Putovanja

Alisa u zemlji cuda...

robylad RSS / 26.06.2010. u 04:17

cetvrt
cetvrt

Kineska cetvrt, kao u americkim filmovima - male radnje, niske zgrade, ma sve je nisko! Ulazimo u neki prolaz, penjem se stepenicama, tu zivi njihov prijatelj koji drzi salon za masazu. Izuvaju se pri ulasku, mislim se u sebi, ja ako se izujem, posle dvadesetak sati putovanja, trebace im duplo vise mirisljavih stapica nego sto je upaljeno, ali red je red, i morao sam i ja da skinem svoj oslonac - veliki oslonac, najveci u Maleziji! Ulazim lagano i bojazljivo, sve je i ovde nisko. Ispred mene neka vrste svetilista, a u sobi sedi jos jedan budisticki monah koji uljudno klima glavom kao pozdrav - uzvracam sa "Hello", i osmehom. Upoznajem se sa njihovim prijateljem i ostavljam stvari u sobi gde cu prespavati. Prolazim kroz stan dalje, svugde zapaljeni mirisljavi stapici, muzika a la budha bar, sve je nakiceno - kao neki vasar,ali mirni vasar. Ulazim u kupatilo, i stao sam. Stojim i trazim, ne vidim nista slicno tus kabini ili kadi. Ma ni tusa nema! Okrecem se oko sebe, i ugledam nekakav bazencic meni do struka, ali taman da udjem u njega. Ali ne, u njega se ne ulazi, tu stoji voda iz koje se grabi posebnom posudom i poliva po sebi - i to je tusiranje! Za drugacije ne znaju. Ok, hmmm... Da probamo i to! A gde da se polijem, pitam se, dole su samo plocice, kazu mi samo po sebi, to sve ide po podu, i u odliv. Ok, jos jedna veoma cudna stvar, ali sta cu, ne mogu svaki put kada zelim da se tusnem da skoknem do Evrope, moram i na to da se naviknem. Istusirah se ja, ili da se bolje izrazim - polih se vodom!

 

Onda smo sisli da veceramo, opet kao na nekom vasaru, svi vicu, svi voze motore, svi jedu. Mnogo ih je, a i to sto su mi do struka me malo uznemirava, svi me primecuju! I jeli mi tu nesto, ne znam ni ja sta, a to cu u posebnom postu opisati, u vezi hrane.

 

To je to, dan se blizi kraju. Spremio se da legnem, pred nama je ujutro put do Penanga, mesta gde cu ziveti. Cetvorosatni put nas sutra ceka. Kako sam legao, tako sam se komirao. Jutro je, i mi krecemo. Pozdravljamo se sa prijateljem, i polazimo do konacnog odredista. Opet petlje, opet siroki putevi, i opet me umor savladava. Nezgodno je ovo privikavanje na drugu vremensku zonu.

 

kuca
kuca

Budim se malo pre nego sto smo stigli, vode me kod njih kuci. Niska kucica, kao u americkim filmovima, samo sto su u ulici sve jedna pored druge, sa prilazom za auto ispred. Ulazim u kucu, visoki plafoni - dobro je necu se osecati kao Gandalf iz gospodara prstenova dok se nalazi u kuci patuljastih Hobita, gde udara non stop glavom u luster! Tu se opet tusiram/polivam i upoznajem sa ostatkom porodice. Imaju i malu bebu u kuci, sicusna, kosooka i crne kose. Sve je ovde cudno - i oni u kuci imaju malo svetiliste, ali mi govore kako Buda nije njihov Bog, nego samo ucitelj. I sve to nekako drugacije zvuci. Kada su culi da sam ja iz pravoslavne zemlje, odmah su se nasmejali, kazu da im je nasa religija najslicnija i mnogo nas cene. Eto - i kinezi da nesto kod nas vole!

 

majmuni
majmuni
Jos sam umoran da bih shvatio da sam na drugom kontinentu, da sam u drugoj kulturi, da sam u drugoj zoni. Sve mi se i dalje muti od puta, a krecemo na svadbu njihovih rodjaka! Uh, sta me snadje prvi dan! Opet gomila malih kineza, jelo, pice - sve sa gomilom leda, i sve se jede stapicima! Srecom pa, dok sam bio u Berlinu i uzivao u azisjkoj hrani, trudio sam se da naucim da ih korisitm, pa mi ne pada tesko. Ali, nema noza - samo viljuska i kasika. Ne koriste noz, sve se kida stapicima! Cudno, jos po ko zna koji put, ali ok, sta je tu je, ne mogu noz sa sobom non stop da nosim. Kada se i to zavrsilo, imali smo mali predah, i malo smo se vozili po gradu, da ga upoznam. Sve je tako prostrano i siroko. Otisli smo da obliznjeg parka da vidim majmune, ali ne iza resetaka, nego prave majumnicice koji trckaraju po ulicama, banderama, i tako skoro svugde, u svakom parku! Opet nekako nestvarno - uh, koliko novih stvari me okruzuje, i nekako zelim da sve vidim odjednom, bojeci se da sam na dvonedeljnom odmoru, i da treba da iskoristim lepo vreme da se kupam, uzivam u hrani i setnji po prirodi. Ali ne - to je od sada moj zivot i takva mi je svakodnevnica!

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 01:57 28.06.2010

...

I jeli mi tu nesto, ne znam ni ja sta, a to cu u posebnom postu opisati, u vezi hrane.

Opet gomila malih kineza, jelo, pice - sve sa gomilom leda, i sve se jede stapicima! Srecom pa, dok sam bio u Berlinu i uzivao u azisjkoj hrani, trudio sam se da naucim da ih korisitm, pa mi ne pada tesko. Ali, nema noza - samo viljuska i kasika. Ne koriste noz, sve se kida stapicima!


Robylad, te postove jedva čekam, jer ja imam dosta predrasuda o hrani, ( jesi li čuo da neko ne jede jagnjetinu, a o jaretini da ne govorim? ) i ne volim baš da jedem, a da ne znam šta jedem.
myredneckself myredneckself 02:01 28.06.2010

Re: ...

Heej, tek sada sam videla
Čestitke za VIP, i naslovnu stranu
robylad robylad 05:36 28.06.2010

Re: ...

myredneckself
Heej, tek sada sam videla
Čestitke za VIP, i naslovnu stranu


Hvalaa
robylad robylad 05:38 28.06.2010

Re: ...

myredneckself
I jeli mi tu nesto, ne znam ni ja sta, a to cu u posebnom postu opisati, u vezi hrane.

Opet gomila malih kineza, jelo, pice - sve sa gomilom leda, i sve se jede stapicima! Srecom pa, dok sam bio u Berlinu i uzivao u azisjkoj hrani, trudio sam se da naucim da ih korisitm, pa mi ne pada tesko. Ali, nema noza - samo viljuska i kasika. Ne koriste noz, sve se kida stapicima!


Robylad, te postove jedva čekam, jer ja imam dosta predrasuda o hrani, ( jesi li čuo da neko ne jede jagnjetinu, a o jaretini da ne govorim? ) i ne volim baš da jedem, a da ne znam šta jedem.


Uh, kada budem objavio videces!! naredni petak ide taj o hrani, a pre toga - sutra (utorak) ide malo o cudnom okruzenju...
mlekac mlekac 13:00 28.06.2010

Kupanje...

Ulazim u kupatilo, i stao sam. Stojim i trazim, ne vidim nista slicno tus kabini ili kadi. Ma ni tusa nema! Okrecem se oko sebe, i ugledam nekakav bazencic meni do struka, ali taman da udjem u njega. Ali ne, u njega se ne ulazi, tu stoji voda iz koje se grabi posebnom posudom i poliva po sebi - i to je tusiranje! Za drugacije ne znaju. Ok, hmmm... Da probamo i to! A gde da se polijem, pitam se, dole su samo plocice, kazu mi samo po sebi, to sve ide po podu, i u odliv


Nasmeja me sa tusiranjem!
Tako sam ja bila sokirana kada sam prvi put videla koliko MALO vode moze da se upotrebi za kupanje.
U Africi se okupaju BUKVALNO sa jednom flasom vode od 2 litra! Pa ti vidi!
robylad robylad 13:33 28.06.2010

Re: Kupanje...

Ma da, to je strasno, sa 3 litra se ceo i to dva puta okupas sasvim normalno!

Jos malo pa cu stici Afriku!
radekokic radekokic 00:09 30.06.2010

..u zemlji cuda...

Sada me stvarno nebi zacudilo da dospes i u Afriku!...
robylad robylad 02:30 30.06.2010

Re: ..u zemlji cuda...

Sve je moguce! Mauricijus nije daleko odavde!
manituu manituu 09:24 01.07.2010

Re: ..u zemlji cuda...

heheheh...ee bre robylad, pa gde te bas zapade malaysia, od tolikih lepih zemalja u okruzenju....

hebiga, imam bar jedan dobar savet, ako nista drugo..
ne moras da ides cak do mauricijusa...

ima u tvom slucaju i jedna srecna okolnost...penang je na severu, blizu grane sa tajlandom..kad god imas neki kraci odmor, lepo sedi u bus, 4 sata voznje do hat yai-ja, sa tajlandske strane, i onda lepo u voz, i predvece si vec u surataniju....vatas nocni trajekt, i za 3-4 sata si na ostrvu koh phan gan, mauricijus mu nije ni za prismrdeti...

cjena sitnica- bus do hat-yai-ja- 30 ringita, voz do suratanija- ima i za 60, al ako oces fenserskiju varijantu -150 bahta, kombi+trajekt od zeleznicke stanice do koh phan gan-a- 300 bahta...ukupno- 18 eurita...
imas i varijantu sa air asia( moto- now everyone can fly), letis penang-bankok, pa bankok- suratani, obe karte u jednom pravcu ne bi trebalo da
budu vise od 30-40 eura, ili da se spustis do kuala lumpura, pa letis odatle do puketa, i onda malo busom do suratanija heheh...
u sv. slucaju, evo ja se trudim da ti olaksam boravak u maleziji, ako se to ikako moze...
boravio sam poprilicno puta u svim zemljama jugoistocne azije (+indonezija), i moram da priznam da si bas izvukao najkracu sibicu, al nema veze, bar si tu , blizu thai-ja, znaci samo pici na sever, dole ka jugu malezije ne moras ni da se spustas, nema nista interesantno
robylad robylad 10:05 01.07.2010

Re: ..u zemlji cuda...


Ja ovaj deo sveta nemam pojma, prvi put sam ovde i sve mi je cudno, sto mozes videti u mojim tekstovima, koje ces (nadam se) i ubuduce pratiti. Ovde sam dobio posao, pa nisam bas mogao da biram, ali mi se dopada, jer je sve tako opusteno..

Naravno da sam planirao da idem u Tajland odmah, prvom prilikom, i pokusavao da vidim sve moguce (najjeftinije nacine) varijante, pa cu da pogledam i ove tvoje veoma korisne savete!

Inace, neki cilj mi je da bar jednom mesecno odem redom na Bali, Filipine, Tajland i Singapur, sve po jedan produzeni weekend, pa onda da vidim sta mi se najvise dopada.

Sad sam bas proucio tvoju savetodavnu putanju i cini mi se da cu je prvom prilikom iskoristiti! Li ce mi trebati malo duzi "produzeni" weekend!
manituu manituu 10:58 01.07.2010

Re: ..u zemlji cuda...

slobodno pitaj sta god te interesuje,
ne bi da se hvalim, al ipak bi mogao sebe da nazovem expertom za to podrucje ....
slobodno me pitaj za sve destinacije koje bi voleo da posetis, i za sve to sto si nabrojao..
btw, evo jos jedan mali savet....meni se bali licno uopste nije svideo, za razliku od ostatka indonezije...
bali je u fazonu- australijski turisti, pretezno klinci, kojima roditelji placaju letovanje da se zurkaju i gube nevinost sa kurvama....dosta je i skupo, i potpuno u tom fazonu ekseri,kurave i dranje na svakom cosku, u sv. slucaju, krajnje neopusteno....vecina indonezije je daaaleko bolje mesto, imas i tu, relativno blizu tebe, sumatru, medan npr. i bukit lawang, selo pored, jedno od poslednjih stanista orangutana na slobodi..prelepo je, definitivno moja preporuka, video sam 3 divlja orangutana u dzungli, jednog cak i hranio...
imas i air asia let direkt penang- medan, povratna karta ti je oko 30 evrita, sat i po letenja....
pa eto, taman za jedan 3-dnevni vikend :)....
ima jos jedno staniste orangutana na borneu, malayski deo, al je daleko komerjalnije i losije, jer primate mozes da vidis samo na hranilistu, ai ne i slobodne u dzungli...
uzivaj
robylad robylad 11:21 01.07.2010

Re: ..u zemlji cuda...

Primljeno k'znanju!

Aj' ovamo, da me provedes kroz sve to!
manituu manituu 21:48 01.07.2010

Re: ..u zemlji cuda...

heheh...dolazim sigurno kraj januara- pa dokle zaginem ( mart hehheh)...
a mozda skoknem na kratko pocetkom oktobra, imam kredit kod jedne aviokompanije za celu kartu, koju do tad moram da potrosim heheh....al ne znam za to jos, ima i u bg-u zanimljivosti u to vreme...
valjda mi nece propasti karta, last date 07.10..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana