Ekonomija| Politika

Ide li svet ka multipolarnom finansijskom poretku?

Goran Nikolić RSS / 26.05.2010. u 19:13

Krajem aprila u Vašingtonu je održano prolećno zasedanje Svetske banke i MMF-a, gde se, pored podsticanja već započetog oporavka globalne ekonomije i stabilizacije međunarodnog finansijskog sistema, razmatrala i preraspodela glasačke moći u korist zemalja u razvoju. Istovremeno je bio i sastanak G20: grupe koju čine 19+1 (EU) najvećih ekonomija sveta, koja je bavila pretećim rastom javnih dugova, rebalansiranjem svetske ekonomije i koja je (za sada, bezuspešno) tražila način za oporezivanje finansijskog sektora na globalnom nivou (u korist fondova namenjenih zaštiti od budućih kriza). Nešto pre toga, četiri mnogoljudne zemlje u razvoju sa visokim privrednim rastom (Brazil, Rusija, Indija, Kina - BRIK) održale su drugi zvanični sastanak u Braziliji.

Cilj BRIK-a i većine zemalja G20 je novi globalni poredak, manje ameriko-centričan, sa regulisanijim finansijskim sektorom, manjim korišćenjem dolara i većom ulogom za zemlje u razvoju (naravno, na uštrb trijade SAD-EU-Japan). Indikativno je da je skorašnja izjava šefa Svetske banke, Roberta Zelika, ranije visokog funkcionera Vlade SAD, bila na njihovom fonu. On je u svom, možda istorijskom govoru, pozvao svetske centre moći, da i pored različitih geopolitičkih interesa rade na jačanju multilateralizma (koji se, za sada, najuspešnijim pokazao kod svetske trgovine), čiji je značaj upravo pokazala globalna ekonomska kriza. Zelik vidi, zahvaljujući snažnom usponu mnogih zemalja u razvoju, stvaranje novog globalnog sistema gde su Sever i Jug, Istok i Zapad, sada tačke na kompasu, a ne odrednice ekonomske sudbine.

Da li vidimo obrise novog, sve više multipolarnog, globalnog finansijskog (u neku ruku i geopolitičkog) poretka?

Preraspodela ekonomske moći, koju je globalna kriza samo ubrzala, je uzela i političku formu kako G20, i u manjoj meri BRIK, delimično preuzimaju ulogu G7, kao foruma za globalno kreiranje politike. Politička, socijalna, ekonomska, kulturološka i religiozna različitost zemalja G20 i BRIK je paradigma današnjeg sveta, za razliku od relativne homogenosti zapada, oličenog kroz G7. Ohrabrujuće je da brzo rastuće zemlje u razvoju, budući da intenzivno koriste prednosti globalizacije, imaju snažan interes u obezbeđivanju uslova da tranzicija ka multi-polarnom sistemu ne bude praćena finansijskom nestabilnošću ili otežavanjem međunarodne trgovine, međunarodnih tokova kapitala i investicija.

Ekonomski odnosi Kine i SAD, koji se ponekad poistovećuju sa relacijom sijamskih blizanaca, biće pred velikim izazovima, ali će još dugo položaj SAD biti povoljniji. Naime, eventualna političko-ekonomska blokada Kine (npr. zbog navodne valutne manipulacije) proizvela bi toj zemlji dramatične posledice, dok bi negativni efekti za SAD, u vidu rasta kamatnih stopa i slabljenja dolara, bili blaži.

Ono što se čini najrealnijim je opstanak liderstva SAD, ali i sve više multipolaran svet. Uloga Kine, koja ima vremenski najdužu ekspanziju privrede zabeleženu u istoriji i koja će za deceniju i po sustići američki BDP, biće sve značajnija. EU će zadržati značajan nivo uticaja, zahvaljujući i alijansi sa SAD, dok će se uloga velikih brzo-rastućih ekonomija poput indijske, brazilske, ruske, blago povećavati. Jedan od najvećih istoričara današnjice, Pol Kenedi, u svom epohalnom delu: ‘'Uspon i pad velikih sila'' upravo pokazuje da je ekonomska snaga ključni činilac moći imperija kroz istoriju.

SAD još uvek imaju vojnu i ekonomsku snagu i dinamičnost da nastave da dominantno oblikuju svet, ali samo ako prevladaju političku disfunkcionalnost i reorijentišu svoju politiku u skladu sa svetom definisanim rastom drugih sila. Unipolarnost se lagano obrušava i možda bi diversifikovana upravljačka struktura EU mogla biti model za nove međunarodne odnose. Na međunarodnoj pozornici glas zemalja male i srednje veličine, kakva je Srbija, najbolje se može čuti kroz integrativne forme kakva je EU i, u manoj meri, OUN. 


 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Zen Master Zen Master 20:14 26.05.2010

...

Iskren da ti budem kada pročitam ovakav tekst se zaista zapitam da li si ti Gorane onaj isti čovek koji je kao osnovni moto u svom profilu stavio ovu rečenicu
Onaj koje samo ekonomista taj nije dobar ekonomista-Hajek, covek koji je predvideo katastrofu socijalizma pola veka ranije i docekao istu
Da li ti zaista sebe vidiš kao nekog renesansnog ekonomistu kada pišeš tekstove koji su samo copy paste članaka i emisija u mainstream medijima, sa sve istim rečenicama i istim zaključcima.
Na osnovu kojih to ekonomskih pokazatelja svega ti vidiš ovakav razvoj situacije, o kojim ti sankcijama Kini pričaš i kakvi crni sijamski blizanci se tebi prividjaju da te čovek lepo pita. Ti očigledno ne vidiš odakle je nastala ova kriza, šta su pravi uzroci šta su posledice i kuda ide cela priča dalje !? Nadam se da su ti profesori na fakultetu makar jednom rekli da ne treba učiti napamet već sa razumevanjem prići svakom problemu.
Zapamti jednu stvar o tome da su Kina i USA povezani pupčanom vrpcom ćeš uvek čuti od Amerikanaca a malo teže od Kineza i Kinezi lepo kažu da su vreme i strpljenje dva najubojitija oružja u svakoj bitci. Njima se jednostavno ne žuri i onog dana kada budu rešili da prestanu kupovinu obveznica američke vlade, USA su otišle trajno niz vodu. E toliko o tvojim sankcijama zbog potcenjenog juana a da ne pričamo šta će se desiti sa dolarom ako oni budu počeli da puštaju u promet te šarene papire iz svoje omanje zilionske slamarice.
Ono što mi upravo gledamo je lagani pad zapadne civilizacije to jest što kažu: Na istoku se sunce radja a na zapadu pada mrak. Jer kada se sabere i oduzme na kraju godine koliko se zaradilo a koliko se potrošilo zapad postaje nerentabilan i sve manje toga realno proizvodi, a finansijsko derivatni mambo džambo sa Wall Streeta može samo da duva prazan balon dok isti ne pukne jer prave supstance koja drži temelje sve više ponestaje...
dr.wagner dr.wagner 21:12 26.05.2010

Re: ...

.....večer

-Možda nije realno očekivati da će "sumrak" na zapadu bit veći od onog na istoku
, ipak je zapad (što god to značilo) glavni kupac Kineske robe i Ruskih i
Arapskih sirovina .....

-Pomak se već dogodio .... , Istok Up , a Zapad Down .... i to je već nekoliko
godina realnost (čak i za EU)
.... , a pumpanje zapadnog tržišta " derivatima od derivata " je samo
odgodilo tu spoznaju , i što se tiče posljedica koje tek dolaze tu ste
u pravu .

-Samo ja mislim da će sada linearno potonuti i "Istok"


Wagner

P.S.
-Jasno , gore navedeno se ne odnosi na "naše" krajeve ..... , mi smo izašli
iz krize i prije no što se pojavila ... (tako bar kažu )
Doctor Wu Doctor Wu 07:54 27.05.2010

Re: ...

ipak je zapad (što god to značilo) glavni kupac Kineske robe

Tekuci trendovi su, zapravo, potpuno drugaciji. Kina sve vise stimulise domacu potrosnju i, izgleda, da je samo pitanje vremena kada ce dostici onaj sweet spot da postane i najveci proizvodjac (proizvoda i usluga) i najvece trziste na svetu sa Australijom i Afrikom kao sirovinskim bazama.
maksa83 maksa83 07:59 27.05.2010

Re: ...

Tekuci trendovi su, zapravo, potpuno drugaciji. Kina sve vise stimulise domacu potrosnju i, izgleda, da je samo pitanje vremena kada ce dostici onaj sweet spot da postane i najveci proizvodjac (proizvoda i usluga) i najvece trziste na svetu sa Australijom i Afrikom kao sirovinskim bazama.

Lepo Napoleon rekao: "Pustite Kinu da spava, jer kad se probudi - svet će se da se trese".
Doctor Wu Doctor Wu 08:19 27.05.2010

Re: ...

Lepo Napoleon rekao: "Pustite Kinu da spava, jer kad se probudi - svet će se da se trese".

mLogo pametan covek bio taj Napoleon.

Bez zajebancije, mislim da svet (bar onaj siromasan mineralima) nema osnova za strah od kineske dominacije. Citao sam neku od pametnih Stratforovih geopolitickih analiza (posto oni imaju i dosta onih koje su najobicnije proamericke baljezgarije) u kome je Kina predstavljena kao zemlju kojoj je istorijski/strateski/kakovec cilj ocuvanje tih svojih Secuan i Junan provincija, mnogo vise nego ekspanzija ka spoljasnjem svetu.

Jedina opasnost za ostatak sveta je u tome sto ta usmerenost Kine na sebe moze predstavljati opasnost za slobodnu trgovinu u svetu i povratak protekcionizma na velika vrata (Obama, a i ostali predstavnici americke 'levice', su i inace previse skloni tim idejama. Evropska sklonost protekcionizmu, nacistickim i fasistickim modelima privrede je istorijski potvrdjena). E, a to onda vec moze znaciti put u (veliki) rat.
dr.wagner dr.wagner 09:07 27.05.2010

Re: ...

......jutro

-Protekcionizam je nužnost ... , iz jednostavnog razloga jer ne postoje
univerzalna pravila igre .
...npr.... proizvodnja u nekim djelovima svijeta je jeftinija jer je
ozakonjena neka vrsta robovskog rada, nema izdvajanja za zaštitu okoline, itd.

-Iz toga bi se moglo zaključiti kako će industrija (bar veći dio , koji
nije baziran na visokim tehnologijama ) u SAD i EU propasti zbog
nekonkurentnosti ...., ali jasno je kako će najveći pristalice slobodnog
tržišta taj svoj stav brzo promjeniti .... (ili administrativnim
mjerama limitirati uvoz , a glumeći kako te robe ne poštuju neke standarde)

-Kina će svakako jačati domaću potrošnju .... , zapravo to je više posljedica
suficita i smanjenog plasmana u ino-obveznice (neke već dolaze na naplatu ,
pa je i nemoguće povećavati odlijev) , ali to joj neće osigurati dosadašnju
ekspanziju jer je ipak (za razliku od SAD-a) ovisna o uvozu sirovina,
pa bi ju to bez daljnjeg rasta izvioza , vodilo u "našem pravcu ".


Wagner



Doctor Wu Doctor Wu 09:29 27.05.2010

Re: ...

-Protekcionizam je nužnost ... , iz jednostavnog razloga jer ne postoje
univerzalna pravila igre .
...npr.... proizvodnja u nekim djelovima svijeta je jeftinija jer je
ozakonjena neka vrsta robovskog rada, nema izdvajanja za zaštitu okoline, itd.

Naravno da protekcionizam nije nuznost. To sto je proizvodnja u nekim delovima sveta jeftinija zbog ropskog rada i labavih ekoloskih normi ne znaci da je to slucaj svugde kao ni da su to jedini razlozi.

Covek, kao bice, i ljudi, kao vrsta, se razvijaju, menjaju kroz rad ali i kroz razmenu iskustava, ideja, proizvoda, no man is an island. Uspesnost i vrednost nekog rada se moze meriti samo u poredjenju s drugima. U izolaciji, bez komunikacije, drustveno tkivo se brzo raspada, drustvene zajednice brzo propadaju- to je pokazala i bliza i dalja istorija. Protekcionizam cuva lenje i glupe, unistava teznju za tehnoloskim razvojem i licnim usavrsavanjem, podilazi gomili (i upravo je zato omiljeno oruzje levicara).

Rasprava o sustinskoj gluposti i politickoj (i populistickoj) zloupotrebi protekcionizma bi nas daleko odvela, a za to, priznajem, nemam strpljenja.
dr.wagner dr.wagner 10:33 27.05.2010

Re: ...

Doctor Wu
no man is an island. Uspesnost i vrednost nekog rada se moze meriti samo u poredjenju s drugima. U izolaciji, bez komunikacije, drustveno tkivo se brzo raspada, drustvene zajednice brzo propadaju- to je pokazala i bliza i dalja istorija. Protekcionizam cuva lenje i glupe, unistava teznju za tehnoloskim razvojem i licnim usavrsavanjem, podilazi gomili (i upravo je zato omiljeno oruzje levicara).


Pozdrav

-Mislim kako ste čitali neke pogrešne knjige .... , ili prave ... , ali ste
izvukli pogrešne zaključke ...

-Dobro ... ,nazovimo to različitim stupnjevima razvoja , različitim
nivoima standarada (pojedinca ili društva) iz kojih proizlaze neke potrebe.

-I sada smo npr. u auto-industriji .... onaj u kini radi 10 sati na dan
, dobije 200$ mjesečno , 5 dana godišnjeg , zdravstvo mu je loše ....

..., a automobil koji napravi nije bog zna što , ali je u rangu sa FIAT-om

-Lako ćete u Kragujevcu ljude nagovoriti da rade 10 sati dnevno za 150 E. ,
sa par dana odmora godišnje i otkazom u slučaju bolesti ....

-Možda će se u početku malo buniti ....,znate kakvi su ljudi .... , ali
brzo će shvatiti da je to za njihovo dobro jer kao što kažete :
...Postali bi ljeni i glupi , tehnološki zaostali .... i nedaj bože
ljevičari ....

-Ovako će biti sretni , nasmijani ..... i konkurentni ! ...Kako da ne !

Wagner
Doctor Wu Doctor Wu 11:14 27.05.2010

Re: ...

-I sada smo npr. u auto-industriji .... onaj u kini radi 10 sati na dan
, dobije 200$ mjesečno , 5 dana godišnjeg , zdravstvo mu je loše ....

..., a automobil koji napravi nije bog zna što , ali je u rangu sa FIAT-om

Uvek treba gledati na kontekst. Ako je narecenom radniku alternativa tezak, uz to i neizvestan rad na pirincanim poljima, bez ikakve zdravstvene zastite i nadoknada u vidu 1 flase piva dnevno, onda je navedeno- 10 sati na dan, 200$ mjesečno , 5 dana godišnjeg , zdravstvo, bilo kakvo, makar i loše- veliki korak napred.

A ako je u takvim uslovima moguce napraviti jeftiniji FIAT, onda se postavlja pitanje po kom osnovu neki, na primer, italijanski ili grcki radnik dobija 10 ili 20 puta vise (osim ukoliko isti taj FIAT ne sklopi za pola sata ili sat vremena). Jer, na kraju, sve je OK dok taj italijanski/grcki/nemacki/americki radnik moze sebi svojim radom obezbediti (=platiti), direktno ili kroz poreze, 11-mesecnu radnu godinu i superiornu zdravstvenu zastitu. Ne zalazete se valjda za to da mu te perks obezbedjuje nesrecni Kinez iz prvog pasusa?
wukadin wukadin 11:25 27.05.2010

Re: ...

Ali ispada da ne moze da isplati.
SEKA to pokazuje od Amerike do Grcke.
dr.wagner dr.wagner 13:04 27.05.2010

Re: ...

Doctor Wu
onda se postavlja pitanje po kom osnovu neki, na primer, italijanski ili grcki radnik dobija 10 ili 20 puta vise (osim ukoliko isti taj FIAT ne sklopi za pola sata ili sat vremena). Jer, na kraju, sve je OK dok taj italijanski/grcki/nemacki/americki radnik moze sebi svojim radom obezbediti (=platiti), direktno ili kroz poreze, 11-mesecnu radnu godinu i superiornu zdravstvenu zastitu. Ne zalazete se valjda za to da mu te perks obezbedjuje nesrecni Kinez iz prvog pasusa?


-Ne može se automobil sklopiti (proizvesti) puno brže nego u Kini ili
Indiji,.....to nije posao u kome postoje neke velike nepoznanice i te
razlike ne utječu na cijenu ...

-Vi ste detektirali problem , samo što mislite kako će "zapadni" radnici
pristati na 70% manji osobni(lični) standard i odreći se budućnosti
svoje djece (kroz 70% manji društveni standard ... školstvo,zdravstvo ...itd)
te njima (djeci) ostaviti perspektivu današnjeg kineskog radnika ......

-I to pristati bez borbe ,.... i bez "palica"(toljaga, batina) ....

-Nekako .... ,svi pokušavamo pobjeći od Marxa , puno je teorija , a još
više "teoretičara" ...... , ali meni se čini da nas sve ovo vodi upravo
prema njemu ..... polako , ali sigurno ..


Wagner



filantrop filantrop 08:56 27.05.2010

Srecom

Na međunarodnoj pozornici glas zemalja male i srednje veličine, kakva je Srbija, najbolje se može čuti kroz integrativne forme kakva je EU i, u manoj meri, OUN.

je Srbija u Evropi pa kineska cizma nece moci da je nagazi kao sto gazi Kineze

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/tenth-worker-at-ipad-factory-commits-suicide-1982897.html

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/concern-over-human-cost-overshadows-ipad-launch-1983888.html

(javljaju i mnoge druge agencije)
wukadin wukadin 10:51 27.05.2010

Re: Srecom

je Srbija u Evropi pa kineska cizma nece moci da je nagazi kao sto gazi Kineze


Ma jok, nego cemo uzivati blagodeti kao Grci sada.
Nego nesto se pitam, ako je Srbija u Evropi, sto Tadic sprovodi neootomansku politiku?!?
jinks jinks 09:20 27.05.2010

...

tražila način za oporezivanje finansijskog sektora na globalnom nivou

da li je finansijski sektor, generalno, u najpovoljnijem polozaju sto se tice oporezivanja, gledano na svetskom nivou

Ohrabrujuće je da brzo rastuće zemlje u razvoju, budući da intenzivno koriste prednosti globalizacije

kako mehanizmi globalizacije doprinose brzom rastu zemalja u razvoju (posto je to, verovatno, ipak dvosmerni proces)
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:30 27.05.2010

Vek velike trojke?

Goran Nikolić
... Ono što se čini najrealnijim je opstanak liderstva SAD, ali i sve više multipolaran svet. Uloga Kine, koja

Podsećam da je Parag Khanna, jedan od Mladoturaka-geopolitičkih eksperata, još pre dve godine izdao knjigu “Drugi svet”, u kojoj tvrdi da vreme američke hegemonije prolazi, da će ovaj vek biti vek velike trojke/svetske supersile: SAD-Evropa-Kina (bez Rusije).

Teško je predvideti dolazak ravnomernijeg multipolarnog finansijskog poretka.

Uzgred, bilo je potrebno da se desi jedna kriza u Grčkoj, pa da se vidi da evro, koji je bio na putu (tako su neki verovali) da postane vodeća svetska moneta (Dole dolar!), zapadne u ozbiljnu krizu.

Kako danas stoje stvari, poznato je da od tri multilateralna stuba, politički (UN), ekonomski (STO) i finansijski (Bretonvudske institucije) prvi i treći kukaju za reformama, ali to ne ide lako.
A i sama STO, koja se uzima za primer “uspeha” multilateralizma, unutra je umnogome opterećena tinjajućim nesuglasicama, od kojih su neke vidne (stalni rat izmedju SAD i EU), što pokazuje da ni taj stub nije na previše čvrstom utemeljenju.

wukadin wukadin 10:43 27.05.2010

Ma je li?!

Naime, eventualna političko-ekonomska blokada Kine (npr. zbog navodne valutne manipulacije) proizvela bi toj zemlji dramatične posledice, dok bi negativni efekti za SAD, u vidu rasta kamatnih stopa i slabljenja dolara, bili blaži.


A sto to jednostavno ne urade, kad mogu!? Nijedna sila nije jos dobrovoljno odustala od hegemonije.
Zamislimo situaciju u kojoj Kina nema druge, cak i da to recimo ne bi htela, nego da prodaje americke obveznice. Zakoni ponude i traznje su jasni! Njima vrednost opada. A tek da Kina uradi podstaknuta osvetnickim motivima. Da, Kina gubi. Ali gubi sredstva koja inace stoje. Amerika gubi dolar kao svetsku valutu (sto ce se inace postepeno dogoditi). Od onda njihov Topcider moze da pravi inflaciju samo u okviru granica Sjedinjenih Drzava.
Amerika bankrotira, a Kina samo gubi. I ko je tu u goroj poziciji?! Uzgred, kineski gubici se mogu u narodu nadomestiti mesavinom unutrasnje prisile, populizma i patriotskog zanosa... Diktature su nesto uspesnije u tim sportovima.
Politicko-ekonomske blokade, pricajte to drugima! Ovi nisu u stanju ni Iran da izblokiraju. Postoje velika unutrasnja trzista, zatim trzista Indije, muslimanskih zemalja, cak i Afrike. Ne dele zapadne vrednosti, ili sto su siromasniji to je manje verovatno da ce kupovati skuplje proizvode (Evrope i Amerike) samo da bi se nekome ideoloski svideli.
Vreme je da se naviknete na kraj zapadne dominacije. Ili da postavim nekoliko pitanja o dogadjanjima od Gruzije do Sudana...
Steta sto je Cobe kukurikao pre vremena
debiltant debiltant 21:54 31.05.2010

Ne dao Bog da te Rusi brane,a Kinezi hrane

...tako kaze nas narod...

A nije ni to slucajno...
Nesporno je da je Kina i Indija u usponu, ali treba ozbiljno sagledati na cemu je zasnovan toliki rast?

Neki profesor ekonomije kaze da u medjunarodnoj trgovini Teorija komparativnoh prednosti Davida Rikarda ne daje bas savrsene rezultate kako izgleda u njegovom modelu...specijalizacija u delatnostima sa komparativnom prednoscu dovodi do toga da se crnci specijalizuju da budu sobarice, a neki belci da budu npr. trgovci...

Cak ni plata sobarice u Engleskoj i sobarice u Somaliji nije ista...

Zasto su neki bogatiji a neki siromasniji?
Fora je izgleda u 3 stvari: Ekonomija obima, Tehnicki progres i Sinergijski efekat
One zemlje koje ostvare takvu proizvodnju sa ova 3 efekta, postaju sve bogatije na duze staze...

Ostale zemlje tipa PIGS zaista to nemaju iako su imale dobar standard...ali ne zasnovan na ova 3 efekta...zato lakse mogu zapasti u krizu i teze se izvuci...

Dakle, ako je Kineski,Indijski,Brazilski i Ruski rast zasnovan na ova 3 efekta, zasigurno ce doci do smene na vrhu najuticajnijih sila...
Bojim se da nije bas tako, te da zapadne zemlje SAD pogotovo i dalje prednjace u svakom od ova 3 efekta...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana