Društvo| Roditeljstvo| Život

SISARI

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 31.05.2010. u 13:05


Kad je Honourable Kirstie Allsopp dobila sina izjavila je da je vise ne zanima televizija, da samo zeli da sedi u kuci i doji. Zlobnici su naslovili ovu vest „Lactation, Lactation, Lactation..." Ja sam se mislila - mora da je mocno to dojenje. Zato se i zovemo sisari...A onda sam i sama dozivela isto.

Godine zivota u civilizaciji ucinile su da se dojenje ne desava vise tako prirodno. Ponekad su teskoce tehnicke prirode, kad beba ima slabije razvijenu donju vilicu, suvise je slaba da bi vukla, majka ima meke bradavice, ne ume da privije dete na udoban nacin koji uliva sigurnost... Na tehnicke probleme nadgradjene su mnoge mistifikacije - nije joj dobro mleko, nema dovoljno mleka i slicne zablude. Istina je da je dojenje refleks. Beba prvih par dana zivota uopste ne mora da jede. I kad jede, prvi dan joj je sasvim dovoljno oko 7ml kolostruma po obroku. Kasnije svaka majka proizvodi onoliko mleka koliko beba sisa. Priroda je udesila tako, da ako se majka ne opija, truje i drogira, u mleko ide sve ono najbolje sto je za rast potrebno na racun majcinog tela. Ako beba ne sisa, proizvodnja mleka se smanjuje sve dok potpuno ne prestane.

Nutritivna vrednost dojenja je samo jedna strana cina. Majcino mleko ima veliku kolicinu imunoglobulina koji stite bebu od infekcija i ovo je, sa tehnicke strane, jedini nedostatak raznih vestackih mleka za prehranu beba koja su danas dovedena do vrhunskog kvaliteta.

Medjutim, postoji nesto sto tehnicke cinjenice ne dokucuju, a to je psihicki aspekt dojenja. Jedan deo tog potice od kontakta majke i bebe "kozom na kozu". On se, naravno, moze upraznjavati i preporucuje se cak i kad dete ne sisa. Bebu umiruje poznati miris, zvuk otkucaja srca, toplina...

Ponekad je tesko iskluciti se iz svega drugog i posvetiti se iskljucivo dojenju. Ovo govorim iz iskustva. Moj Pepi nije bas  bio dobar sisac, a ja sam resila da budem idealna majka. Tako smo se 2 meseca borili. Ja prvo sa bolom izmuzavanja preko svake mere, od silne zelje da proizvedem sto vise, pa onda sa samom sobom i cinjenicom da ne mogu da radim 350 stvari odjednom, kao sto sam navikla, tacnije ne mogu osim bazicne higijene/ishrane da radim nista drugo osim da dojim, da u UK nije bas uobicajeno da zene doje u javnosti, sa zeljom za socijalnim kontaktima na koje sam navikla... Pepi se borio sa nemogucnoscu da se dobro prkaci, da sam uhvati bradavicu, sa gutanjem vazduha koje je dovodilo do grceva od koji smo plakali u besanim nocima svi u kuci... Sve to vreme, za razliku od Srbije, ovde se vrsi intenzivan pritisak na zene da doje, do te mere da one koje to ne rade gutaju knedle sa osecajem krivice. Ono sto retko ko prizna je da postoji trenutak kad neprijatnost i frustracija za obe strane postanu znacajniji od pozitivnih strana dojenja. Ovo, naravno, niko osim majke ne moze da proceni. Sa tom procenom pocinje nova drama...

Svi pritisci i sudovi drugih su sporedni. Ima neceg neopisivo tuznog u prestanku dojenja, povrh fizickog bola, mokrih majica i gubljenja bujnog dekoltea. Nisam vise jedina. Svako moze da sa ljubavlju drzi flasicu. Dete srecno i lako vuce tudje mleko. A sutra ce i neku tudju sisu...

PS Snimila sam najprivatniji video klip. To je pravo malo remek delo koje ce ostati u bunkeru maminog kompjutera. Placem dok ga gledam.



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

doloreshaze doloreshaze 13:17 31.05.2010

ne zovemo se sisari tek tako

Svako moze da sa ljubavlju drzi flasicu.

niko kao mama

Dete srecno i lako vuce tudje mleko.

nicije kao mamino


preporuka!
libkonz libkonz 13:41 31.05.2010

Re: ne zovemo se sisari tek tako

preporuka!

lep tekst, zaista

Re: ne zovemo se sisari tek tako

ja i moj mali sisar zajedno citamo komentare i zahvaljujemo se
dirtyharry dirtyharry 13:34 31.05.2010

Samo napred mama

Freedom of Information Freedom of Information 19:13 31.05.2010

Re: Samo napred mama


Samo napred mama

I tata.I momcicu.Puno pozdrava za svo troje.R.S.

Re: Samo napred mama

Samo napred u zivotu jedino I moze, zar ne?
Pozdrav od nas troje
maksa83 maksa83 13:35 31.05.2010

ako će

A sutra ce i neku tudju sisu...


E i ako će.
Ali će put dotle biti prožet zamkama i preprekama.


P.S. U fazi odvikavanja spavao sam sam sa mlađim. Ležim na leđima, on sedi pored, povuče mi majicu nagore, i ugleda sve nešto sasvim pogrešno i pobesni i počne da me mlati. ; ) Ja šta ću, pustim ga da se istutnji. ; )

Re: ako će

maksa83
A sutra ce i neku tudju sisu...E i ako će. Ali će put dotle biti prožet zamkama i preprekama.P.S. U fazi odvikavanja spavao sam sam sa mlađim. Ležim na leđima, on sedi pored, povuče mi majicu nagore, i ugleda sve nešto sasvim pogrešno i pobesni i počne da me mlati. ; ) Ja šta ću, pustim ga da se istutnji. ; )


makso, ja bih volela da to sutra bude neka sisa suprotnog pola :)zivot bi mu bio jednostavniji, ali ako mora muska, nek bar ne bude tatina :)
sesili sesili 13:48 31.05.2010

Re: ako će

Bravo tebi i svim budućim mamama. Odavno su mi sinovi bili bebe, ali taj čin dojenja ostaće nešto najblislkije što se događa između deteta i mame. Starijeg sam dojila 14 meseci, već je sve jeo ali "sika" je bila najslađa. Bilo je muke kod mene kad sam ga odbila, ali prestalo je. Mlađi se sam odbio sa 3,5 meseca. Bio je krupan, a ja nisam imala dovoljno mleka. Plakala sam od tuge za tim kontaktom. Aloi, najvažnije da je njemu bilo dobro. Mame, dojite svoje bebe!
arianna arianna 14:03 31.05.2010

Re: ako će

Mame, dojite svoje bebe!




preporuka za blog i pozdrav






uputstvo za dojilje
4krofnica 4krofnica 19:31 31.05.2010

Re: ako će

nek bar ne bude tatina

hahh.

prijatelji prijatelja:
beba od godinu dana, tata cuva malisu jer je mama prvi put sa drugaricama na kafi. malisa krece da place sto se pretvara u neprekidno vristanje i tata pocinje da kapira da nije dorastao zadatku, krece da ga nuna, ljulja, stagod ali nista. potpuno ocajan skida majcu i u kompletnom odsustvu mozga daje bebi ono sto treba mama.
vri-sta-oooo jeeee 15 minuta....

Re: ako će

Pepile je pre mesec dana tokom mazenja capio tatu za vrat misleci da moze nesto da izvuce. kao vampir :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:27 01.06.2010

Re: ako će

P.S. U fazi odvikavanja spavao sam sam sa mlađim. Ležim na leđima, on sedi pored, povuče mi majicu nagore, i ugleda sve nešto sasvim pogrešno i pobesni i počne da me mlati. ; ) Ja šta ću, pustim ga da se istutnji. ; )

dobro si prošao

mikele9 mikele9 14:08 31.05.2010

Sreću vam želim svima

Medjutim, postoji nesto sto tehnicke cinjenice ne dokucuju, a to je psihicki aspekt dojenja. Jedan deo tog potice od kontakta majke i bebe "kozom na kozu". On se, naravno, moze upraznjavati i preporucuje se cak i kad dete ne sisa.
Bebu umiruje poznati miris, zvuk otkucaja srca, toplina...

Ovo je divno i istinito ali nemoj da zapostaviš tatu

Re: Sreću vam želim svima

ko? ja ili dete? :)
oboje upraznjavamo iste radnje i sa tatom
sesili sesili 14:19 31.05.2010

Re: Sreću vam želim svima

Što reče ona pesma: ... a hvala malo i tati!
mikele9 mikele9 14:28 31.05.2010

Re: Sreću vam želim svima

oboje upraznjavamo iste radnje i sa tatom

To je to, sad mi je srce na mestu
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:38 31.05.2010

...

čitamo zajedno i mi (he,he: voli dete društvo i kad spava),
i sad nabadam po tastaturi jednom rukom i shvatam da mi pronalaženje slova sakriva misli...
uglavnom,
htedoh reći da je meni vrhunskiji osećaj dodir, njuškanje, osmejak sad već kao odgovor na reč, pogled, i sve ono što upijam iz dana u dan, dok učim.
osećam da postajem, nekako - nova.
dobro, jeste dojenje sve ono što ti nabroja gore i jeste da se zezam po kući kako je mama ustvari jedna velika sisa, pa kad mališa-hvališa spava i smeje se, ja kažem da sanja jednu ogromnu sisu iz koje konstanto kaplje mleko...
ali:
ja sam i malko čudna osoba jedna i ne volim to što mame ne vole da prestanu da doje svoju decu (ovo mislim na mame čija deca sede za stolom i jedu ćevapčiće i piju kolu, a onda trknu do mame da malo siskaju, sisarčići. i ovo sam lično i personalno vidla svojim očinjim vidom) jer to mi je prvi momenat gde mama ne želi da njeno čedo poraste, jer ona polako gubi kontrolu...
i dok ne odlutam sa teme,
(sad će neki da me razapne, al moram da kažem)
još mi je vrhunskije kad vidim kako se menja, pa kako polako uči da se sam zabavi, kako se budi bez plača i kako zeva u slike a ne samo u nas. i volim što će uskoro da prodje i ta faza sisančeta, koliko god slatko to sad bilo, jer će se naš odnos sve više usložnjavati, do one tačke u kojoj će on da kaže: beži bre kevo, što si dosadna.
:)

a, do tada,
evo je sirenaaaaaaaa.
odoh.

edit
lep blog

Re: ...

Re: ...

napisala sam jedan mnogo koncizniji, i po meni jaci tekst na engleskom, ali rekoh, ovde se ceni duzina :), a i imam potrebu da objasnim neke tehnicke stvari za koje sam imala utisak da neki ljudi ne razumeju. evo teksta:

Lactation, Lactation, Lactation...

When Honourable Kirstie Allsopp gave birth to her son she declared that she did not care about anything beyond breastfeeding. “Lactation, Lactation, Lactation…” Breastfeeding is such a powerful thing! After all, we are mammals.
There is an incredible sadness of breastfeeding cessation way beyond swell...ing, pains, leaks and lost of assets gained… Never, ever again I am going to be the one and only.
jacHa. jacHa. 17:36 31.05.2010

Re: ...

Never, ever again I am going to be the one and only.

uvek ćeš biti. jedna jedina MAMA

(gde se baš sad setih Perice i vica: ima samo jedna mama!)

i ja sam veoma teško podnela kad je moja ćki prestala da sisa sa 4 meseca. cmoksi, doktorko!

Re: ...

jacHa.
Never, ever again I am going to be the one and only.

uvek ćeš biti. jedna jedina MAMA

(gde se baš sad setih Perice i vica: ima samo jedna mama!)

i ja sam veoma teško podnela kad je moja ćki prestala da sisa sa 4 meseca. cmoksi, doktorko!

Ma znam...al' moze, ako bi morao, bar u teoriji I bez mene.
Cudo jedno kako se materinstvo poigrava sa psihom I najracionalnijih X
bocvena bocvena 20:25 31.05.2010

Re: ...

Ima ona epizoda "Seksa i grada" kada u Mirandinu advokatsku kancelariju stiže nova zaposlena, sa sve petogodišnjim sinom koga još uvek doji. Pošto su svi užasnuti, Miranda mu potajno da da proba čokoladno mleko i mali prestane da sisa. Sledeća scena: majka očajna plače, Mirandu grize savest, prekinula je svetu vezu dojilje i deteta...a onda mama, dok suza suzu stiže, krene da priča tužnu priču o tome da će sad opet morati da vežba u teretani, jer više neće moći dojenjem da sagoreva kalorije:)

Dojenje je najlepša, najzdravija i najkorisnija stvar koju možete da učinite za svoje dete. Ali ako ne ide, batalite grižu savesti. Prelazak na flašicu, šolju i čvrstu hranu je divan napredak u njihovim životima, nema mesta tugovanju. Sve je to na rados'!
jednatanja jednatanja 17:49 31.05.2010

Eh

i mi smo muku mučili, iz drugih razloga. Nimalo lak posao kao što izgleda. A grčiće je prvi sin imao 6 meseci, isto smo kao i vi proplakali i noći i dane...I još povrh bio gladnica, pa nikad zadovoljan. Drugi sin imao grčiće neke dve nedelje, nisam ni zapamtila, i bio super zadovoljan "količinom". I dan danas stariji sin ima veći apetit od drugog. Nije flašica kraj sveta veruj mi. To je samo par meseci, već od godinu dana dete može da jede skoro sve. I neka majka koja je uredno dojila će ga svaki drugi dan voditi u McDonalds, a ti ćeš mu kuvati zdravo, i nećeš mu kupovati slatkiše i bućkuriše kao mnoge druge. Zaista se nemoj brinuti za ovih par meseci, u odnosu na šta ti predstoji, nije ništa, ali jeste jedno veoma emotivno iskustvo celo to dojenje i prestanak...Greetings!

Re: Eh

jednatanja
i mi smo muku mučili, iz drugih razloga. Nimalo lak posao kao što izgleda. A grčiće je prvi sin imao 6 meseci, isto smo kao i vi proplakali i noći i dane...I još povrh bio gladnica, pa nikad zadovoljan. Drugi sin imao grčiće neke dve nedelje, nisam ni zapamtila, i bio super zadovoljan "količinom". I dan danas stariji sin ima veći apetit od drugog. Nije flašica kraj sveta veruj mi. To je samo par meseci, već od godinu dana dete može da jede skoro sve. I neka majka koja je uredno dojila će ga svaki drugi dan voditi u McDonalds, a ti ćeš mu kuvati zdravo, i nećeš mu kupovati slatkiše i bućkuriše kao mnoge druge. Zaista se nemoj brinuti za ovih par meseci, u odnosu na šta ti predstoji, nije ništa, ali jeste jedno veoma emotivno iskustvo celo to dojenje i prestanak...Greetings!

Sve znam. I kirstie je snimila citav serijal "relocation, relocation, relocation..." posle ove izjave :)
Ali ipak...
dragan7557 dragan7557 17:55 31.05.2010

Re: "civilizacija"

da u UK nije bas uobicajeno da zene doje u javnosti,

U UK nije bilo normalno (viktorijansko doba) da se vide ni GOLE Noge od stola!

E sad koliko su Mamali u UK "civilizovani" vidi se i po tome.

Lep i nežan post, naročito detalj o video klipu koji će biti predivna uspomena za Pepija.

cerski

Re: "civilizacija"

Da, I ja Sam bila zatecena tim puritanizmom engleskog drstva kad Sam se ovde doselila. Mi uvek imamo sliku zapada kao naprednog, sto nije nuzno slucaj
yugaya yugaya 22:17 31.05.2010

dojenje

Ono sto retko ko prizna je da postoji trenutak kad neprijatnost i frustracija za obe strane postanu znacajniji od pozitivnih strana dojenja.

To je tabu. Ja se ne stidim da otvoreno kazem da sam dojenje (za)mrzela, i ti precious moments kojih je bilo ihaj su se zagubili u tri godine prehrambeno- robovlasnickog odnosa mene i mojih beba .

Nemojte me pogresno shvatiti - dojenje podrzavam, narocito kada se zna kakva je situacija u Srbiji, ali mislim da bi mnogo vise majki dojilo uspesno kada bismo otvoreno, bez osude i stida progovorile i o tome koliko nas zene to besplatno mleko stvarno kosta.

Iako sam ludela od ocaja jer mi je ovo finalno bebce odbijalo bilo kakvu zamenu i ma koliko se trudila vise nisam bila dovoljna, kada je presla na bocicu i ja sam sebi za dusu plakala.

Hvala ti sto si me na podsetila na najlepse trenutke i miris nahranjenog spokoja u narucju sto na maminom srcu spava.

Re: dojenje

Jedna od stvari koje Sam ovim blogom htela da saopstim, a ne znam koliko Sam u tome uspela je koliko se dojenjem manipulise sa raznih strana. To je prosto plodan teren za manipulaciju zato sto je veliki emotivni ulog u pitanju.
One koje ne doje imaju osecaj krivice, a tvoj primer je dobra ilustracija da one koje doje mogu takodje da pate.
Uzasno je kako ljudi sa strane daju sebi za pravo da sude o tome kako mi treba da postupamo kad nemaju uvid ni u deseti deo svega onoga sto se izmedju majke I bebe odigrava.
miloradkakmar miloradkakmar 23:02 31.05.2010

Moja

unuka ( 13 meseci ) polako prestaje da sisa uveče, pred spavanje, ali zato popije flašicu mleka. Međutim , ne odriče se rituala, upravo da oseti sigurnost, toplinu.. za miran san.
Bebu umiruje poznati miris, zvuk otkucaja srca, toplina..

Pozdrav vama dvoma.

Re: Moja

Hvala I pozdrav vasima.
Ps. Greskom Sam obavestila moderatora. Izvinjavam se
razmisljam razmisljam 02:24 01.06.2010

Што неко лепо рече

нико као мама. Зато, не брините. Остаћете једина и непоновљива и посебна мама још веома дуго, само на све нове и нове начине. Када се пупчана врпца пресече и по други пут, наравно фигуративно, престанком дојења, још увек остаје онај неки њен духовни део који је невероватно чврст и траје. Верујте ми на реч.
И рашћете и развијати се са Вашим Маленим и бићете једно другом јединствени увек.
Велики поздрав! ( Мислим да за овакве приче треба измислити неки бебећи емотикон . )

Re: Што неко лепо рече

Hvala Vam na podrsci.
Ovaj cin osim realnog ima I simbolicik znacaj koji Sam ja pokusala da prenesem
ecce-florian ecce-florian 08:47 01.06.2010

Ajmo kraći izvešatj sa lica mesta



Kažite nam Doktore,
kako je biti majka?

mala.olja mala.olja 11:10 01.06.2010

moje iskustvo

Moram reći da podržavam dojenje u svakom slučaju, ali...
Moje iskustvo je bilo tako da sam imala mleka za blizance, što uopšte nije prijatno i otežava ceo proces dojenja jer te sprečava da u tome uživaš (makar mene). Umesto toga, stalno sam bila opterećena time da mi se grudi ne upale od previše mleka, a kad sam ga praznila da ne bih eksplodirala, ono se pravilo u još većim količinama.. I tako u krug..
Dojila sam svog sina 10 meseci, ali, kad pomislim opet na to, nije mi dobro. Uglavnom su svi posvećeni pričama o afirmaciji dojenja i načinima kako da žena poveća količinu mleka, ali... Šta kad je obrnuto i sa tim mlekom ne znaš šta ćeš i pravi ti probleme (dva puta su mi punktirali cistu u dojci koja se upalila..i to sve tokom dojenja...)
Hoću da kažem da je to samo jedan u beskonačnom nizu uživanja sa svojim detetom, i kako god da taj period prođe, dolaze drugi, novi i po mom mišljenju kvalitetniji odnosi sa detetom jer je interakcija sve veća i kvalitetnija..
Realno, najmanje sam uživala u tom bebećem periodu svoga sina jer mi je doneo mnogo više komplikacija, umora i nervoze nego zadovoljstva.
Mialim da je važno govoriti i o toj drugoj strani uvoda u roditeljstvo jer nije sve bajkovito kao u knjigama, a kod nekih labilnijih žena, neuživanje u prvim mesecima roditeljstva onoliko koliko pišu može dovesti do ozbiljnih preispitivanja majke i možda pogrešnih zaključaka "nisam dobra majka, ne volim svoje dete jer ne uživam non stop"..
Eto, ja javno kažem da se roditeljstvo uči, da sam na svom početku više razmišljala o tome šta sam njime izgubila, a ne dobila, a da kako vreme prolazi i moj dečak raste (četiri godine), naš odnos napreduje sve više i kvalitetnije, definitivno sam trajno zaražena tom najdivnijom stvari.

Re: moje iskustvo

Hvala ti na komentaru. Nisi jedina. Isto mi je pricala I moja drugarica koja se skoro porodila.
Sa tim u vezi treba pomenuti I postnatalnu depresiju koja je do te mere cesta pojava da su u uk uveli obavezan screening koji sprovode babice.
Ova depresija spada u grupi tzv reaktivnih, tj onih izazvanih odredjenom zivotnom situacijom. U srbiji je to tabu. Materinstvo je osim sto je lepo, I naporno, posebno u tim prvim mesecima. Pogotovo kad se od zene istovremeno ocekuje da bude domacica, ima karijeru, vodi racuna o sebi I zadrzi mladalacki izgled...
Jedna moja lepa, uspesna, pametna, mlada koleginica je kad je posle porodiljskog boljovanja pocela da radi izvrsila samoubistvo na dezurstvu. Nikad to necu zaboraviti.
bocvena bocvena 13:08 01.06.2010

Re: moje iskustvo

U srbiji je to tabu.

Što je tu tabu? Pa i ovde se leči postnatalna depresija kao i bilo gde u svetu.

Bebeći period je, da se ne lažemo, fizički najnapornija faza u roditeljstvu. Ako na to nadovežemo hormonsko ludilo i dojenje, dobiješ i prilično sludjene žene. E sad, neke se žale, neke ne. Neke imaju pomoć, neke ne. Nije isto ni ako imaš samo jedno dete ili dvoje i više dece.

Uvek više volim one što se žale nego one što romansiraju prošlost. Glumljenje majke hrabrosti nije dobro za mentalno zdravlje.
mala.olja mala.olja 13:15 01.06.2010

Re: moje iskustvo

Sigurna sam da sam bila u postnatalnoj depresiji "onoliko"..
I divno je što u UK daju veliku važnost toj pojavi jer nije naivna nimalo, a nažalost se nekad završava i tragično, i po dete i po majku...
Za roditeljstvo se ne možeš pripremiti, a kad ti se dogodi, baš to što kažeš, svi od MAJKE očekuju odgovore i rešenja jer je ona MAJKA!
To frustrira jer se odgovori uče, vremenom i praksom, kao što i sama majka vremenom počne da veruje u svoje znanje pa i instikt (što da ne).
Kad se moj sin rodio, zlatna retriverka, koja je tada imala 10 godina, je otišla kod mog tate iz praktičnih razloga (mali stan, beba, dlake, nemogućnost usisavanja svaki dan...)
Svoje pauze između dojenja neretko sam koristila tako što sam išla u šetnju sa svojom kucom i razmišljala kako mi to prija i kako bih se menjala da opet mogu da budem bezbrižna sa njom..Onda bi nastupali talasi griže savesti što volim više svog psa od svog sina. Ali, tada je on za mene bio apstraktan, a ona, moj najbolji prijatelj 10 godina.
Verujem da bi me vezali na stub srama da sam o tome javno pričala, ali evo to radim sada.
Draga Ana, uživaj u svom roditeljstvu, dojenju i maženju, ali veruj mi, uživanje tek dolazi jer je beba ipak nekako vanzemaljska , a kad malo poraste pa ti kaže da te voli najviše na svetu i to stvarno i misli...Nema tih reči koje bi opisale taj osećaj.
mala.olja mala.olja 13:24 01.06.2010

Re: moje iskustvo

Bocvena,
Možda se i leči, ali se verovatno teže dokazuje nego u nekoj civilizovanijoj sredini.
Jer dok ovde dokažeš da nisi razmažena, lenja, nesposobna itd, prođe nedopustivo mnogo vremena.
Pogledaj samo od samog porodilišta i tretmana koji tamo imaš. "pomaganja" sestara da ti pokažu šta i kako sa bolnim grudima uz omiljenu rečenicu"ja imam dve ruke i sto sisa, a ti samo dve i isto tako dve ruke. Nauči to, nije teško"....neke žene se zatvore, bude ih sramota da se žale, optužuju sebe itd.
Ja nisam bila takva, kad mi je bilo teško to sam i pokazivala jer verujem da je to normalno i prirodno.
samo kažem da je u ovoj zemlji ovo još jedna u nizu pogrešno postavljenih stvari
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:15 01.06.2010

Re: moje iskustvo

neke žene se zatvore, bude ih sramota da se žale, optužuju sebe itd.

ovo verujem baš da je ovako,
a onda se postavlja pitanje: koliko je onda tu zaista uživanja? (naspram foliranja)

meni je najproblematičniji period nastupio neposredno posle bolnice i trajao je petnaest dana. nema veze sa depresijom, ali sam se osećala nemoćno zbog rane koja me je taaakooo bolela, da sam jedva dojila. (treba lepo da se namestiš, a meni je svaki pokret bio baš, baš.)

u školici su nam rekli da se veoma retko dešava da mleko nadodje već u bolnici - e, pa meni je nadošlo, a jedna bradavica mi je bila totalno uvučena, te samim tim dojka beskorisna. (na svu sreću malo čitanja, pa saznaš šta da radiš na vreme i nekako rešiš problem dok se još nije razgoropadio.)


Verujem da bi me vezali na stub srama da sam o tome javno pričala


pa da, zato što kod nas mame svoje sinove od četrdeset godina zovu da ih podsete da obuku dugačke gaće. i to mu dodje kao materinstvo i roditeljstvo: i s tim u vezi, kaže meni moja svekrva:
- je l' da da je on sada centar planete za tebe?
a ja kažem:
- joks, to je i dalje moj muž.
malo su me čudno zagledjivali, ali mene ionako ljudi čudno gledaju, pa (da još jednom upotrebim tu divnu reč) to i nije toliko čudno.

i za kraj:
jeste,
manipuliše se.
bocvena bocvena 15:50 01.06.2010

Sve je baš tako kao što rekoste!

U svojoj prvoj rečenici sam mislila na baš kliničku sliku postporodjane depresije (onda kada uopšte ne možete da se brinete ni o sebi ni o bebi).

Ovo drugo je hormonski bebi bluz i adaptiranje na novu životnu situaciju koja je najizazovnija u životu, jer te konstantno progoni osećaj straha, neadekvatnosti i odgovornosti. Pa ako se još nadješ u sredini koja uvek sve bolje zna od tebe i sve im je bila pesma pre 30 godina, e onda je griža savesti neminovna.

Kako se protiv toga boriti? Ljubavlju i strpljenjem i kukanjem koliko god ti je potrebno. 'Ajde što muškarcima tvoja osetljivost, plačljivost i cvikanje izgleda preterano, ali zaista ne razumem žene koje te proglašavaju za razmaženu, lenju i nesposobnu. Valjda im onda njihov sopstveni strah izgleda manji.

Kad god krenu priče o idealnim brakovima, savršeno vaspitanoj deci, besprekornim gulašima i sarmicama, ja odlazim da odnesem tetki lek i vratim knjigu u biblioteku:)))

U stvari, najbolji lek od svega je posmatranje bezubog osmeha i prstića na nogama!

P.S. Nikad se ne bih vratila u bebeći period i ne bih imala ništa protiv da se deca radjaju sa dve godine:))))

reanimator reanimator 16:46 01.06.2010

...

Samo da prijavim da ne radi link za sliku!
Kad se klikne, baci na ovo

Re: ...

Mozda je tako I bolje.
A obavestila Sam I moderatora :-P
reanimator reanimator 17:09 01.06.2010

Re: ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Mozda je tako I bolje.
A obavestila Sam I moderatora :-P

Znaš kad će taj da ti sredi...
Bolje da si pitala Maksu
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:29 01.06.2010

Re: ...

Znaš kad će taj da ti sredi...
Bolje da si pitala Maksu

strenum strenum 22:29 01.06.2010

Hvala

tebi Ana za divan tekst.
Hvala i svim majkama na iskrenim komentarima.
Kako sam u terminu za porodjaj jako mi znace iskustva iz prve ruke i iskrenost po tako vaznim pitanjima.

Re: Hvala

Srecno. Uzivaj u svemu sto mozes I ne daj da ti drugi govore kako treba.
strenum strenum 22:35 01.06.2010

Re: Hvala

ja sam od ove sorte

malo su me čudno zagledjivali, ali mene ionako ljudi čudno gledaju, pa (da još jednom upotrebim tu divnu reč) to i nije toliko čudno.

Re: Hvala


sad Sam se setila da skrenem paznju na opasnost od "strucne literature". Iako su saveti I ONI iskustveni I strucni korisni, potrebno ih je sve kriticki analizirati. U uk je trenutno najpopularnija knjiga o odgajanju dece "content little baby" by gina ford. Ta zena promovise striktnu rutinu kao put do uspesnog odgajanja dece. Saveti poput:" ako place, ostavite ga dok ne prestane, da nauci da se Sam/a utesi I sl. Ovo je vrlo dopadljivo I u skladu sa kulturoloskim modelom sredine. U srbiji "nacitane" majke uglavnom biraju "on demand" pristup, sto znaci da odgovaraju odmah na svaki bebin zahtev. I jedan I drugi pristup imaju svoje dobre I lose strane. Promptno reagovanje na svaki bebin zahtev smanjuje broj epizoda plakanja, Ali ima za posledicu uspostavljane ocekivanja da se svim potrebama s mesta udovolji tako da na ovakav nacin odgajane bebe kasnije imaju problem da se suoce sa stvarnim zivotom u kom im drugi nece smesta ispuniti zelje. Gina ford, sa druge stane ima naci stav, za koji ne moze ni da zna kakav osecaj daje jer sama nema dece.
razmisljam razmisljam 00:13 02.06.2010

Re: Hvala

Ово што сте рекли је веома битно, јер ни једна књига не може познавати потребе вашег детета боље него ви. Осим тога, што више литературе и саветодаваца, све више опречних ставова око сваке могуће недоумице на коју бисте могли да наиђете. То само ствара додатну конфузију у и онако из равнотеже сасвим помереном животу младе маме.
Из мог искуства, све то по мало личи на ход по жици - да би се постигла равнотежа, потребно је балансирати између крајности и ослонити се на лични осећај и интуицију.
Јер, ма колико да се родитељство учи, чини ми се да се на самом почетку много више осећа.
jednatanja jednatanja 11:16 02.06.2010

Re: Hvala

Saveti poput:" ako place, ostavite ga dok ne prestane, da nauci da se Sam/a utesi I sl. Ovo je vrlo dopadljivo I u skladu sa kulturoloskim modelom sredine. U srbiji "nacitane" majke uglavnom biraju "on demand" pristup, sto znaci da odgovaraju odmah na svaki bebin zahtev. I jedan I drugi pristup imaju svoje dobre I lose strane. Promptno reagovanje na svaki bebin zahtev smanjuje broj epizoda plakanja, Ali ima za posledicu uspostavljane ocekivanja da se svim potrebama s mesta udovolji tako da na ovakav nacin odgajane bebe kasnije imaju problem da se suoce sa stvarnim zivotom u kom im drugi nece smesta ispuniti zelje.


Mislim da je ova zadnja rečenica preterivanje. Ja sam bila majka koja je skakala na svaki bebin plač, uzimala ih i ljuljala, pevala im. Nisam imala srca da ih ostavim da se deru (kako su naše majke s nama radile). Ne mislim da bilo koja metoda ostavlja trajne posledice. Sad kad mlađi sin ima 2 godine, stavim ga na poslepodnevnu dremku oko 13:00 i tu on počne da plače, ali ne ulazim ponovo u sobu, i on za minut prestane, ipak je stariji pa zna. Od svih knjiga koje sam pročitala o vaspitanju, ipak je najbolje načelo: provoditi sa decom što više vremena, čitati im, igrati se sa njima. Kroz igru se razvija itekako bitna veza za kasnije dete-roditelj, a vaspitanje se može "ubaciti" kroz igru. Pruska škola stvara poslušnu i radnu decu, ali pitanje koliko srećnu...? Svakako je važno imati i rutinu jer ona uliva deci sigurnost, ali rutina bez mnogo vremena za igru, bez spontanosti i bez mnogo tople ljubavi, nije dobro rešenje...Zaista je teško majci koja želi i karijeru sve ovo postići, pogotovo naše majke koje žive u stranim zemljama gde nemamo razvijenu familijarnu i socijalnu mrežu...Ja sam sretna da mi je Nemačka dozovlila da ostanem kod kuće sa detetom bar prve 3 godine.

Re: Hvala

naravno da ovde ne govorimo o "upropastavanju" dece za ceo zivot. medjutim, oredjen vaspitni pristup, ako se striktno promenjuje izaziva povezivanje nacina "trazenja" i nacina "ispunjenja". to se moze, uvodjenjem novog pristupa kasnije promeniti, ali u principu funkcionise kao pavlovljev refleks
jednatanja jednatanja 12:06 02.06.2010

Re: Hvala

Slažem se!

p.s. kod beba je jako važan fizički dodir, toplina pošto ne razumeju jezik toliko, imam i knjigu "Baby Massage", jako popularno u Nemačkoj, mada ne mora čovek da čita knjige, dovoljan je instinkt za tako nešto.
maksa83 maksa83 05:48 02.06.2010

neizbežan klip

Vezan za temu.

Nindža se gaji od malih nogu.

Motivation is the key.

Re: neizbežan klip

maksa83
Vezan za temu.

Nindža se gaji od malih nogu.

Motivation is the key.




makso, da ovaj moj puzi, zaklela bih se da sam to bila ja
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:20 02.06.2010

Dojenje...

...je samo prva faza. Sada će polako one naredne da je slede. Pamtićeš sve, ali on, eto, mora da odraste. Nekako nam roditeljima bude i žao što tako brzo odrastu i što više ne možemo da ih tretiramo kao svoje slatke igračke.

Kad smo već kod dojenja: meni je oduvek bio nejasan fenomen žena dojilja, koje su u neka doba dojile decu drugih (uglavnom plemića)

Re: Dojenje...

mislis sa tehnicke ili psiholoske strane?
mislim da vecina zena ne bi imala problem da podoji tudje gladno dete. dojilje su povrh toga primale i platu. poznato je da su se deca vezivala za ove zene mnogo vise nego za majke
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:48 02.06.2010

Re: Dojenje...

Sa tehničke. Kako ja razumem, nagon (ili šta već) za "proizvodnju" mleka nastaje posle porodjaja i (psihološki) je vezan za svoje dete.

Re: Dojenje...

varas se. porodjaj je samo okidac. ostalo je refleks. sve dok se bradavice sisanjem ili izmuzavanjem stimulisu, proizvodnja mleka traje. i moze tako u nedogled. sto se vise stimulise vise se proizvodi.
ps zato zene ne treba da se izmuzavaju ako hoce da prestanu da doje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana