Kultura| Mediji| Muzika

Razmišljaj drugačije

nova_slika_srbije RSS / 18.06.2010. u 00:00

     Počeci popularne kulture, ili, preciznije rečeno – narodne kulture u Srbiji, vezuju se za Vuka Karadžića. Porast popularnosti njegovih zbirki narodnih pesama i poslovica bio je početak duhovnog preporoda srpskog naroda. "Neizveštačene, jednostavne i osećajne”, kako ih je doživeo najveći finski pesnik devetnaestog veka Johan Runeberg,  srpske narodne pesme su imale veliki uticaj i na Mađarske pesnike koji su formirali novi stilski pravac i nazvali ga “srpski manir”. Ipak, pesme koje je Vuk sakupio bile su najviše popularne na Balkanu gde su dobile muzički karakter jer su pevane uz gusle.

      Vek ipo kasnije, muzika je ostala glavni instrument popularne kulture. Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države proizvode prve masmedijske mužičke zvezde;  Bitlse, Merlin Monro, Elvisa Prislija, pa slede  Madona, Majkl Džekson i napokon – Lejdi Gaga.

      Lejdi Gaga koristi sva moguća sredstva urbanog spektakla. Ona čini sve kako bi izbezumila čitav svet. Ipak, čudno odevanje jeste veoma važan adut kojim podiže popularnost i zahvaljujući kojem je pred sebe dovela čak i britansku kraljicu.

      Uz osećaj odgovornosti prema čitaocima, napraviću paralelu između nje i verovatno najveće rok zvezde koju je Srbija ikad imala – Slađane Milošević. Slađana je pre trideset godina provocirala široke narodne mase svojim glem rok izgledom i načinom interpretacije pesama. Njen kredo „Think different” danas koriste najveće kampanje u svetu i muzičke zvezde poput pomenute Lejdi Gage. Karijera ove multitalentovane umetnice počela je da se komplikuje dan pre nastupa na Izboru za pesmu Evrovizije 1981. godine, kada joj je uredništvo Televizije Beograd saopštilo da će biti diskvalifikova ukoliko ne promeni garderobu!

     Spektakl koji je proizvodio njen nastup bio je za današnje vreme nezamislivo rizičan i mogu da ga uporedim sa bombašem samoubicom koji šeta Centrom Sava u pankerskoj uniformi sa rokez frizurom i karminom tamne boje, u dubokim crnim lakovanim čizmama kupljenim u seksi šopu. Provokativnost, borba protiv malograđanskog morala i kontroverze po prvi put se pojavljuju u medijskom svetu naše zemlje koja je gorela u plamenu šest baklji. Nerede koji su nastajali u gradovima širom Jugoslavije gotovo uvek su smirivali kordoni policije i konjičke jedinice. Tek dvadeset godina kasnije takve scene viđamo u gradovima u kojima je nastupao Majkl Džekson. Kulminacija popularnosti ove pevačice ujedno je i početak njenog disidentskog života. U maju 1978. godine Slađana Milošević je, na Dan Mladosti, osvanula na naslovnoj strani „Duge” i time bila prva javna ličnost koja se, na taj datum, tu našla – umesto Tita.

      Razmišljajući  sa stanovišta popularne kulture, „američka” Slađana Milošević ima daleko jači uticaj na javno mnjenje. Slađana, međutim, u Srbiji vodi borbu protiv organizovanog kriminala autorskim pravima. U ovoj borbi provela je više od petnaest godina. Ipak, njena najveća zasluga za podizanje nivoa pop kulture u Srbiji jesu njena originalnost, istrajnost, ponos, hrabrost i kosmopolitizam koji je začela u Srbiji a koji je kasnije zloupotrebljen da bi danas bio sasvim uništen.

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 06:48 18.06.2010

даклем

Вук Ст. Караџић нуздирект измислио Лејди Гага-у.супер, добрица&мома су мали деца за тебе,
naše zemlje koja je gorela u plamenu šest baklji. Nerede koji su nastajali u gradovima širom Jugoslavije gotovo uvek su smirivali kordoni policije i konjičke jedinice.

који су то нереди у ~нашој бившој~ избијали због слађе,нешто се не сећам.

све у стилу : србљи су измислили све

пс
нисам погледао,а сад ме мрзи,али ако си ово поставио под - хумор и сатира онда си успео.
buba_truba buba_truba 09:38 18.06.2010

Re: даклем

dragoljub92
који су то нереди у ~нашој бившој~ избијали због слађе,нешто се не сећам.

Ni ja, vala. I nikada je nisam cenila, ali sam se plašila da priznam kako ne bih ispala glupa u društvu - ooo bilo je tako in voleti i kapirati avangardnu Slađanu.
Sad me baš briga šta misli društvo, pa eto priznajem.
dragoljub92 dragoljub92 09:45 18.06.2010

Re: даклем

Ni ja, vala. I nikada je nisam cenila,

ма шта да се цени обилчан лик из тог доба ,мало била провокативнамал мало не превише само колко је довољно да скрене пажљу,текстови чиста була безвредни било какве анализе, као и још пар ликова са бг музичке сцене који су познати само зато што имају бг новинарску сцену иза себе иначе нико не би знао за њих

пс ал жемсдка има националну пемзију,за кој qスチc hebemliga,svaka šuša u ovu zemlju dobi nacionalnu pemziju
buba_truba buba_truba 10:03 18.06.2010

Re: даклем

dragoljub92
ма шта да се цени обилчан лик из тог доба ,мало била провокативнамал мало не превише само колко је довољно да скрене пажљу...

Baš tako mi je i delovalo njeno kerebečenje - da je primete. Kako bi inače? E, da bar ima neke sise!

P.S. Sve ovo što rekoh se odnosi na nju kao "multitalentovanu umetnicu", a njenu borbu protiv kriminala autorskim pravima cenim, vrlo.
dragoljub92 dragoljub92 10:13 18.06.2010

Re: даклем

P.S. Sve ovo što rekoh se odnosi na nju kao "multitalentovanu umetnicu

samo tome i pričam drugo me ne interesuje,a i tema je ta
alselone alselone 14:55 18.06.2010

Re: даклем

dragoljub92

све у стилу : србљи су измислили све


glavno da tebe ovo brine
stasava stasava 11:27 18.06.2010

sladja

Mrzim malogradjanstinu, lazni moral, volim originalnost i jake licnosti, volim Sladju!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:55 18.06.2010

hmm

ne zalazerći u prvi deo teksta, razumela sam da je reč o Sladjani Milošević. E pa, u kontekstu ""nove slike Srbije" pevačica se zaista uklapa, izmedju ostalog i time što je bila povezana s nacionalizmom i desničarenjem.

koga zanima evo jednog bloga na temu: Slađana Milošević – diva pluskvamperfekta
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 12:11 18.06.2010

Re: hmm

Pročitao sam sve što je napisano o Slađani na B92 blogu pre nego što sam ga objavio. Hvala Vesna.
buba_truba buba_truba 12:32 18.06.2010

Re: hmm

Vesna Knežević Ćosić
koga zanima evo jednog bloga na temu: Slađana Milošević – diva pluskvamperfekta

Odlično si se setila, Vesna. Nisam ranije čitala ovaj blog, baš ti hvala.
Interesantno mi je da je i Boban u tom blogu određuje kao "nekada progresivnu divu", a ja i dalje ne kapiram šta je to bilo progresivno kod Slađane Milošević? Ako je to bio njen ekstravagantni izgled, lude odevne kreacije, farbanje kose u zeleno, ljubičasto... onda ok. Jeste bila progresivna. Ona je to uradila mnogo pre Zorice Brunclik.
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 12:45 18.06.2010

Re: hmm

"buba_truba" pročitajte još jednom blog. Čitajte ga sve dok Vam iz glave ne izađe Zorica Brunclik.
Goran Vučković Goran Vučković 13:12 18.06.2010

Re: hmm

"buba_truba" pročitajte još jednom blog. Čitajte ga sve dok Vam iz glave ne izađe Zorica Brunclik.

stasava stasava 13:30 18.06.2010

Re: hmm

E pa, u kontekstu ""nove slike Srbije" pevačica se zaista uklapa, izmedju ostalog i time što je bila povezana s nacionalizmom i desničarenjem.

Mnogi disidenti u emigraciji postanu nacionalisti, do neprepoznavanja, i nije novo da je kratkotrajno desnicarenje, koje nikako ne opravdavam, kojeg se cak i grozim, karakteristicno za one koji izvesno vreme "stranstvuju". Nisam htela nikako da kazem da je Sladja bila disident, ali uporedjivati je sa Brunclikovom...ne znam, ja ne vidim dodirnih tacaka. Ne smemo nista gledati van konteksta...a Sladja je bila "nova" i svoja, za vreme kada su se nosile crvene marame.
miloradkakmar miloradkakmar 16:50 18.06.2010

Pesme

srpske narodne pesme su imale veliki uticaj i na Mađarske pesnike koji su formirali novi stilski pravac i nazvali ga “srpski manir”.

A, gde je poezija Lukijana Mušickog !?
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 20:19 18.06.2010

Re: Pesme

Bila je popularna ali ne kao pesme koje je Vuk sakupio i nije imala ama baš nikakvog uticaja na bilo koga van Vojvodine.
miloradkakmar miloradkakmar 09:59 19.06.2010

Re: Pesme

nova_slika_srbije
Bila je popularna ali ne kao pesme koje je Vuk sakupio i nije imala ama baš nikakvog uticaja na bilo koga van Vojvodine.

Trebalo bi pročitati ponešto o Lukijanu Mušickom da se iznese ovakva ocena. Predlažem Damjanova , Pala, Pavića, Kovačeka.
Mušicki je u ono vreme pesme objavljivao u mnogim evropskim književnim časopisima.Bio je izuzetno populаrаn u periodu između 1820. i 1840. godine, а njegov ,,Glаs аrfe šišаtovаčke,, nаišаo je nа više odjekа no i jedаn srpski pesnički proizvod pre njegа. Veliki Kopitаr gа je nаzivаo ,,Srpskim Horаcijem,, а Šаfаrik ,,knezom srpskih pesnikа,,. Zа Njegošа on je ,,genije rodа,,, а zа Đuru Dаničićа je ,,otаc novije srpske književnosti,,.
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 10:42 19.06.2010

Re: Pesme

Da ali van Srbije... ne. Ne koliko ja znam. Programske pesme ,,Glаs аrfe šišаtovаčke,, i „Glas harfe šišatovačke“ su učiula deca ali u Vojvodini. Predložite "miloradkakmar" konkretan naslov literature gde bismo mogli da saznamo nešto o uticaju njegove lirike van Vojvodine. Hvala.
miloradkakmar miloradkakmar 22:05 19.06.2010

Re: Pesme

nova_slika_srbije
Predložite "miloradkakmar" konkretan naslov literature gde bismo mogli da saznamo nešto o uticaju njegove lirike van Vojvodine

miloradkakmar
Predlažem Savu Damjanova , Pal Šandora, Milorada Pavića, Božidara Kovačeka.

Zar nije dovoljno!?
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 17:38 20.06.2010

Re: Pesme

Ne autore već nazive dela.
miloradkakmar miloradkakmar 00:53 21.06.2010

Re: Pesme

nova_slika_srbije
Ne autore već nazive dela.

Pa, i ti se malo potrudi.
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 11:56 21.06.2010

Re: Pesme

Smatram da bi uz prigovor trebalo da stoji i jasan argument, u ovom slučaju tačan naziv knjige i ime autora. Iz tog razloga sam insistirao, a ne zato što sam lenj.
bocvena bocvena 20:31 18.06.2010

Svašta Aleksandri može

da se prikači, ali...ima jedan album koji sam slušala do iznemoglosti u osmom razredu osnovne škole. Sve joj opraštam:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana