Ekonomija

Jezik Laži

dragan7557 RSS / 12.06.2010. u 17:02

Kako govorimo takva nam je i stvrnost. A da ne govorimo  kako treba pokazaću na nekom "svežem" primeru.

"Svež Novac"

novac sam po sebi niti može da bude svež niti bajat jer novac je jednostavno novac. Recimo ako bi pojam svež bio u nekom odnosu sa novcem onda bi bajat novac po pravilu tržišta trebao da bude jevtiniji od friških para, pa bi onda pošto je nominalna i upotrebna vrednost friškog i bajatog novca ista svi bi preferirali Bajate pare a iste bi bile jevtinije od Friških.

Pod svežim novcem se dakle podrazumevaju pare koje su tuđe (što implicira da iste mogu da budu i bajate ustajale pa čak i buđave). Dakle sveže pare nisu ništa svežije od ustajalih para ali su zato tuđe i mi naravno moramo da ih kupimo.

Kredit = kupovina para

Dali su mi, dobio sam ili tražio sam kredit je recimo čista obmana samog sebe ali i sagovornika jer je sadržaj ovih termina:

- prodali su mi kredit po ceni od %

- uvalili su mi njihove (nepostojeće)  pare po ceni od % kamate, a, dobiti podrazumeva da je nešto dato džabe.

- tražio sam da mi prodaju pare od X banke ili kamatara.

Da se vratimo na "svežu lovu." Pod ovim se podrazumeva potreba da se kupe obično po skupoj ceni pare od tzv. institucionalnih trgovaca (mešetara, zelenaša),  radi navedenih potreba pa ako neko iz upravljačkih organa izjavi da nam je taj i taj dao kredit, vlasnik izjave (da ga tako nazovem) jednostavno LAŽE! Pare se prodaju a ne dobijaju se jer dobiti podrazumeva, gratis prestaciju, znači bez naplate se nešto nekome daje. Gratis prestacija ne podrazumeva nikakvu naplatu u novcu ili naturi, onome ko je priža i ne proizvodi nikakve pravne posledice poput vraćanja, za onoga ko je "dat" primio. Gratis prestacija se često naziva Poklon.

Znači Rusi, MMF ili neko drugi nam ne daju ništa već nam za skupe pare prodaju tuđe pare, koje smo mi uvećane za dogovorenu kamatu u datom roku dužni da vratimo.

Kada lično tražite kredit od banke vi u stvari nudite banci sporazum o iznajmljivanju njihovog svežeg ili bajatog novca (koji oni uopšte nemaju) i vi ste u boljoj pregovaračkoj poziciji ako ste solventan ponuđač, drugim rečima ne morate da prihvatite zlenaške kamate ovih gulikoža, koji poput svih derikoža obožavaju skupe i luksuzne stambene prostore uz ekskluzivan komfor, koje im vi plaćate.

Kredit je slobodna pogodba između kupca i prodavca novca

Ako vam bankar traži X kamatu (a u pitanju je veća suma) slobodno budite kuražni i ponudite koji procenat manje, a ako se pozovu na "svoj pravilnik" recite im da to nije Biblija i da konkurent nudi svežiju robu i nižu cenu. Naravno možete reći i da je kod konkurenta roba od juče (a cena jevtinija) al' da vama dautm proizvodnje nije važan već vam više odgovara (zbog mršavljenja) para od juče zbog već ponuđene nize cene.

Na kraju bežite kao đavo od krsta od kartica kreditnih i od dozvoljenog minusa na debitnim karticama je je u pitanju iskopana jama u koju kao kupac para padate, vertikalnih zidova namazanih uljem i sapunicom iz koje je skoro nemoguće izaći. Ako vam neki drugi bankar nudi izlazak iz te rupetine (raka za pokojnike je bolji izraz) povećanjem kredita ili nekim drugim finansijskim "produktom  upakovanim"u novu staru izanđalu finansijsku masnu 'artiju, budite sigurni da je višestruka podvala u pitanju.

Banke za skupe pare prodaju novac koji ne postoji sve dok se vi kod njih ne zadužite a ako smatrate i dalje da su vam DALI kredit a ne prodali pare po najskupljoj ceni, nastavite dok ne propadnete.

cerski

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 17:39 12.06.2010

Re: važna napomena

Nikad i apsolutno nikada ne dozvolite da vaša zaduženost pređe 30% od vaših mesečnih primanja. U pristojnijim državama EU je ovo i zakonska regulativa a bankari koji ne poštuju propise se strogo kažnjavaju. Svako zaduženje preko 30% mesečno vas vodi u finansijsku propast.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 01:46 13.06.2010

Re: važna napomena

Nikad i apsolutno nikada ne dozvolite da vaša zaduženost pređe 30% od vaših mesečnih primanja.

Zaduženost ili kamata? Ovo više zvuči kao kamata (da kamata na dug nikada ne pređe 30% primanja).
dragan7557 dragan7557 08:13 13.06.2010

Re: važna napomena

Goran Vučković
Nikad i apsolutno nikada ne dozvolite da vaša zaduženost pređe 30% od vaših mesečnih primanja.

Zaduženost ili kamata? Ovo više zvuči kao kamata (da kamata na dug nikada ne pređe 30% primanja).

Zajedno, znači odplata i glavnice i kamate.

cerski
Voja Radovanović Voja Radovanović 19:23 12.06.2010

blog

Dobar blog...pozz Dragane...i jedno moje usputno razmišljanje...da li su pare friške ili bajate...mislim da najbolje zna Bajatović, kad podigne mesečno 1 300 000 din...bajatih para...
dragan7557 dragan7557 20:32 12.06.2010

Re: blog

Voja Radovanović
Dobar blog...pozz Dragane...i jedno moje usputno razmišljanje...da li su pare friške ili bajate...mislim da najbolje zna Bajatović, kad podigne mesečno 1 300 000 din...bajatih para...

Nešto se plašim da mu se lova ne užegne i počne da smrdi. Ne valja kad stoji a on siroma' tol'ko rinta da vremena za trošenje nema. Mog'o bi nešto od bajati' para da vrne u narodne kujne koje se svuda po EU zovu Banke hrane.

Naravno u EU Banke hrane finansira država čerez socijalnog mira, dok u Srbiji samo ime kaže gladan narod finansira narodne kujne pa nek' jede i ne buni se.
A eto i Igre počinju pa i Cezar moze mirno da se posveti gledanju, dok kujne daju 'leb a Igre valjad Javni Servis.

Pozdrav tebi Vojo,

cerski
Voja Radovanović Voja Radovanović 21:45 12.06.2010

Re: blog

A imamo i SOS markete...to me nekako asocira...kako poziv u pomoć sa broda koji tone...pozz
dragan7557 dragan7557 21:50 12.06.2010

Re: blog

Voja Radovanović
A imamo i SOS markete...to me nekako asocira...kako poziv u pomoć sa broda koji tone...pozz

Za ove nisam čuo?

cerski
mariopan mariopan 07:46 13.06.2010

Re: blog

To su marketi u kojima može da se kupi hrana po nižim cenama, tako sam čula, ne postoje u manjim mestima, samo u Bg.Valjda uz neku socijalnu karticu? Ne znam kako funkcioniše ali postoji, što je dobro i uz narodne kujne jedini način da neko kupi hranu ili samo dobije jedan obrok dnevno.

Ne "poslujem" sa bankama- samo gotovinom, takva su vremena.

Pre možda četiri godine krenem u malo ozbiljnije građevinske radove pa se zaletim, uvek hoću da uradim što više dok su mi majstori već tu, a nervira me i nered pa da završim što brže šta se ima od tih građevinskih poslova.

Da zatvorim finansijsku konstrukciju za sve radove, a bili su zaista veliki, nedostajala mi je jako mala suma, samo 300 evra. Ne bi se ni to desilo da nije bilo i dodatnih radova koji su iskrsli kao prirodan redosled na postojeće.

Kako ne volim da zajmim a decu sam htela da iznenadim završenim poslom,pa da ne tražim od njih, uzmem u gotovom tih 300 evra sa kreditne kartice, za tu priliku sveže otvorenu, jedini put upotrebljenu, mislim to ću u gotovom i da uplatim veoma brzo pa im kamatu neću ni platiti celu.
Kad hoćeš vraga.
Stigne meni obračun gde su kamatu skinuli najviše a glavnicu samo malecni deo...drugi mesec malo manje kamatu a još manje glavnicu....uglavnom oni su meni kamatu skinuli u prvih nekoliko meseci svu a glavnicu jedva načeli i ja njima dužna gotovo celu sumu...zašto onda da im to uplatim? Iako sam ubrzo imala taj novac nisam htela da ga stavim na račun, oni su kamatu već uzeli pa neka polako skidaju i to.
Naučila školu.
Sad kada mi je majstor krečio nudi mi da uradi mnogo više pa kaže kada imam da mu platim, trebaju njemu pare i na zimu, em mi je komšija, zna me....hvala lepo ali ni tako ne radim. Ni privatno se ne zdužujem, takva mi je narav. A takva su i vremena.

Kredite sam nenormalno uzimala samo za vreme inflacije, tako sam kuću i završila. Samo sa fiksnom kamatom i odmah pretvarala u građevinski materijal. Drugačije ne bih ni mogla da završim kuću. Bio je to jedini trenutak koji sam dobro iskoristila i drago mi je zbog toga.
dragan7557 dragan7557 08:22 13.06.2010

Re: blog

To su marketi u kojima može da se kupi hrana po nižim cenama, tako sam čula, ne postoje u manjim mestima, samo u Bg.

Na Forumu B92 ide i tema "Beograd je sve, ostalo je ništa", dok je jedan od nesuvislih krikova Čedine kampanje bio da svi živimo u Beogradu, "naučno liberalna teza" na temu kako opustošiti Srbiju.

Bankari prvo izračunaju kamatu na koju dodaju svoje administrativne "troškove" koji ne postoje za ceo period trajanja kredita pa onda to prvo naplaćuju žrtvi, glavnica tako postaje mali dug koji u našim uslovima pojede inflacija.

Mariopan, dobro došla kući,

Pozdrav,

cerski
Voja Radovanović Voja Radovanović 08:57 13.06.2010

Re: blog

dragan7557
Voja Radovanović
A imamo i SOS markete...to me nekako asocira...kako poziv u pomoć sa broda koji tone...pozz

Za ove nisam čuo?

cerski


Mariopan je napisala ono što sam ja hteo...To su marketi za siromašne gradjane gde su cene niže nego u drugim prodavnicama...ali to je otvarano pre nekih pola godine...ko zna da li to još funkcioniše...dugo o tome nigde nisam pročitao...pozz
mariopan mariopan 10:51 13.06.2010

Re: blog

Mariopan, dobro došla kući,

Hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana