Društvo| Ekonomija| Politika

Đilas: bonus činovnicima i druge pojave

Milan Karagaća RSS / 04.06.2010. u 11:05

U Srbiji, zemlji gde se socijalne tenzije opasno približavaju kritičnoj tački ključanja, gde je ogroman i svakog dana sve veći broj nezaposlenih, siromašnih, na ivici i ispod ivice egzistencije,  svaka kritika razbacivanja budžetskih sredstava i zalaganje za više socijalne pravde, za zaštitu siromašnih i nezaposlenih, zalaganje za beskompromisno iskorenjivanje kriminala i korupcije su prijatne za uho, narod voli da čuje i u tome traži trunku nade i optimizma. Znaju to političari dobro i njihovi štabovi  pa s vremena na vreme daju upravo izjave koje narod želi da čuje. Što se češće to ponavlja, a rezultati se ne  vide, sve manje je ubedljivo i ima sve manju težinu.

Deluje apsurdno ali ispada da što je situacija teža i beznadežnija demagogija postaje sve efikasnije sredstvo vladanja . Druga stvar je što je to zabluda i onih koji je koriste i onih na koje se primenjuje, a neminovno rezultira produbljivanjem jaza i gubljenjem poverenja.

U ovom kontekstu može  se posmatrati i ono što u intervjuu govori gradonačelnik Đilas.

15989301884c083d68b1d13540420966_450x338.jpg

"Potpuno je neverovatna odluka prema kojoj svi u državnoj upravi koji imaju platu do 80.000 dinara treba da dobiju bonuse od Vlade Srbije", rekao je Đilas.
On je objasnio da "ako država treba da pomogne, neka pomogne onima sa platama od 20.000, ili onima koji nemaju posao, a ne da činovnici dobiju po 5.000, a siromašni penzioneri po 2.000 dinara".

Na pitanje da li je ovo još jedna demagoška odluka vlasti, Đilas je odgovorio - "nazovite je kako god hoćete, ali ona je za mene jako pogrešna".
"Tih 5.000 dinara treba da dobije medicinska sestra koja za 25.000 neguje najteže bolesnike, jer ona sa platom ne može da preživi, a radi težak posao. Ali bez ljutnje, lekaru koji ima platu 75.000 ne treba socijalna pomoć. Ako je to nagrada za rad, onda treba da je dobiju najbolji, a ne svi", kazao je Đilas.
On je dodao da "zaposleni u državnoj administraciji moraju i da znaju da je njihov posao 100 puta sigurniji nego onima koji rade u privatnom sektoru".
"Plate u državi ne kasne! Znam da postoji potreba da se povećaju zarade i potrošnja kako bi se zavrteo taj krug, ali ovim bonusima to se neće postići. I šta da kažu ljudi koji rade za Beograd, kojima su smanjene plate za 5-20 odsto kad vide kako se u republici troši novac", zapitao je gradonačelnik Beograda.
Đilas kaže i da se na dodatak za plate Srba sa Kosova troši 4,7 milijardi dinara godišnje. "Zar neki direktor komunalnog preduzeća iz Uroševca, koji 10 godina nije u Uroševcu, treba da dobija platu, a da ne radi ništa? Ili da nastavnik u Mitrovici ima veću platu od nastavnika u drugim delovima Srbije? Hajde da taj novac uzmemo i pomognemo one Srbe na Kosovu koji su stvarno ugroženi, da im kupimo traktor, stoku, pomognemo da počnu neki posao... Da taj novac damo i Trgovištu, Bojniku, Crnoj Travi...", naglašava on.

Đilas kaže da "upadamo u jednu strašno opasnu psihološku situaciju da se plašimo sutrašnjeg dana jer ne znamo šta nas čeka! Država bi morala da izađe sa jasnim stvarima i kaže građanima šta ih čeka. Šta ih čeka za mesec-dva, a šta sa godinu i dve". "Niko nema čaroban štapić. Standard ne može da se poveća preko noći, ali zato mogu da se povećaju standardi u svim oblastima života", dodaje on.

Gradonačelnik dodaje i da predlog o povečanju plata u javnom sektoru u ovom trenutku nije realan. "Moramo jednom da shvatimo da možemo da potrošimo samo ono što smo zaradili. Dajte da konačno realno pogledamo sebe, vidimo šta možemo da menjamo i gde možemo da uštedimo", kazao je on.
Govoreći o padu kursa i tome da svuda evro pada, a u Srbiji se događa suprotno, Đilas kaže da može da prihvati "razlog da je srpska privreda u lošem stanju, a ne mogu da prihvatim da je naša privreda slabija od svih u regionu!".
"Ne mogu da prihvatim da dinar za tri dana padne za pet odsto, kao da su baš sva preduzeća u ta tri dana kupovala devize. Naravno da to nije tako, i jasno je da su pojedine banke za dinarske depozite koji su oslobođeni kupili evro, umesto da daju kredite", kaže gradonačelnik Beograda".
"I danas su krediti u Srbiji među najskupljima u Evropi. Bilo bi lepo i da dobijemo podatak koliko su banke do sada zaradile na tzv. obradi tih najskupljih kredita, koja se dodatno plaća jedan do dva odsto. To je ogroman novac!", naglašava on.

 

Lepo je to što kaže ali bi bilo još lepše da uradi nešto da se nešto uradi.Da li govori kao Đilas, kao predsednik gradske organizacije DS ili kao gradonačelnik to narodu i nije bitno već kakav rezultat će imati. Zavisno od toga pripašće mu pohvale ili kritike u sva tri svojstva.

Nije gradonačelnik otkrio ništa novo ali njegovo ukazivanje i kritika tih pojava morala bi imati veći efekat nego kad to kritikuju građani bez funkcija i prerogativa koje on ima.Znamo mi i da je preglomazna administracija, da se bez kriterijuma zapošljavaju stranački kadrovi, da se troši nenamenski, da neki mnogo lako dolaze do mnogo , a većina mnogo teško do mnogo malo,da se rasipaju pare u ime Kosova, a ne idu na Kosovo, da država  plaća za razne afere umesto da plaćaju oni koji su krivi, da nema oblasti gde nema  mafija, kriminala i sprege njihove i sa vlasti. Dakle, nije on otkrio ništa što ne vidimo, samo je pitanje da li je to rekao da bi rekao ili namerava da nešto učini da se tim pojavama stane na kraj.

U svakom slučaju, Đilas je u pravu kad kritikuje , a da li se zaista radi o kritici demagogije ili demagogiji videće se u narednom periodu.



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 11:07 04.06.2010

.

Dakle, nije on otkrio ništa što ne vidimo, samo je pitanje da li je to rekao da bi rekao ili namerava da nešto učini da se tim pojavama stane na kraj.

onda ima mogucnosti kroz stranku u kojoj ima uticaja
videcemo da li je ovo deo medjustranackog prepucavanja ili unutarstranackog
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:12 04.06.2010

Re: .

antioksidant
Dakle, nije on otkrio ništa što ne vidimo, samo je pitanje da li je to rekao da bi rekao ili namerava da nešto učini da se tim pojavama stane na kraj.

onda ima mogucnosti kroz stranku u kojoj ima uticaja
videcemo da li je ovo deo medjustranackog prepucavanja ili unutarstranackog

Tačno tako.
Hvala što ste se prvi javili.
antioksidant antioksidant 11:13 04.06.2010

Re: .

Hvala što ste se prvi javili.

:)
malo da odmorim sampiona
Rejlem Rejlem 12:27 04.06.2010

Demagogija

da li se zaista radi o kritici demagogije ili demagogiji videće se u narednom periodu.

Plasim se da je u pitanju demagogija. Ne bih da se vracam na platane...Posekao ih pretezno zdrave i prave, a onda upucuje javni poziv firmama da pomognu u nabavci novih, zato sto je poslusao zelju gradjana da im bude lepsi Bulevar.
A sto se Dinkica tice...5 hiljadica sad + onih 1700 za akcije + kad nam jos podeli onih hiljadu evrica...Zalosno.
Demagogija sa svih strana.

DOPUNA: Dinkic ocekuje privredni rast
med i mleko samo sto nisu potekli
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:46 04.06.2010

Re: Demagogija

Dinkic ocekuje privredni rast

"Kao prednosti Srbije za ulaganja Dinkić je naveo dobar geostrateški položaj, kvalitetnu radnu snagu, dobar poreski sistem, ugovore o slobodnoj trgovini, makroekonomsku i političku stabilnost.

Nedostaci Srbije su, prema njegovoj oceni, nedovoljno razvijena saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura, kao i komplikovane birokratske procedure. "
Malo je pretenciozno ovo što ističe kao prednosti jer treba u Srbiji još mnogo poraditi da te potencijalne prednosti postanu i realne. Što se bedostataka tiče, ima ih još, a nije smeo izostaviti korupciju i mito.
Rejlem Rejlem 13:50 04.06.2010

Re: Demagogija

Što se bedostataka tiče

Znam da je greska u kucanju, ali dobro zvuci!
dragan7557 dragan7557 09:01 05.06.2010

Re: Demagogija

"Kao prednosti Srbije za ulaganja Dinkić je naveo dobar geostrateški položaj, kvalitetnu radnu snagu, dobar poreski sistem, ugovore o slobodnoj trgovini, makroekonomsku i političku stabilnost.


Pa što onda one kalamunje od Investitora ne dolaze?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:37 05.06.2010

Re: Demagogija

dragan7557
"Kao prednosti Srbije za ulaganja Dinkić je naveo dobar geostrateški položaj, kvalitetnu radnu snagu, dobar poreski sistem, ugovore o slobodnoj trgovini, makroekonomsku i političku stabilnost.


Pa što onda one kalamunje od Investitora ne dolaze?

cerski

Verovatno nisu još čuli Dinkićevu izjavu o prednostima.
Naročito ovo o geostrateškom položaju, čist hladnoratovski termin.Samo još fali da pomene moravsko-vardarski pravac, kao bre da priprema vojnu operaciju sa snagama iz prve polovine xx veka.
Po tome bi Švedska ili Novi Zeland bili na nivou Bijafre, jer se na nalaze u centru sveta ka Srbija. Možda je Dinkić imao u vidu i supoziciju da imamo vrhunsku putnu i zelezničku mrežu i ostalu infrastrukturu koja sama po sebi predstavlja prednost jer omogućava brži i jeftiniji transport proizvoda i sirovina.
Kod nas je još na delu sumanuti projekat iz 90-ih koji se ogleda u razgradnji svega što smo imali, počev od zajedničke a onda i svoje države.Umesto da se grade pruge kod nas se uništavaju postojeće.
Kako na strane investitore deluje podsticajno vest o sigurnosti ulaganja kod nas kad pročitaju da je pokradeno 5 kilometara pruge sve šine i pragovi, a da država nije na vreme uočila i sprečila i, što je još gore, nije u stanju da nađe kradljivce.
Možda će neki naš dijasporac doći da uloži nešto ganut apelom da pokaže "ekonomski patriotizam."
dragan7557 dragan7557 13:55 05.06.2010

Re: Demagogija

Kod nas je još na delu sumanuti projekat iz 90-ih koji se ogleda u razgradnji svega što smo imali,

U EU je kada je u pitanju tzv. država blagostanja, proces razgradnje počeo još 80-ih, pa mi u Srbiji kao i obično kasnimo 10 godina.

cerski
inagadadavida inagadadavida 14:45 05.06.2010

Re: Demagogija



Meni licno ne zvuci kao demagogija...mislim da ridji upravo misli to sto govori. Da je yebena bruka i uvreda za zdrav razum , gledati cutke kako ovi sisavci i cuclavci budzeta.....razne salterushe i kretenushe, koje su sto preko partije , sto preko ribe dosle do posla u drzavnim ustanovama dobijaju jos i yebeni bonus za bozic.......

U svakom slucaju , kako god rekao, on je rekao da je to idiotizam...onaj muntavi , celavi Markovic ili kako li se zvase, ne sme da podigne pogled sa poda , kada ga novinar pita ..." sta bi sa otpustanjima drzavnih sisavaca??"...lik samo sto ne zaplace, u fazonu , "to su ljudi , sudbine " kurac - palac filozofija...kao da mi sto smo podobijali nogu u boolju kod privatnika nismo ljudi......

Od nekoliko hiljada viskova na drzavnoj sisi, otputeno je svega par stotina , i to onih koji nisu tu preko partije , i preko ribe , ili kako je sada cool mozda i preko doopeta uleteli u kombinaciju "drzavni posao, sigurna plata, do penzije"...

Ma treba im svima ebati kavu bezobraznu , onako redom, pa neka uzmu tih 5 000 , eblo ih 5 000 .......
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:44 04.06.2010

KO NAS TO RASTRŽE!?

Naše već bedne plate, penzije i honorare rastrže neformalna koalicija političke nomenklature - tajkunskog lobija - bankarskih lihvara i mafijaških klanova!
A zašto? Pa zato da bi svako od pripadnika te neformalne koalicije imao što dužu jahtu, što prostraniju vilu, što veći broj kupatila i plazma televizora, limuzina i bazena, deviznih računa u ofšor kompanijama...!
Djilas je samo deo te neformalne koalicije, kojoj sada jedino preostaje demagogija. Nema više pozivanja na srpstvo i čekićstvo, nema više Kosovskog boja, ostali smo sami sa sobom, razgaćeni, pred ogledalom. Ono nam vraća lik jedne prevarene, nasamarene, opljačkane i moralno devastirane nacije, u kojoj manje od jednog procenta stanovništa drži u šahu više od 90 odsto gradjanki i gradjana Srbije. I to sa pitanjem koji nas scenario čeka: argetinski, čileanski, grčki...?
Rejlem Rejlem 12:48 04.06.2010

Re: KO NAS TO RASTRŽE!?

ostali smo sami sa sobom, razgaćeni, pred ogledalom.


markonio92 markonio92 13:54 04.06.2010

Re: KO NAS TO RASTRŽE!?

Rejlem
ostali smo sami sa sobom, razgaćeni, pred ogledalom.


sentinel26 sentinel26 14:20 04.06.2010

Taksibonus

Najveći bonus uzeo je D.Djilas sa Skupštinom grada Bepograda enormnim povećanjem komunalnih taksi na firme koje su povećane od 7 - 214% - kako kome i kako na kojem dijelu teritorije Grada.

To je novac koji mora da se plati radili - ne radili, zaradili - ne zaradili..

I intervjuu se pojavljuje kao kritičar vlade (čogvjeka koji je u vladi bog i batina ) a mogao bi da kaže kako će privrednici, naročito preduzetnici na Bulevaru da prežive zbog nemogućih uslova rada...

Djilas se sprema za republičke izbore i biće nečiji kandidat za novog premijera...

Koliko dana će da traje rasprava o tih 5.000 i 2.000 dinara... trebas zamajavati narod...

Zamajavanje naroda je u Srbiji postalo nacionalni sport kojim se bave apsolutno svi ministri i viši državni činodejstvujući dužnosnici...

U subotu 05.juna ću da pozovem komšije da "bacamo djubre kroz prozor" i da toga dana ne izlazimo iz kuća...
Rejlem Rejlem 14:23 04.06.2010

Re: Taksibonus

Zamajavanje naroda je u Srbiji postalo nacionalni sport kojim se bave apsolutno svi ministri i viši državni činodejstvujući dužnosnici...


Predstava bez prestanka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:05 04.06.2010

Re: Taksibonus

Zamajavanje naroda je u Srbiji postalo nacionalni sport kojim se bave apsolutno svi ministri i viši državni činodejstvujući dužnosnici...

Uvek bilo, a najvise zamajavaju oni koji se najvise pravdaju.
dragan7557 dragan7557 13:57 05.06.2010

Re: Taksibonus

Zamajavanje naroda je u Srbiji postalo nacionalni sport

Vala nije. To je sveta patrijotcka Obaveza.

cerski
Fela Fela 14:47 04.06.2010

Most

Kako samo nijednom recju nije pomenuo vest od juce: da ce cena mosta na Adi da skoci na preko 200 miliona...
dragan7557 dragan7557 14:00 05.06.2010

Re: Most

Kako samo nijednom recju nije pomenuo vest od juce: da ce cena mosta na Adi da skoci na preko 200 miliona..

Vođe je reč o Makro a ne micro Ekonomiji. Sitne cifre nisu u igri.

cerski
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:54 04.06.2010

GRČKI SCENARIO:

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je u parlamentu da će narod kamenovati grčke političare ukoliko se ne izbore s korupcijom.

"Ukoliko ne dovedemo zemlju u red, ukoliko ne izgradimo osećaj za pravdu, ukoliko nema poštovanja zakona, sve će nas izjuriti gađajući nas kamenjem - i s pravom", rekao je on.

Papandreu je dodao da se sada insistira na transparentnosti u Grčkoj, na pravilima i odgovornosti, na borbi protiv korupcije, kao i na istragama o najvećim slučajevima loše uprave.

Grčku u poslednje vreme potresaju masovni ulični protesti zbog reforme penzionog sistema i smanjenja plate, čime su Međunarodni monetarni fond i EU uslovili pomoć od 110 miliona evra Grčkoj da izađe iz dužničke krize u koju je zapala.

Analitičari ocenjuju da će još više naroda izaći na ulice ukoliko vlada uskoro ne pokrene sudske postupke protiv onih koji su godinama izbegavali da plaćaju porez i protiv korumpiranih političara, koji su uveliko doprineli situaciji u kojoj se danas nalazi Grčka.
dragan7557 dragan7557 13:59 05.06.2010

Re: GRČKI SCENARIO:

110 miliona evra

?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:10 05.06.2010

Re: GRČKI SCENARIO:

Analitičari ocenjuju da će još više naroda izaći na ulice ukoliko vlada uskoro ne pokrene sudske postupke protiv onih koji su godinama izbegavali da plaćaju porez i protiv korumpiranih političara, koji su uveliko doprineli situaciji u kojoj se danas nalazi Grčka.

Eto sada imamo primer kuda vodi neplacanje poreza a i najavu metoda kako da se nateraju da placaju.
milisav68 milisav68 14:46 05.06.2010

vic

.Znamo mi i da je preglomazna administracija, da se bez kriterijuma zapošljavaju stranački kadrovi,

Zašto u državnim firmama nema seksa na poslu?

Svi su rodbina!
sentinel26 sentinel26 19:12 05.06.2010

Re: vic

milisav68
.Znamo mi i da je preglomazna administracija, da se bez kriterijuma zapošljavaju stranački kadrovi,

Zašto u državnim firmama nema seksa na poslu?
Svi su rodbina!

Ko kaže ?
A posjeta one dame Skupštini ... ?

sentinel26 sentinel26 12:19 06.06.2010

Jeretičke misli

me obuzimaju.
Ako se usvoji Dinkićev predlog onda udruženje "G"-17% ispunjava cenzus na narednim izborima, a ako se pare daju siromašnijim penzionerima onda PUPS i SPS napreduju za 2-3 % a "G"-17% pada ispod cenzusa...
Ko će na prvu stolicu do Glavnog, Dinkić ili Dačić sa Krkobabićem u džepu..?
Samo žilav je Dinkić, neće se on predati...

Moj predlog: penzionerima koji imaju penzije ispod 200 Eura (to je malo manje od republičkog prosjeka ) po 5.000,- dinara, primaocima socijalne pomoći po 2.000,- dinara, a ostalima (gore spominjanim ) po =0,0000 dinara....

Prosečne penzije na Balkanu i Istočnoj Evropi:

Slovenija ---------- = 604 €
Poljska ------------- = 473 €
Češka -------------- = 396 €
Slovačka ---------- = 351 €
Madjarska --------- = 332 €
Hrvatska ----------- = 324 €
Estonija ------------ = 285 €
Letonija ------------ = 258 €
Crna Gora --------- = 255 €
Litvanija ----------- = 220 €
Srbija --------------- = 210 €
Rumunija ---------- = 177 €
B i H --------------- = 171 €
Makedonija ------- = 164 €
Bugarska ---------- = 145 €
Albanija ------------ = 55 €

Čini se da Krkobabić i ne stoji tako loše, pa šanse Dinkića u ovom obračunu kod "OK Bonusa", nijesu male...

Medjutim, mladji iz dinastije Krkobabić sjedi sa Djilasom u vlasti Beograda, lako je pogoditi za koga će ovaj da navija...

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:50 06.06.2010

Re: Jeretičke misli

Dobar predlog.
Nemoj u Krkobabiće dirati oni su nasledna dinastija, najstariji šef pemzionerima, srednji srednjima a najmlađi, kako jednom izjavi srednji, ima aspiracije da bude šef omladini.
E sada, šta bi rekjli ovi da su tako radili i oni.Mogu li zamisliti šta bi sada tek govorili o onima da je npr. Tito postavio Žarka da bude predsednik Saveza boraca ili gradonačelnik Beograda, pa da je Rankovićev sin bio predsednik omladine. To njima nije padalo na pamet jer su bili komunjare i zaluđeni glupom ideologijom i nekim partijskim moralom. More, j...š moral, sada se moralom smatra samo ono što se mora kad ga jači natera, nema moralno ima morajuće.
sentinel26 sentinel26 13:45 06.06.2010

Re: Jeretičke misli

Milan Karagaća
Dobar predlog.
Nemoj u Krkobabiće dirati oni su nasledna dinastija, najstariji šef pemzionerima, srednji srednjima a najmlađi, kako jednom izjavi srednji, ima aspiracije da bude šef omladini.
E sada, šta bi rekjli ovi da su tako radili i oni.Mogu li zamisliti šta bi sada tek govorili o onima da je npr. Tito postavio Žarka da bude predsednik Saveza boraca ili gradonačelnik Beograda, pa da je Rankovićev sin bio predsednik omladine. To njima nije padalo na pamet jer su bili komunjare i zaluđeni glupom ideologijom i nekim partijskim moralom. More, j...š moral, sada se moralom smatra samo ono što se mora kad ga jači natera, nema moralno ima morajuće.

Pa valjda si primjetio ( prema mojem predlogu ) da ja u ovom obračunu kod "OK Bonusa" navijam za dinastiju Krkobabić a protiv dinastije 17% ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana