Sport

Himna za svoju dusu

Robert Matić RSS / 26.06.2010. u 22:11

Gotovo je prvo poluvreme Mundijala u Juznoj Africi plus je Luis Suarez poslao Juznu Koreju kuci…Ako se Kim il Dzongovi nisu spakovali, mogu svi zajedno kuci. Trenutno Milovan Rajevac pokusava da uhvati taktove i reci himne Gane…ide mu otprilike kao Italijanima protiv Slovacke ili nama pri pokusaju da damo taj jedan gol…

484256997_741098.jpg

Taj dirljivi trenutak me je naveo da kazem jos nesto o snishodljivom pokusaju da kengurima uteramo jos jedan gol…da ponovim, jos jedan gol, ne da ih pobedimo, nego samo da damo bar onoliko koliko i oni nama. Ta misija naravno nije uspela i vredi se osvrnuti jos jednom na sve to, tacnije staviti tacku na sve u zelji da se gleda ozbiljan fudbal na miru…kazem ozbiljan, sto ne znaci obavezno i kvalitetan…ali verujem da ce ipak biti i toga…

Dakle, zasto danas za prolaz u cetvrtfinale igra Gana a ne Srbija?

Prvo i osnovno, zato sto je ta ista Gana pobedila Srbiju. Drugo, zato sto Anticeva ekipa, zahvaljuci svojoj nepreciznosti i par taktickih gresaka ispoljenih u svim utakmicama, nije uspela da odigra bar nereseno sa down under boys. Dakle, prilicno jednostavno. Iz istog razloga, srpski fudbal ce ispustiti nekih par dodatnih miliona $US koje bi TK iskoristio za svoje licne marifetluke, sto je dobra strana prilicno casnog desetodnevnog boravka na jugu Afrike. Medjutim ono sto je vaznije je to da je usled ispoljavanja tradicionalne srpske nesposobnosti da u kontinuitetu igra takmicarski fudbal na velikim i vaznim takmicenjima ispustena kolosalna sansa da se prekine nedosanjani san o velikom uspehu na velikom takmicenju in real time. Zbog toga sada moramo da gledamo kako nemacki fudbaler u dresu svoje mother nation slavi svoj fenomenalni gol protiv Donovana i grupe severnoamerickih entuzijasta, koje podrzava William Jeferson Clinton. 

Antic je napravio nekoliko ozbiljnih gresaka. Sam je bio preimresioniran svojim dolaskom na Mundijal. To ozbiljan trener u njegovim godinama ne sme sebi da dozvoli…a ako je vec tako, mora sam sa time da se u mraku svoje sobe izbori, da niko ne vidi, ne cuje, ni ne oseti. Ocigeldno je da nije uspeo da odrzi nivo pozitivne atmosfere na odgovarajucim nivou od kako se utakmica sa Rumunijom u Beogradu zavrsila. Od kada je sviran kraj te utkamice i od kada je postalo jasno da idemo na Mundijal, nista vise nije bilo isto. Zasto? Ne znam, pitajmo njega….

U sve tri utakmice je imao taktickih promasaja…navescu samo jedan mozda i najveci, zrtvovanje i silovanje igre sa Zigicem kao solo napadacem, cak i kada je Pantelic bio tu, on a side. Verujem da ni trener Borce to ne bi uradio, jer svi znaju koliko je Zigic opasan u tandemu, sto je i pokazao protiv Nemacke, bez Balaka. Ovako, ostavio ga je da pluta i sve sam radi i sada je javnost ogrocena na njegove nezadovaljavujuce partije. Nepravedno.

Nije bilo ljudski izvedenog kornera. Nije bilo suteva iz daljine. Nije bilo cestih izmena mesta, po cemu smo postali poznati i sto je nasu igru konacno ucinilo prijatnu za gledanje, posle mnogo mnogo godina. Odbrana je bila na bensedinima. Solidna, al daleko od britke i brutalno efikasne i neprolazne. Napad takodje…cesto u sansi, nikako u mrezi. Dosta soliranja, ne previse da budem iskren, ali u trenucima koji nam nisu isli u prilog, dovoljno da bude nepodnosljivo (citajte sta strani mediji kazu o nasoj igri).

Srpska reprezenatcija predvodjena Anticem je u prethodnih godinu i po dana, postala ekipa koja apsolutno svakog moze i manje vise treba da pobedi. To se u Juznoj Africi nije videlo i jedino sto je ucinjeno je da je slomljana ta karma o inferiornosti u odnsou na najvece. Svaka cast za to, ali u utakmicama gde se to kapitalizuje i koje resavaju sve, pokazano je mnogo toga iz arsenala proslosti: bojazljivost, neracionalnost, neprecizonost, staticnost, neodlucnost, inferiornost, snishodljivost, nemogunost da se napravi preokret…I to protiv reprezentacija u kojima nisu igrali njihovi najbolji igraci (Esjen, Muntari, Kjuel + par manje bitnih).

To nam ukazuje da nismo nesrecno ispali sa Mundijala, vec da je mnogo toga nedostajalo da bi se faktor srece mogao prizvati kao krucijalni element u nasem preranom odlasku kuci. Otsili smo prerano, svojom krivicom, uprkos nesviranom penalu, imali smo svoje sanse-nismo ih iskoristili, trener je napravio nekoliko ozbiljnih propusta, niko nije odigrao na najvisem nivou, uprkos velikom trudu i to je to…dovoljno za ranije sletanje na Nikolu Teslu, a za plasman u polufinale borice se Urugvaj i verovatno Milovan Rajevac koji ce do tada mozda i nauciti himnu Gane, a ako ne, otvarace usta a u sebi pevusiti Boze pravde…

maradona.jpg

Toliko o nama, a sada da vidimo da li ce Donovan ipak uspeti da opet uveseli Bila Klintona i da li ce Maradona da zadrzi zatvorena usta svima onima koji jedva cekaju da progovore…Licno voleo bih da vidim ovu sliku ponovo…ovaj put on u odelu, ili mozda u majici sa Che-om ili eventualno u svojoj sopstvenoj iz 1986-e (koja mu je sada kao decija u odnosu na aktuelnu konfiguraciju tela), a Blater ga ljubi i daje mu zlatnu boginju…jako, zar ne…

Kako bilo: Vamos El Pibe de Oro, Mundijal je tek poceo….    

maradona1_1.jpg

  

maradona3629536.jpg


 


 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 22:18 26.06.2010

More...

Naucice Rajevac himnu, a i mi svi zajedno sa njim!

Time Bandit Time Bandit 22:23 26.06.2010

sve je to zbog Rajevca

Dakle, zasto danas za prolaz u cetvrtfinale igra Gana a ne Srbija?


ako budemo dobri možda se vrati jednoga dana...

ps

izvini ali kakve veze imaš sa ovim sportom, ako si samo navijač kao i mi onda OK.
Doctor Wu Doctor Wu 22:26 26.06.2010

Ameri ima Gani da ukinu

finansijsku pomoc.
Doctor Wu Doctor Wu 22:32 26.06.2010

Uzgred, kad vec pricamo

o nasima, prenerazila me je Anticeva izjava tipa: 'Ispali smo, ali smo dobro igrali, imamo igru...' Kao da je Svetsko prvenstvo trening za nesto pa sad kao svi treba da budemo zadovoljni igrom (koja stvarno jeste bila OK u prvom poluvremenu protiv AUS). Mislim, takva odvojenost od stvarnosti, neshvatanje da je prvenstvo to, nema vise ili dalje od toga, to mi stvarno nije jasno.

Sto se Karadzica tice, on kao da je pobegao iz najljigavijeg perioda Titove vladavine. Dok se takvih (i tog duha) ne kurtalisemo nema napretka. I to ne samo u fudbalu.
chole10 chole10 03:00 27.06.2010

Posto na SP . . .

. . . nema nacionalnog tima , ja kao i uvek navijam za KRAGUJEVCANE.

Rajevac je jedini koji sada prestavlja Srbiju u najboljem svetlu.

Sto se Antica i reprezentacije tice brukaju nas za velike pare. Nasi igraci nisu losi, daleko od toga, zaista su veoma dobri (da ne kazem fenomenalni). Gana nije pobedila Srbiju (njihova igra nije bila nikakva), vec je Srbija izgubila od Gane (nepaznja,neozbiljnost, neodgovornost, sarlatanstvo, . . . ). U ostalim susretima oni su sebe dokazivali nekom drugom (pojedinacno) o Srbiji i drzavnom timu niko od njih nije mislio.
Krivo mi je zbog toga, ali . . .sta cemo, tako nam je "pisano".
Nama u inostranstvu sada je malo lakse jer su na slican nacin prosli i Italijani i Francuzi. Do sada smo samo mi Srbi bili "crne ovce". Ko manje ko vise "ovce" smo ponovo ispali. Uvek smo navijali za neke druge, sada mi je malo lakse . . .

Napred Kragujevcanin (Gana) !!!!!!!!!!!!!!
gvozden13 gvozden13 13:09 27.06.2010

Statistika

Za razumevanje problema "neuspeha" Srbije na SP neophodno je probistriti statistiku koja je lako dostupna na sajtu FIFA-e.

Da skratim: ako kanis pobijediti moras nadtrcati protivnicku momcad.
Svi drugi "cinioci" fudbalske vestine padaju pred ovim jednostavnim pravilom.
Nejaka Slovacka je nadtrcala Italiju i - pobedila.

Ali...

Ima jedno jedino "ali" i to (necete verovati) na utakmici Nemacka-Australija!!!
Australija je sa igracem manje nadtrcala Nemacku i izgubila.

Zato jos jednom pregledajte na miru utakmicu Srbija-Australija i videcete da je:
1. Australija nadtrcala Srbiju (i bez lopte 46:54 %)
2. imala vise suteva u okvir gola
3. napravila mnogo vise faulova (25:10)
4. apsolutno nadigrala Srbiju.

Da rezimiram:
Nadtrcali (kakva nezgrapna rec) i zasluzeno i nadmocno porazili Nemacku,
nadtrcani i zasluzeno porazeni od Gane i Australije.

p.s. Za Gazdu i ljubitelje Svetske zavere, zaista, u najmanju ruku, cudna igra Vidica, Krasica i Zigica.
NNN NNN 16:00 27.06.2010

Re: Statistika

Žali Bože vremena koje si utrošio na kucanje komentara.
Sport o kome si mislio da pišeš se zove fudbal, a ne nadtčavanje.
Unfuckable Unfuckable 16:07 27.06.2010

Re: Statistika

da samo malo pridodam:
upravo možemo "uživati" u majstorskom suđenju one slepe ulice evolucije, osvedočenom imaocu obostrane katarakte i večite sramote ljudskog roda koja je i nama delila "pravdu" protiv Australije.
Uživajmo, fudbal je to
gvozden13 gvozden13 21:53 27.06.2010

Re: Statistika

Žali Bože vremena koje si utrošio na kucanje komentara.
Sport o kome si mislio da pišeš se zove fudbal, a ne nadtčavanje.

Sad bi trebalo nesto pametno da ti odgovorim, ali, veruj mi, to je jako tesko.

p.s. jel ti se ne cini da kao VIP bloger treba da pises pametnije komentare i BTW pazis na pravopis?
docsumann docsumann 01:02 28.06.2010

Re: Statistika

4. apsolutno nadigrala Srbiju.

ovo nije statistika, ovo je komentar...pogrešan
NNN NNN 08:46 28.06.2010

Re: Statistika

p.s. jel ti se ne cini da kao VIP bloger treba da pises pametnije komentare i BTW pazis na pravopis?
Komentar je bio adekvatno pametan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana