Ekonomija

Oporavak € i svetskih berzi usled istorijskog paketa spasa

Goran Nikolić RSS / 10.05.2010. u 22:23

Sastanak ministara finansija EU koji je finaliziran u rano jutro 10. maja reprezentuje retko viđenu konvergenciju diplomatskih aktivnosti EU. Posle iskazanog visokog nivoa solidarnosti i spremnosti za koordinisanu akciju vlada EU vodeće evropske (i globalne) berze beleže snažan rast.

Kompozitni pan-evropski indeks EuroFirst300 porastao je za čak 7,4%; američki S&P 500 skočio je 3,5%; japanski Nikkei 225 porastao je za 1,6%. Valuta evrozone snažno se oporavila (u jednom momentu na preko 1,3 dolara, da bi se vratila na 1,28), a rizik premija (troškovi pozajmljivanja) na obveznice PIGS zemalja snažno je pala (prinos na grčke 10-godišnje obveznice opao je za čak 5% na 7,4%). Cena sirove nafte porasla je za 2,7%.

I berze zemalja u razvoju (i tranziciji), kao i njihove monete, ostvarile su značajan rast 10. maja. The MSCI Emerging Markets Index porasto je 4,4%, posle pada od čak 9,1% prethodne nedelje.  Mađarski BUX Index skočio je čak 11%, dok je forinta ojačala 2,4% prema evru. Češki PX indeks porastao je 7,5%; poljski WIG20 za 4,8%; rumanski BET Index za čak 11%. BELEX15 ojačao je 1,67%; CROBEX 1,64%. Brazilski real apresirao je 3% prema dolaru. Poljska zlota ojačala je 2,9% prema evru. CDS za dugove zemalja istočne Evrope snažno je pao (CDS za Poljsku je pao za čak 0,47%, na 1,26%; CDS za Rusiju je pao za 0,56%, na 1,61%; CDS za Češku je pao za 0,32%, na 0,81%).

Posle snažnog rasta berzi i oporavka evra u ponedeljak 10. maja, usled istorijskog ‘'paketa spasa'', čini se da je euforija nestala u utorak. Naime, kompozitni pan-evropski indeks EuroFirst300 je pao za 2%, šangajska bezra za isto toliko, dok je japanski Nikkei 225 opao za 1,1%. Evro je depresirao prema dolaru za blizu procenat, padajući na nivo ispod onoga na zatvaranju u petak 7. maja. Pored toga, Italija je morala da ponudi viši nivo prinosa na svoje obveznice u utorak, što je bio prvi (neohrabrujući) test posle objavljivanja €750bn rescue package za evrozonu. Čini se da su ponedeljak investitori na trenutak zaboravili kakvi su dugoročni izazovi, posebno fiskalni, pred EU (visoki budžetski deficiti i javni dugovi,  stara populacija, niske perspektive rasta, nezadovoljavaju konkurentnost u perifernim zemljama EU). Jednostavno EU je nepripremljena za ‘'stezanje kaiša''.

Šta je dogovoreno?

Prvo ‘'rapid reaction stabilisation fund'' od 110 milijardi evra (dogovoreno je obezbeđenje, na postojećih 50,  dodatnih 60 milijardi evra). Fond će biti kotrolisan od strane Evropske komisije i imaće mogućnost da prosledi novac zemlji koja se suočava sa finansijskom krizom. Mehanizam je već modeliran u skladu sa postojećom šemom za članice EU koje nisu u evrozoni ("balance of payments facility"). Novac se pozajmljuje od strane Evropske komisije na tržištu  koristeći budžet EU kao kolateral (obezbeđenje). U slučaju nevraćanja para, budući da budžet EU ne može biti u ‘'crvenom'', sve članice EU bi morale uplatiti nedostajući novac. Već postojeći ‘'EU emergency'' fond do sada je služio samo za EU članice koje nisu u evrozoni i novac iz njega su 2008-09. koristile Mađarska, Letonija i Rumunija.

Drugo, "special purpose vehicle" (nešto slično ‘'Eurobonds'') će biti kreirane međuvladinim sporazumima između članica evrozone. Na taj način će biti prikupljeno 440 milijardi evra na tržištu uz zajmovne garancije 16 članica evrozone. To će biti paket bilateralnih zajmova svake od članica evrozone a ne  ‘'open-ended'' zajmovne garancije. Praktično, radi se o stvaranju evro-obveznica i EU sa fiskalnim transferima u kojoj bogatiji plaćaju za siromašne. Paket od 440 milijardi evra neće biti promptno dostupan, već će ‘'specially created off-balance-sheet entity'' pozamljivati novac na finansijskom tržištu i preusmeravati ga zemljama u nevoljama. Pozajmice ovog fonda će biti garantovane od strane zemalja evrozone, osim država koje traže pomoć (najveći deo bi garantovala Nemačka, 123 milijarde evra; mada bi se ove cifre povećale ako bi Španija tražila pomoć). Pomoć bi bila uslovljena potvrdom u parlamentima.

Za sada ne postoji tih 440 milijardi evra. To je obaveza EU vlada ako neka velika ekonomija kao Španija, traži pomoć, čiji bi potrebni iznos zajednički obezbedila sa MMF-om (inače, ako bi došlo do takve situacije kamatne stope bi porasle, što bi podiglo troškove servisiranja dugova Portugala, Francuske, Italije, Britanije).

Treće, predviđeno je da MMF obezbedi 250 milijardi evra, koje bi bile korišćene zajedno sa napred navedenim sredstvima.

Četvrto, što je možda najvažniji aspekt paketa je to da će Evropska centralna banka kupovati obveznice zemalja evrozone (kao i obveznice privatnog sektora) da bi obezbedila dubinu i likvidnost tržišta (likvidnost je oštro pala na finansijskim tržištima nekih članica evrozone). Ova mera je vrlo bitna jer će državni papiri konačno naći sigurnog kupca; ovu meru već koristi FED, japanska centralna banka itd, i praktično se svodi na emitovanje novca. Evropska centralna banka je u ponedeljak počela da kupuje državne obveznice Pretpostavlja se da je reč o obveznicama Grčke, Portugala, Španije (detalji nisu saopšteni).

Akcija ECB je krucijalna jer ECB snadbeva budžete monetizirajući njihov dug. ECB je naglasila da će tako kreirana likvidnost biti sterilisana drugim monetarnim operacijamna, odgovarajući na kritike da bi, praktično, štampanje novca moglo voditi inflaciji.

ECB je preduzela i akciju sa FED-om i drugim centralnim bankama na svop poslovima radi snadbevanja banaka dolarskom likvidnošću. FED će, takođe, ponuditi više dolarske likvidnosti za međubankarske pozajmice; centralna banka Japana, takođe, se pridružila globalnoj akciji obećavajući da će upumpati protivrednosti od 21,6 milijardi dolara na finansijsko tržište). Inače, kanali monetarne politike su bili praktično prestali da funkcionišu.

ECB je saopštila da će ponuditi bankama neograničene količine dolara koje ponude kolaterale (zaloge), u pokušaju smanjivanja pritiska na evro. Dok mnogi smatraju da je evro precenjen u odnosu na dolar, ECB želi da izbegne naglo slabljenje evro monete, što bi bilo loše za biznis i uticalo bi na rast cena nafte (izraženo u evrima).

Peto, rezolutno se zahteva od ugroženih perifernih zemalja EU da preduzmu odlučne mere smanjenja javne potrošnje.

Šta možemo očekivati?

Ogroman paket spasa posledica je straha da bi finansijska kriza mogla da ugrozi slab oporavak globalne ekonomije. Bazična ideja EMU da svaka država upravlja svojim finansijama dovedena je u pitanje, otvarajući eru u kojoj će članice evrozone preduzimati do sada neviđeni nivo međusobne fiskalne odgovornosti, što dovodi u pitanje karakter dosadašnje monetarne integracije (i sam Lisabonski sporazum). Glavna razlika između ovog evropskog paketa i američkog TARP plana je da se EU nada da neće morati da aktivira svoj plan.

Na opreznost poziva to što je evro u ponedeljak poslepodne izgubio dobar deo ostvarene dobiti prema dolaru, dok su kamate na međubankarske pozajmice ostale visoke. Takođe, kredit agencija Moody's upozorava da pozajmljivanje više novca prezaduženoj zemlji kao što je Grčka ne rešava njen problem. Indikativne su reči Roberta Barrie-a iz Credit Suisse, koji je parafrazirao Winstona Churchilla: "It's not the end, I'm not even sure it's the beginning of the end." Ipak, naglašava on, pretnja velikom krizom je sada manja.

Za Srbiju ovaj paket znači povećanu mogućnost obnove priliva ino-kapitala iz EU, kao i življe tržište za domaći izvoz. Pored toga, umanjuje se verovatnoća špekulativnih napada na dinar kao i negativne reperkusije grčke krize.

Dobra reakcija tržišta bila je posledica i toga što je paket pomoći bio mnogo veći nego što su tržišta očekivala. Analitičari, ipak, upozoravaju da efekti ''paketa spasa' neće redukovati dug i da će tržišta izgubiti poverenje bez smanjenja javnih dugova. Dakle, dugoročno, ključna je fiskalna disciplina u EU (dug je praktičnio samo stavljen na ''više pleća''). Fundamentalni fiskalni problemi ostaju da se rešavaju u narednom periodu, ali u mirnijoj atmosferi.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 22:42 10.05.2010

Licemeri

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2010/05/grcka-kriza-i-regulacija.html

Veći problem je što grčki dug drže banke i što će sa Grčkom bankrotirati i banke. I tu dolazimo do sličnosti sa finansijskom krizom. Zašto banke drže toliko grčkog duga? Zato što, da bi ispunile standarde kapitalne adekvatnosti određene Bazelskim dogovorom, moraju ulagati u hartije koje nose najmanji ponder rizika. Bazelski kriterijumi su svim državnim obveznicama OECD država dali najmanji ponder rizika, jednak AAA obveznicama. U praksi, to znači da ako date komercijalni kredit firmi, za svakih 100 evra kredita morate imati 8 evra kapitala. Ali ako umesto izdavanja kredita kupite 100 evra obveznica grčke vlade, to ne morate podržati kapitalom. Pošto banke gledaju da sa minimalnim kapitalom ostvare dobar odnos rizika i profita, ova regulacija je sistematski podsticala kupovanje državnih obveznica zemalja kao što je Grčka.

Druga stvar, sada gotovo svuda u Evropi i svetu postoji državno garantovanje depozita. Ako evropske banke počnu da propadaju, to neće biti problem samo za banke, nego i za vlade, odnosno za poreske obveznike -- države će morati da isplate praktično sve depozitore u svim bankama. Ako to krene, lako dolazimo do situacije u kojoj će praktično cela EU morati da objavi bankrot.

Problem grčke države je što je sebe uvalila u dugove, ali problem svih ostalih država je što je opasnost od širenja krize tolika. Zajednička Bazelska regulacija je doprinela izloženosti banaka lošem dugu, a opšte državno osiguranje depozita je stvorilo situaciju u kojoj privatni finansijski problemi mogu prerasti u budžetske katastrofe.
lakipingvin lakipingvin 23:12 10.05.2010

Anders Borg

"We now see ... wolfpack behaviours, and if we will not stop these packs, even if it is self-inflicted weakness, they will tear the weaker countries apart"
Swedish Finance Minister Anders Borg http://www.reuters.com/article/idUSLDE6480C420100509?type=marketsNews]
Doctor Wu Doctor Wu 06:22 11.05.2010

Ovo nije nikakvo resenje,

nego samo odlaganje problema. Kupovina Piigs deonica i stvaranje sekundarnog trzista na kome ce se trgovati obveznicama bogatog severa Evrope nije nista nego prebacivanje tereta zaduzivanja neefikasnog dela EU na racun onih koji stvaraju novu vrednost. U stvari se samo stvorio mehanizam po kojem ce ECB automatski, bez ikakvog upliva politicara, moci da zaduzuje clanice EU, ne pitajuci ih nista (pa ce tako Holandjanin i Danac, ne znajuci, placati dugove Spanaca, Italijana i Grka, na primer). S druge strane, bez politickog pritiska Piigs nikad nece krenuti u sustinsko gradjenje stabilnih ekonomija. Investitori su trenutno zbrinuti, akcije, pre svega banaka, su trenutno porasle (jer nema bojazni da ce banke defaultovati), ali sve ovo preti da dovede do jos vece misalokacije sredstava i jos gore krize za koju godinu.

Jezikom ekonomista, problem EU nije problem likvidnosti, nego balance sheetova i solventnosti. EU (gledano ukupno) jednostavno ne stvara dovoljno nove vrednosti tj vise trosi nego sto stvara i dok se to ne resi nema izlazenja iz krize, a ovakve mere ce krizu pogorsati nego sto ce je resiti.
Zen Master Zen Master 07:41 11.05.2010

Re: Ovo nije nikakvo resenje,

Doctor Wu


Jezikom ekonomista, problem EU nije problem likvidnosti, nego balance sheetova i solventnosti. EU (gledano ukupno) jednostavno ne stvara dovoljno nove vrednosti tj vise trosi nego sto stvara i dok se to ne resi nema izlazenja iz krize, a ovakve mere ce krizu pogorsati nego sto ce je resiti.


Kao što rekoh više puta u proteklih nekoliko meseci pravo zezanje je tek krenulo a ovo što si rekao je deo suštine cele te priče. Zemlje EU i USA jednostavno troše više nego što zaradjuju a kako se nivo vode bude lagano spuštao tako ćemo gledati sve više mulja u kome se nalaze automobilske gume i bačene cipele, kada svemu tome dodamo finansijsko derivatni mambo džambo i akcije lokalnih hijena u vidu hedž fondova može se slobodno reći da nas ( nažalost ) čekaju i više nego zanimljiva vremena.
Sve ovo užasno svojim tokom podseća na drugi talas velike ekonomske krize 30-tih godina 20 veka kada su na proleće i leto 1931 bankrotirale banke po Evropi počevši od Austrije ( Creditanstalt ), preko Madjarske, Nemačke i Holandije da bi se sve to na kraju u talasu poznatom kao centralno evropska panika završilo u septembru iste godine sa bankrotom Bank of England to jest padom engleske funte i krajem zlatnog standarda za do tada važeću svetsku valutu...


domazetovic.andrej domazetovic.andrej 23:26 11.05.2010

Re: Ovo nije nikakvo resenje,

Suština priče je:

1. Delimična socijalizacija dugova na nivou EU - ekonomski uspešne zemlje će plaćati dugove manje uspešnih. I to ne naravno sada, već će garantovati da će njihova deca to plaćati...
2. Štampanjem evra (kupovinom obveznica od ECB) će se dugovi delimično obezvrediti.... Zajedno sa ušteđevinama vrednih i marljivih, kao i sa prinadležnostima nemoćnih...

Pitanja: Kada se sve države sveta ovako papreno zadužuju, sve su maltene u deficitu, od koga će da pozajme sve te novce? Ko i od čega kupuje sve te obveznice? Ako se zdrav novac pozajmljuje vladama koje ga neće vratiti, šta može da očekuje privatan sektor kada se nađe na tržištu kapitala? Užasna misalokacija resursa...
Odakle sve te milijarde gore pomenute? Pozajmljene naravno....

Rezultat: Za neko će se vreme problem odložiti, a naravno i multiplicirati... Ko je ikada rešio problem prezaduženosti novim zaduživanjem??? Još neko vreme će se evropske banke skrivati iza over-leveraged pozicija koje imaju - po nekim procenama čak i 60:1. A problem je veći nego u USA - jer su mnoge evropske banke veće od evropskih država... Šta ako pukne ING, na primer? Pa njihovi dugovi su veći od nekoliko budžeta Holandije... U USA to bar nije slučaj...

Nego, da li neko zna gde se u Srbiji može kupovati zlato (ne nakit i antikviteti, već moderne kovanice ili bullioni?
Zen Master Zen Master 05:56 12.05.2010

Re: Ovo nije nikakvo resenje,

domazetovic.andrej

Nego, da li neko zna gde se u Srbiji može kupovati zlato (ne nakit i antikviteti, već moderne kovanice ili bullioni?


Ako razmišljaš dugoročno razmišljaj o kupovini srebra, zlato nema toliku upotrebnu vrednost a ima poprilične zalihe za iskop pa mu cena može i pasti dok je srebro neophodan industrijski metal sa daleko manjim zalihama u rudi i samim tim potencijalno bolja kupovina za tu ne daj bože varijantu.
Inače odnos skoka cene srebra i zlata u proteklih nekoliko godina je ekvivalentan odnosu porasta novčane mase u dolarima ( za Euro nemam validne podatke )
Naime količina dolara u opticaju je pre nekoliko godina bila oko 800 biliona, dok se sadašnja količina procenjuje na oko 2,8 triliona $, dok je cena fine unce zlata u proteklih pet godina skočila sa oko 400 $ na sadašnjih 1232 $
Čini mi se da bi barem mi u ovoj vukojebini od zemlje trebali da znamo šta se dešava kada se neko igra štampanja para to jest popularne The Tooth Fairy Economy kako to zovu na zapadu...
jinks jinks 08:16 11.05.2010

...

razlika između ovog evropskog paketa i američkog TARP plana

Da li bi ste mogli malo detaljnije da opišete razlike izmedju EU i USA planova

p.s.

koji je parafrazirao Winstona Churchilla: "It's not the end, I'm not even sure it's the beginning of the end."

Kompletna izjava WCh (posle pobede u vazdušnoj Bitci za Englesku) je "It's not the end, I'm not even sure it's the beginning of the end, but I believe that it is the end of the beginning"
dragan7557 dragan7557 16:39 11.05.2010

Re: Lepo

Oporavak € i svetskih berzi usled istorijskog paketa spasa

bi bilo da napišeš kada će biti oporavak društva od bolesti zvane novac.

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana