Uragan Wilma na vratima

Strongman RSS / 01.12.2007. u 21:46



Srbija je zemlja koja svojim stanovnicima nudi zabavu svetskog nivoa. ... Mislim ceo svet je cuo za "zabavu" koja je omogucena Srbima, mahom mimo njihove volje. Srbija se dugo godina pojavljivala u vestima i CNN i Reuters, i Sing Hua, i Pravda, i Mond,... kao stalna rublika. Tamo negde posle politike a pre vesti iz kulture isla je rublika "vesti iz Srbije". Prema statistikama 67% Amerikanaca je verovalo da je Srbija neka od domacih drzava jer se tooliko spominje. Ili su to bili Kinezi!?

Imao sam to zadovoljstvo da svoje najbolje godine (znam da zvuci otrcano "moje najbolje godine") provedem u zemlji koja je bila hiperproduktivana u fabrikovanju vesti. I to ne vesti iz biroa za komunikacije. Srbiji su se zapravo desavale stvari koje su dobijale epitet udarnih vesti.

Ne zaboravimo osnovni postulat novinarstva "sto je vest dalja potreban je veci broj mrtvih da postane vest dana".

Ja sam u svom, sada ne vise toliko kratkom, zivotu preziveo najveceg sina nasih naroda i narodnosti zajedno sa njegovom sahranom. Pa rat i raspad SFRJot. Svetski rekord u stopi inflacije. Vise nedeljne restrikcije struje. Voznju parne tablice parnim danima i obrnuto. Pa(d) Slobodana Milosevica. Pa najduzi redovi na svetu za benzin. Onda smo imali bombardovanje saveznika. Stvaranje multiteritorijalne unije drzava Rusija - Srbija - Belorusija (i Siera Leone). Vise opasnih anti Milosevickih demonstracija. Petooktobarsku revoluciju. Atentat na premijera. Harmonikas kao najmocniji tajkun (Karic prim aut). Prevarene stedise u dve razlicite generacije banaka. Tajkun cije se ime ne izgovara Glasno.

Jednom recju, zivot u Srbiji me je osposobio da nista vise ne moze da me iznenadi. Barem je to tako izgledalo do mog prelaska iz matice u dijasporu. Da budem iskren nisam bas odmah ukapirao da je dijaspora romantican naziv za gastarbajtere. Ali sve jedno, evo me u Amerikama u okolini Majamija. Na pocetku mog gastarbajterskog staza, zivot me je doneo u Pompano Beach, gradic 40 milja severno od Majamija. Mirno mesto, mahom naseljeno penzionerima.

Stanujem na lepoj lokaciji. Zgrada luksuzna, zidana malterom i ciglom, sa koznim foteljama u lobiju zgrade, liftovima u granitu i mesingu, stilski lusteri svuda... Uz zgradu bazen sa grejanom vodom, sa svlacionicama sa kristalno cistim mermernim podom i tusevima sa toplom vodom. A svuda okolo golf tereni. Sve mi se to desava 30 godina prerano. Ja jos nisam za penziju.


Kao gastarbajter pocetnik, sa 400$ u dzepu i bez zaposlenja i papira, stanujem kod prijatelja u dnevnoj sobi. Dostojanstveni plemic iz Nisa, Grof Prishljamski, se prisljamcio divnim ljudima sa kojima je nekada studirao. I ko kaze da nemam svedoke da sam studirao? Elem idila od stanovanja, divni ljudi, ja malo nemam posao ali nema veze. Vazno da sam se prebacio preko okeana. Dane provodim sam na kompjuteru jer moji domacini rade. I to bas rade. Vidjamo se samo uvece, kada veceravamo zajedno, a onda oni moraju na pocinak jer se radi sutra. Za vecerom vodimo razgovore mahom o mojoj buducnosti, koja samo sto nije. S druge strane ja im prepricavam sta kazu novine. Nemaju vremena da citaju - radi se. I tako dan za danom. Vikendom idemo da trazimo posao za mena. Predobri Bane je stvarno imao volje da nadjemo posao ali u Pompanu je to bilo nemoguce. U pompanu se samo stanuje. Radilo se pre penzije.


Veceramo mi tako i primetim po licima mojih dragih ukucana da se nesto lose desava. Kazu priblizava se uragan. Pa dobro, pomislih, to je samo uragan. Ovde je bilo na desetine uragana. Primecujem da su moja razmisljanja u neskladu sa razmisljanjima mojih ukucana koji su, inace, uvek vrlo realni. Hteo nehteo poceo sam da pratim informacije na televiziji.

Iz sata u sat smo dobijali sve vise informacija o uraganu. O pravcu, o snazi,.. Cak su ga i krstili. Dobio je ime Wilma. Impresioniralo me je sto nisu panicili a suocavali su se sa potencijalnom katastrofom sirih razmera. Edukovali su stanovnostvo kako da zastite prozore, sta od zaliha treba da kupe, gde su centri za evakuaciju,.. U opste Amerikanci su vrlo pragmaticni. Ukljucujem se i ja u pricu i na brzinu se edukujem i kapiram da postoji razlika izmedju uragana i tvistera (ciklona kako ga mi zovemo). Tvister nastaje na kontinentu, skoro ni iz cega, razoran je, ali je malih dimenzija i kratkog dejstva. Uragan je ozboljna stvar. Nastaje u okeanu kada se mesaju hladna i topla struja, pa se tu neki vazduh dize, pa se stvara naglo smanjenje pritiska, pa neki drugi vazduh ulazi i to sve dobija dimenzije od po nekoliko desetina kilometara. Kategorisani su od 1 do 5. Najjaci moze da duva i do 350 km/h. Krecu se brzinom od 10 - 20 km/h i trude se da uniste sve zivo na svom putu.

Elem mi budno pratimo kako nasa Wilma raste od dvojke na trojku i na kraju biva vrlo dobra cetvorka. Vetric od nekih 250 - 295 km/h u centralnom delu, koji se zove "oko". Sva sreca te nije imala nameru da ima odlican uspeh i naraste do petice. Ja i dalje jedini veseo, suocavam se sa necim sto neznam sta je. To je kao kada covek ide nocu kroz mracnu sumu pa ga strah. Onda peva na glas da se oslobodi pritiska. Tako sam se i ja zezao. Pricao sam ukucanima da imam vesti iz prve ruke da nasa zgrada nema problema sa Wilmom. Rekao sam im da sam citao "tri praseta" i da pouzdano znam da zidane kuce od cigala odolevaju vetru.

Malo mi slabi moral kada su poceli da me zovu kumovi, prijatelji i rodbina iz raznih krajeva sveta. I svi insistiraju da se evakuisemo. Kazu ovo ce biti najjaci udar uragana do sada. Ali, nazalost, nama je vec kasno da begamo. Wilma je vec sasvim blizu a i kazu da je nagojila i narasla na nekih 200 - 300 kilometara u precniku. Putevi su zakrceni, nezna se da li je veci rizik biti u kolima ili u zgradi. Odlucujemo se da ostanemo, Bane i Sanja imaju malo dete i ne rizikuje im se.

Tog popodneva, pred pocetak oluje, Pompano je licio na avetinjski grad, nigde nikog, svi prozori zabarikadirani. Samo smo Bane i ja radili. Bane ima biznis sa ugradnjom i odrzavanjem tendi. Mi visili na merdevinama ispred jednog trznog centra, sekli konopce kojima je pricvrsceno platno tende za metalnu konstrukciju. Pokusavali smo da spasimo trzni centar od vece stete. Za lepe pare, doduse. Vetar se pojacavao i pojacavao. Mi smo spasavali od tende, sta se spasti moze. Nigde nikog. Mislim da smo ulovili zadnji cas da sidjemo sa merdevina. Jer vetar je vec ljuljao kombi kojim smo dosli i pravio skriputav zvuk. To je bila i truba za povlacenje. Cutke smo se vozili kuci a oko nas opustele ulice, neke novine koje kovitla vetar. Palme se saginju pod naletima vetra. Obojica smo zamisljenji. Hoce li ovo biti "onaj" uragan?

..


Spremali smo se za spavanje kada je pocelo da bude jos ozbiljnije. Jaka kise i jak vetar. Licilo je na oluje kakve sam vidjao, ali nabildovanu. Kisa pada u svim pravcima, na dole, na stranu, pa cak i na gore. Vetar je maltretirao veliko drvo u nasem dvoristu. Savijao mu je ruke, udarao cvrge, a bili su i udarci u stomak. Drvo se borilo koliko je mogle, a najcesce je probalo da eskivira nalete vetra. U jednom trenutku, negde oko 3 postao sam svestan da smo jedino drvo, vetar i ja budni. Dakle vreme je za krpe. Tek kada sam legao postao sam svestan da udarci vetra uduvavaju portal od terase i po 5 cm u sobu. Valjda ce stakla da izdrze, jer je moj krevet tik u z terasu.

A ja ne volim kisu, a ni staklo... A ni da me bude... Sta vise, volim da spavam "dok dobuje kisa u ritmu tam tama".

...Nesto me je probudilo. Bacam pogled na drvo i vidim da ga je veter nokautirao. Polomio ga je po duzini na pola, a zatim pokidao i ruke i noge. Od velikog drveta ostao samo malo ozbiljniji panj. Po dvoristu koje inace sluzi kao teren za golf, leze grane, ves, delovi krovova i razno razni predmeti kojima neznam namenu. Slika kao Vudstok 19-og avgusta '69, kada su ga napustili publika i izvodjaci posle visednevnog koncerta a ostala samo gomila djubreta i nereda. E nama falila samo muzika. Djubre smo imali. Vetar kovitla i nanosi jos djubreta od negde. Brinem se da neki predmet ne zvekne prozor. Zasedamo i rezimiramo situaciju: nemamo struje, imamo nesto hrane, napolje se ne izlazi, na cekanju smo. Odlazimu WC i bivam sokiran cinjenicom da se voda u WC solji ljulja. To me upucuje na zakljucak da se cela zgrada ljulja. I to zgrada od 5 spratova sa armaturom i betonskim plocama, i dubokim temeljom... Dakle vreme je za povlacenje. Umotavamo Filipa u cebe, uzimamo vodu, mleko, radio i video kameru i palimo u podrum. Hodnik je pust kao da se vecina stanovnika zgrade vec sklonila negde. Sedimo ispod stepenista u podrumu i cekamo da nas prodje oko uragana. Kazu da je u tim trenucima vetart u naletima duvao izmedju 250 i 300 km/h. Strasno!

Kao da se smiruje malo. Virimo kroz ulazna vrata i gledamo situaciju ispred zgrade. Par automobila izgledaju prilicno nezadovoljno u snaznom zagrljaju oborenih pantana. Komsija koji je preparkirao svoju skupu korvetu sa parkinga gde ima par drveta i stavio na cistinu imao je nesrecu da je od negde doletela dzinovska grana (oko 300 kg po mojoj proceni) i spljeskala mu mezimca. Ima dosta ostecenih automobila ali banetov kombi i auto su prosli dobro. promaseni su.

Vetar se kao smiruje i duva brzinom nesto manjom od 200 km/h. I kao dokaz da je ljudska glupost neunistiva, eto mene nagnut pod 45 stepeni, grudima okrenutim vetru kao Primoz Ulaga prilikom skoka, dok me Sanja, iz zavetrine, snima. Smejem se, dajem komentare. Na svu srecu mi proradio mozak i pada mi na pamet statistika da vise ljudi gine kada se oluja slabi nego za vreme iste. Dakle to je to. Izadjem da se slikam i nesto me zvekne po lobanji i budem u vestima kao statistika. Mislim da je 30 sekundi kurcenja dosta i begam u zgradu. Jos nisam maltene ni usao kada je dzinovski limeni poklopac klima uredjaja sa zgrade prekoputa poceo u brisucem letu da grebe krovove parkiranih autompila dok se coskom nije zabio u parkiran kombi. Nije bas proleteo gde sam stajao ali je bio na ne vise od 10 metra. Nije lose, izbegao sam. A i ne smeta mi kad pobledim... od straha.

Kasnije, istog dana, Bane i njegova porodica emigriraju par stotina milja na sever, a ja ostajem kao cuvar plaze u zimskom periodu da cuvam gajbu jer nisam bio u fazonu da idem bilo gde. Njih bila frka sto nema struje, pa nema ovoga, onoga, a malo dete ... Razumeo sam ih.

Ostajem gospodar praznog stana, bez struje, telefona i vode. Hrane vrlo malo. Nije bilo toliko dramaticno koliko zvuci. Meni cak bilo i interesantno..

A onda amercka organizovanost. Jos je bilo djubreta na ulici a desetine, mozda i stotine kamiona FPL (distribucije elektricne energije) su spartali i popravljali struju. Poceli su naravno od bogatijih krajeva. Bio sam impresioniran tom vojskom belih kamiona sa ljudima u belim kombinezonima i belim slemovima. Za manje od 7 dana su celu juznu floridu doveli u red sa snabdevanjem struje. Ja sma dobio struju jos koliko prvog dana po prestanku oluje. Uopste ta organizovanost Amerikanaca je frapantna. Razlicite ekipe su isle po komsiluku i uklanjale posledice nedavne oluje. Kao mravi. Za 7 dana nije bilo ni tragova od nereda koji je bio. Samo je falilo ono dzinovsko drvo iz dvorista ciji su patrljci ostali umotani u delove susedne zgrade.

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 22:17 01.12.2007

uragan...

wilma!
veliki chovek drhti
od straha.



ovde najavljivali oko 25. XI oluje, tcunamije i ostala sranja, al' se na svu srecu nishta ne desi.
bash nisam bio rad da se kupam u novembru))
Strongman Strongman 22:21 01.12.2007

Re: uragan...

Kazezoze
wilma!
veliki chovek drhti
od straha.


ovde najavljivali oko 25. XI oluje, tcunamije i ostala sranja, al' se na svu srecu nishta ne desi.
bash nisam bio rad da se kupam u novembru))



Nije mi bilo sve jedno. Mogu da se kurcim sada kolko hocu, postfestum, ali tada...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:20 01.12.2007

STRAHOTE SA ...

...HAPYendom !

Dobro si opisao tu nepogodu, mada si mogao uneti malo više straha da ćitaoci osete taj fijuk vetra u koštanoj srži...

Proživeo sam tako nešto 1991 u mom gradu je vetar izčupao preko trista drveća sa sve korenom . Padalo je drveće po banderama, kućama, trafo stanicama... kroz prozore se gledalo samo do prvog fijuka , a onda se kukavički polegalo po patosima jer delovalo kao strašni sud, kao kraj sveta...
Sretan je onaj ko to nije preživeo, a ti još ostao u stanu i to sam, svaka ti časta stvarno si strong men...! Dobre ti islike, nego pošto si jaki , da nisi TI dugao ona kola popreko.... hahaha
pošto sam prvi evo preporuke...
Strongman Strongman 22:22 01.12.2007

Re: STRAHOTE SA ...

vidomir pavlovic
...HAPYendom !

Dobro si opisao tu nepogodu, mada si mogao uneti malo više straha da ćitaoci osete taj fijuk vetra u koštanoj srži...

Proživeo sam tako nešto 1991 u mom gradu je vetar izčupao preko trista drveća sa sve korenom . Padalo je drveće po banderama, kućama, trafo stanicama... kroz prozore se gledalo samo do prvog fijuka , a onda se kukavički polegalo po patosima jer delovalo kao strašni sud, kao kraj sveta...
Sretan je onaj ko to nije preživeo, a ti još ostao u stanu i to sam, svaka ti časta stvarno si strong men...! Dobre ti islike, nego pošto si jaki , da nisi TI dugao ona kola popreko.... hahaha
pošto sam prvi evo preporuke...



Hvala za preporuku (ah koliko sam slab na njih).

Majstor koji nam sio tende ostao bez spavace sobe. Cela spavaca soba nestala bez traga, kao da je nisu ni imali.
Macak Macak 23:29 01.12.2007

Carobnjak iz Oza

Secate se price... ili filma. Kao klinka, nisam mogla da skapiram kakva je to oluja rusi sve pred sobom, lete krovovi, lomi se drvece itd .
Macak Macak 23:33 01.12.2007

Mi i Oni

Sad kao treba da se osecam superiorno zato sto ovde (u Americi) ja znam kako da se snajdem bez struje, vode i u ostalim slicnim frkama. Oni kao imaju ususkani zivot, pa im je to mnogo veci problem, kad se desi.
Na zalost, ja se samo osecam malo umorno i matoro pod teretom iskustva iz '90-tih...

Ne znam kako ti... tali ovo je moj feeling
Strongman Strongman 05:00 02.12.2007

Re: Mi i Oni

Macak
Sad kao treba da se osecam superiorno zato sto ovde (u Americi) ja znam kako da se snajdem bez struje, vode i u ostalim slicnim frkama. Oni kao imaju ususkani zivot, pa im je to mnogo veci problem, kad se desi.
Na zalost, ja se samo osecam malo umorno i matoro pod teretom iskustva iz '90-tih...

Ne znam kako ti... tali ovo je moj feeling




Pa u pocetku teksta rekoh da smo svasta savladali ziveci u Srbiji. Ukljucujuci i restrikcije... razne
Godfather Godfather 00:40 02.12.2007

Katrina

Ja sam bio ovde, na Floridi, kada ja Katrina udarila na New Orleans. Preko noci je presla preko Floride, malo jaci vetric, mislim da je tad bila drugog stepena, a onda lepo narasla u Meksickom zalivu i napala opet obalu kod New Orleansa. I naravno najvise su stradali siromasni gradjani, jer "bogati" deo grada je jedini koji nije bio potopljen.
A to sto im daju imena. Idu oni redom abecedom, pa onda opet u krug. Ne znam koji im je s tim, valjda im zanimljivo :)
Strongman Strongman 05:01 02.12.2007

Re: Katrina

Godfather
Ja sam bio ovde, na Floridi, kada ja Katrina udarila na New Orleans. Preko noci je presla preko Floride, malo jaci vetric, mislim da je tad bila drugog stepena, a onda lepo narasla u Meksickom zalivu i napala opet obalu kod New Orleansa. I naravno najvise su stradali siromasni gradjani, jer "bogati" deo grada je jedini koji nije bio potopljen.
A to sto im daju imena. Idu oni redom abecedom, pa onda opet u krug. Ne znam koji im je s tim, valjda im zanimljivo :)



Kao Superhik, otima od siromasnih i daje bogatima...
Godfather Godfather 05:20 02.12.2007

a, b, c...

Strogman, ne znam do kog smo slova sad stigli, nadam se da necemo uskoro(bolno) saznati.
Godfather Godfather 05:20 02.12.2007

Re: a, b, c...

Godfather
Strogman, ne znam do kog smo slova sad stigli, nadam se da necemo uskoro(bolno) saznati.

pardon, StroNgman :)
Strongman Strongman 05:32 02.12.2007

Re: a, b, c...

Strogman

Za strog man bi ti se smejala moja deca. Ja sam sve samo nisam strog tata.


A ovo za a, b, c, ... nisam razumeo ?!
49 41 49 41 05:59 02.12.2007

Re: a, b, c...

Strongman
StrogmanZa strog man bi ti se smejala moja deca. Ja sam sve samo nisam strog tata.A ovo za a, b, c, ... nisam razumeo ?!


Wilma, Dennis, Charli i tako 18 imena.

Najveca nesreca; gledajuci neke NASA analize i dijagrame u vezi Uragana sto je ta frekventnost u poslednjih par godina rapidno porasla u odnosu na 10-to godisnji period.

Iako svi oni imaju 18 zvucnih imena i sna se sezona kad pocinju i kad se zavrsavaju- sve je postalo nepredvidivije i iznenadjujuce.
Godfather Godfather 07:08 02.12.2007

Re: a, b, c...

Strongman
StrogmanZa strog man bi ti se smejala moja deca. Ja sam sve samo nisam strog tata.A ovo za a, b, c, ... nisam razumeo ?!


A,b.c....mislio sam kako im redjaju imena redom po abecedi. A to strogMAN je bilo slucajno. Verujem da nisi strog.
Godfather Godfather 07:11 02.12.2007

Re:

49 41

Wilma, Dennis, Charli i tako 18 imena.Najveca nesreca; gledajuci neke NASA analize i dijagrame u vezi Uragana sto je ta frekventnost u poslednjih par godina rapidno porasla u odnosu na 10-to godisnji period.Iako svi oni imaju 18 zvucnih imena i sna se sezona kad pocinju i kad se zavrsavaju- sve je postalo nepredvidivije i iznenadjujuce.


Predvide oni njega na vreme kad se formira u okeanu, ali je nagore sto mu nista ne mogu. Pokusaju i da predvide gde ce da profura i kojom jacinom, ali sve sto mogu da kazu je "narode bjezzz!" Nema nacina da ga oslabe(za sada), koliko ja znam.
Strongman Strongman 10:21 02.12.2007

Re: a, b, c...

A,b.c....mislio sam kako im redjaju imena redom po abecedi. A to strogMAN je bilo slucajno. Verujem da nisi strog.



Smetnuo sam s uma za imena hurikana.

A sto se tice strogog nadimka znam da je slucajno ))
Strongman Strongman 10:23 02.12.2007

Re: Re:

ali sve sto mogu da kazu je "narode bjezzz!" Nema nacina da ga oslabe(za sada), koliko ja znam.



A kazi i da se svi stanovnici te i te oblasti pomole...
asterix asterix 16:01 02.12.2007

Re: Re:

lepa prichica.
Kazezoze Kazezoze 17:05 02.12.2007

Re: Re: Re:

samo da dodam josh jedno Re))
i lotose...;-)

Godfather Godfather 17:22 02.12.2007

Re: Re:

Strongman
ali sve sto mogu da kazu je "narode bjezzz!" Nema nacina da ga oslabe(za sada), koliko ja znam.A kazi i da se svi stanovnici te i te oblasti pomole...


Kad ih vidim u crkvi kako igraju i vriste, padaju u trans, odma' mi je muka. Ne znam zasto ali me nervira to :) valjda nisam navikao.
Strongman Strongman 22:04 02.12.2007

Re: Re:

asterix
lepa prichica.


Thanks bro.
Strongman Strongman 22:05 02.12.2007

Re: Re: Re:

Kazezoze
samo da dodam josh jedno Re))
i lotose...;-)



Meni ovo lici na kleideskop.

neverlander neverlander 00:34 03.12.2007

Dobro si ti prosao...

ja sam dozivela tornadic u Ilinoisu 2000. Secam se da su se svi bli sklonili sa puta jer su na radiju neprestano upozoravali. Ispred i iza naseg kombija nije bilo nikoga, a unutra nas setoro Srba ludaka. Secam se da su nam komentari bili - e, mi preziveli bombardovanje i Milosevica, nece nas valjda tolki bedak da nas tornado sredi.
Na svu srecu, videli smo ga ali bas u daljini.


Strongman Strongman 05:02 03.12.2007

Re: Dobro si ti prosao...

neverlander
ja sam dozivela tornadic u Ilinoisu 2000. Secam se da su se svi bli sklonili sa puta jer su na radiju neprestano upozoravali. Ispred i iza naseg kombija nije bilo nikoga, a unutra nas setoro Srba ludaka. Secam se da su nam komentari bili - e, mi preziveli bombardovanje i Milosevica, nece nas valjda tolki bedak da nas tornado sredi.
Na svu srecu, videli smo ga ali bas u daljini.





Ma kad se setim komadi zgrada jos padaju a ja kao Primoz Ulaga nagnut pod 45 stepeni zezam se na vetru... Serbisen banditen rekli bi Nemci...
Gorstak Gorstak 13:04 04.12.2007

Re: Dobro si ti prosao...

Strongman

Ma kad se setim komadi zgrada jos padaju a ja kao Primoz Ulaga nagnut pod 45 stepeni zezam se na vetru... /quote]

Ej, skoro bejah u SLO, kad na radiju Bojan Križaj. Nešto nije zadovoljan situacijom u skijaškom savezu pa daje neke predloge kako da se reši kriza. A meni bilo milo da ga čujem.
Strongman Strongman 14:17 04.12.2007

Re: Dobro si ti prosao...

Bojan Krizaj je car. Moj kum je zastupnik za elan pa imao priliku da skija sa njim. Odusevljen!
andjelija andjelija 21:28 04.12.2007

jedini

respect koji imam bezuslovno je prema prirodi.
tu stvarno nema zezanja.
Strongman Strongman 23:00 04.12.2007

Re: jedini

andjelija
respect koji imam bezuslovno je prema prirodi.
tu stvarno nema zezanja.



Ma nema zezanja uopste. Samo je vruca kafa opasnija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana