Život

Fizika, hemija i matematika

Jelica Greganović RSS / 24.05.2010. u 14:25

frog_prince_1a1248451822.jpgPosebna relativnost je korektna kad su gravitacijski efekti zanemarivi ili vrlo slabi, u protivnom mora da bude zamenjena opštom relativnošću. Kod vrlo malih skala, kao što je Plankova dužina i ispod toga, takođe je moguće podbacivanje posebne relativnosti zbog efekata kvantne gravitacije. Bez obzira na to, za makroskopske skale i u odsutnosti jakih gravitacijskih polja, posebna relativnost danas je univerzalno prihvaćena od strane zajednice fizičara, a eksperimentalni rezultati koji joj naizgled protivreče se smatraju plodom neponovljive eksperimentalne greške. Uzevši u obzir da u fizici postoji sloboda definisanja jedinice prostora i vremena, moguće je jedan od dva postulata relativnosti prikazati tautološkom posledicom definicije, ali to nije moguće učiniti sa oba postulata, pa su u kombinaciji njihove posledice nezavise od individualnog izbora definicije prostora i vremena.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno da ne zaspim kucajući, ali i da zavaram trag i na minimum svedem verovatnoću da Princeza pročita ovaj blog. Njene oči, kojima gleda šarenilo svakodnevice imaju sasvim posebnog molera, a i od mene je kanda nasledila gen veličine lubenice koji obara koncentraciju na kapacitet zlatne ribice pri pomenu fizike, hemije i matematike. Što doduše izaziva roteljsku migrenu pri pogledu na njene ocene iz ovih nauka, ali bar ovaj put to mogu korisno da zloupotrebim. Daklem:

-        Jesi gledao juče utakmicu?

-        Nisam.

-        Šteta, kraj je bio neverovatan.

-        Da.

-        Pogledaj negde snimak, to moraš da vidiš.

-        Hoću.

Tako je zvučao razgovor dva muška bića, na teritoriji naše dnevne sobe. Mada, neupućeni posmatrač bi posumnjao da se radi o dijalogu, jer su obojica, stariji i mlađi, gledali u sve drugo samo ne jedan u drugog. Žmu je testirao svoje mentalne sposobnosti radeći na laptopu, čitajući novine i nonšalantno prateći tv program, dok je objekat konverzacije crveneo, proučavao detalje na parketu, milovao psa i računao na mogućnost da, protivno zakonima fizike, ispari. Ikar Varvarin je bio u opasnosti da oćelavi od dijaloga koji je bio spontan koliko i loše uvežbana cirkuska tačka.

Zajedničko obojici konverzatora je samo jedno – ljubav prema Princezi. Žmu je na svojoj teritoriji, što mu daje superiornost, naravno uz nezanemarljivu prednost u godinama i iskustvo. Uz to računa i da će mu onaj zahtev za nošenje oružja koji je predao nadležnom šalteru, kada je dobio ćerku, uskoro biti pozitivno rešen. Mlađi pripadnik muške sorte je na gostujućem terenu i crvenilom ušiju odaje da se oseća k'o som uhvaćen na bućkalo. Dok se bućkalo veselo šminka u kupatilu i kinđuri za prolećno plavooko osvajanje.

Naime, On je prvi žabac koji je pretvoren u Princa i doveden na kućno pokazivanje. Svi pređašnji su stigli samo do poštanskih sandučića. A, ovaj, vidi se, je nečije voljeno dete, kućno, lepo ispeglano, vaspitano, čak sposobno da pocrveni što u ova tehnološko-ulična doba nije malo. Dva Princezina plava neba ponosno trepću, malo li je među tolikim žabama naći pravog. Bar za neko vreme, jer Princeza je još u dobu kad se ljubav vežba i proleće naduvava feromone do pucanja. Čak se i Iki Varvarin do cviljenja zaljubio u komšijsku kucu forme patuljaste lisice, koja ne može očima da ga vidi.

Princ se polako kravi. Sve češće dolazi kod nas i brojčano nam nadoknađuje Prestolonaslednika, potvrđujući našu slutnju da sindrom železničke stanice ne može da se pobedi u našoj kući. Uz to ima čvrstu podršku, što Princezi onoliko znači, od Malog sina. Mlađi brat je Princa ocenio najvišim ocenama, jer sa istim deli opsednutost sportom. Stariji brat mu je, takođe dao prolaznu ocenu, objašnjenu rečima: »Dobar je, pravi mi cedevitu.«

Princeza cveta od sreće, topeći se brže od sladoleda u kornetu, jer je našla Princa koji može da se ugradi u našu gungulu. Mada, još uvek je počesto zbunjen i trza se od silnog sveta, ljudskog i životinjskog, kao i tema koje sevaju kod nas. Ali, ljubav čini čuda.

Sem kod Oca Kralja. Koji još uvek sumnjičavo skenira Princa. I  na pamet mu ne pada da, u skladu sa svakom pristojnom bajkom, ponudi Princezu i pola kraljevstva. Bojim se da će kandidat na toj vrsti tendera, uz obavezujuću ponudu, morati da se odrekne tih bajkovitih očekivanja i za Princezu ponudi celo kraljevstvo. O čemu će Žmu dobro da razmisli. Uprkos detaljnoj analizi koju bude, pre toga, sproveo. Pod uslovom da ga plavooka išta pita. U šta sumnjam, mada Žmu se još uvek nada da je bar neki deo bajke zasnovan na realnim dešavanjima. Naravno, upravo taj koji njemu najviše i odgovara. I ide okolo citirajući sentencu koju je izgovorio nepoznati inspektor u još manje poznatom filmu: » Samo da vam kažem nešto o ćerkama: onda one porastu i slome vam srce.« Što mu na pamet nije padalo kada je on ubrzavao rad srca mom ocu, terajući ga na preskakanje stilom histeričnog kengura.

Ššš...stigla je iz škole i opet dovela Princa sa sobom...ne bih da me ukeba u oplitanju...dakle, talasi nastaju u izvoru talasa, a titranje se određeno brzinom proširuje kroz sredstvo. U električnim materijalima susedne čestice su međusobno povezane električnim silama, zbog čega pomak jedne čestice, iz ravnotežnog stanja, uzrokuje i pomak susednih čestica. Poremećaj ravnotežnog stanja se zbog inercije ne prenosi trenutno, nego nekom konačnom brzinom. Pri tome kroz sredstvo ne putuju čestice, nego sam poremećaj, zato je važno razlikovati brzinu titranja čestice oko ravnotežnog položaja od brzine širenja talasa.

 

 

 

 

 

 



Komentari (127)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:58 24.05.2010

:-)))))

Srećica

A poremećaj ravnotežnog stanja se zbog inercije ne prenosi....uh ... pssstttt.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 24.05.2010

Re: :-)))))

Standardni model vsebuje tako fermionske kot bozonske osnovne delce. Fermioni so delci s pol-celim spinom, ki se pokoravajo Paulijevemu izključitvenemu načelu, po katerem dva fermiona ne moreta biti obenem v istem kvantnem stanju. Bozoni so delci s celoštevilčnim spinom, za katere Paulijevo izključitveno načelo ne velja. Nekoliko po domače lahko povemo, da so fermioni delci, ki sestavljajo snov, bozoni pa delci, ki prenašajo sile. Podrobnejši opis o razlikah med fermioni in bozoni je v sestavku o identičnih delcih.
Eno je cvrkuće ko kos tica.
gedza.73 gedza.73 15:35 24.05.2010

Re: :-)))))

Princeza cveta od sreće, topeći se brže od sladoleda u kornetu, jer je našla Princa koji može da se ugradi u našu gungulu. Mada, još uvek je počesto zbunjen i trza se od silnog sveta, ljudskog i životinjskog, kao i tema koje sevaju kod nas. Ali, ljubav čini čuda.

Standardno prelepo. Kao i uvek.
Prvo sam se setio svog profesora fizike iz tehnicke, Tome Fergusona, pa sam pomislio: Boze, Jelice, sta to bi?
A onda sam se raskravio citajuci celu pricu. Gde li ce i kuda li ce moj princ jednog dana da svraca? I kakva li ce punica da ga skenira.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:48 24.05.2010

Re: :-)))))

Zemljače, ja ih imam od obe sorte i zato gledam ovog žapca i mislim na moju dvojicu sinova, kako i njih neko merka...i neka je i privremen, ali i on je nečija beba, koju je 'vatilo proleće.
gedza.73 gedza.73 15:55 24.05.2010

Re: :-)))))

Ma, nek su zivi i zdravi. I mladi. Pa nek'cvrkucu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:06 24.05.2010

Re: :-)))))


Znaš, u slovenačkom ima izraz "kljunčkanje" i njim se obično opisuje ljubljenje mladih.
vishnja92 vishnja92 16:57 24.05.2010

Re: :-)))))

i neka je i privremen, ali i on je nečija beba, koju je 'vatilo proleće.


expolicajac expolicajac 15:02 24.05.2010

Za uplašenu kraljicu

Ono što te brine, ne možeš Ti rešiti. Rešiće princeza. A da se setiš svoje mladosti i svog princa, sadašnjeg kralja, mali poklon uz Dan Policije
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:07 24.05.2010

Re: Za uplašenu kraljicu

Ima jedan divan Hogar u tri slike: 1. Hogar gunđa gledajući Hani i njenog dečka u svojoj kući, 2. Žena mu kaže: Nemoj tako, seti se kad si ti bio mlad, 3. Hogar se seća i izbacuje dečka naglavačke iz kuće. Tako da ja to "seti se kad si ti bio mlad", uopšte ne koristim za umirenje Žmua...a za pesmu - fala
petar_p petar_p 15:07 24.05.2010

u vezi prvog paragrafa

koji se odnosi na fiziku: Ja stvarno ne znam koji je ovo jezik? Koliko je meni poznato, u srpskom jeziku se kaze "specijalna relativnost" a ne "posebna relativnost", kaze se "vazi" umesto "je korektna" (ovo drugo ima sasvim drugaciju konotaciju, jer onda postoje i teorije koje "nisu korektne"...); zatim kaze se "gravitacioni efekti" a ne "gravitacijski efekti"; u naucnom zargonu se ne upotrebljava izraz "mora da bude zamenjen" jer je to suvise dogmatski (nista se, dakle, ne mora...); obicno se ne kaze "opsta relativnost" vec "opsta teorija relativnosti"; ne koristi se izraz "ispod toga" za skale koje su reda velicine ili manje od Plankove duzine; ne koristi se izraz da teorija "podbacuje" (nije bocanje u pitanju); zatim, izraz da je nesto "rezultat neponovljive eksperimentalne greske" je totalna misterija za mene, pa ga necu komentarisati; na kraju, poslednja recenica paragrafa je vrlo kripticna, i, generalno, u fizici se izbegava upotreba reci tautologija, jer fizika *nije matematika* -- tj. nema aksioma, nema teorema, pa ne moze biti ni tautologija (cak strogo uzev, nema ni definicija). Npr., za razliku od matematike, znak jednakosti u fizici je uvek samo znak priblizne jednakosti, i nista vise od toga.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Ja uopšte ni ne znam taj jezik, niti znam koji je, sve tvoje sugestije prihvatam, ja to ni pročitala nisam, samo prepisala, a i u tvom komentaru sam u trećem redu već krenula čelom u tastaturu. Ti si u pravu, ja nisam, sve priznajem. Jesi ti u svoj komentar sakrio nešto što bih ja mogla da razumem, reci, da se ne zlopatim tražeći.
Edit: I tako će sad odnekud da dođe nsarski i da mi navije uši na pola dvanaest. O gordancu da ne govorim. Samo se nadam da u ćošku nema kukuruza.
mariopan mariopan 15:17 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

petar_p
koji se odnosi na fiziku: Ja stvarno ne znam koji je ovo jezik? Koliko je meni poznato, u srpskom jeziku se kaze "specijalna relativnost" a ne "posebna relativnost", kaze se "vazi" umesto "je korektna" (ovo drugo ima sasvim drugaciju konotaciju, jer onda postoje i teorije koje "nisu korektne"...); zatim kaze se "gravitacioni efekti" a ne "gravitacijski efekti"; u naucnom zargonu se ne upotrebljava izraz "mora da bude zamenjen" jer je to suvise dogmatski (nista se, dakle, ne mora...); obicno se ne kaze "opsta relativnost" vec "opsta teorija relativnosti"; ne koristi se izraz "ispod toga" za skale koje su reda velicine ili manje od Plankove duzine; ne koristi se izraz da teorija "podbacuje" (nije bocanje u pitanju); zatim, izraz da je nesto "rezultat neponovljive eksperimentalne greske" je totalna misterija za mene, pa ga necu komentarisati; na kraju, poslednja recenica paragrafa je vrlo kripticna, i, generalno, u fizici se izbegava upotreba reci tautologija, jer fizika *nije matematika* -- tj. nema aksioma, nema teorema, pa ne moze biti ni tautologija (cak strogo uzev, nema ni definicija). Npr., za razliku od matematike, znak jednakosti u fizici je uvek samo znak priblizne jednakosti, i nista vise od toga.



Potpuno razumem......princezu


A jesi obratio pažnju na plave oči i trepuške (trep, trep) kojom brzinom trepću izazvane silom gravitacije po kvadratnom santimetru plavetnila očiju i crvenila ušiju? Znam da je relativno i ne može se staviti znak jednakosti..ali odokativno se ipak možda može izračunati?

Hvala.

Dok ti računaš odoh da začas pokosim travnjak. Kosilicu guram brzionom kornjače koja je krenula da lovi puževe po šumi ali beštije begaju nenormalno ...e tada se vraćam da vidim ima li odgovora
petar_p petar_p 15:21 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Izvinjavam se, nije mi namera bila da skrecem temu bloga, vec samo da navedem prave 'kljucne reci' koje su u standardnoj upotrebi. Znaci, necu vise skretati temu na tu stranu ovde (jer nije ni vreme ni mesto), a ako neko hoce da razvija temu u vezi terminologije, nek napravi poseban blog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Kad izračunate, javite mi.
nsarski nsarski 15:38 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

I tako će sad odnekud da dođe nsarski i da mi navije uši na pola dvanaest

nsarski je totalno impresioniran!
kakapo kakapo 15:46 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Fizika, hemija i matematika, kako se podučavaju u školama, služe samo tome da muče i zastrašuju decu. Čast (vrlo) retkim izuzecima među profesorima koji uspeju da deci objasne čemu sve to.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:49 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Ma slobodno ti diskutuj, nemam ja ič protiv...samo nemoj od mene da očekuješ da se uključujem u raspravu, jerbo ću žestoko da se izbrukam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:50 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

nsarski je totalno impresioniran!

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:52 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Fizika, hemija i matematika, kako se podučavaju u školama, služe samo tome da muče i zastrašuju decu. Čast (vrlo) retkim izuzecima među profesorima koji uspeju da deci objasne čemu sve to.

Potpuno se slažem, iako je moj rođeni deda bio nastavnik matematike, ali ne smem to da kažem deci...a, opet ima i onih koji to vole i bez toga ne bi mogli. I ja im se divim, jer mi je fascinantno kako im mozak uopšte radi u tom programu.
nsarski nsarski 17:34 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Jelica Greganović
nsarski je totalno impresioniran!


Pa, jezik je malo nakaradan, ali je fizika OK. Posebno me je obradovalo tvoje razumevanje razlike izmedju Fermiona i Bozona - i to jos umes da kazes na Slovenackom! Pcelice, tvoja genijalnost je visestruka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Između čega?
Hvala ti Učitelju, ali to je samo zato što me nisi ukebao sa puškicom.
mariopan mariopan 17:49 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

petar_p
Izvinjavam se, nije mi namera bila da skrecem temu bloga, vec samo da navedem prave 'kljucne reci' koje su u standardnoj upotrebi. Znaci, necu vise skretati temu na tu stranu ovde (jer nije ni vreme ni mesto), a ako neko hoce da razvija temu u vezi terminologije, nek napravi poseban blog.

Ja se šalila, kod Jelice je uvek opuštena i vesela atmosfera pa sam zaključila da smem?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:56 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Apsolutno smeš, što se mene tiče, samo ne preterujte sa usko stručnim izrazima jerbo ću teško da ispratim šale.
freehand freehand 17:59 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

petar_p
koji se odnosi na fiziku: Ja stvarno ne znam koji je ovo jezik? Koliko je meni poznato, u srpskom jeziku se kaze "specijalna relativnost" a ne "posebna relativnost", kaze se "vazi" umesto "je korektna" (ovo drugo ima sasvim drugaciju konotaciju, jer onda postoje i teorije koje "nisu korektne"...); zatim kaze se "gravitacioni efekti" a ne "gravitacijski efekti"; u naucnom zargonu se ne upotrebljava izraz "mora da bude zamenjen" jer je to suvise dogmatski (nista se, dakle, ne mora...); obicno se ne kaze "opsta relativnost" vec "opsta teorija relativnosti"; ne koristi se izraz "ispod toga" za skale koje su reda velicine ili manje od Plankove duzine; ne koristi se izraz da teorija "podbacuje" (nije bocanje u pitanju); zatim, izraz da je nesto "rezultat neponovljive eksperimentalne greske" je totalna misterija za mene, pa ga necu komentarisati; na kraju, poslednja recenica paragrafa je vrlo kripticna, i, generalno, u fizici se izbegava upotreba reci tautologija, jer fizika *nije matematika* -- tj. nema aksioma, nema teorema, pa ne moze biti ni tautologija (cak strogo uzev, nema ni definicija). Npr., za razliku od matematike, znak jednakosti u fizici je uvek samo znak priblizne jednakosti, i nista vise od toga.

Trebalo je kod Albukerkija levo... Jbg.
mariopan mariopan 18:00 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Jelica Greganović
Apsolutno smeš, što se mene tiče, samo ne preterujte sa usko stručnim izrazima jerbo ću teško da ispratim šale.

Ne brigaj, još sam pod traumatskim stresom (što se tiče stručnih izraza) posle četveroručnog bloga o kiflicama i jogurtu
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:01 24.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Tamo sam se i ja na pola zaglavila i grčevito uhvatila za regenerator, on mi je jedini bio poznat, uz dvojac kifle, jogurt.
tompinchns tompinchns 08:32 26.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

a ako neko hoce da razvija temu u vezi terminologije


Kad smo vec kod jezika i izrazavanja: ...temu U VEZI S TERMINOLOGIJOM..., ali necu ni ovo dalje da razvijam jer nije mesto za lektorske intervencije...

Naime, On je prvi žabac koji je pretvoren u Princa i doveden na kućno pokazivanje.


Nas je prikazan jos pre godinu dana, a ja i danas imam roditeljski nagon da mu zalupim vrata ispred slatkog nosica, i da mu kazem da bas tada nije kod kuce i da nece biti jos jedno desetak godina, ali da moze i telefonom da se jednom godisnje obavestava o njenom kretanju, ja cu mu sa zadovoljstvom reci da nije kod kuce.

Vec su pale i prve suze i ja to ne mogu da podnesem sve secajuci se sebe dok sam bila u njenim godinama.




Jelica Greganović Jelica Greganović 09:10 26.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Vec su pale i prve suze i ja to ne mogu da podnesem sve secajuci se sebe dok sam bila u njenim godinama.

Ne pominji mi suze kobogatemolim...u kondicijskim pripremama za nalaženje ovog Princa je Princeza zaradi par žabaca tako poplavljala jastuke da su bili zreli za bacanje. Nesušivo. Znam da tako mora i da i to spada u vežbanje, ali srce mi se stislo ko grašak.
tompinchns tompinchns 10:53 26.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

ali srce mi se stislo ko grašak


Juce, noc je vec, ja bih da spavam, a ona u kupatilu grca i ne moze da dodje do reci, doslo mi odmah da "onog" u tim istim suzama udavim, on ce meni moje dete "rasplakivati"... i sve znam da je to deo zivota i odrastanja, ali mi lakse padaju moje suze nego njene, ma njih ne mogu da podnesem. Posle, naravno, ona je zaspala, a ja, sto sam odlezala u krevetu, bolje da nisam, i sad mi zlo... Samo nek se pomire, pa kad mi dodje na vrata na konju ili bez njega...
mlekac mlekac 00:57 27.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Jelica Greganović
Vec su pale i prve suze i ja to ne mogu da podnesem sve secajuci se sebe dok sam bila u njenim godinama.

Ne pominji mi suze kobogatemolim...u kondicijskim pripremama za nalaženje ovog Princa je Princeza zaradi par žabaca tako poplavljala jastuke da su bili zreli za bacanje. Nesušivo. Znam da tako mora i da i to spada u vežbanje, ali srce mi se stislo ko grašak.


tompinchns
ali srce mi se stislo ko grašak


Juce, noc je vec, ja bih da spavam, a ona u kupatilu grca i ne moze da dodje do reci, doslo mi odmah da "onog" u tim istim suzama udavim, on ce meni moje dete "rasplakivati"... i sve znam da je to deo zivota i odrastanja, ali mi lakse padaju moje suze nego njene, ma njih ne mogu da podnesem. Posle, naravno, ona je zaspala, a ja, sto sam odlezala u krevetu, bolje da nisam, i sad mi zlo... Samo nek se pomire, pa kad mi dodje na vrata na konju ili bez njega...



E, drage moje, nije to nista naspram suza koje dragi prestolonaslednici proliju kada se podzaveljaju sa buducom princezom...

Mogu da tesim ono malo plavooko, ali sta da radim sa bizgovom od skoro dva metra koji se trese od jecaja i lije prave Nijagarine vodopade?


Jelica Greganović Jelica Greganović 11:49 27.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

ali sta da radim sa bizgovom od skoro dva metra koji se trese od jecaja i lije prave Nijagarine vodopade?

Srce malo...
mlekac mlekac 21:28 27.05.2010

Re: u vezi prvog paragrafa

Jelica Greganović
ali sta da radim sa bizgovom od skoro dva metra koji se trese od jecaja i lije prave Nijagarine vodopade?

Srce malo...

Joj, udavicu ih jednog dana oboje - crkose jedno za drugim, ali, otprilike svakih 6 meseci se podzaveljaju oko neke gluposti i onda teku potoci...

Pomislio bi covek da ce do 22 da ih prodje vise taj pubertet, ali izgleda da ove nove generacije bas ne zure...<_<
margos margos 16:18 24.05.2010

I ja se

džaba mučila s tom fizikom u prvom pasusu, al' kad dođoh do Princa, mora da sam demonstrirala i neke druge zakone - tipa tačka topljenja isl. Ili je to hemija?
Ma bre...

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:58 24.05.2010

Re: I ja se

Čista hemija! Landra vazduhom. To bi valjda spalo pod fiziku.
Pazi ovu interpretaciju ljubavne

A, onda porastu...
yugaya yugaya 17:54 24.05.2010

kod kralja na vidjenje

zahtev za nošenje oružja koji je predao nadležnom šalteru, kada je dobio ćerku,




nas kralj ce morati da pripremi poprilican arsenal - prva od tri je na pragu doba kada tate kraljevi pocinju da se zabrinjavaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:57 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Rekao mu je drug iz Maribora da tamo ima vezu i da na šalteru radi njihov gimnazijski drug, koji ima tri ćerke i bez reči razume svakog oca koji se pojavi i traži dozvolu.
Edit:
P.s. Ja ću morati na kratko da nestanem sa svog posta, jerbo moram na neko predavanje/diskusiju o arbitražnom sporazumu Slo-Hrv, što me onoliko raduje u ovo doba dana. Čim to apsolviram, eto mene nazad. A, vi do tada ovo oko fizike raščistite šta ima.
freehand freehand 18:06 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Pazi kad sam ja naoružan i opasan!
Pošto je i moja Princeza na pragu listanja, cvetanja i sličnih prolećnih radnji - ja za sada vežbam mrko gledanje svega muškog između 14 i 18 godina. Jednog sam juče naterao u beg, danas dvojicu na drhtavicu.
Pokušavam da regrutujem i predpubertetskog brata princezinog, al bih rekao da me gleda kao nenormalnika.
Tako da ću se boriti sam, do poslednjeg!
Ali - JELENČE, NO PASARAN!
yugaya yugaya 21:42 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

koji ima tri ćerke i bez reči razume svakog oca koji se pojavi i traži dozvolu.


A njima je jos i lako - njih bar ne maltretiraju sa kao kroz salu recenicom 'a sad vam jos samo jedan decak fali' , iako mi padne mrak na oci od nehoticne uvrede obicno se samo osmehnem nazad i vratim nesto u smislu kome fali neka radja, a meni je mojih troje dece (srednji rod) blagoslov sto sasvim dovoljno vredi.

Jos nismo stigli tamo, ali je planirani raspored snaga kada se krenu zanimati sa isprobavanjem zabaca u potrazi za Princom da ce Kralj da cuva strazu - ja sam kao divljiji roditelj diskvalifikovana zbog istorije preskakanja zidova i brojnih neautorizovanih pohoda u neprijateljske krajeve u teen periodu.





freehand freehand 21:53 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

...a u vezi ćerki i princeza:
Prijatelj moj je Crnogrorac. Sa vr'Durmitora, nema viši. Al' neobičan po shvatanjima! Obratite pažnju:

Dobije prvo dete - šćerka. Nema kraja sreći njegovoj! Slavi se, tri dana livori pucaju, sve po protokolu. Nije baš crnogorski, al on dobar čovek, voli decu pa makar i žensku.
Prođe dve godine, drugo dete - opet žensko. Presrećan čovek! Neki mu veruju, neki ne... Uglavnom, niko ga nije video da tuguje, niti je čuo da se žali. Još dve godine prolazi, gospoja se porađa i... Pogađajte.
Ode on majci da saopšti radosnu vest. Otvara baba, pita - šta je? On srećan kaže - "Treća šćer!"
A ona će "Sine, ne plači, Dođi kod majke da te uteši! Naći ćemo drugu, ova nam ništa ne valja!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:05 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Evo me, vratila sam se...znaš mi smo razmišljali da obojicu braće upišemo u letnju školu za dobermane, ali izgleda da je kasno...mada, ovaj veći ostavlja i bez škole potreban utisak, jer kad smo lani bili na moru, Princezi ni jedan od zainteresovanih vršnjaka nije prilazio, a jedared u šetnji smo shvatili zašto - jedan od njih je šapnuo drugu: Lepa je, al njen brat je onaj ogromni. Ogromnom smo koliko sutra dali dodatak na džeparac, u formi stimulacije.
yugaya yugaya 22:43 24.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Lepa je, al njen brat je onaj ogromni.


Joj imala sam bas takvog brata - zato smo drugarica i ja uvece sedale na sinobus ili stopirale do naselja van njegove sfere interesovanja - vlasnik mog prvog pravog poljupca na klupi kod stadiona je ovlas propusten kroz sake iz ciste preventive sledece vece a ja naucila da se izlazi (preko zida) sa deckom tek kada se brat vrati kuci.
mlekac mlekac 04:07 25.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Jelica Greganović
Evo me, vratila sam se...znaš mi smo razmišljali da obojicu braće upišemo u letnju školu za dobermane, ali izgleda da je kasno...mada, ovaj veći ostavlja i bez škole potreban utisak, jer kad smo lani bili na moru, Princezi ni jedan od zainteresovanih vršnjaka nije prilazio, a jedared u šetnji smo shvatili zašto - jedan od njih je šapnuo drugu: Lepa je, al njen brat je onaj ogromni. Ogromnom smo koliko sutra dali dodatak na džeparac, u formi stimulacije.


Kad je moj najstariji prvi put video tadasnju prinovu, nasu plavooku princezu, izvalio je legendarnu recenicu:
"Joj, mama, vidi kako je prelepa! Steta sto se nikada nece udati!"
Kad sam ga zapanjeno pitala odakle mu ta ideja odgovor je glasio:
"Pa ko bi se normalan udvarao devojci koja ima DVA starija brata???"
U medjuvremenu smo dobili i jednog mladjeg, i mogu ti reci da je taj najveci kriticar!

Usput, nikako da pohvatam godine - mojoj princezi je sada "punih 13" (njena izjava). A tvojoj???
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:21 25.05.2010

Re: kod kralja na vidjenje

Naša Princeza ima 16,6 godina. Taman za migrenu i kupovanje oružja beztrzajnog topa.
Unfuckable Unfuckable 18:54 24.05.2010

jadan Žmu

Proleće:
nekom je Keva,
a nekom pred očima seva
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 24.05.2010

Druže Unf,

jesi ti to prolećem izazvan počeo u stihovima da se odražavaš?
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:17 24.05.2010

kad sam vid'la ovo:


Ovo bi trebalo da bude dovoljno da ne zaspim kucajući, ali i da zavaram trag i na minimum svedem verovatnoću da Princeza pročita ovaj blog.


umalo da i mene zavaraš, naplaši me početkom priče. istina, bilo mi je krajnje sumnjivo pa reko' da ja ipak vidim o čemu se tu radi...
siroma' žmu sa svojom dozvolom :)

a priča divna
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 24.05.2010

Anči,

bila sam prinuđena da preduzmem i te mere predostrožnosti. Doduše, Princeza ne čita moje blogove, a neće ni knjige, kaže "Što da čitam šta ja radim, bezveze", ali znajući za čika Marfijeve zakone, ja sam se potrudila da minimalizujem rizik.
Jeste, divna je, ali Žmuu srdašce ripa.
irenaema irenaema 09:25 25.05.2010

Re: Anči,

Jelica Greganović
bila sam prinuđena da preduzmem i te mere predostrožnosti. Doduše, Princeza ne čita moje blogove, a neće ni knjige, kaže "Što da čitam šta ja radim, bezveze", ali znajući za čika Marfijeve zakone, ja sam se potrudila da minimalizujem rizik.
Jeste, divna je, ali Žmuu srdašce ripa.


Ja ću da sačekam film
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:14 25.05.2010

Re: Anči,

Bolje uzmi knjige, da se ne načekaš
irenaema irenaema 11:19 25.05.2010

Re: Anči,

Jelica Greganović
Bolje uzmi knjige, da se ne načekaš



Preciznije

Čekaću film o porodici Greganović !
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:49 25.05.2010

Re: Anči,

Vidi i sa knjigama se jedva provlačim, ne znam baš da li bi potencijalni film dobio saglasnost kućnog saveta.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 19:18 24.05.2010

skala

Kod vrlo malih skala, kao što je Plankova dužina i ispod toga, takođe je moguće podbacivanje posebne relativnosti zbog efekata kvantne gravitacije. Bez obzira na to, za makroskopske skale i u odsutnosti jakih gravitacijskih polja,

Sve zavisi kako se objasni. Evo jedne
skale jednostavne za razumevanje. Da su tako objasnjavali, mozda bi i zavolela fiziku a mozda cak i postal fizicar (kao ona druga vestica).
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:13 24.05.2010

Re: skala

Ne vredi kume, ja sam čim sam videla one brojeve (a nula kao da je epidemija malih boginja)počela da tražim izlaz sa te strane...mani.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 01:33 26.05.2010

Re: skala

sve mi se cini da nisi videla klizac ispod slike i da ga nisi mrdala
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:13 26.05.2010

Re: skala

Ništa nisam mrdala, čim sam videla onol'ke brojeve, odmah sam zapalila. Priznajem.
dr.wagner dr.wagner 20:25 24.05.2010

Antigravitacija

.....večer

-Žene mojih godina (a to i nisu neke godine ) ne šeću po plaži u toplesu ....
...ne zbog nekih "društvenih normi" , već zbog gravitacije ....

-Jedan moj školski prijatelj , u osnovi smo slične struke ...... iako mi se
nekako čini da on zarađuje bolje ,(ali eto , nepristojno je pitati) ....
, navodno riješava operacijom taj problem trajno .... kod žena (!)

-Za muškarce sa sličnim teškoćama , uzrokovanim silom gravitacije ,
(unatoč odsutnosti jakih gravitacijskih polja ) ...... , navodno se
problem riješava jedino tabletama , i to kratko ....


-Nekako mi se ta fizika čini kao spolno-diskriminirajuća znanost .....


Wagner



sesili sesili 21:25 24.05.2010

Re: Strah

Crna Jelice, uplaši me kad sam počela da čitam blog! Šta je to, gde je ona vesela. duhovita Jelica, kud baš ode u naučne teme? A onda mi pade kamen sa srca, možda si čila udar. Sve posle mi je već bliže, osim što moj prestolonaslednik ima princezu!Godinu ipo dana. Ali, već sa svojom dragom "pravi strategiju". K'o da će mu pomoći. :whistleozdrav tvom žmuu.
freehand freehand 22:00 24.05.2010

Re: Antigravitacija

Gravitacija 1:
"Baba, daj sisu da se igramo malo"
"Ajde sinko, al nemojte daleko."

Gravitacija 2:
"Sećaš li se, Mile, kad ono bejasmo u vojsci, da su nam broma u čaj davali?"
"Sećam se, brate, kako se ne bih sećao!"
"E pa, moj Mile, meni, izgleda, počeo da deluje!"

A inače sam spremio formiranje grupe sredovečnih muških građana za zabranu korišćenja omekšivača za pranje belog veša, iz specifičnih razloga bračne prirode.
Na ovu temu elaboracija neke prilike kad se domognem šireg blogovskog prostora, da ne trujem tuđe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 24.05.2010

Re: Antigravitacija

dan moj školski prijatelj , u osnovi smo slične struke ...... iako mi se
nekako čini da on zarađuje bolje ,(ali eto , nepristojno je pitati) ....
, navodno riješava operacijom taj problem trajno .... kod žena (!)

Trajno u smislu veštačkih? I šta onda, ona ostari i cela se oklembesi, a sise ostanu da štrče, takoreći da je nose okolo?

free,
ovaj prvi je
dr.wagner dr.wagner 08:11 25.05.2010

Re: Antigravitacija

Jelica Greganović
Trajno u smislu veštačkih? I šta onda, ona ostari i cela se oklembesi, a sise ostanu da štrče, takoreći da je nose okolo?free,ovaj prvi je


....jutro

-Trajno .... (?) ....realno je očekivati par godina ...

.... kao i sa zubom ...., nakon 5-10 godina dođete na rekonstrukciju ...

-Želio sam naglasiti da nije samo za jednu "seansu" ....poput Viagre ...
....(zato mi je to malo nepošteno )....

Wagner
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:41 25.05.2010

Re: Antigravitacija

Dottore, malo me zbunjuješ, jesi ti muško ili žensko?
dr.wagner dr.wagner 10:04 25.05.2010

Re: Antigravitacija

Jelica Greganović
Dottore, malo me zbunjuješ, jesi ti muško ili žensko?



Hm ....

-Na ovakvo pitanje , dolazi jedan ... , ne baš pristojan odgovor ....

.... , a odnosi se na ....,(pristojno da kažemo) "modalitete provjere"...

te empirijsko utvrđivanje činjeničnog (de facto) stanja


Wagner
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:16 25.05.2010

Re: Antigravitacija

Pa, ja zbog ovog pitam
-Žene mojih godina

a posle pišeš u muškom rodu, tako da sam se malo zbunila...inače, svakom odgovoru verujem, nema pogrešnog, tako da nema ni potrebe za proverom
miloradkakmar miloradkakmar 22:18 24.05.2010

Ako

se polovi ne privlaače , ništa ni od fizike.
Nek' je oni izučavaju zajedno, i temeljno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:27 24.05.2010

Re: Ako

Vala tako je...a, moraju deca da vežbaju.
tigrks tigrks 00:59 25.05.2010

Ogden Neš - HIMNA OČEVA ŽENSKIH BEBA

Srce mi radost ne štedi
Kad trepte dugini zraci.
Naprotiv, krv mi se ledi
Kad prolaze dečaci.
Dečaci kao dečaci
Ne uzrujavaju mene
Al katkad od njih muškarci
Postanu - pa se žene.
Dugo se dugo rešavaju,
Al' se na kraju venčavaju.
Krmci međ veknicama
Žene se sekicama.

Ah, negde, negde dečkić se igra;
Maze ga, hvale jezikom brzim
I razdraganim kao čigra -
Aja počinjem da ga mrzim.
To dete za mene bezimeno
Mrzim bestidno, neizmerno.
Taj mali neženja što rano leže
I ne pomišlja da se veže,
Al pre no što se kaže: šuga!
On će da ulovi ženu, iz cuga.

Kad god ugledam muško dete
Koje je uspavao sunčev sjaj,
Pobledim, valjda me razumete,
I upitam se: je l' to taj?
Prvo će tražiti da mu odseku
Uvojke, pa da mu loptu daju,
Pa će da misli na svaku seku,
I na svetinju braka na kraju.
Manuće loptu, na dati znak,
Kad samo baci oko na brak.
Ko mačor što bez miša vene,
Tako se oseća on bez žene.

Oh, negde on sisa prstić, što duže,
Il mleko guta, stani-pani;
Obrazi su mu svilene ruže,
Zubi u desnima ututkani.
Al kad se zubima naoruža,
I klokot mleka prestane, eto,
Porašće strnjika mesto ruža -
Čekajte samo još koje leto.
Čim proda nešto, napiše knjigu,
Ždraknuće vešto, ne ber'te brigu,
I uz halapljivi skok divlje zveri
Tražiće ruku moje kćeri.
Taj što mu pupu
Greju pelene -
Tražiće ruku
Moje Helene!

Nek slatko vlaži pelene svoje -
Moje su misli zlokobne boje.
Taj Leongrinov embrion, ipak,
Dobiće, bogme, od mene šipak!
Jer, raspoviću tog ukakanka,
So ću da stavim umesto talka,
Zapapriću mu bocu sa mlekom,
Nakljukaću ga Kantom, Senekom,
Biber ću da mu sipam u usta,
Pesak u kašu, da bude gusta.
Kroz vatru i vodu nek misli odu
Njegove da traže drugi smer -
Nečiju drugu nek uzme kćer.

Kada sam prvi put pročitao ovu Pesmu Ogdena Neša pitao sam se otkuda u njemu, pesniku sa toliko duha, želja i ideja da napiše ovakve stihove.
Kada se rodila moja princeza - shvatio sam kako se rodila i ova pesma.

Jelice, sve preporuke za tekst, kao i uvek.
A i uvodna (Teorija relativnosti) je potpuno u skladu: Tvoj otac - ti, žmu - ćerka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:35 25.05.2010

Re: Ogden Neš - HIMNA OČEVA ŽENSKIH BEBA

Ovako istinitu, dirljivu pesmu, može da napiše samo pesnik koji ima ćerku, od srca. Upravo sam je pročitala Žmuu i trenutno samo razmišlja da li da je isprintuje i urami ili da me natera da je izvezem Vilerom...

mlekac mlekac 04:16 25.05.2010

Ne mogu da odolim!

Najljubavnija pesma

Kako bi ovakva tema bez Mike Antica????

Ovo je zaista najljubavnija pesma,
a ni reči o ljubavi.
Svim pajacima i lutkama otkinute su glave
i oni tako leže u ćosku
bespomoćni
i bačeni.

Neko u ovoj sobi više neće da bude dete.
Neko u ovoj sobi tri dana ne može da ruča.
Neko u ovoj sobi samo ćuti,
ćuti,
i gleda kroz prozor kako jesen sa lišćem i vetrom
putuje preko pokislih gradskih krovova
za pticama.

Ovo je zaista najljubavnija pesma,
a ni reči o ljubavi.


Jelica Greganović Jelica Greganović 08:03 25.05.2010

Re: Ne mogu da odolim!

Naravno, bez Mike Antića ova prolećna priča o učenju ljubavi ne bi bila potpuna...nego, da li je iko od vas primetio da ono dvoje zaljubljenih sedi u poplavi. Ajd što sede, nego kako su tu došli? Kaže Žmu, gledajući fotku, "Oni tu sede već sto godina, oduvek."
dali76 dali76 07:10 25.05.2010

umalo

da nisam odustao:))) kakav dobar trik. Cu zapamtim:)
Prelijepa prica puna hemije fizike :)) bila bi super uciteljica .
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:09 25.05.2010

Re: umalo

Eh dali, težak je život roditeljski, tera na razvlačenje mašte k'o žvake...
Biljana 77 Biljana 77 09:16 25.05.2010

Samo da se prijavim

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:19 25.05.2010

Re: Samo da se prijavim

Odličan blog!
Inače, Žmu je kad je Princeza bila beba, svaki put kad ga je popiškila joj to zaračunavao kao jednu godinu samostalnog neidenja na more...prema tom računanju, Princeza do 69. godine neće ići bez tate na more.
mara92 mara92 10:15 25.05.2010

Дивота!

Мој Тата би вероватно овде имао један подужи експозе, са све саветима практичне природе око борбе против свих тих "мамлазовића, хохштаплеровића" ("Шта Овај хоће? Ко је Онај? "...јер Онај нема име - никад, а питања се постављају Мами)...
(Је л неко поменуо лако пешадијско наоружање, герилску борбу и психо-тестове; а тек обавештајни рад - у сарадњи са двоструким агентом - Мамом)...
Јеличице, препаде и мене оним сачувајмебожеисаклони непристојним речником на почетку текста...Мис'им, физика, математика, хемијапријавићу те модераторима
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:23 25.05.2010

Re: Дивота!

Ma, zaborave oni kako je tatama, a onda ih sačeka duhovita Sudbina...tako je moj Žmu, kad smo počeli da živimo zajedno, stresirao mog oca. Došao jadničak da nam šatro popravi struju (koja nije ni bila pokvarena) i naravno da baci oko na mog izabranika i kako živi njegova ćerka...i "popravio". U odlasku od nas, moj siroma otac silazi sve stepenicu po stepenicu i gleda unazad, a Žmu i ja stojimo u vratima. U jednom trenutku Žmu me zagrli, a moj otac samo poleti niz stepenice...kad je tad izvukao živu glavu...posle sam priupitala Žmua gde će mu duša, tad to nije razumeo...zato on sad koristi samo lift.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 10:50 26.05.2010

Re: Дивота!


KOJI DASA OVAJ ŽABAC......MOJ JE!......TRĆIM DA GA LJUBNEM...

Jelice, dopuštaš...?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:17 26.05.2010

Re: Дивота!

Samo navali, ko zna kako je tek lep u sakrivenom izdanju.
Nego, ja se svima izvinjavam, danas me biti nešto neće, premijer nam je stigao u posetu, stojim mirno, snimam, kucam, pričam...pevam.
fixxerus fixxerus 10:25 25.05.2010

vatanje na mozak:.



doselio se ja u blok
sve novo
sunce
voda
david pajić liftovi bez vrata
itison od zidadozida
pogled na joščistu savu
itajfazon

beše
komšika jedna uobražena
leeepa ko letovanje
sise joj na vr ramena
išla u farmaceutsku
vatala boga za bradu
dobar dan preko one stvari
i ni gram više

nameračio se ja
da je miiiisiiiim oooovaj
pa šta košta

iiiii smislim

nađem ti jedno pleteno koferče
sašijemi tetka stana pregrade od neke cerade
zalepix debele lastiše od gaća
i zadenem unutra
2 babadanine mozer malookrnjene čaše
za aperitivv
dva kevina engleska tanjira sa nekim motivom iz lova
i ostatke od nekog dedinog srebrnog escajga

onamo
kupio xleb kod uke
najboljiikada
sir od ljilje iz belanovice
50gr goveđe pršute sa peštera
malo švapskog sira i susama za efekte
mladi lukac srebrenjak
i 8 rotkvica sve iste veličine
i jednu kosketinu od telećeg buta iz kalikove mesare

i sad specijalitet kuće
te
75. godine
dolazio tito u blok45
da otvori centroprom
ono bila frka
preko noći zazelenela okolina
tad smo prvi put videli one gotove ponjavice već iznikle trave
po sistemu do sinoć kaljuga
od jutros englesko dvorište
i
ja ti smotam jednu četvrtku u kesuuu

ovamo
bocke i ja izribali i dezinfikovali lift
i onaj za parne i ovaj za neparne spratove
nabavili specijalni trouglasti ključ
koji otvara vrata odlifta spolja
snimili kad ova uobražena šeta kučište

ja opro svu kosu
koja se tada još imala
uklonio mitisere s bijelalica
kupio nove baterije za trandžu
i u zasedu

kad eto ti farmaceutkinje sapsom
piči, batice ko furija
ona pred lift
ja pred lift
dobardan komšinice
d.,,an onako preko q
eto ga lift
ja otvorim
oni se smestiše uza zid
doklećete vi
kao janeznam s kog je ona sprata
12 molim
i kreneeeeemoooo
brojim ja u sebi do 8
broji napolju i bocke na 13tom do 8
i na 8 on ti ključem otvori vrata od lifta
a lift se automatski zaglavi na međuspratu
s pogledom u golog betona između 7. i 8. sprata
ova ništa pas ništa ja ništa
2 sekunde 5 sek 10 sek
ova ti nervozno pritiska dugme s br 12
pas gleda u mene
ja ladan ko špricer s malo više boze
ona ti sad pogledava u mene al ne progovara
pas reži polako
ja zviždim jedva čujno žutupodmornicu
30 sekundi 31, 32 kad na 33 mala progovara
šta sad da radimo
aaaaaaaaaaaaa majku li ti mislim se ja
nije maca progutala baš ceo jezik
a štobidaradiš jadna nijesmo se još ni minuta zaglavili
a ti bi već nešto radila
aaa to vam je iz onoga vica o crnogorcima xa x
jo vidi pa vi progovoriste
pritiska ti ona sad svu dugmad
pas reži sve više
jaz između nas sve veći
mobilni telefoni ni u najavi tix zlatnix godina
ona bi da lupa u zid nogom
ja izgovaram
ja često odlazim ispod mosta i vrištim
jao nije sad vreme za izmotacije
ne, stvarno
pa što vrištite
zbog neuzvraćene ljubavi
vi ste neozbiljni
jesam ali sam i neizbežan
pas pokazuje očnjake
pokazujem i ja moje
bilo ix tada kolko oćeš
pas smanjuje doživljaj
ova viče upoooooooomooooćććć
ja se smeškam
vadim iz kese onu travu
stavljam na pod od lifta
otvaram koferče
uključujem trandžu studio b piči neka konjovićeva lepota
dedina salveta s monogramom na ruskoj ćirilici sa ? ?
vadim kosketinu turam u levi ćošak
pas obnevideo od sreće kreće da žvalavi i tako redom
ova nemoždapoverujeočima
ja kašikom za sladoled vadim kuglu švapskog ususamljenog sira
i lepim je za desni zid od lifta
i ona pooooolako kreće da klizi nadoleeee
ovoj ispale oči
to nam je sat rekox
kad bude sišla do dole bićemo spaseni odavde
kako znate
zato što ja sve znam
vadim one čaše
sipam maraskino
kucamo se pre nego ona sxvata šta se dešava
vadim posluženje i sedam na travu
brojim do 5 glasno
na 6 seda i ona
pružam joj pršutu
i ubacujem rotkvicu u čašu
sa pola metra
to sam vežbo dva cela dana
uganux prst
al uspex izprve
negde na 57 sir se spustio taman na tu visinu
da sam ga lizao prvo ja
a odmax zatim i ona

i aj sad
ko da mi ne daa

misim u takom rešenju stresa



aj vala kažiii
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:38 25.05.2010

Re: vatanje na mozak:.

Lepo je videti te opet
dirtyharry dirtyharry 12:11 25.05.2010

E slatko me nasmeja

samo kad se setim kako sam ja bio još onomad u istoj situaciji kao taj vaš pocrveneli Princ a forma tvog bloga me potseća na ovo.
Baš se zapitah šta li je sada sve ovo odjednom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 25.05.2010

Re: E slatko me nasmeja

E, moj harry...kad ti kapne ćerčica, javi se...možeš odmah da se prijaviš kod Žmua na stručni seminar...
Videla sam taj sastav, već je kružio mailovima, mada mi ne liči...sem što se oba dešavaju u proleće...
dirtyharry dirtyharry 20:58 25.05.2010

Re: E slatko me nasmeja

Jelica Greganović
E, moj harry...kad ti kapne ćerčica, javi se...možeš odmah da se prijaviš kod Žmua na stručni seminar...

Evo, prijavljujem se ja unapred samo neka kapne, ne žalim se .
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:39 25.05.2010

Re: E slatko me nasmeja


Iz mojih usta u bozje usi.
Atomski mrav Atomski mrav 12:31 25.05.2010

Citat

Naravno, upravo taj koji njemu najviše i odgovara. I ide okolo citirajući sentencu koju je izgovorio nepoznati inspektor u još manje poznatom filmu: » Samo da vam kažem nešto o ćerkama: onda one porastu i slome vam srce.«


Inspektora glumi Martin Lawrence, ne sećam se kako se film zove ali je baš simpatičan. Kao i ovaj Jeličin post.
mariopan mariopan 14:23 25.05.2010

Re: Citat

fixxerus


To se zove udvaranje iz zasede
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 25.05.2010

Re: Citat

Hvala atomski
razmisljam razmisljam 14:51 25.05.2010

Оно што сигурно знам

као поносна родитељка разнополне деце је да треба слушати паметне савете на време, јер је после углавном касно за исправке. Лепо је мом Р. говорио другар када се родило Средње Дете да набави танџару не би ли је одбранио од удварача, а он наивно мислио да се има каде...
Грешка! Израсла док си дланом о длан, а пролећа све врбопуцнија. Треба то све издржати, а још нам и Мало Дете само што није почело да конта да су симпатични момчићи свуда око ње. До душе, она нас је забринула на мало другачији начин - за једног клинца из разреда је рекла да јој се свиђа зато што је ПАМЕТАН.
А тек што је загазила у пубертет...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:58 25.05.2010

Re: Оно што сигурно знам

Princeza je još uvek sedela u stoličici za hranjenje, bezbedno privezana, kada se sinčić naših prijatelja, tri godine stariji od nje, odlučio da je osvoji pevanjem komada "Ti si moja čokolada". Princeza je samo nakrivila glavu u oblaku plavih lokni i treptala još plavljim očima, dok su joj se usta delimično ispunjena zubima razvukla u koketni, balavi osmeh sve do ušiju. Njegov otac se istopio od sreće kako mu je jedinac šarmer u tako rosnim godinama, ali je Žmuu opasno porastao pritisak i ten postao kivi boje dok je gledao mladog trubadura. Posle je boga odlučio da časti trubadurovog oca sa dve ćerke i eno ga sad, dovršava rov oko kuće, bodljikavu žicu je već digao na betonsku ogradu, samo da pusti krokodile i natempira minsko polje. Nešto mu se više ne sviđaju trubadurski nastupi mladih osvajača.
freehand freehand 19:32 25.05.2010

Re: Оно што сигурно знам

Kome treba luksuz od krokodila pored žive tašte?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:49 25.05.2010

Re: Оно што сигурно знам

Tašta živi u nekoj nedođiji, tako da je ometena u obavljanju te funkcije.
freehand freehand 01:24 26.05.2010

Re: Оно што сигурно знам

Prva tašta za koju sam čuo da ne obavlja uredno i krokodilsku funkciju, makar i na daljinu. Mis'im, ne mora ona obavezno baš bukvalno da nekog pojede. To uglavnom i ne čine.
Nego, baš je problem kad imaš decu raznih polova; pa sve što očekuješ od Sina - blago Tati! - to bi bio razlog za pogubljenje nesrećnog kandidata za zeta!?
Ali, prvo pucam pa pitam ko je,
i tako sam izbegao sve glupave i besmislane moralne dileme. Na kraju krajeva - šta fali usedelicama? Uvek je tu karijera, gobleni, vez...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:17 26.05.2010

free,

potpuno se slažem i mislim da je uloga usedelica u društvu potpuno potcenjena i nepravedno degradirana. Uz to uvek mogu da se druže...

mlekac mlekac 01:02 27.05.2010

Re: free,

Jelica Greganović
potpuno se slažem i mislim da je uloga usedelica u društvu potpuno potcenjena i nepravedno degradirana. Uz to uvek mogu da se druže...


Sto rekao cika Dusko Radovic:
Mame, radjajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepsi, nezamenljivi dar svakom detinjstvu.

A jos ako tetka nema svoje dece!!!!
freehand freehand 13:41 28.05.2010

Re: free,

Uostalom - čemu brak? Ajde čik neka mi neko navede srećno udatu ženu, a da to nije moja supruga!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:05 28.05.2010

Re: free,

Ajde čik neka mi neko navede srećno udatu ženu, a da to nije moja supruga!?

Ja.
freehand freehand 14:15 28.05.2010

Re: free,

Mislio sam ozbiljno, bez zeze.
Nije obavezno biti duhovit, baš u svakom postu.
Ovo nije stvar za šalu, ljudske sudbine su u pitanju!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:36 28.05.2010

Re: free,

Pa, i ja sam mislila ozbiljno i zato sam se prijavila kao još jedna srećno udata žena.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:18 26.05.2010

Znam da kasnim...

Imam posla preko glave ali ovo moram da iskomentarišem....

Jelice, kao i obično, tekst perfektan, nasmeja me do suza...

Moja tata je imao neverovatnu takitiku, potapšao bi svakog princa po ramenu, onako saučesnički sažaljivo, i izjavio mu najiskrenije saučešće i zbrisao.. Kad bi princ pri sledećem privođenju u topli dom zamuckujući pripitao čemu ono saučešće od prošli put, krenulo bi prijateljsko nabrajanje količina braće koju imam, uz nežne, uzgredne komentare o bojama i nijansama pojaseva borilačkih veština koje sam stekla, sa par upadica na temu mog "divnog" karaktera...

Naravno, i očinska napomena da sam jedinica ćerka princeza i prestolonaslednica u jednom, uz ponosno pokazivanje zbirke ličnog naoružanja koje se ne bi stidela ni vojska neke manje države......

A sve to uz prijateljski, saučesnički osmeh i širenje ruku, "šta da ti radim, sinko..."

Moja Princeza Milica ima 13 i već je polako počelo...

Grigorije skenira potencijalne nosioce problema u obliku prinčeva tako "umilnim" pogledom, da i meni bude malo neprijatno, a onda pruži ruku i uz čvrst stisak se predstavi punim imenom i prezimenom, sa sve srednjim prezimenom, po ruski, a stisak nije jak, ma ne, samo lomi orahe bez krckalice... i pri tom ga gleda pravo u oči dok se mukica od Princa ne seti kako se zove i preziva i dok dotične podatke ne izgovori u jednom dahu bez mucanja.

A onda kad se primaknu izlazu, taman nesretni princ dohvati kvaku i pomisli da je slobodan, padne mu šaka na rame i "umilni" glas mu saopšti da bi bilo dobro da Princezu Milicu isprati do vrata kad se vrate, jer "ti uzmao djevušku maju, sad ti adgovara za nju, razbiraeš, momčik?"... Koliko god to bilo izgovoreno polu srpski polu ruski, svaki je shvatio...

Jedan princ je nabio rekord od tri dolaska , čeka se sledeći kandidat...

Slatko me nasmeja, Jelico devojko!!

Odoh da naručim bodljikavu žicu za ogradu...

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:20 26.05.2010

Re: Znam da kasnim...

Nikad kasno sestro...auuu...da nam pozajmiš Grigorija...o kako to impresivno zvuči...mada, verovatno doživotno odbija žapce i od ruske literature, ali oni je i tako ne čitaju...
Vidi kad budeš kupovala žicu, imaju li i nove bežične alarme, koji reaguju na žabe muškog pola.
ljub
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 12:06 26.05.2010

Re: Znam da kasnim...

Jeste, impresivno.

A kad je Aleksa došao da idemo u bioskop i došao po mene u 3 da idemo u bioskop od 4, Grigorije ga naterao da izuje patike i čarape u uđe u kadu i gurne glavu u bojler jer je manja glava i da kaže gde i kad curi kad Griša pusti vodu na ventil. A Aleksi se svidelo pa smo u bioskop išli tek od 8, i to nije hteo da ide u bioskop, jedva sam ga naterala kad sam rekla da ću se naljutiti. Hteo da ostane sa Grigorijem i da popravlja bojler. A kad je Lazar došao po mene pred slavu deda ga pipnuo po nadlakticama i rekao ti si baš jak momak i utrapio mu da nosi flaše iz podruma na sprat. A Lazar se dokazivao koliko je jak pa dobio upalu mišića a meni propala šetnja po Delta cityju. A kad je Stefan došao kod nas u Surčin da igramo košarku Djina mu utrapila kosilicu i rekla kako misliš da ženiš Milicu sa ovolikim imanjem jedinicu ako ne znaš ni da kosiš, a Stefan isto živi u kući i ima dvorište i zna da kosi i pokosio je celo prednje dvorište a to je 8 ari od ulice do kuće. I tako svaki put kad neko hoće da izađe sa mnom.
A kad sam pre dve godine išla na ples i dobila veliku kutiju švajcarske čokolade od Veljka i kad sam rekla da mi je žao što ne mogu da se družim posle časova sa Veljkom jer njega onaj njegov čuvar koji ga čeka ispred plesne sale odmah ugura u kola i vozi kući, onda je Djina imala glavobolju dva dana i rekla da joj Veljka ni slučajno ne dovodim kod nas kući jer nema gde da se parkira blindirani auto. A djina mi stavila GPS u ranac i u sat i kad kažem krenula sam kući ona kaže nisi, vidim na kompu gde si. I jeste, nikad se ja neću udati dok ne napunim 18 i ne položim vožnju i ne mogu da idem gde ja hoću. I jedino volim Stefana jer se zove kao moj deda i sve zna da radi i kad dođe kod mene ne gnjavi me i lepo mogu da gledam filmove sa njim i to sve filmove, ne kuka kako su neki ženski nego gledamo kako se dogovorimo, i uvek lepo priča sa mnom i ne krevelji se. A moja baka i njegova mama su ista generacija pa se lepo slažu kad negde idu po nas kasno uveće posle 9. I kako ja sad da imam dečka kad svi kad upoznaju moju porodicu neće više da dođu? Odmah dobiju neki posao ili ih Griša prepadne još na vratima. A Djina je još gora. A ako rodi još jedno dete rekla sam da mora to dete da bude kod mene u sobi da ga ja svemu naučim jer će Djina i Griša skroz da ga upropaste i Evda se slaže. A kad sam ja u školi Evda i baka će da paze. Ako bude žensko Djina će da je obuče sve u roze kao licidersko srce svi će detetu da se smeju, a ako bude muško ima da ga Griša odma nauči karate i to i biće divljak kao ovi dečaci kod mene u školi a ja hoću da mi brat bude fin kao Stefan.
Ja sam čitala Evdi ovu tetka Jelicinu priču i štampala i moram i ja da kažem kako je nama ako ste se svi vi rodili veliki i nikad aniste bili kao mi pa ne znate kako je.

Ja sam Milica djinina ćerka Evdina praunuka.
Eto da znate.
A Jelicina ćerka bi mogla isto ovako da se žali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana