Društvo| Mediji| Zdravlje

Brigo moja pređi na drugoga

Krugolina Borup RSS / 27.05.2010. u 21:20

sheep-with-shepherd.jpgDva me dana svrbe prsti, dva se dana sama sa sobom borim. Sita se nauživah unutrašnjeg dijaloga. Te, nemoj Krugolina, turi prste u varikinu, proći će te to. Te, broj do deset, Krugolina. Te, diši duboko, Krugolina. Te, idi negde pleši, idi molim te negde pleši Krugolina... Ne vredi. Moram. Da ga hebeš, moram! "Nacrt preporuka za izveštavanje o medicini" prosto plače za blogom.

Za one koji su eventualno propustili najnoviji katastrofalan potez našeg milog i dragog Ministarstva zdravlja, ukratko: Ministarstvo zdravlja rešilo da spočitava novinarima šta im valja, a šta ne valja činiti. I to rečnikom koji neodoljivo podseća na komunističke direktive. Pri čemu se u "preporukama" jasno kao dan vide pokušaji da se očigledan neuspeh Ministarstva zdravlja u poslu koji im je najvažniji - a to bi bila izgradnja poverenja između građana i zdravstvenih institucija ove zemlje - pripiše novinarima. Nije Ministarstvo zdravlja krivo što postoji ogroman jaz nepoverenja između lekara i građana. I nije Ministarstvo zdravlja krivo što korupcija u zdravstvu caruje više nego u bilo kom drugom javnom sektoru, bar na onom nivou koji direktno pogađa građane. Krivi su jedino novinari što uopšte pišu o tome kako se građani ove zemlje osećaju i šta misle. Da novinari o tome ne pišu, nikakvih problema Ministarstvo zdravlja imalo ne bi. Jeltakotakoje.

I onda potegnu OPET slučaj "Bubreg". Te novinari pisali ovo, te novinari pisali ono, a čovek ima bubreg. Atrofiran, doduše, ali ga ima. Sram da ih bude, te novinare, što su preneli ono što je rekla predstavnica jedne organizacije civilnog društva, a što je ona čula od pacijenta čija je prava zastupala (Srećka Rankovića), koji je to, pak, čuo od NEKOG LEKARA. Nije važno i nema veze što je NEKI LEKAR pokrenuo celu zbrku i ujdurmu oko bubrega, rekavši Srećku Rankoviću da on nema bubreg. Nije TAJ LEKAR kriv. Kriv je Srećko Ranković što je Jasmini Holclajtner prepričao šta mu je NEKI LEKAR rekao, i kriva je Jasmina Holclajtner što je to prepričala uživo u kameru, i krivi su novinari što su nadugačko i naširoko o tome potom izveštavali. Ali LEKAR koji je prvi u tom lancu zbrke NAPRAVIO SRANJE NEOPEVANIH RAZMERA time što je svom pacijentu Srećku Rankoviću rekao da nema bubreg - TAJ LEKAR nije kriv. TOG LEKARA Ministarstvo zdravlja nikada nije pozvalo na odgovornost, njegovo poznavanje medicine nikad nije dovedeno u pitanje, njegova greška nikada se nije isticala kao razlog zbrke, jer da jeste - onda bi to značilo da je neki lekar negde nekad nešto pogrešio. A to je u Srbiji nemoguće! Naši su lekari nepogrešivi!

Umesto toga, napadali su se novinari i napadala se Jasmina Holclajtner. Ma, tužbom joj pretio tzv. ministar, hebote! Tužibaba neopevanih razmera. Krivi mu novinari, krive mu Jasmine i Krugoline, samo on nikad nije kriv. I lekari nikad nisu krivi. Ni za šta. Božemesačuvajisakloni mozga koji tako zaključuje!

Da ovom tzv. ministru puca prsluk šta misle i kako se osećaju građani ove zemlje videli smo nedavno, kad je bezočno i bezobrazno zanemario sve kritike koje su upućene na njegov račun, nakon skandalozne odluke da sebi priušti tretman u Nemačkoj kakav građanima ove zemlje ni za 8 godina carovanja obezbedio nije. Mi smo stoka, za nas je i invazivna metoda dobra, ali njegova plemenita ministarska kičma zaslužuje neinvazivnu. Nijednog mu trenutka na pamet nije palo da bi kao pastir stoke trebao da zanoći na istoj livadi na kojoj i stoka. Mrtav ladan je ostavio stoku samu u planini, na milost i nemilost vukova, a on sišao u selo da se u krčmi ogreje, okrepi i prespava. Hebeš takvog pastira, kakav je to pastir, to nije nikakav pastir! Uaaaa pastir!!!

I šta je sad problem u celoj priči? Nije problem što stoka viče, riče i zapomaže, već je problem što putnici namernici silaze u selo i pričaju kako stoka u planini viče, riče i zapomaže. Hebo ih patak i putnike namernike, što si ne gledaju svoja posla, nego zapeli da pričaju kako se stoka oseća? Pa, tap, da mi napravimo uputstvo za putnike namernike, da im se striktno zapreti da se na stoku ne obaziru. Stoci treba pričati šta treba da radi (nemoj da sam vid'o neko rizično ponašanje ili rizični životni stil da stoka praktikuje, pizda im materina stočna, samo se posle razboljevaju, pa muče siroma lekare, a sami su krivi), ali stoku ništa ne treba pitati. Stoka i nije u stanju da razumno predoči kako se oseća i šta misli (to sve glupo do bola, marva nijedna). Stoka se ne razume u mEdecinu i stoka stoga ne treba da komentariše ponašanje onih koji se razumeju u mEdecinu. Svi znaju da je razumevanje u mEdecinu blanko dozvola za svako moguće ponašanje, i ono je uvek ispravno, ma šta stoka mislila.

Dalje, ako se među stokom i nađe neka neopevana budala da nadležnima (ooo, svetogrđa!) prijavi lekara koji je otvoreno tražio mito, ime tog lekara nema šta da se povlači po novinama, čak i ako ga policija saopšti. Da se čoveku ne upropasti karijera i da mu se ne upropasti život. To što traženjem mita i neprofesionalnim odnosom prema poslu ON I NJEMU SLIČNI na dnevnoj bazi upropašćavaju živote stoke i članova njihovih porodica, to nije bitno. Mi smo, konačno, samo stoka. Naši životi nisu važni i nisu dostojni zaštite od upropašćavanja.

d05dmito2.jpg

Eeee, braćo i sestre što živite u zemlji Srbiji, stoko jedna, marvo jedna neopevana. Dokle ćete da ričete i vičete? Kad ćete da se shvatite: i da ste najglasnija stoka na svetu, i da rešite štrajkovati neispašom, i papke da krenete da sečete - ništa to nikakvog efekta nema. Onaj ko treba riku da čuje, ispašu da obezbedi, papke da poštedi - ne sluša i ne mari.

U očima našeg milog i dragog Ministarstva zdravlja, stoka nije problem.

Problem su oni što za stoku mare pa joj daju megafon.

Hebo ga i onaj ko izmisli taj megafon!

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:23 27.05.2010

jeltakotakoje

Da novinari o tome ne pišu, nikakvih problema Ministarstvo zdravlja imalo ne bi. Jeltakotakoje.


odakle njima problem?
mariopan mariopan 21:30 27.05.2010

Re: jeltakotakoje

A ja se odmah zabrinula za tebe

Otkako si počela da ih gaziš ko mlad pevac kokice u proleće, prosto nemaju daha...pa smišljaju način da malo predahnu...misle, jadni, ako zabrane pisanje bar će dve noći ministar mirno spavati, neće imati noćne more zvane "Krugolina za tastaturom"

Kru
maca22 maca22 21:34 27.05.2010

Re: jeltakotakoje

Osionost neverovatna.
apach92 apach92 06:56 28.05.2010

Re: jeltakotakoje

Juce sam otisao mirnije da spavam - Krugolina strikes again

Ja stvarno ocekujem da se sad pojavi posebna preporuka Ministarstva zdravlja za njena pisanija i pisanija GI Majka Hrabrost sa posebnim delom u kome se blize opisuje nacin moderisanja blogoodgovora.
mlekac mlekac 21:37 27.05.2010

Izgleda...

... da u dragom ministarstvu nisu culi za ono:
"Do NOT shoot the messenger!"

lucidalina lucidalina 21:38 27.05.2010

kru nad kru

e stvarno si carica, kakve metafore, kakva poredjenja!

i am delighted sto te vidim iako si se odjavila!

i ako nisi dIrektorka, neka si ti nama stara dobra kru, koja ce da rice umesto stoke, kad je stoka stoka pa ne ume sama! bravo!
ssvetlana92 ssvetlana92 21:43 27.05.2010

Pušenje!

Šta se koga tiče od čega je ko bolestan kad naš ministar i ostale njegove kolege imaju univerzalnu dijagnozu! Cigarete! I decu koja su teško bolesna, verujem da pitaju: Pušite li? E kad je već tako...šta da vam kažem!? Gadna navika, koja vam je eto uništila zdravlje i sve organe ponaosob!
maca22 maca22 21:50 27.05.2010

Re: Pušenje!

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:46 27.05.2010

Ma znaš šta,

ovaj će i internet da ukine. Čim zauzda putnike namernike (a to nije tako daleko, ionako njegovo ministarstvo jedno od retkih ima još uvek neke pare), on će nam ukine internet. Dobro ne ceo, a pogodi ko će prvi da strada?
anastasija.p anastasija.p 21:53 27.05.2010

Nacrt preporuka

Mozda se uskoro pojavi i "Nacrt preporuka za pisanje blogova", sa specijalnim pasusom posvecenim Krugolini i MH.

Pa onda moze da se ocekuje "Nacrt preporuka za citanje...", kriticko naravno, ako se neko ipak usudi da nesto napise uprkos "Nacrtu i preporuci za izvestavanje i pisanje".

zilikaka zilikaka 21:58 27.05.2010

Pazi

kad sam znala!
Jednom Krugolina, uvek Krugolina!
Sa' će pročitam!
maca22 maca22 22:04 27.05.2010

Re: Pazi

Sad ce verujem moci da bude jos slobodnija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:26 27.05.2010

Živeli novinari!

Ovo su, valjda, hteli da spreče. I o ovome, valjda, treba da se ćuti.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/191345/Trudnici-nisu-otkrili-rak-grlica-materice
mlekac mlekac 23:17 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

Krugolina Borup
Ovo su, valjda, hteli da spreče. I o ovome, valjda, treba da se ćuti.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/191345/Trudnici-nisu-otkrili-rak-grlica-materice



A mislila sam da sam vec oguglala na lekarske 'bisere'...

Strasno!
jovadokrova jovadokrova 23:32 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

Kolika je senzitivnost i pouzdanost Papanikolau testa?
mlekac mlekac 23:37 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

jovadokrova
Kolika je senzitivnost i pouzdanost Papanikolau testa?

Pise na Wiki "Very reliable"

EDIT:
Moze li neko ovo da napravi kao tablu i posalje dragim nam ginekolozima da okace na vidno mesto - podsecanja radi????

Since the introduction of the Pap test, deaths caused by carcinoma of the cervix have been reduced by up to 99% in some populations wherein women are screened regularly


U prevodu - Tamo gde se zene redovno podvrgavaju PAP testu, smrtnost od raka grlica materice smanjena je 99%!!!!
jovadokrova jovadokrova 23:38 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

A kolika senzitivnost i pouzdanost gdina so called ministra?
mlekac mlekac 23:43 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

jovadokrova
A kolika senzitivnost i pouzdanost gdina so called ministra?



Ti bas volis da postavljas teska pitanja!

ladygagaaleksic ladygagaaleksic 23:44 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

Veoma je senzibilan ovaj, senzualan, tj. senzitivan a bogami i pouzdan, čim toliko i tako ministerizuje bez ikakvih problema i posledica... Rečju, briljantna karijera, skoro kao moja
ladygagaaleksic ladygagaaleksic 23:52 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

U Parizu se godišnje uradi do pet Wertheim, radikalnih operacija karcinoma grlića materice. U Beogradu se maltene dnevno toliko uradi. Ko želi da sazna više nek dođe na "Ginekološku nedelju" 3. i 4. juna 2010., Mada to neće biti tema...Region kome pripada Zaječar je, ako me pamćenje služi, na šestom mestu u svetu po učestalosti karcinoma grlića materice. Razlog više za Pap test, kolposkopiju, opreznost...
ladygagaaleksic ladygagaaleksic 23:58 27.05.2010

Re: Živeli novinari!

Since the introduction of the Pap test, deaths caused by carcinoma of the cervix have been reduced by up to 99% in some populations wherein women are screened regularly

In Serbia women go to gynecologist once in seven years.
So it s a tragedy that we lost woman from Zaječar altought she went to gynecologist regularly
mlekac mlekac 00:06 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

ladygagaaleksic
Since the introduction of the Pap test, deaths caused by carcinoma of the cervix have been reduced by up to 99% in some populations wherein women are screened regularly

In Serbia women go to gynecologist once in seven years.
So it s a tragedy that we lost woman from Zaječar altought she went to gynecologist regularly


Poenta je da se test URADI! (za pocetak)
A onda, nazalost, neko treba i da ga protumaci - a izgleda da je to ono sto nasim dragim ginekolozima tako tesko pada pa ga onda ni ne rade, jer ne moraju da ga tumace ako ga nema.
apach92 apach92 07:09 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

a najtragicniji je ovaj deo:

Odbijeni od Suda časti
Katarinu i Ivana posebno je pogodio odgovor koji su dobili od Suda časti Lekarske komore Srbije da je rok za podnošenje prijave protiv ginekologa koji je Anđelki maja 2008. godine uradio kiretažu nakon spontanog pobačaja, a uzorke nije poslao na histopatološku analizu, istekao, pa se prijava odbacuje.


koji je uopste taj rok? Ovo je vrlo zanimljiv pristup Lekarske komore. Pa majku mu, ni Infostan uplatnice ne zastarevaju posle cele decenije a ispade da tesko delo protiv zdravlja ljudi i nesavesno lecenje zastarevaju ko sladoled na letnjoj vrucini.

Nema! Nada! Zakasnili ste, ne radimo vise, mnogo se izvinjavamo. Znate, mi nismo nadlezni, upravo se konstituisemo ali znate, mi nismo pravnici! Sacekajte sledece leto, tada cemo moci da vam pomognemo. Pa ljudi ce otputovati na Mars a oni ce samo nastaviti da nam pune usi besmislicama. A posle ce djavo biti kriv kad neko uzme pravdu u svoje ruke, potpuno svesno.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:50 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

Ovo su, valjda, hteli da spreče. I o ovome, valjda, treba da se ćuti.
krugolina, super je da ste reagovali i napisali ovaj tekst, i sam sâm se upravo spremao na isto - ali dobro da ste me preduhitrili - u poslednjih mesec dana imao sam nažalost i sâm prilično intenzivne "kontakte" sa srpskim zdravstvom - kontakte stavljam pod navodnike jer su, ustvari, u pitanju noćne more - nažalost s najgorim mogućim ishodom

teško je priznati, ali kad se čovek nađe u neprilici da mora da izbliza i iznutra upozna srpsko zdravstvo - prosto mu je teško da ne razume gosp.ministra koji u isto nema poverenja (naravno, druga je tema njegova odgovornost za isto)...

možda bi hteli da spreče i pisanje medija : o starosnoj diskriminaciji, o lekarima koji nemaju apsolutno nikakav problem da daju izjave tipa: "ovde kod nas, kad ljudi pređu 70 godina,...", o buba-švabama koje šetaju po krevetima, o krovovima koji prokišnjavaju..., o sestrama koje se iživljavaju nad starima i nemoćnima...

naravno - ima i pozitivnih primera... to nije sporno... ali, iskreno, preporučujem: samoterapiju

svejedno: hvala za text
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:07 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

Nebojša, uopšte ne vidim zašto i vi ne bi napisali blog. Kakve veze ima što sam ja napisala. Pa, pre mene je pisao gosn. Šabić. Sad ja. Sutra vi. Što se više piše, to više tema dobija na značaju.

Evo, ja baš juče poslala moderaciji predlog za novu kategoriju na blogu:
"Tzv. ministar zdravlja".

Zaslužio je!
maca22 maca22 22:13 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

Onda Nebojsa, pisite!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:48 28.05.2010

Re: Živeli novinari!

sad mi nema nazad - biće ovih dana
maca22 maca22 11:05 29.05.2010

Re: Živeli novinari!

Krugolina Borup
Evo, ja baš juče poslala moderaciji predlog za novu kategoriju na blogu:
"Tzv. ministar zdravlja".

Zaslužio je!

Gerila!
A Spartanka ce da bude Sin Fejn, politicko krilo Majke Hrabrost.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:39 27.05.2010

Prikrivene namere "NACRTA..."

Jedna, možda najbitnija prikrivena namera ovog nesrećnog "NACRTA..." jeste da destimuliše i upozori potencijalne insajdere, koji su u svakoj struci, pa naravno i u medicinskoj, često od presudne pomoći nama novinarima! Mislite o tome!
maca22 maca22 07:38 28.05.2010

Re: Prikrivene namere "NACRTA..."

Aha, hoce da zastrase zaposlene po bolnicama.
mlekac mlekac 00:28 28.05.2010

U Novostima kanda...

... nisu procitali tu vajnu preporuku:

Fleke na belom mantilu
maja.sova maja.sova 01:22 28.05.2010

Страшно!




Ни први ни последњи случај. Сам народ се понаша као стадо оваца. Само гледа и блеји са стране уместо да устане на ноге и почисти све лепо редом!
50% дало мито лекару?! Зашто није пријавило те лекаре? У реду. Разумем. Хитан случај. Живот. У питању су минути. Али...Шта је са професорима? И са осталима од којих нам живот не зависи? Зар њима не смемо да кажемо у лице шта мислимо? Зар не смемо да се боримо против њих?!!! Када смо пасивни и овце и треба да нас газе!

"TOG LEKARA Ministarstvo zdravlja nikada nije pozvalo na odgovornost, njegovo poznavanje medicine nikad nije dovedeno u pitanje, njegova greška nikada se nije isticala kao razlog zbrke, jer da jeste - onda bi to značilo da je neki lekar negde nekad nešto pogrešio. A to je u Srbiji nemoguće! Naši su lekari nepogrešivi!"

Срамота. Систем вредности је одавно поремећен. Школе су пуне нестручних кадрова. Деца су пуна незнања. И свако постаје лекар, апотекар, професор, доктор разних наука...Дипломе се купују на све стране...и о томе се ћути... И не чуди ме ово што се догађа. Постаће још горе ако се народ, којим чудом, не опамети!
vladaxy vladaxy 07:15 28.05.2010

Preporuka

Novinari treba jednostavno da uzvrate i da napišu preporuku za ponašanje lekara prema pacijentima i da to objave u svim novinama. Ne znam zašto se mistifikuje lekarska profesija, i oni ljudi pružaju usluge za pare....Svega ovog ne bi bilo kad bi se ukinuo državni monopol, i nasilno otimanje para da bi se napunio budžet RZZO. Ljudima treba dopustiti da biraju između više fondova..

Na ovom blogu se uvek priča o posledicama lošeg sistema, nikad o uzroku...
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:12 28.05.2010

Re: Preporuka

Na ovom blogu se uvek priča o posledicama lošeg sistema, nikad o uzroku...


To je zato što je autorka glupa da dokuči šta je uzrok.
mariopan mariopan 15:16 28.05.2010

Re: Preporuka

Krugolina Borup
Na ovom blogu se uvek priča o posledicama lošeg sistema, nikad o uzroku...


To je zato što je autorka glupa da dokuči šta je uzrok.

Da pogledamo mi one sunčane pege i oluje možda je to?
vladaxy vladaxy 20:42 28.05.2010

Re: Preporuka

Pu pu daleko bilo. Nisam to tako hteo da ispadne
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:05 28.05.2010

Re: Preporuka

Nisam to tako hteo da ispadne


Ma, nije ispalo, nego se ja zezam! (Moram malo.)
Sve cool!
zilikaka zilikaka 13:21 28.05.2010

Malecki trol,

al moram da se pohvalim da sam juče izvojevala (još) jednu pobedicu protiv trome, lenje, korumpirane i ..(ostalo dodati po želji) državne birokratije.
Jes da nema veze sa temom bloga, al način provereno pomaže. Pukneš svima redom, po hijerarhiji, cirkularnu prijavu ( žalbu, zahtev), i to obavezno preko delovodnika.
TO MRZE NAJVIŠE NA SVETU! E onda ne može da se turi u fijoku baš tako lako.
Jedino treba imati snage i živaca da se ćeraš sas njih takvih, al zato postoje ovakvi nebaždareni mentalni sklopovi, pa ako neće milom...
zilikaka zilikaka 16:22 28.05.2010

Nego,

kad smo već kod gore navedenih preporuka, a na to me podsetio članak (gode desno) o primanju mita, šta bi sa oni likom koji je tražio 500 evra da operiše detetu tumor pluća?
Je li to procesuirano, ili mi i po tom pitanju blejimo?
apach92 apach92 17:04 28.05.2010

Re: Nego,

Slavik? Pa cuj, nista. Osudise ga, ali posto cekamo potvrdu drugostepenog Suda(i ceeeeeekamo) eno ga drzi konsultacije studentima na Med. fakultetu, pisale i novine o tome. Zvali ih ogorceni studenti.

Lekarska komora je po pravilu nemocna i ne moze da mu oduzme licencu do drugostepene presude. Oni u stvari ne mogu nista pre sledeceg leta. Ili onog tamo
zilikaka zilikaka 21:47 28.05.2010

Re: Nego,

eno ga drzi konsultacije studentima na Med. fakultetu
,
jel iz etiku?
mlekac mlekac 07:42 29.05.2010

Taman kad pomislim...

... da u ovoj zemlji vise nista ne moze da me iznenadi - ispadne nesto ovakvo:Sladoled niko ne kontroliše

I, naravno, opet ministarstvo zdravlja pere ruke, nema veze sa tim i, generalno, sto su dosadni ti novinari...
maca22 maca22 21:47 30.05.2010

I sta bi sa pricom...

Sta bi sa pricom da ce i kod nas uvesti neinvazivnu metodu opercije diskusa? Jel se radi na tome?

maca22 maca22 17:22 31.05.2010

Re: I sta bi sa pricom...

A ovde klinkite na sminak invazivne (koju su uspesno uradili, ali cisto za poredjenje)
http://www.vma.mod.gov.rs/cms/sr-lat/meni_link/6/tekst/34/opsirnije/
maca22 maca22 17:26 31.05.2010

Re: I sta bi sa pricom...

A ovo je JOS bolja mininalano invazivna metoda od one na snimku koji gore okacih. Jer je ubod sa strane, a ne sa ledja, te se nervi NE pomeraju (sto je bezbednije) a mislim da se ne cepa ni sloj tetive (ligamenta?) koji razdeljuje i stiti nerve od kicme i diska.

http://www.hoogland-spine.com/index.php?id=23&L=2

Nemacka medicina je najbolja na svetu.
strenum strenum 12:07 01.06.2010

Re: I sta bi sa pricom...

maca22

Nemacka medicina je najbolja na svetu.



Ja onda hocu da uplacujem doprinose nemackom fondu a ne nasem i da se tamo lecim.
Molim nadlezne da mi to omoguce!
maca22 maca22 12:52 01.06.2010

Re: I sta bi sa pricom...

Da li bi udarno-dopisivacko krilo MH moglo da stupi u kontakt sa nemackim fondom i postavi im upravo to pitanje?
strenum strenum 13:06 01.06.2010

Re: I sta bi sa pricom...

Najveca zabluda nasih lekara i pacijenata, koje je, verujem, i dovela do ovakvog stanja je ta da je zdravstvo besplatno!!!
To veze s mozgom nema jer svi mi koji zaradjujemo izdvajamo od nasih prihoda znacajan deo za zdravstveno osiguranje. Posto vec placam, hocu i adekvatnu uslugu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana