Politika

Serbia is not offering anything....

dragan7557 RSS / 06.06.2010. u 11:10

...that would atract American companies and investments.

Washington- President of the U.S. Serbia Businss Council John Saylor.

Naravno da ove porazne reči ako se zameni U.S.- Serbia Business Counci u E.U. - Serbia Business Council imaju istu "tržišnu vrednost" i daju se zaključiti kao što je i Sailor zaključio svoj komentar:

"U.S. simply is not that interested in this market." He added that "Serbia is not an economic factor for the U.S. but a political one."

Saylor je ovim jasno stavio do znanja nekoliko stvari.

- U.S. investicije u Srbiju za U.S. nemaju nikakav značaj i zbog toga sa te strane i ne treba očekivati "navalu"  investitora koji bi eventualno zaposlili besposlenu Srbiju a komparativne prednosti kako ih naziva ekselencija za ekonomiju (za nabrojano videti blog M. Karagaće) za američke investitore niti su prednosti niti imaju kakve veze sa komparativnošću.

Saylor je jasno stavio do zanja (onom ko je pismen):

"Russia is now the main  trade partner of the country (Serbia), and then the Germany and the Central European and Balkan countries."

Sviđalo se to nekom ili ne ova poruka (nesposobnim) partijskim kadrovima bi trebala da bude kao crkveno slovo. Srpsku privredu je moguće podići na noge samo usmeravanjem na ovako definisana tržišta (već poznata) a ne rasplinjavanjem aktivnosti po celom svetu pa i šire (Srbija do Tokija Management orjentacija) koja je do sada, a i sada vođena kod nas od strane potpuno nepismenih kadrova za upravljanje privredom.

Konkretno ovo znači da nije ceo svet Naš već da se aktivnosti geograsfko tržišno usmere na  interesna područja (koja već daju rezultate), a koja je Saylor umesto nas (pošto su nam kadrovi izgleda 'ćoravi kod očiju' ) jasno definisao.

Srpska privreda nije deo svetske privrede već deo lokalne (u politici regionalne prirode) i kao takva ima šanse za razvoj  naravno bez ikakvih megalomanskih primesa sadržanih u 'osvojićemo svet' i sličnim adolesencijama političke prirode.

Verkova (Stefanović) Krstača nije privukla Fiat u Kragujevac (Fiat je uvek od osnivanja Zastave automobili) bio prisutan u Kragijevcu bez obzira na Krstačetinu koju je Verko &Co sebi i kragujevčanima za života podigao,  niti zbog velike pameti srbo-politikanata (koji sa raspoloživom radnom snagom niti znaju šta će, niti umeju da je zaposle) Fiat je tu bio i ostao zbog Korporativnih Interesa Fiata, sa kojim interesima Srbi i Srbija nemaju ništa zajedničko, osim naravno rada i doprinosa Interesima Fiat-ovog Korporativnog kapitala.

I ne samo Fiat već i druge korporacije nemaju ništa sa lokal politikantima (i u Nišu se Planira izgradnja Krstače - u čast cara Konstantina koji sa Srbima isto nema ništa)  a još manje sa izbornim lokal patriotizmom već isključivo i samo sa svojim korporativnim interesima.

Korporativni Interesi stoje uvek i uvek iznad politikantskih, lokal patriotskih, ili polit-liderskih megalomanija pa je ukazivanje na nepostojeća "herojska dela" nacional polit patriota (zasluge za dovođenje korporativnog kapitala) prazna izanđala politička obmana.

Management se jednostavno može podeliti i na managemment profitnih i neprofitnih organizacija ali samo ako postoji striktna podela i ne mešanje (zadiranje) u interesne sfere onih drugih. Pobrkani u zajedničko mešetarenje kao što je slučaj u Srbiji ove dve vrste managementa nanose izuzetno zlo privredi a i samom narodu.

Omiljeno prisvajanje Zasluga za narod iz vremena "real socijalizma" oličeno u odlikovanjima diplomama i sličnim ceremonijalnim budalaštinama (a tako milo politikantima) je odavno prošlo isto kao i podizanja ogromnih petokraka i koje je sada (Krstača)  kao simvol partijske volje i Vere u modi.

Korporativni Kapital i Korporativni Interes nemaju političku obojenost niti Ideologiju već samo ogoljen interes kapitala i profita, za koje nacionalna, verska ili ideološka pripadnost  imaju značaj samo ako mogu da budu verne sluge korporativnog interesa, kapitala i profita.

Petokrake i Krstače su odsjaj poremećenosti jednog vremena koje je daleko iza nas i imaiu ulogu važnu samo za one koji ih na tuđi račun grade. Naravno da ni jedan jedini (pobožni) Italijan iz Fiata nije stao pred Kragujevačkim Krstom  (KK) da se prekrsti a o molitvi nije ni potrebno pričati, a ni čelnici duvanskog korporativnog kapitala se sigurno neće krstiti pred budućim Niškim Krstom pa makar on bio i u čast Konstantina.

 

cerski

P.S. preporučio bih da se ceo artikal (B92 engleski) prevede na srpski jezik i uputi u centre moći = Stranke kako bi se iste kako kaže narod opasuljile.

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 12:28 06.06.2010

Imam bolji predlog

Da ti prijatelju ovom gospodinu Sayloru pošalješ nekoliko posljednjih izjava B.Tadića i aps.M.mr.Dinkića...
Za prevod se potrudi sam, učini i ti nešto za otadžbinu...

Možda je čovjek krivo informisan, neka se prvo on malo "opasulji", jer uopšte ne vodi računa o graždanima Balkanskog poluotoka...

Ako ovi naši vlastodršci sedlaju konja Tomi Nikoliću, ne mora još i Saylor da mu namješta uzengije...
dragan7557 dragan7557 12:58 06.06.2010

Re: Imam bolji predlog

To mu valjda šalju oni koji ga plaćaju (kako bi bio u toku)
President of the U.S. Serbia Businss Council John Saylor.

Za prevod se potrudi sam, učini i ti nešto za otadžbinu...

A šta je otadžbina učinila za mene?
Možda je čovjek krivo informisan,

Ne bih rekao da je Saylor krivo a još manje netačno informisan obzirom na funkciju koju obavlja.
A što se tiče:
Ako ovi naši vlastodršci sedlaju konja Tomi Nikoliću, ne mora još i Saylor da mu namješta uzengije...


ne samo Fiat već i druge korporacije nemaju ništa sa lokal politikantima (i u Nišu se Planira izgradnja Krstače - u čast cara Konstantina koji sa Srbima isto nema ništa) a još manje sa izbornim lokal patriotizmom već isključivo i samo sa svojim korporativnim interesima.

ako Saylor i namešta neke uzengije to svakako nije Tomina raga već Arapsko grlo korporativnog kapitala kome su i
B.Tadića i aps.M.mr.Dinkića...

B.Tadića i aps.M.mr.Dinkića...

kao i:
Tomi Nikoliću

potpuno nevažne i skoro nepostojeće minorne individue koje kao i druge korporativni kapital namešta po potrebi a i skida ih, obično zbog neposlušnosti po potrebi. Slučaj Aljende (Čile) kao i masa drugih političara govori dovoljno o tome.

U korporativni Ram za sliku se po potrebi može staviti bilo čija, pa i Tomina slika ako im on u datom trenutku odgovara. Najgore je kad slika umisli da zna da govori, i počne da priča ono što vlasnik neće da čuje onda čak i Ram zajedno sa slikom ide u bestraga, čitaj na đubrište Istorije.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:00 06.06.2010

Re: Imam bolji predlog

Možda je čovjek krivo informisan, neka se prvo on malo "opasulji", jer uopšte ne vodi računa o graždanima Balkanskog poluotoka...

Očito da nije čitao a ni slušao našeg Mlađu.
dragan7557 dragan7557 13:07 06.06.2010

Re: Imam bolji predlog

Milan Karagaća
Možda je čovjek krivo informisan, neka se prvo on malo "opasulji", jer uopšte ne vodi računa o graždanima Balkanskog poluotoka...

Očito da nije čitao a ni slušao našeg Mlađu.

Ima l' ko da nije čuo za Najboljeg Ministera Ekonomije na vascelom svetu?

cerski
8c_competizione 8c_competizione 12:45 06.06.2010

Djape

Odlicno opisano stanje vezano za privredne kadrove u Srbiji!
dragan7557 dragan7557 13:05 06.06.2010

Re: Djape

8c_competizione
Odlicno opisano stanje vezano za privredne kadrove u Srbiji!

Human Resource Management kao ni sada, nije predavan ni u "real socijalizmu" pa zato "kadrovi" koji su "izrasli" iz Sistema i nemaju pojma o istom.

Kod ovih kadrova je to bio i ostao Narod koji se s' vremena na vreme DEŠAVA, a dođe mu kao pogrdna imenica.

Znači kakva škola takav i učenik.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:03 06.06.2010

Serbia is not offering anything....

a naše tradicionalno gostoprimstvo, sigurnost, bezbednost, prirodne lepote, naša istorija,kultura i subkultura, duša pravoslavna...
E moj prijatelju, sami su krivi što se nisu dali informirati pa tako neinformisani zato tako krivo i misle, a posle će im neko drugi biti kriv. Mi nećemo, dovoljno je što smo krivi sami sebi, a kako izgleda bićemo sve više i dužni i sebi i drugima.
dragan7557 dragan7557 13:17 06.06.2010

Re: Serbia is not offering anything....

a naše tradicionalno gostoprimstvo, sigurnost, bezbednost, prirodne lepote, naša istorija,kultura i subkultura, duša pravoslavna...

Korporativni kapital ne ferma ama baš ni ič navedene "KOMPARATIVNE" izuzetnosti.
- Gostoprimstvo predstavlja trošak (fiskalni) i kao takav se otpisuje.
- sigurnost je obavezna stavka i spada u obezbeđenje lica (čitaj osoba) i objekata.
- bezbednost se postiže zapošljavanjem stručnih a ne nasilnički raspoloženih majmuna.
- prirodne lepote su prostorni okvir za uništenje, korporativnog biznisa.
- istorija, kultura i sl.su plemenske odlike grupa koje su deo cilja korp. kapitala.
duša pravoslavna...

Korporativni kapital nema dušu ali ima veoma Zlog Boga koji se zove profit.

cerski
dali76 dali76 20:08 06.06.2010

...

Bez sumnje korporativni kapitalizam ima ogvormnu ulogu u politici, ali ako ste u pravu te korporativni kapitalizam apsolutno vlada dok su politicari samo lutkice na spagi , nije li to amnestija za politicare ?
Jer isti ne samo da nisu zasluzni za dobre stvari (investicija FIAT ) nego nisu krivi ni za lose stvari (investicije koje se nisu desile).
Sto se tice vaseg odgovora Sentinelu : sta je otadzbina uradila za mene? Kamo ona Kenedijeva “ ne pitaj sto zemlja moze uciniti za tebe vec ti za tvoju zemlju


dragan7557 dragan7557 22:13 06.06.2010

Re: ...

Bez sumnje korporativni kapitalizam ima ogvormnu ulogu u politici,

Naravno da u ovo nema sumnje dok
ali ako ste u pravu te korporativni kapitalizam apsolutno vlada dok su politicari samo lutkice na spagi

Korporativni kakapital političare upotrebljava tamo gde su mu potrebni dok ih u potpunosti negira (zbog njihove nemoći ili korumpiranosti) tamo gde mu političari nisu potrebni, dalje političari su elektirani dok korporativni kapital ima slobodnu igru i slobodan izbor kako geografski tako i politički.
Sprega između korporativnog kapitala i politike je očigledna, i dok politika gubi na dominaciji dotle korporativni kapital postaje dominantna snaga u društvu.
nije li to amnestija za politicare ?

Naravno da nije, jer politička odgovornost je različitog karaktera i sadržaja od korporativne odgovornosti koja zastupa samo i isključivo interese korporativnog kapitala, za razliku od politike koja bi trebala da zastupa opšte društvene interese koji su u najčešćem broju slučajeva suprotni interesima korporacija.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:28 06.06.2010

Re: ...

Jer isti ne samo da nisu zasluzni za dobre stvari (investicija FIAT )

Nije mi jasno po kom osnovu smatraš da je Fiat investicija dobra.
nego nisu krivi ni za lose stvari (investicije koje se nisu desile).


Između ove dve navedene stvari ne postoji kauzalna veza te je i nemoguće govoriti o krivici verzus krivici.
Svakako je sigurno da postoji interesna sloga dve različite društvene kategorije interes korporativnog kapitala i politički interes rešavanja socijalne problematike.
sta je otadzbina uradila za mene? Kamo ona Kenedijeva “ ne pitaj sto zemlja moze uciniti za tebe vec ti za tvoju zemlju

Ova otrcana frazetina je relikt prohujlog vremena. Čak ni onda kada je izrečena nije bila ništa drugo do propagandni politički pamflet najgore vrste.

Uzgred ja celu planetu zemlju smatram mojom otadžbinom i svuda gde se nalazim osećam se kao kod kuće, ništa manje ili više kod kuće nego u Srbiji.
Ovo je i razlog što sam mom prijatelju sentinelu ovako odgovorio.

cerski
sentinel26 sentinel26 22:48 06.06.2010

Re: ...

dragan7557
Ova otrcana frazetina je relikt prohujlog vremena. Čak ni onda kada je izrečena nije bila ništa drugo do propagandni politički pamflet najgore vrste.

Uzgred ja celu planetu zemlju smatram mojom otadžbinom i svuda gde se nalazim osećam se kao kod kuće, ništa manje ili više kod kuće nego u Srbiji.
Ovo je i razlog što sam mom prijatelju sentinelu ovako odgovorio.
cerski

Prijatelju, ja sam se šalio, siguran sam da Saylor to ne bi ni čitao...

Operacija FIAT jeste promašaj decenije a kada radnička klasa Kragujevca bude to shvatila biće kasno.
Oni prave novu firmu, stara još postoji i na teretu je društva, radi očuvanja glasačke mašine.. i dok je tako neće biti pobune...

Uzmi digitron pa saberi šta je uložila Srbija (i Kragujevac posebno ) a šta su uložili Italijani, gdje je novac koji je (iz Italije ) trebao još u februaru 2009.godine da stigne..?
sentinel26 sentinel26 22:54 06.06.2010

Re: ...

dragan7557
Svakako je sigurno da postoji interesna sloga dve različite društvene kategorije interes korporativnog kapitala i politički interes rešavanja socijalne problematike.
cerski

Danas je Glavni na sjednici Politbiroa CK-ua izjavio da u Srbiji postoje "nepristojno bogati ljudi"...

Zaključak: postoje i pristojno bogati...

Vidiš ovi "pristojno bogati" su učinili nešto dobro za svoju otadžbinu, pa su postali takvi, rj. "pristojni"...

Oko onih 720 hiljada koji žive na kazanu izgleda ima dilema jer se ne izjašnjavaju...
dragan7557 dragan7557 22:55 06.06.2010

Re: ...


Prijatelju, ja sam se šalio, siguran sam da Saylor to ne bi ni čitao...

Ma znam.

Operacija FIAT jeste promašaj decenije a kada radnička klasa Kragujevca bude to shvatila biće kasno.

Sa ovim se ne bih složio. Fiat smatram istorijskim promašajem (mnogo decenijski) dok sadašnja Avangarda nije u stanju da prizna promašaj svojih otaca koji su u svojoj megalomaniji ovu glupavost priuštili bivšoj YU.

Uzmi digitron pa saberi šta je uložila Srbija (i Kragujevac posebno ) a šta su uložili Italijani, gdje je novac koji je (iz Italije ) trebao još u februaru 2009.godine da stigne..?

Digitron nije potreban dovoljan je datum.

Pozdrav tebi,

cerski
dragan7557 dragan7557 23:00 06.06.2010

Re: ...

Danas je Glavni na sjednici Politbiroa CK-ua izjavio da u Srbiji postoje "nepristojno bogati ljudi"...

Reklo bi se da su izbori već počeli pa se nepristojno bogati upozoravaju da deo nepristojnosti prebace na račun neke od stranaka, i tako postanu ekonomski patrioti.
Oko onih 720 hiljada koji žive na kazanu izgleda ima dilema jer se ne izjašnjavaju...

Valjda se prežderavaju na kazanima.

cerski
dali76 dali76 01:39 07.06.2010

Re: ...

Ja sam vas razumio da korporativni kapitalizam preuzima apsolutnu dominaciju nad politickom elitom. Ako je ovo tacno, pitao sam vas da li je onda pozivanje na odgovornost politicara obicno bacanje prasine u oci.

Sto se tice,kako je vi nazivate Kenedijeve frazetine, bilo bi bolje svima da su se iste pridrzavali I gradjani I politicka elita.
Bivsi Ministar Vojni Davinic se sigurno prije svega pitao sta moze otadzbina uciniti za njega dok je potpisivao famozni ugovor saa Izrealskom kompanijom.
Ovako ispada da je otazbina nista drugo sem jasala il krave muzare; sto si na vecoj poziciji mozes uciniti vise za sebe, a ako mislis suprotno onda je to obicna frazetina. Ne bih rekao gosn Dragan.
dragan7557 dragan7557 06:58 07.06.2010

Re: ...

Ja sam vas razumio da korporativni kapitalizam preuzima apsolutnu dominaciju nad politickom elitom.

Tačno si razumeo, u svetu baziranom na posedovanju što veće količine (nepotrebnih) materijalnih dobara i naduvanih bankovnih računa sa novcem koji u suštini nema nikakvu vrednost (čak je vrednost papira na kome je odštampan veća), su korporativni odnosi na relaciji politika - kapital instrument kojim kapital postiže apsolutnu moć, ne samo nad političairma već nad celim društvom.

Uostalom i društvena svojina se po skoro svim svojim osobinama može podvesti pod formu korporativnog kapitala. Ista se nije kao pravna forma korporativnog kapitala, održala, iz nekoliko specifičnih razloga, ali to je već druga tema.
pitao sam vas da li je onda pozivanje na odgovornost politicara obicno bacanje prasine u oci.

Moje mišljenje je da jeste. Recimo pozivati nekog na odgovornost ko je unapred amnestiran imunitetom je još gore nego bacanje prašine u oči i vodi pravo u nepoštovanje zakona koji više ne važi za političare, iz peostog razloga posedovanja imuniteta, dok isti zakoni koji propisuju odgovornost po nekom pitanju, se primenjuju na ostatak građana.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:13 07.06.2010

Re: ...

Sto se tice,kako je vi nazivate Kenedijeve frazetine, bilo bi bolje svima da su se iste pridrzavali I gradjani I politicka elita.

Ako baš hoćeš isti (Kenedi) je rekao i "Ich bin ein Berliner" što je očito netačno i predstavlja političku manipulaciju rečima o kojoj je skoro pisao Bojan Budimac.

Jedan drugi "političar" je u svoje vreme uralao "Für Volk und Vaterland" što je dovelo do nasilnog i nepotrebnog proširenja "Lebensraum" (životnog prostora) sa konačnim rezultatom od preko 50.000.000 mrtvih.

U odbrani svog "zajedničkog" Komunističkog Carstva, treći političar je osnovao Gulag i pobio preko 20.000.000 takođe ljudi, za koje sumnjam da su bili u bilo kakvoj mogućnosti da bilo šta učine i za sebe i za "svoju" tadašnju zemlju.

Iz navedenih razloga sam Kenedijevu "slavnu" rečenicu nazvao propagandnom frazetinom. I da se ne zaboravi "tri puta izrečena laž postaje istina" Göbels čini mi se.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:20 07.06.2010

Re: ...

Ovako ispada da je otazbina nista drugo sem jasala il krave muzare; sto si na vecoj poziciji mozes uciniti vise za sebe, a ako mislis suprotno onda je to obicna frazetina.

U Platonovoj Republici Avangarda = Elita ne poseduje materijalna dobra već ideale, što jeste i ostaje fikcija, u realnom životu oko nas je grabež i borba za pozicije moći i uticaja kako bi se iskoristio svoj bližnji za lične interese mahom materijalne prirode.

cerski

dali76 dali76 09:49 07.06.2010

ogromna kontradikcija

ako je vec politicka elita nemocna da se odupre mocnim korporativnim kapitalistima nije li vasa kritika "nepismenim partijiskim kadrovima u Srbija kontradiktorna?
Sve da su isti i pismeni i sposobni sta ,mogu, kao politicka elita uciniti za dobrobit srpskog drustva ?
Sa jedne strane kritikujet srpsku politicku elitu dok je sa druge strane totalno amnestirate zakljucujuci njenu totalnu nemoc u odnosu na mocan korporativni kapitalizam.
Izvinjavam se al ne zvuci mi smisleno.
Ja se kao prvo ne slazem d je politikca elita nemocna samim tim se slazem sa vasom kritikom nesposobnoj politickoj eliti.
dragan7557 dragan7557 10:54 07.06.2010

Re: ogromna kontradikcija

ako je vec politicka elita nemocna da se odupre mocnim korporativnim kapitalistima nije li vasa kritika "nepismenim partijiskim kadrovima u Srbija kontradiktorna?

Ja ne tvrdim da je politička elita nemoćna, već da nije u stanju da se odupre izazovima kao i da ne pokazuje političku volju za promene postojećeg.
Drugo ja ne kritikujem već konstatujem činjenično stanje .
Sve da su isti i pismeni i sposobni sta ,mogu, kao politicka elita uciniti za dobrobit srpskog drustva ?

U Nemačkoj recimo, politička elita ne pokazuje volju da zavede minimalnu cenu rada a isti slučaj je i u Srbiji.
Priče o reformama traju godinama što daje lobistma mogućnost da utiču na donošenje ili nedonošenje zakonskih instrumenata koji bi dali pozitivne rezultate bar kada je u pitanju položaj onih koji su zaposleni u korporacijama.

Pozivanje na tzv. ekonomski patriotizam (koji čak nema ni definiciju) je u najmanju ruku politički naivitet, dok je priča o desetogodišnjim planovima isto što i buduća muzika koja nikada neće biti slušana.

Reforme društva su obećavane pre deset godine ne samo u Srbiji već i u EU državama (osobito u Nemačkoj) i nazvane društvenom tranzicijom nisu osim privatizacije donele ništa novo, osim otvaranja puta sumnjivom kapitalu da se pretvori u legalan korporativni kapital.

Privatizacija ne donosi bolji već najgori management pošto su oni koji su privatizacijom došli do društvenih dobara (u EU) kojima je "loše" upravljala država, ista (dobra) pokupovali ne zbog poboljšanja društvenog položaja radnika i ostatka društva već zbog lične koristi koja je u ostalom i osnovni pokretački motiv privatizacije.

cerski

dragan7557 dragan7557 11:15 07.06.2010

Re: ogromna kontradikcija

Sa jedne strane kritikujet srpsku politicku elitu dok je sa druge strane totalno amnestirate zakljucujuci njenu totalnu nemoc u odnosu na mocan korporativni kapitalizam.

Na osnovu iskustava u EU se moglo još 80-ih zaključiti da će privatizacija u Srbiji biti predmet domaćih (tada još nepostojećih) magnata.

Ranija Avangarda koja je u svojim rukama imala sve konce upravljanja društvom je očekiva (ne samo u Srbiji već u svim tzv. socijalističkim državama) da će "prva pomoć"doći od kolega korporanata iz centara liberalnog kapitalizma koji će opet svojim učešćem poboljšati skandalozno loše upravljanje privredama i nepojmljivo niskim standardom u tim državama.

Desilo se suprotno, "tranzicija" je oslobodila snage unutrašnje reakcije i pretvorila se u divljački kapitalizam za čije divljanje društva nisu imala adekvatne zakonske instrumente sprečavanja.

Turistički kapitalizam (seljakanje korporativnog kapitala) je zbog otvaranja mega tržišta u Kini i Indiji zaobišao SSSR i satelite a domaća privreda postala plen koji je razvlačen po sistemu ko pre.

Kolaps jednog društvenog poretka (socijalizam) je doneo pobedu nad nacionalnom državom i stvorio novu korporativnu državu.

Koliko god da se elite u pitanju mogu kritikovati one se moraju i amnestirati zbog svog naiviteta i potpunog nepoznavanja odnosa ravnomernosti Vage (terazije).

Socijalizam kao oponent je bio i potreban i opravdan u tadašnjim uslovima jer je predstavljao (mada ne stvarno) konstantnu pretnju korporativnom kapitalizmu.
Dualitet koji je postojao je potpuno izgubljen a pretnja propašću kapitalizmu je netragom nestala.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:26 07.06.2010

Re: ogromna kontradikcija

Ja se kao prvo ne slazem d je politikca elita nemocna samim tim se slazem sa vasom kritikom nesposobnoj politickoj eliti.

Politička elita je bila veoma moćna u konvencionalnim kapitalističkim državama dok je u korporativnim državama svedena na izvršioca volje korporativnog kapitala.

U takvim uslovima je nacionalna država predmet razaranja jer sama gubi upravo privatizacijom svoje pozicije suvereniteta na svojoj teritoriji i postaje predmet nadnacionalnih organizacija korporativnog tipa poput EU.

Drugim rečima samo bogata nacionalna država (pod uslovom da to hoće) može da se suprotstavi korporativnom kapitalu dok je siromašna poput fudbalske lopte koju šutira ko kako hoće. Naravno drugo je pitanje da li nacionalna država ima u novim uslovima bilo kakvu perspektivu.


cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana