Film| In memoriam| Kultura

Uzrok smrti ne pominjati

nova_slika_srbije RSS / 17.06.2010. u 00:28

      Rođen je na isti dan kada i Merlin Monro. Njegovo ime na arapskom znači odličan, a kao mlad dokazao je teoriju Jovana Cvijića da su Albanci najlepši ljudi na Balkanu. Glumio je sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Klaudijom Kardinale, Kendis Bergen i mnogim drugim. On je prvi jugoslovenski glumac koji se probio kroz čeličnu zavesu komunizma i zaigrao u Holivudu. Nije želeo da promeni ime i nacionalnost. Zahvalnice i priznanja nije često dobijao, iako su njegov talenat i veština nadprosečni za ovo područje. Svetsku slavu zamenio je mirnim i povučenim životom sa svojom porodicom u Beogradu. Punih 25 godina nije glumio ni na filmu ni u pozorištu.

      Junak crnog talasa, jugoslovenski Gregori Pek, Bekim Fehmiu će, pre svega navedenog, biti zapamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih glumaca. Najpoznatiji je po ulogama Belog Bore u filmu "Skupljači perja" Saše Petrovića i Odiseja iz istoimene serije. U nekim člancima je predstavljen i kao prvi albanski akademski pozorišni i filmski glumac. Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije. Te iste kinematografije Bekim se sasvim odrekao 1987. godine. Ogroman pritisak antialbanske propagande nije više mogao da podnese. Samovoljnu medijsku izolaciju iskoristio je da sabere sve "Blistavo i strašno" iz svog života i napiše memoare koje je izdavačka kuća "Samizdat" B92 objavila 2001. godine.

      Bekima politika nije ubila već ga je učinila besmrtnim. Dovoljno je da se setimo samo jedne scene iz njegove blistave karijere: one u kojoj krvavim dlanovima grli Oliveru Katarinu, koja mu peva "Đelem, đelem". Ovo je ujedno i antologijska scena jer se u njoj pojavljuju najlepša jugoslovenska glumica i najlepši jugoslovenski glumac.


Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 01:54 17.06.2010

питање

Te iste kinematografije Bekim se sasvim odrekao 1987. godine.

да ли се он одрекао ње или она њега
ја имам осећај да смо се ми одрекли њега
angie01 angie01 07:32 17.06.2010

Uzrok smrti ne pominjati!

To je namanji deo pristojnost, koji je Bekim zasluzio!
tanjasanjalica tanjasanjalica 12:29 17.06.2010

RAZUMEM

moj tata, dok je bio živ, stalno je govorio: samo da ne padnem u krevet ili na teret nekom drugom, sam ću sebi presuditi. Nikada nisam odobravala ovakav način razmišljanja, ali ga razumem, pogotovu što mu se baš to što nije želeo i desilo, ali on nije više bio u stanju da bira. Samo se ugasio, nadam se ne znajući šta ga je snašlo.
AlexDunja AlexDunja 21:19 17.06.2010

preporučujem

dragan7557 dragan7557 07:50 18.06.2010

Re: Fala

probio kroz čeličnu zavesu komunizma

ti što si me podsetio na ovo i moje herojsko delo probijanja čelične zavese "komunizma". Vala predložiću sebe za Orden Hrabrosti sa ukršetim znacima pitanja.

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana