Gost autor| Život

Збрка

miloradkakmar RSS / 15.06.2010. u 17:28

 Гошћа : razmisljam

 

 -  Матори саможиви скот! – безгласно понавља у недоглед, док јој се чвор у дну стомака лепи за дијафрагму и не да јој да удахне тако преко потребан гутљај ваздуха .

 -  Матори саможиви скот! – док јој се срце из грла пење у десно ухо и тамо почиње гласно да пулсира као река понорница загрцнута стенама.

 -  Матори саможиви скот! – као мантра која не доноси олакшање већ је, напротив, сапиње у свој својој бруталности са којом јој кола по нервним завршецима натегнутим до пуцања.

 - Немој – прене се – немој тако. Она је само несрећна, болесна, усамљена старица која вапи за мало пажње . Погледај је само тако пресамићену, дрхтаву и немоћну. Нека је, нека ... И она има право на жеље и хирове. Зажмури, батали, удовољи јој и угризи се за језик. Није она крива што не уме да појми колико среће има што су и деца и унуци вољни да јој помогну и да јој се нађу. Старост је тешка сама по себи, а немоћ је чини још неподношљивијом. Можда због тога пушта ту пакост са ланца  да уједа око себе неодмерено и необуздано. Не уме другачије да се избори са безнађем своје неспособности да се стара о себи.

  - Чујеш ли ти себе? – почиње препирку са својом помирљивом страном – Да ли чујеш коју гомилу празних , отрцаних фраза си сада просула, све верујући да збиља нешто значе? Општа места,  шупљи изговори, неутемељена благонаклоност...

 

   Говориш о жени која је умислила да је центар света и да јој је стога све дозвољено.  О оној која без икакве потребе шири око себе само негативну енергију. О оној око које сви играмо, а она се и даље понаша као да је у нечему прикраћена и скрајнута. О оној...

 - Чекај мало! Успори. Није баш све тако како ти кажеш. Пробај да схватиш да су јој године и болест одузеле моћ рационалног расуђивања, да се мало погубила, да јој је њена мука једино на шта може да се усредсреди.

 - И? Шта хоћеш да кажеш? Мислиш, зато може да изиграва принцезу на зрну грашка и, будући да је докона по читав дан, измишља све нове и нове начине да обесмисли сваки покушај да јој се удовољи. У реду је, по теби, да баш ничим није задовољна. Када јој сипаш воду, или  је превише у чаши, или премало, или није довољно хладна, или је ледена...  Када је питаш шта би волела да скуваш, увек каже да јој је свеједно, а онда пробрља по тањиру, повади месо, а остало гурне од себе са благим гађењем. Банане хоће само када су без и једне пегице...

 - Добро, де. Уме да буде напорна и ситничава, признајем. Али, и она је само жива душа изгубљена у својој невољи.

 - Па је то оправдање за све? Хајде, причај ми мало о томе. Зашто онда може да буде и фина и кооперативна и слаткоречива и добра када јој је син ту? Зар ниси приметила како тада уме да одговори на сва питања и како се невероватно смањује број примедби на ово и оно?

 - Јесам . А ти разуми да је она васпитана у патријархалном окружењу где се мушко поштује изнад свега и не сме му се замерати, а женско је да слуша и служи, нарочито ако је снаја.

 - Наравно, онда то све оправдава. И ружне речи које упућује најмлађој унуци, и непристојне примедбе на свачији рачун, и туторисања без покрића, и држање бесмислених лекција, и неодмерености сваке врсте којих јој никада не усфасли.

 - Не кажем... Опет, колико год да ме повреди, избаци из такта, натера ми пару на уши, мени је ње, на концу, жао. И ту не могу ништа да променим.

 - Је ли њој жао тебе? Зар не примећујеш да те намерно, свесно, циљано стално држи под притиском својим зановетањима и пренемагањима? Хоћеш да кажеш да је то случајно? Знаш да је одувек била врстан манипулатор, и док је била здрава и боља с памећу. Сада је само држање конаца у сопственим рукама довела до савршенства, све позивајући се на своју немоћ. Свесна је она шта ради и шта жели да постигне много више него што се теби чини. Немој да си наивна.

 - Нисам наивна. И мени се учини да је тако као што кажеш. А опет...

 - Шта опет? Чујеш ли је ти? – Ја волим. Ја не волим. Ја хоћу. Ја нећу. Остави ми. Сачувај за мене. Дај ми. Мени треба. – Ало, женска главо! Нас је у кући шесторо. Свако има своје потребе и према сваком имаш некакве обавезе и свако нешто воли или не воли, хоће или неће. По чему је она другачија, посебна, да би се само и једино њој излазило у сусрет на уштрб свих осталих. ? Јеси ли размишљала о томе?

 - Ма, ни о чему другом и не размишљам, а решења ниодкуд. Само се све више заплићем и све је посвемашнији осећај да сам потпуно немоћна и слуђена, ма како се поставила и ма шта урадила.

 - И? Пушташ је да те врти око малог прста иако ти је мука од начина на који то ради. Упорно јој удовољаваш, месиш јој колаче које воли, сервираш јој слаткише, грицкалице, воће, увек у грчу да си можда нешто погрешно урадила и да јој ниси прочитала мисли и погодила шта би у ствари желела, пазећи да увек за њу има свега, упозоравајући децу да обавезно оставе за баку... Јеси ли ти паметна?

 - Можда и нисам, али, док је овде, нека јој, нека има све што воли и колико воли. Није ми тешко. Кад се завучем у кухињу, побегнем од њених увек истих прича и питања. А и прескочим по које препричавање свих оних сапуница које гледа.

 - А у себи пениш, и није ти добро, и не можеш да спаваш од муке, и желудац ти константно згрчен и најрадије би вриштала из свег гласа. Зар баш треба да допустиш да те дотера до пуцања, па да схватиш да би могла и мало да се опустиш и да је бар некада пустиш да буде незадовољна с разлогом? Утуви већ једном себи у главу: ма шта радила, ма колико се трудила, ма како јој удовољавала, она неће бити задовољна. То је једноставно тако. Сети се, воли туњевину, али не у комадићима. Набавиш ону праву, а она онда воли скушу. Не једе јаја зато што пази на онај зли холестерол. Али чварцима никада не каже не. Свињско је сувише масно, пилеће јој досадило, она би само телетину. И то онда када сте размишљали како уопште да намакнете месо за толика уста. Видиш ли ту икакву логику?

 - Сувише тражиш. Логика одавно већ не станује у њеној глави, то је чињеница. Али, како не схваташ да је баш таква каква јесте, намћораста и зла, толико јадна да не могу озбиљно да се наљутим на њу. Јесте, не могу да дишем од притиска, очајна сам од узалудности покушаја  да јој удовољим, несрећна што не препознаје колико труда и енергије улажем у то да је бар на тренутак учиним задовољном, а опет, некако, не умем да јој замерим.

- Онда, боље да се и не трудим даље да те убеђујем у било шта. Остани ту где јеси, поцепана на пола, нервозна и незадовољна и мучи се до миле воље. Ја више не желим да учествујем у томе.

 - Не знам...



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 17:47 15.06.2010

...

razmisljam razmisljam 18:01 15.06.2010

Re: ...

Зашто нисам изненађена ?
За првог .
Хвала на посети.
Ако није тајна, колико првих места сте до сада освојили ( мислим на блогу )?
reanimator reanimator 11:41 16.06.2010

Re: ...

razmisljam

Ако није тајна, колико првих места сте до сада освојили ( мислим на блогу )?

Eeee..
razmisljam razmisljam 11:44 16.06.2010

Re: ...

И ја баш свашта питам .
loader loader 13:15 16.06.2010

Re: ...

Osvojio ih je... skoro koliko sam i ja.
Onda - možete misliti cifru !
razmisljam razmisljam 15:01 16.06.2010

Re: ...

Не могу, зато сам и питала .
reanimator reanimator 15:09 16.06.2010

Re: ...

razmisljam
И ја баш свашта питам .

Nezahvalno je pričati o sebi...prepuštam drugima da me hvale
razmisljam razmisljam 15:10 16.06.2010

Re: ...

Кога ми препоручујете ?
reanimator reanimator 15:16 16.06.2010

Re: ...

razmisljam
Кога ми препоручујете ?

Vidi tamo..raspitaj se kod Ines. Sa njom sam dobar..jednom sam je linkovao
razmisljam razmisljam 15:22 16.06.2010

Re: ...

На жалост, не сећам се да сам је упознала, али ћу свакако покушати .
libkonz libkonz 17:01 16.06.2010

Re: ...

stvarno ljudi, gde je Ines. Fali.
Vrati se, Ines !!!
razmisljam razmisljam 17:06 16.06.2010

Re: ...

Да пробам да помогнем, те ћу да се придружим на невиђено :

Vrati se, Ines !!!

docsumann docsumann 17:49 15.06.2010

odgovornost i upitnost

- Не знам...

Ni ja...
razmisljam razmisljam 18:03 15.06.2010

Re: odgovornost i upitnost

Да знам, не бих имала потребу да ово напишем.
Лепо од Вас што сте свратили. и Вама.
loader loader 18:05 15.06.2010

:)

Razmišljam i ja... ali ništa ne smišljam...
Ubi me ovaj fudbal :)
razmisljam razmisljam 18:14 15.06.2010

Re: :)

Са фудбалом лако излазим на крај - у главном не гледам. Али ми вувузеле ометају размишљање.
Драго ми је што сте одвојили очи од екрана да бисте свратили .
loader loader 00:15 16.06.2010

Re: :)

Ah, draga domaćice posta,
znam šta znači podrška u fazi ozelenjavanja blogera :)

Svako dobro
razmisljam razmisljam 01:05 16.06.2010

Re: :)

Благодарим од .
Biljana 77 Biljana 77 18:10 15.06.2010

Malo je ljudi

koji nisu ovakav razgovor sa sobom u nekom trenutku vodili. Samo je malo i onih koji će to priznati. Teško je sa starima, bolesnima, dementnima, nemoćnima... ali je njima još teže.
razmisljam razmisljam 18:19 15.06.2010

Re: Malo je ljudi

Биљана, не да сам разговор водила у тренутку - постао ми је свакодневница и безизлаз, јер решења заправо и нема.
Наравно да сам свесна колико је тешко
starima, bolesnima, dementnima, nemoćnima...

али ме погађа то што, упркос свој жељи да помогнем, постаје претешко и мани, бар на кратко. И тако се вртим у зачараном кругу...
Хвала на посети
.
margos margos 18:36 15.06.2010

.......

Ma koliko takve osobe i situacije sličile, svaka je drugačija i svako sebi i za sebe mora da nađe rešenje i olakšanje.
Moja svekrva me je u bolesti milovala po ruci i govorila da će da me vodi sa sobom, jer, navodno, ni tamo neće moći bez mene... Bila sam mlada i nisam znala kako da se oduprem, dok nije došlo do situacije ona ili ja - i tada sam našla rešenje.

Čuvaj sebe, to je jedino što ti mogu reći.

razmisljam razmisljam 18:44 15.06.2010

Re: .......

Čuvaj sebe, to je jedino što ti mogu reći.

Маргос, то ми исто говори и моја тетка са искуством бриге о свекрви и мајци. Опет - како?
У ситуацији она или ја, још увек не налазим право решење. Сувише сам збуњена.
Хвала на подршци. Значи ми онолико.
arianna arianna 18:55 15.06.2010

Re: .......

Уме да буде напорна и ситничава, признајем. Али, и она је само жива душа изгубљена у својој невољи.



o, kako mi je poznata čitava ova situacija i to do poslednjeg napisanog slova

i sama sam bila u potpuno identičnoj životnoj situaciji

moja poruka tebi je upravo ono što je već napisala margos

Čuvaj sebe, to je jedino što ti mogu reći.





mirelarado mirelarado 19:00 15.06.2010

Re: .......

Подршка и од мене, Размишљам.
Решење не знам. Можда да не пребацујеш себи, неке људе не можеш волети, и поред најбоље воље.
razmisljam razmisljam 19:03 15.06.2010

Re: .......

Ариана, хвала на подршци .
Свесна сам тога да нас се много среће са сличним ситуацијама и да свако на свој начин покушава да нађе решење. Баш због тога сам и пожелела да напишем нешто о томе на месту на коме ћу моћи да разговарам о свим недоумицама са којима се сударам, а све у нади да ћу успети да нађем прави начин уз малу помоћ пријатеља.
Мада, што рече Маргос
svako sebi i za sebe mora da nađe rešenje i olakšanje.

Тако ћу ваљда и ја .
margos margos 19:12 15.06.2010

Re: .......

Sad, dvaes godina kasnije znam da sve, ali baš sve - uvek radimo zbog sebe, a ne zbog njih: da me ne bi pekla savest.. a šta ako joj je to poslednja želja... hoću li moći s tim sutra da se nosim.... šta će svet reći... bolje ja, nego da maltretira ostale... Danas, s ovom pameću, u svakoj pojedinoj situaciji bih tražila razlog zašto ja to činim - i odrađivala vrlo svesno zbog sebe. I odbijala da uradim - naravno.

Moja svekrva je bila gluva nekoliko godina - a volela da pozove telefonom i ljupko saopšti da ako dolazim, donesem to i to... Naravno, nisam nameravala da 'dolazim', ali bih ipak otišla, makar da joj odnesem taj jedan jogurt ili novine... Ventil mi je bilo to što bih je preko telefona oterala u materinu, a onda ipak uradila. Jer šta ako joj je to poslednje...?
Pa tako godinama.


PS Sad baš sretoh bakicu koju sam pominjala kod Mikelea - lutka lepa, toliko je topla i mila da je svaki put makar pomilujem po obrazu, a nekad i poljubim. :)))
razmisljam razmisljam 19:14 15.06.2010

Re: .......

Мирела,
не ради се ту о вољењу као таквом - престала сам да будем толико амбициозна. Али бих веома желела да разумем. Ни мање - ни више. То би можда барем зеру утишало ову збрку која ми тутњи кроз мисли и прогања ме већ неколико година .
Захваљујем на подршци .
razmisljam razmisljam 19:24 15.06.2010

Re: .......

Маргос, није мени шта ће свет рећи. Одавно већ сам довољно матора да ми није претерано стало до тога. Али са савешћу која као цврчак Џемини скакуће и потсећа и запиткује је већ мало теже. Она јесте велики проблем, баш као и потреба да заштитим остале и да се подметнем где год и колико год могу.
Покушавала сам и ја по нешто да одбијем, нечему да се успротивим, али, иде јако тешко, јер налећем или на беспомоћно плакање или на потпуну увређеност која се прелива на децу, јер се њима усуђује да каже ствари које не може мени зато што зна да сам јој неопходна .
И једно и друго ме измести из на кратко успостављене равнотеже, а онда све креће из почетка.

P.S.Читала сам о тој твојој бакици. Мази је и негуј - такве су, изгледа, прилично ретка сорта, мада, није да их нема и у мојој околини.
margos margos 19:34 15.06.2010

Re: .......

Kada kažemo 'šta će svet reći' to je uglavnom 'svet' u našoj glavi - 3 do 6 osoba koje nam udaraju moralne packe u našoj glavi. Ti isti bi mogli biti odavno mrtvi ili bi sad mislili drugačije, ali onda kada su postali naši tlačitelji i sudije, bili su i ostali isti.

Pade mi na pamet, možda da svi zajedno napravite strategiju u kojoj će ona dobiti sve što joj je potrebno, a vi sebe poštedeli maksimalno. Rasporedite poslove, kao sportska ekipa - htela ne htela, ne možeš sve preuzeti na svoja pleća.
mirelarado mirelarado 19:37 15.06.2010

Re: .......

razmisljam
Мирела,
не ради се ту о вољењу као таквом - престала сам да будем толико амбициозна. Али бих веома желела да разумем. Ни мање - ни више.


Никада ми није пошло за руком да разумем такве људе. Знам и неке који су одувек такви, старост и немоћ најчешће само поспеше већ постојећу себичност. Хоћу да кажем: немој да се једеш и уколико разумевање изостане.
razmisljam razmisljam 19:43 15.06.2010

Re: .......

Маргос, стратегију имамо, мада ја намерно покушавам да заштитим децу од лоших вибрација ( иако више нису мали, али просто некако не желим да им сећања на баку буду ружна и непријатна - тужно је то ). Проблем је то што она захтева пуну пажњу на овај или онај начин од тренутка кад устане, док се не повуче на спавање.
Све потребно, наравно, има у сваком тренутку. Мислим да боље знам шта бака воли или не воли него шта воле или не воле моја деца . Али то ни издалека није довољно.
Да се мало нашалим - она реклама:,, У све се меша.'' ме јако потсећа на њу.
razmisljam razmisljam 19:48 15.06.2010

Re: .......

Мирела,стално покушавам да не упаднем у замку трачарења и простачког оговарања, јер нико не заслужује тако нешто, па веома бирам речи и покушавам да не кажем превише и да ми изрази не буду прејаки.
Но, на жалост, наша бака спада у оне којима је старост само изоштрила неке не баш пријатне црте карактера.
А јешћу се док не научим како да престанем. Толике ствари сам до сада успела да савладам, па ћу и то, пре или касније .
margos margos 19:53 15.06.2010

Re: .......

Но, на жалост, наша бака спада у оне којима је старост само изоштрила неке не баш пријатне црте карактера.

али просто некако не желим да им сећања на баку буду ружна и непријатна - тужно је то

Tužno bre, i nije tvoja briga i tvoj teret kako će je pamtiti... Mikele napisa o onoj svoj aspidi - ni stogodišnje postojanje nije moglo izmeniti njenu izdrndanu narav.

'bešga, i u celofanu i s mašnicom - g* je opet g*...
razmisljam razmisljam 19:59 15.06.2010

Re: .......

Јасно је то мени, Маргос, али опет...
Знаш, моја сећања на баке и деке су лепа и посебна. Моја деца имају много мање среће што се тога тиче. И свекар ми је био болестан од када га памтим, затворен у свој свет, крут и окренут себи, и никада није умео да буде деда. Сада и она...
Мада, не бих користила толико јаке речи. Некако, греота је.
margos margos 20:18 15.06.2010

Re: .......

Мада, не бих користила толико јаке речи. Некако, греота је.

Ja to samo pojačavam dojam, ne bih li ti rekla da si ti sebi najvažnija. Pete godine svekrvine bolesti i njenog vodanja sa sobom na onaj svet, ja sam zaglavila na dve operacije...
razmisljam razmisljam 20:46 15.06.2010

Re: .......

Још нисам научила ту лекцију о приоритетима, али покушавам. Полако али сигурно теорију сам сасвим усвојила, само ми мало шкрипи примена у пракси.
Dr M Dr M 21:16 15.06.2010

Re: .......

не желим да им сећања на баку буду ружна и непријатна - тужно је то )


Ti si suvise dobra...

Nekako je ispalo da je ovo zenski blog, cast prvom, ali, nemoj da me shvatis pogresno, plz...gde je tu Tvoj muz?
Mozda bi on mogao da porazgovara sa svojom mamom? Onako...nezno, kao dobar sin...ali i argumentovano, kao pater familias...
Ne bas ovako....nego ovako..
razmisljam razmisljam 21:49 15.06.2010

Re: .......

Dr M
нико није сувише добар. Доброте никада довољно.
Ту је син, још како, и штити ме и помаже колико год може. Међутим, ту постоји један мали проблемчић - док је он присутан и када поприча са њом, она се примири, а чим он замакне за врата, поново је све по старом. Њена омиљена узречица је: ,, Ја ћу да радим како ја хоћу.'' и то спроводи доследно док он није присутан. К томе је убеђена да је децу родила зато да би могла да преко њих спроводи своје идеје и да би лепршали око ње.
Иначе, мој супруг је врло рационалан и уме хладне главе да распореди чињенице и у односу на њих изабере најједноставније и најприхватљивије решење, тако да се у складу са тим и понаша. Хоћу рећи, не кида се ни стоти део колико ја, јер се помирио са ситуацијом, а и држи је под контролом док је у кући. За остало, на жалост, нема решења, јер приче не помажу.

Зашто мислиш да је ово женски блог?
И да, хвала на лепим речима .
Dr M Dr M 22:11 15.06.2010

Re: .......

Зашто мислиш да је ово женски блог?


Zato sto vrlo malo muskaraca ima svekrvu... pa im nije bliska problematika..
Salim se, naravno..

Da si naslovila blog :

ARSENIK BABA...

vrvelo bi ovde od muskaraca i njihovih muka sa taštama..

Pokusavam da Ti vratim malo na lice, Tvoja plemenitost nije bas rasirena pojava na ovim prostorima i vremenima..
razmisljam razmisljam 22:47 15.06.2010

Re: .......

Стара пословица каже да ко нема свекрву, има ташту .
Мада, ово није требала да буде прича о свекрвама, већ о одређеним типовима људи, једнима који су се самопоставили у средиште васионе и онима који су силом прилика привучени да преузму улогу сателита.

Баш ме дирнуо твој покушај да ми вратиш осмех на лице. Не брини, нисам заборавила да се смејем. Види .
И молим те да не претерујеш са комплиментима, мада бих лагала да ми не пријају. Не заборави да је овај текст, на крају крајева, врло субјективан.
Не мислим да сам нешто посебно племенита, само довољно одговорна и предана ономе чега се подухватим.
Dr M Dr M 23:00 15.06.2010

Re: .......

Не брини, нисам заборавила да се смејем. Види .


Radujem se..
razmisljam razmisljam 23:03 15.06.2010

Re: .......

Лепо од тебе .
Све се учи, чак и незаборављање. И за све је потребна вежба, па тако и за осмехе. Не брини, имам толико тога чему могу и умем да се радујем и осмехујем. Можда ми баш због тога толико смета овај део приче - квари лепоту малих ствари.
mlekac mlekac 15:08 16.06.2010

Re: .......

razmisljam
Čuvaj sebe, to je jedino što ti mogu reći.

Маргос, то ми исто говори и моја тетка са искуством бриге о свекрви и мајци. Опет - како?
У ситуацији она или ја, још увек не налазим право решење. Сувише сам збуњена.
Хвала на подршци. Значи ми онолико.

Draga, do skora sam imala slicnih muka sa svekrom.

Mada, ja sam se, sto se mene ticalo, postavila kao da imam posla sa detetom od oko 2 godine.

Tako sam ga shvatala i tako sam se ponasala.

Moj se zmu, u pocetku, jako ljutio zbog toga, ali je, vrlo brzo shvatio da sam u pravu.

Neke osnovne stvari bile su iste.

Od onog cuvenog "Ja sam centar sveta", do zbilja detinjastih pokusaja da se "nadmudre" oni koji vode brigu o njemu, do pelena...

I, mogu ti reci, kada je Zmu, konacno, poceo da sledi moj primer cela situacija u kuci postala je daleko podnosljivija.

I klincima sam rekla isto - deda je deda, ali zbog bolesti se ponasa kao dvogodisnjak, pa, ako ne biste dopustili nesto bebi od dve godine, onda nemojte ni dedi.

Cak ga je najmladji zvao "Deda Actionman!" zato sto je stalno pokusavao da se isunja i pobegne iz kuce.

"Mamaaaaaaa, deda opet krenuo u akciju!" oznacavalo je da opet pokusava da ode da spava na terasi, ili da ukrade od doktora mu zabranjenu slaninu iz frizidera, ili da se isunja napolje bez pratnje, po mogucstvu u sandalama u sred januara ili...

Deda nije sa nama vec godinu dana, svima nam puno nedostaje, ali, eto, nekako smo i to progurali.
razmisljam razmisljam 15:20 16.06.2010

Re: .......

mlekac

жао ми је што си прошла кроз такво искуство .
Покушала сам са тим приступом који си ти примењивала, али је наша бака сасвим довољно ментално очувана да би се примила на такав третман. Што ја по некад умем да кажем, жестоко се обада .
Осим тога, двогодишњака можеш да пошаљеш у ћошак, ћушнеш га педагошки ( значи - ништа груба физичка сила ) по пеленама, одузмеш му најдражу играчку или му одржиш вакелу. Са старима то не би било лепо ( барем што се прва два решења тиче ).
И ја клинцима покушавам да објасним њено понашање, али, моји су већ прилично матори па им је све јасно и овако.
Хвала на разумевању .
mlekac mlekac 15:33 16.06.2010

Re: .......

razmisljam
mlekac

жао ми је што си прошла кроз такво искуство .
Покушала сам са тим приступом који си ти примењивала, али је наша бака сасвим довољно ментално очувана да би се примила на такав третман. Што ја по некад умем да кажем, жестоко се обада .
Осим тога, двогодишњака можеш да пошаљеш у ћошак, ћушнеш га педагошки ( значи - ништа груба физичка сила ) по пеленама, одузмеш му најдражу играчку или му одржиш вакелу. Са старима то не би било лепо ( барем што се прва два решења тиче ).
И ја клинцима покушавам да објасним њено понашање, али, моји су већ прилично матори па им је све јасно и овако.
Хвала на разумевању .


Pa, druga dva su radila, a bogami, nisam se libila ni da ga, kao dvogodisnjaka, uhvatim i okrenem na drugu stranu, podalje od zeljene "akcije".

Nije ni on odmah bio takav - to se razvijalo godinama, ali, kad je ukapirao da se SVI drzimo zajedno i da niko nece popustiti, t.j. kada je, isto kao i dete, naucio gde su mu granice, onda je vec bilo lakse.

U tome je poenta. MORAS u dogovoru sa ostatkom porodice, da joj postavis granice.

Ako nesto ne zelis da dopustis onda NIKO u kuci to NE SME da joj dopusti.

U pocetku je najteze, pogotovo sto muzevi nisu skloni da se tako postave, ali, vremenom, to polako postaju pravila koja ce i ona postovati.

Upamti, to je TVOJA kuca i pravila su TVOJA. To je ono sto je najbitnije.

Nema tu nikakve svadje, rasprave ni nepostovanja. Ti je postujes zbog onoga sto je - majka i baka, ali ona mora da postuje TVOJA pravila u TVOJOJ kuci.
razmisljam razmisljam 15:44 16.06.2010

Re: .......

ali ona mora da postuje TVOJA pravila u TVOJOJ kuci.


Е, убола си саму поенту! Бака још није успела да свари ту чињеницу и много тешко иде преваспитавање у том смислу. Могла бих ти навести гомилу трагикомичних ситуација у којима се она поставља као главна и одговорна, али свесно не желим да будем сувише лична, јер би то било прилично неукусно са моје стране.
Дакле, хтела или не, мораће то да прихвати. Сви здушно радимо на томе, па ће ваљда и бити некаквог позитивног помака.

Говориш о постављању граница... Да будем мало, па можда иронична, наша бака је БЕЗГРАНИЧНО маштовита у измишљању акција које неко други треба да спроведе, а у њену корист .
mlekac mlekac 15:51 16.06.2010

Re: .......

razmisljam
ali ona mora da postuje TVOJA pravila u TVOJOJ kuci.


Е, убола си саму поенту! Бака још није успела да свари ту чињеницу и много тешко иде преваспитавање у том смислу. Могла бих ти навести гомилу трагикомичних ситуација у којима се она поставља као главна и одговорна, али свесно не желим да будем сувише лична, јер би то било прилично неукусно са моје стране.
Дакле, хтела или не, мораће то да прихвати. Сви здушно радимо на томе, па ће ваљда и бити некаквог позитивног помака.

Говориш о постављању граница... Да будем мало, па можда иронична, наша бака је БЕЗГРАНИЧНО маштовита у измишљању акција које неко други треба да спроведе, а у њену корист .


Sto bi rekle Nislije - "Kude ti otivas, otrop se ja pa vrcem".

Ta invetivnost je neverovatna. To mi je poznato.

Za pocetak, sto bi rekli za bebe, uobrocite je.

Znaci pokusajte da obroci dolaze uvek u isto vreme, da se na spavanje ide uvek u isto vreme i da joj se ne dopusta da vrslja po frizideru izmedju obroka.

Dogovori se i sa zaovom, pa joj drzite istu satnicu o obe kuce.

Koliko god glupo zvucalo, rutina ih smiruje.

Nas je deda, dok je mogao da seta, uvek bio izvodjen u isto vreme i to mu je mnogo znacilo.

To su sitnice, ali moras tome da pristupis planski, jer to ti je jedini nacin da se boris protiv haosa u njenon glavi...
razmisljam razmisljam 16:15 16.06.2010

Re: .......

Уоброчена је она самоиницијативно и тачно ко најпрецизнији швајцарски сат најновије генерације, јер мора да пије лекове а на то пази више него на ишта. По фрижидеру не вршља, јер воли када је све принето и постављено и сервирано и усуто и исецкано и ољуштено... ( додај по нахођењу ). Ни до чесме не оде сама да сипа воду, јер јој је тешко. Покушавали смо да је одвикнемо од доручковања у пола пет ујутро и стигли, за сада, до пола шест . И то је нешто.
Упркос свим напорима, она тера у свом ритму, што је донекле и разумљиво, јер је тако навикла. Но, већи је проблем што са заовом нема договора, јер је тамо пусте да ради како хоће, идући линијом мањег отпора... Мало им се и може, јер имају собе у које могу да се повуку и ескивирају је препуштајући јој дневни боравак без веће штете по своју комоцију, а и радно време им је прилично разуђено. Осим тога, тамо је кочопернија јер је код ћерке са којом може да се свађа до миле воље па јој ова попушта зарад мира у кући ( погрешно, наравно ), а сина пак поштује ко мушко и тако то, па мало увуче рогове и покуша да се повинује барем делимично.
Дакле, ништа од борбе на свим колосецима, тако да се разрађују само планови за локалну употребу.
zilikaka zilikaka 17:21 16.06.2010

Re: .......

Kada kažemo 'šta će svet reći' to je uglavnom 'svet' u našoj glavi - 3 do 6 osoba koje nam udaraju moralne packe u našoj glavi.

Ovo si sjajno rekla!
Ja sam kao mlada, pre dosta godina, bila u prilici da to shvatim. Vaspitanje je čudna stvar. Izgradi ti poštovanje prema nekim autoritetima, a da pri tome ne ostave ni zrno sumnje da li oni zaslužuju to poštovanje.
Kako sam bila u vrlo teškoj situaciji, a mlada i neiskusna, imala sam sijaset onih koji su bili spremni da pridikuju. Naime, nakon gubitka oca, osetili su se pozvanima da "udaraju moralne packe", jer im to rođačka linija pruža. Sa druge strane NIKO, ali NIKO nije bio spreman da imalo pomogne.
E, još onda sam ja raskrstila sa svetom.
Svako nosi svoj krst, i ako imaš malo sreće, pronaći ćeš u životu nekoliko osoba koje će ti ponekad pomoći.
One koji će kritikovati i pridikovati, možeš da nađeš kod svake bandere, ali čemu kao takvi služe?
I još da ponovim:
Čuvaj sebe, to je jedino što ti mogu reći.
razmisljam razmisljam 18:07 16.06.2010

Re: .......

zilikaka

Како ти нико није помогао? Па сви су они били убеђени да ти помажу тиме што ти држе лекције.
Наравно да се шалим .
Помоћ се не налази на путу, крај сваке бандере. Ретка је срећа када лутајући животом наиђеш на шачицу људи који су спремни да ти помогну без задњих мисли и неке сопствене рачунице, ту си сасвим у праву. Но, ипак се таквих нађе.
А шта ће свет да мисли, то ми је најмања брига. Оно што ми је битно је да будем у складу са сопственим назорима.
Хвала на поруци .
miloradkakmar miloradkakmar 18:54 15.06.2010

Da se javim,

da moja gošća ne pomisli da sam pobegao.

razmisljam razmisljam 19:05 15.06.2010

Re: Da se javim,

Сумњам да можеш да побегнеш од мене, осим да ме банујеш и да ми забраниш да ти се јављам на ПП . А ти свакако ниси такав.
Хвала за цеВтић. Нећеш веровати, али мирише .
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:18 15.06.2010

Život je

takav, čupav i dlakav...
razmisljam razmisljam 19:31 15.06.2010

Re: Život je

И увек био и биће. Не жалим се, само ми по некад тешко . Што неко рече - све је то за људе. А ми смо чудни зверови и свашта нешто уме да нас погоди. Ко нам је крив?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:04 15.06.2010

All you need is love

Moja svekrva vodi racuna o svojoj majci, stogodisnjakinji,zakljucanoj u proslosti i starackoj izgubljenosti , bez i jednog "uh,' ili "ah", sa mnogo ljubavi.
razmisljam razmisljam 20:16 15.06.2010

Re: All you need is love

Јелена, рецимо да сте у праву. Опет, мајка се воли по природи ствари, а свекрва, на жалост, само ако се стекну услови. Овде је то, уз најбољу вољу, изостало, што свакако не значи да немам поштовања и много добре воље.
Наравно, не треба ни рећи да волим њеног сина и да, између осталог, и њега ради покушавам да ропћем што мање и да пружам колико год могу. Али шта чинити када ни све није довољно?
Да је ситуација као са Вашом свекрвом, ствари би биле јасне и сасвим једноставне. Али када се сударите са вештим манипулатором, онда се све сагледава много другачије.
mariopan mariopan 21:10 15.06.2010

Re: All you need is love

Jao, ne znam šta da ti kažem

Imam dosta iskustva slične vrste, negovala staru svekrvu, svekra, tetku...ali to su bili dobri ljudi i to je bilo lako....dobro ne baš lako, bilo je to jako mnogo rada, ali ni slučajno nisam imala tako nadrndanu osobu pored sebe. Stare, senilne, željne pažnje i malo društva ali ne previše zahtevne. samo ono što je bilo normalno, zato kažem da je bilo lako.

Ako moraš da biraš ti ili ona - uvek biraj sebe, jer ona je na kraju svog puta a ti imaš još posla na ovom svetu. To je jedino što bih ti rekla.

Imala sam prijateljicu čija je majka godinama bila oduzeta i pojela je živote svojoj ćerki, zetu i unuki, rasturila joj brak, istraumirala dete ( zvala je u školu telefonom i rekla da se stan zapalio samo da bi imala društvo, nije volela da bude sama), i sve to iz kreveta. Jednom mi prijateljica dotrči izbezumljena, uplakana i kaže: " Bože, uzmi mene ili nju" ..toliko je bila očajna.

Majka joj je umrla odavno a ona se i danas kaje što je tada to rekla, što je poklekla i u očaju izgovorila tako strašne reči. Treba li bolji prmer šta je ona sama sebi uradila služeći bez pogovora tako sebičnu majku?
myredneckself myredneckself 21:27 15.06.2010

Re: All you need is love

Наравно, не треба ни рећи да волим њеног сина

Razumem kako sve podnosiš
a drugo, šta da kažem, čuvaj se, nisi od čelika
razmišljam, ove situacije sa namćorima u porodici nisu nikada lake, ni ugodne
želim vam puno snage, i da nađete rešenje
razmisljam razmisljam 21:38 15.06.2010

Re: All you need is love

Мариопан, бирам ја, бирам, па посустанем. Када сам хладне главе, јасно ми је да су приоритети поремећени и да би ваљало да их поставим како је ред - ипак су мени моја деца, коју сам рађала јер сам их желела, преча од сваког и свега.
Али, ,,дресирана'' сам кућним васпитањем да прихватам одговорности и обавезе и да се врло озбиљно односим према њима.
Па ме ухвати страх од тог демона који очигледно постоји у мени и почне да витла и бесни. Не бих волела да избије на површину - не би ваљало да се претворим у оно у шта се наша бака претворила.
Хвала на савету .
razmisljam razmisljam 21:52 15.06.2010

Re: All you need is love

myredneckself,
хвала на разумевању и лепим жељама . А решење свакако МОРАМО наћи, опште добробити ради.
milisav68 milisav68 22:10 15.06.2010

Re: All you need is love

Па ме ухвати страх од тог демона који очигледно постоји у мени и почне да витла и бесни. Не бих волела да избије на површину - не би ваљало да се претворим у оно у шта се наша бака претворила.

Možda neće da izbije na površinu, možda će neki lekar da ti saopšti da moraš da operišeš kamen u žuči.
razmisljam razmisljam 23:21 15.06.2010

Re: All you need is love

Или фасујем чир на желуДцу . А о слому живаца да и не говорим. Свесна сам ризика, потпуно. Биће да га смањујем овом причом данас. То му дође као некакав вид психотерапије и самопомоћи.
Хвала на посети .
mikele9 mikele9 21:43 15.06.2010

Harpije

Зар баш треба да допустиш да те дотера до пуцања, па да схватиш да би могла и мало да се опустиш и да је бар некада пустиш да буде незадовољна с разлогом? Утуви већ једном себи у главу: ма шта радила, ма колико се трудила, ма како јој удовољавала, она неће бити задовољна. То је једноставно тако.

razmišljam draga, one nikad nisu zadovoljne, s razlogom ili bez njega, bar nama poznatih. Rodilo se prokleto i kinji sve koje može i koji joj to dozvoljavaju. Možda samo u tome nalaze zadovoljstvo. Prestani da se samomučiš, tvoj život je vredan koliko i njen i koliko bilo čiji život.
razmisljam razmisljam 22:01 15.06.2010

Re: Harpije

Микеле,
да не би твоје приче о Љубици, не бисмо вечерас ћаскали на овом месту. Али, када сам прочитала шта си написао, тужакала сам се код Милорада да си ми ,, мазнуо '' тему, пошто сам се данима пре тога мучила са горњим текстом. И он, какав је већ, одмах решио да ме поново угости.
Дакле, хвала ти што је овај мој унутрашњи монолог угледао светло дана, а башка на лепим речима и подршци .
Добра ти фотка. Ја сам хтела да будем мало суптилнија, па да замолим Милорада да уз текст постави неку фотографију чичка, те сам мало тражила одговарајуће слике. На крају сам закључила да је та биљка много лепа када цвета, а и сетила сам се са колико сам задовољства као клинка правила намештај за лутке од његових главица, па сам одустала .
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:52 15.06.2010

draga

Izvini, ali morala sam da ti postavim ovo pitanje. Ko ce tebi pomoci, ako ne daj Boze legnes u krevet?
razmisljam razmisljam 22:13 15.06.2010

Re: draga

ДиИМ,
на жалост, пре пар година ми се управо то и догодило. Срећом, имао је ко да помогне. Прво моји укућани, а десило се некако да ми је свекрва, таква каква је ( гени су чудо ) родила старију заову која је душа од човека и има срце неописиво широко и добро. Једино што се потрефило да је и она била присутна, па је напрасно постала куд и камо болеснија него иначе чим је видела да је и мени потребна нега .
Иначе, да не грешим душу и истине ради, морам рећи да нам је бака птица селица - лети може све сама код своје куће, али већ неколико година долази на зимовања која све дуже трају.
Колико на мене утиче види се и ако бациш око на календар - половина је јуна, а њен ме дух интензивно прогања иако је тренутно на стотинак километара од мене.
Нема потребе да се извињаваш, питање ти је сасвим на месту .
Dr M Dr M 22:19 15.06.2010

Re: draga

морам рећи да нам је бака птица селица - лети може све сама код своје куће, али већ неколико година долази на зимовања која све дуже трају.


Jedini spas...globalno zagrevanje..
razmisljam razmisljam 22:23 15.06.2010

Re: draga

Волела бих да могу да навијам за ту опцију, али ми моја ( овог пута еколошка ) савест не да да се томе надам без новог унутрашњег дијалога .
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:26 15.06.2010

Re: draga

razmisljam
ДиИМ,
на жалост, пре пар година ми се управо то и догодило. Срећом, имао је ко да помогне.


To su zahebane teme, koliko vidim ona ima jos dece. Zasto se ne dogovorite, sada kada nije tu, o terminima? Malo kod kcerke, malo kod snaje, pa prodje zima.Dokle god ne lupis sakom o sto gazice te. Citajuci ovo sto si napisala, nekako je u vezi sa ovim:

-Још мало па ништа. Не усуђујем се да изрекнем коначан став. Размишљам...

Znam da je lakse kad se napise, ali, kreni sa konacnim stavom, inace...

Dr M Dr M 22:34 15.06.2010

Re: draga

Волела бих да могу да навијам за ту опцију, али ми моја ( овог пута еколошка ) савест не да да се томе надам без новог унутрашњег дијалога


Pa, sad i meni izgleda da sam, navijacki usko, presiroko zahvatio u resenje..
razmisljam razmisljam 22:36 15.06.2010

Re: draga

Договорили бисмо се ми када би она хтела, али не иде то тако, јер је не можеш присилити на нешто што неће и не жели.
Да, има троје деце. Код једне ћерке неће, јер не жели да буде сама код куће ( жена ради и сваког дана на посао и са посла буквално пређе читав Београд са све Земуном и за то су јој потребни сати ), а код нас осталих буде док јој је потаман, па када се наједи, мења, али се никада не може успоставити прави распоред.
Оно што си цитирала је управо то што сам написала и како гледам на неке ( многе ) ствари. Заузимање става је прилично компликован процес и интензивно радим на њему.
А када лупим шаком о сто, она се сневесели и плаче и уздише пола дана и увек ме упеца на болећивост. Но, очеличићу се - радим на томе.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:07 15.06.2010

Re: draga

Svima nam ide starost, mene ona manje plasi od bolesti.
Lepo si navela razlog zasto nece kod jedne kcerke: bice sama kod kuce.
Zasto je i ti ne ostavis samu kod kuce? Izvini ovo je mozda isuvise licno ali ako SAMA SEBI ne pomognes, nece niko.

Ovaj post i smatram kao jednim korakom tvog celicenja. Krenula si stepenicama, jednim, ali vrednim. Polako ali se budis.
Nemoj stati, bice ti teze. Mnogo.
razmisljam razmisljam 00:18 16.06.2010

Re: draga

Pa, sad i meni izgleda da sam, navijacki usko, presiroko zahvatio u resenje




Уз осмех, наравно.
razmisljam razmisljam 01:18 16.06.2010

Re: draga

ДиИМ,
Била сам тако лепо и надасве дубокоумно срочила одговор на овај твој коментар, и баш је сав био како треба и тако то и онда сам очигледно негде гадно забрљала...
Како год, испарио је негде у виртуелном простору, а сада је већ сувише касно да покушам да се самоцитирам. Крајње време за спавање. Можда се опсетим сутра, т.ј. данас, односно касније у току дана.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 12:01 16.06.2010

Re: draga



ladyhawk ladyhawk 23:56 15.06.2010

Kao da je pisala moja majka

Moja baka je nedavno umrla, nakon nekoliko godina ubrzanog mentalnog i fizickog propadanja. Mislila sam da je samo ona imala takvu paznju od svoje snahe, moje majke. A bila je jako losa svekrva, narocito u pocetku, dok mi deca nismo odrasla. Pitala sam se odakle mojoj majci snaga da je toliko dvori i pazi, kao malo dete. Na kraju je bas tako bilo, baka bi joj sela po nekad u krilo i mazila se misleci da joj je to majka. Ne mogu da opisem svoja podeljena osecanja, zalost za bakom koja je dusu davala za nas unucuce i tugu zbog mamine nesrece s njom. Nikako nije davala da se baka smesti u specijalnu ustanovu, sto smo na kraju i mi podrzali, pa i moj otac, jer znali smo da bi je savest posle progonila do beskraja. Ali su zato nasa deca stala na stranu ocuvanja zdravlja svoje bake i grdila nas sto joj dopustamo da se tako muci.

Ma, strasne muke kojima je nedavno dosao kraj, ali naruseno zdravlje mojih roditelja je cena njihove ciste savesti.

Divim ti se na zrtvi, ali pokusaj da se zastitis koliko god mozes, tek ces biti potrebna svojoj deci.
razmisljam razmisljam 00:15 16.06.2010

Re: Kao da je pisala moja majka

ladyhawk,
нема никакве потребе да ми се дивиш. Просто радим оно што би требало да је нормално. Само што су се неке границе, на жалост, мало помериле на моју штету.
Иначе, мој свекар је последње године свог живота провео у Дому, што је њему и одговарало, јер је једино имао на уму да добије сталну медицинску негу. Претходно се свекрва бринула о њему и прилично је нерадо пристала на такво решење ( шта ће народ да каже ). А критиково ју је његов брат због тога онолико. При томе му ни једног тренутка није пало на памет да се сам понуди да се стара о њему.
Не могу да кажем да ми је свекрва била лоша. Само мало хладна и дистанцирана иза танке корице љубазности. Међутим, ствари су се нагло промениле на горе. Бива то.
Плашим се да она на Дом не би пристала, мада се та могућност за сада није разматрала.
А ја сам својој деци рекла да ме слободно сместе у установу оног тренутка кад почнем да личим на баку. Они се буне. Међутим, образложење је сасвим једноставно. Ако будем као она, бићу незадовољна где год се будем налазила, а смештање у Дом ће њих спасти непотребних перипетија и ружних сећања, а да не говоримо о менталном ( па што да не и физичком ) здрављу које ће сачувати за своје потомство, коме и треба да га поклоне. Мислим да су разумели.
Баш та подељена осећања су страшна ствар. Отуд и овај текст.
Велико хвала на разумевању .
vagabunda vagabunda 04:46 16.06.2010

znaci...

ako sam dobro razumela, ti sta god da uradis ona ce biti nezadovoljna, surova i namcorasta? a ti se lomis da joj ugodis, znajuci da je to nemoguce? izvini, i ovo zaista govorim sa najboljom namerom, ali ja bih rekla da si svoju situaciju zamesila sama.

ok, zena je bolesna, senilna i mizerna, slazem se da je ne mozemo mrzeti. ali garantujem ti da sve siledzije na ovoj planeti (pa i one senilne) imaju neverovatan njuh da osete koga mogu da zlostavljaju. primenjeno na tvoj slucaj: sve sto ti radi, radi ti zato sto joj to dopustas. mislis li da ce se nebo srusiti ako joj postavis jasne granice, i ako njeni postupci/reci budu imali adekvatne posledice? mislis li da je za tvoju decu bolje da gledaju kako im neki kreten zlostavlja majku nego da se baka par dana duri dok se ne navikne na nova pravila? pobogu, cemu toliko besmislene patnje? i sama lepo kazes da je sasvim u stanje da bude razumna (u prisustvu tvog muza).

izvini ako sam ostra, ali koncept mucenistva me duboko uznemirava. ako neko misli da ima i trunke smisla u tome sto je neciji rob i predmet izivljavanja, to moze biti jedino samoobmana. tako ja mislim. sa druge strane, razumem da je uzasno tesko pronaci efektivan nacin da se izadje iz ovakve situacije. ali drzim ti palceve. sve najbolje.

razmisljam razmisljam 12:03 16.06.2010

Re: znaci...

Vagabundo,

не мислим да си оштра и нема потребе за извињавањем. Дијагноза коју си поставила је сасвим тачна и прецизна. Мада, не постоји у мени, барем ми се чини, никаква потреба за мучеништвом и да мислим да оно има смисла, свакако се не бих толико препирала сама са собом.
Веруј да баки сваки пут из почетка постављамо границе, али, када се мало привикне на њих, постане јој јасно да јој то не одговара, па покупи пинкле и оде код ћерке. Тамо буде док не накупи нову количину незадовољства, па се онда врати код нас и читав процес почиње из почетка. Не једном сам чула од заове да јој је мајка много питомија након боравка у нашој кући. Но, то кратко траје.Брзо осети порив да манипулише и диктира правила игре ( а тамо јој то, на жалост, допуштају ), тако да се све врти у круг из године у годину...
Ипак, неко решење ће се наћи, пре или касније. Што време више пролази, све сам мање склона да трпим неке ствари, тако да ће, уз твоје држање палчева ( хвала ти на томе ) ствари ипак доћи на своје место.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:13 16.06.2010

Sve, sve.. ali ovo:

razmisljam
...Банане хоће само када су без и једне пегице...

.. pa pegave banane su najslađe.... kao i pegave devojke, uostalom.
razmisljam razmisljam 12:05 16.06.2010

Re: Sve, sve.. ali ovo:

И још ако су риђе, дуге, благо коврџаве косе и порцеланског тена... Мислим, девојке .

Хвала на посети .
antioksidant antioksidant 08:29 16.06.2010

.

teska ti tema
kao narav te babe :)
moje misljenje je da to ne sme biti tvoj problem nego njenog sina
a ti je ne slusaj - neka joj televizor pa nek se svadja s njim :)
a iamli smo mi drugara koji je ziveo sa babom
dobra zena ali volela je da gura nos i gde mu niej bilo mesto
savetovali smo ga da je cesce nervira da bi krace zivela :)
ali to je bilo zezanje
zao nam je bilo kad je umrla
razmisljam razmisljam 12:11 16.06.2010

Re: .

АО

тема тешка, ту се слажем. Али не могу да се сложим да је бака проблем само мога мужа. Мој став је некако да сам фасовала и бригу о њој оног тренутка када сам решила да са њим делим живот, тако да недвосмислено имам свој део одговорности.
Са телевизором се, иначе, не свађа, али воли да гледа све оно што ми остали никада не бисмо и од чега ми се диже коса на глави. Но, то је најмањи проблем.

Хвала што си свратио .
bocvena bocvena 12:34 16.06.2010

Nemaš pojma koliko te razumem...

Dobro pamtim osećaj pat pozicije (nije svekrva bila u pitanju) - nema ko drugi, a neizdrživo je. Ne mogu ni da pišem o tome. I nemam nikakav pametan savet. Samo te razumem.
razmisljam razmisljam 15:07 16.06.2010

Re: Nemaš pojma koliko te razumem...

bocvena

хвала на разумевању . Рекох већ, није ми било на уму да причамо о свекрвама, већ о типу људи које она представља у мом случају ( никада нисам падала на стереотип снаја - свекрва и мислила сам да нећу упасти у њега ) .
Ако ћу да будем поштена, нисам ни веровала да прави савет заиста постоји. Свако има неки свој начин.
jasnaz jasnaz 13:51 16.06.2010

oslobađanje



......и да је бар некада пустиш да буде незадовољна с разлогом?

njeno nezadovoljstvo je njena stvar. tvoje zadovoljstvo je tvoja stvar.
u I slučaju: ne moraš ništa. u II: moraš!



razmisljam razmisljam 15:09 16.06.2010

Re: oslobađanje

Бирам други. И хоћу ( јер ми је све јасније да морам ).
Хвала .
dragan7557 dragan7557 16:39 16.06.2010

Re: oslobađanje

Lek ti je u:

EFT = Emotional Freedom Techniques.

Ne znam da li postoji tu gde živiš, vredi pokušati.

cerski
razmisljam razmisljam 16:58 16.06.2010

Re: oslobađanje


Признајем да сам гуглала тек овлаш ( накнадно ћу томе посветити мало више времена ), али и ово што сам до сада излистала ме сасвим задовољава.

Хвала на покушају да помогнете .
margos margos 17:21 16.06.2010

Re: oslobađanje

Znam dobru terapeutkinju ETF-a... pa ako treba, piši.
razmisljam razmisljam 18:09 16.06.2010

Re: oslobađanje

Маргос

захваљујем и имаћу те у виду. Само бих желела да се предходно мало подробније обавестим о ЕТФ-у.
margos margos 18:50 16.06.2010

Re: oslobađanje

Ok ok. Vrlo je efikasna za kanalisanje (i naravno osvešćivanje) emocija. Retke su autentične emocije - često su one samo okidač za neke pređašnje. Nimalo lak zadatak - prepoznati ih. Ali zabavan, makar za mene. :)
razmisljam razmisljam 18:57 16.06.2010

Re: oslobađanje

Retke su autentične emocije - često su one samo okidač za neke pređašnje.


Потискивање, преусмеравање... Причај ми о томе .
zilikaka zilikaka 19:18 16.06.2010

Ponovo

sam pročitala tvoj tekst.
Izvini, ali mislim da ti ona radi upravo ono što si joj sama dozvolila.
У реду је, по теби, да баш ничим није задовољна. Када јој сипаш воду, или је превише у чаши, или премало, или није довољно хладна, или је ледена... Када је питаш шта би волела да скуваш, увек каже да јој је свеједно, а онда пробрља по тањиру, повади месо, а остало гурне од себе са благим гађењем. Банане хоће само када су без и једне пегице...

Dobro, ona nije zadovoljna Pa šta?
Da li si ti sigurna da je "usluga " sa tvoje strane bila korektna? Slegneš ramenima i kažeš kako bolje ne možeš.
Ne razumem zašto te pogađa njeno nezadovoljstvo, ma kako ga iskazivala. Uvek ti preostaje da se ljubazno nasmešiš i kažeš joj kako eto baš moraš da izađeš (iz sobe, kuće..) jer imaš previše posla.
Koliko sam shvatila, podršku porodice imaš. Potrebno je samo malo veštine da se takve osobe onesposobe. Budi sigurna da će vrlo brzo razumeti poslate poruke, i verovatno "smanjiti doživljaj". Ipak je ona svesna ko tu od koga zavisi, nego što bi se kod mene reklo "tera kera dok može"

Takva sebičnost se razvija samo onoliko koliko joj okolina dozvoli.
razmisljam razmisljam 19:26 16.06.2010

Re: Ponovo

Potrebno je samo malo veštine da se takve osobe onesposobe.


Убрзано радим на стицању исте. И даље се по мало спотичем о њена отврена изражавања незадовољства, али напредујем.

Dobro, ona nije zadovoljna Pa šta?


То подвучено ми још тешко иде и разлог је што не постижем 'ладноћу летњег шприцера у опхођењу са њом. Дакле, непобитна је чињеница да је проблем у мени. Као што рекох, радим на превазилажењу истог .
zilikaka zilikaka 19:39 16.06.2010

Re: Ponovo

Sa srećom. Kao što sam već rekla, ja sam tu veštinu morala da naučim kao mlada. I da vidiš, od velike mi je koristi.
Tačno je da postoje ludi koji jednostavno nemaju obzira prema drugima.
Moja deviza kod takvih je:
Ako neko ( od dvoje ) mora da bude nezadovoljan, onda to neću da budem ja.
razmisljam razmisljam 19:45 16.06.2010

Re: Ponovo

Ako neko ( od dvoje ) mora da bude nezadovoljan, onda to neću da budem ja.


То је једна од мантри коју упорно понављам. Судећи по твом искуству, доноси резултате, што отвара предамном извесност много светлије будућности .

Полако али сигурно постаћу оптимиста.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:40 16.06.2010

Re: Ponovo

Najpre, dobrodošla.
Lepo ispričano.

Jedan moj drugar, koji se smatra pametnijim od mene (što i nije baš teško) govori da, ako ostavimo po strani odnos žena-muškarac, u odnosu žena-žena postoje žena-tiranka i žena-žrtva. Kada žena ženi oči vadi (najčešće svekrva snahi, redje snaha svekrvi). I da se tu teško stvari menjaju.

Stoga mi ovo
Дакле, непобитна је чињеница да је проблем у мени. Као што рекох, радим на превазилажењу истог

ne obećava stvarnu promenu.

Pogotovu što negde u tekstu stoji ovo

Опет, колико год да ме повреди, избаци из такта, натера ми пару на уши, мени је ње, на концу, жао. И ту не могу ништа да променим.


Jer, spolja gledano, nekako bi bilo normalnije da je bakin sin bio oštriji i korektniji u postavljanju relacija, te koliko-toliko zaštitio svoju suprugu. Valjda on vidi.

Uostalom, umreće ta nevaljala, samoživa bakica...
mlekac mlekac 20:45 16.06.2010

Re: Ponovo

razmisljam
Ako neko ( od dvoje ) mora da bude nezadovoljan, onda to neću da budem ja.


То је једна од мантри коју упорно понављам. Судећи по твом искуству, доноси резултате, што отвара предамном извесност много светлије будућности .

Полако али сигурно постаћу оптимиста.

Ne brini - savladaces ti to.

I, ponavljam, odredite joj rutinu. To im je jako bitno.

Znaci, ne pravis joj kolace kad joj se cefne niti je posebno pitas sta bi zelela za rucak.

Ne! Ako se svi dogovarate o sutrasnjem rucku - onda, naravno i ona ima pravo glasa. Ali, ako si ti ta koja inace odlucuje sta ce se kuvati - onda tako neka i bude.

Do sada si, valjda, naucila sta voli, pa joj ponekad spremi bas to, a onda, pred svima reci da je to tog dana za rucak jer ona to voli!

Da vidis kako pali
razmisljam razmisljam 22:45 16.06.2010

Re: Ponovo

Најпре, хвала Владимире на добродошлици и боље те нашла на овом месту .
И башка захвала и за изречени комплимент.
Па и трећи пут за пажљиво прочитан и помно анализиран текст.

Те и контраанализа, такође веома промишљена ( бар се надам ).
Дакле, у праву се да се ствари тешко мењају и ова моја прича свакако није изузетак. Тако је то у многим односима међу људима, ма колико они били површни или дубоки. Међутим, склона сам да верујем да промена ипак постоји, да се дешава и да само треба бити довољно стрпљив и порадити на томе да до ње заиста и дође. Сходно томе, оптимиста сам и не умем себе да видим у позицији вечне жртве.
Наравно да ми ју је жао. Старост попут њене је нарочито тешка, веруј ми на реч. Шта је горе од тога да се стигне до сутона живота толико потпуно незадовољан ?
Бакин син је и коректан и оштар, али није у стању да сасвим контролише ситуацију, јер не проводи све време у кући, па не може да утиче на збивања.
Мислим ( извини што сам слободна да то кажем, али си ме већ у коментару остављеном код Микелеа маличак повукао за језик, али сам прећутала ) да из позиције својих година са мало превише лакоће коментаришеш смрт стараца ( Или да оставим могућност да си се само шалио ? ) . Никаква примедба, да се одмах разумемо. Само запажање.
Не размишљам о бакином умирању, ни на тренутак. Бар не као о некаквом решењу.
Ето.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana