Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

Moji top-five susreti sa životinjama...

albicilla RSS / 04.06.2010. u 16:27

... obrnutim redosledom:

28404_1493226532151_1278672467_1414.jpg 

5 Belorepan Haliaeetus albicilla kako napada ribara Pandion haliaeetus (Smederevo): ribar leti ka meni sa ribom u kandžama da se odjednom bezmalo dvostruko veći belorepan zaleti u njega. Ribar ispušta lovinu, a belorepan skuplja krila, brzo ponire i u vazduhu je grabi (Objašnjenje: impresivna aerobatika koju ne bih očekivao od tako krupne vrste)

Picture1.jpg 

4 Ljubičastoćubi turako Tauraco porphyreolophus (Nelspruit, Mpumalanga, J. Afrika): turakoi Musophagidae su afrički rod ptica živih boja koje se drže bujnih krošnji. Kako sam živeo u aridnom kraju mršavih krošnji gde nije bilo onih življe obojenih vrsta, pažljivo sam pretražio suptropsku vegetaciju botaničke bašte u Nelspruitu znajući da se ovaj tu moze videti. Obliven znojem posle par sati šetnje uzbrdo i nizbrdo po prilično toplom danu dižem ruke i otključavam kola da napustim baštu. I tada se ukaže: blesak skerletnih krila u letu od jedne krošnje do druge. I to je sve. Kad sam došao do krošnje u koju je sleteo, skupljenih krila da se skerlet ne vidi, ponovo je postao potpuno nevidljiv (Objašnjenje: imao sam mnogo susreta sa lepim pticama, ali se obično nisam toliko pomučio, većinom su bili slučajni. Ovaj je dobio na vrednosti zbog uloženog napora.)

28404_1493226332146_1278672467_1414.jpg

3 Afrički divlji pas Lycaon pictus (rezervat Madikwe, NW Province, J. Afrika): fascinantan šareni pas i najugroženiji karnivor podsaharske Afrike. Veoma redak, totalna populacija se kreće oko 5000. Nisam se usuđivao nadati im se u divljini kad su u noći dva psa (jedan sa radio odašiljačem oko vrata) ležerno prošetali pored našeg džipa, kao da i ne postojimo (Objašnjenje: ovaj susret se ovako visoko kotira jer je to verovatno najređa vrsta sa kojom sam se ikada sreo)

28404_1493227772182_1278672467_1414.jpg

2 Beli nosorog Ceratothrium simum (Khama Rhino Sanctuary na rubu Kalaharija, Botswana): žgoljava akacija pokraj pojila u sumrak, nekoliko Burčelovih zebri Equus burchellii pije, često nervozno njušeći vazduh, potom se noj Struthio camelus uzdiže iz prašine u kojoj se odmarao, a antilopa springbok Antidorcas marsupialis odstupa nekoliko koraka. Dolazi gospodar pojila, ogromni stari mužjak težak preko dve tone. Sunce zalazi i otpozadi obasjava prizor, prašinu koju su podigla kopita zebri i vodu koja curi iz gubice nosoroga dok podiže masivnu glavu.. dok mi sedimo u otvorenom džipu sa po čašom kamparija u ruci (Objašnjenje: Afrika...)

28404_1493227812183_1278672467_1414.jpg

1 Nilski krokodil Crocodylus niloticus (reka Ngotwane na granici Botswane i J. Afrike): radio sam AWC (African Waterbird Census) kanuom po zajaženoj reci. Nije bilo mnogo ptica, najlepše su bile afrička barska kokica Porphyrio alleni, upola manja od naše i pretežno plava sa zelenim odsjajem na leđima i... nije bila na vodi vec se penjala po trsci kojih metar iznad moje glave, te brojne karminske pčelarice Merops nubicoides. U obali vidim jazbinu koju je krokodil iskopao da se zakloni od sunca ako reka presuši. Potom, na visokoj obali trska pršti, krokodil se niz usečeni tobogan sulja u mutnu vodu, kanu nam se ljulja na talasima koje je napravio (Objašnjenje: adrenalin + endorfin)

A kako izgleda vaš spisak?



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

razmisljam razmisljam 17:20 04.06.2010

На Тари,

одавно, док сам још била дете, изнад бране Перућац, на пропланку уз ивицу шуме, медведица се игра са два лоптаста мечета. Данас ми се учини да сам само сањала.

У београдском Зоо врту, имала сам прилику да помилујем малог леопарда док су га прегледали ветеринари и давали му вакцине. Још увек сам била дете и осећај је био непроцењив.

Суботички Зоо врт и кроз решетке испружен длан гориле, тако запањујуће сличан човечијем и један поглед примата пун туге толико налик људском... Боли ме та слика деценијама.

У кампу у румунским Карпатима, мечка педагошки лупа мече по задњици због неке неподопштине коју је направило, а оно цвили и отима се.

Свакопоролећни поновни сусрет са паром рода на једном новопазовачком високом димљаку. И радост...

P.S. Пратим Ваше писање редовно и уживам ћутке.
albicilla albicilla 18:20 04.06.2010

Re: На Тари,

На Тари,
одавно, док сам још била дете, изнад бране Перућац, на пропланку уз ивицу шуме, медведица се игра са два лоптаста мечета. Данас ми се учини да сам само сањала.

......

У кампу у румунским Карпатима, мечка педагошки лупа мече по задњици због неке неподопштине коју је направило, а оно цвили и отима се.


auuuuu! medveda nikad nisam video u prirodi, mada sam im tragove u debelom snegu pratio, lakse je bilo gaziti gde su oni vec utabali.. za malo sam ih propustio, par minuta svega, ali su zamakli preko brda i izvan vidika

pricao mi je jedan rumunski ornitolog kako je vodio gosta u pticarenje, pa jos i u posmatranje medveda na deponiji u brasovu... gost hteo da slika, a vodic nije predvideo da ce se jedan podvuci pod pik ap, a drugi popeti pozadi da proveri kamp opremu.. pa su morali da cekaju da se medvedi sklone, da mogu da krenu
razmisljam razmisljam 18:36 04.06.2010

Re: На Тари,

Ова румунска мама педагог је била ( на жалост, али и на срећу, јер смо ми клинци по читав дан гледали како се понашају она и мече ) у минијатурном зоо врту у оквиру кампа, уз још неколико јелена, или ће пре бити срна, нисам више сасвим сигурна.
У сваком случају, било је уживање гледати малено како се игра као и свако друго дете, љуља се на љуљашци од старе гуме, пење се мами на главу, али, богами, сноси и последице својих несташлука.
noboole noboole 17:31 04.06.2010

Hmmm

Hajd' sad nesto da smislim...

5. Srndac u parku (Nemacka)
4. Flamingosi u Port-de-Gau ornitoloskom parku (Francuska)
3. Debeli labud koji bezi od petogodisnjeg deteta koje zeli da ga zagrli.
(eee, nasta je spao) (UK)
2. Sokolica(valjda ili neka druga tica predatorka). Otvaram vrata od tavana (ona plafonska sto se otvaraju na gore), promaljam glavu kroz otvor - pticurina me odmerava sa oko pola metra razdaljine - spustam glavu, zatvaram tavan. U stvari, tamo gore je bilo gnezdo i celo leto su te divne ptice uletale i izletale. Nisam siguran da su komsije vrapci bili odusevljeni. (Srbija)
1. Brahiosaurus u Prirodnjackom muzeju u Berlinu. Dobro, ovo je vise mrtvotinja nego zivotinja, ali...uh! (Nemacka)
(evo i slike: http://www.dino-web.com/images/berlin2.jpg)

albicilla albicilla 18:24 04.06.2010

Re: Hmmm

2. Sokolica(valjda ili neka druga tica predatorka). Otvaram vrata od tavana (ona plafonska sto se otvaraju na gore), promaljam glavu kroz otvor - pticurina me odmerava sa oko pola metra razdaljine - spustam glavu, zatvaram tavan. U stvari, tamo gore je bilo gnezdo i celo leto su te divne ptice uletale i izletale. Nisam siguran da su komsije vrapci bili odusevljeni. (Srbija)


mozda vetruska, ali ona voli otvorene ispuste, nije mi poznato da hoce u tavan da se zavuce... hoce doduse u duplju, pa i zatvorenu kucicu za ptice, ali bas u tavan... ne znam

moze li biti sova, ili kukumavka ili kukuvija?
kakapo kakapo 17:33 04.06.2010

Češljugar


Bravo! Ja se ne mogu meriti s tvojom impresivnom petorkom, ali... Kada sam imao 4-5 godina, majka mi je sa Kalenićeve pijace donela češljugara, odvela me u dvorište i dala mi ga je, da ga pustim da odleti. Češljugar je sretno prhnuo u vazduh, a majka mi je rekla da to zapamtim. I jesam! Kasnije sam se sreo s mnogim životinjama, ali ovo mi je uzbudljiv sustret No. 1. Još mnogo kasnije sam naslikao ovog češljugara kako jede maslačke.
albicilla albicilla 18:28 04.06.2010

Re: Češljugar

:))))) posebno voli one bodljikave plodove cicka - valjda su to "cesljuge"?

sve mi se cini da taj materijal za izlozbu raste?
kakapo kakapo 18:56 04.06.2010

Re: Češljugar

Raste. Nego kad razmislim, ispada da su moji najuzbudljiviji susreti sa životinjama (ne računajući češljugara) bili vezani za morske životinje, a neki su čak bili i podvodni:
1. Morska medvedica, tj. mediteranska foka u Vela Luci, kod ostrva Ošjak. Video sam je iz čamca, izronila je, a dok sam uzbunio ostale ponovo je zaronila i niko mi ni do danas ne veruje. I sam već počinjem da sumnjam, toliko je to bilo čudno. Imao sam 12-13 godina i već sam znao da ih ima (ili da ih je bilo) u Jadranu, kao i da su retke.
2. Hobotnica (podvodni susret na Lokrumu). Uhvatio sam je, igrao se s njom desetak minuta (ona je jadna, naravno samo pokušavala da pobegne u svoju rupu). Kasnije su mi prebacivali što je nisam izvukao na obalu da pravimo salatu. Taman posla! Učili su me da nije lepo igrati se s hranom, a s hobotnicom sam se već igrao, te salata nije dolazila u obzir.
3. Delfini. Veliko jato. Skakali su svuda oko barke u kanalu između Korčule i Pelješca.
4. Kormoran. Na Krfu. Ništa osobito značajno, osim što sam se s njim sreo licem u lice ( bolje reći maskom u kljun) pod morem. Moj sin ga je čak i slikao pod vodom, instant podvodnim aparatom. Ako nađem fotografiju priložiću.
5. Poskok. (Evo ima i nešto kopneno).Selo Družetić kod Koceljeve. Prošao je vrlo nezainteresovano između mojih nogu. Nije bilo vremena ni da se uplašim. Kasnije sam njega i njegove rođake sretao svakodnevno.
albicilla albicilla 19:46 04.06.2010

Re: Češljugar

kormoran pod vodom mora da je prizor!

a medvedica je vec ozbiljan raritet :)))
49 41 49 41 20:04 04.06.2010

Re: Češljugar-Stiglic- Konopljarka

albicilla
:))))) posebno voli one bodljikave plodove cicka - valjda su to "cesljuge"?

sve mi se cini da taj materijal za izlozbu raste?


Hrani se semenom Cicka, Konopljom, semenjem suvog suncokreta (previse masni, za dugotrajnu ishranu).

Pre bih rekao da su cesljugari-jer se "cesu o suncane lugove".

Iteligentna, ptica; koja se da vrlo pripitomiti. Odgajio ih na stotine.
Kavez u kuci im je sluzio samo kao spavaona i pojilica.

Hodali su po kuci i skakutali svuda; od najranijeg detinjstva.

Ovde ih nema kao nasih. Ima ih; izgledaju kao vuga u vrapcijoj velicini.
Lete isto u "skokovima", hodaju u skokicima, dozivaju se kao nasi Cesljugari.
Pesma im je s licna, al daleko siromasnija i nerazvijenija.
kakapo kakapo 22:56 04.06.2010

Re: Češljugar

kormoran pod vodom mora da je prizor!


Evo ga. Našao sam sliku. Lepo mu se vide noge. Glava je dole, među kamenjem.
NNN NNN 00:09 05.06.2010

Re: Češljugar

albicilla albicilla 06:46 05.06.2010

Re: Češljugar

kakapo
kormoran pod vodom mora da je prizor!


Evo ga. Našao sam sliku. Lepo mu se vide noge. Glava je dole, među kamenjem.


mnogo lepa slika. setih se sinoc, taj tvoj kormoran (najverovatnije) nije ni veliki, ni mali vranac koji se vidjaju po srbiji, vec morski vranac phalacrocorax aristotelis
kakapo kakapo 09:07 05.06.2010

Re: Češljugar

kormoran (najverovatnije) nije ni veliki, ni mali vranac koji se vidjaju po srbiji, vec morski vranac phalacrocorax aristotelis

To bi bilo logično, iako je meni izgledao kao mali vranac (možda je u pitanju pubertetlija morskog vranca). Uostalom, evo i druge slike na kojoj se ne vidi baš mnogo detalja osim zanimljivog efekta (pola podvodno-pola nadvodno).
albicilla albicilla 15:13 05.06.2010

Re: Češljugar

kakapo
kormoran (najverovatnije) nije ni veliki, ni mali vranac koji se vidjaju po srbiji, vec morski vranac phalacrocorax aristotelis

To bi bilo logično, iako je meni izgledao kao mali vranac (možda je u pitanju pubertetlija morskog vranca). Uostalom, evo i druge slike na kojoj se ne vidi baš mnogo detalja osim zanimljivog efekta (pola podvodno-pola nadvodno).


silueta odgovara morskom vrancu (tanji kljun, visoko celo), ali ridja boja vrata ne, mora da je snimljeno u smiraj dana kada nisko sunce dodaje ridje tonove?
kakapo kakapo 18:33 05.06.2010

Re: Češljugar

mora da je snimljeno u smiraj dana kada nisko sunce dodaje ridje tonove?

Jeste, bilo je poslepodne, a mislim da je i čitava fotografija malo otišla u ružičasto zbog razvijanja. Ipak je to bila podvodna kamera za jednokratnu upotrebu, koliko se sećam sa filmom isteklog roka. Dakle, verovatno jeste morski vranac.
albicilla albicilla 08:33 06.06.2010

Re: Češljugar

kakapo
mora da je snimljeno u smiraj dana kada nisko sunce dodaje ridje tonove?

Jeste, bilo je poslepodne, a mislim da je i čitava fotografija malo otišla u ružičasto zbog razvijanja. Ipak je to bila podvodna kamera za jednokratnu upotrebu, koliko se sećam sa filmom isteklog roka. Dakle, verovatno jeste morski vranac.


svidjaju mi se slike, upravo im tehnicka nesavrsenost daje ljudsku notu i licni, dokumentaristicki pecat
albicilla albicilla 18:49 04.06.2010

beli u trnovitoj savani

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:02 04.06.2010

Re: beli u trnovitoj savani

UAU!
albicilla albicilla 20:16 04.06.2010

Re: beli u trnovitoj savani

Jelica Greganović
UAU!


meni uvek deluje nekako praistorijski, poput one izumrle megafaune sisara, neshvatljivo, neverovatno i fascinantno
albicilla albicilla 18:51 04.06.2010

beli, trag u pesku kalaharija

49 41 49 41 19:07 04.06.2010

Tri puta u istom danu.

Kanjon Tare, najdublji u njenom toku.

Sarka, tri joj i vise metra; deblja od podeblje ruke.
Samo na; na 20 cm od ociju.
-Razmisljam, ako me zgrabi za lice; imam sanse, ako zgrabi vratnu aortu - ne!

Serum, antivenon stotinjak km u frizeru. Kompanjona, serum-nekih 60 km; u njihovim friziderima - zaboravljeni.
Prvi zaseok, 10 i vise sati teskog i brzog hoda.

-Opkoracujem stenu 60cm; sve se kupa u poslednjem suncu.
Uzivam u muzici; slapova i vrtlozima Tare.
Kao da se smenjuju virovi Vltave i Labudovo jezero.

Bosa noga mi je samo 10 cm od njene glave.

Sissstii i bezi iz sklupcanog polozaja. Padam preko nje, preko stene; go, samo u kupacim gacama - po ostrom i oblom kamenju.
Nije tako velika, kao jutrosnja. Cak su joj i boje, nekako veselije; ne, dosadno sive.

Poslednje strele sunca se "zabadaju" u safirno plavu vodu. Gromoglasna huka valova i slapova niz Taru.

Razaznajem "udenuti" zvuk; iako neznam; jel' to Echo koji se prostire danima niz kanjom, dok je plavo nad kanjonom - od udaljene grmljavine; il' se Afrika slila pred suton na izvorista vode.

Da, bio je on; zedan pred spavanje, na cijem sam se putu nasao.
Treci urlik mu je bio - stravican; samo na par metara od mene.

Znao sam, ja sam na njegovoj teritoriji i zedan je.

Adrenalin + endorfin + svaka dlaka uspravna na glavi.

Sve u istom danu!

Valjda mi je srce ko Sibir ?!?
Prostrano, ne hladno!



albicilla albicilla 19:56 04.06.2010

Re: Tri puta u istom danu.

ako sam dobro shvatio, nije doslo do ujeda?

inace su nase otrovnice - slabo-otrovne, pa se antiviperin tek izuzetno daje, posto je veci rizik od anafilaktickog soka, nego od otrova samog, koji zdrav organizam odrasle osobe vec i sam pobedi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:04 04.06.2010

Ja ne postižem

da se bavim spoljnim životinjskim carstvom, ali budno pratim čudan život životinja u našoj kući i - uživam
49 41 49 41 21:24 04.06.2010

Re: Ja ne postižem

Jelica Greganović
da se bavim spoljnim životinjskim carstvom, ali budno pratim čudan život životinja u našoj kući i - uživam


Uf, Jelice ti si jos pocetnik.

Ako treba prakticni savet; javi se.
Za macice, kucice, ptice.
Golubove, visokoletace, prevrtace,...
Njihova ukrstanja i reanimaciju iz mrtvih.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:04 05.06.2010

Re: Ja ne postižem

Šališ li se...brinula sam se o ježevima, hrčcima, paucima u drugom stanju, gušterima, patkama, žabama gatalinkama i krastačicama, papagajima, pilićima, mačkama, kučićima, zečevima, zmiji šarčici u flaši, miševima običnim, poljskim i plesačima, sa posebnim aspektom na trudnu mišicu i njen kasniji porod od 16 komaTa beba...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:10 04.06.2010

nemoj se smejati

5. Sa nepunih pet godina napao me je ogromni petao, meni detetu bio je stres za ceo zivot, ni supu od petla ne volim


4.Deda i otac su bili pecarosi, deda je upecao sarana od 15 kg. otac soma od 24 kg.


3.Rode bas na ovakvom stubu u gnezdu


2.Proslogodisnje komsije, sove utine


1.U toku plivanja na Dunavu, gledale smo se oci u oci, otisla svojim putem, a meni u nezaborav.
Belouska
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 04.06.2010

Re: nemoj se smejati

Ne pominji mi petla, kud se njega seti...jedina životinja koje se bojim je - petao. Ništa im ne verujem. Napadali su me kad sam bila mala, pogana sorta strašno, smanjeni velociraptori.
albicilla albicilla 20:19 04.06.2010

Re: nemoj se smejati

tolike sam povece ribe vidjao po dunavu kad se pracaknu i iskoce, ali najcesce samo "buc" vidim, retko i ribu, to traje tek delic sekunde

a belouske su mi drage, vitke, elegantne, uvek mi je zadovoljstvo gledati ih kako mi plivaju pred pramcem
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:29 04.06.2010

Re: nemoj se smejati

Jelica Greganović
Ne pominji mi petla, kud se njega seti...jedina životinja koje se bojim je - petao. Ništa im ne verujem. Napadali su me kad sam bila mala, pogana sorta strašno, smanjeni velociraptori.


Ovaj kojeg pamtim, bio je saren, sjajnog, dugackog perja. Nije tu kraj price, nisam samo ja imala bliski susret sa njim, vec sva deca u dvoristu. Ludak neki, a ogroman! Komsinica resi da ga zakolje, uradi to tako nestrucno da joj je pobegao. Mozes zamisliti sliku, petao bez glave trci po dvoristu, komsinica sa sekirom za njim, a mi deca od njih oboje trazimo spas po okolnom drvecu.

Kazes za belouske, meni su isto drage kad ih gledam iz camca, sa ovom sam plivala, face to face, nije svejedno
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 04.06.2010

Re: nemoj se smejati

Karpenter bi plakao za tom scenom...a, mene je jurio petao sa glavom, kompletan...ajd što me je jurio, nego me i stigao, jerbo sam se u babinim opancima, velikim ko čamci, zaglavila u blatu...a ono šudovište skače na grudi i zaleće se pravac u oči, pogan odvratna...izvini domaćine, jeste 'tica, ali najbolja je u supi.
albicilla albicilla 06:47 05.06.2010

Re: nemoj se smejati

ako je to taj som, ne znam kako si kasnije uopste smela da udjes u vodu, da plivas sa belouskom??
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:06 05.06.2010

Som?!

To nije som, to je podmornica.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:35 05.06.2010

Re: nemoj se smejati

albicilla
ako je to taj som, ne znam kako si kasnije uopste smela da udjes u vodu, da plivas sa belouskom??

Jelica Greganović
To nije som, to je podmornica.


Ovaj na slici je hvatan buckom, moj je otac na durdubak uhvatio istu takvu grdosiju!
albicilla albicilla 15:38 05.06.2010

Re: nemoj se smejati

Ovaj na slici je hvatan buckom, moj je otac na durdubak uhvatio istu takvu grdosiju!


a durdubak je...?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:54 05.06.2010

Re: nemoj se smejati

Vrsta pijavice, zivi u mulju, koliko vidim, pecarosi na netu imaju vise naziva za durdubak
bocvena bocvena 21:01 04.06.2010

Divan blog!

I komentari!

Ne mogu mnogo da doprinesem, ništa egzotično nisam videla...Je l' može ovo?

Edit: bolje da pejstujem, ponekad baca u efe:)

Re: Činčila
Odvela ja decu u pet šop, kad tamo u kavezu - nešto spava. Ja kažem - Vidi, zeka, kad prodavac će: Nije to, gospožo, zeka, to je činčila. Sad ću da je probudim. I krene da dzara po kavezu, al činčila ne haje. Ja već pomislila da se prestavila, kad diže njuškicu i pogleda me pravo u oči. Majko mila, presekoh se živa. Đavo, pravi đavo. I to mrzovoljni. Prodavac nastavlja: Divan kućni ljubimac, možete da ga mazite, obožava decu, pustite ga da se šeta po stanu... Jel se ovaj šali? Polako sam uzela decu za ruke i onako unatraške (da ne okrećem đavolu leđa) izvedoh ih na slobodu.

nikvet pn nikvet pn 21:30 04.06.2010

Re: Divan blog!

Divan blog!
I komentari!

Ne mogu mnogo da doprinesem, ništa egzotično nisam videla...


A kod mene obrnuto, od toliko toga ne znam odakle da pocnem !
albicilla albicilla 06:49 05.06.2010

Re: Divan blog!

nikvet pn
Divan blog!
I komentari!

Ne mogu mnogo da doprinesem, ništa egzotično nisam videla...


A kod mene obrnuto, od toliko toga ne znam odakle da pocnem !


kreni od onoga sto ti prvo na um padne - to je i najupecatljivije
albicilla albicilla 14:51 05.06.2010

Re: Divan blog!

bocvena
I komentari!

Ne mogu mnogo da doprinesem, ništa egzotično nisam videla...



boc-u-venu, drago mi je da te vidim :))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:35 05.06.2010

Činčila

A, nama drug dao da mu pričuvamo činčilu, petnaestak dana dok je na odmoru. Slatko, glodavo, jedino je problem što smo mi baš tada imali crnog mačka, vrlo lovački raspoloženog, Bagiru. Bilo mi frka da Bagira ne iz'ede činčilu, doduše ista je bila u velikom kavezu, ali Bagira je imao višak mašte i sposobnosti da dopre do onog na šta se navrze. Odemo mi jedno popodne u grad, vratimo se, kad oko činčilinog kaveza - kapljice krvi. Lepo sam se smrzla. A, činčilu ne mogu da vidim...otvorim polako vratašca od kaveza, pridignem one krpčiće, kad činčila spava u klupčetu. Tako čvrsto da sam prvo mislila da je podlegla povredama, koje se doduše nisu videle...a onda sam krajičkom oka ugledala Bagiru, utonulog u hodnički mrak...sedeo je u ćošku, prestravljen i lizao šapu...činčila se probudila iz naizgledne smrti...ništa joj nije falilo...ali, Bagiri jeste...krv je bila od njegove šape, kojom je probao da do'vati činčilu...ista ga je krvnički ujela, tako da joj do kraja bivanja kod nas nije više prišao ni na dva metra.
bocvena bocvena 21:16 05.06.2010

Re: Činčila

Niko ne sme da se kači sa činčilom!
GajaR GajaR 21:10 04.06.2010

čudan susret

Imao sam čudan susret sa somom kapitalcem od preko 150 kg. Taj čudan susret se zbio (za neverovati) na beogradskoj autobuskoj stanici negde oko 1963-1965. To je bila stara autobuska stanica Srbijaprevoz ili Srbijatransport. Dok sam čekao autobus, pristigao je autobus iz Kladova, i iz gepeka su dva momka izvukli još uvek živog soma.Som je bio neverovatne veličine. bio je veći - duži od čoveka. Sve beogradske novine su objavile tu vest, a možda i fotografiju. Som je skončao, kolko se sećam, u nekom beogradskom hotelu.
skyspoter skyspoter 21:33 04.06.2010

sibirski tigar

harbin, china. zove se centar za zastitu sibirskog tigra mada mi se cini da ih koriste u medicinske svrhe

i pande ali crvene!

kod kuce one and only BEN
albicilla albicilla 06:50 05.06.2010

Re: sibirski tigar

skyspoter
harbin, china. zove se centar za zastitu sibirskog tigra mada mi se cini da ih koriste u medicinske svrhe

i pande ali crvene!

kod kuce one and only BEN


ben je mnogo sladak :))))
skyspoter skyspoter 21:36 05.06.2010

Re: sibirski tigar

albicilla albicilla 08:34 06.06.2010

Re: sibirski tigar

skyspoter
hvala! svi su na mamu


pa ben ima i svoj blog!

49 41 49 41 21:34 04.06.2010

Imao sam i ja pevca

iz ruke mi jeo - Bezobraznik jedan.

Stojalo kukuruza i po tri dana na zemlji; zamalo je krepo od gladi.

Navikao dasa, samo iz ruke da jede.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:09 05.06.2010

Ja bih tako

volela da imam tigra...maca...



albicilla albicilla 14:49 05.06.2010

Re: Ja bih tako

Jelica Greganović
volela da imam tigra...maca...





mnogo volim simons cat... mozda sto jednu imam kuci...
kakapo kakapo 09:15 06.06.2010

Re: Ja bih tako

Simon's Cat. Savršeno razumevanje mačijeg karaktera! Mačke bi ove filmove zabranile da mogu.
albicilla albicilla 20:13 06.06.2010

Re: Ja bih tako

NNN NNN 21:55 04.06.2010

Evo 3 mi padaju na pamet (za početak) :)

3. Prvi dan u Tunisu, prvi odlazak na plažu, prvi ulazak u vodu i na pola metra od obale, u kristalno čistoj vodi (nigde ni travke ni kamička), oko članka mi sa mota sipa! Kao na TV-u - samo uživo velika bar 30 cm. Probao sam da je uhvatim, ali ni sam nisam bio siguran da li to da uradim. I kad sam pružio ruke ka njoj (možda sam je malo dodirnuo) ona je samo štrcnula mlaz mastila i nestala (na mlazni pogon) ostavljajući me u još većem čudu. E sad mastilo je više kao neka sluz, a ja sam mislio "jao, pa ovde sigurno ima puno sipa", ali u narednih 10 dana nisam video nijednu

2. Događaj od pre manje od 10 dana (da sam poneo kameru, već bi bilo na blogu ). Stefanu je ispala kapica na Adi (i to smo provalili tek kad smo stigli kući), pa sam se vratio jer sam znao da bi mogla da pored ograde. Kad ja tamo a ono žapci udarili u ljubavni zov (a jata šarana dolaze do same obale - pisao sam kod Unfa), e sad ide ono glavno (Peđa Azdejković bi voleo da je ovo video): utisak večeri su 2 gay žapca Stajali su na oko pola metra jedan od drugog i radili ono što su i ostali žapci radili, da bi u jednom trenutku jedan došao do drugog i popeo se na njega, posle nekoliko sekundi je sišao (možda provalio da to nije njegova ciljna grupa) i vratio se na prvobitnu poziciju, ali onda se drugi žabac dosetio da uradi to isto... i tako nekoliko puta ... međusobno. Da li imaju kratku memoriju pamćenja ili im se svidelo (pošto ostali žapci se nisu tako ponašali).

1. Za ovo mi treba tvoja pomoć (ili nekog ko je stručan za zglavkare). Pre 20-ak godina, kod mene na selu u Šumadiji sam video pauka (za koga su u Opstanku rekli da živi na Trinidadu). Bledi mi sećanje, ali pauk je oko 3-4 cm veliki (sa ispruženim nogama), krem-oker boje, nema dlake. Karakterističnog izgleda: ima jako izdužen i tanak abdomenalni deo (oko 2,5-3 mm u prečniku i oko 15 mm dugačak) i karakteristično ponašanje: kamuflira se tako što zalegne i potpuno ispruži 4 noge napred i 4 nazad (i potpuno se stopi sa suvom grančicom kupine npr.). Mislim da ima i nešto karakteristično i vezi njegovog načina lova (pravljenja mreže) ali se više ne sećam, a i posle tog leta ga nešto nisam viđao
E sad bilo bi lepo da mi neko kaže koja je to vrsta (pošto ne mogu da se setim kako se zove taj Trinidađanin).
albicilla albicilla 07:10 05.06.2010

Re: Evo 3 mi padaju na pamet (za početak)

NNN
3.e sad ide ono glavno (Peđa Azdejković bi voleo da je ovo video): utisak večeri su 2 gay žapca Stajali su na oko pola metra jedan od drugog i radili ono što su i ostali žapci radili, da bi u jednom trenutku jedan došao do drugog i popeo se na njega,



pazi tek ovo (a i pedja isto): Can animals really be gay?

....For all is not how it seems on Kaena Point. A biologist studying the 120-strong albatross colony at the University of Hawaii has ruffled quite a few feathers with her extraordinary discovery. She has found that many of the albatrosses appear to be, well ...gay.

Lindsay Young, who has worked on Oahu since 2003, has discovered that a third of the pairs at Kaena Point consist of two female birds.

citav tekst je ovde
kakapo kakapo 09:37 05.06.2010

Re: Evo 3 mi padaju na pamet (za početak)

pazi tek ovo (a i pedja isto): Can animals really be gay?

U zoološkom vrtu u njujorškom Central parku živela su dva gej pingvina, Roy i Silo (Chinstrap penguin ,Pygoscelis antarcticus). Imali su zajedničko gnezdo. Odbijali su kontakte sa pingvinicama i ležali naizmenično , prvo na jednom oblutku, a onda na jajetu (koje su im čuvari donirali) i odgojli su mladunca. Na kraju je Silo ipak ostavio Roja i smuvao se sa ženkom po imenu Scrappy, tako da je to prvi zabeleženi slučaj ex gay biseksualnog pingvina.
NNN NNN 14:08 05.06.2010

Re: Evo 3 mi padaju na pamet (za početak)

albicilla albicilla 14:48 05.06.2010

Re: Evo 3 mi padaju na pamet (za početak)

kakapo
pazi tek ovo (a i pedja isto): Can animals really be gay?

U zoološkom vrtu u njujorškom Central parku živela su dva gej pingvina, Roy i Silo (Chinstrap penguin ,Pygoscelis antarcticus). Imali su zajedničko gnezdo. Odbijali su kontakte sa pingvinicama i ležali naizmenično , prvo na jednom oblutku, a onda na jajetu (koje su im čuvari donirali) i odgojli su mladunca. Na kraju je Silo ipak ostavio Roja i smuvao se sa ženkom po imenu Scrappy, tako da je to prvi zabeleženi slučaj ex gay biseksualnog pingvina.


zatocenistvo je drugo, i zatvorska populacija pokazuje gej sklonosti u znatno vecem procentu - nije za poredjenje
cvexkeks cvexkeks 22:10 04.06.2010

Vukovi

U rano jutro negde '89. na albanskoj granici, na 50 metara od mene prošao je čopor vukova. Ortak i ja po kalaš i 60 metaka, ali nije nam bilo svejedno.
albicilla albicilla 07:21 05.06.2010

Re: Vukovi

samo sam tragove copora u snegu nalazio, slusao zavijanje copora u zimskoj noci (-30oC), ali ih nisam nikada i video :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:11 05.06.2010

Re: Vukovi

Čuj videla, rodila Vuka. Isto ovako gleda i ne sprema sobu.
bocvena bocvena 22:40 04.06.2010

Crni Cvex:)

Naglasi da si bio u vojsci, ovako ispade da si naoružan čekao isporuku albanke na granici, pa ti se prividjali vukovi:))))
deset_slukom deset_slukom 01:53 05.06.2010

Puh

Kuća na kraju sela, pored ribnjaka, ispod strmog odseka brdašceta zvanog Baoda. Bilo je tu mnogo susreta sa pticama, slepićima (odavno ih ne viđam, verovatno su već ugrožena vrsta), barskim zmijama... Ne volim zmije. Jednom sam naišao na omanju baru gde su se okupile radi parenja - na stotine njih, svuda unaokolo. A drugi put sam naišao na klupko - tridesetak njih u nerazmrsivom zagrljaju. To biva nekog lepog, sunčanog, majskog dana.

Evo nešto lepše. U dvorištu - orah. Rod smo pošteno delili, pola - pola, sa nevidljivim komšijama, puhovima. Ispod drveta je uvek bilo mnoštvo ljuski sa rupom pravilnog okruglog oblika (kao šestarom), pedantno ispražnjenih. Zimnicu su sklanjali na tavanče iznad letnje kuhinje. Provalio sam ih, našao sam tu skoro za pola vreće oraha, ali sam im ostavio.

Jedno veče sam izašao na dvorište, i začuo glasnu škripu - kao metal o metal. Pošao sam prema zvuku, i stao ispod omanje višnje. Zvuk nije prestao. Onda sam otišao do šaltera, i upalio svetlo na dvorišnoj strani, udaljeno tri - četiri metra od drveta. Ništa se on nije uzbudio, čučao je na dve zadnje šape, a prednjim je držao orah, kao dete kad jede lubenicu. Ličio je na plišanu igračkicu, sa ogromnim, tamnim očima, kao dugmićima.





albicilla albicilla 07:06 05.06.2010

Re: Puh

deset_slukom

Jedno veče sam izašao na dvorište, i začuo glasnu škripu - kao metal o metal. Pošao sam prema zvuku, i stao ispod omanje višnje. Zvuk nije prestao. Onda sam otišao do šaltera, i upalio svetlo na dvorišnoj strani, udaljeno tri - četiri metra od drveta. Ništa se on nije uzbudio, čučao je na dve zadnje šape, a prednjim je držao orah, kao dete kad jede lubenicu. Ličio je na plišanu igračkicu, sa ogromnim, tamnim očima, kao dugmićima.


secam ih se durmitora, alpinisticki bivak u velikoj kalici - bure jedno veliko limeno i polegli bor krivulj pored njega

cim bismo u bivaku potpalili sporet, iz zbunastog bora bi izasao puh, i sumno grebuci kandzicama po limu, dosao do cunka da se omota oko njega i ogreje
nikvet pn nikvet pn 09:44 05.06.2010

Re: Puh

U mojoj vikendici u Južnom Kučaju puhovi su domaće životinje. Na tavanu svake noći žurka. Pitomi su, dobri i lepi; jedino nezgodno kad siđu u sobu pa izgrickaju koješta.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:26 05.06.2010

Drugari

srdjan.pajic srdjan.pajic 08:51 05.06.2010

Beloglava orlušina

Čini mi se da sam za 10 godina video samo 2 beloglava orla, a da nisu bila na nekoj patrio(c)koj reklami, pečatu Federalne agencije ili Maksinom avataru. A onda, pre neki dan, u jednom indijanskom rezervatu, na Juan de Fuca moreuzu (zapadno od Sijetla), takoreći na smetlištu pored marine, naletim na ove ptičurine.













Nisam siguran da li su u pitanju originali beloglav(n)ih orlova, ili samo neki pokisli im rodjaci. Šta ti misliš, Albisilo?
kakapo kakapo 10:37 05.06.2010

Re: Beloglava orlušina

Meni izgleda pravi, najpraviji, kao na grbu SAD, jedino mu nedostaje maslinova grančica i 13 strela. Inače Bendžamin Frenklin je predlagao da na grbu SAD bude predstavljena divlja ćurka, ali su ga ljubitelji orlova nadglasali. Frenklin je smatrao da američki orao, za razliku od divlje ćurke, ima gadan „moralni karakter“, te da nije prikladan za grb.
albicilla albicilla 14:57 05.06.2010

Re: Beloglava orlušina

srdjan.pajic
Čini mi se da sam za 10 godina video samo 2 beloglava orla, a da nisu bila na nekoj patrio(c)koj reklami, pečatu Federalne agencije ili Maksinom avataru. A onda, pre neki dan, u jednom indijanskom rezervatu, na Juan de Fuca moreuzu (zapadno od Sijetla), takoreći na smetlištu pored marine, naletim na ove ptičurine.

Nisam siguran da li su u pitanju originali beloglav(n)ih orlova, ili samo neki pokisli im rodjaci. Šta ti misliš, Albisilo?


pravi beloglavi belorepani, naravno. onaj sa tamnim obrubom na repu i tamnom obrvom, te onaj sa pegavim grudima, ti su cca. 4-5 god. stari - pubertetlije

sazrevaju sa 5-6 god, i tada pobele sasvim (glava, grudi i rep, podrazumeva se)
albicilla albicilla 14:59 05.06.2010

Re: Beloglava orlušina

znam za jedno posmatranje nasih belorepana nedaleko apatina - 80 ptica odjednom, pretezno mladih
aleksanadar aleksanadar 14:09 05.06.2010

Маче



Било је лето. Нашао сам га у комшијском дворишту. Није могло да умакне, још је било трапаво и споро, али је лепо скакутало унаоколо. Пружао сам гранчицу, а оно се пропињало да је дохвати. И деди, који је лежао испружен на отоману, допало се када сам му га ставио на стомак.

Када је пало вече, рекоше ми да не може да остане у кући. Био сам очајан. Избацили смо га, а оно је мјаукало испред затворених врата. Онда сам покушао да га угурам у картонску кутију. Није ишло. На крају, отац, љутит, избаци маче, а мене отера у кревет. Међутим... нешто касније, чуше се неки звуци у мраку... Маче се, преко оног крова над подрумом, попело на прозорску даску и - хоп! - скочило ми у кревет.

Сутрадан је нестало.
albicilla albicilla 14:54 05.06.2010

Re: Маче

aleksanadar


....кревет. Међутим... нешто касније, чуше се неки звуци у мраку... Маче се, преко оног крова над подрумом, попело на прозорску даску и - хоп! - скочило ми у кревет.

Сутрадан је нестало.


:(((((
deset_slukom deset_slukom 17:38 05.06.2010

Re: Маче

aleksanadar

Сутрадан је нестало.


Nestali su ga.

Kao što je srpska promaja najopasnija pojava koju je priroda ikad stvorila, tako su srpske mačke neopisivo opasne životinje, jer prenose boleštine kakve svet još nije video.
albicilla albicilla 18:34 05.06.2010

Re: Маче

deset_slukom
aleksanadar

Сутрадан је нестало.


Nestali su ga.

Kao što je srpska promaja najopasnija pojava koju je priroda ikad stvorila, tako su srpske mačke neopisivo opasne životinje, jer prenose boleštine kakve svet još nije video.


upravo mi jedna sedi u krilu, ko zna sta ce mi preneti
49 41 49 41 17:23 06.06.2010

Naivnost (bez)s zastitom

mlada antilopa je dosla na reku u africi.

Krokodil je zgrabio za vrat i glavu i poceo da oddvlaci u reku.

Nilski konj, koji je stajao u blizini u plicaku i bio "svedok" dogadjaja; sumanuto je jurnuo na krkodila.
Krokodil je ispustio svoj plen i nestao u vodi bezeci od svog predatora.

Nilski konj je mladu antilopu izneo na suvo; razjapio celjusti i stavio joj povredjenu glavu i slomljeni vrat u razljapljenu celjust.

Citavih 10-15-tak minuta; vestackog disanja i njegove kontrole - da je spasi; nisu urodile plodom.
Na kraju je morao da odgega; tuzan sto je nije povratio u zivot.



P.S.
U zivotinjskom carstvu, se uvek moze nesto novo nauciti; ko je kome predator - ko koga stiti i spasava.
albicilla albicilla 20:19 06.06.2010

Re: Naivnost (bez)s zastitom

gledao sam snimak nilskih konja kako se hrane mesom, strvinom. nisu oni uopste iskljucivi biljojedi, ali posto su aktivni nocu, a danju dremaju u vodi, spadaju u najmanje proucene krupne zivotinje u africi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana