Ćale

Vlasta RSS / 30.11.2007. u 11:25

 

Ne sećam se tačno, ali mislim da sam završila prvu godinu fakulteta kada je ćele odlučio da mi pomogne da pronađem posao i zaradim za more. Neuskusna na tom polju, oslonila sam se na dete iz '43. Došao jedan dan sa posla i sa iskravim očima kaže:

- Sineee! Našao sam ti posao za more!!

Tako je srećan bio da ja nisam znala može li uošte biti drugog odgovora, osim:

- Urraaaaa, tata! Šta?

- Ma, videćeš, nije ništa teško, a fino ćeš zaraditi. Idi samo sutra na Novosadski sajam, javi se na glavni ulaz i kaži da treba da radiš za Gorana Musu.

Krenem ja ujutro na sajam glave pune stvari koje će stati u moje morsko koferče. Javim se po dogovoru na glavni ulaz i momak na vratima mi kaže da uđem u salu, da je tamo, levo. Prođem velika staklena vrata i odjednom se zateknem u sportskoj sali. Pogledam desno, publika već sedi, pogledam levo -ništa. Pogledam malo bolje i učini mi se da sam videla pokret iza gola. Krenem polako i kako sam zaobilazila mrežu tako mi se počeo pojavljivati nasmejani brk komšije Muse, Goranca koji drži slastu u komšiluku.

-O, ajde, komšinice, ajde....Evo, miko, tu da staneš, da prodaješ, ovo su ti susam, semenke, orasnice, a ima i pečene jabuke, mada to ne ide baš tako ovde...Idem ja, pozdravi tatu i kaži mu da je fino bilo ono šaranče što nam je dao u nedelju.....uuuu, da ti kažem, baš fino...Posluži se ti srećo, imaš tu sunje koliko hoćeš. Prvoklasna......Izgovarao je dok se udaljavo u svom belom mantilu, komšija dr Feelgood  Malo bi bilo reći da sam bila zbunjena. Osvrnem se još jednom polako oko sebe da malo bolje pogledam gde sam i ugledam veliki natpis „Dnevnikov turnir u malom fudbalu".

Naredni sat sam grickala sunju, gledala fucu i razmišljala:"Koji mu je? Ne mogu da verujem da me zaposlio iza gola da prodajem sunju? A onda sam ga ugledala. Stoji na vratima i pokazuje prstom ne mene onom momku na vratima što cepa karte. Ovaj pogleda i pusti ga. E, ćale, ćale.  Hteo da mi pomogne, ali i da se grebe za upad ceo turnir. I stvarno, ja sam zaradila i otišla na more, a on imao upad plus sunju za džaba.  Dušu bi sada prodala da mogu samo na pet minuta da stanem iza nekog gola i grickam sunju sa njim. 

Bratislav je, inače, bio izuzetno vedar, dobar kao lebac, malo gadan kad pobesni. Imao je neke sopstvene životne nazore koje ljudi ni danas nemaju, mnogo mlađi i obrazovaniji od njega. Kada mi je bilo četrnaest, imala sam kraći izlaz od svih drugarica. Recimo da su one izlazile do ponoći, a ja do devet. Bila sam potpuno neutešna, ali sa Batom nije bilo priče oko nekih stvari. Onda jednoga dana, na kraju osmog, nađe Vlasta prvog momka i jako se zaljubi. Odmah su me provalili, ništa nisam morala da kažem. Valjda po boji ušiju. Tada je ćale došao kod mene u sobu, seo pored mene na krevet, uhvatio me za ruku i pitao sve one normalne stvari: ko je, odakle je, ko su njegovi... Znao je njegove! Divota! Isto to veče krećem ja u grad, tada se izlazilo na Novosadski kej, to je bilo glavna štrafta, i kažem :"Ćao, vidimo se u devet!", kad čujem tatu kako mi viče da se vratim... Vratim se polako, uđem i pogledam ga dignutih obrva, a Bata moj kaže: 

- Ne moraš sine u devet, nemoj preterivati, ali dođi kad hoćeš.

Kako kad hoću? Juče do devet, a sada kad hoću? Nisam ga tako pitala, u stvari, ne sećam se da li sam išta rekla, ali znam da mi je odgovorio:

- Ja, sine, verujem tebi ali ne verujem celom svetu. Sada znam da ima ko do vrata da te isprati, znam i ko je, prema tome, sve je u redu...

Dogodine nas porodično vodio na more sve blizu Pule, da bih ja momka mogla da posećujem u kasarni na Stoji.

Od svoje 18 godine imala sam svoj, odvojen deo kuće. Postojala su vrata koja me vežu sa roditeljima, ali oni ta vrata nisu zloupotrebljavali, kao ni ja preterano činjenicu da ih noću neće prelaziti. Bila sam uverena da nemaju pojma da momci spavaju kod mene. Sve dok jedno jutro nisam otvorila oko i ugledala ćaletovo lice. Grc.  „Taaata...."

- Ćuti tu i spavaj, prozborio je udarivši mi neku blagu šljagu i nastavio da drmusa momka:

- Hajde, Miko, hajde, zakasnićeš na posao......

Pitala sam ga taj dan, kada je Romeo otišao sa kašnjenjem na posao, kako to da se ne ljuti? Zar mu ne smeta? I šta će reći komšije?

- Što se tiče komšija, oni nam hleb na sto ne donose. A tebe što se tiče, i treba da budu sa tobom, tu da budu, da ih dobro upoznaš, da vidiš kakvi se bude i kakvi su ljudi, a na da se zavlačiš tri meseca po haustorima, pa odeš da se udaš za neku budalu...             

Eto, takav je bio moj ćale. Bio je gadan samo kada se laže i kada si nepošten. Inače, veseo. Obavezno bi ušao na svaku moju žurku, ali negde pri početku i ne da špijunira, već da se javi svim mojim drugarima, malo đuska sa nama, izvodi neke krefeke i onda ode da spava, ikada bez i jedne pomisli da ćemo napraviti glupost. Danas kada razmišljam o njemu, najčešće mi se vraća jedna scena: Bila sam posle osmog razreda sa školom u Dubrovniku i razredni me je stavio posle na bus za Trogir, gde su moji upravo stigli. Ne znam šta mi se desilo, obično ne spavam u vožnji, ali taj put jesam. Probudila sam se na šaragama, u praznom autobusu uparkiranom sa strane. Skočila sam brzo i pogledala kroz prozor. Videla sam ćaleta kako stoji na pet metara od busa, opuštenih ruku i gleda unezvereno okolo. Znala sam šta misli. Razredni mu je rekao da me je stavio na bus, a ja nisam stigla. Počela sam da lupam na ono staklo, da me što pre čuje i vidi. I moram da kažem da se danas, ovako sva odrasla i odgovorna persona, majka, gotovo svakoga dana osećam kao ćale taj dan na stanici, kada me nije našao...

Ne znam da li me razumete sada....nisam ja tužna, svi moraju da odu. Važno je kada su tu, da naprave ljude koji će znati da se izbore sa svim u životu, čak i sam tim što će da odu. Veliki je to posao, praviti Ljude.             

                

                                  



Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 11:40 30.11.2007

Dobro jutro

:) osmeh
asterix asterix 11:53 30.11.2007

Re: Dobro jutro

Dravo Vlasto!
asterix asterix 11:56 30.11.2007

Re: Dobro jutro

asterix
Dravo Vlasto!


Ah vota mistejka aj mejka:(

Bravo Vlasto!
jacHa. jacHa. 11:49 30.11.2007

Draga Vlasto,

naterala si mi suze u oči. Tate su velike kao kuća. A kad ih nema, ta praznina je veća i od kuće. Ta praznina, koja ima oblik Njega u sećanju.
oldtajmer oldtajmer 16:47 30.11.2007

Re: Draga Vlasto,

naterala si mi suze u oči. Tate su velike kao kuća. A kad ih nema, ta praznina je veća i od kuće. Ta praznina, koja ima oblik Njega u sećanju.


Sjajno receno. Vlasto, hvala sto si s nama podelila ovu divnu pricu.
saphira saphira 11:50 30.11.2007

:-)

Jes' da Strongman pise o suzama, ali i ova tvoja prica mi je izmamila jednu!
XYZ XYZ 11:55 30.11.2007

Re: :-)

A tebe što se tiče, i treba da budu sa tobom, tu da budu, da ih dobro upoznaš, da vidiš kakvi se bude i kakvi su ljudi, a na da se zavlačiš tri meseca po haustorima, pa odeš da se udaš za neku budalu...

Izgleda da su se nasi matorci druzili :)... Ista prica, haustor je samo zamenjen klupom u parku, kao i musko-zenske uloge.. Mada, imam sestru sest godina mladju i cekao sam da li ce joj ispricati istu pricu (ipak, cerka je cerka), ali je ostao sasvim dosledan u svojim stavovima koji su jaki kao stena
Vlasta Vlasta 11:58 30.11.2007

Tako je to...

kada se mama i tata pišu sa velikim "Ć" i "K". Oni koji to mogu, srećni su ljudi. Ima i manje srećnih.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 12:05 30.11.2007

Re: Tako je to...

sretan je onaj ko ima decu !

Još je sretniji onaj ko ih sačuva?

Dvadeset god, je dug period, mnogi se izgube u roditeljstvu, a kad deca odrastu i prvi put kažu ćale ili kevo, onda se roditelji zapitalju koliko su ostarili ? Koliko dugo nisu primećivali rast dece...a rasli su tik uz njih...
Super tekst
Spiridon Spiridon 12:08 30.11.2007

Tata kupi mi auto

Kada samo pomislim sta su sve ocevi morali da rade devedesetih da bi sacuvali porodicu na okupu i obezbedili minimum onoga sto je potrebno za jednu kucu, uvek postanem jako tuzan.

Mnogo oceva mojih prijatelja (ukljucujuci i moga oca) nije docekalo unuke. To je bila generacija oceva koji su u periodu kada se najvise stvara (izmedju 40 - 50 godine) zatekli sebe u "promasenoj" zemlji. Puno cigareta i razocarenja, raspad sistema vrednosti ...

ps.Nikada necu prezaliti sto u Ateljeu (na maloj sceni) nisam video predstavu Otac sa Batom Stojkovicem.
neverlander neverlander 14:45 30.11.2007

Re: Tata kupi mi auto

Mnogo oceva mojih prijatelja (ukljucujuci i moga oca) nije docekalo unuke. To je bila generacija oceva koji su u periodu kada se najvise stvara (izmedju 40 - 50 godine) zatekli sebe u "promasenoj" zemlji.

secam se na trenutak svadje koju smo imali u kuci kada je pocelo sranje i bombardovanje i kada su rekli mom ocu da mora na Kosovo. mama ga tera da da otkaz, mi deca se deremo kazemo mu da je budala, a on samo cuti i pakuje se... i sva sreca vratio se ubrzo i nikada nije hteo da prica o tome zasto je pristao da ide dole.
Pre par meseci, cetiri godine nakon njegove smrti, sretne me njegov kolega. sa detetom. samo da mi kaze da je moj otac otisao kada je cuo kog ce poslati umesto njega - mladog kolegu cija zena samo sto se nije porodila. Njega.
Rekao mu je -ove moje imaju po 20 godina, sta sam ih naucio naucio, a ti tvoje tek trebas da ucis. Zato sedi tu i cuti, a ja odoh pa sta mi bog da.
Nikada mi tako nesto nije ni palo na pamet dok se bio tamo. nekad su Calci mnogo vece nego sto mislimo.

a ogranicenje izlazaka i te fore - sve dok nisam krenula na faks.
jednom me nije bilo kuci na vreme, bila neka dobra muzika i ja resim da ostanem duze pa kud puklo.
i pola sata posle "roka" eto krece racija. Njegove kolege...kad su dosli do mene, samo su rekli -evo je, otac ti crko od straha. Mrs kuci! ja dolazim kuci, noge mi se tresu - em me izblamirao, em ne znam sta me ceka.
Jedino sto mi je rekao - Idi bre dete, nadji nekog momka pa da se ne sekiram. Ajde sad, mrs na spavanje i laku noc!

i kako vreme ide, a njega nema, praznina je sve veca.
nekada sam mislila da ce mi nedostajati oko velikih stvari, na svadbi, na rodjendanima... ali ne. najvise mi nedostaje kada su neke svakodnevne sitnice u pitanju.

Strongman Strongman 19:56 30.11.2007

Re: Tata kupi mi auto

Pre par meseci, cetiri godine nakon njegove smrti, sretne me njegov kolega. sa detetom. samo da mi kaze da je moj otac otisao kada je cuo kog ce poslati umesto njega - mladog kolegu cija zena samo sto se nije porodila. Njega.
Rekao mu je -ove moje imaju po 20 godina, sta sam ih naucio naucio, a ti tvoje tek trebas da ucis. Zato sedi tu i cuti, a ja odoh pa sta mi bog da.



Izmamio si mi suze.
mikimedic mikimedic 20:35 30.11.2007

Drago mi je zbog mog starog

Hvala ti Vlasto, hvala ti Neverlanderko, Dejane, hvala svim ostalim divnim ljudima na ovom blogu, o temama koje su za nekog normalne, i divne a za nekog uzasno pateticne.... kad pomislim kad ljudi pricaju o banalnim strastima... Ljubav, ljubomora, ceznja i bol i tom slicno, uzas... pateticno. Rekao je pesnik... pricaj mi malo o patetici, ili nemoj.... jer nisu svi imali Caleta sa velikim C, nisu svi pevali ni Caletovu pesmu, i onda sve to tamo i odlazi... i prolazi.

Mogu da zamislim, Neverlanderko, sta si osecala kada si saznala istinu o odlasku tvog Tate na Kosovo. I kolegi tvog Tate koji je imao hrabrosti da ti to kaze. Malo je velikih ljudi, a ocigledno je da je tvoj tata jedan od njih. Dzabe skole i saloni ako ne postoji ono malo duse i znanja da se zivi zivot.

Divan blog ste napravile vas dve, kao i ostali sto se pridruzuju sa komentarima. Ne bih ga ogranicio na Tatu, niti na Mamu... .jer vi pricate o nekim divnim ljudima, iako su oni mrtvi, oni ce uvek biti zivi. I to vi najbolje znate, i ja sa vama, i ostali blogeri....ehh..... samo retki nadju retke.

Bila je berba, osta' fotka od nje
leto neznano gospodnje
no, uglavnom, ta su burad otkad popijena
cale s' kacketom, cuvenim, od tvida
putunju sa ledja skida

Deda pred vranca spusta otkose sena
u smedjoj senci bresaka
samo po bluzi poznam majku
i k'o da cujem mobu i kikote niz drum

Al' svi su mrtvi i blazeni
brsljan je davno prekrio stih
od zlih vremena su spaseni
a trag postenja i dobrote
k'o oreol jos rominja oko njih

e da, bas tako... trag postenja. za razliku od mnogih koji danas su vec mrtvi, a hodaju... i cekaju smak.

O Caletu... sta reci.

Prica prva:

Znam samo da se zaista desilo negde iznad tihog okeana, u blizini Australije. Ne znam ni imena pilota, kompanije, ni broj leta. Nije ni bitno. Test pilot male cesne je leteo neplanirano preko tihog okeana (zaista se ne secam razloga i mislim da nisu bitni za celu pricu), uglavnom posto nije uspeo da sleti na planiranom odredistu (zaista me nemojte pitati zasto), morao je da produzi do prvog sledeceg ostrva udaljenog nekoliko sati leta za koje nije bio siguran da li ce imati goriva niti fizicke snage da bezbedno sleti. Naravno, sve to uz oluju i lose vreme. Vise puta je uputio je poziv za pomoc, ali nije bilo izgleda da ce ijedna kontrola leta uspeti da mu da ikakve direkcije za neku blizu destinaciju.

U blizini se nalazio avion na redovnoj putnickoj liniji ciji pilot je sve vreme pratio dramu kolege iz Cessne. I pored toga sto je na redovnoj liniji i pored sve odgovornosti za putnike odlucio je da promeni marsrutu i isprati Cessnu do bezbedne destinacije. Leteci pored Cessne, pored boljeg osvetljenja za vreme oluje, omogucio je (ne znam kako, piloti pomozite) da Cessna nosena vazdusnim strujanjem iz blizine Boeinga uz smanjenu potrosnju stigne do prve bezbedne destinacije.

Naravno, za sve to nije imao dozvolu svoje kompanije, a ni saglasnost svih putnika -- ipak je promena marsrute uzrokovala kasnjenje od nekoliko sati, ali pritom ni u jednom trenutku nije dozvolio da bezbednost putnika bude dovedena u pitanje. Uglavnom, prema novinskim tekstovima, stjuardese su u nekoliko navrata pominjale da su putnici nervozni, da iako ima onih koji ga podrzavaju ima dosta onih koji kukaju kako ih porodice cekaju, itd... Pilot je zatim izasao i obratio se tim putnicima: 'vi imate decu koja vas cekaju, i sacekace vas jos dodatna tri sata, i ja imam decu koja ce razumeti zasto su morali da me cekaju, ali onaj covek, u Cessni pored nas, nece nikad biti u prilici da objasnjava svojoj deci sta se dogodilo ako mi sada ne ostanemo pored njega'. I cica mica gotova prica, sa happy endom.

Prica druga: Caletov Cale je bio neuk covek. Iz pasivnih krajeva. Dosao je, ali ne da aktivno rabi Vojvodinu vec sa zeljom da se bori za bolje sutra.... i sad kako to obicno biva, nekima u porodici su se dogodile i ljubavi koje mozda nisu bile u tom trenutku socijalno prihvatljive. I pita moj Deda 'Jel od nasih, ili bas i nije...'....'pa nije'...'a jel ti znas, jel on DOBAR covek?' 'znam, jeste'.... e samo je to vazno 'a to sto je od njinih bas i nije vazno'.
Time Bandit Time Bandit 21:27 30.11.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Prica prva,

totalna imaginacija (ni avio teorija a ni praksa ne poznaju takav slucaj). Zadrzacu se samo na prvoj recenici "uglavnom posto nije uspeo da sleti na planiranom odredistu (zaista me nemojte pitati zasto), morao je da produzi do prvog sledeceg ostrva udaljenog nekoliko sati leta" . Taj tip aviona uglavnom nosi goriva da bi dosao do destinacije plus rezervu za trideset minuta leta (u normalnim uslovima, std. visini, i std. brzini). Da ne pominjem turbuleniciju "velikog" aviona, oluju i druge stvari...
mikimedic mikimedic 00:18 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Ej TimeBandit,

Pa kazem ja, nemam pojma kako je to moguce, ali dogadjaj je istinit, i o tome je svojevremeno snimljen film. Pokusacu da nadjem vise detalja, ali ne garantujem. Mislim da je taj u Cessni radio prelet Hawaii Australia ali nisam siguran -- u smislu prevoza novog aviona do odredista pa ga je zahvatila oluja. Ne znam da li je bilo strujanje vazduha ili mu nisu radili navigacioni uredjaji, ali da taj pilot nije priskocio u pomoc, pilot cessne ne bi bio vise sa svojom decom.

Poenta je da svako kaze ono sto zna, bez zle namere... i ulepsa najlepsu Vlastinu pricu. Naravno, daleko od toga da ovo moje piskaranje moze da se uporedi sa Vlastinim -- svaka ti cast na prici, Vlasto, i svaka cast Bratislavu. Posao je, zaista, praviti ljude.
bauer bauer 00:25 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Mislim da je taj u Cessni radio prelet Hawaii Australia ali nisam siguran

miki bre, nemo' se brukas :)
mikimedic mikimedic 01:35 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

nevernim tomama, ovde ima vise prica o slicnim incidentima, ali ne i onom o kome sam ja govorio jer je on bio davno. Uglavnom redovna je praksa da se Cessne isporucuju australijskim kupcima tako sto piloti dobrovoljci rade prelete preko Hawaia, jer time dobijaju flying casove, a to je jeftinije od prevoza brodom. I o da, mnogi ne stignu do Australije.

http://www.airliners.net/discussions/general_aviation/read.main/2820158/

ali poenta svega je -- zar je potrebno ovakvo spustanje na ovako divnom blogu? Vlasta to nije zasluzila.

pozdrav, miki
Time Bandit Time Bandit 05:47 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Miki cini mi se da je Spilberg snimio taj film ali nisam bas 100% siguran ;-)
U "tom filmu" kao i u ET-ju su prekrseni brojni zakoni fizike. Medjutim, ocigledna je reziserova genijalnost u odabiru tema i njihovoj obradi.

Vlastu ne bih uznemiravao posle tako iskrene price i prezentovanog emotivnog naboja koji je pobudio slicne kometare (ukljucujuci i Tvoj).
Vlasta Vlasta 08:27 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Miki, ja ti verujem. I to ne zato što se čuda dešavaju, kao što se i dešavaju, već zato što mislim da je ovo jedna sasvim moguća situacija. Ima dobrih ljudi, ali ljudi nisu navikli na njih. Jednog užasnog mećavnog zimskog dana sam na beogradskog aedroromu čekala let za Kijev. Odlagan je za po dva sata sve do uveče, kada nam je konačno rečeno da je odložen za sutra. "Molim vas napustite aedromsku zgradu". "Kako molim? Pa ovde je petoro iz Bograda, ostali su došli od kojekude, a sada je kasno, i mećava je, gde da idu"...reče mećava .....tako sam se osećala. Dakle, trebalo je napolju da sedim i čekam da tata proba da pređe Venac, ali su izgledi bili mali. Uostalom bilo mi ga je žao, jer se pet sati vraćao SA aeodroma i samo što je stigao...U tom trenutku, jedna baka iz Beograda, valjda videvši moje lice, ponudi mi da spavam kod nje. Došao njen sin, odvezo nas, ujutro došao po nas, malo zakasnio....Stignemo ti ja i baba na aeodrom, ne primaju više stvari, avion je, kažu, na cesti. "MA, NA KOJOJ CESTI SUNCE VAM KALAISANO!!??!", progovori iz mene Bratislav. "Juče ste nas držali ceo dan, niste se setili neki sendvič da napravite, poslali nas napolje, a trebali ste da obezbedite smeštaj, a sada ne možete da sačekate?! I tu sam tako jako lupila vratima, da su zaustavili, svega mi, onaj avion koji je krenuo polako da se udaljava od zgrade. Sećam se da sam vukla neku bakinu torbu u kojoj je nosila desetak kila tegli domaćeg nečega za sina koji radi u Kijevu. I sećam se lica sapatnika naših iz čekaonioce prethodnog dana kako vire kroz one okrugle prozorčiće i mašu nam i smeju se.....
A ja bakin kontakt izgubila
bauer bauer 08:41 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Znam samo da se zaista desilo negde iznad tihog okeana, u blizini Australije. Ne znam ni imena pilota, kompanije, ni broj leta. Nije ni bitno. Test pilot male cesne je leteo neplanirano preko tihog okeana (zaista se ne secam razloga i mislim da nisu bitni za celu pricu), uglavnom posto nije uspeo da sleti na planiranom odredistu (zaista me nemojte pitati zasto), morao je da produzi do prvog sledeceg ostrva udaljenog nekoliko sati leta za koje nije bio siguran da li ce imati goriva niti fizicke snage da bezbedno sleti. Naravno, sve to uz oluju i lose vreme. Vise puta je uputio je poziv za pomoc, ali nije bilo izgleda da ce ijedna kontrola leta uspeti da mu da ikakve direkcije za neku blizu destinaciju.

U blizini se nalazio avion na redovnoj putnickoj liniji ciji pilot je sve vreme pratio dramu kolege iz Cessne. I pored toga sto je na redovnoj liniji i pored sve odgovornosti za putnike odlucio je da promeni marsrutu i isprati Cessnu do bezbedne destinacije. Leteci pored Cessne, pored boljeg osvetljenja za vreme oluje, omogucio je (ne znam kako, piloti pomozite) da Cessna nosena vazdusnim strujanjem iz blizine Boeinga uz smanjenu potrosnju stigne do prve bezbedne destinacije.

Nema sanse! Da ne elaboriramo sada, please! Cuda su moguca, ja verujem u cuda :) Ali ovo gore nije moguce :)
Vlasta Vlasta 08:48 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Ma, ćuti Bau, nemaš ti pojma šta je moguće šta je nemoguće! I šta si se navro na Medića?
bauer bauer 08:58 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

šta si se navro na Medića?

ma nisam se navro, keve mi, nego znam a thing or two about that stuff, pa me boli... :) ali zaboravi, not a big deal :)
mikimedic mikimedic 10:43 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Vlasto -- jos jednom, svaka ti cast. I na blogu, i na pricama. Malo je ljudi koji imaju takav odnos prema zivotu. A zovemo se istim imenom... normalni...

Ali probaj da nadjes baku, bilo bi lepo...:)
mikimedic mikimedic 10:47 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Joj bre Bauer.... ako si pilot pitao sam da objasnis situaciju, ne znam da li je moguce, meni tako objasnili. Ali zar nije moguce da u oluji, ako je malom avionu otkazala navigacija, drugi avion ga navodi do odredista? Nisam sanjao, taj dogadjaj je istinit i pilot putnickog aviona je silne neke nagrade dobio nakon toga... uostalom link koji sam ti dao gore pokazuje koliko je to cesta situacija, iako se ne radi o tom konkretnom slucaju.

Mislite o tome...:)
jinks jinks 10:58 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

mikimedic
Pa kazem ja, nemam pojma kako je to moguce, ali dogadjaj je istinit, i o tome je svojevremeno snimljen film.
Taj film i sada povremeno moze da se vidi na Hallmark kanalu na kablovskoj televiziji u Bgd. Radjen je po istinitom dogadjaju, i desavao se negde o obodima Australije (let Novi Zeland -> Tasmanija ... nesto slicno).

Pilot se izgubio negde na 66o geografske sirine, i pretila mu je opasnost da se zakuca u nepreglednim prostranstvima Tihog Okeana i Antarktika. Potpuno su mu otkazali navigacioni uredjaji, i sasvim slucajno je preko nekog radio bikona uspeo da se poveze sa komercijalnim letom. Pilot (pred penzijom) spasio ga je tako sto ga je vizuelno navodio (pocetak spasa malog aviona poceo je kada su ostvarili vizuelni kontakt na razdaljini km dva, ali to nije kraj price).

U filmu je isprepletano vise prica (pilotu malog aviona, radi za neku off ^ 3 kompaniju, je zena u kasnoj trudnoci sa prvim detetom; stari pilot koji se oseca suvisnim u kokpitu punom razne opreme ...; pretraga po Tihom okeanu za iglom u plastu sena ... gde su se nasli koristeci neki stari trik pilota iz II sv. rata kako da se odredi geografska sirina vizuelno i pomocu casovnika posto mali pilot nije imao navigacijske instrumente; reakcija putnika).

Sto je najvaznije ... to je istinit dogadjaj zato sto se radi o jednom od najduzih letiv iz jednog cuga koji je jedan pilot u avionu jednosedu bez neke opreme za automasko vodjenje uspeo da izvede. Stari pilot je mladog pilota sve vreme, na razne nacine motivisao, molio, terao, da izdrzi da ne zaspi za komandama aviona ili da ne odustane i otisne se u okean.
jinks jinks 11:22 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Nasao sam ime filma: "Mercy mission:The rescue of flight 771" (bio je zadjni put na Hallmark Movie Channel-u 25.11.07.)
mikimedic mikimedic 11:25 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Hvala Jinks...:)

Zamalo da pomislim da sam odlepio...:)
mikimedic mikimedic 12:05 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

I jos malo o genijalnosti Captain Gordon Vette

http://www.ipilot.com/forum/message.aspx?pid=182375&print=1

i opet, o njemu i jos nekim ljudima

www.balpa.org.uk/intranet/Outstandin/OAA-layout.pdf

neverlander neverlander 12:39 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

pronasla film i sada cu da ga downloadujem.
pozdrav veliki
mikimedic mikimedic 13:29 01.12.2007

Re: Drago mi je zbog mog starog

Gde si ga pronasla???

Hoooocuuuuuuuu i jaaaaaaaaa.......:)

daj link
sashaNS sashaNS 12:11 30.11.2007

Mnogo

ti je lepa ova prica...

Veliki je to posao, praviti Ljude.
Bas jeste!

Vlasta Vlasta 12:16 30.11.2007

Re: Mnogo

Najteži i najodgovorniji. Sećam se jedne babe u CG na moru. Sva umotana u crno, prodaje maslinovo ulje na palži, gleda našu dečicu u kaže:" Eee. djeca...kad su mala piju mlijeko, a kad porastu, sisaju krv..."
Sva sam se naježila....Nije baš uvek tako...?!
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 12:24 30.11.2007

Re: Mnogo

Pa nije bas... uvek )
milosib milosib 12:26 30.11.2007

Re: Mnogo

Sva umotana u crno, prodaje maslinovo ulje na palži, gleda našu dečicu u kaže:" Eee. djeca...kad su mala piju mlijeko, a kad porastu, sisaju krv..."

Mala deca ne daju spavati, a velika ziveti.
marumi marumi 12:27 30.11.2007

Pozdrav

i preporuka. :)))
milosib milosib 12:25 30.11.2007

Bas

vam je lepa ova prica. Nadam se da ce se i moja deca ovako secati mene.
Preporuka.
marumi marumi 12:31 30.11.2007

Vreme

Ne znam da li me razumete sada....nisam ja tužna, svi moraju da odu. Važno je kada su tu, da naprave ljude koji će znati da se izbore sa svim u životu, čak i sam tim što će da odu. Veliki je to posao, praviti Ljude.

Tek kada izgubimo roditelje mi odrastamo. Moj dobri otac je na svoj vecni put otisao pre samo 7 dana. Kazu ljudi da vreme leci sve rane. Ja se nadam ali tesko..... :((((
Vlasta Vlasta 14:36 30.11.2007

Re: Vreme

Eh, Marumi...šta reći...? Žao mi je.
Strongman Strongman 19:57 30.11.2007

Re: Vreme

Vlasta
Eh, Marumi...šta reći...? Žao mi je.


Marumi, zao mi je tvog odrastannja
mikimedic mikimedic 22:57 30.11.2007

Re: Vreme

Iskreno saucesce Marumi.
marumi marumi 11:01 01.12.2007

Re: Vreme

Strongman

VlastaEh, Marumi...šta reći...? Žao mi je. Marumi, zao mi je tvog odrastannja

Hvala! :(((
marumi marumi 11:02 01.12.2007

Re: Vreme

mikimedic
Iskreno saucesce Marumi.

Hvala na melemu na svezu ranu.
marumi marumi 11:03 01.12.2007

Re: Vreme

Vlasta
Eh, Marumi...šta reći...? Žao mi je.

Hvala Vlasto. :(((((
Черевићан Черевићан 12:43 30.11.2007

живот сачулатац

није живот дани који су прошли него догађаји које смо запамтили , имам обичај да укажем кад на ОВАКО искрен састав наиђем. БРАВО.
Vlasta Vlasta 13:12 30.11.2007

Re: живот сачулатац

Ух, хвала Че. Мудра ова ваша изрека.
pufna pufna 13:00 30.11.2007

...

nije prvi put Vlasto, da ja procitam tvoj post, zaradim suzu u oku i odem dalje, ne mogavsi da ista napisem.
Ipak, samo da se prijavim kad vec redovno citam.
pozz
asterix asterix 13:05 30.11.2007

Re: ...

Upisano u blogovsku knjizicu. Sluzba je sluzba:)
Vlasta Vlasta 13:10 30.11.2007

Re: ...

) .Samo da mi se narod ne rastuži. Mada nije loše isplakati se. Ja jesam, priznajem. Manje
ću piškiti.
Olga Medenica Olga Medenica 13:22 30.11.2007

Vlaaaasto!

Mmmmm...........
Neki su mi delovi vrlo familijarni...ono s' kracim izlascima, prvim deckom.....
Vise bih volela da su jos malo ostali s' nama.

Ah, da. Blago tebi za ono iza golica.
Vlasta Vlasta 13:27 30.11.2007

Olgaaaaaaaaaaaa!

Znači, i ti si imala detinjstvo vredno pamćenja i ljudi koji su te gurnuli nežno po leđima? Nego, za koje me je to blago? Ko golica? Gde golica? Ne kontam....
ivana23 ivana23 14:08 30.11.2007

Re: Olgaaaaaaaaaaaa!

Vlasta
Znači, i ti si imala detinjstvo vredno pamćenja i ljudi koji su te gurnuli nežno po leđima? Nego, za koje me je to blago? Ko golica? Gde golica? Ne kontam....

Iza gola ( pa deminutiv)
Gorstak Gorstak 14:12 30.11.2007

Re: Olgaaaaaaaaaaaa!

Vlasta
Nego, za koje me je to blago? Ko golica? Gde golica? Ne kontam....


Nisam ja pitan, al ajd da odgovorim jer pretpostavljam da nisi igrala fudbal (kaže se fuce) i na male golove (kaže se golića).
E sad, Olga nije koristila naša slova pa umesto golića napisala je golica.
Pozdrav uz izvinjenje što upadam nenajavljen.
Vlasta Vlasta 14:16 30.11.2007

aaaa....

pa da, lodžiko, lodžiko...Ne umem da razmišljam bez sunje...Hvala
ivana23 ivana23 13:28 30.11.2007

Tata

Unfuckable Unfuckable 13:29 30.11.2007

Sjajno i toplo

...kao i uvek, da se ne ponavljam.
Jedan od retkih blogova ovde koji, menekaotakvog, ostavi bez teksta.



mariopan mariopan 14:08 30.11.2007

Re: Sjajno i toplo

Samo da pohvalim i preporucim ..
Vlasta Vlasta 14:18 30.11.2007

Re: Sjajno i toplo

I mene ovo...
Gorstak Gorstak 14:03 30.11.2007

Bitne stvari

Moja baka je govorila da samo onda kad deca kad dobiju decu shvate kolika je žrtva podneta za njih.
Kad si klinac nekako se podrazumeva da su ti roditelji pri ruci - na izvolte i da te vole. Ja sam umeo i da se naljutim kad su mi nešto uskratili, a u doba puberteta me sramota šta sam sve izvodio.
Sad kad imam decu moje roditelje volim više nego ikada.
Tekst je divan i jasno ukazuje na bitne stvari u životu.
Da se pridružim g-dinu Č. i iz publike doviknem još jedno BRAVO!
Vlasta Vlasta 14:28 30.11.2007

:-)

Jel Gorštak bežao od kuće na Okupljanje? I jeste, u pravu s, neke se stvari nauče tek tada, mada ja nisam od onih koji misle da se čovek ne može ostvariti bez dece. Ali, mi jeste jako žao što ćale to nije dočekao.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:13 30.11.2007

Super je kad imas tatu

a jos je superije kad si nekom tata. I kad se dobro slazete.
Super su i ti Vlasto i ja volim da citam sta ti napises.
Sve u svemu ima super stvari u ovom zivotu, pa je zgodno koncentrisati se na njih.
I na mir u svetu, naravno.
pufna pufna 14:23 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

Sve u svemu ima super stvari u ovom zivotu, pa je zgodno koncentrisati se na njih.
I na mir u svetu, naravno.

ovo poslednje mu dodje kao iz usta MISS- sveta. Stvarno Dejane, zagadi ga, bas...
Vlasta Vlasta 14:34 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

) Mene naročito podseti na onaj film kada je Sandra Bulok inspektorka na specijalnom zadatku izboru za miss Amerike. "Ja bih se borila za strožije kazne prekršiocima uslovne slobode......i mir u svetu".
Mada, taj je film bulšit, i ako je o misicama, ja glasam za "Little miss Sunshine".
jacHa. jacHa. 15:06 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

a jos je superije kad si nekom tata.


ima i najsuper. za nas koje nećemo biti nikome tata
"mora se priznati, kapu dole,
da se najviše mame vole..."
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:23 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

poznati filozof sandra bullok jeste izvorni autor ove moje omiljene fraze.
Gorstak Gorstak 16:51 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

Dejan Stanković
poznati filozof sandra bullok jeste izvorni autor ove moje omiljene fraze.


Sad ja malo da se ubacim u prepoznavanje citata i da se pravim jako pametan, načitan i lep.

Elem, zar nije onaj poznatiji i veći filozof Dimitrije prvi upotrebio izraz superije u nekom od vaših prethodnih postova (eh kakva reč post. Zna se na šta mislim, a nije vezano za religijska ubeđenja).

Dobro sad, Sandrica jeste za mir u svetu, ali Dimitrije je za superije. Da li sam u pravu?
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:45 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

superije kazu deca. To sam ja cuo ima tome jedno 150 godina. ako ne i vise.
a boga mi posle male pretrage bivsih postova nadjoh istu rec i kod gradjanina dimitrija.
nisam je ja smislio, ali mi se cini da nije ni dimitrije.
al da je superije biti ćale, superije je od mnogo drugih super životnih uloga. ne od svih, ali od njih dosta.
Gorstak Gorstak 17:55 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

Dejan Stanković
superije kazu deca. ... nadjoh istu rec i kod gradjanina dimitrija.


Ma slažem se ja da to kažu deca. A i onaj Dimitrije, ako je to onaj Dimitrije, ima nekako baby face tako da opet to kažu deca:)
Da zaljučim - super je biti pater familias

Pozdrav
Vlasta Vlasta 17:58 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

A isto je super, ako ne i još superije, biti mater familias.
bauer bauer 18:11 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

razlika je samo iz kog ugla se gleda :)
Vlasta Vlasta 21:58 30.11.2007

Re: Super je kad imas tatu

Aba naturlih...
Gorstak Gorstak 11:30 01.12.2007

Re: Super je kad imas tatu

bauer
razlika je samo iz kog ugla se gleda :)

Ovo me podseti na čuveni lapsus počivšeg Baneta Vukašinovića kad je onako sav zajapuren i važan upitao ginekologa:,,Doktore kako je to biti majka?"
Ovaj ga belo pogleda pa reče:,,Otkud znam"

Elem, otkud ja znam kako je to biti majka? Sigurno da je dobro, ali iz muskog ugla gledanja tata je superije.
Kazezoze Kazezoze 15:23 30.11.2007

sjajno napisano,

kao i obichno. i ja sam imao interesantnih studenskih poslova od pravljenja novogodishnjih chestitki, do krivljenja kichme kopajuci kanale, a na kraju opet keva iz caletovog novchanika (dok se ovaj pravi da pojma nema o tome), doda koju kintu za letovanje.
pozz i preporuka ofkors))
Vlasta Vlasta 15:25 30.11.2007

Re: sjajno napisano,

Aha...A pre nego što legne da dremne popodne u duksgaćama u dnevnoj sobi, izvadi iz šteka kintu i doda u novča nik )
kukla kukla 16:30 30.11.2007

Re: sjajno napisano,

Divna prica.Sve isto kao kod mene,podudara se i generacijski.Malo suza nije na odmet.
Spiridon Spiridon 15:59 30.11.2007

Cat On A Hot Tin Roof

ovo mi je najaca scena svih vremena, razgovor izmedju oca i sina

Hemičarka Hemičarka 16:47 30.11.2007

Vlasto,

pozdrav i preporuka!
bauer bauer 17:22 30.11.2007

Vlasto,

Svaka ti čast, i dje čuješ, i dje ne čuješ. Pozdrav :)
Vlasta Vlasta 17:52 30.11.2007

Re: Vlasto,

A, fala, fala, i đe čujem i đe ne čujem, a naročito đe čujem..))
angie angie 17:39 30.11.2007

kod mene,

sve isto tako- samo suprotno!
bravar bravar 18:15 30.11.2007

bez naslova

Veliki je to posao, praviti Ljude.

Jeste, Vlasto. A nekima to dodje kao da je sraslo s' njima i VALJA, dobro je... i kad odu... tesko je.... nedostaju... da nam kazu jos neku, a mi mislimo o tome i onda nam jos teze.

Moji su, na radost mi, jos uvek tu, al zdravlje slabo. Ne znam kako cu.... I necu ni da mislim.
PS moj Tata ko Tvoj... Volela bih da moze da zivi hiljadu godina, al'
juzer juzer 00:44 01.12.2007

Re: bez naslova

bravar
Veliki je to posao, praviti Ljude. Jeste, Vlasto. A nekima to dodje kao da je sraslo s' njima i VALJA, dobro je... i kad odu... tesko je.... nedostaju... da nam kazu jos neku, a mi mislimo o tome i onda nam jos teze.Moji su, na radost mi, jos uvek tu, al zdravlje slabo. Ne znam kako cu.... I necu ni da mislim.PS moj Tata ko Tvoj... Volela bih da moze da zivi hiljadu godina, al'




..to je bar lako..a moze..
DraganT DraganT 18:43 30.11.2007

Cale

Eh, sve je to lepo. Najgore sto moze da ti se desi, da caleta odvedes kod lekara, da mu pomognu, i to da on hoda, i da ti posle 41 dan, posle previse gresaka nekoliko lekara, posle mucenja njega licno, ne dajuci mu da ide u toalet i ne dajuci mu da jede, samo isporuce papir i njega, ali hladnog.
Caleta vise ne mogu da vratim, ali se nadam, da ce nadlezni uciniti sve po zakonu, da tih nekoliko lekara na VMA, koji su napravili taj niz gresaka i uradili to sto su uradili, po zakonu kazniti. Naravno, ne mrzim sve lekare, niti VMA, samo zelim da se takvi lekari osude i da niko vise ne strada od nemara nesavesnih lekara.
Vlasta Vlasta 19:05 30.11.2007

Re: Cale

Eh, Dragane, i moj je otišao bambadava i nemarnošću. Tako ovde funkcionišu stvari. A ti probaj da isteraš i da se tužiš...Šanse nema
DraganT DraganT 14:05 01.12.2007

Re: Cale

Jedno je sigurno, ja cu isterati do kraja i dobiti proces, jer je minimum tri lekara napravilo preko pet gresaka i to ne mogu da sakriju, a za sve postoji masa dokaza. A sto je najgore, po njih, na greske lekara sam ukazivao citav mesec pre nego su ga ubili.
Jedino moze da VMA pokusa da stane iza njih, ili jos neko, a onda ce VMA ili taj neko Odgovarati za Eutanaziju, koja je zabranjena svuda u svetu.
Znam da je ceo taj proces sudjenja bolan, ali meni ne moze biti bolniji, a njih ce tek boleti.
DraganT DraganT 14:09 01.12.2007

Re: Cale

Naravno, ja mogu i ovde i otvoreno da sumnjam i krivim Dr Tamaru Dragovi, Dr Dragan Dincic, Dr Nenad Knezevic i med sestru Svetlanu Spasojevic. Svako za svoje greske, a i zajednicki, jer su napravili previse Ociglednih propusta, i ne verujem da ce VMA i sam Jevtic da zrtvuju svoj ugled, jer ipak je VMA eminentna klinika, i mora da se ogradi odovih i njima slicnih lekara.
Naravno, istraga i sud samo imaju da dokazu Stepen njihove krivice, i mozda da pridoda jos nekog kao Odgovornog, i da im Sud odredi Odgovarajucu kaznu, koja za ubistvo moze da ide i do 40 godina.
DraganT DraganT 14:19 01.12.2007

Re: Cale

Naravno, ako ih nadlezni ne budu sankcionisali i kaznili, onda ce biti saucesnici u ovom, a samim tim i u drugim zlocinima, gde pacijenti bivaju ubijeni nemarom, neznanjem lekara ili javaslukom celih klinika.
Ja sam razuman, i pokrenuo sam postupak, ali mozda ce im naleteti neko, ko recimo, ima samo dete, jer mu je recimo supruga umrla na porodjaju, i ako mu to dete ubiju takvi nesavesni lekari, on nece prezati da ih i likvidira.
Zato i apelujem, da bi smo i dalje verovali sudstvu i lekarima koji rade svoj posao kako treba, savesno i Humano, i da ne bi neko jednog dana na njihov zlocin uzvratio zlocinom, mozda gorim i od njihovog.
Ne moramo doziveti tako nesto da bi nadlezni sudovi i ostale institucije poceli da rade svoj posao kako treba.
Ja i dalje kazem, nisu svi lekari, niti svi lekari na VMA ubice, ali se krivci moraju Sankcionisati i kazniti. Nikad ne znamo cije ce sutra dete, brat, sestra, roditelj biti u rukama nemarnih i neodgovornih lekara i izgubiti zivot samo zbog ETO JEDNE GRESKE.
Ja mog oca nasravno, ne mogu vratiti, ali i dalje cu pamtiti i ceniti sve dobro cemu me je naucio, ali sam mu duzan ovoliko, da rasvetlim njegovo ubistvo do kraja, i da njegove ubice budu kaznjene.
A navedeni lekari, koje sam i imenovao, slobodno neka me tuze za klevetu, ako tako smatraju, a ja cu dokazati da su krivi.
Ako imaju obraza i hoce da izbegnu svoju sramotu, mogu sami sa sobom da rese i na drugi nacin, da bi izbegli sudjenje. Naravno, ja ih i pipnuti necu, i sa njima mogu razgovarati samo na sudu.
marumi marumi 17:13 01.12.2007

Re: Cale

DraganT
Jedno je sigurno, ja cu isterati do kraja i dobiti proces, jer je minimum tri lekara napravilo preko pet gresaka i to ne mogu da sakriju, a za sve postoji masa dokaza. A sto je najgore, po njih, na greske lekara sam ukazivao citav mesec pre nego su ga ubili.Jedino moze da VMA pokusa da stane iza njih, ili jos neko, a onda ce VMA ili taj neko Odgovarati za Eutanaziju, koja je zabranjena svuda u svetu.Znam da je ceo taj proces sudjenja bolan, ali meni ne moze biti bolniji, a njih ce tek boleti.

Proces mozete isterati samo preko medjunarodnog suda za ljudska prava. Licno iskustvo.
Sve vise sumnjma da je i nad mojim ocem izvrsena eutanazija iako NIKO to nije trazio od porodice niti on sam a bio je svestan do zadnjeg daha. Injekciju su mu dali u 17.20 a on je izdahnuo u 17.40 h dosli su dva sata kasnije nego sto su pozvani da je ocu pozlilo dok je lezao kod kuce gde su ga u tri navrata vratili jer je ''star covek''.
Slicno su mi ucinili sa majkom kada na njeno insistiranje nisu na vreme hteli da joj pregledaju dojku a zalila je se dok je lezala na internom odeljenju zbog srca.
Povratiti izgubljene ne mozemo ali zato mozda mozemo uciniti da druge ljude ne snadje ono sto je nas snaslo.
DraganT DraganT 01:31 02.12.2007

Re: Cale

Naravno, i ja sam svestan da ih ne mozemo vratiti, ali za ubistvo, bilo da se desi na ulici, bilo da to uradi lekar, ubistvo je ubistvo. Inace, Eutanazija se ne sme vrsiti cak ni kad sam pacijent ili porodica traze od lekara, i cak iako se radi o satima zivota. Obaveza lekara je da se do zadnjeg momenta zivota bori za pacijenta.
Ja sam odlucan da isteram do kraja i isteracu, jer je moj otac mucen 41 dan, gde su mu uskracivani pravo na adekvatno lecenje, bilo da je to slucajni ili namerni nemar lekara, i to ne jedan lekar, nego vise njih u nizu. Ne davati deset dana, lekove za srce, iako je lekar na prijemu uredno uradio i napisao sve sto je trebalo, ne davati coveku da vrsi nuzdu, niti da jede, ne vaditi tecnost kod ociglednog, i na kraju pustiti da se covek sam ugusi, verovatno verujuci da ce proci prica da mu je srce slabo, a srce je oslabilo jer mu doktorka nije davala lekove za srce, i na kraju da pokusaju da promene datum prijema na VMA, ni manje ni vise nego samo 35 dana,a sve to na eminentnoj medicinskoj instituciji, to je onda svirepi zlocin, jer ga ja nisam odveo u autoservis, nego u medicinsku ustanovu. Mada mislim da bi mu vise pomogli i u autoservisu na nekom zabacenom putu.
Naravno, ja sam obavestio i nadlezne medjunarodne institucije, koje ce se ukljuciti ukoliko nasi nadlezni organi ne budu radili svoj posao ili budu pokusali da zataskaju.
I naravno, i pored svog bola, kao i besa na tih par lekara i njima slicnim, ja sam razumna osoba i verujem u zakone, jer me je tako i sam pokojni otac vaspitavao
Moramo biti svesni, da ako takvi lekari ne budu kaznjavani, oni ce imati otvoren put za "legalizovano" ubistvo, a ubistvo nigde u svetu nije niti ce biti legalizovano. Da ne bi sve vise ljudi stradalo "greskama lekara", a oni dobijali samo ukore i nastavljali da vrse zlocine, moramo se raqzumno i zakonski boriti da se takva njihova praksa iskoreni. Ipak zivimo u 21 veku.
Ako dopustamo da lekari mogu nekaznjeno da ubijaju, onda zasto da sudimo i ostalim ubicama.

Da je moj otac doveden u kriticnom stanju, pa da su pokusali sve da ga spasu i da je umro, ne bih bio besan, vec bih samo normalno bio tuzan zbog njegovog odlaska, ali kad je ovako sviremo ubistvo, sa time ne mogu i necu da se pomirim. I zasto su pomerali njegovo telo, iako jos nije proslo dva sata, sto je svuda u svetu po zakonu obavezno, osim ako nije na ulici, a bio je u sobi, i to na samom kraju, gde su lepo mogli kao i svuda u svetu, da ograde paravanom i sacekaju da prodju i ta dva sata. Naravno da se u meni javlja sumnja da su tim cinom pokusali nesto da prikriju.
DraganT DraganT 01:43 02.12.2007

Re: Cale

Naravno, kad budu poceli da budu kaznjavani i lekari, za ubistva koja pocine, onda ce i ostali, manje savesni, vise razmisljati o svom poslu, i bice mnogo manje gresaka. A oni savesni lekari, koji svoj posao rade kako treba, nece biti prozivani zabog svojih nesavesnih kolega.
Znaci nisam nikakav ludak koji sada zbog par lekara mrzi celu tu profesiju, vec postujem sve one lekare koji svoj posao rade savesno i posteno i Humano, i koji postuju onu Hipokratovu zakletvu, koju kao lekari daju.
Zato i ne zelim da ucinim zlo tim lekarima, vec zelim da dobiju, ako treba i 40 godina, koliko je kod nas najveca kazna za svirepo ubistvo, pa onda neka se bore sa svojom savescu, i neka oni svojoj deci objasnjavaju zasto su tamo, kad im deca dodju u posetu.
Jer i ja kada odem na grob moga oca, znam da je tamo zbog javasluka, nemara, bezobrazluka ili neznanja nekoliko lekara, i jedne medicinske sestre, koji ako nisu hteli da mu pomognu, nisu trebali da mu odmognu.
Njihova deca ce u svakom slucaju, njih moci da gledaju zive i da im cuju glas, ali ja vise nikad necu cuti ni glas niti videti svog oca, osim na slikama i u svim onim lepim secanjima.
NEKA NASI DRAGI MIRNO POCIVAJU, A NESAVESNI LEKARI NEKA BUDU OSUDJENI PO ZAKONU.
DraganT DraganT 17:46 07.12.2007

Re: Cale

Ovu stranicu sam posvetio mom nazalost, pokojnom ocu.
http://www.drtimcic.org/InMemoriam.html
sara99 sara99 18:57 30.11.2007

Velika

je sreca imati takvog oca....i jeste veliki posao praviti ljude.

Citam tvoje tekstove i uvek me odusevis
moja preporuka i veliki pozdrav
Vlasta Vlasta 19:09 30.11.2007

Hvala Sara,

veliki pozdav i tebi. Kontam, nije ti ovo u niku godina rođenja? Ja sam glupava, pa sam ranije u tim nekim nikovima, adresama i sl. imala dve varijante: vlasta67 i vlastimira67. Svašta i od mene...Zašto mi nikada nije palo na pamet da napišem vlasta78?
Strongman Strongman 20:00 30.11.2007

Re: Hvala Sara,

Vlasta
veliki pozdav i tebi. Kontam, nije ti ovo u niku godina rođenja? Ja sam glupava, pa sam ranije u tim nekim nikovima, adresama i sl. imala dve varijante: vlasta67 i vlastimira67. Svašta i od mene...Zašto mi nikada nije palo na pamet da napišem vlasta78?



i ja hteo da pitam Saru kod mene na blogu al mi blam da sam navalentan.
Strongman Strongman 20:06 30.11.2007

Kliknuo sam na preporuchi

A evo kliknuo sam i na "Posaljite komentar"

Vlasto, prelepa prica. Pravo je bogatstvo da ste se ti o otac razumeli. Znam vise slucajeva gde cerka ne razume oceve najbolje zelje i gde otac ne ume da podrzi svoju cerku.

Meni je otac omiljena licnost od Jovanovica koje nisam sam pravio. A ujedno sam i ja otac. Pa svet merim po onome kao se on postavio prema meni pa gledam kako se ja prostavlkjam prema deci.

Alal ti vera na tatka. Odlican tip. A i ti nisi za pocenjivanje.


I da nastavim svoju antipoliticku kampanju.

Odlicno je sto nema VK, MM, Kosovo, LDP, CJ, ... sa sve karlom Del Punto.
dunjica dunjica 20:10 30.11.2007

Hvala Vlasta

za prelijepu, sasvim osobnu priču!
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:51 30.11.2007

MARUMI

PRIMITE MOJE ISKENO SAUČEŠĆE

Lepi tekstovi o nama očevima koji imamo veliku odgovornost ? Da li smo jači od onog, da li kolima možemo prestići onog, da li u kvizu sve znamo...
Ako klince samo jednom izneverimo, budu tužni tako da uvek moramo biti na oprezu, kao pod komandom...
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:36 01.12.2007

O besmrtnosti

Živi obilaze mrtve na grobljima, a mrtvi obilaze žive u snovima!

Ljudi, sanjajte!
angie angie 03:17 01.12.2007

*

takamatsu takamatsu 06:26 01.12.2007

Još jedan taja....:)

Početkom godine, reče meni moj matori:
- sine, šta je i-mejl?
- kao pošta, samo putuje preko računara.
- brzo putuje?
- da, trenutno. A što pitaš?
- pa, Roman (drug iz detinjstva, Zagrepčanin, penzionisani inženjer) me je zvao i rekao mi da ima računar, i da mogu da mu pišem, a ja ne znam kako....
- matori, nema jeda, ja ću doći sutra popodne (nedelja), pa te odvedem u internet klub u komšiluku, pa ti pokažem. (Imam tamo otvoren račun, pa može da ga koristi kad 'oće....).

Dođem ja u nedelju popodne, a matori k'o iz kutije: bela košulja, regimental kravata, lister odelo, kaput, šešir.... Ja u čudu: matori, a di si se ti tako opremio? On kaže: Ide čiča njima da POKAŽE....:))).
Na moje veliko čudo (zna samo nemački), matori je (uz notes i olovku, kao i svaki učenik) za čas ukapirao kako šta radi, malko surfovao, poslao Romanu mail, i visoko podignute glave izašao napolje....

I on i Roman imaju po 76 godina.

-------------

Prošle godine je naumio da zida fontanu u dvorištu. I našao je kamen "BAŠ kakav mu treba", u kamenolomu na 25 km od kuće....Onda je otišao, nakupio šta mu treba, i namislio da onako opušteno, kako je navikao, baci džak cementa na rame, a džak kamena u ruku, pa će UZBRDO to sve da donese do kola....
I onda mi posle priča, iskreno iznenađen i sav u čudu: i ZAMISLI, na pola puta mi nije bilo dobro! morao sam da sednem da se odmorim.... šta bi to moglo da bude?
Sad, nije ni da ga grdim, ni da se smejem....:))))). Reko'- mora da je od sparine, ćale.....
A fontana je kao san.....


Vlasta Vlasta 08:31 01.12.2007

Re: Još jedan taja....:)

Naravno da je od sparine! Ne postoji drugo objašnjenje! Eventualno, pretisak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana