, koji su  hrabrošću, principijelnošću i životima pokazali i nama i svetu kako se valja i treba boriti protiv ZLA i u I i u II svetskom ratu!

Tokom protekle dve decenije u Srbiji je antifašizam potisnut, prećutkivan, pa čak i relativizovan! Kako je to bilo moguće u zemlji, koja je sa tolikim brojem žrtava od fašizma i velikim brojem boraca protiv fašizma sebe upisala na najčasnije stranice istorije II svetskog rata!?

Pa zato što je u medjuvremenu najunosnija, najprofitabilnija i najproduktivnija industrija u Srbiji postala industrija ZLA. Industrija zla je naša industrija snova, i to ružnih snova.

Sve je počelo krajem osamdesetih, kada su po Srbiji »rodoljupci« počeli da šetaju mošti cara Lazara, a iz hercegovačkih jama da vade kosture iz II svetskog rata. Idejni tvorci domaće industrije zla su akademici, književnici i sveštenici. Glavni menadžeri su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, a njihova tajna veza - tajne službe, vojne i policijske. Izvodjači na terenu ove industrije zla su svakojake paravojne formacije, poznatije kao psi rata, a propagatori prodane duše od urednika i novinara državne televizije, agencije TANJUG i dnevnih listova »Politika« i "Večernje novosti".

Ironijom sudbine, prva i poslednja žrtva ove industrije zla su Srbi, Beogradjani, gradjani.

Prva žrtva industrije zla je srednjoškolac Branivoj Milinović, jedan od mnogih učesnika devetomartovskih demonstracija 1991. godine. Ubili su ga milicioneri, koji su nišanili iz pravca ulice Admirala Geprata. Osamnaestogodišnji Branivoj Milinović smrtno je ranjen na raskršću ulica Maršala Tita i Kneza Miloša.

Poslednja žrtva industrije zla je predsednik srpske vlade Zoran Djindjić, koji je 12. marta 2003. ubijen medju ruševinama zgrada Generalštaba i vojne obaveštajne. Na njega su, kao i u slučaju učenika Branivoja Milinovića, smrtonosni hici ispaljeni iz ulice Admirala Geprata, za čije su ime vezane junačke uspomene na srpske heroje iz I svetskog rata!

Izmedju 9. marta 1991. i 12. marta 2003. ubijeno je i ranjeno na stotine hiljada ljudi. Koliko je proteranih, isteranih, prognanih, opljačkanih, silovanih u industriji zla sam Bog zna.

Menadžerima, idejnim tvorcima i izvodjačima radova industrije zla pripao je ratni plen: milioni dolara, vile na Dedinju i na drugim eksluzivnim lokacijama širom prestonice industrije zla, na moru i po planinama, TV studiji, kolekcije luksuznih automobila i džipova, nakit, lokali, fabrike, firme, fudbalski klubovi, medijska pažnja, patriotske »zasluge«, ordenje....

Industrija zla ima svoje pogone, koji su u javnosti poznatiji kao klanovi. Rukovodeći pogon je Dedinjski klan, a potom dolazi Zemunski klan, pa Surčinski klan, pa ostali klanovi, poput Šarićevog, Subotićevog, Jocićevog.... Dok je bilo ratova, industrija zla je radila duplim kapacitetom. A onda se prešlo na svakodonevnu proizvodnju loših vesti, u kojima su dominirale reči poput »sačekuša«, »kalašnjikovi«, »hekleri«.... Industrija zla više nije mogla da koristi sirovine iz susednih republika, pa se svim silama bacila na domaći teren. Šverc nafte, cigareta, lekova, kafe, belog roblja, droge, oružja, likvidacije protivnika, podmićivanje policajaca, tužilaca, sudija i političara - sve su to proizvodi domaće industrije zla.

Industrija zla je tokom »godina raspleta« imala samo jedan dan zastoja. Bio je to 5. oktobar 2000. Industrija zla je tog dana ustuknula pred ogromnog masom gnevnih i oslobodjenih gradjana Srbije. I kada su ti isti gradjani očekivali da 6. oktobra bude stavljen katanac na domaću industriju zla, ona se izmigoljila i nastavila proizvodni proces. I tako sve do 12. marta 2003, do atentata na premijera Srbije! I dalje, i dublje, do ovog 9. maja 2010!

Hoće li definitivno industriji zla u Srbiji doći kraj? Hoće li konačno mentorima, menadžerima i terenskim radnicima industrije zla biti sudjeno? Hoće li se najzad otkriti imena svih onih iz državnih struktura, koji su bili na platnom spisku domaće industrije zla? Hoće li žrtve industrije zla, učenik Branivoj Milinović i premijer Zoran Djindjić, biti uzaludne? Hoće li Srbija već jednom pozatvarati sve pogone svoje industrije zla, jednom za svagda!?  Pitanja ima mnogo, a jedan od odgovora je stigao iz Moskve, povodom proslave 9. maja - Dana pobede. Drugi odgovor je na grafitu, snimljenom 9. maja 2010. godine u Baru: ima li zlo nekog sistema ili je zlo, da ne kažem ludilo - sistemsko!?

Atačmenti



Komentari (158)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

martin_simic martin_simic 02:51 10.05.2010

Lazna istorija u Srbiji

Filip Mladenovic
"Tokom protekle dve decenije u Srbiji je antifašizam potisnut, prećutkivan, pa čak i relativizovan! Kako je to bilo moguće u zemlji, koja je sa tolikim brojem žrtava od fašizma i velikim brojem boraca protiv fašizma sebe upisala na najčasnije stranice istorije II svetskog rata!?"
----------
Srbija nije imala veliki broj boraca protiv fasizma, vec samo veliki broj zrtava od fasizma. Zanemarljiv broj od 890 partizana na teritoriji Srbije 1944. pre ulaska sovjetske armije, potvrdjuje tu cinjenicu. Takodje, Srbija je imala i veliki broj zrtava od komunizma. U oba slucaja medju civilnim stanovnistvom.

Svakako, radi utvrdjivanja istine, neophodno je otvoriti sve tajne arhive. Medjutim, protiv otvaranja arhiva su upravo komunisti "antifasisti", dakle oni koji su nakaradno pisali istoriju od 45. na ovamo, koja je ocigledno falsifikovana i lazna. Da nije tako, komunisti ne bi imali nista protiv otvaranja arhiva. Istinu je potrebno naucno utvrditi, istrazivanjem dokumenata iz tajnih arhiva. Svakako, ne radi se o prekrajanju istorije, vec o prekrajanju lazi, koje su komunisticke vlasti uz pomoc sile, tamnicenja, tortura i likvidacija, nametnuli kao pravu istinu tj. istoriju.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:13 10.05.2010

Re: Otvaranje tajnih arhiva

Mala ispravka pošto su podaci lažni: na teritoriji Srbije 1944. nije bilo 890 nego 889 partizana. 31.decembra 1943 jednog partizana je ubio grom kad mu vreme nije. Znači, njega moramo skinuti sa brojnog stanja za 1944. Pošto moja saznanja o brojnosti nažalost nisu potkrepljena takvim čvrstim istoriskim dokazima kao vaša, mogu vam reći da sumnjam da ih je bilo i toliko. Verovatno mislite na one partizane koji su ustvari četnici a stavili se pod partizansku komandu posle zapovesti kralja iz Londona. Bilo kako bilo, mislim da ste broj precenili. Koliko se da razumeti posle prosvećivanja zadnjih dana, poslednji Srbin koji je bio dovoljno lud da ustane protiv okupatora je izgleda bio Karadjordje. Ili mu je to napakovano kasnije kad već nije mogao ništa da kaže.
Filip Mladenović Filip Mladenović 03:30 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

BIOGRAFIJA JEDNOG OD ANTIFAŠISTA na teritoriji Srbije:

Stevan Filipović

Rođen je 27. januara 1916. godine u Opuzenu, kod Metkovića u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, a današnjoj Hrvatskoj. U rodnom selu je završio osnovnu školu. Deo detinjstva i mladost proveo je u Mostaru, gde je završio dva razreda gimnazije. Zatim je živeo u Sremu i Kragujevcu, gde je izučavao električarski i bravarski zanat.

Godine 1937. se priključio radničkom pokretu. Aktivno je učestvovao u mnogim demonstracijama i radničkim štrajkovima. Zbog svoje aktivnosti, 1939. godine je uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora. Nešto kasnije, proteran je u svoje rodno mesto. Godine 1940. postao je član Komunističke partije Jugoslavije.

Pred sam početak Drugog svetskog rata, vratio se u Kragujevac i aktivno je radio u mesnoj partijskoj organizaciji. Po direktivi Partije prešao je u Valjevo, gde je radio na prikupljanju oružja, pripremama ustanka i osnivanju prvih borbenih partizanskih grupa. Kada mu je zapretila opasnost da ga uhapse, otišao je u Kolubarsku četu Valjevskog partizanskog odreda.

U prvim oružanim borbama Stevo je pokazao veliku hrabrost. Početkom jula, sa još nekoliko boraca, u blizini Valjeva uništio je nemački kamion i njegovu posadu. Zbog svoje hrabrosti brzo je napredovao od borca do zamenika komandira Kolubarske čete. Naročito se istakao u napadu na Lajkovac, 15. avgusta 1941. godine. Stevo se, sa pištoljem i bombama u rukama, vešto provlačio između vagona, pronalazio nemačke automatičare i sa svojim borcima polako čistio kompoziciju voza. U toj borbi bilo je 40 poginulih i ranjenih Nemaca i žandarma. Zbog ovog podviga bio je pohvaljen od strane Vrhovnog komandanta NOP-a Josipa Broza Tita. Pri napadu na Krupanj i Šabac, pokazao je slično junaštvo, pa je po drugi put pohvaljen od Vrhovnog komandanta.

Krajem septembra 1941. godine prešao je u Mačvansko-podrinjski partizanski odred gde je oko mesec dana vršio dužnost političkog komesara. Posle povlačenja glavnine partizanskih snaga iz Srbije u Sandžak, krajem 1941. godine, od preostalih jedinica formirana su dva bataljona. Za komandanta Prvog bataljona postavljen je Stevo Filipović, koji se istakao u borbama na Ceru, Iverku i ponovnom napadu na Krupanj.

24. februara 1942. godine upao je u četničku zasedu i u borbi s njima zarobljen. Četnici su ga predali Nemcima u Šabac, a nešto kasnije je prebačen u Valjevo. I pored dvomesečnog mučenja, Stevo se herojski držao pred neprijateljem i nije rekao ni jednu reč, zbog čega je osuđen na smrt vešanjem.

Obešen je u Valjevu 22. maja 1942. godine. Neposredno pre pogubljenja, pred masom koja je dovedena da gleda vešanje, glasno je izrazio podršku KPJ, Crvenoj armiji i uzvikivao antifašističke parole. Obešen je 15 minuta ranije nego što je bilo predviđeno.

Za narodnog heroja proglašen je 14. decembra 1949. godine.

U Valjevu mu je, 28. oktobra 1960. godine podignut spomenik, autora Vojina Bakića. Pored spomenika u Valjevu, podignut mu je sličan spomenik i u rodnom Opuzenu, koji je srušen 1991. godine, od strane hrvatskih nacionalista. Tokom Narodnooslobodilačkog rata, poginula su i dva Stevina rođena brata, Nikola i Šimun Filipović.

martin_simic martin_simic 04:02 10.05.2010

Re: Otvaranje tajnih arhiva

Potpuno je nebitno, akcenat je na otvaranju svih tajnih arhiva, radi utvrdjivanja istine na osnovu materijalnih dokaza. Ko je protiv otvaranja tajnih arhiva, taj ocigledno zeli da spreci utvrdjivanje istine.
Hvala,
Pozdrav
antioksidant antioksidant 07:46 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

BIOGRAFIJA JEDNOG OD ANTIFAŠISTA na teritoriji Srbije:

Stevan Filipović

stjepan
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:18 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

martin_simic
Srbija nije imala veliki broj boraca protiv fasizma, vec samo veliki broj zrtava od fasizma. Zanemarljiv broj od 890 partizana na teritoriji Srbije 1944. pre ulaska sovjetske armije, potvrdjuje tu cinjenicu.


zadnjapetoletka
Mala ispravka pošto su podaci lažni: na teritoriji Srbije 1944. nije bilo 890 nego 889 partizana.


Mozete vas dvojica da lupetate sta hocete - i pod uslovom da su ovi vasi podaci tacni, opet krive i zamagljuju istinu. Srbija je imala neuporedivo veci broj antifasista i samo sacicu kvislinga (manju nego najveci deo porobljenih evropskih zemalja). Najveci deo tih antifasista je velikim delom rata bio u BiH. Svakom ko malo mucne glavom je jasno i zasto je tako bilo: teren u najvecem delu Srbije nije bio tako pogodan za gerilsku vrstu ratovanja za razliku od Dinarskih gudura koje su za to bile pravi raj. A posle stravicnih nemackih odmazdi nad hiljadama civila u Srbiji je bilo jedino i normalno da se takve stvari vise ne izazivaju. Na teritoriji bivse NDH nije bilo ni tog razloga za odustajanje od borbe posto Ustase nisu ubijale sprske civile za odmazdu nego zato su sto su u svom javno proklamovanom programu imali genocid nad Srbima koji su velikim delom i sproveli u delo...

I cetnici su bili antifasisti koji su procenili (posle pomenutih dogadjaja da nisu u stanju da se izbore protiv Nemaca pa su se okrenuli protiv svojih drugih neprijatelja: komunista. A Nemci su i sami uvideli da su im partizani glavni protivnici pa su ove druge (haoticne i neorganizovane) tolerisali u zajdenickoj borbi protiv partizana... I za ovo ima vise nego dovoljno dokaza: cetnici su poceli ustanak zajedno sa partizanima, celo vreme rata su spasavali saveznicke pilote (sto ih definitivno stavlja na protivinicku stranu od Nemaca) a i izbeglicka (njihova) vlada je bila u Londonu ....

Filip

Rastužuje, ali i otrežnjuje činjenica da na moskovskoj proslavi 65. godišnjice pobede nad fašizmom nije bilo potomaka srpskih antifašista ...
......
Tokom protekle dve decenije u Srbiji je antifašizam potisnut...


Nisi ni ti bolji od ove dvojice: na slican nacin iskrivljujes istinu i temu zloupotrebljavas za svoje politicke ciljeve. U poslednje dve decenije se u Srbiji gleda samo realnije na sve dogadjaje u II svetskom ratu pa ispada da ni cetnici nisu bili SAMO I TOLIKO crni i negativni niti su partizani bili samo pozitivni - nego su odgovorni i za mnoge zlocine a ideologija koju su zastupali je i tako dozivela krah. Naravno u tim stvarima ima preterivanja ... ali na obe strane: pa mnogi preteruju u velicanju cetnika ali ima mnogo i onih koji su i dalje na staroj komunistickoj liniji - to vidimo odlicno po tome sto je jedan covek kao Jovo Kapicic koji je nedvoslmisleno odgovoran za velike zlocine iznenada postao zvezda ...

A ti kao novinar si mogao i da nam ponudis malo objektivniju informaciju o razlogu nepozivanja srpske vojske u Moskvu, onako kako je ruska strana objasnila: nisu hteli da izdvajaju samo jednu od sest novostvorenih drzava na tlu bivse Jugoslavije posto su partizani bili jugoslovenska vojska (a cetnici zbog odustajanja do otvorene borbe protiv Nemaca nisu ni dali neki odlucujuci doprins borbi protiv njih ... bili su i protiv ruskih komunista-boljesvika)... a sve nisu zeleli da zovu (sto je isto prilicno razumljivo)
deset_slukom deset_slukom 10:19 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Virtuelni Vasilije
A Nemci su i sami uvideli da su im partizani glavni protivnici pa su ove druge (haoticne i neorganizovane) tolerisali u zajdenickoj borbi protiv partizana...


Neko sa manje skrupula bi isto ovo napisao na sledeći način: A četnici su i sami uvideli da su im partizani glavni protivnici pa su ove druge (jake i organizovane) prihvatili kao saveznike u borbi protiv partizana...
antioksidant antioksidant 10:31 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

I cetnici su bili antifasisti

pozdravio te slobodan homen...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:40 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

deset_slukom
Neko sa manje skrupula bi isto ovo napisao na sledeći način:


Hmmm ... sta je "pesnik" hteo da kaze sa ovim pominjanjem "skrupula" nije bas najjasnije ... nadam se da je bar njemu samom jasno ...

deset_slukom
A četnici su i sami uvideli da su im partizani glavni protivnici pa su ove druge (jake i organizovane) prihvatili kao saveznike u borbi protiv partizana...


Ova vrsta je "preformulacije" je moguca ali ne vidim sta bitno menja u odnosu na ono sto sam ja rekao? Niti dopunjuje/koriguje (ili pak demantuje) neku od informacija/tvrdnji koje sam izneo ...

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:44 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

antioksidant
BIOGRAFIJA JEDNOG OD ANTIFAŠISTA na teritoriji Srbije:

Stevan Filipović

stjepan


pozdravile te e-novine, Sonja Biserko & ostali skojevski "pronalazaci i odgajivaci" srpskog nacionalizma ...

ps-edit: uuuuups umalo da zaboravim i da iz liste "pozdravljaca" izostavim naseg blogodrugara Krkisu - pisca "eseja" o Mehmedu Selimovicu
deset_slukom deset_slukom 11:18 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Virtuelni Vasilije

Ova vrsta je "preformulacije" je moguca ali ne vidim sta bitno menja u odnosu na ono sto sam ja rekao? Niti dopunjuje/koriguje (ili pak demantuje) neku od informacija/tvrdnji koje sam izneo ...


"Pesnik" je hteo da kaže da se kao asocijacija na "preformulisanu" izjavu nameće, sama po sebi, reč "izdaja" u njenom izvornom značenju. Tvoja formulacija je pažljivo i vešto upakovana, da se ne bi kogod uvredio.
antioksidant antioksidant 11:26 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

pozdravile te e-novine, Sonja Biserko & ostali skojevski "pronalazaci i odgajivaci" srpskog nacionalizma ...

ps-edit: uuuuups umalo da zaboravim i da iz liste "pozdravljaca" izostavim naseg blogodrugara Krkisu - pisca "eseja" o Mehmedu Selimovicu

a zar se covek nije zvao stjepan?
i zar to umanjuje njegovu hrabrost u tvojim zaslepljenim ocima?

link
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:54 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Objašnjenje ruske strane shvatio sam samo kao diplomatski manevar! I nisam jedini u takvom tumačenju!
Kamo lepe sreće da se tokom protekle dve decenije "gleda samo realnije na sve dogadjaje u II svetskom ratu". Da je zaista tako, ne bismo imali krah svih društvenih vrednosti, moralnu krizu, eskalaciju nasilja! Ne bismo, na kraju krajeva, imali situaciju da se na antifašizam gleda kao na nešto ideološki sporno, sumnjivo, sakriveno u tajnim arhivama...
Današnje saopštenje o otkriću još jedne masovne grobnice u Raškoj, sa ubijenim Albancima tokom 1998. i 1999. godine najsuroviji je mogući komentar ovog bloga posvećenog 9. maju!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:04 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

desterac
"Pesnik" je hteo da kaže da se kao asocijacija na "preformulisanu" izjavu nameće, sama po sebi, reč "izdaja" u njenom izvornom značenju. Tvoja formulacija je pažljivo i vešto upakovana, da se ne bi kogod uvredio.


Gresis ... tacno je da je izbegavam uvredljive formulacije zato (izmedju ostalog) sto skrecu diskusiju na pogresnu stranu ali ne radim to nikad (ubedjen sam) na stetu svog sopstvenog misljenja/stava ...

Cini mi se da si ti malkice povodom "izvronog znacenja" zaveden nekadasnjom partizansko-komunistickom retorikom od "domacim izdajnicima". Sto je posebno apsurdno oni su u tu istu "izdajnicku" korpu trpali i cetnike i ustase.

A ustase kao prvo nisu ni bili nikakvi "izdajnici" (kao sto to nisu bili ni italijanski i mnogi drugi fasisti). Oni su samo bili dosledni zastupnici i provodioci jedne od najzlocinackijih ideja u ljudskoj istoriji ... na nasu veliku zalost su isuvise dobro sprovodili u delo tu svoju ideju. Za sta su im i nacisti najviseg ranga odavali priznanje. A nedavni "oslobodioci lijepe nase" su bili velikim delom njihove pristalice i NDH priznavali kao jednu bitnu etapu u ostvarenju "tisuculjetnog sna" ...

A cetnike zvati "izdajnicima" mi ne izgleda bas ispravna terminologija ... Moze se o mnogo cemu kod njih diskutovati i kritikovati, ali ipak rec "izdajnik" pristaje nedicevcima i ljoticevcima (kao sinonim za "kvisling" ), ovima prvima i ne bas. Jesu li izdali kralja i vladu u izbetglistvu (u Londonu)? - nisam imao prilike za tako nesto da cujem. Jesu li izdali zapadne saveznike? - ni za to nisam imao prilike da cujem (makar i da nisu ostvarili njihova sva ocekivanja). I jedni i drugi su mogli vrlo lako da se o toj "izdaji" izjasne kada se rat zavrsio ... ali nisu. Naprotiv, sve zapadne vlade su ostro protestovale protiv Drazinog pogubljenja - bezuspesno, zato sto je u to vreme Tito bio u cvrstom zagrljaju svog (tadasnjeg) ortaka Staljina ...

ps. ne pokusavam ovde ni da branim cetnike niti da se stavljam na njihovu stranu ... nego samo da realno sagledam situaciju i da se odvojim od nase uobicajene ili-ili, crno-bele iliti partizansko-cetnicke iskljucivosti ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:14 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

antioksidant

a zar se covek nije zvao stjepan?
i zar to umanjuje njegovu hrabrost u tvojim zaslepljenim ocima?


Svasta, sto bi umanjivalo njegovu hrabrost? I kakve veze ima to sto se zaista zvao Stjepan? Zar ti ni ono inisistiranje na "Mehmedu S." ne zvuci bezveze i kao obicna insinucija odnosno zloupotreba za promociju (pogresne) politicke ideje ...

Ne bi meni smetalo da si ti u nekom ozbiljnijem i duzem postu upotrebio to ime ... ali ovako si otkrio samo tvoju zalspeljenost (koju jos prebacujes meni) nacionalnom problematikom. Covek je ziveo u Srbiji i dobio (ili ga sam sebi dao) nadimak ili pak srpsku verziju svog imena. U cemu je tu problem da bi se ti ekstra javljao sa "ispravkom"? Sto je uopste bitna njegova nacionalnost? Osim ako ne zelis da imputiras nekima (mnogima) nacionalnu ostrasncenost? ne tvrdim da nje uopste nema ... ali u ovom slucaju sam cvrsto ubedjen da je UOPSTE nema. Evo najboljeg dokaza: tako su generacije ucile u skoli u vreme bratstva i jedinstva kad bi takve stvari SIGURNO bile primecene i korigovane ... kao sto su i bile u mnogim slucejevima
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:24 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Filip
Objašnjenje ruske strane shvatio sam samo kao diplomatski manevar! I nisam jedini u takvom tumačenju!


Svasta je moguce, ali sta ti u tom objasnjenu deluje nelogicno? I sta je trebalo da urade - da pozovu samo Srbiju ili sve drzave sa prostora ex-Yu? Meni oba slucaja izledaju problematicno-diskutabilno ...

ps. To te ne abolira kao novinara da nam izeneses i to misljenje "druge strane" ... kad si se vec resio da pises ekstra blog sa ovom temom
deset_slukom deset_slukom 12:53 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Virtuelni Vasilije

A cetnike zvati "izdajnicima" mi ne izgleda bas ispravna terminologija ... Moze se o mnogo cemu kod njih diskutovati i kritikovati, ali ipak rec "izdajnik" pristaje nedicevcima i ljoticevcima (kao sinonim za "kvisling", ovima prvima i ne bas. Jesu li izdali kralja i vladu u izbetglistvu (u Londonu)? - nisam imao prilike za tako nesto da cujem. Jesu li izdali zapadne saveznike? - ni za to nisam imao prilike da cujem (makar i da nisu ostvarili njihova sva ocekivanja). I jedni i drugi su mogli vrlo lako da se o toj "izdaji" izjasne kada se rat zavrsio ... ali nisu.


Jesu izdali - borbu protiv fašizma. To je, upravo, tema ovog bloga. Eto, nekako se nisi dosetio o čemu je reč, danas ti nešto ne ide. Doduše, primetio si da četnici "nisu ostvarili sva očekivanja saveznika", ali mislim da je ova tvoja ocena zaista preblaga, moraš biti malo strožiji.

Što se ustaša tiče, slažem se - njih ne bih nikada izjednačavao sa četničkim pokretom - ali mogu da razumem partizane kada ne prave tu razliku. Pucaju jedni, isto kao i drugi...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:13 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

deset_slukom
Jesu izdali - borbu protiv fašizma. To je, upravo, tema ovog bloga


Ok, jesu ... ali na nacin kako su tu borbu definisali partizani. Drugim recima sa partizanskog stanovista oni jesu izdajice ... Samo sto ja pokusavam da se izdignem iznad tog partizanskog stanovista - za razliku od tebe... Sa njihovog stanovista jednostavno se radi o proceni da nisu u stanju da se izbore protiv neuporedivo jaceg protivnika niti da su zrtve (u nevinim zivotima civila) prihvatljive ...

Ako je kriterijum "neborenje protiv fasizma" odlucujuci za kvalifikaciju "izdajnika" onda nju zasluzuju i mnogi drugi (svi?) koji su okupirani od strane nacista...

Vec sam ti rekao sta su argumenti protiv te kvalifikacije pa se ne bih ponavljao ... ti ostani slobodno na toj JEDNOJ strani ja ne osecam potrebu da se definitivno i iskljucivo opredeljujem ... a niti da se prepucavam o terminoloskim stvarima. Informacije su dobro dosle, medjutim sa te strane sa koje dolaze tvoje ih je bilo vise nego dovoljno (i NEDVOSMISLENO su "frizirane" ) a one sa druge strane su isto tako nedvosmisleno suzbijane (i opet "frizirane" ) ...

ps-edit. Oko tema koje se manje-vise slazemo - ustasa: mogu i ja da razumem partizanske motive ali se ne slazem da su oni tako jednostavni. Dve su tu stvari bitne:
1) zelja sa postizanjem vestacke/nepostojece simetrije i
2) pokazivanje cinjenice koliko im je bila bitna borba za komunisticku ideologiju (a ne samo antifasizam). Iako su po svemu drugome neuporedivi cetnici su imali jednu (jedinu) slicnost sa nacistima/ustasama: bili su antikomunisti. "Problemicic" je samo u tome sto su isto tako zestoki antikomunisti bili (i ostali) recimo i Amerikanci (i ostali zapadni saveznici) - sto taj kriterijum cini nepogodnim za "svrsatavanje" ali objasnjava mnoge stvari...

antioksidant antioksidant 13:45 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Sto je uopste bitna njegova nacionalnost?

tebi ocito jeste inace ne bi penio toliko i ne bi pokusavao da podmetnes drugacije ime...
nadimak mu je bio stevo (tako se bar zvala skola u bgdu - stjepan stevo filipovic) a cetnici antifasisti kao ti ga zovu stevan (ironija vasilije - znam da nisi cetnik a verujem da nisi ni antifasista - tj da ti antifasizam nije bitan u poredjenju sa nacionalnim osecanjima)
...
moja "ispravka" je samo podsecanje da je cetnicko antifasisticki pokret u nedostatku autenticnih heroja posegao za istorijskim falsifikatima...
sto ces ti naravno elokvetno i obrazloziti ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:04 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

AO

tebi ocito jeste inace ne bi penio toliko
.....
moja "ispravka" je samo podsecanje da je cetnicko antifasisticki pokret u nedostatku autenticnih heroja posegao istorijskim falsifikatima...


Haha ... a da procitas jos jednom sta si napisao? I u kom kontekstu? Kakve veze imaju cetnici sa ovim sto je Filip napisao ("Stevan" ... i sto se u komunistickom skolskom sistemu ucilo uglavnom o "Stevanu" (o cemu govori i Cole u njegovom tekstu)? I gde sam ga sam ga ja uopste nazvao bilo kako? komentarisao sam samo tvoj "zapenjeni" nastup ni jednog momenta ne insistirajuci niti poricuci nejgovo pravo ime i/ili nacionalnost. Niti sam coveku poricao izuzetnu hrabrost...

Kako ga nizivaju cetnici i ostali nacionalisti ne znam posto se ne bavim proucavanjem takve literature. Mada, na osnovu CISTE LOGIKE, sumnjam da je tako kako ti kazes: ja bih pre ocekivao da bi tvoji pandani sa suprotne strane ektremistickog politickog spektra pre insistirali na imenu "Stjepan" i tome da je Hrvat i sve tumacili kao jos jednu "hrvatsku podmetacinu" ... sto cesto pokusavaju da urade sa celokupnim partizanskim pokretom (iako su u njemu Srbi bili ogormna vecina) ...

ps. pre nego sto se javis, pogledaj se u ogledalo - mozda se ukaze potreba da obrises penu
antioksidant antioksidant 14:08 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

razocarao si me
mozes ti to lepse vasilije..
cela prica ti se svela na sitno nadevanje nadimaka...
i odluci se vec jednom u kom antifasistickom pokretu su srbi bili - partizanskom ili cetnickom
inagadadavida inagadadavida 14:18 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Virtuelni Vasilije


I cetnici su bili antifasisti koji su procenili (posle pomenutih dogadjaja da nisu u stanju da se izbore protiv Nemaca




do jaja...a svoj antifasizam su ispoljavali tako sto su svi piskili u nemacki slem onako za inat.......pa nek umre okupator od muke
deset_slukom deset_slukom 14:18 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Virtuelni Vasilije
Sa njihovog stanovista jednostavno se radi o proceni da nisu u stanju da se izbore protiv neuporedivo jaceg protivnika niti da su zrtve (u nevinim zivotima civila) prihvatljive ...

Zašto nisu otišli u Bosnu, kao i partizani? Ne da pucaju u njih, nego da ratuju protiv okupatora? Bilo je valda i nekih drugih rešenja? Ako su bili za kralja i otadžbinu - otadžbina je bila Jugoslavija, a kralj nije bio kralj (samo) Srbije?
Ili, ako ništa drugo, zašto su ratovali protiv onih, koji su ratovali protiv fašista?

Virtuelni Vasilije
Informacije su dobro dosle, medjutim sa te strane sa koje dolaze tvoje ih je bilo vise nego dovoljno (i NEDVOSMISLENO su "frizirane" ) a one sa druge strane su isto tako nedvosmisleno suzbijane (i opet "frizirane" ) ..


Jeste da komunisti... khm... nisu voleli da pričaju o nekim događajima neposredno posle rata (rekao bih da su sve savezničke zemlje radile neke stvari kojima se danas ne bi ponosile), ali ne vidim da "suprotna strana" ima neke dramatično nove informacije. Osim što "neprijateljske ofanzive" nazivaju "bežanijama", nisam u poslednjih dvadesetak godina saznao neku novu istinu.

Što se friziranja tiče, antikomunisti su, u tom pogledu, mnogo gori od komunista - to se laže bez pardona, ne preza se od falsifikovanja dokumenata... Veoma sam skeptičan prema svim "uravnoteženim" pristupima jugoslovenskoj istoriji, dok je nama ovih novih istoričara. Da ne pričamo o rehabilitaciji kvislinga i notornih fašista, sve pravdajući se oslobađanjem od komunističkih stega i njihovih jednostranih pogleda.

Uzgred, i ja sam antikomunista, kako god ti to čudno izgledalo, ali mislim da su ideološki, programski,... bili manje zlo od srpskih nacionalista. Mislim da smo srećno izašli iz tog rata. Odnosno, moglo je da bude i mnogo gore.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:19 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

ao
znam da nisi cetnik a verujem da nisi ni antifasista - tj da ti antifasizam nije bitan u poredjenju sa nacionalnim osecanjima


Nacionalna osecanja su za mene potpuno nebitna a u okolini u kojoj zivim i u kojoj su i moji prijatelji ima najmanje Srba (manje i od Hrvata).

Antifasizam smatram u Srbiji potpuno deplasiranim - osim kao sredstvo za "skojevkse" politicke manipulacije i zloupotrebe. Posle Jevreja, Srbi spadaju u narod kome je uloga antifasista predodredjena ... i tu ne mogu da promene nista ni pojedinacne budale kojih ima svuda (ukljucujuci i medju samim Jevrejima). Za to je dovoljno setiti se parola "bolje grob nego rob" i "sto za jednog" ... ili pak pogledati spiskove zrtava nacistickih koncentracionih logora (ne samo ustaskih)...

U zemlji u kojoj zivim je (neo)nacizam/fasizam jos uvek (nazalost) jak pa je prirodno da sam njegov ogorceni protivnik posto se, hteo to ili ne, moram osecati (potencijalno) ugrozenim od njih - i ja i clanovi moje porodice ...
inco inco 15:10 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

deset_slukom
Zašto nisu otišli u Bosnu, kao i partizani? Ne da pucaju u njih, nego da ratuju protiv okupatora?


I bolje sto nisu, inace bi se Srebrenica (a kako je tad bilo i mnogo vise dozvoljeno nego danas, verovatno i mnoga druga mesta) desila 50 godina ranije... U BiH danas ne postoji osoba kojoj cetnici-preletnici (to su oni koji su povremeno turisticki, k'o 90-ih, prelazili Drinu) za glavu nisu skratili komsiju, daljeg rodjaka ili cak direktnog pretka... One koji su se izvukli prvi put, docekale su opet istoimene grupe (ili bar takvog autfita i ideologije) 90-ih...

Zvati cetnike antifasistima i obelezavati dan pobede nad fasizmom na Ravnoj Gori je jednako zvati SS jedinice humanistima i doticni dan obelezavati u Berlinu. Cetnicima je glavna vodilja bio anti-komunizam i nacional-socijalizam, stoga im i nije bilo tesko da saradjuju sa nacistima, cak iako su isti okupirali njihovu drzavu, pogotovo ako je rec o borbi protiv partizana.

To sta su kasnije komunisti cinili je skroz druga prica, u WWII je postojao samo jedan antifasisticki pokret na ovim prostorima - partizani.
dragan7557 dragan7557 15:30 10.05.2010

Re: Srbija k'o tepsija

teren u najvecem delu Srbije nije bio tako pogodan za gerilsku vrstu ratovanja za razliku od Dinarskih gudura koje su za to bile pravi raj.


Eeeee, da smo imali u Srbijici makar jednu planinu.Vid'li bi oni kako Musa jarca guli.

Jebiga ravna ko tepsija pa se nije moglo.

cerski
deset_slukom deset_slukom 15:31 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

inco

I bolje sto nisu,...


OK - to sam ja više, onako, figurativno.
dragan7557 dragan7557 16:00 10.05.2010

Re:LUPETANJE..


Mozete vas dvojica da lupetate sta hocete -


A, bogami i ti još gore sa ovim
zato sto je u to vreme Tito bio u cvrstom zagrljaju svog (tadasnjeg) ortaka Staljina ...


Za podatke zbog čega smatram da ti lupetaš ili namerno zamajavaš vidi (ako znaš nešto engleskog):

CIA

Memorandum for the President of United States of America:

"From Peter to Tito"

CIA historical Review Programm
Confidential (bio do:)
Approwed for Release
22 sept 1993

Ukrakto da raščistimo osim ako ne znaš da čitaš, u kom slučaju potraži prevodioca.

cerski



dragan7557 dragan7557 16:07 10.05.2010

Re: Re:LUPETANJE..

dragan7557

Mozete vas dvojica da lupetate sta hocete -


A, bogami i ti još gore sa ovim
zato sto je u to vreme Tito bio u cvrstom zagrljaju svog (tadasnjeg) ortaka Staljina ...


Za podatke zbog čega smatram da ti lupetaš ili namerno zamajavaš vidi (ako znaš nešto engleskog):

CIA

Memorandum for the President of United States of America:

"From Peter to Tito"

CIA historical Review Programm
Confidential (bio do:)
Approwed for Release
22 sept 1993

Ukrakto da raščistimo osim ako ne znaš da čitaš, u kom slučaju potraži prevodioca.

cerski




Za tvoju informaciju i drugih koji nemaju pojma o čemu pričaju a od Istorije prave paprikaš za dnevno političko kusanje, radi se o dokumentima navedene Agencije i koji su VERODOSTOJNI (izvinjavam se za galamu ostalim blogerima i blogerkama).

cerski
dragan7557 dragan7557 16:18 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

i odluci se vec jednom u kom antifasistickom pokretu su srbi bili - partizanskom ili cetnickom

Onom na Vlasti.

cerski
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:36 10.05.2010

Re: Re:LUPETANJE..

7557
Za tvoju informaciju i drugih koji nemaju pojma o čemu pričaju a od Istorije prave paprikaš


A ti, kad vec toliko dugo visis na ovom blogu, mogao si barem da naucis da linkujes dokumente na koje se pozivas. Doduse nije ga bilo tesko naci na netu ali sam prestao vec na pocetku posle uvodne recenice (... one of the most extensive and detailed series of memoranda contained in the OSS Reports to the White House1 is formed by those that trace the evolution from monarchist Yugoslavia to the Tito dictatorship...) i video o kolikom se dokumentu radi (odnosno seriji dokumenata - Memorandum for the President: From Peter to Tito) ...

Ako vec nisi naucio da linkujes mogao si bar da naucis da artikulises to sto zastupas/zelis da kazes. Prema tome ako si citirao i usprotivio se mom stavu da su Staljin i Tito bili u dobrim odnosima neposredno posle rata (iliti "bili ortaci" ) izvoli pa nam citiraj onaj deo te dokumentacije koja bi to dokazivala ... Ja ne tvrdim da sam istoricar i spreman sam rado da ucim ... A ti izvoli pa citiraj tih nekoliko (naj)vaznijih recenica koje demantuju tu moju jednu ...

Ako si u stanju ... u sta sumnjam - na osnovu povremenog preletanja tvojih nesuvislih postova (potpuno citanje mi nikad nije palo na pamet) ...
dragan7557 dragan7557 17:06 10.05.2010

Re: Re:LUPETANJE..

Virtuelni Vasilije
7557
Za tvoju informaciju i drugih koji nemaju pojma o čemu pričaju a od Istorije prave paprikaš


A ti, kad vec toliko dugo visis na ovom blogu, mogao si barem da naucis da linkujes dokumente na koje se pozivas. Doduse nije ga bilo tesko naci na netu ali sam prestao vec na pocetku posle uvodne recenice (... one of the most extensive and detailed series of memoranda contained in the OSS Reports to the White House1 is formed by those that trace the evolution from monarchist Yugoslavia to the Tito dictatorship...) i video o kolikom se dokumentu radi (odnosno seriji dokumenata - Memorandum for the President: From Peter to Tito) ...

Ako vec nisi naucio da linkujes mogao si bar da naucis da artikulises to sto zastupas/zelis da kazes. Prema tome ako si citirao i usprotivio se mom stavu da su Staljin i Tito bili u dobrim odnosima neposredno posle rata (iliti "bili ortaci" ) izvoli pa nam citiraj onaj deo te dokumentacije koja bi to dokazivala ... Ja ne tvrdim da sam istoricar i spreman sam rado da ucim ... A ti izvoli pa citiraj tih nekoliko (naj)vaznijih recenica koje demantuju tu moju jednu ...

Ako si u stanju ... u sta sumnjam - na osnovu povremenog preletanja tvojih nesuvislih postova (potpuno citanje mi nikad nije palo na pamet) ...

Idi svađaj se i vređaj nekog drugog.

cerski
gedza.73 gedza.73 19:59 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Neko je na jednom od prethodnih blogova cetnici vs partizani lepo napisao
'covek ima sliku', tako da vasilije tesko mozes da ga ubedis da malo razmislja glavom.
talicni talicni 21:33 10.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

Filip Mladenović
BIOGRAFIJA JEDNOG OD ANTIFAŠISTA na teritoriji Srbije:

Stevan Filipović


Heroj.

R.I.P.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:08 11.05.2010

Re: Lazna istorija u Srbiji

@ VV
Offside Vasilije :) Jel' se tako zove ono kad se istrči a ne pogleda pažljivo kako stvari stoje?
alselone alselone 06:56 10.05.2010

cried my eyes out

Pa zato što je u medjuvremenu najunosnija, najprofitabilnija i najproduktivnija industrija u Srbiji postala industrija ZLA. Industrija zla je naša industrija snova, i to ružnih snova.


kako si ovo lepo srocio, suza suzu stize. da li planiras da pises nastavak "Grabljivice"?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:59 10.05.2010

Re: cried my eyes out

Ne pišem nastavak "GRABLJIVICE", jer sam se o toj vrsti "literature" GLASNO izjasnio na promociji iste krajem prošle 2009. godine, upućujući reči protesta i autorki i njenom izdavaču, face to face!
Pišem roman "HULJE, GNJIDE, OLOŠ", koji govori o protekle dve decenije u Srbiji!
alselone alselone 12:43 10.05.2010

Re: cried my eyes out

Hoce li on progledati na kraju i oni se uzeti ili ce njegova zla majka pobediti?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:50 10.05.2010

Re: cried my eyes out

ODLOMAK iz romana "HULJE, GNJIDE, OLOŠ": "...U haustoru i na stepenicama zgrade, u kojoj je spokojno živeo sve do ženine smrti, počeo je da primećuje slike aktuelnog rasula. Ratni prizori sa TV ekrana i slike mafijaških obračuna na ulicama Beograda ovde su se premijerno davali u formi bačenih otpadaka, ispljuvaka, malih nuždi, povremeno i velikih. Počelo je i bespravno pregradjivanje hodnika, zazidjivanje terasa, nadogradnja potkrovlja, što je od nekada pristojnog mesta stanovanja načinilo urbanističku nakazu! Pisao je i žalio se nadležnima, tužio one koji krše zakon, slao protestne poruke tiražnim novinama… Uzalud! Nastupila je epidemija ružnoće, koju je njegova ćerka u telefonskim razgovorima zajedljivo tumačila: “ALAVOST!”. Sjajna domaća reč za pohlepu..."
alselone alselone 13:08 10.05.2010

Re: cried my eyes out

Ovo nije lose, sta vise, moglo bi se i nazvati beletristikom u odnosu na onaj stil koji sam kvotovao. Dodatno, pogadja bas ono sto je bilo.
Ulozi jos malo napora da se ucinis pomak sa trafike ka knjizari i kupici knjigu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:15 10.05.2010

Re: cried my eyes out

alselone
Ovo nije lose, sta vise, moglo bi se i nazvati beletristikom u odnosu na onaj stil koji sam kvotovao. Dodatno, pogadja bas ono sto je bilo. Ulozi jos malo napora da se ucinis pomak sa trafike ka knjizari i kupici knjigu.

Kada završim roman i kada ga objavim, pokloniću Vam primerak sa posvetom:
„Malo njih je kadro da sjajem lepote razvedri sumornost našega života.“
Žan Lafonten
duchesse duchesse 08:00 10.05.2010

ŽIVEO 9. MAJ - DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM!

Živeo!

Uzgred, antifašističku borbu tako aktivno zaboravljamo zato što se aktivno trudimo da zaboravimo NOB, isto kako smo se posle II sv. rata trudili da zaboravimo neslavnu nenarodnu i nerevolucionarnu prošlost. Budale.
dr.wagner dr.wagner 08:01 10.05.2010

ARHIVI ..., KOJI ARHIVI ...?

....jutro

-Danas je gotovo sigurno da nema nekih tajnih arhiva koji kompromitiraju
"režim" od 45-te , do 90-te ...
..... jer da išta relevantno postoji , to bi ovi današnji pravovjernici već
na sva zvona objavili ...

-Činjenica je , posljednjih 20-ak godina na vlasti su bili upravo najveći
oponenti "zločinačkog režima nakon 45-te" i ne znam kako se njih na toj
poziciji moglo zaustaviti u traženju i objavi istine ....

-Znači ,....puste priče ....

-Jasno ... , razumijem da ima ljudi sa kojima taj "režim" nije omogućavo
afirmaciju , zbog njihovih pogleda i ideja .... , no neki od njih su 90-ih
došli u poziciju da "isprave" stvari i da poboljšaju zemlju (zemlje) ...

....... i poboljšali su .....


Wagner
gedza.73 gedza.73 20:03 10.05.2010

Re: ARHIVI ..., KOJI ARHIVI ...?

-Danas je gotovo sigurno da nema nekih tajnih arhiva koji kompromitiraju
"režim" od 45-te , do 90-te ...
..... jer da išta relevantno postoji , to bi ovi današnji pravovjernici već
na sva zvona objavili ...


...Ti pravovernici se nalaze u tim arhivama tako da...Znaci...
predatortz predatortz 08:09 10.05.2010

Koji bre fašizam ?

Koja, bre, industrija zla?

Narod se, jednostavno, bavi životnijim stvarima. A malo je i omudrao. Ne možeš ga više , k'o marvu, isterati na ulice da viče 'ura' i 'živeo'. Bilo pre 60 godina... Pa ne može doveka sa se živi od te priče.

A antifašizam danas? Pa , valjda smo svi antifašisti? Sem šačice psihičkih bolesnika koja nema nikakav realan uticaj na bilo šta.
mariopan mariopan 10:14 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Tokom protekle dve decenije u Srbiji je antifašizam potisnut, prećutkivan, pa čak i relativizovan!

Čekaj prvo da se dogovorimo da li smo pobedili?
docsumann docsumann 11:07 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Tokom protekle dve decenije u Srbiji je antifašizam potisnut, prećutkivan, pa čak i relativizovan!
Čekaj prvo da se dogovorimo da li smo pobedili?


Prvo da vidimo ko smo to mi a ko su naši
predatortz predatortz 11:11 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Ma meni sve ovo liči na to da jedan broj ljudi hoće lagodno da živi i izbije u prvi plan jureći 'unutrašnjeg neprijatelja'. Dajte malo novih ideja... Ne vraćajte se u doba crvenih marama, sletova, radnih akcija. Ta priča je ispričana.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:48 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Jedan od sastojaka "pogonskog goriva" ovdašnje industrije zla je i relativizacija svega. Dati svoj, jedan jedini život u borbi protiv fašizma je čin pred kojim ja, kao ljudsko biće, kao gradjanin i kao novinar, osećam najdublje poštovanje. Slika Stjepana Steve Filipovića sa omčom oko vrata i sa uzdignutim rukama SIMBOL je jedne životne, principijelne, na humanim vrednostima zasnovane BORBE! A primera poput heroja Stevana Filipovića iz II svetskog rata ima mnogo! Da su tokom protekle dve decenije poštovane i uvažavane te vrednosti, ne bismo imali, izmedju ostalog, i upravo otkrivenu masovnu grobnicu u Raškoj! I ne zaboravite nikada onu poznatu maksimu: NIJE PROBLEM U VIŠKU FAŠISTA, VEĆ U MANJKU DEMOKRATA!
predatortz predatortz 11:52 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Jedan od sastojaka "pogonskog goriva" ovdašnje industrije zla je i relativizacija svega


Dakle, ja sam relativizator. Samim tim i plaćenik industrije zla. Ako sam takav, verovatno pod jastukom držim Hitlerovu sliku a na zidu Ljotićevu.

I to sve zbog činjenice da sam se usudio reći da su vremena onih koji su lagodno živeli zahvaljujući činjenici da rado i često uzvikuju 'živeo' i 'dole' iza nas!
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:10 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Ti "koji su lagodno živeli zahvaljujući činjenici da rado i često uzvikuju 'živeo' i 'dole" su mala deca u poredjenju sa onima koji su tokom protekle dve decenije zahvaljući govoru mržnje, fašizmu i ratnim zločinima napravili, tj. UKRALI ono što pominjem u blogu. Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?
predatortz predatortz 12:19 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?


Verovatno ništa. Čovek je bio hedonista. Ostavljao žene, sejao decu a ugađao svom dupetu.

Ali, sinovi 'titića', su nasledili tuđe kuće na Dedinju, fabrike, ambasadorska mesta... Ista ona 'narodna milicija' koju ti pominješ i njeno čedo UDBA (SDB,BIA) su nasledili pravo da troše naše glave kao da su vrbovina. A UDBA je bila udarna pesnica onoga za čije ti naslednike brineš.

Vaš rat, rat između Stambolićevaca i Miloševićevaca, nije naš rat. Postoji dobar deo nas koje zabole i za boljševike i za menjševike.
mariopan mariopan 12:25 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Filip Mladenović
Jedan od sastojaka "pogonskog goriva" ovdašnje industrije zla je i relativizacija svega. Dati svoj, jedan jedini život u borbi protiv fašizma je čin pred kojim ja, kao ljudsko biće, kao gradjanin i kao novinar, osećam najdublje poštovanje. Slika Stjepana Steve Filipovića sa omčom oko vrata i sa uzdignutim rukama SIMBOL je jedne životne, principijelne, na humanim vrednostima zasnovane BORBE! A primera poput heroja Stevana Filipovića iz II svetskog rata ima mnogo! Da su tokom protekle dve decenije poštovane i uvažavane te vrednosti, ne bismo imali, izmedju ostalog, i upravo otkrivenu masovnu grobnicu u Raškoj! I ne zaboravite nikada onu poznatu maksimu: NIJE PROBLEM U VIŠKU FAŠISTA, VEĆ U MANJKU DEMOKRATA!

Pa demokrate nam vladaju poslednjih 20 godina od kada se sve činilo da se uloga naše zemlje u borbi protiv fašizma umanji. Ne nedostaje nama "demkarata",ima ih kao kusih pasa, nedostaju nam hrabri ljudi koji bi "mentorima" rekli kada je dosta ponižavanja Srbije, ali izgleda da niko neće da ujede ruku koja ga hrani?

A sa tvojim citiranim odgovorom se slažem u potpunosti.
Jedan takav spomenik gledam svakog dana, ispred njega živim, i zaista mislim da su ti ljudi bili pravi heroji.
Mogu odavde da pljuckaju na njih nedostojni, možda zato i pljuckaju što ne postoji ništa sveto za šta bi oni položili živote. Pogotovo ne postoji ideja u koju veruju, država na koju su ponosni, osećaj pripadnosti nečemu dobrom...da se to uništi u ljudima trebalo je 20 godina neprekidnog ispiranja mozgova, zvanog preispitivanje istorije - odrađeno. Zato se ovome sada ne treba čuditi.
Hrvatska je pobedila dvaput.Tako kažu.
Mi nijedanput - naše demokrate su samo sposobne da od gotovine naprave veresiju?
kukusigameni kukusigameni 12:39 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Sta su nasledili?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:46 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

predatortz
Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?Verovatno ništa. Čovek je bio hedonista. Ostavljao žene, sejao decu a ugađao svom dupetu. Ali, sinovi 'titića', su nasledili tuđe kuće na Dedinju, fabrike, ambasadorska mesta... Ista ona 'narodna milicija' koju ti pominješ i njeno čedo UDBA (SDB,BIA) su nasledili pravo da troše naše glave kao da su vrbovina. A UDBA je bila udarna pesnica onoga za čije ti naslednike brineš.Vaš rat, rat između Stambolićevaca i Miloševićevaca, nije naš rat. Postoji dobar deo nas koje zabole i za boljševike i za menjševike.

I!? Šta su te "tuđe kuće na Dedinju, fabrike, ambasadorska mesta..." u poredjenju sa jahtama Marka Miškovića, Željka Mitrovića, Kostića...?
Neće biti da je Tito samo "ugađao svom dupetu". Pa svi ovi tokom protekle dve decenije nisu ni okrečili sve ono što je izgradjeno za vreme Tita!!!
Vi primenjujete još jedan štos industrije zla, a to je zamena teza. Ovo nije tekst o UDBI, o Stamboliću i Miloševiću, već o ANTIFAŠIZMU!
predatortz predatortz 12:48 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?


I!? Šta su te "tuđe kuće na Dedinju, fabrike, ambasadorska mesta..." u poredjenju sa jahtama Marka Miškovića, Željka Mitrovića, Kostića...?


Nešto mi nije poznato da su pomenuti i njihovi očevi bili protiv Titovog režima.

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:57 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

predatortz
I!? Šta su te "tuđe kuće na Dedinju, fabrike, ambasadorska mesta..." u poredjenju sa jahtama Marka Miškovića, Željka Mitrovića, Kostića...?Nešto mi nije poznato da su pomenuti i njihovi očevi bili protiv Titovog režima.

Tajnu o njihovom "uspehu" krije Jovica Stanišić, neprikosnoveni šeg Slobine UDBE tokom "godina raspleta". Na sajtu Caneta Subotića imate detalje o "metodama" srpske prvobitne akumulacije kapitala od 1991. do danas!
mariopan mariopan 12:58 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
Sta su nasledili?

Ako je pitanje upućeno meni?

Ovako:

Nisam imala šta da nasledim od roditelja pa me to nije sprečilo da nešto i ja uradim u životu. Morala sam samo mnogo da radim.

Oko mene žive neki srećnici koji su imali šta da naslede ali su i to upropastili,i strašno su nezadovoljni svim i svačim, međutim za to i dalje optužuju svoje roditelje, kažu, malo su im ostavili da naslede. Oni bi mogli mnogo toga više da upropaste i potroše.

Sa državom ti je isto kao sa porodicom i okućnicom. Gradiš, izgrađuješ, nastavljaš gde su stali roditelji, ispravljaš ako su negde grešili i radiš bolje od njih, ako umeš. Ako ne umeš, uvek ti je pri ruci izgovor da ti nisu dovoljno ostavili u nasleđe.
predatortz predatortz 12:59 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Tajnu o njihovom "uspehu" krije Jovica Stanišić, neprikosnoveni šeg Slobine UDBE tokom "godina raspleta"


A Jovica je bio član SKJ-u ili ravnogorac u egzilu?
kukusigameni kukusigameni 12:59 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Postavicu ponovo pitanje. Sta su nasledili?

Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?

predatortz predatortz 13:01 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
Postavicu ponovo pitanje. Sta su nasledili?

Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?



Tito se, opštepoznato, nije vezivao za (svoje) žene i decu. Pažljivom čitaocu nije promaklo da sam odgovorio sa 'verovatno ništa'.
mariopan mariopan 13:02 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
Postavicu ponovo pitanje. Sta su nasledili?

Odgovorite mi ČINJENIČNO šta su to nasledili sinovi i unuci Josipa Broza Tita?


E, ja mislila da pitaš mene pa ti odgovorila gore jer je bilo iza mog komentara
Ok, zanemari moj odgovor
kukusigameni kukusigameni 13:02 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Pitanje je bilo za autora bloga. Nisi me razumeo.
Colin_bgd Colin_bgd 13:44 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Vaš rat, rat između Stambolićevaca i Miloševićevaca, nije naš rat. Postoji dobar deo nas koje zabole i za boljševike i za menjševike.

Da, bas dobar pristup, kad se dva brata posvadjaju i zapale kucu, treci sedi u dnevnoj sobi punoj dima, cita novine i lakonski odmahuje rukom "zabole me, nije moj problem"... E, srpski proseku....
dragan7557 dragan7557 16:26 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Čekaj prvo da se dogovorimo da li smo pobedili?

Kako beše 1999 u toku bombardovanja "ruske rakete sa nuklearnim glavurdama okreću prema....

Po završetku bombardovanja Vrhovni ili njegov portparol.
"Srbija je moralni pobednik ovog ničim izazvanog.........

cerski

p.s. i na koju polovinu misliš ?

cerski
yugaya yugaya 17:04 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
Pitanje je bilo za autora bloga. Nisi me razumeo.

-la.
mariopan

mislila ... odgovorila

ovde niko ne pazi na casu -bas
mariopan mariopan 17:44 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

yugaya
kukusigameni
Pitanje je bilo za autora bloga. Nisi me razumeo.

-la.
mariopan

mislila ... odgovorila

ovde niko ne pazi na casu -bas


Odmah posle mog komentara - njegovo pitanje, a znaš kako se vade političari da su "nasledili " sve samo loše iz prethodnih vlada i slično, pa sam shvatila da je o tome pitanje.
I ja - tras- odgovor
mariopan mariopan 17:57 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

dragan7557
Čekaj prvo da se dogovorimo da li smo pobedili?

Kako beše 1999 u toku bombardovanja "ruske rakete sa nuklearnim glavurdama okreću prema....

Po završetku bombardovanja Vrhovni ili njegov portparol.
"Srbija je moralni pobednik ovog ničim izazvanog.........

cerski

p.s. i na koju polovinu misliš ?

cerski

Ne, mislim na drugi svetski rat, još malo pa će biti da nismo ni učestvovali. Tako se prema istoriji iz tog vremena odnose naši političari, gurnuli u zapećak, samo se malo ljutnu, reda radi, više zbog počasti koje su im izmakle jer nisu pozvani, a godinama urušavaju ugled Srbije po tom pitanju.
Pobednika koliko hoćeš , ali posle bitke. Mi nismo čak ni tu. A nemamo ni neku vojsku, i to razbucali, pa koga i da zovu? Onog što je razbucao vojsku da zovu na vojnu paradu? Zašto bi? Da se tamo slika?E, zato se ljute, što se nije slikao, a ne zato što Srbija zaslužuje tu počast.
zilikaka zilikaka 18:13 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Prvo da vidimo ko smo to mi a ko su naši

To se pita "koji su naši, koji su njini?"
Takva informacija je korisna za ratove, svatove i slične prilike, pa ne treba propustiti da se pita!
predatortz predatortz 18:16 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

Da, bas dobar pristup, kad se dva brata posvadjaju i zapale kucu, treci sedi u dnevnoj sobi punoj dima, cita novine i lakonski odmahuje rukom "zabole me, nije moj problem"... E, srpski proseku....


A što bi se mi uzbuđivali zbog sukoba između dve komunističke frakcije, srpski nadčoveče?
docsumann docsumann 18:22 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

zilikaka

Prvo da vidimo ko smo to mi a ko su naši

To se pita "koji su naši, koji su njini?"


pa ovo je bila parodija istog
kukusigameni kukusigameni 21:44 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
Pitanje je bilo za autora bloga. Nisi me razumeo.

-la.

mariopan

mislila ... odgovorila

ovde niko ne pazi na casu -bas


Bilo je upuceno predatortz-u.
kukusigameni kukusigameni 21:45 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

I da, autor jos uvek nije odgovorio.

Toliko o cinjenicama.
yugaya yugaya 22:24 10.05.2010

Re: Koji bre fašizam ?

kukusigameni
kukusigameni
Pitanje je bilo za autora bloga. Nisi me razumeo.

-la.

mariopan

mislila ... odgovorila

ovde niko ne pazi na casu -bas


Bilo je upuceno predatortz-u.


ooops - izgleda ne pazim ni ja
docsumann docsumann 11:56 10.05.2010

Ljubo Čupić

Evo još jedne slike čovjeka koji se smije smrti u lice. Legendarni Ljubo Čupić, pred strijeljanje

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:11 10.05.2010

Re: Ljubo Čupić

docsumann
Evo još jedne slike čovjeka koji se smije smrti u lice. Legendarni Ljubo Čupić, pred strijeljanje

HVALA na još jednom primeru borbe protiv fašizma!
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:19 10.05.2010

Re: Ljubo Čupić


Lepa Radić. Imala je tek 17 godina.
predatortz predatortz 12:26 10.05.2010

Još primera


Čansnih ljudi, koji su tragično stradali, nikad nam nije manjkalo

Dragoljub — Draža Mihailović (rođen 27. aprila 1893. godine u Ivanjici, Kraljevina Srbija — streljan 17. jula 1946. godine u Beogradu, FNR Jugoslavija), bio je armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini,[1] kao i ministar vojske, vazduhoplovstva i mornarice Kraljevine Jugoslavije,[1] u Vladi akademika Slobodana Jovanovića i Vladi Dr Božidara Purića, u Drugom svetskom ratu.[1] Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji.[2] Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga osudile na smrt i posle streljanja sahranile na tajnom mestu. Trenutno se pred Okružnim sudom u Beogradu vodi postupak za njegovu rehabilitaciju. Mihailović je jedan od najodlikovanijih oficira u istoriji moderne srpske države, a poslednje odlikovanje mu je dodelio posthumno američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine,[3] odlikovao ga je ordenom Legije zasluga prvog stepena zbog organizovanja i vođenja veoma važnih snaga otpora protiv neprijatelja u okupiranoj Jugoslaviji,[3] spasavanju američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom,[3] doprinosu savezničkoj stvari i pomoći u konačnoj pobedi Saveznika u Drugom svetskom ratu.[3]
mostarac mostarac 12:34 10.05.2010

Re: Još primera

spasavanju američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom

To je bila presudna pomoc antifasistickoj koaliciji.
Takoreci glogov kolac fasizmu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:37 10.05.2010

Re: Još primera

predatortz
Čansnih ljudi, koji su tragično stradali, nikad nam nije manjkaloDragoljub — Draža Mihailović (rođen 27. aprila 1893. godine u Ivanjici, Kraljevina Srbija — streljan 17. jula 1946. godine u Beogradu, FNR Jugoslavija), bio je armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini,[1] kao i ministar vojske, vazduhoplovstva i mornarice Kraljevine Jugoslavije,[1] u Vladi akademika Slobodana Jovanovića i Vladi Dr Božidara Purića, u Drugom svetskom ratu.[1] Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji.[2] Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga osudile na smrt i posle streljanja sahranile na tajnom mestu. Trenutno se pred Okružnim sudom u Beogradu vodi postupak za njegovu rehabilitaciju. Mihailović je jedan od najodlikovanijih oficira u istoriji moderne srpske države, a poslednje odlikovanje mu je dodelio posthumno američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine,[3] odlikovao ga je ordenom Legije zasluga prvog stepena zbog organizovanja i vođenja veoma važnih snaga otpora protiv neprijatelja u okupiranoj Jugoslaviji,[3] spasavanju američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom,[3] doprinosu savezničkoj stvari i pomoći u konačnoj pobedi Saveznika u Drugom svetskom ratu.[3]


O liku i delu Draže Mihailovića najupečatljivije govore pokolji koje su izvršili njegovi četnici u selima Vranić nadomak Beograda i Vinča kraj Topole tokom II svetskog rata! Spasavati američke pilote, a klati svoje sunarodnike, medju kojima je bilo i beba, vrhunac je licemerja tog ratnog zločinca, koji je na sudu dobio zasluženu kaznu!
Ne zaboravite, to sudjenje nisu imale njegove mnogobrojne žrtve, likvidirane po kratkom postupku, četničkom kamom!
predatortz predatortz 12:38 10.05.2010

Re: Još primera

To je bila presudna pomoc antifasistickoj koaliciji.
Takoreci glogov kolac fasizmu.


Poenta je da je da je čovek, posthumno, odlikovan za borbu protiv fašizma.

Žikica je pucao u leđa žandarmerijskom podnaredniku. Nakon tog događaja Hitler je pobegao u bunker i više nije izlazio na svetlo dana. Čak ga ni Prle ni Tihi nisu mogli da nađu!
mostarac mostarac 12:43 10.05.2010

Re: Još primera

Poenta je da je da je čovek, posthumno, odlikovan za borbu protiv fašizma.

Poenta je da je to odlikovanje bio politicki potez USA predsednika, prema jednoj zemlji i njenom drzavnom uredjenju.
Kad su ga toliko cenili sto ga sutnuse za vreme rata, i okrenuse se njegovom ideoloskom protivniku, ciji je pokret istinski vodio borbu protiv fasizma.
predatortz predatortz 12:44 10.05.2010

Re: Još primera

O liku i delu Draže Mihailovića najupečatljivije govore pokolji koje su izvršili njegovi četnici u selima Vranić nadomak Beograda i Vinča kraj Topole tokom II svetskog rata! Spasavati američke pilote, a klati svoje sunarodnike, medju kojima je bilo i beba, vrhunac je licemerja tog ratnog zločinca, koji je na sudu dobio zasluženu kaznu!
Ne zaboravite, to sudjenje nisu imale njegove mnogobrojne žrtve, likvidirane po kratkom postupku, četničkom kamom!


Mog dedu su preklali partizani. Odsekli su mu glavu koja nikad nije nađena. Iz gomile leševa otac ga je izvadio prepoznavši truplo sa ožiljkom na nozi koji je deda imao od malena.

Ova priča, na žalost, nije samo priča moje porodice. Srbija, Bosna, Crna Gora pune su sličnih priča.

Za ova zlodela niko nikad nije zasluženo kažnjen.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:54 10.05.2010

Re: Još primera

predatortz
O liku i delu Draže Mihailovića najupečatljivije govore pokolji koje su izvršili njegovi četnici u selima Vranić nadomak Beograda i Vinča kraj Topole tokom II svetskog rata! Spasavati američke pilote, a klati svoje sunarodnike, medju kojima je bilo i beba, vrhunac je licemerja tog ratnog zločinca, koji je na sudu dobio zasluženu kaznu!Ne zaboravite, to sudjenje nisu imale njegove mnogobrojne žrtve, likvidirane po kratkom postupku, četničkom kamom!Mog dedu su preklali partizani. Odsekli su mu glavu koja nikad nije nađena. Iz gomile leševa otac ga je izvadio prepoznavši truplo sa ožiljkom na nozi koji je deda imao od malena. Ova priča, na žalost, nije samo priča moje porodice. Srbija, Bosna, Crna Gora pune su sličnih priča.Za ova zlodela niko nikad nije zasluženo kažnjen.

I ja sam, u svojoj porodici, i po majci i po ocu, imao žrtve, stradale i od četničke i od partizanske ruke. Ali, ta tužna, tragična činjenica, ne može mi zamagliti vid i poremetiti moralni kod, da ne razlikujem fašistu od antifašiste!
predatortz predatortz 12:57 10.05.2010

Re: Još primera

I ja sam, u svojoj porodici, i po majci i po ocu, imao žrtve, stradale i od četničke i od partizanske ruke. Ali, ta tužna, tragična činjenica, ne može mi zamagliti vid i poremetiti moralni kod, da ne razlikujem fašistu od antifašiste!



A ko je bio fašista? Onaj koga je odlikovao američki predsednik ili onaj koji je saborce slao na Goli otok ( za neupućene: najveći koncentracioni logor u Evropi nakon WWII)?
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:01 10.05.2010

Re: Još primera

predatortz
I ja sam, u svojoj porodici, i po majci i po ocu, imao žrtve, stradale i od četničke i od partizanske ruke. Ali, ta tužna, tragična činjenica, ne može mi zamagliti vid i poremetiti moralni kod, da ne razlikujem fašistu od antifašiste!A ko je bio fašista? Onaj koga je odlikovao američki predsednik ili onaj koji je saborce slao na Goli otok ( za neupućene: najveći koncentracioni logor u Evropi nakon WWII)?

Tokom II svetskog rata antifašisti su bili partizani! A što se Golog otoka tiče, to je bio obračun dve frakcije unutar komunističke nomenklature. Pobednička frakcija omogućila je da se SFRJ izmigolji istočnoevropskom bloku i da prodje bolje u odnosu na Poljsku, Čehoslovačku, Rumuniju, Bugarsku...
predatortz predatortz 13:02 10.05.2010

Re: Još primera

A što se Golog otoka tiče, to je bio obračun dve frakcije unutar komunističke nomenklature.



Čoveče, ti opravdavaš koncentracioni logor!!!
predatortz predatortz 13:07 10.05.2010

Re: Još primera

Tokom II svetskog rata antifašisti su bili partizani!


A američki predsednik je bio naivčina koji je odlikovao fašistu najvišim američkim odlikovanjem!

Bata Zver je pobio više Nemaca nego Crvena armija.
Tita je spasao pas Reks.
Partizani su streljali za ukradenu šljivu.
Tito je svake četiri godine demokratski proveravao narodnu volju.

Daj i meni malo ( šta god da je u pitanju) !
predatortz predatortz 13:11 10.05.2010

Re: Još primera

Pobednička frakcija omogućila je da se SFRJ izmigolji istočnoevropskom bloku i da prodje bolje u odnosu na Poljsku, Čehoslovačku, Rumuniju, Bugarsku...


Nekako, sve su to danas članice EU.

Što se sinovi i 'ćeri komunističkih glavara žešće bore za naš ulazak, sve smo dalji.
dr.wagner dr.wagner 13:11 10.05.2010

Re: Još primera

predatortz
A što se Golog otoka tiče, to je bio obračun dve frakcije unutar komunističke nomenklature.Čoveče, ti opravdavaš koncentracioni logor!!!


Pozdrav

-Svaki zatvor je neka vrsta konc-logpra
-I u svakom zatvoru ima nevinih ....
.... , ali nisu baš svi !

Wagner
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:13 10.05.2010

Re: Još primera

predatortz
Tokom II svetskog rata antifašisti su bili partizani! A američki predsednik je bio naivčina koji je odlikovao fašistu najvišim američkim odlikovanjem!Bata Zver je pobio više nemaca nego Crvena armija.Tita je spasao pas Reks.Partizani su streljali za ukradenu šljivu.Tito je svake četiri godine demokratski proveravao narodnu volju.Daj i meni malo ( šta god da je u pitanju) !

ČINJENICE, ČINJENICE: uporedite ekonomske pokazatelje iz 1986. godine sa današnjim! Pa Srbija još uvek nije dostigla ni DBP, ni stopu izvoza, ni životni standard iz 1986. godine! Ne bavite se foklorom, verbalnim akrobacijama, dosetkama... DAJTE ČINJENICE!
mostarac mostarac 13:14 10.05.2010

Re: Još primera

Nekako, sve su to danas članice EU.

Što se sinovi i 'ćeri komunističkih glavara žešće bore za naš ulazak, sve smo dalji.

Za ovo gde se danas nalazimo krivi su upravo zagovornici ideje porazene tokom drugog svetskog rata.
Podestimo se raspad drzave su poveli kojekakvi Draskovici, Tudjmani i slicni, dakle oni koji su pokusali reviziju istorije.
predatortz predatortz 13:16 10.05.2010

Re: Još primera

ČINJENICE, ČINJENICE: uporedite ekonomske pokazatelje iz 1986. godine sa današnjim! Pa Srbija još uvek nije dostigla ni DBP, ni stopu izvoza, ni životni standard iz 1986. godine! Ne bavite se foklorom, verbalnim akrobacijama, dosetkama... DAJTE ČINJENICE!


Činjenice su da je 86. SKJ imao vojsku, miliciju, SDB, cinkaroša u svakoj MZ. Milione vernih i pravdoljubivih ( k'o Ahmedinedžad) i da je sve brzo otišlo u PM, jer nije bilo ni za k...c!
mariopan mariopan 13:17 10.05.2010

Re: Još primera

Odlomak iz knjige mi se dopada, javi kada bude u prodaji?
predatortz predatortz 13:18 10.05.2010

Re: Još primera

Podestimo se raspad drzave su poveli kojekakvi Draskovici, Tudjmani i slicni, dakle oni koji su pokusali reviziju istorije.


Drašković Vuk : komunistički aparatčik srednjeg nivoa. Sin komuniste.
Tuđman Franjo : komunistički general.
docsumann docsumann 13:18 10.05.2010

Re: Još primera

Pobednička frakcija omogućila je da se SFRJ izmigolji istočnoevropskom bloku i da prodje bolje u odnosu na Poljsku, Čehoslovačku, Rumuniju, Bugarsku...

Nekako, sve su to danas članice EU.


A mi što nismo, pa nije valjda zbog našeg mekog socijalizma.
Prije će biti zbog tvrdog nacionalizma (i to ne samo srpskog).
predatortz predatortz 13:22 10.05.2010

Re: Još primera

Prije će biti zbog tvrdog nacionalizma (i to ne samo srpskog).


Ja, srpski nacionalista, bi se pre dogovorio sa bilo kojim hrvatskim nacionalistom nego što su to bili u stanju ljudi iz SKJ ( Milošević, Tuđman, Drašković,Šešelj...).
Bili Piton Bili Piton 13:23 10.05.2010

Re: Još primera

Nekako, sve su to danas članice EU.


To je ta stravicna ironija (a neko bi rekao i sasvim zasluzena) - sedamdesetih i osamdesetih su nas Cesi i Poljaci gledali sa otvorenom zlobom i zaviscu kad bismo isli na skijanje u Zakopane ili obilazili Prag. Danas, umesto oni nama, mi njima gledamo u dupe - koje je svakim danom sve majusnije na vidiku, buduci sve dalje i dalje....
mostarac mostarac 13:26 10.05.2010

Re: Još primera

Ja, srpski nacionalista, bi se pre dogovorio sa bilo kojim hrvatskim nacionalistom nego što su to bili u stanju ljudi iz SKJ ( Milošević, Tuđman, Drašković,Šešelj...).

Pa pune su arhive dogovora tokom rata srpskih i hrvatskih nacionalista.(citaj, ustasa i cetnika)
docsumann docsumann 13:26 10.05.2010

Re: Još primera

Ja, srpski nacionalista, bi se pre dogovorio sa bilo kojim hrvatskim nacionalistom nego što su to bili u stanju ljudi iz SKJ ( Milošević, Tuđman, Drašković,Šešelj...).


Za razliku od Slobe , Tuđman se sa komunizma davno prešalto na nacionalizam.
Pa, na ovim prostorima, bivši komunisti i jesu postali najzagriženiji nacionalisti. Naučili na jaku robu, a demokratija nekako mlaka...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana