Ekonomija| Politika

Tragom članka: Srpske plate .....

dragan7557 RSS / 29.05.2010. u 10:03

....gube korak sa ex-YU.

Ono što me je pogodilo, je sledeći komentar koji ceo prenosim:

" Imam 20 godina, veliki broj mojih vršnjaka planira da ode odavde zauvek, ja sam jedini koji je verovao da će biti bolje, izgleda da sam davao sebi lažnu nadu, nikad neće biti bolje, mnogo mi je žao ali je ipak tako."

prim. boldovanje je moje.

Ne ulazeći u sadržaj samog "pozorišnog komada" Srpske plate, koji bi se ako bi bio nedatumiran mogao strpati u bilo koje vreme srpske novije i starije Istorije, Istorije YU (iz 60/70 godina) itd. sve do Osmanlija (koje to nisu ni bili - Dahije su bile domaći proizvod) i dalje. Kao neizbrisivi pečat Neuspeha, stoji begstvo iz "domovine" koja se pretvorila, ili je uvek i bila, užasavajuća noćna mora uuzrokovana jednim jedinim faktorom, permanentnom  nesposobnošću organizatora društva da stvore pristojne uslove za život svojim sunarodnicima, da ih zadrže kod kuće i ne teraju iz "Ostajte ovde" u neko drugo  "Gorki su Tamo.." društvo, kojima su izgleda potrebniji nego onima koji su ih porodili.

U gornju izjavu u potpunosti verujem na osnovu vlastitog iskustva, mada je u vreme kada sam ja ovako mislio (i sada mislim isto) moja motivacija bila sasvim drukčija.

Svedoci smo vremena u kojem su, a šta bi bili drugo, organizatori društva predmet sami sebi dok građani oni mlađi (radno sposobno, nezaposleno stanovništvo), koje, kao što autor sa žaljenjem konstatuje, ima samo jedan izlaz(?) koji po ko zna koji put, u svojoj nemoći, traži u tuđem Suncu i Nebu gde nema "ovog kamena Srbije."

Lažna nada koja je u Paketu servirana društvu 2000 godine evo traje 10 godina i opravdanja poput:"tek smo došli na vlast, dajte nam vremena" su danas u najmanju ruku deplasirana, pošto su ovi koji sada imaju 20 godina rođeni sa početkom (ko zna kojim po redu) destrukcije srpskog društva. Seobe se ponavljaju do besvesti pa nije ni čudo što je filmski projekt, RTS "Seobe" (Crnjaski) sa filmskog platna iz virtualne realnosti, zamenjen svakodnevnicom gorke stvarnosti, i ostao nedovršen.

Katastrofalnih trideset godina ili katastrofalnih trista godina !? Šta je razlika ? U vremenu ? U prostoru ? Ili u nama ? Ili, nema razlike?

"Moderan" čovek zahteva u svom vremenu samo dve stvari : normalanost i stabilnost, kako bi svoj za druge nevažan život mogao da proživi na što bolji način, u kome on sam definiše šta je za njega dobro. 

Društvo koje nije u stanju da obezbedi više od osnovnih egzistencijalnh potreba svih svojih članova, u konkurenciji gubi utakmicu,  vrlo brzo i sigurno nestaje u nepovrat, bez obzira na Ideologiju, Veru ili Uređenje. Hleb i "Igre" oličeni u Farmi, Velikom Bratu, nude i drugi (mada ne na srpskom) ali kao pristojan (neukusan) dodatak Glavnom Jelu.

Nikakav Jauk ni pesnički, ni idealistički, ni patriotski, ma on počinjao i sa "Ostajte Ovde" nije zamena za kompetitivne mogućnosti koje današnje Globalno Selo nudi. Sloganologija je samo za one koji hoće da čuju potvrdu svoje gluposti, za druge je to suma propuštenih šansi za promenu dugotrajnog stanja i osnovni argument za napuštanje društva koje nema Glavno Jelo i nudi samo neukusne dodatke.

cerski

p.s. po ko zna koji put se zaklinjem (samom sebi) da ću naustiti svakodnevne teme.



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:48 29.05.2010

Čekanje u redu za ...

Društvo koje nije u stanju da obezbedi više od osnovnih egzistencijalnh potreba svih svojih članova, u konkurenciji gubi utakmicu, vrlo brzo i sigurno nestaje u nepovrat, bez obzira na Ideologiju, Veru ili Uređenje.

Na osnovu toga, pošto je tamo u nekim epohama bilo čak i masovnog umiranja od gladi koja je vladala, Kina bi odavno nestala.

Treba da budemo kreatori onoga što mislimo da je za nas dobro. Ovde pomalo preteže psihologija čekača, koji misle da "oni tamo" treba da im obezbede to što im treba. Tako je godinama. Vidite da ta filozofija daje loše rezultate.

Lažna nada koja je u Paketu servirana društvu 2000 godine evo traje 10 godina i opravdanja poput:"tek smo došli na vlast, dajte nam vremena"


Ko je to došao na vlast pre 10 godina? Možete li biti malo konkretniji? To mi liči na citiranje radikala. Koje su to stranke i sa kakvim opredeljenjem navodno vladale 10 godina? Ta demagoška pojednostavljivanja neće dovesti do pomaka u onome što je, valjda, vaša glavna tema - (nedovoljan) kvalitet života u Srbiji. Naprotiv. Samo će pojačati nerazumevanje, a samim tim smanjiti potencijal za rešavanje bilo kog ozbiljnog pitanja ovog društva.
dragan7557 dragan7557 11:05 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za hleb


Na osnovu toga Kina bi odavno nestala

U svakom društvu osim formalnih sila deluju i druge. Organizator društva u Kini je CPC sa nešto više od 7.000.000 članova, što je svakako nedovoljno da bi se govorilo o formalnoj primeni sile u društvu. Kineski društveni život je baziran na sasvim drugim premisama i za razliku od tzv. Zapadne civilizacije u Kini (kao i ostatku Azije) Vreme ima potpuno drugi sadžaj. Za detalje:

"Asien lächelt anders"
Band 6

Jean Gebser
Gesamtausgabe


Po meni je u sadašnjim demokratijama zapadnog tipa isključeno da:
Treba da budemo kreatori onoga što mislimo da je za nas dobro.


Moderna društva organizovana u države su danas više no ikad podložna kompeticiji za svoje građane koji imaju slobodan izbor otići ili ostati.

Dražava koja u EU prednjači po emigraciji stanovništva je Holandija, za koju se svakako ne može reći da nije demokratska.
Ovde pomalo preteže psihologija čekača, koji misle da "oni tamo" treba da im obezbede to što im treba.


Ovo mi nije baš najjasnije.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:08 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...

Ako već proširuješ tekst onda to uradi novim postom pošto je preglednije.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:31 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...

Ko je to došao na vlast pre 10 godina?

Potpuno je nevažno ko je došao kada na vlast, uostalom ja i ne pišem o vlasti već o organizatorima društva:
užasavajuća noćna mora uuzrokovana jednim jedinim faktorom, permanentnom nesposobnošću organizatora društva da stvore pristojne uslove za život svojim sunarodnicima, da ih zadrže kod kuće i ne teraju iz "Ostajte ovde" u neko drugo "Gorki su Tamo.." društvo, kojima su izgleda potrebniji nego onima koji su ih porodili.

To mi liči na citiranje radikala.

Da su radikali deo organizatora društva već dvadeset godina je nepobitna činjenica.
Pa ako nešto i citiraju onda citiraju sami sebe, i tako dvadest godina!
Koje su to stranke i sa kakvim opredeljenjem navodno vladale 10 godina?

Iste koje su i pre organizovale društveni život u Srbiji. Što se opredeljenja tiče svi se daju podvesti pod Neoliberale.
valjda, vaša glavna tema - (nedovoljan) kvalitet života u Srbiji.


Nije već kompetitivnost života u Srbiji sa onim koji je ponuđen od strane ostalih u Globalnom Selu.

samim tim smanjiti potencijal za rešavanje bilo kog ozbiljnog pitanja ovog društva.

Sva pitanja jednog društva su ozbiljna ili, u jednom društvu ne postoje neozbiljna pitanja.

Što se "potencijala za rešavanje" tiče taj isti je definisan stanjem u određenom društvu i poređenjem tog stanja sa stanjima u drugim društvima, što se naziva uporednom analizom i na osnovu iste ciljanim (targetiranim) promenama.

Društva su latentne rigidne organizacije a o bilo kakvom potencijalu (izraz je neprikladan, propagandistički i pozajmljen), može se govoriti samo u slučaju nasilnih promena, što ovde nije tema.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:34 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...


Ko je to došao na vlast pre 10 godina? Možete li biti malo konkretniji?

Došle su demokratske,reformističke, što su u osnovi i bile i narod im je verovao.
Nažalost, dolaskom na vlast opijenost njome je postala suviše velika da se zaboravilo na sva obećanja.Umesto reformi provođena je surova privatizacija i pljačka, umesto demokratizacije dobili smo stranačku diktaturu, umesto demoktarskih stranaka dobili smo biznis organizacije sa strogom autotitarnom hijerarhijom i organizacijom, tako da stranke bez unutrašnje demokartije teško mogu da je grade u društvu.Sve vladajuće koalicije su se organizovale kao interesne grupe za podelu plena, a ne izgradnje društva.Stranke nemaju prepoznatljivu ideologiju osim ličnih interesa pa je tako izgubljena mera društvenih i istorijskih vrednosti,a nekritički podržavan konzervativizam, tradicionalizam, nacionalizam i revizionizam svake vrste.Umesto da se provode reforme ekonomskog i političkog sistema u praksi koketiralo se verbalnim antikomunizmom,odricanjem od antifašističkih tradicija, ignorisanja svoje nedavne istorije i istina zarad pradavne. Dozvoljena je resaturacija svega onoga protiv čega su se navodno borili do 5.oktobra, čime su ga u velikoj meri obesmislili.
Nekritički su prihvatani postulati liberalnog kapitalizma kojih se odriču i razvijene evropske zemlje.
dragan7557 dragan7557 11:55 29.05.2010

Re: Čekajući u redu za pasoš

Došle su demokratske,reformističke, što su u osnovi i bile i narod im je verovao.


Vlast nije organizator društvenog života već njegov Manager.

Samo u autokratskim (diktature) društvima je vlast organizator društvenog života, a taj period još uvek nije iza nas.

U bilo kom do sada poznatom organizovanom ljudskom društvu konkretna vlast nikada nije bila jedini organizator društvenog života niti upravljač procesa koji se u istom odvijaju.

U najvećim područjima društvenog života vlast jednostavno nema šta da traži i jedini njen zadatak je da stvori okvir = "Ram" (Frame), koji bi optimalno služio društvu.

Tendencija da se u svakoj čorbi bude Mirođija je odavno prevaziđena i zamenjena projektovanjem i konkretizacijom, koje osim ostalog Zahteva PUNU ODGOVORNOST Managementa.

U takvim uslovima managemet nije Mirođija u svakoj čorbi već samo u onoj u kojoj snosi punu odgovornost za posledice.

cerski
dragan7557 dragan7557 12:13 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...

Milan Karagaća

Ko je to došao na vlast pre 10 godina? Možete li biti malo konkretniji?

Došle su demokratske,reformističke, što su u osnovi i bile i narod im je verovao.
Nažalost, dolaskom na vlast opijenost njome je postala suviše velika da se zaboravilo na sva obećanja.Umesto reformi provođena je surova privatizacija i pljačka, umesto demokratizacije dobili smo stranačku diktaturu, umesto demoktarskih stranaka dobili smo biznis organizacije sa strogom autotitarnom hijerarhijom i organizacijom, tako da stranke bez unutrašnje demokartije teško mogu da je grade u društvu.Sve vladajuće koalicije su se organizovale kao interesne grupe za podelu plena, a ne izgradnje društva.Stranke nemaju prepoznatljivu ideologiju osim ličnih interesa pa je tako izgubljena mera društvenih i istorijskih vrednosti,a nekritički podržavan konzervativizam, tradicionalizam, nacionalizam i revizionizam svake vrste.Umesto da se provode reforme ekonomskog i političkog sistema u praksi koketiralo se verbalnim antikomunizmom,odricanjem od antifašističkih tradicija, ignorisanja svoje nedavne istorije i istina zarad pradavne. Dozvoljena je resaturacija svega onoga protiv čega su se navodno borili do 5.oktobra, čime su ga u velikoj meri obesmislili.
Nekritički su prihvatani postulati liberalnog kapitalizma kojih se odriču i razvijene evropske zemlje.

Konstatacija

Sve gore napisano je neosporno tačno.

Sa ovom konstatacijom nije objašnjeno:
Kojim Instrumentima raspolaže društvo da prekine ovo stanje?

Odgovor pojedinaca koji čine:
veliki broj mojih vršnjaka planira da ode odavde zauvek,


će rezultirati pogubnim posledicama za društvo.

cerski

loader loader 17:55 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...

U svakom društvu osim formalnih sila deluju i druge. Organizator društva u Kini je CPC sa nešto više od 7.000.000 članova, što je svakako nedovoljno da bi se govorilo o formalnoj primeni sile u društvu.

Ok, ali ta digresija nema skoro nikakve veze sa onim što sam ja kazao, a kazao sam doslovce: "Na osnovu toga, pošto je tamo u nekim epohama bilo čak i masovnog umiranja od gladi koja je vladala, Kina bi odavno nestala." Dakle, nije bilo reči o Kini sada, već o "nekim epohama kad je vladala glad", a odnosi se na vašu tvrdnju koja glasi: "Društvo koje nije u stanju da obezbedi više od osnovnih egzistencijalnh potreba svih svojih članova, u konkurenciji gubi utakmicu, vrlo brzo i sigurno nestaje u nepovrat, bez obzira na Ideologiju, Veru ili Uređenje." A naravno da u svakom društvu osim formalnih sila deluju i druge. I iz tog razloga ja često govorim kako je uperenost ppažnje samo u tzv. vlast kao uzročnika izvesnih procesa ne samo uskogledost, već i prilično štetan proces koji razvija naviku oslobađanja od samoodgovornosti. Društvo je daleko komplikovaniji organizam od tih ideološko-dnevnih zapažanja.

loader loader 18:10 29.05.2010

Re: Čekanje u redu za ...

I dalje niste rekli ko je 10 godina na vlasti. Ništa konkretno. Samo jadikovke zbog izneverenih očekivanja.

ili:
Ko je to došao na vlast pre 10 godina?
............................
Potpuno je nevažno ko je došao kada na vlast, uostalom ja i ne pišem o vlasti već o organizatorima društva:


Ne pišetze o vlasti? Ipak, ovo je vaša rečenica:
Lažna nada koja je u Paketu servirana društvu 2000 godine evo traje 10 godina i opravdanja poput:"tek smo došli na vlast, dajte nam vremena"


Na vlast, na žalost, nisu došle demokratske snage, već političke tektonske ploče mešanog sastava.

Drugo, tokom ovih 10 godina na svakih 1-3 godine se suštinski menjao sastav vladajućih garnitura. Tako, kako je napisano (10 godina), daje mogućnost da se sa istim tolikim stepenom preciznosti i opravdanosti napiše 20, 5, ili 15 godina "na vlasti". Sadržina političkih ideja, namera, prakse... do te mere je sve vreme izmešana i nedosledna, da se ni u kom slučaju ne može govoriti da je neko, ili da su neki 10 godina na vlasti. Ta priča je mnogo složenija od dnevnopolitičkih uzvičnica: "Oni su izneverili! 10 godina su na vlasti, a ništa! Sve nam je gore!"

Na žalost, ogromnoj većini je lakše da prihvati tu em nelogičnu, em licemernu tvrdnju, nego da se suoči sa stvarnim procesima.

dragan7557 dragan7557 07:45 30.05.2010

Re: naginjanje radikalizmu


Ne pišetze o vlasti? Ipak, ovo je vaša rečenica:

Lažna nada koja je u Paketu servirana društvu 2000 godine evo traje 10 godina i opravdanja poput:"tek smo došli na vlast, dajte nam vremena"



Ovo, je najobičnija insinuacija.

Rečenica nije moja već je citat mnogo puta ponavljanog stava raznih političara što je u tekstu naglašeno, čak vrlo jasno naglašeno, i jasno je svakom ko iole zna da čita i pritom razume ono što je pročitao.

Dalje nema nikakve veze sa samom temom teksta koja je iseljavanje mladih zbog toga što im druga društva nude bolje uslove.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:54 30.05.2010

Re: već odgovoreno

Drugo, tokom ovih 10 godina na svakih 1-3 godine se suštinski menjao sastav vladajućih garnitura.

Milan Karagaća

Ko je to došao na vlast pre 10 godina? Možete li biti malo konkretniji?

Došle su demokratske,reformističke, što su u osnovi i bile i narod im je verovao.
Nažalost, dolaskom na vlast opijenost njome je postala suviše velika da se zaboravilo na sva obećanja.
Umesto reformi provođena je surova privatizacija i pljačka, umesto demokratizacije dobili smo stranačku diktaturu, umesto demoktarskih stranaka dobili smo biznis organizacije sa strogom autotitarnom hijerarhijom i organizacijom, tako da stranke bez unutrašnje demokartije teško mogu da je grade u društvu.Sve vladajuće koalicije su se organizovale kao interesne grupe za podelu plena, a ne izgradnje društva.Stranke nemaju prepoznatljivu ideologiju osim ličnih interesa pa je tako izgubljena mera društvenih i istorijskih vrednosti,a nekritički podržavan konzervativizam, tradicionalizam, nacionalizam i revizionizam svake vrste.Umesto da se provode reforme ekonomskog i političkog sistema u praksi koketiralo se verbalnim antikomunizmom,odricanjem od antifašističkih tradicija, ignorisanja svoje nedavne istorije i istina zarad pradavne. Dozvoljena je resaturacija svega onoga protiv čega su se navodno borili do 5.oktobra, čime su ga u velikoj meri obesmislili.
Nekritički su prihvatani postulati liberalnog kapitalizma kojih se odriču i razvijene evropske zemlje.

Izgleda da napisane replike ne čitaš.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:30 30.05.2010

Re: ))

Ovo:
Ta priča je mnogo složenija od dnevnopolitičkih uzvičnica: "Oni su izneverili! 10 godina su na vlasti, a ništa! Sve nam je gore!"

se ne rimuje sa ovim:
Na žalost, ogromnoj većini je lakše da prihvati tu em nelogičnu, em licemernu tvrdnju, nego da se suoči sa stvarnim procesima.

Ili ti ne razumeš post ili nećeš da ga razumeš, pa se klatiš između podrške drugovima iz drugih partija i radikalnih optužbi sveukupnog društva, pritom isto optužujući za licemernost, koja uzgred rečeno postoji na nivou pojedinaca i stranki ali je potpuno isključena kada je u pitanju jedno društvo kao celina, osim ako to društvo nije do te mere indoktrinirano diktatorijalnim silama pa od vlastitog nosa ne želi da vidi dalje.

Firerizam je i danas veoma rasprostranjena pojava u raznim društvima kako kod stranaka radikalne tendencije tako i kod drugih.Osnivači stranaka iste nisu osnivali zbog svoje ideologija već zbog učešća u podeli plena.
Naravno da se u takvim uslovima stranke podređuju najgorem mogućem, da služe ciljevima svemogućih Vođa.

Stranke su ogledalo društvene volje samo ako su postavljene na demokratski način sa punom reizbornošću svojih čelnika, a ne samo na papiru već i u praksi. Stranaka koje odgovaraju principu reizbornosti u Srbiji NEMA, jer su sve od reda vlasništvo svojih tzv. lidera.

U takvim uslovima rukovođenje se pretvara u borbu za vlast a od borbe za ideologiju od koje ne ostaje ama baš ništa, se pretvara u borbu za vlast.
Posledice ovog stanja su da umesto progresije čitavo društvo pada u degresiju i konačno u apatiju zbog vlastite nemoći, a koje stanje je jasno iz citata navedenog u postu.

Ista pojava se dešavala tokom 80 ih godina kada su u SKJ (Savez Komunista Jugoslavije) bila jasno izdiferencirana dva politička krila i centar a što je možda i glavni uzrok propasti istog.

U Danskoj je recimo radikalna stranka deo aktuelne vlasti i vlast perfektno funkcioniše kao koalicija.

U Srbiji pojava koalicija veoma mlad politički način rukovođenja a šta su radili i kako su radikali delovali u doba Miloševića je još uvek sveže u sećanju. Isto važi i za SPO kao i za SPS.

cerski

loader loader 11:58 30.05.2010

Re: već odgovoreno

Izgleda da napisane replike ne čitaš.

Naravno da sam čitao, ali nisam komentarisao, jer zapravo ne razmatra pitanje ko je bio na vlasti (navodno) 10 godina, nego uobičajeno ponavlja neke od nespornih negativnih pojava koje su se tokom tih godina dešavale. Bez determinisanja konkretnih uloga konkretnih političkih organizacija, kao i političkih blokova u pojedinim fazama - naprosto se ne može napredovati u razgovoru na tu temu. Ono "Ua lopovi" i žal za vremenima kad je izgledalo da će biti bolje - ne samo da više ne vredi ponavljati, nego je to postalo veoma štetno.
loader loader 12:15 30.05.2010

Re: ))

Ili ti ne razumeš post ili nećeš da ga razumeš, pa se klatiš između podrške drugovima iz drugih partija i radikalnih optužbi sveukupnog društva, pritom isto optužujući za licemernost, koja uzgred rečeno postoji na nivou pojedinaca i stranki ali je potpuno isključena kada je u pitanju jedno društvo kao celina, osim ako to društvo nije do te mere indoktrinirano diktatorijalnim silama pa od vlastitog nosa ne želi da vidi dalje.

Firerizam je i danas veoma rasprostranjena pojava u raznim društvima kako kod stranaka radikalne tendencije tako i kod drugih.Osnivači stranaka iste nisu osnivali zbog svoje ideologija već zbog učešća u podeli plena.

Vaši krajnosni sudovi su impresivni. Vidite li vi uopšte neki proces ovde? Vidite li neku nadu?

Stranke nisu osnovane radi podele plena. One su pre svega udruženja sa ideološkim, programskim ciljem. Osnivači stranaka su uglavnom ljudi koji teže da unaprede društvo (to se naravno odnosi na ozbiljne, velike stranke). Vi ili ne vidite, ili ne želite da vidite (kako vam ne bi propala negativistička priča koju stalno proturate), da problem nastaje kasnije, tokom omasovljenja stranke i njenog integrisanja u društveni život. Tada se ideja osnivača meša sa navikama i potrebama ljudi koji u nju dolaze, a te navike su precizni odslik mentaliteta našeg običnog čoveka, koji stranku prepoznaje samo kao mehanizam pomoću koga može da dobije nešto, ako može makar i sitno, ali pre svega krupno. Etika društva (mnoštva pojedinaca) direktno je odgovorna za kakvoću politike. Ovo što danas, na žalost, u politici vidimo, nije nešto što je samo po sebi dato i samo od sebe stvoreno, već je rezultat životne filozofije i navika ogromnog procenta ovdašnjih ljudi.
dragan7557 dragan7557 14:13 30.05.2010

Re: ))

Vidite li vi uopšte neki proces ovde?

Vidim!

Proces rasprodaje.

cerski
One su pre svega udruženja sa ideološkim, programskim ciljem. Osnivači stranaka su uglavnom ljudi koji teže da unaprede društvo (to se naravno odnosi na ozbiljne, velike stranke).

Nije mi jasno koliko je društvo unapređeno ali sudeći po pisanju štampe društvo je unazađeno, moralne norme, skoro i ne postoje etc.
Ako je to bila želja kako ih ti nazivaš "ljudi koji teže da unaprede društvo" onda su u tome veoma neuspešni.
Ovo što danas, na žalost, u politici vidimo, nije nešto što je samo po sebi dato i samo od sebe stvoreno, već je rezultat životne filozofije i navika ogromnog procenta ovdašnjih ljudi.
Ili kao što si već napisao:

Na žalost, ogromnoj većini je lakše da prihvati tu em nelogičnu, em licemernu tvrdnju, nego da se suoči sa stvarnim procesima.



cerski
loader loader 17:53 30.05.2010

Re: ))

Delujete mi pomalo nedorečeno - pa i dekoncentrisano.
Nema veze. Pročitajte sutra, pa ćemo natenane... :)
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:08 29.05.2010

Izneverena očekivanja

Lažna nada koja je u Paketu servirana društvu 2000 godine evo traje 10 godina i opravdanja poput:"tek smo došli na vlast, dajte nam vremena" su danas u najmanju ruku deplasirana

Prijatelju, ovo je nažalost gorka istina.
Društvo koje nije u stanju da obezbedi više od osnovnih egzistencijalnh potreba svih svojih članova, u konkurenciji gubi utakmicu, vrlo brzo i sigurno nestaje u nepovrat, bez obzira na Ideologiju, Veru ili Uređenje.

Ja bih rekao vlast i oni koji su na vlasti neminovno odlaze.
dragan7557 dragan7557 11:35 29.05.2010

Re: Izneverena očekivanja

Ja bih rekao vlast i oni koji su na vlasti neminovno odlaze.

Ovo je tolika prirodna Istina stanja stvari, da se može nazvati Aksiomom Života.

Pitanje je samo koliko zlo iza njih ostaje društvu u amanet i koliko vremena naslednicima treba (ako hoće) da isprave uvek pogrešnu prošlost.

cerski
Ribozom Ribozom 14:12 29.05.2010

Re: Izneverena očekivanja

Uzasne su mi ove teme na internet stranicama za lecenje frustracija.
Zvuci mi tako nemocno kada se preti odlaskom iz zemlje. Ispade da je vlast (sistem) nesmenljiv/neporomenjiv , pa logikom linije manjeg otpora.
U istim tim komentarima se obavezno javi neki sujetni 'gastarbajder' sa pricom kako je tesko. Verovatno sa zeljom da ubije i to malo nade kod ljudi.

Sa druge strane u periodu vladanja Djindjica, kada je ekonomska situacija bila najbolje (moje misljennje) najvise je ljudi napustilo zemlju iz moje okoline (i ja sa njima).

Verovanje da jedino na zapadu (ili istoku) se jedino moze 'stvarno ziveti' je veoma kompleksna sociolna pojava, a korene vuce iz 70-ih godina povlascenim statuson nasih radnika u Nemackoj prvensveno.
dragan7557 dragan7557 08:40 30.05.2010

Re: Izneverena očekivanja

Zvuci mi tako nemocno kada se preti odlaskom iz zemlje. Ispade da je vlast (sistem) nesmenljiv/neporomenjiv , pa logikom linije manjeg otpora.

Osim nemoći u pitanju je i pravo izbora za svoju budućnost koji izbor je sveto pravo pojedinca.
Verovanje da jedino na zapadu (ili istoku) se jedino moze 'stvarno ziveti' je veoma kompleksna sociolna pojava, a korene vuce iz 70-ih godina povlascenim statuson nasih radnika u Nemackoj prvensveno.

Ne bih se složio sa ovim jer:

naši radnici nisu imali nikakav povlašten položaj u Nemačkoj a ni drugde.

Verovanje da je negde drugde bolje nije samo verovanje već i činjenično stanje.

Razlozi za napuštanje jedne države i e/migracija u drugu je kompleksne prirode dok je motivacija ekonomske migracije jedna raširena pojava, postoji i druga, ona političke prirode.

cerski
dr.wagner dr.wagner 09:32 30.05.2010

2 pišem , 1 pamtim ...

....jutro

-Možda i nije istina kako se gubi korak sa ostalima iz ex-YU ....
.... možda vi imate samo realniju računicu , ..... tj. manje "frizirate"

-Ovo za probleme i laži od prije 10 godina (!) ....

.....Zaista , lažne nade (i laži kao takve) su svoj vrhunac doživjele prije
20-ak godina , a ne prije 10 ....

-Lagalo se uvjek , to je istina .... i prije i kasnije .... , ali ono na
početku 90-ih (ili godinu-dvije prije) ....
....za to je grof Munchausen bio "kišna glista" .... , iako bi nažalost
usporedba sa Goebbels-om bila primjerenija ....(obzirom na posljedice)


Wagner

dragan7557 dragan7557 10:12 30.05.2010

Re: 2 pišem , 1 pamtim ...

-Lagalo se uvjek , to je istina ....

Za vjeke vjekova, od kad vjeka i sveta,

Amin.

cerski
sentinel26 sentinel26 19:17 30.05.2010

Prijatelju

Osnivačka akta političkih stranaka jesu šarene laže za napaćeni narod i neupućene glasače. Istina, često kažu da je i put u pakao popločan dobrim namjerama...

Zar od onih koji neće da poštuju sopstveni ustav i zakone koje su sami pisali očekuješ da će da rade na ostvarenju nekakvih programa stranaka koji im služe samo:
- za registraciju, i
- za predizborne kampanje...

I kad si već spomenuo pjesmu "Ostajte ovde" treba da znaš i kome je i zašto pjesnik uputio te stihove.
Nažalost u Srbiji ni o tome narodu nijesu htjeli reći istinu. Učenike u školama lažu... Jedna plemenita misao pjesnika je bila stavljena u službu zloupotrebe...

Od blogera,(autora i komentatora ) registrovanih članova (ima dosta funkcionera ) političkih stranaka ne možeš očekivati podršku za otvaranje ove teme, jer njihove stranke žele da se tema "zatvori" (u fijoku )...
Spinovanje - otvaranje tema koje skreću pažnju sa najtežih problema je uobičajeno na svim sajtovima, kao i u sredstvima informisanja u Srbiji...
Out of Beirut Out of Beirut 12:10 04.06.2010

Re: Prijatelju

I kad si već spomenuo pjesmu "Ostajte ovde" treba da znaš i kome je i zašto pjesnik uputio te stihove.
Nažalost u Srbiji ni o tome narodu nijesu htjeli reći istinu. Učenike u školama lažu... Jedna plemenita misao pjesnika je bila stavljena u službu zloupotrebe...


Prosvetli nas.

http://www.znanje.org/lektire/i26/06iv09/06iv0908lekt/Aleksa%20Santic%20-%20Ostajte%20ovde.htm

sentinel26 sentinel26 13:48 04.06.2010

Re: Prijatelju

Out of Beirut
I kad si već spomenuo pjesmu "Ostajte ovde" treba da znaš i kome je i zašto pjesnik uputio te stihove.
Nažalost u Srbiji ni o tome narodu nijesu htjeli reći istinu. Učenike u školama lažu... Jedna plemenita misao pjesnika je bila stavljena u službu zloupotrebe...

Prosvetli nas.
http://www.znanje.org/lektire/i26/06iv09/06iv0908lekt/Aleksa%20Santic%20-%20Ostajte%20ovde.htm

Javi se svojem nastavniku neka vrati dio plate što ti nije rekao istinu koji je dogadjaj bio povod pisanju ove pjesme i kome je pjesma tačno upućena...

A možda je ljepše da ostaneš do kraja u zabludi... Nije velika šteta...


Out of Beirut Out of Beirut 12:21 04.06.2010

Tragedija ili nada u evoluciju

Društvo koje nije u stanju da obezbedi više od osnovnih egzistencijalnh potreba svih svojih članova, u konkurenciji gubi utakmicu, vrlo brzo i sigurno nestaje u nepovrat, bez obzira na Ideologiju, Veru ili Uređenje.


Citajuci po drugi put, primetio sam

- da ovo ne izgleda tacno

- da pretpostavlja neumitan progres svuda na svetu

- da istina moze biti gora, tj da drustvo koje se ne razvija prezivi, a samo menja spoljasnu formu.

Prisetio sam se Saudi Arabije, i pitao sam se da li nudi vise od egzistencijalnih vecini stanovnistva. Setio sam se Avganistana, i ravnodushnosti tamosnjeg stanovnistva prema pokusajima materijalnog potkupljivanja, sada kao i u vreme sovjetske invazije.

Primetio sam i da drustvo nije tek da ljudima nesto obezbedjuje, vec da su ljudi njegovi clanovi.

Inace svidjaju mi se ovi tvoji tekstovi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana